Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Kabinet Rutte 3 – Nederland ook in de strijd tegen IS in Irak en verder – deel 11c – nasleep onderzoek Hawija Irak

Burgemeester gebombardeerde Hawija: hulp NL stelt niets voor

Er is nog weinig terecht gekomen van de beloofde schadevergoeding aan het gebombardeerde Hawija, de Iraakse stad die door Nederlandse F-16’s in 2015 werd gebombardeerd, waarbij zeker 70 burgerdoden vielen. Dat zegt de burgemeester van de stad, die in Den Haag is voor een vredesconferentie.

De compensatie werd vorig jaar door minister Bijleveld van Defensie beloofd. Het geld was bedoeld om onder meer de vernietigde infrastructuur te herstellen en werkgelegenheid te bevorderen. Nederland liet zich daarmee van zijn beste kant zien, zegt de burgemeester, “maar in werkelijk is er niets gebeurd”.

Er loopt nog steeds de schadeclaim van tientallen Irakezen die gedupeerd zijn door het Nederlandse bombardement op Hawija. Het bombardement op een autobommenfabriek van IS zette een reeks explosies in gang waardoor een hele wijk werd verwoest. Zeker zeventig burgers kwamen om.

Burgemeester van door Nederlandse bommen getroffen Hawija: ‘We zijn teleurgesteld’

De hulp wordt gecoördineerd door twee hulporganisaties van de Verenigde Naties, maar volgens burgemeester Ali werken zij niet transparant met de lokale autoriteiten samen. “Ik weet niet met wie ze contact hebben, maar het is niet met ons. Ik weet ook niet wat ze gaan doen.”

Dat leidt tot veel teleurstelling bij de inwoners van Hawija. “Onze mensen hebben zowel lichamelijk als psychisch veel geleden. Daarnaast zijn ze hun bezittingen kwijt en kunnen ze moeilijk rondkomen.” De burgemeester hoopt de komende dagen met politici en ambtenaren in gesprek te komen over de hulp aan Hawija.

Demissionair Defensieminister Kamp, de opvolger van de afgetreden minister Bijleveld, schreef vorige maand aan de Tweede Kamer dat de hersteloperatie nog maar net is begonnen. In de afgelopen maanden zijn er voornamelijk voorbereidingen getroffen, zoals het vinden van een aannemer en het beoordelen van ingediende offertes.

Meer:

Lees: Burgemeester gebombardeerde Hawija: hulp NL stelt niets voor NOS 01.12.2021

Lees: Veel weerstand in onderzoek naar het bloedige bombardement door Nederland in Hawija NRC 01.12.2021

lees: Hawija_(Kamerstuk_27925-714)_en_stand_van_zaken_vrijwillige_vergoedingen_wapeninzet_Hawija 02.10.2020

lees: 210420_hawija feitenonderzoek

Lees: Irak: internationale gevechtscoalitie staakt strijd tegen IS Telegraaf 09.12.2021

Lees: Irak: coalitie tegen IS heeft gevechtsmissie beëindigd MSN 09.12.2021

Zie ook: Kabinet Rutte 3 – Nederland ook in de strijd tegen IS in Irak en verder – deel 11b nasleep onderzoek Hawija Irak

Zie ook: Kabinet Rutte 3 – Nederland ook in de strijd tegen IS in Irak en verder – deel 11a – nasleep onderzoek Hawija Irak

december 3, 2021 - Posted by | Uncategorized

Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: