Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

De nog Langere arm van Erdogan vanuit Turkije – deel 19

Turks EU-lidmaatschap verder weg dan ooit door rel Erdogan met ambassadeurs

De rel rond het mogelijke uitzetten van ambassadeurs door Turkije heeft de toch al gespannen relatie met de Europese Unie opnieuw op scherp gezet. Door het optreden van president Recep Tayyip Erdogan is EU-lidmaatschap verder weg dan ooit voor Turkije.

Erdogan kondigde zaterdag aan de ambassadeurs van tien westerse landen, waaronder die van Nederland en vijf andere EU-lidstaten, uit te willen zetten. Dit omdat zij opriepen tot het vrijlaten van Osman Kavala, een Turkse zakenman, filantroop en mensenrechtenactivist die al vier jaar zonder veroordeling vast zit. Erdogan vindt dit “buitenlandse inmenging” en noemde de oproep “onfatsoenlijk”.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is lange%2Barm%2BOsman%2BKavala%2B%25282%2529.jpg

Maandag kwam Erdogan echter alweer terug op zijn dreigement en mochten de ambassadeurs toch blijven. De Turkse president schildert de met een sisser afgelopen rel af als een overwinning op het “bemoeizuchtige” westen, maar het betekent volgens oud-Europarlementariër en Turkije-kenner Joost Lagendijk vooral gezichtsverlies voor hem en Turkije zelf.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is lange%2Barm%2BOsman%2BKavala%2B%25286%2529.jpg

“De kans op EU-lidmaatschap voor Turkije op de korte termijn was al zo goed als nul, en dit heeft het zeker niet verder geholpen. Het is steeds weer een bevestiging van een eerdere analyse van het westen: onder Erdogan valt met Turkije eigenlijk geen zaken te doen.”

Buitenland

Zie ook: Waarom Erdogan dreigde westerse ambassadeurs Turkije uit te zetten

Turkije wil juist graag (al vele jaren) lid worden van de EU, in de hoop dat het economisch kan profiteren. Maar volgens de in Istanboel woonachtige Lagendijk is Turkije is echter allang geen kandidaat-lidstaat meer die slechts een paar dingen hoeft te veranderen voor lidmaatschap.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is lange%2Barm%2BOsman%2BKavala%2B%25285%2529.jpg

“Formeel wordt er wel onderhandeld en is Turkije nog altijd kandidaat-lidstaat, maar in de praktijk gebeurt er al een hele tijd niks. Zolang Erdogan aan de macht is, gaat dat lidmaatschap er ook niet komen.”

Het land, en met name Erdogan, toont zich volgens Lagendijk namelijk niet bereid om de benodigde veranderingen aan te brengen in hun wetgeving en gedrag op het gebied van democratie en mensenrechten. Zo worden veel journalisten en politieke en maatschappelijke dissidenten zonder proces vastgehouden in gevangenissen, iets wat ook ten grondslag ligt aan de recentste rel.

Buitenland

Zie ook: Turkije wil op korte termijn lidmaatschap Europese Unie

Beide partijen trekken nog niet officieel de stekker uit de onderhandelingen, ook al slinkt de al geringe kans dat Turkije toetreedt tot de EU steeds verder. “Alleen het vooruitzicht op lidmaatschap gaf de Turkse economie al een boost, omdat Europese bedrijven eerder geneigd waren er te investeren”, legt Lagendijk uit. “Als dat vooruitzicht officieel wegvalt, wordt de positie van Turkije als interessant investeringsland aangetast. Dat weet Erdogan ook.”

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is lange%2Barm%2BOsman%2BKavala.jpg

Vanwege de ligging van Turkije, als kruispunt tussen Europa en het Midden-Oosten, is het voor de EU juist een strategische partner waar deals mee gesloten moeten worden, zoals tijdens de Syrische vluchtelingencrisis in 2015. Dat zorgt voorlopig voor een onvervalste patstelling.

“De EU ziet dat Turkije weinig doet om het lidmaatschap waard te zijn, maar wil ook weer niet tegen de schenen schoppen. Er moeten nog wel zaken gedaan worden.

NUweekend

Zie ook: Hoe migranten worden ingezet in een machtsspel tussen Turkije en de EU

Niet Turkije op zich, maar Erdogan zelf vormt de grootste belemmering, ziet Lagendijk. “Veel Europese landen hebben principieel niks tegen Turkije en zijn van mening dat het gewoon lid zou kunnen worden als het zich aan de regels houdt. Maar zelfs de meest optimistische landen zien in dat dat met Erdogan aan de macht niet gaat gebeuren.”

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is lange%2Barm%2BOsman%2BKavala%2B%25284%2529.jpg

De ambassadeurs lieten een verklaring uitgaan waarin zij beloofden zich niet in binnenlandse aangelegenheden te mengen. Dat was vooral om Erdogan de kans te geven nog iets van zijn geloofwaardigheid te redden, een die hij snel met beide handen aangreep. De schade was volgens Lagendijk echter al aangericht.

“Erdogan heeft hier te hoog ingezet, terwijl zijn positie in zowel binnen- als buitenland zwakker dan ooit is. Daarmee heeft hij zijn hand overspeeld en daarna moeten inbinden omdat de druk te groot werd. Ook de mensen om hem heen zullen op hem ingepraat hebben dat dit niet verstandig was.”

Erdogan ontkent dat Turkije een totalitaire staat wordt

Erdogan ontkent dat Turkije een totalitaire staat wordt

Erdogan zou daarom wel eens zelf het grootste slachtoffer kunnen worden van zijn recentste dreigement richting het westen. Zijn populariteit brokkelt af door de slecht draaiende Turkse economie. In het verleden leverden nationalistische uitbarstingen en daden Erdogan nog de nodige sympathie op onder Turkse kiezers, of zorgden ze in ieder geval voor tijdelijke afleiding van de problemen. Dat gaat nu niet meer te lukken, denkt Lagendijk.

“Hij zal best oprecht kwaad zijn geweest over de oproep Kavala vrij te laten, maar de harde retoriek die volgde doet het alleen nog goed bij de harde kern van zijn electoraat en dat is een steeds kleiner deel van de bevolking. Vooral de mensen die teleurgesteld zijn door hun eerdere stem op Erdogan, trappen hier niet meer in.”

In 2023 zijn er Turkse verkiezingen, waarbij Erdogan zijn lang almachtig gewaande positie zomaar kan verliezen. Dat zou volgens Lagendijk de deur voor Turkse toetreding tot de EU weer openzetten. “Tot die tijd gaat er niks gebeuren, maar met een andere president, en dat zou in 2023 best eens kunnen, kunnen veel EU-landen zich weer voorstander tonen van Turkse toetreding.”

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is 060f2-turkije2bcoup.jpg

In Osman Kavala ziet Erdogan een soort Turkse George Soros

Rondom de Turkse zakenman Osman Kavala is een internationale diplomatieke rel losgebarsten. Wie is hij en waarom vindt Erdogan hem zo bedreigend?

Lange tijd verdiende Osman Kavala (64) zijn geld als zakenman. Hij werd geboren in een familie die goede zaken deed in de tabakshandel. Osman zelf studeerde management in Ankara en later economie aan de universiteit van Manchester. Na het overlijden van zijn vader stopte hij met zijn promotieonderzoek in New York om het familiebedrijf te bestieren.

Maar een doorsnee zakenman was hij niet. De New York Times schrijft dat hij eens een hotelproject afblies nadat hij in een film had gezien dat veel schildpadden eieren legden op het strand waar dat hotel zou moeten komen. De afgelopen twintig jaar was hij vooral actief in het maatschappelijke middenveld en richtte verschillende non-profitorganisaties op op het gebied van kunst, cultuur en het milieu.

Als oprichter van Anadolu Kültür (Anatolische Cultuur) stimuleerde hij culturele diversiteit en activiteiten rondom Koerdische en Armeense cultuur. Een zeer gevoelige zaak in Turkije. Hij was ook de drijvende kracht achter het project Spaces of Culture, met wederom als doel diversiteit en culturele uitwisseling. Kavala vertelde hier vol enthousiasme over aan iedereen die hij ontmoette, schrijft de huidige directeur van Anadolu Kültür in het jaarverslag. Ook de Nederlandse ambassade werkte hieraan mee.

Zulke activiteiten maakten Kavala al snel verdacht in de ogen van president Recep Tayyip Erdogan. Die noemde Kavala een ‘overblijfsel van Soros’ – de zakenman en filantroop George Soros, vaak gehaat in rechts-populistische kringen, stopte in 2018 met al zijn activiteiten in Turkije. In een recente brief zegt Kavala zelf alleen maar bestuurslid van de Turkse afdeling van Open Society Foundation (OSF) te zijn geweest en geen vertegenwoordiger van Soros of OSF. Maar het past goed in het verhaal dat Kavala onderdeel is van een buitenlandse samenzwering tegen de Turkse staat. Ook Kavala zelf denkt dat dit de reden is dat hij nog steeds vastzit, vertelde hij aan persbureau AFP.

Precies vier jaar zat Osman Kavala opgesloten, toen de ambassadeurs vorige week een gezamenlijke oproep deden om hem vrij te laten. In oktober 2017, bij terugkomst van een projectbezoek in Gaziantep werd hij op het vliegveld opgepakt. Het was het begin van een lange serie aanklachten zonder harde bewijzen, van spionage tot het omverwerpen van de regering. In februari 2020 werd hij vrijgesproken, maar opnieuw opgepakt toen hij de gevangenis wilde verlaten.

Erdogan zegt dat de ambassadeurs geobsedeerd zijn door Osman Kavala. Maar dat Erdogan voor één dissident de diplomatieke relaties met tien landen op het spel zet, het lidmaatschap in de Raad van Europa riskeert, op een moment dat westerse investeringen hard nodig zijn, laat vooral zien dat hij zelf bereid is om een heel hoge prijs te betalen voor de afrekening met Kavala en alles waar hij voor staat.

Lees ook:

De Turkse regering wil tien buitenlandse ambassadeurs tot ‘persona non grata’ verklaren.

Enkele dagen geleden riepen deze ambassadeurs gezamenlijk op tot de vrijlating van Osman Kavala. Deze zakenman en filantroop zit sinds vier jaar in de gevangenis.

Zie ook: Terugblik: De mislukte staatsgreep in Turkije

zie meer: coup turkije – YouTube

Meer over: OSMAN KAVALA ERDOGAN GEORGE SOROS OSF TURKIJE ANADOLU KÜLTÜR 

Lees: Turkse politie beëindigt met harde hand protest tegen geweld jegens vrouwen AD 26.11.2021

Lees: Turkse politie slaat vrouwenmars neer: ‘Ik voel me onveilig als vrouw’ RTL 26.11.2021

Lees: Turkse politie beëindigt protest tegen geweld tegen vrouwen RTL 26.11.2021

Lees: Turkse politie grijpt in bij protest tegen geweld tegen vrouwen NOS 26.11.2021

Lees: Turkse politie beëindigt protest tegen geweld tegen vrouwen MSN 26.11.2021

Lees: Turkse politie beëindigt protest tegen geweld tegen vrouwen Telegraaf 26.11.2021

Lees: Turkse politie grijpt in bij protest tegen geweld jegens vrouwen NU 26.11.2021

Lees: Turkse politie beëindigt protest tegen geweld tegen vrouwen MSN 26.11.2021

Lees: Turkse rechter: Osman Kavala blijft voorlopig in de gevangenis NOS 26.11.2021

Lees: Turkse rechter laat zakenman Kavala in de cel MSN 26.11.2021

Lees: Gaat Erdogan criticus Osman Kavala vrijlaten na druk uit Europa? NOS 25.11.2021

Lees: Rutte verdedigt ambassadeur bij Erdogan: ‘Doen we volgende keer weer’ NU 31.10.2021

Lees: Rutte verdedigt ambassadeur bij Erdogan: ‘Doen we volgende keer weer’ MSN 31.10.2021

Lees: Ambassadeurs in Turkije laten zich de mond snoeren RTL 29.10.2021

Lees: Oud-minister Ben Bot kent spelletje van Erdogan: ‘Elke keer soort toneelstukje’ AD 26.10.2021

Lees: Turks EU-lidmaatschap verder weg dan ooit door rel Erdogan met ambassadeurs NU 26.10.2021

Lees: Turks EU-lidmaatschap verder weg dan ooit door rel Erdogan met ambassadeurs MSN 26.10.2021

Lees: Turkse influencer berecht om foto’s in Amsterdams seksmuseum: ‘Turkije geeft grens aan’ MSN 26.10.2021

Lees: Turkse influencer voor de rechter na foto met seksspeeltje in seksmuseum Amsterdam Telegraaf 26.10.2021

Lees: Turkse influencer berecht om foto’s in Amsterdams seksmuseum: ‘Turkije geeft grens aan’ RTL 26.10.2021

Lees: Knapen: Nederland staat nog altijd achter oproep aan Erdogan om activist Kavala vrij te laten AD 26.10.2021

Lees: Knapen over statement ambassadeurs: ’Het was niet zo bedoeld’ Telegraaf 26.10.2021

Lees: Knapen over statement ambassadeurs: ’Het was niet zo bedoeld’ MSN 26.10.2021

Lees: Nederlandse ambassadeur en collega’s mogen toch in Turkije blijven  RTL 25.10.2021

Lees: Ambassadeurs in Turkije mogen toch blijven van Erdogan NU 25.10.2021

Lees: Ambassadeurs in Turkije mogen toch blijven van Erdogan MSN 25.10.2021

Lees: Turkije stuurt Nederlandse ambassadeur en anderen toch niet weg AD 25.10.2021

Lees: Turkije stuurt Nederlandse ambassadeur en anderen toch niet weg MSN 25.10.2021

Lees: Turkije ziet af van wegsturen ambassadeurs na gezamenlijk Twitter-statement NOS 25.10.2021

Lees: Ambassadeurs Turkije bemoeien zich niet meer met binnenlandse zaken Erdogan NU 25.10.2021

Lees: Nederland krabbelt terug in rel met Erdogan Telegraaf 25.10.2021

Lees: Nederland krabbelt terug in rel met Erdogan MSN 25.10.2021

Lees: Turkije verwelkomt verklaring Nederlandse ambassadeur en anderen MSN 25.10.2021

Lees: Kan de diplomatieke Turkse rel nog met een sisser aflopen? NU 24.10.2021

Lees: Hoe nu verder met de ambassadeurs in Turkije? ‘Internationale rel als dit doorgaat’ NOS 24.10.2021

Lees: Van ondernemer en weldoener naar spil in diplomatiek rel, dit is Osman Kavala (64) MSN 24.10.2021

Lees: Van Turkse zakenman en filantroop tot ‘terrorist’: een portret van Osman Kavala (64) AD 24.10.2021

Lees: Van ondernemer en weldoener naar spil in diplomatiek rel, dit is Osman Kavala (64) RTL 24.10.2021

Lees: Wie is Osman Kavala, middelpunt van diplomatieke rel Turkije? NOS 24.10.2021

Lees: In Osman Kavala ziet Erdogan een soort Turkse George Soros Trouw 24.10.2021

Lees: Turkse defensieminister waarschuwt voor allianties binnen de NAVO MSN 23.10.2021

Lees: Kamerleden ontstemd door uitzetting ambassadeurs NOS 23.10.2021

Lees: Tweede Kamer ontstemd over uitzetting ambassadeurs: ‘Dictator Erdogan laat weer eens zijn ware gezicht zien’ AD 23.10.2021

Lees: Kamerleden over uitzetting ambassadeurs: ‘Turkije op ramkoers’ MSN 23.10.2021

Lees Kamer ziet Turkije ‘op ramkoers’ met uitzetting ambassadeurs MSN 23.10.2021

Lees: Kamerleden over uitzetting ambassadeurs: ‘Turkije op ramkoers’  RTL 23.10.2021

Lees: Turkije gaat Nederlandse en andere ambassadeurs uitwijzen MSN 23.10.2021

Lees: Turkije gaat Nederlandse en andere ambassadeurs uitwijzen in rel om zakenman NU 23.10.2021

Lees: Turkije wil Nederlandse ambassadeur en negen anderen uitzetten RTL 23.10.2021

Lees: Turkije gaat Nederlandse en andere ambassadeurs uitwijzen Telegraaf 23.10.2021

Lees: Turkije gaat Nederlandse ambassadeur en collega’s uitzetten na rel over opgesloten dissident NOS 23.10.2021

Lees: Rapper Murda terug in Nederland na strafeis in Turkije  RTL 23.10.2021

Lees: Rapper Murda terug in Nederland na aanhouding in Turkije NOS 23.10.2021

Lees: Rapper Murda terug in Nederland na strafeis in Turkije MSN 23.10.2021

Lees: Rapper Murda terug in Nederland na strafeis in Turkije  RTL 23.10.2021

Lees: Murda kan Turkije weer uit, maar angst voor aanhouding ‘heerst bij iedereen’ NOS 22.10.2021

Lees: Verbazing over aanhouding rapper Murda: ‘Misschien om aandacht af te leiden’ RTL 22.10.2021

Lees: Verbazing over aanhouding rapper Murda: ‘Misschien om aandacht af te leiden’ MSN 22.10.2021

Lees: Nederlandse rapper Murda mag Turkije verlaten NOS 22.10.2021

Lees Turkije dreigt ambassadeur van Nederland en anderen uit te wijzen MSN 21.10.2021

Lees: Nederlandse rapper Murda kan tot tien jaar cel krijgen in Turkije NOS 21.10.2021

Lees: OM Turkije eist tot 10 jaar cel tegen Nederlandse rapper Murda Telegraaf 21.10.2021

Lees: Nederland blijft bij protest tegen opsluiting Turkse dissident MSN 19.10.2021

Lees: Turkije roept ambassadeurs van tien landen op matje, waaronder Nederland MSN 19.10.2021

Lees: Turkije: verklaring van Nederland en co ’onacceptabel’ Telegraaf 19.10.2021

Lees: Turkije: verklaring van Nederland en co ’onacceptabel’ MSN 19.10.2021

Lees: Turkije roept ambassadeurs van tien landen op matje, waaronder Nederland NU 19.10.2021

Lees: Turkije roept tien ambassadeurs op matje, onder wie Nederlandse NOS 19.10.2021

Lees: Turkije roept Nederlandse ambassadeur op het matje MSN 19.10.2021

Lees: Europees hof vindt detentie om bespotten Erdogan te ver gaan MSAN 19.10.2021

Lees: Rapper Murda nacht vastgezeten in Turkse cel om songteksten RTL 18.10.2021

Lees: Twee RTL Nieuws-journalisten opgepakt in Turkije RTL 28.09.2021

Lees: RTL Nieuws-journalisten Koens en Nagtzaam kortstondig opgepakt in Turkije MSN 28.09.2021

Lees: Turkse influencer vervolgd om ‘verheerlijken seksspeeltjes’ in Amsterdam NOS 04.08.2021

Lees: Nederlandse advocaat opgepakt in Turkije voor ’beledigen partijgenote Erdogan’ Telegraaf 16.07.2021

Lees: Almelose advocaat in Turkije gearresteerd wegens beledigen politicus  AD 16.07.2021

Zie ook: De Denktank uit Turkije ook in Nederland !!!??? – deel 2

zie ook: De Denktank uit Turkije ook in Nederland !!!??? – deel 1

zie ook: Turkse Spionnen in Den Haag ?? – de nasleep

zie ook: Turkse Spionnen in Den Haag ??

Zie ook: De nog Langere arm van Erdogan vanuit Turkije – deel 18 – terugblik Coup Turkije 15 juli 2016

Zie: De nog Langere arm van Erdogan vanuit Turkije – deel 17

Zie: De nog Langere arm van Erdogan vanuit Turkije – deel 16 – versus terreur

Zie ook: De nog veel langere arm van Erdogan in Europa en verder !! – deel 15

Zie dan ook: De nog veel langere arm van Erdogan in Europa en verder !! – deel 14

Zie verder ook: De nog veel langere arm van Erdogan in IS-gebied, Syrië, Irak en verder !! – deel 13 – de nasleep

Zie ook nog: De nog veel langere arm van Erdogan in IS-gebied, Syrië, Irak en verder !! – deel 12 – de nasleep

Zie ook: De nog veel langere arm van Erdogan en verder nog meer !! – deel 11

Zie ook: De nog veel langere arm van Erdogan en weer verder !! – deel 10

zie ook: De nog langere arm van Erdogan en weer verder !! – deel 9

zie ook: De Langere arm van Erdogan en weer verder !! – deel 8

zie ook: De Langere arm van Erdogan en weer verder !! – deel 7

zie ook: De Lange arm van Erdogan en weer verder !! – deel 6

zie ook: De Lange arm van Erdogan in Rotterdam en weer verder !! – deel 5

zie ook: De Lange arm van Erdogan in Rotterdam en weer verder !! – deel 4

zie ook: De Lange arm van Erdogan in Rotterdam en verder !! – deel 3

zie ook: De Lange arm van Erdogan in Rotterdam en verder !! – deel 2

zie ook: De Lange arm van Erdogan in Rotterdam en verder !! – deel 1

‘Kwestie van tijd dat pro-Koerdische oppositiepartij verboden wordt’

NOS 05.08.2021 In Turkije bereidt de pro-Koerdische oppositiepartij HDP zich voor op het ergste: een definitief verbod op de gehele partij. De Turkse staat daagde de oppositiepartij in maart voor de rechter. In de aanklacht staat dat de HDP een gevaar is voor de “eenheid van de natie” omdat het een politieke tak zou zijn van de PKK, de terreurgroep waar Turkije al decennia mee in oorlog is.

De partij is het oneens met de aanklacht en zegt dat Erdogan vooral wil afrekenen met de op één na grootste oppositiepartij in Turkije. De partij is van mening dat het geen kwestie is van ‘of’, maar van ‘wanneer’ de HDP noodgedwongen de deuren moet sluiten.

Correspondent Mitra Nazar bezocht een HDP-burgemeester die noodgedwongen moest aftreden. Volgens haar partijleden een voorbeeld van repressie door Erdogan, volgens tegenstanders niet meer dan logisch: “Vijf jaar geleden waren hun wapens nog op ons gericht.”

‘In deze gemeente is de stem van het volk afgepakt’

De HDP, de Democratische Partij van de Volkeren, is een voornamelijk Koerdische partij die de afgelopen jaren is uitgegroeid tot een brede links-progressieve partij waar ook veel Turken en minderheidsgroepen op stemmen. Onder leiding van partijleider Selahattin Demirtas brak de HDP in 2015 landelijk door en werd de partij in één klap de derde partij in het land, met bijna zes miljoen stemmen.

Een jaar later werd Demirtas opgepakt, hij zit al ruim vier jaar in de gevangenis. De staat klaagde hem aan voor allerlei zaken: van het verspreiden van terroristische propaganda tot het beledigen van de president. Opgeteld kan hij 142 jaar gevangenisstraf krijgen. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelde dat Demirtas onterecht vastzit.

Het is het lot van veel meer HDP-leden en politici. Volgens de partij zitten 16.000 van hun leden in de gevangenis. Ook zijn tientallen HDP-burgemeesters van hun post gehaald en vervangen door vertrouwelingen van president Erdogan, vooral in het Koerdische zuidoosten van Turkije.

In april reisde correspondent Mitra Nazar mee met Demirtas’ vrouw Basak tijdens de tweewekelijkse reis naar haar man in de gevangenis:

Erdogan wil geen politieke tegenstanders

In de ogen van de Turkse regering is de HDP niets minder dan een verlengstuk van de PKK, de terreurgroep die in het verleden talloze aanslagen pleegde en waar het Turkse leger een oorlog tegen voert in de bergen in Zuid-Turkije en Noord-Irak.

De HDP vond zijn oorsprong in het Koerdische zuidoosten, waar ook de PKK zijn wortels heeft. Beide streven naar meer autonomie en rechten voor Koerden in Turkije. Dat er historische raakvlakken zijn, wordt niet betwijfeld. De HDP zegt dat het als politieke partij op een vreedzame manier tot een oplossing wil komen voor de Koerdische kwestie, en dat het ze geweld afkeuren.

Nu de partij met sluiten bedreigd wordt, is het de vraag wat ze gaan doen. Een van de opties is een nieuwe partij oprichten. Maar om te voorkomen dat de partij onder een andere naam door kan gaan, eist de staat ook een algeheel verbod op politieke activiteiten voor zo’n 700 HDP-politici.

Hoogste rechter

Ondertussen is president Erdogan een nieuw charmeoffensief begonnen in de Koerdische regio, waar hij traditiegetrouw wordt gesteund door vooral conservatieve Koerden.

De hoogste rechter buigt zich nu over de zaak tegen de HDP. Het is onduidelijk wanneer het tot een uitspraak zal komen. Maar gezien het gebrek aan onafhankelijkheid in de rechtspraak is het aannemelijk dat het tot een verbod gaat komen, vermoedelijk nog voor de verkiezingen die gepland staan voor 2023.

BEKIJK OOK;

oktober 27, 2021 - Posted by | Uncategorized

Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: