Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Minister Wopke Hoekstra CDA rommelde zelf ook met de belastingdienst

Wopke Hoekstra moet verantwoording afleggen in de Tweede Kamer

Oppositiepartijen in de Tweede Kamer noemen het nieuws over de investering van CDA’er Wopke Hoekstra via een belastingparadijs, schadelijk voor zijn geloofwaardigheid én voor de reputatie van Nederland. “Dat de minister van Financiën zo hiermee omgaat, geeft zeer te denken over hoe geloofwaardig deze minister nog kan zijn in de aanpak van belastingontwijking”, zegt SP-leider Lilian Marijnissen.

Lid Eerste Kamer

Duidelijk werd onder meer dat CDA-leider Wopke Hoekstra geld investeerde in een bedrijf via een brievenbusfirma op de britse Maagdeneilanden, een berucht belastingparadijs. Hoekstra had 26.500 euro geïnvesteerd. Hij verkocht zijn belang vlak voor hij minister van Financiën werd, in oktober 2017.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is 188a2-wopke2bhoekstra2bcda.jpg

Hoekstra was toen al zes jaar lid van de Eerste Kamer. Als senator zat hij ook in een commissie waar de strijd tegen belastingontwijking aan bod kwam.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is Wopke%2BHoekstra%2BCDA.jpg

Hoekstra zegt in reactie op het nieuws dat hij niet wist dat het bedrijf was gevestigd op de Britse Maagdeneilanden. Hij zegt wel zich altijd aan alle regels te hebben gehouden, en dat hij nooit winst heeft overgehouden aan de investering. Toch zegt hij: Ik had mij beter moeten verdiepen’

Volgens de bewindsman was zijn investering toen hij er afstand van deed 4800 euro meer waard geworden, maar doneerde hij dat geld aan ‘een Nederlands goed doel ten behoeven van wetenschappelijk onderzoek naar kanker’.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is Wopke%2BHoekstra%2BCDA%2B%25283%2529.jpg

Stinkt

Volgens PVV-leider Geert Wilders stinkt het aan alle kanten. “Typisch CDA. Anderen op hoge toon de les lezen, maar zelf fout handelen”, wijst Wilders op pleidooien van Hoekstra om geen belasting te ontwijken.

SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen zegt dat het zeer te denken geeft over ‘hoe geloofwaardig deze minister nog kan zijn in de aanpak van belastingontwijking’.

Schade aan reputatie Nederland

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer vindt dat dit grote schade aanbrengt aan de reputatie van Nederland en de minister van Financiën. “En het roept de vraag op welke financiële belangen hij nog meer heeft. Dat Hoekstra niet zou weten wie de mede aandeelhouders zijn, is vrij ongeloofwaardig en in ieder geval ongelofelijk naïef en onverantwoord.

GroenLinks-leider Jesse Klaver spreekt van ‘uitermate verontrustend nieuws’. “De onderste steen moet boven. Hij moet komende week nog verantwoording afleggen in de Tweede Kamer.” Ook de PvdA wil dat Hoekstra zo snel mogelijk verantwoording aflegt in de Tweede Kamer.

Terugblik

Meer dan 300 wereldleiders en politici maken gebruik van financiële constructies via belastingparadijzen, waarbij ze mogelijk belasting ontwijken. Dat blijkt uit gelekte documenten die in handen zijn van het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ). Het gaat onder anderen om de koning van Jordanië, de presidentiële familie van Azerbeidzjan, de premier van Tsjechië, de presidenten van Oekraïne, Kenia en Ecuador en kringen rond de Pakistaanse premier. Ook demissionair minister van Financiën Hoekstra is genoemd.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is Wopke%2BHoekstra%2BCDA%2B%25284%2529.jpg

De media die bij het consortium betrokken zijn, benadrukken dat het vaak niet illegaal is om geld via brievenbusfirma’s of zogenoemde offshoreconstructies te laten lopen. “Maar deze zaken komen er vaak op neer dat winsten uit landen met een hoog belastingpercentage, waar ze verdiend worden, verplaatst worden naar bedrijven die slechts op papier bestaan in landen met een laag belastingpercentage”, zegt het ICIJ. “Het gebruikmaken van offshoreconstructies door politici is in het bijzonder omstreden, omdat ze gebruikt kunnen worden om politiek impopulaire of zelfs onwettige activiteiten verborgen te houden voor het publiek.”

Minimumbelastingtarief

De constructies lopen vaak via landen en eilanden in Zuid- en Midden-Amerika. Nederland staat internationaal gezien echter ook bekend als belastingparadijs. Volgens ngo Tax Justice Network spelen alleen de Britse Maagdeneilanden, de Kaaimaneilanden en Bermuda een grotere rol als belastingparadijs.

Internationaal worden door overheden verschillende initiatieven genomen om belastingontwijking aan te pakken. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) sprak dit jaar af dat er wereldwijd een minimumbelastingtarief moet komen. Dat is met name bedoeld om multinationals te belasten.

Bedrijven moeten dan overal minstens 15 procent belasting betalen. Het zou 125 miljard dollar extra aan belastinginkomsten moeten opleveren. Ontwikkelingsorganisatie Oxfam noemde dat percentage alsnog te laag.

Nederland

Nederland is wereldwijd nog steeds een van de belangrijkste knooppunten als het gaat om belastingontwijking. Alleen de Britse Maagdeneilanden, de Kaaimaneilanden en Bermuda spelen een grotere rol, schrijft de internationale ngo Tax Justice Network in haar tweejaarlijkse ranglijst van belastingparadijzen.

Drie jaar na de eerste publicaties over de zogeheten Panama Papers hebben overheden wereldwijd zeker een miljard euro aan boetes en naheffingen opgelegd. Dat meldt Trouw.

Het Panamese advieskantoor Mossack Fonseca hielp jarenlang duizenden bedrijven en personen om geld weg te sluizen naar belastingparadijzen. Drie jaar geleden werden de praktijken openbaar door het lekken van miljoenen documenten, de Panama Papers. Begin 2018 werd Mossack Fonseca opgeheven.

Wopke Hoekstra

Net voordat CDA-leider Wopke Hoekstra als minister van financiën stelling nam tegen belastingparadijzen had hij zelf nog een belang in een tropische brievenbusfirma.

CDA-leider en demissionair minister van financiën Wopke Hoekstra heeft jarenlang een belang gehad in een brievenbusfirma op de Britse Maagdeneilanden. Wopke Hoekstra maakte tot oktober 2017 deel uit van een besloten beleggingsclub die dit belastingparadijs in de Caribische Zee nog altijd gebruikt om te investeren in een safaribedrijf in Oost-Afrika.

Tot die besloten club behoren meerdere publieke personen, onder wie president-commissaris Tom de Swaan van staatsbank ABN Amro. De Swaan werd in juli 2018 door Hoekstra benoemd bij de bank. De Britse Maagdeneilanden vormen één van de grootste belastingparadijzen ter wereld. Onthullingen laten al sinds 2013 zien hoe het land corruptie en fraude helpt verhullen.

De betrokkenheid van Hoekstra blijkt uit onderzoek van Trouw, Het Financieele Dagblad en onderzoeksplatform Investico, die daarvoor toegang hadden tot de PANDORA PAPERS. Dat is een grote hoeveelheid gelekte documenten uit belastingparadijzen. Die zijn in bezit van ICIJ, het internationale journalistencollectief waarbij de drie media zijn aangesloten.

‘Beneden alle internationale standaarden’

Hoekstra kocht zijn aandelen op de Maagdeneilanden in 2009 en verkocht die een week voor hij in oktober 2017 aantrad als minister van financiën. Vanaf dat moment was het zijn taak om als minister misbruik via belastingparadijzen aan te pakken. In antwoord op vragen laat Hoekstra weten dat hij zijn belang in de brievenbusfirma altijd heeft gemeld bij de fiscus.

Dat deed hij echter niet bij de Eerste Kamer. Hoekstra was tussen 2011 en 2017 senator namens het CDA en was toen lid van een commissie die in schriftelijke overleggen meedacht over de internationale strijd tegen belastingontwijking. De CDA-leider stelt in een reactie dat hij niet verplicht was melding te maken van zijn aandelen, en dat hij zich altijd aan de vereiste procedures heeft gehouden.

“Strikt genomen klopt dat, maar het was ethischer geweest om het wél te melden”, stelt hoogleraar Christoph Demmke, expert op het gebied van integriteit en adviseur van het Europees Parlement. Demmke noemt Hoekstra’s handelwijze ‘onacceptabel’ en ‘beneden alle internationale standaarden’.

Lees hier meer over ons onderzoek naar de 12 miljoen documenten die samen de Pandora Papers vormen. Een overzicht van alle publicaties vindt u op trouw.nl/pandorapapers.

Lees hier de politieke reacties op het nieuws: ‘Beleggingen Hoekstra schadelijk voor reputatie Nederland

Vooraanstaande personen uit de financiële wereld

Hoekstra antwoordt op vragen over de Maagdeneilanden-constructie dat hij geen weet had van de vestigingsplaats van de brievenbusfirma. Van de andere investeerders die Trouw heeft benaderd, stelt niemand dat hij niet wist dat de brievenbusfirma op de Maagdeneilanden is gevestigd. Een enkeling herinnert zich dat hij bij de aankoop van de aandelen een document moest tekenen waarop ‘Britse Maagdeneilanden’ stond vermeld.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is wopke%2Bhoekstra%2Bcda%2B%25285%2529.jpg

Naast Tom de Swaan en Hoekstra bestaat de investeringsgroep uit vooraanstaande personen uit de financiële wereld, zoals oud-zakenbankier Wilco Jiskoot (nu commissaris bij Hema en Jumbo) en Alexandra Schaapveld, commissaris bij Société Générale en tot voor kort ook bij ontwikkelingsbank FMO.

De brievenbusfirma waarin zij een belang hebben heet Candace Management Limited. De firma is een investeringsvehikel waarmee de beleggers geld staken in Asilia Africa, een bedrijf dat safarireizen aanbiedt. De onderneming zorgt naar eigen zeggen voor veel werkgelegenheid in Kenia en Tanzania. Grote internationale geldschieters, zoals het Noorse staatsfonds Norfund, investeren ook in het bedrijf.

Hoekstra: rendement naar een goed doel

Mede-oprichter van Asilia Jeroen Harderwijk, die de brievenbusfirma op de Maagdeneilanden beheert, zegt dat de route via de Cariben is gekozen omdat hij daarmee gemakkelijker investeerders uit andere landen kon aantrekken.

Ook was de Maagdeneilanden-route volgens hem goed bruikbaar om de investeringen naar meerdere landen in Afrika te laten lopen. Harderwijk ontkent dat die keuze de investeerders financieel voordeel heeft opgeleverd.

Van belastingontwijking of -ontduiking zou geen sprake zijn: alle door Trouw benaderde investeerders stellen dat zij hun zakelijke belang jaarlijks hebben opgegeven bij de Belastingdienst. Demissionair minister Hoekstra stelt dat hij bij de verkoop van zijn aandelen in 2017 alleen zijn inleg van 26.500 euro heeft teruggevraagd, en het rendement van 4800 euro aan een goed doel heeft geschonken.

Ongeveer een half jaar nadat hij zijn belang had verkocht, benoemde Hoekstra in zijn rol als minister van financiën mede-investeerder Tom de Swaan tot president-commissaris van staatsbank ABN Amro. Niet duidelijk is of één van hen toen heeft gemeld dat zij kort tevoren nog gezamenlijk investeerden.

Hoekstra ontkent te hebben geweten dat De Swaan ook deel uitmaakte van de investeringsclub. De lijsten met namen die volgens verschillende investeerders uit de groep regelmatig rondgestuurd worden, zegt Hoekstra nooit te hebben gezien.

Lees de reconstructie over Hoekstra’s bezit op de Maagdeneilanden

Hij moet nú van die aandelen op de Britse Maagdeneilanden af, zegt Wopke Hoekstra op een najaarsdag in 2017 aan de telefoon tegen een oude studievriend. Hij is zojuist gepolst voor zijn droombaan: minister van financiën. Die functie dwingt hem al zijn aandelenbezit af te stoten, en daar is haast bij.

Lees ook;

Trouw op Instagram

Pandora Papers

Meer: hoekstra belasting – Bing

Meer: hoekstra pandora belasting – Google zoeken

Lees: Minister Hoekstra mikpunt bij oproep EP tot actie tegen brievenbusfirma’s MSN 22.10.2021

Lees: Minister Hoekstra mikpunt bij oproep EP tot actie tegen brievenbusfirma’s RTL 22.10.2021

Lees: Europees Parlement haalt uit naar Hoekstra wegens belastingontduiking NU 21.10.2021

Lees: Europees Parlement haalt uit naar Hoekstra wegens belastingontduiking MSN 21.10.2021

Lees: Ollongren over lobbyregels: ’Iemand moet het doen’ MSN 15.10.2021

Lees: Premier Rutte wil de zakelijke belangen van nieuwe regeringsploeg niet openbaar maken MSN 14.10.2021

Lees: Rutte wil zakelijke belangen nieuwe regeringsploeg niet openbaar maken (businessinsider.nl)  14.10.2021

Lees: Rutte wil zakelijke belangen nieuwe bewindslieden niet openbaren MSN 14.10.2021

Lees: Kritiek op wereldwijde belastingdeal voor multinationals zwelt aan NU 13.10.2021

Lees: Kritiek op wereldwijde belastingdeal voor multinationals zwelt aan MSN 13.10.2021

Lees: Het probleem reikt veel verder dan Wopke Hoekstra AD 11.10.2021

Lees: Europarlement woest over nieuwe belastingschandalen: ‘We moeten onze vloot uitsturen‘ AD 06.10.2021

Lees: Reacties op belastingparadijs en Hoekstra: ‘Niks illegaals. Even dimmen graag’ AD 06.10.2021

Lees: Strijd tegen belastingontduiking is lang en taai: ‘Net sluit zich steeds meer’ AD 05.10.2021

Lees: D66: Maak financiële belangen nieuwe ministers openbaar AD 05.10.2021

Lees: Hoekstra deed voor hij minister werd pensioenbelegging via eiland Guernsey NU 05.10.2021

Lees: Wopke Hoekstra belegde voor pensioen via belastingeiland Guernsey (businessinsider.nl) 05.10.2021

Lees: Hoekstra belegde ook op Guernsey, ‘ik had zorgvuldiger moeten zijn’ NOS 05.10.2021

Lees: Hoekstra had ook pensioenpot op belastingeiland Guernsey: ‘Ik was echt onvoldoende zorgvuldig’ AD 05.10.2021

Lees: Wopke Hoekstra speelt open kaart met de Tweede Kamer: hij belegde ook voor zijn pensioen via het belastingeiland Guernsey MSN 05.10.2021

Lees: Ook pensioenopbouw Wopke Hoekstra liep via belastingparadijs RTL 05.10.2021

Lees: Hoekstra belegde voor aanvullend pensioen op Guernsey MSN 05.10.2021

Lees: Hoekstra over omstreden belegging: ‘Had zorgvuldiger moeten zijn’ NU 05.10.2021

Lees: Hoekstra over belegging via belastingparadijs: ’Te weinig aandacht aan besteed’ Telegraaf 05.10.2021

Lees: Hoekstra over belegging via belastingparadijs: ’Te weinig aandacht aan besteed’ MSN 05.10.2021

Lees: Partijen van links tot rechts eisen opheldering: wat wist Hoekstra over fiscale sluiproute? AD 04.10.2021

Lees: Hoekstra probeert straffeloos weg te komen met zijn investering door naïviteit te veinzen AD 04.10.2021

Lees: ‘Brievenbusfirma Hoekstra van een andere tijd, maar ondermijnt gezag wel’ NOS 04.10.2021

Lees: Tony Blair, Vladimir Poetin, Shakira en duizenden anderen in verlegenheid door Pandora Papers AD 10.04.2021

Lees: Topman ABN stopt met fiscale constructie na publicatie Pandora Papers NU 04.10.2021

Lees: ABN Amro president-commissaris doet afstand van investering na ophef NOS 04.10.2021

Lees: ABN AMRO-commissaris Tom de Swaan doet afstand van privé-belegging (businessinsider.nl) 04.10.2021

Lees: Opvallend veel politici weten de weg in fiscale constructies VK 03.10.2021

lees: ‘Beleggingen Hoekstra schadelijk voor reputatie Nederland’ Trouw 03.10.2021

lees: Oppositie: Hoekstra moet uitleg geven na investering via belastingparadijs RTL 03.10.2021

Lees: Wopke Hoekstra investeerde in brievenbusfirma op Maagdeneilanden: ‘Had mij beter moeten verdiepen’ AD 03.10.2021

Lees: Hoekstra: had me beter moeten verdiepen in investering MSN 03.10.2021

Lees: Minister Hoekstra was betrokken bij brievenbusfirma op Maagdeneilanden NOS 03.10.2021

Lees: CDA-leider Hoekstra investeerde jarenlang via belastingparadijs NU 03.10.2021

Lees: Hoekstra investeerde via belastingparadijs Telegraaf 03.10.2021

Lees: CDA-leider Hoekstra investeerde jarenlang via belastingparadijs MSN 03.10.2021

Lees: Pandora Papers: Wopke Hoekstra had belang in brievenbusfirma voordat hij minister van Financiën werd MSN 03.10.2021

Lees: Wopke Hoekstra investeerde via brievenbusfirma in safaribedrijf (businessinsider.nl) 03.10.2021

Lees: Wopke Hoekstra ontdook belasting via belastingparadijs MSN 03.10.2021

Lees: Wopke Hoekstra investeerde in belastingparadijs Trouw 03.10.2021

Lees: Pandora Papers: Wopke Hoekstra investeerde via belastingparadijs MSN 03.10.2021

Lees: Wopke Hoekstra ontdook belasting via belastingparadijs – Wel.nl 03.10.2021

Lees: Pandora Papers: Wopke Hoekstra investeerde via belastingparadijs RTL 03.10.2021

Lees Pandora Papers: Wopke Hoekstra investeerde via belastingparadijs MSN 03.10.2021

Lees: Pandora Papers leggen verborgen rijkdommen van wereldleiders bloot NU 03.10.2021

Lees: Van Tony Blair, via Wopke tot de koning van Jordanië: bekende belastingontduikers – Wel.nl 03.10.2021

Lees: ‘Meer dan 300 politici wereldwijd investeerden in belastingparadijzen’ NOS 03.10.2021

Lees: Pandora Papers: Secret wealth and dealings of world leaders exposed – BBC News 03.10.2021

Lees: Offshore havens and hidden riches of world leaders and billionaires exposed in unprecedented leak – ICIJ 03.10.2021

Lees: « Pandora Papers » : du roi Abdallah II à Tony Blair, des dizaines de dirigeants politiques éclaboussés par le scandale (lemonde.fr) 03.10.2021

Lees: Bankiers, wildebeesten en belastingparadijzen (fd.nl) 03.10.2021

Lees: Commissarissen van ABN en andere banken beleggen via belastingparadijs (fd.nl) 03.10.2021

Lees: Pandora Papers onthullen rijkdom en transacties van wereldleiders MSN 03.10.2021

Lees: Pandora Papers leggen verborgen rijkdommen van wereldleiders bloot NU 03.10.2021

Lees: Panama bang voor nieuwe onthullingen over financiële praktijken MSN 03.10.2021

Lees: ‘Panama Papers leverden ruim 1 miljard euro op’ NOS 03.04.2019

En meer

Lees: Hoe zat het ook alweer? De toeslagenaffaire uitgelegd in begrijpelijke taal NU 11.06.2021

zie ookKinderopvangtoeslag RO

Bekijk hier; ons dossier over de toeslagenaffaire. RTL

meer: Van affaire tot val kabinet NOS

Meer: Menno Snel RTL

Meer: Belastingdienst RTL

Meer: Toeslagenaffaire Belastingdienst RTL

Meer: belastingen Telegraaf

Meer: Jaap Uijlenbroek Telegraaf

Meer: Belastingdienst Telegraaf

Meer: Toeslagenaffaire NU

dossier: Kinderopvangtoeslag Trouw

Zie ook: De erfenis van Rutte III – en weer gaat het gedonder met de belastingdienst maar weer vrolijk verder !!! – de nasleep

Zie ook: De erfenis van Rutte III – en weer gaat het gedonder met de belastingdienst maar weer vrolijk verder !!!

Zie: De erfenis van Rutte III – het gedonder met de belastingdienst – een nieuwe stap

zie: De erfenis van Rutte III – het gedonder met de belastingdienst gaat maar weer verder !!!

zie: De erfenis van Rutte III – het gedonder met de belastingdienst – de parlementaire enquête is nog steeds onderweg – deel 5 – kamerdebat 29.04.2021 – terugblik

Zie: De erfenis van Rutte III – het gedonder met de belastingdienst – de parlementaire enquête is nog steeds onderweg – deel 4 – kamerdebat 29.04.2021

zie ook: De erfenis van Rutte III – het gedonder met de belastingdienst – de parlementaire enquête is nog steeds onderweg – deel 3

Zie dan ook: De erfenis van Rutte III – het gedonder met de belastingdienst – de parlementaire enquête is onderweg – deel 2

Zie verder: De erfenis van Rutte III – het gedonder met de belastingdienst – de parlementaire enquête is onderweg  – deel 1

Zie ook: De erfenis van Rutte III – het gedonder met de belastingdienst – de nasleep deel 3

Zie ook nog: De erfenis van Rutte III – het gedonder met de belastingdienst – de nasleep deel 2

Zie dan ook: De erfenis van Rutte III – het gedonder met de belastingdienst – de nasleep – deel 1

Zie verder: De val van Rutte III vanwege het gedonder met de belastingdienst

Zie meer: De erfenis van (ex) Staatssecretaris Menno Snel D66 (Financiën) met de belastingdienst – deel 31 – nasleep POK eindverslag – deel 7

Zie nog meer: De erfenis van (ex) Staatssecretaris Menno Snel D66 (Financiën) met de belastingdienst – deel 30 – nasleep POK eindverslag – deel 6

Zie ook: De erfenis van (ex) Staatssecretaris Menno Snel D66 (Financiën) met de belastingdienst – deel 29 – nasleep POK eindverslag – deel 5

Zie dan ook: De erfenis van (ex) Staatssecretaris Menno Snel D66 (Financiën) met de belastingdienst – deel 28 – nasleep POK eindverslag – deel 4

Zie verder: De erfenis van (ex) Staatssecretaris Menno Snel D66 (Financiën) met de belastingdienst – deel 27 – nasleep POK – deel 3

Zie dan ook nog: De erfenis van (ex) Staatssecretaris Menno Snel D66 (Financiën) met de belastingdienst – deel 26 – nasleep POK – deel 2

Zie verder dan ook: De erfenis van (ex) Staatssecretaris Menno Snel D66 (Financiën) met de belastingdienst – deel 25 – nasleep POK – deel 1

Zie dan ook nog: De erfenis van (ex) Staatssecretaris Menno Snel D66 (Financiën) met de belastingdienst – deel 24 – nasleep

Zie verder ook nog: De erfenis van (ex) Staatssecretaris Menno Snel D66 (Financiën) met de belastingdienst – deel 23 – nasleep

Zie dan ook: De erfenis van (ex) Staatssecretaris Menno Snel D66 (Financiën) met de belastingdienst – deel 22 – nasleep

Zie verder : De erfenis van (ex) Staatssecretaris Menno Snel D66 (Financiën) met de belastingdienst – deel 21 – nasleep

Zie dan verder ook: De erfenis van (ex) Staatssecretaris Menno Snel D66 (Financiën) met de belastingdienst – deel 20 – nasleep

Zie dan ook nog: De erfenis van (ex) Staatssecretaris Menno Snel D66 (Financiën) met de belastingdienst – deel 19 – nasleep

Zie verder ook: De erfenis van (ex) Staatssecretaris Menno Snel D66 (Financiën) met de belastingdienst – deel 18 – nasleep

Zie ook nog: De erfenis van (ex) Staatssecretaris Menno Snel D66 (Financiën) met de belastingdienst – deel 17 – nasleep – Parlementaire ondervraging

Zie dan ook: De erfenis van (ex) Staatssecretaris Menno Snel D66 (Financiën) met de belastingdienst – deel 16 – nasleep rapport commissie Donner

Zie verder dan ook: De erfenis van (ex) Staatssecretaris Menno Snel D66 (Financiën) met de belastingdienst – deel 15 – nasleep rapport commissie Donner

Zie nog meer: De erfenis van (ex) Staatssecretaris Menno Snel D66 (Financiën) met de belastingdienst – deel 14 – nasleep rapport commissie Donner

Zie ook nog: De erfenis van (ex) Staatssecretaris Menno Snel D66 (Financiën) met de belastingdienst – deel 13 – nasleep rapport commissie Donner

Zie dan ook: De erfenis van (ex) Staatssecretaris Menno Snel D66 (Financiën) met de belastingdienst – deel 12 – nasleep rapport commissie Donner

Zie dan ook nog: De erfenis van (ex) Staatssecretaris Menno Snel D66 (Financiën) met de belastingdienst – deel 11 – nasleep rapport commissie Donner

Zie verder ook nog: De erfenis van (ex) Staatssecretaris Menno Snel D66 (Financiën) met de belastingdienst – deel 10 – rapport commissie Donner

Zie dan ook: De erfenis van (ex) Staatssecretaris Menno Snel D66 (Financiën) met de belastingdienst – deel 9

Zie verder ook: De erfenis van (ex) Staatssecretaris Menno Snel D66 (Financiën) met de belastingdienst – deel 8

Zie  verder dan ook nog: De erfenis van (ex) Staatssecretaris Menno Snel D66 (Financiën) en het verdere gedonder met de belastingdienst – deel 7

En zie dan ook: De erfenis van (ex) Staatssecretaris Menno Snel D66 (Financiën) en het verdere gedonder met de belastingdienst – deel 6

Zie dan ook nog verder: Staatssecretaris Menno Snel D66 (Financiën) en het verdere gedonder met de belastingdienst – deel 5 – commissie Donner

Zie verder dan ook: Staatssecretaris Menno Snel D66 (Financiën) en het verdere gedonder met de belastingdienst – deel 4 – commissie Donner

en zie dan ook nog: Staatssecretaris Menno Snel D66 (Financiën) en het verdere gedonder met de belastingdienst – deel 3

en zie verder dan ook: Voorheen Staatssecretaris Eric Wiebes VVD en staatssecretaris Menno Snel (Financiën) het Gedonder met de belastingdienst – deel 2

en verder zie dan ook nog: Staatssecretaris Eric Wiebes VVD en het Gedonder met de belastingdienst deel 1

oktober 3, 2021 - Posted by | Uncategorized

2 reacties

  1. […] Zie ook: Minister Wopke Hoekstra CDA rommelde zelf ook met de belastingdienst […]

    Pingback door De erfenis van Rutte III – en weer gaat het gedonder met de belastingdienst maar weer vrolijk verder !!! – de nasleep – deel 2 « Debat in de Digitale Hofstad | oktober 5, 2021


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: