Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Herstart proces Desi Bouterse Decembermoorden – deel 4

Fort Zeelandia, waar in 1982 de Decembermoorden plaatsvonden ANP

Strafeis tegen Desi Bouterse wederom 20 jaar

In Suriname is opnieuw 20 jaar cel geëist tegen oud-legerleider en voormalig president Desi Bouterse. Hij staat terecht voor zijn rol bij de Decembermoorden in 1982. Bouterse was destijds de bevelhebber van het Surinaamse leger.

Twee jaar geleden kreeg Bouterse al twintig jaar cel, maar omdat hij nooit bij het proces aanwezig was, werd hij bij verstek veroordeeld. Na de veroordeling tekende hij verzet aan en belandde de zaak opnieuw bij de krijgsraad.

Decembermoorden

Bouterse kwam in 1980 met een staatsgreep aan de macht. Twee jaar later werden vijftien tegenstanders van het regime opgepakt. In de nacht van 7 op 8 december 1982 werden deze vakbondsleiders, journalisten en advocaten doodgeschoten in Fort Zeelandia. Het regime beweerde dat ze een tegencoup wilden plegen.

De oud-legerleider voerde in de rechtszaal het laatste woord. Hij herhaalde beschuldigingen aan het adres van Nederland voor het plannen van een ‘regime change’ en zei dat “de voormalig kolonisator van ons volk niets onbenut heeft gelaten om de ingezette ontwikkeling te keren”. Hij zei dat Nederland hem en andere militairen wilde doden.

Bouterse haalde ook uit naar de krijgsraad. Hij zei dat die “helaas geen blijk heeft gegeven van enige kennis, dan wel voldoende kennis, van militaire acties in de ruimste zin van het woord”. Ook is volgens hem sprake van vooringenomenheid van de krijgsraad. Na zijn betoog wilde Bouterse niet ingaan op vragen van de raad.

De krijgsraad doet op 30 augustus 2021 uitspraak. Als hij wordt veroordeeld, kan Bouterse nog in hoger beroep gaan.

Geen amnestie voor Desi Bouterse

Het Constitutioneel Hof in Suriname heeft tevens bepaald dat de zogeheten Decembermoorden uit 1982 definitief niet in aanmerking komen voor amnestie. Verdachten van de moorden op vooraanstaande critici van het toenmalige militaire regime kunnen dus niet vrijuit gaan. Ex-president Desi Bouterse kreeg eind 2019 20 jaar cel.

Aanvankelijk leek het erop dat verdachten vrijuit konden gaan, doordat in 2012 de bestaande amnestiewet uit 1989 werd gewijzigd. De Krijgsraad zette daarop de rechtszaak tegen Bouterse stop, maar bepaalde in 2016 alsnog dat de amnestiewet ongeldig was en ging door met de zaak tegen Bouterse en andere verdachten.

Het Constitutioneel Hof, vorig jaar opgericht in Suriname, werd door de partij van Bouterse gevraagd de amnestiewet te toetsen. Dat bepaalt nu dat de amnestiewet in strijd is met de grondwet en mensenrechtenverdragen.

Ook is de waarheids- en verzoeningscommissie die na afkondiging van de gewijzigde amnestiewet zou worden opgericht om de belangen van slachtoffers, nabestaanden en verdachten te behartigen, er nooit gekomen.

Steun in de rug

De uitspraak van de Constitutioneel Hof is een bekrachtiging van het eerdere oordeel van de Krijgsraad. “Het is daarnaast ook een steun in de rug van de nabestaanden van de slachtoffers van de moorden. Zij vechten inmiddels al bijna veertig jaar voor gerechtigheid”, zegt correspondent Nina Jurna.

Op 8 december 1982 werden vijftien vooraanstaande critici van het militaire regime, onder wie journalisten en advocaten, geëxecuteerd in het 17e-eeuwse Fort Zeelandia.

Eind 2019 werd Bouterse bij verstek veroordeeld tot 20 jaar celstraf voor de moorden. Bouterse, die sinds vorig jaar geen president meer is, heeft daar verzet tegen aangetekend.

Zwijgrecht

De Surinaamse krijgsraad was vrijdag 30.04.2021 snel klaar met de behandeling van de zaak van de Surinaamse ex-president en ex-legerleider Desi Bouterse. Al bij de tweede inhoudelijke vraag van de president van de krijgsraad zei Bouterse gebruik te willen maken van zijn zwijgrecht.

De wens van Bouterse om zich niet te laten verhoren, zoals de bedoeling was van de zitting van vrijdag, kwam voor alle aanwezigen als een verrassing. Het was juist de bedoeling dat Bouterse gehoord zou worden en zijn kant van de zaak zou vertellen, maar hij zei dat alles al is gezegd.

Lees ook;

Advocaat Bouterse: ‘Krijgsraad onbevoegd’
Bezwaren Bouterse verworpen, volgende maand verhoor bij Krijgsraad

Na een korte schorsing besloot de president van de krijgsraad, Cynthia Valstein-Montnor, de zitting te verdagen naar 31 mei 2021.

Zijn advocaat, Irvin Kanhai, laat weten dat Bouterse aan het begin van deze eeuw voor een rechter-commissaris is verschenen. Aan zijn verklaringen uit die tijd is niets veranderd, zegt Kanhai tegen de Surinaamse nieuwssite Starnieuws.

Bouterse staat terecht voor zijn aandeel in de decembermoorden van 1982. Hij werd in november 2019 veroordeeld tot twintig jaar cel. Omdat hij tijdens dat proces nooit aanwezig is geweest, werd hij bij verstek veroordeeld. Daarna tekende hij verzet aan, waardoor de krijgsraad zijn zaak opnieuw in behandeling moest nemen.

De zaak werd eerder al op 29 januari 2021 hervat.

Veroordeling 20 jaar

Tijdens de zitting in juni 2017 eiste het Surinaamse Openbaar Ministerie twintig jaar celstraf tegen Bouterse. Volgens de openbaar aanklager is hij hoofdverantwoordelijk voor de martelingen en executies van de vijftien slachtoffers.

zie ook: Chronologie: 33 jaar Decembermoorden Suriname

lees: President met bloed aan de handen, toch stemmen zij op Bouterse: ‘Wie anders?’ RTL 25.02.2020

Zie: Herstart proces Desi Bouterse 29.04.2021 Decembermoorden – deel 3

Zie: Herstart proces Desi Bouterse 30.11.2020 Decembermoorden – deel 2

Zie: Herstart proces Desi Bouterse 30.10.2020 Decembermoorden – deel 1

zie ook: De nasleep van het Bouta-regime

zie ook: Maandag 25.05.2020 was de Dag des Oordeels voor president Desi Bouterse !!!!

zie ook: Black Friday ofwel de dag des oordeels voor president Desi Bouterse – deel 2

zie ook: Black Friday ofwel de dag des oordeels voor president Desi Bouterse – deel 1

zie ook: En weer kwam president Desi Bouterse niet opdagen bij het Decembermoorden-proces

zie ook: Is president Desi Bouterse een Godsgeschenk ???

zie ook: Surinaamse president Desi Bouterse blokkeert proces Decembermoorden – deel 2

zie ook: Surinaamse president Desi Bouterse blokkeert proces Decembermoorden – deel 1

zie ook: Haagse Wethouder PvdA Rabin Baldewsingh struikelt over Desi Bouterse

zie ook: Haagse wethouder PvdA Rabin Baldewsingh praat voor zijn beurt over Desi Bouterse

zie ook: De Bananenrepubliek Den Haag in oprichting ?

Meer nieuws over bouterse decembermoord

Vorige12345678910Volgende

Meer voor bouterse verkiezingen

Meer: desi bouterse – Bing

Dossier Desi Bouterse Trouw

dossier vonnissen-decembermoorden NRC

lees: Decembermoorden – Wikipedia

‎lees: De moorden · ‎De vijftien slachtoffers · ‎Verklaring van Bouterse

lees: Desi Bouterse – Wikipedia

lees: Reconstructie van de Surinaamse Decembermoorden

lees: Bouterse wil praten over decembermoorden

lees: De Surinaamse president Desi Bouterse heeft opnieuw het proces van de Decembermoorden geblokkeerd.

lees: Proces Decembermoorden: waar gaat het om en waarom duurt het zo lang?

lees: Bouterse blokkeert proces Decembermoorden vanwege staatsveiligheid

Einde proces Bouterse nadert, oud-president mogelijk vastgezet

Einde proces Bouterse nadert, oud-president mogelijk vastgezet

MSN 29.08.2021 Het proces van de Surinaamse oud-president en voormalig legerleider Desi Bouterse loopt ten einde. De krijgsraad buigt zich maandag weer over de zogeheten verzetzaak tegen de veroordeling van Bouterse tot 20 jaar cel. Bouterse hoort dan mogelijk of de rechters vasthouden aan die straf.

Bouterse staat terecht voor zijn aandeel in de Decembermoorden van 1982. Hij was in de periode 2010 – 2020 de democratisch gekozen president van Suriname, maar stond in de jaren tachtig aan het hoofd van een militair regime. Op 8 december 1982 werden vijftien tegenstanders van de militaire machthebbers vermoord in Fort Zeelandia in Paramaribo.

Advocaat Hugo Essed, die de nabestaanden van de moorden bijstaat, zegt dat nog onduidelijk is hoe de zitting van maandag precies zal verlopen. De krijgsraad spreekt mogelijk al een vonnis uit, maar er kan ook alleen worden vastgesteld dat de zaak formeel is beëindigd. De uitspraak komt dan op een volgende zitting aan de orde.

Bouterse kreeg de gevangenisstraf van 20 jaar opgelegd in 2019. Omdat de oud-president tijdens dat proces nooit aanwezig is geweest, werd hij bij verstek veroordeeld. Daarna tekende hij ‘verzet’ aan, waardoor de krijgsraad zijn zaak opnieuw in behandeling moest nemen. De advocaat van Bouterse heeft al aangekondigd in hoger beroep te gaan als zijn cliënt weer wordt veroordeeld.

Vrijheid

Het is nog onduidelijk of de voormalige legerleider een nieuwe beroepszaak ook weer in vrijheid mag afwachten. De krijgsraad liet hem na de veroordeling in 2019 niet vastzetten, naar verluidt om maatschappelijke onrust te voorkomen. Bouterse heeft in Suriname nog steeds veel aanhangers.

Advocaat Essed vindt dat Bouterse dit keer wel moet worden opgesloten als het tot een veroordeling komt. “Zodra er een rechtszaak is en de persoon blijkt iets gedaan te hebben dat niet mag, dan moet hij zijn straf uitzitten”, zegt de strafpleiter. Essed verwacht niet dat een gevangenisstraf voor de oud-president zal leiden tot grote onlusten.

Ook Eddy Wijngaarde, broer van een van de slachtoffers van de moorden in 1982, vindt dat Bouterse moet worden vastgezet als de krijgsraad vasthoudt aan de veroordeling. Ook ziet hij graag een hogere straf dan 20 jaar. ‘’Bouterse sprak vaak denigrerend en beledigend over de nabestaanden. Dat heeft ons geraakt”, stelt Wijngaarde. Die verwijt Bouterse ook dat hij zich bleef beroepen op zijn zwijgrecht. “Deze minachting voor de rechtbank zou bestraft moeten worden.’’

Vijf verdachten opgepakt na wapendiefstal uit huis Bouterse

NU 31.07.2021 Vijf mensen, onder wie een politieman, zijn aangehouden in verband met de geruchtmakende diefstal van wapens uit het huis van de Surinaamse oud-president Desi Bouterse. Ook heeft het Openbaar Ministerie (OM) een lijst van de 46 gestolen wapens bekendgemaakt, melden Surinaamse media zaterdag.

Ruim vijf weken geleden deed Bouterse aangifte van de diefstal van zware wapens en munitie uit zijn huis. Afgelopen week is hij hier over gehoord, dit gaat maandag verder. Ook medewerkers die bij het Surinaamse leger verantwoordelijk zijn voor het wapenbeheer worden gehoord.

Volgens het OM gaat het om drie Steyr-geweren, twee zware machinegeweren, twee granaatwerpers, 25 AK-47-geweren (kalasjnikovs), een mitrailleur, vijf karabijnen, zes Taurus-pistolen en een Browning-pistool.

Het onderzoek naar de gestolen wapens wordt uitgevoerd door een team met leden van het OM, de politie en de militaire politie. President Chan Santokhi heeft ook de hulp van Interpol ingeroepen in deze zaak.

Vrijdag eiste het Surinaamse OM opnieuw twintig jaar gevangenisstraf tegen Bouterse in het Decembermoordenproces. De aanklager sprak in 2017 dezelfde strafeis uit tegen Bouterse voor zijn vermeende betrokkenheid bij de moord op vijftien tegenstanders van zijn militaire regime in december 1982.

Lees meer over: Desi Bouterse  Suriname  Buitenland 

Desi Bouterse afgelopen week bij aankomst bij de Surinaamse krijgsraad voor het vervolg van de inhoudelijke behandeling van de Decembermoorden-strafzaak tegen de oud-president en ex-legerleider.
Desi Bouterse afgelopen week bij aankomst bij de Surinaamse krijgsraad voor het vervolg van de inhoudelijke behandeling van de Decembermoorden-strafzaak tegen de oud-president en ex-legerleider. © ANP

Vijf arrestaties na diefstal van 46 wapens uit huis Desi Bouterse

AD 31.07.2021 In verband met de geruchtmakende diefstal van wapens uit het huis van de Surinaamse oud-president Desi Bouterse zijn in de nacht van donderdag op vrijdag vijf mensen aangehouden, onder wie een politieman. Ook heeft het Openbaar Ministerie (OM) een lijst van de 46 gestolen wapens bekendgemaakt, melden Surinaamse media vandaag.

Ruim vijf weken geleden deed Bouterse aangifte van de diefstal van zware wapens en munitie uit zijn huis. Volgens het OM gaat het om drie Steyr-geweren, twee zware machinegeweren, twee granaatwerpers, 25 AK-47-geweren (kalasjnikovs), een mitrailleur, vijf karabijnen, zes Taurus-pistolen en een Browning-pistool. Ze zouden op 23 juni zijn ontvreemd uit een wapenkamer in zijn woning, een dag nadat kleinzoon Walter Bouterse zichzelf van het leven beroofde

Lees ook;

OM in Suriname eist weer lange celstraf tegen Desi Bouterse
Kleinzoon Surinaamse oud-president Bouterse dood aangetroffen

Afgelopen week is Bouterse over de diefstal gehoord. Dit verhoor gaat maandag verder. Ook medewerkers die bij het Surinaamse leger verantwoordelijk zijn voor het wapenbeheer worden gehoord. Onder de bevolking bestaan vragen over wat de oud-president met zoveel wapens in zijn huis moest. 

Het onderzoek naar de gestolen wapens wordt uitgevoerd door een team bestaande uit leden van het Openbaar Ministerie, de politie en de militaire politie. President Chan Santokhi heeft ook de hulp van Interpol ingeroepen in deze zaak.

Decembermoorden

Bouterse hoorde afgelopen week het Openbaar Ministerie in zijn land nog opnieuw twintig jaar gevangenisstraf tegen zich eisen voor zijn rol bij de Decembermoorden van 1982. Dat gebeurde bij de behandeling van de verzetzaak van de Surinaamse oud-president tegen zijn eerdere veroordeling door de Krijgsraad.

Vijf arrestaties om diefstal 46 wapens uit huis Desi Bouterse

NOS 31.07.2021 In Suriname zijn vijf verdachten aangehouden in verband met de geruchtmakende diefstal van wapens uit het huis van de Surinaamse oud-president Desi Bouterse, afgelopen juni. Een van de gearresteerden is politieagent.

Het Surinaamse Openbaar Ministerie heeft een lijst van de gestolen buit prijsgegeven. Het gaat in totaal om 46 wapens, waaronder twee raketwerpers, 25 kalasjnikovs en een mitrailleur. Daarnaast is er een lading munitie ontvreemd.

Het is onduidelijk waarom Bouterse zoveel wapens in zijn huis had liggen. Overigens bleken de dieven niet alles te hebben meegenomen. De militaire politie heeft later de wapens ingenomen die waren achtergebleven in het huis van Bouterse. Ook heeft de minister van Defensie de regels aangescherpt voor het verstrekken van wapens aan “derden en onbevoegden”.

“Het Openbaar Ministerie laat weinig los, maar er wordt veel gespeculeerd over de zaak”, zegt NOS-correspondent Nina Jurna. Zo schreef de hoofdredacteur van StarNieuws donderdag dat het een “publiek geheim” is dat de zelfmoord van kleinzoon Walter Bouterse, één dag voor de aangifte van de diefstal, te maken zou hebben met de wapenroof.

Bouterse verhoord

Direct na de diefstal op 23 juni deed Bouterse aangifte; afgelopen week is hij voor het eerst verhoord. Maandag zal hij opnieuw worden ondervraagd.

Het onderzoek naar de wapendiefstal wordt geleid door een speciaal team, bestaande uit leden van het OM, de politie en de militaire politie. Ook Interpol is betrokken bij het onderzoek. Naast mogelijke getuigen worden ook medewerkers van het wapendepot van het Surinaamse leger verhoord, melden Surinaamse media.

Bouterse was tot vorig jaar president van Suriname. Op dit moment wordt hij vervolgd voor zijn rol bij de Decembermoorden in 1982, toen hij bevelhebber van het Surinaamse leger was. Er is 20 jaar geëist; op 30 augustus doet de krijgsraad uitspraak.

Opnieuw 20 jaar cel geëist tegen Bouterse voor decembermoorden

Telegraaf 30.07.2021 Het Surinaamse Openbaar Ministerie heeft vrijdag opnieuw twintig jaar gevangenisstraf geëist tegen oud-president en ex-legerleider Desi Bouterse, melden Surinaamse media. De krijgsraad in Paramaribo behandelt het decembermoorden-proces opnieuw omdat Bouterse verzet had aangetekend tegen zijn eerdere veroordeling.

De aanklager sprak in 2017 dezelfde strafeis uit tegen Bouterse voor zijn vermeende betrokkenheid bij de moord op vijftien tegenstanders van zijn militaire regime in december 1982. De aanklager had vrijdag weinig tijd nodig voor het motiveren van zijn strafeis. Er waren volgens hem geen nieuwe feiten.

Bouterse zal ook nog de gelegenheid krijgen zijn laatste woord uit te spreken. Zijn advocaat Irwin Kanhai heeft gezegd dat er geen sprake was van voorbedachten rade, aldus de media. Bouterse werd bij aankomst bij de rechtbank vergezeld door aanhangers die hun steun betuigden.

Bouterse kreeg in november 2019 twintig jaar cel. Omdat hij tijdens het strafproces nooit aanwezig is geweest, werd hij in 2019 bij verstek veroordeeld.

BEKIJK MEER VAN; proces moord/doodslag Desi Bouterse

Desi Bouterse arriveert vrijdag bij de rechtbank om de strafeis van het Openbaar Ministerie te horen

OM in Suriname eist weer lange celstraf tegen Desi Bouterse

AD 30.07.2021 Het Openbaar Ministerie in Suriname eist weer 20 jaar gevangenisstraf tegen oud-president Desi Bouterse voor zijn rol bij de Decembermoorden. Dat bleek vandaag bij de behandeling van de verzetzaak van Bouterse tegen zijn eerdere veroordeling door de Krijgsraad.

Bouterse is hoofdverdachte in een al jaren slepend proces rond de Decembermoorden van 1982. De oud-legerleider werd in november 2019 veroordeeld tot twintig jaar cel voor het medeplegen van de moord op vijftien politieke tegenstanders van zijn regime.

Omdat hij tijdens dat proces nooit aanwezig is geweest, werd hij bij verstek veroordeeld. Daarna tekende hij verzet aan, waardoor de krijgsraad zijn zaak opnieuw in behandeling moest nemen.

Zwijgrecht

De Krijgsraad verwierp zijn bezwaren tegen het vonnis, waardoor de weg vrij was voor een verhoor. Maar tijdens de zitting eind 30 april heeft Bouterse gebruikgemaakt van zijn zwijgrecht. Hij wilde niet antwoorden op de vragen die rechter Cynthia Valstein-Montnor aan hem stelde. Ook liet hij toen weten geen getuigen te willen oproepen.

Bouterse als legerleider
Bouterse als legerleider © ANP

,,Er zijn genoeg verhoren geweest‘’, zei Bouterse advocaat Irwin Kanhai toen. ,,Er is niks toe te voegen aan het verhoor van 2004. Het is nu zestien jaar later. Dat verhoor houdt nog steeds stand. Je kan je ook niet altijd herinneren wat je toen gezegd hebt.‘’

Laatste woord

De aanklager had tijdens de zitting van vrijdag weinig tijd nodig voor het motiveren van zijn strafeis. Er waren volgens hem geen nieuwe feiten.

Bouterse kreeg het laatste woord in de zaak.  Net als tijdens een eerdere zitting zei Bouterse dat hij het erg vindt dat hij de gebeurtenissen rond 8 december 1982 niet heeft zien aankomen, aldus een verslaggever van Radio ABC. Over de rol van Nederland zei hij dat Nederland pogingen heeft gedaan om hem en andere militairen te doden. Ook dat heeft hij eerder verklaard.  De ex-legerleider zei ook dat hij het proces en de rechters niet objectief vindt. Daarom heeft hij zijn hoop gevestigd op het hoger beroep dat hij bij een nieuwe veroordeling zal instellen. 

Zijn advocaat Irwin Kanhai heeft gezegd dat er geen sprake was van voorbedachten rade, aldus media in Suriname. Bouterse werd bij aankomst bij de rechtbank vergezeld door aanhangers die hun steun betuigden.

De uitspraak van de rechtbank wordt over enkele weken verwacht. 

‘Onrecht’

Bij de start van de verzetzaak, eind november vorig jaar, legde Bouterse voor het eerst in het ruim dertien jaar durende proces een verklaring af voor de Krijgsraad. De oud-legerleider zei toen dat niet aan waarheidsvinding is gedaan en dat belangrijke getuigen zijn genegeerd. ,,Het onrecht dat mij is aangedaan moet gecorrigeerd worden. Ik weet zeker dat de geschiedenis mij zal vrijspreken.”

Weer 20 jaar cel geëist tegen Bouterse in proces Decembermoorden

NOS 30.07.2021 In Suriname is opnieuw twintig jaar cel geëist tegen oud-legerleider en voormalig president Desi Bouterse. Hij staat terecht voor zijn rol bij de Decembermoorden in 1982. Bouterse was destijds de bevelhebber van het Surinaamse leger.

Twee jaar geleden kreeg Bouterse al twintig jaar cel, maar omdat hij nooit bij het proces aanwezig was, werd hij bij verstek veroordeeld. Na de veroordeling tekende hij verzet aan en belandde de zaak opnieuw bij de krijgsraad.

Decembermoorden

Bouterse kwam in 1980 met een staatsgreep aan de macht. Twee jaar later werden vijftien tegenstanders van het regime opgepakt. In de nacht van 7 op 8 december werden deze vakbondsleiders, journalisten en advocaten doodgeschoten in Fort Zeelandia. Het regime beweerde dat ze een tegencoup wilden plegen.

De oud-legerleider voerde in de rechtszaal het laatste woord. Hij herhaalde beschuldigingen aan het adres van Nederland voor het plannen van een ‘regime change’ en zei dat “de voormalig kolonisator van ons volk niets onbenut heeft gelaten om de ingezette ontwikkeling te keren”. Hij zei dat Nederland hem en andere militairen wilde doden.

Bouterse haalde ook uit naar de krijgsraad. Hij zei dat die “helaas geen blijk heeft gegeven van enige kennis, dan wel voldoende kennis, van militaire acties in de ruimste zin van het woord”. Ook is volgens hem sprake van vooringenomenheid van de krijgsraad. Na zijn betoog wilde Bouterse niet ingaan op vragen van de raad.

De krijgsraad doet op 30 augustus uitspraak. Als hij wordt veroordeeld, kan Bouterse nog in hoger beroep gaan.

BEKIJK OOK:

Opnieuw twintig jaar cel geëist tegen Bouterse voor Decembermoorden

Opnieuw twintig jaar cel geëist tegen Bouterse voor Decembermoorden

NU 30.07.2021 Het Surinaamse Openbaar Ministerie heeft vrijdag opnieuw twintig jaar gevangenisstraf geëist tegen oud-president en ex-legerleider Desi Bouterse, melden Surinaamse media. De krijgsraad in Paramaribo behandelt het Decembermoordenproces opnieuw omdat Bouterse verzet had aangetekend tegen zijn eerdere veroordeling.

De aanklager sprak in 2017 dezelfde strafeis uit tegen Bouterse voor zijn vermeende betrokkenheid bij de moord op vijftien tegenstanders van zijn militaire regime in december 1982. De aanklager had vrijdag weinig tijd nodig voor het motiveren van zijn strafeis. Er waren volgens hem geen nieuwe feiten.

Bouterse zal ook nog de gelegenheid krijgen zijn laatste woord uit te spreken. Zijn advocaat Irwin Kanhai heeft gezegd dat er geen sprake was van voorbedachten rade, aldus de media. Bouterse werd bij aankomst bij de rechtbank vergezeld door aanhangers die hun steun betuigden.

De verzetszaak tegen Bouterse liep dit voorjaar vanwege de aanhoudende stijging van het aantal coronabesmettingen in Suriname vertraging op. Toen werden alle rechtszaken in het land stopgezet.

Bouterse kreeg in november 2019 twintig jaar cel. Omdat hij tijdens het strafproces nooit aanwezig is geweest, werd hij in 2019 bij verstek veroordeeld.

Zie ook: President Desi Bouterse krijgt twintig jaar cel voor Decembermoorden

Lees meer over: Desi Bouterse  Suriname  Buitenland 

Fort Zeelandia, waar in 1982 de Decembermoorden plaatsvonden ANP

Constitutioneel Hof Suriname: geen amnestie voor Decembermoorden

NOS 22.07.2021 Het Constitutioneel Hof in Suriname heeft bepaald dat de zogeheten Decembermoorden uit 1982 definitief niet in aanmerking komen voor amnestie. Verdachten van de moorden op vooraanstaande critici van het toenmalige militaire regime kunnen dus niet vrijuit gaan. Ex-president Desi Bouterse kreeg eind 2019 20 jaar cel.

Aanvankelijk leek het erop dat verdachten vrijuit konden gaan, doordat in 2012 de bestaande amnestiewet uit 1989 werd gewijzigd. De Krijgsraad zette daarop de rechtszaak tegen Bouterse stop, maar bepaalde in 2016 alsnog dat de amnestiewet ongeldig was en ging door met de zaak tegen Bouterse en andere verdachten.

Het Constitutioneel Hof, vorig jaar opgericht in Suriname, werd door de partij van Bouterse gevraagd de amnestiewet te toetsen. Dat bepaalt nu dat de amnestiewet in strijd is met de grondwet en mensenrechtenverdragen.

Ook is de waarheids- en verzoeningscommissie die na afkondiging van de gewijzigde amnestiewet zou worden opgericht om de belangen van slachtoffers, nabestaanden en verdachten te behartigen, er nooit gekomen.

Steun in de rug

De uitspraak van de Constitutioneel Hof is een bekrachtiging van het eerdere oordeel van de Krijgsraad. “Het is daarnaast ook een steun in de rug van de nabestaanden van de slachtoffers van de moorden. Zij vechten inmiddels al bijna veertig jaar voor gerechtigheid”, zegt correspondent Nina Jurna.

Op 8 december 1982 werden vijftien vooraanstaande critici van het militaire regime, onder wie journalisten en advocaten, geëxecuteerd in het 17e-eeuwse Fort Zeelandia.

Eind 2019 werd Bouterse bij verstek veroordeeld tot 20 jaar celstraf voor de moorden. Bouterse, die sinds vorig jaar geen president meer is, heeft daar verzet tegen aangetekend.

BEKIJK OOK;

juli 30, 2021 - Posted by | Uncategorized

Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: