Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

VVD op weg naar de 2e kamerverkiezingen op 17 maart 2021

Stap naar Links

Grootste regeringspartij VVD pleit in haar nieuwe verkiezingsprogramma voor een hoger minimumloon, een sterkere publieke sector en minder ‘doorgeschoten marktwerking’ in de zorg.

Met haar nieuwe programma verlegt de VVD haar koers na tien jaar regeringsverantwoordelijkheid verder naar het politieke midden. In het programma staat dat er ‘nieuwe keuzes’ moeten worden gemaakt en dat ‘de rafelranden van het kapitalisme moeten worden bijgeschaafd’.

VVD schuift te veel naar links volgens Hans Wiegel

VVD-coryfee Hans Wiegel vindt dat zijn partij te veel naar links is opgeschoven in het nieuwe verkiezingsprogramma. Het is volgens de liberaal een onhandige koerswijziging.

„Heel veel mensen die op de VVD stemmen zitten daar niet op te wachten”, stelt Wiegel bij WNL op Zondag. „Ik zorgde altijd dat er rechts van de VVD geen ruimte was. Ik ben er een beetje somber over. Hoe gaat dit uitpakken?”

Echtscheiding

Godzijdank hebben we het in Nederland zo geregeld dat iedereen bij een echtschei­ding recht heeft op een advocaat, en dat als je die niet kunt betalen de overheid bijspringt

In het VVD-verkiezingsprogramma staat echter dat zij deze regeling willen stopzetten, waardoor ze het voor deze groep nagenoeg onmogelijk maken om te scheiden.

Als de VVD dat doet, kunnen ze meteen de blijf-van-mijn-lijfhuizen bellen dat die het nog drukker gaan krijgen dan ze het nu al hebben. En ze mogen Jeugdzorg vertellen dat de werkdruk zal stijgen, met al die kinderen die opgroeien bij twee ouders die niet meer samen zouden moeten zijn, maar die niet uit elkaar kunnen omdat ze geen advocaat kunnen betalen.

AD 25.11.2020

Mini-Schengen-zone

Nederland moet werken aan een ‘VVD pleit voor ‘mini-Schengen’, waarin samen met “andere sterken landen” bij noodsituaties door grote toestroom van migranten de buitengrenzen gesloten kunnen worden, maar de handel onderling overeind blijft. Dat stelt Kamerlid Bente Becker van regeringspartij VVD in een opiniestuk in het AD. Nederland moet “desnoods” ook in staat zijn de eigen grenzen te sluiten en grenscontroles in te stellen, vindt Becker.

Telegraaf 05.12.2020

Volgens Becker beleeft Nederland economisch veel voordeel aan de open grenzen, maar “betalen we de prijs via illegale migratie”. “Griekenland en Italië worden overspoeld door bootmigranten”, aldus de politica. “Zij vragen ons om hulp. Maar veel migranten lopen door naar Nederland, terwijl twee derde geen recht heeft op asiel.”

Bente Becker, Tweede Kamerlid voor de VVD

Zoek bondgenoten voor het sluiten van grenzen

Het Europese asielstelsel is failliet. Onze open grenzen zijn economisch een voordeel. Maar de prijs betalen we via illegale migratie. Griekenland en Italië worden overspoeld door bootmigranten. Zij vragen ons om hulp.

Nederland moet in ‘noodgevallen’ de eigen grenzen sluiten en bewaken als er weer grote aantallen migranten naar ons land zouden komen. ‘Liever nog’ wil de partij dat er een mini-Schengenzone komt, waarin een groepje van omliggende landen gezamenlijk de grenzen bewaken.

Dat schrijft regeringspartij VVD vandaag in een opiniestuk. Tweede Kamerlid Bente Becker stelt dat ‘het risico groot is’ voor ons land dat in tijden van crisis veel migranten hierheen komen ‘vanwege onze welvaart’. Omdat een nieuw Europees asielstelsel nog in de maak is, moet ons land zelf klaar zijn ‘om grip te houden’.

Eerder al kondigde de Franse president Macron aan dat hij nadenkt over een mini-Schengenzone, als blijkt dat de migrantenstroom ‘oncontroleerbaar’ is geworden. Hij zei dat in reactie op de aanslag in Nice, die werd gepleegd door een 21-jarige Tunesiër die via Italië naar Frankrijk reisde.

Wilders concurrent

Volgens Wiegel is PVV-leider Geert Wilders een gevaarlijke concurrent voor de VVD. Met de term ’warm rechts’ van fractieleider Klaas Dijkhoff heeft hij niets: „Wat een onzintekst.”

Overigens valt er in de peilingen niets te merken van de weerstand. Maurice de Hond ziet de VVD in zijn wekelijkse opiniepeiling weer een zetel stijgen: de liberalen staan nu op 36 virtuele zetels.

Dijkhoff, opsteller van het verkiezingsprogramma, werd zaterdag tijdens een digitale partijbijeenkomst al bevraagd over de linkse koers van de VVD. De fractieleider denkt dat het wel meevalt: „Er zullen verkiezingsprogramma’s zijn geweest waar we economisch rechtser waren en weer linkser op migratie dan nu.”

BEKIJK OOK:

Analyse ’middenkoers’ VVD: Dijkhoffs plannen, Ruttes risico’s

BEKIJK OOK:

Automobilist niet langer heilig bij de VVD

Minder marktwerking

De overheid moet de “rafelranden van het kapitalisme actief bijschaven”, vindt de VVD. “In plaats van de overheid te verkleinen, zal de komende tijd juist een sterke actieve overheid nodig zijn om ons te beschermen en onze economie en samenleving eerlijk en gezond te houden”, schrijft de partij in het programma voor de Kamerverkiezingen van volgend jaar.

Partijleider Rutte, die vorige week bekendmaakte dat hij weer lijsttrekker wil worden, zegt dat de VVD kritisch naar zichzelf heeft gekeken en gedurfde nieuwe keuzes heeft gemaakt. “We zijn gaan vernieuwen terwijl de winkel open is en we zetten echt andere accenten. We hebben altijd de nadruk gelegd op een kleine overheid, maar wat je echt nodig hebt, is niet zozeer een kleine overheid, en al helemaal geen grote, maar wel een sterke”, voegt Rutte toe, die daarvoor ook verwijst naar de coronacrisis.

Nieuwe koers

Verder pleit de partij ervoor om artikel 23 van de grondwet, die de vrijheid van godsdienst garandeert, aan te passen. Dijkhoff: ,,Een school moet onderwijzen dat homoseksualiteit geaccepteerd is. Nu gebeurt het nog dat een school zegt: formeel mag het volgens de wet, maar je zult wel branden in de hel. Bijvoorbeeld salafistische scholen lopen soms precies binnen de lijntjes. Dat aanpakken is nu lastig omdat de vrijheid van onderwijs dat in de weg staat.’’

Telegraaf 08.03.2021

Telegraaf 01.03.2021

AD 01.03.2021 

VVD laat klimaatplannen niet doorrekenen: ‘Niet eerlijk voor kiezer’

GroenLinks en D66 eisen duidelijkheid over de klimaatplannen van de VVD. Samen met een aantal hoogleraren roepen ze VVD-leider Mark Rutte op om het verkiezingsprogramma van de VVD te laten doorrekenen door het Planbureau voor de Leefomgeving. De VVD zegt in een reactie dat er bewust voor is gekozen dit niet te doen.

Volgens GroenLinks en D66 blijft nu vaag wat de klimaateffecten zijn van de VVD-plannen. “We hebben nog tien jaar om klimaatverandering te stoppen”, zegt GroenLinks-leider Jesse Klaver. “De VVD probeert te verbergen dat we dat met hun plannen nooit gaan halen.”

Klimaatdoelen

“Dat is niet eerlijk naar de kiezer”, schrijven de twee partijen in een oproep aan de VVD die mede is ondertekend door tien hoogleraren, onder wie Jan Rotmans en Arnoud Boot. “Daarom vraag ik collega Rutte om open te zijn over de haalbaarheid en betaalbaarheid van de VVD-plannen”, zegt D66-leider Kaag.

De oproep komt aan de vooravond van het eerste grote televisiedebat vanavond op RTL 4, waarin de lijsttrekkers van de zes grootste partijen de degens zullen kruisen over onder andere klimaat.

De VVD zegt in reactie dat de partij volledig staat achter de klimaatwet en het klimaatakkoord. Daarin zijn afspraken gemaakt om onder andere de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan. “Wij staan voor onze handtekening. Dat is allemaal doorgerekend tot 2030.”

Op de lange termijn wil de VVD op Europees niveau meer afspraken maken en meer kerncentrales bouwen om zo de klimaatdoelen te halen. Dat neemt het PBL niet mee in de berekeningen. “Daarom heeft de VVD van tevoren aangegeven niet mee te doen.”

Vóór de verkiezingen laten de meeste partijen hun plannen doorrekenen door het Centraal Planbureau en het Planbureau voor de Leefomgeving.  Morgen worden de uitkomsten gepresenteerd.

Gevolgen voor klimaat en milieu

Het CPB rekent uit wat alle plannen van politieke partijen kosten, en welk effect ze hebben voor economische groei, werkgelegenheid en voor de schatkist.

Het Planbureau voor de Leefomgeving velt een oordeel over de gevolgen van de verschillende verkiezingsprogramma’s voor klimaat en milieu. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met de CO2-uitstoot, en haalt een partij de doelen die zijn afgesproken voor het milieu?

‘Niet eerlijk’

Volgens GroenLinks en D66 weigeren de liberalen deze verkiezingen om het VVD-programma door te laten rekenen door het PBL. “Op deze manier houdt de VVD verborgen wat de gevolgen zijn van haar plannen voor het klimaat. Dat is niet eerlijk naar de kiezer toe.”

De partijen vermoeden dat de VVD wel weet dat de plannen tekortschieten om de afgesproken milieu- en klimaatdoelen te halen. Ze roepen VVD-leider Mark Rutte op om zijn programma alsnog te laten doorrekenen. “Verkiezingen gaan over keuzes. Nederlanders hebben het recht die keuze te kennen.”

 

Lees hier het concept-verkiezingsprogramma 2021-2025 van de VVD. Ons nieuwe verhaal. Samen geschreven met 25.000 VVD-leden.
Samen aan de slag. Nieuwe keuzes voor een nieuwe tijd.

DOWNLOAD HIER HET HELE CONCEPT-VERKIEZINGSPROGRAMMA
DOWNLOAD HIER DE SAMENVATTING

Standpunten 2021-2025.

Ben je op zoek naar ons standpunt over een bepaald onderwerp? Hier vind je ze allemaal.

Kandidatenlijst

Vrouwen beheersen de VVD-kandidatenlijst van de VVD voor de komende verkiezingen. Na lijsttrekker Mark Rutte  (nr. 1) staan vier vrouwen op de lijst. Op de conceptlijst van de VVD volgen na Rutte eerst de minister voor Medische Zorg Tamara van Ark, gevolgd door de Kamerleden Sophie Hermans, Bente Becker en Dilan Yesilgoz.

Nr. 2 Tamara van Ark

Tamara van Ark past op plek 2 in het rijtje ministers Hugo de Jonge, Carola Schouten, Wouter Koolmees en Cora van Nieuwenhuizen. De gemene deler is de Rotterdamse regio. Hugo de Jonge is de bekendste. Niet alleen door zijn persconferenties in coronatijd, hij is ook de man met die schoenen. Van Ark is minder flamboyant, maar is wel opgeklommen tot de nummer twee van de VVD. Het begon allemaal in Nieuwerkerk aan den IJssel.

In Nieuwerkerk aan den IJssel, gemeente Zuidplas, hebben ze het liefkozend over ‘onze Tamara’. Zes jaar was ze daar wethouder, vanaf 2004. Daarvoor werkte ze bij de gemeente Rotterdam, bij sociale zaken. ,,Ik zeg weleens stoer dat ik haar ontdekt heb’’, zegt partijgenoot en huidig wethouder van de gemeente Zuidplas Jan Hordijk.

02.12.2020

Niet-Nederlandse afkomst

Bij de eerste tien kandidaten staan ook de vrouwelijke Kamerleden Aukje de Vries en Ockje Tellegen. De eerste nieuwkomer op de lijst is Eelco Heinen op nummer 12, gevolgd door weer een vrouw, Queeny Rajkowski. De huidige vicevoorzitter van de VVD-gemeenteraadsfractie in Utrecht komt binnen op plaats 13.

De eerste man na Rutte op de lijst is de staatssecretaris van Sociale Zaken Bas van ’t Wout.

 JOVD

@JOVD

De #VVDkandidatenlijst is vernieuwend en divers, maar toont weinig lef. Vooral veel insiders, weinig mensen uit het veld en gebrek aan politieke ervaring. Waar zijn die middenklassers die de @VVD wil laten herrijzen? #baantjescarrousel

Grootste deel VVD-fractie niet terug na verkiezingen.

Maar in de top van de kandidatenlijst staan veel bekende namen.

nos.nl

3:53 PM · Dec 1, 2020 65 30 people are Tweeting about this

Politiek commentator Frits Wester: “Rutte kreeg in het verleden weleens het verwijt dat hij te weinig vrouwen in zijn kabinet opnam. Als het gaat om de kandidatenlijst van de VVD kun je hem dat verwijt in ieder geval niet maken. Sterker nog, geen andere grote partij doet de het de VVD na wat betreft het aantal vrouwen aan de top. Ook kenmerkt de lijst zich door een flink aantal verkiesbare kandidaten van oorspronkelijk niet-Nederlandse afkomst, zoals de Pakistaanse nieuwkomer Mariëlle Paul op plek 17.”

Lees ook:

Nieuw verhaal van de VVD: hoger minimumloon en zelf vluchtelingen kiezen

De VVD-jongeren, verenigd in de JOVD, noemen de kandidatenlijst op Twitter ‘vernieuwend en divers’, maar vinden tegelijkertijd dat die weinig lef toont. “Vooral veel insiders, weinig mensen uit het veld en gebrek aan politieke ervaring. Waar zijn die middenklassers die de VVD wil laten herrijzen?” De tweet eindigt met hashtag baantjescarrousel.

Het merk Mark: vroeger stond Ruttes hoofd niet eens op verkiezingsposters, nu ís hij de VVD

De verkiezingscampagne van de VVD leunt volledig op Mark Rutte, kortweg Mark. Met slim gekozen formuleringen wordt hij neergezet als de man waar u dolgraag op wilt stemmen. Waar de VVD voor staat, is minder belangrijk gemaakt.

De VVD is Mark Rutte. Binnen de partij maken veel liberalen zich zorgen over de dag dat Rutte besluit te stoppen. Want ook al grapt hij zelf weleens dat hij ‘op zijn 65ste nog premier is’, ook hem is de kiezer een keer zat. En dan dreigt de VVD na al die jaren regeren en compromissen sluiten als sleets merk achter te blijven.

Lees ook;

Zover is het nog niet. Vooralsnog staat de VVD een straatlengte voor in de peilingen. En hoewel de liberalen de afgelopen jaren onder fractievoorzitter Klaas Dijkhoff hebben gewerkt aan inhoudelijke vernieuwing en er een verkiezingsprogramma ligt dat een andere koers inslaat, weet iedereen dat dát niet de oorzaak is van het succes. Er is maar één oorzaak en dat is Rutte.

Mark Rutte in een campagnefilmpje van de VVD. © VVD

Dus draait de hele verkiezingscampagne rond Mark, zoals de VVD hem consequent noemt in het campagnemateriaal. Het VVD-logo is minder prominent in beeld dan in eerdere campagnes. Mark is een merk geworden dat moet staan voor: redelijke man die zijn best doet in moeilijke tijden.

Volgend kabinet

In de open brief die de VVD-leider aan Nederland schreef vorige week, presenteerde hij zich heel bewust als de premier van het volgende kabinet. Nederland zit in crisis en het VVD-campagneteam gokt erop dat het gros van de kiezers geen zin heeft in experimenten, maar liever een man heeft met ervaring die het land kan besturen.

Als de peilingen uitkomen, zal er straks weer een coalitie nodig zijn van minimaal vier partijen. En dan is er nog geen rekening gehouden met de machtsverhoudingen in de Eerste Kamer die weer heel anders liggen. Rutte zet zichzelf neer als de man die straks weer leiding kan geven in zo’n ingewikkeld politiek landschap. Rutte strooit met geruststellende zinnen als: ‘Daar komen we samen uit’. Alsof hij de overwinning al op zak heeft.

Telegraaf 13.03.2021

AD 13.03.2021

Rutte: ‘Ik ga niet met een hele linkse wolk van partijen aan tafel’

VVD-leider Mark Rutte wil in de formatie kijken naar het van het gas afhalen van woningen. ,,We gaan mensen niet op idiote kosten jagen. Ook zien we dat in wijken waar we huizen van het gas afhalen, dat lastiger blijkt dan gedacht. Daar moeten we iets mee.’’

Twee dagen voor de eerste stembussen opengaan, oogt VVD-leider Mark Rutte totaal niet gespannen. Nou geven de peilingen daar ook geen aanleiding toe: De VVD lijkt onbedreigd de grootste te worden. Hoewel peilingen slechts dagkoersen zijn, heeft Rutte er wel eens slechter voorgestaan. De kritiek op hem over de toeslagenaffaire, zijn soms ‘niet actieve herinneringen’ aan pijnlijke kwesties, zijn verbroken beloftes in tien jaar premierschap, ze lijken hem vergeven te worden door de kiezer.

Verbaast het u dat de kiezer zo vergevingsgezind lijkt?

,,Ik weet niet of dat zo is. De peilingen zijn dan misschien niet ongunstig, maar dat zegt nog niets over de uitslag. Er zijn echt dingen niet goed gegaan. De toeslagenaffaire, de afwikkeling van de schade in Groningen, de dividendbelasting waardoor het leek alsof de VVD er alleen voor multinationals was. Ik ga door omdat ik ook trots ben op wat er wel goed is gegaan: voor de coronacrisis uitbrak, stonden we er heel goed voor. Maar het is nu aan de kiezer.’’

Vindt u dat Nederland er beter op is geworden onder uw leiding?

,,Niet door mij. Een premier maakt een land niet beter, dat doen we met zijn allen. Maar Nederland staat er goed op. Economisch zijn we echt sterker geworden. En los daarvan is ook het leefklimaat in Nederland goed. Niet voor niets willen zo veel buitenlandse bedrijven hier zijn. We staan er echt beter op dan tien jaar geleden. Ik zou bijna zeggen: een gaaf land.’’

Lees: VVD boekt record met vrouwen in top kandidatenlijst Elsevier 01.12.2020

lees: Verkiezingsprogramma-concept-VVD-2021-2025

lees: Samenvatting-concept-verkiezingsprogramma-VVD-2021-2025

Rutte: ‘Ik ga niet met een hele linkse wolk van partijen aan tafel’

AD 13.03.2021 VVD-leider Mark Rutte wil in de formatie kijken naar het van het gas afhalen van woningen. ,,We gaan mensen niet op idiote kosten jagen. Ook zien we dat in wijken waar we huizen van het gas afhalen, dat lastiger blijkt dan gedacht. Daar moeten we iets mee.’’

Twee dagen voor de eerste stembussen opengaan, oogt VVD-leider Mark Rutte totaal niet gespannen. Nou geven de peilingen daar ook geen aanleiding toe: De VVD lijkt onbedreigd de grootste te worden. Hoewel peilingen slechts dagkoersen zijn, heeft Rutte er wel eens slechter voorgestaan. De kritiek op hem over de toeslagenaffaire, zijn soms ‘niet actieve herinneringen’ aan pijnlijke kwesties, zijn verbroken beloftes in tien jaar premierschap, ze lijken hem vergeven te worden door de kiezer.

Verbaast het u dat de kiezer zo vergevingsgezind lijkt?

,,Ik weet niet of dat zo is. De peilingen zijn dan misschien niet ongunstig, maar dat zegt nog niets over de uitslag. Er zijn echt dingen niet goed gegaan. De toeslagenaffaire, de afwikkeling van de schade in Groningen, de dividendbelasting waardoor het leek alsof de VVD er alleen voor multinationals was. Ik ga door omdat ik ook trots ben op wat er wel goed is gegaan: voor de coronacrisis uitbrak, stonden we er heel goed voor. Maar het is nu aan de kiezer.’’

Vindt u dat Nederland er beter op is geworden onder uw leiding?

,,Niet door mij. Een premier maakt een land niet beter, dat doen we met zijn allen. Maar Nederland staat er goed op. Economisch zijn we echt sterker geworden. En los daarvan is ook het leefklimaat in Nederland goed. Niet voor niets willen zo veel buitenlandse bedrijven hier zijn. We staan er echt beter op dan tien jaar geleden. Ik zou bijna zeggen: een gaaf land.’’

Maar burgers kunnen nog amper een betaalbare woning vinden.

,,Daar moet nog veel gebeuren, maar er zijn ook grote stappen gezet. Wel moet er meer landelijke regie komen. Er zal de komende jaren echt meer gebouwd worden. Het idee dat de woningbouw door het liberale beleid in problemen is gekomen, klopt niet.’’

Woningcorporaties konden minder bouwen door de bezuinigingen.

,,Grofweg een derde van de huizen zijn corporatiewoningen. We hebben een verhuurdersheffing ingevoerd, omdat ze zo goed in de slappe was zaten. Maar ze hebben nog steeds voldoende geld om te investeren. Het probleem zit in de vraag: waar kunnen we bouwen? Er moeten een miljoen huizen bijkomen en de ruimte is beperkt.’’

Woningen moeten sinds uw kabinet ook van het gas af en dat kost huizenbezitters handenvol geld.

,,We gaan mensen niet op idiote kosten jagen. Ook zien we dat in wijken waar we huizen van het gas afhalen, dat lastiger blijkt dan gedacht. Daar moeten we iets mee. We houden alleen draagvlak voor de energietransitie als iedereen het kan meemaken. Gas is niet het grootste probleem nu. Het is ook maar één van de onderdelen om de klimaatdoelen te halen. Dus we kunnen ook wat minder aan dit knopje draaien en wat meer aan een ander.’’

Zegt u nu: een pas op de plaats maken met woningen van het gas af?

,,Gas zullen we nog tientallen jaren nodig hebben. Het idee was dat dit kon zonder veel extra kosten voor mensen. Bij de formatie moeten we echt lessen trekken uit projectwijken waar het nu nog niet goed loopt.’’

De VVD wil een half miljard euro bezuinigen op de WIA door een strengere keuring voor arbeidsongeschikten.

,,We willen niet dat we mensen voor de rest van hun leven een sticker arbeidsongeschikt opplakken, simpelweg omdat de keuring niet strak genoeg is. Wie echt niet kan werken, krijgt een fatsoenlijk uitkering. De VVD wil de uitkeringen ontkoppelen van de lonen, maar niet de WIA of de AOW. Maar dan moeten we wel zeker weten dat mensen die in die WIA zitten, die uitkering ook echt nodig hebben. Die half miljard euro is voor ons geen doel op zich.’’

De VVD wil geen kinderbijslag meer boven het tweede kind.

,,Klopt. Het geld dat dit oplevert, steken we in de kinderopvangtoeslag. Die is nu te laag. Er is niks mis met de kinderbijslag, maar het is slimmer om gezinnen te ondersteunen door hen extra te steunen in de kosten voor de kinderopvang. We maken hem niet gratis, dat kost vele miljarden en die zijn er nu niet.’’

Deze campagne buitelen partijen over elkaar heen met dure beloftes. Heeft een nieuw kabinet daar wel geld voor in deze dure coronacrisis?

,,Een nieuw kabinet moet niet bezuinigen in een crisis en ook de belasting niet verhogen. Dan is er nog wel geld voor belangrijke dingen die nodig zijn zoals investeren in onze veiligheid, maar gratis kinderopvang? Dat is niet het eerste waar ik aan denk.’’

Voor ná 17 maart, heeft Rutte al wel een plan ‘om de ellende van corona af te schudden’. ,,Ik zeg dat in alle bescheidenheid natuurlijk, want ik heb nog geen enkele zetel, maar toch…”

Zijn idee: knip de formatie in tweeën. Maak met de beoogde volgende coalitie eerst ‘in een paar weken’ een Nationaal Herstelplan. Ga daarmee naar de Tweede Kamer en probeer met zo veel mogelijk partijen, ook oppositiepartijen, tot een ‘breed gedragen akkoord te komen’.

Pas daarna gaat de rest van de formatie voor het volgende kabinet verder. ,,We moeten echt een vliegende start maken. We kunnen niet eerst maanden achter die dichte deur over het waterschap in 2023 zitten te praten. Zo’n formatie duurt al idioot lang, dat kunnen we nu zeker niet hebben. Voordeel is: als tijdens die formatie blijkt dat partijen het niet eens kunnen worden, is dat herstelplan in elk geval al af.”

Rutte wil wel een voorzetje doen voor zo’n herstelplan. Daarvoor ‘shopte’ hij uit het verkiezingsprogramma van zijn eigen VVD, maar haalde hij ook ‘bouwstenen’ uit die van álle andere partijen in de huidige Tweede Kamer. ,,Hoe meer partijen zich erin kunnen vinden, hoe beter.’’

De hoofdpunten: de komende jaren niet bezuinigen om de economie te laten herstellen en geen belastingen verhogen die ‘economisch herstel hinderen’. Verlenging van de steunpakketten voor bedrijven en de cultuursector. En coulant met belastingschuld van bedrijven omgaan. In de zorg moeten intensive cares een flexibele capaciteit krijgen, zodat snel kan worden opgeschaald. Met zorgpersoneel als ‘reservisten’ achter de hand. ,,Dat zijn dingen waar partijen van links tot rechts het over eens moeten kunnen worden als ik alle verkiezingsprogramma’s bekijk.’’

Rutte: ,,De problemen in de economie en de zorg kunnen niet wachten. We zitten in een crisis. Als dat plan er ligt, kunnen we in de echte formatie praten over belangrijke zaken als de woningmarkt en het onderwijs.’’

Loopt u niet op de verkiezingsuitslag vooruit?

,,Dit is mijn plan. Of ik het mag uitvoeren, is niet aan mij.’’

Waarom maakt u dat plan niet nu al?

,,Er is haast, maar niet zo veel haast. Als het half april af is, zijn we op tijd. We willen alleen niet dat Nederland moet wachten op ons als straks door het vaccineren het land weer opengaat. De economie moet uit de startblokken kunnen schieten.’’

U wilt toch het liefst in een nieuw kabinet met CDA en D66 verder?

,,Ik kan niet ontkennen dat de VVD graag met het CDA samenwerkt. Maar verder ga ik er niets over zeggen.’’

Als de peilingen een beetje kloppen, moet u over links op zoek naar een meerderheid nu u Geert Wilders uitsluit.

,,Ach, niets zo links als Wilders als het om geld gaat, dan is hij net de SP. En als het gaat om strikter migratiebeleid: daar is gewoon een rechtse meerderheid in de Tweede Kamer.”

Straks moet u misschien aankloppen bij PvdA en GroenLinks.

,,Ik ga niet met een hele linkse wolk van partijen aan tafel. Ik zie D66 en GroenLinks nu overtoepen met klimaatplannetjes, maar dan zullen wij als VVD alert zijn. We gaan die klimaatafspraken op een realistische manier halen. En ik voorspel jullie dat van de tien miljoen banen in 2030, twee miljoen in die grote klimaattransitie zitten. Dus ik zie ook gewoon kansen.’’

En wat als het nou tegenvalt woensdagavond?

,,Dan hoop ik dat ik fractievoorzitter word van de VVD. Maar als de partij dat niet wil omdat we te veel hebben verloren, heb ik al laten uitzoeken wat ik moet doen om mijn lesbevoegdheid te halen. Ik heb geschiedenis gestudeerd, dus ik moet er nog een diploma bijhalen. Ik geef al twaalf jaar les als vrijwilliger, dat wil ik dan een paar jaar fulltime doen.

En dan ben ik nog maar 56 of zo. Dan is Diederik Samsom wel klaar met wat hij nu doet in Brussel voor Frans Timmermans en kunnen we samen onze oude droom verwezenlijken: ontwikkelingslanden helpen een democratie op te bouwen. Niet via de VN of zo, lekker zelf. Hahaha, ik weet het niet joh. Als het maar nuttig is.’’

We tellen af naar de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart. Op deze site lees je dagelijks verkiezingsverhalen. We bieden een mix van interviews met lijsttrekkers, inzichtgevende artikelen over verkiezingsthema’s en actuele campagneverhalen. Lees hier alle artikelen.

Rutte draait bij: toch geen kerncentrale in Groningen

NOS 04.03.2021 VVD-lijsttrekker Rutte wil toch geen nieuwe kerncentrale in Groningen. Zondag zei hij in het RTL-verkiezingsdebat dat de Eemshaven een goede plek zou zijn voor een centrale en daar kwam veel kritiek op. Vanochtend keerde hij op zijn schreden terug: bij de NOS zei hij dat hij had gedacht dat er in Groningen wel draagvlak voor een kerncentrale zou zijn.

“Maar daar ging de inschatting niet helemaal goed. Ik dacht: Groningen is de provincie van de energie-transitie. maar inmiddels is duidelijk dat het draagvlak er niet is, dus er komt geen kerncentrale in Groningen.” zei de VVD-voorman. Hij was vanochtend eerst te gast in het NOS Radio 1 Journaal en daarna beantwoordde hij op Facebook en YouTube vragen die hem door kijkers van de NOS waren gesteld.

Hij denkt dat het wel gaat lukken om een andere plek te vinden voor een nieuwe kerncentrale. De VVD vindt dat kernenergie nodig is.

VVD-lijsttrekker Rutte: ‘Er komt geen kerncentrale in Groningen’

Rutte zei verder dat hij hoopt op een snelle formatie en hij denkt ook dat in deze coronatijd iedereen dat wil. “Ik hoop dat we dan niet gaan praten tot drie cijfers achter de komma over het Provinciefonds.” Hij wil niet vooruitlopen op een nieuw kabinet, al herhaalde hij dat hij niet met PVV en Forum voor Democratie wil regeren.

Veel mensen wilden van Rutte weten waarom hij ook na de toeslagenaffaire niet is weggegaan als VVD-lijsttrekker. Rutte zei daarover nog eens dat bij de toeslagen dingen verschrikkelijk fout zijn gegaan, maar dat hij ook trots is op dingen die wel goed zijn gegaan en dat hij daarom niet is opgestapt. Hij heeft nog steeds energie om de VVD aan te voeren. “In de campagne voelt het of ik het voor het eerst doe.”

Mogelijk geen versoepelingen in coronacrisis

Rutte kreeg ook vragen over de coronacrisis. Zaterdag komen de meest betrokken ministers weer bij elkaar in het Catshuis en maandag is er weer een persconferentie. Rutte spreekt daar dan weer als premier. Hij zei vanochtend dat hij met het oog op de coronacijfers van de afgelopen tijd nu niet erg positief is over versoepelingen. Maar hij benadrukte ook dat er nog geen knopen zijn doorgehakt en dat hij nog wacht op nieuwe cijfers. “We hebben al een aantal verruimingen gedaan en daarmee nemen we al een risico.”

Een ‘vaccinatiepaspoort’, dat mensen meer rechten geeft als ze zijn ingeënt, sluit de VVD niet uit. “Maar voordat je het invoert, moet je weten of mensen die gevaccineerd zijn echt besmettelijk zijn”, zei Rutte. Hij wees er ook op dat nu nog maar relatief weinig personen zijn ingeënt en dat de discussie daarom nog niet echt speelt. En hij vraagt zich ook af of voor mensen die niet gevaccineerd zijn tests een alternatief kunnen zijn.

Staatsschuld

Uit de doorrekening van de verkiezingsprogramma’s door het Centraal Planbureau blijkt dat ook bij de VVD de staatsschuld flink oploopt. Rutte zei daarover dat het nu niet verstandig is om te bezuinigen. “We hebben een crisis in de gezondheidszorg, maar we hebben ook een sterke economie en dankzij onze zuinigheid kunnen we bedrijven ondersteunen. Als je nu zou gaan bezuinigen, maak je de crisis erger en dat is een verschil met de economische crisis van tien jaar geleden.”

Dat betekent volgens Rutte overigens niet dat het geld aan verkeerde dingen moet worden uitgegeven. “We moeten bedrijven helpen en verstandige dingen doen in de gezondheidszorg. Als ik nu zie dat bij de PvdA de lasten voor het bedrijfsleven met 42 miljard toenemen, dan slacht je de kip met de gouden eieren.” Hij voegde eraan toe dat ook de VVD bepaalde bedrijven meer belasting wil laten betalen, maar dat er een lastenverlichting moet komen voor het midden- en kleinbedrijf.

Partij die ‘gratis bier’ uitdeelt, valt hard door de mand

AD 28.02.2021 De VVD ligt onder vuur bij GroenLinks en D66 omdat de liberalen hun klimaatplannen niet laten doorrekenen. De VVD vindt de rekenmodellen te gemankeerd, maar volgens andere partijen ‘duikt’ de partij van Mark Rutte.

Bijna nergens ter wereld gebeurt het, en in sommige landen zijn ze maar wat jaloers op deze langjarige Nederlandse traditie: het doorrekenen van de verkiezingsprogramma’s. Morgen is het weer zover en net als bij eerdere edities ging er weer een hoop gesteggel aan vooraf.

Lees ook;

Ook dat is traditie.

Eerst een stap terug in de tijd: al sinds 1986 biedt het Centraal Planbureau politieke partijen de mogelijkheid om uit te rekenen wat de plannen in hun programma nou precies kosten en of ze bijdragen aan onze welvaart. En sinds 1994 berekent het Planbureau voor de Leefomgeving (en haar voorgangers) wat het effect is op ons milieu.

Onafhankelijke scheidsrechter

De waarde van deze sommen is vooral dat partijen worden gedwongen om hun plannen concreet te maken, waardoor een vergelijking van programma’s mogelijk wordt. Zo valt in één oogopslag te zien welke partij het meest hecht aan investeringen in onderwijs, zorg of infrastructuur. ,,Het is toch belangrijk dat er een onafhankelijke scheidsrechter is”, zegt D66-Kamerlid Joost Sneller.

Bovendien voorkomt zo’n toetsing dat partijen tegelijkertijd beloven dat de belastingen worden verlaagd, de uitgaven worden opgeschroefd én het begrotingstekort wordt teruggedrongen.

Korter gezegd: wie ‘gratis bier’ wil uitdelen, valt in de doorrekening geheid door de mand.

Sinds 1986 rekent het Centraal Planbureau de verkiezingsprogramma’s door. Morgen is het weer zover. © ANP

VVD de gebeten hond

De doorrekeningen hebben dus in de eerste plaats een disciplinerende werking. Tegelijkertijd kunnen partijen weigeren hun plannen voor te leggen: deelname is vrijwillig. En daar begint het gedonder vaak al mee. Vier jaar geleden weigerde de PVV haar programma voor te leggen aan beide planbureaus, terwijl de partij van Geert Wilders in 2010 en 2012 nog wel meedeed aan de doorrekening van het CPB. Ook morgen ontbreekt de PVV.

Nu is het rekenwerk door het CPB altijd al populairder geweest dan de sommen van het PBL: in 1994 lieten alleen D66 en GroenLinks de effecten van hun plannen op onze leefomgeving doorrekenen. In 2017 nam het CPB elf programma’s onder de loep en het PBL zeven.

Vier jaar geleden oogstte het CDA veel kritiek van progressieve partijen door het programma niet voor te leggen aan het PBL. Nu is de VVD om die reden de gebeten hond. De liberalen besloten bewust niet mee te doen, zegt financieel specialist en kandidaat-Kamerlid Eelco Heinen.

Kerncentrales

Een van de redenen is dat het PBL typische VVD-speerpunten als de bouw van kerncentrales niet meeneemt in de rapportage, omdat het jaren kost om die te bouwen. En waar het PBL alleen nationale maatregelen toetst, gelooft de VVD vooral in een Europese klimaataanpak. Ook andere partijen hebben zich hier trouwens over beklaagd.

Daarnaast wijst Heinen erop dat er net een klimaatakkoord is gesloten en dat de partij ook heeft ingestemd met de Klimaatwet. Voor die afspraken zegt de partij te willen staan. Meteen al een schep er bovenop doen, is volgens hem niet logisch: ,,Dat zou net zoiets zijn als een geheel nieuw plan voor een pensioenstelsel presenteren terwijl we net het pensioenakkoord hebben gesloten.”

De VVD wil meer kerncentrales bouwen. Nu staat er alleen één in Borssele. Het PBL rekent het effect van meer nucleaire energie van eigen bodem echter niet mee, omdat de bouw van zo’n centrale jaren kost. © Hollandse Hoogte / ANP

Collega-regeringspartij D66 vindt dat de VVD ‘duikt’ en denkt dat die partij erop rekent dat de aandacht morgen toch vooral uitgaat naar de effecten van de programma’s op de werkgelegenheid en de groei van de economie. Sneller: ,,Als je zoals de VVD denkt dat de veestapel op peil kan blijven, dan zie je in de CPB-sommen daarvan inderdaad geen enkel negatief effect. Maar als je niks aan de stikstofproblematiek doet, heeft dat natuurlijk wél grote impact, óók op de economie.”

Koopkrachtplaatjes

Tegelijkertijd is er de terugkerende discussie over de vraag in hoeverre de rekenmodellen van de planbureaus zich verhouden tot de echte wereld. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt verzette zich onlangs in een speech opnieuw tegen die modelwerkelijkheid die de Haagse agenda is gaan bepalen.

Een berucht voorbeeld is het ritueel van de koopkrachtplaatjes: politici draaien graag aan allerlei knoppen om in de koopkrachttabellen van het CPB tot een zo gunstig mogelijk resultaat te komen, zonder dat het te veel geld kost. De realiteit is volgens Omtzigt dat de koopkracht er in werkelijkheid niet veel op vooruitgaat. ,,Het doel is niet meer het verbeteren van de koopkracht, het doel is het verbeteren van de door het CPB berekende koopkrachtplaatje. Dat leidt immers tot positieve krantenkoppen en politiek draagvlak.”

Omtzigt vindt dat het CPB-model te dominant is in discussies over wat verstandig beleid is.

Frustratie

Deze frustratie is herkenbaar voor veel financieel specialisten, die de afgelopen maanden gegevens moesten aanleveren. Zo weet D66 dat hét speerpunt van die partij, investeringen in onderwijs, nauwelijks voor extra economische groei zorgt in het CPB-model. Dat is niet omdat economen het oneens zijn over de positieve werking van onderwijsinvesteringen, maar omdat het CPB-model hier niet goed mee uit de voeten kan. Sneller: ,,Dan kun je natuurlijk zeggen: dan investeren we maar minder in onderwijs, zoals VVD en CDA, want dan komen we beter uit de doorrekening. Maar daarvoor kiezen wij niet.”

VVD’er Heinen is het niet met zijn D66-collega eens. ,,Dit is niet waar. Wij hebben hetzelfde probleem met investeringen in veiligheid. Ook die uitgaven leveren nauwelijks groei op, terwijl we weten dat je in een veiliger samenleving beter kunt ondernemen. Per saldo worden partijen niet benadeeld door het model.”

VVD laat klimaatplannen niet doorrekenen: ‘Niet eerlijk voor kiezer’

RTL 28.02.2021 GroenLinks en D66 eisen duidelijkheid over de klimaatplannen van de VVD. Samen met een aantal hoogleraren roepen ze VVD-leider Mark Rutte op om het verkiezingsprogramma van de VVD te laten doorrekenen door het Planbureau voor de Leefomgeving. De VVD zegt in een reactie dat er bewust voor is gekozen dit niet te doen.

Volgens GroenLinks en D66 blijft nu vaag wat de klimaateffecten zijn van de VVD-plannen. “We hebben nog tien jaar om klimaatverandering te stoppen”, zegt GroenLinks-leider Jesse Klaver. “De VVD probeert te verbergen dat we dat met hun plannen nooit gaan halen.”

Klimaatdoelen

“Dat is niet eerlijk naar de kiezer”, schrijven de twee partijen in een oproep aan de VVD die mede is ondertekend door tien hoogleraren, onder wie Jan Rotmans en Arnoud Boot. “Daarom vraag ik collega Rutte om open te zijn over de haalbaarheid en betaalbaarheid van de VVD-plannen”, zegt D66-leider Kaag.

De oproep komt aan de vooravond van het eerste grote televisiedebat vanavond op RTL 4, waarin de lijsttrekkers van de zes grootste partijen de degens zullen kruisen over onder andere klimaat.

Lees ook:

Hoog, hard, laag, of drammerig: dit zeggen de stemmen van de lijsttrekkers

De VVD zegt in reactie dat de partij volledig staat achter de klimaatwet en het klimaatakkoord. Daarin zijn afspraken gemaakt om onder andere de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan. “Wij staan voor onze handtekening. Dat is allemaal doorgerekend tot 2030.”

Op de lange termijn wil de VVD op Europees niveau meer afspraken maken en meer kerncentrales bouwen om zo de klimaatdoelen te halen. Dat neemt het PBL niet mee in de berekeningen. “Daarom heeft de VVD van tevoren aangegeven niet mee te doen.”

Vóór de verkiezingen laten de meeste partijen hun plannen doorrekenen door het Centraal Planbureau en het Planbureau voor de Leefomgeving.  Morgen worden de uitkomsten gepresenteerd.

Gevolgen voor klimaat en milieu

Het CPB rekent uit wat alle plannen van politieke partijen kosten, en welk effect ze hebben voor economische groei, werkgelegenheid en voor de schatkist.

Het Planbureau voor de Leefomgeving velt een oordeel over de gevolgen van de verschillende verkiezingsprogramma’s voor klimaat en milieu. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met de CO2-uitstoot, en haalt een partij de doelen die zijn afgesproken voor het milieu?

‘Niet eerlijk’

Volgens GroenLinks en D66 weigeren de liberalen deze verkiezingen om het VVD-programma door te laten rekenen door het PBL. “Op deze manier houdt de VVD verborgen wat de gevolgen zijn van haar plannen voor het klimaat. Dat is niet eerlijk naar de kiezer toe.”

De partijen vermoeden dat de VVD wel weet dat de plannen tekortschieten om de afgesproken milieu- en klimaatdoelen te halen. Ze roepen VVD-leider Mark Rutte op om zijn programma alsnog te laten doorrekenen. “Verkiezingen gaan over keuzes. Nederlanders hebben het recht die keuze te kennen.”

Tweede Kamerverkiezingen

Op 15, 16 en 17 maart mag Nederland naar de stembus om een nieuwe Tweede Kamer te kiezen. Een bijzondere stembusgang vanwege de corona-pandemie. Wat doen politici dit jaar om kiezers te overtuigen om op hen te stemmen? Lees hier alles over de strijd om de kiezer.

meer:  Roel Schreinemachers  Mark Rutte   Jesse Klaver  Sigrid Kaag VVD  GroenLinks D66 Planbureau voor de Leefomgeving Klimaat

Het merk Mark: vroeger stond Ruttes hoofd niet eens op verkiezingsposters, nu ís hij de VVD

AD 27.02.2021 De verkiezingscampagne van de VVD leunt volledig op Mark Rutte, kortweg Mark. Met slim gekozen formuleringen wordt hij neergezet als de man waar u dolgraag op wilt stemmen. Waar de VVD voor staat, is minder belangrijk gemaakt.

De VVD is Mark Rutte. Binnen de partij maken veel liberalen zich zorgen over de dag dat Rutte besluit te stoppen. Want ook al grapt hij zelf weleens dat hij ‘op zijn 65ste nog premier is’, ook hem is de kiezer een keer zat. En dan dreigt de VVD na al die jaren regeren en compromissen sluiten als sleets merk achter te blijven.

Lees ook;

Zover is het nog niet. Vooralsnog staat de VVD een straatlengte voor in de peilingen. En hoewel de liberalen de afgelopen jaren onder fractievoorzitter Klaas Dijkhoff hebben gewerkt aan inhoudelijke vernieuwing en er een verkiezingsprogramma ligt dat een andere koers inslaat, weet iedereen dat dát niet de oorzaak is van het succes. Er is maar één oorzaak en dat is Rutte.

Mark Rutte in een campagnefilmpje van de VVD. © VVD

Dus draait de hele verkiezingscampagne rond Mark, zoals de VVD hem consequent noemt in het campagnemateriaal. Het VVD-logo is minder prominent in beeld dan in eerdere campagnes. Mark is een merk geworden dat moet staan voor: redelijke man die zijn best doet in moeilijke tijden.

Volgend kabinet

In de open brief die de VVD-leider aan Nederland schreef vorige week, presenteerde hij zich heel bewust als de premier van het volgende kabinet. Nederland zit in crisis en het VVD-campagneteam gokt erop dat het gros van de kiezers geen zin heeft in experimenten, maar liever een man heeft met ervaring die het land kan besturen.

Als de peilingen uitkomen, zal er straks weer een coalitie nodig zijn van minimaal vier partijen. En dan is er nog geen rekening gehouden met de machtsverhoudingen in de Eerste Kamer die weer heel anders liggen. Rutte zet zichzelf neer als de man die straks weer leiding kan geven in zo’n ingewikkeld politiek landschap. Rutte strooit met geruststellende zinnen als: ‘Daar komen we samen uit’. Alsof hij de overwinning al op zak heeft.

Een bekladde VVD-verkiezingsposter met het gezicht van Mark Rutte hangt aan de Statenweg in Rotterdam. © Marco de Swart

De kiezer moet zich ook niet laten afleiden door alle campagneretoriek van anderen, sust Rutte als een vader: ‘De een wil iets meer geld naar dit onderwerp en de ander weer naar die maatregel. De volgende wil hier een accent zetten en de ander heeft daar nog een puntje’. Ook zijn eigen partij heeft ‘echt niet alle wijsheid in pacht’, klinkt het deemoedig. Maar uiteindelijk komt er gewoon weer een stabiel landsbestuur onder Marks leiding. Echter: ‘De keuze is aan u’.

Opvallend verschil met eerdere campagnes: het witte overhemd met opgestroopte mouwen is ingeruild voor een net pak. Zelfs bij campagne-optredens voor jongeren. Rutte wordt bewust neergezet als staatsman dit keer.

Ook maakt de VVD-campagne slim gebruik van de coronacrisis. In zijn brief presenteert Rutte een visie over hoe we uit de coronacrisis komen door niet meer de ene sector helemaal open te gooien en de andere niet, maar door alle sectoren een klein beetje meer vrijheid te geven. Alleen: dat heeft hij eerder ook al namens het hele kabinet verkondigd. De impliciete boodschap aan de kiezer: het kabinetsbeleid is mijn beleid. Ik ben het kabinet.

Mark Rutte via internet in gesprek met kiezers. © VVD

Bij de campagnefilmpjes op internet zit hij voor een scherm dat qua kleur lijkt op het scherm dat wordt gebruikt bij de coronapersconferenties van het kabinet. En ook de VVD-slogan ‘Samen sterker verder’ heeft veel weg van de kabinetsslogan ‘Alleen samen krijgen we corona onder controle’ die op dat scherm staat.

De Mark-marketing is nogal een verschil met de eerste jaren dat Rutte VVD-lijsttrekker was. Toen maakte de partij verkiezingsposters zonder zijn hoofd maar met strak vormgegeven leuzen als ‘niet doorschuiven maar aanpakken’ of ‘de economie kan wel wat VVD gebruiken’. Sinds een paar jaar is dat anders.

Bij vroegere campagnes stond Ruttes hoofd niet eens op de verkie­zings­pos­ters

Bij de afgelopen Statenverkiezingen ging het al minder om de inhoud en meer om Rutte. Hij werd neergezet als de man die Nederland in woelige tijden de veilige haven inloodst. Nederland was een ‘breekbaar vaasje’ dat je niet zomaar iedereen in handen kon geven. En wilden we het land overlaten aan de ‘schreeuwers of de doeners’ Die campagne had toen nog wisselend succes. De VVD verloor. Weliswaar minder dan andere middenpartijen, maar Forum voor Democratie werd de grootste.

Nu is dat anders. Mede door de coronacrisis is het merk Mark sterker geworden. Maar aan de campagnestrategie van de VVD zit wel een keerzijde. Waar de VVD voor staat, is ondergeschikt gemaakt. De partij is inhoudelijk vernieuwd, maar niemand ziet het.

© VVD

In de reclamewereld heet het ‘merkverwatering’. Je merknaam kan nog zo bekend zijn, als je niet uitkijkt gaat een concurrent met je product aan de haal. In de kroeg bestel je een Spa rood, maar je klaagt niet als je een ander merk bronwater krijgt. Zo kan de VVD haar hegemonie op de kiezersmarkt verliezen als het VVD-merk te inwisselbaar wordt met dat van andere middenpartijen.

Waarom de VVD het zo goed doet in de peilingen

Ondanks een licht dalende trend blijft de VVD met afstand de grootste partij in de peilingen. Sinds de pandemie is de hele boel op zijn kop gezet, ziet politicoloog Tom van der Meer (Universiteit van Amsterdam) die onderzoek deed naar het zogeheten ‘rally around the flag’- effect: iedereen gaat in tijden van nood om de nationale vlag heen staan.

,,Aan het begin van de coronacrisis schoot de VVD omhoog in de peilingen’’, vertelt hij. ,,Dat effect zien we vaker bij een grote crisis van buiten, waar de regering geen schuld aan heeft. Mensen zijn dan onzeker en vestigen hun hoop op de leiders. Dat fenomeen zagen we bijvoorbeeld ook toen het kabinet Balkenende-4 ABN Amro redde, of na de aanslagen op de Twin Towers.’’

In zo’n periode zijn kiezers minder cynisch over de politiek, blijkt uit onderzoek. Van der Meer: ,,We vinden leiders dan meer competent. En het beeld ontstaat dat zij hun best voor ons doen. Daar komt bij dat alle aandacht gaat naar crisisbestrijding en andere politieke thema’s van de agenda verdwijnen. Ook de oppositie steunt het kabinet in de aanpak van de crisis.’’

Rally-effect

Maar dat is het begin. Dat effect verdwijnt weer. Ook nu. Na de eerste golf verdween het saamhorigheidsgevoel. Toen de tweede golf uitbrak, nam de steun voor het kabinet af. Mensen zijn minder bang geworden besmet te raken door het virus, het gaat ook weer over andere dingen dan alleen corona (zoals de toeslagenaffaire) en er ontstaat kritiek omdat het kabinet niet in staat was die nieuwe golf te voorkomen.

,,Dat rally-effect heeft maar een paar weken geduurd. Dat de VVD desalniettemin zo hoog in de peilingen is blijven staan, heeft een heel andere oorzaak: kiezers zien geen reden weer over te stappen naar een andere partij.’’

Dat die kiezers bij de VVD blijven hangen, komt mogelijk doordat het nog steeds crisis is. Maar ook omdat alternatie­ven ontbreken

Volgens Van der Meer heeft de VVD sinds de pandemie er tien tot vijftien zetels bij gekregen in de peilingen. Uit zijn onderzoek blijkt dat die vooral van de gebruikelijke rivalen komen, maar ook deels van mensen die anders PvdA of GroenLinks hadden gestemd. ,,Dat die kiezers bij de VVD blijven hangen, komt mogelijk doordat het nog steeds crisis is.

Maar ook omdat alternatieven ontbreken. Kiezers van Forum voor Democratie en 50Plus zijn bijvoorbeeld vrij massaal overgestapt naar de VVD, maar hebben in de tussentijd hun oorspronkelijke voorkeur door interne ruzies zien verkruimelen.’’

Dezelfde aanpak

En D66 en CDA zitten met de VVD in een coalitie. ,,Zij staan voor dezelfde crisisaanpak. Zolang de kiezer dus nog vooral met corona bezig is, is er voor hen geen reden voor een van die twee partijen te stemmen. Rutte is als premier toch het gezicht van de corona-aanpak.’’

Andere partijen zouden de VVD nog kunnen inhalen als het tussen nu en 17 maart in het publieke debat ineens over andere dingen gaat dan corona. Maar daar ziet het vooralsnog niet naar uit. Zowel D66 als CDA hebben ervoor gekozen campagne te voeren op nieuw leiderschap. ,,Maar campagne voeren op leiderschap tegen een populaire leider is lastig. Dat lukt pas als mensen een premier echt zat zijn’’, zegt Van der Meer.

VVD-leider Rutte roept partijen op in verkiezingsstrijd geen beloften te doen

NOS 20.02.2021 VVD-leider Rutte doet een oproep aan andere politieke partijen om in de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen vooral “verbinding” te zoeken en verschillen niet uit te vergroten. Vanwege de coronacrisis is het ook niet realistisch om beloften te doen, schrijft Rutte in een vandaag gepubliceerde brief onder de titel ‘Samen naar de eindstreep. En verder’.

Over ruim drie weken zijn de verkiezingen en in de aanloop ernaartoe worden verschillen uitvergroot, aldus de leider van de grootste partij. “We moeten juist verbinding zoeken, want alleen samen komen we uit deze crisis.”

Rutte doet in zijn brief overigens wel enkele beloften. Zo wil hij niet meer bezuinigen en gaat het eigen risico niet omhoog, wat overigens ook in het verkiezingsprogramma van de VVD staat.

Het is een en al verbinding en handreikingen aan allerlei groepen in de samenleving, een heel andere toon dan in eerdere brieven”, aldus Politiek verslaggever Lars Geerts.

Rutte benadrukt dat na de verkiezingen waarschijnlijk een brede coalitie van partijen een nieuw kabinet zal vormen. “De komende weken staan alle lijsttrekkers tegenover elkaar in televisiedebatten en hebben politici soms felle kritiek op elkaar”, staat in de brief. “Maar we kunnen alleen iets bereiken door met alle redelijke partijen samen te werken.”

Hij heeft al een gedachte over de drie belangrijkste onderwerpen waar de partijen in een “brede coalitie” verder mee kunnen gaan. Het gaat om het zorgen voor werk en het bevorderen van economische groei.

Verder wil Rutte dat de zorg wordt versterkt om beter voorbereid te zijn op een volgende gezondheidscrisis. En als derde moet er een sterke overheid komen. “Met een menselijk gezicht én de kracht om mensen te beschermen.”

Hij verwijst bij dat laatste punt naar de toeslagenaffaire, die duizenden ouders in financiële en sociaaleconomische problemen stortte. “Dus in de sociale zekerheid moeten we iemand niet meer automatisch als fraudeur zien, als die per ongeluk een keer een formulier verkeerd heeft ingevuld.”

Hij erkent dat veel partijen niet over alles hetzelfde denken. “De een wil iets meer geld naar dit onderwerp en de ander weer naar die maatregel”, schrijft Rutte. “Daar komen we samen uit. Want uiteindelijk willen we allemaal het land vooruithelpen.”

Andere toon dan in eerdere brieven

Politiek verslaggever Lars Geerts benadrukt dat een brief toebehoort aan “het standaardrepertoire” van de VVD en Rutte bij verkiezingen. Maar de toon is volgens hem dit keer wel heel anders. “In de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen schreef Rutte eind 2019 nog over het breekbare vaasje dat Nederland is. En in de campagne van 2017 was er een scherpe toon richting aso’s in de samenleving en mensen die naar naar ons land komen om onze vrijheid te misbruiken. Nu is het een en al verbinding en handreikingen aan allerlei groepen in de samenleving.”

Geerts valt ook op dat de VVD in de brief nauwelijks terug te vinden is. “Het is een persoonlijkheidscampagne rond Rutte. De VVD zet vol in de persoonlijke populariteit van Rutte. Dat zie je ook bijvoorbeeld aan de campagneposters, waar de VVD vorige keren nog geen beeltenis van de premier had maar vooral slogans, prijkt nu overal zijn foto. In de brief heeft hij het ook vaak over ‘ik’; de partij lijkt alleen nog een vehikel voor het premierschap van Rutte.”

De VVD plaatst vandaag in een aantal kranten een grote advertentie met dezelfde boodschap als in Ruttes brief.

Rutte wil brede coalitie met ‘redelijke partijen’

AD 20.02.2021 VVD-lijsttrekker Mark Rutte neemt vandaag in een brief op zijn partijsite vast een voorschot op de verkiezingsuitslag. Hij wil graag weer premier zijn, nu van een brede coalitie met ‘redelijke partijen’. Recentelijk sloot hij een kabinet met PVV en FvD uit.

In een advertentie in de landelijke dagbladen verwijst hij naar de brief aan het Nederlandse volk op de VVD-website. Daarin zet hij zichzelf neer als een staatsman met lerend vermogen, die ziet ‘dat er zaken zijn scheefgegroeid’.

Lees ook;

De vrees dat Nederland na de coronacrisis moet bezuinigen gaat hij te lijf met een krasse belofte. ,,Daarom gaan we de komende jaren niet bezuinigen, maar uit de crisis groeien door te investeren.’’ In de vorige economische crisis ging Rutte de verkiezingscampagne van 2010 in met een pakket van dertig miljard aan bezuinigingen.

Vlees en bloed

Ook wilde Rutte toen een kleinere overheid, minder ambtenaren en bezong hij de zegeningen van de vrije markt en het liberalisme. Nu wil hij ‘een sterke overheid’ die ook ‘rechtvaardig en menselijk’ moet zijn. Waar een mens van vlees en bloed je helpt als je een probleem hebt met een formulier.

Die sterke overheid is ook nodig ‘om de rafelranden van het kapitalisme bij te schaven’. Rutte laat zijn Robin Hood-kant zien: hij wil dat bedrijven ‘een eerlijk aandeel’ aan belasting betalen, waardoor middeninkomens meer profiteren van economische groei. Want, zo erkent hij, dat is te weinig gevoeld in de portemonnee, ondanks zijn herhaalde beloften.

Een verkiezingsbord voor de Tweede Kamerverkiezingen. © ANP

Rutte wil nu geen beloften doen, want dat is in deze tijd ‘niet realistisch’. Hoewel hij geen concrete bedragen belooft, wil hij zorgen dat ondernemers straks weer een vliegende start kunnen maken. Dat kan niet ‘als ze nog jarenlang torenhoge schulden met zich meeslepen, of als ze al hun spaarpotten leeggeschud hebben’. Daarom wil Rutte, als de coronacrisis ten einde loopt, onder meer met de banken gaan overleggen om oplossingen te vinden.

De VVD-lijsttrekker voelt de pijn en coronabeuheid die alle Nederlanders hebben, stelt hij. Daarom zegt hij verbinding te zoeken op weg naar betere tijden. Hij gebruikt de metafoor van een marathon waarin Nederland zich bevindt. ,,Het laatste wat we willen, is dat mensen in het zicht van de finish moeten afhaken. We moeten met elkaar die eindstreep halen. Ik moest denken aan dat beeld van die marathonloper, die niet meer kon, maar door twee andere lopers de finish over gedragen werd.’’

Vaasje

In twee eerdere brieven aan Nederland sloeg Rutte een andere toon aan. In zijn eerste brief, bij de vorige Kamerverkiezingen van 2017, kapittelde hij de mentaliteit en het gedrag van mensen die ‘onze normen en waarden afwijzen.’

De tweede brief verscheen aan de vooravond van de provinciale statenverkiezingen waar FvD de grootste partij werd. Daarin waarschuwde Rutte dat het vaasje dat we met zijn allen vasthouden in Nederland, kapot kan. Daarbij verwees hij naar de Brexit.

Rutte in debat met Thierry Baudet (FvD). © ANP

Meerderheid VVD-leden wil geen legale softdrugs

AD 12.12.2020 De leden van de VVD willen niet dat softdrugs zoals wiet worden gelegaliseerd. Een voorstel dat opriep om dit in het verkiezingsprogramma op te nemen, is zaterdag verworpen tijdens een onlinecongres.

Het plan was ingebracht door VVD-wethouder en voormalig officier van justitie Greetje Bos uit Breda, die daar al langer voor pleit. Ze kreeg nog bijna de helft van de ingelogde leden achter zich, maar het werd toch weggestemd. Coalitiepartner D66 wil softdrugs wel ‘de-criminaliseren’ en de wietteelt reguleren.

Ruim 1500 aangemelde VVD-leden bogen zich tot in de avond over 1005 amendementen. Op verschillende punten werd het programma van de verkiezingscommissie bijgesteld. Zo werd het plan van de partij om mensen voortaan vooraf de gelegenheid te geven zich over een wetsvoorstel uit te spreken, afgewezen. Een suggestie van het partijbestuur om dit ‘preferendum’ dan een burgerconsultatie te noemen, kreeg evenmin genoeg steun.

Voorstel herschreven

Een ander voorstel, over de rechtstaat, werd de afgelopen week in deelsessies al bekritiseerd en door fractievoorzitter Klaas Dijkhoff herschreven. In de conceptteksten was sprake van een inperking van de rol van de rechter. Die zou niet dan niet zomaar het kabinet kunnen dwingen meer te doen om een beleidsdoelstelling te halen.

Dat gebeurde onder meer in de Urgendazaak over de uitstoot van broeikasgassen. Dijkhoff benadrukte in de aangepaste versie het belang van de scheiding der machten en daarmee de rol van de rechter. Deze versie kreeg wel steun van de leden.

GroenLinks

Een voorstel van het VVD-netwerk ‘klassiek liberaal’ om na de verkiezingen niet in zee te gaan met GroenLinks als coalitiepartner, haalde het niet. Aanleiding voor de wens tot uitsluiting is de plaatsing van Kauthar Bouchallikht op de GroenLinks-lijst. De indieners zijn tegen haar kandidatuur vanwege haar mogelijke banden met een extreem-islamitische organisatie en haar aanwezigheid bij een protest in 2014 waarbij Israël werd vergeleken met nazi-Duitsland.

Het voorstel werd verworpen na een oproep daartoe van premier Mark Rutte. Hij vindt het niet passend en niet verstandig als de VVD op voorhand GroenLinks zou uitsluiten, ook vanwege de situatie waarin Nederland nu verkeert.

Op het digitale congres, dat tot in de avond doorging, lichtten het partijbestuur en de verkiezingscommissie hun standpunten toe. De leden kregen één minuut de tijd om een wijzigingsvoorstel te beargumenteren. Daarna mochten voor- en tegenstanders daarop commentaar leveren en werd meteen gestemd.

VVD-leden: praten met GroenLinks mag, ‘preferendum’ sneuvelt

NOS 12.12.2020  De VVD kan na de komende verkiezingen gewoon coalitiebesprekingen met GroenLinks voeren. Een motie om dat te zijner tijd te voorkomen is weggestemd door de algemene ledenvergadering over het verkiezingsprogramma.

De indieners van de motie vinden dat GroenLinks geen geschikte regeringspartner is, omdat Kauthar Bouchallikht bij die partij op de lijst staat. Dit kandidaat-Kamerlid was vicevoorzitter van de islamitische jongerenorganisatie Femyso, die in verband wordt gebracht met de Moslimbroederschap.

Stemadvies Rutte

Deze week maakte zij excuses omdat er een foto was opgedoken waarop ze meedoet aan een demonstratie waarbij vlaggen met hakenkruizen en antisemitische leuzen te zien zijn. “Er is heel veel omstreden aan deze mevrouw”, zei een van indieners.

Voorafgaand aan de stemming zei Rutte dat het niet verstandig is om GroenLinks al van tevoren uit te sluiten. “Ik snap de zorgen”, zei hij via een videoverbinding. “Maar nu uitsluiten past niet bij de crisis waar Nederland in zit en wat men van de VVD verwacht.” Ruim driekwart van de VVD-leden stemde tegen het voorstel.

Een motie om softdrugs te legaliseren werd ook verworpen. Volgens voorstanders kan “het verdienmodel achter deze drugs worden weggehaald”. Maar de tegenstand was fors: oud-staatssecretaris Fred Teeven belde in met de boodschap: “Laten we niet met dit electorale machinegeweer in onze eigen voet schieten.”

Daarna werden premier Rutte en minister Dekker nog ingeschakeld. Ook zij spraken vanuit huis hun afkeuring uit over het plan. Met succes: 59 procent stemde tegen.

Domper voor de top

Ook ziet de achterban weinig in het voorstel om een ‘preferendum’ in te voeren, waarbij mensen zich vóóraf kunnen uitspreken over een wetsvoorstel. Met 57 procent werd een motie aangenomen om de passage hierover uit het programma te schrappen.

Dat is een domper voor de partijtop die zich hard had gemaakt voor dit plan. Partijvoorzitter Christianne van der Wal probeerde nog om het voorstel te handhaven door het woord preferendum te vervangen voor burgerconsultatie, maar dat mocht niet baten.

Onvrede over de procedure

De afgelopen tijd zijn er bijna duizend wijzigingsvoorstellen ingediend over het concept-verkiezingsprogramma van de VVD. Dat heeft er al toe geleid dat fractievoorzitter Klaas Dijkhoff, de belangrijkste schrijver van het verkiezingsprogramma, de zogenoemde ‘rechtspraakparagraaf’ heeft herschreven.

De vergadering is nog bezig, maar achter de schermen is onvrede hoorbaar over de procedure. VVD-watcher Wilma Borgman hoort klachten van VVD’ers die vinden dat de voorzitter vooral leden het woord geeft die de lijn van de partijtop steunen.

De vergadering duurt volgens de planning nog tot 16.00 uur, maar het is de vraag of tegen die tijd alles is behandeld. Er zijn zo’n 600 VVD-leden ingelogd die mee kunnen stemmen.

BEKIJK OOK

Hoe ‘onbeschre­ven blad’ Tamara van Ark opklom naar plek 2 op de lijst van de VVD

AD 06.12.2020 Tamara van Ark past in het rijtje ministers Hugo de Jonge, Carola Schouten, Wouter Koolmees en Cora van Nieuwenhuizen. De gemene deler is de Rotterdamse regio. Hugo de Jonge is de bekendste. Niet alleen door zijn persconferenties in coronatijd, hij is ook de man met die schoenen. Van Ark is minder flamboyant, maar is wel opgeklommen tot de nummer twee van de VVD. Het begon allemaal in Nieuwerkerk aan den IJssel.

In Nieuwerkerk aan den IJssel, gemeente Zuidplas, hebben ze het liefkozend over ‘onze Tamara’. Zes jaar was ze daar wethouder, vanaf 2004. Daarvoor werkte ze bij de gemeente Rotterdam, bij sociale zaken. ,,Ik zeg weleens stoer dat ik haar ontdekt heb’’, zegt partijgenoot en huidig wethouder van de gemeente Zuidplas Jan Hordijk.

Lees ook;

,,We hadden destijds twee wethouders in het college, maar Adrie Volder moest stoppen vanwege gezondheidsklachten. Moesten we opeens op zoek naar een andere wethouder. Een kennis wees me op Tamara. Zij was net in Nieuwerkerk komen wonen. Ik heb een aantal gesprekken met haar gevoerd en de ambitie en het enthousiasme spatte eraf. Ze was nog nooit raadslid geweest, maar wij zagen een jonge, enthousiaste vrouw.’’

Van Ark (46) heeft twee dochters, is gescheiden en heeft een relatie met oud-SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf. In haar vrije tijd doet ze graag haar hardloopschoenen aan. Ze groeide op in Zevenbergen, maar studeerde, woonde en werkte in Rotterdam. Uiteindelijk streek ze neer in Nieuwerkerk aan den IJssel, waar ze al jaren woont.

Ze was ongelofe­lijk enthousi­ast en kundig. Ook heel ambitieus, maar op een prettige manier, aldus André Bonthuis, oud-burgemeester van Nieuwerkerk.

Onbeschreven blad

De 71-jarige André Bonthuis, oud-burgemeester van Nieuwerkerk, zag haar als rookie het gemeentehuis binnenstappen. ,,Tamara kwam binnen als een onbeschreven blad, maar de VVD was er heel trots op dat ze een jonge en ambitieuze vrouw hadden binnengehaald.’’

Bonthuis (PvdA), die van 1995 tot 2010 burgemeester was, heeft goede herinnering aan Van Ark. ,,Ze was ongelofelijk enthousiast en kundig. Ook heel ambitieus, maar op een prettige manier. De sfeer binnen het college was altijd goed en ze heeft het vak heel snel geleerd. Ze maakte er geen geheim van dat ze naar de Tweede Kamer wilde.’’

Ivo Opstelten

In 2009 leidde ze als lijsttrekker haar partij naar de winst bij de gemeenteraadsverkiezingen. Op dat moment stond ze al op de radar bij Ivo Opstelten, oud-burgemeester van Rotterdam en destijds voorzitter van de landelijke VVD. De bestuurlijke kwaliteiten waren opgevallen bij Oppie. Dezelfde Opstelten die op 17 november 2009 naar het raadhuis van Nieuwerkerk ging voor de verkiezingsavond. Net als Rita Verdonk (Trots op Nederland) en Jan Marijnissen (SP).

De herindelingsverkiezingen in Zuidplas en ook Venray golden als warming-up voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer in het jaar erop. ,,Daarvoor had ik haar al ontmoet en was ze ook bij me langs geweest. Ik had een goede indruk van haar. Zeer zelfbewust en met een enorm sociaal gevoel. Ik dacht: dat gaat er een worden, zonder dat ze dat zelf toen al wist.’’

Niks is haar te ver, maar we hebben met Mark Rutte een goede premier en we maken ons geen zorgen over wie daarna komt, aldus Ivo Opstelten.

Ze bleef daarna niet lang meer als wethouder, want een paar maanden later nam ze plaats in de Tweede Kamer. De 23ste plek op de kieslijst bleek genoeg.

Vrouwelijke premier

Opstelten herinnert zich de verkiezingsavond in 2009 nog goed. Trots op Nederland was toen de grote concurrent van de VVD. ,,We stonden er niet zo goed op als VVD en we probeerden een upswing tot stand te brengen’’, zegt Opstelten.

De upswing van Van Ark zelf leidt inmiddels naar de tweede plaats. Dan rest er eigenlijk nog maar één plek. Of wordt ze de eerste vrouwelijke premier van Nederland? Zit dat erin voor deze oerdegelijke, aardige en ietwat grijze muis? Opstelten waagt zich daar niet aan. ,,Niks is haar te ver, maar we hebben met Mark Rutte een goede premier en we maken ons geen zorgen over wie daarna komt. Dat duurt nog zo lang, daar moeten we ons niet mee bezighouden.’’

VVD kiest te weinig partij voor de burger en te veel voor de staat

MSN 04.12.2020 Over het rechtsstatelijk gehalte van het concept-VVD verkiezingsprogramma is in de wetenschap en de rechtspleging onrust ontstaan. En niet zonder reden. De partij wil kort gezegd dat de staat zo min mogelijk gehinderd wordt door rechterlijke uitspraken, gebaseerd op (internationaal) recht.

Burgers die zich bij de rechter direct op internationale verdragen beroepen, dienen daarin te worden beperkt. Idem: groepen die uit naam van een algemeen belang de rechter overheidsbesluiten willen laten toetsen. Denk aan de burgers wier bezwaren tegen het antifraudesysteem SyRi werden gehonoreerd.

Steen des aanstoots blijkt steeds weer het Urgenda-arrest, waar in drie instanties de rechter de staat hield aan het eigen plan om de CO2-uitstoot met een bepaald percentage te verminderen. Maar dat door de VVD consequent wordt uitgelegd als rechterlijke ‘dwang’ om de politiek „andere keuzes te laten maken, terwijl de samenleving zich hier niet over heeft kunnen uitspreken”.

Dat is dus nadrukkelijk niet het geval. Maar deze uitleg vormt wel de politiek gewenste stok om de hond mee te slaan – de kennelijke inmenging van rechtspraak in de politiek. Bij radicaal rechts ook een geliefd thema. Ook daar ziet men liever de politiek als bepaler van wat recht en onrecht is.

De rechtsstaat heeft onderhoud nodig

De spanning tussen recht en politiek in een democratie is normaal en het bespreken ervan gepast en gewenst. Het helpt de balans te vinden en scherpt ieders rol in de trias politica. Mits de deelnemers uiteraard de fundamentele gedachte van de rechtsstaat steunen. Namelijk dat de burger in een democratische rechtsstaat tegen willekeur wordt beschermd door wetten en verdragen.

Dat de burger daarbij vrije toegang tot het recht en de rechter heeft. En dat die onafhankelijk tot zijn oordeel kan komen. De staat legt zich niet alleen vrijwillig, maar ook uit innerlijke overtuiging neer bij het oordeel. Ook als dat inhoudelijk tegenvalt. Op dergelijke momenten bewijst de rechtsstaat zijn inherente waarde en de politiek zijn democratische, pluriforme karakter.

Help, de rechter grijpt de macht

Daarna hoeft het uiteraard niet stil te blijven. Na een rechterlijk vonnis is het de beurt aan de politiek. Die bezint zich permanent op de wetten en verdragen – en of die ook de politiek gewenste resultaten opleveren. Bevallen EVRM of Vluchtelingenverdrag niet langer, voegt een EU-Handvest voor de grondrechten iets toe? De politiek sluit er compromissen over en vormt er coalities mee. De rechter volgt, ook de Europese. Waarna het spel opnieuw begint.

Niet over ieder conceptpartijprogramma hoeven dan ook meteen rechtsstatelijke zorgen te ontstaan. Het papier is geduldig. Bij een machtige partij als de VVD, met de grootste Kamerfractie en een sterke premier, ligt dat echter een tikje anders. Il faut que le pouvoir arrête le pouvoir, het is de macht die de macht dient in te perken, schreef Montesquieu, bedenker van de trias politica. Dit voelt als het omgekeerde. Zeker bij een liberale partij is zo’n gouvernementele houding een onplezierige verrassing.

Van oudsher staan de liberalen juist borg voor het individu, dat beschermd moet worden tegen de staat. Dat de VVD nu een doortastende overheid wenst die uitspraken van Europese rechter kan ‘corrigeren’ als die „niet stroken met de bedoeling van de lidstaten” is een koude douche. Zulke verlangens zijn bekend uit Ankara, Moskou, Warschau en Boedapest, die frequent om hun mensenrechtenschendingen worden berispt. Dat is al erg genoeg. Geen Nederlandse politieke partij zou het hen makkelijker moeten willen maken.

Grootste deel VVD-fractie niet terug na verkiezingen

NOS 01.12.2020 Het grootste deel van de VVD-fractie keert na de Kamerverkiezingen van maart niet terug. In de top van de concept-kandidatenlijst staan wel veel bekende namen.

Van de 32 Kamerleden van de VVD komen er 17 niet meer voor op de lijst, deels op eigen verzoek, maar ook voor een deel omdat de partij geen plaats meer voor hen in petto heeft. Onder de vertrekkers zijn oudgedienden als fractievoorzitter Klaas Dijkhoff, André Bosman, Helma Lodders en Erik Ziengs. Ook minister Sander Dekker en staatssecretaris Barbara Visser, die bij de vorige verkiezingen allebei in de Kamer werden gekozen, keren niet terug als Kamerlid.

In de top-10 staan allemaal mensen die nu al in de Kamer of in het kabinet zitten. Na kandidaat-lijsttrekker Mark Rutte neemt minister Tamara van Ark de tweede plaats in en daarna komen de huidige Kamerleden Sophie Hermans, Bente Becker en Dilan Yesilgöz.

Fractiemedewerker Heinen hoogste nieuweling

Op plek zes staat staatssecretaris Bas van ’t Wout en de plaatsen zeven tot en met tien zijn voor de Kamerleden Mark Harbers, Aukje de Vries, Dennis Wiersma en Ockje Tellegen. De hoogste nieuwkomer komt op de twaalfde plaats: dat is Eelco Heinen, nu medewerker van de fractie. Hij heeft meegeschreven aan het VVD-verkiezingsprogramma.

De dertiende plaats is ingeruimd voor Queeny Rajkowski, nu gemeenteraadslid in Utrecht. In de top-20 staan verder onder anderen Thom van Campen (16), politiek assistent van Van Ark en Ingrid Michon (20), voormalig politiek assistent van minister Opstelten. Net als bij de vorige verkiezingen is Olympisch zwemkampioen Maarten van der Weijden lijstduwer.

De nu gepresenteerde lijst is een concept. De definitieve lijst wordt later vastgesteld door de VVD-leden. De partij is met 32 zetels verreweg de grootste in de Tweede Kamer. Ook in de Peilingwijzer, een gewogen gemiddelde van verschillende peilingen, staat de VVD een straatlengte voor op andere partijen.

BEKIJK OOK;

Tamara van Ark nieuwe nummer 2 bij de VVD

AD 01.12.2020 Tamara van Ark, minister voor Medische Zorg en Sport, wordt de nummer 2 op de kieslijst van de VVD. Zij staat direct achter lijsttrekker Mark Rutte. Op 3 staat de huidige vicefractievoorzitter Sophie Hermans, voormalig persoonlijk assistent van Rutte.

In de top van de lijst staan geen nieuwe namen. De Kamerleden Bente Becker en Dilan Yesilgöz staan op 4 en 5. De top 10 bestaat verder uit staatssecretaris van Sociale Zaken Bas van ’t Wout, oud-staatssecretaris en huidig Kamerlid Mark Harbers en de Kamerleden Aukje de Vries, Dennis Wiersma en Ockje Tellegen. Hoogste nieuweling op de lijst is Eelco Heinen, medewerker van de huidige Kamerfractie. Zwemmer Maarten van der Weijden is lijstduwer op nummer 80.

Lees ook;

Vrijwel alle partijen hebben nu hun kieslijst opgesteld. De verkiezingen zijn op 17 maart.

Vernieuwing

Mocht de VVD na de verkiezingen weer de premier leveren, dan wordt dat Mark Rutte. De nieuwe fractievoorzitter – en daarmee een van de kandidaten om in de toekomst Rutte op te volgen als partijleider – zal hoogstwaarschijnlijk een van de VVD’ers zijn die nu in de top 10 van de kieslijst staat. Zo stond bij de vorige verkiezingen de latere fractievoorzitter Klaas Dijkhoff op plek 5.

Vergeleken met de vorige kieslijst heeft de partij een enorme vernieuwing doorgemaakt. Hooggeplaatste VVD’ers uit deze kabinetsperiode zijn in de loop der tijd verdwenen of keren nu niet meer terug op de lijst. Alleen Van Ark en Harbers stonden destijds ook in de top 10.

Achter Rutte stonden destijds nog Jeanine Hennis (2), Halbe Zijlstra (3), Dijkhoff (5), minister Sander Dekker (6), staatssecretaris Barbara Visser (7), Han ten Broeke (9) en Europarlementariër Malik Azmani (10). Van de zittende VVD-Kamerfractie keert ruim de helft niet terug.

VVd-kieslijst

VVD-kieslijst © VVD

Voormalig raadslid Ingrid Michon op verkiesbare plek VVD-kandidatenlijst

Den HaagFM 01.12.2020 Ingrid Michon, oud-raadslid van de Haagse VVD, staat op een verkiesbare twintigste plek voor de VVD bij de komende Tweede Kamerverkiezingen. Dat valt op te maken uit de conceptkandidatenlijst die vandaag bekend is gemaakt, een definitieve versie volgt in januari na een ledenstemming.

Michon was tot 2018 vicefractievoorzitter van de Haagse VVD, nu is ze werkzaam bij het Rijksvastgoedbedrijf.

Afbeelding Ingrid Michon

@ingridmichon

Superblij!!

Afbeelding

  @VVD

Dit zijn ze. Onze kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen.

Meer weten?

http://vvd.nl/kandidatenlijst-tweede-kamerverkiezingen… #samenaandeslag

Afbeelding

5:25 p.m. · 1 dec. 2020

37

Andere Tweets van Ingrid Michon bekijken

De kandidatenlijst van de liberalen wordt opnieuw aangevoerd door lijsttrekker Mark Rutte, op twee staat huidig minister voor Medische Zorg Tamara van Ark, Sophie Hermans en Bente Becker volgen op plek 4 en 5.

Eerder werd al duidelijk dat oud-raadslid Martin Wörsdörfer niet opnieuw op de kieslijst zou komen. De Scheveninger gaf als reden dat ‘de match met de gevraagde invulling van het Kamerlidmaatschap als ontoereikend wordt ervaren’. Anne Mulder vertrok eerder al uit de Kamer om wethouder te worden in Den Haag.

Haagse ‘first lady’ Simone Richardson staat op kandidaten­lijst VVD voor verkiezin­gen in 2021

AD 01.12.2020 Simone Richardson, de vriendin van burgemeester Jan van Zanen, staat op de kandidatenlijst van de VVD voor de komende landelijke Tweede Kamerverkiezingen.

De Haagse ‘first lady’ staat op een 47ste plek. De kans dat zij meteen in de Tweede Kamer komt, is niet zo groot. In de jongste peiling van Maurice de Hond komen de liberalen niet verder dan 36 zetels.

Richardson is onder meer directeur van haar bedrijf SR Sportconsult. Ze omschrijft zichzelf als een ervaren manager en bestuurder in zowel de private als de publieke sector. ‘Mijn hart gaat uit naar het werken in de sectoren sport & bewegen, gezondheidszorg, onderwijs en het sociale domein’, aldus haar profiel op LinkedIn. Over haar politieke ambities was tot dusver niets bekend.

Bekerfinale

In 2016 trad Jan van Zanen voor het eerst in het openbaar met zijn toen 43-jarige vriendin tijdens de bekerfinale in De Kuip. De twee schelen zo’n elf jaar en leerden elkaar kennen toen ze na de Tourstart in Utrecht, waar Jan van Zanen destijds burgemeester was, ervaringen uitwisselden over de organisatie.

De kandidatenlijst van de VVD wordt aangevoerd door Mark Rutte. Lijstduwer op een 80ste en laatste plaats is zwemmer Maarten van der Weijden.

Rutte kiest voor vrouwen op nieuwe VVD-lijst

Telegraaf 01.12.2020  Tamara van Ark, de huidige minister voor Medische Zorg, is de nummer twee op de kandidatenlijst van de VVD. Op plek drie staat Sophie Hermans, de oud politiek assistent van premier Rutte en campagneleider van de VVD. Ze wordt op de voet gevolgd door Kamerleden Bente Becker en Dilan Yesilgöz.

Zowel Hermans als Becker worden als rijzende sterren gezien. Hermans komt direct uit de kweekvijver van Mark Rutte en minister Stef Blok. Ze was jarenlang hun politiek assistent. In 2017 belandde ze op plek 16 van de kandidatenlijst. Ze is momenteel vice-fractieleider en campagneleider voor de liberalen.

Becker was in het verleden politiek assistent van toenmalig minister Henk Kamp (Sociale Zaken). Ze staat bekend als de rechtsbuiten van de VVD op asielbeleid en goede debater.

Bente Becker Ⓒ DIJKSTRA BV

De huidige staatssecretaris van Sociale Zaken, Bas van ’t Wout, staat op plek zes. Nummer zeven gaat naar voormalig staatssecretaris van Justitie Mark Harbers.

De grootste stijger is Kamerlid Thierry Aartsen. Hij klimt van plek 46 op de vorige kandidatenlijst naar nummer elf. De hoogste nieuwkomer is Eelco Heinen, de politiek assistent van Klaas Dijkhoff. Hij krijgt plek twaalf. In zijn kielzog zit op plek dertien nog een nieuwkomer: het Utrechtse raadslid Queeny Rajkowski.

Het wemelt op de VVD-kandidatenlijst van de (oud-) politiek assistenten. Naast Sophie Hermans, Bente Becker, Eelco Heinen duiken de namen op van Thom van Campen (16), Peter Valstar (plek 21) en Ingrid Michon (20). Valstar was de rechterhand van voormalig minister Hennis, later ook premier Rutte. Michon deed dat voor oud-minister Ivo Opstelten, Van Campen is de politiek assistent van minister Van Ark.

 

Sophie Hermans Ⓒ ANP

Op de VVD-lijst staan tal van nieuwe namen. Dat moest ook wel. Het verloop is bij de liberalen de afgelopen jaren groot geweest. Zo groot dat de VVD – die vorige verkiezingen 33 zetels haalde – momenteel de nummer 51 van de kandidatenlijst van 2017 in de Kamerbankjes heeft zitten.

Misstappen

Gedwongen door misstappen verlieten bekende gezichten zoals Jeanine Hennis, Halbe Zijlstra en Han ten Broeke het Binnenhof. Anderen taaiden vroegtijdig af vanwege een nieuwe baan. Zo zit Malik Azmani tegenwoordig in het Europees Parlement, Pieter Duisenberg koos voor universiteitenkoepel VSNU, Foort van Oosten draagt de burgemeestersketting van de gemeente Nissewaard, Anne Mulder is wethouder in Den Haag.

Een aantal VVD’ers gaf de afgelopen weken al aan niet op kandidatenlijst te zullen staan. Fractieleider Klaas Dijkhoff wil niet meer, net als ministers Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) en Sander Dekker (Justitie). Ook de naam van Defensie-staatssecretaris Barbara Visser ontbreekt op de nieuwe lijst.

Tamara van Ark   ANP

Maar ook parlementariërs als landbouwwoordvoerster Helma Lodders, financieel expert Roald van der Linde, asfaltman Remco Dijkstra en VWS-invaller Hayke Veldman hebben geen plek meer.

Afbeelding Inge Lengton

@IngeLengton

Top 15 VVD

Mark Rutte

Tamara van Ark

Sophie Hermans

Bente Becker

Dilan Yesilgöz

Bas van ‘T Wout

Mark Harbers

Aukje de Vries

Dennis Wiersma

Ockje Tellegen

Thierry Aartsen

Eelco Heinen

Queeny Rajkowski

Roelien Kamminga

Zohair el Yassini

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

3:00 PM · Dec 1, 2020 15 See Inge Lengton’s other Tweets

Teleurstelling

Van de vertrekkende Kamerleden is ondernemer Eric Ziengs de meest in het oog springende. Dat hij afzwaait leidt in de partij her en der tot teleurstelling. Het Drentse Kamerlid staat te boek als voorvechter van liberale waarden, niet bang om af en toe met de vuist op tafel te slaan. Een eigenschap die – nu de VVD al drie kabinetten lang in de coalitie zit – door sommige liberalen nog wel eens gemist wordt.

BEKIJK MEER VAN; overheid partijen en bewegingen verkiezingen high-society Sophie Hermans Bente Becker Volkspartij voor Vrijheid en Democratie

Rutte omringd door vrouwen op VVD-kandidatenlijst

RTL 01.12.2020 Vrouwen beheersen de kandidatenlijst van de VVD voor de komende verkiezingen. Na lijsttrekker Mark Rutte staan vier vrouwen op de lijst.

Op de conceptlijst van de VVD volgen na Rutte eerst de minister voor Medische Zorg Tamara van Ark, gevolgd door de Kamerleden Sophie Hermans, Bente Becker en Dilan Yesilgoz.

Niet-Nederlandse afkomst

Bij de eerste tien kandidaten staan ook de vrouwelijke Kamerleden Aukje de Vries en Ockje Tellegen. De eerste nieuwkomer op de lijst is Eelco Heinen op nummer 12, gevolgd door weer een vrouw, Queeny Rajkowski. De huidige vicevoorzitter van de VVD-gemeenteraadsfractie in Utrecht komt binnen op plaats 13.

De eerste man na Rutte op de lijst is de staatssecretaris van Sociale Zaken Bas van ’t Wout.

 JOVD

@JOVD

De #VVDkandidatenlijst is vernieuwend en divers, maar toont weinig lef. Vooral veel insiders, weinig mensen uit het veld en gebrek aan politieke ervaring. Waar zijn die middenklassers die de @VVD wil laten herrijzen? #baantjescarrousel

Grootste deel VVD-fractie niet terug na verkiezingen.

Maar in de top van de kandidatenlijst staan veel bekende namen.

nos.nl

3:53 PM · Dec 1, 2020 65 30 people are Tweeting about this

Politiek commentator Frits Wester: “Rutte kreeg in het verleden weleens het verwijt dat hij te weinig vrouwen in zijn kabinet opnam. Als het gaat om de kandidatenlijst van de VVD kun je hem dat verwijt in ieder geval niet maken. Sterker nog, geen andere grote partij doet de het de VVD na wat betreft het aantal vrouwen aan de top. Ook kenmerkt de lijst zich door een flink aantal verkiesbare kandidaten van oorspronkelijk niet-Nederlandse afkomst, zoals de Pakistaanse nieuwkomer Mariëlle Paul op plek 17.”

Lees ook:

Nieuw verhaal van de VVD: hoger minimumloon en zelf vluchtelingen kiezen

De VVD-jongeren, verenigd in de JOVD, noemen de kandidatenlijst op Twitter ‘vernieuwend en divers’, maar vinden tegelijkertijd dat die weinig lef toont. “Vooral veel insiders, weinig mensen uit het veld en gebrek aan politieke ervaring. Waar zijn die middenklassers die de VVD wil laten herrijzen?” De tweet eindigt met hashtag baantjescarrousel.

RTL NIeuws; VVD

Tweede Kamerlid Martin Wörsdörfer niet op VVD-lijst: ‘Ik was niet zo zichtbaar’

Den HaagFM 15.11.2020 De reden dat Tweede Kamerlid Martin Wörsdörfer niet terugkeert op de kandidatenlijst van de VVD, is omdat de selectiecommissie van de partij vindt dat hij niet zo zichtbaar was. Dat zei de Scheveninger zaterdag in het politieke radioprogramma Spuigasten op Den Haag FM.

‘Ik was niet zo zichtbaar. Ik vind dat ook wat minder interessant’, zo luidde zijn verklaring. ‘Je moet gewoon het verschil maken voor de mensen.’

De selectiecommissie van de VVD wil bij kandidaat-Kamerleden ‘een compleet beeld’, zo betoogde hij. ‘De laatste anderhalf jaar doe ik jeugdzorg, daarvoor had ik economie in mijn portefeuille. Daar was ik niet heel zichtbaar in. Dat komt doordat ik veel meer op de inhoud bezig ben: je bent op pad en je gaat het land in. Dat vind ik ook mooi om te doen. Maar ik was niet zo zichtbaar. ‘Is het plaatje dan wel compleet?’, is dan de vraag? Het antwoord van de partij is dan: ‘Nee’.’ Wörsdörfer concludeerde teleurgesteld: ‘Kennelijk pas ik dan niet in dat plaatje.’

Het Kamerlid is nog niet met zijn afscheid bezig. ‘Ik zal mij tot mijn laatste minuut als Kamerlid in blijven zetten voor onder meer betere jeugdzorg. Dat onderwerp heeft mij echt gegrepen en ik zie mijzelf daarin actief blijven. Maar dat is voor ná de aanstaande verkiezingen.’ Hij wil wel politiek actief blijven. Zou hij het lijsttrekkerschap voor de Haagse VVD leuk vinden? ‘Natuurlijk! Is toch gaaf.’ Of dat bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in 2022 zal zijn, daar heeft hij ‘nog geen mening over’. Even later: ‘Ik zal er eens over nadenken.’

Wörsdörfer zat sinds 2017 in de Tweede Kamer als woordvoerder jeugdbeleid, jeugdwet, jeugdgezondheidszorg, armoede en schuldhulpverlening. Voordat hij Tweede Kamerlid werd, was hij belastingadviseur. Daarnaast was hij ruim acht jaar lid van de Haagse gemeenteraad.

‘VVD wil zich op de tandartsassistente richten’

Telegraaf 06.11.2020 De VVD heeft haar verkiezingsprogramma gepresenteerd: een ruk naar links, wordt gezegd. Volgens politiek commentator Wouter de Winther willen ze hiermee in het midden uitkomen.

VVD vernieuwt en wil actieve overheid, minder marktwerking

NOS 06.11.2020 De overheid moet de “rafelranden van het kapitalisme actief bijschaven”, vindt de VVD. “In plaats van de overheid te verkleinen, zal de komende tijd juist een sterke actieve overheid nodig zijn om ons te beschermen en onze economie en samenleving eerlijk en gezond te houden”, schrijft de partij in het programma voor de Kamerverkiezingen van volgend jaar.

Partijleider Rutte, die vorige week bekendmaakte dat hij weer lijsttrekker wil worden, zegt dat de VVD kritisch naar zichzelf heeft gekeken en gedurfde nieuwe keuzes heeft gemaakt. “We zijn gaan vernieuwen terwijl de winkel open is en we zetten echt andere accenten. We hebben altijd de nadruk gelegd op een kleine overheid, maar wat je echt nodig hebt, is niet zozeer een kleine overheid, en al helemaal geen grote, maar wel een sterke”, voegt Rutte toe, die daarvoor ook verwijst naar de coronacrisis.

De VVD stelt in het programma de middenklasse en het midden- en kleinbedrijf centraal. De partij zegt dat de middengroepen nu een fors deel van de premies en belastingen betalen, maar te weinig profiteren van toeslagen en kortingen. Rutte zegt daarover: “Wij zijn een land van de middenklasse, een land van hardwerkende mensen. Die willen zien dat ze als ze werken ook iets overhouden.”

Rutte: de VVD zet andere accenten

Voltijd-bonus

Voor middeninkomens moet de kinderopvang betaalbaarder worden en voor deze groep moet een ‘voltijd-werkbonus’ worden ingevoerd. Kleine ondernemers moeten minder lasten gaan betalen, terwijl grote bedrijven juist een grotere bijdrage moeten leveren. Het minimumloon moet omhoog.

De VVD pleit verder voor economische groei in plaats van bezuinigingen. Om de economie te laten herstellen van de coronacrisis accepteert de partij tijdelijk een hoger begrotingstekort. Ook de staatsschuld mag tijdelijk toenemen.

“Mensen met een hoog inkomen horen niet in sociale huurwoningen te zitten, aldus het Concept-verkiezingsprogramma VVD.

De VVD vindt daarnaast dat in de zorg de marktwerking is doorgeschoten. Marktwerking mag geen doel op op zich zijn, staat in het programma. De partij pleit voor een “robuuster zorgsysteem om gezondheidscrises de baas te kunnen”.

Als het aan de VVD ligt, wordt het eigen risico bevroren en moet een “alternatieve vorm van eigen betalingen” worden bekeken. Ook komt er een wettelijke plicht voor kinderopvangcentra om ongevaccineerde kinderen te weigeren. En onder strenge voorwaarden moet draagmoederschap tegen betaling mogelijk worden.

In het programma wordt er ook voor gepleit om elke drie jaar een inkomenstoets te doen bij bewoners van sociale huurwoningen. Wie te veel verdient, moet plaatsmaken en dat zou het tekort aan sociale huurwoningen moeten oplossen: “Mensen met een hoog inkomen horen niet in sociale huurwoningen te zitten.”

Mensen met een vitaal beroep, zoals agenten en verplegers, moeten voorrang krijgen bij toewijzing van een woning in de sociale sector. Ook moeten er meer woningen komen voor mensen met een middenhuur.

Jihadgangers stateloos

De VVD pleit verder opnieuw voor het strafbaar stellen van illegaal verblijf in Nederland. Verder wil de partij een “Europees buitengrenzenbeleid, waardoor migranten niet zelf kunnen doorreizen”. Desnoods moeten ze vanuit gesloten opvang aan de grens worden teruggestuurd naar veilige landen.

Verder moet de integratie in Nederland minder vrijblijvend worden. De vrijheid van meningsuiting van haatpredikers moet worden beperkt en jihadgangers met alleen de Nederlandse nationaliteit moeten desnoods stateloos worden gemaakt. Verder wil de VVD minimumstraffen voor georganiseerde misdaad en terroristische misdrijven en een verplichte taalles voor gevangenen die geen Nederlands spreken.

De VVD wil ook het grondwetsartikel over de vrijheid van onderwijs aanpassen. Volgens de partij biedt dat nu “soms helaas een ingang voor kwaadwillenden om via scholen intolerantie te verspreiden”. De vrijheid van onderwijs moet ondergeschikt worden aan het verbod op discriminatie. Kinderen moeten vanaf vier jaar verplicht naar school.

“De rol van de regering raakt uitgehold als rechters besluiten nemen over zaken van algemeen belang, zoals het klimaatbeleid”, Concept-verkiezingsprogramma VVD.

De VVD pleit ook voor een landelijk raadplegend referendum en de mogelijkheid om tussentijds verkiezingen te houden in gemeenteraden waar het “gemeentebestuur is vastgelopen”.

De partij vindt verder dat er grenzen moeten komen aan de invloed van de rechter op besluiten die eigenlijk door de politiek moeten worden genomen: “de rol van de regering raakt uitgehold wanneer rechters besluiten nemen over zaken van algemeen belang, zoals het klimaatbeleid in het Urgenda-arrest.”

Discussiestuk

De VVD is op dit moment veruit de grootste partij in de Tweede Kamer en staat ook in de Peilingwijzer, een gemiddelde van verschillende peilingen, een straatlengte voor op andere partijen.

Het verkiezingsprogramma is nu nog een concept. Het moet nog worden goedgekeurd door de leden. Het programma is voorbereid door een commissie onder leiding van oud-minister Rosenthal. Ook fractievoorzitter Dijkhoff was er nauw bij betrokken. Die pleitte er vorig jaar in een discussiestuk al voor zich meer op de brede middenklasse te richten.

Politiek verslaggever Wilma Borgman wijst erop dat het programma dus niet helemaal uit de lucht komt vallen, omdat het discussiestuk er de basis voor was: “De gedachte is dat er soms niet-liberale middelen moeten worden ingezet om een liberaal doel te bereiken.” Ze geeft als voorbeeld de plicht van kinderopvangcentra om niet ingeënte kinderen te weigeren.

Borgman noemt het een trendbreuk dat de staatsschuld tijdelijk mag groeien. Zij verwacht dat het programma nog veel discussie oplevert in de partij, omdat er veel omstreden voorstellen in staan. “Uit de achterban hoor je weinig geklaag dat de partij niet links genoeg is, maar vooral dat die niet rechts genoeg zou zijn.”

BEKIJK OOK;

VVD doet stapje naar links in nieuw verkiezingsprogramma

AD 06.11.2020 Grootste regeringspartij VVD pleit in haar nieuwe verkiezingsprogramma voor een hoger minimumloon, een sterkere publieke sector en minder ‘doorgeschoten marktwerking’ in de zorg.

Met haar nieuwe programma verlegt de VVD haar koers na tien jaar regeringsverantwoordelijkheid verder naar het politieke midden. In het programma staat dat er ‘nieuwe keuzes’ moeten worden gemaakt en dat ‘de rafelranden van het kapitalisme moeten worden bijgeschaafd’.

Lees ook;

Het komt niet vanzelf goed als we op dezelfde weg door blijven gaan, aldus Klaas Dijkhoff, VVD.

Mensen met een modaal inkomen kunnen amper een huis huren, flexwerkers hebben te weinig bescherming en werknemers zijn er de laatste jaren te weinig op vooruit gegaan ten opzichte van de top van bedrijven. En daar moet verandering in komen, staat er te lezen.

Dit is allemaal gebeurd met de VVD in het kabinet de afgelopen tien jaar, beaamt fractievoorzitter Klaas Dijkhoff. ,,We moeten erkennen dat het beleid niet altijd heeft geleid tot het juiste resultaat. En het komt niet vanzelf goed als we op dezelfde weg door blijven gaan.’’

Fractievoorzitter Klaas Dijkhoff werkte de afgelopen jaren aan de nieuwe koers van de VVD. © ANP

Middeninkomens

Centraal in het verkiezingsprogramma staat dat middeninkomens en kleine bedrijven minder belasting moeten gaan betalen. Zo zou er een ‘middeninkomenskorting’ moeten komen en moet het minimumloon omhoog zodat werknemers meer geld overhouden elke maand. Ook moeten werknemers worden geholpen met meer overheidssteun in de kinderopvang.

Wel benadrukt Dijkhoff dat de VVD geen harde beloftes doet. ,,Met dit programma zeggen we niet dat we na de verkiezingen van 17 maart dit allemaal gaan doen. Er komt pas lastenverlichting als het economisch weer kan. De komende jaren zitten we echt nog wel met de naweeën van de coronacrisis. Maar ergens de komende vier jaar zijn die voorbij. En dan moet het geld dat overblijft naar lastenverlichting voor middeninkomens en het MKB.’’

In het programma staan nog veel klassieke VVD-thema’s, zoals strengere eisen aan migranten en hogere straffen voor misdrijven. Enkele opvallende punten zijn: een verbod om meermaals een huwelijkspartner naar Nederland te halen, verplichte taalles voor gevangenen die geen Nederlands spreken en het stateloos maken van jihadgangers met alleen de Nederlandse nationaliteit. Gemeenten moeten versterkte oproepen van minaretten kunnen verbieden.

Andere toon

We doen op economisch terrein een stapje naar het midden, aldus Klaas Dijkhoff, VVD.

Maar op andere terreinen slaat de partij een radicaal andere toon aan. Zo schrijft de partij in het programma: ‘De macht van sommige private partijen is soms doorgeschoten’. En ‘er zijn bedrijven ontstaan die miljarden aan omzet kunnen behalen zonder voldoende bij te dragen aan de samenleving’. Aan die ‘uitwassen’ moet paal en perk worden gesteld. Zo moeten bedrijven die weinig personeel hebben maar wel veel winst maken, meer belasting gaan betalen. ,,Uiteindelijk is dat voor alle bedrijven beter.’’

De VVD doet zo een stap naar links. Al vindt Dijkhoff dat vooral een ‘journalistendingetje’. ,,De samenleving staat ietsje rechts van het politieke midden. Wij waren dat al op de meeste terreinen, maar op economisch terrein waren we nog rechtser dan dat. Nu doen we op economie een stapje naar het midden. We waren in het verleden vooral optimistisch over de markt: dan zou alles wel goedkomen. Nu zijn we optimistisch maar ook realistisch. Niet iedereen heeft geprofiteerd van de vrijhandel. Daar moeten we gewoon eerlijk over zijn en daar dan ook iets aan doen.’’

Om het tekort aan sociale huurwoningen op te lossen, pleit de VVD er onder andere voor om huurders elke drie jaar te controleren. Wie te veel verdient, moet binnen twee jaar plek maken. In de zorg wil de partij het eigen risico op 385 euro houden, maar in de toekomst naar een ander systeem waarbij je per behandeling een kleinere eigen bijdrage betaalt zodat je niet na één dure operatie ineens al je eigen risico moet ophoesten.

Hypotheekrenteaftrek

Ook wil de VVD meer investeren in publieke voorzieningen, een leerplicht voor 4-jarigen en moet er meer ‘reservecapaciteit komen’ in de zorg. De coronacrisis toonde aan dat de zorg nu erg krap bemeten is. Opvallend afwezig is het woord ‘hypotheekrenteaftrek’. ,,Maar daar willen we gewoon niks aan veranderen’’, aldus Dijkhoff. ,,Al gaan huizenbezitters er de komende jaren wel op achteruit door de afbouw die al is afgesproken.’’

Alle investeringen moeten in elk geval niet betaald worden door de schulden op te laten lopen, zegt Dijkhoff. ,,In de EU en in sommige partijen willen ze de normen versoepelen voor hoeveel schuld een land mag hebben. Dat is de verkeerde weg. Het moet 60 procent blijven. We hebben nu een buffer omdat we in het verleden zuinig waren. Je moet alleen geld lenen als je daarmee investeert in iets wat ook geld oplevert. Anders hebben de volgende generaties niet meer de ruimte om een klap zoals deze op te vangen.’’

Net als het CDA wil de VVD analoog aan de krijgsmacht reservisten klaar hebben staan in de zorg. Dijkhoff: ,,Het personeelstekort is enorm. We moeten ervoor zorgen dat mensen snel weer kunnen herintreden als de nood aan de man komt. Mijn moeder was verpleegkundige. Zij wilde deze epidemie weer aan de slag, maar dat bleek ingewikkeld door alle strenge eisen en registraties. Zoiets moet makkelijker worden als mensen hun kennis bijhouden.’’

Gaan we nou net zo lang door met bezuinigen totdat we een keer weggestemd worden?, aldus Klaas Dijkhoff, VVD

Nieuwe koers

Verder pleit de partij ervoor om artikel 23 van de grondwet, die de vrijheid van godsdienst garandeert, aan te passen. Dijkhoff: ,,Een school moet onderwijzen dat homoseksualiteit geaccepteerd is. Nu gebeurt het nog dat een school zegt: formeel mag het volgens de wet, maar je zult wel branden in de hel. Bijvoorbeeld salafistische scholen lopen soms precies binnen de lijntjes. Dat aanpakken is nu lastig omdat de vrijheid van onderwijs dat in de weg staat.’’

Dijkhoff zelf vertrekt na de verkiezingen. De afgelopen jaren werkte hij in de partij aan de nieuwe koers. Al is dit programma niet alleen zijn erfenis, vertelt hij . ,,Dit heb ik opgehaald bij de leden. Ik weet nog welk lid in welk zaaltje riep: gaan we nou net zo lang door met bezuinigen totdat we een keer weggestemd worden en linkse partijen het weer uit mogen gaan geven? Of gaan we nou eindelijk eens bewijzen dat we niet alleen kunnen puin ruimen maar ook iets opbouwen? Daar moest ik even over nadenken. Maar hij had wel gelijk.’’

november 8, 2020 - Posted by | 2e kamer, 2e kamerverkiezingen 2021, politiek, tweede kamer, verkiezingen | , , , , ,

Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: