Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Opbouw participatiemaatschappij versus afbraak verzorgingsstaat

Opbouw participatiemaatschappij versus afbraak Verzorgingsstaat .

Willem Drees zou zich omdraaien in zijn graf !!!

In het idee van de participatiemaatschappij nemen kinderen, buren, vrijwilligers of voorbijgangers zorgtaken op zich. Maar in deze visie wordt volledig voorbij gegaan aan een maatschappelijke ontwikkeling, die na veertig jaar niet meer valt terug te draaien: het moderne gezin is overdag gesloten. Sinds man én vrouw ’s morgens het pand verlaten om aan het werk te gaan, nadat de kinderen naar school of de creche zijn gebracht, is er gewoon geen ruimte over om zorg aan grootouders te geven. Een creche voor de kinderen, maar geen verzorgingshuis meer voor de zorgbehoevende oudere, die – net als het kind – ook  zijn eigen boontjes niet (meer) kan doppen.

Het zelfoplossend vermogen van ouderen vergroten? Een loflijk streven. Maar vaak niet haalbaar. De huisartsen zien in hun praktijk dan ook dat de eenzaamheid en depressies onder ouderen toenemen.

Iedereen zwicht voor de bewering dat de zorg onbetaalbaar wordt. Niemand durft de macro-economische redeneringen die de politiek hanteert terzijde te schuiven, omdat de meesten van ons niet in staat zijn tot een gefundeerde kritiek op dergelijke inzichten. Is het de bedoeling dat we een tijdvak binnen sukkelen waarin tachtigplussers maar moeten zien hoe ze het redden? Een consumptiemaatschappij waar aan de overdadig opgediende tafel geen ruimte meer is voor zorgbehoevende ouderen?

Onlangs kondigde TNS-Nipo aan dat uit onderzoek is gebleken dat burgerparticipatie niet in iedere wijk zijn vruchten afwerpt. Wat denkt Wouter Bos: wordt Nederland er beter van als burgers meer eigen verantwoordelijkheid nemen, zoals Willem-Alexander in zijn eerste troonrede bepleitte?

Burgerparticipatie is een echte CDA-term. Ik hoor het eerder Jan Peter Balkenende zeggen dan iemand uit de PvdA/VVD-coalitie. Laat staan Wouter Bos PvdA.

Maar goed. Ik ben daar wel een voorstander van, ja. Het lijkt me uiteindelijk in alle opzichten het meest bevredigend als mensen hun eigen verantwoordelijkheid nemen. Maar dat moeten ze dan wel kúnnen nemen, het vangnet moet blijven bestaan. Het lijkt me een vreemde gedachte dat de staat verantwoordelijk is voor onze welvaart en geluk.’  zie verder

Participatiemaatschappij versus Afbraak Verzorgingsstaat.

zie ook: Dossier: Participatie

zie ook:Wouter Bos PvdA – Eventjes weer terug in de spotlights

Te downloaden:

·                            Kabinetsbrief over participatiesamenleving Open pdf (148,3 kB)

WIJKBEWONER DOET NIET MEE IN WIJKTEAM

BB 15.03.2016 Wijkteams geven burgers erg weinig ruimte om mee te doen in hun teams. Mantelzorgers, ervaringsdeskundigen en vrijwilligers worden weinig betrokken en als dat wel zo is, is dat vaak om mee te denken. Vrijwel nooit om mee te beslissen. Dat blijkt uit onderzoek van Movisie.

Vrijwilligers en mantelzorgers
Wijkbewoners zijn bij 62 procent van de wijkteams niet betrokken, mantelzorgers en ervaringsdeskundigen in de helft van de wijkteams niet en vrijwilligers in 43 procent niet, staat in het rapport Sociale (wijk)teams in beeld. Positief bekeken: Cliëntenorganisaties of –raden zijn nog het vaakst betrokken. Bij 56 procent van de teams mogen zij meedenken, vrijwilligers mogen dat bij 36 procent, mantelzorgers en ervaringsdeskundigen bij 32 procent.

Het blijft bij meedenken

Meedoen en meebeslissen, is een heel andere zaak. ‘Het blijft bij meedenken’, aldus onderzoeker Silke van Arum van Movisie. ‘Terwijl het voor generalisten bijvoorbeeld heel handig zou zijn om  ervaringsdeskundigen in het team te hebben.’ Cliëntenorganisaties mogen nog het vaakst meebeslissen, hoewel dat bij slechts 13 procent van de teams zo is. Bij vrijwilligers en ervaringsdeskundigen liggen de percentages op 12 en 11. Wijkbewoners mogen in 5 procent van de teams meebeslissen. Gekeken naar hoeveel bewoners deel uitmaken van de teams scoren vrijwilligers het minst slecht: 5 procent. Mantelzorgers en ervaringsdeskundigen maken deel uit van 3 procent van de teams, wijkbewoners van 1 procent. Het lijkt erop dat gemeenten burgerbetrokkenheid nog vooral op stedelijk niveau vormgegeven door Wmo- of participatieraden te betrekken.

Deel van het team

Vorig jaar werd ook onderzoek gedaan naar hoe de wijkteams in elkaar zitten en wat ze doen. ‘Toen was het idee nog dat wijkteams vrijwilligers wilde gaan inzetten op de locatie van het wijkteam, bijvoorbeeld achter de bar of om de intake te doen’, vertelt Van Arum. ‘Maar het deel uit laten maken van vrijwilligers aan het team gebeurt in slechts vijf procent van de gemeenten.’ Om winst te behalen, zou het goed zijn als de teams samen met actieve bewoners en vrijwilligers tot collectieve voorzieningen komen. Dat kan bijvoorbeeld door aan te sluiten op reeds bestaande initiatieven en activiteiten in de buurt, vindt Van Arum.

Huisartsen doen niet mee

Ook huisartsen doen nauwelijks mee met de wijkteams. In 8 procent van de breed ingerichte wijkteams zijn huisartsen present. Daar waar ze niet in de teams zitten, zijn in minder dan de helft van de gemeenten werkafspraken gemaakt het de huisarts. En dat terwijl de huisarts, samen met de wijkverpleegkundige, de persoon is die het vaakst doorverwijst naar het wijkteam. ‘Maar je zou verwachten dat er meer duidelijk is over hoe bijvoorbeeld de terugkoppeling gaat.’

Financiering

Deel van het probleem bij de werkafspraken is de financiering. Van Arum: ‘Zorgverzekeraars stellen eisen met betrekking tot de doorverwijzing. Artsen hebben met deze zorgverzekeraars te maken, maar als ze doorverwijzen naar de wijkteams, valt dat vaak onder de gemeente. Dat maakt het lastig.’ Overigens zijn die werkafspraken wel in ontwikkeling, 40 procent van de gemeenten geeft aan hiermee bezig te zijn. Een derde van de gemeenten die aangeeft nog behoefte te hebben aan ondersteuning,  wil ondersteuning bij de samenwerking met wijkverpleegkundige en huisarts.

Ook uit het onderzoek:

Burgerkracht raakt uit beeld
Wijkteams bereiken nog te weinig zorgmijders

GERELATEERDE ARTIKELEN;

WIJKTEAMS: BURGERKRACHT RAAKT UIT BEELD

BB 10.03.2016 Sociale wijkteams zien het activeren van burgers en het vergroten van hun zelfredzaamheid niet langer als hun belangrijkste taak. Ook helpen ze mensen nauwelijks aan werk, zo blijkt uit onderzoek van Movisie.

Zelfredzaamheid
‘Burgerkracht stimuleren’ stond twee jaar geleden stond nog als belangrijkste doelstelling in veel van de 32 gemeentelijke beleidsnota’s die Movisie onderzocht. Nu is het vergroten van zelfredzaamheid van burgers afgezakt naar een gedeelde vierde plaats, zo valt te lezen in het rapport Sociale (wijk)teams in beeld. Belangrijkste doelstelling van de teams is nu het voorkomen van zwaardere zorg en een integrale aanpak van multiproblematiek. Ook preventie (het voorkomen van escalatie van de problemen) staat hoger op de prioriteitenlijst dan burgerkracht (zie grafiek op deze pagina).

Helpen
‘Twee jaar geleden waren gemeenten nog vaag over wat wijkteams precies moesten gaan doen’, legt onderzoeker Silke van Arum uit. ‘Het idee was toen dat wijkteams mensen moesten activeren om zelf de regie in handen te nemen en ze te laten participeren. Nu zien we dat er bij wijkteams veel vaker wordt geredeneerd vanuit het idee: we moeten mensen helpen. Zorg, welzijn en ondersteuning zijn belangrijker geworden binnen de teams.’

Geen wijkteams
Movisie onderzocht de gang van zaken in 234 gemeenten. Het aantal daarvan dat met wijkteams werkt is flink gestegen, van 69 procent naar 87 procent. 12 procent van de gemeenten kiest nadrukkelijk niet voor een wijkteam. Dit betreft vrijwel uitsluitend kleine gemeenten die bijvoorbeeld met een dorpsondersteuner werken die dicht bij de inwoners staat en door kan verwijzen. Of ze kiezen voor een ‘lossere’ netwerkorganisatie.

Jeugdzorg

In de 234 onderzochte gemeenten zijn inmiddels 603 wijkteams aan de slag, gemiddeld drie per gemeente. In de G32 ligt dat gemiddelde op acht. Rotterdam is met 42 teams nog steeds koploper. De groei van het aantal teams is er inmiddels wel een beetje uit; het overgrote deel van de gemeenten zegt geen plannen te hebben voor verdere uitbreiding. Sommige gemeenten willen het aantal teams verminderen. Taken rondom de jeugdzorg die eerst in een speciaal team waren ondergebracht, gaan daar nu toch samen met het wijkteam.

Scootmobiel
Veruit de meeste gemeenten kiezen voor een breed integraal team waar zoveel mogelijk hulpvragen opgepakt (zie grafiek op rechterpagina). Ze zijn er voor alle bewoners, jong en oud. Twee derde van deze teams pakt zowel enkelvoudige als meervoudige problemen op: niet alleen mensen die een traplift of scootmobiel nodig hebben, maar ook gezinnen die met zowel jeugdhulp, schuldsanering als verslaving te maken hebben.

Maatschappelijk werk
Dergelijke integrale wijkteams bestaan uit allerlei professionals, afkomstig van verschillende instanties of moederorganisaties. Maatschappelijk werk is met 84 procent het best vertegenwoordigd in de wijkteam, gevolgd door Wmo-consulenten (83 procent). Opvallend is dat Mee, de organisatie die mensen met een beperking ondersteunt, ook in 81 procent van de wijkteams vertegenwoordigd is. Brede welzijnsorganisaties zijn dat met 54 procent een stuk minder. Van Arum: ‘Wijkteams komen minder toe aan samenwerken met bewoners. En dat is juist een taak van de brede welzijnsorganisaties. We zien die nu weer vaker in de schil om het wijkteam heen terechtkomen. Ze krijgen subsidie van gemeenten om het contact met burgers aan te gaan, ze te informeren of ondersteunen. Bijvoorbeeld voor sport en bewegingsprogramma’s.’

Schuldhulpverlening

Opvallend weinig ruimte in de teams is er voor schuldhulpverlening (23 procent). Ook de medewerker van de dienst Werk en Inkomen is weinig vertegenwoordigd (37 procent, een daling ten opzichte van het jaar ervoor). Dit terwijl de helft van de gemeenten zegt wel taken op het gebied van werk en in komen uit te voeren. Het vaakst gaat het dan over schuldhulpverlening (75 procent), participatiebevordering (62) en ­inkomensvoorziening of het toe leiden naar ondersteuning (56).

Maatwerk
‘De vraag dringt zich op welke mensen zich bezighouden met schuldhulpverlening binnen het wijkteam’, vindt Van Arum. ‘Daar ben ik ook wel nieuwsgierig naar.’ Een duidelijke verklaring waarom het aantal mensen vanuit Werk en Inkomen afneemt, heeft ze niet. Wel weet ze dat wijkteams nauwelijks toekomen aan het aan het werk helpen van hun cliënten. ‘Ze leveren vooral maatwerk. Dat bestaat in de meeste gevallen uit onbetaalde activiteiten als vrijwilligerswerk of dagbesteding. Regulier werk komt nauwelijks voor. Gemeenten moeten dat dus op een andere manier gaan doen. Het kan zijn dat er daarom minder mensen vanuit Werk en Inkomen in het team zitten. Misschien zitten ook zij in de schil eromheen en worden mensen die klaar zijn voor een reguliere baan doorverwezen naar de sociale dienst.’

Monitoren
Het onderzoek van Movisie is een herhaling van dat van vorig jaar. Van Arum concludeert dat de wijkteams inmiddels redelijk hun vorm gevonden hebben. ‘Waren gemeenten vorig jaar nog volop bezig met het uitbreiden van het aantal teams, nu is er rust. Vorig jaar lag ook de vraag nog open hoe ze de effecten van de wijkteams wilden meten. 96 procent monitort nu wat de wijkteams doen door middel van klantonderzoek, intervisie en het bespreken van casussen. Vaak gaat dat nog over het proces en de werkwijze. Een aantal gemeenten wil in 2016 over gaan naar het monitoren van effecten.’

GERELATEERDE ARTIKELEN;

RAAD ZIET BUURTBUDGET NIET ALS BEDREIGING

BB 09.02.2016 Wijk- en buurtbudgetten tasten het budgetrecht van de gemeenteraad niet aan. Raadsleden menen dat het effect van deze budgetten op hun kaderstellende rol nihil is, zo blijkt uit een onderzoek van Ernst & Young in opdracht van Raadslid.nu.

Besluitvormend proces

Het aantal dorpsraden en wijktafels in gemeenten neemt toe. En dikwijls krijgen deze initiatieven de beschikking over zogenaamde buurtbudgetten. Ook werken sommige gemeenten met een integrale buurtbegroting, waarbij inwoners meedenken en meeonderhandelen over de besteding van publiek geld. Daarmee nemen ze feitelijk een positie in, in het besluitvormend proces binnen gemeenten, over budgettaire zaken. De vraag is of daarmee het budgetrecht van de gemeenteraad niet wordt aangetast.

Effect nihil
Dat is niet het geval, zo blijkt duidelijk uit het onderzoek ‘Het budgetrecht in tact?’ dat Ernst & Young heeft uitgevoerd in opdracht van Raadslid.Nu. Raadsleden menen dat de effecten van initiatieven op het gebied van meer burgerparticipatie en de daarbij toegewezen budgetten op hun kaderstellende rol ‘nihil’ is. De raad blijft de spelregels en het financieel kader van de projecten bepalen. Het blijft voor de raad mogelijk om veranderingen daarin aan  te brengen. En de raadsleden houden de mogelijkheid om betrokken te zijn bij de uitvoering en contact te onderhouden met burgerinitiatieven.

GERELATEERDE ARTIKELEN

‘BURGERINITIATIEVEN WEKKEN VERKEERDE VERWACHTINGEN’

BB 09.06.2015 Bestuurders wringen zich momenteel in allerlei bochten om de burger weer bij het beleid te betrekken. De matige opkomst bij gemeenteraadsverkiezingen laten zien dat de kloof tussen de samenleving en hen die geacht worden deze te vertegenwoordigen groot is. Dus wordt er te pas en te onpas gegrepen naar middelen om de burger een actieve rol te geven in de gemeente: burgerpanels, burgerjury’s, burgerbegrotingen, burgerwerkgroepen. Bestuurskundige en raadslid Basile Lemaire, auteur van het recent verschenen boek ‘Heren, hoeren, heiligen, ziet weinig in deze ‘ambtelijk-bestuurlijke hypes.’

Wat is er mis mee als een gemeente de inwoners een actieve rol wil geven in het beleid?

‘Er is niets mis mee om zaken aan de samenleving over te laten. Dat gebeurt al op grote schaal. Het probleem is dat de overheid nu doet alsof ze de uitvinder ervan is, alsof mensen voorheen nooit initiatieven namen. Terwijl het werkelijke probleem is dat de overheid er zelf niet klaar voor is om de resultaten van dergelijke initiatieven een serieuze plek te geven in de besluitvorming. De burgerinitiatieven worden gebruikt als een legitimering voor het beleid. Intussen wekt je er de verwachting mee dat je daadwerkelijk naar de burger luistert. Je doet alsof je er draagvlak mee creëert, maar in de praktijk loop je het risico verwachtingen te wekken die je niet waar kunt maken. Waardoor de kloof tussen samenleving en bestuur alleen maar groter wordt.’

GERELATEERDE ARTIKELEN;

WIJKINITIATIEVEN HEBBEN DUWTJE NODIG

BB 02.06.2015 Vijf bouwstenen zijn cruciaal voor een succesvolle wijkaanpak. Het doorbreken van initiatiefverlegenheid is er een van. Gemeenten moeten weliswaar loslaten, maar niet nadat ze burgers of wijken een zetje in de goede richting hebben gegeven.

Actieve bewonersgroepen

Dat bepleiten voormalig teammanager/beleidsadviseur van de Deventer wijkaanpak Marten Schuttert en Ap van Straaten, die lange tijd als innovator werkte bij welzijnstelling Raster. Het duo stond ruim 23 jaar geleden aan de wieg van de Deventer wijkaanpak, nu WijDeventer geheten. Door onder meer veranderende maatschappelijke omstandigheden is de wijkaanpak voortdurend veranderd en bijgeschaafd, maar de principes – of bouwstenen – zijn min of meer dezelfde gebleven. De kern van de aanpak hebben Schuttert en Van Straaten in een compact stuk verwoord: Vijf bouwstenen van een duurzame aanpak. Deze zijn in hun ogen ook bruikbaar buiten Deventer.

PARTICIPATIEMAATSCHAPPIJ VRAAGT NIEUW BUSINESSMODEL

BB 26.05.2015 Nu de participatiemaatschappij formeel regeringsbeleid is geworden, moeten maatschappelijke initiatieven nodig worden verlost van hun liefdadigheidsimago. Georganiseerde burenzorg, stadstuinieren en windcoöperaties hebben tenslotte waarden; sociaal, ecologisch én economisch.

Oplossing voor maatschappelijke problemen

Maar hoe meet je de waarden, die zo belangrijk zijn voor de nieuwe economie? Het boek Nieuwe Business Modellen; samen werken aan waardecreatie probeert daar een antwoord op te geven. Het boek is het resultaat van drie jaar onderzoek onder leiding van Jan Jonker, hoogleraar duurzaam ondernemen op de Radboud Universiteit Nijmegen. Veertig co-auteurs schreven eraan mee. Volgens Jonker is het een ‘doe-het-zelfmethode’ om aan de slag te gaan met een businessmodel waarin niet de euro’s centraal staan, maar investeren in elkaar en delen in opbrengsten. Op die manier kunnen nieuwe businessmodellen een oplossing bieden voor maatschappelijke problemen en de omslag te maken naar een nieuwe economie, hoopt Jonker.

GERELATEERDE ARTIKELEN

‘Somberheid onterecht’

Telegraaf 25.04.2015 De sombere geluiden dat we steeds individualistischer worden en weinig meer samendoen zijn niet terecht. Dat zegt Josje den Ridder van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) zaterdag in Zwolle tijdens de viering van 160 jaar recht op vrijheid van vereniging en vergadering.

Het evenement Lang Leve de Club is onderdeel van de viering van tweehonderd jaar koninkrijk. In Nederland zetten miljoenen mensen zich in voor hun club, vereniging of vakbond. De gedachte is echter dat het allemaal minder wordt en dat verenigingen steeds minder leden hebben.

‘Somberheid over verenigingsleven en individualisering is onterecht’

NU 25.04.2015 De sombere geluiden dat we steeds individualistischer worden en weinig meer samendoen zijn niet terecht.

Dat zegt Josje den Ridder van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) zaterdag in Zwolle tijdens de viering van 160 jaar recht op vrijheid van vereniging en vergadering.

Het evenement Lang Leve de Club is onderdeel van de viering van tweehonderd jaar koninkrijk. In Nederland zetten miljoenen mensen zich in voor hun club, vereniging of vakbond. De gedachte is echter dat het allemaal minder wordt en dat verenigingen steeds minder leden hebben.

Het SCP heeft een veel genuanceerder beeld over die ontwikkeling, alleen al omdat Nederland in internationaal opzicht het ”heel goed’ doet als het gaat om de organisatiegraad van Nederlanders.

Lees meer over: VerenigingslevenIndividualisering

Gerelateerde artikelen;

Burgermoed: toverwoord voor veiligheid

Trouw 10.04.2015 Er komt geen einde aan. Mensen moeten meer voor elkaar zorgen, ze runnen zwembaden en buurthuizen, ze richten een zorgcoöperatie op. Deze week kwam bij die ‘burgerkracht’ ook nog een beroep op de ‘burgermoed’. Mensen moeten in de trein in actie komen als de conducteur wordt belaagd. Aan deze uitbreiding van de participatiesamenleving zitten wel lastige aspecten.

De treinreiziger mag optreden bij agressie, maar alleen proportioneel.

De Stichting Maatschappij en Veiligheid liet uitzoeken of burgers kunnen worden ingezet bij het vergroten van de veiligheid in het openbaar vervoer. De conclusie op basis van het rapport ‘Burgermoed als oplossing voor onveiligheid in het openbaar vervoer?‘ is duidelijk. Ja, een bijdrage van burgers is redelijk en mogelijk. Burgers hebben een eigen verantwoordelijkheid voor veiligheid, en die kunnen ze waarmaken als zij maar geleerd hebben hoe ze moeten handelen. Dat kunnen ze volgens voorzitter Pieter van Vollenhoven in een halfuurtje leren.

Overheid verhindert vrijwilligerswerk

VK 02.03.2015 Het is de droom van elke wethouder verkeer en participatie: dertig vrijwilligers die staan te trappelen om een nieuwe buslijn te beginnen langs kleine dorpen waar nooit eerder een bus reed.

Mannen en vrouwen die eigenlijk altijd al buschauffeur hadden willen worden, maar in andere carrières terechtkwamen. Gepensioneerden, huisvrouwen en werklozen die met veel plezier vorm willen geven aan de participatiesamenleving en vier uurtjes per veertien dagen op een buurtbus willen rijden.

We hielden een feestelijke startbijeenkomst in het gemeentehuis om te vieren dat de Buurtbusvereniging in Waterland een feit was. Maar toen kwamen de vragen. Vier potentiële buschauffeurs ontvingen een WW-uitkering. Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) wilde ze geen toestemming geven om vrijwilliger te worden op de buurtbus. Ik hoorde het met verbijstering aan.

Participatiesamenleving eist tol op de werkvloer

VK 24.03.2015 Werknemers die langdurig zorgen voor een hulpbehoevend familielid, een buur of een vriend verzuimen aanmerkelijk vaker een langere periode op hun werk. Dit staat in het rapport Concurrentie tussen mantelzorg en betaald werk van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dat dinsdag is verschenen.

Van werkenden die zijn gaan mantelzorgen, heeft 18 procent zich minstens twee weken achtereen in een jaar ziek gemeld, tegen 10 procent van hen voordat ze gingen zorgen. Bij werkenden die langer dan twee jaar mantelzorg verlenen, is zelfs bijna een kwart van hen meer dan twee weken achter elkaar afwezig geweest op het werk, tegen 11 procent van hen voordat ze deze zorg verleenden.

Burgerinitiatieven worstelen met financiële afhankelijkheid

VK 23.03.2015 Burgerinitiatieven zijn geen derde weg tussen markt en overheid. Maar je kunt er wel van leren.

Wie weleens sombert over Nederland en de Nederlander vanwege een teveel aan individualisme of een gebrek aan VOC-mentaliteit, of gewoon vanwege al het gechagrijn, raden we aan eens op bezoek te gaan bij een burgerinitiatief. Mensen die onbetaald een buurthuis runnen, een zwembad overnemen of een zorgcoöperatie beginnen. Daar knapt een mens van op. Wij bezochten de afgelopen maanden initiatieven in het hele land en of we nu op bezoek waren in Brabant of Groningen, in stad of dorp, we stapten altijd in een warm bad van optimisme, gemeenschapszin en ondernemersgeest.

Participatiesamenleving? 80 procent Zuid-Hollanders helpt buren graag

RTVWEST 22.01.2015 Een klusje doen voor een oudere buur, Zuid-Hollanders doen dat graag, blijkt uit onderzoek van Stichting Buurtlink. Vanaf dit jaar zijn gemeenten en zorgverzekeraars verantwoordelijk voor een groot deel van de zorg, maar wordt er ook een beroep gedaan op mensen uit de omgeving, zoals buren. Ruim 80 procent van de Zuid-Hollanders geeft aan zijn of haar buren te willen helpen.

Ze willen hun buren vooral helpen met huishoudelijke klussen of de zorg voor een zieke buurman of buurvrouw. Meer dan 60% van de Zuid-Hollanders is bereid hun buurtgenoot te helpen met een huishoudelijke klus. Daarnaast geeft een derde aan hun buur te willen verzorgen wanneer deze ziek is.

De meeste burenhulp wordt gegeven in de provincie Gelderland. Maar liefst 90 procent van de Geldenaren is bereid hun buur te helpen. In Noord-Brabant ligt dit percentage een stuk lager. 1 op de 6 Brabanders geeft aan zelf hulpbehoevend te zijn en daarom niet te kunnen of willen helpen. Lees verder

gerelateerde artikelen;

‘Participatie-samenleving al oud’

Telegraaf 15.12.2014  De participatiesamenleving is niks nieuws, al werd er in de troonrede van 2013 er voor het eerst formeel gewag van gemaakt. Al in de zestiende eeuw waren er veel maatschappelijke organisaties, verenigingen, stichtingen en sociale ondernemingen. Dat schrijven de bewindslieden Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) en Martin van Rijn (Welzijn) aan de Tweede Kamer.

BUURT DE PLICHTEN? DAN OOK DE RECHTEN

BB 07.12.2014 Je kunt het participatiesamenleving noemen, of doe-democratie, of gewoon een bezuiniging. De overheid trekt zich terug op de traditionele verzorgingsstaatterreinen en vraagt van burgers om meer met elkaar zelf te doen. Prima ontwikkeling, bewoners willen dat ook, stelt het Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners (LSA). Maar één ding: geef ze dan ook rechten om zaken goed te regelen. Buurtrechten.

Zoek het maar uit

Burgers kunnen en willen veel zelf doen, omdat ze voorzieningen overeind willen houden, zegt Ties de Ruijter, directeur van het LSA. Het is niet alleen door die terugtredende overheid, het is ook een autonome beweging van onderop om wonen, welzijn, zorg en energievoorziening zelf te willen organiseren, meent hij. ‘Die twee tendensen vallen samen, waardoor er meer ruimte voor bewoners komt. Die ruimte moet je echter wel invullen. De overheid kan niet zeggen: het is je burgerplicht, zoek het maar uit.’

GERELATEERDE ARTIKELEN

‘WIJKTEAMS VAAK GEEN TOEGEVOEGDE WAARDE’

BB 19.11.2014 De sociale wijkteams die het merendeel van de gemeenten inrichten als voor bereiding op de transities zorg en jeugd schieten vaak hun doel voorbij. Dat stelt Bestuur- en beleidsadviseur Tim Robbe op Zorg en Welzijn. Hij adviseert gemeenten over de transities Jeugd en Wmo.

Sociale infrastructuur
‘Ik denk dat in de meeste wijken het wijkteam geen toegevoegde waarde heeft. Omdat er te weinig problemen zijn of de sociale infrastructuur ontbreekt’, aldus Robbe. Hij noemt het risicovol om zoveel op wijkteams in te zetten, omdat gemeenten nog niet goed begrijpen wat en hoe er moet veranderen met de transities.

Werking sociale domein

Robbe doet zijn uitspraken op de website van Zorg en Welzijn. ‘We begrijpen niet hoe het sociale domein werkt. Het idee achter de transitie van de zorg en ondersteuning is dat mensen te veel zorg claimen. Door een deel dichtbij de mensen zelf uit te voeren, zou de zorg goedkoper kunnen. Dat is zeer de vraag, want uit cijfers blijk dat mensen helemaal niet meer zorg opeisen dan ze nodig hebben.’

GERELATEERDE ARTIKELEN;

‘ACTIEF ACTIEF KIEZEN HET SAMEN TE DOEN’

BB 17.11.2014 Als kerndocent van de Masterclass Dynamisch en Strategisch Transformeren in het Sociale Domein verbonden aan Professional Learning & Development van de Universiteit Twente.

PARTICIPATIESAMENLEVING

De Participatiesamenleving sluit aan bij de wens dat burgers actief en bewust kunnen kiezen en niet worden betutteld door de overheid; en het is tegelijkertijd het beroep op burgers om te kiezen actief te zijn en afhankelijkheden op te heffen. Actief te kiezen en te kiezen actief te zijn, dit is de paradox van de Participatiesamenleving. Een paradox is een schijnbare tegenstelling. Is de tegenstelling tussen actief kiezen en kiezen actief te zijn inderdaad schijnbaar of is ze écht?

VRIJWILLIGERS TELEURGESTELD IN VAN RIJN

BB 17.11.2014 Vrijwilligersorganisaties zijn teleurgesteld dat staatssecretaris Martin van Rijn (VWS, PvdA) geen extra budget heeft vrijgemaakt om vrijwilligers voor te bereiden op het toenemend aantal taken als in januari de decentralisaties een feit zijn. Gemeenten en reguliere organisaties krijgen hier wel extra budget voor.

Vraag al groter
‘Met de decentralisaties in de zorg rekent de politiek er steeds meer op dat vrijwilligers en mantelzorgers taken overnemen’, aldus Humanitas. Mensen moeten vaker een beroep doen op hun eigen netwerk. Maar als dat netwerk er niet is, bieden vrijwilligersorganisaties vaak ondersteuning. Volgens Humanitas merken vrijwilligersorganisaties nu al dat de vraag naar vrijwilligers groter wordt. Ook bij complexe problematiek.

GERELATEERDE ARTIKELEN

‘RFV-ADVIES TECHNOCRATISCH EN OUDERWETS’

BB 17.11.2014 ‘Een technocraten-advies’, ‘raar’, ‘oud denken’ en ‘te gek voor woorden’. Het mag duidelijk zijn: actieve bewoners zijn het niet eens met het advies van de Raad voor de financiële verhoudingen (Rfv) dat er geen nieuwe ‘financiële instrumenten’ nodig zijn voor bewoners- en andere maatschappelijke initiatieven.

Subsidies en garantstellingen prima

Volgens een deze week verschenen Rfv-rapport – ‘Tussen betalen en bepalen’ –  is er geen behoefte aan nieuwe financiële instrumenten om lokale maatschappelijke initiatieven mogelijk te maken. De oude publieke bekostiging via gemeentelijke en provinciale subsidies en garantstellingen functioneert volgens de adviesraad ook in de nieuwe verhoudingen tussen burger en bestuur. De raad gaf daarmee antwoord op de vraag van minister Plasterk van Binnenlandse Zaken of voor het stimuleren van maatschappelijke initiatieven een uitbreiding van het financieel instrumentarium van de overheid en het stelsel van financiële verhoudingen nodig is.

REACTIE OP DIT BERICHT

Door Ton Damen (www.noordenbergkwartierdeventer.nl ) op 15 november 2014 18:58

Zie ook: http://www.youtube.com/watch?v=WweKl3DqWrI&list= … met Nico Haasbroek, David van Reybrouck, Adri Duijvestein, Jutta Chorus, André Thomsen, oud-minister VRO Pieter Beelaerts van Blokland en vele anderen waaronder de bewoners van het Noordenbergkwartier in Deventer. (http://www.noordenbergkwartierdeventer.nl/ )

Religieuze organisaties bieden de inspiratie die in de dagelijkse realiteit nogal eens lijkt te ontbreken. Vandaar dat de twee mannen van de ChristenUnie in hun brief pleiten voor het beschermen van kerken, christelijke scholen enzovoorts. “Want religieuze organisaties werken met een bezieling waar onze participatiesamenleving het ook van zal moeten hebben.”

Religie heeft niet het monopolie op zingeving

Trouw 16.11.2014 Miskennen Nederlanders de inspiratie die kan uitgaan van het christelijk geloof – juist bij het oplossen van grote maatschappelijke problemen? Die vraag wierpen Arie Slob en Gert-Jan Segers van de ChristenUnie vorige week op in Trouw. Aanleiding waren voorstellen van D66 die volgens hen getuigden van ‘religiestress’. Een mooie term: veel lezers van deze krant weten hoeveel onnodige irritatie geloof in Nederland oproept.

Unicef
Ongetwijfeld doen ze dat. De vraag is wel of religieuze instituties een belangrijker bijdrage leveren dan niet-religieuze. Want hoewel kerkelijken bijvoorbeeld veel vrijwilligerswerk verrichten, vraagt juist onbetaalde hulp van de ontvangende partij extra dankbaarheid – en vanuit die lagere positie is het lastig kritiek te uiten of te vragen naar het effect. Voor dat probleem vroeg Unicef laatst aandacht: mooie projecten met kinderen in ontwikkelingslanden dienen eerder de inspiratie van de jonge hulpverleners dan de kinderen zelf. Dat is het gevaar van geïnspireerde hulp, die we vroeger nog liefdadigheid noemden.

DOE-DEMOCRATIE KAN TOE MET ‘OUDE’ SUBSIDIE

BB 11.11.2014 Er is geen behoefte aan nieuwe financiële instrumenten om lokale maatschappelijke initiatieven mogelijk te maken. De oude vertrouwde publieke bekostiging via gemeentelijke en provinciale subsidies en garantstellingen functioneert ook in de nieuwe verhoudingen tussen burger en bestuur.

