Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Herstart proces Desi Bouterse 29.04.2021 Decembermoorden – deel 3

Zwijgrecht

De Surinaamse krijgsraad was vrijdag 30.04.2021 snel klaar met de behandeling van de zaak van de Surinaamse ex-president en ex-legerleider Desi Bouterse. Al bij de tweede inhoudelijke vraag van de president van de krijgsraad zei Bouterse gebruik te willen maken van zijn zwijgrecht.

De wens van Bouterse om zich niet te laten verhoren, zoals de bedoeling was van de zitting van vrijdag, kwam voor alle aanwezigen als een verrassing. Het was juist de bedoeling dat Bouterse gehoord zou worden en zijn kant van de zaak zou vertellen, maar hij zei dat alles al is gezegd.

Lees ook;

Advocaat Bouterse: ‘Krijgsraad onbevoegd’
Bezwaren Bouterse verworpen, volgende maand verhoor bij Krijgsraad

Na een korte schorsing besloot de president van de krijgsraad, Cynthia Valstein-Montnor, de zitting te verdagen naar 31 mei 2021.

Zijn advocaat, Irvin Kanhai, laat weten dat Bouterse aan het begin van deze eeuw voor een rechter-commissaris is verschenen. Aan zijn verklaringen uit die tijd is niets veranderd, zegt Kanhai tegen de Surinaamse nieuwssite Starnieuws.

Bouterse staat terecht voor zijn aandeel in de decembermoorden van 1982. Hij werd in november 2019 veroordeeld tot twintig jaar cel. Omdat hij tijdens dat proces nooit aanwezig is geweest, werd hij bij verstek veroordeeld. Daarna tekende hij verzet aan, waardoor de krijgsraad zijn zaak opnieuw in behandeling moest nemen.

De zaak werd eerder al op 29 januari 2021 hervat.

Veroordeling 20 jaar

Tijdens de zitting in juni 2017 eiste het Surinaamse Openbaar Ministerie twintig jaar celstraf tegen Bouterse. Volgens de openbaar aanklager is hij hoofdverantwoordelijk voor de martelingen en executies van de vijftien slachtoffers.

zie ook: Chronologie: 33 jaar Decembermoorden Suriname

lees: President met bloed aan de handen, toch stemmen zij op Bouterse: ‘Wie anders?’ RTL 25.02.2020

Zie: Herstart proces Desi Bouterse 30.11.2020 Decembermoorden – deel 2

Zie: Herstart proces Desi Bouterse 30.10.2020 Decembermoorden – deel 1

zie ook: De nasleep van het Bouta-regime

zie ook: Maandag 25.05.2020 was de Dag des Oordeels voor president Desi Bouterse !!!!

zie ook: Black Friday ofwel de dag des oordeels voor president Desi Bouterse – deel 2

zie ook: Black Friday ofwel de dag des oordeels voor president Desi Bouterse – deel 1

zie ook: En weer kwam president Desi Bouterse niet opdagen bij het Decembermoorden-proces

zie ook: Is president Desi Bouterse een Godsgeschenk ???

zie ook: Surinaamse president Desi Bouterse blokkeert proces Decembermoorden – deel 2

zie ook: Surinaamse president Desi Bouterse blokkeert proces Decembermoorden – deel 1

zie ook: Haagse Wethouder PvdA Rabin Baldewsingh struikelt over Desi Bouterse

zie ook: Haagse wethouder PvdA Rabin Baldewsingh praat voor zijn beurt over Desi Bouterse

zie ook: De Bananenrepubliek Den Haag in oprichting ?

Meer nieuws over bouterse decembermoord

Vorige12345678910Volgende

Meer voor bouterse verkiezingen

Dossier Desi Bouterse Trouw

dossier vonnissen-decembermoorden NRC

lees: Decembermoorden – Wikipedia

‎lees: De moorden · ‎De vijftien slachtoffers · ‎Verklaring van Bouterse

lees: Desi Bouterse – Wikipedia

lees: Reconstructie van de Surinaamse Decembermoorden

lees: Bouterse wil praten over decembermoorden

lees: De Surinaamse president Desi Bouterse heeft opnieuw het proces van de Decembermoorden geblokkeerd.

lees: Proces Decembermoorden: waar gaat het om en waarom duurt het zo lang?

lees: Bouterse blokkeert proces Decembermoorden vanwege staatsveiligheid

Rechtszaak Bouterse uitgesteld om zorgwekkende coronasituatie Suriname

NU 28.05.2021 De zitting van maandag waar de Surinaamse krijgsraad verder zou gaan met de verzetszaak van voormalig Surinaams president en legerleider Desi Bouterse is uitgesteld. Vanwege de aanhoudende stijging van het aantal coronabesmettingen in Suriname zijn voorlopig alle rechtszaken in het land stopgezet, maakte de krijgsraad donderdag bekend.

Op de nu geschrapte zitting zouden het Openbaar Ministerie en de advocaat van Bouterse aan het woord komen. Wanneer de zaak weer op de rol komt, is nog niet bekend.

Bouterse staat terecht voor zijn aandeel in de Decembermoorden van 1982. Hij werd in november 2019 veroordeeld tot twintig jaar cel.

Omdat hij tijdens dat proces nooit aanwezig is geweest, werd hij bij verstek veroordeeld. Daarna tekende hij verzet aan, waardoor de krijgsraad zijn zaak opnieuw in behandeling moest nemen. Bij de laatste zitting beriep Bouterse zich op zijn zwijgrecht en deed hij ook afstand van het recht om getuigen op te roepen.

Hoe Desi Bouterse Suriname in z’n greep hield

Zie ook: Desi Bouterse veroordeeld, slotstuk van omstreden militaire carrière

Coronabesmettingen blijven toenemen

Het aantal coronabesmettingen in Suriname stijgt nog iedere dag. Zo kwamen er woensdag 225 nieuwe infecties bij. Ook het aantal doden als gevolg van COVID-19 is fors gestegen. Het aantal doden in de maand mei staat op 64, op een totaal van 268 sinds het begin van de epidemie, blijkt uit de officiële cijfers.

Minister van Volksgezondheid Amar Ramadhin noemt de situatie zeer alarmerend. Hoewel code zwart nog niet officieel is afgekondigd, moeten artsen op sommige momenten al wel keuzes maken welke patiënt als eerste de noodzakelijke zorg krijgt.

De minister blijft het belang van vaccineren benadrukken, maar het wrange is dat Suriname niet over voldoende vaccins beschikt om volop te vaccineren. De wel beschikbare doses zijn gereserveerd voor de mensen die hun tweede prik moeten krijgen.

Op het verzoek om vaccins dat Suriname ruim twee weken geleden aan de Nederlandse regering heeft gedaan is nog steeds geen formeel antwoord gekomen. Dit terwijl president Chan Santokhi al wel de informatie had gekregen dat Nederland zo’n 700.000 vaccins zou sturen. Wat de reden is voor het uitblijven van informatie hierover is niet duidelijk. Woordvoerders van de regering zeggen nog niets te kunnen zeggen over deze kwestie.

Zie ook: Suriname worstelt jaar na eerste besmetting met start vaccinatiecampagne

Lees meer over: Desi Bouterse  Decembermoorden  Suriname  Buitenland 

Rechtszaak Bouterse loopt vertraging op door coronabesmettingen Suriname

NOS 28.05.2021 In Suriname zijn voorlopig alle rechtszaken stopgezet vanwege de aanhoudende stijging van het aantal coronabesmettingen. Ook de behandeling van de verzetszaak van oud-president en ex-legerleider Desi Bouterse, die maandag op de rol stond, wordt verplaatst, meldt de krijgsraad.

Het was de bedoeling dat het Surinaamse Openbaar Ministerie en de advocaat van Bouterse aan het woord zouden komen. Wanneer de zitting weer op de rol komt, is nog niet bekend.

De 75-jarige Bouterse staat terecht voor zijn rol bij de moorden op vijftien politieke tegenstanders in december 1982, ook wel bekend als de Decembermoorden. Hij was toen bevelhebber van leger en werd in 2019 bij verstek veroordeeld tot twintig jaar cel. Daartegen tekende hij verzet aan en inmiddels behandelt de krijgsraad zijn zaak opnieuw.

Volle ziekenhuizen

In Suriname werden gisteren 225 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Deze maand zijn er tot nu toe 64 sterfgevallen gemeld, op in totaal 268 geregistreerde coronadoden sinds het begin van de pandemie.

De ziekenhuizen zijn vrijwel vol en nieuwe patiënten worden onder meer ondergebracht in het gebouw van de Surinaamse Kamer van Koophandel. Code zwart is nog niet officieel afgekondigd, maar artsen moeten al wel bepalen welke patiënt als eerste zorg krijgt.

BEKIJK OOK

De Surinaamse oud-legerleider en ex-president Desi Bouterse komt aan bij de rechtbank voor een zitting eind maart.

Rechtszaak Bouterse uitgesteld door coronabesmettingen

AD 28.05.2021 Vanwege de aanhoudende stijging van het aantal coronabesmettingen in Suriname zijn voorlopig alle rechtszaken stopgezet. Dat geldt ook voor de zitting van maandag waar de krijgsraad verder zou gaan met de behandeling van de verzetzaak van ex-president en ex-legerleider Desi Bouterse, maakte de krijgsraad donderdag bekend.

Op de nu geschrapte zitting zouden het Openbaar Ministerie en de advocaat van Bouterse aan het woord komen. Wanneer de zaak weer op de rol komt is nog niet bekend.

Lees ook;

Bezwaren Bouterse verworpen, volgende maand verhoor bij Krijgsraad
Na twee vragen van de Krijgsraad beroept Bouterse zich op zwijgrecht

Bouterse staat terecht voor zijn aandeel in de decembermoorden van 1982. Hij werd in november 2019 veroordeeld tot twintig jaar cel. Omdat hij tijdens dat proces nooit aanwezig is geweest, werd hij bij verstek veroordeeld. Daarna tekende hij verzet aan, waardoor de krijgsraad zijn zaak opnieuw in behandeling moest nemen. Bij de laatste zitting beriep Bouterse zich op zijn zwijgrecht en deed ook afstand van het recht om getuigen op te roepen.

Het aantal coronabesmettingen in Suriname stijgt nog iedere dag, woensdag kwamen er 225 nieuwe gevallen bij. Ook het aantal doden als gevolg van het virus is fors gestegen. Het aantal doden in de maand mei staat op 64, op een totaal van 268 sinds het begin van de epidemie, blijkt uit de officiële cijfers.

Minister van Volksgezondheid Amar Ramadhin noemt de situatie zeer alarmerend. Hoewel code zwart nog niet officieel is afgekondigd, moeten artsen op sommige momenten al wel keuzes maken welke patiënt als eerste de noodzakelijke zorg krijgt. Omdat de ziekenhuizen vol zijn, worden nieuwe patiënten onder meer in het gebouw van de Surinaamse Kamer van Koophandel ondergebracht.

De minister blijft het belang van vaccineren benadrukken, maar het wrange is dat Suriname niet over voldoende vaccins beschikt om volop te vaccineren. De wel beschikbare doses zijn gereserveerd voor de mensen die hun tweede prik moeten krijgen.

Op het verzoek dat Suriname ruim twee weken geleden aan de Nederlandse regering heeft gedaan om vaccins te sturen, is nog steeds geen formeel antwoord gekomen. Dit terwijl president Chan Santokhi al wel de informatie had gekregen dat Nederland zo’n 700.000 vaccins zou sturen. Wat de reden is voor het uitblijven van informatie hierover is niet duidelijk. Woordvoerders van de regering zeggen nog niets te kunnen zeggen over deze kwestie.

Desi Bouterse bij de rechtbank vorige maand.

Na twee vragen van de Krijgsraad beroept Bouterse zich op zwijgrecht

AD 30.04.2021 De Krijgsraad in Suriname was vandaag snel klaar met de behandeling van het verzet van de Surinaamse ex-president Desi Bouterse tegen zijn veroordeling voor de Decembermoorden. Al bij de tweede inhoudelijke vraag van de rechtbankpresident deed Bouterse een beroep op zijn zwijgrecht. Hij deed ook afstand van het recht om getuigen op te roepen.

De wens van Bouterse om zich niet te laten verhoren, zoals de bedoeling was van de zitting, kwam voor alle aanwezigen als een verrassing. Het doel was juist dat Bouterse de mogelijkheid zou krijgen zijn kant van de zaak te vertellen. Na een korte schorsing besloot de president van de krijgsraad, Cynthia Valstein-Montnor, de zitting te verdagen naar 31 mei.

Lees ook;

Advocaat Bouterse: ‘Krijgsraad onbevoegd’
Bezwaren Bouterse verworpen, volgende maand verhoor bij Krijgsraad

Bouterse staat terecht voor zijn aandeel in de decembermoorden van 1982. Hij werd in november 2019 veroordeeld tot twintig jaar cel. Omdat hij tijdens dat proces nooit aanwezig is geweest, werd hij bij verstek veroordeeld. Daarna tekende hij verzet aan, waardoor de krijgsraad zijn zaak opnieuw in behandeling moest nemen.

Bouterses advocaat Irwin Kanhai legde na afloop van de zitting aan journalisten uit waarom Bouterse zich niet heeft laten verhoren. ,,Er zijn genoeg verhoren geweest, er is niks toe te voegen aan het verhoor van 2004, het is nu zestien jaar later. Dat verhoor houdt nog steeds stand. Je kan je ook niet altijd herinneren wat je toen gezegd hebt”, aldus Kanhai.

Goed nieuws

Voor advocaat Hugo Essed, die de nabestaanden van de slachtoffers van de decembermoorden vertegenwoordigt, was het niet oproepen van getuigen en het zwijgen van Bouterse goed nieuws. Het betekent volgens hem dat de zaak nu in een stroomversnelling komt en richting einde gaat.

Essed verwacht dat het OM en de advocaat van Bouterse op 31 mei aan het woord komen. Op de daaropvolgende zitting zal Valstein-Montnor dan het vonnis kunnen uitspreken.

,,Ik zie het als een geweldige stap in de goede richting dat de verdachte heeft afgezien van het horen van getuigen. Daar kan hij niet op terugkomen en daarmee is een stap gezet richting het eindpunt van de verzetszaak’’, aldus een tevreden Essed.

Bouterse heeft eventueel de mogelijkheid in hoger beroep te gaan.

Bouterse zwijgt voor krijgsraad in Decembermoorden-proces

NOS 30.04.2021 De Surinaamse oud-president Desi Bouterse beroept zich in het Decembermoorden-proces op zijn zwijgrecht. Dat hij op de eerste dag van de inhoudelijke behandeling van zijn verzetszaak geen antwoord gaf voor de krijgsraad, kwam voor de aanwezigen als een verrassing.

Het was juist de bedoeling dat Bouterse gehoord zou worden en zijn kant van de zaak zou vertellen, maar hij zei dat alles al is gezegd. Zijn advocaat, Irvin Kanhai, laat weten dat Bouterse aan het begin van deze eeuw voor een rechter-commissaris is verschenen. Aan zijn verklaringen uit die tijd is niets veranderd, zegt Kanhai tegen de Surinaamse nieuwssite Starnieuws.

De 75-jarige Bouterse staat terecht voor zijn rol bij de moorden op vijftien politieke tegenstanders in december 1982. Hij was destijds bevelhebber van het leger. In 2019 werd hij bij verstek tot twintig jaar cel veroordeeld. Nadat hij verzet had aangetekend, belandde de zaak opnieuw bij de krijgsraad.

Geen extra getuigen

“Het is vrij opmerkelijk dat hij niet op vragen wilde ingaan”, zegt correspondent Nina Jurna. “Je zou verwachten dat hij na het aantekenen van verzet ook zou vertellen op welke gronden hij dat heeft gedaan. Hij had ook de ruimte om getuigen op te roepen, maar dat heeft hij niet gedaan.”

Vanwege het zwijgen is de zaak volgens Jurna in een stroomversnelling gekomen. Op 31 mei begint de auditeur-militair, die het Openbaar Ministerie vertegenwoordigt, met het requisitoir. Daar mag de advocaat van Bouterse op reageren. Als de krijgsraad uitspraak heeft gedaan, kan Bouterse daartegen nog in beroep gaan.

BEKIJK OOK;

mei 2, 2021 - Posted by | Uncategorized

Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: