Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Premier van Nederland

Wie was de beste premier van Nederland?

NRC 07.09.2013 Was het Abraham Kuyper, de held van de kleine luyden, of Vadertje Drees, met zijn sociale wetgeving? Of toch Ruud Lubbers, die Nederland in de jaren tachtig uit de economische malaise sleurde? De komende weken gaat NRC Handelsblad, in samenwerking met de Universiteit Utrecht, op zoek naar de beste minister-president van Nederland.

Lees hier de verantwoording van de premiersenquête van NRC.

Vragenformulier Premiers Voor Internet

Verder:

De beste premier van het land sinds 1900? Ik heb Cort van der Linden bovenaan gezet

Net als Cort voelt Rutte tijdgeest aan

Trouw 29.09.2013 Pieter Cort van der Linden, de politieke betovergrootvader van Mark Rutte, maakte van zijn minderheidskabinet een groot succes. Dat kabinet loste twee langslepende kwesties op, de Schoolstrijd en de strijd voor het algemeen kiesrecht. Wat was het geheim van het succes, en kan het tweede kabinet-Rutte, dat feitelijk als een minderheidskabinet moet opereren, daar zijn voordeel mee doen?

Kenners kiezen Drees, publiek Lubbers tot beste premier

Trouw 28.09.2013 Willem Drees is volgens vijftig experts de beste premier van Nederland sinds 1900. Ruud Lubbers is de winnaar van een publiekspoll. NRC Handelsblad peilde de afgelopen maanden in samenwerking met bestuursdeskundige Paul ’t Hart van de Universiteit Utrecht de meningen van experts en het publiek.

Willem Drees gekozen tot beste premier

NU 28.09.2013 Willem Drees is volgens vijftig experts de beste premier van Nederland sinds 1900. Ruud Lubbers is de winnaar van een publiekspol. NRC Handelsblad peilde de afgelopen maanden in samenwerking met bestuursdeskundige Paul ’t Hart van de Universiteit Utrecht de meningen van experts en het publiek. Willem Drees (PvdA) was in de jaren vijftig premier en wordt gezien als grondlegger van de Nederlandse verzorgingsstaat. De vijftig experts zijn onder meer biografen, historici en politicologen. Aan de publiekspoll deden ruim 3000 mensen mee.

NRC-enquête: Drees en Lubbers zijn de beste premiers sinds 1900›

NRC 28.09.2013  Willem Drees (PvdA) is de beste premier die Nederland sinds 1900 gehad heeft. Dat is de uitkomst van een enquête die NRC hield onder vijftig experts. In de publiekspoll op nrc.nl werd hij tweede: met een miniem verschil werd daar CDA’er Lubbers gekozen door de bijna 3.500 stemmers.

En de premier, hij modderde voort

Trouw 08.09.2013 Premier Den Uyl besloot in 1973 de regeringsverklaring met een licht verbasterde wijsheid uit het bijbelboek Spreuken: waar visie, waar uitzicht ontbreekt, komt het volk om. Zijn verre opvolger Rutte is deze week na zijn voor visieloos gehouden Schoo-lezing over de staat der natie ook met dit voorbeeld om de oren geslagen. Terecht of onterecht?

Lees ook: Rutte heeft hooguit deeloplossingen voor deelproblemen – 04/09/13

Jan Heemskerk, een conservatieve knutselaar

Elsevier 23.10.2009 Het is altijd flink tobben geweest met het Nederlandse conservatisme. De term ‘conservatief’, stelde Johan Huizinga in ‘Nederland’s geestesmerk’, riekt hier naar bekrompenheid en achterlijkheid. Bekend is ook de uitspraak van de katholieke politicus Nolens, die in 1918 vaststelde dat in Nederland niemand zich gaarne laat indelen bij de conservatieve elementen: ‘Er zijn er die misschien nog liever beschuldigd worden van brandstichting dan te zijn conservatief.’

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: