Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Groningen over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 19

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is schalie%2B%25282%2529.jpg

Verbazing en boosheid over extra gaswinning: ‘Ministerie speelt met veiligheid Groningen’

In de provincie Groningen is geschokt gereageerd op het nieuws dat er dit jaar mogelijk meer gas gewonnen moet worden dan gepland staat. “Dit is een klap in het gezicht van onze inwoners.”

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is AVvXsEinvbafBnqkXVieIvjLjkjjnxuFTGsTbNmDZGD2qbvsFp2s031fIaKpWIWQAc5lh55DHls7l029WOwvKNskZctYHcrQgDp-1siWcJ1yVCPqqa6wCnkBWVrn9CmHJbcZ3x4e3LvD6A4ZPC0q2LT00tJ_YzDqBwL2_DgZ08HtiDdDoiiTrvx5Nw=s320

Volgens het ministerie van Economische Zaken is er meer gas nodig om aan de energiebehoefte in Duitsland te voorzien, doordat energiebesparende maatregelen daar minder effectief zijn dan verwacht. De Duitsers hebben aangegeven 1,1 miljard kuub extra gas nodig te hebben.

Dit gasjaar, dat vorig jaar oktober begon en in september eindigt, zou uit de Groningse bodem nog maar 3,9 miljard kuub worden gehaald. Dat wordt maximaal 7,6 miljard kuub, mits het niet extreem koud wordt. Voor 1 april neemt de nieuwe minister een definitief besluit.

Waarom moet Nederland gas leveren aan Duitsland?

Nederland heeft een langjarig contract met Duitsland dat in dit decennium afloopt. Volgens dat contract is Nederland verplicht gas voor Duitse huishoudens te leveren. Daar werkt Duitsland ook zelf aan, maar het lukt niet in het tempo waarop was gehoopt. Zo’n vijf miljoen huishoudens in Noord- en West-Duitsland zijn aangesloten op Gronings gas, net als vrijwel alle Nederlandse huishoudens.

“Dit is een klap in het gezicht van onze inwoners”, zegt gedeputeerde Tjeerd van Dekken namens het provinciebestuur tegen RTV Noord. “Dit is een onaanvaardbare situatie. Blijkbaar komt Duitsland gas tekort en dat moet verkocht worden ten koste van Groningen.”

Het feit dat een extra gasvraag uit Duitsland mede reden is om de gaskraan in Groningen verder open te draaien, leidt volgens de gedeputeerde op het provinciehuis tot verbazing. “Voor de vertraagde oplevering van de stikstoffabriek bij Zuidbroek kan ik door corona nog wel begrip opbrengen”, zegt Van Dekken. “Maar het Duitsland-argument kende ik niet en ik denk ook de Tweede Kamer niet.”

Hij vindt de situatie onacceptabel. “Dit gaat om de veiligheid van onze inwoners. We hebben bevingen die voorlopig niet voorbijgaan en hoe meer gaswinning er is, hoe langer de bevingen blijven.”

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is AVvXsEggwyyyDIoJ2dba6H6oTOVB3Uhcjiz2a_T6N_VuqVaZ5s5Y9blVDGlZXrGULWea308dWgvC1-riDBEAgZalD5baGls-o_17mOHi1yyP9Pd1QrGhe_kza2DXxu2Y6W6cNPhKVwlvO8znBxdZecON7USYHs5gS3H56z6_F3raG4bHqhKO-SkTiw=s320

Groningers leven in onzekerheid

Ook de Groninger Bodem Beweging (GBB) vindt het onbegrijpelijk dat de gaskraan verder wordt opengedraaid. “Een overheid mag en kan niet zo lichtzinnig met de veiligheid van haar burgers omgaan”, zegt de belangenvereniging.

Afgelopen jaar waren er meer zware bevingen dan verwacht, roept de GBB in herinnering. “We kunnen concluderen dat Groningen nog altijd niet veilig is. Verre van. Op dit moment is ruim 90 procent van alle huizen zelfs nog niet eens beoordeeld op veiligheid – de versterkingsoperatie loopt enorm achter.”

De GBB vraagt zich af wat het extra gas winnen betekent voor het definitief dichtdraaien van de gaskraan. “Groningers leven hierdoor in onzekerheid en zijn ongerust over hun toekomst. De GBB pleit al langer om het einde van de gaswinning wettelijk te laten vastleggen, juist om dit soort onrechtvaardige situaties te voorkomen.”

Geschiedenis herhaalt zich

Jan Wigboldus, voorzitter van het Groninger Gasberaad, is niet verrast door het nieuws. “Het is niet de eerste keer dat wij een teleurstelling moeten slikken.” De geschiedenis herhaalt zich, zegt hij. “Keer op keer worden Groningers teleurgesteld. Je kon dit gewoon zien aankomen.”

Wigboldus zegt zijn hart vast te houden. “Dit is nog maar een voorspelling, stel je voor dat er nog een hele koude februarimaand overheen komt. Dan moet er nog meer worden gewonnen.”

Ellende is enorm

Ook Tweede Kamerleden reageren op sociale media verontwaardigd op het nieuws. “Heel pijnlijk voor de Groningers. Te vaak zijn beloftes niet nagekomen”, zegt D66-Kamerlid Raoul Boucke. “Het kabinet moet er alles aan doen om te voorkomen dat meer gaswinning in Groningen nodig is. Onder meer de mogelijkheden onderzoeken om stikstof te importeren zolang de fabriek niet open is.”

GroenLinks Kamerlid Suzanne Kröger verwijst naar de titel van het nieuwe regeerakkoord: “Hoeveel weken oud is ‘omzien naar elkaar’ ook al weer?” PvdA-Kamerlid Henk Nijboer vraagt zich af: “Hoe is dit mogelijk? De ellende in Groningen is enorm. Het kabinet liet de afspraken met Duitsland op zijn beloop. Waardeloos. De nieuwe staatssecretaris Vijlbrief heeft heel wat uit te leggen en moet direct in actie komen. Dit is onacceptabel.”

SP-Kamerlid Sandra Beckerman noemt het extra pijnlijk dat het kabinet in de Kamerbrief over de hogere gaswinning niets zegt over wat ze voor Groningen gaan doen. “Niet één woord over schadeafhandeling, niet een woord over versterking, niet een woord over compensatie.” Ze vindt het pijnlijk dat de gaskraan open moet om te kunnen leveren aan Duitsland.

De gaswinning heeft geleid tot aardbevingen en schade aan huizen in het gebied.

Waarom die aardbevingen ontstaan, legt NOS in onderstaande video uit: Groningen beeft en dat komt hierdoor | NOS op 3

Nog meer gas uit Groningen nodig dit jaar, want Duitsland heeft te weinig

Er is meer gas uit Groningen nodig dit jaar, zegt het ministerie van Economische Zaken. Duitsland heeft meer gas nodig om in zijn energiebehoefte te voorzien doordat energiebesparende maatregelen daar minder effectief zijn dan verwacht, aldus het ministerie.

De Duitsers hebben Nederland gevraagd dat gas te leveren. Ze hebben 1,1 miljard kuub gas nodig, terwijl er in totaal het komende gasjaar (1 oktober 2021 tot 30 september) 2022) nog maar 3,9 miljard kuub uit de Groningse bodem zou worden gehaald. Dat wordt maximaal 7,6 miljard kuub, mits het niet extreem koud wordt. Er zou sowieso al meer gas worden gewonnen dan de prognose.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is AVvXsEiTaIZmFzoFS5AU5EflVwpvWl32hj1ZCOdXkgdrVgqSvbdqDVilMsJN7XYuPh1sOym9AqLC8eZLg26qd8DyPMOkrrjaXs8mafB9Rxo9Vg3LuFFcZSeC6jLR6a2Kiv2NhwwHjwzkPLSF7jIJNksF-Kihggty5iGir9GMgRjSQdUQPEGIKsKPyg=s320

Waarom moet Nederland gas leveren aan Duitsland?

Nederland heeft een langjarig contract met Duitsland dat in dit decennium afloopt. Volgens dat contract is Nederland verplicht gas voor Duitse huishoudens te leveren. Daar werkt Duitsland ook zelf aan, maar het lukt niet in het tempo waarop was gehoopt. Zo’n vijf miljoen huishoudens in Noord- en West-Duitsland zijn aangesloten op Gronings gas, net als vrijwel alle Nederlandse huishoudens.

In november maakte demissionair minister Blok (EZ) bekend dat er meer Gronings gas nodig is vanwege de vertraging in de bouw van een stikstoffabriek, die buitenlands gas moet omzetten naar de kwaliteit van het Groningengas (laagcalorisch). De fabriek zou in april klaar zijn, maar dat gaat niet lukken en ook daarom is er meer gas nodig dan gepland.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is AVvXsEh6MsekvurbADlsoIG1TyzfpsyAwIRbEgbx5vX91yhh24gNLND_3kNVQ8giU_F1opGFBniQ68S3tBX_qLCmV-yCQ7bXAQWHwpdV3kn-Kn79rr4ImvX45V0QSg_UmIeLdKVlxC8vqwEsMIeZlWfjlA0SEWRhluiUMO7itDDEIxr1m8y3ZK09rg=s320

Risico’s van extra winning

Blok heeft zijn Duitse collega met klem gevraagd alle mogelijke maatregelen te nemen in de hoop dat het extra gas niet nodig is. Ondertussen laat hij TNO aanvullend onderzoek doen naar de risico’s op aardbevingen. Ook het Staatstoezicht op de Mijnen bestudeert de risico’s van de extra winning.

Voor 1 april 2022 neemt de nieuwe minister een definitief besluit. Nederland is door afspraken uit het verleden wel verplicht Groningengas te leveren, als Europese afnemers waar contracten mee zijn daarom vragen.

Waar komt ons aardgas vandaan als het Groningse gasveld sluit?

En wat kost ons dat (politiek)? Dat legt NOS uit in de onderstaande video: De prijs die we betalen voor stop op Gronings gas

Meer;

Lees ook: Waarom de aardbevingen nog door blijven gaan

Lees ook: Alles over de aardbevingsproblematiek in Groningen

Verder;

Zie ook: Groningen over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 18

Zie ook: Groningen over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 17

Zie ook: Groningen over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 16

Zie ook: Over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 15

Zie: Over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 14

Zie : Over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 13 – op weg naar de parlementaire enquête gaswinning

Zie ook: Over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 13 – nasleep

zie dan ook: Over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 12 – nasleep

zie verder ook: Over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 11 – nasleep

zie dan ook nog: Over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 10 – nasleep

zie verder dan ook: Over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 9 – nasleep

zie dan verder ook nog: PvdA over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 8 – nasleep

zie ook: PvdA over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 7 – nasleep

zie ook: PvdA over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 6 – nasleep

zie ook: PvdA over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 5

zie ook: PvdA over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 4

zie ook: PvdA-leider Diederik Samsom over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 3

zie ook: PvdA-leider Diederik Samsom over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 2

zie ook: PvdA-leider Diederik Samsom over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 1

Nog meer:

Lees: Rutte in Berlijn over vraag naar Gronings gas: ‘Ook denken aan Duitse wensen’ AD 13.01.2022

Lees: Aantal aardbevingen Groningen steeg vorig jaar weer na aantal jaren van daling MSN 13.01.2022

Lees: KNMI zag afname aardbevingen in Groningen vorig jaar stagneren NU 13.01.2022

Lees: Aantal aardbevingen Groningen steeg vorig jaar weer na aantal jaren van daling RTL  13.01.2022

Lees: Provinciale Staten Groningen willen dat kabinet extra gaswinning tegenhoudt NOS 13.01.2022

Lees: Gemeente Groningen wil geen extra gaswinning en overweegt rechtszaak NU 12.01.2022

Lees: Provinciale Staten willen extra gaswinning Groningen terugdraaien MSN 12.01.2021

Lees: Provinciale Staten willen extra gaswinning Groningen terugdraaien RTL 12.01.2022

Lees: Gemeente Groningen debatteert over gaswinning: ’Groningen zegt nee!’ Telegraaf 12.01.2022

Lees: Herman Finkers: beloftes NAM over lozingen eerst zien dan geloven MSN 12.01.2022

Lees: Staatssecretaris Vijlbrief gaat in gesprek met bewoners bevingsgebied Groningen NOS 12.01.2021

Lees: Staatssecretaris Vijlbrief komende week twee dagen naar Groningen MSN 12.01.2022

Lees: Groningse gemeenten: negeer subsidiestop, rijk moet betalen NOS 11.01.2022

Lees: Spoeddebat gemeenteraad Midden-Groningen over subsidiechaos en gaswinning AD 11.01.2021

Lees: Groningers: chaos bij subsidieverdeling onacceptabel NOS 11.01.2022

Lees: Duizenden Groningers grijpen naast compensatie door subsidieloterij  RTL 11.01.2022

Lees: CvdK Paas: Rijk moet meer subsidie uittrekken voor Groningers MSN 11.01.2022

Lees: Vijlbrief na stormloop in Groningen: Kijken naar subsidieplafond als pot leeg is AD 11.01.2022

Lees: Vijlbrief: kijken naar subsidieplafond Groningen als pot leeg is MSN 11.01.2022

Lees: Stormloop op ‘aardbevingssubsidie’, loket na één dag alweer gesloten AD 11.01.2022

Lees: Stormloop op subsidie gedupeerde Groningers, pot al na dag leeg NU 11.01.2022

Lees: Stormloop op subsidie gedupeerde Groningers, pot al na dag leeg MSN 11.01.2022

Lees: Vijlbrief: nog eens goed kijken naar extra gaswinning Groningen AD 10.01.2022

Lees: Subsidiepot voor aardbevingsgebied Groningen binnen dag leeg na stormloop NOS 10.01.2022

Lees: Reacties op minister Blok over gaswinning Groningen: ‘Hij neemt het grote aantal klachten niet serieus’ AD 10.01.2022

Lees: Enorme wachtrijen voor subsidie-aanvraag huizen in aardbevingsgebied: ’Ik was nummer 34.000’ Telegraaf 10.01.2022

Lees: Enorme wachtrijen voor subsidie-aanvraag huizen in aardbevingsgebied: ’Ik was nummer 34.000’ MSN 10.01.2022

Lees: Groningers massaal in de rij voor subsidie aardbevingsgebied RTL 10.01.2022

Lees: Groningers massaal in de rij voor subsidie aardbevingsgebied MSN 10.01.2022

Lees: Stormloop op laatste subsidies voor Groningers in aardbevingsgebied NU 10.01.2022

Lees: Stormloop bij aanvragen 10.000 euro subsidie in aardbevingsgebied NOS 10.01.2022

Lees: Waarom de Groninger gaskraan toch weer opengaat RTL 07.01.2022

Lees: Waarom moet Nederland meer gas pompen voor Duitsland? RTL 07.01.2022

Lees: Groningers in aardbevingsgebied kunnen maandag weer subsidie aanvragen NU 07.01.2022

Lees: Duitsers afhankelijk van Gronings gas, Nederland kan levering niet weigeren NOS 07.01.2022

Lees: Boze Groningers sneren naar Blok: ‘Geloof er niks van!’ | Video Telegraaf 07.01.2022

Lees: Voor wat hoort wat in Groningen AD 07.01.2022

Lees: Blok over opendraaien gaskraan: ‘Huizen moeten verwarmd worden’ NU 07.01.2022

Lees: Blok: ik begrijp dat gasbesluit een heel vervelende boodschap is NOS 07.01.2022

Lees: Blok: Meer gas oppompen heeft ‘geen groot effect’ op bevingen AD 07.01.2022

Lees: Derksen lacht om De Jonge na gaswinning-reactie | Video Telegraaf 07.01.2022

Lees: Johan Derksen: ‘Nieuw kabinet is vanaf dag 1 ongeloofwaardig’ MSN 07.01.2022

Lees: Johan Derksen: ‘Nieuw kabinet is vanaf dag 1 ongeloofwaardig’ | Panorama 07.01.2022

Lees: NAM volgt instructies ministerie voor gaswinning Groningen MSN 07.01.2022

Lees: Aardbevingsgemeenten: opbrengst extra gaswinning moet naar regio MSN 07.01.2022

Lees: Verbazing en boosheid over extra gaswinning: ‘Ministerie speelt met veiligheid Groningen’ NOS 06.01.2022

Lees: Kamerleden woedend vanwege hogere gaswinning: ‘Onbetrouwbare overheid’ RTL 06.01.2022

Lees: Kamerleden woedend vanwege hogere gaswinning: ‘Onbetrouwbare overheid’ MSN 06.01.2022

Lees: Verbazing en boosheid over extra gaswinning: ‘Ministerie speelt met veiligheid Groningen’ NOS 06.01.2022

Lees: ’Hoe dan ook’ meer Gronings gas nodig: ’Dit levert weer onrust op’ Telegraaf 06.01.2022

Lees: Nog meer gas uit Groningen nodig dit jaar, want Duitsland heeft te weinig NOS 06.01.2022

Lees: Dit jaar waarschijnlijk veel meer Gronings gas nodig dan gedacht MSN 06.01.2022

Lees: Dit jaar veel meer Gronings gas nodig om aan behoefte Duitsland te voldoen AD 06.01.2022

Lees: Groningse gaskraan weer open: dit jaar bijna dubbel zoveel gas nodig als gedacht NU 06.01.2022

Lees: Gaskraan Groningen gaat verder open: leveringszekerheid in gevaar MSN 06.01.2022

Lees: Gaskraan Groningen gaat verder open: leveringszekerheid in gevaar RTL 06.01.2022

januari 7, 2022 - Posted by | Uncategorized

1 reactie

  1. […] Zie ook: Groningen over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 19 […]

    Pingback door Groningen over de Rooie vanwege het Schaliegas – deel 20 « Debat in de Digitale Hofstad | januari 15, 2022


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: