Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Op weg naar het nieuwe kabinet met de rechtse coalitie; PVV, VVD, BBB en NSC !!! – SvZ 11.06.2024 – De verdeling van de poppetjes in het Kabinet Schoof — 1 !!

Verdeling kabinetsposten: drie nieuwe ministeries

De vier coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB kiezen ervoor om drie nieuwe ministeries toe te voegen: Asiel en Migratie, Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, en Klimaat en Groene Groei. Dat blijkt uit de verdeling van de kabinetsposten. Formateur van Zwol maakte de verdeling bekend na overleg met de fractievoorzitters en kandidaat-premier Schoof.

Zoals gisteren al uitlekte, krijgt de PVV vijf ministers, VVD en NSC allebei vier en BBB twee. Premier Schoof vertegenwoordigt geen partij.

De verdeling per partij:

Deze posten zijn toegewezen aan de PVV;

  • Deze posten zijn toegewezen aan de VVD
  • Deze posten zijn toegewezen aan NSC

  • Deze posten zijn toegewezen aan de BBB

In totaal telt het kabinet-Schoof 29 bewindslieden. Dat zijn er net zoveel als toen het kabinet-Rutte IV aantrad. In het nieuwe kabinet is nog maar één “minister zonder portefeuille”, in Haags jargon “minister voor” in plaats van “minister van”. Dat betekent dat alleen de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp niet de politieke leiding over een departement heeft.

De drie nieuwe ministeries betekenen volgens Schoof niet dat er nieuwe gebouwen gaan komen. De vier partijen willen met de ministeries aangeven dat zij politieke accenten willen leggen op die onderwerpen, zei de kandidaat-premier vanmiddag. Hij benadrukte dat de kosten van die operatie tot een minimum worden beperkt.

Formateur Van Zwol en Schoof gaan de komende dagen gesprekken voeren met alle kandidaten. Van Zwol ontving Schoof vanochtend als eerste. Die zei na afloop dat zijn “sollicitatie goed ging en dat het belangrijk is dat we nu echt vooruit kunnen”. De volgende gesprekken zijn mogelijk vrijdag.

Schoof: ik heb er veel zin in !!

Volgens Schoof staat er een groep gemotiveerde mensen klaar om aan de slag te gaan. Hij hoopt dat er ook snel hoorzittingen kunnen komen. Voor het eerst hoort de Kamer alle kandidaat-ministers en staatssecretarissen. Schoof hoeft zelf niet naar die zitting.

Kandidaat-premier Schoof op ‘sollicitatie’ bij de formateur

“Op naar een nieuw kabinet”, zei de kandidaat-premier. “Nederland heeft na de verkiezingen eigenlijk gezegd: ‘stop een beetje met het Haagse gedoe en ga nu aan het werk’. Die fase kunnen we nu ingaan en daar heb ik veel zin in.”

Na zijn onderhoud met Van Zwol had Schoof een kennismakingsgesprek met Tweede Kamervoorzitter Bosma en daarna ontvingen de formateur en de kandidaat-premier Eerste Kamervoorzitter Bruijn.

Bruijn zei na afloop dat de Eerste Kamer de wetsvoorstellen van het nieuwe kabinet stuk voor stuk op kwaliteit zal bekijken. “Het is niet aan de Eerste Kamer om nu al oordelen te gaan vellen over het richtlijnenakkoord. En het politieke primaat ligt bij de Tweede Kamer.”

Wat moet er nog gebeuren voor het kabinet-Schoof op het bordes staat?

Formateur Van Zwol begon woensdag 12.06.2024 aan het volgende hoofdstuk van zijn werk: de officiële een-op-een-gesprekken met kandidaat-bewindslieden, waarvan inmiddels al veel namen van uitlekten. Zijn eerste gesprek was met kandidaat-premier Dick Schoof. Die zit al ruim twee weken aan de formatietafel, maar deed formeel eigenlijk nog niet mee.

Alle relevante onderwerpen voor een nieuwe bewindspersoon zijn dan nauwgezet doorgepraat, uiteenlopend van betaalde en onbetaalde nevenfuncties tot zakelijke en financiële belangen en de gezondheid. De formateur moet bijvoorbeeld waarschuwen voor de fysiek zware baan die zijn gesprekspartner te wachten staat.

Risico’s opbiechten

En dat is nog niet alles. Aan het eind van het een-op-een-gesprek dient de formateur nog een belangrijke vraag te stellen, zo schrijven de regels voor. Moet de formateur nog iets “uit het heden of verleden” weten wat de kandidaat zelf of het kabinet “in een moeilijke situatie” kan brengen? In het verleden is een bewindspersoon wel eens in de politieke problemen gekomen, omdat niet alles van vroeger was opgebiecht.

Deze namen gaan rond voor de ministersposten:

  • Algemene Zaken – Dick Schoof (partijloos, minister-president)

PVV (5 ministers, 4 staatssecretarissen)

  • Migratie – Gidi Markuszower (mogelijk ook vicepremier)
  • Zorg – Fleur Agema
  • Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking – nog niet bekend
  • Economische Zaken – nog niet bekend
  • Infrastructuur – nog niet bekend

VVD (4 ministers, 4 staatssecretarissen)

  • Financiën – Eelco Heinen
  • Justitie – David van Weel
  • Defensie – Ruben Brekelmans
  • Klimaat en Groene Groei – Sophie Hermans (mogelijk ook vicepremier)

NSC (4 ministers, 2 staatssecretarissen)

  • Binnenlandse Zaken – nog niet bekend
  • Buitenlandse Zaken – Caspar Veldkamp
  • Sociale Zaken – Eddy van Hijum (mogelijk ook vicepremier)
  • Onderwijs – nog niet bekend

BBB (2 ministers, 3 staatssecretarissen)

  • Landbouw – nog niet bekend
  • Wonen – Mona Keijzer (mogelijk ook vicepremier)

Om moeilijkheden door te haastig aangenomen bewindslieden te voorkomen, wordt ook zijn of haar doopceel gelicht. Er wordt gekeken naar justitiële antecedenten, de AIVD heeft dossiers doorgespit en ook de Belastingdienst heeft onderzoek gedaan.

Duurt enkele dagen

Het is duidelijk dat Van Zwol met deze gesprekken wel even bezig is. Ieder gesprek zal zeker een uur duren, zo niet langer, en de start ervan is vrijdag gepland. Nu zijn er zo’n 28 kandidaten voor het nieuwe kabinet, dus er wordt gerekend dat de formateur hier zeker tot woensdag mee bezig is.

Daarna zit de belangrijkste taak voor van Zwol er eigenlijk op. De deadline van woensdag 26 juni die hij zelf had gesteld, heeft hij dan gehaald, maar dat wil nog niet zeggen dat dit ook de dag van de beëdiging bij de koning zal zijn.

Voorlopig spoorboekje ‘op weg naar het bordes’:

  • Woensdag 12 juni: eerste officiële gesprek formateur en kandidaat-minister-president
  • Vanaf vrijdag 14 juni: gesprekken formateur met kandidaat-bewindspersonen
  • Woensdag 19 juni of donderdag 20 juni: gesprekken klaar?
  • Hoorzitting bewindslieden met Tweede Kamer: vijf dagen
  • Constituerend beraad: ochtend of middag?
  • Beëdiging bij koning en daarna bordesfoto: eind juni of begin juli

De Tweede Kamer wil ook nog met de kandidaat-bewindslieden spreken. Daarvoor is er een hoorzitting waar per ministerie drie uur wordt uitgetrokken. Iedere politieke partij mag één vraag stellen over de geschiktheid van de minister of staatssecretaris. Er zijn zo’n twaalf ministeries, dus dat zal ongeveer een week gaan duren.

Oprichtingsvergadering

Als dat allemaal achter de rug is, kan het paleis in gereedheid worden gebracht. Alleen het constituerend beraad moet dan nog plaatsvinden. Dat is een soort oprichtingsvergadering waarin alle beoogde bewindslieden zich achter het coalitieakkoord scharen.

De beëdiging, live uitgezonden bij de NOS, is op Paleis Huis ten Bosch, het woonpaleis van koning Willem-Alexander. Na een kop koffie of thee daalt het kabinet-Schoof dan de trappen af en staan de camera’s en fotografen klaar voor de bordesfoto.

Een schatting van de exacte datum is nog niet helemaal te maken, maar met potlood kan eind juni of anders zeker begin juli in de agenda worden gezet.

Op weg naar het Regeerakkoord

Het Planbureau voor de Leefomgeving is kritisch over het coalitieakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB. In het akkoord dat vorige maand werd gepresenteerd wordt te veel naar het “hier en nu” gekeken, terwijl er te weinig rekening wordt gehouden met “elders en later”, zegt het PBL in een reflectie op het hoofdlijnenakkoord, zoals het door de coalitiepartijen wordt genoemd.

Volgens het onafhankelijke onderzoeksbureau slaagt het aanstaande kabinet er met het hoofdlijnenakkoord niet in verder te kijken dan het “hier en nu”. Zo focussen PVV, VVD, NSC en BBB vooral op het aanpakken van nationale problemen van dit moment, zoals het woningtekort.

Dat is belangrijk, maar door vooral daarop te focussen gaat het akkoord voorbij aan internationale problemen die toekomstige generaties ook raken. “De grote opgaven zijn niet binnen één kabinetsperiode te realiseren. Bovendien zijn de belangen van Nederland en de rest van de wereld sterk verweven”, schrijft het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in de reflectie.

Het PBL bekeek drie grote thema’s: klimaat en energie(transitie), wonen en ruimtelijke ordening, en landbouw en natuur. Over klimaat en energie zegt het PBL dat het kabinet te weinig tijd heeft om de doelen voor CO2-reductie in 2030 (55 procent) te halen. Volgens het planbureau is het verstandig daarop in te spelen en beleid te maken waardoor die doelen wél behaald worden.

‘Maatregelen brengen doelen niet dichterbij’

Daarnaast staat er dat concrete maatregelen die de coalitie wil nemen “de doelen eerder verder weg dan dichterbij brengen”. Voorbeelden zijn de plannen om energiebelastingen en accijnzen te verlagen, CO2-heffingen niet te verhogen en de verplichte warmtepomp vanaf 2026 af te schaffen.

Eerder meldde het PBL dat de klimaatdoelen voor 2030 te halen vielen, maar dan moest wel alles meezitten. Door de val van het kabinet en de daaropvolgende vertraging van beleid is de opgave voor de nieuwe coalitie zacht gezegd groot.

Het planbureau concludeert dat de groene maatregelen uit het hoofdlijnenakkoord “waarschijnlijk onvoldoende” zijn om 2030 te halen. “De tijd tot 2030 is zo kort dat uitstel een groot risico met zich meebrengt.”

Lees: BBB-bestuurders twijfelen aan stikstofaanpak nieuwe coalitie | RTL Nieuws | RTL.nl 15.06.2024

Lees: BBB-bestuurders in provincies zien uitdaging op Landbouw in nieuw kabinet (nos.nl) 15.06.2024

Over de toekomstige energievoorziening van Nederland staat er dat elektriciteit het “werkpaard” is van de energietransitie. Daarvoor is het belangrijk dat de problemen op het stroomnet met voorrang aangepakt worden. Ook schrijft het PBL dat naast windturbines, zonne-energie en technologieën als groene waterstof vier kerncentrales (op lange termijn) kunnen bijdragen aan de elektriciteitsvoorziening.

Europese regels willen aanpassen is ‘route zonder garanties’

Ook op het thema landbouw en natuur waarschuwt het planbureau voor de financiering op de langere termijn. Daarnaast noemt het PBL het idee om Europese regels te veranderen rondom landbouw en stikstof “een route zonder garanties.” Nederland is afhankelijk van Brussel om die regels zomaar te kunnen aanpassen.

Het nieuwe kabinet wil ook dat natuurkwaliteit leidend wordt. Dan moet het wel geld uittrekken om dat goed te kunnen meten, is de conclusie van het PBL.

Over wonen en ruimtelijke ordening zegt het PBL dat er naast het dringende woningtekort waar de coalitie op inzoomt, juist ook aandacht moet zijn voor de kwaliteit van de leefomgeving. Bijvoorbeeld door meer groen in de stad.

Ook stelt het planbureau dat het verhogen van de maximumsnelheid op de weg vragen oproept over verkeersveiligheid en natuur- en klimaatdoelen. Daarbij is het ook nog de vraag of dat op veel plaatsen wel kan door natuurvergunningen.

meer:

Meer: Volg alles rondom de vorming van het nieuwe kabinet in ons liveblog | Trouw

Zie ook: Verkiezingen 2e kamer op woensdag 22 november 2023

Meer: Nieuw kabinet | AD.nl

Meer: Kamerverkiezingen 2023 – Search (bing.com)

Meer: Verkiezingen 2023 (trouw.nl)

Meer: Tweede Kamerverkiezingen 2023 | NOS

Meer: Tweede Kamerverkiezing | Verkiezingen | Kiesraad.nl

Meer: Tweede Kamerverkiezingen 2023 – NU.nl

Meer: Verkiezingen 2023 – EW (ewmagazine.nl)

Meer: Tweede Kamerverkiezingen 2023 | AD.nl

Meer: Op weg naar de verkiezingen | NOS

nog meer:

Zie ook: Met het Hoofdlijnenakkoord van de rechtse coalitie; PVV, VVD, BBB en NSC op weg naar het regeerakkoord van het nieuwe kabinet Wilders-1 !!

Zie ook: Op weg naar het nieuwe kabinet Wilders 1 met een rechtse coalitie; PVV, VVD, BBB en NSC ??? – SvZ 05.05.2024 – de bel luidt voor de laatste formatieronde !!

Zie ook: Op weg naar het ‘Programkabinet’ met een rechtse coalitie; PVV, VVD, BBB en NSC !! – SvZ vanaf 14.03.2024

Zie ook: Op weg naar het nieuwe kabinet Wilders 1 met een rechtse coalitie; PVV, VVD, BBB en NSC ??? – SvZ vanaf 26.02.2024 de Marathonsessie !!

zie ook: Op weg naar het nieuwe kabinet Wilders 1 met een rechtse coalitie; PVV, VVD, BBB en NSC ??? – SvZ vanaf 14.02.2024 – de volgende formatieronde !!

Zie ook: Op weg naar de minderheidscoalitie van PVV, VVD en BBB ??? – SvZ formatieronde vanaf 07.02.2024 !!

Zie ook: Op weg naar het nieuwe kabinet Wilders 1 met een rechtse coalitie; PVV, VVD, BBB en NSC ??? – SvZ vanaf 05.02.2024 – einde van de formatieronde !!

Zie ook: Op weg naar het nieuwe kabinet Wilders 1 – met een rechtse coalitie; PVV, VVD, BBB en NSC ??? – SvZ vanaf 30.01.2024

Zie ook: Op weg naar het nieuwe kabinet Wilders 1 – met een rechtse coalitie; PVV, VVD, BBB en NSC ??? – SvZ vanaf 18.01.2024

Zie ook: Op weg naar het nieuwe kabinet Wilders 1 – met een rechtse coalitie; PVV, VVD, BBB en NSC ??? – SvZ vanaf 09.01.2024

Zie ook: Op weg naar het nieuwe kabinet Wilders 1 – met een rechtse coalitie; PVV, VVD, BBB en NSC ??? – SvZ vanaf 11.12.2023

Zie ook: Op weg naar het nieuwe kabinet Wilders 1 – Verkenning formatie – SvZ vanaf 04.12.2023

Zie ook:  Op weg naar het nieuwe kabinet – Nieuwe Start verkenning formatie 28.11.2023 !!

Zie ook: Op weg naar het nieuwe kabinet – Start verkenning nieuwe Formatie 2023 – valse start !!

Zie ook: Op weg naar de 2e kamerverkiezingen op 22 november 2023 !!! – deel 5

Zie ook: Op weg naar de 2e kamerverkiezingen op 22 november 2023 !!! – deel 4

Zie ook: Op weg naar de 2e kamerverkiezingen op 22 november 2023 !!! – deel 3

Zie ook: Op weg naar de 2e kamerverkiezingen op 22 november 2023 !!! – deel 2

Zie ook: Op weg naar de 2e kamerverkiezingen op 22 november 2023 !!! – deel 1

Zie ook: De val van Kabinet-Rutte IV vanwege de Asielcrisis 07.07.2023

nog veel meer:

Lees: Volg alles rondom de vorming van het nieuwe kabinet in ons liveblog | Trouw 17.06.2024

Lees: Kabinet-Schoof staat dinsdag 2 juli op het bordes (msn.com) 17.06.2024

Lees: Bordesscène kabinet-Schoof in eerste week van juli | RTL Nieuws | RTL.nl 17.06.2024

Lees: Bordesscène kabinet-Schoof in eerste week van juli (msn.com) 17.06.2024

Lees: Nieuw kabinet staat in eerste week van juli op bordes (welingelichtekringen.nl) 17.06.2024

Lees: Nieuw kabinet staat in eerste week van juli op bordes (msn.com) 17.06.2024

Lees: Kabinet eerste week juli op bordes • Vier beoogd vicepremiers op gesprek (nos.nl) 17.06.2024

Lees: Nieuw kabinet in juli op bordes, nog veel ongemak bij ministers over PVV: ‘Ik vind dat niet gepast’ | Politiek | AD.nl 17.06.2024

Lees: Dit moet je weten over de beoogde, aanstaande vicepremiers (businessinsider.nl) 17.06.2024

Lees: Dit moet je weten over de 4 vicepremiers waarmee PVV, VVD, NSC en BBB zich politiek willen profileren in het kabinet (msn.com) 17.06.2024

Lees: Fleur Agema: ‘In deze kabinetsformatie gaat niets zoals verwacht’ | NU.nl 17.06.2024

Lees: Aanstaand vicepremier Agema (PVV) dankbaar voor vertrouwen (msn.com) 17.06.2024

Lees: Aanstaand woonminister Mona Keijzer procedeerde tot aan Raad van State tegen bouwplannen voor haar deur | Politiek | AD.nl 17.06.2024

Lees:  Nieuwe defensieminister: Oekraïne ‘op dezelfde wijze’ steunen (msn.com) 17.06.2024

Lees: Woonminister Mona Keijzer procedeerde tot in den treure tegen bouwplannen voor haar deur (welingelichtekringen.nl) 17.06.2024

Lees: Agema is ook NEI-coach, maar wat is dat? ‘Kan emotionele blokkades opheffen’ | RTL Nieuws | RTL.nl 17.06.2024

Lees: Beoogd vicepremier Fleur Agema: ‘Alle vertrouwen in Faber’ | RTL.nl 17.06.2024

Lees: Beoogd PVV-minister Madlener: mooi en realistisch akkoord (msn.com) 17.06.2024

Lees: Beoogd schatkistbewaarder Heinen gaat veel ‘nee’ zeggen (msn.com) 17.06.2024

Lees: Beoogd vicepremiers benadrukken belang rechtsstaat | NU.nl 17.06.2024

Lees: Aankomend vicepremier Van Hijum hamert op afspraken rechtstaat (msn.com) 17.06.2024

Lees: Mona Keijzer leeft in droomwereld: ‘stikstof geen probleem voor woningbouw’ (welingelichtekringen.nl) 17.06.2024

Lees: Vicepremier Hermans (VVD) wil niets kwijt over omstreden PVV-kandidaat Faber | RTL.nl 17.06.2024

Lees: Hermans wil niets zeggen over omstreden PVV-kandidaat Faber (msn.com) 17.06.2024

Lees: Gemor in VVD over kabinet en Yesilgoz zwelt aan (welingelichtekringen.nl) 17.06.2024

Lees: Gemor in VVD over kabinet en Yesilgoz zwelt aan (msn.com) 17.06.2024

Lees: VVD’er Hermans als eerste ontvangen door Schoof en Van Zwol (msn.com) 17.06.2024

Lees: Fleur Agema (PVV) naast minister van Volksgezondheid ook beoogd vicepremier | Formatie 2023 | NU.nl 16.06.2024

Lees: PVV-leider Wilders schuift Fleur Agema naar voren als vicepremier (nos.nl) 16.06.2024

Lees: PVV schuift Fleur Agema naar voren als beoogd vicepremier in nieuw kabinet | Politiek | AD.nl 16.06.2024

Lees: Agema vervangt Markuszower als beoogd vicepremier voor de PVV (msn.com) 16.06.2024

Lees: Fleur Agema vervangt Markuszower als beoogd vicepremier namens PVV (msn.com) 16.06.2024

Lees: Fleur Agema vervangt Markuszower als beoogd vicepremier namens PVV | RTL Nieuws | RTL.nl 16.06.2024

Lees: Agema vervangt Markuszower als beoogd vicepremier voor de PVV (welingelichtekringen.nl) 16.06.2024

Lees: Pieter Omtzigt vindt alles best, zelfs nazi-taal (welingelichtekringen.nl) 16.06.2024

Lees: Verklaring kandidaat-minister Faber (PVV) stelt Omtzigt gerust | Politiek | AD.nl 16.06.2024

Lees: Verklaring kandidaat-minister Faber (PVV) stelt Omtzigt gerust (welingelichtekringen.nl) 16.06.2024

Lees: Live formatie | PVV’er Faber is wel door screening van AIVD gekomen – NU.nl 16.06.2024

Lees: Omtzigt gerustgesteld over Faber: ze hoeft uitspraken niet terug te nemen | RTL Nieuws | RTL.nl 15.06.2024

Lees: Omtzigt gerustgesteld over Faber: ze hoeft uitspraken niet terug te nemen (msn.com) 15.06.2024

Lees: Verklaring kandidaat-minister Faber (PVV) stelt Omtzigt gerust (msn.com) 15.06.2024

Lees: Ongerustheid bij lokale VVD-politici over samenwerking met PVV’er Faber | RTL Nieuws | RTL.nl 15.06.2024

Lees: Ongerustheid bij lokale VVD-politici over samenwerking met PVV’er Faber (msn.com) 15.06.2024

Lees: Vier nieuwe PVV-Kamerleden moeten kabinetsleden vervangen (welingelichtekringen.nl) 15.06.2024

Lees: Wat vindt Nederland van nieuw kabinet? | RTL.nl 14.06.2024

Lees: Kritiek op unieke hoorzittingen met beoogde kabinetsleden: ‘Spektakelpolitiek’ | Algemeen | NU.nl 14.06.2024

Lees: Chaos binnen PVV: ‘Eenmanspartij heeft gevolgen’ | Formatie 2023 | NU.nl 14.06.2024

Lees: Screening nekt ministerskandidaat: ‘Zag je vroeger niks van, maar deze formatie alles anders’ (nos.nl) 14.06.2024

Lees: Van Zwol: Faber nog steeds beoogd migratieminister na crisisoverleg | RTL.nl 14.06.2024

Lees: Faber nog steeds beoogd migratieminister na crisisoverleg (msn.com) 14.06.2024

Lees: Faber: zal mij binnen lijnen van akkoord en rechtstaat uiten (msn.com) 14.06.2024

Lees: Faber blijft kandidaat-minister PVV na crisisberaad: ‘Zal mij uiten binnen lijnen hoofdlijnenakkoord’ | Instagram | AD.nl 14.06.2024

Lees: Partijleiders leggen het bij: PVV’er Faber gewoon nog kandidaat-minister | Formatie 2023 | NU.nl 14.06.2024

Lees: Formateur Van Zwol: Marjolein Faber blijft kandidaat-minister Asiel en Migratie | RTL Nieuws | RTL.nl 14.06.2024

Lees: Uitkomst crisisberaad: PVV-Kamerlid Faber blijft kandidaat-minister Asiel (nos.nl) 14.06.2024

Lees: Uitkomst crisisberaad: PVV-Kamerlid Faber blijft kandidaat-minister Asiel – Omroep West 14.06.2024

Lees: Partijleiders verlaten crisisoverleg formatie zwijgend (welingelichtekringen.nl) 14.06.2024

Lees: Formerende partijen komen bijeen voor spoedoverleg (msn.com) 14.06.2024

Lees: Van Zwol roept partijleiders bijeen: neuzen moeten zelfde kant op (msn.com) 14.06.2024

Lees: Crisisberaad: formerende partijen komen vrijdagmiddag bijeen voor spoedoverleg (msn.com) 14.06.2024

Lees: Crisisberaad: formerende partijen komen vrijdagmiddag bijeen voor spoedoverleg (welingelichtekringen.nl) 14.06.2024

Lees: Spoedoverleg tussen PVV, VVD, NSC en BBB over kandidaat-minister Faber | RTL Nieuws | RTL.nl 14.06.2024

Lees; Crisisoverleg PVV, VVD, NSC en BBB over minister Asiel en Migratie (nos.nl) 14.06.2024

Lees: Spoedoverleg tussen PVV, VVD, NSC en BBB over kandidaat-minister Faber (msn.com) 14.06.2024

Lees: Dit is PVV’er Marjolein Faber, de in opspraak geraakte kandidaat-minister van Asiel | RTL Nieuws | RTL.nl 14.06.2024

Lees: Alle ministers en staatssecretarissen kabinet-Schoof bekend, dit zijn ze | RTL Nieuws | RTL.nl 14.06.2024

Lees: Dit zijn de beoogde ministers en staatssecretarissen van kabinet-Schoof | Formatie 2023 | NU.nl 14.06.2024

Lees: Ook laatste namen van nieuwe bewindspersonen bekend | RTL Nieuws | RTL.nl 14.06.2024

Lees: Vicky Maeijer (PVV), van stagiaire, Kamerlid naar een staatssecretariaat (nos.nl) 14.06.2024

Lees: Alle ministers en staatssecretarissen kabinet-Schoof bekend, dit zijn ze (msn.com) 14.06.2024

Lees: Live formatie | PVV’er Faber is wel door screening van AIVD gekomen – NU.nl 14.06.2024

Lees: De Jonge: AIVD vond belastende informatie over Markuszower (nos.nl) 14.06.2024

Lees: Minister De Jonge over screening Markuszower: leverde negatieve bevindingen op | RTL.nl 14.06.2024

Lees: Omtzigt: NSC liet kandidaten van tevóren screenen (welingelichtekringen.nl) 14.06.2024

Lees: Omtzigt: NSC liet kandidaten van tevóren screenen (msn.com) 14.06.2024

Lees: Yesilgöz uit zorgen over ‘niet-onomstreden’ PVV-kandidaat Faber | Formatie 2023 | NU.nl 14.06.2024

Lees: Yeşilgöz vindt kandidaat-minister Faber omstreden: ‘Zorgen geuit bij Wilders’ | RTL Nieuws | RTL.nl 14.06.2024

Lees: Yeşilgöz heeft ook twijfels over PVV’er Faber als minister: ‘Niet onomstreden’ | RTL Nieuws | RTL.nl 14.06.2024

Lees: Yesilgoz begint te sputteren, zorgen geuit aan Wilders om kandidatuur Faber (msn.com) 14.06.2024

Lees: Yesilgoz begint te sputteren, zorgen geuit aan Wilders om kandidatuur Faber (welingelichtekringen.nl) 14.06.2024

Lees: Zorgen Yeşilgöz over kandidaat-minister Faber: ‘Ook niet onomstreden’ | RTL.nl 14.06.2024

Lees: VVD-leider Yesilgöz: ook nieuwe PVV-kandidaat Faber niet onomstreden (nos.nl) 14.06.2024

Lees: Yeşilgöz: ook zorgen om ‘niet onomstreden’ PVV-kandidaat Faber (msn.com) 14.06.2024

Lees: Jetten (D66): bizar dat Markuszower überhaupt is voorgedragen (welingelichtekringen.nl) 14.06.2024

Lees: Jetten (D66): bizar dat Markuszower überhaupt is voorgedragen (msn.com) 14.06.2024

Lees: Oppositie wil duidelijkheid over PVV-Kamerlid Markuszower (nos.nl) 14.06.2024

Lees: Ingrid Coenradie komt van Leefbaar Rotterdam naar de PVV in Den Haag (nos.nl) 14.06.2024

Lees: Marjolein Faber, plotseling de beoogd minister van Asiel en Migratie (nos.nl) 14.06.2024

Lees: VVD’er Vincent Karremans nu wel van Rotterdam naar Den Haag (nos.nl) 14.06.2024

Lees: Planbureau kritisch over hoofdlijnenakkoord: coalitie kijkt te weinig naar toekomst | Algemeen | NU.nl 13.06.2024

Lees: PBL: coalitieakkoord focust vooral op ‘hier en nu’, minder op de toekomst (nos.nl) 13.06.2024

Lees: Een nieuw kabinet vol ministers en staatssecretarissen, maar wat is nou eigenlijk het verschil? | RTL Nieuws | RTL.nl 13.06.2024

Lees: Alle ministers kabinet-Schoof bekend, dit zijn ze | RTL Nieuws | RTL.nl 13.06.2024

Lees: Alle ministers nieuwe kabinet bekend: dit zijn ze en dit is hun ervaring | Politiek | AD.nl 13.06.2024

Lees: Bijna alle namen bewindslieden nieuw kabinet gelekt (msn.com) 13.06.2024

Lees: Defensiebonden voorzichtig positief over voordracht Tuinman (msn.com) 13.06.2024

lees: Medeoprichter Ongehoord NL en oud-horecabaas: dit valt op aan het kabinet-Schoof | RTL Nieuws | RTL.nl 13.06.2024

lees: Beoogd minister Markuszower (PVV) komt niet door veiligheidsscreening van AIVD | Politiek | NU.nl 13.06.2024

lees: PVV’er Markuszower na veiligheidscheck geen vicepremier en minister (nos.nl) 13.06.2024

lees: PVV’er Markuszower na veiligheidsonderzoek geen vicepremier en minister – Omroep West 13.06.2024

lees: Live formatie | PVV-Kamerlid Marjolein Faber nieuwe beoogde migratieminister – NU.nl 13.06.2024

lees: PVV’er Markuszower toch geen minister en vicepremier na screening AIVD, Faber nu op Asiel | Politiek | AD.nl 13.06.2024

Lees: PVV’er Gidi Markuszower toch geen minister en vicepremier (msn.com) 13.06.2024

Lees: PVV’er Gidi Markuszower toch geen minister en vicepremier | RTL Nieuws | RTL.nl 13.06.2024

Lees: PVV’er Markuszower: wapenbezit en AIVD-melding, maar dat hoeft ministerschap niet te blokkeren | Politiek | AD.nl 13.06.2024

Lees: Hulporganisaties verbaasd over Klever als minister voor Ontwikkelingshulp (nos.nl) 13.06.2024

Lees: Hulporganisatie verbaasd over voordracht Klever als minister (msn.com) 13.06.2024

Lees: ON-bestuurder Klever wordt minister voor Ontwikkelingshulp (welingelichtekringen.nl) 13.06.2024

Lees: Teun Struycken treedt in voetsporen van opa en wordt staatssecretaris voor NSC (nos.nl) 13.06.2024

Lees: Staatssecretaris Jean Rummenie ging wereld over voor Nederlandse landbouw (nos.nl) 13.06.2024

Lees: Femke Wiersma van Friesland naar Den Haag om voor BBB landbouw te doen (nos.nl) 13.06.2024

Lees: Zuidas-accountant Folkert Idsinga wordt NSC-staatssecretaris belastingzaken (nos.nl) 13.06.2024

Lees: Eddie van Marum (BBB): van muskusrattenbestrijder tot staatssecretaris (nos.nl) 13.06.2024

Lees: Ridder Gijs Tuinman wordt staatssecretaris op ‘zijn’ departement (nos.nl) 13.06.2024

Lees: Horeca-voorman Dirk Beljaarts richt zich voor de PVV op de economie (nos.nl) 13.06.2024

Lees: Nora Achahbar gaat voor NSC het toeslagendossier beheren (nos.nl) 13.06.2024

Lees: Judith Uitermark (NSC) van mediation naar ministerschap (nos.nl) 13.06.2024

Lees: Gidi Markuszower: uitgesproken PVV’er op Asiel (nos.nl) 13.06.2024

Lees: Digitaliseringsexpert en VVD’er Zsolt Szabó staatssecretaris voor de PVV (nos.nl) 13.06.2024

Lees: Mariëlle Paul (VVD) van minister naar staatssecretaris op Onderwijs (nos.nl) 13.06.2024

Lees: Reinette Klever (PVV) wilde van ontwikkelingshulp af, nu beoogd minister (nos.nl) 13.06.2024

Lees: Omtzigt-vertrouweling Van Hijum wordt minister van Sociale Zaken (nos.nl) 13.06.2024

Lees: Ruben Brekelmans pleitbezorger van kleinere asielinstroom (nos.nl)  13.06.2024

lees: VVD’er David van Weel van de NAVO naar Justitie (nos.nl) 13.06.2024

lees: Oud-ambassadeur Veldkamp wordt minister Buitenlandse Zaken (nos.nl) 13.06.2024

lees: Eppo Bruins, van CU-Kamerlid naar Onderwijsminister voor NSC (nos.nl) 13.06.2024

lees: Politiek dier Sophie Hermans nu zelf minister (nos.nl) 13.06.2024

lees: Heinen gaat namens de VVD de hand op de knip houden (nos.nl) 13.06.2024

lees: Barry Madlener werkt al lang samen met Wilders (nos.nl) 13.06.2024

lees: Agema in kabinet: beloning voor jarenlang hard werken en loyaliteit (nos.nl) 13.06.2024

lees: Mona Keijzer, weggestuurd door Rutte, nu vicepremier (nos.nl) 13.06.2024

Lees: Wat kosten drie nieuwe ministeries? (welingelichtekringen.nl) 13.06.2024

Lees: Steeds meer bekend over hoe kabinet-Schoof eruit gaat zien (msn.com) 12.06.2024

Lees: Beoogd premier Schoof na sollicitatie: ‘zware verantwoordelijkheid’ | NU.nl 12.06.2024

Lees: Alle bewindslieden behalve Schoof verbonden aan coalitiepartij (msn.com) 12.06.2024

Lees: Analyse ministerposten: hoe partijbeloftes kabinetsverdeling bepalen | NU.nl 12.06.2024

Lees: Live formatie | CU teleurgesteld in mogelijke kabinetsdeelname Bruins – NU.nl 12.06.2024

Lees: Meer ministers bekend, ook van buiten de Kamer: Femke Wiersma op Landbouw, David van Weel naar Justitie | RTL Nieuws | RTL.nl 12.06.2024

Lees: Nieuwe namen ministers in kabinet-Schoof, ChristenUnie ‘teleurgesteld’ over minister van Onderwijs | Politiek | AD.nl 12.06.2024

Lees: Beoogde vicepremiers bekend: ‘Ervaren Kamerleden’ | RTL.nl 12.06.2024

Lees: Conflicten en opvallende uitspraken: dit zijn de beoogde vicepremiers (msn.com) 12.06.2024

Lees: Conflicten en opvallende uitspraken: dit zijn de beoogde vicepremiers | RTL Nieuws | RTL.nl 12.06.2024

Lees: BBB krijgt zowel minister als staatssecretaris van Landbouw (msn.com) 12.06.2024

Lees: BBB’ers Wiersma en Rummenie lijken op landbouwposten te komen (msn.com) 12.06.2024

Lees: BBB’ers Wiersma en Rummenie lijken op landbouwposten te komen (welingelichtekringen.nl)

Lees: Omvolking en tribunalen: dit is Gidi Markuszower, de nieuwe vice-premier en minister van migratie (welingelichtekringen.nl) 12.06.2024

Lees: Dick Schoof over extra ministeries: ‘Geen nieuwe gebouwen’ | RTL.nl 12.06.2024

Lees: Wetenschappelijke raden ‘verbijsterd’ over bezuinigingsplannen (welingelichtekringen.nl) 12.06.2024

Kees: Topambtenaar: zwaarder straffen vergroot personeelstekort in gevangenissen (nos.nl) 12.06.2024

Lees: Kabinet krijgt 3 nieuwe ministeries, wil bezuinigen op ambtenarij (businessinsider.nl) 12.06.2024

Lees: ‘Dit plan gaat het nieuwe kabinet veel knaken kosten’ | Video | Telegraaf.nl 12.06.2024

Lees: Kabinet-Schoof krijgt drie nieuwe ministeries terwijl het wil bezuinigen op ambtenarij (msn.com) 12.06.2024

Lees: Verdeling kabinetsposten nu officieel: drie nieuwe ministeries (nos.nl) 12.06.2024

Lees. Meer ministers bekend, ook van buiten de Kamer: Femke Wiersma op Landbouw, David van Weel naar Justitie | RTL Nieuws | RTL.nl 12.06.2024

Lees: Wilders schuift horecabaas Dirk Beljaarts naar voren als minister van Economische Zaken | Binnenland | Telegraaf.nl 12.06.2024

Lees: Markuszower, Keijzer op nieuwe ministeries, worden ook vervangers premier (nos.nl) 12.06.2024

Lees: Mona Keijzer bevestigt: ’Ik ben beoogd woonminister’ | Binnenland | Telegraaf.nl 12.06.2024

Lees: Kandidaat-minister Mona Keijzer (BBB) onthult: ‘Dit ga ik doen!’ | Video | Telegraaf.nl 12.06.2024

Lees: Oud-Kamerlid CU voor NSC op Onderwijs, deze namen weten we nu (nos.nl) 12.06.2024

Lees: SP, CDA en SGP boycotten hoorzittingen nieuwe bewindspersonen: ’Poppenkast’ | Binnenland | Telegraaf.nl 12.06.2024

Lees: SP en CDA boycotten hoorzittingen nieuwe bewindslieden: ‘Spektakelpolitiek’ | RTL Nieuws | RTL.nl 12.06.2024

Lees: Beoogd premier Schoof: ‘We kunnen nu echt vooruit’ | RTL.nl 12.06.2024

Lees: Wat moet er nog gebeuren voor het kabinet-Schoof op het bordes staat? (nos.nl) 12.06.2024

Lees: Verdeling kabinetsposten bekend: Migratie naar PVV, VVD Financiën (welingelichtekringen.nl) 11.06-2024

Lees: Verdeling kabinetsposten nu officieel: drie nieuwe ministeries (nos.nl)11.06.2024

Lees: Verdeling kabinetsposten bekend: Migratie naar PVV, VVD Financiën (welingelichtekringen.nl) 11.06.2024

Lees: Dit zijn de beoogd vicepremiers van het nieuwe kabinet (msn.com) 11.06.2024

Lees: Het nieuwe kabinet: dit weten we tot nu toe | RTL Nieuws | RTL.nl 11.06.2024

Lees: Kabinet krijgt vorm: partijen mogen stempel zetten op ‘eigen’ terrein | Politiek | AD.nl 11.06.2024

Lees: Akkoord over invulling kabinet: deze namen gaan rond | Binnenland | Telegraaf.nl 11.06.2024

Lees: Coalitiepartijen akkoord over nieuw kabinet: zoveel bewindspersonen krijgen PVV, VVD, NSC en BBB naar verluidt (msn.com) 11.06.2024

lees: Coalitiepartijen zijn akkoord over nieuw kabinet: dit moet je weten (businessinsider.nl) 11.06.2024

lees: Verdeling kabinetsposten bekend: Migratie naar PVV, Financiën naar VVD (nos.nl) 11.06.2024

lees: PVV levert ministers voor Migratie en Zorg, VVD voor Financiën en Klimaat | Politiek | NU.nl 11.06.2024

lees: Fons Lambie: ‘Op cruciale posten komen ervaren Kamerleden’ | RTL.nl 11.06.2024

lees: U wordt genoemd als minister? ‘Geen commentaar’ | RTL.nl 11.06.2024

lees: Wilders na akkoord nieuw kabinet: ‘Hoe noem je dit tegenwoordig?!’ | Video | Telegraaf.nl 11.06.2024

lees: Omtzigt na akkoord: ‘Ik vind dit een heel ongemakkelijk gesprek’ | Video | Telegraaf.nl 11.06.2024

lees: Omtzigt reageert op akkoord dat is bereikt over invulling nieuw kabinet | RTL.nl 11.06.2024

lees: PVV’er Markuszower nieuwe minister voor Migratie en vicepremier | RTL Nieuws | RTL.nl 11.06.2024

lees: Live formatie | Vijf ministers voor PVV, Mona Keijzer wil kabinet in namens BBB – NU.nl 11.06.2024

lees: Keijzer gaat kabinet in, Agema ‘beschikbaar’ (msn.com) 11.06.2024

lees: Politiek verslaggever Fons Lambie: ‘Namen beoogde vicepremiers zingen al rond’ | RTL.nl 11.06.2024

Lees: Woensdag verdeling ministersposten bekend, namen komen later (welingelichtekringen.nl) 11.06.2024

Lees: Meeste bewindslieden kabinet-Schoof bekend • Woensdag eerste officiële gesprek (nos.nl) 11.06.2024

Lees: Akkoord over nieuw kabinet en verdeling ministersposten: ‘We zijn eruit’ | Formatie 2023 | NU.nl 11.06.2024

Lees: Wilders, Van der Plas en Omtzigt over akkoord: ‘Zijn gewoon blij’ | NU.nl 11.06.2024

Lees: Blije Geert Wilders: ‘We zijn eruit’ | RTL.nl 11.06.2024

Lees: Wilders: Kabinet-Schoof is helemaal rond (welingelichtekringen.nl) 11.06.2024

Lees: Coalitiepartijen blij: akkoord over ministersposten en kandidaten (nos.nl) 11.06.2024

Lees: Akkoord over verdeling ministers en staatssecretarissen | RTL Nieuws | RTL.nl 11.06.2024

Lees: Grote angst onder ambtenaren voor Schoof-1 (msn.com) 11.06.2024

Lees: Grote angst onder ambtenaren voor Schoof-1 (welingelichtekringen.nl) 11.06.2024

Lees: Na bijna twee weken praten nog geen akkoord over kabinetsposten (welingelichtekringen.nl) 10.06.2024

juni 13, 2024 - Posted by | Uncategorized

Nog geen reacties.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.