Subsidies en garantstellingen voldoende

Dat is het advies van de Raad voor de financiële verhoudingen (Rfv) in antwoord op de vraag van minister Plasterk van Binnenlandse Zaken of voor het stimuleren van maatschappelijke initiatieven een uitbreiding van het financieel instrumentarium van de overheid en het stelsel van financiële verhoudingen nodig is. Nee, dus. ‘Het bestaande stelsel van subsidies en garantstellingen doet het nog steeds’, zegt senior adviseur Kirsten Veldhuijzen van de Rfv. ‘Crowdfunding klinkt nieuw, maar is in wezen niet anders dan een collecte. Het verschil is in de aard der zaak nihil.’

Leve de participatiesamenleving?

Trouw 07.11.2014 Thuiszorg wordt beperkt, verzorgingshuizen en bibliotheken moeten sluiten. Onder de noemer ‘participatiesamenleving’ worden veel anti-participatiemaatregelen genomen, stelde socioloog Evelien Tonkens onlangs in haar Socrateslezing. Waar komt de drang tot het terugdringen van overheidsbemoeienis eigenlijk vandaan? En is kritiek op de participatiesamenleving gelijk aan kritiek op het liberalisme?

Verwant nieuws;

2559375

Overheid staat zelf het participeren in de weg

VK 22.10.2014 Met het uitroepen van de participatiesamenleving heeft dit kabinet eigenlijk een wisseltruc met ons uitgehaald. De burger moet een aantal zaken zelf gaan regelen, waar tot nu toe de overheid voor zorgde. Maar van enige teruggave van de contributie die we daar aan de overheid voor betalen, is geen sprake. Integendeel. Dat zou u van uw voetbalclub of tennisvereniging niet pikken.

De reden van deze eenzijdige ruil ligt besloten in de huidige coalitie. Een monsterverbond tussen een partij die wil bezuinigen en een partij die de omvang van de overheid te vuur en te zwaard verdedigt. Waardoor de rekening voortdurend aan de bevolking wordt gepresenteerd. Hogere lasten voor de middenklasse. En minder zorg voor de zwakkeren.

Toch zou het wakker kussen van de participatiesamenleving de overheid nog eens lelijk kunnen gaan opbreken. De eerste symptomen zijn af en toe al zichtbaar in de media. En het krampachtige verzet van de bureaucratie daartegen ook. Wanneer een aantal bewoners van een Amsterdamse gracht de zorg voor wat drijvende eilandjes op zich wil nemen, reageert de bureaucratie met een twintig artikelen tellend reglement. Daar hadden een paar ambtenaren vast wel een weekje werk aan. Schrijven, vergaderen, opnieuw schrijven, heroverleggen, doornemen met de participerende bewoners, controle op naleving, rapportage, evaluatie. Je kunt er bijna een dagtaak van maken. En dan hebben we het over een paar houten bakken van een meter bij een meter met wat waterplanten erin.

Commissie Loosduinen lanceert online participatieplatform

Den HaagFM 14.10.2014 De Commissie Loosduinen is gestart met een online bewonersplatform. Het platform is als eerst ingezet voor de Notenbuurt op de website Notenbuurt.nl. Bij succes kunnen ook de andere wijken volgen. “Op het platform kan iedereen zijn mening geven over wat er in de buurt speelt of met een idee komen, waarop gereageerd kan worden,” zegt Pjer Wijsman, voorzitter van de Commissie Loosduinen.

“Mensen die in Loosduinen wonen hebben het vaak druk. Ze werken hard, zorgen voor hun kinderen en gaan ’s avonds bijvoorbeeld naar sportverenigingen. Dan heb je niet altijd tijd en zin om naar een vergadering of een inspraakavond te gaan over nieuwe wegen, bouwprojecten of parken in de buurt,” zegt Pjer Wijsman. Om deze mensen tegemoet te komen is het online buurtplatform opgericht. Hierop kunnen mensen hun mening geven over allerlei zaken die in hun buurt of wijk spelen. “Op deze manier draaien we het om. De mensen hoeven niet (meer) naar een inspraakavond te komen. Wij brengen het naar de huiskamer en je bepaalt zelf binnen een bepaalde tijd wanneer je reageert,” stelt Wijsman. …lees meer

OOK BURGERPARTICIPATIE BIJ BEGROTEN

RO 11.10.2014 Begroten met en door burgers vat post. Want als gemeenten steeds meer willen overlaten aan hun inwoners, mogen die dan ook snappen of zelfs bepalen wat erin staat?

Een groep actieve inwoners van de Amsterdamse Indische Buurt wilde in 2011 weten wat hun stadsdeel Oost precies aan hun buurt uitgaf en waaraan. ‘We weten niet wat het budget voor de Indische Buurt is. Iedere ambtenaar kent alleen zijn eigen budget’, luidde het antwoord uit de deelraadorganisatie. Dat maakte de buurtgroep alleen maar nieuwsgieriger. Er kwamen trainingen om begrotingen te lezen en budgetten te controleren. Zo ontdekten bewoners dat een bedrag van 3,2 miljoen euro voor onderwijs, jeugd en welzijn niet was uitgegeven. Ook voor het stadsdeelbestuur was daar geen speld tussen te krijgen. Het geld op de plank werd alsnog uitgegeven. Uit de buurtgroep ontstond het Centrum voor Budgetmonitoring en Burgerparticipatie (CBB).

CDA: voer maatschappelijke dienstplicht in

Trouw 11.10.2014 Jongeren zouden na hun opleiding een maatschappelijke dienstplicht moeten vervullen van een halfjaar, bijvoorbeeld in de zorg, bij vrijwilligersorganisaties of bij defensie. CDA-leider Sybrand Buma pleit daar zaterdag voor in een interview in De Telegraaf.

Lees het hele interview met Sybrand Buma in De Telegraaf van zaterdag, of hier online.

‘Verplicht in dienstverlening’

Telegraaf 11.10.2014 Buma verwijst op een vraag van De Telegraaf over de voedingsbodem voor terreurbeweging Islamitische Staat naar de maatschappelijke dienstplicht: „Het gekke is dat het onveiligheidsgevoel door ISIS eigenlijk het gevolg is van de ultieme vrijheid die wij kennen. Daarom moeten we van één ding doordrongen zijn: de samenleving is niet alleen een rechtenmachine. Er zijn ook plichten. Dat gaat om iedereen, ook om de Nederlandse jongere. Die moet beseffen dat het niet alleen gaat om what’s in it for me, maar ook over wat zij voor de samenleving kunnen doen.”

Gerelateerde artikelen;

11-10: ’Elke jongere verplicht in dienstverlening’

PARTICIPATIE: MIJN TUINTJE EERST, DAN HET JOUWE

BB 27.09.2014 Het Almeerse project waarbij psychiatrisch patiënten gezamelijk hun tuintjes opknapten werd zo’n succes dat dezelfde mensen inmiddels hele wijken onderhouden.

Slechte sfeer
De voortuintjes van zelfstandig wonende psychiatrische patiënten in Almere waren soms zo’n zooitje dat buurtbewoners zich er gruwelijk aan ergerden en dat niet onder stoelen of banken staken. Gevolg: bewoners voelden zich (nog meer) buitengesloten en ondergewaardeerd. Hun zelfbeeld verslechterde en dat alles kwam de sfeer in de wijk niet ten goede.

Kerken springen in gat dat participatiesamenleving achterlaat

NRC 27.09.2014 De participatiesamenleving is een unieke kans voor kerken om maatschappelijk relevanter te worden. Dat zeggen vertegenwoordigers van grote kerkelijke gezindten en organisaties tegen NRC Handelsblad.

“De overheid stuit op de grenzen van de verzorgingsstaat en doet een beroep op de maatschappij”, zegt bisschop Gerard de Korte van het bisdom Groningen-Leeuwarden:

“Wij staan open om een bijdrage te leveren aan de sociale cohesie. Dat is van oudsher een christelijke visie. Je bent niet op de wereld voor jezelf, maar om je naasten te dienen.”

HONDERDDUIZENDEN VRIJWILLIGERS ACTIEF BINNEN KERKEN

Binnen de grote kerken van Nederland zijn ruim 400.000 vrijwilligers actief, volgens cijfers van Kaski, het Nijmeegse onderzoekscentrum voor religie en samenleving. Kaski en The Nijmegen Institute for Mission Studies becijferden in 2008 dat kerkelijk vrijwilligerswerk in Rotterdam de gemeente per jaar zeker 110 miljoen euro bespaart, vooral vanwege de kerkelijke bijdrage aan maatschappelijke hulp en psychosociale zorg. LEES VERDER

Lees inNRC Weekend het achtergrondverhaal‘De comeback van de kerk’.

Lees meer;

27 SEP De comeback van de kerk

26 AUG Voorzitter PKN: koning maakt God tot nu toe te weinig zichtbaar › 

2008 Kerk biedt maaltijden en taalcursussen

1997 Katholieke kerk steeds meer zaak van vrijwilligers

2010 De religieuze ‘doe-het-zelver’ heeft geen kerkgebouw nodig

Opinie: Ouders, dump die kinderen niet altijd bij oma!

NRC 25.09.2014 Mogen werkende ouders verlangen dat hun ouders tijdens werkdagen op de kinderen passen? Of moet dat initiatief van de grootouders zelf uitgaan? Ik ken geen grootouders die moeilijk doen over een keertje oppassen als hun (schoon)kinderen samen een weekeindje weg willen, als er een crisissituatie is of wanneer ze geen andere oppas kunnen vinden voor een avondje uit. Maar kunnen jonge ouders aan grootouders vragen om de crèche te vervangen?

Participatiesamenleving is van de liberalen

Trouw 15.09.2014 Morgen viert de participatiesamenleving haar eerste verjaardag. De glunderende gastheer is premier Mark Rutte, aan zijn zijde staat zijn eigen VVD. De PvdA probeert zo vroeg mogelijk naar huis te gaan, al blijven de PvdA-bewindslieden graag nog even hangen.

De christelijke partijen drinken hoogstens uit beleefdheid een kop koffie. Terwijl het eigenlijk hún feestje had moeten zijn. Hoe hebben ze dit thema zo uit hun handen kunnen laten vallen?

Verwant nieuws;

‘Waarom zouden vermogende ouderen ineens gratis thuiszorg krijgen?’

VK 13.09.2014 De participatiesamenleving moet meer zijn dan een verkapte bezuinigingsmaatregel, schrijft Carlijne Vos in het commentaar van de Volkskrant.

Van mensen met meer geld en een eigen sociaal netwerk wordt terecht gevraagd die eigen middelen in te zetten. Dit moet echter wel in redelijkheid gebeuren

Met het naderen van de datum van 1 januari 2015 – de dag waarop de langdurige zorg wordt hervormd – nemen de zorgen over het beroep op de welwillendheid van burgers toe. Deze week becijferde het Nibud in opdracht van de vereniging van mantelzorgers Mezzo dat de zorg voor een ziek familielid kan leiden tot een daling met maar liefst 30 procent van het gezinsinkomen.

Vijf misverstanden over de participatiesamenleving

Trouw 28.07.2014 Er heersen nogal wat misverstanden over de participatiesamenleving. Evelien Tonkens, scheidend bijzonder hoogleraar Actief burgerschap, noemt er vijf. Voor de ideale participatiesamenleving moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan die tot nu toe over het hoofd gezien zijn.

Academisch gezien is ‘actief burgerschap’ een vreemde formulering. Een Franse collega vond het zelfs een pleonasme: burgerschap is voor Fransen altijd actief, zei ze. Maar in de wereld van Nederlands en Europees beleid was en is actief burgerschap een zeer geliefd begrip. Het is grotendeels een reactie op wat nu wordt beschouwd als passief burgerschap: rechten opeisen en je als passieve ontvanger en claimende consument opstellen. Daartegenover zouden we nu actieve, betrokken, verantwoordelijke burgers nodig hebben. In Nederland kreeg het ideaal van actief burgerschap recentelijk een andere vlag – het heet nu de participatiesamenleving: een samenleving met alleen actieve burgers.

Gemeenten: alle hoop op participerende burger›

NRC 10.07.2014 Burgers moeten meer zelf doen. Dat wordt de komende vier jaar het beleid in gemeenten, zo blijkt uit een analyse door NRC Handelsblad van zestig coalitieakkoorden, waaronder die van de tien grootste steden.

Zonder uitzondering besteden de nieuwe colleges in hun akkoorden prominent aandacht aan wat zij zien als de veranderende verhouding tussen overheid en burger. “De mensen zelf zijn aan zet”, aldus het college van Urk. Zundert schrijft dat “iedere burger kan bijdragen”. En Groningen verlangt van de “Stadjers” dat zij “hun leven ter hand nemen en organiseren”.

Lees meer;

10 JUL Gemeenten: alle hoop op participerende burger

10 JUL De mondige burger mag de stad gaan maken, al is onduidelijk hoe

17 JUN SCP: te hoge verwachting van de participatiesamenleving›

17 JUN SCP: te hoge verwachting participatiesamenleving

19 JAN Jorritsma: gemeenten willen meer eigen belasting kunnen heffen›

‘Plan voor participatie

Telegraaf 04.07.2014 Het kabinet moet concreter aan de slag met de participatiesamenleving. Het moet er, samen met de provincies en gemeenten, een preciezere invulling aan geven. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer.

De participatiesamenleving dook vorig jaar september ineens op in de Troonrede, voorgelezen door koning Willem-Alexander maar geschreven door premier Mark Rutte. Afgelopen woensdag debatteerde de Kamer er met Rutte over. Die zei dat het voor het kabinet geen na te streven heilstaat is, maar meer een constatering van een ontwikkeling waarbij mensen het heft in eigen hand nemen en zelf dingen in hun eigen omgeving organiseren.

PARTICIPATIESAMENLEVINGElsevier

BURGERINITIATIEVEN HAPEREN IN KRIMPGEBIEDEN

BB 04.07.2014 Krimpgemeenten werpen – onbedoeld – obstakels op tegen burgerinitiatieven. Uitgerekend in gebieden waar ambtenaren en bestuurders wel wat hulp van bewoners kunnen gebruiken, wordt burgerkracht nauwelijks benut. ‘De gemeente is als zand in de goedlopende machine van een initiatief.’

Juist in krimpgebieden hoge verwachting

Dat stelt Bas Snoeker, masterstudent Planologie aan de Universiteit Utrecht na onderzoek onder gemeenten in de drie krimpgebieden, Noordoost Groningen, Zuid-Limburg en Zeeuws-Vlaanderen. Volgens hem staan gemeenten onvoldoende open voor (bottom-up) initiatieven van de burger en stranden plannen al snel in het gemeentehuis. ‘Dat het voor gemeenten lastig is om goed met burgerinitiatieven om te gaan, is bekend. Maar juist in krimpgemeenten zou je verwachten dat plannen van bewoners die iets willen doen voor hun wijk met open armen worden ontvangen.’

GERELATEERDE ARTIKELEN;

‘Participatiesamenleving geen einddoel, maar een ontwikkeling’

Trouw 02.07.2014 De participatiesamenleving is voor het kabinet geen na te streven heilstaat. Volgens premier Mark Rutte duidt het begrip op een feitelijke vaststelling van een ontwikkeling die gaande is waarbij mensen het heft in eigen hand nemen en zelf dingen in hun omgeving organiseren.

Dat betoogde hij woensdagavond in een debat met de Tweede Kamer over de term die koning Willem-Alexander vorig jaar in de troonrede noemde. De ChristenUnie had het debat aangevraagd omdat Rutte er volgens die partij tot nu toe niet in was geslaagd het veelbesproken woord te onderbouwen.

Verwant nieuws

Rutte: participatiesamenleving geen einddoel

VK  02.07.2014 De participatiesamenleving is voor het kabinet geen na te streven heilstaat. Volgens premier Mark Rutte duidt het begrip op een feitelijke vaststelling van een ontwikkeling die gaande is waarbij mensen het heft in eigen hand nemen en zelf dingen in hun omgeving organiseren.

Mensen zijn hoger opgeleid, mobieler en mondiger dan vroeger en vormen, mede door de invloed van internet en sociale media, op een andere manier sociale verbanden

Dat betoogde hij vanavond in een debat met de Tweede Kamer over de term die koning Willem-Alexander vorig jaar in de troonrede noemde.

‘Participatie geen einddoel’

Telegraaf 02.07.2014  De participatiesamenleving is voor het kabinet geen na te streven heilstaat. Volgens premier Mark Rutte duidt het begrip op een feitelijke vaststelling van een ontwikkeling die gaande is waarbij mensen het heft in eigen handen nemen en zelf dingen in hun omgeving organiseren.

‘Participatiesamenleving geen einddoel’

NU 02.07.2014 De participatiesamenleving is voor het kabinet geen na te streven heilstaat. Volgens premier Mark Rutte duidt het begrip op een feitelijke vaststelling van een ontwikkeling die gaande is waarbij mensen het heft in eigen hand nemen en zelf dingen in hun omgeving organiseren.

Rutte: participatiesamenleving is geen heilstaat op zich

Elsevier 02.07.2014 De participatiesamenleving is in Nederland niet een na te streven heilstaat. Het begrip doelt eerder op een ontwikkeling die al langer gaande is in ons land. Dat zei premier Mark Rutte (VVD) woensdag in een debat in de Tweede Kamer.

Verzorgingsstaat

De ChristenUnie had het debat aangevraagd omdat Rutte nu eindelijk eens goed moest uitleggen wat koning Willem-Alexander bedoelde toen hij het woord in de troonrede noemde. De koning zei toen dat de klassieke verzorgingsstaat op den duur zal worden ingeruild voor een participatiesamenleving.

Concreet

Maar een deel van de Kamer vindt de woorden van Rutte nog altijd te vaag. ChristenUnieleider Arie Slob riep het kabinet op bij het overhevelen vanzorgtaken van het Rijk naar gemeenten het begrip participatiesamenleving verder concreet in te vullen en daarbij speciaal aandacht te geven aan de mantelzorg en vrijwilligerswerk. PvdA, GroenLinks en SGP steunden die oproep.

PvdA-leider Diederik Samsom onderstreepte dat de overheid in de participatiesamenleving ‘niet per definitie kleiner wordt’. ‘Maar wel anders, minder dwingend, minder lomp en minder bureaucratisch.’

zie ook;

De participatiesamenleving: tijd dat het kabinet dat concreet maakt

Trouw 02.07.2014 aandacht met het woord participatiesamenleving. Hij sprak het uit, maar het kabinet had het bedacht. Vandaag praat de Tweede Kamer met premier Rutte over de inhoud ervan. Als je dit niet goed definieert, ben je een huis aan het verbouwen zonder bouwtekeningen

Taalfanaten verkozen het tot mooiste én vaagste woord van het voorgaande jaar: participatiesamenleving. De term dook in september op in de Troonrede en sindsdien wil de ChristenUnie er opheldering over. Want wat bedoelt het kabinet ermee? En welke rol gaat de overheid daarbij spelen?

EERSTE KAMER BESPREEKT PARTICIPATIEWET

BB 24.06.2014 De Eerste Kamer buigt zich vandaag over de Participatiewet, de wet die de schotten tussen de sociale werkvoorziening, de bijstand en wajong moet weghalen.

Regeldruk

De Participatiewet moet op 1 januari 2015 ingaan met als doel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen.Gemeenten moeten de wet gaat uitvoeren. Door de uitvoering van de wetten omtrent bijstand, wajong en de wsw groteldeels samen te voegen moet bureaucratie en regeldruk verlaagd worden. De Participatiewet is daarmee één van de grote decentralisatiewetten van dit kabinet.

GERELATEERDE ARTIKELEN

PLATFORMS VOOR BURENHULP

BB 21.06.2014 Ln steeds meer gemeenten komen digitale platforms voor burenhulp. Gemeentebesturen laten daarmee zien dat ze de participatiesamenleving serieus nemen, en hopen tegelijk dat het beroep op zorgvoorzieningen daalt. Of dat gaat gebeuren, is nog maar de vraag.

Simpel idee
Ze heten BUUVZorgvoorelkaar.comVraagelkaar.nl of WeHelpen.nl. Het idee is simpel: vrijwilligers bieden hulp aan, en mensen die hulp nodig hebben, vragen daarom. Vraag en aanbod staan overzichtelijk, gegroepeerd in rubrieken, op een website. Haarlem timmert met BUUV flink aan de weg: het initiatief haalde in 2013 een finaleplaats bij de Europese Sociale Innovatie Prijs van de Europse Investerings Bank, kreeg navolging van Zaanstad en later ook van andere gemeenten, en won begin dit jaar (samen met Zaanstad) de Best Gejat Prijs van KING.

Scoiaal makelaars
Bijzonder hoogleraar vrijwilligerswerk Lucas Meijs is enthousiast over BUUV, vooral omdat het een digitaal platform combineert met een menselijke component, de sociaal makelaars. ‘Dat is een voorwaarde voor het welslagen van een dergelijk initiatief, meent hij. ‘Om de betrouwbaarheid en de veiligheid te garanderen, én om de hulpvrager en de vrijwilliger te helpen hun vraag en aanbod zo te formuleren dat de kans op een match het grootst is.’

Digitale buurtmarktplaats
Ook in Geldrop-Mierlo zien ze hun digitale buurtmarktplaats, Zorgvoorelkaar.com, vooral als iets waarmee op de langere termijn financieel voordeel geboekt wordt. Wethouder Ton Steenbakkers: ‘Het is een welzijnsvoorziening die voorkomt dat mensen later dure zorg nodig hebben, omdat ze door meer sociale contacten langer thuis kunnen wonen, minder eenzaam zijn en langer gezond blijven.’

‘JA, BURGERINITIATIEVEN ZIJN WEL DEMOCRATISCH’

BB 17.06.2014 Zijn burgerinitiatieven eigenlijk wel democratisch? En past de eigen zeggenschap van bewoners over initiatieven in hun buurt binnen de representatieve democratie? Ja, stelt Alterra, onderdeel van Wageningen UR na onderzoek naar burgerinitiatieven op natuurgebied. Met een paper en een leernetwerk helpt Alterra overheden op weg die willen weten hoe ze kunnen samenwerken met burgers.

Zoektocht voor bestuurders en politici

Er komen steeds meer groene burgerinitiatieven, ook in de natuur, en overheden willen daar graag ruimte aan geven, constateert Alterra. Hoe ze dat moeten doen, is vaak een zoektocht, vooral omdat ambtenaren, bestuurders en politici vragen hebben over het democratische gehalte van projecten die door burgers bedenken en willen uitvoeren. En over de rol die zij daar als overheid nog bij kunnen hebben. Alterra deed onderzoek hiernaar en zet nu een leernetwerk op voor provincies, gemeenten en waterschappen die hun kennis hierover willen delen. Irini Salverda van Wageningen UR licht de uitkomsten toe aan de hand van de belangrijkste aanbevelingen uit het onderzoek.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

René Moerland: Zelf Doen is nu een politieke grondregel

NRC 17.06.2014 Inwoners van Nederland, stad of land. Luister. Wij zijn ervan overtuigd dat het goed is voor onze samenleving en onze burgers om ruimte te maken voor initiatief en ondernemerschap. En wij weten dat het verstandig en sociaal is om er te zijn voor mensen, die niet mee kunnen komen. LEES VERDER

SCP: te hoge verwachting van de participatiesamenleving

NRC 17.06.2014 De verwachting dat burgers voor elkaar gaan zorgen in de participatiesamenleving is niet realistisch. Niet iedereen heeft zin, tijd of de vaardigheden om als mantelzorger of vrijwilliger ouders, familieleden of buren te verzorgen of verplegen.

Dat zegt Kim Putters, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, in een essay dat hij vandaag presenteert op het jaarcongres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Hij wil een debat op gang brengen over de moeizame weg die Nederland wacht om van de verzorgingsstaat een participatiesamenleving te maken. LEES VERDER

WRR: kloof leidt tot wantrouwen

Telegraaf 04.06.2014 De groeiende kloof tussen arm en rijk in Nederland kan ertoe leiden dat mensen elkaar gaan wantrouwen. Ook kan het vertrouwen in de politiek en dan met name in de rechtsstaat en het parlement erdoor afnemen.

Dat constateert de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), een belangrijk adviesorgaan van de regering, in een woensdag gepubliceerd rapport. Volgens de onderzoekers kan een toenemende inkomensongelijkheid de economische groei afremmen doordat de groepen met hogere inkomens een kleiner deel daarvan besteden aan consumptie.

WRR: verzorgingsstaat compenseert inkomensongelijkheid, vooral bij ouderen

NRC 04.06.2014  De kloof tussen de hoogste en laagste tien procent van de inkomens in Nederland is toegenomen. Dat meldt de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in een vandaag gepubliceerd rapport. De inkomensongelijkheid wordt echter in belangrijke mate gecompenseerd door herverdeling via sociale zekerheid en belastingen.LEES VERDER

Lees meer;

3 JUN Rapport Oxfam Novib: verdeling welvaart steeds oneerlijker›

GEMEENTEN MOETEN BEWONERSINITIATIEVEN OMARMEN

BB 26.05.2014 Gemeenten zouden bewonersinitiatieven niet geforceerd moeten sturen, maar betrokkenheid signaleren en daarop inspelen.

Geen wijn drinken in boekhandel
Na sluitingstijd in een boekwinkel een literaire avond organiseren waarbij ook een wijntje wordt gedronken is niet mogelijk in Amsterdam. Althans, als de Drank- en Horecawet wordt gehandhaafd. Ondernemer Steffy Roos du Maine stuitte hierop toen ze haar boekwinkel Books&Bubbles voor deze avonden verhuurde om zo een extra boterham te verdienen. Volgens de APV diende ook Books&Bubbles een exploitatie­vergunning te hebben. Dat was in strijd met het bestemmingsplan, maar dat viel nog lokaal op te lossen. De Drank- en Horecawet is echter nationale wetgeving. Alcohol mocht in haar zaak simpelweg niet worden gedronken. En als ze die vergunning zou hebben, mocht ze geen boeken meer verkopen. Of alleen met een hekje eromheen.

Hausse aan bottom-upprojecten
De relatie tussen nieuwe initiatieven en (lokale) overheden is vaker moeizaam. In haar boek Stedelingen veranderen de stad spreekt onderzoeker Mariska van den Berg over een ware hausse van bottom-upprojecten. ‘Beheer en inrichting van de stad is vaak functioneel, netjes, beheersbaar en veilig. Veel mensen willen ook andere vormen van gebruik van de openbare ruimte. Je ziet collectieven ontstaan van hoogopgeleide mensen die deels uit eigenbelang initiatieven ontplooien. Daar sluiten zich dan grotere, meer diverse groepen bij aan. Een winkelstraat als de Jan Evertsenstraat in Amsterdam-West wordt bijvoorbeeld door koopkrachtige buurtbewoners verbeterd. Het initiatief komt ten goede aan alle huidige bewoners van de buurt.’

Niet handhaven tot vaststelling nieuwe APV
Overigens heeft de nieuwe bestuurscommissie West in Amsterdam al aan de gemeente voorgesteld uit de APV te schrappen dat ondergeschikte horeca niet mag adverteren en geen zitjes aan de raamkant mogen. Iets wat een pop up store in de Jan Evertsenstraat eerder dit jaar bijna de kop kostte. Voorzitter Gerolf Bouwmeester (D66): ‘We handhaven daar niet op tot de raad de nieuwe APV heeft vastgesteld. Bij mengformules (detailhandel met ondergeschikte horeca) gaan we in gesprek met de ondernemer en kijken samen waar de ruimte ligt binnen de regelgeving. Uiteraard moet het speelveld wel gelijk zijn.’

Lees meer over hoe gemeenten omgaan met bewonersinitiatieven (in Zwolle en Zoetermeer) in Binnenlands Bestuur nr. 10 van deze week.

‘GEMEENTEN MOETEN EXPERIMENTEREN IN SOCIAAL DOMEIN’

BB 12.05.2014 Het is momenteel de grootste opdracht voor gemeenten, de transities binnen het sociale domein. Voor de transformatie bestaat duidelijk geen kant en klaar recept. ‘De gemeente moet daarom ruimte bieden om te experimenteren en niet alles juridisch willen dichttimmeren,’ vindt Mary van den Wijngaart, beleidsonderzoeker op het gebied van zorg en welzijn. Ze is mede-auteur van het boek ‘Blijven we een fatsoenlijk land?’ dat maandag gepresenteerd werd.

Klaar op papier
Allereerst: het boek geeft geen antwoord op de titel, zegt Van den Wijngaart. Maar wel op vragen over hoe gemeenten mensen die zorg of ondersteuning nodig hebben deze stelselwijziging gaan opvangen. ‘Dat de gemeenten er op papier klaar voor zijn, dat geloof ik wel. Maar het echte doorvoeren van de transities, dat gaat nog wel een tijdje duren. Op 1 januari 2015 gaat het echte werk pas beginnen.’

GERELATEERDE ARTIKELEN;

MOGROEP: ZET METEEN IN OP PREVENTIE EN PARTICIPATIE

BB 12.05.2014 Gemeenten moeten als ze in 2015 verantwoordelijk worden voor zorg en participatie meteen koersen op preventie en participatie. Het sluiten van buurthuizen, wat nu soms gebeurt, werkt dit juist tegen. Dat stelt voorzitter Marijke Vos van de MOgroep, de brancheorganisatie voor welzijn en maatschappelijke dienstverlening.

Inhoudelijke verandering
Zonder uitnodigende ontmoetingsruimten, sterke sociaal werkers en een actieve samenleving gaat het niet lukken dat mensen langer zelfstandig kunnen blijven wonen, meent Vos. ‘Iedereen in het veld is zo druk om de invoeringsdatum van 1 januari 2015 te halen dat de inhoudelijke verandering nog wel eens uit het zicht verdwijnt. “Dat komt later wel”, hoor je dan. Zonde natuurlijk. Je wilt niet dat gemeenten de klassieke aanpak van het rijk overnemen. Je wilt dat ze liefst van meet af aan koersen op preventie en participatie. Dat is nou net de crux.’

Dit artikel is gemaakt aan de hand van een artikel op Bouwstenen voor Sociaal.

Een succesvolle Participatiewet levert banen en geld op

Trouw 12.05.2014 De Participatiewet die op 1 januari 2015 van kracht wordt, moet mensen vanuit de Wajong, Wet sociale werkvoorziening (Wsw) en Bijstand naar werk geleiden.  Daarvoor moeten overheid, werkgevers en werknemers in tien jaar 125 duizend extra banen scheppen. Dat vereist dat we anders naar bestaande functies kijken opdat meer mensen in staat zijn zelfstandig het minimuminkomen te verdienen.

Frans Nijhuis is Bijzonder Hoogleraar Inclusieve Arbeidsorganisaties (Atlant Leerstoel) aan de Universiteit Maastricht. Dit artikel is gebaseerd op de inleiding die hij hield op de Zorgsalon van Tranzo, het wetenschappelijk centrum voor zorg en welzijn van Tilburg University, gewijd aan de‘Participatiewet Arbeidsparticipatie: droom of daadwerkelijk te realiseren?

‘JONGEREN BETREKKEN BIJ BELEIDSVORMING IS LASTIG’

BB 03.05.2014 Gemeenten weten vaak nog niet hoe ze participatie van kinderen, jongeren en ouders vorm moeten geven in de nieuwe Jeugdwet. Dat concludeert kenniscentrum Movisie op basis van onderzoek onder 22 gemeenten. Het is vooral lastig om jongeren structureel te laten participeren bij de beleidsvorming.

Gemeenten gemotiveerd
Movisie deed het onderzoek in opdracht van de landelijke werkgroep ‘Cliënt- en burgerparticipatie’. Daarbij werden 64 gemeenten benaderd. 22 daarvan reageerden, allemaal gemeenten die bezig zijn jongeren, kinderen en hun ouders te betrekken bij de vormgeving van het jeugdbeleid. Adviseur cliënt- en burgerparticipatie Else Boss benadrukt daarom dat het niet om een representatief onderzoek gaat. ‘We kunnen concluderen dat de gemeenten die ermee bezig zijn heel gemotiveerd zijn. Maar toch zijn ook zij nog op zoek naar goede manieren om jongeren te betrekken.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meepraten over bezuinigingen

Telegraaf 02.05.2014 Gemeenten die moeten bezuinigen, laten burgers daar steeds vaker over meebeslissen. Zo heeft Dordrecht de afgelopen jaren al twee keer aan de bevolking gevraagd aan te geven waar wel en waarop beslist niet zou moeten worden bezuinigd. Ook gemeenten als Eindhoven en Heerenveen hebben hun inwoners gevraagd mee te denken over begrotings- en bezuinigingsvoorstellen. Meestal gebeurt dat via onlinevragenlijsten, meldt Binnenlands Bestuur vrijdag. Reacties van burgers worden door de gemeenteraad vaak als advies meegenomen in de besluitvorming.

Zoetermeer heeft invloed op nieuw beleid

RTVWEST 03.05.2014 Inwoners van Zoetermeer kunnen nog tot dinsdag hun visie geven op het bestuurs- en beleidsakkoord dat het nieuwe college heeft gesloten. Daarna gaan de nieuwe wethouders de reacties samen met de gemeenteraad verwerken en zullen ze half mei het definitieve akkoord presenteren.

D66 – de grootste partij in Zoetermeer – heeft het initiatief genomen om Zoetermeerders te laten meepraten over de plannen van het nieuwe gemeentebestuur. … Lees verder

Meepraten over bezuinigingen

Telegraaf 02.05.2014 Gemeenten die moeten bezuinigen, laten burgers daar steeds vaker over meebeslissen. Zo heeft Dordrecht de afgelopen jaren al twee keer aan de bevolking gevraagd aan te geven waar wel en waarop beslist niet zou moeten worden bezuinigd. Ook gemeenten als Eindhoven en Heerenveen hebben hun inwoners gevraagd mee te denken over begrotings- en bezuinigingsvoorstellen. Meestal gebeurt dat via onlinevragenlijsten, meldt Binnenlands Bestuur vrijdag. Reacties van burgers worden door de gemeenteraad vaak als advies meegenomen in de besluitvorming.

GEMEENTEN ROEPEN ONLINE INWONERSHULP IN BIJ BEZUINIGINGEN

BB 02.05.2014 Gemeenten die moeten bezuinigingen, roepen daarbij regelmatig de hulp in van hun inwoners. Via online begrotingswijzers wordt hen gevraagd aan te geven waar wel en waar beslist niet op moet worden bezuinigd. Molenwaard doet dat nu voor de eerste keer. Dordrecht deed het al vaker.

Participatief begroten

Het zijn niet de enige gemeenten die op deze manier inwoners bij het begrotings- en bezuinigingstraject betrekken, ook wel participatief begroten genoemd. Ook onder meer Eindhoven en Heereveen vroegen eerder hun inwoners mee te denken over bezuinigingsvoorstellen. De resultaten ervan worden veelal als advies meegenomen bij de uiteindelijke besluitvorming door de raad.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Burger, help ons besturen – participatie is ‘hot’ bij vorming colleges

NRC 01.05.2014 In steeds meer gemeenten mogen burgers meepraten en -beslissen over het coalitieakkoord. Gemeenten experimenteren volop met inspraakmogelijkheden.

Zo werd in Utrecht eerder deze maand een groot ‘stadsgesprek’ gehouden, waar 400 inwoners op afkwamen om hun ideeën te delen. In Leidschendam-Voorburg konden inwoners vorige week onderwerpen aandragen aan de onderhandelende partijen, voordat het politieke akkoord gesloten werd. In het Amsterdamse coalitieakkoord komt een lege paragraaf, die het college samen met Amsterdammers gaat invullen. Ook de klassieke inspraakavond blijft in veel gemeenten populair.  LEES VERDER

Mantelzorgboete wankelt in Eerste Kamer

VK 25.04.2014 De veelbesproken ‘mantelzorgboete’ stuit op grote bezwaren in de Eerste Kamer. De senaatsfractie van de ChristenUnie is niet van plan de maatregel in z’n huidige vorm aan een meerderheid te helpen. Daarmee staat die op losse schroeven.

‘Deze kabinetsplannen passen niet in onze visie op de samenleving’, aldus CU-fractievoorzitter Roel Kuiper. Zijn collega Peter Ester uitte zijn bezwaren al eerder. ‘Het is een christelijk principe dat ouders en kinderen voor elkaar zorgen. Dit staat daar haaks op.’

Ontevreden burger actiever

Telegraaf 23.04.2014 We zijn ontevreden over het bedrijfsleven en wantrouwen de politiek, en daardoor worden we actief voor de samenleving. Mensen nemen het heft in eigen hand en beginnen stadstuinen, buurtleeszalen, energiecoöperaties en buurtzorg. Dat stelt de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (RLI), een adviesorgaan van de overheid, in een woensdag verschenen rapport.

‘Hulp aan familie bestraffen met mantelzorgboete is niet rechtvaardig’

VK 22.04.2014 De participatiesamenleving blijft een utopie als de overheid haar visie ontkracht met incoherent beleid, schrijft Carlijne Vos in het commentaar van de Volkskrant.

Kinderen die overwegen hun ouders in huis te nemen om voor hen te zorgen, schrikken terug van de gevolgen. Vooral de korting van 300 euro op de AOW die vanaf juli volgend jaar van kracht wordt als ouderen bij hun kinderen intrekken, is reden voor veel families de plannen af te blazen.

VERWANT NIEUWS;

Doe- of doei-democratie?

SV 05.04.2014  Zelfredzaamheid en zelf verantwoordelijkheid nemen zijn kernwaarden van de participatiesamenleving vandaag de dag. De burger moet zelf de maatschappelijke problemen aanpakken in plaats van te praten en protesteren. Maar slaan we niet een beetje door?

Anita Boele, Paul Dekker en Pepijn van Houwelinge zijn auteurs van ‘Burgermacht op eigen kracht? Een brede verkenning van ontwikkelingen in burgerparticipatie’, Den Haag: Sociaal en Cultureel Planbureau (www.scp.nl). Dit is een bewerking van een bijdrage die onder de titel‘Participatie is gevaar voor de democratie’ verscheen in het Reformatorisch Dagblad.   Lees verder

250 miljoen voor de zorg? Nee, het beleid moet anders

Trouw 10.04.2014 Sinds kort ben ik rechtstreeks getuige van de ontmanteling van de verzorgingsstaat die Nederland ooit was. Mijn moeder is 92 jaar, woont in een aanleunwoning die is aangesloten bij een verzorgingshuis bij haar in de buurt en heeft tot voor kort vrijwel geheel zelfstandig gefunctioneerd. Onlangs is ze gevallen en toen begon de ellende. Ze had veel pijn en kon niet goed meer voor zichzelf zorgen.

Lees ook:  Wensenlijstjes bepalen begrotingsoverleg – 08/04/14

KABINET HEEFT MAGERE VISIE OP PARTICIPATIESAMENLEVING

BB 08.04.2014 Wat bedoelt het kabinet toch met de participatiesamenleving, wilde de ChristenUnie graag weten toen de nieuwe koning het begrip in september noemde in de troonrede. Maandagavond kwam de brief erover van premier Mark Rutte waar fractieleider Arie Slob van de ChristenUnie al maandenlang op aandrong. Het resultaat is mager, vindt Slob.

Debat

,,Ik begrijp niet waarom ze hier zo lang over hebben gedaan. Het kabinet blijft in de ruim twee kantjes vrij algemeen over de participatiesamenleving. Er valt veel meer over te zeggen. Dit nodigt alleen maar uit tot een debat”, aldus Slob. Hij heeft dat debat al aangevraagd, omdat hij het belangrijk vindt dat er een goede onderbouwing komt van dit begrip. De participatiesamenleving houdt in dat de overheid zich meer terugtrekt op bepaalde terreinen en meer verantwoordelijkheden neerlegt bij de samenleving. ,,Als je dit niet goed definieert, ben je een huis aan het verbouwen zonder bouwtekeningen”, aldus Slob.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

Brief participatiesamenleving leert Kamer niets nieuws

VK 08.04.2014 In tegenstelling tot wat de koning zei in de troonrede, zal de participatiesamenleving de verzorgingsstaat niet vervangen. Dat is op te maken uit een brief van premier Rutte die hij gisteravond aan de Tweede Kamer stuurde. ‘Het kabinet benadrukt dat de verzorgingsstaat blijft bestaan’, concludeert de premier.

In september vorig jaar zei de koning namens het kabinet: ‘De klassieke verzorgingsstaat verandert langzaam maar zeker in een participatiesamenleving.’ Ruim zeven maanden later is de discussie over de betekenis van dat begrip nog steeds niet geluwd.

Slob: magere visie kabinet op participatiesamenleving

Trouw 08.04.2014 Wat bedoelt het kabinet toch met de participatiesamenleving, wilde de ChristenUnie graag weten toen de nieuwe koning het begrip in september noemde in de troonrede. Vanavond kwam de brief erover van premier Mark Rutte waar fractieleider Arie Slob van de ChristenUnie al maandenlang op aandrong. Het resultaat is mager, vindt Slob.

‘Ik begrijp niet waarom ze hier zo lang over hebben gedaan. Het kabinet blijft in de ruim twee kantjes vrij algemeen over de participatiesamenleving. Er valt veel meer over te zeggen. Dit nodigt alleen maar uit tot een debat’, aldus Slob.

‘Kabinet heeft magere visie op participatiesamenleving’

NU 07.04.2014 Fractieleider Arie Slob van de ChristenUnie vindt dat het kabinet een magere visie heeft op de participatiesamenleving.

De partij wilde graag van het kabinet weten wat het bedoelt met de participatiesamenleving, toen de nieuwe koning het begrip in september noemde in de troonrede.

Maandagavond kwam de brief erover van premier Mark Rutte waar fractieleider Slob maandenlang op aandrong.

Slob: magere visie op participatie

Telegraaf 07.04.2014 Wat bedoelt het kabinet toch met de participatiesamenleving, wilde de ChristenUnie graag weten toen de nieuwe koning het begrip in september noemde in de troonrede. Maandagavond kwam de brief erover van premier Mark Rutte waar fractieleider Arie Slob van de ChristenUnie al maandenlang op aandrong. Het resultaat is mager, vindt Slob.

‘Zorgen voor ouderen? Het moderne gezin is overdag gesloten’

VK 06.04.2014 De zorg aan hulpbehoevende ouderen wordt stelselmatig afgebroken, schrijven Bert Keizer, Jos van Bemmel, Anne-Mei The en Stella Braam. ‘Jarenlang is de ouderen voorgehouden dat ze vooral zelfstandig moeten zijn. En dat zouden ze nu opeens moeten afleren?’

Het zelfoplossend vermogen van ouderen vergroten? Een loflijk streven. Maar vaak niet haalbaar. De huisartsen zien in hun praktijk dan ook dat de eenzaamheid en depressies onder ouderen toenemen.

Een stille ramp voltrekt zich in ons land. De zorg aan hulpbehoevende ouderen wordt stelselmatig afgebroken. Er heerst dan ook een groeiend gevoel van onbehagen in de ouderenzorg. Bij de ouderen zelf – de ‘klanten’ – bij hun kinderen, bij de beroepskrachten, bij de instellingen en bij de dokters.

Gemeenten moeten zich zo min mogelijk met vrijwilligers bemoeien, wil de participatiesamenleving kans van slagen hebben, stelt het SCP.

GEMEENTEN MOETEN ZICH NIET MET VRIJWILLIGERS BEMOEIEN

BB 26.03.2014 Wil de participatiesamenleving kans van slagen hebben, dan kunnen de gemeenten zich beter zo min mogelijk met vrijwilligers bemoeien.

Geen inmenging
Vrijwilligerswerk gedijt het beste zonder sturing of inmenging van de lokale overheid. Zelfstandigheid en kleinschaligheid zijn over het algemeen de succesfactoren achter de inzet van inwoners voor de goede zaak of het algemeen belang. Die waarschuwing staat in een verkenning naar de betrokkenheid van vrijwilligers in vijf Nederlandse gemeenten, uitgevoerd door het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), die woensdag verschijnt.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

Hoofdpunten bijstand en participatiewet

Trouw 03.02.2014 Kabinet, coalitiepartijen en ‘bevriende’ oppositiefracties D66, ChristenUnie en SGP zijn het vandaag eens geworden over aanpassingen van de bijstandsplannen en de participatiewet voor arbeidsgehandicapten van staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken. Hier de belangrijkste punten.

‘VOORDEEL PARTICIPATIEWET LANGER BIJ GEMEENTEN LATEN’

BB 03.02.2014 Laat gemeenten langer het geld vasthouden dat ze besparen op uitkeringen en zorg dat de winst die gemaakt wordt via premies en loonbelasting niet naar het rijk gaat maar in de doelgroep wordt gestoken. Dat is de oproep van Cedris-voorman Job Cohen in de aanloop naar het Kamerdebat over de Participatiewet.

Geen bredere doelgroep

Cohen is er geen voorstander van om de 125 duizend banen die er de komende jaren moeten komen voor mensen met een lange afstand tot de arbeidsmarkt open te stellen voor een bredere doelgroep. Zijn partijgenoot Henk Kool, wethouder van Den Haag, pleitte daar onlangs voor. ‘Die banen zijn bedoeld voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.  Dat is de afspraak en ik denk dat je daar gewoon van uit moet gaan’, aldus Cohen.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

‘Participatiewet mist essentiële afspraken uit sociaal akkoord’

NU 29.01.2014 De FNV ziet “essentiële afspraken” uit het sociaal akkoord nog niet terug in de uitwerking van de Participatiewet zoals die nu door staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Actief burgerschap stimuleren… maar hoe?

BB 24.01.2014 Eigen kracht en zelfregie van inwoners en hun netwerken staan centraal in de decentralisaties. De inzet van burgers om het verenigingsleven, de buurt- en dorpsvoorzieningen en de zorg in stand en betaalbaar te houden, wordt – voor zover daar nog geen sprake van was – onmisbaar. Door kennis uit onderzoek én de praktijk kent Movisie de wegen die naar actief burgerschap leiden. Of het nu via tegenprestatie naar vermogen, buurtcommunities of vrijwilligersorganisaties gaat, Movisie ondersteunt en adviseert u bij het stimuleren van actief burgerschap.

SELECTIE ADVIESAANBOD;

RAADSLEDEN WORSTELEN MET NIEUWE ROL

BB 20.01.2014 In de participatiesamenleving zijn burgers aan zet. Van hen wordt niet alleen meer zelfredzaamheid verwacht, maar ook meer initiatief en actie. Da’s wel even slikken. Want als burgers meer zeggenschap krijgen, wat blijft er dan voor raadsleden over? De zoektocht naar een nieuwe rol is overal in gemeenteraadsland gaande.

Een van de gemeenteraden die zich het hoofd breekt over hoe de lokale politiek de omslag naar de participatiesamenleving kan en moet maken, is Veenendaal. Het is een worsteling voor de 33 raadsleden, zo blijkt uit interviews met vier van de elf fractievoorzitters en een van de raadsadviseurs.

Participatieve democratie

De zoektocht van de Veenendaalse raad staat niet op zichzelf, weet Annemiek Lucas van Platform31 en projectcoördinator van de Gemeenteraad van de Toekomst. Deze ‘raad’− een initiatief van de Vereniging van Griffiers die bestaat uit een mix van burgers, raadsleden, wethouders, burgemeesters, adviseurs en griffiers − heeft zich de afgelopen maanden gebogen over de vraag hoe gemeenteraden met de nieuwe verhoudingen in de maatschappij moeten omgaan. Oftewel: wat betekent het voor de rol van de raad als je toe wilt naar een participatieve democratie. ‘Duidelijk is geworden dat de raad toe moet naar een meer faciliterende rol en dat er meer op proces dan op inhoud moet worden gestuurd. De inhoud moet in participatie tot stand komen.’

 Lees het hele artikel deze week in Binnenlands Bestuur nr. 1 (17/1)

 GERELATEERDE ARTIKELEN;

 ‘civil society’

De ‘civil society’ moet volgens de overheid een alternatief worden voor de huidige verzorgingsstaat. Alleen wil de overheid een strakke regie houden bij die zelforganisatie en dat is volgens Uitermark jammer. Overheden hebben volgens hem vaak verkeerde verwachtingen doordat nu vooral gekeken wordt waar zelforganisatie goed gaat. ‘Zelforganisatie werkt soms wel en soms niet. Waarom moet het ene buurthuis sluiten en maakt het andere met behulp van bewoners een doorstart? Burgers kun je niet standaardiseren, initiatieven ontstaan soms wel, soms niet.’

Kracht sociale verbanden
De jonge hoogleraar bekleedt de bijzondere leerstoel op de Erasmusuniversiteit Rotterdam en schreef hiervoor de oratie ‘Verlangen naar Wikitopia’. Ideeën over een zelforganiserende stad die met behulp van eigen netwerken, zoals ‘Wikipedia’, haar samenleving vormgeeft. ‘De kracht van onze sociale verbanden zal bepalen of onze kinderen worden opgevangen, of onze buurten veilig en leefbaar zijn en of onze ouderen kunnen rekenen op steunkousen. Zelforganisatie wordt van levensbelang en daarom kunnen we het maar beter nieuwsgierig zijn naar hoe het precies werkt,’ concludeert hij in zijn oratie.

BURGERPARTICIPATIE IS LOS DURVEN LATEN

BB 17.01.2014 Gemeenten die burgerkracht aanmoedigen, kunnen niet verwachten dat burgers vervolgens precies doen wat er in de beleidsnota staat. Volgens bijzonder hoogleraar Samenlevingsopbouw, Justus Uitermark (35)moet zelforganisatie een zekere autonomie hebben en niet het  verlengstuk zijn van de overheid.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

‘Participatie is mooi streven, maar verwacht niet te veel van burgers’

Trouw 13.01.2014 De overheid verwacht steeds meer dat burgers dingen zelf organiseren. Ze is zelfs geïnspireerd geraakt door participerende burgers die zelf energie opwekken, festivals organiseren of kennis delen via encyclopediesite Wikipedia. Maar het is niet zo dat als de overheid zich terugtrekt, mensen automatisch het vuile werk zullen opknappen, zegt hoogleraar samenlevingsopbouw Justus Uitermark (35). Vrijdag aanvaardde hij die leerstoel aan de Erasmus Universiteit met zijn oratie ‘Verlangen naar Wikitopia’.

Participatiewet loost Wajongers in de bijstand

Trouw 12.01.2014 De Participatiewet die als doel heeft zoveel mogelijk mensen aan het werk te helpen bevat een weeffout. Tienduizenden Wajongers dreigen daardoor onnodig in de bijstand te belanden. Maandag is er een hoorzitting in de Tweede Kamer over de wet. Een mooie kans om deze fout te repareren.

Trouw 11.01.2014 Krijgt staatssecretaris Klijnsma haar plan door de Kamer om vrijwilligerswerk voor mensen met bijstand verplicht te stellen? Rotterdam is in elk geval blij werklozen zo uit hun isolement te halen.

Toen André van der Louw als minister  (cultuur, recreatie en maatschappelijk werk) overwoog werklozen een arbeidsplicht op te leggen, kwamen boze jongeren zijn tuin omspitten. Dat was in 1982. Het plan belandde in de la, maar de roep om bijstandsgerechtigden aan de slag te krijgen, keert steeds terug: voor wat hoort wat.

‘De participatiesamenleving moet wel vrijwillig blijven’

 VK 10.01.2014 De participatiesamenleving bestaat al, schrijven Boris van de Woestijne en Bas van der Velde. ‘Maar de overheid moet de vrijwillige initiatieven die nu bestaan niet verstikken met verantwoordingseisen.’

Het leek een vondst van Mark Rutte, die participatiesamenleving, maar hij bestaat al. Er zijn talloze mensen die door toeval, een onvoorziene ontwikkeling in hun privéleven, de behoefte krijgen om belangeloos de samenleving te verbeteren en andere mensen te helpen. En ook bedrijven, groot, klein, familie-eigendom of beursgenoteerd, dragen vanuit oprechte betrokkenheid bij aan de samenleving. De oproep van het kabinet om meer verantwoordelijkheid bij burgers te leggen sluit hier op aan.

NOORDWIJKSE BURGERS KRIJGEN HET VOOR HET ZEGGEN

BB 07.01.2014 Het lokale politieke systeem moet op de schop. De huidige cyclus van commissie- en raadsvergaderingen met voorspelbare politieke uitkomsten, ongeacht eventuele insprekers, is niet meer van deze tijd. Vindt de Noordwijkse burgemeester Lokker. Hij wil nog dit jaar een representatief burgerpanel in het leven roepen en op die manier burgers laten meebeslissen.

Dringend advies

Besluiten die door het burgerpanel – een digitaal platform –  met meerderheid van stemmen worden genomen, moeten vervolgens door de gemeenteraad worden bekrachtigd. ‘Besluiten van het burgerpanel zijn een dringend advies aan de raad. Als de raad ze niet wil overnemen, moet hij met hele goede argumenten komen om een besluit terzijde te schuiven’, stelt Lokker. Het panel gaat wat Lokker betreft over ‘in principe alle onderwerpen waar de gemeenteraad over gaat’.

Participatiedemocratie

Zijn plan om te komen tot een participatiedemocratie is een logische in het licht van de participatiesamenleving, vindt de waarnemend burgemeester. ‘Alle oproepen om mee te praten en mee te doen, krijgen pas echt betekenis als inwoners ook mogen meebeslissen. Bovendien kunnen de 21 raadsleden die Noordwijk telt, niet alles weten. Met het burgerpanel wil ik de kennis, kunde en ervaring van onze inwoners benutten.’

Vertrouwen in burgers

Lokker refereert aan recent onderzoek van het SCP, waaruit blijkt dat minder dan 40% van de inwoners ervan overtuigd is dat bestuurders in staat zijn de huidige problemen op een adequate manier op te lossen.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

‘Het socialistische idee van een grote ruif met subsidies werkt corrumperend’

VK 07.01.2014 Als ethica Heleen Dupuis één idee mag opperen waarvan Nederland beter wordt, dan is dat: laat mensen meer voor zichzelf zorgen.

Het gangbare beeld is dat de verzorgingsstaat de afgelopen jaren almaar verder is uitgekleed. Ging het maar zo, verzucht emeritus hoogleraar medische ethiek en Eerste Kamerlid (VVD) Heleen Dupuis in haar bijdrage aan de bundel ‘Nederland in ideeën’. Die bevat een verzameling ‘inzichten en innovaties die ons land verander(d)en’. Dupuis behandelt het idee van de verzorgingsstaat. Of liever: de karikatuur die hij van zichzelf geworden is. “Er is iets fundamenteel fout met de verhouding tussen burgers en de overheid”, legt ze uit in een gesprek. “We zijn in een absurde situatie beland.”

PARTICIPATIE MOET GEEN PARTICIPATHIE WORDEN

BB 02.01.2014 Het woord ´participatiesamenleving´ heeft in 2013 voor ophef gezorgd, terwijl participatie door burgers in overheidsbeleid onder verschillende noemers al sinds de jaren ‘70 in opkomst is. Van inspraak in besluitvormingsprocedures, naar coproducties met de overheid tot informele vormen van burgerinitiatief; participatie vindt op verschillende manieren al decennia plaats in Nederland.

Tegenwoordig wordt de morele bal echter steeds vaker bij de burger gelegd. De overheid en de markt doen er zeker nog toe, maar aan burgers wordt regelmatig met klem gevraagd een actieve rol te spelen in het publieke domein. Argumenten hierbij zijn soms van ideële en ideologische aard, maar vaak spelen bezuinigingen een rol.

En voor diegenen die het bovenstaande niet in hun werkwijze opnemen en slechts omwille van bezuinigingen inzetten op burgerparticipatie, introduceren wij voor 2014 een nieuw woord. Een dergelijke drang noemen wij vanaf nu: ‘participathie’. Laten we ervoor waken dat het zover komt!

Menno Spaan, Jannet Wiersma
Haagse Beek organisatieadvies

‘Participatiewet is niet zo stupide als hij wordt voorgesteld’

VK 31.12.2013 Het is kortzichtig om de tegenprestatie van bijstandsgerechtigden af te doen als vernedering, betogen Thomas Kampen en Evelien Tonkens.

Vernederend en zinloos: dat is het beeld dat oprijst uit de reportage over Werkbedrijf Herstelling, het reïntegratiebedrijf van de Dienst Werk en Inkomen (DWI) van Amsterdam (Voorpagina 24 december).

Verklaring van hopman Asscher staat bol van het wensdenken

Trouw 27.12.2013  In een kennelijke poging Nederland een kerstgedachte mee te geven, presenteerde minister Asscher van sociale zaken zijn participatieverklaring. Politici willen nieuwkomers dwingen te worden zoals wij dat graag zien’. De verklaring die immigranten volgend jaar in zestien gemeenten krijgen voorgelegd, doet denken aan de horderoep van de padvinderij uit mijn jeugd:

‘Asscher wij doen ons best.
Djib djib djip djib,
Wij dob dob dob dob
Woef!’

‘Ze verkwanselen Nederland, en nu blijft er niets voor ons over’

Trouw 26.12.2013 Politiek, de crisis en de staat van ons land. Onderwerpen die tijdens familiebijeenkomsten, zoals op deze Kerstdagen, kunnen leiden tot verhitte discussies. In sommige families daarom taboe, in anderen juist onvermijdelijk.

De tante die geëmotioneerd met haar hand op tafel slaat: “ik heb mijn hele leven hard gewerkt en nu mijn pensioenleeftijd nadert blijft er van de AOW niets over. Ze verkwanselen Nederland”. Oma doet er een schepje bovenop: “wij hebben dit land na de oorlog weer opgebouwd, maar nu mag ik nog maar één keer per week douchen. De thuiszorg wordt ook helemaal uitgekleed. Wat nou participatiesamenleving?“.

Trouw deed er in samenwerking met de VU afgelopen zomer onderzoek naar: De emotionele begroting van Nederland.

De uitkomst was verrassend, maar het leverde misschien wel het meest ondergewaardeerde artikel van het jaar op. De kiezer is niet zozeer bang, hij is vooral boos. Nederland, zo vindt de Nederlandse kiezer, heeft behoefte aan een sterke leider. Iemand die zonder al te veel democratisch geneuzel besluiten neemt. Vooral de vrouwen van boven de vijftig, zoals de tante tijdens het kerstdiner. Driekwart van hen hoopt op een krachtige aanvoerder die de zaken eens even snel op orde komt stellen. De ondervraagden omschreven hun gevoel als ‘walging’.

Toch werd het artikel ‘Boos volk wil nu een sterke leider‘ sinds het begin september op de website werd gepubliceerd maar 11.867 keer gelezen. De bezoekers mochten zelf ook testen hoe bang of boos ze waren. Slechts 11.780 bezoekers namen de moeite de Bang-o-meter in te vullen. Daarmee wisten beide artikelen een week de top tien te halen.

Ruttes participatiesamenleving doet kiezer denken aan CDA

VK 24.12.2013 Premier Mark Rutte werd al gewaarschuwd, meteen nadat hij in september in de Troonrede de participatiesamenleving had geïntroduceerd: dat rook wel erg naar Jan Peter Bal- kenende. Drie maanden later blijkt die associatie inderdaad onvermijdelijk.

Ruttes poging om de sociaal-economische hervormingen van zijn VVD/PvdA-coalitie van een gedeeld ideologisch fundament te voorzien, past in de ogen van de meeste kiezers vooral bij het CDA. De partij die het minst met ‘participatiesamenleving’ wordt geassocieerd, is de PVV van Geert Wilders.

‘Tijdens Serious Request is de gewone burger voor even idealist’

VK 24.12.2013  Tijdens Serious Request geen lastige vragen over waar het geld precies terecht komt, schrijft Bart Smout. ‘Voor even is de gewone burger idealist. Er wordt gefeest, gedanst, gedoneerd en vooral: geloofd dat er een kleine bijdrage wordt geleverd aan een betere wereld.’

Ontwikkelingshulp, liefdadigheid: de woorden klinken bijna antiek, zijn net zo bejaard als Jan Pronk

Liefdadigheid is uit de mode. De 0,7 procent-norm voor ontwikkelingshulp wordt volgend jaar losgelaten en niemand maalt erom. Doneren aan goede doelen is uit de gratie, je weet toch niet of het geld goed terecht komt. De beelden van hongerige en zieke Afrikanen op televisie laten niemand meer naar de portemonnee graaien. En de verkoop van daklozenkranten daalt al jaren.

‘Serious Request toont dat participatiesamenleving werkt als een tierelier’

VK 23.12.2013 Serious Request – 2013 is natuurlijk ook opnieuw het jaar van Serious Request. Men kan in het Glazen Huis in Leeuwarden plaatjes aanvragen voor Afrikaanse baby’s die aan diarree sterven. Niet voor de doodgeschoten en gemartelde kinderen in de burgeroorlog in Syrië. Dat is blijkbaar all too serious.

Het blijft bijzonder dat Serious Request elk jaar zo’n enorm succes is, terwijl het draagvlak voor gewone ontwikkelingssamenwerking vrijwel geheel ten prooi is gevallen aan cynisme en ongeloof. Serious Request laat zien dat de participatiesamenleving voor het goede doel werkt als een tierelier. In elk geval in gewijde kerstsfeer en in een Glazen Huis zonder strijkstokken. Daarom proost! Op een gelukzalig 2014!

De sekte van de burgerkracht

Trouw 14.12.2013 Het was vorige week. Ik wist niet hoe snel ik weg moest wezen. Toen de spreekstalmeester van buurtcentrum De Meevaart in de Indische Buurt van Amsterdam mij naar voren riep om te worden toegeklapt, schoot ik in mijn jas en rende de Balistraat uit. In wat voor wereld ben ik beland?

Hobbyboertjes vinden het heerlijk
Natuurlijk, jonge creatieve types benutten de ruimte die ze krijgen. Ze hobbyen erop los met op zich sympathieke initiatieven rond cultuur, natuur en economie. Ik kan ze geen ongelijk geven. Allemaal in plaats van dat aanbodgerichte welzijnswerk dat hoorde bij die ouderwetse verzorgingsstaat. Maar wat heeft de burger-die-het-zelf-niet-redt hieraan? Niks. Dat geeft op zich ook niet. Maar wees dan creatief op eigen kosten, zou ik zeggen. Daar denkt de overheid echter anders over.

Zet die participerende burger niet bot opzij

Trouw 14.12.2013 Bevlogenheid, passie en naastenliefde moeten de participatiesamenleving schragen, vinden Arie Slob en Wouter Beekers, prominenten van de ChristenUnie. Als de participatiesamenleving alleen maar gaat over de plicht te werken en belasting op te brengen, dan kan die ons gestolen worden

De ‘participatiesamenleving’ is uitgeroepen tot het woord van het jaar en het wordt hoog tijd de woordenboekenschrijvers te helpen aan een definitie. De herdenking van tweehonderd jaar Koninkrijk biedt aanknopingspunten.

‘Neem bij politieke vragen ook onderbuik serieus’

VK 14.12.2013 Het is onverstandig bij het nemen van politieke besluiten geen rekening te houden met onze driften, betoogt Henk Verhoeven, docent toegepaste psychologie aan de Fontys Hogescholen.

Kritiek van Bram van Ojik op bezuinigingen op ontwikkelingshulp, mensenrechten voor chimpansees, beperking van arbeidsmigranten uit Oost-Europa, misbruik van bijstandsuitkeringen, weerstand onder de bevolking tegen verdere uitbreiding van de EU.

‘De onderbuik wordt in de politiek vaak verward met een open samenleving’

VK 13.12.2013 In deze tijd spelen andere vrijheidskwesties dan de vraag of martelen en censuur zijn toegestaan, betoogt Louis Middelkoop, werkzaam voor de commissie-Meijers die adviseert over fundamentele rechten in de EU.

Voorafgaand aan de globaliseringslezing van Marie Bénédicte Dembour schrijft Bastiaan Rijpkema dat mensenrechtenactivisten te ver doorschieten in hun eisen en daarmee het ‘verheven’ karakter van mensenrechten verkwanselen. Hij pleit voor een terugkeer naar klassieke vrijheidsrechten, de rest, zoals satellietschotels, is een ‘randzaak’.

Lees ook ‘Alsjeblieft niet nóg meer mensenrechten’ – 11/12/13

CDA neemt middenveld op de korrel

Trouw  05.12.2013 Het CDA en het maatschappelijk middenveld, dat was altijd twee handen op één buik. Nu neemt de partij voorzichtig enige afstand van de woningbouwcorporaties, scholen, zorginstellingen waarmee het zulke hechte banden heeft. Waarom doet het CDA dit?

Gisteren kreeg CDA-leider Sybrand Buma het eerste exemplaar van ‘Het CDA en de maatschappelijke onderneming, het nieuwste rapport van het wetenschappelijk instituut van het CDA. De fractie komt begin volgend jaar met concrete voorstellen, zei Buma, gebaseerd op deze studie.

‘Meer rechten voor actieve burgers’

Trouw 04.12.2013 Het Wetenschappelijk Instituut van het CDA wil lokale gemeenschappen via een wet zeggenschap geven over maatschappelijke keuzes die woningbouwcorporaties, scholen en zorginstellingen maken. Door mee te praten, kunnen mensen weer het gevoel krijgen dat die instituten, die hun voorouders honderd jaar geleden hebben opgericht, ‘van hen’ zijn. De denktank van het CDA vindt ook dat actieve burgers die zelf initiatieven nemen, veel meer ruimte en rechten moeten krijgen.

‘U zou onze samenleving ook de Hubo- of Gammamaatschappij kunnen noemen’

VK 25.11.2013 Wie wil weten hoe iets in elkaar zit en welk loket het juiste is, moet een hoop werk verzetten, schrijft Reinout van der Heijden. Participatiesamenleving is het woord van 2013. U zou het ook de Hubo- of Gammamaatschappij kunnen noemen. U wordt niet opgevangen als het mis gaat, maar moet het zelf regelen. Dat is een hele klus. Probeer maar wegwijs te worden uit de sociale zekerheid. Wie wil weten hoe iets in elkaar zit en welk loket het juiste is, moet een hoop werk verzetten.

‘Participatiesamenleving’ wint het van ‘Pietitie’ en ‘sletvrees’

Trouw 18.11.2013 ‘Participatiesamenleving’ is gekozen tot het woord van 2013. Leden van het genootschap Onze Taal gaven de voorkeur aan dat woord, boven ‘socialbesitas’ en ‘Pietitie’. Hoe kwamen de tien genomineerde woorden tot leven?

Telegraaf 16.11.2013 Een samenleving waarin burgers meer verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen leven en omgeving. Kortweg ‘participatiesamenleving’. Dat is het woord van het jaar 2013. Zaterdagmiddag verkozen deelnemers aan het Onze Taal-congres in Breda het woord boven concurrenten als 3D-printer, afluisterschandaal, selfie en sletvrees.

Participatiesamenleving uitgeroepen tot woord van het jaar 2013

NRC 16.11.2013 Participatiesamenleving is vanmiddag door de leden van het Genootschap Onze Taal uitgeroepen tot woord van het jaar. Met 25 procent van de bijna duizend stemmen liet het woord pietitie en socialbesitas achter, die beide achttien procent van de stemmen kregen.

Het woord participatiesamenleving dook in september op toen koning Willem-Alexander het gebruikte in zijn troonrede. Hij zei dat de klassieke verzorgingsstaat verandert in een participatiesamenleving. Volgens Onze Taal betekent het een samenleving waarin burgers meer verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen leven en omgeving.  Lees verder

‘Participatiesamenleving’ verkozen tot Woord van het jaar 2013

VK 16.11.2013 Een samenleving waarin burgers meer verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen leven en omgeving. Kortweg ‘participatiesamenleving’. Dat is het woord van het jaar 2013. Zaterdagmiddag verkozen deelnemers aan het Onze Taal-congres in Breda het woord boven concurrenten als 3D-printer, selfie en sletvrees.

VVD en PvdA blijven het oneens over ‘participatiesamenleving’

Elsevier 12.11.2013 De vraag wat de participatiesamenleving nu precies inhoudt, zorgt nog altijd voor discussie tussen regeringspartijen VVD en PvdA. Na kritiek van PvdA’ers als Wouter Bos en fractievoorzitter in de Eerste Kamer Marleen Barth, doet nu ook partijvoorzitter Hans Spekman een duit in het zakje. In het televisieprogramma Altijd Wat zegt hij dinsdagavond dat minister-president Mark Rutte tot nu toe een ‘onzinnige invulling’ heeft gegeven aan het begrip. Tijdens de jaarlijkse Willem Dreeslezing in oktober sprak Rutte uitgebreider over de participatiesamenleving, en wat dit begrip precies betekent.

Betrokken Hagenaar Leo Olffers: ‘Kamer moet armoede aanpakken’

RTVWEST 04.11.2013 DEN HAAG – De Tweede Kamer moet een commissie instellen om een einde te maken aan alle sociale problemen in Nederland. Dat vraagt de Hagenaar Leo Olffers in een open brief aan de Kamer. Lees verder

gerelateerde artikelen

‘Wie controleert wie, na het decentraliseren?’

VK 01.11.2013 Nederland staat voor een ongekend grote ingreep in de samenleving – met onvoorziene gevolgen, schrijft Menno Hurenkamp.

De verzorgingsstaat wordt aan de mensen teruggegeven, heet het opgewekt de laatste tijd. Wat ooit de staat deed, gaan nu de steden doen. Nee nog beter, dat gaan nu de mensen zelf doen. Hulp, verzorging, bijstand, beschermd werk, het wordt in ‘de participatiemaatschappij’ allemaal weer eigen initiatief.

‘Mensen als Marcel van Dam kunnen steenrijk worden in deze prestatiemaatschappij’

VK 01.11.2013  Marcel van Dam had een punt toen hij stelde dat de standenmaatschappij ten opzichte van de prestatiemaatschappij voordelen had. Maar zijn kritiek op de meritocratie is ook wat gratuit, schrijft columnist Meindert Fennema.

Marcel van Dam schreef een scherpe cultuurkritiek naar aanleiding van de explosieve groei van de esthetische chirurgie.

Lees ook Marcel van Dam: ‘De schijn ophouden is een deugd geworden’ – 24/10/13

Het voortijdig failliet van de participatiemaatschappij

BB 31.10.2013 “Nee, meneer, ik heb de bekeuring nou al ingevoerd. En wij moeten ook onze targets halen.” Daar stond ik dan, tegenover twee mannen in imitatie-politie uniform. Eén van hen hield in zijn hand een of andere baksteenvormige smartphone waarin hij net mijn kenteken had ingevoerd. Ik stond fout geparkeerd maar gelukkig waren deze Buitengewoon Opsporingsambtenaren of BOA’s er om, in het publieke belang, te handhaven.

Krachtige burgers gehinderd door gemeenten

BB 26.10.2013 Gemeenten moedigen weliswaar bewoners aan om zelf initiatieven te nemen, maar dwarsbomen al te veel ‘burgerkracht’. Ambtenaren laten zich influisteren door welzijnsorganisaties die louter eigenbelang nastreven, zo luidt de klacht.

Wijkcentrum dicht
Hagenaar Leo Olffers was jarenlang een gevierd man, ook onder bestuurders, vanwege zijn tomeloze inzet voor de wijk Laakkwartier. Totdat hij van vakantie terugkwam en hoorde dat zijn wijkcentrum moest sluiten. ‘Welzijnswerk had een succesvolle lobby gevoerd zichzelf en dat kostte ons de kop.’ Olffers liet het er niet bij zitten. In april vorig jaar begon hij vanuit zijn eigen woonkamer ouderenvereniging ‘De Laakse Lente’. Ouderen kunnen er elke ochtend binnenlopen voor een kop koffie en een praatje. Hij krijgt nu stiekem waardering, ook van gemeenteambtenaren. ‘Maar niemand durft mij openlijk te steunen. Dat vind ik triest.’

Gerelateerde artikelen;

Henk Bleker: Participatiesamenleving? Kijk eens naar Italië

Elsevier  26.10.2013 Nederlanders zijn te ver doorgeschoten in hun afhankelijkheid van de overheid. We kunnen klagen over Zuid-Europa, maar in onze zoektocht naar een ‘participatiesamenleving’ zou een voorzichtige blik op Italië geen kwaad kunnen. In zijn boek ‘Het andere Italië’ doet de voormalige politicus een poging om Nederlanders op een bredere manier naar Italië te laten kijken. We zijn te ver doorgeschoten in die afhankelijkheid van de overheid,’ zegt Bleker.

De familiesamenleving, de karakteristieke familiebedrijven, de politiek en de rol van Italië in Europa. Nu Italië steevast in het rijtje van probleemlanden wordt genoemd, laat Bleker een tegengeluid horen. Lees meer…

Zoektocht naar burgerkracht is geen makkelijke

BB 25.10.2013 De zoektocht naar het aanboren naar burgerkracht is in gemeenteland in volle gang. Ideeën zijn er wel, maar hét antwoord niet. Valkuilen zijn er genoeg, evenals twijfels.

Op de rem

‘Zeggen dat mensen hun eigen verantwoordelijkheid moeten nemen werkt contraproductief. Mensen trappen daar niet in, ze gaan dan juist in de rem hangen’, betoogde Evelien Tonkens, bijzonder hoogleraar actief burgerschap aan de Universiteit van Amsterdam, donderdag op het BB debat over burgerkracht. De lokale overheid verwacht veel van burgers, maar de burgers ook van de overheid, zo hield zij een bomvolle zaal met onder meer veel beleidsambtenaren voor.

Gerelateerde artikelen

‘Er wordt nu gedaan alsof ouderen in het krijt staan bij de overheid’

VK 17.10.2013 Ouderen moeten een grotere rol spelen in de samenleving. Vrijwilligerswerk is daarvoor de aangewezen weg. Of niet? Een twistgesprek tussen Marja Pijl en Henk Müller. Mijn generatie streed ervoor dat ouderen rechten kregen. Nu word je weer afhankelijk van een gesprekje bij een kopje koffie. En je moet ‘vrijwilliger’ worden als je zorg nodig hebt

Premier Rutte heeft deze week in de Drees-lezing gezegd dat mensen meer willen en kunnen doen voor de samenleving. Gemeenten gaan daarom de ouderenzorg organiseren, waardoor ‘de kracht van de mensen maximaal wordt losgeklopt’. Logisch dat gemeenten een beroep doen op de capaciteiten van ouderen in ruil voor zorg. Voor wat, hoort wat.
‘Is het moment waarop mensen zelf hulpbehoevend worden het juiste moment om ze aan te sporen tot nieuwe activiteiten? Dat doe je meestal als je niet zo fit bent. Waarom komen gemeenten niet met het aanbod vrijwilligerswerk te gaan doen als inwoners de pensioenleeftijd bereiken? Dan hebben ze meer tijd en zullen velen daarvoor openstaan.’

Mark Rutte: ‘De politiek loopt achter de ontwikkelingen aan’

Trouw 15.10.2013 De staat weet niet precies wat goed is voor de burger. Die neemt steeds meer de zaken in eigen hand. De politiek loopt achter die ontwikkeling aan, stelt premier Mark Rutte.

Willem Drees, minister-president van 1948 tot 1958, was zeer realistisch over de rolverdeling tussen staat en samenleving. Een realisme dat doorklinkt in zijn voorkeur voor de term ‘waarborgstaat’ boven het begrip ‘verzorgingsstaat’.

Rutte: participatiesamenleving is geen bezuiniging

BB 14.10.2013 De participatiesamenleving heeft een negatief imago, maar dat is niet terecht. Het gaat niet om een verkapte bezuinigingsagenda van het kabinet. ,,De ontwikkeling naar een participatiesamenleving is geen doel van beleid, maar een ontwikkeling die gaande is. En de Staat moet er op een verstandige manier mee omgaan.”

Omdat we het willen
Premier Mark Rutte zei dat maandag tijdens de jaarlijkse Willem Drees-lezing in Den Haag.

Volgens Rutte bestaat ,,de samenleving van vroeger, waarin anderen wisten wat goed was voor jou” niet meer. Mensen nemen zaken in hun omgeving steeds meer in eigen hand. ,,Niet omdat het moet, maar omdat het kan en omdat ze het willen.”

Meer weten over wat gemeenten kunnen doen om de burgerkracht in de lokale samenleving te stimuleren? Kom naar het debat Burgerkracht, 24 oktober in Driebergen.

Gerelateerde artikelen;

Rutte: participatiesamenleving geen beleid, maar ontwikkeling

Trouw 14.10.2013 De participatiesamenleving heeft een negatief imago, maar dat is niet terecht. Het gaat niet om een verkapte bezuinigingsagenda van het kabinet. ‘De ontwikkeling naar een participatiesamenleving is geen doel van beleid, maar een ontwikkeling die gaande is. En de Staat moet er op een verstandige manier mee omgaan.’ Premier Mark Rutte zei dat maandag tijdens de jaarlijkse Willem Drees-lezing in Den Haag.

Rutte vindt participatie- samenleving niet negatief

‘De Staat is en blijft een schild voor de zwakken’

NU 14.10.2013 Premier Mark Rutte heeft maandag gezegd dat het niet terecht is dat de participatiesamenleving een negatief imago heeft.  Het gaat volgens hem niet om een verkapte bezuinigingsagenda van het kabinet.

”De ontwikkeling naar een participatiesamenleving is geen doel van beleid, maar een ontwikkeling die gaande is. En de Staat moet er op een verstandige manier mee omgaan.” Premier Mark Rutte zei dat maandag tijdens de jaarlijkse Willem Drees-lezing in Den Haag.

Rutte in bres voor participatie

Telegraaf 14.10.2013 De participatiesamenleving heeft een negatief imago, maar dat is niet terecht”, vindt premier Mark Rutte.  ,,Het gaat niet om een verkapte bezuinigingsagenda van het kabinet. De ontwikkeling naar een participatiesamenleving is geen doel van beleid, maar een ontwikkeling die gaande is. En de Staat moet er op een verstandige manier mee omgaan.” Dat zei Rutte maandag tijdens de jaarlijkse Willem Drees-lezing in Den Haag.

Mark Rutte: participatiesamenleving is geen bezuiniging

Elsevier 14.10.2013 Minister-president Mark Rutte houdt de jaarlijkse Willem Drees-lezing in Den Haag.  De oproep die het kabinet uit monde van koning Willem-Alexander deed om als samenleving meer te ‘participeren’ was niet bedoeld als verkapte bezuinigingsmaatregel. De participerende burger is geen product van overheidsbeleid maar juist een ontwikkeling die uit de samenleving zelf komt.Dat heeft premier Rutte maandagavond gezegd in de jaarlijkse Dreeslezing.

Elsevier 10.10.2013 Premier Mark Rutte houdt aanstaande maandag de jaarlijkse Willem Dreeslezing over de verzorgingsstaat. De titel van Ruttes lezing is ‘Sterke mensen, sterk land. Over het bezielend verband in de samenleving’. De Willem Dreeslezing wordt sinds 1990 georganiseerd door de Stichting Willem Drees lezing, die de herinnering aan oud-premier Willem Drees en zijn betekenis voor de verzorgingsstaat levendig wil houden. De lezing wordt gehouden in het gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag.

De afgelopen twee jaar gingen oud-premiers Wim Kok (PvdA) en Ruud Lubbers (CDA) Rutte voor. Het onderwerp van Koks lezing was de toekomst van de verzorgingsstaat, die onder druk staat. Daarin betoogde hij dat Nederland moet veranderen en meegaan in de technologische en geopolitieke veranderingen die de samenleving de komende jaren zullen treffen.

Commentaar Gertjan van Schoonhoven: Rutte heeft domweg gelijk: burger moet het heft in eigen hand nemen.

In 1990 noemde premier Lubbers Nederland ziek omdat de miljoenste WAO’er dreigde. Gerritse werkte toen net bij de SER waar hij over dat toegangspoortje sprong. Daar ‘pionier-de’ hij over de betaalbaarheid van de verzorgingsstaat en de activering van mensen met een uitkering. Wim Kok sprak twee jaar later al van de participatiesamenleving en betaalde daarvoor bij de verkiezingen van 1994 de tol. Maar de hervorming van de WAO ging door, zoals later de bijstand werd beperkt en het huidige kabinet werkt aan een ‘participatiewet’ voor de zogeheten onderkant van de arbeidsmarkt. Nog altijd langs dezelf-de, begin jaren negentig uitgedachte lijnen van activering. ‘De incubatietijd tussen agendering van een maatschappelijk probleem en de bestuurlijke oplossing is ongeveer vijftien à twintig jaar’, schat oud-topambtenaar Roel Bekker.

Martin Sommer: ‘Tijd was altijd een ambtelijke troefkaart, maar die raakt op’

Lees ook Ronald Gerritse: ambtenaar die geen taboe schuwde – 27/09/13

Lees ook AFM-voorzitter Ronald Gerritse overleden – 27/09/13

Sociaal doe-het-zelven, daar help je mensen mee

Trouw 03.10.2013 De participatiesamenleving mag geen excuus zijn om weg te kijken van mensen die hulp nodig hebben, stellen Pieter Hilhorst en Jos van der Lans.

Het kabinet-Rutte houdt ons voor dat de participatiesamenleving in de plaats komt van de verzorgingsstaat. Het is minder overheid en meer eigen verantwoordelijkheid van burgers. Het is minder professionele zorg en meer zorg door de buren/familie/netwerk. Premier Rutte reduceert het probleem tot een zwart-witkeuze vóór of tegen de verzorgingsstaat, een of/of-formule. Dat is nu precies waar het niet om gaat. Actieve betrokkenheid van burgers leidt tot een andere verzorgingsstaat, maar mag onder geen beding een alibi zijn voor een afbraak daarvan.

Rutte wil participatie niet opleggen

NU 03.10.2013  Premier Mark Rutte wil niet dat de overheid de participatiesamenleving afdwingt met beleidsmaatregelen.

Dat zegt hij in een vraaggesprek met NU.nl na afloop van een werkbezoek aan twee particuliere wijkinitiatieven in Amsterdam.”Het laatste wat ik wil is zeggen: ik heb nu iets gezien en dat wil ik over heel Nederland uitrollen”, aldus de premier.

an Rijn: geen vrijwilligerswerk in ruil voor zorg

Elsevier 03.10.2013 Ouderen en andere zorgbehoevenden hoeven geen vrijwilligerswerk te doen ‘in ruil voor zorg’. Een ‘voor-wat-hoort-wat-maatschappij’ zou een ‘belachelijk idee’ zijn.

Dat heeft staatssecretaris Martin van Rijn donderdag gezegd op Radio 1 in reactie op berichtgeving over de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning 2015.

Niet werken in ruil voor zorg

Telegraaf 03.10.2013  Gemeenten zullen vanaf 2015 ouderen, zieken en gehandicapten niet dwingen tot vrijwilligerswerk in ruil voor zorg. Dat zei staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) donderdag. Hij meent dat er een „karikatuur” van zijn wetsvoorstel wordt gemaakt.

‘Geen vrijwilligerswerk in ruil voor zorg’

NU 03.10.2013 Gemeenten zullen vanaf 2015 ouderen, zieken en gehandicapten niet dwingen tot vrijwilligerswerk in ruil voor zorg. Dat zei staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) donderdag.

Hij meent dat er een ”karikatuur” van zijn wetsvoorstel wordt gemaakt.

Wel kunnen gemeenten volgens het conceptwetsvoorstel ”verkennen” of er ”maatschappelijk nuttig werk” kan worden verricht. Maar mensen verplichten tot vrijwilligerswerk in ruil voor zorg is volgens Van Rijn tegenover het Radio 1 Journaal een ”belachelijk idee”. Hij zal mensen ”hier nooit toe verplichten, zeker niet bij zorg”.

Nieuwe wet: zorgbehoevende oudere doet vrijwilligerswerk

Elsevier 03.10.2013 Ouderen, zieken en gehandicapten gaan als het aan staatssecretaris Martin van Rijn(Volkgezondheid, PvdA) ligt, zelf vrijwilligerswerk doen in ruil voor de zorg die zij krijgen. Ouderen kunnen bijvoorbeeld kinderen voorlezen.

Dat staat in een concept voor de Wet Maatschappelijke Ondersteuning 2015, dat het kabinet naar de Raad van State heeft gestuurd, schrijft De Volkskrant.

‘Hulpbehoevende ouderen mogen best iets terug doen’

NU 03.10.2013 Hulpbehoevende ouderen kunnen vanaf 2015 een dringend verzoek verwachten van hun gemeente om in ruil voor zorg vrijwilligerswerk te verrichten.

Dat staat in een concept voor de Wet Maatschappelijke Ondersteuning 2015, zo schrijft de Volkskrant donderdag.

‘Kabinet wil vrijwilligerswerk in ruil voor zorg’›

NRC 03.10.2013 Gemeenten gaan inwoners die zorg nodig hebben dringend verzoeken of ze in ruil daarvoor vrijwilligerswerk kunnen doen. Dat staat in een concept van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning 2015, dat het kabinet voor advies naar de Raad van State heeft gestuurd, schrijft de Volkskrant.

Een voorbeeld dat in het concept wordt gegeven is dat ouderen kunnen voorlezen op de voorschoolse opvang voor kinderen met een taalachterstand. Zo wordt gelijk de eenzaamheid bestreden. Een gepensioneerde boekhouder in een rolstoel zou kunnen helpen bij de gemeentelijke schuldhulpverlening.

Vrijwilligerswerk doen in ruil voor zorg’

NU 03.10.2013 Ouderen, zieken en gehandicapten die zorg krijgen van de gemeente, kunnen vanaf 2015 het dringende verzoek krijgen om vrijwilligerswerk te verrichten.

Dat meldt de Volkskrant donderdag.

De krant kreeg een concept voor de Wet Maatschappelijke Ondersteuning in handen na een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur.

Nederland bij de tijd: verandering voor zekerheid

Elsevier 30.09.2013 Premier Mark Rutte (VVD) greep op 2 september de H.J. Schoo-lezing van Elsevier aan om zelfredzaamheid in tijden van crisis te benadrukken. Zijn tekst wordt nu in boekvorm uitgebracht.

Het boekje Nederland bij de tijd: verandering voor zekerheid bevat niet alleen de enigszins bijgewerkte versie van de H.J. Schoo-lezing, maar ook de tekst van de Popperlezing die Rutte op 27 september 2011 in Antwerpen hield.

Samenleving

Met de Schoo-lezing van Rutte in een uitverkochte De Rode Hoed begon het nieuwe politieke jaar. Hij wees in zijn toespraak op de technologische verandering waar onze samenleving mee te maken krijgt.

‘Kwart Nederlanders weinig zin in participatie’

Trouw 27.09.2013 Die vindt de animo voor zo’n participatiesamenleving absoluut niet tegenvallen: ‘Er zijn altijd mensen die niet kunnen helpen omdat ze zelf patiënt zijn, of bijvoorbeeld 60 uur per week werken’, stelt een woordvoerder. Pakweg de helft van de ondervraagden gaf juist aan ‘waarschijnlijk wel’ anderen te willen helpen, 14 procent acht dat zelfs ‘zeer waarschijnlijk’. Dat levert een potentieel op van 5 miljoen nieuwe zorgverleners, schat de denktank.

Kwart Nederlanders weinig zin in participatie

NU 27.09.2013 Bijna een kwart van de Nederlanders die nog niet vrijwillig voor een ander zorgen, heeft weinig zin om dat in de toekomst wel te gaan doen. 6 procent is daar ‘zeker niet ‘ toe bereid en 17 procent ‘waarschijnlijk niet’, blijkt uit een vrijdag gepubliceerd onderzoek van de Nationale Denktank.

Kwart Nederlanders weinig zin in participatie

Telegraaf 27.09.2013 Bijna een kwart van de Nederlanders die nog niet vrijwillig voor een ander zorgen, heeft weinig zin om dat in de toekomst wel te gaan doen. 6 procent is daar ‘zeker niet ‘ toe bereid en 17 procent ‘waarschijnlijk niet’, blijkt uit een vrijdag gepubliceerd onderzoek van de Nationale DenkTank.

Participatiesamenleving? Samsom hoor je er niet over

Trouw 26.09.2013 Participatiesamenleving: het is misschien geen mooi woord, maar sinds de koning er in de Troonrede over begon, is er volop discussie over een maatschappij waarin de overheid minder, en de burger meer gaat doen.

‘Ik voorspel een hete herfst’

Telegraaf 25.09.2013  SP-leider Emile Roemer heeft kritiek op de participatiesamenleving, die het kabinet vorige week in de troonrede bepleitte. „We weten allemaal dat de participatiesamenleving, zoals het kabinet het presenteert, een eufemisme is voor ‘zoek het lekker zelf maar uit”, zei Roemer tijdens de Algemene Beschouwingen, het jaarlijkse debat over de begroting van het kabinet voor het volgend jaar.

Gerelateerde artikelen;

25-09: ‘Excuus voor kil bezuinigen’

25-09: Omslag naar participatiesamenleving is goede ontwikkeling

25-09: Debat over bezuiniging

22-09: Partijbureau PvdA beklad

22-09: Pvda zakt nog verder weg

19-09: Bos tegen participatie

17-09: Tekst troonrede

PvdA en VVD aan de haal met een CDA-filosofie

Trouw 25.09.2013  De participatiesamenleving is een ideologische keuze. Maar PvdA en VVD struikelen over loze kretologie, schrijft CDA-leider Sybrand Buma.

Opvallend moment in de Troonrede was de verwijzing van onze Koning naar de participatiesamenleving. Iedereen met enig historisch besef, herkende dit als CDA-thematiek die eerder onder andere door premier Balkenende naar voren is gebracht.

Buma: ‘Participatie is excuus voor kil bezuinigen’

Trouw 25.09.2013 De participatiesamenleving waarvan vorige week sprake was in de troonrede, is voor de VVD ‘weinig meer dan een excuus-terminologie voor kille bezuinigingen’. CDA-leider Sybrand Buma schrijft dat woensdag in een opinie-artikel in Trouw.

‘Excuus voor kil bezuinigen’

Telegraaf 25.09.2013 De participatiesamenleving waarvan vorige week sprake was in de troonrede, is voor de VVD „weinig meer dan een excuus-terminologie voor kille bezuinigingen”. CDA-leider Sybrand Buma schrijft dat woensdag in een opinie-artikel in Trouw.

Buma vindt participatie ‘excuus voor kil bezuinigen’

NU 25.09.2013 De participatiesamenleving waarvan vorige week sprake was in de troonrede, is voor de VVD ”weinig meer dan een excuus-terminologie voor kille bezuinigingen”.

CDA-leider Sybrand Buma schrijft dat woensdag in een opinie-artikel in Trouw.

Tegelijk verwijt hij de PvdA dat door het ‘staatsdenken’ van die partij een overheid is ontstaan ”die de rol van de samenleving, van maatschappelijke organisaties, sportverenigingen tot families, steeds meer verdringt.”

‘Een participatiesamenleving dus, maar intussen viert het escapisme hoogtij’

VK 24.09.2013 Als het aan de politiek ligt, wordt ‘samenkracht’ het belangrijkste woord van 2014, schrijft Govert Derix. Maar hij ziet juist dat we steeds meer vluchten in met name virtuele werelden. Er is een middenweg.

De moderne mens beleeft spannende tijden. Na de dood van God eind negentiende eeuw, de dood van het subject in de jaren zeventig en de dood van ‘multiculti’ in 2010 (bij monde van Angela Merkel), doet ook Koning Willem-Alexander een duit in het zakje. De verzorgingsstaat is dood. Leve de samenleving waarin iedereen weer meedoet. Maar is dat gewoon een kwestie van een knop omzetten? Of zijn we hopeloos verdwaald in de krochten van een ‘escapatiesamenleving’?

Als het kabinet meer participatie wil, valt er veel te winnen bij vrijwilligers

Trouw  23.09.2013 Als het kabinet participatie echt zo belangrijk vindt, is er nog veel te winnen. Zet werklozen en jongeren als vrijwilliger in, betoogt hoogleraar Evelien Tonkens. Onder de vlag van de participatiesamenleving neemt de regering vooral participatie-ontmoedigende maatregelen

Al vanaf de jaren tachtig heerst het idee dat de verzorgingsstaat een meer activerend karakter moet krijgen. De koning zei dus niets nieuws toen hij in de Troonrede betoogde dat ‘de klassieke verzorgingsstaat langzaam maar zeker verandert in een participatiesamenleving’. Toch kreeg de term ‘participatiesamenleving’ de volle aandacht van de media. Het klinkt gezamenlijker en positiever dan ‘eigen verantwoordelijkheid’. De term participatiesamenleving lijkt te voorzien in een behoefte aan een positief, motiverend en samenbindend ideaal, getuige de weerklank die deze term vindt.

Martin Sommer: ‘Het gaat er kennelijk om dat de overheid jouw sores betaalt’

VK 22.09.2013 Volgens columnist Martin Sommer is de participatiesamenleving die premier Rutte voor ogen heeft nog heel ver weg. Niet een helpende hand, maar het eigen belang lijkt de boventoon te voeren. Waarom? ‘Het gelijkheidsideaal baart automatisch meer vraag naar gelijkheid. Er is per definitie altijd een achtergestelde groep, en daarna is er altijd wel weer een politicus die zich daarover ontfermt.’

Participatiesamenleving vraagt om bescheiden bestuur

Trouw 21.09.2013 De tendens naar meer lokale samenwerking is wellicht een beweging naar een ‘participatiesamenleving’. Maar dan niet zoals het kabinet deze voor ogen heeft: van bovenaf opgelegd, met het doel te bezuinigen. Wel als het gaat ‘sociale ambachtelijkheid’ en bescheiden bestuur.

Bereidheid burgerparticipatie stopt bij troep opruimen

BB 20.09.2013 Als het moet, zijn Nederlanders zonder morren bereid te zorgen voor familieleden die ziek of hulpbehoevend zijn. Maar het opruimen van hondenpoep in de eigen buurt gaat de meesten te ver. Ook het legen van afvalbakken, het schoonmaken van bekladde muren en het corrigeren van hangjongeren zijn volgens de gemiddelde Nederlander bij uitstek taken voor de overheid. Dat blijkt uit een peiling van onderzoeksbureau TNS NIPO naar burgerparticipatie.

Gerelateerde artikelen;

‘We begeleiden een hoop overbelaste mantelzorgers’

RTVWEST 20.09.2013 Participeren moeten we. Tenminste als het aan het kabinet ligt. De koning zei in de troonrede dat de verzorgingsstaat langzamerhand plaats moet maken voor een participerende samenleving waarin mensen waar mogelijk zelf verantwoording moeten nemen voor hun eigen leven. Bijvoorbeeld in de zorg. Daar zal vaker een beroep worden gedaan op naaste familieleden. Maar is dat ook reëel?… Lees verder

’Hervormingen te lang taboe binnen PvdA’

VK 20.09.2013 De participatiesamenleving die het kabinet voorstaat is niet de nachtwakersstaat die voormalig PvdA-leider Wouter Bos ervan maakt. Dat zegt PvdA-minister Jeroen Dijsselbloem in een gesprek met de Volkskrant, zaterdag. ‘Ik vind de reactie van Bos zwart-wit. Alsof het een staat is die alleen daar opvangt waar mensen door het ijs zakken.’

‘Participatiesamenleving’ is voor het VVD-PvdA-kabinet en Dijsselbloem het kernwoord om de volgens hen noodzakelijke maatschappelijke omslag te duiden. Bos, met VVD-minister Henk Kamp informateur van Rutte II, leverde er felle kritiek op. Zo’n minimale samenleving, ‘zeg me dat het niet zo is’, daagde hij zijn partijgenoten uit in zijn Volkskrant-column afgelopen donderdag.

Lees ook Wouter Bos: ‘PvdA steunt participatie-samenleving? Zeg me dat het niet zo is!’ – 19/09/13

‘Plasterk is als een tuinman die denkt dat de bloemen vanzelf gaan bloeien’

VK  20.09.2013 De PvdA kiest opnieuw voor een politiek van meer markt en eigen verantwoordelijkheid, schrijft Ronald van Raak (SP) in reactie opRonald Plasterk. ‘Dat was niet de belofte die Samsom voor de verkiezingen deed.’

De verzorgingsstaat is geen probleem, maar een oplossing voor problemen. Als mensen ouder, ziek of werkloos worden en hulp nodig hebben om hun leven in eigen hand te houden. De PvdA neemt afstand van de verzorgingsstaat en kiest voor een ‘participatiesamenleving’. Daarmee neemt de PvdA ook afstand van de sociaaldemocratie.

Minister Plasterk verdedigt vandaag in de Volkskrant de nieuwe koers van het kabinet. Mensen zijn hoger opgeleid dan voorheen en zouden daarom minder behoefte hebben aan gemeenschappelijke regelingen voor sociale zekerheid. Maar de huidige crisis laat nu juist zien dat iedereen in de problemen kan komen en sociale zekerheid nodig heeft.

Lees ook ‘De overheid kan niet elke grasspriet bijknippen’ – 20/09/13

Rutte: ‘Ook in participatie-maatschappij bestaat WW’

Trouw  20.09.2013 Een participatiemaatschappij heeft niks met inkomen te maken. ‘Ook in een participatiesamenleving bestaan WW en pensioenen.’ Premier Mark Rutte zei dat vrijdag na de ministerraad. Hij reageerde op de ophef die ontstond door een zin in de troonrede dat de klassieke verzorgingsstaat plaats maakt voor een participatiesamenleving.

‘Gettovorming dreigt door participatiesamenleving’

VK  20.09.2013 Bij 80 procent van de bevolking zal de omschakeling naar de participatiesamenleving die het kabinet-Rutte voorstaat, waarschijnlijk weinig problemen geven. Maar arme wijken waar de bewoners weinig onderling contact hebben, dreigen de dupe te worden.

De bewoners zijn er het minst van alle Nederlanders bereid zich in te zetten voor hun buren en hun leefomgeving als de overheid zich er de komende jaren terugtrekt. Dit blijkt uit een onderzoek onder duizend burgers door TNS Nipo. ‘Als de overheid van alle mensen verwacht dat bewoners taken van de overheid gaan overnemen, zal dat in sommige wijken goed gaan’, zegt Peter Kanne van TNS Nipo. ‘Maar andere buurten kunnen afglijden en getto’s worden zonder extra inzet van de overheid.’

VERWANT NIEUWS;

‘De overheid kan niet elke grasspriet bijknippen’

VK 20.09.2013  De ontwikkeling naar meer participatie is niet links of rechts, niet van arm of rijk, niet van stad of platteland, schrijft minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk. Wanneer verschillende maatschappelijke bewegingen dezelfde kant op gaan werken, kan er echt iets gebeuren. Hier zijn drie bewegingen van de laatste decennia.

Wouter Bos tegen participatiesamenleving

BB 19.09.2013 Oud-PvdA-leider en oud-informateur van het huidige VVD-PvdA-kabinet Wouter Bos is geschrokken van de term ‘participatiesamenleving’ in de troonrede van dinsdag. Dat blijkt uit zijn column in de Volkskrant van donderdag.

Gerelateerde artikelen;

17-09-2013 Troonrede: Omslag naar participatiesamenleving 

VK 19.09.2013  Als de participatiesamenleving zoals verwoord in de troonrede niet slechts de mening van de VVD-leider is, maar ook van de coalitie, is er bij de PvdA sprake van een kleine ideologische revolutie, schrijft Wouter Bos in zijn tweewekelijkse column.

participatiesamenleving
Maar het grootste nieuws vond ik toch de terugkeer van de participatiesamenleving. De koning mocht zelfs aankondigen dat de klassieke verzorgingsstaat plaats ging maken voor de participatiesamenleving. Pauw & Witteman verbasterden het overigens onmiddellijk tot participatiemaatschappij, volgens woordenboeken is dat vooral een ‘onderneming ter financiering van vennootschappen die zelf door hun betrekkelijk geringe omvang geen toegang hebben tot de kapitaalmarkt’. Die verwarring was voor mij één van de redenen om het woord zelf nooit te gebruiken.

Wouter Bos tegen ‘participatie-samenleving’

Trouw  19.09.2013 Oud-PvdA-leider en oud-informateur van het huidige VVD-PvdA-kabinet Wouter Bos is geschrokken van de term ‘participatiesamenleving’ in de troonrede van dinsdag. Dat blijkt uit zijn column in de Volkskrant van donderdag.

Bos tegen participatie

Telegraaf 19.09.2013 Oud-PvdA-leider en oud-informateur van het huidige VVD-PvdA-kabinet Wouter Bos is geschrokken van de term ‘participatiesamenleving’ in de troonrede van dinsdag. Dat blijkt uit zijn column in de Volkskrant van donderdag.

april 6, 2014 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 reacties

  1. […] zie ook: Opbouw participatiemaatschappij versus afbraak verzorgingsstaat […]

    Pingback door Wijkraden en verder | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | mei 2, 2014

  2. […] zie ook: Opbouw participatiemaatschappij versus afbraak verzorgingsstaat […]

    Pingback door Meer zeggenschap voor Buurtbewoners | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | oktober 25, 2014


Sorry, the comment form is closed at this time.