Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Nasleep gedonder met Nilüfer Gündogan bij Volt

OM schrapt Gündogans lasterzaak tegen Volt en partijleider Laurens Dassen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de aangifte van Tweede Kamerlid Nilüfer Gündogan tegen de partij Volt, partijleider Laurens Dassen en dertien anderen geseponeerd. Een woordvoerder bevestigt de berichtgeving hierover van het AD.

Het OM seponeerde de zaak onder meer omdat er veel getuigen gehoord moeten worden en justitie daar niet genoeg capaciteit voor heeft. Het Openbaar Ministerie vindt dat het geschil tussen Gündogan en Volt op een andere manier moet worden opgelost dan via de strafrechtelijke weg.

Gündogan laat op Twitter weten de afweging van het OM juist als erkenning te zien, aangezien het haar heeft laten weten “dat het mogelijk is dat één of meer van de personen en/of de vereniging van Volt zich schuldig hebben gemaakt aan smaad jegens u”. Ze zegt het te willen afhandelen via de civiele rechter.

Het Kamerlid deed eind februari aangifte van smaad en laster tegen haar oude partij, Dassen en dertien personen. Dat deed ze nadat die haar hadden beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. Vanwege die beschuldigingen was ze door Volt uit de fractie geschorst.

Gündogan vocht haar schorsing met succes aan bij de rechter. De partij besloot haar mede vanwege haar aangifte te royeren.

Politiek

Lees ook;

Zie ook: Gündogan over beslissing Volt haar uit fractie te zetten: ‘Partij speelt eigen rechter’

Volt had Gündogan eerder al geschorst na verschillende meldingen over ongewenst gedrag. Ze spande een kort geding aan om die schorsing ongedaan te maken. De woordvoerder kon niet zeggen wat de nieuwe ontwikkelingen betekenen voor het kort geding.

Gündogan wil Kamerzetel behouden

Gündogan zei eerder al dat ze haar Kamerzetel wenste te behouden, ongeacht de uitslag van het onderzoek.

,,Het ingeschakelde integriteitsbureau heeft dertien meldingen ontvangen over grensoverschrijdend gedrag van Nilüfer Gündogan en heeft in totaal met zestien mensen gesproken’’, zo staat te lezen in de verklaring die partijleider Laurens Dassen heeft getwitterd. ,,De meldingen komen uit alle lagen van de partij. Ze lopen uiteen van handtastelijkheden en ongewenste seksuele avances tot intimidatie en misbruik van positie.’’

‘Smaad en laster’

Enkele uren na de verklaring van Volt, twittert Kamerlid Gündogan dat er sprake zou zijn van ‘smaad en laster’. Het onderzoeksbureau zou volgens haar ‘niet onafhankelijk zijn’. Dit zou de reden zijn waarom ze niet mee wilde werken. Volt weigert te zeggen welk bureau zij hebben ingeschakeld. Ook wil de partij de tussenrapportages niet openbaar maken.

Advocaat in de arm

Gündogan nam na haar schorsing advocaat Knoops in de arm en spande tegen haar schorsing uit de fractie een kort geding aan, dat diende bij de rechtbank in Amsterdam.

Tweehonderd opzeggingen

Sinds Volt Gündogan op 13 februari schorste, zegden zo’n tweehonderd leden hun lidmaatschap op, zo blijkt uit navraag van deze site. Het partijbestuur laat weten dat er in diezelfde periode ook tachtig leden bij kwamen. Volt heeft sinds de oprichting in 2018 een ledenbestand van 13.000 leden opgebouwd.

Het Kamerlid zit inmiddels als eenpersoonsfractie in de Kamer.

Lees: Volt-congres plant het bespreken van kritiek op Europese kandidatenlijst in de koffiepauze | Politiek | AD.nl 20.01.2024

Lees: Dassen: ‘onverdedigbaar’ dat partijen met PVV onderhandelen (msn.com) 20.01.2024

Lees: Perin-Gopie wordt lijsttrekker Volt in Eerste Kamer, partij doet mee aan Statenverkiezingen in acht provincies AD 22.01.2023

Lees: Gaby Perin-Gopie wordt lijsttrekker voor Volt in Eerste Kamer MSN 22.01.2023

Lees: Laurens Dassen (Volt): we moeten af van valse politieke profeten MSN 22.01.2023

Lees: Volt wil wettelijk verbod op ‘functie stapelen’ in de politiek NOS 22.01.2023

Lees: Volt opent campagne die kan leiden tot meer invloed in Den Haag  MSN 22.01.2023

Lees: Gezocht: partijvoorzitter van Volt (v) AD 20.01.2023

Lees: Juridische strijd nog niet voorbij, Gündogan kondigt nieuwe procedure tegen haar oude partij Volt aan AD 22.12.2022

Lees: OM schrapt Gündogans lasterzaak tegen Volt en partijleider Laurens Dassen NU 14.07.2022

Lees: OM seponeert zaak Gündogan tegen Volt over smaad en laster NOS 14.07.2022

Lees: OM trekt stekker uit smaad- en lasterzaak Volt: Gündoğan geeft strijd niet op Telegraaf 14.07.2022

Lees: Openbaar Ministerie seponeert aangifte Gündoğan tegen partijleden Volt RTL 14.07.2022

Lees: Openbaar Ministerie seponeert aangifte Gündoğan tegen partijleden Volt MSN 14.07.2022

Lees: OM vervolgt Volt-leden niet voor smaad en laster in kwestie-Gündogan AD 14.07.2022

juli 14, 2022 - Posted by | Uncategorized

Sorry, the comment form is closed at this time.