Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Is het vertrek van Liane den Haan de “Nagel aan de doodskist” van partij 50Plus ??

Het vertrek van Liane den Haan

Kamerlid Liane den Haan verlaat 50PLUS, en neemt haar Kamerzetel mee. Hierdoor verdwijnt 50PLUS uit de Tweede Kamer. Den Haan lag de afgelopen weken in de clinch met het hoofdbestuur.

“Ik blijf als volksvertegenwoordiger senioren een krachtige stem geven, maar niet langer onder de vlag 50PLUS”, laat Den Haan weten via een videoboodschap op Twitter. “Samen met mijn geweldige medewerkers en veel anderen zullen wij ons de komende vier jaar hard maken voor een Nederland waarin het fijn ouder worden is.”

Politiek verslaggever Frits Wester vindt de stap van Den Haan niet verrassend. In aanloop van de verkiezingen sprak Wester Den Haan en stelde haar in onderstaande video vijf vragen namens RTL Nieuws. “Toen zei ze dat ze wilde afrekenen met het geruzie. Dat is niet gelukt en nu stapt ze dus op.” 50PLUS verloor in de verkiezingen in maart drie van de vier Kamerzetels. Fractievoorzitter Den Haan werd het enige Kamerlid voor de partij, waardoor die nu geen zetels meer heeft in de Tweede Kamer. In de Eerste Kamer heeft de partij twee zetels. Wester: “De band van 50PLUS en de Tweede Kamer is nu volledig doorgesneden.”

Financiële gevolgen

Daar kan de partij niets tegen doen. “Den Haan mag haar vier jaar in de Tweede Kamer volmaken op eigen titel”, legt Wester uit. Hij verwacht dat de invloed die Den Haan had als lijsttrekker van 50PLUS, hetzelfde blijft. “Maar ze zal nu opereren van onder haar eigen vlag. Ik denk dat ze ook een andere partij gaat oprichten.”

Alleen als Den Haan de vier jaar niet volmaakt, komt 50PLUS terug in de kamer met Raymond Brood, de nummer twee van de kandidatenlijst. “Maar voor nu zullen ze zich moeten richten op de volgende Kamerverkiezingen.” 

In een reactie noemt partijvoorzitter Jan Nagel het besluit van Den Haan ‘onfatsoenlijk en de ultieme zetelroof’. Hij vindt het onterecht dat ze haar zetel niet aan de partij afstaat: “Ze heeft deze zetel niet zelf veroverd, ze heeft het te danken aan de ijzersterke merknaam 50PLUS.”

Er was al weken gedoe tussen Den Haan en het partijbestuur. Voor de verkiezingen van maart dit jaar liep de spanning al hoog op, omdat Den Haan een ander standpunt over het pensioenstelsel heeft dan in het partijprogramma stond. Nagel zei gisteravond nog dat de partij met Den Haan ‘het Paard van Troje heeft binnengehaald’.

Vertrouwelijke rapporten

Gisteren kwamen vertrouwelijke rapporten naar buiten waarin de twee kampen binnen de partij elkaar flinke verwijten maakten. “We zijn gesaboteerd, gepest en geïntimideerd”, staat in een interne evaluatie van voormalig fractievoorzitter Den Haan, haar woordvoerder Bernadet Naber en campagneleider Renée de Vries. Den Haan zei dat de partij zich moest professionaliseren en een einde moet maken aan de ruzies, roddels en lekken.

Partijvoorzitter Nagel noemde het rapport ‘bijna beledigend, vol onjuistheden’. Hij maakte daarop zelf een onderzoek bekend over de mislukte verkiezingscampagne. Dit zou aankomende zaterdag worden besproken tijdens een ledencongres.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

0PLUS-leider Den Haan in evaluatie over partijbestuur: ‘Gepest en geïntimideerd’

50 PLUS wikipedia

Meer voor 50plus

Meer voor 50plus dales

Ook: 50 plus op weg naar de 2e kamerverkiezingen op 17 maart 2021

Zie: Het gedonder bij 50plus gaat vrolijk weer verder met partijleider Liane den Haan – deel 2

Zie ookHet gedonder bij 50plus gaat vrolijk weer verder met partijleider Liane den Haan – deel 1

Zie dan ook: En toen ging het gedonder bij 50plus vrolijk weer verder met Liane den Haan versus Ellen Verkoelen

Zie verder ook: Liane den Haan wordt de nieuwe lijsttrekker van 50Plus

Zie nog verder: Jan Nagel nieuwe partijvoorzitter van 50PLUS

Zie ook nog: Ook Geert Dales verlaat definitief 50plus

Zie dan ook: En inmiddels gaat 50plus gewoon weer vrolijk verder

Zie verder ook: Henk Krol verder op weg met de Partij voor de Toekomst !!!

Zie dan ook nog: Ook Henk Krol verlaat 50Plus en is op weg met de Partij voor de Toekomst !!!

Zie verder ook: Ook gedonder met 50Plus in de Haagse gemeenteraad

Zie dan verder ook: Het gedonder bij 50plus gaat verder met Henk Krol !!!

zie dan verder ook nog: Het gedonder bij 50plus versus partijvoorzitter Geert Dales !! – de nasleep

Zie ook verder nog dan: Het gedonder bij 50plus versus partijvoorzitter Geert Dales !!

Zie verder dan ook nog: Het gedonder bij 50plus gaat verder met Henk Krol !!!

zie verder dan ook nog maar: En dan nog meer gedonder bij 50plus

zie nog verder dan ook: En voor de zoveelste keer gedonder bij 50plus

zie dan ook: En weer een keer gedonder bij 50plus – deel 2

zie ook maar weer: En weer een keer gedonder bij 50plus – deel 1

zie dan ook nog: Ouderenpartij 50Plus – en weer gedonder in de tent – deel 2

zie ook nog verder : De Return van Henk Krol 50 Plus en nog meer

zie ook verder nog dan: 50Plus – en weer gedonder in de tent deel 1

zie dan ook nog dan: Ouderenpartij 50Plus – gedonder in de tent – deel 2

zie verder dan ook: Ouderenpartij 50Plus – gedonder in de tent – deel 1

en zie verder ook nog maar: 50Plus – De nasleep en verder

Liane den Haan bij haar presentatie als de nieuwe leider van 50PLUS, samen met partijvoorzitter Jan Nagel. De afgelopen weken vlogen ze elkaar in de haren.

Met de soap die zich nu voltrekt, lijkt het lot van ‘ruziepartij’ 50Plus bezegeld

AD 06.05.2021 Liane den Haan verlaat 50Plus, maar houdt onder eigen naam haar Tweede Kamerzetel. Daarmee is de ouderenpartij zelf in één klap uit de Tweede Kamer verdwenen en lijkt ten dode opgeschreven.

Partijoprichter van 50Plus Jan Nagel weet nog van niets als hij wordt gebeld om een reactie op het vertrek van Liane den Haan. ,,Wat zegt u?’’ Het is tekenend voor de verziekte sfeer die er al maanden in de ouderenpartij hangt.

Lees ook;

Weer moddergooien bij 50Plus: partijleider Den Haan beschuldigt bestuur van sabotage
50Plus verdwijnt uit de Tweede Kamer: Den Haan stapt op en neemt zetel mee

Den Haan was nog het enige Tweede Kamerlid van 50Plus. De eenling overvalt gisteren haar partij als ze op Twitter aankondigt op eigen titel verder te gaan. ,,Ik blijf als volksvertegenwoordiger senioren een krachtige stem geven, maar niet langer onder de vlag 50Plus.’’

Den Haan neemt met haar besluit een vlucht naar voren. Aanstaande zaterdag zou er een partijcongres plaatsvinden. Daar dreigde een openlijke breuk tussen haar en het partijbestuur. De partij was opgesplitst in twee kampen die elkaar via de media al weken zwartmaakten. Den Haan heeft altijd gezegd eerst de leden te willen horen voordat ze zou besluiten eventueel uit 50Plus te stappen. Dat heeft ze niet gedaan.

Voor 50Plus houdt het nu op in de Tweede Kamer, na de voor die partij dramatisch verlopen verkiezingen. Van de vier zetels bleef er maar één over. Maar die is de partij nu dus ook kwijt.

Breuk

Directe aanleiding voor de breuk zijn twee rapporten die deze week verschenen over de mislukte verkiezingscampagne, van ieder van de twee kampen binnen 50Plus: grofweg team-Den Haan en team-bestuur/partijvoorzitter Jan Nagel. In beide stukken werd de schuld bij het andere kamp gelegd.

De campagne kreeg een draai die meer leek op het promoten en profileren van de lijsttrek­ker dan de inhoudelij­ke standpun­ten van de partij; blijkt aldus uit rapport van 50Plus bestuur.

Zo noemde Den Haan 50Plus een ‘ruziepartij’ met een ‘zeer ongezonde, ziekmakende partijcultuur’, ingegeven door ‘roddel, lekken en ego’s’. In haar rapport (dat natuurlijk via een lek onder journalisten werd verspreid) zei ze te zijn gedwarsboomd door het bestuur. Zo zou het partijbestuur haar twee maanden voor de verkiezingen hebben geprobeerd weg te krijgen als lijsttrekker, toen ze ‘zonder overleg’ het standpunt over de AOW-leeftijd ‘wijzigde’.

Den Haan wist dat naar eigen zeggen te sussen, maar volgens haar zat er een andere reden achter de poging om haar op een zijspoor te zetten. Haar verhouding met een lid van het hoofdbestuur zou zijn verslechterd na een (zoals het in appjes van leden wordt genoemd) Metoo-affaire. Den Haan over het bestuurslid: „Hij heeft een blauwtje gelopen bij de lijsttrekker.” Volgens bronnen zou het gaan om een ongewenste tongzoen. Daarna keerde deze bestuurder zich van haar af, terwijl Nagel daar ‘niet op ingegrepen’ heeft. Hij wist van een ‘meer dan collegiale relatie’, maar van ongewenste intimiteiten zou hem niets gemeld zijn.

Liane den Haan van 50Plus in haar werkkamer, nadat zij bekendmaakte de partij te verlaten. De fractievoorzitter lag in de clinch met het hoofdbestuur. Met het vertrek van Den Haan is 50Plus niet meer vertegenwoordigd in de Tweede Kamer.

Liane den Haan van 50Plus in haar werkkamer, nadat zij bekendmaakte de partij te verlaten. De fractievoorzitter lag in de clinch met het hoofdbestuur. Met het vertrek van Den Haan is 50Plus niet meer vertegenwoordigd in de Tweede Kamer. © ANP

Vanuit het kamp-Nagel klonken juist verwijten aan het adres van Den Haan. Zo staat in het rapport van het bestuur te lezen dat het misging, omdat Den Haan haar eigen campagneteam samenstelde. ,,Het campagneteam had te weinig kennis van de mores bij een politieke partij en de campagne kreeg een draai die meer leek op het promoten en profileren van de lijsttrekker dan de inhoudelijke standpunten van de partij.’’

Ze zou ons verkie­zings­pro­gram­ma uitdragen. Dat heeft ze niet gedaan, aldus Jan Nagel.

Ofwel: Den Haan promootte Den Haan. En niet de partij. Ze ruziede in de campagne met andere kandidaten over het pensioenstandpunt van 50Plus. Na de dramatisch verlopen verkiezingen kwam daar nog bij dat ze weigerde een initiatiefwetsvoorstel van de vorige fractie te verdedigen, waarna de SP dat overnam. Ook zou ze geen toestemming hebben gegeven om haar beeltenis te gebruiken in een tv-spotje van 50Plus, waardoor een uitzending voor politieke partijen niet doorging.

Kemphanen

De kemphanen zouden zaterdag dus recht tegenover elkaar zijn komen te staan. Dan kiest 50Plus een nieuw hoofdbestuur, want onder anderen Jan Nagel vertrekt. Punt is: het bij de ‘affaire’ betrokken bestuurslid heeft zich ook gekandideerd.

Met de soap die zich nu voltrekt, lijkt het lot van 50Plus bezegeld. De vorige partijleider Henk Krol vertrok vorig jaar ook al met ruzie en ook hij nam zijn zetel mee. En voor Nagel lag partijvoorzitter Geert Dales al in conflict met (onder andere) de overgebleven Kamerleden. Na hun vertrek wilde Nagel een nieuwe start maken met de ouderenpartij die hij in 2009 oprichtte (toen nog OokU geheten). Met voorvechter voor homorechten Henk Krol haalde de partij twee Kamerzetels in 2012. Maar de partij kwam vervolgens vooral door conflicten in het nieuws.

Zo vertrok Krol uit de Kamer nadat hij in opspraak kwam omdat hij als hoofdredacteur van de Gaykrant geen pensioenpremie voor zijn personeel bleek te hebben afgedragen. Toen Krol toch weer terugkwam, splitste zijn collega-Kamerlid Norbert Klein zich af. Op de achtergrond gingen bestuursleden meermaals rollebollend over straat. En uiteindelijk vertrok Krol ook weer met bonje.

Henk Krol (links) tijdens een debat in aanloop naar de verkiezingen in 2017.

Henk Krol (links) tijdens een debat in aanloop naar de verkiezingen in 2017. © Brunopress

Meningsverschil

In een hoop een streep onder het verleden te zetten, ging Nagel afgelopen zomer op zoek naar een opvolger voor Krol. Hij polste onder anderen Omroep Max-voorzitter Jan Slagter en voormalig Telegraaf-hoofdredacteur  Sjuul Paradijs. Die bedankten vriendelijk. Uiteindelijk probeerde Nagel Anbo-voorzitter Liane den Haan. Enige probleem: zij was vóór het pensioenakkoord dat het kabinet had afgesloten en 50Plus juist mordicus tegen. ,,Maar uit gesprekken die we met haar hadden zei ze dat het meningsverschil slechts om punten en komma’s ging. Ze zou ons verkiezingsprogramma uitdragen. Dat heeft ze niet gedaan’’, blikt Nagel nu terug.

Den Haan had eerder bij de ouderenbond Anbo ook al ruzie met medebestuurders. Nagel heeft spijt van zijn keuze. ,,Ik had naar Jan Slagter moeten luisteren. Hij zei destijds: ‘Niet doen! Overal waar zij komt, zal ze ruzie maken.’ Dat is uitgekomen. Helaas. Dit is kiezersbedrog zonder weerga.’’

De oude Nagel is er van overtuigd dat dit niet het einde is van 50Plus. Maar of de partij hier nog overheen komt, is toch echt twijfelachtig. Het imago van ruziepartij wordt elke keer weer bekrachtigd en nu is de partij ook nog eens uit de Tweede Kamerbankjes verdwenen.

Partijleider Den Haan splitst zich af van 50PLUS, neemt zetel mee

NU 06.05.2021 Fractievoorzitter Liane den Haan van 50PLUS verlaat de partij en neemt haar Kamerzetel mee, meldt ze donderdag in een video op Twitter. Den Haan lag de afgelopen weken in de clinch met het hoofdbestuur.

Met het vertrek van Den Haan is 50PLUS niet meer vertegenwoordigd in de Tweede Kamer. In de Eerste Kamer heeft de partij twee zetels.

“Ik blijf als volksvertegenwoordiger senioren een krachtige stem geven, maar niet langer onder de vlag 50PLUS. Samen met mijn geweldige medewerkers en veel anderen zullen wij ons de komende vier jaar hard maken voor een Nederland waarin het fijn ouder worden is”, aldus Den Haan.

Dit was ook de reden dat ze acht maanden geleden in de politiek ging. Partijvoorzitter Jan Nagel noemde haar toen nog “een sterke kandidaat”, maar de nieuwe lijsttrekker en het bestuur raakten al snel op ramkoers.

Voor de verkiezingen van maart dit jaar liep de spanning hoog op, omdat Den Haan er een ander standpunt over het pensioenstelsel op nahield dan in het partijprogramma stond. Nagel zei woensdagavond nog dat de partij met Den Haan “het Paard van Troje heeft binnengehaald”.

Den Haan stapt op: ‘Lukt niet om senioren stem te geven binnen 50PLUS’

Den Haan en bestuur maakten elkaar verwijten in vertrouwelijke rapporten

Eerder woensdag kwamen nog vertrouwelijke rapporten naar buiten, waarin de twee kampen binnen de partij elkaar flinke verwijten maakten. “We zijn gesaboteerd, gepest en geïntimideerd”, stond in een interne evaluatie van Den Haan, haar woordvoerder Bernadet Naber en campagneleider Renée de Vries. Den Haan zei dat de partij zich moest professionaliseren en een einde moet maken aan de ruzies, roddels en lekken.

Nagel noemde het rapport “bijna beledigend, vol onjuistheden”. Hij maakte daarop zelf een onderzoek bekend over de mislukte verkiezingscampagne. Dat zou zaterdag worden besproken tijdens een ledencongres.

Lees meer over: Politiek  50PLUS 

50Plus verdwijnt uit de Kamer: Den Haan stapt op en neemt zetel mee

NOS 06.05.2021 Liane den Haan, het enige Kamerlid voor 50Plus, verlaat haar partij maar neemt wel haar zetel mee. Dat laat ze weten via Twitter. “Ik blijf als volksvertegenwoordiger senioren een krachtige stem geven, maar niet langer onder de vlag van 50Plus”, schrijft ze.

De afgelopen tijd bleek er een conflict te zijn ontstaan tussen Den Haan en het bestuur van 50Plus. Den Haan was lijsttrekker bij de laatste verkiezingen. De partij verloor daarbij drie zetels en hield er één over.

Volgens het bestuur, onder leiding van oud-senator Jan Nagel, was dat zetelverlies het gevolg van het optreden van Den Haan. Ze zou eigenhandig het AOW-standpunt van de partij hebben veranderd en openlijk ruzie hebben gemaakt met de nummer drie van de lijst.

Nagel noemt het besluit van Den Haan om met zetel en al op te stappen “onfatsoenlijk en de ultieme zetelroof”. Volgens hem heeft ze de zetel louter aan het sterke merk 50Plus te danken.

Gesaboteerd

Den Haan schreef op haar beurt in een evaluatie, die gisteren openbaar werd, dat ze door het bestuur is gesaboteerd, gepest en geïntimideerd. Haar conclusie is dat 50Plus vooral bekend staat als ‘ruziepartij’.

Aanvankelijk zei Den Haan dat ze zich pas na de ledenvergadering van aanstaande zaterdag zou beraden op haar positie, maar ze heeft dus nu al de knoop doorgehakt. Ze blijft in de Tweede Kamer, maar nu als enige vertegenwoordiger van de Groep Den Haan.

Voortdurende ruzies

Hierdoor verdwijnt 50Plus uit de Tweede Kamer. In 2012 kwam de partij voor het eerst in het parlement. Onder lijsttrekker Henk Krol werden twee zetels gehaald. Door interne ruzies viel die fractie na een aantal jaren uiteen, maar bij de verkiezingen in 2017 werden toch twee zetels winst geboekt.

In de afgelopen regeringsperiode gingen de ruzies binnen 50Plus gewoon door. Dat leidde tot het opstappen van Henk Krol die een eigen fractie ging vormen. De overgebleven drie Kamerleden stelden zich bij de afgelopen verkiezingen niet verkiesbaar, omdat ook zij inmiddels een conflict hadden met het bestuur van de partij.

Volgens oud-voorzitter Geert Dales, die ook na een conflict het veld moest ruimen, is 50Plus nu ten dode opgeschreven. “Het hoofdpodium, de Tweede Kamer is weg. Het belangrijkste programmapunt van de partij, een goed pensioen, regel je niet in de gemeenteraad van Appelscha maar op het Binnenhof.”

Den Haan lichtte haar vertrek op Twitter toe:

Ik blijf als volksvertegenwoordiger #senioren een krachtige stem geven, maar niet langer onder de vlag van 50PLUS. Samen met mijn geweldige medewerkers en veel anderen zullen wij ons de komende 4 jaar hard maken voor een #Nederland waarin het fijn ouder worden is. 👇

BEKIJK OOK;

Liane den Haan stapt uit 50Plus en neemt zetel mee

Telegraaf  06.05.2021 50Plus-fractievoorzitter Liane den Haan verlaat de partij en neemt haar Kamerzetel mee. Dat laat ze donderdag weten in een filmpje op Twitter. Den Haan lag de afgelopen weken in de clinch met het hoofdbestuur.

„Ik blijf als volksvertegenwoordiger senioren een krachtige stem geven, maar niet langer onder de vlag 50Plus. Samen met mijn geweldige medewerkers en veel anderen zullen wij ons de komende 4 jaar hard maken voor een Nederland waarin het fijn ouder worden is”, aldus Den Haan op Twitter.

BEKIJK OOK:

Fractievoorzitter Den Haan: ’Gesaboteerd en gepest binnen 50Plus’

BEKIJK OOK:

Wéér ruzie bij 50Plus

Het is de zoveelste keer dat het hommeles is in de partij. Eerder stapte lijsttrekker Henk Krol op nadat kopstukken van de partij rollebollend over straat gingen. De ouderenpartij heeft nu geen zetel meer in de Tweede Kamer.

Partijvoorzitter Jan Nagel is boos. „De partij heeft die zetel gewonnen. Ze kan op geen enkele manier volhouden dat zij die heeft verdiend. Het is gewoon zetelroof. Volgens mij heeft nog nooit een lijsttrekker zich zo snel na de verkiezingen afgesplitst, een record om zeker niet trots op te zijn.”

BEKIJK MEER VAN; verkiezingen Liane den Haan Twitter 50PLUS

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut

50Plus verdwijnt uit de Tweede Kamer: Den Haan stapt op en neemt zetel mee

AD 06.05.2021 Fractievoorzitter Liane den Haan van 50PLUS verlaat de partij en neemt haar Kamerzetel mee. Dat laat ze vandaag weten in een filmpje op Twitter. Den Haan lag de afgelopen weken in de clinch met het hoofdbestuur, dat woedend reageert: ,,Kiezersbedrog zonder weerga!”

Den Haan zegt op Twitter: ,,Ik blijf als volksvertegenwoordiger senioren een krachtige stem geven, maar niet langer onder de vlag 50PLUS. Samen met mijn geweldige medewerkers en veel anderen zullen wij ons de komende vier jaar hard maken voor een Nederland waarin het fijn ouder worden is.”

Den Haan neemt met haar besluit een vlucht naar voren. Aanstaande zaterdag zou er een partijcongres plaatsvinden. Daar dreigde de bom te barsten. Voor 50Plus houdt het nu op in de Tweede Kamer. Na de voor die partij slecht verlopen verkiezingen bezette Den Haan de schamele enkele zetel die 50Plus had behouden. Maar die is de partij dus nu ook kwijt.

Partijvoorzitter Jan Nagel is woedend: ,,Deze zetel komt haar niet toe, maar 50Plus. Zo snel al zetelroof, dat is een record. En niet een om je mee te sieren. Ik heb spijt dat ik niet naar Jan Slagter heb geluisterd. Hij zei destijds: ‘Niet doen! Overal waar zij komt, zal ze ruziemaken.’ Dat is uitgekomen. Helaas. Ze had beloofd zich aan het verkiezingsprogramma te houden en dat heeft ze niet gedaan. Dit is kiezersbedrog zonder weerga.’’ 

Nagel zint op een comeback: ,,D66 heeft al drie keer in historie op nul zetels gestaan. Mensen die in 2017 op ons stemden en het nu niet deden, vinden nog steeds dat we nodig zijn, mits we duidelijk onze standpunten uitdragen. We gaan een nieuwe start maken zaterdag. Te beginnen bij de gemeenteraadsverkiezingen.’’

Bonje

Directe aanleiding voor de breuk nu zijn twee rapporten die deze week verschenen, van ieder van de twee kampen binnen 50Plus: grofweg team-Den Haan en kamp-bestuur cq. partijbaas Jan Nagel. In beide stukken werd de mislukte verkiezingscampagne gefileerd: 50Plus verzilverde slechts één van de vier zetels die het in de peilingen zag lonken.

Liane de Haan tijdens een persconferentie van 50Plus. De voormalig directeur van ouderenbond ANBO keert 50Plus nu de rug toe.

Liane de Haan tijdens een persconferentie van 50Plus. De voormalig directeur van ouderenbond ANBO keert 50Plus nu de rug toe. © ANP

De conclusies van de twee rapporten waren dezelfde: het loopt niet. Het is mislukt. We staan er slecht voor. De antwoorden op de vraag wie daar schuldig aan is, liepen echter totaal uiteen.

Zo wond Den Haan er in een zeventien pagina’s tellende brief deze week geen doekjes om. 50Plus is een ‘ruziepartij’ met een ‘zeer ongezonde, ziekmakende partijcultuur’, ingegeven door ‘roddel, lekken en ego’s’.

In haar rapport (dat via een lek naar buiten kwam) zei ze te zijn gedwarsboomd door het bestuur. Zo zou het partijbestuur haar twee maanden voor de verkiezingen zelfs hebben geprobeerd weg te krijgen als lijsttrekker, toen ze ‘zonder overleg’ het standpunt over de AOW-leeftijd ‘wijzigde’.

Den Haan wist dat naar eigen zeggen te sussen, maar een reden achter de poging haar op een zijspoor te zetten is saillant.

Metoo

Ik blijf als volksverte­gen­woor­di­ger senioren een krachtige stem geven, maar niet langer onder de vlag 50PLUS, aldus Liane den Haan, Tweede Kamerlid

Haar verhouding met een lid van het hoofdbestuur zou zijn verslechterd na een (zoals het in appjes van leden wordt genoemd) #metoo-affaire. Den Haan over het bestuurslid: „Hij heeft een blauwtje gelopen bij de lijsttrekker.” Volgens bronnen zou het gaan om een ongewenste tongzoen. Daarna keerde deze bestuurder zich van haar af, terwijl Nagel daar ‘niet op ingegrepen’ heeft. Hij wist van een ‘ meer dan collegiale relatie’, maar van ongewenste intimiteiten zou hem niets gemeld zijn.

Liane den Haan en Jan Nagel bij haar presentatie als de nieuwe leider van 50Plus.

Liane den Haan en Jan Nagel bij haar presentatie als de nieuwe leider van 50Plus. © Hollandse Hoogte / ANP

Sterker, vanuit het kamp-Nagel klonken juist verwijten aan het adres van Den Haan. Zo staat in het rapport van het bestuur te lezen dat het misging bij ‘de manier waarop de lijsttrekker in beeld is gekomen tijdens de campagne en de manier waarop over de standpunten van de partij is gecommuniceerd’. ,,Volgens een aantal gesprekspartners had het campagneteam te weinig kennis van de mores bij een politieke partij en kreeg de campagne een draai die meer leek op het promoten en profileren van de lijsttrekker dan van het naar voren brengen van de inhoudelijke standpunten van de partij.”

Spotje

Ofwel: Den Haan promootte Den Haan. En niet de partij. Haar wordt verweten dat ze alleen met een klein groepje getrouwen optrok. Na de dramatisch verlopen verkiezingen kwam daarbij dat ze weigerde een initiatiefwetsvoorstel van de vorige fractie te verdedigen, waarna de SP dat overnam. Ook zou ze geen toestemming hebben gegeven om haar beeltenis te gebruiken in een tv-spotje van 50Plus, waardoor een uitzending voor politieke partijen niet doorging.

Aanstaande zaterdag zouden de kemphanen recht tegenover hebben gestaan. Dan kiest 50Plus een nieuw hoofdbestuur, want onder anderen Jan Nagel zou volgens plan vertrekken. Punt is: het bij de ‘affaire’ betrokken bestuurslid heeft zich ook gekandideerd.

Liane den Haan krijgt een handkus van partijvoorzitter Jan Nagel bij de bekendmaking van haar lijsttrekkerschap. De afgelopen weken lagen de twee overhoop.

Liane den Haan krijgt een handkus van partijvoorzitter Jan Nagel bij de bekendmaking van haar lijsttrekkerschap. De afgelopen weken lagen de twee overhoop. © ANP

Den Haan zou al aan vertrouwelingen hebben laten weten dat als deze wordt verkozen, Den Haan zou opstappen bij 50Plus en als eenpitter verdergaat op haar zetel in de Tweede Kamer. Dat doet ze nu dus al.

Zo heeft de partij na het overleven van alle ruzies rond voorman Henk Krol, de twisten met bestuursleden Nagel en Geert Dales, de afsplitsingen, het publieke moddergooien én de gênante aftredens een nieuw dieptepunt bereikt. 50Plus verdwijnt, sinds haar aantreden in 2012, echt uit de Tweede Kamerbankjes.

Kamerlid Liane den Haan verlaat 50PLUS en neemt Kamerzetel mee

RTL 06.05.2021 50PLUS-lijsttrekker Liane den Haan verlaat de partij, en neemt haar Kamerzetel mee. Hierdoor verdwijnt 50PLUS uit de Tweede Kamer. Den Haan lag de afgelopen weken in de clinch met het hoofdbestuur.

“Ik blijf als volksvertegenwoordiger senioren een krachtige stem geven, maar niet langer onder de vlag 50PLUS”, laat Den Haan weten via een videoboodschap op Twitter. “Samen met mijn geweldige medewerkers en veel anderen zullen wij ons de komende vier jaar hard maken voor een Nederland waarin het fijn ouder worden is.”

Politiek verslaggever Frits Wester vindt de stap van Den Haan niet verrassend. In aanloop van de verkiezingen sprak Wester Den Haan en stelde haar in onderstaande video vijf vragen namens RTL Nieuws. “Toen zei ze dat ze wilde afrekenen met het geruzie. Dat is niet gelukt en nu stapt ze dus op.” 50PLUS verloor in de verkiezingen in maart drie van de vier Kamerzetels. Fractievoorzitter Den Haan werd het enige Kamerlid voor de partij, waardoor die nu geen zetels meer heeft in de Tweede Kamer. In de Eerste Kamer heeft de partij twee zetels. Wester: “De band van 50PLUS en de Tweede Kamer is nu volledig doorgesneden.”

Financiële gevolgen

Daar kan de partij niets tegen doen. “Den Haan mag haar vier jaar in de Tweede Kamer volmaken op eigen titel”, legt Wester uit. Hij verwacht dat de invloed die Den Haan had als lijsttrekker van 50PLUS, hetzelfde blijft. “Maar ze zal nu opereren van onder haar eigen vlag. Ik denk dat ze ook een andere partij gaat oprichten.”

Alleen als Den Haan de vier jaar niet volmaakt, komt 50PLUS terug in de kamer met Raymond Brood, de nummer twee van de kandidatenlijst. “Maar voor nu zullen ze zich moeten richten op de volgende Kamerverkiezingen.” 

In een reactie noemt partijvoorzitter Jan Nagel het besluit van Den Haan ‘onfatsoenlijk en de ultieme zetelroof’. Hij vindt het onterecht dat ze haar zetel niet aan de partij afstaat: “Ze heeft deze zetel niet zelf veroverd, ze heeft het te danken aan de ijzersterke merknaam 50PLUS.”

Er was al weken gedoe tussen Den Haan en het partijbestuur. Voor de verkiezingen van maart dit jaar liep de spanning al hoog op, omdat Den Haan een ander standpunt over het pensioenstelsel heeft dan in het partijprogramma stond. Nagel zei gisteravond nog dat de partij met Den Haan ‘het Paard van Troje heeft binnengehaald’.

Vertrouwelijke rapporten

Gisteren kwamen vertrouwelijke rapporten naar buiten waarin de twee kampen binnen de partij elkaar flinke verwijten maakten. “We zijn gesaboteerd, gepest en geïntimideerd”, staat in een interne evaluatie van voormalig fractievoorzitter Den Haan, haar woordvoerder Bernadet Naber en campagneleider Renée de Vries. Den Haan zei dat de partij zich moest professionaliseren en een einde moet maken aan de ruzies, roddels en lekken.

Partijvoorzitter Nagel noemde het rapport ‘bijna beledigend, vol onjuistheden’. Hij maakte daarop zelf een onderzoek bekend over de mislukte verkiezingscampagne. Dit zou aankomende zaterdag worden besproken tijdens een ledencongres.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

0PLUS-leider Den Haan in evaluatie over partijbestuur: ‘Gepest en geïntimideerd’

RTL Nieuws; Liane den Haan 50PLUS Tweede Kamer Politiek Nederlandse politiek

Liane den Haan (50Plus) tijdens de beëdiging als lid van de Tweede Kamer.  Beeld ANP

Liane den Haan verlaat 50PLUS, en neemt haar Kamerzetel mee

Trouw 06.05.2021 Na de escalatie van een conflict tussen het partijbestuur onder leiding van Jan Nagel en fractievoorzitter Liane den Haan, heeft Den Haan besloten te vertrekken bij de ouderenpartij.Liane den Haan, het enige Kamerlid van 50Plus, scheidt zich af van haar partij. Daarmee verdwijnt de ouderenpartij uit de Tweede Kamer.

Den Haan kondigde haar vertrek bij 50Plus aan via Twitter. Het boterde al langer niet tussen haar en het partijbestuur, onder leiding van Jan Nagel. In een videoboodschap laat zij weten dat zij haar zetel op persoonlijke titel behoudt. “Met hart en ziel wil ik mij blijven inzetten voor de belangen van senioren in Nederland. En dat zal ik de komende vier jaar ook in de Tweede Kamer als uw volksvertegenwoordiger blijven doen.” Ook laat zij weten dat haar medewerkers met haar meegaan.

De afgelopen dagen escaleerde een conflict tussen Den Haan en Nagel. Woensdagavond ging een verklaring uit van een onbekend aantal 50Plus-leden, die vroegen om een interim-bestuur omdat een cultuurverandering binnen de partij nodig zou zijn. Om dit voor elkaar te krijgen, hadden de leden een amendement willen indienen op het partijcongres van aankomende zaterdag, maar het bestuur had dit geweigerd.

Op die bijeenkomst zou ook gesproken worden over de verkiezingsnederlaag in maart. 50Plus verdween bijna uit de Kamer, terwijl de partij in 2017 nog vier zetels scoorde. Deze week lekte via de NOS een interne evaluatie van de campagne uit, waarin de huidige Tweede Kamerfractie haar beklag doet. “We zijn gesaboteerd, gepest en geïntimideerd en hebben ons soms zelfs fysiek ziek gevoeld van de partijcultuur binnen 50Plus en het feit dat daar niets aan wordt gedaan”, schreven Den Haan en twee medewerkers. Mensen binnen 50Plus zouden de campagne hebben willen saboteren, zodat de partij nul zetels zou halen en opnieuw opgebouwd kon worden. Ook verloor Den Haan de steun van de vice-partijvoorzitter, volgens haar omdat hij ‘een blauwtje’ bij haar had gelopen.

Een onwerkbare situatie

Een week eerder had het partijbestuur al geconstateerd dat er met Den Haan een ‘volstrekt onwerkbare situatie’ was ontstaan. Zo liet zij al snel na haar aantreden als lijsttrekker weten dat een pensioenleeftijd van 65 – een speerpunt van de partij – ‘onhoudbaar’ is. Ook riep zij de nummer drie op de kandidatenlijst, het Rotterdamse raadslid Ellen Verkoulen, tijdens de campagne op om haar plek op te geven. Ook zou Den Haan weigeren om met het partijbestuur samen te werken.

De nieuwste ruzie is de climax van een jaar waarin de ouderenpartij vrijwel onafgebroken intern overhoop lag. En dat terwijl de partij nog geen anderhalf jaar geleden op zo’n acht zetels stond in de peilingen. Die verdwenen als sneeuw voor de zon toen de vorige partijleider Henk Krol met ruzie vertrok. In de nasleep van dat conflict keerde partijoprichter Jan Nagel terug als voorzitter.

Nagel steunde aanvankelijk de kandidatuur van Den Haan als lijsttrekker. Zij won de lijsttrekkersverkiezing nipt van het zittende Kamerlid Corrie van Brenk, die geen vertrouwen had in Den Haan als partijleider. 50Plus is nog wel met twee zetels vertegenwoordigd in de Eerste Kamer.

Lees ook:

De nieuwe koers van 50Plus slaat nog niet aan

50Plus voerde een buitengewoon lastige verkiezingscampagne. De partij vocht altijd voor behoud van het pensioenstelsel, maar lijsttrekker Liane den Haan vond dat ‘niet houdbaar’ .

Lees ook:

MEER OVER; POLITIEK VERKIEZINGEN 50PLUS DEN HAAN LIANE DEN HAAN JAN NAGEL TWEEDE KAMERFRACTIE KAMERLID NIELS MARKUS

mei 6, 2021 - Posted by | Uncategorized

1 reactie

  1. […] Zie: Is het vertrek van Liane den Haan de “Nagel aan de doodskist” van partij 50Plus ?? […]

    Pingback door Jan “Nagel aan de doodskist” van de partij 50Plus stapt weer op !!!! « Debat in de Digitale Hofstad | mei 8, 2021


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: