Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne -deel 32- proces deel 13

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is MH17%2B%25282%2529.jpg

Russisch stel dat informatie gaf over MH17 moet terug naar Rusland

Een Russisch stel dat naar Nederland was gevlucht en hier gevoelige informatie gaf over de aanslag op vlucht MH17, wordt teruggestuurd naar Rusland. Dat meldt de Volkskrant na inzage in het dossier van de twee.

De vrouw van het stel deelde de informatie twee jaar na aankomst in Nederland met het Joint Investigation Team (JIT), dat de ramp onderzoekt. Dat zou haar op het hart hebben gedrukt om het verhaal niet verder te vertellen. Details over wat voor informatie het gaat meldt de krant niet uit veiligheidsoverwegingen.

Immigratiedienst IND vindt juist dat de vrouw de informatie over MH17 direct na aankomst in Nederland had moeten delen, schrijft de krant. De IND wees de asielaanvraag af en kreeg gelijk bij de rechter. Het koppel verblijft nu illegaal in Nederland, in afwachting van hun uitzetting naar Rusland.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is MH17%2B%25284%2529.jpg

Telefoongesprek

De kwestie begon in juli 2014, toen de vrouw in Rusland bij toeval een telefoongesprek opving over wie in Oost-Oekraïne betrokken waren bij het uit de lucht schieten van vlucht MH17. Een jaar later werden zij en haar vriend ernstig bedreigd en mishandeld door de Russische veiligheidsdienst FSB, schrijft de Volkskrant op basis van hun asieldossier.

Na hun vlucht naar Nederland vertelden ze bij immigratiedienst IND aanvankelijk niets over wat ze wisten over het neerhalen van MH17. Ze zou bang zijn dat hun familie in Rusland door die getuigenis in de problemen zou komen.

Toen hun asielverzoek was afgewezen en het JIT-team een nieuwe getuigenoproep deed, stapte de vrouw in 2018 alsnog naar het Openbaar Ministerie met de MH17-informatie.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is MH17%2B%25283%2529.jpg

Geen officiële getuige

Daar zou ze na drie gesprekken te horen hebben gekregen dat ze niet als officiële getuige zou worden gezien, omdat de gevolgen en de gevaren daarvan niet in verhouding zouden staan tot wat het zou opleveren voor het strafonderzoek. Wel zou de informatie serieus zijn genomen door de rechercheurs.

De immigratiedienst IND was minder onder de indruk. Die organisatie vond het niet logisch dat de FSB achter het stel aan zou zitten en weigerde hen asiel te verlenen. De rechtbank ging daarin mee.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is MH17%2B%25285%2529.jpg

Europees hof

De twee zijn nog niet uitgezet, omdat er vanwege corona op dit moment weinig uitzettingen plaatsvinden. Hun hoop is gevestigd op het beroep dat hun advocaat heeft aangetekend bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, maar het kan jaren duren voordat daar een beslissing is genomen.

Het Openbaar Ministerie en de IND wilden tegenover de Volkskrant niet op de zaak reageren.

Aangifte tegen Russische journalist ‘handig middel’ voor Kremlin

Gisteren stond opeens de Russische politie op de stoep bij Russische journalist Roman Dobrochotov, zo meldde hij op Twitter. Zijn huis werd doorzocht, dat van zijn ouders ook en Dobrochotov moest mee naar het bureau voor ondervraging. Een uur later werd hij weer vrijgelaten.

Het lijkt de zoveelste poging van het Kremlin om kritische journalisten te ondermijnen. Media-ondernemer Derk Sauer, actief in Rusland: “Iedereen die onafhankelijk bericht komt aan de beurt.”

Nederlandse blogger

De zaak heeft te maken met een aangifte van de Nederlandse MH17-blogger Max van der Werff. Dobrochotov is de hoofdredacteur van het onderzoeksjournalistieke platform The Insider. Het is een partnerorganisatie van het internationale onderzoeksjournalistieke collectief Bellingcat. The Insider heeft onder meer onthullingen gedaan over de vergiftiging van oppositieleider Aleksej Navalny en over MH17.

Eén van die onthullingen ging over Van der Werff, die al jarenlang twijfel zaait over de officiële lezing rondom de neergeschoten vlucht. Van der Werff maakte samen met Jana Jerlasjova, een voormalig journalist van Russia Today, een documentaire over MH17 voor het Engelstalige Bonanza Media.

Officieren van de Russische militaire inlichtingendienst GROe hadden regelmatig contact met Jerlasjova, toonden Bellingcat en The Insider aan met telefoon- en maildata. Ook regelden ze toegang voor Van der Werff en Jerlasjova tot pro-Russisch rebellengebied in Oost-Oekraïne.

Van der Werff heeft in Rusland aangifte gedaan tegen Dobrochotov. Dobrochotov zei in een tweet waarin hij de publicatie deelde dat Van der Werff wordt betaald door de GROe. Smaad, meent de Nederlandse blogger.

profielfoto

Макс ван дер Верфф@MaxvanderWerff

Ik heb Bellingcat’s Russische partner Dobrokhotov aangeklaagd omdat hij beweert dat ik door de GRU word betaald. Een smerige leugen. En het verwijderen van zijn tweet zal hem niet helpen. https://t.co/zLgj6rwpDe https://t.co/yQkV4aJ7CE

“Van der Werff is een duidelijk pro-Poetin-figuur”, zegt Sauer. “Dat is natuurlijk zijn goed recht, maar voor de Russen is hij nu een handig middel.”

Busje van de FSB

Volgens Dobrochotov is de smaadzaak een stok om de hond mee te slaan. En daar lijkt het inderdaad veel op, zegt correspondent Geert Groot Koerkamp: “Waarom zou je voor een smaadzaak een huiszoeking doen, en niet alleen bij hem, maar ook bij zijn ouders?” Het gebeurt vaker dat er ook huiszoekingen bij familieleden gedaan worden, zegt Groot Koerkamp: “Om de druk op iemand op te voeren.”

Officieel is Dobrochotov slechts nog getuige, zeggen de Russische autoriteiten. Maar dat is geen geruststelling, zegt Groot Koerkamp: “Dat kan ogenblikkelijk veranderen in verdachte.”

Bij Dobrochotov werden laptops, telefoons en tablets in beslag genomen. Ook zijn paspoort werd ingenomen, waardoor Dobrochotov het land niet kan verlaten. Hij stond op het punt naar het buitenland te reizen. Groot Koerkamp: “Een busje dat betrokken was bij de huiszoeking had een nummerbord van de FSB, de Russische geheime dienst. Dus er lijkt meer aan de hand.”

Vorige week werd The Insider bestempeld tot ‘buitenlands agent’. Dat gebeurt vaker bij ngo’s en media die Rusland als onwelgevallig ziet: “De aanleiding kan soms al zijn dat je een donatie van een euro uit het buitenland krijgt.” The Insider is geregistreerd in Letland. Ook vergelijkbare media zijn in het buitenland geregistreerd: Meduza in Litouwen en VTimes in Nederland.

Eerst weigeren ze je in Rusland te registreren, dan wijk je noodgedwongen uit naar het buitenland en vervolgens noemen ze je een ‘buitenlands agent'”, aldus media-ondernemer Derk Sauer over journalistiek in Rusland.

Derk Sauer, betrokken bij de VTimes: “Het liefst zouden ze in Rusland geregistreerd staan.” De overheid bepaalt of media een licentie krijgen. In de praktijk komt dat erop neer dat alleen media die de lijn van het Kremlin volgen een registratie kunnen krijgen. “Het is Kafka. Eerst weigeren ze je in Rusland te registreren, dan wijk je noodgedwongen uit naar het buitenland en vervolgens noemen ze je een ‘buitenlands agent’.”

Het gevolg van het stempel ‘buitenlands agent’ is dat de financiën vier keer per jaar worden doorgelicht en dat je bij alles wat je publiceert, ook tweets, moet vermelden dat je een buitenlands agent bent, zegt Groot Koerkamp: “Adverteerders willen daar vaak niet mee geassocieerd worden. Dat bemoeilijkt het werk.” Dat hebben ook Meduza en VTimes gemerkt. Meduza zette een crowdfundingcampagne om op hun werk voort te kunnen zetten, VTimes zag zichzelf genoodzaakt om te stoppen.

Sauer maakt zich zorgen over het voortbestaan van onafhankelijke media in Rusland. “The Insider is het zestiende platform dat tot buitenlands of ongewenst agent is verklaard. Ze zijn een hele lijst aan het afwerken. Inmiddels kun je je afvragen: als je nog geen ‘buitenlands agent’ bent, ben je dan nog journalist?”

Max van der Werff ging niet in op een verzoek van de NOS om inhoudelijk commentaar.

BEKIJK OOK:

Het volgende belangrijke moment in het proces is pas na de zomer, dan krijgen nabestaanden het woord. Het proces zal nog zeker tot volgend jaar zomer doorgaan.

Er rest nog één zitting in het monsterproces voor de zomervakantie. In september zullen nabestaanden het woord krijgen. Het Openbaar Ministerie streeft ernaar om in november het requisitoir voor te lezen. De verdediging van Oleg Poelatov heeft aangegeven langer nodig te hebben om een pleidooi voor te bereiden.

Inwoners Koersk krijgen brief en video’s over MH17-onderzoek

Het Joint Investigation Team (JIT), dat het neerhalen van vlucht MH17 onderzoekt, roept inwoners van de Russische stad Koersk op om informatie over het neerhalen van het toestel te delen. Het JIT denkt aan foto’s, video’s, e-mails en officiële documenten.

De Buk-raket waarmee vlucht MH17 werd neergehaald was afkomstig van de 53ste brigade van het Russische leger uit Koersk. De oproep richt zich dan ook met name op militairen in die plaats.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is 1024x576a.jpg

De oproep, per brief en in video’s , staat los van de rechtszaak tegen de vier verdachten die maandag verdergaat. Hij wordt gedaan in het kader van het vervolgonderzoek. Dat is volgens het JIT vergevorderd, maar nog niet compleet.

“We willen weten wie de bemanning van de lanceerinrichting vormde, wat hun opdracht was en van wie die opdracht kwam”, zegt Andy Kraag van de Landelijke Recherche. “Ook willen we weten wie besloot dat het wapen in Oekraïne zou worden ingezet. En we willen vooral weten waarom ze dat passagiersvliegtuig neerhaalden.”

De brief staat op de de website van het JIT en is ook naar een beperkt aantal postadressen in Koersk gestuurd, zegt een woordvoerder. Hij wordt ook op Russische sociale media verspreid.

Video’s

De video’s staan op YouTube. In de eerste komt een Nederlandse veteraan aan het woord die veel Russische militairen kent. Hij zegt dat het voor de families van de slachtoffers belangrijk is dat er duidelijkheid komt, net als voor de families van Sovjetmilitairen die in de Tweede Wereldoorlog omkwamen.

In de tweede video spreken de ouders van een Australisch slachtoffer van vlucht MH17. Het zijn voormalige Sovjetburgers. “Deze tragedie had niet mogen gebeuren, en mag nooit meer plaatsvinden”, zegt de moeder. “We roepen iedereen op die er meer over weet, alstublieft, vertel het aan hen die het moeten weten.”

Vlucht MH17 vertrok op 17 juli 2014 uit Amsterdam voor een vlucht naar Kuala Lumpur. Nadat het toestel boven Oost-Oekraïne door de Buk was getroffen, stortte het neer. Alle 298 inzittenden kwamen om.

BEKIJK OOK

Welke zaken lopen er nu rond het neerhalen van vlucht MH17?

Een overzicht van de Nederlandse inzet voor waarheidsvinding, gerechtigheid en rekenschap voor het neerhalen van MH17  <–vindt u hier

Zie ook; Neerhalen vlucht MH17

zie ook: Tweets by SaskiaBelleman

MH17 dossier AD

Dossier MH17 NRC

dossier MH17 Trouw

Meer: MH17-vliegramp OM

Lees meer over: MH17 NU

Volg de eerste zittingsdag in het MH17-proces via ons liveblog NU

meer: MH17-proces NOS

Meer: mh17 AD

meer: MH17-proces RTL

Alle verhalen over MH17, de verdachten en de nabestaanden lees je in het AD dossier.

Lees: Verklaringen nabestaanden MH17 online door duizenden gevolgd MSN 13.09.2021

Lees: Onderzoek naar bemanning Buk-raket in MH17-proces levert nog weinig op AD 13.09.2021

Lees: Tweede week met verklaringen nabestaanden in MH17-proces: kijk live mee RTL 13.09.2021

Lees: Emotionele eerste week spreekrecht voor nabestaanden MH17 NOS 11.09.2021

Lees: Rechtbank wil opheldering van OM over ontwikkelingen in MH17-onderzoek NU 10.09.2021

Lees Rechtbank MH17 wil opheldering van OM over getuigenoproep en geheime operatie Oekraïne AD 10.09.2021

Lees: Rechtbank wil opheldering van OM over ontwikkelingen in MH17-onderzoek MSN 10.09.2021

Lees: MH17-nabestaande Michaël: ‘Ik wist niet dat ik nog zoveel verdriet in me had’ RTL 10.09.2021

Lee: De heftigste momenten van MH17-proces: ‘Verdriet is nauwelijks te bevatten’ Telegraaf 09.09.2021

Lees: Rob en Silene nemen urn mee naar MH17-proces: ‘Zolang ik leef, blijft mijn hart bloeden’ AD 09.09.2021

lees: De heftigste momenten van MH17-proces: ‘Verdriet is nauwelijks te bevatten’ MSN 090.2021

lees: MH17-nabestaande deelt laatste appjes met zoon Telegraaf 09.09.2021

Lees: MH17-nabestaande deelt laatste appjes met zoon MSN 09.09.2021

Lees: LIVE | Derde dag spreekrecht nabestaanden MH17: ’Hoe ga je om met dat je eigen kind is vermoord?’ Telegraaf 09.09.2021

Lees: Derde dag spreekrecht MH17-proces: kijk live mee RTL 09.09.2021

Lees: ‘Oekraïne stond op punt twee Russen betrokken bij neerhalen MH17 op te pakken’ NOS 08.09.2021

Lees: ‘Oekraïne was dichtbij arrestatie twee Russische militairen die bij neerschieten MH17 waren’ AD 08.09.2021

Lees: Nabestaande Hans de Borst: ‘Elsemiek is vermoord in een oorlog waarvan ze niet eens wist’ AD 07.09.2021

Lees: MH17-nabestaande Hans spreekt in rechtbank: ‘Dit had nooit mogen gebeuren, niet met mijn meisje’ OmroepWest 07.09.2021

Lees: Nabestaanden ramp MH17 hekelen ‘arrogant’ Rusland MSN 07.09.2021

Lees: Nabestaande MH17 hoopt dat spreekrecht zorgt voor hogere straf daders: ‘Heb anekdotes en foto mee’ OmroepWest 07.09.2021

Lees: Uitspraak zaak-MH17 niet eerder dan september 2022 MSN 06.09.2021

Lees: Spreekrecht MH17-proces: kijk live mee RTL 06.09.2021

Lees: Spreekrecht zonder verdachten in de zaal: hoeveel zin heeft het eigenlijk? MSN 06.09.2021

Lees: ‘We komen er misschien nooit achter wie mijn ouders heeft vermoord en waarom’ NOS 06.09.2021

Lees: Nabestaanden in tranen: ‘Vaderdag is een van de verschrikkelijkste dagen van het jaar’ AD 06.09.2021

Lees: Nabestaande MH17-ramp: ‘Ik wil gerechtigheid voor mijn dochters’ MSN 06.09.2021

Lees: Nabestaanden MH17 in slachtofferverklaring: ‘Verlies wordt alleen maar groter’ NU 06.09.2021

Lees: MH17-nabestaande spreekt verdachten toe: ‘Ze liegen!’ | Video Telegraaf 06.09.2021

Lees: MH17-nabestaande spreekt verdachten toe: ‘Ze liegen!’ Video MSN 06.09.2021

Lees: MH17-nabestaande Ria spreekt Russisch in rechtszaal: ‘Ze weten dat wij weten dat ze liegen’ MSN 06.09.2021

Lees: Nabestaanden emotioneel: ‘Ik zie mijn dochters niet trouwen. Hoe kom ik mijn leven door?’ AD 06.09.2021

Lees: MH17-nabestaande Ria spreekt Russisch in rechtszaal: ‘Ze weten dat wij weten dat ze liegen’ RTL 06.09.2021

Lees: Spreekrecht zonder verdachten in de zaal: hoeveel zin heeft het eigenlijk? RTL 06.09.2021

Lees: 91 nabestaanden MH17 krijgen het woord: ‘Dit is uniek en historisch’ RTL 06.09.2021

Lees: Nabestaanden MH17-ramp doen hun verhaal: ‘Onmacht, schuldgevoel, nachtmerries’ NOS 06.09.2021

Lees: Rechters luisteren drie weken lang naar immens verdriet in MH17-zaak NOS 05.09.2021

Lees: Rechters luisteren drie weken lang naar immens verdriet in MH17-zaak NOS 05.09.2021

Lees: Nabestaande Ria spreekt als eerste in MH17-proces: ‘Ik voel de spanning in mijn lijf toenemen’ RTL 05.09.2021

Lees: 91 nabestaanden MH17 krijgen het woord: ‘Dit is uniek en historisch’ MSN 04.09.2021

Lees: 91 nabestaanden MH17 krijgen het woord: ‘Dit is uniek en historisch’ RTL 04.09.2021

Lees: Peter bereidt zijn MH17-spreekrecht voor tussen de herinneringen aan zijn dochters RTL 04.09.2021

Lees: Inwoners Koersk krijgen brief en video’s over MH17-onderzoek NOS 02.09.2021

Lees: Nabestaanden MH17 doen beroep op Russische militairen: ’Geef ons antwoorden’ Telegraaf 02.09.2021

Lees: Onderzoeksteam MH17 vraagt Russische militairen om informatie NU 02.09.2021

Lees: Onderzoekers MH17 roepen Russische militairen op informatie te delen AD 02.09.2021

Lees: Onderzoeksteam MH17 vraagt Russische militairen om informatie MSN 02.09.2021

Lees: Aangifte tegen Russische journalist ‘handig middel’ voor Kremlin NOS 29.07.2021

Lees: Aangifte Nederlandse MH17-blogger leidt tot inval bij Russische journalist Telegraaf 28.07.2021

lees: ‘Russisch stel dat informatie gaf over MH17 moet terug naar Rusland’ NOS 24.07.2021

lees: Gevlucht stel dat justitie informatie gaf over MH17 moet terug naar Rusland NU 24.07.2021

lees: ’Russisch stel dat info gaf over MH17 moet terug naar Rusland’ Telegraaf 24.07.2021

lees: ‘Russisch stel dat Nederland info gaf over MH17 moet terug naar Rusland’ AD 24.07.2021

Lees: Rusland klaagt Oekraïne aan over onder meer neerhalen MH17 Telegraaf 22.07.2021

Lees: Minister moet meer informatie openbaar maken over vliegramp MH17 RTL 20.07.2021

Lees: Minister moet meer informatie openbaar maken over vliegramp MH17 MSN 20.07.2021

Lees: Minister moet meer informatie openbaar maken over vliegramp MH17 MSN 20.07.2021

Lees: Yarick verloor vader, zusje en stiefmoeder bij ramp met MH17: ‘Na drie jaar stortte ik in’ AD 17.07.2021

Lees: Rutte: ‘MH17-ramp wordt nog elke dag gevoeld’ AD 17.07.2021

Lees: Rutte: MH17-ramp wordt nog elke dag gevoeld MSN 17.07.2021

Lees: Ramp met vlucht MH17 opnieuw online herdacht: ‘We zijn nog geen stap verder’ NOS 17.07.2021

Lees: Herdenking vliegramp MH17 ook dit jaar digitaal AD 17.07.2021

Lees: Herdenking vliegramp met MH17 is ook dit jaar digitaal MSN 17.07.2021

Lees: Simpel uitgelegd: Waar staan we nu in de MH17-rechtszaak? MSN 17.07.2021

lees: Nabestaanden MH17-ramp na de zomer aan het woord in de rechtbank MSN 08.07.2021

lees: Herdenking ramp met MH17 opnieuw digitaal MSN 08.07.2021

Zie ook: Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 31 – proces deel 12

Zie dan verder: Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 29 – proces deel 11

Zie dan ook: Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 28 – proces deel 10

Zie dan ook nog: Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 27 – proces deel 9

Zie verder: Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 26 – proces deel 8

Zie verder ook: Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 25 – proces deel 7

Zie verder dan ook: Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 24 – proces deel 6

Zie nog verder: Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 23

Zie ook dan: Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 22 – proces deel 5

Zie verder: Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 21 – proces deel 4

Zie ook: Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 20 – proces deel 3

Zie dan ook: Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 19 – proces deel 2

En zie ook: Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 18 – proces deel 1

Zie verder ook: Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 17

Zie dan ook nog: Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 16

En zie ook nog: Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 15

Zie dan ook nog: Dick Schoof versus de Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 14

Zie dan verder ook nog: Herdenking MH17 17.07.2014 – 17.07.2018 – Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 13

En zie verder dan ook: Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 12

En zie verder ook: Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 11

Zie dan verder ook nog: Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 10

Zie dan ook nog: Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 9

Zie ook dan: Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 8

Zie dan ook: Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 7

Zie verder ook: Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 6

Zie verder ook nog: Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 5

Zie dan ook nog: Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 4

En zie ook nog dan: Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 3

Zie dan verder dan ook nog: Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 2

En dan ook nog dan: Nasleep afwikkeling MH17 vliegtuigcrash Oekraïne – deel 1

juli 24, 2021 - Posted by | Uncategorized

Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: