Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Scherpenzeel, als het Gallië van Nederland, blijft een zelfstandige gemeente – de nasleep

Ontslag waarnemend burgemeester Eppie Klein (SGP) definitief

De ontslagen waarnemend burgemeester Eppie Klein (SGP) kan voorlopig niet terugkeren in de gemeente Scherpenzeel. De Gelderse commissaris van de koning mocht hem naar huis sturen en ook een nieuwe waarnemend burgemeester benoemen, heeft de voorzieningenrechter in Arnhem bepaald. Dat betekent dat Scherpenzeel nu een nieuwe burgemeester krijgt, omdat een hoger beroep van Klein nog maanden zou duren.

De Gelderse commissaris van de koning Berends ontsloeg Klein op 7 oktober 2021, direct nadat minister Ollongren van Binnenlandse Zaken had besloten dat de gemeente Scherpenzeel zelfstandig mag blijven, iets waartegen de provincie Gelderland jarenlang heeft gestreden. Berends en Klein kregen tijdens het herindelingsproces hooglopende ruzie over integriteit en betrouwbaarheid.

Verstoorde relatie

Volgens Berends kon Klein niet langer functioneren vanwege zijn “bestuurlijk handelen.” Dat draait volgens Omroep Gelderland allemaal om een brief die buiten medeweten van Klein en onder zijn naam zou zijn geschreven. Klein ontkent dat. Appberichtjes die waren opgevraagd door de regionale omroep lieten een beeld zien van een ronduit verstoorde relatie.

Klein vocht zijn ontslag aan via een kort geding bij de bestuursrechter. Volgens zijn advocaat was Berends niet bevoegd Klein te ontslaan. Ze wilden dat de voorzieningenrechter het besluit zou schorsen, zodat Klein zou kunnen terugkeren als waarnemend burgemeester.

Nauwelijks regels

Maar de voorzieningenrechter oordeelt dat Berends en een deel van de gemeenteraad reden hadden om het vertrouwen in de waarnemend burgemeester te verliezen. Hij legde wisselende verklaringen af tijdens het herindelingsproces, stelt de rechter. Klein blijft ontheven uit zijn ambt tijdens de bezwaarprocedure die nog loopt.

De kwestie kwam voor rechter omdat er nauwelijks landelijke regels zijn voor het ontslaan van waarnemend burgemeesters door een commissaris van de koning.

Zie ook: Scherpenzeel, als het Gallië van Nederland, blijft een zelfstandige gemeente

Meer: scherpenzeel Eppie Klein – Bing

Bekijk verder ook;

november 27, 2021 - Posted by | Uncategorized

Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: