Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

De nog Langere arm van Erdogan vanuit Turkije – deel 18 – terugblik Coup Turkije 15 juli 2016

Herdenking staatsgreep Turkije: ‘De coup is mislukt, maar daarna verdween de democratie’

Herdenking staatsgreep Turkije: ‘De coup is mislukt, maar daarna verdween de democratie’

De mislukte staatsgreep van 15 juli 2016 wordt nu met veel gevoel voor drama herdacht. De staatsgreep is het grootste trauma in de recente Turkse geschiedenis. Eén nacht veranderde het land voorgoed.

Ambtenaren en schoolkinderen zijn vrij en op televisie is de hele dag een groots aangeklede herdenkingsceremonie te volgen. Een gewone datum is 15 juli allang niet meer in Turkije. De dag is door de Turkse regering omgedoopt tot ‘de dag van democratie en nationale eenheid’ en gaat, als het aan president Erdogan ligt, de geschiedenis in als de dag waarop Turkije de democratie wist te redden.

Lees ook;

Turkse voetbalheld Hakan Sükür vluchtte zijn land uit: ‘Als ik terugkom, beland ik in de gevangenis'
Turkije officieel weg uit vrouwenrechtenverdrag, duizenden demonstranten de straat op

Ook dit jaar zal worden stilgestaan bij de 251 mensen, ‘martelaren’, die om het leven kwamen in die traumatische nacht. Erdogan zal een lange toespraak houden op de Bosporusbrug, waar een groot deel van het drama zich voltrok. Ook de brug kreeg een nieuwe naam, die heet nu de Martelaren van 15 juli-brug.

Elk jaar herhaalt Erdogan dat Turkije er sterker is uitgekomen, maar dat de dreiging nog altijd op de loer ligt. ,,Het was een van de grootste acties van verraad in onze geschiedenis’’, zei de Turkse president vorige week nog. ,,De Gülen-beweging zat erachter, maar we weten dat een veel groter netwerk de couppoging steunde.’’

De nacht van de coup in 2016.

De nacht van de coup in 2016. © AFP

Levenslang straffen

Vijf jaar later wordt er nog steeds jacht gemaakt op gülenisten, leden van de beweging van prediker Fethullah Gülen, die wordt gezien als het brein achter de couppoging. Elke maand worden nieuwe verdachten opgespoord en opgepakt. Vorige week nog 125 mensen in 47 verschillende provincies, waaronder ex-studenten van militaire academies.

Honderden levenslange gevangenisstraffen zijn inmiddels uitgedeeld, vooral aan hoge militairen die de coup zouden hebben voorbereid. De Turkse geheime dienst pakt ook vermeende gülenisten op in het buitenland, recent nog in Kenia en Kirgizië, wat veel internationale kritiek opleverde.

Maar na vijf jaar is ook nog steeds niet duidelijk wat er precies is gebeurd en hoe groot de groep coupplegers werkelijk was, zegt Murat Somer, politicoloog aan de particuliere Koç Universiteit. ,,Een onafhankelijk onderzoek naar de couppoging is er nooit geweest, er zijn nog veel onbeantwoorde vragen.’’

Fethullah Gülen.

Fethullah Gülen. © Reuters

De couppoging leidde tot verregaande repressie. De regering ging niet alleen achter de vermoedelijke daders van de couppoging aan, maar ook achter andere kritische groepen. De scheidslijn tussen couppleger en criticus werd diffuus. Ruim 25.000 mensen zitten in de gevangenis voor coup-gerelateerde aanklachten. Onder hen journalisten, linkse activisten, strijders voor de Koerdische zaak. Velen wachten al jaren op een eerste zitting in de rechtbank.

Doorgeschoten paranoia bij de regering en een poging van Erdogan om zijn grip op de macht te vergroten, meent politicoloog Somer. ,,De regering heeft geprobeerd de oppositie te verzwakken en de democratie te verstikken. De coup mislukte, maar we kunnen nu wel zeggen dat daarna de democratie verdween.’’

Gevangengenomen soldaten, enkele dagen na de couppoging.

Gevangengenomen soldaten, enkele dagen na de couppoging. © EPA

Speelfilm

In het kader van de herdenking liet de regering een speelfilm maken, die vanaf vandaag in de bioscopen gaat draaien. ‘Deze film brengt de dappere strijd van onze natie op het witte doek’, schreef Fahrettin Altun, de communicatiedirecteur van de regering, in de aankondiging. ‘Met blote handen en dappere harten stond deze natie pal tegen de coupplegers en indringers.’

De film heeft alle ingrediënten van een propagandafilm, zegt filmrecensent Evrim Kaya, die net als alle andere Turken alleen de trailer nog heeft gezien. ,,Victimisering en heroïek, het zit er allemaal in’’, zegt ze. Van de kwaliteit is ze niet onder de indruk.

Films maken over de mislukte staatsgreep is alleen weggelegd voor de regering. Kritische Turkse filmmakers durven hun vingers er niet aan te branden. ,,Er is veel zelfcensuur’’, zegt Kaya. ,,En ook al zou je een kritische film over de couppoging willen maken, subsidie van de staat zul je niet krijgen.’’

Demonstranten worden onder vuur genomen op de Bosporusbrug.

Demonstranten worden onder vuur genomen op de Bosporusbrug. © AP

De Coup: noodtoestand van twee jaar

In de nacht van 15 juli 2016 deden Turkse militairen een poging de regering van president Erdogan af te zetten. Ze gebruikten tanks, helikopters en gevechtsvliegtuigen en bombardeerden het parlement in Ankara. Erdogan riep het volk op in verzet te komen, waarop duizenden mensen de straat op gingen. 251 mensen kwamen om het leven, veelal burgers die op de Bosporusbrug probeerden de tanks te stoppen.

Turkije was er al snel zeker van wie erachter zat: de in de VS in ballingschap levende moslim-prediker Fethullah Gülen, leider van de Gülen-beweging.

Twee jaar bleef de noodtoestand van kracht. In die periode werden tienduizenden mensen opgepakt op verdenking van banden met de Gülen-beweging. Gülen, ooit een bondgenoot van Erdogan, ontkent betrokkenheid en de VS weigert hem tot op heden aan Turkije uit te leveren.

Drieduizend levenslange celstraffen voor mislukte staatsgreep Turkije

Drieduizend levenslange celstraffen voor mislukte staatsgreep Turkije

Turkije heeft in de vijf jaar sinds de mislukte couppoging van 15 juli 2016 Drieduizend mensen tot levenslange celstraffen veroordeeld voor hun veronderstelde betrokkenheid, meldt de Turkse staatsomroep Anadolu.

Zestienhonderd veroordeelden hebben geen kans op voorwaardelijke vrijlating. In totaal zijn bijna vijfduizend mensen tot gevangenisstraffen veroordeeld. Eén zaak loopt nog.

In Turkije zijn sinds de poging tot staatsgreep tienduizenden mensen opgepakt. De veroordeelden zouden bijvoorbeeld banden hebben met de beweging van de islamitische prediker Fethullah Gülen, die er door Erdogan van wordt beschuldigd achter de mislukte coup te zitten. Gülen woont in de Verenigde Staten en ontkent betrokkenheid. Turkije heeft de VS opgeroepen Gülen uit te leveren.

Bij de staatsgreep vielen zeker 250 doden en raakten meer dan 2.000 mensen gewond. De Turkse regering houdt donderdag een ceremonie ter nagedachtenis aan de gebeurtenis, de slachtoffers die vielen en de aanhangers van Erdogan die de straat op gingen in protest tegen de coup.

NUweekend

Zie ook: Terugblik: De mislukte staatsgreep in Turkije

zie meer: coup turkije – YouTube

Lees: Turkse influencer vervolgd om ‘verheerlijken seksspeeltjes’ in Amsterdam NOS 04.08.2021

Lees: Nederlandse advocaat opgepakt in Turkije voor ’beledigen partijgenote Erdogan’ Telegraaf 16.07.2021

Lees: Almelose advocaat in Turkije gearresteerd wegens beledigen politicus  AD 16.07.2021

Zie ook: De Denktank uit Turkije ook in Nederland !!!??? – deel 2

zie ook: De Denktank uit Turkije ook in Nederland !!!??? – deel 1

zie ook: Turkse Spionnen in Den Haag ?? – de nasleep

zie ook: Turkse Spionnen in Den Haag ??

Zie: De nog Langere arm van Erdogan vanuit Turkije – deel 17

Zie: De nog Langere arm van Erdogan vanuit Turkije – deel 16 – versus terreur

Zie ook: De nog veel langere arm van Erdogan in Europa en verder !! – deel 15

Zie dan ook: De nog veel langere arm van Erdogan in Europa en verder !! – deel 14

Zie verder ook: De nog veel langere arm van Erdogan in IS-gebied, Syrië, Irak en verder !! – deel 13 – de nasleep

Zie ook nog: De nog veel langere arm van Erdogan in IS-gebied, Syrië, Irak en verder !! – deel 12 – de nasleep

Zie ook: De nog veel langere arm van Erdogan en verder nog meer !! – deel 11

Zie ook: De nog veel langere arm van Erdogan en weer verder !! – deel 10

zie ook: De nog langere arm van Erdogan en weer verder !! – deel 9

zie ook: De Langere arm van Erdogan en weer verder !! – deel 8

zie ook: De Langere arm van Erdogan en weer verder !! – deel 7

zie ook: De Lange arm van Erdogan en weer verder !! – deel 6

zie ook: De Lange arm van Erdogan in Rotterdam en weer verder !! – deel 5

zie ook: De Lange arm van Erdogan in Rotterdam en weer verder !! – deel 4

zie ook: De Lange arm van Erdogan in Rotterdam en verder !! – deel 3

zie ook: De Lange arm van Erdogan in Rotterdam en verder !! – deel 2

zie ook: De Lange arm van Erdogan in Rotterdam en verder !! – deel 1

‘Kwestie van tijd dat pro-Koerdische oppositiepartij verboden wordt’

NOS 05.08.2021 In Turkije bereidt de pro-Koerdische oppositiepartij HDP zich voor op het ergste: een definitief verbod op de gehele partij. De Turkse staat daagde de oppositiepartij in maart voor de rechter. In de aanklacht staat dat de HDP een gevaar is voor de “eenheid van de natie” omdat het een politieke tak zou zijn van de PKK, de terreurgroep waar Turkije al decennia mee in oorlog is.

De partij is het oneens met de aanklacht en zegt dat Erdogan vooral wil afrekenen met de op één na grootste oppositiepartij in Turkije. De partij is van mening dat het geen kwestie is van ‘of’, maar van ‘wanneer’ de HDP noodgedwongen de deuren moet sluiten.

Correspondent Mitra Nazar bezocht een HDP-burgemeester die noodgedwongen moest aftreden. Volgens haar partijleden een voorbeeld van repressie door Erdogan, volgens tegenstanders niet meer dan logisch: “Vijf jaar geleden waren hun wapens nog op ons gericht.”

‘In deze gemeente is de stem van het volk afgepakt’

De HDP, de Democratische Partij van de Volkeren, is een voornamelijk Koerdische partij die de afgelopen jaren is uitgegroeid tot een brede links-progressieve partij waar ook veel Turken en minderheidsgroepen op stemmen. Onder leiding van partijleider Selahattin Demirtas brak de HDP in 2015 landelijk door en werd de partij in één klap de derde partij in het land, met bijna zes miljoen stemmen.

Een jaar later werd Demirtas opgepakt, hij zit al ruim vier jaar in de gevangenis. De staat klaagde hem aan voor allerlei zaken: van het verspreiden van terroristische propaganda tot het beledigen van de president. Opgeteld kan hij 142 jaar gevangenisstraf krijgen. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelde dat Demirtas onterecht vastzit.

Het is het lot van veel meer HDP-leden en politici. Volgens de partij zitten 16.000 van hun leden in de gevangenis. Ook zijn tientallen HDP-burgemeesters van hun post gehaald en vervangen door vertrouwelingen van president Erdogan, vooral in het Koerdische zuidoosten van Turkije.

In april reisde correspondent Mitra Nazar mee met Demirtas’ vrouw Basak tijdens de tweewekelijkse reis naar haar man in de gevangenis:

Erdogan wil geen politieke tegenstanders

In de ogen van de Turkse regering is de HDP niets minder dan een verlengstuk van de PKK, de terreurgroep die in het verleden talloze aanslagen pleegde en waar het Turkse leger een oorlog tegen voert in de bergen in Zuid-Turkije en Noord-Irak.

De HDP vond zijn oorsprong in het Koerdische zuidoosten, waar ook de PKK zijn wortels heeft. Beide streven naar meer autonomie en rechten voor Koerden in Turkije. Dat er historische raakvlakken zijn, wordt niet betwijfeld. De HDP zegt dat het als politieke partij op een vreedzame manier tot een oplossing wil komen voor de Koerdische kwestie, en dat het ze geweld afkeuren.

Nu de partij met sluiten bedreigd wordt, is het de vraag wat ze gaan doen. Een van de opties is een nieuwe partij oprichten. Maar om te voorkomen dat de partij onder een andere naam door kan gaan, eist de staat ook een algeheel verbod op politieke activiteiten voor zo’n 700 HDP-politici.

Hoogste rechter

Ondertussen is president Erdogan een nieuw charmeoffensief begonnen in de Koerdische regio, waar hij traditiegetrouw wordt gesteund door vooral conservatieve Koerden.

De hoogste rechter buigt zich nu over de zaak tegen de HDP. Het is onduidelijk wanneer het tot een uitspraak zal komen. Maar gezien het gebrek aan onafhankelijkheid in de rechtspraak is het aannemelijk dat het tot een verbod gaat komen, vermoedelijk nog voor de verkiezingen die gepland staan voor 2023.

BEKIJK OOK;

juli 15, 2021 - Posted by | Uncategorized

Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: