Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Op weg naar de escalatie van de Koude Oorlog – versus Pravitel Vladimir Poetin als reincarnatie van Tsaar Peter de Grote !! 24.02.2022 – 24.02.2023 – voorbij de vooravond van één jaar oorlog !!!

Dit worden komend jaar de belangrijkste ontwikkelingen rondom de oorlog

Het strijdverloop in Oekraïne is bijzonder grillig. Ook voor het komende jaar durft niemand een zinnige voorspelling te doen. Al komen er wel belangrijke ontwikkelingen rondom de oorlog aan (of niet).

De 44 ton zware Russische T72-tank werd buitgemaakt in Oekraïne en prijkt op 24.02.2023 voor de Russische ambassade in Berlijn

Tanks (en vliegtuigen)

Wel beloofd (en dringend gewenst), maar nog niet geleverd. De Europese bondgenoten van Oekraïne zijn het onlangs eens geworden over de levering van Duitse Leopard 2-tanks en Britse Challenger 2’s.

Dat wil echter niet zeggen dat ze onmiddellijk geleverd worden, wellicht zelfs niet op tijd voor de verwachte opleving van de oorlog in het voorjaar. De veertien Challengers zijn er waarschijnlijk eind volgende maand al, maar het tijdspad voor de andere is iets langer.

Het Duitse plan is om ‘snel’ twee pantserbataljons á 44 Leopard-tanks gereed te hebben. Dat zou volgens Berlijn binnen drie maanden moeten kunnen. Het opleiden van Oekraïense tankbemanningen is klaarblijkelijk geen probleem: ,,Dat is geen hogere wiskunde.” Over de beloofde Amerikaanse Abrams-tanks (31 stuks) zei president Joe Biden dat dat ‘nog wel even’ kan duren. De Washington Post heeft het over ‘maanden, zo niet jaren’.

Lees ook:

Oorlog levert onverwachte wendingen op: ‘Oekraïense militairen zijn tovenaarsleerlingen’

Chinees vredesplan: staakt-het-vuren en meer 'begrip' voor Rusland

De discussie over gevechtsvliegtuigen is nog in volle gang. Oekraïne wil ze dolgraag hebben, want haar vloot is ernstig verouderd. De MiGs en Su’s waar de luchtmacht mee vliegt, stammen nog uit de Sovjettijd en zijn dus ouder dan het moderne onafhankelijke Oekraïne zelf, zoals een waarnemer fijntjes opmerkte.

Het wachten is op Westerse F16’s, maar de aarzeling bij de bondgenoten is groot. Ze zijn bang voor een verdere escalatie van de oorlog: zo’n straaljager is letterlijk binnen een paar minuten boven Russisch grondgebied. Aan de andere kant: de levering van tanks was ook lang een no-go.

Komen de beloofde tanks, zoals deze Leopard 2, nog op tijd voor de verwachte offensieven?
Komen de beloofde tanks, zoals deze Leopard 2, nog op tijd voor de verwachte offensieven? © AFP

Onderhandelingen

Op dit moment is er niets dat ook maar enigszins lijkt op een vredesoverleg. Daarvoor zijn de verhoudingen te slecht (om het zacht uit te drukken) en de situatie op het slagveld te onzeker. Vooralsnog is zowel Oekraïne als Rusland niet bereid tot enige concessie, met name over de Krim (in 2014 ingenomen door Rusland) en de Donbas. Zelenski wil alles terug, Poetin wil niks kwijt. Maar de oorlog kan ook niet op deze manier doorgaan. ,,De hevigheid van de gevechten kan geen van de partijen lang volhouden”, aldus een waarnemer.

Daarom kijkt iedereen met spanning naar de komende maanden. Gaat er iets veranderen op het slagveld waardoor een van beide partijen echt in moeilijkheden komt en zo naar de onderhandelingstafel gedreven wordt? Of gaat er juist helemaal niks veranderen, en krijgen de Westerse bondgenoten er genoeg van om geld en wapens in een uitputtingsoorlog te blijven gieten? De druk op Zelenski om te gaan praten kan zo toenemen.

De Hongaarse minister Peter Szijjarto (rechts) en zijn Turkse collega Mevlut Cavusoglu zijn het voorlopig eens over NAVO-lidmaatschap van Zweden.
De Hongaarse minister Peter Szijjarto (rechts) en zijn Turkse collega Mevlut Cavusoglu zijn het voorlopig eens over NAVO-lidmaatschap van Zweden. © AP

Navo-uitbreiding

Die staat al een tijdje op de agenda. Zweden en Finland hebben zich vanwege de Russische dreiging gemeld bij de Navo, maar met name het lidmaatschap van de eerste is een heet hangijzer. Navo-lid Turkije stoort zich aan de steun die Zweden geeft aan leden van de Koerdische Arbeiderspartij PKK. Zolang Zweden deze ‘terroristen’ onderdak blijft bieden, blijft Turkije een lidmaatschap dwarsbomen. En dat is een probleem, want het toelaten van nieuwe leden vereist unanimiteit.

Inmiddels is echter ook Hongarije aan het steigeren. De recente Koranverbranding in Stockholm (als protest tegen de Turkse houding) is verkeerd gevallen in Boedapest. ,,Als christen en katholiek moet ik zeggen dat het verbranden van een heilig boek van een andere religie onacceptabel is”, zei minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto. Waarschijnlijker is dat Hongarije deze kwestie gebruikt om andere zaken gedaan te krijgen.

De Navo-top waarop een en ander geregeld zou moeten worden, is deze zomer in juli. Wellicht gaan Turkije en Hongarije vóór die tijd nog door de bocht, maar met name wat betreft de eerste is dat lang niet zeker (tenzij president Erdogan in mei de verkiezingen verliest). Het kan ook nog gebeuren dat voorlopig alleen Finland lid wordt. De hele kwestie is hoe dan ook geen reclame voor de eenheid binnen de Navo.

Zo verliep de oorlog tot nu toe. Het verhaal gaat na de tijdlijn verder.

https://timepath.co/embed/1-jaar-oorlog-in-oekra%C3%AFne/P6uNGVc4e3rx9lYzp9hJ

China

Vlak voordat de oorlog begon, verklaarden Rusland en China dat hun vriendschap ‘geen grenzen’ kent. Wat dat precies betekent, weet niemand. Is Peking van plan om Rusland van wapens te gaan voorzien, zoals Amerikaanse media meldden? Het levert al zogenaamd ‘dual use’-goederen, die officieel bedoeld zijn voor civiel gebruik, maar ook geschikt zijn voor militaire doeleinden. China is inmiddels ook een gretige afnemer van de Russische olie die het Westen niet meer wil.

En Rusland knapt natuurlijk veel vuil werk op voor China door het onder druk zetten van de VS en Europa. Deze week nog was Wang Yi, Xi’s allerhoogste diplomaat, op bezoek in het Kremlin. Zeer opvallend: hij zat niet aan het andere eind van een meterslange tafel (zoals te doen gebruikelijk bij buitenlandse gasten), maar recht tegenover Poetin. Zo gaat dat tussen vrienden.

China's hoogste diplomaat Wang Yi op bezoek bij Vladimir Poetin.
China’s hoogste diplomaat Wang Yi op bezoek bij Vladimir Poetin. © ANP / EPA

Tegelijkertijd kwam Peking deze week met een soort vredesplan, met daarin onder meer een pleidooi voor ‘soevereiniteit voor alle landen’. Er staat niet veel concreets in, maar is volgens sommige waarnemers wel een teken dat China genoeg heeft van de oorlog. Het land lijdt in deze geglobaliseerde wereld immers ook forse economische schade. De voorzichtige hoop is dat Poetin wel zal luisteren naar Xi. Rusland gaat pas echt pijn lijden als de Chinezen hun steun intrekken.

Juist broodnodige boodschappen zijn sinds Oekraïneoorlog duurder geworden

Het jaar 2022 was een jaar met torenhoge inflatie in de supermarkt. Mede door de oorlog in Oekraïne werden de broodnodige boodschappen duurder. Veel basisproducten die iedereen koopt, zoals toiletpapier en pasta, stegen het snelst in prijs. Maar niet alles werd duurder: zo daalden babyvoeding, toiletzeep en appels juist in prijs.

De oorlog in Oekraïne heeft in 2022 indirect voor de hoogste inflatie sinds de jaren zeventig gezorgd. En die hogere prijzen waren ook te zien in de supermarkt. In het oog sprongen de zonnebloemolie en granen die Oekraïne maar moeilijk konden verlaten. Daardoor ontstonden er tekorten. Maar hogere energie- en transportkosten joegen ook de prijs van tal van andere producten omhoog.

Zo raakte de oorlog in Oekraïne ook onze portemonnee

Hoewel de oorlog tussen Rusland en Oekraïne duizenden kilometers verderop plaatsvindt, heeft die ook gevolgen voor Nederlanders. Die ondervinden we met name bij het betalen van de energierekening en bij het afrekenen in de supermarkt. Zo raakte een jaar oorlog onze portemonnee.

Gas en licht even onbetaalbaar

Nergens voelden we de gevolgen van de oorlog zo erg als bij het betalen van de energierekening. De kosten voor gas en licht stegen voor de oorlog al, maar ontploften pas echt toen Rusland Oekraïne binnenviel. Dit raakte mensen die hun contracten met vaste tarieven zagen aflopen en te maken kregen met variabele tarieven, maar ook mensen die verhuisden en een nieuw contract moesten afsluiten.

Westerse sancties hebben Rusland (nog) niet op de knieën gekregen

Toen Rusland Oekraïne vorig jaar aanviel, kwam de Europese Unie met tal van sancties. Maar de Russen bleken taaier dan verwacht en Poetins oorlogsmachine denderde door. Toch lijken er barsten te ontstaan in de muren van ‘Fort Rusland’.

De EU was vastberaden. Met ongekende sancties zou Rusland hard worden gestraft.

Zo werden tegoeden van de Russische centrale bank bevroren, kwam er een boycot op allerlei goederen en werden Russische banken uit betaalsysteem SWIFT gegooid.

Deze en andere sancties zouden ervoor zorgen dat de oorlogsmachine van president Vladimir Poetin snel zou ontsporen. De Russische economie zou met 10, misschien wel 15 procent krimpen. De Amerikaanse president Joe Biden had het zelfs over een halvering.

Oorlog in Oekraïne nam grote hap uit vermogen rijkste Russen

De rijkste Russen raakten 67 miljard dollar (ruim 63 miljard euro) kwijt sinds hun land Oekraïne een jaar geleden aanviel. Dat berekende nieuwsdienst Bloomberg. Vooral staalmiljardairs zagen veel vermogen verdampen.

Bloomberg houdt een lijst bij van de 500 rijkste personen op aarde. Op de dag dat Rusland Oekraïne binnenviel stonden er 23 Russen in die lijst. Die hadden op dat moment een gezamenlijk vermogen van 339 miljard dollar.

Een jaar later is dat vermogen geslonken naar 272 miljard dollar, wat neerkomt op een daling van zo’n 20 procent. Dat is viermaal zoveel als het gemiddelde verlies van de andere miljardairs in dezelfde periode.

Alexey Mordashov verloor het grootste bedrag: 6,7 miljard dollar. Nummer twee is Vladimir Lisin, die 5,8 miljard dollar kwijtraakte. Beiden zijn actief in de staalindustrie en hebben ondanks hun verlies nog altijd een vermogen van ongeveer 20 miljard dollar.

De grootste problemen voor de miljardairs lijken overigens voorbij. Het verlies was in de eerste weken na de inval het grootst. Zij raakten toen in twee weken tijd 92 miljard dollar kwijt. Sindsdien loopt hun vermogen dus weer wat op.

Volg alle ontwikkelingen van de oorlog in het liveblog hier >> Live (ad.nl)<<

Meer: SPEECH POETIN | AD.nl

Meer: rusland oekraine oorlog – Search (bing.com)

Meer: oekraine oorlog – YouTube

Meer: rusland oekraïne – Search (bing.com)

Meer: Oorlog Rusland-Oekraïne | VRT NWS: nieuws

Meer: rusland oekraïne conflict – Search (bing.com)

Meer: Oorlog Rusland-Oekraïne | VRT NWS: nieuws

Meer: Russische inval in Oekraïne | Rijksoverheid.nl

Meer: Rusland en Oekraïne | Rijksoverheid.nl

Meer: Oorlog in Oekraïne | Rijksoverheid.nl

Meer: Oekraïne – Business AM

Meer: Oorlog Oekraïne – EWmagazine.nl

Meer: Oorlog in Oekraïne | Rijksoverheid.nl

MeerOorlog Oekraïne | RTL Nieuws

Meer: Oorlog in Oekraïne | RTL Nieuws

Meer: Oorlog Oekraïne | AD.nl

Meer: Crisis in Oost-Oekraïne | NOS

Meer: oorlog in Oekraïne Telegraaf

Meer: Spanningen in Oekraïne | NU

Meer: Oorlog Oekraïne NU

Meer: Oekraïne | MSN

Meer: Oorlog | MSN

Meer: Oorlog Oekraïne – Den Haag FM

Meer: Oorlog in Oekraïne | MSN

meer:

Zie ook: Solidariteits- en herdenkingstocht 24.02.2022 – 24.02.2023 – oorlog Rusland in Oekraïne

Zie ook: Op weg naar de escalatie van de Koude Oorlog – versus Pravitel Vladimir Poetin als reincarnatie van Tsaar Peter de Grote !! Is het Russisch offensief om Donbas-regio in Oekraïne inmiddels al begonnen??

Zie ook: Op weg naar de escalatie van de Koude Oorlog – versus Pravitel Vladimir Poetin als reincarnatie van Tsaar Peter de Grote !! – De druk vanuit het Westen neemt toe !!

Zie ook: Op weg naar de escalatie van de Koude Oorlog – versus Pravitel Vladimir Poetin als reincarnatie van Tsaar Peter de Grote !! – Een nieuw Russisch offensief of het einde van Vladimir Poetin ?

Zie ook: Op weg naar de escalatie van de Koude Oorlog – versus Pravitel Vladimir Poetin als reincarnatie van Tsaar Peter de Grote !! – rechtvaardiging voor de invasie van Oekraïne ???

Zie ook: Op weg naar de escalatie van de Koude Oorlog – versus Pravitel Vladimir Poetin als reincarnatie van Tsaar Peter de Grote !! – deel 3- De definitieve aftocht van Vladimir Poetin ???

Zie ook: Op weg naar de escalatie van de Koude Oorlog – versus Pravitel Vladimir Poetin als reincarnatie van Tsaar Peter de Grote !! – Gelekt Russisch plan

Zie ook: Op weg naar de escalatie van de Koude Oorlog – versus Pravitel Vladimir Poetin als reincarnatie van Tsaar Peter de Grote !! – De definitieve aftocht van Vladimir Poetin ??? -deel 2

Zie ook: Op weg naar de escalatie van de Koude Oorlog – versus Pravitel Vladimir Poetin als reincarnatie van Tsaar Peter de Grote !! – komt Vladimir Poetin met een Patstelling???

Zie ook: Op weg naar de escalatie van de Koude Oorlog – versus Pravitel Vladimir Poetin als reincarnatie van Tsaar Peter de Grote !! – De aftocht van Vladimir Poetin ??? – deel 1

Zie ook: Op weg naar de escalatie van de Koude Oorlog – versus Pravitel Vladimir Poetin als reincarnatie van Tsaar Peter de Grote !! – Aflossing van de wacht middels een staatsgreep ???

Zie ook: Op weg naar de escalatie van de Koude Oorlog – versus Pravitel Vladimir Poetin als reincarnatie van Tsaar Peter de Grote !! – Referendum Oost-Oekraïne luidt nieuwe fase in de oorlog in !!!! – de nog verdere nasleep

Zie ook: Gewapende conflicten tussen voormalige Sovjetlanden Armenië en Azerbeidzja laaien op: ‘Hangt samen met Oekraïne’

Zie ook: Op weg naar de escalatie van de Koude Oorlog – versus Pravitel Vladimir Poetin als reincarnatie van Tsaar Peter de Grote !! – Referendum Oost-Oekraïne luidt nieuwe fase in de oorlog in !!!! – de nasleep

Zie ook: Op weg naar de escalatie van de Koude Oorlog – versus Pravitel Vladimir Poetin als reincarnatie van Tsaar Peter de Grote !! – Referendum Oost-Oekraïne luidt nieuwe fase in de oorlog in !!!!

Zie ookOp weg naar de escalatie van de Koude Oorlog – versus Pravitel Vladimir Poetin als reincarnatie van Tsaar Peter de Grote !! – het keerpunt in de oorlog?

Zie ook: Op weg naar de escalatie van de Koude Oorlog – versus Pravitel Vladimir Poetin als reincarnatie van Tsaar Peter de Grote !! – de nasleep

Zie ook: Op weg naar de escalatie van de Koude Oorlog – versus Pravitel Vladimir Poetin als reincarnatie van Tsaar Peter de Grote !!

Zie ook: Op weg naar de escalatie van de Koude Oorlog – 03.06.2022 – Russische invasie Oekraïne alweer 100 dagen bezig

Zie ook: Op weg naar de escalatie van de Koude Oorlog – de spanningen lopen nog veel verder op !!

Zie ook: Op weg naar de escalatie van de Koude Oorlog lopen de spanningen nog verder op !!

Zie ook: Op weg naar een nieuwe Koude Oorlog lopen de spanningen nog verder op !!!

Zie ook: De spanningen op weg naar een nieuwe Koude Oorlog lopen nog verder op !!!

Zie ook: De spanningen op weg naar een nieuwe Koude Oorlog lopen weer op !!!

Zie ook: Op weg naar een nieuwe Koude Oorlog ???

Nog meer:

Lees: Binnenkijken: zo ordinair woont Vladimir Poetin | Video Telegraaf 07.03.2023

Lees: LIVE | Denktank: ‘Rusland roept nu ook suïcidale mannen op om mee te vechten in Oekraïne’ Telegraaf 07.03.2023

Lees: Zeker twaalf journalisten omgekomen na inval Rusland in Oekraïne MSN 07.03.2023

Lees: Rusland en Oekraïne delen beelden van gevangenenruil NU 07.03.2023

Lees: Moskou: terecht onderzoek als pro-Oekraïners Nord Stream opbliezen MSN 07.03.2023

Lees: Duitse media: ‘Zes personen saboteerden gaspijpleidingen Nord Stream, schip gehuurd door Oekraïners’ AD 07.03.2023

Lees: Aanslagen Nord Stream 1 en 2 zouden werk zijn van ‘pro-Oekraïense groep’ NOS 07.03.2023

Lees: Duitse media: aanwijzingen voor Oekraïense betrokkenheid bij Nord Stream-explosies – Omroep West 07.03.2023

Lees: VS: ’Pro-Oekraïense groep achter aanval Nord Stream’ Telegraaf 07.03.2023

Lees: Vermeende executie ongewapende Oekraïense militair doet Bakhmut even vergeten  NU 07.03.2023

Lees: Kyiv onderzoekt de executie van een Oekraïense krijgsgevangene bij Bachmoet – NRC 07.03.2023

Lees: Geëxecuteerde Oekraïense soldaat is held in eigen land: schokkende video de wereld over RTL 07.03.2023

Lees: Geëxecuteerde Oekraïense soldaat is held in eigen land: schokkende video de wereld over  MSN 07.03.2023

Lees: Deze beelden tonen de lijfwacht van president Zelensky, niet zijn stuntman of kloon MSN 07.03.2023

Lees: Oekraïne blijft Bachmoet verdedigen, stad vooral van symbolische waarde NOS 07.03.2023

Lees. Bloedige strijd Bachmoet gaat door, Oekraïense troepen geven niet op RTL 07.03.2023

Lees: Bloedige strijd Bachmoet gaat door, Oekraïense troepen geven niet op MSN 07.03.2023

Lees: Russische huurlingenbaas heeft het weer aan de stok met legerleiding (trouw.nl) 07.03.2023

Lees: Traangas ingezet in Georgië bij protest tegen ‘Russische’ wet NOS 07.03.2023

Lees: Georgiërs vrezen wetsvoorstel over ‘buitenlandse agenten’ | Trouw 07.03.2023

Lees: Georgiërs helpen Oekraïners in strijd tegen Russen: ‘Steunen hen tot het eind’ RTL 07.03.2023

Lees: Belarus arresteert ‘terrorist met Oekraïense banden’ na sabotage MSN 07.03.2023

Lees: Bachmoet dreigt te vallen nu Russische troepen verdediging naderen MSN 07.03.2023

Lees: Acht jaar cel voor oprichter Russisch Telegramkanaal om nepnieuws MSN 07.03.2023

Lees: Mikhail Popkov, de Russische seriemoordenaar die in Oekraïne wil vechten MSN 07.03.2023

Lees: Heineken biedt excuses aan vanwege Rusland: ‘Waren niet duidelijk genoeg’ NOS 07.03.2023

Lees: Heineken trekt boetekleed aan vanwege aanwezigheid in Rusland NU 07.03.2023

Lees: Heineken biedt excuses aan om gebrekkige communicatie over Rusland MSN 07.03.2023

Lees: Heineken geeft toe dat het nog in Rusland actief is: ‘We hadden duidelijker moeten zijn’ AD 07.03.2023

Lees: Westerse wapenvoorraden slinken tot ‘alarmerend lage niveaus’: ‘reserves aanvullen zal jaren duren’ MSN 07.03.2023

Lees: Poetin in het nauw: ‘Qua leiderschap piept en kraakt het’ | Video Telegraaf 06.03.2023

Lees: Waarom wil Poetin Wit-Rusland inlijven? MSN 06.03.2023

Lees: Oud fragment van ’geheime minnares’ Poetin opgedoken: ’Hij is de ideale man’ Telegraaf 06.03.2023

Lees: ‘Verijdelde bomaanslag’ moet van Russisch korps en leider volksvijand nummer 1 maken AD 06.03.2023

Lees: De situatie in Oekraïne op de kaart en in grafieken: waar heeft Rusland controle? AD 06.03.2023

Lees: Drone filmt rookpluimen boven belegerd Bakhmut NU 06.03.2023

lees: Oekraïens leger wil verdedigingslinie Bachmoet versterken • ‘Russen vechten met veldscheppen’ NOS 06.03.2023

lees: LIVE | Russische journalist krijgt werkstraf voor ‘nepnieuws’ over leger AD 06.03.2023

lees: LIVE | Russische journalist krijgt werkstraf voor ‘nepnieuws’ over leger Telegraaf 06.03.2023

lees: Weer ruzie tussen Wagner en Kremlin: ‘Front stort in als wij ons terugtrekken’ NU 06.03.2023

Lees: Russische leger houdt deur dicht voor Wagner-vertegenwoordiger MSN 06.03.2023

Lees: Wagner Groep: Russische positie Bachmoet zonder munitie in gevaar MSN 06.03.2023

Lees: Opnieuw duiken beelden op van executie Russische deserteur door Wagner-troepen MSN 06.03.2023

Lees: Straatgevechten in Bachmoet: ‘Russische positie zonder munitie in gevaar’  MSN 06.03.2023

Lees: Straatgevechten in Bachmoet: ‘Russische positie zonder munitie in gevaar’ RTL 06.03.2023

Lees: Russisch leger in Oekraïne moet het doen met nog oudere tanks en scheppen NU 06.03.2023

Lees: LIVE | ’Russen moeten noodgedwongen 60 jaar oude tanks inzetten’ Telegraaf 06.03.2023

Lees: Londen: Rusland vervangt tanks met tientallen jaren oude modellen MSN 06.03.2023

Lees: Achter de oorlog: De circusshow must go on | Oorlog in Oekraïne NU 06.03.2023

Lees: Pro-Oekraïense premier Kallas wint verkiezingen in Estland RTL 06.03.2023

Lees: Premier Kallas, pleitbezorger van Oekraïense zaak, wint verkiezingen Estland NOS 06.03.2023

Lees: Partij van pro-Europese premier Kaja Kallas wint verkiezingen in Estland NU 06.03.2023

Lees: Russische defensieminister op bezoek in Marioepol MSN 06.03.2023

Lees: Rood reisadvies, maar Nederlands bureau biedt weer reizen aan naar Oekraïne RTL 06.03.2023

Lees: Wit-Rusland veroordeelt oppositieleider Tichanovskaja tot 15 jaar cel Telegraaf 06.03.2023

Lees: Belarussische oppositieleider Tichanovskaja bij verstek veroordeeld tot 15 jaar NOS 06.03.2023

Lees: Belarus veroordeelt oppositieleider Tichanovskaja tot 15 jaar cel AD 06.03.2023

Lees: Belarussische oppositieleider in ballingschap krijgt vijftien jaar cel NU 06.03.2023

Lees: Belarussische oppositieleider Tichanovskaja krijgt vijftien jaar cel  RTL 06.03.2023

Lees: Pogingen van Rusland om de dominante positie van de dollar te ondergraven, zijn kansloos, volgens Amerikaanse economen MSN 06.03.2023

Lees: Rusland kan de dollar niet bedreigen, zeggen Amerikaanse experts (businessinsider.nl) 06.03.2023

Lees: ‘Russische soldaten vechten met schoppen in man-tegen-mangevechten als de kogels op zijn’ – Wel.nl (welingelichtekringen.nl) 06.03.2023

Lees: Kiev: Russische troepen vallen Bachmoet onophoudelijk aan MSN 05.03.2023

Lees: In het steeds meer verlaten Bachmoet gaan de gevechten onverminderd door  NOS 05.03.2023

Lees: LIVE | Russische reservisten gewapend met ‘scheppen en vuurwapens’ in man-tegen-man-gevechten Telegraaf 05.03.2023

Lees: Russische troepen aan het front vallen aan met scheppen RTL 05.03.2023

Lees: Russische troepen aan het front vallen aan met scheppen MSN 05.03.2023

Lees: Brits ministerie: Russische soldaten vechten met pioniersschop MSN 05.03.2023

Lees: Trump zegt oorlog in Oekraïne in één dag op te kunnen lossen  NU 05.03.2023

Lees: Oud-minister Ben Bot smult van afgang van ‘leugens strooiende’ Lavrov  AD 05.03.2023

Lees: China verhoogt defensiebudget en mikt op bescheiden economische groei NOS 05.03.2023

Lees: In de Chinese grensstad Heihe gaat handel met Rusland voor alles NOS 05.03.2023

Lees: In de Chinese grensstad Heihe gaat handel met Rusland voor alles – Omroep West 05.03.2023

Lees: LIVE | Kiev: dodental loopt op na raketaanval op flat Zaporizja, ook meisje (10) omgekomen Telegraaf 04.03.2023

Lees: Oekraïne benadrukt: troepen trekken zich niet terug uit Bachmoet NOS 04.03.2023

Lees: Hoe Rusland en Oekraïne vechten om een stad met weinig strategische waarde NU 04.03.2023

Lees: LIVE | Russische defensiechef inspecteert frontlinie in zeldzaam bezoek  Telegraaf 04.03.2023

Lees: Gruwelijk filmpje uit Bachmoet toont hoe heftig de strijd echt is – Wel.nl (welingelichtekringen.nl) 04.03.2023

Lees: Russische minister legt op G20 invasie Oekraïne uit, en wordt uitgelachen door de zaal AD 04.03.2023

Lees: Russische buitenlandminister uitgelachen als hij zegt dat Rusland is aangevallen – Omroep West 04.03.2023

Lees: Russische minister Lavrov wordt keihard uitgelachen op podium tijdens geopolitiek congres in India – Wel.nl (welingelichtekringen.nl) 04.03.2023

Lees: Duitse wapenfabrikant wil tankfabriek bouwen in Oekraïne MSN 04.03.2023

Lees: Amerika stuurt ’Doomsday-vliegtuig’ naar Europa: reactie op Rusland? Telegraaf 04.03.2023

Lees: Oekraïne wil kantoor Internationaal Strafhof in Kiev MSN 04.03.2023

Lees: China wil ’samen met Europa bijdragen aan wereldvrede’ Telegraaf 04.03.2023

Lees: China wil “samen met Europa bijdragen aan wereldvrede” MSN 04.03.2023

Lees: OM onderzoekt 45 bedrijven die sancties tegen Rusland zouden omzeilen NU 04.03.2023

Lees: Bedrijven omzeilen Rusland-sancties: 45 strafrechtelijke onderzoeken MSN 04.03.2023

Lees: Bedrijven omzeilen Rusland-sancties: 45 strafrechtelijke onderzoeken RTL 04.03.2023

Lees: Ivan (17) moet het Moldavische leger in door een onherstelbare fout van zijn vader  AD 04.03.2023

Lees: Afrikaanse landen willen Russen toelaten op Olympische Spelen MSN 04.03.2023

Lees: Aanvallen in Brjansk veroorzaken opnieuw onrust in Rusland NOS 03.03.2023

Lees: Rusland blijft dezelfde blunders begaan op het Oekraïense slagveld: grote verliezen van schaarse tanks rond Voehledar MSN 03.03.2023

Lees: Rusland blijft dezelfde militaire blunders begaan in Oekraïne (businessinsider.nl) 03.03.2023

Lees: Poetin roept zijn veiligheidsraad bijeen na ‘Oekraïense aanval’ op Russische dorpen AD 03.03.2023

Lees: Bachmoet, verpulverd symbool, staat op vallen | Trouw 03.03.2023

Lees: Russisch vliegtuig opgeblazen: verkenningsvlucht gefilmd | Video Telegraaf 03.03.2023

Lees: Drone verkent op gemak luchthaven in Belarus voor aanval op vliegtuig NU 03.03.2023

Lees: EU dreigt met sancties als China wapens levert aan Rusland NU 03.03.2023

Lees: Oekraïne overweegt oorlogstribunaal in Den Haag op geheime top AD 03.03.2023

Lees: Zelensky knuffelt Hoekstra tijdens geheime ontmoeting in Kyiv NU 03.03.2023

Lees: Zelenski knuffelt met Hoekstra in Oekraïne: ‘We zijn samen op weg naar de overwinning’ AD 03.03.2023

Lees: Hoekstra spreekt in Oekraïne met Zelenski over aanpak oorlogsmisdaden Telegraaf 03.03.2023

Lees: Hoekstra in Oekraïne voor start van overleggroep oorlogsmisdaden MSN 03.03.2023

Lees: VS bieden 400 miljoen dollar extra militaire hulp aan Oekraïne MSN 03.03.2023

Lees: Biden en Scholz steunen Oekraïne ‘zo lang als nodig is’ MSN 03.03.2023

Lees: Scholz naar Witte Huis voor privéoverleg over wapensteun aan Oekraïne NOS 03.03.2023

Lees: Shell stapt definitief uit Russisch project Salym MSN 03.03.2023

Lees: LIVE | ‘Oekraïense ouders in bezette steden gedwongen hun baby als Russisch staatsburger te registreren’ Telegraaf 03.03.2023

Lees: “Het geld is volgend jaar op”, zegt oligarch uit Poetins kamp – Wel.nl (welingelichtekringen.nl) 03.03.2023

Lees: “Het geld is volgend jaar op”, zegt oligarch uit Poetins kamp MSN 03.03.2023

Lees: Russische schatkist krijgt klap door lagere verkoop olie en gas NU 03.03.2023

Lees: Russische olie- en gasinkomsten binnen een jaar gehalveerd door westerse sancties MSN 03.03.2023

Lees: Rusland ziet olie- en gasinkomsten halveren (businessinsider.nl) 03.03.2023

Lees: Russische olie- en gasinkomsten in jaar tijd gehalveerd MSN 03.03.2023

Lees: Nobelprijswinnaar in Belarus veroordeeld tot tien jaar cel MSN 03.03.2023

Lees: Belarussische Nobelprijswinnaar Bialiatski moet tien jaar cel in NOS 03.03.2023

Lees: Belarus veroordeelt Nobelprijswinnaar voor Vrede van 2022 tot tien jaar cel NU 03.03.2023

Lees: Nobelprijswinnaar uit Belarus 10 jaar de cel in: ‘We moeten dit beschamende onrecht bestrijden’ AD 03.03.2023

Lees: Nobelprijswinnaar in Belarus veroordeeld tot tien jaar cel RTL 03.03.2023

Lees: LIVE | Russen zien felle Oekraïense verdediging van Bachmoet Telegraaf 02.03.2023

Lees: LIVE | Kiev evacueert kwetsbare inwoners uit frontstad Koepjansk Telegraaf 02.03.2023

Lees: ‘Oekraïne gebruikt strijd rond Bachmoet om zoveel mogelijk Russen uit te schakelen’ AD 02.03.2023

Lees: Laatste uitweg voor verdedigers Bachmoet vrijgemaakt door Oekraïense politie AD 02.03.2023

Lees: Duitse bondskanselier weigert met Poetin te praten: ‘Niet met pistool tegen slaap’ NOS 02.03.2023

Lees: Duitse bondskanselier weigert met Poetin te praten: ‘Niet met pistool tegen slaap’ – Omroep West 02.03.2023

Lees: Scholz: Westen praat met Kiev over veiligheidsgaranties bij vrede MSN 02.03.2023

Lees: Bondskanselier Scholz doet oproep aan Xi Jinping: Lever geen wapens aan Rusland AD 02.03.2023

Lees: Scholz: Westen praat met Kiev over veiligheidsgaranties bij vrede MSN 02.03.2023

Lees: Scholz: Westen praat met Kiev over veiligheidsgaranties bij vrede RTL 02.03.2023

Lees: Gebrek aan westerse technologie begint tol te eisen van Russische economie AD 02.03.2023

Lees: China importeert uranium uit Rusland: angst voor nieuwe nucleaire wapenwedloop neemt toe  MSN 02.02.2023

Lees: China importeert uranium uit Rusland: angst voor wapenwedloop (businessinsider.nl) 02.03.2023

Lees: Geen slotverklaring G20 door verdeeldheid over oorlog Oekraïne MSN 02.03.2023

Lees: Weer geen straf voor Duitse oud-kanselier om Russische banden  MSN 02.03.2023

Lees: Oekraïners dansen in de metrogangen van Kyiv NU 02.03.2023

Lees: Russische vlag geschilderd op sokkel standbeeld Kleine Zeemeermin Telegraaf 02.03.2023

Lees: Russische vlag geschilderd op sokkel standbeeld Kleine Zeemeermin MSN 02.03.2023

Lees: Oekraïne stuurt versterkingen naar belegerd Bachmoet MSN 01.03.2023

Lees: ‘Oekraïne gebruikt strijd rond Bachmoet om zoveel mogelijk Russen uit te schakelen’ AD 01.03.2023

Lees: Zelenski wil internationale vervolging ‘hele Russische systeem’ MSN 01.03.2023

Lees: LIVE | China en Poetin-bondgenoot Wit-Rusland roepen op tot vrede Telegraaf 01.03.2023

Lees: China en Rusland-bondgenoot Belarus roepen op tot vrede MSN 01.03.2023

Lees: Explosies rond Mariupol: hoe Oekraïne aanvalt in bezet gebied NU 01.03.2023

Lees: Levering tanks Oekraïne hapert: landen aarzelen, producenten eisen garanties MSN 01.03.2023

Lees: Levering tanks Oekraïne hapert: landen aarzelen, producenten eisen garanties RTL 01.03.2023

Lees: Finland begint aan bouw van metershoog hek op grens met Rusland RTL 01.03.2023

Lees: Finland start met bouw van 200 kilometer lang hek met prikkeldraad langs de grens met Rusland – dat gaat €380 miljoen kosten MSN 01.03.2023

Lees: Finland zet hek met prikkeldraad neer op grens met Rusland (businessinsider.nl) 01.03.2023

Lees: Finland begint aan bouw van metershoog hek op grens met Rusland MSN 01.03.2023

Lees: Finland keurt alvast wetgeving goed voor toetreding NAVO MSN 01.03.2023

Lees: LIVE | Oekraïne laat ‘zwaarste winter in onze geschiedenis’ achter zich Telegraaf 01.03.2023

Lees: Oekraïne: ‘Het was koud en donker, maar wij waren niet te breken’ MSN 01.03.2023

Lees: Oekraïne: ‘Het was koud en donker, maar wij waren niet te breken’ RTL 01.03.2023

Lees: Oekraïne laat ‘zwaarste winter in onze geschiedenis’ achter zich MSN 01.03.2023

Lees: Steun voor Oekraïne zorgt voor meer import ‘barbaarse eieren’: ‘Te raar voor woorden’ AD 01.03.2023

Lees: Nederlandse jongeren helpen bij wederopbouw in Irpin RTL 01.03.2023

Lees: DSM van Edith Schippers volop actief in Rusland van Poetin MSN 01.03.2023

Lees: DSM van Edith Schippers volop actief in Rusland van Poetin – Wel.nl (welingelichtekringen.nl) 01.03.2023

Lees: ‘Er is oorlog bij de Russen onderling’ | Video Telegraaf 28.02.2023

Lees: LIVE | ‘Drone stort neer op 110 kilometer van Moskou’, Poetin waarschuwt voor spionage  Telegraaf 28.02.2023

Lees: ‘Extreem gespannen’ situatie in Bachmoet lijkt onhoudbaar voor Oekraïne MSN 28.021.2023

Lees: ‘Extreem gespannen’ situatie in Bachmoet lijkt onhoudbaar voor Oekraïne RTL 28.02.2023

Lees: Aanval na aanval: Oekraïners verder in het nauw bij Bachmoet RTL 28.02.2023

Lees: Rusland drijft Oekraïense leger in Bachmoet steeds verder in het nauw NOS 28.02.2023

Lees: Rusland drijft Oekraïense leger in Bachmoet steeds verder in het nauw – Omroep West 28.02.2023

Lees: Strijd om Oost-Oekraïense stad Bakhmut wordt steeds benauwder NU 28.02.2023

Lees: Rusland heeft maar één tankfabriek die 20 tanks per maand produceert, terwijl de vraag 10 keer zo hoog is door de oorlog in Oekraïne MSN 28.02.2023

Lees: Rusland heeft één tankfabriek, terwijl men tientallen tanks verliest (businessinsider.nl) 28.02.2023

Lees: LIVE | Kremlin: ’Geen compromis over geannexeerde gebieden’ Telegraaf 28.02.2023

Lees: Wit-Rusland vreest Oekraïense aanval en stelt vrijwilligersleger op MSN 28.02.2023

Lees: Duitsland worstelt met militaire beloftes sinds oorlog in Oekraïne AD 28.02.2023

Lees: Duitse defensieminister: leger kan Duitsland niet verdedigen MSN 28.02.2023

Lees: Zo werd het opgehaalde Giro555-bedrag voor Oekraïne besteed NU 28.02.2023

Lees: Teller Giro555 voor Oekraïne na een jaar op ruim 183 miljoen euro RTL 28.02.2023

Lees: Giro555 haalt 183 miljoen euro op voor Oekraïne AD 28.02.2023

Lees: Poetin verdiende 500 miljoen met zijn eigen wodka-merk MSN 28.02.2023

Lees: Tour langs gigantische huizen laat zien dat oligarchen in Londen maar weinig merken van sancties AD 28.02.2023

Lees: Poetin: ’Westen wil Rusland opdelen in mini-staatjes’ Telegraaf 27.02.2023

Lees: Reeks explosies in Marioepol: weet Oekraïne een gevoelige tik uit te delen? NOS 27.02.2023

Lees: LIVE | ‘Onverklaarbare explosies rond Marioepol, waar Rusland veilig dacht te zijn’ Telegraaf 27.02.2023

Lees: Strijd om Oost-Oekraïense stad Bakhmut wordt steeds benauwder NU 27.02.2023

Lees: Moskou ziet ondanks Chinees plan ‘geen omstandigheden voor vrede’ MSN 27.02.2023

Lees: De situatie in Oekraïne op de kaart en in grafieken: waar heeft Rusland controle? AD 27.02.2023

Lees: Zelensky ontslaat militaire topcommandant • Oekraïense legercommandant bezoekt Bachmoet  NOS 27.02.2023

Lees: Europese Unie (EU) neemt tiende sanctiepakket aan tegen Rusland | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl 26.02.2023

Lees: Europa wil naar Rusland ontvoerde Oekraïense kinderen opsporen RTL 27.02.2023

Lees: Acteur Steven Seagal krijgt hoge onderscheiding van Poetin Telegraaf 27.02.2023

Lees: Steven Seagal krijgt hoge onderscheiding van Poetin MSN 27.02.2023

Lees: Hollywood-ster Steven Seagal krijgt hoge onderscheiding van Vladimir Poetin AD 27.02.2023

Lees: Steven Seagal krijgt hoge onderscheiding van Vladimir Poetin RTL 27.02.2023

Lees: Duitsland worstelt met militaire beloftes sinds oorlog in Oekraïne AD 27.02.2023

Lees: Mikhail Popkov, de Russische seriemoordenaar die in Oekraïne wil vechten MSN 27.02.2023

Lees: De oorlog in Oekraïne in cijfers (businessinsider.nl) 27.02.2023

Lees: De oorlog in Oekraïne in cijfers: tienduizenden doden, honderdduizenden gewonden, miljarden aan steun, duizenden vernielde tanks en meer statistieken over de Russische invasie MSN 27.02.2023

Lees: ‘Russisch vliegtuig beschadigd door sabotage in Belarus’ • Beschietingen Marioepol NOS 27.02.2023

Lees: LIVE | ‘Russisch radarvliegtuig verwoest op Belarussische luchtmachtbasis’ AD 27.02.2023

Lees: LIVE | Wit-Russische oppositie: ’Russisch vliegtuig opgeblazen’ Telegraaf 27.02.2023

Lees: Negentien jaar cel geëist tegen gevluchte Belarussische oppositieleider Tichanovskaja AD 27.02.2023

Lees: Negentien jaar cel geëist tegen gevluchte oppositieleider Belarus MSN 27.02.2023

Lees: Negentien jaar cel geëist tegen Belarussische oppositieleider in ballingschap NU 27.02.2023

Lees: Belarussische oppositie claimt vernietigen Russisch vliegtuig MSN 27.02.2023

Lees: Historicus geeft Oekraïne-les op scholen: ‘Denkt u dat Rusland Nederland binnenvalt?’ AD 27.02.2023

Lees: Juist broodnodige boodschappen zijn sinds Oekraïneoorlog duurder geworden NU 27.02.2023

Lees: U2-leden doen in Londen mee met Oekraïense band Antytila MSN 27.02.2023

De 44 ton zware Russische T72-tank werd buitgemaakt in Oekraïne en prijkt op 24.02.2023 voor de Russische ambassade in Berlijn.

Lees: LIVE Poetin: ’NAVO wil Rusland liquideren’ Telegraaf 26.02.2023

Lees: Nieuwe Tsjechische president: Poetin gedraagt zich als Hitler MSN 26.02.2023

Lees: Poetin: Rusland houdt rekening met nucleaire kracht van NAVO MSN 26.02.2023

Lees: Kiev: frontlinie niet veranderd ondanks Russische aanvallen MSN 26.02.2023

Lees: LIVE | Kiev: frontlinie niet veranderd ondanks Russische aanvallen Telegraaf 26.02.2023

Lees: Wagner-militie claimt aan de winnende hand te zijn rond Bachmoet Telegraaf 26.02.2023

Lees: Voormalig Wagner-commandant zag vluchtende soldaten geëxecuteerd worden MSN 26.02.2023

Lees: Nu Iraanse drones op lijken, denkt China over leveren wapens aan Rusland: ‘Wil het machtigste land ter wereld worden’ AD 26.02.2023

Lees: Ook CIA zegt dat China wapenleveranties aan Rusland overweegt RTL 26.02.2023

Lees: Ook CIA vreest dat China wapens wil leveren aan Rusland AD 26.02.2023

Lees: Ook CIA-baas waarschuwt dat China wapens wil sturen naar Rusland MSN 26.02.2023

Lees: CIA-baas waarschuwt dat China overweegt wapens te leveren aan Rusland NU 26.02.2023

Lees: Ook CIA zegt dat China wapenleveranties aan Rusland overweegt MSN 26.02.2023

Lees: Prijzen stegen door oorlog, maar zullen niet zo hard weer dalen NU 26.02.2023

Lees: In Oekraïne staat deze wasbeer te boek als een soort gemaskerde verzetsheld AD 26.02.2023

Lees: Irina is aan het front bezorger, bank en postkantoor in één RTL 26.02.2023

Lees: Zelenski prijst nieuw sanctiepakket van EU tegen Rusland MSN 26.02.2023

Lees: Zelenski prijst nieuw sanctiepakket van EU tegen Rusland Telegraaf 26.02.2023

Lees: Wereldwijd veel Oekraïnedemonstraties een jaar na het begin van de oorlog NU 25.02.2023

Lees: Dit worden komend jaar de belangrijkste ontwikkelingen rondom de oorlog AD 25.02.2023

Lees: Huurlingenbaas Prigozjin claimt inname dorp vlakbij Bachmoet Telegraaf 25.02.2023

Lees: LIVE | Weduwe vermoorde Poetin-criticus: ’Regime zal worden verpletterd’ Telegraaf 25.02.2023

Lees: VN-leden veroordelen Rusland aan vooravond van één jaar oorlog MSN 25.02.2023

Lees: VN-leden veroordelen Rusland aan vooravond van één jaar oorlog RTL 25.02.2023

Lees: Ook Russen demonstreren tegen oorlog voor Russische ambassade in Den Haag AD 25.02.2023

Lees: Ook de Russen demonstreren tegen de Oekraïense oorlog: ‘We strijden mee tegen Poetin’ – Omroep West 25.02.2023

Lees: Nederlandse Russen protesteren tegen Poetin in Den Haag NOS 25.02.2023

Lees: Opnieuw grote demonstratie voor Russische ambassade in Den Haag AD 25.02.2023

Lees: ‘Doneer vrede, geen wapens’: groot protest in Berlijn tegen oorlog Oekraïne MSN 25.02.2023

Lees: ‘Doneer vrede, geen wapens’: groot protest in Berlijn tegen oorlog Oekraïne RTL 25.02.2023

Lees: Massale demonstratie in Berlijn tegen oorlog en wapenleveranties MSN 25.02.2023

Lees: Nederlands familiebedrijf gehackt en bedreigd door Russen na miljoenenorder Amerikaans leger AD 25.02.2023

Lees: Een jaar sancties: hoe kan het dat de Russische economie vooralsnog standhoudt? NOS 25.02.2023

Lees: Ondanks sancties bleef de economie van Rusland bloeien. Hoe komt dat? (trouw.nl) 25.02.2023

Lees: EU-landen bereiken akkoord over tiende sanctiepakket Rusland RTL 25.02.2023

Lees: Van steun aan Rusland tot vredesplan: China’s dubbelrol in de Oekraïne-oorlog NU 25.02.2023

Lees: De rol van China in de oorlog in Oekraïne: vredestichter of niet? MSN 25.02.2023

Lees: De rol van China in de oorlog in Oekraïne: vredestichter of niet? RTL 25.02.2023

Lees: Franse president Macron gaat begin april naar China MSN 25.02.2023

Lees: President Belarus reist af naar China om relatie te versterken MSN 25.02.2023

Lees: Rusland staakt olietoevoer naar Polen via Droezjba-pijplijn MSN 25.02.2023

Lees: Biden: op dit moment geen F-16’s naar Oekraïne MSN 25.02.2023

Lees: ’Russen sluizen geld weg via cryptobeurzen’ Telegraaf 25.02.2023

Lees: Rapport: Russen en Russische banken wel welkom op cryptobeurzen MSN 25.02.2023

Lees: LIVE | Denys (36) was de eerste Oekraïense soldaat die in oorlog stierf: ’Russen schoten alles aan gort’ Telegraaf 25.02.2023

februari 25, 2023 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , ,

1 reactie

  1. […] Zie ook: Op weg naar de escalatie van de Koude Oorlog – versus Pravitel Vladimir Poetin als reincarnatie va… […]

    Pingback door Rusland « Debat in de Digitale Hofstad | maart 9, 2023


Sorry, the comment form is closed at this time.