Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 94 – bezinning onderhandelingen 09.10.2021

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is 2e%2Bkamer%2B2021%2Bformatie%2Bregeerakkoord.jpg

De opgeklopte tegenstelling tussen D66 en ChristenUnie.

Woensdag 06.10.2021 ging dan eindelijk de formatie van start. De leiders van VVD, D66, CDA en ChristenUnie kwamen ’s avonds bijeen voor een Italiaans buffet. Na 6,5 maand van blokkades en persoonlijke verwijten moest ook worden gewerkt aan betere onderlinge relaties.

Lees ook;

Kaag wilde tijdens haar toespraak eigenlijk zeggen: ik ben niet zo knuffelbaar als Samsom
Vertrek Van Nieuwenhuizen is veelzeggend over de uitzichtloosheid in Den Haag

Dat een Italiaanse maaltijd niet altijd verbroedert, weet Rutte uit ervaring. Hij beleefde in 2016 een pijnlijke avond met de toenmalige Italiaanse premier Matteo Renzi. Rutte dacht Renzi een plezier te doen met een etentje bij een Italiaans restaurant in Den Haag, maar had zich niet gerealiseerd dat de Italiaanse keuken verschillende scholen kent die zichzelf allemaal superieur wanen aan de ander.

Etentje

Renzi komt uit Toscane en vroeg of een bepaald gerecht op een andere manier kon worden klaargemaakt. De kok van het restaurant komt echter uit Zuid-Italië en reageerde diep beledigd. Rutte probeerde vergeefs te bemiddelen: ‘Dit is mijn gast, hij is de premier van Italië.’ Maar de chef-kok bleef halsstarrig weigeren.

ANP

Woensdag verliep het etentje minder moeizaam, al zei Rutte na afloop dat iedereen het ‘best spannend en ingewikkeld’ vindt. ,,We zijn er nog niet.’’ Grootste obstakel lijkt de samenwerking tussen D66 en CU. Tenslotte droeg D66-leider Sigrid Kaag de verschillende opvattingen van beide partijen over medisch-ethische kwesties, zoals euthanasie, maanden aan als argument waarom ze niet weer met Gert-Jan Segers wilde onderhandelen. Die verschillen zijn nog lang niet overbrugd. 

Maar wie wat langer kijkt naar waar beide partijen voor staan, ziet dat de inhoudelijke verschillen veel minder groot zijn dan wordt gedaan voor de camera’s. De afgelopen jaren vonden beide regeringspartijen zich al in bijvoorbeeld aanpassing van het kinderpardon. Ook zijn beide partijen voor strengere klimaatregels (iets wat Kaag als voorwaarde stelt voor kabinetsdeelname) en denken ze in grote lijnen hetzelfde over misschien wel het meest ingewikkelde vraagstuk waar een nieuw kabinet voor staat: wat gaan we doen met ons toeslagenstelsel?

ANP
© ANP

Sinds de toeslagenaffaire vinden alle partijen dat het huidige toeslagenstelsel te ingewikkeld is. Maar wat is het alternatief? Elke wijziging van ons belastingstelsel leidt al snel tot inkomensachteruitgang voor bepaalde groepen. Om dat te compenseren zijn dan weer uitzonderingsregels nodig en voor je het weet is een nieuw systeem net zo ingewikkeld als het huidige.

D66 en ChristenUnie zoeken allebei de oplossing in afschaffing van de huur-, zorg- en kinderopvangtoeslag. In plaats daarvan krijgen huishoudens een inkomensafhankelijke belastingkorting. De laagste inkomens die te weinig inkomsten hebben om belasting te betalen, krijgen die korting uitgekeerd. En zo zijn er meer overeenkomsten te vinden voor wie de verkiezingsprogramma’s van beide partijen naast elkaar legt.

Angst

De blokkade van Kaag was dan ook vooral een politieke. De partij wil met het oog op de volgende verkiezingen het liefst haar electorale concurrenten PvdA en GroenLinks niet in de kaart spelen. Die angst is niet onterecht. Nu al roepen beide linkse partijen om het hardst dat ze ‘keihard oppositie’ gaan voeren, ook al hebben ze nog geen idee wat voor plannen er straks uit de bus rollen.

Angst voor de oppositie was overigens ook de reden waarom VVD en CDA juist een blokkade op samenwerking met PvdA en GroenLinks opwierpen; het zou beide partijen kwetsbaarder maken voor de kritiek van rechtse oppositiepartijen als PVV en JA21.

Hoewel de formatie nog steeds kan mislukken (er zijn grote meningsverschillen over bijvoorbeeld de toekomst van de veeteelt en migratie), is paradoxaal genoeg die zelfde harde oppositie van de flanken de belangrijkste reden waarom de gesprekken tussen VVD, D66, CDA en ChristenUnie wel degelijk zouden kunnen slagen. De leiders van de partijen zijn de afgelopen maanden stuk voor stuk zó beschadigd dat niemand op korte termijn zit te wachten op nieuwe verkiezingen.

Hoe harder Klaver, Wilders of Marijnissen inhakken op de geloofwaardigheid van Rutte, Kaag, Hoekstra en Segers, hoe meer de vier in elkaars armen worden gedreven. Overigens nam Rutte Renzi’s opvolger Giuseppe Conte later mee naar hetzelfde restaurant in Den Haag. Hij had zich dit keer eerst vergewist uit welke streek Conte kwam. Dat bleek dezelfde te zijn als die van de kok, wat het etentje een stuk gemakkelijker maakte.

Inmiddels is het kabinet Rutte-3 is precies de helft van zijn bewindspersonen kwijt. Van de 24 ministers en staatssecretarissen die in oktober 2017 aantraden, zijn er nog 12 over. De laatste (tijdelijk) vertrekker is Wouter Koolmees, minister van Sociale en Werkgelegenheid, die deze week is aangesteld als informateur. Als Koolmees, samen met Johan Remkes, erin slaagt Rutte-4 van de grond te krijgen, komt Koolmees niet terug; hij houdt het na elf jaar politiek voor gezien.

De vertrekkers hebben allemaal zo hun eigen redenen, maar er is ook een gemeenschappelijk gevoel. Ze hebben het gehad met de ongenuanceerde kritiek, met ongefundeerde verdachtmakingen waartegen het moeilijk vechten is. 

Mark Rutte VVD opnieuw premier ???

VVD-stemmers worden het meest enthousiast van de gedachte aan Rutte IV (89%), maar van de D66’ers ziet slechts minder dan een kwart Rutte als de ideale aanvoerder (24%).

Maar van alle kiezers wil slechts 39 procent dat Mark Rutte wederom premier wordt in een nieuw kabinet van VVD, CDA, D66 en CU. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond.

In de wekelijkse zetelpeiling van De Hond verliest de VVD ten opzichte van vorige week 2 zetels. De partij van premier Rutte staat op 34 zetels, hetzelfde aantal als bij de verkiezingen in maart werd behaald.

Eisen

We stellen steeds hogere eisen aan onze politici. Zeker met de aankondiging van een nieuw kabinet dat het ra-di-caal anders gaat doen, snakt het Binnenhof naar kreukloze bewindslieden. Partijen worstelen met de zoektocht naar nieuwe ministers. Leggen we de lat misschien te hoog?

Stel dat demissionair premier Mark Rutte vanavond met een wijntje op in z’n Saab ergens een paaltje uit de grond ramt en doorrijdt. Zou hij dan volgende week nog premier zijn?

De kans is nihil, weet iedereen met een politieke antenne. Tijden zijn veranderd. Het was Ruud Lubbers die in 1974 als minister met een borrel op een aanrijding veroorzaakte, doorreed en alleen daarvoor een boete kreeg. De 0,3 promille alcohol in zijn bloed was niet strafbaar hoog, dus premier Joop den Uyl reageerde nuchter: kan gebeuren.

Lubbers overleefde als premier ook twee andere serieuze kwesties, één rond fiscale douceurtjes voor zijn familiebedrijf (de R3-affaire) en de Koeweit-affaire, toen hij zijn politieke post ook leek te gebruiken voor de ‘BV Lubbers’.

“We gaan echt iets nieuws proberen”, zei informateur Wouter Koolmees deze week nadat VVD, D66, CDA en ChristenUnie bekend hadden gemaakt dat ze opnieuw een coalitie willen vormen. Het leek de aankondiging van de langverwachte nieuwe bestuurscultuur waarover het al zo lang gaat in Den Haag. De informateurs lichtten een tipje van de sluier, maar experts zijn in gesprek met NU.nl kritisch.

“Mark Rutte kan het makkelijk over een nieuwe bestuurscultuur hebben, maar laat het eerst maar eens zien. Praatjes vullen geen gaatjes“, zegt Koen Vossen, politiek historicus aan de Radboud Universiteit. “Ik heb sterk het idee dat dit om beeldvorming draait.”

“Er valt niet zo veel nieuw te besturen. Het zijn dezelfde partijen, met dezelfde mensen en met dezelfde streken”, zegt politicoloog Joost van Spanje (University of London). “Het lijkt alsof je een probleem aanpakt, maar dit is een vage aanpak waar geen grondige analyse aan ten grondslag ligt.”

“Waar zijn de beloofde radicale ideeën van Rutte? Ik heb ze niet gezien”, zegt Ruud Koole, emeritus hoogleraar politicologie aan de Universiteit Leiden en Eerste Kamerlid voor de PvdA.

‘Meer afstand tussen kabinet en Kamer’

De belofte van een nieuwe bestuurscultuur ontstond na de val van het kabinet door de toeslagenaffaire en de chaotische periode die volgde na de verkiezingen in maart. De overheid hielp burgers de vernieling in door ze onterecht als fraudeur te bestempelen, bleek uit het onderzoeksrapport Ongekend onrecht.

Vervolgens werden politici die probeerden het probleem op te lossen tegengewerkt door een gebrekkige informatievoorziening vanuit de regering en werd er in kabinetskringen denigrerend over kritische Kamerleden gesproken.

Dat moet nu dus anders, vinden de leiders van de beoogde coalitiepartijen. Bijvoorbeeld met een dun in plaats van een uitgebreid regeerakkoord, zodat het parlement meer bewegingsvrijheid krijgt. “Een experiment”, noemde Koolmees dat.

De machtsbalans tussen de Kamer en het kabinet moet ook worden hersteld. Geen wekelijkse coalitieoverleggen achter gesloten deuren met fractievoorzitters en (vice)premiers meer waarin afspraken worden gemaakt om politieke risico’s zoveel mogelijk af te dekken, met als gevolg dat het politieke debat wordt gesmoord.

Koolmees dinsdag: “We willen meer afstand tussen het toekomstige kabinet en de toekomstige Kamer.”

‘Sluiten van compromissen hoort erbij’

Koole ziet het al fout gaan bij die analyse. “Je kunt niet tegelijk meer transparantie en een korter regeerakkoord willenMet een dun regeerakkoord moet je meer akkoorden met de Kamer sluiten. Dat gebeurt achter gesloten deuren en betekent minder transparantie.”

Het probleem van de politiek zit hem veel meer in de houding van politici, vindt de PvdA-senator.

“De angst voor de kiezer overheerst en daarom is de beeldvorming dominant. Sinds de jaren negentig zijn kiezers meer gaan zweven. Partijen reageren krampachtig als ze een zeteltje in de peilingen verliezen. Maar kiezers begrijpen best dat er compromissen moeten worden gesloten. Als die angst er niet meer is, kun je beter je eigen verhaal vertellen.”

Het sluiten van compromissen en praten achter de schermen hoort daar ook bij, zegt Koole. “Dat kán niet anders. Dat is al zo oud als de Nederlandse politiek.”

Koole ondervond dat zelf voor het eerst toen hij in 2011 Eerste Kamerlid werd. “Voor een debat werd ik opgebeld door de politiek adviseur van een minister met de vraag wat mijn inbreng zou gaan worden. Dat gebeurde bij alle partijen. Je kunt weigeren om mee te werken, maar uiteindelijk wil je ook dat een bewindspersoon goed voorbereid is zodat jij ook meer voor elkaar krijgt.”

Compromissen moeten vervolgens wel goed worden uitgelegd aan de kiezers, en daar gaat het vaak fout, vindt Koole. Zoals bij zijn eigen partij in het kabinet-Rutte II (VVD en PvdA) rond het sluiten van de sociale werkplaatsen. “Dat werd uitgelegd als iets sociaaldemocratisch. Maar dat was het natuurlijk niet. Het was een compromis”

Nieuwe bestuurscultuur blijft ‘vaag begrip’

Van Spanje mist een belangrijke stap in de beloofde weg naar verandering. “Er zou eigenlijk eerst een analyse moeten komen van wat er met een nieuwe bestuurscultuur opgelost kan worden. Nu worden wat kleine dingen aangepast, zoals het schrappen van het coalitieoverleg, en dat wordt dan nieuwe bestuurscultuur genoemd.”

Het blijft nu te vaag, vindt de politicoloog. “Alleen al het woord ‘nieuw’ is vaag. Oude wijn in nieuwe zakken klinkt ook nieuw, maar je hebt er uiteindelijk niets aan.”

Deze stap heeft meer te maken met het simpele feit dat de beoogde coalitie niet op een meerderheid in de Eerste Kamer kan rekenen. Je moet dus wel een handreiking doen naar partijen die je aan een meerderheid kunnen helpen, zegt Van Spanje. “Deze kleine aanpassingen zijn eerder praktisch dan idealistisch.”

‘Partijen zijn bang voor de toekomst’

Politiek historicus Vossen denkt dat de versnippering in de Nederlandse politiek, en de daarbij horende moordende concurrentie tussen de partijen, met de belofte van een nieuwe bestuurscultuur te maken heeft. “Er is een permanente angst voor nieuwe verkiezingen, dat de concurrent er met jouw kiezers vandoor gaat.”

Vossen brengt in herinnering dat D66 ooit op nul zetels in de peilingen stond. Of kijk naar de PvdA: die partij zit al voor de tweede keer sinds verkiezingen onder de tien zetels, in de jaren zeventig was het al een klap als de sociaaldemocraten onder de veertig kwamen. “Je kunt je niet meer rijk rekenen. Kiezers lopen zo weer weg”, zegt Vossen.

“Verhalen over een nieuwe bestuurscultuur zijn lege woorden. Partijen zijn bang voor de toekomst geworden en speculeren wat kiezers willen. Dat is het eerlijke verhaal.”

Lees: De Stemming 10-10-2021: 39% wil Rutte als premier nieuwe kabinet – Peilingen (maurice.nl)

Lees: Peiling: 39 procent wil Rutte als premier MSN 10.10.2021

Lees: Peiling: 39 procent wil Rutte als premier Telegraaf 10.10.2021

Lees: Experts over ‘experiment’ in formatie: ‘Praatjes vullen geen gaatjes’ NU 09.10.2021

Lees: Wie wil er nog in een kabinet? RTL 09.10.2021

Lees: Paradox van het Binnenhof: roep om mensen van buiten, maar niemand wil overstappen  AD 09.10.2021

Lees: Pijn bij partijen wegmasseren met een Italiaanse maaltijd AD 08.10.2021

Meer: kabinetsformatie 2021

lees: Eindverslag informateur Remkes 30.09.2021

Lees: Eindverslag informateur Hamer 02.09.2021

Meer: Dossier Kabinetsformatie | AD.nl

Meer: Formatie  RTL

Meer: Formatie 2021 NU

Meer: Formatie artikelen Elsevier

Meer: Dossier Onder Politici | AD.nl

Meer: Op weg naar een nieuw kabinet | NOS

Zie ook: Grote onrust op Links op weg naar Rutte 4 !!

zie verder: Verkiezingen 2e kamer op 17 maart 2021

Lees: Nieuw kabinet lijkt verder weg dan ooit, hoe nu verder? NU 01.09.2021

Lees: Wat wil jij weten over de formatie? NU 01.09.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 93 – onderhandelingsronde 07.10.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 92 – aftrap 2e ronde -onderhandelingen 06.10.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 91 – debat 05.10.2021 2e ronde – Johan Remkes en Wouter Koolmees als nieuwe informateurs om Rutte IV te vormen

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 90 – lek vanuit de formatiestukken

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 89 – bezinning onderhandelingen 02.10.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 88 – bezinning onderhandelingen 01.10.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 87 – onderhandelingsronde 30.09.2021 – verslag Remkes

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 86 – onderhandelingsronde 29.09.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 85 – tussenstand onderhandelingen 28.09.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 84 – onderhandelingsronde 27.09.2021

Zie ook: De spanningen nemen toe op weg naar de formatie van de nieuwe coalitie van Kabinet Rutte 4 – deel 83 – voortgang onderhandelingen 26.09.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 82 – tussenstand onderhandelingsronde 24.09.2021

Zie ook: De spanningen nemen toe op weg naar de formatie van de nieuwe coalitie van Kabinet Rutte 4 en de Begroting 2022 – deel 81 – tussenstand onderhandelingen 22.09.2021

Zie ook: De spanningen nemen toe op weg naar de formatie van de nieuwe coalitie van Kabinet Rutte 4 en de Begroting 2022 – deel 80 – tussenstand onderhandelingen 21.09.2021

Zie ook: De spanningen nemen toe op weg naar de formatie van de nieuwe coalitie van Kabinet Rutte 4 en de Begroting 2022 – deel 79 – tussenstand onderhandelingen 20.09.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 78 – dag 2 tussenstand onderhandelingsronde 19.09.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 77 – dag 1 tussenstand onderhandelingsronde 18.09.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 76 – tussenstand onderhandelingen 16.09.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 75 – onderhandelingsronde 15.09.2021

Zie ookOp weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 74 – tussenstand onderhandelingsronde 13.09.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 73 – bezinning onderhandelingen 12.09.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 72 – bezinning onderhandelingen 11.09.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 71 – bezinning onderhandelingen 10.09.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 70 – onderhandelingen 09.09.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 69 – 2e kamer onderhandelingen 08.09.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 68 – 2e kamer debat onderhandelingen 07.09.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 67 – bezinning onderhandelingen 06.09.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 66 – bezinning onderhandelingen 05.09.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 65 – bezinning onderhandelingen 04.09.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 64 – tussenstand onderhandelingen 03.09.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 63 – verslag tussenstand onderhandelingen 02.09.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 62 – tussenstand onderhandelingsronde 01.09.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 61 – onderhandelingsronde 31.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 60 – onderhandelingsronde 30.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 59 – tussenstand onderhandelingsronde 29.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 58 – tussenstand onderhandelingsronde 28.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 57 – tussenstand onderhandelingsronde 27.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 56 – tussenstand onderhandelingsronde 26.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 55 – onderhandelingsronde 25.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 54 – onderhandelingsronde 24.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 53 – onderhandelingsronde 23.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 52 – tussenstand onderhandelingsronde 22.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 51 – onderhandelingsronde op 20.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 50 – tussenstand onderhandelingsronde 19.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 49 – onderhandelingsronde verder op 19.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 48 – onderhandelingsronde verder op 18.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 47 – onderhandelingsronde verder op 17.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 46 – onderhandelingsronde verder op 16.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 45 – tussenstand onderhandelingsronde 10.08.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 44 – tussenstand onderhandelingsronde 15.07.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 43 – tussenstand onderhandelingsronde 09.07.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 42 – tussenstand onderhandelingsronde vanaf 29.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 41 – 2e kamer debat 23.06.2021 eindverslag verkenningsronde

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 40 – eindverslag verkenningsronde 22.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 39 – verkenningsronde 21.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 38 – tussenstand verkenningsronde 20.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 37 – verkenningsronde 18.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 36 – tussenstand verkenningsronde 17.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 35 – tussenstand verkenningsronde 16.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 34 – verkenningsronde 15.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 33 – verkenningsronde 14.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 32 – verkenningsronde 11.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 31 – verkenningsronde 10.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 30 – verkenningsronde 09.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 29 – verkenningsronde 08.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 28 – verkenningsronde 07.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 27 – verkenningsronde 04.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 26 – verkenningsronde 03.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 25 – verkenningsronde 02.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 24 – verkenningsronde 01.06.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 23 – verkenningsronde 31.05.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 22 – tussenstand verkenningsronde 28.05.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 21 – verkenningsronde 27.05.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 20 – verkenningsronde 26.05.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 19 – de verkenningsronde gaat een nieuwe fase in !!!

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 18 – tussenstand verkenningsronde 20.05.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 17 – verkenningsronde Jongeren en Kunst/Cultuursector 20.05.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 16 – verkenningsronde grote partijen 18.05.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 15 – verkenningsronde kleine partijen 17.05.2021

Zie ookOp weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 14 – start verkenningsronde met Informateur Mariëtte Hamer vanaf 17.05.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 13 – Debat 12.05.2021 en benoeming nieuwe Informateur Mariëtte Hamer

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 12 – vanaf 10.05.2021 weer op weg

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 11 – op weg naar de inhoudelijke formatie

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 10 – verkenningsronde vertraagd

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 9 – verkenningsronde vanaf 25.04.2021 weer verder

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 8 – verkenningsronde 20.04.2021 en 21.04.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 7 – volgende verkenningsronde vanaf 19.04.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 6 – volgende verkenningsronde vanaf 13.04.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 5 – nieuwe start verkenningsronde vanaf 08.04.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 4 – voortgangsoverleg 06.04.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 3 – Debat 31.03.2021– 01.04.2021

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 2

Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 1

Zie ook: Aftrap Verkiezingen 2e kamer op 17 maart 2021 – op weg naar de uitslag

oktober 9, 2021 - Posted by | Uncategorized

3 reacties

  1. […] Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 94 – bezinning onderha… […]

    Pingback door Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 95 – onderhandelingsronde 11.10.2021 « Debat in de Digitale Hofstad | oktober 12, 2021

  2. […] Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 94 – bezinning onderha… […]

    Pingback door Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 96 – tussenstand onderhandelingen 16.10.2021 « Debat in de Digitale Hofstad | oktober 17, 2021

  3. […] Zie ook: Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 94 – bezinning onderha… […]

    Pingback door Op weg naar Kabinet Rutte 4 – de Formatie van de nieuwe coalitie – deel 97 – onderhandelingsronde 18.10.2021 « Debat in de Digitale Hofstad | oktober 18, 2021


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: