Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

De nog Langere arm van Erdogan vanuit Turkije – deel 17

‘Sofagate’ bezorgt EU-president slapeloze nachten

Na drie slapeloze nachten neemt de Europese Raadsvoorzitter Charles Michel ‘zijn deel van de verantwoordelijkheid’ op voor de zogenoemde ‘sofagate’ bij de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Die ontving hem en voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie dinsdag in Ankara, maar had voor laatstgenoemde geen stoel klaarstaan. ,,Vernederend en betreurenswaardig’’, zegt de Belg in een interview met een aantal Europese kranten.

De vrouwonvriendelijke ontvangst veroorzaakte een storm van kritiek in Europa. Vooral omdat het bezoek van Von der Leyen en Michel aan de Turkse president mede in het teken stond van de eerbiediging van mensen- en vrouwenrechten dus zijn mensenrechten niet onderhandelbaar’ !!!! 

De Turkse terugtrekking uit de Istanboel-conventie, die geweld tegen vrouwen bestrijdt, was een belangrijk punt op de agenda. Turkije en de EU geven elkaar de schuld voor het incident. De Turken beweren dat er op aanwijzing van de EU geen stoel voor Von der Leyen was klaargezet, maar volgens de EU mochten ze de ontvangstruimte vooraf niet zien.

Lees ook;

Charles had Ursula natuurlijk meteen die stoel moeten aanbieden

Turkije en EU wijzen naar elkaar in ‘sofagate’ Von der Leyen
Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen staat perplex als blijkt dat er geen stoel klaarstaat voor haar, waarna ze noodgedwongen plaatsneemt op de bank naast haar (l).

Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen staat perplex als blijkt dat er geen stoel klaarstaat voor haar, waarna ze noodgedwongen plaatsneemt op de bank naast haar (l). © via REUTERS

Charles Michel hield zich tot nu toe stil in de hoop dat de storm over zou waaien, maar veranderde van gedachten. ,,Ik neem mijn deel van de verantwoordelijkheid op voor het incident’’, tekende De Tijd op uit zijn mond. ,,De beelden zijn schokkend. De opstelling van de stoelen was vernederend en dat is zeer betreurenswaardig. Ik slaap niet goed meer sinds het sofa-incident. De film blijft constant door mijn hoofd spelen.’’

Niet alle argumenten klinken volgens de Vlaamse zakenkrant even overtuigend. ,,Ursula von der Leyen maakte de Turken de boodschap over vrouwen- en mensenrechten over. Als ik tussenbeide was gekomen om een stoel aan te bieden, was dat mogelijk paternalistisch overgekomen.’’

Ursula von der Leyen bracht onze boodschap over vrouwen- en mensenrech­ten over. Als ik tussenbei­de was gekomen om een stoel aan te bieden, was dat mogelijk paternalis­tisch overgeko­men, aldus Charles Michel.

Michel legt een deel van de verantwoordelijkheid bij de Turken. Het protocol van de Europese Raad kreeg de dag voor de ontmoeting geen toegang tot de zaal en ontving ook geen gedetailleerde informatie over de opstelling van de stoelen, staat in een nota van zijn protocoldiensten.

Pikorde

Pittig detail is volgens de krant dat Von der Leyen vanwege het coronavirus geen eigen protocoldiensten zond en daardoor aangewezen was op de afspraken die de medewerkers van Michel maakten. Die protocoldienst zette de Europese Raadsvoorzitter ‘hoger in de pikorde’ dan Von der Leyen, terwijl bij zulke bilaterale ontmoetingen nooit een protocollair onderscheid wordt gemaakt tussen de twee topfuncties. Voor de voorgangers van Michel en Von der Leyen – Donald Tusk en Jean-Claude Juncker – stonden wel gelijke stoelen klaar, aldus de krant.

Achteraf is het makkelijk om te zeggen dat het fout was niet te reageren, geeft Michel toe. ,,Ik was bang een incident te creëren. We hebben maanden hard gewerkt om een positieve boodschap over te brengen in Turkije. Als ik op een zichtbare manier voor de camera had gereageerd, zou ik die inspanningen en voorbereidingen teniet hebben gedaan.’’

Als ik op een zichtbare manier voor de camera had gereageerd, zou ik de maandenlan­ge inspannin­gen en voorberei­din­gen teniet hebben gedaan, aldus Charles Michel.

De Europese Raadsvoorzitter moest naar eigen zeggen ‘heel snel’ zijn houding bepalen toen hij geconfronteerd werd met de situatie. Volgens de krant menen diplomaten niettemin dat Erdogan niet negatief zou hebben gereageerd op de vraag de stoelen aan te passen. ‘Turkije is de vragende partij voor een deal: het land kreunt onder corona en de economie is in vrije val, onder meer door het wegblijven van toeristen’, luidt het.

Dictator

Erdogan én Michel, die niet tussen beide kwam maar ogenschijnlijk onbewogen plaatsnam naast Erdgan, wordt onder meer seksisme verweten. De Italiaanse premier Draghi noemde Erdigan vrijdagavond een van de ‘dictators’ bij wie je geen blad voor de mond moet nemen. Ook de Franse minister van Europese Zaken en de Oostenrijkse buitenlandminister reageerden verontwaardigd.

Dooi in relatie EU-Turkije

Voorzichtig zette de EU de stap naar een herstart van de relatie met Turkije. Als het land laat zien dat het echt serieuze intenties heeft om met de Europese buren op goede voet samen te werken dan kan het rekenen op betere economische banden met de grootste handelspartner, namelijk de EU.

Dat hebben voorzitter van de Europese Raad Charles Michel en voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen de Turken in een gesprek met president Erdogan in het vooruitzicht gesteld. Een bezoek van de EU-top aan het land is een zeldzaamheid, niet in de laatste plaats vanwege de al jarenlange moeizame verhoudingen.

Verbetering

Maar recent is er enige verbetering in de onderlinge relatie zichtbaar, al blijft het allemaal uiterst kwetsbaar. Op een vorige maand gehouden EU-top werd voorzichtig een positievere toon aangeslagen ten opzichte van Turkije nadat de opgelopen spanningen met met name Griekenland en Cyprus over (illegale) boringen naar gas door de Turken in het oostelijke deel van de Middellandse Zee waren afgenomen nadat een Turks schip was teruggetrokken.

EU-leiders stelden na hun top de Turken een betere relatie in het vooruitzicht. Onder andere een door de Turken graag gewenste modernisering van de douane-unie ligt daarbij op tafel. Het is een worst die Turkije wordt voorgehouden in de hoop dat Ankara zal toehappen.

Verdrag

Maar hoe hobbelig het parcours met Erdogan wel niet is, bleek al snel. De inkt van de EU-conclusies was nog niet droog of de Turkse president zegde het Verdrag van Istanbul op, een verdrag om vrouwen ge beschermen tegen huiselijk geweld, omdat het in strijd zou zijn met traditionele gezinswaarden. De EU vreest juist dat de positie van de vrouw geweld wordt aangedaan.

„We leggen hier nadrukkelijk een positieve wederzijdse agenda op tafel”, aldus Michel dinsdag op een gezamenlijke persconferentie met Von der Leyen. „We hopen dat Turkije dit positieve momentum aan zal grijpen.” Duidelijk is dat het gaat om ’omkeerbare stappen’, met andere woorden, als de situatie weer verslechterd gaat alles zo weer van tafel.

Vluchtelingen

Turkije vangt in totaal 4 miljoen Syrische vluchtelingen op sinds het in 2016 een omstreden deal daarover sloot met de EU. In totaal kreeg het voor de opvang 6 miljard euro. Ondanks alle kritiek houdt de deal tot op de dag van vandaag stand. In de loop van het jaar zal het akkoord vernieuwd moeten worden.

„Dit is het begin van een proces”, was Von der Leyen voorzichtig. „Waar het heengaat is ook afhankelijk van de betrokkenheid aan Turkse kant. Hoe duurzaam de ontwikkelingen van de afgelopen weken zijn moet allemaal nog maar bewezen worden.” Mensenrechten zijn volgens de Duitse sowieso niet onderhandelbaar, klinkt het alvast waarschuwend richting Erdogan.

Hoe staat Turkije er binnenlands voor?

Het land verkeert economisch in zwaar weer. De Turkse lira is sinds begin dit jaar met meer dan 35 procent in waarde gedaald. Het land gaat gebukt onder hoge inflatie.

Lees ook dit coververhaal uit 2018 terug: Deze instituties vormen de lange arm van Erdogan

Ook rommelt het bij het financiële bestuur van Turkije. Zondag 8 november kwam het onverwachte besluit van de minister van Financiën Berat Albayrak om zich terug te trekken. Dat maakte hij bekend via Instagram. Naast partijgenoot is Albayrak de schoonzoon van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Door sommigen werd hij zelfs gezien als diens mogelijke opvolger.

Kort voor het aftreden van Albayrak stelde Erdogan oud-minister van Financiën Naci Ağbal aan als hoofd van de Turkse centrale bank. Onduidelijk blijft of die aanstelling de reden is voor het opstappen van Albayrak.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 1920x1080a.jpg

Nasleep mislukte coup in 2016

In Turkije hebben 38 ex-militairen een levenslange gevangenisstraf gekregen voor hun rol bij de mislukte coup in 2016 tegen president Erdogan. Onder de veroordeelden is een voormalige luitenant-kolonel die destijds op een Turkse televisiezender een verklaring over de staatsgreep liet voorlezen.

Zes veroordeelden kregen levenslang zonder kans op eerdere vrijlating opgelegd. Ze moeten hun straf uitzitten in een gevangenis met een zwaar regime.

Ontslagen

In eerdere processen kregen meer dan 2500 Turkse militairen en burgers levenslange straffen voor hun betrokkenheid bij de mislukte staatsgreep. In Turkije zijn sinds 2016 tienduizenden mensen gevangengezet, omdat ze banden zouden hebben met de beweging van de islamitische prediker Fethullah Gülen, die er door president Erdogan van wordt beschuldigd achter de mislukte coup te zitten.

Bij de overheid zijn naar schatting 130.000 mensen ontslagen wegens banden met Gülen. De geestelijke, die is uitgeweken naar de VS, ontkent elke betrokkenheid bij de couppoging.

Kritiek

Mensenrechtenorganisaties en westerse bondgenoten van Turkije zijn uiterst kritisch over de aanpak van de vermeende Gülen-aanhangers in Turkije, waarmee politieke tegenstanders van de president worden uitgeschakeld. De Turkse regering houdt vol dat het opsporen van aanhangers van de geestelijke nodig is voor de veiligheid in het land.

Er lopen in Turkije nog verschillende rechtszaken in verband met de staatsgreep, waarbij meer dan 250 doden vielen.

BEKIJK OOK;

Opnieuw honderden arrestatiebevelen Turkije om banden met Gülen

Turkse aanklagers hebben de arrestatie gelast van 532 mensen, omdat ze verdacht worden van banden met de islamitische geestelijke Fethullah Gülen. Die wordt door de regering van president Erdogan gezien als het brein achter de mislukte staatsgreep in 2016. Zelf spreekt Gülen dat tegen. Onder de verdachten zijn 459 militairen, zegt het Turkse staatspersbureau Anadolu.

Ruim de helft van de verdachten wordt gezocht door justitie in de omgeving van Izmir, het andere deel door de aanklager in Istanbul. Onder de militairen tegen wie een arrestatiebevel is uitgevaardigd, zijn kolonels, majoors en kapiteins, zegt het staatspersbureau. Dat spreekt van een actie tegen de “terreurorganisatie Fethullah”. In 62 van de 81 provincies in Turkije is onderzoek verricht.

Na de mislukte coup in de zomer van 2016 zijn meer dan 80.000 mensen opgepakt, en zo’n 150.000 ambtenaren zijn ontslagen of geschorst. Ruim 20.000 militairen hebben ontslag gekregen. Honderden mensen zijn veroordeeld tot een levenslange celstraf.

Onder meer de Europese Unie, mensenrechtenorganisaties, tegenstanders en critici van Erdogan zijn zeer kritisch over de aanpak van veronderstelde Gülen-aanhangers in Turkije, en vinden dat de president de mislukte coup gebruikt als excuus om politieke tegenstanders uit te schakelen. De Turkse regering stelt dat de arrestaties nodig zijn voor de veiligheid in het land.

BEKIJK OOK;

Lees: EU-baas belooft zich meer in te zetten voor vrouwenrechten na sofarel in Turkije AD 26.04.2021

Lees: Turkije en Italië liggen op ramkoers in Libië AD 21.04.2021

Lees: Von der Leyen tegen EU-president over stoelenmisser bij Erdogan: ‘Dit zal ik nooit meer toelaten’ AD 12.04.2021

Lees: Parijs beschuldigt Turkije van opzet in ‘sofagate’, Europese vrouwenorganisaties vragen ontslag Michel AD 12.04.2021

Lees: Parijs: ‘Turkije schoffeerde Von der Leyen opzettelijk’ MSN 11.04.2021

Lees: ’Turkije schoffeerde Von der Leyen opzettelijk’ Telegraaf 11.04.2021

Lees: Parijs beschuldigt Turkije van opzet in ‘sofagate’, Europese vrouwenorganisaties vragen ontslag Michel AD 11.04.2021

Lees: ‘Sofagate’ bezorgt EU-president slapeloze nachten AD 10.04.2021

Lees: EU-president Charles Michel slaapt slecht na ’sofagate’ Von der Leyen Telegraaf  10.04.2021

lees: Turkije en EU wijzen naar elkaar voor vernederende ontvangst Von der Leyen NU 09.04.2021

Lees: Turkije en EU bekvechten over ’sofagate’ Von der Leyen Telegraaf 08.04.2021

Lees: Turkije en EU wijzen naar elkaar in ‘sofagate’ Von der Leyen AD 08.04.2021

Lees: Turkije geeft EU schuld van ‘sofagate’ met Van der Leyen RTL 08.04.2021

Lees: Ophef over behandeling EU-kopstuk Von der Leyen bij bezoek aan Erdogan RTL 08.04.2021

Lees: Von der Leyen vernederd door Erdogan: geen stoel voor haar bij topontmoeting AD 07.04.2021

Lees: Ongemakkelijk! Erdogan ‘vernedert’ EU-baas | Video Telegraaf 07.04.2021

lees: Ongemakkelijk bezoek of vernedering bij Erdogan? Telegraaf 07.04.2021

lees: Verontwaardiging over stoelendans bij Erdogan, Von der Leyen moest toekijken NOS 07.04.2021

lees: Von der Leyen vernederd door Erdogan: geen stoel voor haar bij topontmoeting AD 07.04.2021

lees: Dooi in relatie EU-Turkije Telegraaf 07.04.2021

lees: ‘Goede relatie met Turkije essentieel voor EU, maar mensenrechten niet onderhandelbaar’ NOS 06.04.2021

lees: Erdogan verdedigt arrestaties van admiraals: ‘Brief riep op tot staatsgreep’ NU 05.04.2021

lees: Tien gepensioneerde Turkse admiraals opgepakt na kritische open brief NU 05.04.2021

lees: Turkije pakt speculanten aan met miljoenenboetes Telegraaf 02.04.2021

Meer: Turkije unie europese – Bing

Zie ook: De Denktank uit Turkije ook in Nederland !!!??? – deel 2

zie ook: De Denktank uit Turkije ook in Nederland !!!??? – deel 1

zie ook: Turkse Spionnen in Den Haag ?? – de nasleep

zie ook: Turkse Spionnen in Den Haag ??

Zie: De nog Langere arm van Erdogan vanuit Turkije – deel 16 – versus terreur

Zie ook: De nog veel langere arm van Erdogan in Europa en verder !! – deel 15

Zie dan ook: De nog veel langere arm van Erdogan in Europa en verder !! – deel 14

Zie verder ook: De nog veel langere arm van Erdogan in IS-gebied, Syrië, Irak en verder !! – deel 13 – de nasleep

Zie ook nog: De nog veel langere arm van Erdogan in IS-gebied, Syrië, Irak en verder !! – deel 12 – de nasleep

Zie ook: De nog veel langere arm van Erdogan en verder nog meer !! – deel 11

Zie ook: De nog veel langere arm van Erdogan en weer verder !! – deel 10

zie ook: De nog langere arm van Erdogan en weer verder !! – deel 9

zie ook: De Langere arm van Erdogan en weer verder !! – deel 8

zie ook: De Langere arm van Erdogan en weer verder !! – deel 7

zie ook: De Lange arm van Erdogan en weer verder !! – deel 6

zie ook: De Lange arm van Erdogan in Rotterdam en weer verder !! – deel 5

zie ook: De Lange arm van Erdogan in Rotterdam en weer verder !! – deel 4

zie ook: De Lange arm van Erdogan in Rotterdam en verder !! – deel 3

zie ook: De Lange arm van Erdogan in Rotterdam en verder !! – deel 2

zie ook: De Lange arm van Erdogan in Rotterdam en verder !! – deel 1

april 11, 2021 - Posted by | Uncategorized

Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: