Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van het nieuwe Kabinet – deel 127 – Tussenstand 29.12.2021

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is AVvXsEiBJqDtYHCFAckFnquYBnn9ldIuazHTG_1p_lqKgIuIcnlTekJktZA1lZ56z6WjNUPWOP0c9Y9kmgsjqpXgTtBXjeOZyWZFuWzomLQm7mIG-jnxkELpXgGIfflUD5R3EI96jfCvphwjuEA99FP2ngsYiyuJXmmJ0QfZxrKWD5K6_CQfTCuzfw=s320

De poppetjes staan al te springen

Het is dezer dagen het favoriete gezelschapsspel in Den Haag: gissen naar de aanstaande ministers en staatssecretarissen. Er circuleren namen en zelfs complete (schijnbaar moeilijk van authentiek te onderscheiden) documenten, maar het echte lijstje is nog in de maak.

Voor de samenstelling van zo’n lijstje zijn heel wat stappen nodig. Eerst moeten de posten worden verdeeld tussen de partijen; welke partij krijgt welk ministerie? “Dat bepaalt het eerste deel van de puzzel”, zegt oud-CDA-spindoctor Jack de Vries. Partijen weten welke departementen belangrijk voor ze zijn en waarmee ze zich kunnen profileren. “Bij het CDA is dat bijvoorbeeld iets met veiligheid en economie, want daarop kan je concurreren met de VVD.”

Over de verdeling van de departementen wordt onderhandeld in de laatste fase van de formatiebesprekingen. Daarbij gaat het soms ook al over de poppetjes, zegt oud-VVD-minister Uri Rosenthal. “Het is een kip-en-ei-kwestie”, aldus Rosenthal, die in 2010 informateur was. “Wanneer je een post claimt, heb je een sterker verhaal als je er meteen een mooie kandidaat bij kan noemen.”

Sociaal-economische vierhoek

Bij de portefeuilleverdeling moet rekening gehouden worden met bepaalde kaders. Dit keer zijn er twintig ministers en negen staatssecretarissen – iets meer dan in het huidige kabinet – en de numerieke verdeling is al bepaald in de onderhandelingen. De VVD mag acht ministers leveren, D66 zes, het CDA vier en de ChristenUnie twee. Bij de staatssecretarissen is het respectievelijk drie, drie, twee en een.

Verder is het goed gebruik dat de sociaal-economische vierhoek bestaande uit Algemene Zaken (de premier), Financiën, Economische Zaken en Sociale Zaken zoveel mogelijk wordt gespreid over de partijen. Waarbij in de regel het premierschap naar de grootste partij gaat en Financiën naar de tweede partij. Verder is de ongeschreven regel dat Buitenlandse Zaken en Defensie niet naar dezelfde partij gaan.

Nieuwe posten

Ten opzichte van het huidige demissionaire kabinet, komen er bij: een minister voor Volkshuisvesting, een minister voor Natuur en Stikstof, een minister voor Armoedebeleid, een staatssecretaris voor Mijnbouw (onder meer gaswinning in Groningen) en een staatssecretaris voor Digitalisering.

De partijen bepalen vervolgens zelf wie hun posten krijgen. Oud-partijleider van D66 Alexander Pechtold had zijn lijst met geschikte kandidaten altijd al lang voor de formatie in zijn hoofd. “Maar dan waren er toch ook nog mensen die mij rond het einde van de formatie belden, zogenaamd toevallig, om eens koffie te drinken. Tsja, dan ben je echt te laat.”

Pechtold, zelf minister geweest, streefde naar een mix van echte “partijtijgers” en mensen van buiten. “Je wil voor het tegenwicht ook mensen die juist nooit tijd hebben om te flyeren voor de partij of amendementen in te dienen op congressen. Voor de frisse blik.” Het komt dan ook voor dat bewindspersonen zich op het laatste moment aansluiten bij een partij. Vier jaar geleden moest aanstaand staatssecretaris Menno Snel bijvoorbeeld nog een lidmaatschapskaart van D66 aanvragen.

Naast de juiste politieke kleur is de juiste motivatie heel belangrijk, vindt Rosenthal. Hij somt redenen op waarom mensen het niet moeten willen. “Niet om bekende Nederlander te worden. Niet vanwege de auto met chauffeur. Niet omdat ze alleen successen voor ogen hebben en net als Sigrid Kaag op tafel willen dansen. Maar wel omdat ze per se de publieke zaak willen dienen.”

Wachtgeldtrekker/plucheplakker

Beoogd ministers en staatssecretarissen moeten ervan doordrongen zijn dat de carrièrestap negatieve gevolgen kan hebben, zegt Rosenthal. “Bedreigingen horen er tegenwoordig bij. Misschien kun je daar zelf tegen, maar doe je het je partner en kinderen aan?”

Ook zonder bedreigingen kan het behoorlijk hard zijn, bijvoorbeeld door alle (sociale) media-aandacht. Of in de woorden van Pechtold: “Je wordt al kapotgemaakt nog voor je bent begonnen. Daarbij, als je te kort blijft, ben je een wachtgeldtrekker. Te lang, dan ben je weer een plucheplakker.”

Volgens de oud-D66-leider leidt dit ertoe dat steeds minder “mensen met echte kwaliteiten” er zin in hebben. “Je hoeft maar één keer op Twitter te kijken om te denken: daar heb ik geen behoefte aan.”

“Soms heb je een onwillige Kamer, die moet je dan toch kunnen meekrijgen“, aldus Oud-minister Rosenthal (VVD)

Wat betreft vakinhoudelijke kennis is enige affiniteit met je portefeuille genoeg, vinden de drie. Een onderwijsminister hoeft er dus geen hele carrière op te hebben zitten in het onderwijs. Maar er is wel een minimum aan kennis vereist, benadrukt Pechtold. “Op Justitie zet je wel een jurist en op Buitenlandse Zaken iemand die zijn talen spreekt.”

Het is sowieso een pre voor een bewindspersoon om de gave van het woord te hebben; debatteren is immers een van de kerntaken. “Soms heb je een onwillige Kamer, die moet je dan toch kunnen meekrijgen”, zegt Rosenthal. Verder is het handig als iemand de Haagse mores kent, zegt De Vries, die zelf na een lange staat van dienst binnen het CDA staatssecretaris werd. “Den Haag zit wel echt anders in elkaar dan bijvoorbeeld het bedrijfsleven.”

Een aantal voorwaarden en gewenste eigenschappen dus, maar dan ben je er nog niet. Want de poppetjespuzzel heeft nog een paar complicerende factoren. Zo wordt er steeds meer gelet op de man-vrouwverhouding in het kabinet. Volgens formateur Rutte zijn daar geen keiharde afspraken over gemaakt. “Maar je wil dat het wel wat diverser wordt dan het vorige kabinet.”

We zoeken nog een katholieke vrouw, wie hebben we?“, aldus Formateur Jan Peter Balkenende tegen Jack de Vries

Daarbij hanteren partijen zelf ook nog criteria, bijvoorbeeld regionale spreiding en bij het CDA een verdeling van katholieken en protestanten. De Vries: “Ik weet nog dat Jan Peter Balkenende tegen mij zei tijdens de formatie van zijn vierde kabinet: ‘we zoeken nog een katholieke vrouw, wie hebben we?’ Toen werd Ank Bijleveld staatssecretaris.”

Screening, op gesprek en aan de slag

Als de mensen zijn gevonden, ja hebben gezegd en de definitieve lijstjes zijn ingeleverd door de partijen, volgt de screening door de AIVD. De veiligheidsdienst kijkt alleen of een kandidaat-bewindspersoon in de systemen voorkomt. De AIVD doet geen actief onderzoek en geeft geen advies. Verder wordt gekeken in het justitieel documentatieregister en het fiscale dossier van de kandidaat bij de Belastingdienst.

Daarna volgen de sollicitatiegesprekken waarin de formateur vraagt naar mogelijke lijken in de kast. Ook zakelijke en financiële belangen, zoals aandelen of functies in een onderneming, komen daar aan de orde. Als er een schijn van belangenverstrengeling is, moet de beoogde bewindspersoon die belangen ‘op afstand zetten’ bijvoorbeeld door aandelen te verkopen of een (neven)functie op te zeggen.

Door een deur

De formateur informeert bij beoogd ministers en staatssecretarissen of ze wel met elkaar door een deur kunnen. Meestal is dat geen probleem, maar het kan tot extra gepuzzel leiden. Zo moest Joop den Uyl in de formatie van 1972-73 met VARA-coryfee Marcel van Dam leuren bij vier ministers. De eerste drie wilden “de lastpak” niet hebben als staatssecretaris.

Formateur Rutte begint maandag met deze gesprekken, hij verwacht er vier dagen over te doen. Komende zondag worden er namen van kandidaat-bewindspersonen bekendgemaakt. Het is nog onduidelijk of alle namen in een keer naar buiten komen of dat alleen de namen worden vrijgegeven van de mensen die de volgende dag op gesprek komen.

Als de gesprekken erop zitten, en er geen lijken uit de kast gevallen zijn, dan pas is het gepuzzel met de poppetjes klaar en kunnen de ministers met de koning op het bordes gaan staan. Zoals het er nu naar uitziet, zal dat ergens midden januari zijn.

Lees: Partijen puzzelen met poppetjes, wie staan er straks op het bordes? NOS 29.12.2021

Lees: Hoe Rutte tóch weer premier werd: geduld, een vleugje pr en boterhammen met kaas AD 29.12.2021

Lees: Klaas Dijkhoff over het jaar dat hij de Haagse politiek verliet: ‘Ik wilde Rutte niet opvolgen als premier’ AD 29.12.2021

lees: Institutioneel racisme erkend in coalitieakkoord: ‘Overheid moet aan de bak’ MSN 28.12.2021

lees: Institutioneel racisme erkend in coalitieakkoord: ‘Overheid moet aan de bak’ NU 28.12.2021

lees: Nog nooit had de ontsnappingskunstenaar van het Binnenhof het zo benauwd als op 1 april AD 28.12.2021

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is AVvXsEhXdWShtR4vuLIflHf0dc0L9NosX8-bWN8dhw8jyMxwgcr9MZYl6tZp3s5lvhBlCn3T14-561Kf-zDWtLSaUCH9UfsZmUieV6ULEUbWI3DpRgWRklxoohQusP1-SO-UoyxPiBcwfcuZG7qcNpOoKlwUf06gqTBa2dwtC1YKjYSV_CnMRNjUTA=s320

Lees: D66-minister Van Engelshoven keert niet terug in nieuw kabinet NOS 28.12.2021

Lees: Ook D66-bewindsvrouw Ingrid van Engelshoven keert niet terug in nieuw kabinet NU 28.12.2021

Lees: Van Engelshoven bevestigt vertrek: ‘Ik wil ruimte bieden aan nieuw bloed’ AD 28.12.2021

Lees: Onderwijsminister Van Engelshoven (D66) niet in nieuw kabinet  MSN 28.12.2021

Lees: Minister Sander Dekker keert niet terug in nieuw kabinet AD 27.12.2021

Lees: Minister Sander Dekker keert niet terug in Rutte IV: ’Tijd voor iets anders’ MSN 27.12.2021

lees: Deze bewindspersonen keren niet terug in Rutte IV Elsevier 27.12.2021

Meer: kabinetsformatie 2021 

Lees: Letterlijke tekst persconferentie formateur Rutte op 17 december 2021

Lees: Inleidende verklaring persconferentie formateur Rutte 17 december 2021

Lees: Invulling posten 17.12.2021

Zie : coalitieakkoord.pdf 15.12.2021

Zie: Brief aan de Voorzitter van de Tweede Kamer 13.12.2021

Zie: Brief informateurs over brief van Kamerlid Klaver 09.12.2021

Zie: Brief informateurs over de voortgang werkzaamheden 06.12.2021

Zie: Brief informateurs over de voortgang werkzaamheden 25.11.2021

Zie: Brief informateurs over berichtgeving stukken kabinetsformatie 17.11.2021

Zie: Brief informateurs Remkes en Koolmees aan voorzitter Tweede Kamer 11.11.2021

Zie: Letterlijke tekst persconferentie informateurs Remkes en Koolmees over stand van zaken van kabinetsformatie 18.10.2021

Zie: Inleidende verklaring persconferentie informateurs Johan Remkes en Wouter Koolmees 06.10.2021

Zie: Aanbiedingsbrief eindverslag informateur Remkes 30.09.2021

Zie: Eindverslag informateur Remkes 30.09.2021

Zie: Letterlijke tekst persconferentie informateur Remkes bij aanbieding eindverslag 30.09.2021

Lees: Eindverslag informateur Hamer 02.09.2021Meer:Dossier RUTTE IV | AD.nl

Meer: Dossier Kabinetsformatie | AD.nl

Meer: Formatie  RTL

Meer: Formatie 2021 NU

Meer: Formatie artikelen Elsevier

Meer: Dossier Onder Politici | AD.nl

Meer: Op weg naar een nieuw kabinet | NOS

Zie ook: Grote onrust op Links op weg naar Rutte 4 !! – de nasleep

Zie ook: Grote onrust op Links op weg naar Rutte 4 !!

zie verder: Verkiezingen 2e kamer op 17 maart 2021

Lees: Nieuw kabinet lijkt verder weg dan ooit, hoe nu verder? NU 01.09.2021

Lees: Wat wil jij weten over de formatie? NU 01.09.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van het nieuwe Kabinet – deel 126 – Tussenstand 23.12.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van het nieuwe Kabinet – deel 125 – 17.12.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 124 – debat 2e kamer over het Regeerakkoord 16.12.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 123 – presentatie Regeerakkoord 15.12.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 122 – fractieoverleg nieuw coalitieakkoord 14.12.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 121 – Eindstand onderhandelingen 13.12.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 120 – Tussenstand onderhandelingen 10.12.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 119 – Voortgang onderhandelingen 09.12.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 118 – Tussenstand onderhandelingen 06.12.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 117 – Voortgang onderhandelingen 05.12.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 116 – Voortgang onderhandelingen 27.11.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 115 – Voortgang onderhandelingen 25.11.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 114 – Tussenstand onderhandelingen 23.11.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 113 – Tussenstand onderhandelingen 22.11.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 112 – Tussenstand onderhandelingen 19.11.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 111 – Tussenstand onderhandelingen 18.11.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 110 – 2e lek onderhandelingen 17.11.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 109 – Tussenstand onderhandelingen 15.11.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 108 – Tussenstand onderhandelingen 12.11.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 107 – Tussenstand onderhandelingen 11.11.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 106 – Tussenstand onderhandelingen 10.11.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 105 – Tussenstand onderhandelingen 07.11.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 104 – onderhandelingsronde 04.11.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 103 – onderhandelingsronde 03.11.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 102 – onderhandelingsronde 02.11.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 101 – Tussenstand onderhandelingen 01.11.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 100 – Tussenstand onderhandelingen 28.10.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 99 – Tussenstand onderhandelingen 27.10.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 98 – onderhandelingsronde 25.10.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 97 – onderhandelingsronde 18.10.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 96 – onderhandelingsronde 16.10.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 95 – onderhandelingsronde 11.10.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 94 – bezinning onderhandelingen 09.10.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 93 – onderhandelingsronde 07.10.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 92 – aftrap 2e ronde -onderhandelingen 06.10.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 91 – debat 05.10.2021 2e ronde – Johan Remkes en Wouter Koolmees als nieuwe informateurs om Rutte IV te vormen

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 90 – lek vanuit de formatiestukken

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 89 – bezinning onderhandelingen 02.10.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 88 – bezinning onderhandelingen 01.10.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 87 – onderhandelingsronde 30.09.2021 – verslag Remkes

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 86 – onderhandelingsronde 29.09.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 85 – tussenstand onderhandelingen 28.09.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 84 – onderhandelingsronde 27.09.2021

Zie ook: De spanningen nemen toe op weg naar de formatie van de nieuwe coalitie van Kabinet Rutte 4 – deel 83 – voortgang onderhandelingen 26.09.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 82 – tussenstand onderhandelingsronde 24.09.2021

Zie ook: De spanningen nemen toe op weg naar de formatie van de nieuwe coalitie van Kabinet Rutte 4 en de Begroting 2022 – deel 81 – tussenstand onderhandelingen 22.09.2021

Zie ook: De spanningen nemen toe op weg naar de formatie van de nieuwe coalitie van Kabinet Rutte 4 en de Begroting 2022 – deel 80 – tussenstand onderhandelingen 21.09.2021

Zie ook: De spanningen nemen toe op weg naar de formatie van de nieuwe coalitie van Kabinet Rutte 4 en de Begroting 2022 – deel 79 – tussenstand onderhandelingen 20.09.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 78 – dag 2 tussenstand onderhandelingsronde 19.09.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 77 – dag 1 tussenstand onderhandelingsronde 18.09.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 76 – tussenstand onderhandelingen 16.09.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 75 – onderhandelingsronde 15.09.2021

Zie ookOp weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 74 – tussenstand onderhandelingsronde 13.09.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 73 – bezinning onderhandelingen 12.09.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 72 – bezinning onderhandelingen 11.09.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 71 – bezinning onderhandelingen 10.09.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 70 – onderhandelingen 09.09.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 69 – 2e kamer onderhandelingen 08.09.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 68 – 2e kamer debat onderhandelingen 07.09.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 67 – bezinning onderhandelingen 06.09.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 66 – bezinning onderhandelingen 05.09.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 65 – bezinning onderhandelingen 04.09.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 64 – tussenstand onderhandelingen 03.09.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 63 – verslag tussenstand onderhandelingen 02.09.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 62 – tussenstand onderhandelingsronde 01.09.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 61 – onderhandelingsronde 31.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 60 – onderhandelingsronde 30.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 59 – tussenstand onderhandelingsronde 29.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 58 – tussenstand onderhandelingsronde 28.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 57 – tussenstand onderhandelingsronde 27.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 56 – tussenstand onderhandelingsronde 26.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 55 – onderhandelingsronde 25.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 54 – onderhandelingsronde 24.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 53 – onderhandelingsronde 23.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 52 – tussenstand onderhandelingsronde 22.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 51 – onderhandelingsronde op 20.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 50 – tussenstand onderhandelingsronde 19.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 49 – onderhandelingsronde verder op 19.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 48 – onderhandelingsronde verder op 18.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 47 – onderhandelingsronde verder op 17.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 46 – onderhandelingsronde verder op 16.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 45 – tussenstand onderhandelingsronde 10.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 44 – tussenstand onderhandelingsronde 15.07.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 43 – tussenstand onderhandelingsronde 09.07.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 42 – tussenstand onderhandelingsronde vanaf 29.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 41 – 2e kamer debat 23.06.2021 eindverslag verkenningsronde

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 40 – eindverslag verkenningsronde 22.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 39 – verkenningsronde 21.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 38 – tussenstand verkenningsronde 20.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 37 – verkenningsronde 18.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 36 – tussenstand verkenningsronde 17.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 35 – tussenstand verkenningsronde 16.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 34 – verkenningsronde 15.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 33 – verkenningsronde 14.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 32 – verkenningsronde 11.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 31 – verkenningsronde 10.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 30 – verkenningsronde 09.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 29 – verkenningsronde 08.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 28 – verkenningsronde 07.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 27 – verkenningsronde 04.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 26 – verkenningsronde 03.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 25 – verkenningsronde 02.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 24 – verkenningsronde 01.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 23 – verkenningsronde 31.05.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 22 – tussenstand verkenningsronde 28.05.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 21 – verkenningsronde 27.05.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 20 – verkenningsronde 26.05.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 19 – de verkenningsronde gaat een nieuwe fase in !!!

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 18 – tussenstand verkenningsronde 20.05.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 17 – verkenningsronde Jongeren en Kunst/Cultuursector 20.05.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 16 – verkenningsronde grote partijen 18.05.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 15 – verkenningsronde kleine partijen 17.05.2021

Zie ookOp weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 14 – start verkenningsronde met Informateur Mariëtte Hamer vanaf 17.05.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 13 – Debat 12.05.2021 en benoeming nieuwe Informateur Mariëtte Hamer

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 12 – vanaf 10.05.2021 weer op weg

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 11 – op weg naar de inhoudelijke formatie

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 10 – verkenningsronde vertraagd

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 9 – verkenningsronde vanaf 25.04.2021 weer verder

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 8 – verkenningsronde 20.04.2021 en 21.04.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 7 – volgende verkenningsronde vanaf 19.04.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 6 – volgende verkenningsronde vanaf 13.04.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 5 – nieuwe start verkenningsronde vanaf 08.04.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 4 – voortgangsoverleg 06.04.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 3 – Debat 31.03.2021– 01.04.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 2

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 1

Zie ook: Aftrap Verkiezingen 2e kamer op 17 maart 2021 – op weg naar de uitslag

Zie verder: De val van Rutte III vanwege het gedonder met de belastingdienst

december 29, 2021 - Posted by | Uncategorized

6 reacties

 1. […] Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van het nieuwe Kabinet – deel 127 – Tussenstand 29.1… […]

  Pingback door Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van het nieuwe Kabinet – deel 128 – Voortgang 30.12.2021- verdeling ministerposten « Debat in de Digitale Hofstad | december 31, 2021

 2. […] Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van het nieuwe Kabinet – deel 127 – Tussenstand 29.1… […]

  Pingback door Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van het nieuwe Kabinet – deel 129 – Voortgang 02.01.2022- verdeling ministerposten en staatssecretarissen « Debat in de Digitale Hofstad | januari 2, 2022

 3. […] Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van het nieuwe Kabinet – deel 127 – Tussenstand 29.1… […]

  Pingback door Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van het nieuwe Kabinet – deel 130 – Voortgang 03.01.2022- verdeling posten: minister en staatssecretarissen « Debat in de Digitale Hofstad | januari 4, 2022

 4. […] Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van het nieuwe Kabinet – deel 127 – Tussenstand 29.1… […]

  Pingback door Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van het nieuwe Kabinet – deel 131 – Voortgang 06.01.2022- verdeling posten: minister en staatssecretarissen « Debat in de Digitale Hofstad | januari 7, 2022

 5. […] Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van het nieuwe Kabinet – deel 127 – Tussenstand 29.1… […]

  Pingback door Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van het nieuwe Kabinet – deel 132 – Voortgang 08.01.2022- Eindverslag verdeling posten: minister en staatssecretarissen « Debat in de Digitale Hofstad | januari 8, 2022

 6. […] Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van het nieuwe Kabinet – deel 127 – Tussenstand 29.1… […]

  Pingback door Kabinet Rutte 4 – deel 133 – de beëdiging van het nieuwe Kabinet op 10.01.2022 « Debat in de Digitale Hofstad | januari 11, 2022


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: