Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Denk NL op 16 maart 2022 ook in Den Haag ???

Meedenken ook in Den Haag

Denk doet definitief mee aan de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022 ook in Den Haag. Tijdens de landelijke verkiezingen wist de landelijke partij zoveel stemmen binnen te halen in de hofstad, dat niet meedoen geen optie was. Den Haag is zelfs zo belangrijk voor de partij dat partijleider Farid Azarkan, die waarschijnlijk als lijstduwer op de lokale lijst komt, persoonlijk het besluit wil toelichten. ,,We mikken op minstens vijf zetels.’’

In andere grote steden als Rotterdam, Amsterdam en Utrecht is Denk al jaren vertegenwoordigd in de gemeenteraad. In Den Haag koos de partij er in 2018 tot verbazing van velen voor om niet mee te doen aan de lokale verkiezingen. ,,Dat was een afspraak, een soort gentleman’s agreement, tussen het voormalig bestuur en enkele partijen die al actief waren in de Haagse raad’’, legt Azarkan uit.

Kwalijk genomen

,,We kregen de afgelopen jaren van veel bewoners en organisaties de vraag om alstublieft mee te doen in Den Haag. Het werd ons zelfs kwalijk genomen dat we dat eerder niet hebben gedaan.’’ Binnen de partij werd al een tijdje serieus nagedacht over deelname aan de lokale verkiezingen, maar na de uitslag van de laatste Kamerverkiezingen (Denk werd de op drie na grootste partij in Den Haag), wist Azarkan het zeker. In zeven wijken werd Denk zelfs de grootste.

Geaccepteerd

,,We worden breder geaccepteerd.’’ Dat heeft volgens hem ook te maken met de nieuwe koers die Denk nu vaart. ,,De scherpe kantjes zijn er vanaf. We richten ons vooral op verbinding. Afkomst is voor ons niet belangrijk. We zijn allemaal Nederlanders.’’

Afscheid PvdE ????

Dat de partij van Azarkan en Kuzu de lokale concurrentie in een strijd om het Haagse pluche wel eens zou kunnen opvreten, blijkt uit de pijnlijke ervaring die de Partij van de Eenheid (PvdE) opdeed. De club van moslimbekeerling Arnoud van Doorn deed dit jaar ook een poging om landelijk door te breken, maar kwam niet eens een klein beetje in de buurt van Denk.

Sterker, in Den Haag bemachtigde de PvdE bij de lokale verkiezingen in 2018 nog 4.026 stemmen en één zetel, maar woensdagnacht bleef de moslimpartij steken op een hopeloos aantal van 84 (!) stemmen. Zelfs partijen als NLBeter en Vrij en Sociaal Nederland scoorden in Den Haag minder slecht.

Die blamage doet politicus Van Doorn geen goed. In een videoboodschap vanuit het bos kondigt hij zijn afscheid aan. ,,Ik verlaat Nederland en vertrek voorgoed naar Marokko. Het politieke werk zet geen zoden aan de dijk. Er is te veel verdeeldheid, we krijgen het niet voor elkaar.’’

Opboksen

Bij Nida is de schade na de verkiezingen iets minder groot en iets minder persoonlijk. Toch liep de landelijke campagne ook bij de ‘islamitisch geïnspireerde partij’ uit op een bittere teleurstelling van nul zetels. In Den Haag haalde de partij woensdagnacht 2236 stemmen, minder dan de helft van het aantal stemmen bij de lokale strijd  in 2018.

We hebben heel hard gestreden, waren goed zichtbaar in Den Haag, aldus Adeel Mahmood.

,,Dit was natuurlijk niet wat we hadden gehoopt,’’ verzucht Haags voorman Adeel Mahmood. ,,We hebben heel hard gestreden, waren goed zichtbaar in Den Haag. Maar konden als kleine partij niet opboksen tegen de goed gevulde campagnekas van landelijke partijen.’’

Toch houdt Nida voor volgend jaar goede moed. Zo weigert Mahmood de tegenvaller van nu als een voorbode te zien van de Haagse gemeenteraadsverkiezingen van straks: ,,Lokaal gaat het meer dan landelijk om wie er op de kandidatenlijst staan en hoe groot hun achterban is. Ik denk dat Nida in Den Haag dan niet veel te klagen heeft’’, meent hij.

Ook CDA

Het is ook niet zomaar gezegd dat het alleen de lokale islampartijen zijn die de dupe worden van de kracht van de landelijke partij Denk. Andere Haagse partijen die het drie jaar geleden bij de raadsverkiezingen goed deden in wijken als Transvaal en Schilderswijk kunnen evengoed  last krijgen van de geestdrift die Denk losmaakt bij Hagenaars met een migratieachtergrond.

Zo scoorde Denk bij de landelijke verkiezingen in 2017 iets minder sterk in Den Haag dan nu. Toch haalde de partij toen al 45 procent van de stemmen in de Schilderswijk en bijna 40 procent van de stemmen Transvaal. Die invloed zou ook het CDA en Hart voor Den Haag volgend jaar parten kunnen spelen Zij werden zonder de deelname van Denk bij de laatste lokale verkiezingen in 2018 de tweede en derde partij in Transvaal met elk 11 procent van de stemmen in de wijk. Ook scoorden ze toen uitstekend in de Schilderswijk met ruim 9 en ruim 10 procent.

Denk leefde enorm in de stad. Ook daarom ligt het nu zeer in de lijn der verwach­ting dat we er volgend jaar wel bij zijn, aldus Abdoel Haryouli

Destijds vond Denk het na lang soebatten nog te vroeg om mee te doen met die lokale verkiezingen in Den Haag. Het landelijk bestuur vroeg zich af of het wel verstandig was om als partij zo snel te groeien en deel te nemen in een stad met zoveel uitdagingen als Den Haag. ,,Mensen waren daar best teleurgesteld over’’, herinnert Abdoel Haryouli zich. ,,Denk leefde enorm in de stad. Ook daarom ligt het nu zeer in de lijn der verwachting dat we er volgend jaar wel bij zijn.’’

Ingewikkeld

Wellicht in een of andere vorm van samenwerking met de lokale Islam Democraten. Denk is heel goed met de partij van fractieleider Tahsin Cetinkaya en fractiemedewerker Nur Icar. Die laatste stond namens Denk op de kandidatenlijst (plek 8) voor de Tweede Kamer. Net als Ahmed El Hadioui (21) die ook voor de Islam Democraten actief is in Den Haag.

Dat wordt nog ingewikkeld, want ook tussen Nida, de Islam Democraten en de Partij van de Eenheid zijn er verkennend gesprekken geweest over een vorm van samenwerking, De versplintering van de Haagse moslim- en migrantenstem over drie partijen (met elk één zetel) wordt door alle partijen (en hun achterbannen) als een gemiste kans gezien.

Maar kom bij de Haagse Denk-man Abdoel Haryouli niet aan met termen als het opvreten van de concurrentie. Rotterdam heeft laten zien dat Nida en Denk lokaal keurig naast elkaar kunnen bestaan, ook in de gemeenteraad. En van samenwerking is de landelijke partij lokaal dus ook niet vies. ,,We gaan wel altijd uit van onze eigen kracht’’, zegt Haryouli. ,,Het verhaal dat Denk in de Tweede Kamer vertelt, spreekt nu eenmaal heel veel mensen aan. Zeker ook in een stad als Den Haag.’’

Zie: Denk NL op weg naar de 2e kamerverkiezingen op 17 maart 2021

Zie ook: Gedonder in de tent bij Denk NL voorbij ?? – deel 6

Zie dan ook: Gedonder in de tent bij Denk NL voorbij ?? – deel 5

Zie meer: Gedonder in de tent ook weer bij Denk NL – deel 4

zie verder ook: Gedonder in de tent ook weer bij Denk NL – deel 3

zie dan ook nog: Gedonder in de tent ook weer bij Denk NL – deel 2

zie dan verder ook nog: Gedonder in de tent ook bij Denk NL – deel 1

Denk wil volgend jaar ook met een aantal zetels in de Haagse gemeenteraad. Partijleider Farid Azarkan (rechts voor). Achter hem staat het Haagse ‘çampagneteam’ met onder anderen Abdoel Haryouli (links). Hij benadrukt dat Denk Den Haag zich vooral gaat richten op lokale thema’s.

Denk doet definitief mee aan lokale Haagse verkiezingen: ‘Mensen hebben behoefte aan eenheid’

AD 14.04.2021 Denk doet definitief mee aan de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar in Den Haag. Tijdens de landelijke verkiezingen wist de landelijke partij zoveel stemmen binnen te halen in de hofstad, dat niet meedoen geen optie was. Den Haag is zelfs zo belangrijk voor de partij dat partijleider Farid Azarkan, die waarschijnlijk als lijstduwer op de lokale lijst komt, persoonlijk het besluit wil toelichten. ,,We mikken op minstens vijf zetels.’’

In andere grote steden als Rotterdam, Amsterdam en Utrecht is Denk al jaren vertegenwoordigd in de gemeenteraad. In Den Haag koos de partij er in 2018 tot verbazing van velen voor om niet mee te doen aan de lokale verkiezingen. ,,Dat was een afspraak, een soort gentleman’s agreement, tussen het voormalig bestuur en enkele partijen die al actief waren in de Haagse raad’’, legt Azarkan uit.

Kwalijk genomen

,,We kregen de afgelopen jaren van veel bewoners en organisaties de vraag om alstublieft mee te doen in Den Haag. Het werd ons zelfs kwalijk genomen dat we dat eerder niet hebben gedaan.’’ Binnen de partij werd al een tijdje serieus nagedacht over deelname aan de lokale verkiezingen, maar na de uitslag van de laatste Kamerverkiezingen (Denk werd de op drie na grootste partij in Den Haag), wist Azarkan het zeker. In zeven wijken werd Denk zelfs de grootste.

Dat er al drie partijen in de raad zitten die zich op dezelfde doelgroep richten, is voor de partij geen reden meer om weg te blijven. ,,De mensen in Den Haag hebben behoefte aan eenheid’’, weet de partijleider. Bovendien is er veel werk te verrichten in deze zwaar gesegregeerde stad, aldus Azarkan. Denk kan op verschillende terreinen voor verbetering zorgen, daar is hij van overtuigd. 

Geïnvesteerd

Abdoel Haryouli, die al geruime tijd actief is voor de partij in Den Haag, benadrukt dat Denk zich hier vooral gaat richten op lokale thema’s. Zo zijn er nog veel problemen op het gebied van wonen, leefbaarheid, bereikbaarheid, wijkaanpak én discriminatie in de stad. Het valt volgens hem ook op dat het gemeentebestuur zich vooral richt op één groep bewoners, terwijl anderen nauwelijks aandacht krijgen. In sommige wijken wordt nauwelijks geïnvesteerd, valt hem op. 

,,Den Haag is de meest gesegregeerde stad van Nederland’’, benadrukt ook Azarkan. ,,In Amsterdam voelt iedereen zich Amsterdammer. Hier zijn echt groepen burgers die uitgesloten worden.’’ Zo zou er nauwelijks worden geïnvesteerd in bijvoorbeeld winkelstraten in kwetsbare wijken. 

De problemen in Den Haag zijn hardnekkig. Ik zie dat er op een aantal thema’s nauwelijks vooruit­gang wordt geboekt’, aldus Farid Azarkan.

Ook worden Haagse ondernemers met een migratieachtergrond anders behandeld dan andere ondernemers, hoort Azarkan. Bijvoorbeeld bij het aanvragen van vergunningen. ,,Er zijn ook tientallen miljoenen beschikbaar voor duurzaamheid, maar daar profiteren vaak alleen witte mensen in bepaalde wijken van’’, zegt Haryouli. 

Hij wijst op de sloopplannen (‘gentrificatie’) in Zuidwest. Het is volgens hem goed dat er duurdere woningen bij komen in dit kwetsbaar gebied, maar dan moeten er ook sociale woningen komen in ‘witte buurten’, vindt hij. ,,Want waar moeten die mensen anders heen?’’

Inspraak

De problemen in Den Haag zijn hardnekkig, constateert Azarkan. ,,Ik zie dat er op een aantal thema’s nauwelijks vooruitgang wordt geboekt.’’ Daar moet wat hem betreft verandering in komen. Het gemeentebestuur zal ook meer moeten doen met participatie en inspraak. ,,Nu doen ze dat vaak niet en komen ze daar heel makkelijk mee weg’’, vindt Haryouli. ,,We hebben nu ook niet de kracht om iets te veranderen’’, constateert zijn partijgenoot Nur Icar. ,,Kijk bijvoorbeeld alleen al naar het afvalprobleem in de stad. Er gebeurt gewoon niks.’’

Denk mikt op minimaal vijf zetels in Den Haag. De partij heeft ook de ambitie om mee te besturen. ,,Voorheen waren mensen sceptisch, maar ik merk dat dat nu helemaal weg is. We staan nu ook bekend om andere dossiers, zoals corona, belastingen en infrastructuur. We krijgen ook steeds meer andere groepen mensen die zich bij ons aanmelden.’’ En daar is Azarkan heel blij mee. 

Geaccepteerd

,,We worden breder geaccepteerd.’’ Dat heeft volgens hem ook te maken met de nieuwe koers die Denk nu vaart. ,,De scherpe kantjes zijn er vanaf. We richten ons vooral op verbinding. Afkomst is voor ons niet belangrijk. We zijn allemaal Nederlanders.’’

Geef mij maar Nida, Islam Democraten of PvdE, alles beter dan de leegschedels van Denk AD 15.04.2021

april 16, 2021 - Posted by | Uncategorized

1 reactie


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: