Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

EU verkiezingen 22 mei 2014

EP – 22.05.2014

Geen veranderingen in officiële uitslag verkiezingen

NU 30.05.2014 De officiële uitslag van de verkiezingen wijkt niet af van de voorlopige uitslag afgelopen zondag. Dat heeft de Kiesraad vrijdag bekendgemaakt in de Tweede Kamer.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Verkiezingen EU

zie ook: Uitslag EP-2014 – CDA de grote winnaar.

zie ook: Geert Wilders PVV de grote verliezer EP-2014  tussenstand 23.05.2014 

EUROPESE VERKIEZINGEN

EU 22.05.2014  –  Elsevier 

EUROPESE VERKIEZINGEN Elsevier

Verkiezingen EU – NU

Verkiezingen EU

EUROPESE UNIE

EUROPESE PARLEMENTSVERKIEZINGEN

Brussel verbiedt Nederland verkiezingsuitslag snel te melden

VK 29.04.2014 Hoewel Nederland op donderdag 22 mei naar de stembus gaat voor de Europese verkiezingen, komt de uitslag pas op zondag 25 mei, tegen middernacht. De Europese Commissie heeft Nederland verboden de voorlopige uitslag eerder bekend te maken.

Bij de vorige verkiezingen, op 4 juni 2009, stemde Nederland ook op een donderdag. De meeste andere landen laten hun inwoners echter op zondag naar de stembus gaan. De Europese verkiezingen zijn daarom altijd verspreid over vier dagen. Maar pas als het laatste stemlokaal gesloten is, mogen landen de voorlopig uitslag bekendmaken, zo is afgesproken. Anders kunnen verkiezingen in andere lidstaten worden beïnvloed.

Kandidatenlijst Europees Parlement

DH 25.04.2014 Kandidatenlijst Europees Parlement bekend en stembiljet is verstuurd.

Front National voorop Peiling

Telegraaf 25.04.2014 Het rechtse Front National van Marine Le Pen, beoogd fractiegenoot van de PVV in het Europees Parlement, doet het goed in de peilingen: beter zelfs dan Geert Wilders en zijn PVV. Volgens diverse peilingen van afgelopen week kan de partij bij de verkiezingen van 25 mei rekenen op een kwart van de stemmen. De conservatieve UMP van oud-president Sarkozy komt op een tweede plek met iets meer dan een vijfde van de stemmen.

zie ook: Peiling 20.05.2014 EU 22.05.2014 VoteWatch EenVandaag GfK D66 versus PVV

Zie ook: Europese verkiezingen 22 mei 2014

zie ook: Peiling EU 14.05.2014 VoteWatch – 22.05.2014 D66 en PVV 5 zetels

zie ook: Peiling VoteWatch 07.05.2014 EU parlement – PVV en vrienden 38 zetels

zie: Peiling 19.04.2014 TNS NIPO EU verkiezingen 22.05.2014 – PVV winnaar

zie: Peiling: socialisten groter dan liberalen in europarlement Elsevier 06.03.2014

zie: Peiling 11.01.2014 Europese verkiezingen 22 mei 2014 – PVV 5 zetels

zie: 04-08-2013: Voortzetting van stabiele electorale periode. Opkomst cruciale factor bij GR2014 en EP2014

Europese verkiezingen 2014 vervroegd naar mei

NU 12.03.2013 De Europese Parlementsverkiezingen 2014 worden vervroegd van juni naar mei. De stembusgang wordt verschoven op verzoek van het parlement zelf.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Europees Parlement

Europese verkiezingen 2014 vervroegd naar mei

Trouw 12.03.2013 De Europese Parlementsverkiezingen 2014 worden vervroegd van juni naar mei. De stembusgang wordt verschoven op verzoek van het parlement zelf.

Het nieuw gekozen parlement heeft dan meer tijd om zich voor te bereiden op de verkiezing van de voorzitter van de Europese Commissie. Ook kan de verschuiving zorgen voor een hogere opkomst.

Verder:

EU

Diervriendelijk en groen stemmen met nieuwe kieswijzers

Trouw 04.05.2014 Zowel Milieudefensie als de Dierencoalitie zijn zondag gekomen met online kieswijzers voor de Europese verkiezingen. Bezoekers van de site kunnen in de ene zien hoe diervriendelijk de politieke partijen in Europa zijn, en in de andere hoe partijen zich inzetten voor het milieu. De groene kieswijzer is opgedeeld in zes verschillende onderwerpen: klimaat en energie, landbouw en voedsel, handelsbeleid, natuur en biodiversiteit, leefomgeving en mobiliteit. De dierenkieswijzer maakt inzichtelijk hoe partijen denken over dierenwelzijnsonderwerpen als de plofkip, vee-industrie en rasdierenfokkerij.

Kieswijzers over dieren en milieu

Telegraaf 04.05.2014 Zowel Milieudefensie als de Dierencoalitie zijn zondag gekomen met online kieswijzers voor de Europese verkiezingen. Bezoekers van de site kunnen in de ene zien hoe diervriendelijk de politieke partijen in Europa zijn, en in de andere hoe partijen zich inzetten voor het milieu.

Kieskompas laat zien: Europese fracties zijn los zand

Trouw 24.04.2014 Vanaf vandaag kunt u weer het Kieskompas voor de Europese Verkiezingen invullen. Maar uit een analyse van de partijstandpunten blijkt nu al: van homogene fracties, zoals wij die bijvoorbeeld in Nederland kennen, is geen sprake. Fracties in het Europees parlement zijn een bonte verzameling van standpunten en meningen.

klik de link hier om zelf het Kieskompas in te vullen Kieskompas

Wat te stemmen bij de Europese verkiezingen? Er is nu een stemwijzer

VK 22.04.2014 Goed nieuws voor mensen die (nog) geen idee hebben op welke partij ze moeten stemmen bij de aankomende Europese verkiezingen van 22 mei. Vanmiddag werd de StemWijzer Europa 2014 gepresenteerd.

De stemwijzer bestaat uit dertig stellingen waarop met ‘eens’, ‘oneens’ of ‘geen van beide’ moet worden gereageerd. Het zijn stellingen als
‘De voorzitter van de Europese Commissie moet direct door de burgers worden gekozen’ en ‘Er moet een Europees leger komen’. De stemwijzer geeft daarna aan met welke partij de meeste overeenstemming is gevonden. Daarna is per stelling te zien wat partijen ervan vinden.

Veel Europese lijsttrekkers waren vanmiddag aanwezig bij de lancering van de stemwijzer bij ProDemos, het huis voor democratie en rechtstaat in Den Haag.

Echt Europese stemwijzer
Volgende week volgt in vijftien landen ook nog een echte Europese stemwijzer, de Vote Match Europe. De vragen in die versie zijn in alle landen precies hetzelfde. De stemwijzer geeft een advies welke Europese fractie het beste aansluit.

Via een website van VoteWatch Europe, een onafhankelijke organisatie die al jaren alle stemmingen in het Europees Parlement volgt, is ook een stemwijzer te doen. Hierbij moet worden ‘gestemd’ op twintig onderwerpen, waarna de site laat zien welke politici, nationale partijen en Europese politieke fracties met deze standpunten overeenkomen.

Europese Kieskompas van start in DenHaag

Den HaagFM 22.04.2014 Donderdag wordt in Den Haag de Europese Kieskompas gelanceerd.

In de stemwijzer staan dertig vragen zoals ‘Moeten immigranten de waarden van hun nieuwe land aannemen?’, ‘Moet Nederland uit de euro stappen?’ en ‘Is de Europese eenwording te ver gegaan?’. Aan de hand van de antwoorden geeft de Kieskompas aan welke partij het beste bij iemand past.

De officiële lancering van EUvox is donderdag in het gebouw van de Campus Den Haag van de Universiteit Leiden. Jongeren die voor de eerste keer mogen stemmen zullen dan het Kieskompas invullen. In 2009 bezochten vier miljoen mensen de Europese Kieskompas. De Europese Verkiezingen zijn op 22 mei. …lees meer

‘Waarom zou je klein denken?’

Telegraaf 22.04.2014 Moeten immigranten de waarden van hun nieuwe land aannemen? Is het acceptabel dat we minder privacy hebben in de strijd tegen misdaad? Moet Nederland uit de euro stappen? Is de Europese eenwording te ver gegaan? Moeten we sancties opleggen aan Rusland? Wat is belangrijker, milieu of economie?

Dat zijn een paar vragen uit het nieuwe Kieskompas. De stemhulp op internet heeft een nieuwe lijst met stellingen gemaakt, speciaal voor de Europese verkiezingen eind mei. Dat project, EUvox, wordt komende donderdag in Den Haag gelanceerd. Op de site kunnen mensen antwoord geven op 30 uitspraken. Daarmee kunnen ze zien welke partijen het dichtst bij hun eigen meningen staan.

VERDER:

EUROPESE VERKIEZINGEN

EU 22.05.2014  –  Elsevier 

EUROPESE VERKIEZINGEN Elsevier

Verkiezingen EU – NU

Verkiezingen EU

EUROPESE UNIE

EUROPESE PARLEMENTSVERKIEZINGEN

Nog geen idee op wie morgen te stemmen? Vijf tips

VK 21.05.2014 In een uiterste poging u uit uw verlammende twijfel te verlossen, verzamelden wij vijf stemhulpen voor de Europese verkiezingen. De kans is zeer aanwezig dat u er al uit bent: u gaat niet stemmen. Naar verwachting laat morgen meer dan de helft van de Nederlandse stemgerechtigden de mogelijkheid op directe invloed op de Europese politiek liggen. Mocht u echter tot de groep behoren die wel gaat stemmen en heeft u nog geen idee op wie of wat, dan bieden deze gidsen mogelijk uitkomst.

Stemwijzer

Ruim 400 duizend mensen vonden hun weg al naar deze stemhulp. De enquête van de Haagse stichting Prodemos (grotendeels bekostigd door de overheid) geniet na meerdere reïncarnaties op regionaal, provinciaal, nationaal en nu ook Europees niveau inmiddels bekendheid bij het grote publiek.

Drie redenen om wel/niet te gaan stemmen morgen

NRC 21.05.2014 Om maar meteen met de deur in huis te vallen: meer dan de helft van de Nederlanders blijft morgen thuis. Geen tijd, geen zin, tegen Europa, en zo zijn er nog miljoenen redenen. Wij zetten er drie – het moet wel behapbaar blijven – op een rij. Plus drie goede redenen om wel van je stemrecht gebruik te maken.

Eerst nog even over de opkomst. Die loopt, zoals bij de meeste verkiezingen, terug, sinds de eerste stembusgang in 1979. Bij de eerste verkiezingen bracht een krappe 62 procent van de stemgerechtigden zijn stem uit. Bij de vorige verkiezingen, in 2009, was dat 43 procent.

‘EU is een verstandshuwelijk, het wordt tijd voor het sociale gezicht van de Unie’

VK 21.05.2014 Een stelsel dat in deze tijden van overvloed de armoede vergroot – Europa als niet meer dan een vrijhandelszone – is niet houdbaar, schrijft econoom Rens van Tilburg.

De eurocrisis toonde op pijnlijke wijze zowel de onderlinge afhankelijkheid als het gebrek aan solidariteit tussen de eurolanden.

Eén op de drie huwelijken in Nederland eindigt in scheiding. Na jaren van passie en liefde resten dan veelal verwijten, teleurstelling en het gevoel te hebben gefaald. Dat in een relatie de passie van de begindagen wat luwt, hoeft geen onoverkomelijk probleem te zijn, zo bewijzen de tevreden door de duinen fietsende grijze stellen. Toch is het afnemen van de passie niet zonder risico’s. Kleine ergernissen kunnen ondraaglijk worden. Nieuwe omstandigheden zetten de partner in een nieuw, niet altijd positief, licht.

‘Europa doet veel goed, maar mag het zonder Europees Parlement?’

VK 21.05.2014 Als zij niet bestond, zou de EU morgen uitgevonden moeten worden. Maar zonder parlement, graag, schrijft Martijn de Groot.

Europagezinden voeren het Europees Parlement steevast aan als bewijs voor het democratisch gehalte van de Unie. In feite voegt het daar echter niets aan toe, maar maakt het de democratische controle moeilijker. Het laat de politieke verantwoordelijkheden verdwijnen in een dichte procedurele mist en het vertraagt de besluitvorming. Daarnaast is het een bron van publieke ergernis door berichten over afwezigheid, gesjouw met archiefkasten tussen Brussel en Straatsburg, verspilling, declaratiegedrag en te hoge beloningen. De Europese Unie zou heel goed zonder het parlement verder kunnen gaan met de besluitvormingsstructuur die er voor 1979 was. Die zou aan kiezers en nationale parlementen helderheid verschaffen én de mogelijkheid om de verantwoordelijken aan te spreken.

Voor of tegen Europa: lijsttrekkers proberen laatste kiezers over de streep te trekken

RTVWEST 21.05.2014 Op de laatste dag voor de Europese verkiezingen proberen partijen zwevende kiezers over de streep te trekken. PVV-leider Geert Wilders deed dat woensdag op de Scheveningse boulevard en D66 was onder meer in Leiden. In de campagnes gaat het vooral om de vraag of de partijen voor of tegen Europa zijn…. Lees verder

D66 heeft veel te winnen

Telegraaf 21.05.2014 D66 zit in een ideale positie voor de Europese verkiezingen donderdag. De partij kan links en rechts kiezers van andere partijen afsnoepen. Alleen bij de PVV heeft D66 niet veel te winnen. De eigen kiezers zijn juist vrij zeker van hun zaak, de kans dat ze op een andere partij stemmen is niet heel groot. Dat blijkt uit een onderzoek van het Kieskompas. Het Kieskompas vroeg meer dan 73.000 mensen om bij elke partij op een schaal van 0 tot 10 aan te geven hoe groot de kans is dat ze erop stemmen.

Scholieren stemmen PVV

Telegraaf 21.05.2014 Als het aan de scholieren in het voortgezet onderwijs en het mbo ligt, krijgt de PVV de meeste zetels in het Europees Parlement. Tweede partij bij de scholieren is de Piratenpartij. Dat is de uitslag van de scholierenverkiezingen die ProDemos woensdag naar buiten bracht.

De PVV krijgt 14,9 procent van de stemmen, de Piratenpartij 14,5 procent. De ChristenUnie/SGP neemt een verrassende derde plaats in met 11,7. Volgens ProDemos heeft een school in Veenendaal massaal gestemd, wat door de lage opkomst zwaar meeweegt in de uitslag. D66 haalde met 11,1 procent de vierde plaats.

De Europese verkiezingen: dit staat er donderdag op het spel›

NRC 20.05.2014 Donderdag stemmen we over wie er namens ons naar Brussel gaan. Maar de Europese verkiezingen gaan dit jaar over meer. Wie wordt voorzitter van de Europese Commissie en hoe groot worden de eurosceptische partijen? Een overzicht van wat er op het spel staat.LEES VERDER

Terugkijken: voodoo en rotte eieren bij het EenVandaag-verkiezingsdebat› 

LEES VERDER

Hoe werkt de EU? Hoe de universele lader voor je mobiel tot stand kwam› 

LEES VERDER

En weer zitten de onderhandelingen in Amsterdam muurvast›

LEES VERDER

Veel afhakers voor debat bij NOS: Wilders, Roemer en Pechtold

VK 20.05.2014 Na Emile Roemer en Geert Wilders heeft ook Alexander Pechtold afgezegd voor het debat rond de Europese verkiezingen dat de NOS morgen in Rotterdam organiseert. Dat liet de NOS dinsdag weten. In een eerder stadium waren premier Mark Rutte en VVD-fractieleider Halbe Zijlstra niet op de uitnodiging ingegaan.

Politici zeggen verkiezingsprogramma af

NU 20.05.2014 Na Emile Roemer en Geert Wilders heeft ook Alexander Pechtold afgezegd voor het debat rond de Europese verkiezingen vanwege de aanwezigheid van Jeroen Dijsselbloem. Dat meldt de NOS. Het programma zou volgens de lijstrekkers niet in evenwicht zijn. De NOS maakt morgenavond vanuit Rotterdam een programma, waarin het politiek debat en het geven van informatie over de Europese verkiezingen wordt samengebracht.

Geert Mak: ‘De EU moet er ook zijn om het lokale te beschermen’

VK 20.05.2014  In de aanloop naar de Europese verkiezingen de reeks Mijn Europa, waarin deskundigen hun licht laten schijnen op Europa. Vandaag schrijver Geert Mak. Mensen ergeren zich terecht aan allerlei kleine regels vanuit Brussel, zoals de toegestane lengte van de ladders van glazenwassers. Daar moet je vanaf blijven

Wat is de grootste misvatting over Europa?
‘Europa gaat niet alleen over geld en welvaart. De landen in de EU delen bepaalde waarden. Bijvoorbeeld hoe zij aankijken tegen democratie, de rechtsstaat en de verhouding burger en overheid. We koesteren sociale betrokkenheid. Je moet niet vergeten hoe anders dit Europese kapitalisme is in vergelijking met het kapitalisme in de VS.’

VERWANT NIEUWS;

‘Europa moet weer trots varen op de oceanen’

NU 20.05.2014 De Europese Unie moet de komende jaren de rol oppakken van banenmachine, in plaats van regelneef. “Nu moeten we Europa klaar maken voor de volgende generatie”, aldus VVD-leider Mark Rutte in een interview met NU.nl.

Mensen zijn nog steeds sceptisch en cynisch over Europa. Hoe komt dat?

“Als je met mensen praat over het belang van banen in Nederland waar Europese samenwerking bij kan helpen zegt iedereen: Ja, dat snap ik, daar kan Europa een bijdrage aan leveren. Maar ze zien ook aderverkalking in Europa. Kansen die blijven liggen.”

“Als je een ‘Wirtschaftswunder’ kan laten zien, en dat kan in Europa, dan zal je zien dat mensen weer achter Europa gaan staan. Europa is nu een regelneef, in plaats van een banenmachine.”

Steunt u Verhofstadt als kandidaat namens uw liberale fractie?

“Ik kan me helaas niet uitlaten over wie voorzitter van de Europese Commissie zal worden. Dat zal ik gezamenlijk met mijn collega’s moeten besluiten.”

Lees meer over: Mark Rutte

Rutte gelooft in ‘economisch wonder’ in Europa

‘Je wilt dat dit werelddeel weer trots kan varen op de oceanen’

NU 20.05.2014 VVD-leider Mark Rutte gelooft dat Europa de mogelijkheid heeft om zeventig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog een nieuwe fase van ongekende groei door te gaan. Dat zegt hij in een interview met NU.nl.

“Als je een Wirtschaftswunder kan laten zien, en dat kan in Europa, dan zal je zien dat mensen weer achter Europa gaan staan”, aldus de VVD-premier.

Met de Duitse term ‘Wirtschaftswunder’ verwijst Rutte naar de spectaculaire economische groei in het naoorlogse West-Duitsland.

Lees het volledige interview

Lees meer over: Mark Rutte Verkiezingen EU

De euro-enthousiasteling bestáát

Trouw 19.05.2014 De eurofiel bestaat, maar wie de defensieve campagne voor de Europese verkiezingen volgt, zou bijna denken van niet. Verrassend genoeg is de sympathie voor Brussel de afgelopen vijf jaar toegenomen, blijkt uit verschillende enquêtes.

Atlas van de Euroscepsis – En? Hoe gaat het met de campagne? Het antwoord van de politiek leider in de Haagse wandelgangen is dezer dagen een retorische vraag: “Welke campagne?” Europa leeft niet en het Europees parlement al helemaal niet. De opkomst voor de verkiezingen van dat parlement is van oudsher laag. In 2009 nam nog maar 36,75 procent van het electoraat de moeite om naar de stembus te gaan. De Nederlander is nog steeds sceptisch over alles wat met Brussel te maken heeft. Althans, dat is het overheersende beeld.

Maar klopt die voorstelling van zaken wel? Uit de data van Kieskompas, de Europa-wijde stemwijzer van de Amsterdamse politicoloog André Krouwel komt een genuanceerder beeld naar voren. De euro-enthousiasteling bestaat nog.

Nuttige links;

Nederlander heeft kleinste kans op armoede in EU

Trouw 19.05.2014 Nederlanders lopen van alle inwoners van de Europese Unie het minste gevaar op armoede of sociale uitsluiting. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag gemeld.

Volgens het statistiekbureau bestaat voor 15 procent van de Nederlanders het risico op armoede of sociale uitsluiting. In de hele EU geldt dat voor bijna een kwart van de bevolking.

Volgens het statistiekbureau bestaat voor 15 procent van de Nederlanders het risico op armoede of sociale uitsluiting. In de hele EU geldt dat voor bijna een kwart van de bevolking. Nederland staat daarmee bovenaan de Europese ranglijst, voor Tsjechië, Zweden, Finland en Frankrijk. In Roemenië en Bulgarije is de kans op armoede het grootst.

Tang weet lijsttrekkers niet te overtuigen van Europese werkloosheidsnorm

Trouw 19.05.2014 De PvdA krijgt geen steun van andere partijen voor de Europese werkloosheidsnorm die de sociaaldemocraten voorstellen. Dat bleek vandaag in het verkiezingsdebat van EenVandaag.

PvdA-lijsttrekker Paul Tang wil dat de EU-landen de werkloosheid onder de 5 procent brengen. Volgens VVD-lijsttrekker Hans van Baalen schept een norm geen banen; die moeten komen van werkgevers in Europa en niet van ambtenaren of een banenplan. Tang verweet Van Baalen een gebrek aan ambitie. ‘De VVD heeft het over markt, markt, markt, ik heb het over werk, werk, werk.’

PvdA onder vuur

Telegraaf 19.05.2014 De PvdA krijgt geen steun van andere partijen voor de Europese werkloosheidsnorm die de sociaaldemocraten voorstellen. Dat bleek maandag in het verkiezingsdebat van EenVandaag.

PvdA-lijsttrekker Paul Tang wil dat de EU-landen de werkloosheid onder de 5 procent brengen. Volgens VVD-lijsttrekker Hans van Baalen schept een norm geen banen; die moeten komen van werkgevers in Europa en niet van ambtenaren of een banenplan. Tang verweet Van Baalen een gebrek aan ambitie. „De VVD heeft het over markt, markt, markt, ik heb het over werk, werk, werk.”

‘D66 en PVV helder over Europa’

Telegraaf 19.05.2014  PVV en D66 zijn volgens kiezers het duidelijkst over hun Europese koers. Zij waarderen de PVV hiervoor met een 7,2 en D66 met een 6,1. De SP doet het met een 5,5 wat minder. VVD en CDA scoren aanmerkelijk slechter (allebei 4,5), terwijl de PvdA niet verder komt dan een 4,2. CDA, VVD en PvdA krijgen ook van degenen die in 2012 op deze partijen hebben gestemd een 5,5 of minder.

Gerelateerde artikelen;

19-05: Verdeeld Europa

18-05: “Daar gaat het niet om”

Terugkijken: voodoo en rotte eieren bij het EenVandaag-verkiezingsdebat

NRC 19.95.2014 Vanavond kwamen de lijsttrekkers van de zes belangrijkste politieke partijen voor de Europese verkiezingen samen voor het debat. Het werd een confrontatie over rotte eieren, werkloosheidsnormen en voodoo.

De lijsttrekkers van PvdA, CDA, VVD, D66, SP en PVV kruisten vanavond de degens tijdens een debat op de Erasmus Universiteit Rotterdam. Veel controverse leverde de uitspraak van PVV-lijsttrekker Marcel de Graaff op die beweerde dat Nederland binnen twee jaar uit de EU en de euro kan stappen. LEES VERDER

Europees Parlement slijpt de messen voor machtsstrijd met regeringsleiders

Trouw 19.05.2014 De campagnes voor de Europese verkiezingen zijn paradoxaal genoeg geen Europese, maar nationale, soms zelfs provinciale aangelegenheden. In Nederland kun je donderdag immers alleen op Nederlandse kandidaten stemmen. Dat leidt tot rariteiten als het olijke lied waarmee Europarlementariër Lambert van Nistelrooij, nummer 7 op de CDA-lijst, in zijn eigen regio genoeg voorkeurstemmen hoopt binnen te halen (“Lambert is nie te temme, Brabant gò op ‘m stemme”).

o    Lees ook: Wat is er nou erg aan een afstandelijk Brussel? – 18/05/14

o    Lees ook: Politici, spreek u uit voor Europa! – 15/05/14

o    Lees ook: Waarom populisten juist nu winst boeken – 15/05/14

Eurotoppers onbekend bij kiezers

Telegraaf 18.05.2014 De kennis van de Nederlanders over Europa en de Europese verkiezingen van 22 mei is dramatisch. Zo kent slechts een kleine 12 procent de naam van de lijsttrekker van het CDA. Zij heet Esther de Lange en vertegenwoordigt namens ons land de grootste fractie in Straatsburg.

Dit blijkt uit een onderzoek van Bureau Consumenten Onderzoek in opdracht van deze krant. Goede tweede is Marcel de Graaff van de PVV die een bekendheidsscore van 38% haalt. Dat komt waarschijnlijk omdat hij ten tijde van deze enquête veel in de media was.

Waarom overheerst dat negativisme over de EU bij Nederlanders? Lees verder in De Telegraaf!

Veel kiezers weten niet wat ‘hun’ partij van Europa vindt

NU 18.05.2014 Veel kiezers weten eigenlijk niet goed wat ‘hun’ partij vindt van Europa. Ze schatten de standpunten van de partij van hun voorkeur verkeerd in. Dat blijkt uit een onderzoek van het Kieskompas.

Het Kieskompas vroeg ruim 10.000 mensen in te schatten hoe partijen denken over Europese integratie. Ze konden dat aangeven op een schaal van 1 (tegen, dus eurosceptisch) tot 10 (voor, dus eurofiel).

Er zijn ook veel SP-kiezers die denken dat de socialisten gematigd positief zijn over Europese eenwording. ”Het is een vluchtheuvel. Als ze niet zeker weten waar ze op moeten stemmen, komen ze uit bij een partij die volgens hen veilig in het midden staat. Veel potentiële SP-kiezers denken dat de socialisten pro-Europees zijn. Maar dat klopt niet”, zegt Krouwel.

Alles dat u moet weten over de Europese verkiezingen

Doe de NU.nl-Stemhulp

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Europese Verkiezingen

‘We gaan slordig om met Europa’

Eurocommissaris Neelie Kroes vindt dat Europa beter moet worden uitgelegd

NU 18.05.2014 De Europese Unie is “een stuk verworvenheid waar we slordig mee omgaan”, stelt eurocommissaris Neelie Kroes (VVD).  Bekijk video – Dat zegt de politica in een interview met NU.nl. “In een democratie is het kunnen kiezen in vrijheid een groot goed. Zo af en toe zijn we ons dat niet meer bewust.”

Komende week, tussen 22 en 25 mei, vinden de verkiezingen voor het Europees Parlement plaats. Nederland gaat de 22ste naar de stembus.

Alles dat u moet weten over de Europese verkiezingen

Doe de NU.nl-Stemhulp

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Neelie Kroes Verkiezingen Europees Parlement NUopzondag

Vijf standpunten partijen Europese Parlementsverkiezingen

Elsevier 17.05.2014 Hoe denken de partijen die deelnemen aan de verkiezingen voor het Europees Parlement? Hier vijf standpunten van de landelijke Nederlandse partijen in het kort op een rij.

Standpunten partijen EU

Telegraaf 17.05.2014 We hebben tien partijen in de campagne voor de Europese verkiezingen gevraagd te reageren op vragen over vijf thema’s: meer of minder EU, economie en banen, buitenlands beleid, asiel en migratie en een ‘vrij’ thema, naar eigen inzicht door de partijen in te vullen.

Gerelateerde artikelen;

Trouw presenteert: de Atlas van de Euroscepsis

Trouw 17.05.2014 Hoe populair is de Europese eenwording nog in Europa? In de 28 landen van de EU vulden burgers het Kieskompas in, met daarin stellingen over de Europese integratie. Op deze kaart ziet u in een oogopslag waar Europa nog een ideaal is, en waar euroscepsis vat heeft gekregen op het electoraat.

Jan Terlouw: ‘Andere werelddelen missen de rijke Europese cultuur’

VK 16.05.2014 In de aanloop naar de Europese verkiezingen de reeks Mijn Europa, waarin deskundigen hun licht laten schijnen op Europa. Vandaag Jan Terlouw, schrijver en lijstduwer op de kieslijst van de Belgische Open VLD.

Paul Brill: ‘EU is nu vooral gebaat met dosis realisme’

VK 17.05.2014 Idealisme kan ook als zodanig niet deugen – of kan, zoals in het geval van de Europese perikelen, zijn doorgeschoten en tot nader order beter worden vervangen door realisme, schrijft Paul Brill.

De Europese integratie is een voortdenderende trein geworden, waarvan het tempo veel passagiers tegen de borst stuit.

Nieuw voor mij: er bestaat in Amsterdam een heuse afdeling van de Franse Parti Socialiste (PS). Daarvoor is het aantal Fransen in de hoofdstad namelijk groot genoeg. Wat dus wil zeggen dat in Londen wel een hele rits afdelingen zou kunnen floreren, want daar wonen en werken zo’n 300 duizend – overwegend jongere – Fransen, van wie velen de gang naar het perfide Albion hebben gemaakt omdat ze in eigen land geen deugdelijke baan konden vinden.

o    Lees ook ‘Ondanks onrust in de regio moet Israël vredesoverleg serieus nemen’ – 10/05/14

o    Lees ook ‘Als het om herdenken gaat, zwichten wij voor achteloosheid’– 03/05/14

Thierry Baudet: ‘Ik beschouw de EU als een buitenlandse bezettingsmacht’ VK 17.05.2014 

Neelie Kroes: ‘Hoe Rutte de EU verdedigt is heel oneerbiedig’

Elsevier 17.05.2014 Stemmen op D66 doet eurocommissaris Neelie Kroes (VVD) niet. Maar de manier waarop haar…

Neelie Kroes: Rutte en andere politici moeten EU beter verdedigen› NRC 17.05.2014 

Rutte: ga stemmen Telegraaf 16.05.2014

‘Burgemeester Sittard-Geleen gaf geen verkapt EU-stemadvies’ Trouw 16.05.2014 

‘Burgemeester Sittard niet in de fout met brief’ NU 16.05.2014 

EU-brief burgemeester mag Telegraaf 16.05.2014

Europees verkiezingsdebat voor jongeren

Den HaagFM 15.05.2014 In de aanloop naar de Europese Verkiezingen op 22 mei wordt in Den Haag een speciaal verkiezingsdebat voor jongeren gehouden.

De bijeenkomst is op dinsdag 20 mei in het pand van bij ProDemos aan de Hofweg. Het debat is in het Engels. De onderwerpen zijn actueel en zullen relevant zijn voor de jongeren. Aan het debat wordt meegewerkt door politici van D66, Piratenpartij en de ChristenUnie.

Het debat wordt georganiseerd door ProDemos, Platform Spartak en AEGEE The Hague. …lees meer

IQ-partij, JEZUS LEEFT: deze partijen doen óók mee aan de Europese Verkiezingen VK 15.05.2014 

‘Parlementen EU moeten samen optrekken in Brussel’ VK 15.05.2014 

‘Parlementen moeten meer samenwerken in EU’ Trouw 15.05.2014 

CDA tegen toetreding Turkije tot EU NU 15.05.2014 

Opkomst EU-verkiezingen waarschijnlijk gelijk aan 2009 NU 15.05.2014

Geen koerswijziging bij D66 na uitspraken Pechtold NU 15.05.2014

zie ook: ‘Er is geen scoop, er is geen koerswijziging’

‘Machtsstrijd in Brussel draait om de vraag: welk Europa willen we?’

VK 14.05.2014 Cameron kan bogen op een goede oogst van zijn beleid, columnist Derk Jan Eppink. ‘Toch dreigen de Conservatieven een fikse aframmeling te krijgen en de oorzaak is het Britse publieke ongenoegen over de Europese Unie.’

Een spookdiscussie, zoals ‘voor of tegen Europa’, wordt meteen een symbolendebat met de realiteit als eerste slachtoffer. De vraag is ‘welk Europa’ goed functioneert en welk momentum er is om dat te bereiken.

MEER OVER

Verkiezingen bereiken Tweede Kamer: ‘Iedereen wil meer werk in Europa’

VK 14.05.2014 Er is niets raars aan de werkloosheidsnorm die de PvdA over Europa wil laten neerdalen. Zo’n maximumpercentage voor het aantal werklozen in EU-landen bestaat namelijk al. Alleen staat het niet op 5 procent, zoals de PvdA wil, maar op 10 procent. ‘Maar 10 procent is natuurlijk geen ambitie voor Nederland’, zei minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) vandaag in een ‘verkiezingsdebat’ over Europa met de Tweede Kamer.

Met alleen steun van de kiezer redt de PVV het niet in Europa

Trouw13.05.2014 De verkiezingen winnen is slechts het halve werk. De PVV mag dan afstevenen op een mooi resultaat bij de stembusgang van volgende week, de partij is daarmee nog niet verzekerd van invloed in Europa.

Geert Wilders behaalde bij de vorige Europese verkiezingen in 2009 vier zetels. In 2011 bleek dat Nederland recht had op een extra Europarlementariër en dat de PVV deze mocht leveren. Maar de vijf partijgenoten van Wilders speelden de afgelopen periode een bijrol. Twee hebben zich inmiddels afgescheiden. De drie overgebleven PVV’ers opereren zelfstandig in het 766 leden tellende parlement. Macht hebben ze niet.

Verwant nieuws;

‘Wilders en Le Pen blazen lancering campagne af’

NU 14.05.2014 PVV-leider Geert Wilders en de Franse politica Marine le Pen van Front National hebben een gezamenlijke lancering van hun rechtse, eurosceptische verkiezingscampagne vorige maand moeten afblazen.

Dat meldt Vrij Nederland op basis van een onderzoek waarbij met tientallen betrokkenen in binnen- en buitenland werd gesproken. Het tijdschrift maakte een reconstructie van het ontstaan van een eurosceptische, rechtsradicale alliantie.

De EU-campagne is begonnen (ja, echt waar!)

VK 13.05.2014 Binnen tien dagen kiest Nederland nieuwe Europese volksvertegenwoordigers, maar van een verhitte verkiezingsstrijd is nog weinig te merken. Wie zijn oren spitst, ontwaart nog enig politiek gekrakeel, maar alle spanning ontbreekt. Waarom willen deze verkiezingen maar niet op gang komen?

Partijen hebben grijpstuiver over voor EU-campagne

VK 13.05.2014 Wie de grote borden met verkiezingsposters goed bestudeert, trekt al snel de volgende conclusie: alle partijen houden voor de Europese Verkiezingen de hand op de knip. Veel posters met alleen het partijlogo, weinig gezichten en amper unieke slogans, vooral veel ‘minder’ en ‘nee’.

‘Europa moet gaan over meer dan markt en munt’

NU 13.05.2014 PvdA en VVD maken beiden van banen een speerpunt bij de Europese verkiezingen. Toch staan de partijen lijnrecht tegenover elkaar. “De VVD legt een bom onder de verzorgingsstaat”, aldus PvdA-lijsttrekker Paul Tang. De PvdA baarde opzien door te pleiten voor een Europese werkloosheidsnorm van 5 procent, naar model van de begrotingsnorm.

Superheld slaat Denen naar stemhokje Europese VerkiezingenVideo

 

#EP2014: dit verkiezingsfilmpje mogen Deense kiezers niet zien

Elsevier 13.05.2014 Deense parlementariërs bedachten de superheld ‘Voteman’ om jonge kiezers enthousiast te maken voor de Europese Parlementsverkiezingen. Maar het filmpje met de grove en seksbeluste Voteman veroorzaakte ophef en werd gelijk weer offline gehaald.

Net als in Nederland spreken de Europese Verkiezingen onder jongeren in Denemarken nauwelijks tot de verbeelding.

‘Europeanen hebben weinig vertrouwen in EU’

Trouw 13.05.2014 Bijna tweederde van de Europeanen heeft het gevoel dat zijn of haar stem niet gehoord wordt in Brussel. Dat blijkt een week voor de Europese verkiezingen uit twee onderzoeken, die onder diverse Europeanen werden gehouden.

Volgens de Eurobarometer denkt slechts 37 procent van bijna 28.000 ondervraagde Europeanen dat hun stem telt in Brussel. In een vergelijkbaar onderzoek van het Pew Research Center zei 29 procent van ruim 7.000 respondenten hetzelfde.

‘Amper vertrouwen in EU’

Telegraaf 13.05.2014  Bijna tweederde van de Europeanen heeft het gevoel dat zijn of haar stem niet gehoord wordt in Brussel. Dat blijkt een week voor de Europese verkiezingen uit twee onderzoeken, die onder diverse Europeanen werden gehouden.

Volgens de Eurobarometer denkt slechts 37 procent van bijna 28.000 ondervraagde Europeanen dat hun stem telt in Brussel. In een vergelijkbaar onderzoek van het Pew Research Center zei 29 procent van ruim 7.000 respondenten hetzelfde.

D66’er werft stemmen via Tinder

Telegraaf 13.05.2014  D66 heeft een wel heel bijzondere manier gevonden om stemmen te winnen voor de verkiezingen voor het Europees Parlement. Pauline Kastermans, namens de democraten kandidaat voor het Europees parlement, gooit de populaire datingapp Tinder in de strijd.

Gerelateerde artikelen;

04-03: D66 voert campagne op Grindr

Europees PvdA-lijsttrekker Paul Tang gaat werkloosheid wegtoveren

Elsevier 13.05.2014 Wat gebeurt er als de Partij van de Arbeid de absolute meerderheid krijgt in het Europees Parlement? Dan verdwijnt de werkloosheid in Europa als sneeuw voor de zon en zal er volledige werkgelegenheid zijn. Met die belofte komt de Europese lijsttrekker voor de PvdA, Paul Tang, dinsdag in de Volkskrant.

Als hij kon toveren

Tang belooft dat een Europese stem op de PvdA goed is voor ‘volledige werkgelegenheid’. Dit betekent dat alle conjuncturele werkloosheidverdwijnt.

Zijn de economische vooruitzichten zo rooskleurig, of wil de PvdA-lijsttrekker de werkloosheid wegtoveren door banen te creëren. Krijgen we na de Melkert-banen nu de ‘Tang-banen’?

Werkloosheidsnorm

Het plan van de PvdA is bekend. De sociaaldemocraten pleiten voor een Europese ‘werkloosheidsnorm’ van 5 procent. Landen die boven die norm komen, worden op de vingers getikt. Net als bij overschrijding van het begrotingstekort.

Vrije markt

Het enthousiasme voor de werkloosheidsnorm bij de PvdA is bij coalitiegenoot VVD een stuk minder groot. Premier Mark Rutte (VVD) zegt dat werkloosheid zich niet zo makkelijk laat sturen. ‘Het is de uitkomst van een economisch proces. We scheppen ook geen banen als overheid, maar zorgen voor de juiste randvoorwaarden,’ zei de premier eerder.

VVD-delegatieleider Hans van Baalen vindt dat de PvdA ‘spot met iedere economische realiteit’. ‘Als een bedrijf mensen moet ontslaan omdat de markt tegenzit dan wil Tang zo’n bedrijf straffen waardoor ze nog meer mensen moeten ontslaan,’ meent Van Balen.

Dat vrijemarktdenken is Tang zat. Volgens de PvdA’er laat de VVD daarmee zien ‘geen lessen te hebben getrokken uit de crisis’. ‘Als we de markt niet afgrenzen, leidt dat tot ongelukken,’ bepleit de sociaaldemocraat. Wie ‘Tang-banen’ wil, weet in ieder geval wat te stemmen op 22 mei.

Zie ook;

Kritiek van Buma op Pechtold: D66 verloochent principes

Elsevier 13.05.2014 D66-leider Alexander Pechtold verloochent zijn standpunten als het gaat om de Europese Unie (EU). CDA-leider Sybrand van Haersma Buma zegt dat Pechtold zijn verkiezingsbeloftes niet waarmaakt.

‘Pechtold wacht niet eens meer tot na de verkiezingen voor hij zijn verkiezingsbeloftes bij het grofvuil zet,’ zegt Buma tegen De Telegraaf.

Artsen

Van Haersma Buma zegt dat D66 in het verkiezingsprogramma pleit voorEuropese belastingen, voor toetreding van Turkije tot de EU en om de vrije vestiging van verpleegkundigen en artsen uit andere Europese landen toe te laten in de Nederlandse zorg. Zeg dat dan hardop.’

Troepen

Pechtold zei zondag in televisieprogramma Nieuwsuur dat de voorstanders van de EU niet al te zeer voor de troepen uit moeten lopen in de verdere ontwikkeling daarvan, nu er zoveel eurokritische geluiden zijn.

D66-europarlementariër Sophie in ’t Veld wilde tijdens het EU-debat vanNieuwsuur maar moeizaam erkennen dat haar partij pleit voor Europese belastingen. CDA’er Esther de Lange sprak In ’t Veld daarop aan.

Commentaar;

Carla Joosten: Nederlandse liberalen, blijf kritisch over voortdenderende Europese trein

’D66 loochent zijn EU-standpunten

Telegraaf 13.05.2014  D66 verloochent zijn eigen standpunten, nu voorman Pechtold ineens een pas op de plaats met Europa bepleit. Dat vindt CDA-leider Buma.

De christendemocraat viel van zijn stoel toen hij de doorgaans pro-Europese Pechtold dit weekend ineens hoorde vertellen dat voorstanders van de EU niet te veel voor de troepen uit moeten lopen in de verdere ontwikkeling van de unie.

Europese stembus geen feest voor de democratie

Trouw 11.05.2014 De opkomst bij de verkiezingen voor het Europees Parlement is in de lidstaten stapsgewijs gedaald van ruim zestig procent in 1979 tot 43 procent in 2009. Dat duidt op een toenemende onverschilligheid. Of juist niet?

‘Europa is niet sexy genoeg’

Telegraaf 11.05.2014 Is Europa een groot goed? Of een monsterlijk, geldslurpend gedrocht? Feit is dat het vertrouwen in Brussel laag is. Hoe kunnen Europarlementariërs de EU sexy maken?

Van Rompuy: ‘Wij hebben niet de macht willen afpakken’

Trouw 11.05.2014 Kies tijdens de Europese verkiezingen op een partij die voor het Europese project is. Dat stemadvies gaf Europees president Herman Van Rompuy zondag in televisieprogramma Buitenhof. Van Rompuy richtte zich daarbij specifiek tot kiezers die twijfelen, niet die hebben uitgemaakt niets te zien in de Europese Unie. De unie heeft vrede en welvaart gebracht.

v. Rompuy: Stem voor EU Telegraaf 11.05.2014

Van Ojik: ‘Ruttes Europa laat armen voor de crisis betalen’

VK 11.05.2014 Niet Europa bedreigt Nederlandse kernwaarden als openheid en tolerantie. Dat doen Rutte en de VVD, schrijft Bram van Ojik. ‘De premier schimpt op partijen die met oplossingen komen.’

 •  De Europese eenwording draait ook om waarden. Het vredesproject waar Rutte zo laatdunkend over spreekt is wereldwijd een uniek voorbeeld van conflictpreventie door samenwerking en vervlechting

   

 • © anp.
  GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik.

Mark Rutte veroverde in 2012 het premierschap met stoere beloften als ‘Geen cent meer naar Griekenland’ en ‘Duizend euro voor elke werkende’. Daar kwam weinig van terecht. Je zou hopen dat hij inmiddels voorzichtiger was. Zeker nu hij van ons allen de grootste verantwoordelijkheid draagt voor het oplossen van de eurocrisis. Is die crisis voorbij, zoals minister Dijsselbloem verkondigde? Wel in Wassenaar, niet in het Laakkwartier of in Thessaloniki. Nog altijd zit 1 op de 12 Nederlanders zonder baan. In Griekenland is dat 1 op 4. Een sociaal drama, maar ook politiek dynamiet onder de muntunie. Zolang de EU wel begrotingsdiscipline afdwingt maar geen halt toeroept aan belastingontwijkers, wel hervormingen eist maar geen investeringen aanjaagt, is de euro niet in veilige haven.

‘Nederland is te groot voor Europa en moet zich bevrijden van de EU’

VK 10.05.2014  De stelling: Nederland moet uit de Europese Unie. Geert Wilders en Marcel de Graaff (PVV) willen uit de EU omdat die onze welvaart belemmert. Alexander Pechtold en Sophie in ’t Veld (D66) vinden het tegendeel.

 •  Het is simpelweg niet juist dat het uitverkopen van nationale soevereiniteit aan Brussel ons welvaart en banen bracht.

   

 • Als we wel willen blijven meevoetballen met de grote jongens, zal Nederland dit moeten doen volgens de spelregels die alle landen samen opstellen

Nederland is een klein land, zonder de Europese Unie betekenen we niets, zeggen de eurofielen. Maar onze stelling is dat Nederland te groot is voor Europa en zich daarom moet bevrijden van de EU. De Europese Unie bracht ons welvaart en banen, beweren de eurofielen. Als we die welvaart willen behouden en nieuwe banen willen creëren, moeten we in de EU blijven, stellen ze. Maar de eurofielen hebben twee keer ongelijk.

Europees verkiezingendebat: ‘Nederland kan ook uit de UEFA stappen’

VK 10.05.2014 Wie dacht daar nog dat de Europese verkiezingen over Europa gaan? ‘Ik wil jullie een geheim verklappen’, schrijft premier Mark Rutte vandaag op de opiniepagina van de Volkskrant. ‘De verkiezingen van 22 mei gaan niet over Europa. Ze gaan niet over Brussel. Nee, deze verkiezingen gaan gewoon over Nederland.’

Vier politiek leiders van vier partijen (VVD, PVV, D66 en GroenLinks) debatteren er vandaag vrolijk op los in evenzoveel opiniebijdragen, twaalf dagen voor de gang naar de stembus. Rutte kiest een gulden middenweg, want volgens hem is de keuze ‘voor of tegen Europa’ een ‘nepdiscussie’. Het draait voor de VVD-leider slechts om de vraag: ‘Wat schieten wij op met de Europese samenwerking?’

o   Lees ook Rutte: ‘Ik wil een Europa dat Nederland dient’ – 09/05/14

'Europese verkiezingen draaien om meer banen'

‘Europese verkiezingen draaien om meer banen’

NU 10.05.2014 “Alles wat wij in Europa doen, moet gericht zijn op meer banen. Dat betekent inzetten op handel en economische groei. Zo ontstaan banen die we hard nodig hebben.”

‘Eén Europa, dat maken wij niet meer mee. Onze kinderen ook niet.’

Trouw 09.05.2014 In de aanloop naar de Europese verkiezingen gaat Trouw om de tafel zitten met kiezers. Vandaag staat de Europese vlag in Tilburg, bij een studentenhuis waar overwegend D66 wordt gestemd.

 •  Veel mensen zijn anti, maar ze weten niet waarom. Ik wil een tegenstem laten horen

   

De zes studenten in het Tilburgse studentenhuis eten voor een raam waarop een poster van D66 bungelt. Dat affiche is een gevoelig puntje, zeggen ze. De oprichter van hun dispuut is nu raadslid voor de VVD. Zelf stemmen ze, op een na, D66. En allemaal zijn ze vóór Europa.

o   Lees ook: De Groenen hebben macht in Brussel – 08/05/14

o   Lees ook: Diervriendelijk en groen stemmen met nieuwe kieswijzers – 04/05/14

o   Lees ook: Liefhebbers buitenlandse keuken voelen zich meer Europeaan – 01/05/14

Dag  Europa zegt Dijsselbloem niets Telegraaf 09.05.2014

Dag van Europa zegt Dijsselbloem niet veel

NU 09.05.2014 Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën ”zegt het niet zo veel” dat het vrijdag Dag van Europa is. ”Het is elke dag wel een dag ergens van”, zei hij vrijdag na de ministerraad.

Het is Europadag, maar wat valt er eigenlijk te vieren? Elsevier 09.05.2014

Rutte zoekt confrontatie PVV en D66 bij EU-verkiezingen

VK 09.05.2014 Premier Mark Rutte hekelt het alles-of-niets-debat dat over Europa volgens hem wordt gevoerd tussen enerzijds PVV en anderzijds D66 en GroenLinks. Die partijen voeren een ‘nepdiscussie’, zei hij vanavond op een bijeenkomst van Leidse studenten.

 •  Zou u een pinpas willen delen met de rest van Europa?

De Europese Parlementsverkiezingen gaan niet over Europa, stelt hij, maar over Nederlands eigenbelang binnen Europa. De premier meent dat de tegenstelling ‘voor of tegen Europa’ een schijnkeuze is. De PVV gooit met het dichtgooien van de luiken ‘namelijk ook onze glazen in’.

o  Lees ook Rutte: ‘Ik wil een Europa dat Nederland dient’ – 09/05/14

Rutte: ‘Ik wil een Europa dat Nederland dient’

VK 09.05.2014  Als Nederland vrijer, veiliger en welvarender wordt van Europa, moeten wij het omarmen, schrijft premier Mark Rutte.

Al sinds het referendum over de Europese Grondwet in 2005 worden de vragen over Europa versmald tot ‘Ben je voor of tegen Europa’? Het resultaat is een schijnkeuze, alsof het gaat om een ‘alles-of-niets-Europa’. Ik heb mijzelf altijd de vraag gesteld: wat schieten wij op met de Europese samenwerking?

Rutte opent aanval Telegraaf 09.05.2014

Rutte hekelt ‘nepdiscussie’ over Europa

Volgens premier kijkt VVD pragmatisch naar Europa

NU 09.05.2014 Premier Mark Rutte heeft vrijdagavond kritiek geuit op de PVV, D66 en GroenLinks. Volgens de VVD-leider voeren de partijen die zich alleen uitspreken voor of tegen Europa ”een nepdiscussie”.

Rutte: oneerlijke PVV en D66 voeren ‘nepdiscussie’ over Europa

Elsevier 09.05.2014 Premier Mark Rutte (VVD) heeft vrijdagavond flink uitgehaald naar de PVV, D66 en GroenLinks. Deze…

‘Wie het niet aandurft kan maar beter weggaan’ NU 09.05.2014

zie: Nederlander minst geïnteresseerd in EU

Jesse Klaver roept eurofiele BN’ers op uit de kast te komen

Elsevier 08.05.2014 GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver vraagt bekende Nederlanders hun liefde voor de Europese Unie vrijdag te tonen. ‘Wij steken

Weinig animo EP-verkiezing Telegraaf 08.05.2014

Nederlander haalt schouders op voor Europese verkiezingen

Elsevier 08.05.2014 In geen enkele andere lidstaat van de Europese Unie is de animo voor de Europese Parlementsverkiezingen van 22 mei zo laag als

Nederlander minst geïnteresseerd in EU

NU 08.05.2014 Van de kiezers in elf Europese landen zijn de Nederlanders het minst geïnteresseerd in de verkiezingen voor het Europees Parlement. Slechts 20 procent van de Nederlandse kiezers heeft interesse. Dat heeft het onderzoeksbureau Ipsosvastgesteld.

Neelie Kroes pleit voor vernieuwing Europese Unie

Neelie Kroes pleit voor vernieuwing Europese Unie

NU 08.05.2014 De Europese Unie moet zichzelf vernieuwen om succesvol te blijven. Er moet meer ruimte komen voor nationale verschillen. Dat heeft eurocommissaris Neelie Kroes (VVD) woensdag gezegd in een lezing in Nijmegen.

Pro Europa dus tegen de EU: een alternatief voor de Unie

Elsevier 08.05.2014 Bijna twee jaar geleden legde Thierry Baudet in Elseviers H.J. Schoo-lezing uit waarom we kritisch zouden moeten zijn over

Kroes: achter de dijken terugtrekken is historische fout Elsevier 07.05.2014

PVV eist opheldering Telegraaf 08.05.2014

‘VERKAPT STEMADVIES’ SITTARD MAAKT PVV BOOS

BB 08.05.2014 De PVV in de Tweede Kamer wil dat minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk burgemeester Sjraar Cox (PvdA) van Sittard-Geleen op het matje roept wegens het sturen van een volgens de partij ‘verkapt stemadvies’ pro Europa.

Brief
De gemeente Sittard-Geleen deed bij de stempassen voor de Europese verkiezingen een brief waarin wordt gerept van de grote voordelen van de Europese samenwerking. De PVV vindt het ‘onacceptabel dat een gemeente het stemgedrag van haar burgers probeert te beïnvloeden door een pro-EU stemadvies rond te sturen’.

PVV boos over 'verkapt stemadvies' Sittard

PVV boos over ‘verkapt stemadvies’ Sittard

NU  08.05.2014 De PVV in de Tweede Kamer wil dat minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk burgemeester Sjraar Cox van Sittard-Geleen op het matje roept wegens het sturen van een volgens de partij ‘verkapt stemadvies’ pro Europa.

Burgemeester looft Europese samenwerking in stemoproep

VK 08.05.2014 De burgemeester van Sittard-Geleen stuurde onlangs een opmerkelijke brief naar zijn stadgenoten om ze te bewegen te gaan stemmen bij de Europese verkiezingen van 22 mei. Ten geleide van de stempas schreef burgemeester Sjraar Cox: ‘Buiten kijf staat dat de samenwerking op Europees niveau ons de afgelopen tientallen jaren geen windeieren heeft gelegd. (…) We ervaren dagelijks dat het nodig is om tot gemeenschappelijke afspraken te komen.’

Voor de burgemeester misschien gewoon feitelijke constateringen, anderen zien het als een ‘verkapt stemadvies’ pro-Europa. De PVV heeft al Kamervragen gesteld aan minister Plasterk van Binnenlandse Zaken. Volgens PVV-leider Wilders probeert de gemeente ‘het stemgedrag van haar burgers te beïnvloeden door een pro-EU stemadvies rond te sturen’.

Gemeente Sittard stuurt inwoners brief met pro-Europees verhaal

Elsevier  08.05.2014 De gemeente Sittard-Geleen verstuurde de afgelopen dagen niet alleen stempassen voor de Europese verkiezingen, maar

‘Het Verenigd Koninkrijk is (net als Nederland) beter af binnen de EU’

VK 07.05.2014 Een vertrek uit de Europese Unie schaadt met name de financiële sector in het Verenigd Koninkrijk – een les die ook voor Nederland geldt, schrijven Hans van Meerten en Pascal Borsjé, advocaten bij Clifford Chance. Een vrijhandelszone met de EU voor het Verenigd Koninkrijk zal geen volledige toegang tot de Europese interne markt van de financiële diensten kunnen garanderen

 • Naar aanleiding van een verkiezingsbelofte van premier David Cameron zal in het Verenigd Koninkrijk mogelijk een referendum plaatsvinden over het lidmaatschap van de EU. Het resultaat van zo’n volksraadpleging zou ingrijpende gevolgen kunnen hebben voor het Verenigd Koninkrijk in de komende decennia. Het is belangrijk om de juridische aard te begrijpen van een eventuele exit.

‘Het hoge woord is eruit: ik ben voor de Verenigde Staten van Europa’

VK 06.05.2014 Alleen een federaal Europa verkleint de afstand tot de burger en maakt de arbeidsmarkt gezond, schrijft Maarten Albers, scholier (6 gymnasium) uit Almere. ‘Het project van Europese samenwerking is in een fase beland waarin het ondenkbaar en onmogelijk is om eruit te stappen.’

Meepraten in Brussel en thuis de gemakkelijke boodschap van ‘minder Europa’ verkopen levert aanzien in Europa op en zetels in Den Haag.

Ik ben voorstander van de Verenigde Staten van Europa. Zo, het hoge woord is eruit. Het lijkt tegenwoordig wel alsof mensen zoals ik tot een of andere sekte behoren: deze krant meldde dinsdag dat Guy Verhofstadt zich moet verdedigen tegen ‘het verwijt dat hij een superstaat nastreeft’ en CDA-lijsttrekster Esther de Lange wierp het als een beschuldiging naar Sophie in ’t Veld van D66 tijdens het Nieuwsuur-lijsttrekkersdebat.

Lijsttrekkers steggelen over hoe Brussel ‘rode kaart’ moet kunnen krijgen

VK 05.05.2014 Nationale parlementen moeten meer macht krijgen in de Europese Unie. Ze moeten plannen uit Brussel kunnen tegenhouden als een meerderheid er niet voor voelt. Daarover zijn de Nederlandse lijsttrekkers voor de Europese verkiezingen van 22 mei het eens. Nu steggelen ze nog over de manier waarop de parlementen zo’n ‘rode kaart’ moeten bemachtigen.

Vertrouwen in de politiek

Telegraaf 04.05.2014 Nederlanders hebben in vergelijking met andere Europeanen nog veel vertrouwen in politici en politieke partijen. De partijen en hun vertegenwoordigers krijgen ook in Nederland onvoldoendes, maar in veel Europese landen zijn de rapportcijfers veel lager.

Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en een onderzoek van de Europese Unie gaven Nederlanders in 2012 gemiddeld een 5,1 als rapportcijfer voor het vertrouwen in politici. Politieke partijen krijgen hetzelfde rapportcijfer. Alleen politici in Denemarken en Zwitserland (beiden 5,2) scoren hoger.

 Voldoendes worden nergens gehaald. Diepe onvoldoendes worden des te meer gescoord in Europa. Van vertrouwen in politici in bijvoorbeeld Bulgarije en Portugal is nagenoeg geen sprake; ze krijgen daar een 1,8. Gemiddeld gezien is het rapportcijfer voor de politici een 3,4 over alle 23 onderzochte Europese landen. Het Europees Parlement scoort bijvoorbeeld een stuk hoger met een 4,3.

Het vertrouwen van Nederlanders in het Europese Parlement is overigens met een rapportcijfer 4,8 relatief hoog binnen Europa, maar opvallend lager dan het rapportcijfer voor politici in het algemeen.

Het vertrouwen van Nederlanders in het Europese Parlement is overigens met een rapportcijfer 4,8 relatief hoog binnen Europa, maar opvallend lager dan het rapportcijfer voor politici in het algemeen.

Nederlander heeft relatief veel vertrouwen in politiek

NU 04.05.2014 Nederlanders hebben in vergelijking met andere Europeanen nog veel vertrouwen in politici en politieke partijen.

 De partijen en hun vertegenwoordigers krijgen ook in Nederland onvoldoendes, maar in veel Europese landen zijn de rapportcijfers veel lager.

Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en een onderzoek van de Europese Unie gaven Nederlanders in 2012 gemiddeld een 5,1 als rapportcijfer voor het vertrouwen in politici.

We hebben onszelf de EU ingerommeld

VK 04.05.2014 Maar liefst 56 procent van de kiezers vindt dat Nederland de Europese Unie is ‘ingerommeld’. Dat bleek vorige week uit een enquête van Maurice de Hond. Correspondent Marc Peeperkorn ontleedde twee maanden geleden, in de Vonk van 1 maart, het gerommel. Zijn conclusie? We zijn er niet zomaar ingerommeld, we waren er zelf bij. Decennium na decennium.

Als ‘wij’ het slachtoffer zijn, is er natuurlijk ook een dader: zij! Die wordt niet expliciet genoemd – uitleg doodt de uitspraak – maar wel impliciet. ‘Zij’ dat zijn de eurocraten, volksvijand nummer 1.

Ze is van een meedogenloze schoonheid: de combinatie EU met ‘we zijn erin gerommeld’. Met één klap is duidelijk dat Wij, het Volk der Nederlanden, ergens in een niet eens zo heel ver verleden, op gruwelijke wijze in het pak zijn genaaid. We zijn beroofd van onze gulden, gestript van onze soevereiniteit en gezuiverd van onze identiteit. Al wat ons autonome Nederlanders rest, is een EU-horigenbestaan. Alles voor Brussel, Brussel voor alles.

10 jaar na de EU-uitbreiding: Bedrijven blij, burgers bezorgd

NU 02.05.2014 De Europese Unie beleefde tien jaar geleden een mega-uitbreiding: van 15 naar 25 lidstaten. Wat heeft het de nieuwe én oude lidstaten gebracht?

Wie regelmatig in de auto zit, kan het niet ontgaan: het aantal vrachtwagens met Oost-Europese nummerplaten is enorm toegenomen.

Eurocommissaris Stefan Füle (Uitbreiding) noemde afgelopen week ook een getal: volgens zijn ambtenaren heeft de uitbreiding Nederland tot nog toe 11 miljard euro opgeleverd. Uit opinieonderzoek blijkt keer op keer dat behoorlijk wat Nederlanders zich zorgen maken over hun komst. In een enquête van het SCP zei de helft van de ondervraagden eind 2013 dat Oost-Europeanen wat hen betreft in Nederland mogen werken.

Een kwart staat daar neutraal tegenover. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat veel mensen bezorgd zijn over verdringing op de arbeidsmarkt, criminaliteit en ‘uitkeringstoerisme’: 62 procent vindt die nadelen groter dan de voordelen.

We hebben weinig vertrouwen in Europa, maar zijn er wel nieuwsgierig naar

RTVWEST 02.05.2014 DEN HAAG – Luisteraars en kijkers van Omroep West willen meer invloed op beslissingen die in Europa worden genomen. Dat blijkt uit een enquete van Omroep West in samenwerking van Een Vandaag. Lees verder

HagenaarsweinigvertrouweninEuropa

Den HaagFM 02.05.2014 Inwoners van Den Haag en omstreken hebben weinig vertrouwen in Europa, blijkt uit een enquête. Bijna zestig procent van de inwoners vindt dat er niet nog meer bevoegdheden naar Europa overgeheveld moeten worden.

45 procent is van mening dat de Unie voor Nederland meer nadelen heeft dan voordelen, maar de euro moet wel blijven. Volgens 57 procent van de ondervraagden is de munt goed voor de Nederlandse economie. …lees meer

Weinig interesse voor EU-verkiezingsdebat Nieuwsuur

Elsevier 02.05.2014 Het verkiezingsdebat van Nieuwsuur heeft donderdagavond 381.000 kijkers getrokken. Daarmee heeft het programma de DagTop 25 niet gehaald.

Dat blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek.

Le Pen

Het debat behandelde vier hoofdthema’s: de euro, het nut van een Europese werkloosheidsnorm, de (on-)macht van het Europees Parlement en vrije arbeidsmigratie. Tijdens de uitzending trokken D66, PvdA en VVD hard van leer tegen de PVV, vanwege haar samenwerking met het Franse rechtspopulistische Front National.

PVV-lijstrekker Marcel de Graaff zei dat de samenwerking met Front National alleen maar op politieke gronden is gebaseerd.

Het debat leverde verder geen bijzondere standpunten op. De verkiezingen voor het Europese Parlement zijn over drie weken, op 22 mei.

PVV onder vuur in debat EU-lijsttrekkers 

NU 01.05.2014 PVV-lijsttrekker Marcel de Graaff is donderdagavond onder vuur komen te liggen in een debat in de aanloop naar de Europese verkiezingen van 22 mei.

PvdA, VVD en D66 verweten hem samen te werken met het Franse Front National, waarvan oprichter Jean-Marie Le Pen eerder in opspraak kwam wegens antisemitische uitspraken.

Volgens De Graaff doet zijn partij geen zaken met Le Pen senior, maar met diens dochter Marine, die nu partijleider is. ”De PVV heeft altijd afstand genomen van het antisemitisme.”

Gerelateerde artikelen

Lees meer over: PVV Front National

Er is gewoonweg geen verenigd Europa

Trouw 30.04.2014 U kunt op 22 mei stemmen op de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Althans, er is een kansje. Een miniem kansje. U bent niet alleen bij die verkiezingen; honderden miljoenen kiezers in andere Europese landen doen ook een poging de commissievoorzitter aan te wijzen.

In Nederland zal de belangstelling niet noemenswaardig groeien, zelfs niet nu de verkiezingen een referendum voor of tegen Europa worden

Maar toch, mocht dit gaan werken, dan heeft u als kiezer meer rechtstreekse invloed op de persoon van de ‘regeringsleider’ dan u op nationaal niveau heeft. In de Haagse politiek blijft het tobben met dit soort rechtstreekse invloed van de kiezer.

o  Lees ook: ‘Wij zijn echt geen Mickey-Mouse parlement’ – 06/04/14

o  Lees ook: Wie neemt Barroso’s machtige zetel over? – 06/03/14

 Lees ook: Wachten tot de roeiboot kapseist – 27/01/14

Partij Berlusconi blijft welkom in Europese fractie, wat CDA betreft

Trouw 30.04.2014 Forza Italia, de partij van de Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi die campagne voert met de leus ‘Meer Italië, minder Duitsland’, blijft wat betreft het CDA welkom in de Europese Volkspartij. Het CDA maakt samen met Forza Italia in Europa deel uit van de christendemocratische EVP.

CDA wil Berlusconi niet

Telegraaf 30.04.2014  Het CDA vindt dat de Italiaanse ex-premier Silvio Berlusconi niet thuishoort in de Europese Volkspartij, waarvan het CDA deel uitmaakt. De christendemocraten reageren hiermee op de jongste anti-Europese en anti-Duitse uitlatingen van de Italiaanse politicus.

Driekwart positief over EU

Telegraaf 28.04.2014  Bijna driekwart van de kiezers (73 procent) staat positief tegenover de Europese Unie. Wel vindt 33 procent hiervan dat er te veel bevoegdheden zijn overgedragen aan Brussel en noemt 28 procent de Europese besluitvorming ondoorzichtig en ondemocratisch. Ook zegt 56 procent van de kiezers dat Nederland de EU is „ingerommeld”.

Londense bankenlobby waarschuwt voor gevolgen EU-exit

Elsevier 28.04.2014 Een vertrek uit de Europese Unie (EU) zou desastreuze gevolgen hebben voor de financiële wereld in Londen. Daarmee zou het de Britse economie ‘isoleren’. Dat is de conclusie van een rapport van TheCityUK, een lobbygroep van de Londense financiële wereld.

Geen droomscenario

De lobbygroep liet de kosten doorrekenen van een Brits vertrek uit de Europese Unie en de eurozone. Het resultaat is alles behalve een droomscenario te noemen.

Zo zullen de prijzen stijgen waardoor er minder Britse producten worden afgenomen. Ook zal de werkloosheid toenemen en wordt het lichte economisch herstel van de afgelopen maanden in één klap tenietgedaan. Al met al zal een exit vele honderden miljarden euro’s gaan kosten

Met het rapport probeert de Londense banken en -zakenwereld de discussie over een EU-exit in Groot-Brittannië te sturen. De Britse premier David Cameron heeft beloofd dat de Britten in 2017 per referendum over een exit mogen stemmen, indien zijn Conservatieve partij volgend jaar de verkiezingen wint.

Volgens Elsevier;

Eric Vrijsen: Terwijl David Cameron durft, duikt Mark Rutte weg

zie ook

Nederland moet net zo kritisch zijn over de EU als de Britten

Trouw 28.04.2014 Het Europadebat is versimpeld tot een plat ‘voor’ of ‘tegen’. Gedomineerd door abstracties en angsten enerzijds en concrete voordeeltjes (afschaffing roamingtarieven) en voorbeelden van overdreven Europese regelzucht (verbod op olijfoliekannetjes) anderzijds. Groot-Brittannië leert dat het ook anders kan.

In het Verenigd Koninkrijk zijn ze duidelijk verder dan wij in Nederland. Premier David Cameron heeft zijn voornemen om in 2017 (ingeval hij herkozen wordt) een referendum te organiseren over het Britse EU-lidmaatschap gekoppeld aan een uitgebreide analyse van de machtsverdeling tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk.

Verwant nieuws;

Europese topkandidaten bekritiseren eurosceptische partijen

NU 28.04.2014 Eurosceptische partijen bieden volgens de topkandidaten van de grootste Europese fracties geen oplossingen, maar leggen de schuld enkel bij anderen neer.  Dat zeggen de vier politici tijdens het eerste debat tijdens deze Europese verkiezingen. De Europese verkiezingen vinden tussen 22 en 25 mei plaats. Nederland gaat de 22ste naar de stembus.

Alles dat u moet weten over de Europese verkiezingen

Lees meer over: Europese Verkiezingen

EU-kopstukken waarschuwen bij debat in Maastricht voor euroscepsis

Trouw 28.04.2014 De anti-Europese en eurosceptische partijen in de Europese Unie bieden geen oplossingen voor de huidige problemen. Dat stelden de kopstukken van de grote Europese politieke families vanavond in Maastricht tijdens hun eerste debat in aanloop naar de Europese parlementsverkiezingen eind mei.

De sociaaldemocraat Martin Schulz waarschuwde dat dergelijke partijen alleen maar staan voor haat, xenofobie en antisemitisme. Zij geven de schuld voor alles aan zondebokken. Om te voorkomen dat zij nog succesvoller worden, moeten ‘we de democratische meerderheid mobiliseren’, aldus de Duitser.

Tv-debat kopstukken EU

Telegraaf 28.04.2014 De anti-Europese en eurosceptische partijen in de Europese Unie bieden geen oplossingen voor de huidige problemen. Dat stelden de kopstukken van de grote Europese politieke families maandagavond in Maastricht tijdens hun eerste debat in aanloop naar de Europese parlementsverkiezingen eind mei.

EU-kopstukken in eerste grote televisiedebat

NU 28.04.2014 Politieke kopstukken uit de Europese Unie hebben maandagavond in Maastricht hun eerste grote televisiedebat voor de Europese parlementsverkiezingen eind mei. Bij de toppolitici gaat het om de belangrijkste kandidaten voor het voorzitterschap van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Europese Parlementsverkiezingen

Vlaamse wrevel over ‘solidariteit’ via Brussel

Trouw 28.04.2014 In bijna twee eeuwen is het niet gelukt om van België één land te maken. Dat voorspelt weinig goeds voor het ontstaan van een Europees gemeenschapsgevoel, schrijft Patrick van Schie. De Vlamingen worden in zeker opzicht nog altijd door hun Waalse landgenoten uitgezogen

Met de tv-serie ‘In Vlaamse velden’ begonnen onze zuiderburen onlangs de herdenking van het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, nu een eeuw geleden. Waar in Nederland met ‘de oorlog’ altijd de Tweede Wereldoorlog wordt bedoeld, is voor België de Eerste Wereldoorlog de ‘Grote Oorlog’. De vijf personen uit het Gentse gezin die in de TV-serie werden gevolgd kwamen geen van allen ongeschonden uit die oorlog. Twee lieten het leven, de drie overlevers kregen elk hun eigen decepties op het gebied van liefde, bedrog, dood en verderf te verduren

Verwant nieuws

Nederland moet net zo kritisch zijn over de EU als de Britten

Trouw 27.04.2014 Het Europadebat is versimpeld tot een plat ‘voor’ of ‘tegen’. Gedomineerd door abstracties en angsten enerzijds en concrete voordeeltjes (afschaffing roamingtarieven) en voorbeelden van overdreven Europese regelzucht (verbod op olijfoliekannetjes) anderzijds. Groot-Brittannië leert dat het ook anders kan.

In het Verenigd Koninkrijk zijn ze duidelijk verder dan wij in Nederland. Premier David Cameron heeft zijn voornemen om in 2017 (ingeval hij herkozen wordt) een referendum te organiseren over het Britse EU-lidmaatschap gekoppeld aan een uitgebreide analyse van de machtsverdeling tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk.

o   Lees ook: Ratio tegen gevoel, dat debat verlies je altijd van de eurofoben – 25/04/14

o   Lees ook: Kieskompas laat zien: Europese fracties zijn los zand – 24/04/14

o   Lees ook: Terwijl de EU uiteenvalt, sterven in Oekraïne burgers voor Europese waarden – 12/04/14

Ratio tegen gevoel, dat debat verlies je altijd van de eurofoben

Trouw 26.04.2014 Met de Europese verkiezingen in aantocht word ik al moe van de gedachte getrakteerd te worden op gemakzuchtige clichés als EUSSR, geldverslindende Brusselse moloch en federale superstaat. Bovendien zijn discussies tussen voor- en tegenstanders allang geen discussies meer.Een mooi voorbeeld was de woordenwisseling tussen het kamerlid van GroenLinks Jesse Klaver en ondernemer Erik de Vlieger tijdens ‘Pauw & Witteman’ van vorige week. In praatprogramma’s moet de controverse worden gezocht en er valt altijd wel iemand te vinden die tegendraadse opinies wil vertolken.

Verwant nieuws

Rutte: ‘Als Europa niet bestond, zouden we het moeten uitvinden’

VK 25.04.2014 Premier Mark Rutte heeft vandaag in de aanloop naar de Europese Parlementsverkiezingen een lans gebroken voor Europa. ‘Als Europa niet bestond, zouden we het morgen moeten uitvinden’, zei hij.

Hij zei zich de komende weken te gaan inzetten om mensen zo ver te krijgen te gaan stemmen op 22 mei. Naar verwachting zal de opkomst tegenvallen. De premier beschouwt dat echter niet als zijn ‘persoonlijke verantwoordelijkheid’, maar als een gedeelde verantwoordelijkheid van alle kiesgerechtigde Nederlanders. Hij zal via de media ‘de boodschap van Europa’ uitdragen.

Rapport: politici dragen zelf bij aan wantrouwen Europa›

 NRC 24.04.2014 Politici zijn met hun halfslachtige houding over Europa mede oorzaak van het gebrek aan vertrouwen van veel burgers in de Europese Unie. Bewindslieden en volksvertegenwoordigers moeten duidelijk maken dat zij zelf medeverantwoordelijk zijn voor genomen besluiten en zich niet “zoals nu vaak het geval is” tegenover de Europese instellingen opstellen.

‘Politici willen de Europese verkiezingen zo onbelangrijk mogelijk houden’

VK 18.04.2014 Opgejaagd door het anti-Europa sentiment zijn de politieke partijen die het kabinet vormen angstige konijnen geworden die in de koplampen staren van een twitterende Wilders, schrijft Meindert Fennema. ‘Spanjaarden pakken het heel anders aan.’

Hoewel de hoeveelheid illegale immigranten groot is, bestaat er geen anti-immigratie partij, zoals in andere West-Europese landen. Er is ook geen anti-Europa partij

Wie met de trein van Madrid naar Salamanca reist en dat 30 jaar geleden ook eens gedaan heeft, verbaast zich over de vooruitgang. Hij zit in een treinstel van de beste kwaliteit, de gebouwde omgeving onderweg is smaakvol. Ook buiten het historisch centrum van Salamanca zijn de flatwoningen goed onderhouden. Het nieuwe gebouw van de rechtenfaculteit is mooi van ontwerp en prachtig ingericht. Van armoede op straat is weinig te merken. Toch moet ook in Salamanca de werkloosheid onder jongeren gigantisch zijn.

Syp Wynia: ‘De vraag is of Nederland ooit pro-Europa was’

Elsevier 17.04.2014 Nederlanders hebben zich nooit erg geïnteresseerd voor Europa. Deze relatie verslechterde vanaf het moment dat Nederland meer aan Brussel ging betalen en tegelijkertijd minder invloed in Europa kreeg. De Nederlandse animo voor de Europese Verkiezingen staat intussen op een dieptepunt.

Dat zegt Elsevier-redacteur en -columnist Syp Wynia donderdag in een interview met BNR-nieuwsradio, naar aanleiding van zijn nieuwste boekVervlogen Visioenen. In deze bundel zijn de beste stukken verzameld die Wynia sinds 1997 in Elsevier heeft gepubliceerd over de Europese eenwording en de rol van Nederland daarin.

Nettobetaler

Wynia stelde in de uitzending de vraag of ‘Nederland überhaupt ooit wel pro-Europa is geweest’. Volgens de redacteur hebben Nederlanders nooit een innige band gehad met Europa en interesseerde het grote publiek zich simpelweg niet voor Brussel. Deze onverschilligheid verdween op het moment dat Nederland de grootste nettobetaler werd, er meer bevoegdheden naar Brussel gingen en de Unie naar het oosten uitbreidde.

Verkiezingen

Wynia denkt dat euro-sceptische stemming indirect van invloed kan zijn op de sfeer in Brussel. Euro-tegenstanders binnen het Europees Parlement organiseren zich nu beter dan vroeger. Een ‘anti-Europese’verkiezingsuitslag op 22 mei zal daarom veel staatshoofden aan het schrikken brengen en leiden tot een sceptischere houding naar Europa.

Wynia’s Week

Syp Wynia vertelt over zijn boek Vervlogen visioenen

Bijeenkomst over Europeseverkiezingen in DenHaag

Den HaagFM11.04.2014 Op donderdag 22 mei zijn de Europese verkiezingen. Al jaren zijn dit de minst populaire verkiezingen in ons land met in 2009 een opkomstpercentage van slechts 36,8 procent.

ProDemos in Den Haag wil daar samen met de Stichting Lize iets aan doen en organiseert daarom de komende weken een aantal voorlichtingsbijeenkomsten over de Europese verkiezingen. De eerste bijeenkomst vindt zaterdag plaats aan de Hofweg 1. …lees meer

TOESPRAAK MARTIN VISSER

‘Politiek, wees eerlijk over Europa’

Telegraaf 11.04.2014  De Europese Unie kan niet functioneren zonder draagvlak van de kiezers. Als politici consequent “minder Europa” blijven roepen, maar “meer Europa” doen, zal het project op den duur ten onder gaan. Dat betoogt DFT-columnist Martin Visser op een bijeenkomst van CDA Europa in Utrecht.

‘Het is niet de tijd om het glas te heffen maar om de stormbal te hijsen’

VK 06.04.2014 In Europa zitten bestuurders klem en valt er voor kiezers dus steeds minder te halen, schrijft Martin Sommer in zijn column.

Mark Rutte heeft weer een visiespeech gehouden, ditmaal voor de liberale vrienden van de FDP in Berlijn. De Europese verkiezingen komen eraan en de Duitse liberalen kunnen wel een ruggesteuntje gebruiken. Na de laatste verkiezingen voor de Bondsdag zijn ze op sterven na dood, en dan zijn er ook nog eens twee smaken – de Berlijnse FDP die neigt naar de VVD, en die in Brussel met een hang naar D66-liberalisme. Die gespletenheid moet Rutte vertrouwd voorkomen, maar daar kom ik zo op.

‘Wij zijn echt geen Mickey-Mouse parlement’

Trouw 06.04.2014 De Europese verkiezingen staan voor de deur, maar weinig kiezers hebben enig idee van wat zo’n Europarlement uitspookt. De parlementariërs worstelen met een slecht imago. Negen Nederlandse Europarlementariërs over ‘de zin van hun bestaan’. Ik krijg af en toe wel buikpijn van de toon van het debat, maar ik ben blij dat het er is

Soms zegt een tweet meer dan duizend boeken.”Verbazingwekkend hoe media je vier jaar lang nauwelijks weten te vinden en de afgelopen dagen plotseling de deur/telefoon bij je platlopen”, twitterde Europarlementariër Lucas Hartong (PVV) op 23 maart. Hij werd opeens bestookt door de pers vanwege de ophef over de Marokkanen-uitspraken van partijleider Geert Wilders en het opstappen van onder anderen Hartongs delegatieleider in het Europarlement, Laurence Stassen, op 21 maart.

Tegenstanders EU hebben voorsprong

Telegraaf 05.04.2015 De economen Willem Vermeend en Rick van der Ploeg menen dat de anti Europa partijen een grote kans maken op verkiezingswinst bij de komende verkiezingen voor het Europees Parlement. Met hun simpele boodschap dat de EU de schuld is van alle ellende in hun land, zoals een hoge werkloosheid, een zware lastendruk en buitenlanders die banen inpikken, scoren ze vooral bij kiezers die getroffen zijn door de economische crisis.

Het zielloze Europa van onze premier

Trouw 05.04.2014 Er is een Europa dat inspireert en er is een Europa dat irriteert. Voor premier Mark Rutte bestaat eigenlijk alleen die laatste variant, en hij vindt een groot deel van de burgers aan zijn zijde: zeven van de tien Nederlandse kiezers willen de rol van de Europese Unie beperken of er helemaal uit stappen. Rutte sloot zich deze week in een speech voor zijn liberale geloofsgenoten in Berlijn aan bij de overheersende scepsis – en in één adem door reduceerde hij de Europese samenwerking precies tot de ‘anonieme, formele en onpersoonlijke bestuurslaag’ die hij zegt te willen bestrijden.

o Lees ook: Mark Rutte heeft een accent: get over it – 29/03/14

o Lees ook: Tweede Kamer heeft EU ineens hard nodig – 01/04/14

o Lees ook: Softe EU-politiek is vrijbrief voor Poetin – 31/03/14

‘Debatteer over EU-beleid, niet over ‘Europa”

VK 04.04.2014 Over twee maandjes vinden verkiezingen voor het Europees Parlement plaats en dus wordt het debat over de EU weer aangezwengeld.

Politici geven weer kritiek op Europa met de roep om afschaffing of inperking hiervan. En vervolgens legt iemand anders ons uit dat de EU ons veel economische voordelen en vrede brengt. Het debat wordt hiermee gereduceerd tot een valse tegenstelling tussen meer of minder en voor of tegen de EU.

‘De toppers redden het niet’

Telegraaf 03.04.2014  Premier en VVD-leider Mark Rutte gelooft niet dat het vertrouwen in Europa hersteld wordt door het aanwijzen van topkandidaten bij de verkiezingen in mei. De nationale parlementen zullen zich volgens hem intensiever met de besluitvorming in Brussel moeten bemoeien. Rutte zal dat donderdag zeggen tijdens een lezing bij de liberale Friedrich-Naumann-Stiftung in Berlijn.

‘Topkandidaten gaan Europa niet redden’

NU 03.04.2014 Premier en VVD-leider Mark Rutte gelooft niet dat het vertrouwen in Europa hersteld wordt door het aanwijzen van topkandidaten bij de verkiezingen in mei.

De nationale parlementen zullen zich volgens hem intensiever met de besluitvorming in Brussel moeten bemoeien. Rutte zal dat donderdag zeggen tijdens een lezing bij de liberale Friedrich-Naumann-Stiftung in Berlijn.

Rutte: EU heeft het vertrouwen van de burger zelf verkwanseld

NRC 03.04.2014 Premier Rutte gelooft niet dat de nieuwe Europese lijsttrekkers zullen bijdragen aan het herstel van vertrouwen in de Europese Unie. Dat zegt hij vanmiddag in een rede in Berlijn die vandaag in NRC Handelsblad verschijnt.

Voor de komende Europese verkiezingen hebben alle Europese fracties voor het eerst lijsttrekkers (‘Spitzenkandidaten’) aangewezen: de kandidaat van de grootste fractie zal na 22 mei naar voren worden geschoven als voorzitter van de Europese Commissie. LEES VERDER

Lees meer

3 APR Rutte: EU heeft het vertrouwen van de burger zelf verkwanseld›

3 APR Geloof in Europa ontstaat niet door EU-verkiezingen›

29 MRT Schrijver Jan Terlouw lijstduwer in België›

26 MRT ‘VVD en PvdA hebben mogelijk belang bij heftige reactie op Wilders’›

22 MRT Laten we ideeën najagen, geen normen voor douchekoppen›

Peiling: socialisten groter dan liberalen in europarlement Elsevier 06.03.2014 Socialistische partijen gaan meer stemmen krijgen dan de liberalen tijdens de Europese verkiezingen van mei, suggereert een peiling die peilingen van alle 28 lidstaten van de EU meerekent. De fractie van de Socialisten & Democraten, waarbij de PvdA is aangesloten, zou de grootste worden.

De peiling is gepubliceerd op europedecides.eu en combineert de verschillende peilingen die in elk land al zijn gedaan. Voor Nederland zijn bijvoorbeeld ramingen van Ipsos, GfK en TNS Nipo gebruikt.

De politieke partijen uit verschillende landen hebben zich aangesloten bij internationale fracties. Zo zitten VVD en D66 in de liberale fractie ALDE, is het CDA aangesloten bij de European People’s Party (EPP), de PvdA bij de Socialisten & Democraten (S&D) de SP bij de linkse fractie GUE/NGL.

Geloof in het nut van de Europese Unie brokkelt af

VK 31.03.2014 Bijna zeven op de tien Nederlanders (68 procent) en ruim de helft van de Europeanen (53 procent) wil de macht van de Unie beperken of er helemaal uit stappen. Dit blijkt uit het rapport European Pulse van Ipsos dat morgen verschijnt. Tweederde van de Nederlanders én Europeanen denkt niet dat ze er door het EU-lidmaatschap economisch op vooruit zijn gegaan.

 

‘Het Europees parlement is in feite overbodig’

VK 26.02.2014 Hoe kan er sprake zijn van een Europees parlement als er niet zoiets is als een Europees volk? Dit orgaan vertegenwoordigt de burgers niet, schrijft Jean Wanningen.

Een parlement, een volksvertegenwoordiging, veronderstelt een volk. Maar er is geen Europees volk.

‘In mei valt voor het eerst echt wat te kiezen’, schreef Michiel van Hulten (de Volkskrant, 8 februari) als reactie op Adriaan Schout, die betoogde dat het Europees Parlement (EP) geen echt parlement was. De heer Van Hulten stelt daartegenover dat het EP wel degelijk wat voorstelt en op vrijwel gelijke voet staat met de Europese Raad van Ministers. Hij heeft natuurlijk gelijk dat het belangrijk is om te gaan stemmen op 22 mei: het is de laatste kans voor de kiezer om het proces van sluipende soevereiniteitsoverdracht aan Brussel te stoppen en waar mogelijk terug te draaien. Maar Van Hultens visie op het democratisch gehalte van het EP behoeft enige nuancering.

Kabinet wil snel akkoord over prioriteiten EU

Trouw 20.02.2014 De Europese Unie moet na de verkiezingen in mei snel een ‘politiek akkoord’ sluiten waarin de prioriteiten voor de komende 5 jaar worden vastgelegd. De EU moet afscheid nemen ‘van de neiging veel energie te stoppen in talloze bijzaken’, zei minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) vandaag tijdens een lezing in Rotterdam.

Kabinet wil snel akkoord over prioriteiten EU

NU 20.02.2014  De Europese Unie moet na de verkiezingen in mei snel een ,,politiek akkoord” sluiten waarin de prioriteiten voor de komende vijf jaar worden vastgelegd. 

De EU moet afscheid nemen ”van de neiging veel energie te stoppen in talloze bijzaken”, zei minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) woensdag tijdens een lezing in Rotterdam.

Spanning in Europa: gesprekken over Europese ambities

Elsevier 17.02.2014 In dit boek zijn de beste en mooiste interviews over de Europese Unie samengebracht die Elsevier sinds de jaren zestig heeft gepubliceerd. Ze illustreren de spanning tussen de Brusselse ambities en de binnenlandse scepsis. De bundel verschijnt ter gelegenheid van de verkiezingen voor het Europees Parlement op 22 mei 2014.

Misverstanden over Europa wegnemen

Telegraaf 01.02.2014 De verkiezingscampagne voor het Europees Parlement moet gebruikt worden voor een betere voorlichting over de voor- en nadelen van Europese samenwerking, vinden economen Willem Vermeend en Rick van der Ploeg. Landen die de euro afschaffen kennen de consequenties; volgens de gangbare interpretatie van de Europese regels verliezen ze het lidmaatschap van de EU (zie ECB-rapport Withdrawal and Expulsion from EU and EMU). In november 2011 heeft de Europese Commissie nog een keer bevestigd dat een exit uit de euro, maar niet uit de EU, onmogelijk is.

Waarom wij voor de EU kiezen

Telegraaf 11.01.2014 In mei van dit jaar vinden er verkiezingen plaats voor het Europese Parlement. Met het oog daarop zien we in verschillende lidstaten de opmars van politieke tegenstanders van de EU die zich sterk maken voor een onttakeling en het opblazen van de eurozone. Peilingen geven aan dat  politieke partijen die terug willen naar de oude nationale munten en de EU willen verlaten tot voor kort de wind mee hadden. De Europese schuldencrisis speelde daarbij een belangrijke rol. Maar door de opleving van de Europese economie is de vaart in de verschillende polls er een beetje uit.

Onderzoek: polarisatie over Europa helpt PVV›

NRC 11.01.2014 Nederlanders zijn extremer gaan denken over de Europese Unie. Het aantal tegenstanders is het meest gegroeid, maar ook het aantal stellige voorstanders van Europa neemt toe. Vooral de PVV profiteert van de polarisatie. De partij van Geert Wilders scoort in een eerste peiling niet alleen het hoogst, maar trekt ook de meeste stemmers die zeggen al zeker te zijn van hun stem (42 procent). Opvallend is dat bij de meest uitgesproken pro-Europese partij, D66, juist relatief weinig kiezers zeggen al zeker te zijn van hun stem: 15 procent.

zie ook: 11-01: Waarom wij voor de EU kiezen

Lees meer;

2013 Akkoord over Europese begroting van volgend jaar ›

2013 Marine Le Pen wil Wilders helpen bij campagne Europese verkiezingen ›

2013 Europa zet rem op biobrandstof – ‘belandt te veel voedsel in de tank’ ›

2013 Verplichte apk-keuring voor motoren en caravans ›

2013 VVD en PvdA: EU-akkoord goed nieuws – GroenLinks vindt begroting ouderwets ›

Hoog tijd voor een visie op ploeterend Europa

Trouw 07.12.2013  In mei zijn verkiezingen voor het Europees Parlement. Dat is nog ver genoeg weg om er niet wakker van te liggen. Nu lig ik en liggen velen met mij bepaald niet wakker van Europese verkiezingen. Ik heb eerder de neiging ze voor het gemak te vergeten, omdat ik geen flauw idee heb waarom en op wie ik zou moeten gaan stemmen.

Slechts 42 procent van de kiezers geeft momenteel aan naar het stembureau te zullen gaan. Dat blijkt zondag uit de enquête van Maurice de Hond. Bij de vorige lokale verkiezingen, in 2010, was de opkomst 54 procent. De reden is niet bekend.

De lokale animo is het grootst onder de kiezers van VVD en PvdA. Iets meer de helft van hun landelijke kiezers zal ook voor de gemeenteraad gaan stemmen: 53 procent van de PvdA’ers en 52 procent bij de VVD. Van de D66- en CDA-kiezers is 51 procent van plan te gaan stemmen.

Bij PVV en 50PLUS zullen juist weinig kiezers de moeite nemen naar het stembureau te gaan. De PVV doet maar in een paar gemeenten mee, 50PLUS werkt samen met een paar lokale ouderenpartijen maar doet niet zelfstandig mee.

De Hond verwacht daarom dat de lokale uitslag afwijkt van de landelijke tendens. In de peilingen doen VVD en PvdA het namelijk al tijden slecht, PVV en 50PLUS boeken een flinke winst. De gemeenteraadsverkiezingen zijn in maart volgend jaar.

Enkele maanden later wordt er gestemd voor het Europees Parlement. De animo daarvoor is nog lager. Ongeveer een op de drie Nederlanders wil daarvoor stemmen. Dat is vergelijkbaar met de vorige Europese verkiezingen.

04-08-2013: Voortzetting van stabiele electorale periode. Opkomst cruciale factor bij GR2014 en EP2014

De actuele Thermometer.

Opkomst PVV, SP en 50PLUS lager bij verkiezingen 2014

Verschil in opkomst maskeert mogelijk zwakke positie PvdA en VVD

NU 04.08.2013 Kiezers van de PVV, SP en 50PLUS lijken minder op te gaan komen bij de verkiezingen in 2014 (gemeenteraad en Europees Parlement) dan de kiezers van VVD, PvdA, CDA en D66. Dat meldt Maurice de Hond zondagochtend op peil.nl

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over: Maurice de Hond VVD PvdA PVV

Weinig animo voor gemeenteraad

Telegraaf 04.08.2013  Weinig mensen zien het zitten om volgend jaar te stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Slechts 42 procent van de kiezers geeft momenteel aan naar het stembureau te zullen gaan. Dat blijkt zondag uit de enquête van Maurice de Hond. Bij de vorige lokale verkiezingen, in 2010, was de opkomst 54 procent. De reden is niet bekend.

Weinig animo voor verkiezing gemeenteraad

Trouw 04.08.2013 Weinig mensen zien het zitten om volgend jaar te stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Slechts 42 procent van de kiezers geeft momenteel aan naar het stembureau te zullen gaan. Dat blijkt zondag uit de enquête van Maurice de Hond. Bij de vorige lokale verkiezingen, in 2010, was de opkomst 54 procent. De reden is niet bekend.

Weinig animo voor gemeenteraadsverkiezingen

RTVWEST 04.08.2013 Weinig mensen zien het zitten om volgend jaar te stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Slechts 42 procent van de kiezers geeft momenteel aan naar het stembureau te zullen gaan. Dat blijkt zondag uit de enquête van Maurice de Hond. Bij de vorige lokale verkiezingen, in 2010, was de opkomst 54 procent…. Lees verder

gerelateerde artikelen;

Verder:

Schulz lijsttrekker SPD

Telegraaf 26.01.2014  De voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, is gekozen tot lijsttrekker van de SPD bij de Europese verkiezingen in mei. Op een congres van de Duitse sociaaldemocraten in Berlijn kreeg hij meer dan 97 procent van de stemmen achter zich.

Schulz gekozen tot lijsttrekker SPD bij Europese verkiezingen

NU 26.01.2014 De voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, is gekozen tot lijsttrekker van de SPD bij de Europese verkiezingen in mei. Op een congres van de Duitse sociaaldemocraten in Berlijn kreeg hij meer dan 97 procent van de stemmen achter zich.

7 reacties »

 1. […] EU verkiezingen 22 mei 2014 […]

  Pingback door Geert Wilders PVV – Ook een Kopje thee ?? « Debat in de Digitale Hofstad | januari 5, 2014 | Beantwoorden

 2. […] EU verkiezingen 22 mei 2014 […]

  Pingback door Peiling 11.91.2014 Europese verkiezingen 22 mei 2014 – PVV 5 zetels « Debat in de Digitale Hofstad | februari 19, 2014 | Beantwoorden

 3. […] EU verkiezingen 22 mei 2014 […]

  Pingback door Peiling 11.01.2014 Europese verkiezingen 22 mei 2014 – PVV 5 zetels « Debat in de Digitale Hofstad | februari 19, 2014 | Beantwoorden

 4. […] EU verkiezingen 22 mei 2014 […]

  Pingback door Peiling 19.04.2014 TNS NIPO EU verkiezingen 22.05.2014 – PVV winnaar « Debat in de Digitale Hofstad | april 20, 2014 | Beantwoorden

 5. ik stem voor p ..v .v.

  GEERT WILDERS

  Reactie door Gijsbert ,van, der ,Lande, | april 25, 2014 | Beantwoorden

 6. […] EU verkiezingen 22 mei 2014 […]

  Pingback door Geert Wilders PVV D-day in Europa « Debat in de Digitale Hofstad | juni 17, 2015 | Beantwoorden


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: