Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Turkse president Recep Tayyip Erdogan zet het bouwproject door in Gezipark Istanbul

Protest heeft weinig effect.

Drie jaar na de heftige protesten tegen een bouwproject in het Gezipark in Istanbul, wil de Turkse president Recep Tayyip Erdogan de omstreden bouwplannen alsnog doorzetten.

Eerder beloofde premier Erdogan te wachten met de omstreden bouwplannen voor het Gezipark tot na een uitspraak van de rechter. Als die de bouw toestaat, zou ook een referendum volgen. Erdogan liet destijds weten de uitspraak van de rechter respecteren. Een administratieve rechtbank bepaalde later dat de herbouw door kon gaan.

Betogingen

Eerdere protesten tegen de bouwplannen mondden uit in massale betogingen in Istanbul en andere steden tegen het regeringsbeleid van premier Erdogan. De demonstraties die daarna steeds weer de kop opstaken, kostten diverse mensen het leven. Het Gezipark werd het epicentrum van de strijd tussen voor- en tegenstanders van Erdogan.

In oktober 2013 publiceerde Amnesty International een rapport waarin ze oordeelden dat de Turkse autoriteiten op grote schaal de rechten van mensen hebben geschonden toen zij de protesten neersloegen die waren ontstaan rond het Gezipark.

Wat is er over van het rebelse elan uit 2013?

lees: Erdogan opent omstreden moskee op Taksimplein, seculier Turkije is minder blij NOS 28.05.2021

lees: Met opening nieuwe moskee op het Taksimplein komt Erdogans droom uit  AD 28.05.2021

Wat wordt er nu eigenlijk gebouwd in dat Gezipark? 

Verslaggever Rob Vreeken (VK) ging vorig jaar terug naar het Gezipark en zocht het uit.

zie ook: Occupy 4 Taksim – demonstratie Beursplein Amsterdam 02.06.2013

zie ook: Turkse demonstratie tegen Erdogan op Haagse Malieveld

Erdogan wil bouwplannen Gezipark doorzetten ondanks heftig protest

VK 19.06.2016 Drie jaar na de heftige protesten tegen een bouwproject in het Gezipark in Istanbul, wil de Turkse president Recep Tayyip Erdogan de bouwplannen alsnog doorzetten. Hij kondigde dat zaterdag aan.

Eind mei 2013 ontstonden aanvankelijk bescheiden protesten tegen de herbouw van een kazernecomplex uit de Ottomaanse tijd in het Gezipark, naast het Taksimplein. De protesten mondden uit in massale betogingen in Istanbul en andere steden tegen het regeringsbeleid van premier Erdogan.

De demonstraties die daarna steeds weer de kop opstaken, werden beantwoord met hardhandig politieoptreden. Er vielen tientallen doden en duizenden gewonden onder de demonstranten. Vorig jaar veroordeelde een Turkse rechtbank 244 deelnemers aan de anti-regeringsprotesten tot celstraffen tussen 2,5 en 14,5 maanden.

‘Mensenrechten geschonden’

Lees ook;

Wat wordt er nu eigenlijk gebouwd in dat Gezipark? 

Wat is er over van het rebelse elan uit 2013? Verslaggever Rob Vreeken ging vorig jaar terug naar het Gezipark en zocht het uit.

In oktober 2013 publiceerde Amnesty International een rapport waarin ze oordeelden dat de Turkse autoriteiten op grote schaal de rechten van mensen hebben geschonden toen zij de protesten neersloegen die waren ontstaan rond het Gezipark.

Volgens de mensenrechtenorganisatie greep de politie veel te hard in. De politie schoot met plastic kogels op hoofden en bovenlichamen van actievoerders en vuurde massaal traangasgranaten op de menigte af. Soms kwamen die terecht in woningen en medische instellingen. Er zijn aanwijzingen dat in waterkanonnen een chemisch goedje was toegevoegd waardoor mensen brandwonden opliepen.

Meer dan 8000 mensen raakten door het geweld gewond en vijf mensen kwamen om. Drie van hen zouden gestorven zijn als gevolg van het politiegeweld, stelt Amnesty. Meer dan 5000 mensen werden vastgezet. Velen van hen werden geslagen terwijl vrouwen seksueel werden belaagd of misbruikt door functionarissen.

Erdogan wil toch bouwen in Gezipark

Trouw 19.06.2016 Drie jaar na de heftige protesten tegen een bouwproject in het Gezipark in Istanbul, wil de Turkse president Recep Tayyip Erdogan de bouwplannen alsnog doorzetten. Hij kondigde dat zaterdag aan.

Erdogan had het plan om in het Gezipark, naast het Taksimplein, een artilleriekazerne in ere te herstellen als winkelcentrum en hotel. Ook moest er een moskee verrijzen. De kazerne werd in de jaren veertig van de vorige eeuw gesloopt door Kemalisten, aanhangers van Atatürk. De terugkeer van het gebouw in Ottomaanse stijl zou een bekroning moeten worden voor de islamisten.

In 2013 ontstonden aanvankelijk bescheiden protesten tegen de herbouw van het kazernecomplex op een van de weinige groene plekken in Istanbul. De protesten mondden uit in massale betogingen in deze stad en andere steden tegen het regeringsbeleid van premier Erdogan. De demonstraties die daarna steeds weer de kop opstaken, kostten diverse mensen het leven.

De plannen werd in de kast gezet, terwijl Erdogan en zijn tegenstanders de zaak uitvochten voor de rechter. Later bleek een rechtbank in Istanbul al tijdens de demonstraties bepaald te hebben, dat de plannen van de regering indruisen tegen de principes van stadsplanning en monumentenbescherming.

Erdogan liet zaterdag weten dat hij een replica van de barrakken wil bouwen, evenals een moskee en een operahuis. Hij zei niets over een winkelcentrum. “Een van de plekken waar we dapper moeten zijn, is Taksim Gezi Park … Daar was een historisch gebouw en we gaan het herbouwen. Of het nu een historisch museum zal worden of een stadsmuseum, we moeten dit doen.”

Verwant nieuws;

Erdogan wil omstreden bouwplannen voor Gezipark doorzetten

NU 19.06.2016 Drie jaar na de heftige protesten tegen een bouwproject in het Gezipark in Istanbul, wil de Turkse president Recep Tayyip Erdogan de bouwplannen alsnog doorzetten. Hij kondigde dat zaterdag aan.

Eind mei vorig jaar ontstonden aanvankelijk bescheiden protesten tegen de herbouw van een kazernecomplex uit de Ottomaanse tijd in het Gezipark, naast het Taksimplein.

De protesten mondden uit in massale betogingen in Istanbul en andere steden tegen het regeringsbeleid van premier Erdogan.

De demonstraties die daarna steeds weer de kop opstaken, kostten diverse mensen het leven.

Lees meer over: Turkije Gezi-park

‘Toch bouwen in Gezipark’

Telegraaf 19.06.2016 Drie jaar na de heftige protesten tegen een bouwproject in het Gezipark in Istanbul, wil de Turkse president Recep Tayyip Erdogan de bouwplannen alsnog doorzetten. Hij kondigde dat zaterdag aan.

Eind mei vorig jaar ontstonden aanvankelijk bescheiden protesten tegen de herbouw van een kazernecomplex uit de Ottomaanse tijd in het Gezipark, naast het Taksimplein. De protesten mondden uit in massale betogingen in Istanbul en andere steden tegen het regeringsbeleid van premier Erdogan.

De demonstraties die daarna steeds weer de kop opstaken, kostten diverse mensen het leven.

Erdogan zet omstreden bouwplan Gezipark door

AD 19.06.2016 Drie jaar na de heftige protesten tegen een bouwproject in het Gezipark in Istanbul, wil de Turkse president Recep Tayyip Erdogan de omstreden bouwplannen alsnog doorzetten. Hij kondigde dat gisteren aan.

Het Gezipark van bovenaf gezien. © AFP

Eind mei vorig jaar ontstonden aanvankelijk bescheiden protesten tegen de herbouw van een kazernecomplex uit de Ottomaanse tijd in het Gezipark, naast het Taksimplein.

Eerder beloofde premier Erdogan te wachten met de omstreden bouwplannen voor het Gezipark tot na een uitspraak van de rechter. Als die de bouw toestaat, zou ook een referendum volgen. Erdogan liet destijds weten de uitspraak van de rechter respecteren. Een administratieve rechtbank bepaalde later dat de herbouw door kon gaan.

Betogingen
Eerdere protesten tegen de bouwplannen ontaardden in massale betogingen in Istanbul en andere steden tegen het regeringsbeleid van premier Erdogan.De demonstraties die daarna steeds weer de kop opstaken, kostten diverse mensen het leven. Het Gezipark werd het epicentrum van de strijd tussen voor- en tegenstanders van Erdogan.

Demonstranten eisen, behalve dat het park intact blijft, dat diegenen die verantwoordelijk zijn voor het harde optreden van de politie worden gestraft en dat gearresteerde betogers worden vrijgelaten.

Lees ook;

Turkse politie treedt weer hard op tegen protest

Lees meer

juni 19, 2016 - Posted by | Erdogan, President Tayyip Recep Erdogan, Tayyip Recep Erdogan, turkije | , , , , , , ,

17 reacties

  1. […] zie ook: Turkse president Recep Tayyip Erdogan zet het bouwproject door in Gezipark Istanbul […]

    Pingback door President Tayyip Recep Erdogan Turkije en het gedonder met de Vrije pers – deel 6 « Debat in de Digitale Hofstad | juli 17, 2016

  2. […] zie ook: Turkse president Recep Tayyip Erdogan zet het bouwproject door in Gezipark Istanbul […]

    Pingback door Turkse spanningen ook in Den Haag ??? | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | juli 23, 2016

  3. […] zie ook: Turkse president Recep Tayyip Erdogan zet het bouwproject door in Gezipark Istanbul […]

    Pingback door Terugblik Schurkenturken debat 2e kamer 13.09.2016 « Debat in de Digitale Hofstad | september 13, 2016

  4. […] zie ook: Turkse president Recep Tayyip Erdogan zet het bouwproject door in Gezipark Istanbul […]

    Pingback door Het gedonder met de Nederturken « Debat in de Digitale Hofstad | september 14, 2016

  5. […] zie ook: Turkse president Recep Tayyip Erdogan zet het bouwproject door in Gezipark Istanbul […]

    Pingback door Ook Nederland zegt NEE tegen Erdogan « Debat in de Digitale Hofstad | maart 5, 2017

  6. […] zie ook: Turkse president Recep Tayyip Erdogan zet het bouwproject door in Gezipark Istanbul […]

    Pingback door Ook Nederland zegt NEE tegen Turks referendum Erdogan « Debat in de Digitale Hofstad | maart 5, 2017

  7. […] zie ook: Turkse president Recep Tayyip Erdogan zet het bouwproject door in Gezipark Istanbul […]

    Pingback door Ook Nederland zegt NEE tegen Turks referendum Erdogan – deel 2 « Debat in de Digitale Hofstad | maart 14, 2017

  8. […] zie ook: Turkse president Recep Tayyip Erdogan zet het bouwproject door in Gezipark Istanbul […]

    Pingback door Turks referendum ook in Den Haag | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | maart 26, 2017

  9. […] zie ook: Turkse president Recep Tayyip Erdogan zet het bouwproject door in Gezipark Istanbul […]

    Pingback door Turks referendum ook in Den Haag « Debat in de Digitale Hofstad | maart 26, 2017

  10. […] zie ook: Turkse president Recep Tayyip Erdogan zet het bouwproject door in Gezipark Istanbul […]

    Pingback door Demonstratie 02.04.2017 nee-stemmers Turks referendum op het Haagse Malieveld « Debat in de Digitale Hofstad | april 2, 2017

  11. […] zie ook: Turkse president Recep Tayyip Erdogan zet het bouwproject door in Gezipark Istanbul […]

    Pingback door Demonstratie 02.04.2017 nee-stemmers Turks referendum op het Haagse Malieveld | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | april 2, 2017

  12. […] zie ook: Turkse president Recep Tayyip Erdogan zet het bouwproject door in Gezipark Istanbul […]

    Pingback door Nasleep Turks referendum in Nederland « Debat in de Digitale Hofstad | april 12, 2017

  13. […] zie ook: Turkse president Recep Tayyip Erdogan zet het bouwproject door in Gezipark Istanbul […]

    Pingback door Nasleep Turks referendum in Nederland en verder – deel 2 « Debat in de Digitale Hofstad | juni 23, 2017

  14. […] zie ook:Turkse president Recep Tayyip Erdogan zet het bouwproject door in Gezipark Istanbul […]

    Pingback door De Lange arm van Erdogan in Rotterdam ?? « Debat in de Digitale Hofstad | december 18, 2017

  15. […] zie ook:Turkse president Recep Tayyip Erdogan zet het bouwproject door in Gezipark Istanbul […]

    Pingback door De Lange arm van Erdogan in Rotterdam en verder !! – deel 2 « Debat in de Digitale Hofstad | februari 17, 2018

  16. […] zie ook:Turkse president Recep Tayyip Erdogan zet het bouwproject door in Gezipark Istanbul […]

    Pingback door De Lange arm van Erdogan in Rotterdam en weer verder !! – deel 4 « Debat in de Digitale Hofstad | maart 9, 2018

  17. […] zie ook: Turkse president Recep Tayyip Erdogan zet het bouwproject door in Gezipark Istanbul […]

    Pingback door De Lange arm van Erdogan in Rotterdam en weer verder !! – deel 5 « Debat in de Digitale Hofstad | april 22, 2018


Sorry, the comment form is closed at this time.