Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Nu alweer gedonder bij BIJ1

Gedonder bij BIJ1

Bij1 laat nog altijd niets los over de precieze reden waarom nummer twee Quinsy Gario uit de partij is gezet. Leden worden komende zaterdag bijgepraat, maar het onderzoek dat leidde tot beëindiging van zijn lidmaatschap blijft geheim, aldus partijvoorzitter Jursica Mills.

Er is een Conflict ontstaan tussen een deel van de leden en het landelijke partijbestuur van Bij1. Afgelopen maandag werd de nummer 2 op de kandidatenlijst, Quinsy Gario, geroyeerd, sindsdien lopen de gemoederen op sociale media onder leden en sympathisanten hoog op.

Het lidmaatschap van Gario is om onduidelijke redenen beëindigd. Maandag 19.07.2021 kwam naar buiten dat er signalen waren “dat niet iedereen zich veilig voelde binnen de partij”. Het bestuur had die signalen laten onderzoeken door een advocatenbureau. En dat rapporteerde dat er beschuldigingen tegen de nummer 2 op de kieslijst zijn binnengekomen.

Het is niet bekend om wat voor beschuldigingen het gaat, maar volgens de partij zijn het er zeker tien. Die gaan niet over seksueel grensoverschrijdend gedrag, maar er zou wel sprake zijn van “slachtoffers”. Mede om hen te beschermen, is het rapport tot nu toe niet openbaar gemaakt.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is a30a9-bij1.jpg

Leden roeren zich

Achter de schermen roeren leden zich omdat ze meer informatie willen over wat er precies is gebeurd. Een van hen is actrice en Lijstduwer BIJ1 Anousha Nzume. Zij laat op sociale media weten ’zwaar teleurgsteld’ te zijn in de manier van communiceren van haar partij. „Dat kan niet alleen smadelijk zijn, maar zelfs gevaarlijk.”

Er klopt volgens haar iets niet wanneer er in de partijtop ’mensen zijn met meerdere functies’. „Er gaat iets mis wanneer door een kleine groep van bovenaf wordt bepaald welke kennis wordt gedeeld en met wie.”

’Wit bureau’

Maar ze gaat verder. Het door het bestuur ingeschakelde advocatenbureau wordt weggezet als ’wit bureau’. Op basis waarvan ze advocatenkantoor Van Overbeek De Meyer wegzet als ’wit bureau’ zegt ze niet. Dat werkt volgens de lijstduwer „in opdracht van een bestuur waarvan de actieve leden weinig divers zijn.”

Kan een afbeelding zijn van 1 persoon en glimlachen

Anousha Nzume op dinsdag

Als lijstduwer, persoonlijk betrokkene, uit liefde voor- en geloof in waar de partij voor staat, heb ik iets te delen over wat er aan de hand zou kunnen zijn bij BIJ1 en de schokkende manier waarop met Quinsy Gario wordt omgegaan.

Ten eerste ben ik zwaar teleurgesteld in deze manier communiceren. Door wie? Het bestuur? Lekken naar de media? Woorden als ‘onveilig’ gebruiken over een zwarte man zonder verdere uitleg? Dat kan niet alleen smadelijk zijn maar kan zelfs gevaarlijk…See More

May be an image of text
May be an image of text
May be an image of text
1203650

Inmiddels is besloten om zaterdag 24.07.2021, op een al geplande bijeenkomst met de leden, toch openheid van zaken te geven. Partijvoorzitter Mills zegt tegen de NOS te begrijpen dat mensen niet snappen waarom het lidmaatschap van Gario is ingetrokken. “We hebben de details niet naar buiten gebracht, omdat we die eerst met Quinsy willen bespreken. Dat is de koninklijke weg, maar we worden door deze leden nu gedwongen daarvan af te wijken.”

Quinsy Gario, vooral bekend van zijn acties tegen Zwarte Piet, reageert tot nu toe niet op verzoeken van de NOS om zijn kant van het verhaal te vertellen. In dagblad Trouw zei hij maandag dat hij officieel nog niet op de hoogte is gebracht van zijn royement. Hij zou niet zijn gehoord door de onderzoekers van het advocatenbureau en probeerde naar eigen zeggen juist pestgedrag en machtsmisbruik aan de kaak te stellen.

Pas als Gario weet waarom hij uit de partij wordt gezet, kan hij overwegen om tegen deze beslissing in beroep te gaan, is te lezen in een brief die vandaag 22.07.2021 naar het bestuur is gegaan, en in handen is van GeenStijl.

WAARSCHUWING! NIET OP DEZE LINK (PDF) KLIKKEN SVP! Dan krijgt u namelijk een interne brief van circa 200 Bij1-leden (waaronder bestuursleden van de afdeling Arnhem-Nijmegen) aan het Partijbestuur te zien over De Questie Quinsy, die niet bedoeld is om buiten Bij1 verspreid te worden. De ondertekenaars zijn woest om het nogal rommelige royement van de nummer 2 van de kandidatenlijst en eisen uitleg alsmede excuses.

Tenminste, dat denken we, want het is weer erg ingewikkeld opgeschreven allemaal. “Door Quinsy neer te zetten als een gevaar voor een veilige werksituatie wordt er ingespeeld op de racistische ‘enge Zwarte man’ trope.” En verder: “Waarom is besloten tot het inhuren van het advocatenbureau Van Overbeek De Meyer, bestaande uit uitsluitend witte mensen? Staat dit kantoor bekend om uit dekoloniale en intersectionele principes te handelen?” 

Dus: het partijbestuur van Bij1 is racistisch, maar de advocaten die de kwestie onderzochten hebben de verkeerde huidskleur. Zaterdag houdt Bij1 een Algemene Leden Vergadering. Hopelijk is Sylvana Simons dan weer terug van haar weekje ertussenuit. Hoe dan ook. Wij zijn altijd voor gerechtigheid, dus ook voor Quinsy. Gerechtigheid voor Quinsy!
REACTIE BIJ1: “We komen zaterdag met een reactie”

De brief is ondertekend door zo’n tweehonderd Bij1-leden die “enorm geschokt” zijn door het nieuws. Zij willen opheldering en excuses. “Door Quinsy neer te zetten als een gevaar voor een veilige werksituatie, wordt er ingespeeld op de racistische ‘enge Zwarte man’ trope. Dit is volledig onacceptabel.”

Duiding van politiek verslaggever Ewoud Kieviet

“Het conflict binnen Bij1 komt op een gevoelig moment aan de oppervlakte. De partij heeft net een zetel in de Tweede Kamer bemachtigd en partijleider Simons valt op met scherpe optredens in het debat, bijvoorbeeld met premier Rutte.”

Inmiddels heeft Bij1 elf afdelingen in het land. “De partij wil in zeker acht gemeenten meedoen aan lokale verkiezingen. Daarom is het essentieel om tijdens de Algemene Leden Vergadering van zaterdag de neuzen dezelfde kant op te krijgen, voor een goed resultaat bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022. Want als de kiezer iets niet wil, dan is het gedoe bij een partij.”

De mensen die achter Gario staan, zetten op sociale media onder meer vraagtekens bij het onderzoek door een “all-white advocatenbureau” en het “witte bestuur” van de partij. Mariam El Maslouhi, bestuurslid van Bij1 in de gemeente Den Haag, zegt op Twitter dat ze “al snel heeft ervaren hoe sommige mensen van het bestuur niet weten hoe ze zwarte mensen en mensen van kleur horen te bejegenen”.

Volgens El Maslouhi was het juist Gario die Bij1 Den Haag altijd “heeft gesteund en gekalmeerd”.

‘In shock’

Lijnrecht daartegenover staat onder anderen Sandra Salome, voorzitter van de Bij1-afdeling Rotterdam. Zij zegt op Twitter: “Geloof het slachtoffer. Dus ook als de ‘dader’ iemand is waar je altijd zo tegenop keek.” Ze voegt daaraan toe dat ze “in shock” is door de reacties van mensen die van alles denken te weten, maar het niet hebben over “mensen die slachtoffer zijn van onveiligheid”.

Zij is bang dat deze mensen zich nooit meer durven uit te spreken. “Van slachtoffers ‘eisen’ dat ze bewijzen leveren van de gebeurtenissen. Dat is ze nog een keer blootstellen aan toxisch gedrag. Dat kan en mag nooit.”

El Maslouhi reageerde vandaag nog op het verhaal van Salome:

profielfoto

Mariam El Maslouhi – مريم المصلوحي@mariammaslouhiZwarte activistische gemeenschappen hebben zo hard gestreden zodat termen als veiligheid, believe her serieus werden genomen. En om te zien hoe gemakkelijk deze termen worden gebruikt tégen zwarte mensen will never cease to amaze me. https://t.co/1g10v4xLhg

Partijvoorzitter Mills hoopt dat het conflict zaterdag kan worden opgelost. Zij wijst erop dat Bij1 bij uitstek een partij is die opkomt voor slachtoffers. “We hebben een gedragscode bij Bij1. Daar moet iedereen zich aan houden. Het boeit me dan niet wie je bent. Of je de koning bent of een boer, die gedragscode geldt voor iedereen. Dus ook voor iemand als Quinsy Gario met veel aanzien.”

Zij heeft begrip voor de kritiek dat het bestuur te wit zou zijn. “Maar dat de associatie wordt gelegd met het proces rond Gario vind ik zeer beledigend.” Volgens haar is er maar een kleine groep leden die zich nu fel uitspreekt. “We krijgen daarnaast ook veel steunbetuigingen uit de partij. Maar die mensen posten niet en schreeuwen niet zo hard.”

Quinsy Gario uit de partij gezet

Het partijbestuur van Bij1 heeft Quinsy Gario uit de partij gezet, bevestigt de partij na berichtgeving in Trouw. Het lidmaatschap van de nummer twee op de kieslijst bij de Kamerverkiezingen wordt ingetrokken vanwege “signalen dat niet iedereen zich veilig voelde binnen de partij”.

Het bestuur had naar aanleiding van de signalen opdracht aan een advocatenbureau gegeven om de zaak te onderzoeken. De uitkomsten waren een schok voor het bestuur, staat in een verklaring. Welke beschuldigingen tegen Gario zijn ingebracht, is niet bekendgemaakt, maar volgens een woordvoerder gaat het niet om seksueel grensoverschrijdend gedrag.

“Zijn lidmaatschap was niet goed voor de organisatie. Bij1 draait volledig om mensen, wij willen dat mensen zich veilig voelen binnen de partij”, zegt de partij in Trouw. Gario kan nog bezwaar maken tegen het besluit.

Eerste vervanger

Gario, vooral bekend van zijn acties tegen Zwarte Piet, zegt officieel nog niks te hebben gehoord over het besluit en vult aan dat hij geen kans heeft gehad zijn verhaal te doen bij de onderzoekscommissie. Volgens hem probeerde hij juist zelf pestgedrag en machtsmisbruik aan de kaak te stellen en is er geprobeerd “mijn bestaan binnen de partij te bemoeilijken”, zegt hij Trouw.

Volgens het bestuur is Gario wel degelijk persoonlijk op de hoogte gebracht van de schorsing en heeft hij schriftelijk bijgedragen aan het onderzoek van het advocatenkantoor.

Het gedwongen vertrek van Gario kan problemen opleveren als partijleider Sylvana Simons (tijdelijk) de Kamer zou moeten verlaten. Omdat Gario op plek 2 van de kieslijst stond is hij de aangewezen vervanger, ook als hij niet langer lid is van de partij. Pas als hij weigert, komt weer een partijlid in beeld, Rebekka Timmer.

Gario laat zich in de krant niet uit over die hypothetische situatie. Hij voelt vooral onvrede over de ontstane situatie. “Het laatste wat ik wil is dat racistisch Nederland gaat juichen over ruzie in de partij.”

Web: BIJ1 – Spreek je uit beken kleur

Meer: bij1 Quinsy Gario – Bing

Zie: Partij BIJ1 op weg naar de 2e kamerverkiezingen op 17 maart 2021

Zie ook: Sylvana Simons van DenkNL naar de artikel 1 partij BIJ1

Lees: Lijstduwer BIJ1 hekelt ’te wit’ onderzoek tegen Quinsy Gario Telegraaf 23.07.2021

Lees: Conflict Bij1 over royement Quinsy Gario loopt hoog op NOS 22.07.2021

Lees: Emoties achterban Bij1 lopen hoog op: ‘Begrijpelijk dat leden meer info willen’ AD 22.07.2021

Lees: Quinsy Gario uit Bij1 gezet vanwege signalen ‘dat niet iedereen zich veilig voelde’ Trouw 19.07.2021

Lees: Quinsy Gario uit Bij1 gezet vanwege ‘signalen’ van onveiligheid AD 19.07.2021

Lees: Quinsy Gario uit BIJ1 gezet, vanwege ’signalen dat niet iedereen zich veilig voelde’ Telegraaf 19.07.2021

Lees: Quinsy Gario, nummer 2 van Bij1, uit partij gezet NOS 19.07.2021

Lees: Quinsy Gario uit BIJ1 gezet om ‘gevoelens van onveiligheid’ MSN 19.07.2021

Lees: Quinsy Gario uit BIJ1 gezet om ‘gevoelens van onveiligheid’ RTL 19.07.2021

Lees: BIJ1 zet Quinsy Gario uit partij NU 19.07.2021

juli 21, 2021 - Posted by | Uncategorized

3 reacties

  1. […] verder ook: Nu alweer gedonder bij BIJ1 – deel […]

    Pingback door Nu alweer gedonder bij BIJ1 deel 2- de nasleep « Debat in de Digitale Hofstad | juli 24, 2021

  2. […] verder ook: Nu alweer gedonder bij BIJ1 – deel […]

    Pingback door Nu alweer gedonder bij BIJ1 – deel 3 – Haagse afdeling stapt op « Debat in de Digitale Hofstad | juli 30, 2021

  3. […] verder ook: Nu alweer gedonder bij BIJ1 – deel […]

    Pingback door Gedonder bij partij BIJ1, de Haagse afdeling stapt op | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | juli 30, 2021


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: