Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

PvdA op weg naar de 2e kamerverkiezingen op 17 maart 2021

Iedereen garantie op werk, werkloosheid naar 0 procent

De PvdA wil een werkgarantie voor iedereen. Volledige werkgelegenheid moet de basis zijn voor een nieuwe verzorgingsstaat, zei partijleider Lodewijk Asscher maandagavond 07.12.2020 in de 27ste Den Uyl-lezing, genoemd naar de oud-premier van sociaaldemocratische huize.

AD 16.02.2021

Volgens Asscher zou niemand langs de kant moeten staan. Mensen die hun baan verliezen moeten actief aan ander werk geholpen worden. Als bedrijven dat niet doen of kunnen, moet de overheid banen creëren zodat niemand thuis hoeft te zitten.

“Ik wil dat werkloosheid gezien wordt als een collectief risico, niet als een individuele verantwoordelijkheid”, zei Asscher. “Ons streven zou moeten zijn om de werkloosheid naar 0 procent te krijgen.” Op dit moment schommelt die rond de 4 procent.

Is de PvdA weer op weg terug naar de verzorgingsstaat ??!!

Eerder helpen

Volgens Asscher is de focus de afgelopen jaren te veel gericht op de zelfredzaamheid van mensen en op de korte termijn. Pas als iemand echt in de problemen is geraakt, biedt de overheid hulp. Dat moet veel eerder gebeuren, vindt de PvdA-leider.

Naast recht op werk en een zeker inkomen, hebben burgers volgens Asscher ook recht op zorg en een veilige, betaalbare woning. “Wonen moet weer een expliciete verantwoordelijkheid van de Rijksoverheid worden.” Daarom wil hij dat in een volgend kabinet de minister van Volkshuisvesting terugkomt.

Werknemers moeten meer te zeggen krijgen over de koers van het bedrijf waar ze werken en ze moeten eerlijker gaan meedelen in de winsten. Asscher: “Daarom ben ik voorstander van een Wet Eerlijk Delen. Als bedrijven winst maken en dividend uitkeren, moet verplicht ook een deel naar werknemers.”

Dat zo’n wet hard nodig is, blijkt volgens de PvdA-leider in de supermarktbranche. Daar werden de afgelopen tijd miljoenen uitgekeerd aan aandeelhouders. “Maar de werknemers werden afgescheept met een cadeaubon. Erger nog: de cao-onderhandelingen liepen vorige week stuk.”

De Den Uyl-lezing wordt georganiseerd sinds 1988, één jaar na de dood van voormalig premier Joop den Uyl. Voor het uitspreken van de lezing worden “vooraanstaande personen uit het culturele, wetenschappelijke of politieke leven” gevraagd, zegt de organiserende stichting.

Volgens de PvdA is het de bedoeling dat de lezing een impuls is voor het progressieve denken over de samenleving. Vorig jaar was Eurocommissaris Frans Timmermans de spreker.

Asscher verwees in zijn toespraak naar Wim Kok, de PvdA-leider die in 1995 de Den Uyl-lezing hield. Kok noemde toen “het afschudden van ideologische veren” bevrijdend voor de PvdA.

Volgens de huidige leider is dat zinnetje daarna een geheel eigen leven gaan leiden. Het werd ten onrechte gezien als een afscheid van het linkse profiel van de partij. “Daarmee werd Kok tekortgedaan”, vindt Asscher.

Volgens hem heeft de PvdA nog steeds een progressief profiel. “Een PvdA die met trots haar ideologische veren gebruikt om mensen te laten vliegen.”

Niet alleen de PvdA heeft een probleem: heel traditioneel links lijkt uit de gratie

Politiek verslaggever Hans van Soest bespreekt in de rubriek Onder Politici elke week wat er speelt in Den Haag. Deze week: PvdA, GroenLinks en SP hebben een imagoprobleem.

Op de dag dat de PvdA haar 75ste verjaardag vierde, verpestte voormalige partij-ideoloog Bram Peper het feestje deze week met een vernietigend radio-interview. Kort samengevat: als zijn partij zo doorgaat, wordt het nooit meer wat.

,,Het is te makkelijk om alleen maar sneren uit te delen’’, zegt voormalig PvdA-Kamerlid Keklik Yücel over Peper. Al vindt zij net als hij wel dat haar partij de binding met de kiezer heeft verloren. ,,Mensen hebben niet meer het gevoel dat wij voor hen door het vuur gaan.’’

In de peilingen schommelt de PvdA nu rond de twaalf zetels. Dat zou het op een na slechtste verkiezingsresultaat ooit zijn voor de partij. Maar niet alleen de PvdA heeft een probleem: heel traditioneel links lijkt uit de gratie. Bij de vorige verkiezingen, toen de PvdA historisch veel verloor, profiteerden GroenLinks en SP daar amper van. En herstel blijft vooralsnog uit. De drie staan samen in de Peilingwijzer nog maar op 34 zetels, minder dan ooit.

En dat is opvallend, want de samenleving lijkt economisch linkser geworden. Zelfs de VVD wil het minimumloon verhogen en werkgeversorganisatie VNO/ NCW pleitte er deze week voor dat het bedrijfsleven zich meer moet inzetten voor de samenleving. Maar toch profiteren linkse partijen niet van die ‘verlinksing’.

“Neem de afschaf­fing van de basisbeurs waardoor jongeren hoge schulden hebben”. Dat is er mede door links gekomen

Volgens Yücel voelen kiezers niet dat ‘links’ er nog voor hen is. ,,Neem de afschaffing van de basisbeurs waardoor jongeren hoge schulden hebben. Dat is er mede door links gekomen. Nu wijzen PvdA en GroenLinks in de campagne heel erg op de economische ongelijkheid. Maar ik moet zien of kiezers nog geloven dat zij die problemen voor hen oplossen. Ik hoop dat het lukt om het vertrouwen te herwinnen, want Nederland heeft hardcore klassiek links beleid broodnodig.’’

Voormalig PvdA-Kamerlid Keklik Yücel. © Hollandse Hoogte / ANP

Je zou zeggen dat de markt open ligt voor PvdA, GroenLinks en SP, want de meeste kiezers zijn economisch links, blijkt uit het Nationaal Kiezersonderzoek: zo’n 68 procent. Ze zijn bijvoorbeeld voorstander van kleinere inkomensverschillen. Maar toch stemmen die mensen vaker op rechtse partijen.

Defensief

Links zit al sinds 2002 in het defensief, concludeert politicoloog Simon Otjes van de Universiteit Leiden. Dat komt omdat 36 procent van de kiezers niet alleen economisch links is, maar tegelijk ook cultureel rechts, zoals Otjes dat noemt: ,,Dat zijn kiezers die vinden dat migranten zich moeten aanpassen, die moeite hebben met de islam en die vaak voor hogere straffen zijn. Zij worden bediend door PVV of CDA, die ook voor wat linksere, economische thema’s staan.’’

Volgens de Peilingwij­zer blijft herstel uit bij de traditione­le partijen op links

Maar ook de 32 procent van de kiezers die wél economisch én cultureel links is, kiest niet massaal voor de drie traditionele linkse partijen. Otjes: ,,Ze krijgen steeds meer concurrentie: van de Partij voor de Dieren, Denk, Bij1 en ook deels van D66. En dan is er nu ook nog de coronacrisis die alle andere verkiezingsthema’s wegdrukt. Veel kiezers willen nu een crisismanager en gaan voor Rutte.’’

Integratie 

Yücel was een van de oprichters van de beweging Vrij Links, dat zich onder meer keert tegen ‘politieke correctheid’ bij linkse partijen. ,,Sinds Pim Fortuyn is links echt strenger geworden op integratie, maar links heeft nog steeds het imago dat het misstanden bij minderheden vergoelijkt. En dat heeft het aan zichzelf te danken. Er wordt bijvoorbeeld net iets harder geageerd tegen een antihomoverklaring van orthodoxe christenen dan tegen homohaat in moslimkringen. Kiezers voelen dat.’’

Wim Kok (PvdA), burgemeester van Rotterdam Bram Peper (PvdA) en Hans van Mierlo (D66) tijdens een bijeenkomst in het stadhuis van Rotterdam in de jaren 90. © Rotterdams Dagblad

Thuis bromt Bram Peper nog door. Partijgenoten vinden hem een has been en zijn boos over zijn interview. Dat begrijpt hij wel. ,,Maar dat doet niets af van mijn kritiek. Links heeft de neiging gelovig te zijn, dan verlies je nogal eens het zicht op de werkelijkheid. We lopen over van de goede bedoelingen en richten ons op de verheffing van allerlei kleine groepen, maar hebben geen idee meer wat er leeft onder de massa.’’

Als voorbeeld kijkt hij naar zijn eigen stad Rotterdam. Decennialang was de PvdA daar de grootste, nu heeft de partij nog vijf zetels in de gemeenteraad. ,,Met andere kleine partijen wordt een college overeind gehouden om Leefbaar Rotterdam buiten het bestuur te houden. Maar juist Leefbaar is veel volkser en trekt veel oud-PvdA’ers. Dan kun je als PvdA wel denken: wij zijn toch goede mensen? Maar ondertussen worden er lagere inkomens uit hun wijken verdreven door sloop en te weinig betaalbare nieuwbouw.’’

Politiek verslaggever Hans van Soest. © Guus Schoonewille

Concept-Kandidatenlijst

De PvdA wil alleen meeregeren in een volgend kabinet als GroenLinks, de SP of allebei die partijen ook in de coalitie zitten. Dat liet ex-lijsttrekker Lodewijk Asscher weten na de presentatie van het concept-verkiezingsprogramma op een mbo in Heerenveen. “Het liefst helemaal niet met de VVD, maar als ik nu naar de peilingen kijk, moeten we dat maar afwachten.”

Asscher zei dat de PvdA zijn lesje heeft geleerd, doelend op de regeerperiode met de VVD in het kabinet-Rutte II die werd gevolgd door een enorme verkiezingsnederlaag. Hij zei dat hij de ideeën van de partij het beste kan realiseren met bondgenoten.

AD/Telegraaf 08.01.2021

Telegraaf 05.01.2021

AD 05.01.2021

Asscher toch niet door als lijsttrekker PvdA vanwege de rol in kinderopvangtoeslagaffaire

Lodewijk Asscher was in eerste instantie niet van plan op te stappen als PvdA-leider, schrijft hij in een brief aan alle leden van de partij. Over zijn lijsttrekkerschap was in sommige PvdA-gelederen discussie ontstaan vanwege zijn rol in de kinderopvangtoeslagaffaire.

Asscher schrijft dat het rapport over de affaire de afgelopen weken “nog stevig nadreunde.” “Deze affaire staat zo haaks op wat voor mij de drijfveer is om in de politiek actief te zijn. Namelijk zorgen voor een samenleving waarin we eerlijk en fatsoenlijk met elkaar omgaan. En waar ieder mens veilig zichzelf kan zijn. Daarom wil ik vooropgaan in de strijd voor een nieuwe verzorgingsstaat.”

Onder plaatselijke afdelingen circuleerde in december een brief van de afdeling Hoeksche Waard, waarin werd gesteld dat Asscher door zijn rol in de toeslagenaffaire bij de komende verkiezingen geen lijsttrekker meer kon zijn. Dit weekend vroeg het bestuur van de afdeling Deventer om een nadere verklaring van de top van de partij over de discussies binnen de afdelingen.

Onvoldoende doorgevraagd

Asscher bood 21 december 2020 zijn excuses aan voor de fouten die hij als minister van Sociale Zaken en vicepremier in het tweede kabinet-Rutte heeft gemaakt. Hij vindt achteraf dat hij onvoldoende heeft doorgevraagd na signalen dat de fraudejacht van de Belastingdienst uit de hand liep. Hij schaamt zich voor zijn rol in de affaire.

De nummer 10 !! Habtamu de Hoop, raadslid Sudwest-Fryslan ANP

De eerste namen op de kandidatenlijst van de PvdA zijn inmiddels bekend. Hoogste nieuwkomer op plaats zes is Kati Piri, die sinds 2014 in het Europees Parlement zit.

Telegraaf 27.11.2020

Een plek lager nr. 7 staat Greenpeace-baas en oud-Klokhuispresentator Joris Thijssen.

In totaal staan er vier nieuwkomers bij de eerste tien. Barbara Kathmann, nu wethouder Economie in Rotterdam, staat op acht en op tien staat de 22-jarige Habtamu de Hoop. Hij was presentator van jeugdprogramma Het Klokhuis en is tegenwoordig raadslid in Súdwest-Fryslân.

De eerste vijf zijn de zittende Kamerleden Lodewijk Asscher (inmiddels teruggetrokken), Kamervoorzitter (die dat graag wil blijven) Khadija Arib, Lilianne Ploumen, Henk Nijboer en Attje Kuiken. Kamerlid Gijs van Dijk op plaats negen maakt het eerste tiental compleet.

Concept kandidatenlijst

Bij de volgende vijf staan nog meer nieuwkomers. Op elf staat de Songul Mutluer (wethouder Wonen in Zaandam), op twaalf staat Mo Mohandis, die de vorige periode ook al in de Kamer zat. Op dertien staat zittend Kamerlid Kirsten van der Hul. Onder haar staan het Groningse raadslid Julian Bushoff en diplomaat Kavish Bisseswar

Donderdag 26.11.2020  maakte de partij de hele conceptkandidatenlijst bekend. In januari 2021 mogen de leden er nog over stemmen. Op dit moment heeft de PvdA negen zetels in de Tweede Kamer. In de Peilingwijzer, een gemiddelde van belangrijke peilingen, staan de sociaaldemocraten tussen de twaalf en zestien zetels. De verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn half maart 2021.

Lijsttrekker PvdA is Lilianne Ploumen

Lilianne Ploumen wordt uiteindelijk de nieuwe lijsttrekker van de Partij van de Arbeid. Zij werd maandag 18.01.2021 gepresenteerd als opvolger van Lodewijk Asscher, die vorige week zijn verantwoordelijkheid nam voor zijn rol in de toeslagenaffaire.

Daarmee krijgt de PvdA voor het eerst in de geschiedenis een vrouw bovenaan het stembiljet. Niet eerder was bij landelijke verkiezingen het aantal vrouwelijke lijsttrekkers zo groot, nu ook D66, de SP, de Partij voor de Dieren en 50Plus door een vrouw worden geleid.

AD 23.01.2021

Telegraaf/AD 19.01.2021

In navolging van Asscher zegt Ploumen dat ze na de verkiezingen alleen in een kabinet zal stappen als dat met minstens één andere linkse partij is. Een andere optie is ‘ondenkbaar’. In de PvdA is veel spijt over het regeeravontuur van 2012 tot 2017 met de VVD.

De compromissen van die jaren werden door de PvdA-kiezers niet begrepen. Liefst wil Ploumen een geheel links kabinet, zo zei ze, zonder VVD en CDA. Dat is in de Peilingwijzer, het gewogen gemiddelde van de belangrijkste peilingen, nog wel ver weg.

Ploumen werd donderdag, na het vertrek van Asscher, door haar fractiegenoten al meteen tot fractievoorzitter gekozen. Er zijn in de huidige lichting niet veel PvdA’ers met meer politieke ervaring of een groter netwerk in de partij. Al in 2007 werd ze partijvoorzitter, daarna vijf jaar minister in Rutte II.

Op Buitenlandse handel zat ze bovendien ver genoeg verwijderd van het sociaal-economische beleid van Diederik Samsom en Lodewijk Asscher dat veel potentiële PvdA-kiezers zo slecht beviel. Veel meer dan Asscher heeft ze de handen vrij om met het geheel vernieuwde verkiezingsprogramma – waarin weinig overeind blijft van het beleid van Rutte II – de campagne in te gaan tegen minister-president Rutte.

Ook partijvoorzitter Nelleke Vedelaar benadrukte dat Ploumens profiel naadloos past bij de emancipatiestrijd die de partij wil voeren: ‘Haar persoonlijke geschiedenis vertelt het verhaal van de PvdA. De dochter van een melkboer uit Maastricht kan uitgroeien tot de leider van een beweging.’

Daarmee referereerde zij ook aan Ploumens zeer succesvolle She Decides-campagne, waarmee zij als minister ten strijde trok tegen het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump om te stoppen met de financiering van de wereldwijde voorlichting over abortus, gezinsplanning en anticonceptie. Ploumen verenigde tientallen landen en haalde bijna tweehonderd miljoen dollar op om het Amerikaanse gat te dichten.

Profiel Lilianne Ploumen: onverschrokken politiek activist neemt PvdA bij de hand

Interview Ploumen in gesprek met Antoinette Scheulderman: ‘Macht is een effectieve manier om te veranderen wat niet deugt’.

Analyse Toeslagenaffaire treft ook PvdA-leider Asscher in het hart

PvdA gaat voor de Klassieke koers

Alsof de liberalisering onder premier Kok nooit heeft plaatsgevonden. Alsof de sociaaldemocraten opzichtig spijt hebben van hun regeringsdeelname aan Rutte-II. Zo zeer ademt het voorlopige verkiezingsprogramma van de PvdA de klassieke sociaaldemocratie van Den Uyl.

De partij pleit voor gratis kinderopvang, betere salarissen in zorg en onderwijs en hogere uitkeringen. Het minimumloon moet naar 14 euro. Het eigen risico in de zorg wordt afgeschaft, de zorgpremie verlaagd en zorgverzekeraars mogen geen winst meer uitkeren aan aandeelhouders.

Belastingen

Omdat dit alles niet gratis kan, moeten huisjesmelkers en beleggers meer belasting betalen. Er komt, zoals de partij het noemt: een ’prins Bernard-belasting voor pandjesbazen’. Ook bedrijven die het milieu belasten, moeten meer belasting gaan betalen. Voor techbedrijven als Google en Facebook komt er een digi-taks. Vliegmaatschappijen gaan kerosinebelasting betalen, consumenten een verpakkingsbelasting.

De belastingen op vermogens gaat omhoog. Tegelijkertijd mag het begrotingstekort verder oplopen. Het plafond voor de staatsschuld kan wat partijleider Lodewijk Asscher betreft van 60 naar 80 procent van het Bruto Binnenlands Product. Daartoe moet Nederland afwijken van de Europese begrotingsregels.

Verheffingsideaal

De PvdA is weer helemaal terug bij zijn verheffingsideaal, met een ’groot offensief om kinderen meer aan het lezen te krijgen’, het veranderen van crèche in (gratis) voorschool en meer geld om arme kinderen te laten sporten. De basisbeurs voor studenten komt terug. Wetgeving dwingt beursgenoteerde bedrijven werknemers te laten delen in dividend. De verhuurdersheffing, ingevoerd in het kabinet van VVD-PvdA, moet volgens de huidige PvdA worden afgeschaft.

Om de personeelstekorten in de zorg, het onderwijs en bij gemeenten in te vullen te bestrijden, wil de PvdA ’crisisbanen’. Bovendien grijpt de partij weer naar een middel dat in het verleden, onder minister Melkert, zo wisselend succes had: de gesubsidieerde arbeid. Er moeten 100.000 ’basisbanen’ komen om werklozen aan een baan of bezigheid te helpen, als wijkhulp of speeltuinmedewerker.

„Wij doorbreken het oude patroon met een optimistisch en ambitieus plan”, schrijft Asscher in het voorwoord van het verkiezingsprogramma. „Wij kiezen uit overtuiging voor een sterke overheid en een breuk met het dogma van het privatiseren.”

Daarom wil de PvdA ook niet meeregeren in een volgend kabinet als daar niet een andere linkse partij, als GL of SP aan deelneemt, zo zei Asscher bij de presentatie van het concept-partijprogramma. „We hebben onze lessen geleerd, en dat waren dure lessen.”

Het verkiezingsprogramma wordt in januari 2021definitief vastgelegd.

VERKIEZINGSPROGRAMMA 2021-2025

Ons plan voor een eerlijker en fatsoenlijker Nederland

“We leven in een bijzondere tijd. Een moeilijke tijd. De coronacrisis maakt duidelijk wat veel mensen al langer voelen. Er is teveel verdeeldheid in ons land. De ongelijkheid tussen mensen is te groot. Goed werk voor een fatsoenlijk salaris, een fijne woning voor een redelijke huur, een steuntje in de rug als je het nodig hebt; het is voor teveel Nederlanders niet meer vanzelfsprekend. Dat moet anders. Ondanks de problemen die er zijn ben ik optimistisch over hoe we de toekomst kunnen vormgeven. Met ons plan voor Nederland kunnen we daar samen aan werken.

Dit plan vormt ons kompas voor de komende jaren. Het zal niet makkelijk worden. Maar het is ontzettend de moeite waard. Laten we Nederland weer eerlijker maken. Op weg naar échte vooruitgang, op weg naar een fatsoenlijk bestaan voor iedereen. Samen kunnen we dat. Ik nodig u van harte uit om mee te doen.”

Hieronder zijn onze plannen in meerdere vormen te lezen. Alle informatie is terug te vinden op de site, onderaan deze pagina te downloaden, en te lezen als interactief boek, aldus Lodewijk Asscher – partijleider PvdA

Prins Bernard is zeer boos

Prins Bernhard is niet te spreken over een belastingplan in het verkiezingsprogramma van de PvdA. Het programma rept van een ‘Prins Bernhard’-belasting, bedoeld om pandjesbazen aan te pakken, en zo de woningmarkt toegankelijker te maken voor onder meer starters. Dat het plan zijn naam draagt, is tegen het zere been van de prins, meldt De Telegraaf.

Telegraaf 30.11.2020

“Ik vind het vreemd dat een politieke partij mijn naam gebruikt in haar programma”, laat Bernhard weten aan De Telegraaf. Zijn zakenpartner Menno de Jong trok in een e-mail fel van leer tegen de partij, schrijft de krant. Volgens De Jong is er sprake van “populistisch opportunisme” en wordt Bernhards naam slechts gebruikt omdat hij lid is van de koninklijke familie.

Telegraaf 01.12.2020

De PvdA wil dat beleggers die meer dan vijf huizen bezitten meer belasting gaan betalen. Hun huurinkomsten en vermogenswinsten moeten via de inkomstenbelasting worden aangeslagen. Ook wil de partij het mogelijk maken dat gemeentes een woonplicht instellen.

Bernhard, zoon van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven, bezit privé en via verschillende bedrijven zo’n 600 panden in Nederland. Dat zijn behalve woningen ook kantoorgebouwen en winkelcentra. Ook is hij mede-eigenaar van het circuit in Zandvoort.

Telegraaf 08.03.2021

Telegraaf 08.03.2021

Telegraaf 08.03.2021

Verkiezingsprogramma in vogelvlucht

PvdA-lijsttrekker Ploumen: ‘Geef jongeren premie voor aankoop eerste huis’ 

De Partij van de Arbeid wil mensen die een eerste woning willen kopen, tegemoetkomen met een overheidspremie. De partij denkt aan een premie van zo’n 5 procent van de aankoopprijs, met een maximum van 15.000 euro, zei lijsttrekker Lilianne Ploumen bij het NOS op 3-verkiezingsprogramma.

Mocht iemand het huis vervolgens met winst verkopen, dan wil de partij dat het bedrag wordt terugbetaald. “Dan kunnen we weer andere mensen helpen.” Terugbetalen hoeft niet als er verlies wordt gemaakt.

Voorwoord van Lodewijk Asscher

Lees verder

Hoe gaan we om met corona?

Lees verder

Onze kernwaarden

Lees verder

Meer informatie en downloads;

Lees verder

lees: PvdA 2021-2025 Ons plan voor een eerlijker en fatsoenlijker Nederland Printversie

lees: PvdA 2021-2025 Ons plan voor een eerlijker en fatsoenlijker Nederland Samenvatting

lees: PvdA 2021 2025 Ons plan voor een eerlijker en fatsoenlijker Nederland – Samenvatting-in-B1

Lees: Kan Ploumen de PvdA wel uit het slop trekken? Elsevier 18.01.2021

Zie: Toch maar de Linkse samenwerking PvdA-Groenlinks-SP-PvdD-D66 !?!?!?

zie ook; Eindelijk de Linkse samenwerking PvdA + Groenlinks + SP !?!?!? – de nasleep

zie verder : Eindelijk de Linkse samenwerking PvdA + Groenlinks + SP !!!

zie dan ook; Fusie PvdA, GroenLinks, SP ??

zie ook nog: Lijstverbinding PvdA, GroenLinks, SP ??

en zie ook: PvdA-Plus is linkse samenwerking met PvdA + Groenlinks + SP + D66 !!!

zie ook nog: PvdA 70 jaar partijvernieuwing

zie verder ook: Het Rode Bolwerk in Amsterdam is gebarsten – deel 2

zie dan ook nog: De SP-light van Job Cohen viel verkeerd bij de PvdA-achterban

en zie dan ook nog: De PvdA op weg naar SP-light ???

zie verder dan ook: PvdA-SP-GroenLinks-D66 versus een Hete en Rode Lente – deel 2

zie dan ook nog: PvdA-SP-GroenLinks-D66 versus een Hete en Rode Lente !?!?!? deel 1

en zie ook: Manifest Linkse oppositie SP, PvdA, GroenLinks, ChristenUnie en de FNV

zie ook deze nog: Provinciale verkiezingen 02.03.2011 – Groenlinks, PvdA, SP en ook D66 Samen ?

zie verder dan ook nog: Een Links Den Haag – samenwerking SP, Groenlinks en PvdA

zie ook deze dan nog: Geen Samenwerking PvdA, Groenlinks, SP en D66 ?

en zie verder ook: Guusje ter Horst en Jolande Sap – PvdA, Groenlinks en D66 samen

en ook nog: PvdA mobiliseert Nederland in strijd tegen het Rechtse Kabinet Rutte 1-deel 2

en verder ook: De PvdA mobiliseert Nederland in strijd tegen het Rechtse Kabinet Rutte 1 deel 1

Onlinecampagne PvdA draait om Ploumen en de regio

MSN 11.03.2021 De Partij van de Arbeid voert op internet het meest campagne op regionale onderwerpen, vergeleken met andere partijen die bij de verkiezingen kans maken op minstens een zetel. De partij adverteert met filmpjes op Facebook en Instagram die zijn gericht op specifieke regio’s, zoals de gemeente Bodegraven. Ook lijsttrekker Lilianne Ploumen is veel in beeld.

Wie in Utrecht woont, loopt kans op Instagram en Facebook een reclame tegen te komen van de PvdA die gericht is op inwoners van die stad. Die vertelt dat de partij gelijke kansen wil voor alle kinderen en bovendien meer salaris en tijd voor leraren en verpleegkundigen. Deze advertentie is getoond aan maximaal 1000 Utrechters en heeft bij Facebook niet meer dan 100 euro gekost.

De PvdA richt zich tot stemmers in specifieke gemeentes en soms zelfs wijken, zoals Feijenoord in Rotterdam, in vele varianten op deze video. Daarbij worden telkens andere standpunten uitgelicht. “Bij PvdA lijkt het of de regio in dit gedeelte van de campagne leidend is”, zegt onderzoeker Tom Dobber van de Universiteit van Amsterdam (UvA) op basis van gegevens van Facebook, tevens moederbedrijf van Instagram. “Bij andere partijen zie ik dat toch echt minder.”

Diverse groep stemmers

In tegenstelling tot partijen als 50PLUS en SGP – die een hele specifieke achterban hebben – richt PvdA zich volgens Dobber op een diverse groep stemmers. Dit soort partijen doen vaak uitgebreid onderzoek naar wat leeft bij verschillende kiezersgroepen die ze aan willen spreken. Zo weten ze ook welke onderwerpen spelen per regio.

Vorige week gaf de PvdA 33.000 euro uit aan advertenties op Facebook, Instagram, Google en YouTube. Dit betreft uitgaven van de landelijke afdeling, maar ook die van kandidaten, regionale vertakkingen en gelieerde organisaties. Daarmee behoort de partij vergeleken met andere partijen die kans maken op een of meer zetel tot de middenmoot. Het CDA gaf met 158.000 euro veruit het meest uit. Partijen voeren ook campagne door berichten te sturen naar hun volgers op sociale media. Daar hoeven ze de techbedrijven niet voor te betalen.

Internetadvertenties van de PvdA brengen naast regionale thema’s voornamelijk Ploumen onder de aandacht. Die trad laat in de campagne aan als lijsttrekker en is nog relatief onbekend bij stemmers. Peilingbureau I&O Research meldde eerder dat 68 procent van de stemmers Ploumen kende in januari. Bij de lijsttrekkers van de andere grotere partijen was dat doorgaans 80 procent of meer. Overigens staat de lijsttrekker ook centraal in internetcampagnes van veel andere partijen – zoals CDA en VVD.

PvdA-lijsttrekker Ploumen: ‘Geef jongeren premie voor aankoop eerste huis’

NOS 23.02.2021 De Partij van de Arbeid wil mensen die een eerste woning willen kopen, tegemoetkomen met een overheidspremie. De partij denkt aan een premie van zo’n 5 procent van de aankoopprijs, met een maximum van 15.000 euro, zei lijsttrekker Lilianne Ploumen bij het NOS op 3-verkiezingsprogramma.

Mocht iemand het huis vervolgens met winst verkopen, dan wil de partij dat het bedrag wordt terugbetaald. “Dan kunnen we weer andere mensen helpen.” Terugbetalen hoeft niet als er verlies wordt gemaakt.

Ploumen was samen met CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra te gast bij het verkiezingsprogramma. Ze gingen met jongeren in de studio in gesprek over de centrale thema’s zorg en wonen. Ook was er ruimte voor andere onderwerpen en voor vragen die kijkers via sociale media konden stellen.

Een van de eerste vragen ging over woningnood. Een studiogast vroeg zich af wat de partijen willen doen aan het woningtekort in Nederland. Het CDA en de PvdA willen dat er meer woningen worden bijgebouwd. Het CDA mikt op een miljoen nieuwe huizen. “Een kwart daarvan moet beschikbaar komen voor jonge mensen”, aldus Hoekstra.

Ploumen (PvdA) en Hoekstra (CDA) over woningtekort: ‘Meer huizen bijbouwen’

De PvdA wil verder huisjesmelkers aanpakken. “Je hebt maar één huis nodig om in te wonen. Maar sommigen hebben er 590, zoals prins Bernhard”, zei Ploumen. Ze pleit voor belasting op huurinkomsten en wil dat de overheid boetes kan uitdelen als de regels niet worden nageleefd. “Wonen is een verdienmodel geworden.”

Het CDA is daar milder in, maar wil wel dat het onmogelijk wordt om hele blokken woningen op te kopen. Ondernemers mogen wat lijstrekker Hoekstra betreft nog wel een pand verhuren. “Dat moet kunnen.” De overdrachtsbelasting voor een tweede “of zoveelste huis” moet volgens de partij wel fors omhoog.

Kanker, diabetes en hart- en vaatziekten

Een studiogast wil weten hoe de partijen zich willen inzetten om ziektes als kanker, diabetes en hart- en vaatziekten te voorkomen. Beide partijen willen dat mensen makkelijker gezond kunnen leven. “Het is aan ons om gezond leven makkelijker te maken”, zei Ploumen. Dat zou volgens haar kunnen met een suikertaks en de afschaffing van btw op groente en fruit.

Hoekstra sluit zich daarbij aan. Ook pleit hij voor meer onderzoek naar ziektes als alzheimer, obesitas en kanker:

CDA en PvdA: ‘Schaf BTW af op groente en fruit om gezond leven te vergemakkelijken’

Aan het begin van de uitzending reageerden de lijsttrekkers ook op de coronapersconferentie van demissionair premier Rutte en minister de Jonge, eerder vanavond. Ploumen: “Ik vond het eigenlijk een heel slecht verhaal. De cijfers lopen op, de massagesalons gaan open, maar jongeren mogen maar één dag naar school, de universiteiten en de hogescholen blijven dicht?”

Hoekstra, ook demissionair minister van Financiën, is blij dat er meer mogelijk is binnen het onderwijs. “Het is ook belangrijk dat er meer kan op het gebied van sporten (voor jongeren tot 27 jaar, red.) en voor de contactberoepen. Je zou graag meer willen, we hebben er allemaal genoeg van. Maar ik ben blij dat dit nu weer kan.”

Opleidingen in de zorg

Een kijker vroeg via de online community hoe de partijen een opleiding in de zorg aantrekkelijker willen maken voor aankomend studenten. De PvdA wil dat de salarissen voor de zorgmedewerkers omhoog gaan. Daar heeft de partijen eerder voorstellen voor ingediend in de Kamer. “Ik vind het heel teleurstellend dat daar geen meerderheid voor was.”

CDA-lijsttrekker Hoekstra beaamt dat geld inderdaad essentieel is om jongeren te enthousiasmeren voor het vak. Hij pleit dan ook voor een verhoging van het minimumloon en wil de belastingen verlagen voor mensen met een middeninkomen.

Hoe willen PvdA en CDA een opleiding in de zorg aantrekkelijk maken?

En hoe denken de lijsttrekkers eigenlijk over cultuur? Dat vraagt een van de studiogasten zich af. Ze komt uit Brabant en speelt in een dweilorkest. Er komt steeds minder subsidie vrij voor die activiteiten, vertelt ze. Beide politici benadrukken het belang van de cultuursector en willen dat er meer geld voor vrijkomt. “Cultuur brengt ons samen en vertelt ons iets over wie we zijn”, aldus Hoekstra.

Ploumen (PvdA) en Hoekstra (CDA): ‘Meer geld naar cultuur’

De komende dagen gaan andere lijsttrekkers van grote partijen in gesprek met jongeren, behalve PVV-lijsttrekker Geert Wilders; hij sloeg de uitnodiging af. Morgen is het de beurt aan Gert-Jan Segers (ChristenUnie) en Sigrid Kaag (D66). Dat gesprek begint om 20.00 uur.

Je kunt live meekijken via de site en app, de Facebookpagina’s van de NOS en NOS op 3 en de YouTube-pagina van NOS op 3. Via sociale media kan iedereen vragen stellen aan de politici.

Zo ziet het programma voor de rest van de week eruit:

NOS

Wil je andere gesprekken met lijsttrekkers terugkijken of teruglezen? Dat kan:

  • Mark Rutte (VVD): video en artikel.
  • Jesse Klaver (GroenLinks) en Lilian Marijnissen (SP): video en artikel.
  • Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) en Kees van der Staaij (SGP): video en artikel.

BEKIJK OOK;

Ploumen wil massa om Rutte naar links te drukken: ‘Het moet samen met GroenLinks of SP’

AD 17.02.2021 Lilianne Ploumen heeft nog één maand om de PvdA-boodschap aan de man te brengen. Vooralsnog maakt zij zich geen zorgen. ,,Iedereen lijkt alweer vergeten dat wij de grootste werden bij de Europese verkiezingen.’’

Nog geen maand geleden werd Lilianne Ploumen (58) lijsttrekker van de Partij van de Arbeid. Zij moet de partij uit het slop trekken, met nu 9 zetels in de Tweede Kamer en zo’n 12 zetels in de peilingen. ,,We zijn een van de weinige partijen die op winst staan, dat is fijn’’, zegt ze optimistisch. ,,Ik denk dat veel mensen nog niet met de verkiezingen bezig zijn. Mensen vragen zich af wanneer ze gevaccineerd worden, of ze straks nog een baan hebben.’’

Lees ook;

Voordat Ploumen in 2007 de landelijke politiek inging, werkte ze voor verschillende hulporganisaties. Een koperen armband om haar pols herinnert aan die tijd. ,,Deze armband gaat nooit af’’, vertelt ze op de redactie van deze krant. ,,Ik kreeg hem van een vrouw uit Zuid-Ethiopië, waar ik als directeur van Cordaid op bezoek was.

In het bijzijn van de mannen in haar stam vertelde zij over de rite waarbij jongens vrouwen tot bloedens toe slaan, om zo volwassen te worden. Verschrikkelijk. Het was heel dapper van haar om dit te vertellen. Zij gaf mij haar armband en vroeg mij haar nooit te vergeten. Telkens als ik naar de armband kijk, vraag ik mijzelf af: heb ik genoeg voor haar gedaan?’’

Lilianne Ploumen (Pvda) tijdens het Lijsttrekkersdebat op 8 februari. © EPA

U zet zich al jaren in voor vrouwenrechten. Is dit ook in Nederland nog nodig?
,,Ja. We zijn in Nederland echt opgeschoten. Maar nog steeds verdienen vrouwen minder dan mannen voor hetzelfde werk. En ik zie ook wat vier jaar Trump in Amerika voor gevolgen heeft in Nederland: vrouwen bij abortusklinieken worden vaker geïntimideerd. Daar maak ik mij zorgen over.’’

U was minister in het kabinet-Rutte II. De kiezer strafte uw partij genadeloos af voor die regeerperiode. Denkt u dat de kiezer u die tijd heeft vergeven?
,,Iedereen lijkt alweer vergeten dat wij de grootste partij werden bij de Europese verkiezingen in 2019. Ja, in 2017 hebben we hard verloren. Maar de afgelopen vier jaar hebben we echt lessen getrokken uit dat verlies.’’

U moet zich toch zorgen maken: uw achterban wil niet dat u weer samenwerkt met de VVD, maar zoals het er nu uitziet zal dat toch moeten als u iets van uw verkiezingsprogramma wilt verwezenlijken.

,,Weet u, het is echt aan de kiezer nu. Maar niet voor niets hebben we gezegd dat we niet meer in ons eentje als linkse partij in een kabinet stappen. Het moet samen met GroenLinks of SP. Je hebt massa nodig om Rutte naar links te drukken. Dat is een les die we hebben geleerd.’’

Ik vind dat we van bedrijven méér mogen verwachten. Zij profiteren van ons land, dan moeten ze er ook aan bijdragen

De VVD is al wel wat in uw richting opgeschoven: Rutte wil het minimumloon verhogen, lagere huren, invoering van een digitaks voor multinationals…
,,Het is een vrij land hoor, jullie mogen zeggen dat Rutte naar links is opgeschoven. Maar lees toch dat programma en laten we het beestje bij de naam noemen: de VVD is gewoon een rechtse partij.’’

Waar zouden deze verkiezingen volgens u over moeten gaan?
,,We zijn nu allemaal bezig met corona, en dat is logisch. Maar er komt een tijd ná corona. Een tijd waarin dingen die de afgelopen jaren – toen het hartstikke goed ging met Nederland – scheef zijn gegroeid.

Daarom moet het minimumloon fors omhoog, omdat te veel mensen niet kunnen rondkomen van hun betaalde baan. Daarom moet het eigen risico weg, omdat te veel mensen in februari al bang zijn hun zorgrekening niet te kunnen betalen. En daarom moeten we wat doen aan de woningnood: als we de verhuurdersheffing schrappen, houden woningcorporaties weer geld over om voldoende betaalbare huizen te bouwen.’’

Het lukt al jaren niet om genoeg huizen te bouwen. Wat wilt u anders doen dan het kabinet?
,,Naast die verhuurdersheffing moet ook het stikstofprobleem worden opgelost. Daar is dit kabinet niet in geslaagd. Nu kun je bij wijze van spreken nog geen fietspad aanleggen. Een deel van het probleem komt door de intensieve landbouw. We moeten boeren echt helpen de overstap te maken naar meer duurzame vormen van landbouw. En we zullen ook landbouwgrond moeten gebruiken voor woningbouw, anders lukt het niet.’’

Er is ruimte voor meer natuur en meer bouw, zei Lilianne Ploumen maandag in onze live-uitzending van De Lijsttrekkers.

Boeren zeggen: zullen we eens beginnen met een eerlijke prijs voor onze producten?
,,Dat moet ook zeker.’’

Maar dan moeten uw kiezers ook meer betalen voor hun lapje vlees of pak melk.
,,Dat gaat soms om een dubbeltje extra. De verschillen zijn helemaal niet zo groot. Ook voor de gezondheid van mensen is het beter als we de intensieve landbouw afschalen.’’

We moeten iets rechttrek­ken. Maar niet door weer de rekening bij de middeninko­mens of het midden- en kleinbe­drijf te leggen

In uw verkiezingsprogramma staan veel dure plannen: gratis kinderopvang, hogere salarissen in de zorg en het onderwijs. U wilt honderdduizend banen in de publieke sector erbij. Waar wilt u dat allemaal van betalen?
,,Wij geloven dat de staatsschuld wel wat mag oplopen, tot 80 procent van het bruto binnenlands product. We geloven echt niet dat het nu verstandig is te bezuinigen. En we vragen meer belasting van miljonairs en van multinationals.’’

Is het niet erg gemakkelijk om tegen kiezers te zeggen: we gaan veel meer geld uitgeven, maar we hoeven niet te bezuinigen en alleen de rijken gaan meer betalen?
,,Nee, want er is veel scheefgegroeid in ons land.

Er zijn zo veel mensen die geen betaalbaar huis meer kunnen vinden. Dan moeten we iets rechttrekken. Maar niet door weer de rekening bij de middeninkomens of het midden- en kleinbedrijf te leggen.’’

Tijdens de viering van het 75-jarig bestaan van de PvdA, afgelopen weekend, zei u dat Nederland een vereniging moet worden. Wat bedoelt u daarmee?
,,Daarmee bedoel ik dat je samen een doel hebt.

Bij een sportvereniging zetten mensen zich ervoor in dat er op zaterdag gevoetbald kan worden. En bij de volkstuinvereniging zorgen we ervoor dat de boel netjes wordt bijgehouden en gezellig blijft. Je doet het niet voor jezelf, maar voor elkaar. Daar wordt iedereen beter van.

Zo zou het ook met het land moeten. We zijn ver van dat ideaal afgedreven. Als je ziet dat bedrijven bijvoorbeeld wel dividend uitkeren aan hun aandeelhouders, maar hun personeel geen loonsverhoging gunnen. Iedereen moet bijdragen. Ik vind dat we van bedrijven méér mogen verwachten.

Zij profiteren van ons land, dan moeten ze er ook aan bijdragen. Hetzelfde geldt voor mensen met veel vastgoed die flink verdienen aan hoge huren, terwijl er te weinig betaalbare woningen zijn.’’

Lilianne Ploumen in het Textielmuseum tijdens de viering van het 75-jarig bestaan van de PvdA. © ANP

We horen u voortdurend over bedrijven en rijken die meer moeten bijdragen. Maar wat verwacht u van de gewone man in die nationale vereniging?
,,Nederland is een land van verenigingen waar heel veel mensen zich voor inzetten. Mensen dragen echt wel hun steentje bij. Kijk naar al die mensen die elke dag naar hun werk gaan, helpen op de school van hun kinderen en voor hun ouders zorgen. Juist daarom moet het niet alleen van hen komen. Bedrijven kunnen hier geld verdienen, juist omdat al die mensen dat elke dag doen.’’

U bent nog maar kort lijsttrekker, net als Wopke Hoekstra bij het CDA…
(Lacht) ,,Hoho, hij is vier weken langer lijsttrekker: dat is twee keer zo lang.’’

Hoekstra verlegde nog wat accenten in het CDA-programma na zijn aantreden…
,,En de verkeerde ook: hij sloopte de verhoging van het minimumloon eruit! Nou ja!’’

Waarom heeft u niets veranderd in het PvdA-programma nadat u het stokje overnam van Lodewijk Asscher?
,,Dat is me aangeboden. Maar dat wilde ik niet. Lodewijk en ik hebben samen in de fractie gezeten en we hebben samen aan dit programma gewerkt. Er zat geen licht tussen ons.’’

Er moet toch iets in dat programma zitten waar u het niet mee eens bent?
,,Nee, echt niet.’’

Ploumen: Verhoging minimumloon is breekpunt voor PvdA en ‘nog geen gelopen race’

AD 15.02.2021 Voor de PvdA is een flink hoger minimumloon een breekpunt aan de formatietafel. ,,Het is nog geen gelopen race”, zei lijsttrekker Lilianne Ploumen vanmiddag in de eerste aflevering van de verkiezingsserie De Lijsttrekkers op deze nieuwssite.

Dinsdag 16 februari 2021 komt SP-lijsttrekker Lilian Marijnissen langs op onze redactie. Van 16 tot 17 uur gaat ze live in gesprek over de komende Tweede Kamerverkiezingen. Stel nu je vraag.

Op een vraag van een kijker welke politieke punten niet onderhandelbaar zijn, antwoordde Ploumen dat een forse verhoging in stappen van het minimumloon, dat nu rond de 10 euro ligt, een breekpunt is. ,,Heel veel mensen kunnen nu niet rondkomen dus moet het minimumloon echt omhoog. Want veel van deze mensen hebben ons door de crisis heen geholpen. En dan gaat de AOW ook omhoog, want die is gekoppeld aan het minimumloon.”

De PvdA vindt dat je in Nederland van je werk moet kunnen leven. Alle werkenden verdienen een fatsoenlijk loon, aldus de partij. Toch zijn er steeds meer werkende armen en mensen die een baan hebben, soms zelfs banen combineren, maar niet rondkomen aan het einde van de maand. Ploumen meent daarom dat in een aantal jaar het minimumuurloon naar 14 euro moet.

Lees ook;

Nu wil de PvdA ‘een eerste grote stap zetten’ aldus de lijsttrekker, die vanmiddag niet aangaf om hoeveel extra loon het dan gaat. Ze verwees naar de doorrekeningen van de verkiezingsprogramma’s, die snel komen. ,,Dan kunnen we ook zien hoe de andere partijen er precies in zitten.”

Heel veel partijen hebben in hun verkiezingsprogramma een hoger minimumloon staan. Toch zegt Ploumen: ,,Zij moeten het ook echt willen en een dubbeltje gaat niet helpen; het moet een forse stap zijn. Het is nog geen gelopen race.”

Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat niet als censuur, maar omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen via deze link.

Lijsttrekker Lilianne Ploumen tijdens De Lijsttrekkers © ANP

Ploumen (PvdA): zonder ‘forse stap’ minimumloon niet in coalitie

MSN 15.02.2021 De PvdA gaat niet in een coalitie als in het regeerakkoord plannen voor een flink hoger minimumloon ontbreken. Dat zei lijsttrekker Lilianne Ploumen in de serie De Lijsttrekkers op de website van het AD. Voor Ploumen is het verhogen van het minimumuurloon een zogenoemd breekpunt.

Overigens lijkt een hoger minimumloon na de verkiezingen een voldongen feit: vrijwel alle partijen pleiten voor het verhogen van het minimale salaris dat iemand per uur verdient. Maar niet overal staat even duidelijk met hoeveel het minimumloon omhoog moet. Veel linkse partijen en de bonden willen dat het van ongeveer 10 euro nu naar 14 euro per uur gaat.

Ploumen belooft dat ze geen genoegen zal nemen met “een dubbeltje”. Het moet een “forse stap” zijn, zegt de PvdA-voorvrouw.

PvdA-lijsttrekker Ploumen: hogere belastingen voor rijken en grote bedrijven

NOS 14.02.2021 De PvdA trapt de verkiezingscampagne af met plannen tegen “vermogensongelijkheid”. De partij wil hogere belastingen voor multinationals, miljonairs en “pandjesbazen”. Ook wil de partij een “digitaks” voor techbedrijven als Google en Facebook.

De winstbelasting ofwel de vennootschapsbelasting moet omhoog van 25 naar 30 procent voor winsten boven 200.000 euro, vindt de partij. En er moet een “prins Bernhard-belasting” komen voor verhuurders met meerdere woningen. Huurinkomsten zijn nu nog niet belast, de waarde van de panden is wel belast.

Ook de vermogensbelasting voor mensen met meer dan 1 miljoen euro wordt wat de partij betreft verhoogd.

Coronacrisis

Partijleider Ploumen koos dit thema voor haar toespraak aan het begin van de campagne van haar partij voor de Kamerverkiezingen van maart. Ook in het verkiezingsprogramma pleit de partij voor verandering van het belastingstelsel.

Ploumen zegt dat de coronacrisis de vermogensongelijkheid vergroot. “Tussen grote bedrijven die profiteren van de crisis en mensen in de horeca, de retail en de cultuur voor wie het vijf voor twaalf is. Tussen leerlingen die thuis geholpen worden met huiswerk en de kinderen die uit het zicht zijn verdwenen toen de scholen sloten.”

Vereniging

Zij ziet Nederland liever als een vereniging met meer saamhorigheid. “We winnen samen en bij verlies zijn we allemaal even verdrietig.” Grote bedrijven ontduiken de belasting en profiteren ondertussen van subsidies, is haar verwijt.

De PvdA-lijstrekker vindt dat haar concurrenten VVD-lijsttrekker Rutte en CDA-lijsttrekker Hoekstra geen plan hebben voor de economische en sociale gevolgen van de coronacrisis.

Ploumen vindt dat zij de rekening van de crisis bij de verkeerde mensen neerleggen.

Ploumen: “Zij zien Nederland als een multinational met een winst- en verliesrekening. Dat leidt tot verdeeldheid, terwijl we juist behoefte hebben aan saamhorigheid.”

75 jaar

De Partij van de Arbeid viert dit jaar zijn 75-jarig bestaan. “Bij de oprichting van de PvdA vonden sociaaldemocraten, vooruitstrevende liberalen, rooms-katholieken, en protestants-christelijken elkaar. Zij wilden strijd voeren voor een eerlijke samenleving”, zei Ploumen. “En die missie is nu nog net zo actueel als 75 jaar geleden.”

Ploumen ging vandaag ook de straat op met “Bloemen van Ploumen” zoals haar campagneteam het noemt:

lilianne Ploumen@PloumenLilianne

https://pbs.twimg.com/media/EuMIZZzWYAAhdLy.jpg

Leraren, verpleegkundigen, agenten: iedere dag doen ze ontzettend belangrijk werk voor ons allemaal. En in de coronacrisis onder moeilijkere omstandigheden dan normaal. Reden om hen rond #valentijnsdag te verrassen met een bloemetje!

BEKIJK OOK;

PvdA-lijsttrekker Ploumen haalt uit naar corona-optredens Rutte

Telegraaf  14.02.2021 vdA-leider Lilianne Ploumen heeft op het digitale verjaardagsfeest van haar partij de aanval geopend op VVD en CDA. De sociaaldemocraat wil een andere weg in slaan door multinationals, miljonairs en ’pandjesbazen’ zwaarder te belasten.

Verder wil de PvdA een digitaks invoeren voor grote techbedrijven als Google en Facebook. Ploumen stelt in een toespraak tussen de weefgetouwen van het Textielmuseum in Tilburg dat het tijd is om het „rechts-liberale denken failliet te verklaren” en van Nederland een „vereniging” te maken.

Kritiek op persconferenties Rutte

Volgens de kersverse lijsttrekker is dat ’heel anders’ dan het kabinet van Rutte en Hoekstra: „Zij zien Nederland als een multinational met een winst en verliesrekening.” Ploumen haalt uit naar de vele corona-optredens van de demissionair minister-president en VVD-lijsttrekker: „Persconferentie na persconferentie, maar geen plan hoe het verder moet met corona. Geen echte oplossingen voor de diepe sociale crisis waar Nederland in zit.”

Ook over CDA-leider Hoekstra is Ploumen venijnig: „Zijn eerste daad als lijsttrekker van het CDA? Het schrappen van de verhoging van het minimumloon. Zijn tweede daad? Een voorstel om de vergoeding van commissarissen van staatsbedrijven te verhogen met 15 tot 20%.”

Verkiezingen

Ondanks de kritische woorden laat Ploumen na haar toespraak weten dat de PvdA beide partijen niet wil uitsluiten. „De PvdA wil wel alleen in het kabinet met een andere linkse partij”, zegt de sociaaldemocraat. Hoort D66 ook in die categorie? „We delen een aantal progressieve waarden, maar ze moeten op sociaaleconomisch terrein dan nog wel wat opschuiven.”

Opvallend is dat SP-leider Lilian Marijnissen deze campagne samenwerking met de VVD niet meer uitsluit. Bij Buitenhof recenseerde ze het succes van rechts in de peilingen als een politieke kentering: „De VVD schuift onze kant op. De politieke winst is dat we het politieke midden naar links trekken.”

VVD

Ploumen deelt die analyse niet: „Ik vind dat de VVD helemaal niet naar links opschuift.” De PvdA vierde in Tilburg het 75-jarig bestaan in het Textielmuseum. Het scheelde bij de vorige verkiezingen niet veel of de partij was zelf een museumstuk geworden door een historisch slechte uitslag. Zondag telt de partij 13 virtuele zetels in de peiling van De Hond. Linkse concurrenten GL en SP moeten het ieder doen met 9 zetels.

BEKIJK MEER VAN; verkiezingen partijen en bewegingen Lilianne Ploumen Mark Rutte Lilian Marijnissen Volkspartij voor Vrijheid en Democratie Partij van de Arbeid Facebook

PvdA-leider Ploumen wil welvaart herverdelen voor Nederland als ‘vereniging’

AD 14.02.2021 Multinationals, miljonairs, pandjesbazen en grote techbedrijven moeten meer belasting betalen. Het geld dat dit oplevert, wil PvdA-lijsttrekker Lilianne Ploumen steken in betere zorg en onderwijs en betaalbare huizen. ,,Zo herverdelen we onze welvaart. En kunnen we investeren in het Nederland na corona”, zei Ploumen tijdens de 75-jarige verjaardag van de PvdA in Tilburg.

Het steekt Ploumen dat de grotere bedrijven ‘steeds meer macht’ krijgen, en ‘profiteren van de crisis en de groeiende ongelijkheid’. ,,Het beste voorbeeld is misschien wel Booking.com. Jarenlang weinig belasting betalen, hand op houden als het moeilijk wordt en vervolgens de medewerkers op straat zetten”, zei de PvdA-leider over het Amsterdamse bedrijf waarbij wereldwijd hotels geboekt kunnen worden.

Lees ook;

In een groot deel van Nederland zou deze dagen carnaval worden gevierd. Ploumen, geboren Maastrichtse, is ook liefhebber. Zij prees carnaval als een feest dat mensen samenbrengt. ‘Arm en rijk, jong en oud’ die samen werken aan carnavalswagens en -pakken. ,,Dat is een voorbeeld van het Nederland dat ik voor ogen heb. Nederland als vereniging.”

Armoede

Ploumen pleit voor een ‘koerswijziging’ ten opzichte van het ‘kabinet Rutte-Hoekstra’. Zo zette de PvdA’er zich af tegen de VVD en CDA. ,,Want als we de balans opmaken van de afgelopen kabinetsperiode dan zien we dat vanaf dag één vooral de topinkomens, miljonairs en multinationals moesten worden ontzien.” Ondertussen, zegt ze, nam de armoede toe. ,,Het aantal daklozen is gestegen. Er slapen 8.500 kinderen in de crisisopvang. Elke nacht. De voedselbanken kunnen de toestroom nauwelijks aan.”

Ook haalde Ploumen uit naar de ‘slepende en eindeloze lockdown’ die ‘zonder plan en perspectief’ is. ,,Vinden we dat normaal? Is dat hoe we in Nederland met elkaar omgaan?” vroeg de PvdA-lijsttrekker. Zij gaf echter geen alternatief voor het huidige lockdownbeleid. Wel stelde ze dat Rutte ‘geen echte oplossingen aandraagt voor de diepe sociale crisis waar Nederland in zit’.

Ongelijkheid

,,We weten wie de rekening van de crisis straks gaat betalen als het aan VVD, CDA en de werkgeverslobby ligt”, zei Ploumen. ,,Zij willen de rekening van de crisis neerleggen bij mensen die van de bijstand moeten rondkomen, bij huurders en bij iedereen die zorg nodig heeft.” De ongelijkheid, zei de PvdA’er, wordt dan ‘alleen maar groter’.

Volgens haar is het tijd voor ‘een nieuwe en progressieve lente in ons land’. ,,De sociaaldemocratie heeft de verzorgingsstaat opgebouwd. Dat kunnen we weer doen.” De PvdA staat in de peilingen nu op tussen de elf en dertien zetels. Maar Ploumen verwees naar de Europese verkiezingen van 2019, waar de PvdA de grootste werd. ,,Ook nu kunnen we weer verrassen. Let maar op.”

Ploumen wil liever niet in kabinet als PvdA gaat meeregeren

MSN 07.02.2021 Mocht de PvdA na de verkiezingen gaan meeregeren in een nieuwe coalitie, dan blijft PvdA-leider Lilianne Ploumen liever in de Tweede Kamer dan dat ze als minister of staatssecretaris in het kabinet gaat zitten. Dat zegt ze in WNL op Zondag.

Wel erkent ze dat de vraag haar enigszins overvalt. “Ik ben pas 21 dagen partijleider, dit is niet het eerste waar ik aan dacht.” Ploumen volgde Lodewijk Asscher op, die aftrad vanwege zijn rol in de toeslagenaffaire.

De PvdA wil alleen meeregeren als ook GroenLinks deelneemt aan de coalitie en als het minimumloon omhoog gaat. Ze zegt “liever niet” met de VVD van Mark Rutte te regeren. Die partij staat nu op ongeveer 35 zetels in de peilingen, de PvdA scoort ongeveer 13.

Activiste

Ploumen denkt dat ze in de Kamer goed het PvdA-geluid kan laten horen. Ze beschouwt zichzelf eerder als activiste dan als politica, zegt ze zondag. Ze vindt het belangrijk dat “activistische politici” in het parlement “opkomen voor hun zaak”.

Aan invloed hoeft de PvdA volgens Ploumen niet in te boeten, mocht zij als partijleider in de Kamer blijven. “De PvdA heeft dan natuurlijk hartstikke veel invloed door andere PvdA’ers die in het kabinet plaatsnemen.” Ook wijst ze erop dat politiek leiders vaker in de Kamer blijven. Zo bleef Diederik Samsom als PvdA-leider Kamerlid toen de VVD en PvdA de Rutte II-coalitie vormden.

Eerder was Ploumen minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking in het kabinet Rutte II.

Ploumen leidt PvdA liever vanuit de Kamer dan als vicepremier

NOS 07.02.2021 PvdA-lijsttrekker Lilianne Ploumen wil haar partij na de verkiezingen liever als fractievoorzitter in de Tweede Kamer leiden, dan als vicepremier in een nieuw kabinet-Rutte. Dat heeft ze gezegd in het tv-programma WNL op Zondag.

Ploumen herhaalde dat ze het liefst zelf premier wil worden, maar in de peilingen ligt de VVD onder leiding van premier Rutte nog altijd ruim voor op alle andere partijen. Mocht de PvdA met die partij een nieuw kabinet vormen, dan zal Ploumen ervoor kiezen om Kamerlid te blijven, zei ze desgevraagd.

‘PvdA-geluid laten horen’

“U overvalt me een beetje met die vraag. Maar ik wil er ook niet voor weglopen. En ik zou zeggen dat ik dan liever in de Kamer wil.” Ze denkt dat ze vanuit de Kamer “hartstikke goed het PvdA-geluid kan laten horen en dan heb ik veel invloed in het kabinet door de PvdA-ministers die daarin zitten.”

Onder het VVD-PvdA-kabinet Rutte II leidde toenmalig PvdA-leider Diederik Samsom de partij ook vanuit de Tweede Kamer. Lodewijk Asscher was in dat kabinet namens de PvdA vicepremier en minister van Sociale Zaken.

Ploumen nam een paar weken geleden het stokje over van Asscher als lijsttrekker. Hij vertrok vanwege zijn rol in de toeslagenaffaire. Ze herhaalde nog eens dat haar partij niet in een kabinet gaat zonder GroenLinks of de SP en dat ze alleen meedoet als het minimumloon wordt verhoogd.

BEKIJK OOK;

PvdA-partijvoorzitter haalt uit naar kritische leden die vertrek Asscher eisten

AD 23.01.2021  Partijvoorzitter Nelleke Vedelaar van de PvdA heeft tijdens een digitaal partijcongres uitgehaald naar kritische leden. Zij neemt het de leden kwalijk dat zij de positie van de inmiddels opgestapte partijleider Lodewijk Asscher ter discussie hebben gesteld.

Vorige week stapte Asscher op vanwege zijn rol in de toeslagenaffaire. De druk liep op nadat een groepje kritische PvdA-leden in een partijmotie het vertrek van Asscher had geëist. Deze motie van wantrouwen werd uiteindelijk verworpen, maar kreeg wel steun van 33 procent van de leden.

Lees ook;

PvdA-partijvoorzitter Nelleke Vedelaar. © ANP

Tijdens het digitale PvdA-verkiezingscongres, vandaag vanuit Meppel, plaatst partijvoorzitter Nelleke Vedelaar vraagtekens bij de kritiek binnen de eigen achterban. Ze gaat een werkgroep vragen met voorstellen te komen om iets te doen aan de aanvallen op ‘de integriteit en de kwaliteit van politici en gewone vrijwilligers’.

,,Lodewijk heeft zelf geconcludeerd dat de discussie te veel over hem ging’’, zegt Vedelaar. ,,Dat is verdrietig, en ik heb daar ook heel veel respect voor. Maar er moet me ook wat van het hart. Ik heb als voorzitter nu een aantal keer meegemaakt dat we in onze partij, in onze ledenkamer, onze mensen ter discussie stellen. Ik vraag me oprecht af of dat de manier is waarop we dat moeten doen.’’

Eerder tijdens het congres zei Vedelaar dat ‘politiek van grote mensen is’. ,,En we kunnen allemaal tegen een stootje. Maar hou elkaar een beetje heel.’’

Ploumen

Op het verkiezingscongres wordt Kamerlid en oud-minister Lilianne Ploumen op het schild gehesen als nieuwe lijsttrekker. Zij moet ervoor zorgen dat de PvdA electoraal uit het dal klimt. De partij stond vorige week op zo’n tien zetels in de peilingen, terwijl de PvdA tot 2017 nog met 38 zetels in de Kamer zat.

Tijdens het congres stemde ruim 99 procent van de leden in met het PvdA-verkiezingsprogramma voor de verkiezingen op 17 maart. Ook is een amendement aangenomen om 1 mei – Dag van de Arbeid – tot nationale feestdag uit te roepen. Verder willen de leden dat het btw-tarief op biologische producten naar 0 procent gaat.

Is Ploumen de nieuwe verlosser? Dit zijn haar kansen

AD 23.01.2021 Lukt het Lilianne Ploumen om voor de Partij van de Arbeid een goede verkiezingsuitslag te behalen? Zij heeft slechts zeven weken om op de radar te komen bij het grote publiek. ,,Ploumen is geen stemmenkanon.’’

Vandaag viert de PvdA het feestje dat ze eigenlijk een week geleden hadden willen vieren. Lodewijk Asscher zou vorige week zaterdag op het schild worden gehesen als lijsttrekker voor de verkiezingen op 17 maart. Maar twee dagen eerder stapte hij plotseling op vanwege zijn rol in de toeslagenaffaire.

Lees ook;

Met stoom en kokend water schoof de PvdA afgelopen maandag Kamerlid en oud-minister Lilianne Ploumen (58) naar voren als nieuwe partijleider. Bij een digitaal verkiezingscongres, vanuit Meppel, krijgt zij vandaag de zegen van de leden om de lijst aan te voeren. Daarmee heeft de PvdA voor het eerst in haar geschiedenis een vrouwelijke lijsttrekker.

Lilianne Ploumen werd afgelopen maandag door de PvdA gepresenteerd als lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen. © ANP

Maar met een vrouw bovenaan de lijst is de PvdA lang niet meer uniek. Ook directe concurrent D66 gaat de verkiezingen in met een vrouwelijke leider: Sigrid Kaag. Bij de concurrent op links, de SP, voert Lilian Marijnissen al ruim drie jaar de lijst aan. En dan is er nog de Partij voor de Dieren, met Esther Ouwehand aan het roer.

,,Dat Ploumen een vrouw is, maakt niet veel uit’’, denkt voormalig PvdA-Kamerlid en campagne-expert Jacques Monasch. ,,Zij is niet de enige. En daarbij heeft ze deze week haar momentum gemist. In de pers kwam het niet veel verder dan: ‘goh, het is een vrouw’. Ze had ook kunnen zeggen: met deze drie punten ga ik voor de PvdA de verkiezingen in.’’

Lodewijk Asscher bij een demonstratie tegen het inreisverbod dat Trump instelde voor inwoners uit islamitische landen. © Hollandse Hoogte / ANP

Uit een peiling van EenVandaag van vorig weekend blijkt dat Ploumen voor PvdA-kiezers niet de gedroomde lijsttrekker is, hoewel 73 procent haar ‘acceptabel’ vindt als opvolger van Asscher. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb scoorde beter: 80 procent van de PvdA’ers had hem een acceptabele lijsttrekker gevonden.

De peiling liet ook zien dat Ploumen buiten haar eigen achterban een flinke aantrekkingskracht heeft. Van de GroenLinks-kiezers zegt 32 procent een stem op de PvdA te overwegen als Ploumen aan het roer staat. Bij de SP is dat 31 procent en bij D66 is dat 27 procent. Hoewel D66 en de andere linkse partijen er momenteel niet florissant voor staan in de peilingen, kan Ploumen dus wel kiezers bij hen wegsnoepen.

Lodewijk Asscher en Lilianne Ploumen tijdens de uitslagenavond van de Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen in 2019. © Hollandse Hoogte / ANP

,,Toch is Ploumen geen stemmenkanon’’, zegt Peter Kanne, politiek onderzoeker bij I&O Research. ,,Toen zij nog minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking was in het kabinet-Rutte II scoorde Ploumen een 5,3. Dat was gemiddeld, niet slecht. Maar wel beduidend slechter dan twee andere PvdA’ers die destijds minister waren: Lodewijk Asscher en Jeroen Dijsselbloem.’’

Maar dat was een andere tijd, waarin Ploumen een andere rol had. Deze week trad zij voor het eerst als PvdA-leider op bij grote debatten in de Tweede Kamer. Zij viel op, onder meer door zich af te zetten tegen de ‘politieke spelletjes’ van D66, GroenLinks en SP. Die partijen wilden dat de avondklok later zou beginnen dan 20.30 uur. ,,Ik ben niet geïnteresseerd in een halfuurtje eerder of een halfuurtje later’’, sprak Ploumen.

© Guus Schoonewille

Het is de vraag of Ploumen met dit optreden ook opvalt bij het grote publiek. Ze heeft niet lang de tijd om bekendheid te verwerven. ,,Ik verwacht dat de PvdA terug gaat veren naar de positie van vóór de toeslagenaffaire, toen de partij op zo’n vijftien zetels in de peilingen stond’’, zegt Kanne. ,,Maar bijvoorbeeld twintig zetels lijken mij onhaalbaar.’’

Binnen de PvdA is er hoop op meer. ,,Als de toeslagenaffaire doorettert, hebben we als PvdA pech’’, zegt een prominent partijlid. ,,Maar andere partijen staan er ook niet goed voor: de SP stijgt niet, GroenLinks zakt nog steeds en het ‘Kaag-effect’ bij D66 is als sneeuw voor de zon verdwenen. Iemand moet toch de progressieve kiezer aan zich binden.’’

PvdA: samenwerking sociale partijen is noodzakelijk (msn.com)

MSN 23.01.2021  De PvdA koerst net als GroenLinks aan op samenwerking met andere progressieve en sociale partijen om een vuist te maken tegen de VVD van premier Mark Rutte. “Met de linkse partijen samenwerken voor een beter Nederland. Dat is ook nodig, want als we dat niet doen is er maar één die lacht, en dat is de VVD vanuit het torentje”, zegt de kersverse PvdA-leider Lilianne Ploumen zaterdag tijdens het verkiezingscongres van haar partij in Meppel. “Het kan echt anders. Politiek doet ertoe.”

De leden bevestigden tijdens het online-congres haar lijsttrekkerschap, als opvolger van Lodewijk Asscher. Hij stapte op in verband met de toeslagenaffaire, waarbij hij als minister in een vorig kabinet ook betrokken was. Ploumen dankte Asscher voor zijn inzet de afgelopen jaren, waarin hij de PvdA “door een moeilijke periode heeft geloodst. Onder zijn leiding zijn we weer opgestaan. Hij gaf de PvdA weer kleur op de wangen. En wist als oppositieleider het rechtse beleid van Rutte III bij te stellen. Hij zorgde voor inhoudelijke vernieuwing”, aldus Ploumen.

Net als haar voorganger geeft Ploumen aan dat de PvdA onder haar leiding niet in een coalitie zal samenwerken met de PVV van Geert Wilders en Forum voor Democratie van Thierry Baudet. “Want ons land is van ons allemaal.” Ze sneerde dat VVD en CDA desnoods wel samenwerken met Forum om de touwtjes in handen te krijgen, zoals in Brabant het geval was.

Ongelijkheid

De eerste vrouwelijke lijsttrekker van de PvdA wees erop dat door de coronacrisis de ongelijkheid groter is geworden. “We moeten de regie weer in handen nemen bij zaken die te belangrijk zijn om aan de markt over te laten.” De PvdA wil dat het minimumloon omhoog gaat. “Anders gaan wij niet in een nieuw kabinet. Het moet anders, eerlijker.” Dat maakt een coalitie met het CDA al moeilijker. “Wat is er van dat gedachtegoed nog over bij het CDA van Wopke Hoekstra? Zijn eerste daad als lijsttrekker? Het schrappen van de verhoging van het minimumloon in het verkiezingsprogramma”, aldus Ploumen.

Wat Ploumen betreft moet Nederland na de coronacrisis niet terug naar het oude normaal. “We moeten naar een béter normaal. Een beter normaal, waarin niemand meer is dan een ander. Maar ook niet minder.” Volgens haar sluit de VVD de ogen voor de verdeeldheid in de samenleving. “Ze zijn het gevoel kwijt voor wat mensen normaal vinden. Ze doen nu vlak voor de verkiezingen of ze bekeerd zijn en naar het midden zijn opgeschoven. Maar hun politieke kompas wijst gewoon naar rechts.”

Ploumen op PvdA-congres: ’Toeslagaffaire is schuld van rechts’

MSN 23.01.2021 De toeslagaffaire is de schuld van rechts. Met die beschuldiging heeft Lilianne Ploumen als nieuwe lijsttrekker van de PvdA de aanval geopend op VVD en CDA en zich losgemaakt van beleid dat de partij zelf heeft helpen vormgeven.

„Voor veel Nederlanders voelt het alsof ze minder zijn dan een ander”, zei Ploumen, variërend op de les die ze van haar ouders kreeg en die ze nu als campagneslogan gebruikt: ’Je bent niet meer dan een ander, maar ook niet minder dan een ander’. „Omdat ze niet gehoord worden, machteloos in een hoek worden gedrukt, achterna gejaagd door de overheid. Zoals is gebeurd bij de toeslagenaffaire. Als gevolg van een systeem dat door rechts is bedacht. Waarbij het rondpompen van geld en efficiency-denken het grootste goed werd.”

Tijdens het partijcongres in Meppel, eerder uitgesteld nadat Lodewijk Asscher zich terugtrok als lijsttrekker, ging Ploumen zowat voorbij aan de rol van de PvdA in de nietsontziende fraudejacht van de Belastingdienst die duizenden gezinnen in de problemen bracht. Maar bij Asscher, als minister van Sociale Zaken verantwoordelijk voor de toeslagen, was de hand in eigen boezem oprecht geweest, vond Ploumen. Het aftreden van het kabinet was dat niet, zo redeneerde de voormalige minister van het vorige kabinet.

Smoezen

„Echt verantwoordelijkheid nemen is dan een zeldzaamheid in de politiek. Dus toen ik deze week in de Tweede Kamer tegenover de hoofdrolspelers Rutte en Hoekstra stond, kreeg ik met de minuut meer respect voor Lodewijk.” Ze waarschuwde haar achterban niet te geloven ’in de smoezen van Rutte en Hoekstra’. „Want dit kabinet treuzelt al jaren met compensatie. En intussen zitten ouders nog steeds in onzekerheid en in de schulden. Dus kom bij mij niet aan met zogenaamde praktische bezwaren. Hoekstra, regel het! Vandaag nog.”

’Prins Bernhard-belasting’

Ploumen kon als nieuwe partijleider amper nieuwe accenten zetten – het verkiezingsprogramma is immers al klaar. Wel onderstreepte ze waarin de PvdA verschilt van VVD en CDA. De sociaaldemocraten willen immers het minimumloon omhoog en de zorgpremie naar beneden en een belasting voor huisjesmelkers, die de partij de ’Prins Bernhard-belasting’ blijft noemen. „En we hebben gezien dat Mark Rutte bereid is om alles te doen om maar in het Torentje te blijven. Dat is de echte Rutte-doctrine. Alsof het zijn eigendom is. Alsof een VVD-makelaar de erfpacht van het Torentje eeuwigdurend heeft afgekocht.”

Standje

Eerder op de dag had partijvoorzitter Nelleke Vedelaar de achterban nog een standje gegeven om de aanvallen op Lodewijk Asscher die diens val inluidden als lijsttrekker. „Ik heb als voorzitter vaak meegemaakt dat we onze mensen ter discussie stellen. Ik vraag me oprecht af of dat de manier is waarop we dat moeten doen.”

Of Ploumen voor een verkiezingszege kan zorgen? Eurocommissaris Frans Timmermans, die vanaf zijn zolderkamer in Brussel het congres toesprak, denkt van wel. „Lilianne Ploumen zal de PvdA naar de overwinning leiden. Daar ben ik van overtuigd.”

Ploumen wil PvdA behoeden voor nieuwe nederlaag: ‘Ik ga voor dubbele getallen’

AD 18.01.2021 In nog geen twee maanden tot de Tweede Kamerverkiezingen moet Lilianne Ploumen (58) de harten van PvdA-kiezers heroveren. Haar partij staat op een schamele tien zetels in de peilingen. ,,Ik ga voor dubbele getallen.’’

In een vrijwel lege theaterzaal in Amsterdam-Osdorp – kort bij haar huis – heeft Lilianne Ploumen zich vanmiddag gepresenteerd als nieuwe PvdA-lijsttrekker. Door de coronaregels was er geen ruimte voor enthousiaste partijleden, knuffels of applaus. ,,Gelukkig zijn de theaterstoelen wel rood’’, zegt Ploumen over haar uitzicht vanaf het podium.

U heeft het afgelopen weekend getwijfeld of u lijsttrekker zou worden. Waar zat die twijfel in?

,,Je moet over sommige dingen gewoon een nachtje slapen. Het is een grote en een hele mooie opdracht. Er is heel veel te veranderen in Nederland. Ik wil zeker weten dat ik de persoon ben die dat kan doen. En ik vond dat ik het mijzelf moest gunnen om de voors en tegens af te wegen. Zondagochtend heb ik besloten om het te doen. Khadija Arib en ik keken elkaar toen in de ogen. We hadden gezegd: één van ons twee gaat het doen. En ik sta hier nu voor u.’’

Lilianne Ploumen © ANP

Als minister voor Ontwikkelingssamenwerking en Kamerlid kwam u op voor vrouwenrechten. Wordt dat het belangrijkste thema in uw campagne?

,,Ik blijf mij zeker inzetten voor vrouwenrechten. Dat is PvdA-eigen. Er is op dat vlak nog veel te bevechten. Mijn motivatie is heel erg gelegen in het bestrijden van ongelijkheid. Ik zie dat de ongelijkheid in Nederland en de wereld alleen maar groter wordt. De twintig rijkste mannen ter wereld hebben evenveel vermogen als alle vrouwen in Afrika. We moeten afscheid nemen van die ongelijkheid, dat kan door het bieden van bestaanszekerheid. Dat klinkt heel ambitieus, maar het kán wel.’’

U zat samen met Asscher in het vorige kabinet, Rutte II. Dat kabinet ligt nu onder vuur vanwege de toeslagenaffaire. Kleeft die affaire niet ook aan u?

,,Ik vind dat we met elkaar moeten onderzoeken: hoe heeft dit kunnen gebeuren? Niet oppervlakkig, maar écht willen begrijpen hoe dit kon gebeuren en hoe we dit kunnen voorkomen. Mensen wachten nu nog steeds op compensatie. Hoe kan dat? Dit is een opdracht voor ons allemaal, ik voel dat zo.’’

Maar u zat zélf in dat kabinet. Neemt u uzelf niets kwalijk?

,,We moeten niet vergeten dat kabinet Rutte I, met gedoogsteun van de PVV, al koos voor de koers ‘harder, harder, harder’. En was het maar zo dat we eerder hadden gezien wat voor ellende dit heeft veroorzaakt. Het is zaak dat we nu met z’n allen bedenken hoe we dit in de toekomst anders kunnen doen.’’

Vind u eigenlijk dat Mark Rutte kan aanblijven als VVD-lijsttrekker?

,,Kijk, elke partij gaat over zijn eigen lijsttrekker. Maar hij is natuurlijk wel zwaar beschadigd hierdoor. Vooral ook door zijn reactie. Ik kijk uit naar het debat met de Tweede Kamer.’’

U heeft nog maar twee maanden de tijd om u te laten zien aan Nederland. Hoe gaat u dat doen in coronatijd?

,,Normaal sta ik hier op het Osdorpplein om rozen uit te delen. Ik heb de stille hoop dat we dat de laatste weken misschien nog mogen doen. Maar misschien is dat te optimistisch. Het zal dus vooral gaan via Zoom-meetings. Daarvan staan er al een heleboel in mijn agenda.’’

Hoeveel zetels denkt u te gaan halen?

,,Ik ga voor dubbele getallen. Zoveel mogelijk.’’

Stel dat u na 17 maart kunt meedoen met de formatie. Uw voorganger Lodewijk Asscher wilde per se met GroenLinks het kabinet in. Hoe denkt u daarover?

,,Voor mij is het ondenkbaar dat we in een kabinet stappen zonder GroenLinks of de SP. Ik ga Jesse Klaver en Lilian Marijnissen heel snel uitnodigen om daarover te praten.’’

Asscher zei dat hij premier wil worden. Is dat ook uw ambitie?

,,Elke lijsttrekker moet premier willen worden. Dus ik ook.’’

Lilianne Ploumen (links) en koningin Máxima tijdens een handelsmissie in Brazilië. Ploumen was tussen 2012 en 2017 minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. © Hollandse Hoogte / ANP

Wie is beoogd PvdA-lijsttrekker Lilianne Ploumen?

NOS 18.01.2021 Als de PvdA-leden ermee instemmen, maakt Lilianne Ploumen haar kwartet compleet van sociaaldemocratische topfuncties. In chronologische volgorde: partijvoorzitter, minister voor Ontwikkelingssamenwerking, Tweede Kamerlid en dus naar alle waarschijnlijkheid lijsttrekker en partijleider.

Het had op allerlei manieren anders kunnen lopen – politieke loopbanen verlopen vaak onvoorspelbaar – en bij Ploumen had zelfs de partij een andere kunnen zijn. Voordat ze zich in 2003 aansloot bij de PvdA, was ze lid van GroenLinks.

Armoede en sociale ongelijkheid wonnen het van de groene thema’s. Dat is ook terug te zien in haar niet-politieke loopbaan. Ploumen werkte na een studie maatschappijgeschiedenis onder meer voor de hulporganisaties Foster Parents Plan, Mama Cash en Cordaid.

Melkboer

Nu, als kandidaat-lijstrekker, zegt ze dat ze wil opkomen voor mensen die zich minder voelen dan een ander. “Als de overheid zich tegen je keert. Als je niet serieus wordt genomen omdat je een vrouw bent. Als je niet gehoord wordt.”

Want je minder voelen, is onnodig. Dat heeft de dochter van een Maastrichtse melkboer van huis uit meegekregen. “Je meer dan een ander voelen ook, trouwens”, voegde ze daaraan toe tijdens de perspresentatie in een theater bij haar om de hoek in Amsterdam-Osdorp.

Lilianne Ploumen: ja, ik ben klaar voor het lijsttrekkerschap

Al na vier jaar lidmaatschap nam haar PvdA-carrière een vlucht. In zes rondes won Ploumen in 2007 de voorzittersverkiezing van partijprominent Jan Pronk. Partijvoorzitters staan doorgaans weinig in de schijnwerpers, maar wat velen is bijgebleven, is het zetje dat ze als voorzitter gaf aan partijleider Job Cohen.

In het staartje van haar voorzitterschap gaf Ploumen in een interview met de Volkskrant een aanzet voor het vertrek van de toenmalig fractievoorzitter, die geen hoge ogen gooide. “Er zit veel meer in de partij dan hij er nu uithaalt”, zei ze onder meer. Een paar maanden daarna vertrok Cohen, die later de kritiek van zijn voorzitter een dieptepunt noemde.

Superploumen

Ploumens volgende functie was minister voor Ontwikkelingssamenwerking in het kabinet Rutte II. In die rol verwierf ze internationaal faam met de oprichting van She Decides. Daarmee sprong ze op de bres voor seksuele voorlichting en veilige abortus in ontwikkelingslanden.

Het baarde opzien dat Ploumen het initiatief startte omdat de Amerikaanse president Trump de financiering beëindigde van organisaties die vrouwen helpen bij abortus. En dat er uiteindelijk bijna 400 miljoen euro binnengehaald werd.

In het tv-programma Zondag met Lubach leverde She Decides de toenmalig minister de bijnaam Superploumen op, met bijbehorende cartoon:

VPRO

Het was niet allemaal hosanna, Ploumen kreeg als minister ook kritiek. Onder meer toen er een rapport verscheen waarin stond het effect van het geld dat ze aan ontwikkelingssamenwerking besteedde niet meetbaar was. Als antwoord nam ze twee dozen vol rapportages en evaluaties mee naar een Kamerdebat.

Na haar ministerschap werd Ploumen Kamerlid, al was dat nog kantje boord. Ze kwam de Kamer in met voorkeurstemmen. Nummer 10 staan op de lijst bleek niet genoeg omdat de PvdA-fractie bij de verkiezingen in 2017 werd gekortwiekt, van 38 naar 9 zetels.

Een klap

In de Tweede Kamer had ze de portefeuilles buitenlandse zaken en zorg. De afgelopen jaren maakte Ploumen zich onder meer sterk voor de terugkeer van de pil in het basispakket en voor keuzehulp voor zwangere vrouwen. Ook was ze vicevoorzitter van de PvdA-fractie.

Dat kan je zien als voorsorteren op het fractievoorzitterschap. De titel van haar pas verschenen autobiografie De deur naar de macht suggereert helemaal dat ze het leiderschap ambieerde.

Overigens was het naar eigen zeggen niet haar plan om nu leider van de PvdA te worden. Ze noemde het vertrek van Asscher vorige week een klap waar ze ontdaan van was en sprak vandaag over een “paar hele rare dagen” die ze achter de rug heeft. “Ik moest mij afvragen, ben ik er klaar voor?”

 Lodewijk Asscher @LodewijkA

Heel veel succes @PloumenLilianne !💪🌹#pvda ##TK2021

Haar antwoord luidt ‘ja’ en als het partijcongres dat komende weekend ook zegt, wordt de 58-jarige Ploumen de eerste vrouwelijke partijleider van de sociaaldemocraten. En als het even kan, wordt ze ook nog de eerste vrouwelijk premier van Nederland, zei ze vandaag. “Elke lijsttrekker moet het Torentje ambiëren.”

Of het zo ver komt, is wel sterk de vraag. Over twee maanden zijn de verkiezingen en de PvdA staat op dit moment tussen de tien en twaalf zetels in de Peilingwijzer. Mocht het toch zo ver komen, dan moet er wel nog minstens één andere linkse partij meedoen in het kabinet. Voorbeschouwend op de formatie noemde Ploumen het vandaag ondenkbaar dat de PvdA als enige linkse partij in een kabinet zou gaan zitten.

BEKIJK OOK;

Lilianne Ploumen nieuwe lijsttrekker van de PvdA: ‘Ik ben er klaar voor’

AD 18.01.2021 PvdA-Kamerlid en oud-minister Lilianne Ploumen (58) wordt de nieuwe lijsttrekker van de PvdA. Vanmiddag is ze door de partij voorgedragen in haar woonplaats Amsterdam.

Tijdens een bijeenkomst in de Meervaart te Amsterdam zei Ploumen: ,,Ja, ik ben er klaar voor. Ik besef, corona heeft ons leven op zijn kop gezet, en ook komende maanden worden nog spannend en onzeker. Maar laten we daarna samen voor een beter normaal zorgen. Waarin niemand meer is dan een ander, maar ook niet minder.”

Lees ook;

De nieuwe kandidaat-lijsttrekker gaf in haar speech een stem aan mensen ‘die niet gehoord worden’. ,,Samen kunnen we het verschil maken. Samen kunnen we de wereld aan.” Ze noemde onder meer haar rol bij She decides, een wereldwijde actiegroep voor vrouwenrechten. Maar ook de ondernemers en cultuursector.

Lilianne Ploumen. © ANP

Aanhoudende discussie

Ploumen volgt Lodewijk Asscher op, die vorige week opstapte na aanhoudende discussie over zijn rol in de toeslagenaffaire. De PvdA zette Ploumen eerder als nummer drie op de kieslijst, achter Asscher en Khadija Arib. Van Arib was bekend dat zij graag door wil als Kamervoorzitter.

De uit Maastricht afkomstige Ploumen is sinds 2017 Kamerlid voor de PvdA. Daarvoor was zij voor die partij minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking in het tweede kabinet-Rutte. In een verder verleden was zij landelijk voorzitter van de PvdA.

© ANP

Het partijbestuur van de PvdA gaf vorige week al aan haast te willen maken met de benoeming van een nieuwe lijsttrekker. De Tweede Kamerverkiezingen zijn op 17 maart. Ploumen wordt de eerste vrouwelijke PvdA-lijsttrekker in de geschiedenis van de partij.

Volgens voorzitter Nelleke Vedelaar heeft Ploumen het verhaal van de PvdA in haar haarvaten zitten. ,,Ze bezit het type leiderschap dat Nederland nodig heeft.”

Ambitieus

Ploumen staat bekend als ambitieus. Ze schreef onlangs haar boek met de veelzeggende titel De deur naar de macht. Het beschrijft de opkomst van de dochter van een melkboer die als minister een wereldwijde succesvolle coalitie smeedde tegen het anticonceptiebeleid van president Trump.

Ploumen ligt goed in de partij, maar ook daarbuiten. Er wordt van haar gezegd dat ze snapt hoe het spel om de macht wordt gespeeld. Zo gaf ze als partijvoorzitter politiek leider Job Cohen een duwtje richting uitgang. En informeerde ze haar premier Mark Rutte pas over SheDecides, toen de internationale actie om vrouwen zelfbeschikking te geven over hun eigen lichaam al op touw was gezet.

Lees ook (Premium)
Lilianne Ploumen heeft één missie: de PvdA uit het slop trekken. Met de keuze voor Ploumen gaat de PvdA voor het eerst in haar geschiedenis de Tweede Kamerverkiezingen in met een vrouwelijke lijsttrekker.

Onder vuur

Asscher lag al een tijd onder vuur vanwege zijn rol in de toeslagenaffaire. Asscher blijft tot de verkiezingen in maart aan als Kamerlid, maar vertrekt daarna. Daardoor moest de PvdA op het allerlaatste moment op zoek naar een nieuwe partijleider.

De druk op Asscher liep de laatste weken enorm op. Een groep kritische PvdA-leden eiste het vertrek van de partijleider. Daarover zegt Asscher in een filmpje op Facebook: ,,Er is de afgelopen tijd ook veel gesproken over mijn rol in die affaire. Ja, ik was minister van Sociale Zaken in die vorige grote crisis die ons land bezighield. Nee, ik wist niet dat de Belastingdienst een onrechtmatige jacht had geopend op duizenden gezinnen.’’

Van dertien naar elf zetels

Hoewel Asscher (46) vindt dat hij als minister veel goeds heeft gedaan, stapte hij toch op. ,,Ik hoop vurig dat op 17 maart een sterkere PvdA wordt gekozen, omdat ik denk dat dat essentieel is voor een eerlijke toekomst. Omdat ik vind dat we het moeten hebben over het Nederland na corona. Maar ik stel vast dat de discussie over mijn rol op dit moment het niet mogelijk maakt om daarvoor te zorgen. Daarom heb ik mijn positie als lijsttrekker ter beschikking gesteld. Ik zal mijn mandaat als gekozen volksvertegenwoordiger uitdienen, maar stel me niet opnieuw verkiesbaar.’’

De toeslagenaffaire wordt Asscher door de kiezer zwaar aangerekend, kwam eerder deze week naar voren uit een peiling van onderzoeksbureau I&O Research. De PvdA zakte daarin van dertien naar elf zetels. De partij is nu met negen mensen vertegenwoordigd in de Tweede Kamer.

Lilianne Ploumen voorgedragen als PvdA-lijsttrekker: “na bijna 75 jaar staat er een vrouw aan het roer”

Den HaagFM 18.01.2021 Bij de Haagse fractie van de PvdA wordt enthousiast gereageerd op de voordracht van Lilianne Ploumen als nieuwe lijsttrekker voor de partij bij de Tweede Kamerverkiezingen. “Blij met onze nieuwe lijsttrekker Lilianne Ploumen. En ook een beetje ontroerd: na bijna 75 jaar staat er nu dan toch echt een vrouw aan het roer van PvdA”, schrijft fractievoorzitter Mikal Tseggai. PvdA-wethouder Martijn Balster zegt verguld te zijn met de voordracht: “Een fantastische lijsttrekker voor onze partij: sociaal, eerlijk, van de menselijke maat. Op naar een mooie verkiezingsuitslag.”

Op het partijcongres wordt zaterdag de kandidatenlijst definitief vastgesteld, wanneer de partijleden akkoord gaan met de lijst zal ze de eerste vrouwelijke partijleider van de PvdA worden. Ploumen stond voor de komende verkiezingen al op een derde plek op de kandidatenlijst. De partij zocht een nieuwe aanvoerder na het vertrek van Lodewijk Asscher, hij trad vorige week terug vanwege zijn rol in de toeslagenaffaire.

Ploumen zit sinds 2017 dankzij voorkeurstemmen in de Tweede Kamer. Daarvoor was ze minister voor Ontwikkelingssamenwerking in het tweede kabinet Rutte namens de sociaaldemocraten. Van 2007 tot en met 2012 was ze partijvoorzitter bij de PvdA.

PvdA draagt Lilianne Ploumen voor als lijsttrekker

NOS 18.01.2021 Lilianne Ploumen wordt als het aan het PvdA-bestuur ligt de nieuwe lijsttrekker bij de Tweede Kamerverkiezingen. Zaterdag houdt de partij een digitaal congres om de lijst, inclusief lijsttrekker, definitief vast te stellen.

Ploumen wordt dan de opvolger van Lodewijk Asscher, die vorige week terugtrad vanwege zijn rol in de toeslagenaffaire. “Ik heb een paar rare dagen achter de rug”, zei ze op de perspresentatie in Amsterdam. “Ik moest mij afvragen, ben ik er klaar voor? Ja, zeg ik vandaag.”

Lilianne Ploumen: ja, ik ben klaar voor het lijsttrekkerschap

De kandidaat-lijstrekker zei dat ze wil opkomen voor mensen die zich minder voelen dan een ander. “Als je niet serieus wordt genomen omdat je een vrouw bent. Als je niet gehoord wordt.”

Alvast voorbeschouwend op de formatie na de verkiezingen noemde Ploumen het “ondenkbaar” dat de PvdA in een kabinet zou gaan zonder andere linkse partij. Asscher had iets dergelijks eerder ook afgesproken met GroenLinks-leider Klaver.

Minister en voorzitter

Ploumen stond als nummer 3 op de lijst en trad de afgelopen dagen al op als waarnemend fractievoorzitter. Daarvoor was ze vice-fractievoorzitter.

De 58-jarige Ploumen heeft ruime ervaring in Den Haag. In kabinet Rutte II was ze minister voor Ontwikkelingssamenwerking. In die rol verwierf ze internationaal enige faam door de oprichting van She Decides. Daarmee zamelde ze geld in voor seksuele voorlichting en veilige abortus in ontwikkelingslanden. Ze startte dat initiatief toen president Trump de financiering beëindigde van organisaties die vrouwen helpen bij abortus.

Ploumen kwam na haar ministerschap in de Kamer met voorkeurstemmen. Ze stond bij de verkiezingen van 2017 op plaats 10 van de PvdA-lijst, terwijl de partij negen zetels haalde. Van 2007 tot en met 2012 was Ploumen voorzitter van de PvdA.

Als het lijsttrekkerschap van Ploumen komend weekend definitief wordt, is ze de eerste vrouwelijke partijleider van de sociaaldemocraten.

BEKIJK OOK;

Lilianne Ploumen lijsttrekker PvdA

Telegraaf 18.01.2021 Lilianne Ploumen is de nieuwe lijsttrekker van de PvdA. Zij wordt vanmiddag voorgedragen in Amsterdam. Zaterdag wordt haar lijsttrekkerschap tijdens het congres van de partij bekrachtigd. Ploumen neemt het stokje over van Lodewijk Asscher, die vorige week opstapte vanwege zijn rol in de toeslagenaffaire.

Ploumen loopt al een tijdje mee op het Binnenhof. Zo was ze minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking in het tweede kabinet van Rutte. Daarvoor was ze partijvoorzitter van de PvdA.

In 2017 ging ze aan de slag als Kamerlid. De PvdA behaalde toen tijdens de verkiezingen met negen zetels een dramatisch resultaat. Ploumen stond op nummer 10 op de kieslijst maar kwam door voorkeursstemmen alsnog de Kamer in.

BEKIJK MEER VAN; partijen en bewegingen overheid Partij van de Arbeid Lilianne Ploumen

Lilianne Ploumen voorgedragen als nieuwe lijsttrekker van PvdA

NU 18.01.2021 Lilianne Ploumen is maandag door het bestuur van de PvdA voorgedragen als de nieuwe lijsttrekker van de partij. De leden stemmen zaterdag over de voordracht, maar dat lijkt zo kort voor de Tweede Kamerverkiezingen slechts een formaliteit.

Na het vertrek van Lodewijk Asscher is de PvdA op zoek naar een nieuwe partijleider die de sociaaldemocraten door de Tweede Kamerverkiezingen moet loodsen.

Met Ploumen kiest de PvdA voor een ervaren partijlid met een schat aan politieke ervaring. Ploumen was eerder voorzitter van de PvdA en heeft ervaring als minister. In het vorige kabinet bekleedde zij de post van minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

In die rol maakte zij internationaal naam door met de campagne #SheDecides op te komen voor vrouwenrechten, nadat de Amerikaanse president Donald Trump de financiering voor internationale organisaties die zich inzetten voor veilige abortussen had stopgezet.

Ploumen zit sinds 2017 in de Tweede Kamer, waar zij zich onder meer bezighoudt met de portefeuilles Buitenlandse Zaken en Volksgezondheid.

Positieve Ploumen stelt zich voor als lijsttrekker van PvdA

Asscher stelt zich toch niet verkiesbaar

Asscher maakte vorige week bekend zich toch niet verkiesbaar te stellen voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart. Hij verklaarde zijn positie als lijsttrekker op te geven, vanwege de “discussie” in de Kamer rondom zijn rol in de toeslagenaffaire.

Asscher lag sinds de publicatie van het vernietigende onderzoek naar de affaire bij een deel van de PvdA onder vuur. Tussen 2012 en 2017 was hij als minister van Sociale Zaken betrokken bij de toeslagenaffaire.

Asscher legt uit waarom hij zich terugtrekt als lijsttrekker

Lees meer over: Politiek lilianne ploumen PvdA

Lilianne Ploumen nieuwe lijsttrekker PvdA: ‘Ja, ja, ik ben er klaar voor’

RTL 18.01.2021 Lilianne Ploumen wordt de nieuwe lijsttrekker van de PvdA. Dat melden bronnen aan RTL Nieuws. De 58-jarige Ploumen volgt hiermee Lodewijk Asscher op, die vorige week opstapte vanwege zijn rol in de toeslagenaffaire.

Ploumen (58) werd geboren als dochter van een melkboer. Ze was minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking in het tweede kabinet van Rutte. Daarvoor was ze partijvoorzitter van de PvdA.

Ze richtte She Decides op voor veilige abortussen en kraamzorg in arme landen. Na haar ministerschap werd ze in de Kamer gekozen met voorkeursstemmen.

Voorkeur voor een vrouw

“De PvdA hoopt dat ze zich met een nieuwe lijsttrekker komende verkiezingscampagne niet alleen hoeven te verdedigen voor fouten die in het verleden zijn gemaakt, maar ook de ruimte hebben om te vertellen hoe ze de toekomst zien”, zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers.

Mogelijke kandidaten van buiten Den Haag wilden of konden niet. Daarop is besloten de kandidatenlijst af te lopen. “Partijvoorzitter Nelleke Vedelaar had de voorkeur voor een vrouwelijke lijsttrekker. Op nummer twee stond de huidige Kamervoorzitter Arib. Maar het is dus de nummer drie geworden, Lilianne Ploumen.”

Ploumen: ‘Ja, ja ik ben er klaar voor’

“Ik heb even getwijfeld. Ik heb er een paar dagen de tijd voor genomen. Maar ik ben er klaar voor”, zei  Lilianne Ploumen tijdens de presentatie. “Samen kunnen we het verschil maken.”

Ploumen is de nummer drie op de PvdA-lijst: “Arib, de nummer twee, en ik hebben elkaar aangekeken na het vertrek van Lodewijk Asscher. Eén van ons twee gaat het doen, hebben we tegen elkaar gezegd. En ik werd het.”

De nieuwe lijsttrekker vervolgt: “Ik verheug me er enorm op om samen met de leden van de PvdA campagne te gaan voeren. Het moet echt anders en we hebben mooie plannen. Het moet weer gaan over de toekomst. Een toeslagenaffaire mag nooit meer gebeuren. We moeten allemaal onderzoeken, wat er er anders moet. We willen heel graag vooruitkijken.”

De PvdA doet het matig in de peilingen. Of Ploumen denkt mee te dingen voor een plek in het Torentje? “Dat lijkt mij wel; het tij is te keren. Elke lijsttrekker moet het torentje ambiëren.”

Asscher stapte op

De benoeming van de nieuwe lijsttrekker wordt bekrachtigd op het digitale partijcongres, dat komende zaterdag gehouden wordt.

De PvdA moest op zoek naar een nieuwe leider, omdat Lodewijk Asscher zich vorige week donderdag terugtrok vanwege zijn rol in de toeslagenaffaire.

Concurrent voor D66

Ook al zit Ploumen al een aantal jaar in Den Haag, voor velen zal ze toch nog een fris gezicht zijn, zegt Schreinemachers. “Met een vrouw als lijsttrekker concurreert de PvdA ook direct met D66, dat de hele campagne heeft gebouwd rond het idee dat je met een stem op D66 voor het eerst een vrouw in het torentje kunt krijgen.”

Er is alleen nog wel heel weinig tijd tot de verkiezingen.”Ploumen heeft maar twee maanden om de kwakkelende peilingen voor de PvdA om te zetten in een klinkende overwinning op 17 maart. Makkelijk zal dat niet zijn.”

 

Lees ook:

Waarom de nieuwe PvdA-leider een andere koers moet varen dan Asscher

Andere kanshebbers

Ook Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam, werd genoemd voor de belangrijke vacature. Net als Frans Timmermans, de oud-minister en sinds 2019 Eurocommissaris en vicevoorzitter van de Europese Commissie.

Maar Timmermans liet op voorhand weten niet beschikbaar te zijn.

RTL nieuws; Link in bio

Lilianne Ploumen moet PvdA uit het slop trekken

AD 18.01.2021 Lilianne Ploumen (58) is de nieuwe lijsttrekker van de Partij van de Arbeid. De Amsterdamse oud-minister volgt Lodewijk Asscher op, die vorige week opstapte vanwege de toeslagenaffaire. Ploumen heeft één missie: de PvdA uit het slop trekken.

Een grote verrassing was het niet te noemen. Om 12.00 uur vanmiddag heeft het PvdA-bestuur Lilianne Ploumen naar voren geschoven als nieuwe lijsttrekker. Haar naam zong al rond sinds Lodewijk Asscher vorige week terugtrad als partijleider. Ploumen werd gezien als topfavoriet voor de functie, samen met Kamervoorzitter Khadija Arib en de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb.

Lees ook;

Lilianne Ploumen (PvdA) wordt lijsttrekker van de PvdA. © ANP/Sem van der Wal

Toen vanochtend duidelijk werd dat de PvdA haar nieuwe lijsttrekker zou presenteren in theater De Meervaart in Osdorp – en níet op het partijbureau in Den Haag – waren alle ogen al gericht op Ploumen. Zij woont immers in de buurt, in Slotervaart.

Vrouwelijke lijsttrekker

Met de keuze voor Ploumen gaat de PvdA voor het eerst in haar geschiedenis de Tweede Kamerverkiezingen in met een vrouwelijke lijsttrekker. Alleen Jeltje van Nieuwenhoven kwam in 2002 in de buurt van die functie: zij werd toen in een intern referendum verslagen door Wouter Bos. Zaterdag komt het PvdA-congres digitaal bijeen om Ploumens kandidatuur te bekrachtigen.

Ploumen (58) groeide op in Limburg. Haar moeder wilde verpleegkundige worden, schreef ze in november 2020 in een boek over haar weg van dochter van een melkboer naar minister. Maar daar was geen sprake van, meisjes hoefden niet door te leren, vond Ploumens opa. Ploumen deed dat wel. Ze ging maatschappijgeschiedenis studeren in Rotterdam, maakte carrière bij goede-doelenorganisaties en werd in 2007 voorzitter van de PvdA. In 2012 werd ze minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Ploumen bij een persconferentie over SheDecides in Brussel op 1 maart 2017. © EPA

Ze vergaarde in het laatste jaar van kabinet-Rutte II wereldwijd bekendheid toen ze met SheDecides een eigen internationaal abortusfonds lanceerde als reactie op de toen net nieuwe Amerikaanse president Donald Trump, die de geldkraan voor vrouwenprojecten in het buitenland dichtdraaide.

Joggingbroek

Presentator Arjen Lubach beeldde Ploumen af in een Supermanpak en noemde haar ‘Superploumen’. Ploumen lag op dat moment in haar joggingbroek op de bank, zei ze in februari 2017 in een interview met deze krant, ‘zoals je dat op zondagavond doet’. ,,Ik zei tegen mijn man ‘volgens mij gaat dit over mij’. De media-aandacht was anders dan ze was gewend. ‘omdat eigenlijk iedereen het een goed idee vond’. Ze zette een foto van ‘Superploumen’ in haar werkkamer. Later gaf premier Mark Rutte haar nog een T-shirt met die afbeelding.

Ze kreeg als minister ook kritiek. Zo bleek uit een rapport dat het voor de Kamer onmogelijk was om vast te stellen of het geld dat in ontwikkelingssamenwerking wordt gestoken wel effectief wordt besteed. Ze pareerde die kritiek door twee dozen met evaluaties en rapportages mee te torsen naar de Tweede Kamer. ,,De Kamer heeft alle informatie al”, zei ze erbij.

Waarom de nieuwe PvdA-leider een andere koers moet varen dan Asscher

RTL 18.01.2021 Toen afgelopen donderdag bekend werd dat Lodewijk Asscher terugtrad als partijleider en daarmee als kandidaat lijsttrekker, begon het grote speculeren over wie hem zou moeten opvolgen.

Minstens zo belangrijk lijkt mij echter de vraag wie het partijprogramma, waarin veel aandacht voor sociale ongelijkheid en discriminatie, het meest overtuigend en principieel kan uitventen. En daarmee geloofwaardig is om af te rekenen met de derde weg die de partij lange tijd heeft aangehangen. Met als resultaat dat de sociaaldemocraten veel te lang als bijzettafel van een rechts neoliberaal beleid hebben gefungeerd.

Bovendien, het verkiezingsprogramma volgend, zou het iemand moeten zijn die kan uitleggen waarom de strijd tegen discriminatie niets te maken heeft met (linkse) identiteitspolitiek, maar een noodzakelijk onderdeel is van de wens om een eerlijker samenleving te creëren.

En daar heeft het de afgelopen decennia nogal eens aan ontbroken. Bevangen door de angst voor het populisme, dat met Fortuyn voor het eerst ferm de kop op stak, kon menig PvdA-politicus de verleiding om iets flinks over immigranten of allochtonen te roepen niet weerstaan.

De voorbeelden zijn bekend. Van de ‘kutmarokkanen’ van Oudkerk in 2002 tot het alarmistische ‘Code Oranje’-opiniestuk tegen het openen van de Europese binnengrenzen voor Roemenen en Bulgaren door Asscher en de cultureel-conservatieve Britse journalist David Goodhart uit augustus 2013.

En nog in het najaar van 2019 bleek Asscher in een Amsterdams zaaltje vol kritische partijgenoten niet helemaal afkerig van de strenge aanpak van migranten, zoals voorgestaan door zijn Deense evenknie Mette Frederiksen. In Denemarken kwamen ze zelfs met een ‘gettoplan’, dat autoriteiten de mogelijkheid geeft bewoners aldaar (hoofdzakelijk migranten) strenger te straffen en mensen te dwingen te verhuizen om de bevolking meer te mengen.

Lees ook:

Wat als de rellende Urkse jongeren een Turkse achtergrond hadden gehad?

Voor zover de Deense socialisten hun traditionele kiezers weer terug hebben weten te lokken, was de prijs daarvoor hoog: namelijk het met huid en haar overnemen van de extreme-rechtse anti-immigratiekoers. Bovendien wonnen andere linkse partijen, zoals de Groenen en de Sociaal Liberalen juist stemmen met een principiële campagne tégen vreemdelingenhaat.

Nog afgezien van de kwestie of een etnocentrisch anti-immigratie-programma past binnen het socialistische ideaal, is het zeer de vraag of de strategie om lager opgeleide kiezers, zeg maar de witte arbeidersklasse, weer voor zich te winnen, op de langere termijn wel verstandig is. Hoewel experimenteel onderzoek suggereert dat sociaaldemocraten met een anti-migratie agenda kiezers bij rechts weg kunnen lokken, verliezen ze degenen die zich hier niet in kunnen vinden. Een probleem dat ook bij de SP speelt.

Bovendien, zoals politiek wetenschapper Cas Mudde heeft laten zien, vergeten veel mensen dat de traditionele achterban van partijen als de PvdA al decennialang afbrokkelt, naar verhouding sowieso kleiner wordt, en dus niet kan worden verklaard door de veel recentere successen van rechtse populisten. En rechts-radicale partijen (en dat geldt ook voor Trump) putten maar zeer ten dele uit dezelfde vijver als links.

Het grootste probleem is echter dat meegaan in het anti-migratiedenken uiteindelijk het rechtspopulistische frame legitimeert dat alle sociale problemen te wijten zijn aan nieuwkomers. En dan met name degenen uit het ‘niet-Westen’, een even vage als stigmatiserende term. Zo stralen politici ter linkerzijde die de ‘terugwin-strategie’ aanhangen uit dat rechtse populisten eigenlijk wel gelijk hebben, maar dat hun oplossing veel te radicaal is.

Dat beeld wordt nog versterkt door er (impliciet) vanuit te gaan dat die lager opgeleide arbeidersachterban wit is. Daardoor worden Nederlanders met een migratieachtergrond buitenspel gezet, want zij behoren blijkbaar niet tot de kring van de gedroomde (bezorgde) burger. Terwijl het evenzeer mensen zijn die hun brood verdienen in slachthuizen, verdeelcentra, supermarkten, in kinderopvangcentra, het onderwijs, beveiligingsbedrijven, de politie en de bouw.

Dat betekent niet dat de PvdA, en links meer algemeen, voor open grenzen moeten zijn (daar is vrijwel niemand voor en is sinds 1914 ook nooit aan de orde geweest), maar wel dat degenen die hier wonen en werken erbij horen en gelijk behandeld moeten worden. En laat dit, samen met het terugdringen van sociale ongelijkheid, nu de kern van het nieuwe PvdA-verkiezingsprogramma zijn.

Als de nieuwe partijleider die boodschap overtuigend wil uitdragen, dan moet hij of zij niet alleen breken met het neoliberale programma dat de partij sinds de jaren negentig heeft gesteund, maar ook een bewuste inclusieve koers varen. En dat is geen ‘regressief linkse identiteitspolitiek’, maar ouderwetse solidariteit met burgers in de knel, ongeacht hun herkomst, en de erkenning dat Nederland door zijn ligging en economie een migratiesamenleving is.

 Leo Lucassen

@Leolucassen

Leo Lucassen is hoogleraar arbeids- en migratiegeschiedenis en Directeur van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis. Volgen

meer: Lodewijk Asscher PvdA Immigratie

PvdA presenteert nieuwe lijsttrekker, partijcongres op zaterdag

Telegraaf 18.01.2021 De PvdA maakt maandag om 12.00 uur bekend wie de nieuwe lijsttrekker wordt, nu Lodewijk Asscher zich naar aanleiding van de toeslagenaffaire heeft teruggetrokken. De benoeming wordt bekrachtigd tijdens een digitaal partijcongres op zaterdag 23 januari.

Asscher stapte op als lijsttrekker om te voorkomen dat de nasleep van de toeslagenaffaire zijn partij zou schaden. Vorige maand verscheen een vernietigend rapport over de zaak, waar hij als minister van Sociale Zaken in het vorige kabinet ook nauw bij betrokken was.

Vele duizenden ouders werden de dupe van een nietsontziende jacht op fraude met de kinderopvangtoeslagen. Zij werden ten onrechte beschuldigd van gesjoemel en moesten enorme bedragen terugbetalen. Dat was mede het gevolg van beleid dat op het ministerie van Sociale Zaken werd bepaald.

Het partijbestuur van de PvdA gaf vorige week al aan haast te willen maken met de benoeming van een nieuwe lijsttrekker. De Tweede Kamerverkiezingen zijn op 17 maart.

Meer over de mogelijke opvolger van Lodewijk Asscher in een nieuwe podcast Afhameren met Wouter de Winther:

BEKIJK MEER VAN; lokale verkiezingen Lodewijk Asscher Den Haag Partij van de Arbeid

Lilianne Ploumen lijsttrekker PvdA

Telegraaf 18.01.2021  Lilianne Ploumen is de nieuwe lijsttrekker van de PvdA. Dat melden ingewijden aan De Telegraaf. Zij wordt vanmiddag voorgedragen in Amsterdam.

Zaterdag wordt haar lijsttrekkerschap tijdens het congres van de partij bekrachtigd. Ploumen neemt het stokje over van Lodewijk Asscher, die vorige week opstapte vanwege zijn rol in de toeslagenaffaire.

Ploumen loopt al een tijdje mee aan het Binnenhof. Zo was ze minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking in het tweede kabinet van Rutte. Daarvoor was ze partijvoorzitter van de PvdA.

In 2017 ging ze aan de slag als Kamerlid. De PvdA behaalde toen tijdens de verkiezingen met negen zetels een dramatisch resultaat. Ploumen stond op nummer 10 op de kieslijst maar kwam door voorkeursstemmen alsnog de Kamer in.

BEKIJK MEER VAN; overheid partijen en bewegingen Lilianne Ploumen Partij van de Arbeid

Asscher wilde premier worden, maar rol in toeslagenaffaire nekte hem

NOS 14.01.2021 Vorige week zei Lodewijk Asscher nog dat juist hij bij uitstek geschikt is om het vertrouwen van de burgers in de overheid te herstellen. Hij had als oud-minister van Sociale Zaken weliswaar een belangrijke rol gespeeld in de toeslagenaffaire, maar met al zijn ervaring zou hij de komende jaren als geen ander de slachtoffers kunnen vertegenwoordigen.

“Ik ben de enige oppositieleider die weet hoe het is om in een regering te zitten. En ik ben de enige oud-minister die vanuit de Kamer vier jaar volksvertegenwoordiger is geweest”, zei de PvdA-leider, die vanochtend bekendmaakte dat hij zich terugtrekt als lijsttrekker. Het bleek buiten de waard gerekend. Binnen en buiten de partij stelden critici dat Asscher vanwege zijn verantwoordelijkheid in de toeslagenaffaire niet meer geloofwaardig was als lijsttrekker.

‘Broedermoord’

Lodewijk Asscher (46) werd eind 2016 lijsttrekker van de PvdA. De leden verkozen hem boven de zittende leider Diederik Samsom, die daarop direct uit de Tweede Kamer vertrok. De harde strijd tussen de twee partijprominenten deed de partij, vlak voor de verkiezingen, geen goed. Een deel van de achterban sprak van “broedermoord”.

De PvdA leed in maart 2017 een historisch verlies. De partij verloor 29 zetels en hield er nog negen over. Zijn rivalen in de Tweede Kamer mogen Asscher er in debatten nog graag aan herinneren dat hij als vicepremier en minister in het VVD-PvdA-kabinet-Rutte II, aansprakelijk is voor veel beleid waartegen hij nu in het geweer komt.

Toeslagenaffaire

Lodewijk Asscher was in het kabinet-Rutte II vice-premier en minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. In die rol was hij medeverantwoordelijk voor de affaire met de kinderopvangtoeslag. Daarin moesten duizenden ouders ten onrechte grote sommen geld terugbetalen, waardoor velen grote financiële problemen kregen.

Voor de parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag bood Asscher zijn excuses aan. Hij zei dat hij weliswaar aan een ander stelsel werkte, waarin ouders niet zo hard zouden worden aangepakt, maar dat dit niet genoeg was. Hij had niet in de gaten gehad hoeveel ouders inmiddels in financiële nood verkeerden. “Ik vel over mijn eigen optreden een hard oordeel”, zei hij.

Voordat Diederik Samsom hem voor een ministerspost vroeg, was Lodewijk Asscher PvdA-wethouder in Amsterdam. Zijn naam zoemde al rond sinds het onverwachte vertrek van PvdA-leider Cohen in 2012. Sommigen zagen hem als de ideale opvolger, maar zelf vond hij de tijd nog niet rijp.

Vanuit de oppositie heeft Asscher de PvdA de afgelopen jaren “weer teruggebracht naar een meer klassiek sociaal-democratische koers, waarin het draaide om het begrip ‘bestaanszekerheid'”, zegt NOS-verslaggever Wilco Boom. “Dat is ook duidelijk zichtbaar in het nieuwe verkiezingsprogramma. De partij had dat verwaarloosd, vond hij. En dat was iedereen binnen de de PvdA van harte met hem eens.”

‘Goede debater’

Boom noemt het verlies van de lijsttrekker, twee maanden voor de verkiezingen, in verschillende opzichten een drama voor de partij. “Asscher is een hele goeie debater en een van de weinigen in de Kamer, met Wilders, die Rutte echt aan kan. Velen in de PvdA hoopten dat dit de partij bonuspunten zou opleveren in de komende verkiezingscampagne.”

Een jaar geleden stonden de sterren nog goed voor Asscher en de PvdA. De partij krabbelde in de peilingen overeind. En in de wandelgangen van een ledencongres sprak hij de ambitie uit om de volgende premier van Nederland te worden. “Ik heb de afgelopen jaren het hele land doorgereisd. Er is veel behoefte aan een fatsoenlijk, eerlijk Nederland en ik wil daar wel leiding aan geven.”

‘Sorry is niet genoeg’

Het onderzoek naar de kinderopvangtoeslagen maakte een einde aan die toekomstplannen. In aanloop naar het verkiezingscongres van komend weekend steunde een flinke groep PvdA-leden een motie om Asscher weg te sturen. Voor hen was Asscher vanwege zijn aandeel in de affaire van zijn voetstuk gevallen. “Daar kom je niet mee weg met een ‘sorry’, hoe goedbedoeld ook”, zei de indiener in Nieuwsuur.

Daartegenover deden vierhonderd leden,, onder wie partijprominenten, een oproep aan Asscher om juist aan te blijven. Het helpt niet om één persoon aan de schandpaal te nagelen, concludeerden zij. Maar het was niet voldoende. In een onderzoekje dat gisteren werd gepubliceerd, kwam naar voren dat er ook buiten de PvdA kritiek was. Op de vraag wie zijn functie zou moeten neerleggen vanwege de toeslagenaffaire, noemden de meeste respondenten de PvdA-lijsttrekker.

Verklaring Asscher: ‘Stel me niet opnieuw verkiesbaar’

BEKIJK OOK

Lodewijk Asscher: op handen gedragen in Amsterdam, afgedankt in Den Haag

AD 14.01.2021 Lodewijk Asscher was het bekendste politieke zondagskind dat het Amsterdamse stadhuis in lange tijd heeft voortgebracht. De PvdA’er zette de stad naar zijn hand. ‘Ik accepteer het als mensen teleurgesteld zijn in wat ik wel en niet heb bereikt.’

Zo gestaag als zijn weg naar het hoogste platform van de Nederlandse politiek verliep, zo abrupt is nu zijn vertrek. De toeslagenaffaire, waarvoor Asscher tussen 2012 en 2017 als minister van Sociale Zaken mede verantwoordelijk was en die zoveel leed heeft veroorzaakt, doet hem nu de das om.

Lodewijk. Een naam die in de Stopera al kort na zijn komst als raadslid in 2002 met iets van respect en verwachting wordt uitgesproken. Na studies psychologie en rechten en een promotieonderzoek werkte hij kort voor de Universiteit van Amsterdam. Zonder veel discussie wordt Asscher in 2004 na het aftreden van Rob Oudkerk fractievoorzitter en partijleider in Amsterdam. Vanaf het begin valt hij in de raad op door zijn intelligentie en soepele debattechniek. Hij is ook nog eens aimabel en bovendien zonder vijanden. Hij heeft gezag.

Oppermachtig

Lodewijk Asscher komt op in de tijd dat PvdA nog oppermachtig is als bestuurspartij in Amsterdam. Hoe de PvdA het heeft bedacht, zo gaat het meestal. Met een klein en hecht groepje medewerkers wil hij snel en vooral veel verschillende dingen bereiken. ‘Resultaat boven relatie’ is daarbij hun informele slogan.

Ook op persoonlijk vlak kan Asscher dwingend zijn. Als VVD-wethouder Frits Huffnagel in 2005 wordt gesnapt met gerommel met bonnetjes, gaat Asscher bij hem thuis op bezoek. Samen drinken ze een fles whisky leeg en aan het einde van de avond treedt Huffnagel vrijwillig af.

2007: raadsvergadering in de Stopera. Lodewijk Asscher in gesprek met burgemeester Job Cohen. © Klaas Fopma

Onder Asschers leiding, en met stemmenkanon Ahmed Aboutaleb aan zijn zijde, behaalt de Amsterdamse PvdA in 2006 een monsterzege: van 15 naar 20 zetels. Op zijn 32ste wordt Asscher wethouder Financiën en locoburgemeester, en is na burgemeester Cohen de machtigste politicus van Amsterdam. Bij zijn installatie vraagt een D66-raadslid over welke relevante werkervaring hij beschikt. Asscher grapt zich eruit door te vertellen over de zakgeldonderhandelingen met zijn vader.

Gevecht met Zalm

Al in zijn eerste maanden laat Asscher zich gelden, als hij een barrière opwerpt voor het plan van minister Gerrit Zalm (Financiën) om luchthaven Schiphol te privatiseren. Het gevecht met Zalm, dat uiteindelijk in het voordeel van Amsterdam wordt beslecht, zorgt ervoor dat Asscher landelijk op de kaart komt te staan.

Met een paar topambtena­ren verzint hij een list die al snel de Asscher­norm gaat heten

In de loop van 2008 stort hij zich op de aanpak van zwakke scholen, nog zo’n dossier waarmee hij zich profileert. Van de ruim 200 basisscholen in de stad staan er 38 te boek als zwak. Dáár wil hij iets aan doen. Er is één probleem: formeel gaat de wethouder alleen over de schoolgebouwen.

Met een paar topambtenaren verzint hij een list die al snel de Asschernorm gaat heten: basisscholen kunnen extra geld krijgen om het onderwijs te verbeteren, in ruil voor medezeggenschap van de gemeente. Dat leidt tot wrevel in de onderwijssector, maar Asscher boekt er resultaat mee. Uiteindelijk resteren er vijf zwakke scholen.

Wallenproject

Internationale bekendheid én de eerste kritiek ontstaat bij het Coalitieproject 2012, dat in de volksmond de ‘opschoning van de Wallen’ zou gaan heten. Al in 2005 zette Asscher zijn zorgen uiteen in het boekje Nieuw Amsterdam: ‘Als we weten dat de raamprostitutie in handen is van een klein aantal criminelen, als we weten dat voor een flink aantal vrouwen een achtergrond van gedwongen prostitutie speelt, als we weten dat Amsterdam voor veel loverboys een gouden afzetmarkt is, hoe trots kunnen we dan precies op onze Wallen zijn?’ schreef Asscher.

Lodewijk Asscher, als 31-jarige lijsttrekker van de PvdA in Amsterdam. © ANP

Asschers doel is om het gebied, waar de overheid vrij weinig te zeggen heeft, te reguleren, mensenhandel in de prostitutiesector te bestrijden en de Wallen ruimtelijk weer op een woonwijk te laten lijken. Coffeeshops worden gesloten, tientallen raambordelen uitgekocht, onder aanzwellende kritiek. Asscher wordt de ‘vertrutting’ van Amsterdam in de schoenen geschoven. Maar voordat het project wordt bijgestuurd, is Asscher alweer met iets anders bezig.

Als de PvdA in 2012 samen met de VVD in een regering stapt, zijn de verwachtingen over een transfer van ‘wonderboy’ Asscher torenhoog. ‘Er hangt iets nieuws in de lucht, iets ongewoons, en het gezicht dat daarbij past, is dat van Lodewijk Asscher,’ schrijft Volkskrant-columnist Bert Wagendorp. ‘Ik hou van Lodewijk Asscher,’ schreef journalist Frénk van der Linden. Vicepremier en minister van Sociale Zaken, wordt uiteindelijk zijn nieuwe baan.

Beladen geschiedenis

Privé gaat het Asscher voor de wind, niet vanzelfsprekend gezien de beladen geschiedenis van zijn familie, die getekend werd door de Tweede Wereldoorlog. Bram Asscher, de vader van Lodewijk, was lid van de VVD, totdat Mark Rutte zei dat wat hem betreft het verbod op het ontkennen van de Holocaust kon worden opgeheven. “Mijn vader was tegenover ons eerlijk over zijn demonen,” zegt de zoon.

“Hij praatte er met ons over en daardoor konden wij begrijpen waarom hij soms zo verdrietig was of stil. Het uitte zich bij hem in de neiging om vooral niet op te willen vallen. Nooit opvallen. Hij was bezorgd als ik wel opviel. Ga toch niet op die lijst staan, jongen, zei hij dan.”

2010: bij de beëdiging van Eberhard van der Laan als burgemeester van Amsterdam. © Jean-Pierre Jans

Knipsels

Bestuurlijk gezien zijn de vijf jaar als minister succesvol te noemen, het kabinet-Rutte-Asscher bezuinigt grondig en herstelt het nationale huishoudboekje na de enorme banken- en financiële crisis. Maar dat gaat ten koste van het geloof in de PvdA in de samenleving. In 2017 verliest lijsttrekker Asscher 29 zetels, het grootste verlies van een politieke partij ooit.

Ook in de oppositiejaren die daarna volgen, lukt het Asscher niet om de partij groot te maken, meer dan 20 zetels lijkt niet meer haalbaar. Een peiling deze week gooide de PvdA terug naar 11 zetels, twijfels over Asschers rol bij de toeslagenaffaire werden als belangrijkste reden genoemd. Zijn rol als lijsttrekker blijkt donderdag onhoudbaar.

In zijn afscheidsinterview als wethouder met Het Parool in 2012, op het toppunt van zijn roem, zei Asscher: “Ik ga ervan uit dat iedereen begrijpt dat de verwachtingen nu zo zijn opgevoerd dat ik die onmogelijk kan waarmaken. Ik bewaar al die knipsels wel voor op de ijskast, voor als het een keer minder gaat. En dat laat vast niet lang op zich wachten.”

Reacties op vertrek PvdA-leider Asscher: ‘Bijkomen van de klap’

NOS 14.01.2021 Binnen de PvdA is met ontzetting gereageerd op het plotselinge vertrek van partijleider Lodewijk Asscher. Kamerlid Lilianne Ploumen zegt dat ze pas vanochtend hoorde van het besluit. “Het is absoluut een klap, ik ben ontdaan.”

Ploumen is nummer 3 op de PvdA-lijst en op dit moment waarnemend fractievoorzitter, maar op de vraag over opvolging wil ze niet ingaan. “We gaan bijkomen van de klap en hoe het allemaal verdergaat is aan de partijvoorzitter.”

Kamervoorzitter Khadija Arib noemt het opstappen “vreselijk, onnodig en onterecht”. “Hij had al duidelijk excuses aangeboden en niet zo’n klein beetje ook.” Net als Ploumen wil Arib (nummer 2 op de lijst) het niet hebben over de opvolging. “Eerst verwerken dat een heel fijne collega gedwongen is om af te treden.”

Partijvoorzitter Nelleke Vedelaar zegt op korte termijn mededelingen te doen over hoe verder moet . Verder heeft ze lovende woorden over voor Asscher. “Lodewijk heeft onze partij de afgelopen jaren een nieuw gezicht gegeven. Met verve heeft hij de onfatsoenlijke keuzes van Rutte III tegenwicht geboden.”

Sociaaldemocratische idealen

Kamerlid Henk Nijboer, nummer 4 op de PvdA-lijst, zegt verdrietig te zijn en respect te hebben voor het besluit. “De PvdA is Lodewijk grote dank verschuldigd voor zijn leiderschap, inspiratie en inzet voor onze sociaaldemocratische idealen.”

PvdA-fractie ontdaan door opstappen Asscher

Asscher trekt zich terug als lijsttrekker vanwege zijn rol in de kinderopvangtoeslagaffaire. Als minister in het vorige kabinet was hij medeverantwoordelijk voor wat er is misgegaan.

“Ik had, heb en houd grote waardering”, zegt minister-president Rutte na het vertrek van Asscher. Mark Rutte roemt Asschers “enorme inzet voor ons land”. Asscher was vicepremier en minister van Sociale Zaken in het tweede kabinet-Rutte. Op Twitter schrijft de premier dat hij zojuist heeft gesproken met de vertrekkende PvdA-voorman. “Ik wens hem persoonlijk het allerbeste.”

Gedupeerde ouders

Advocaat Vasco Groeneveld deed eerder deze week aangifte tegen Asscher en vier andere (oud)-bewindslieden namens twintig gedupeerden. “Een goede, maar wel late stap”, zegt Groeneveld over het besluit van Asscher. Hij is overigens niet van plan de aangifte in te trekken. “Ook mensen die uit de politiek zijn vertrokken kunnen strafrechtelijk aansprakelijk zijn voor hun nalatigheid toen ze nog minister waren.”

GroenLinks-leider Jesse Klaver prijst Asscher. “Moedig en integer besluit. Ik heb genoten van onze samenwerking en ik ga je missen. Het ga je goed, Lodewijk.” De twee hadden een paar maanden geleden afgesproken niet zonder elkaar deel uit te gaan maken van een nieuw kabinet.

D66-leider Sigrid Kaag uit haar “grote waardering voor de toewijding waarmee Lodewijk Asscher ons land en de stad Amsterdam heeft gediend”. Voordat hij naar Den Haag kwam, was Asscher wethouder in de hoofdstad. Gert-Jan Segers van de ChristenUnie laat weten respect te hebben voor Asschers inzet voor de publieke zaak en zegt “deze begenadigd politicus” te gaan missen.

BEKIJK OOK;

Reacties op vertrek Lodewijk Asscher als lijsttrekker PvdA: ‘Een moedig besluit’

Den HaagFM 14.01.2021 Geschokt, begrip en verbazing. De reacties van meerdere Haagse kopstukken van de Partij van de Arbeid over het vertrek van Lodewijk Asscher als landelijke lijsttrekker lopen erg uiteen. Lodewijk Asscher stapt op naar aanleiding van de kinderopvangtoeslagaffaire. ‘Het is schrikken en maakt het zeker spannend komende tijd’, aldus gemeentefractievoorzitter Mikal Tseggai.

Asscher was tussen 2012 en 2017 minister van Sociale Zaken, toen duizenden ouders door de Belastingdienst onterecht als fraudeur werden bestempeld. Sommige van hen moesten onterecht tienduizenden euro’s terugbetalen. Na het rapport vroegen veel mensen rondom de partij zich af of Asscher nog wel aan kon blijven als lijsttrekker. Na excuses en een brief aan de partij besluit Asscher donderdag toch om zijn taken neer te leggen.

Asscher maakt zijn termijn in de Tweede Kamer af als Kamerlid. Lilianne Ploumen neemt zijn rol als fractievoorzitter over.

‘Hij trekt het boetekleed aan’
‘Het is erg nieuws voor Lodewijk en voor de PvdA’, aldus Tseggai, die voor de Partij van de Arbeid in de gemeenteraad zit. ‘Maar ik vind het heel knap dat hij open het gesprek is aangegaan met de commissie en de slachtoffers van de toeslagenaffaire.’ Daar wil Tseggai het bij laten. ‘Ik denk dat het niet aan mij is om hier nu een uitspraak over te doen.’

Willem Minderhout, inwoner van Den Haag en statenlid voor de PvdA in Zuid-Holland, noemt het een ‘eervol besluit’. ‘Hij is een van de weinige die het boetekleed heeft aangetrokken en heeft uitgelegd waarom dingen lopen zoals ze zijn’, aldus Minderhout. ‘Een tragisch beroep, de politiek’, zucht hij daarbij. Het statenlid hoopt dat er een goede vervanger voor Asscher komt, die deze schok voor de naderende verkiezing, 17 maart, kan opvangen. ‘We zitten in een moeilijke situatie op dit moment. Ik hoop dat de partijen zich van deze klap weten te herstellen.’

Martijn Balster, wethouder voor de PvdA, noemt het een ‘pijnlijk maar zeer te respecteren besluit’. Ook roemt hij het dat Asscher deze beslissing heeft gemaakt naar aanleiding van de toeslagenaffaire. ‘Diep respect voor de verantwoordelijkheid die hij voelt en neemt. Voor de slachtoffers en de rest van Nederland is het van groot belang dat er nu echt een einde komt aan het diepe wantrouwen richting burgers die in hun dagelijks leven afhankelijk zijn van een betrouwbare en eerlijke overheid.’

‘Mensen maken fouten, ook ministers’
PvdA-coryfee Adri Duivensteijn, oud-wethouder van Den Haag, is minder te spreken over het besluit van Asscher. Hij schrijf in een brief, die in handen is van Den Haag FM: ‘Alsof Asscher zitting heeft in het Kabinet-Rutte III, dat alweer zo’n vier jaar aan het bewind is. (…) Het is ook dat kabinet dat deze Tweede Kamerleden – en daarmee ons parlement – onjuist heeft voorgelicht en stelselmatig signalen negeerde dat er zich een ramp aan het voltrekken is bij de ontvangers van kindertoeslag.’

Met andere woorden: van hem hoeft Asscher niet het boetekleed aan te trekken, omdat Asscher al vier jaar niet in het kabinet zit. Hij beaamt dat Asscher fouten heeft gemaakt in zijn tijd als minister van Sociale Zaken, maar ‘heeft daarvoor publiekelijk zijn excuses aangeboden’, aldus Duivensteijn. ‘Fouten worden gemaakt door mensen, ook als zij minister zijn.’ Tot slot beschrijft de coryfee dat met het vertrek van Asscher volgens hem de koers van de partij vertrekt. ‘Zij die de leider, die van zijn fouten heeft geleerd, wilde wegsturen zijn blind voor het feit dat wij de koers weer allang weer hebben teruggevonden.’

PvdA-leider Lodewijk Asscher weg, wie volgt hem op?

AD 14.01.2021 Na het vertrek van Lodewijk Asscher als lijsttrekker van de PvdA lijkt er geen gedoodverfde opvolger te zijn. Een greep uit de mogelijkheden die de partij heeft.

Khadija Arib (60)
Als voorzitter van de Tweede Kamer kent Khadija Arib een hoge mate van populariteit en als vrouw zou ze wellicht een extraatje brengen in de verkiezingsstrijd. Het is echter maar de vraag of Arib leiderschap ambieert. Een keiharde debater was het nooit, de vraag is of ze een felle campagne zou (moeten) willen. Ze verwierf de laatste jaren toch vooral naam door als Kamervoorzitter ‘boven de partijen te staan’.

In een interview met De Telegraaf liet ze recent vooral merken als voorzitter door te willen. „Oh ja. Als ik geen Kamervoorzitter word, dan zie ik dat dan wel. Maar als je in de Kamer wordt gekozen, moet je ook gewoon in de Kamer gaan zitten. Dat is gewoon zo.” Procedureel is ze wel de logische opvolger. Ze is de nummer twee op de lijst, dus de PvdA zal eerst bij haar langs moeten.

Lees ook;

Lilianne Ploumen tijdens Prinsjesdag. © EPA

Liliane Ploumen (58)
Oud-minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, oud-partijvoorzitter, nu een Tweede Kamerlid. De in Maastricht geboren Lilianne Ploumen kent in ieder geval alle metiers aan het Binnenhof. Ze is vandaag ook al direct aangewezen als vervanger voor Asscher als PvdA-fractievoorzitter in de Tweede Kamer. Of de partij met haar de verkiezingen in wil als lijsttrekker is een tweede vraag. En of zij zelf wil. Recent zei ze wel dat het ‘een kwestie van tijd is voordat we een vrouwelijke premier hebben’. ,,Ik vind dat vrouwen, vooral die van mijn generatie, nog wel eens te bescheiden zijn.” Opvallend: Ploumen bracht onlangs een boek uit, met de ambitieuze titel De deur naar de macht.

Eurocommissaris Frans Timmermans lijkt niet beschikbaar, maar heeft wel profiel binnen de partij en geniet veel bekendheid. © EPA

Burgemeester Ahmed Aboutaleb lijkt te verliefd te zijn op Rotterdam en zijn baan als burgemeester om daar te vertrekken. © ANP

Frans Timmermans (59)
Hij heeft nu hoog en droog een baan als Eurocommissaris en vicevoorzitter van de Europese commissie, dus de kans is klein dat Frans Timmermans zich tot het Nederlandse podium wil beperken. Niet in de laatste plaats vanwege zijn eigen ego. Toch zullen enkele PvdA’ers hoopvol zijn kant op kijken. Als ex-minister/ex-staatssecretaris/ex-Kamerlid weet hij hoe de hazen lopen en hij wist de meest recente verkiezingsoverwinning binnen te slepen voor de partij, bij de Europese stembusgang in 2019.

Ahmed Aboutaleb (59)
Hij zwoer dat hij niet zou terugkeren naar politiek Den Haag, zo erg had de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb het gehad met de stroperige landelijke politiek. Hij was in 2007 en 2008 staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, maar vond pas echt zijn plek als burgervader in Rotterdam. Het kostte hem een paar jaar om daar de harten te veroveren, maar leidt de stad nu met veel gezag, lijkt het. Eind 2019 liet hij echter weten dat hij nog eens zes jaar door wil als burgemeester, zijn derde termijn begint deze maand. Hij zei toen de ambitie te hebben om de volle zes jaar te dienen, maar zei ook: ,,Maar mensen met een plan voor het leven wens ik veel succes.”

Attje Kuiken (PvdA) is een minder voor de hand liggende keuze, maar heeft veel steun binnen de partij. © ANP

Attje Kuiken (43)
Minder bekend, maar zeker niet minder geliefd onder PvdA’ers is Tweede Kamerlid Attje Kuiken. Zou zomaar een dark horse kunnen zijn. Ze staat in het parlement bekend om haar soms felle toon, maar VVD’ers weten dat er ook betrouwbare afspraken met haar te maken zijn in een coalitie. Veelzeggend ook: in 2016 viel ze geruisloos in als fractievoorzitter tijdens het kabinet Rutte-II toen Diederik Samsom terugtrad. Daarnaast viel ze als ondervoorzitter van de parlementaire ondervragingscommissie kinderopvangtoeslag op door haar scherpe en doortastende ondervragingen.

PvdA moet snel op zoek naar opvolger Asscher

NOS 14.01.2021 Het bestuur van de PvdA heeft weinig tijd om een opvolger te zoeken voor Lodewijk Asscher, die zich vanmorgen terugtrok als lijsttrekker. Over ruim twee weken, op 1 februari, moet de kandidatenlijst voor de verkiezingen van 17 maart ingeleverd zijn bij de Kiesraad. Een week daarvoor wil de partij een uitgesteld congres houden om de lijst definitief vast te stellen.

Omdat die lijst nog niet is vastgesteld, kan de partij nog iemand voordragen van buiten Den Haag, en die niet op de voorlopige lijst staat. Direct wordt daarbij gedacht aan Ahmed Aboutaleb. De Rotterdamse burgemeester wordt door veel leden al langer gezien als mogelijke ‘redder’ van de PvdA.

Populair

Aboutaleb is populair in Rotterdam en zou veel kiezers kunnen trekken, zo wordt geredeneerd. Maar hij is ook herstellende van een schildklieraandoening en is in de Maasstad net begonnen aan een nieuwe benoemingsperiode.

Aboutaleb wil vandaag niet reageren op de vraag of hij beschikbaar is. “Ik laat het nu eerst bezinken. Het is aan de partij”, zei hij in het Rotterdamse stadhuis.

Niet beschikbaar

Er werd ook even naar Brussel gekeken, waar Frans Timmermans Eurocommissaris is. Timmermans is de laatste PvdA’er die een echt succesvolle verkiezingscampagne voerde. Bij de verkiezingen voor het Europees Parlement in 2019 kwam de PvdA met hem als lijsttrekker tot verrassing van velen als grootste Nederlandse partij uit de bus.

Waarom zou hij dat kunstje in Den Haag niet kunnen herhalen, denken sommige PvdA’ers. Maar Timmermans is niet beschikbaar, zo laat hij vandaag weten.

De PvdA kan het ook dichter bij huis zoeken. Achter Asscher staan Khadija Arib en Lilianne Ploumen op de plaatsen 2 en 3 van de voorlopige kandidatenlijst.

Bekend gezicht

Arib is als alom gewaardeerd Kamervoorzitter een bekend gezicht voor alle Nederlanders en daarmee een mogelijk stemmenkanon. Probleem is wel dat ze als lijsttrekker ineens inhoudelijke, partijpolitieke debatten moet gaan voeren, terwijl ze als voorzitter vooral neutraliteit wil uitstralen.

Ploumen is misschien minder bekend voor de kiezers, maar heeft wel ruime ervaring in Den Haag. Als minister voor Ontwikkelingssamenwerking en de laatste vier jaar als vice-fractievoorzitter van de fractie. Onlangs kwam er een autobiografisch boek van haar uit, met de omineuze titel De deur naar de macht.

BEKIJK OOK;

Van Arib tot Timmermans: wie komen er in beeld als opvolger van Asscher?

NU 14.01.2021 De druk op Lodewijk Asscher om politieke verantwoordelijkheid te nemen in de kinderopvangtoeslagenaffaire leidde er donderdag dan toch toe dat hij het lijsttrekkerschap van de PvdA opgeeft. Met nog twee maanden voor de Tweede Kamerverkiezingen moeten de sociaaldemocraten op zoek naar een nieuw boegbeeld. Wie zijn de kandidaten?

Een blik op de kandidatenlijst laat direct twee kandidaten met een sterk profiel zien. Op nummer twee staat Kamervoorzitter Khadija Arib en op plek drie Lilianne Ploumen. Van beide vrouwen is zo kort na Asschers besluit nog niet bekend of zij beschikbaar zijn.

Khadija Arib
Arib geniet als Kamervoorzitter grote bekendheid en populariteit vanwege de wijze waarop zij de Tweede Kamervergaderingen leidt en opkomt voor de belangen van de Kamer. Dat betekent wel dat zij in de afgelopen jaren wat minder van haar partijkleur heeft kunnen laten zien.

Lilianne Ploumen
Een andere kanshebber is Ploumen. Zij was eerder partijvoorzitter en maakte internationaal naam door als minister van Buitenlandse Handel met de campagne #SheDecides op te komen voor vrouwenrechten, nadat de Amerikaanse president Donald Trump de financiering voor internationale organisaties die zich inzetten voor veilige abortus had stopgezet.

Zie ook: Vier vragen over de toeslagenaffaire die Asscher de das omdeed

Ahmed Aboutaleb
Ook Ahmed Aboutaleb, de burgemeester van Rotterdam, komt in beeld. Vier jaar geleden werd hij al genoemd bij de lijsstrekkersstrijd, die uiteindelijk tussen Diederik Samsom en Lodewijk Asscher ging. Hij haakte toen echter af omdat hij niet wilde meedoen aan een lijsttrekkersverkiezing. Of Aboutaleb beschikbaar is, is nog maar de vraag. De burgemeester van de havenstad is deze maand begonnen aan zijn derde termijn.

Jeroen Dijsselbloem
Een andere sterke kandidaat die de partij in huis heeft is Jeroen Dijsselbloem. De kansen van Dijsselbloem lijken echter klein. Hij was in de vorige regeerperiode minister van Financiën en uiteindelijk deels politiek verantwoordelijk voor de problemen bij de Belastingdienst.

Frans Timmermans of Diederik Samsom
Frans Timmermans voerde de afgelopen Europese verkiezingen een succesvolle campagne en maakte van de PvdA de grootste Nederlandse partij in het Europees Parlement. Oud-PvdA-leider Diederik Samsom sloot zich kort daarna aan als rechterhand van de eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie, een machtige positie waarvan nog maar de vraag is of een van hen bereid is deze op te geven.

Asscher legt uit waarom hij zich terugtrekt als lijsttrekker

Lees meer over: Politiek  Khadija Arib  PvdA  Ahmed Aboutaleb  Binnenland

Dit zijn de mogelijke opvolgers van Lodewijk Asscher als leider van de PvdA

RTL 14.01.2021 Lodewijk Asscher trad vandaag – toch nog onverwacht – terug als PvdA-leider vanwege zijn rol in de toeslagenaffaire. Maar de vraag wie hem binnen de partij moet gaan opvolgen is nog niet zo eenvoudig te beantwoorden. Een aantal namen doet de ronde. PvdA-watcher voor RTL Nieuws, Roel Schreinemachers zet de voors en tegens van een aantal mogelijke kandidaten op een rij.

Lilianne Ploumen

Oud-voorzitter van de PvdA, oud-minister en huidig Kamerlid Lilianne Ploumen is de waarnemend fractievoorzitter na het aftreden van Asscher. De ambitieuze Ploumen werd 58 jaar geleden geboren in Maastricht als de dochter van een melkboer.

Ploumen profileerde zich als minister voor internationale vrouwenrechten en richtte She Decides op voor veilige abortussen en kraamzorg in arme landen. Ploumen werd na haar ministerschap in de Kamer gekozen met voorkeurstemmen. Het zou haar naar verluid niet ontbreken aan ambitie.

Schreinemachers: “Ook al zat Ploumen in het vorige kabinet, ze had geen directe betrokkenheid bij de toeslagenaffaire. Als zij lijsttrekker wordt, doorkruist dat in elk geval de strategie van D66. Die partij dacht door met een vrouwelijk leider te komen, de enige vrouwelijke premierskandidaat te hebben.”

Lees ook:

Lodewijk Asscher stopt als lijsttrekker voor PvdA

Khadija Arib

De huidige voorzitter van de Tweede Kamer staat op nummer 2 op de kieslijst van de PvdA.  De 60-jarige politica zit sinds 1998 in de Tweede Kamer en is sinds 2016 voorzitter van diezelfde Kamer. Arib is geboren in Marokko en kwam op haar 15de naar Nederland. Ze deed hier de Sociale Academie en studeerde Sociologie. Na een maatschappelijke carriere kwam ze in 1998 in de Kamer. Daar was ze een van de initiatiefnemers voor het instellen van een Kinderombudsman.

Schreinemachers: “Als Kamervoorzitter geniet Arib grote bekendheid en is ze is – zeker binnen de PvdA – ook populair. Of ze ook uit het juiste hout is gesneden voor de rol van lijsttrekker, is maar de vraag. Bovendien heeft ze er geen geheim van gemaakt dat ze graag door wil als Kamervoorzitter, en of ze die ambitie wil inruilen voor de onzekere positie van lijsttrekker…”

Ahmed Aboutaleb

De burgemeester van Rotterdam wordt bij de PvdA altijd genoemd als er een belangrijke vacature te vergeven is. De 59-jarige Aboutaleb is sinds 2009 burgemeester van de havenstad en is daar bijzonder populair. Aboutaleb werd geboren in Marokko en kwam, net als Arib, op zijn 15de naar Nederland. Na de hts begon hij als verslaggever, werd persvoorlichter, ambtenaar en in 2004 wethouder in Amsterdam. Drie jaar later werd hij staatssecretaris van Sociale Zaken.

Schreinemachers: “Aboutaleb werd ook vier jaar geleden genoemd als mogelijke lijsttrekker. Toen deed hij uiteindelijk niet mee aan de lijsttrekkersverkiezing. Nu is hij herstellende van een operatie en valt om die reden waarschijnlijk af. En de vraag is of hij succesvol zou zijn in de rol van lijsttrekker. Aboutaleb zou niet de eerste zijn die meer bestuurder blijkt te zijn dan politicus.”

PvdA-leider Asscher stopt na discussie over zijn rol toeslagenaffaire

Diederik Samsom

De 49-jarige Diederik Samsom was politiek leider van de PvdA van 2012 tot 2016. De kernfysicus was sinds 2003 Kamerlid. In 2016 verloor hij de leiderschapsverkiezing van de partij, uitgerekend van Lodewijk Asscher. Hij trad direct terug als Kamerlid. Inmiddels is hij kabinetschef van Europees Commissaris Timmermans.

Schreinemachers: “Samsom lijkt me geen serieuze optie. De PvdA koos al voor Asscher omdat ze dachten dat ze met Samsom het verlies nooit goed zouden kunnen maken. En je kunt je afvragen of hij nu wel voor de wonderbaarlijke wederopstanding zou kunnen zorgen. Ook voor hem geldt dat ie nu een mooie baan heeft in Brussel, die hij dan zou moeten inruilen voor een ongewis avontuur in Den Haag. Niet ondenkbaar dat dit zou eindigen met een slecht resultaat voor de PvdA, waarbij zijn positie dan weer ter discussie zou staan.”

Frans Timmermans

Ook de naam van Frans Timmermans, de oud-minister en sinds 2019 Eurocommissaris en vicevoorzitter van de Europese Commissie, valt vaak. De in Maastricht geboren Timmermans studeerde Frans en Europees recht en maakt er geen geheim van dat hij maar liefst 5 vreemde talen spreekt. Hij kwam in 1998 in de Tweede Kamer, werd later staatssecretaris Europese Zaken en minister van Buitenlandse Zaken.

Hij zorgde bij de laatste Europese verkiezingen voor een verkiezingsoverwinning voor de PvdA in Nederland. Hoewel sommige PvdA’ers hopen en denken dat Timmermans dat kunstje bij de landelijke verkiezingen zou kunnen herhalen, is het al duidelijk geworden dat de Europees Commissaris geen behoefte heeft om de volgende PvdA-leider te worden.

Vertrek Asscher: ‘Grotere kans dat het kabinet nu ook opstapt’

Dossier Toeslagenaffaire

Het blootleggen van de misstanden bij de Belastingdienst in de Toeslagenaffaire, is terug te lezen in de artikelen en video’s die RTL Nieuws hierover heeft gepubliceerd. Bekijk het hele dossier.

RTL Nieuws; Lodewijk Asscher Diederik Samsom Frans Timmermans Khadija Arib Lilianne Ploumen Ahmed Aboutaleb PvdA Tweede Kamerverkiezingen

Vertrek Asscher: ‘Grotere kans dat het kabinet nu ook opstapt’

RTL 14.01.2021 Nu Lodewijk Asscher vertrekt als lijsttrekker van de PvdA vanwege de toeslagenaffaire, is de kans groter dat het kabinet ook opstapt. Dat zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers. “Zijn opstappen zet de discussie in het kabinet verder op scherp.”

Meer: Lodewijk Asscher Mark Rutte PvdA Toeslagenaffaire Belastingdienst

PvdA-leider Asscher stopt na discussie over zijn rol toeslagenaffaire

RTL 14.01.2021 Lodewijk Asscher stopt als lijsttrekker van de PvdA na de discussie rond zijn rol in de toeslagenaffaire. Dat maakte hij bekend in een video. Asscher hoopt op een sterker PvdA na de verkiezingen. “Maar ik stel vast dat de discussie over mijn rol op dit moment het niet mogelijk maakt om daar voor te zorgen.”

Meer: Lodewijk Asscher

PvdA-leider Lodewijk Asscher niet meer verkiesbaar vanwege toeslagenaffaire

NU 14.01.2021 PvdA-leider Lodewijk Asscher stelt zich niet verkiesbaar tijdens de komende Tweede Kamerverkiezingen. Asscher zegt zijn positie als lijsttrekker op te geven omdat de “discussie” rondom zijn rol in de Kamer vanwege de toeslagenaffaire momenteel “te groot” is. Dat maakt hij donderdag 14.01.2021 bekend via Facebook.

Asscher lag sinds het verschijnen van het vernietigende onderzoek naar de kinderopvangtoeslagaffaire onder vuur bij een deel van de PvdA. Tussen 2012 en 2017 was Asscher als minister van Sociale Zaken betrokken bij de toeslagenaffaire. Aanstaande zaterdag zou de partij op het congres stemmen over de houdbaarheid van de positie van de partijleider.

Asscher betuigde zelf meermaals spijt over zijn rol in het schandaal waarbij duizenden ouders door de onrechtmatige fraudejacht in diepe ellende werden geduwd. Toch wilde hij door als lijsttrekker, omdat hij vond dat hij met zijn ervaring als minister van Sociale Zaken het systeem kon repareren. Daar ziet hij alsnog van af.

“Ik hoop vurig dat op 17 maart een sterkere PvdA wordt gekozen omdat ik denk dat dat essentieel is voor een eerlijke toekomst. Omdat ik vind dat we het moeten gaan hebben over een Nederland na corona.”, aldus Asscher. “Maar ik stel vast dat de discussie over mijn rol op dit moment, het niet mogelijk maakt om daarvoor te zorgen. Ik zie ernaar uit om op een andere manier, op een andere plek en op een ander moment de samenleving te dienen.”

Het is nog niet bekend wie het partijleiderschap van hem overneemt. Asscher zegt zijn termijn als Kamerlid uit te dienen.

Kabinet komt vrijdag bijeen over politieke gevolgen toeslagenaffaire

Vrijdag vergadert het kabinet over de politieke reactie. Betrokkenen overleggen al weken over het rapport Ongekend onrecht, over de misstanden bij de overheid rondom de kinderopvangtoeslag. Volgens Rutte wil het kabinet de tijd nemen om op alle vraagstukken in het rapport te reageren.

Asscher lijkt in zijn verklaring te verwijzen naar dat proces. “Ik vind dat we de democratie meer dienen met zelfreflectie dan met brute verontwaardiging. Dat we de democratie meer dienen door fouten toe te geven, en dat je daarmee fouten voorkomt, dan door tactisch zwijgen.”

Daar waar Asscher zich terugtrekt, lijkt een val van het kabinet van symbolische, maar wel grote waarde te zijn. Premier Mark Rutte, die door de commissie nadrukkelijk als een van de verantwoordelijken voor het schandaal wordt genoemd, heeft eerder al laten weten na de verkiezingen door te gaan als partijleider. CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra is als minister van Financiën eindverantwoordelijke op het departement, maar zal ook na een val niet terugtreden uit de politiek.

Asscher legt uit waarom hij zich terugtrekt als lijsttrekker

Ouders werden jarenlang onterecht als fraudeur aangemerkt

Duizenden ouders werden jarenlang door de belastingdienst onterecht als fraudeur aangemerkt, waarna velen in zware financiële problemen kwamen. Daardoor liepen relaties stuk en werden mensen hun huis uitgezet.

De fiscus maakte zich tevens schuldig aan etnisch profileren door ouders met een dubbele nationaliteit strenger te controleren. De commissie die de zaak onderzocht, oordeelde dat de grondbeginselen van de rechtstaat waren geschonden.

Dinsdag deed advocaat Vasco Groeneveld namens twintig gedupeerde ouders aangifte gedaan tegen vijf betrokkenen, onder wie Asscher. Ook Tamara van Ark (Medische Zorg), Wopke Hoekstra (Financiën), Eric Wiebes (Economische Zaken) en Menno Snel, de voormalig staatssecretaris van Financiën, worden op het matje geroepen.

Groeneveld stelt dat de (oud-)bewindslieden strafrechtelijk verwijtbaar hebben gehandeld, door na te laten wettelijke bepalingen uit te voeren, terwijl dat tot hun taak behoorde. Het gaat daarbij om een aantal beginselen van “behoorlijk bestuur”, waaronder het fair play-beginsel en het zorgvuldigheidsbeginsel.

Zie ook: Kabinet praat vrijdag over politieke gevolgen toeslagenaffaire

Lees meer over: Politiek  Lodewijk Asscher  PvdA  Toeslagenaffaire

Asscher trekt zich terug als lijsttrekker PvdA

NOS 14.01.2021 Lodewijk Asscher wordt toch geen lijsttrekker van de PvdA. In een verklaring op Facebook stelt hij dat hij zich terugtrekt als kandidaat-lijsttrekker. Het was de bedoeling dat de leden hem dit weekend op het partijcongres definitief zouden benoemen. Dat congres wordt nu uitgesteld.

Asscher zegt dat de PvdA essentieel is voor een eerlijker toekomst. Maar volgens hem maakt de discussie over zijn persoon het niet mogelijk voor hem om lijsttrekker te zijn. Hij maakt wel zijn termijn als Kamerlid af, maar hij stopt meteen als fractievoorzitter en na de verkiezingen komt hij niet terug als Kamerlid. Lilianne Ploumen neemt nu zijn rol als fractievoorzitter over.

Asscher lag de afgelopen tijd bij een deel van zijn eigen partij onder vuur vanwege zijn rol in de toeslagenaffaire. In het vorige kabinet was hij vicepremier en minister van Sociale Zaken en daardoor draagt hij medeverantwoordelijkheid voor wat er is misgegaan.

Moties over Asscher

Overigens werd vanochtend de uitslag bekend van de stemming over twee moties over de positie van Asscher. De PvdA-leden konden zich daar de afgelopen tijd over uitspreken. Een motie van wantrouwen tegen Asscher door Francisca Drijver werd verworpen, maar kreeg wel steun van 33 procent van de stemmers. 57 procent stemde tegen die motie en 10 procent onthield zich.

De motie over steun aan Asscher door Pieter Paul Slikker (fractievoorzitter in Den Bosch) werd aangenomen met 60 procent voor, 31 procent tegen en 9 procent blanco. Volgens ingewijden hebben deze voor Asscher niet zeer overtuigende cijfers mogelijk een rol gespeeld bij zijn besluit.

Verklaring Asscher: ‘Stel me niet opnieuw verkiesbaar’

Asscher benadrukt dat hij niet wist dat de Belastingdienst een “onrechtmatige jacht heeft geopend op duizenden gezinnen”. Hij heeft eerder zijn excuses aangeboden voor zijn rol. In de verklaring van vandaag zegt hij dat de “democratie meer is gediend met zelfreflectie dan met brute verontwaardiging.” Hij benadrukt dat hij zelf verschillende wetten heeft aangepast, omdat die te ver gingen in de fraudebestrijding en dat hij heeft gewerkt aan een beter systeem voor de kinderopvangtoeslag.

Asscher accepteert het “als mensen kritiek hebben op wat hij heeft gedaan als minister of als ze teleurgesteld zijn in wat hij heeft bereikt.” Maar hij vindt dat niet aan zijn integriteit moet worden getwijfeld en hij benadrukt dat hij altijd de rechtsstaat heeft verdedigd. Volgens Asscher is de toeslagenaffaire een “voortvloeisel van tientallen jaren aan gestapeld wantrouwen”. Hij spreekt van “een mensbeeld dat de overheid vijandig heeft gemaakt tegen de eigen inwoners”.

Democratie

Asscher gaat in zijn verklaring ook wat algemener in op de democratie: “Die moeten we nooit als vanzelfsprekend beschouwen. (…) Onderschat niet wat de schade kan zijn van de complottheorieën, het bashen van onze democratie of het salonpopulisme waarbij aan talkshowtafels wordt afgegeven op de elite en de macht. Dat berokkent veel meer schade dan men doorheeft. Of het nu het Capitool is of het provinciehuis van Groningen dat bestormd wordt, het is niet om te lachen.”

Aan het slot van zijn verklaring zegt Asscher dat hij hij ernaar uitziet om “op een andere manier op een andere plek op een ander moment de samenleving te dienen.”

Bestaanzekerheid

Volgens NOS-verslaggever Wilco Boom is het vertrek van Asscher een drama voor de PvdA. “Hij is de man die de partij de afgelopen jaren heeft teruggebracht naar een meer klassiek sociaal-democratische koers waarin alles draaide om het begrip bestaanszekerheid. Dat is ook duidelijk zichtbaar in het nieuwe verkiezingsprogramma. Iedereen in de partij was het met met die koers eens.”

Boom wijst er verder op dat Asscher een goede debater is en “een van de weinigen in de Kamer die Rutte echt aankan”.

BEKIJK OOK;

Asscher zag geen uitweg meer, regeren met Rutte kost hem alsnog de kop

AD 14.01.2021 Nu het kabinet dreigt te vallen over de toeslagenaffaire, kiest Lodewijk Asscher de vlucht naar voren. Hij stapt op als PvdA-leider. Jarenlang probeerde de oud-vicepremier het juk van regeren onder Rutte van zich af te schudden. Tevergeefs.

Geen knuffel, geen bemoedigend schouderklopje, zelfs geen oogcontact op 1,5 meter afstand. Op de dag dat Lodewijk Asscher (46) wereldkundig maakt dat hij opstapt als PvdA-leider zit hij thuis in quarantaine. Zijn zoon heeft corona. En dus kan hij zijn vertrek niet persoonlijk toelichten aan zijn fractiegenoten in Den Haag.

Lees ook;

,,Ik accepteer het als mensen kritiek hebben op wat ik gedaan heb als minister’’, zegt hij donderdagochtend in een videoboodschap op Facebook. ,,Maar diegenen die openlijk mijn integriteit in twijfel trekken of mij van kwade intenties beschuldigen, die weten niet wie ik ben en waarom ik dit werk doe.’’

In 4 minuten en 42 seconden vertelt Asscher waarom hij tóch de handdoek in de ring gooit. Niet omdat hij vindt dat hij ongeschikt is om door te gaan, maar omdat hij een einde wil aan de ‘discussie’ over zijn ‘rol’ in de toeslagenaffaire. Door die discussie is het volgens hem ‘niet mogelijk’ om te zorgen voor een goede verkiezingsuitslag op 17 maart.

Draai

In een paar dagen tijd is Asscher volledig gedraaid. Vorige week verdedigde hij aan tafel bij televisieprogramma M nog vurig zijn keuze om aan te blijven als lijsttrekker. ,,Ik ben opgevoed in het feit dat de rechtsstaat en de democratie het meest fragiel zijn, daar wil ik mij voor inzetten, dat is wat ik doe.’’

Ik ben opgevoed in het feit dat de rechts­staat en de democratie het meest fragiel zijn, daar wil ik mij voor inzetten, aldus Lodewijk Asscher.

Maar deze week werd het Asscher steeds duidelijker dat zijn positie onhoudbaar zou worden. In kabinetskringen klinkt de roep om politieke gevolgen te verbinden aan de toeslagenaffaire. Omdat de politiek op alle fronten gefaald heeft in die affaire, wil het kabinet met een ‘groots gebaar’ komen. Aftreden is een bloedserieus scenario.

Hoewel Asscher nu geen deel uitmaakt van het kabinet, heeft hij wel een hoofdrol in de toeslagenaffaire. Hij was tussen 2012 en 2017 als minister van Sociale Zaken in het kabinet-Rutte II verantwoordelijk voor de regels rond de kinderopvangtoeslag. Bovendien was hij vicepremier. Als Rutte nu gaat aftreden, zal iedereen óók naar Asscher kijken.

Motie

Daar komt bij dat uitgerekend vandaag het PvdA-verkiezingscongres zou beginnen. Dit digitale congres zou tot zaterdag duren. Op die dag zou Asscher op het schild worden gehesen als lijsttrekker. Maar dat kon alleen gebeuren als hij een motie van kritische leden had overleefd waarin om zijn aftreden wordt gevraagd. Nu Asscher zelf opstapt, wordt hem die stemming bespaard. Het congres is tot nader order uitgesteld.

Zijn er mensen die nog nóóit een fout hebben gemaakt?, aldus Lodewijk Asscher.

Sinds de PvdA in 2017 een vernietigende verkiezingsnederlaag leed – de partij zakte van 38 naar 9 zetels in de Kamer – trok Asscher alles uit de kast om zijn imago op te krikken. PvdA-kiezers namen het hem kwalijk dat hij in Rutte II koos voor zware bezuinigingen en afbraak van de sociale werkplaatsen.

,,Ik vroeg mij af: ben ik dan wel degene om de partij opnieuw te leiden’’, zei Asscher in een interview met deze site over de periode na de nederlaag. ,,Ik heb fouten gemaakt, en dat heb ik het afgelopen jaar ook te horen gekregen. Maar mijn wedervraag is dan wel: zijn er mensen die nog nóóit een fout hebben gemaakt? Ik heb geprobeerd om te leren van mijn fouten.’’

Peilingen

Toch lukte het hem nooit meer die erfenis van Rutte II van zich af te schudden. In de Tweede Kamer stond Asscher bekend als begenadigd oppositieleider, die belangrijke debatbijdragen uit het hoofd deed. Maar in de peilingen bleef de PvdA de laatste jaren rond de vijftien zetels schommelen. Dat zou een slecht resultaat zijn, voor de partij die jarenlang de grootste was. De PvdA won in mei 2019 wel de Europese verkiezingen, maar dat was vooral te danken aan het optreden van de populaire eurocommissaris Frans Timmermans.

De nasleep van de toeslagenaffaire doet Asscher definitief de das om. De politicus die doorbrak als wethouder in Amsterdam vertrekt na 17 maart met stille trom uit de Tweede Kamer. Dat is wrang voor de man die begin dit jaar nog dacht dat hij was herrezen uit de as. ,,Het enige wat ik nu tegen mijn partij zeg is: ik ben bereid om het te doen’’, zei hij in maart in een interview over het lijsttrekkerschap. ,,Ik heb de afgelopen jaren met jullie een reis gemaakt, en nu komt het leuke stuk.’’

Lodewijk Asscher legt lijsttrekkerschap PvdA neer

Telegraaf 14.01.2021 Lodewijk Asscher legt het lijsttrekkerschap voor de PvdA naast zich neer vanwege zijn rol in de toeslagenaffaire. Dat heeft hij bekendgemaakt in een videoboodschap.

Asscher was als minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het vorige kabinet een van de hoofdrolspelers in het dossier. De PvdA’er maakt zijn termijn als Kamerlid af, maar hij komt na de verkiezingen niet terug.

„Ik wist niet dat de Belastingdienst een onrechtmatige jacht had geopend op duizenden gezinnen”, zegt de PvdA-prominent. In zijn videoboodschap zegt hij juist verschillende wetten te hebben gewijzigd omdat ze te ver gingen en boetes heeft gematigd. „Diegenen die openlijk mijn integriteit in twijfel trekken en mij van kwade intenties beschuldigen, die weten niet wie ik ben en waarom ik dit werk doe.”

Discussie

Desondanks legt Asscher het lijsttrekkerschap naast zich neer. „Ik hoop vurig dat op 17 maart een sterkere Partij van de Arbeid wordt gekozen. Ik stel vast dat de discussie over mijn rol op dit moment het niet mogelijk maakt om daarvoor te zorgen”, zegt de PvdA’er. „Daarom heb ik mijn positie als lijsttrekker ter beschikking gesteld. Ik stel me niet opnieuw verkiesbaar.”

Met zijn besluit legt Asscher extra druk op het kabinet om af te treden. Vrijdag komt het kabinet met een officiële reactie op het vernietigende rapport van de commissie-Van Dam over de affaire. In de ministerraad buigt de hele ploeg van premier Mark Rutte zich over de vraag of en welke politieke consequenties de kwestie moet hebben.

De PvdA zou zich dezer dagen via een online congres buigen over de positie van Asscher. Meerdere sociaaldemocraten hebben de afgelopen dagen gevraagd om zijn aftreden. Het partijbestuur heeft besloten om het congres uit te stellen. Kamerlid Lilianne Ploumen, oud-minister van Buitenlandse Handel, neemt voorlopig het fractievoorzittterschap over.

„Traditiegetrouw steekt de achterban weer messen in de rug van de leider. Dit kan uitermate schadelijk zijn voor de PvdA vlak voor de verkiezingen”, zegt Wouter de Winther in de podcast ‘Afhameren’:

Rutte: ’waardering’

Premier Rutte heeft gereageerd. Op Twitter schrijft hij grote waardering te hebben ’voor zijn enorme inzet vor ons land’. „Ik wens hem persoonlijk het allerbeste.”

BEKIJK MEER VAN; verkiezingen partijen en bewegingen Lodewijk Asscher Lilianne Ploumen Den Haag

Lodewijk Asscher stopt als lijsttrekker voor PvdA

RTL 14.0.2021 Lodewijk Asscher trekt zich terug als lijsttrekker voor de Partij van de Arbeid. Hij nam het besluit naar aanleiding van het vernietigende rapport over de toeslagenaffaire. Dat maakte hij zojuist bekend in een video op Facebook.

Achter de schermen ontstond binnen de PvdA eerder al een felle discussie over de positie van Lodewijk Asscher, vanwege zijn rol in de toeslagenaffaire. Na een snoeihard rapport hierover vroegen kritische leden zich af of hij wel lijsttrekker kan blijven. “Trek je conclusie, Lodewijk!”, klonk het in december.

Schaamte

De politicus bood in december op Facebook uitgebreid zijn excuses aan over zijn eigen rol in de toeslagenaffaire. “De constateringen over mijn eigen rol hierin zijn pijnlijk en vervullen me met schaamte.”

Lees ook:

PvdA-leden zagen verder aan stoelpoten lijsttrekker Asscher

Vorige week schreef Asscher nog in een brief aan alle partijleden dat hij niet wilde opstappen als leider van de Partij van de Arbeid, ondanks zijn rol in de kinderopvangtoeslagaffaire.

Maar vandaag, anderhalve week later, blijkt toch dat hij stopt als partijleider. In onderstaande video vertelt Asscher dat hij zich niet verkiesbaar stelt voor de komende verkiezingen.

Toeslagenaffaire

In de toeslagenaffaire werden duizenden ouders onterecht als fraudeur bestempeld door de Belastingdienst. In sommige gevallen moesten ze tienduizenden euro’s terugbetalen, met alle gevolgen van dien. Asscher was destijds, tussen 2012 en 2017, minister van Sociale Zaken.

‘Dit zou hem blijven achtervolgen’

Volgens politiek verslaggever Roel Schreinemachers was Asscher eigenlijk niet van plan op te stappen. “Hij zei dat hij juist wilde bijdragen aan het oplossen van de toeslagenaffaire. Maar door de discussie die ook in de PvdA werd gevoerd over de positie van Asscher zag hij zijn geloofwaardigheid afnemen, en is hij tot de conclusie gekomen dat hij beter kan stoppen.”

Schreinemachers: “Niemand is groter dan de partij, zei een kritisch lid eerder al. Asscher stelt met deze beslissing het partijbelang nu boven zijn eigen belang, want het zag er naar uit dat dit hem in de campagne zou blijven achtervolgen.”

Asschers besluit geeft volgens Schreinemachers wel een andere dynamiek aan de discussie morgen in het kabinet. “Nu hij opstapt vanwege de toeslagenaffaire wordt het moeilijker voor het kabinet om te blijven zitten.”

Lees ook:

Kabinet valt (nog) niet: vrijdag meer over politieke gevolgen toeslagenaffaire

Partijcongres uitgesteld

PvdA-voorzitter Nelleke Vedelaar heeft respect voor het “moedige besluit” van Lodewijk Asscher om zich terug te trekken als politiek leider. Het partijcongres dat vanaf donderdag digitaal zou worden gehouden, wordt tot nader order uitgesteld.

Vedelaar zegt dat Asscher de PvdA de afgelopen jaren “een nieuw gezicht” heeft gegeven. “Lodewijk bracht onze partij waar we willen dat hij staat: tussen de mensen, met lef en een overtuigend sociaaldemocratisch verhaal”

Premier Mark Rutte heeft inmiddels gereageerd op het besluit van Asscher, en wenst hem ‘persoonlijk het allerbeste’ toe.

RTL Nieuws; Lodewijk Asscher PvdA

Partijprominenten steunen lijsttrekkerschap Asscher

NOS 09.01.2021 Een groep leden van de PvdA komt in actie om partijleider Asscher te steunen. Ook veel partijprominenten doen daaraan mee. Asscher ligt bij een deel van de partij onder vuur vanwege zijn rol in de affaire met de kinderopvangtoeslagen. Een ander deel van de partij, onder leiding van Pieter Paul Slikker (fractievoorzitter in de gemeenteraad van den Bosch) vindt dat niet terecht.

Slikker heeft daarom een motie voorbereid voor het partijcongres van volgende week. Om in stemming te worden gebracht, moet de motie door minimaal honderd leden worden ondertekend. Dat lijkt een formaliteit, gezien het grote aantal steunbetuigingen dat Slikker nu al heeft.

Eerder diende Francisca Drijver uit Krimpen aan de IJssel een motie in tegen Asscher. Zij vindt dat hij geen lijsttrekker kan zijn, omdat hij zijn politieke geloofwaardigheid heeft verloren. Volgens Drijver staat wat er in de toeslagenaffaire is gebeurd haaks op de principes van de sociaaldemocratie en is Asscher daar als voormalig vicepremier en minister medeverantwoordelijk voor.

Asscher verdient waardering

Ook Slikker en zijn medestanders reageren “met afschuw” op de toeslagenaffaire. Maar ze vinden ook dat Asscher waardering verdient voor de “manier waarop hij omgaat met zijn rol als voormalig bestuurder in het aangedane onrecht”. Volgens de toelichting bij de motie heeft Asscher als een van de weinige betrokkenen de uitkomsten van het parlementair onderzoek helemaal omarmd.

De sympathisanten van de motie benadrukken dat hij er verantwoording voor heeft afgelegd en zijn excuses heeft aangeboden. Ze vinden dat hij daarmee een goed voorbeeld geeft van “lerend leiderschap” en juist steun verdient.

Fractie en oud-ministers

Alle fractiegenoten van Asscher in de Tweede Kamer staan achter de steunbetuiging, net als partijprominenten als de oud-ministers Dijsselbloem en Bussemaker, de oud-fractievoorzitters Meijer en Hamer, de burgemeesters Aboutaleb, Marcouch en Broertjes, en FNV-voorzitter Busker.

De algemene verwachting is dat een meerderheid van de PvdA-leden zich achter Asscher zal scharen en dat hij volgende week officieel tot lijsttrekker wordt uitgeroepen.

BEKIJK OOK;

Opnieuw verzet bij PvdA-leden tegen lijsttrekkerschap Asscher

NOS 07.01.2021 Een kleine groep PvdA-leden wil partijleider Lodewijk Asscher dwingen zijn lijsttrekkerschap neer te leggen. Aanleiding is de rol van Asscher in de affaire met de kinderopvangtoeslagen. Asscher was daar als minister van sociale zaken medeverantwoordelijk voor in het vorige kabinet.

Initiatiefnemer is Francisca Drijver uit Krimpen aan den IJssel. Zij heeft een motie tegen Asscher ingediend waarover het verkiezingscongres van de PvdA volgende week moet stemmen.

De motie heeft vandaag de vereiste honderd digitale steunbetuigingen van andere leden gekregen om daadwerkelijk in stemming te worden gebracht.

Ellende

Drijver: “Wat er in deze zaak is gebeurd, staat haaks op het principe van de sociaaldemocratie dat de overheid een schild voor burgers moet zijn. Duizenden mensen zijn in de ellende gestort, levens zijn geruïneerd en er zijn zelfs doden gevallen. En hij was daar medeverantwoordelijk voor als vicepremier en minister van sociale zaken”.

Het partijlid vindt dat Asscher zijn politieke geloofwaardigheid heeft verloren. “Hij is dus niet meer geschikt als partijleider en lijstrekker bij de komende verkiezingen”, zegt Drijver.

Al eerder, in december, kwam interne kritiek op Asscher vanwege de toeslagenaffaire naar buiten. Maar dat het partijcongres nu over deze motie moet gaan stemmen, maakt het een stuk concreter.

Wantrouwen

Asscher heeft vorige maand zijn excuses aangeboden voor de gemaakte fouten en gezegd dat hij zich ervoor schaamt. Maar hij vindt dat het niks oplost als hij zich terugtrekt. “De oplossing is niet: meneer Jansen of Pietersen heeft het fout gedaan en die moet weg. Nee, de echte oplossing is: het toeslagensysteem moet op de schop, maar ook het wantrouwen tegen de burgers dat daaraan ten grondslag ligt.”

“En als er nou één partij is die dat moet doen, is het de Partij van Arbeid wel”, zegt Asscher. Want de mensen die slachtoffer waren in de toeslagenaffaire kwamen juist uit “een groep die wij willen vertegenwoordigen: werkende mensen die hun best doen en dan vermalen worden door de overheid. Daarom trekken PvdA’ers zich dit aan.”

Broederstrijd

De verwachting is dat de motie van Drijver volgende week geen meerderheid zal krijgen bij de digitale stemmingen. De vraag is wel hoe groot de steun toch zal zijn. Asscher is niet bijzonder geliefd in de partij, door zijn rol als vicepremier in het kabinet Rutte II en door de broederstrijd om het lijsttrekkerschap met zijn voorganger Diederik Samsom.

Niettemin zien veel leden hem toch als dé man die de kar moet trekken bij de verkiezingen. Illustratief is dat het altijd kritische partijlid Gerard Bosman een motie voor Asscher heeft ingediend. De partijleider heeft ook de steun van de Tweede Kamerfractie en van het partijbestuur. “Wij hebben de goeie plannen om de nieuwe verzorgingsstaat van Nederland vorm te geven, met Lodewijk voorop”, laat partijvoorzitter Nelleke Vedelaar via haar woordvoerder weten.

Vertrek

Wat Asscher verder helpt is dat er tot nu toe geen partijprominenten op zijn vertrek aandringen. De ervaring leert ook dat PvdA-congressen doorgaans de lijn van het partijbestuur volgen. De verwachting is dus dat Asscher volgende week zaterdag officieel tot lijsttrekker wordt uitgeroepen.

(met medewerking van Ireen Oostveen)

BEKIJK OOK;

Asscher krijgt motie van afkeuring van eigen leden aan de broek

Telegraaf 07.01.2021 De kritiek op Lodewijk Asscher vanuit zijn eigen PvdA wil maar niet luwen. Een motie van afkeuring tegen de lijsttrekker heeft inmiddels genoeg steunbetuigingen van partijleden om bij het PvdA-congres volgende week aan bod te komen.

PvdA-lid Francisca Drijver heeft de motie ingediend vanwege de rol van Asscher, minister van Sociale Zaken in het vorige kabinet, in de toeslagenaffaire. Asscher bood er in zijn ondervraging door de Tweede Kamer en later in een verklaring op Facebook zijn excuses voor aan, maar wil ondanks kritiek uit eigen gelederen wel lijsttrekker blijven. Asscher wil zelfs ’vooropgaan in de strijd voor een nieuwe verzorgingsstaat’, zo schrijft hij deze week in zijn nieuwjaarsboodschap aan leden.

BEKIJK OOK:

Asscher wil door ondanks kritiek op rol in toeslagenaffaire

Maar in de partij blijft het onrustig. RTL Nieuws berichtte onlangs dat onder de Tweede Kamer-kandidaten van de PvdA ook vraagtekens zijn gezet bij het aanblijven van Asscher. Door de motie van Drijver zullen de PvdA-leden zich nu ook moeten uitspreken over zijn positie als lijsttrekker.

Drijver heeft de motie ingediend omdat ze het excuus van Asscher niet voldoende vindt. Het doet volgens haar geen recht aan het leed dat de duizenden ouders in de toeslagenaffaire is aangedaan en dat zijn rol in de affaire ook de PvdA ’onherstelbare schade’ aandoet.

Het PvdA-lid heeft daarom voor het congres dat de PvdA volgende week organiseert een motie ingediend die het vertrouwen in Asscher opzegt. De motie heeft inmiddels de benodigde honderd steunbetuigingen binnen, waardoor de PvdA-leden tijdens het congres mogen stemmen over de vraag of de lijsttrekker nog te handhaven is.

BEKIJK MEER VAN; verkiezingen partijen en bewegingen belastingen Lodewijk Asscher Francisca Drijver Partij van de Arbeid

‘Kritische PvdA-leden eisen vertrek Asscher wegens rol in toeslagenaffaire’

NU 07.01.2021 Kritische PvdA-leden eisen dat fractieleider Lodewijk Asscher opstapt vanwege zijn rol in de toeslagenaffaire. Een motie waarin het vertrouwen in hem wordt opgezegd, heeft volgens het AD honderd steunbetuigingen gekregen.

Vanwege de honderd steunverklaringen moet de motie volgende week in de aanloop naar het verkiezingscongres van de partij in stemming gebracht worden. Alle PvdA-leden kunnen zich dan uitspreken over het lot van Asscher, waarna het partijbestuur bepaalt wat er met de motie gebeurt.

Eerder op donderdag werd bekend dat het Openbaar Ministerie (OM) geen strafrechtelijk onderzoek zal doen naar de Belastingdienst en zijn ambtenaren. Volgens justitie is er geen sprake van juridisch verwijtbaar gedrag.

Asscher noemde zijn rol in de toeslagenaffaire eerder “pijnlijk” en bood zijn verontschuldigingen aan, maar stelde wel verder te willen als fractieleider van de PvdA. Eerder deze week herhaalde hij als lijsttrekker te willen blijven fungeren tijdens de verkiezingscampagne.

Tussen 2012 en 2017 was Asscher als minister van Sociale Zaken betrokken bij de toeslagenaffaire waarin veel ouders onterecht als fraudeur werden aangemerkt. De commissie die de zaak onderzocht, oordeelde in december dat gedupeerden “ongekend onrecht” was aangedaan.

Lees meer over: Lodewijk Asscher  PvdA  Toeslagenaffaire

Kritische PvdA-leden eisen aftreden Lodewijk Asscher

AD 07.01.2021 Kritische PvdA-leden willen dat partijleider Lodewijk Asscher zijn biezen pakt vanwege zijn rol in de toeslagenaffaire. Een motie waarin het vertrouwen in Asscher wordt opgezegd heeft honderd steunbetuigingen gekregen.

Door die honderd steunverklaringen wordt de motie volgende week in stemming gebracht bij het digitale stemlokaal van de PvdA, in aanloop naar het verkiezingscongres. Alle PvdA-leden kunnen zich dan uitspreken over het lot van Asscher. Het partijbestuur bepaalt vervolgens wat er met de motie gebeurt.

Lees ook;

PvdA-leider Asscher liet maandag weten dat hij door wil als lijsttrekker, ondanks zijn rol in de toeslagenaffaire. Als minister van Sociale Zaken in het vorige kabinet was hij daarbij betrokken. Asscher liet aan de PvdA-leden weten dat het oordeel van de commissie die de affaire onderzocht ‘nog stevig nadreunde’. Toch wil hij doorgaan ‘in de strijd voor een nieuwe verzorgingsstaat’.

Achtervolgen

Dit gaat Lodewijk en de PvdA hoe dan ook achtervol­gen in de campagne, aldus PvdA-lid Marijke Beintema.

Maar partijlid Francisca Drijver uit Krimpen aan den IJssel vindt dat de schade ‘die door Asscher is aangebracht onherstelbaar is’. Op het interne berichtenbord van de PvdA krijgt ze bijval. ‘Dit gaat Lodewijk en de PvdA hoe dan ook achtervolgen in de campagne’, zegt een lid. Anderen vinden de motie juist ‘walgelijk’ en ‘prematuur’.

Ook PvdA-lid Sander Terphuis heeft een motie ingediend waarin de rol van Asscher wordt bekritiseerd. Zijn ‘motie van afkeuring’ lijkt echter niet bedoeld om de partijleider weg te sturen. Wel zegt hij dat ‘de (hoofd-)rol die Asscher in dit geheel heeft gespeeld onmogelijk buiten beschouwing kan blijven’.

Schoonvegen

Ondertussen laat afdelingsvoorzitter Nick Bolte van PvdA Amsterdam Zuidoost weten dat Asscher moet vertrekken. In een ingezonden brief schrijft hij dat Asscher door terug te treden ‘de weg vrijmaakt’ om een andere koers in te slaan. ,,De top van de lijst is er klaar voor’’, vindt Bolte. ,,En dan geeft de PvdA de boodschap af: schoonvegen van de trap dient bovenaan te beginnen.’’

Asscher bood eind december zijn excuses aan voor de fouten die hij als minister had gemaakt in de toeslagenaffaire. Zo vond hij dat hij onvoldoende achter signalen was aangegaan die erop wezen dat onschuldigen werden getroffen door de Belastingdienst.

Geen vervolging

Eerder vandaag werd bekend dat het Openbaar Ministerie (OM) geen strafrechtelijk onderzoek instelt naar ambtenaren van de Belastingdienst. Het kabinet deed vorig jaar zelf aangifte tegen de Belastingdienst. De Rijksrecherche onderzocht de zaak, maar volgens het OM is er geen reden tot vervolging.

,,Het OM realiseert zich dat deze uitkomst voor de getroffen ouders een teleurstelling kan zijn’’, laat justitie weten. ,,Ouders die zelf aangifte hebben gedaan bij het OM zouden via een zogeheten artikel 12-procedure de rechter kunnen vragen om alsnog tot vervolging over te gaan.’’

Asscher: ik kan vertrouwen van burger in overheid herstellen

NOS 06.01.2021 Lodewijk Asscher vindt zichzelf bij uitstek geschikt om het vertrouwen van de burgers in de overheid te herstellen. Dat zegt hij in een toelichting op zijn besluit om door te gaan als leider van de PvdA.

De lijsttrekker bood vorige maand zijn excuses aan voor zijn rol in de affaire met de kinderopvangtoeslag. Een aantal PvdA-leden vroeg zich daarna af of hij niet zou moeten opstappen.

Maar de PvdA-leider heeft er goed over nagedacht en is tot de conclusie gekomen dat het vertrek van hem of een ander ‘poppetje’ geen enkel nut heeft. “De oplossing is niet: meneer Jansen of Pietersen heeft het fout gedaan en die moet weg. Nee, de echte oplossing is: het toeslagensysteem moet op de schop, maar ook het wantrouwen tegen de burgers dat daaraan ten grondslag ligt.”

“En als er nou één partij is die dat moet doen, is het de Partij van Arbeid wel”, zegt Asscher. Want de mensen die slachtoffer waren in de toeslagenaffaire kwamen juist uit “een groep die wij willen vertegenwoordigen: werkende mensen die hun best doen en dan vermalen worden door de overheid. Daarom trekken PvdA’ers zich dit aan.”

En hij is dan de juiste persoon om de kar te trekken, vindt hij. “Want ik heb de ervaring. Ik ben de enige oppositieleider die weet hoe het is om in een regering te zitten. En ik ben de enige oud-minister die vanuit de Kamer vier jaar volksvertegenwoordiger is geweest.”

‘VVD kan dit niet repareren’

Op de vraag of VVD-leider Rutte niet iets soortgelijks zou kunnen zeggen, antwoordt Asscher dat dit niet geloofwaardig zou zijn vanwege de ideologie van de liberalen. “Ik denk dat de ideologie van wantrouwen tegen iedereen die de verzorgingsstaat nodig heeft, ervoor heeft gezorgd dat de regelgeving zo strikt is geworden. Wat mij betreft is de VVD niet de partij om de verzorgingsstaat weer te repareren.”

De PvdA heeft volgende week een verkiezingscongres. Dan worden de kandidatenlijst en het verkiezingsprogramma vastgesteld.

BEKIJK OOK;

Asscher trapt campagne af: ’Werkloosheid als collectief risico’

Telegraaf 07.12.2020 – PvdA-leider Lodewijk Asscher wil een nieuwe verzorgingsstaat zonder werkloosheid. Dat bepleit hij maandagavond in de 27 editie van de Den Uyl-lezing in de Rode Hoed in Amsterdam.

In de lezing trapt Asscher de verkiezingscampagne voor de PvdA af. „We moeten niet terug naar het oude normaal, maar naar een beter normaal”, zegt Asscher. „Dat begint met een nieuwe, moderne sociale zekerheid met een garantie op werk als fundament: De Werkgarantie. Ik wil dat werkloosheid als een collectief risico gezien wordt, niet als individuele verantwoordelijkheid. Ons streven zou moeten zijn om de werkloosheid naar 0 procent te krijgen. Volledige werkgelegenheid als hoeksteen voor een moderne verzorgingsstaat.”

Het pleidooi voor een baangarantie is een terugkerend strijdpunt bij de PvdA-leider. Onlangs wilde hij tijdens de onderhandelingen voor het derde coronasteunpakket bijvoorbeeld nog dat bedrijven verplicht zouden worden om werknemers naar een andere baan te begeleiden als ze aanspraak wilden maken op de NOW-regeling, de coronaloonsteun voor bedrijven. Het kabinet kwam uiteindelijk met een boete voor bedrijven die bij het ontslaan van medewerkers geen contact opnemen met het UWV om afspraken te maken over de begeleiding naar ander werk

Opvallend is dat Asscher onder de noemer ’sociale ontheemding’ toenadering zoekt tot de ’gewone man’ en nadrukkelijk kritiek uit op zijn ideologische verwanten. „Als mensen zich niet meer thuisvoelen in hun buurt omdat de nieuwe buren, vluchteling of arbeidsmigrant, de taal niet spreken. Als mensen wel een warm hart hebben voor de opvang van vluchtelingen, maar intussen bezorgd zijn dat te weinig wordt gedaan tegen overlastgevers uit veilige landen”, schetst de PvdA-leider. „Als de politiek dan ook nog deze gevoelens negeert of zelfs ridiculiseert, zoals Hillary Clinton deed toen zij over deplorables sprak, voelen mensen zich verlaten. Het aanpakken van deze problemen is wel degelijk een opdracht van linkse politiek.”

BEKIJK MEER VAN; werkloosheid Lodewijk Asscher Hillary Clinton Partij van de Arbeid Werkgarantie

Asscher: iedereen garantie op werk, werkloosheid naar 0 procent

NOS 07.12.2020 De PvdA wil een werkgarantie voor iedereen. Volledige werkgelegenheid moet de basis zijn voor een nieuwe verzorgingsstaat, zei partijleider Lodewijk Asscher vanavond in de 27ste Den Uyl-lezing, genoemd naar de oud-premier van sociaaldemocratische huize.

Volgens Asscher zou niemand langs de kant moeten staan. Mensen die hun baan verliezen moeten actief aan ander werk geholpen worden. Als bedrijven dat niet doen of kunnen, moet de overheid banen creëren zodat niemand thuis hoeft te zitten.

“Ik wil dat werkloosheid gezien wordt als een collectief risico, niet als een individuele verantwoordelijkheid”, zei Asscher. “Ons streven zou moeten zijn om de werkloosheid naar 0 procent te krijgen.” Op dit moment schommelt die rond de 4 procent.

Eerder helpen

Volgens Asscher is de focus de afgelopen jaren te veel gericht op de zelfredzaamheid van mensen en op de korte termijn. Pas als iemand echt in de problemen is geraakt, biedt de overheid hulp. Dat moet veel eerder gebeuren, vindt de PvdA-leider.

Naast recht op werk en een zeker inkomen, hebben burgers volgens Asscher ook recht op zorg en een veilige, betaalbare woning. “Wonen moet weer een expliciete verantwoordelijkheid van de Rijksoverheid worden.” Daarom wil hij dat in een volgend kabinet de minister van Volkshuisvesting terugkomt.

Werknemers moeten meer te zeggen krijgen over de koers van het bedrijf waar ze werken en ze moeten eerlijker gaan meedelen in de winsten. Asscher: “Daarom ben ik voorstander van een Wet Eerlijk Delen. Als bedrijven winst maken en dividend uitkeren, moet verplicht ook een deel naar werknemers.”

Dat zo’n wet hard nodig is, blijkt volgens de PvdA-leider in de supermarktbranche. Daar werden de afgelopen tijd miljoenen uitgekeerd aan aandeelhouders. “Maar de werknemers werden afgescheept met een cadeaubon. Erger nog: de cao-onderhandelingen liepen vorige week stuk.”

De Den Uyl-lezing wordt georganiseerd sinds 1988, één jaar na de dood van voormalig premier Joop den Uyl. Voor het uitspreken van de lezing worden “vooraanstaande personen uit het culturele, wetenschappelijke of politieke leven” gevraagd, zegt de organiserende stichting.

Volgens de PvdA is het de bedoeling dat de lezing een impuls is voor het progressieve denken over de samenleving. Vorig jaar was Eurocommissaris Frans Timmermans de spreker.

Asscher verwees in zijn toespraak naar Wim Kok, de PvdA-leider die in 1995 de Den Uyl-lezing hield. Kok noemde toen “het afschudden van ideologische veren” bevrijdend voor de PvdA.

Volgens de huidige leider is dat zinnetje daarna een geheel eigen leven gaan leiden. Het werd ten onrechte gezien als een afscheid van het linkse profiel van de partij. “Daarmee werd Kok tekortgedaan”, vindt Asscher.

Volgens hem heeft de PvdA nog steeds een progressief profiel. “Een PvdA die met trots haar ideologische veren gebruikt om mensen te laten vliegen.”

BEKIJK OOK;

PvdA belooft een geluksmachine, maar Lodewijk Asscher zit klem

Elsevier 07.12.2020 Lodewijk Asscher (PvdA) houdt maandagavond 7 december 2020 een toespraak waarin hij het ‘technische en morele failliet’ van het huidige kabinetsbeleid aankondigt. Hij wil een terugkeer naar de verzorgingsstaat. Krijgt de rode haan weer ideologische veren? In de toeslagenaffaire zit Asscher met de vingers tussen de deur.

De Joop den Uyl-lezing is het jaarlijkse feestje van de Partij van de Arbeid. Vorig jaar hield Europees Commissaris Frans Timmermans de toespraak en tot verrassing van velen won hij een half jaar later de Europese verkiezingen. Maandagavond spreekt PvdA-fractieleider Lodewijk Asscher, en zijn partijgenoten hopen natuurlijk dat hij de stunt van vorig jaar kan herhalen en dat de PvdA over drie maanden weer als grootste partij kan eindigen.

Lees ook: Asscher doet alsof hij het Volksfront aanvoert

Dat lijkt een onmogelijkheid, maar dat leek het vorig jaar ook en helemaal kansloos is de PvdA nu ook weer niet. In de peilingen staat de VVD van Mark Rutte fier bovenaan met ongeveer een kwart van de virtuele stemmen. Daarachter komen PVV (met zo’n 15 procent) en vervolgens vijf à zes kleine partijen (CDA, PvdA, D66, GroenLinks, SP en ChristenUnie) die rond een magere 10 procent schommelen.

Terwijl het land de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog doormaakt, zit er in de peilingen weinig beweging. In Den Haag wordt dit gezien als de opgekropte spanning aan de vooravond van een aardbeving. Komt straks de zaak in beweging, en dan kan er ineens iets heel ingrijpends gebeuren.

Asscher begon op kousenvoeten aan een opmars

Een jaar geleden leek het daar al op. De PvdA zat qua peilingen ineens in de lift en de VVD raakte in de versukkeling. Het leek erop dat de premier – die worstelde met de stikstofcrisis – zijn uiterste houdbaarheidsdatum naderde. Zijn derde kabinet maakte een nogal uitgebluste en moeizame indruk. In de peilingen begon Asschers PvdA destijds op kousenvoeten aan een opmars. Als het kabinet-Rutte III toen was gevallen en er zouden vervroegde verkiezingen zijn gehouden, dan zou een tweestrijd zijn ontstaan tussen Rutte (VVD) en Asscher (PvdA).

De coronapandemie veranderde het speelveld. De crisis bracht Rutte in omstandigheden waarin hij leiderschap moest tonen. Ruttes VVD herstelde in de peilingen en loopt sindsdien ruim voorop. Wie wordt zijn uitdager? Naaste concurrent Geert Wilders (PVV) zit vastgeklonken in de oppositie.

De lijsttrekkers van CDA en D66 – Hugo de Jonge en Sigrid Kaag – zitten vast in de huidige coalitie en staan straks ook in de campagne in de schaduw van premier Rutte. Asscher (PvdA) daarentegen is de virtuele leider op links. De PvdA heeft in de Tweede Kamer minder zetels dan GroenLinks of SP, maar desondanks blijkt Asscher in debatten doorgaans de scherpste uitdager van Rutte.

Daarom is die lezing van maandagavond zo belangrijk voor de PvdA. Wil de partij de ‘moeder aller nederlagen’ van 2017 uitwissen – de PvdA klapte toen in elkaar van 38 naar 9 zetels – dan moet Asscher een geloofwaardig alternatief zijn voor Rutte. Alleen dan kan hij de zwevende kiezers van GroenLinks, SP, D66 en de kleinere partijen aan zijn PvdA binden met het argument dat alleen hij in staat is  Rutte uit het Catshuis te verdrijven.

‘Ideologische veren’ zijn niet ‘de ideologische veren’

Kan Asscher zich maandagavond opwerpen als een betere Rutte? Het aardige van de PvdA en van de Den Uyl-lezing in het bijzonder is dat het daar niet over de laatste peilingen moet gaan, maar vooral ook over de lange termijn en de ideologische koers.

Dit is wat Eric Vrijsen schrijft over Lodewijk Asscher in het omslagverhaal Stijgers en dalers in de crisis: ‘Praat erg knap uit het hoofd, maar wel vaak over eigen betrouwbaarheid’

De beroemdste Den Uyl-lezing is nog altijd die van toenmalig PvdA-premier Wim Kok in 1995. Kok zei letterlijk: ‘Het afschudden van ideologische veren is voor een politieke partij als de onze niet alleen een probleem, het is in bepaalde opzichten ook een bevrijdende ervaring.’ Let op: Kok zei niet dat de PvdA ‘de ideologische veren’ en al helemaal niet ‘alle ideologische veren’ moest afschudden, maar zo werd hij later wel geciteerd.

De PvdA was min of meer opgehouden een socialistische of sociaal-democratische partij te zijn. Onder leiding van Kok was de PvdA een jaar eerder met de VVD gaan regeren. Dat leek tot dan toe een onmogelijke combinatie van links en rechts, maar de tijdgeest was er rijp voor. Zeker ook in de eigen PvdA. Er waren zelfs prominente sociaal-democraten die zichzelf betitelden als ‘marktsocialist’. De nu vaak verafschuwde ‘marktwerking’ in de publieke sector werd destijds door de PvdA ingezet en eigenlijk was dat maar goed ook, want het overheidsbedrijf was een grote, stroperige bureaucratie.

Asscher verklaart het beleid failliet

De sfeer is nu omgekeerd. Marktwerking is nu een scheldwoord. De VVD rept in het verkiezingsprogramma over de wenselijkheid van een sterke overheid. Asscher aan de vooravond van zijn lezing: ‘We komen uit een tijd waarin de markt het doel was, het individu de oplossing en de overheid het probleem. Dat systeem is failliet. Technisch en moreel. Voor onze toekomst is een ideologische herijking nodig, een herbezinning over de verhouding tussen individu en gemeenschap, tussen markt en overheid. Een nieuwe verzorgingsstaat waar de zekerheid van het bestaan mensen in staat stelt weer te dromen.’ Kortom, de overheid is voor de PvdA niet langer het probleem, maar juist de geluksmachine.

Het lastige van Asscher is dat hij met de vinger behoorlijk tussen de deur zit door de zogenoemde toeslagenaffaire. Als minister van Sociale Zaken (2012-2017) was hij verantwoordelijk voor een streng anti-fraudebeleid. Duizenden mensen die bij het aanvragen van fiscale toeslag voor kinderopvang een administratief foutje maakten, werden hiervoor keihard gestraft.

De PvdA wil mensen met een smalle beurs altijd zekerheid bieden en heeft nu ‘zekerheid’ tot de kern van haar politieke boodschap verheven. Maar op de manier van die fiscale toeslagen stortte de overheid juist onzekerheden over gewone burgers uit. Wie een toeslag kreeg voor zorg, huur, kinderopvang of studie, werd ’s nachts gillend wakker uit een boze droom waarin ergens toch een foutje was binnengeslopen en dat het hele bedrag met fikse boete moest worden terugbetaald. Asscher mag maandagavond precies uitleggen hoe dit ideologisch zit.

Milieubeleid raakt mensen met een smalle beurs hard

Ook is er de kwestie van het klimaat- en milieubeleid dat juist de mensen met een smalle beurs raakt. De groene enthousiastelingen in de PvdA – op de kandidatenlijst staat zelfs de baas van Greenpeace – willen iedereen van het gas af hebben. Maar de mensen die niet in een villa wonen, schrikken van de kosten van een warmtepomp of van de lening die ze daarvoor moeten afsluiten.

Het andere pijnpunt in de PvdA-ideologie is de kwestie van immigratie en integratie. In zijn tijd als vicepremier en minister lanceerde Asscher een plan om de rechten en plichten van nieuwkomers in ‘participatiecontracten’ vast te leggen. Daar is naderhand niet veel meer van vernomen. Een oplossing voor de huidige problemen met ‘veilige landers’ – eufemisme voor pseudo-asielzoekers die zich voortdurend misdragen – is het sowieso niet. Hoe het dan wel moet, mag Asscher maandagavond ook uitleggen.

Links zal Asscher de maat nemen

Zijn linkse concurrenten en de linkse media zullen hem de maat nemen, maar van die voorspelbare kritiek hoeft hij niet wakker te liggen. Alleen een realistisch en pragmatisch verhaal met een mooie ideologische omlijsting maakt Asscher geloofwaardig als uitdager van Rutte.

In linkse kring hoopt menigeen dat de PvdA-lijsttrekker – 25 jaar na Wim Kok – de rode haan weer van ‘de ideologische veren’ voorziet. Maar ‘de ideologische veren’, daarover heeft Kok het nooit gehad en dat moet Asscher ook niet willen. Een enkele ideologische veer is in deze tijden al heel wat.

PvdA ergert prins Bernhard met belastingplan dat zijn naam draagt | NOS

NOS 30.11.2020 Prins Bernhard is niet te spreken over een plan in het verkiezingsprogramma van de PvdA. Het programma rept van een ‘Prins Bernhard’-belasting, bedoeld om pandjesbazen aan te pakken, en zo de woningmarkt toegankelijker te maken voor onder meer starters. Dat het plan zijn naam draagt, is tegen het zere been van de prins, meldt De Telegraaf.

“Ik vind het vreemd dat een politieke partij mijn naam gebruikt in haar programma”, laat Bernhard weten aan De Telegraaf. Zijn zakenpartner Menno de Jong trok in een e-mail fel van leer tegen de partij, schrijft de krant. Volgens De Jong is er sprake van “populistisch opportunisme” en wordt Bernhards naam slechts gebruikt omdat hij lid is van de koninklijke familie.

De PvdA wil dat beleggers die meer dan vijf huizen bezitten meer belasting gaan betalen. Hun huurinkomsten en vermogenswinsten moeten via de inkomstenbelasting worden aangeslagen. Ook wil de partij het mogelijk maken dat gemeentes een woonplicht instellen.

Bernhard, zoon van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven, bezit privé en via verschillende bedrijven zo’n 600 panden in Nederland. Dat zijn behalve woningen ook kantoorgebouwen en winkelcentra. Ook is hij mede-eigenaar van het circuit in Zandvoort.

Getransformeerde kantoorpanden

De Jong meent dat zijn activiteiten met Bernhard geen goed voorbeeld zijn van waar de partij tegen strijdt. Sinds 2006 zouden ze geen nieuwe panden meer hebben gekocht.

Daarnaast waren alle woningen al verhuurd toen ze werden aangekocht en is van onttrekken aan de woningmarkt dus geen sprake, stelt hij. Hun investeringen zouden er juist voor hebben gezorgd dat er 1000 woningen zijn bijgekomen in Amsterdam, door kantoorruimte naar woningen te transformeren.

Demonisering

Er is sprake van demonisering, schrijft De Jong aan de PvdA. Hij vindt dat dit “bijdraagt aan een negatieve beeldvorming over een individu en dit raakt zijn persoonlijke veiligheid, daar ben ik persoonlijk getuige van geweest”.

De PvdA zegt de naam van het plan niet te veranderen. In de mails van De Jong zou gedreigd worden met juridische stappen. Kamerlid Henk Nijboer zegt via Twitter zich niet op die manier onder druk te laten zetten.

 Henk Nijboer@henknijboer

We laten ons niet onder druk zetten door dreigen met rechtszaken. Beleggers maken gebruik van de woningnood, wij strijden daar uit overtuiging tegen. ‘Prins Bernhard-belasting’ van PvdA valt verkeerd: ’Vreemd om mijn naam te gebruiken’ https://t.co/fRUYTM7t9w via @telegraaf

BEKIJK OOK

‘Prins Bern­hard-belasting’ van PvdA valt verkeerd bij Bernhard

AD 30.11.2020 Prins Bernhard van Oranje is niet te spreken over een fiscaal plan van de PvdA. Die spreekt in haar verkiezingsprogramma van een ‘prins Bernhard-belasting’, bedoeld om huisjesmelkers aan te pakken.

Met zo’n belasting worden “pandjesbazen die vijf panden of meer bezitten, verplicht om netjes inkomstenbelasting te betalen over de huurinkomsten en vermogenswinsten”, zo staat in het PvdA-programma. ,,Ik vind het vreemd dat een politieke partij mijn naam gebruikt in haar programma”, zegt de prins volgens De Telegraaf. ,,Daarnaast vind ik dat ze uit moeten gaan van hun eigen kracht en daarbij niet één persoon moeten betrekken. Los van het feit dat ze mijn naam gebruiken op basis van artikelen in de pers en niet de feiten.’’

Vriend en zakenpartner Menno de Jong steunt Berhard en zou volgens de krant boze mails naar de PvdA hebben gestuurd. De Jong vindt het “populistisch opportunisme om iemand in deze discussie te betrekken omdat hij toevallig familie is van de koning”. Ook vindt hij het taalgebruik van de sociaaldemocraten “demoniserend”.

De zakenpartner voert aan dat huurwoningen die hij en Bernhard begin deze eeuw aankochten al verhuurd waren bij aankoop en dat daarmee niets overblijft van de suggestie dat daarmee woningen zijn onttrokken aan de markt.

PvdA-parlementariër Henk Nijboer benadrukt dat vaststaat dat Bernhard direct dan wel indirect vastgoed verhuurt. ,,Als Tweede Kamerlid ben ik vrij maatschappelijke thema’s aan de kaak te stellen en daar de woorden en benamingen bij te kiezen die ik gepast vind.”

Lees ook;

Prins steggelt met PvdA over ‘Bernhard-belasting’

MSN 30.11.2020 De PvdA heeft zich de woede op de hals gehaald van prins Bernhard, door zijn naam te gebruiken voor een belastingplan. Met de zogeheten „prins Bernhard-belasting”, waarbij pandeigenaren met vijf of meer huizen inkomstenbelasting moeten betalen over huurinkomsten en vermogenswinsten, willen de sociaal-democraten huisjesmelkers aanpakken. De prins zegt het maandag in De Telegraaf „vreemd” te vinden dat het plan zijn naam draagt.

Bernhard vindt dat de PvdA „uit moet gaan van eigen kracht”, en „daarbij niet één persoon moet betrekken”. „Los van het feit dat ze mijn naam gebruiken op basis van artikelen in de pers en niet de feiten”, zegt hij.

Volgens de krant heeft Menno de Jong, zakenpartner van prins Bernhard, een reeks boze e-mails naar de partij gestuurd over het voorstel, daarbij zou hij zelfs zinspelen op juridische stappen. „Particuliere beleggers wegzetten als graaiers of halve criminelen is leuk voor de bühne, maar lost het probleem niet op”, schreef hij in één van de mails. De Jong vindt dat de PvdA „demoniserend” te werk gaat. Het Parool schreef in 2017 dat prins Bernhard 590 panden in Nederland bezit, het grootste deel daarvan (349) zou in Amsterdam staan.

De PvdA zegt de term niet uit haar verkiezingsprogramma te schrappen. „Als Tweede Kamerlid ben ik vrij maatschappelijke thema’s aan de kaak te stellen en daar de woorden en benamingen bij te kiezen die ik gepast vind”, reageert Tweede Kamerlid en woordvoerder wonen Henk Nijboer in De Telegraaf. Nijboer vindt de term passend en hoopt dat Bernhard meer belasting gaat betalen. „We laten ons niet onder druk zetten door dreigen en rechtszaken.”

Lees ook: Prins Bernhard jr. haalt met zijn zakelijke activiteiten vaker het nieuws dan het Koninklijk Huis lief is. Wie is hij en waarom vormen zijn activiteiten een risico voor het imago van de Koninklijke Familie? Een profiel.

Vogelaarwijk, Balkenendenorm en Prins Bernhard-belasting: de naam zegt genoeg

MSN 30.11.2020 Prins Bernhard is niet blij met de – door de PvdA gekozen – term ‘Prins Bernhard-belasting’. De partij bedoelt daarmee inkomstenbelasting die pandjesbazen betalen over huurinkomsten wanneer ze vijf of meer woningen bezitten. De belasting wordt zo genoemd omdat de prins honderden panden zou hebben. De term is hierdoor meteen herkenbaar.

Prins Bernhard komt met deze naam in een lange rij bekende personen wiens naam aan een woord is gekoppeld. Denk aan de Balkenendenorm, Vogelaarwijk, een Tokkiebuurt of Melkertbaan.

“Dit is een typisch voorbeeld van een eponiem”, legt Ton den Boon hoofdredacteur van de Van Dale uit. Het is een woord of benaming dat is afgeleid van een persoon, een zaak of een plaats. Het wordt gebruikt om een bepaalde term kracht bij te zetten, doordat een eponiem vaak een aansprekend voorbeeld is.”

In het geval van Prins Bernhard is de term waarschijnlijk door de PvdA bedacht om er een soort afgunst mee op te wekken, denkt Den Boon. “Hij bezit honderden panden en is erg rijk. Hij staat dus als het ware model voor de pandjesbazen, het type rijke mensen waar deze belasting voor is bedoeld. Dat wekt toch een soort afgunst, dat is waarschijnlijk ook het doel van de PvdA.”

De betekenis van een eponiem blijft aan de betreffende persoon kleven. Maar het is wel meteen duidelijk waar het over gaat. Zo kent iedereen de term Vogelaarwijk nog. Nienke Bruinsma is bewoner en voormalig lid Buurtonderneming van Vogelaarwijk Woensel-West. Ondanks de negatieve lading zag zij er de voordelen van in.

“In 2007 werd Woensel-West in Eindhoven een Vogelaarwijk. Dat was aan de ene kant natuurlijk niet leuk, want het is nooit leuk om achterstandswijk genoemd te worden. Maar voor de bewoners kwam er daardoor wel extra geld beschikbaar vanuit de overheid.”

Investeren

De stempel die de negatieve naam erop drukte bleek positief uit te pakken voor de bewoners. “Door het geld wat er beschikbaar kwam is er veel veranderd op het gebied van onderwijs. Er werd geïnvesteerd in naschoolse opvang, huiswerkbegeleiding en taallessen. Nu is het zelfs zo dat gezinnen met jonge kinderen in deze wijk willen wonen vanwege de kwaliteit van het onderwijs.”

Barbara Kathmann als komeet naar Tweede Kamer: ‘Den Haag kan wel een portie Rotterdam gebruiken’

AD 28.11.2020 Voor politieke begrippen gaat de carrière van Barbara Kathmann (42) als een komeet. Minder dan zeven jaar na haar entree in de Rotterdamse gemeenteraad lonkt een zetel in de Tweede Kamer. De PvdA heeft de achtste plek van de kieslijst voor haar gereserveerd.

Het gezin van Barbara Kathmann, sinds ruim twee jaar wethouder in Rotterdam, moet weer even omschakelen. ,,Mijn kinderen van 8, 10 en 11 zijn net gewend aan wat ik doe. Nu leggen we uit dat mama gaat controleren of de minister-president en zijn hulpjes hun werk goed doen. Dan snappen ze het’’, zegt de Rotterdamse in hart en nieren.

Lees ook;

Speelgoed

Kathmann kijkt trots om zich heen in een loods bij de Van Nelle Fabriek. Daar staan enorme hoeveelheden speelgoed, netjes gesorteerd op leeftijdscategorie, en lekkers. De Stichting Jarige Job is een aansprekend initiatief dat Kathmann in Rotterdam opzette met haar man Huib Lloyd.

Maandelijks gaan, met hulp van 150 vaste vrijwilligers, zevenduizend cadeauboxen naar jarige kinderen van wie de ouders geen geld hebben om een verjaardagscadeau te kopen. Als bewoonster van de Mathenesserdijk in Spangen ziet ze heel wat gezinnen om zich heen die niet veel te makken hebben. ,,We zijn tien jaar geleden, in crisistijd, begonnen met de stichting. Als je ziet voor hoeveel kinderen dit nog steeds hard nodig is, zakt de moed je haast in de schoenen.’’

Het verschil in kansen begint waar je wieg staat. Dat wil ik helpen veranderen, aldus Barbara Kathmann.

Giovanni van Bronckhorst

Als het even kan, steken Kathmann en haar gezin ook de handen uit de mouwen om in te pakken. Tussen 2012 en 2018 hielp ze al kinderen door onderwijsprojecten op te zetten als directeur van de Giovanni van Bronckhorst Foundation.

Die kant van zichzelf wil ze ook in de politiek laten zien. ,,Het verschil in kansen begint waar je wieg staat. Iedereen moet de beste versie van zichzelf kunnen laten zien. Nu zijn er bakken met talentvolle kinderen die we op hun 4de afschrijven. Dat wil ik helpen veranderen.’’

Jarige jobben

Die missie begon als raadslid en de laatste jaren als wethouder economie, wijken en kleine kernen in Rotterdam. ,,Ik wil het leven beter maken voor alle jarige jobben in de stad. Met elk voorstel kun je zorgen voor verbetering. Ook in de Tweede Kamer kan ik proberen het beleid bij te sturen, om de ongelijkheid in Nederland kleiner te maken.’’

De positieve vibe die we bij de Stichting Jarige Job hebben, zie ik terug in het verkie­zings­pro­gram­ma van de PvdA, aldus Barbara Kathmann.

Als wethouder heeft ze de handen vol aan de economische gevolgen van de coronacrisis. ,,We hebben een omscholingsfonds opgezet voor mensen die langs de kant staan. Verder hebben we de horecabedrijven geholpen om met minimale regels hun terrassen te kunnen uitbreiden. Door ze omzet te laten draaien, behouden medewerkers hun baan. We kijken naar wat wel in plaats van wat niet kan. Liever achteraf ‘sorry’, dan vooraf ‘nee’.’’

Betrokken

Ze is ervan overtuigd dat die mentaliteit ook een reden is waarom de PvdA in haar een belangrijke kandidaat voor de Tweede Kamer ziet. ,,We staan in Rotterdam naast mensen en zijn betrokken. Ik denk dat Den Haag wel een portie Rotterdam kan gebruiken.’’

Het betekent dat de economie-wethouder een gat achterlaat in Rotterdam, juist nu een crisis is opgedoemd. Zelf vindt ze dat te verdedigen. ,,Als wethouder kun je veel bereiken, zie ik als ik nu door de winkelstraten en de wijken loop. Maar ook landelijk moet er vanwege de crisis veel gebeuren. Daardoor is de ambitie nog groter geworden. In de Tweede Kamer kun je het verschil maken.’’

Haven

Rotterdam blijft volgens Kathmann een rol vervullen in haar werk. ,,In het college zeiden ze meteen dat ze straks een beroep op me doen als ik in de Kamer zit. Ik ken de noden en kansen als er over deze stad en regio wordt gesproken. Na corona is de haven belangrijk als de banenmotor van Nederland, met 380.000 banen en indirecte banen. We moeten niet accepteren dat grote bedrijven mensen zomaar op straat zetten, maar zorgen dat ze een plan hebben om mensen te behouden of van werk naar werk te helpen.’’

Ze kijkt uit naar het campagne voeren. ,,Op de eerste plaats ben ik nog wethouder in Rotterdam, maar campagne voeren vind ik heel leuk. Dat komt ook omdat we een dijk van een programma hebben dat hoop en perspectief biedt. De positieve vibe die we hier bij Jarige Job hebben, zie ik daarin terug.’’

Directeur Greenpeace op lijst PvdA voor Tweede Kamer

AD 26.11.2020 Directeur Joris Thijssen van Greenpeace stapt over naar de politiek. Hij staat op plek 7 op de kandidatenlijst van de PvdA voor de Tweede Kamerverkiezingen. Er staan vier nieuwkomers in de top 10.

De hoogste nieuwkomer op 6 is Kati Piri. Zij zit nu nog in het Europees Parlement en houdt zich daar onder meer bezig met buitenlandse zaken en mensenrechten. Ook schreef ze rapporten over Turkije en is ze vicevoorzitter van de sociaaldemocratische fractie in het Europees Parlement.

Lees ook;

Na lijsttrekker Lodewijk Asscher staat op plek 2 opnieuw Khadija Arib, de voorzitter van de Tweede Kamer. Zij wil graag in die functie door, maar of dat gebeurt, is nog lang niet zeker. Daarna volgen drie zittende Kamerleden, te weten Lilianne Ploumen, Henk Nijboer en Attje Kuiken.

Klokhuis-presentator

De derde nieuwkomer staat op 8. Het is Barbara Kathmann, die nu nog wethouder in Rotterdam is. Daarna volgt Gijs van Dijk, die al in de Kamer zit. Op de 10de plek staat de vierde nieuwkomer, het Friese raadslid Habtamu de Hoop. Hij presenteerde eerder het tv-programma Het Klokhuis.

,,Deze kandidatenlijst vertegenwoordigt het Nederland van de 21ste eeuw’’, zegt PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher. ,,Van jong tot oud, stad en platteland, hier geboren of van ver gekomen. Wij staan voor een eerlijke en fatsoenlijke samenleving waarin we allemaal onze bijdrage leveren zodat iedereen vooruit kan komen.’’

De partij telt nu negen Kamerleden. De PvdA verloor bij de vorige verkiezingen in 2017 dramatisch. Ze leverde toen 29 zetels in. In de peilingen staat de PvdA nu op 12 tot 16 zetels.

Habtamu de Hoop, raadslid Sudwest-Fryslan ANP

Greenpeace-baas en oud-Klokhuispresentator nieuw op PvdA-lijst

NOS 25.11.2020 De eerste namen op de kandidatenlijst van de PvdA zijn bekend. Hoogste nieuwkomer op plaats zes is Kati Piri, die sinds 2014 in het Europees Parlement zit. Een plek lager staat Greenpeace-directeur Joris Thijssen.

In totaal staan er vier nieuwkomers bij de eerste tien. Barbara Kathmann, nu wethouder Economie in Rotterdam, staat op acht en op tien staat de 22-jarige Habtamu de Hoop. Hij was presentator van jeugdprogramma Het Klokhuis en is tegenwoordig raadslid in Súdwest-Fryslân.

De eerste vijf zijn de zittende Kamerleden Lodewijk Asscher, Kamervoorzitter (die dat graag wil blijven) Khadija Arib, Lilianne Ploumen, Henk Nijboer en Attje Kuiken. Kamerlid Gijs van Dijk op plaats negen maakt het eerste tiental compleet.

Concept

Bij de volgende vijf staan nog meer nieuwkomers. Op elf staat de Songul Mutluer (wethouder Wonen in Zaandam), op twaalf staat Mo Mohandis, die de vorige periode ook al in de Kamer zat. Op dertien staat zittend Kamerlid Kirsten van der Hul. Onder haar staan het Groningse raadslid Julian Bushoff en diplomaat Kavish Bisseswar

Morgen maakt de partij de hele conceptkandidatenlijst bekend. In januari mogen de leden er nog over stemmen. Op dit moment heeft de PvdA negen zetels in de Tweede Kamer. In de Peilingwijzer, een gemiddelde van belangrijke peilingen, staan de sociaaldemocraten tussen de twaalf en zestien zetels. De verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn half maart.

BEKIJK OOK

PvdA kiest voor klassieke koers

Telegraaf 01.11.2020 Alsof de liberalisering onder premier Kok nooit heeft plaatsgevonden. Alsof de sociaaldemocraten opzichtig spijt hebben van hun regeringsdeelname aan Rutte-II. Zo zeer ademt het voorlopige verkiezingsprogramma van de PvdA de klassieke sociaaldemocratie van Den Uyl.

De partij pleit voor gratis kinderopvang, betere salarissen in zorg en onderwijs en hogere uitkeringen. Het minimumloon moet naar 14 euro. Het eigen risico in de zorg wordt afgeschaft, de zorgpremie verlaagd en zorgverzekeraars mogen geen winst meer uitkeren aan aandeelhouders.

Belastingen

Omdat dit alles niet gratis kan, moeten huisjesmelkers en beleggers meer belasting betalen. Er komt, zoals de partij het noemt: een ’prins Bernard-belasting voor pandjesbazen’. Ook bedrijven die het milieu belasten, moeten meer belasting gaan betalen. Voor techbedrijven als Google en Facebook komt er een digi-taks. Vliegmaatschappijen gaan kerosinebelasting betalen, consumenten een verpakkingsbelasting.

De belastingen op vermogens gaat omhoog. Tegelijkertijd mag het begrotingstekort verder oplopen. Het plafond voor de staatsschuld kan wat partijleider Lodewijk Asscher betreft van 60 naar 80 procent van het Bruto Binnenlands Product. Daartoe moet Nederland afwijken van de Europese begrotingsregels.

Verheffingsideaal

De PvdA is weer helemaal terug bij zijn verheffingsideaal, met een ’groot offensief om kinderen meer aan het lezen te krijgen’, het veranderen van crèche in (gratis) voorschool en meer geld om arme kinderen te laten sporten. De basisbeurs voor studenten komt terug. Wetgeving dwingt beursgenoteerde bedrijven werknemers te laten delen in dividend. De verhuurdersheffing, ingevoerd in het kabinet van VVD-PvdA, moet volgens de huidige PvdA worden afgeschaft.

Om de personeelstekorten in de zorg, het onderwijs en bij gemeenten in te vullen te bestrijden, wil de PvdA ’crisisbanen’. Bovendien grijpt de partij weer naar een middel dat in het verleden, onder minister Melkert, zo wisselend succes had: de gesubsidieerde arbeid. Er moeten 100.000 ’basisbanen’ komen om werklozen aan een baan of bezigheid te helpen, als wijkhulp of speeltuinmedewerker.

„Wij doorbreken het oude patroon met een optimistisch en ambitieus plan”, schrijft Asscher in het voorwoord van het verkiezingsprogramma. „Wij kiezen uit overtuiging voor een sterke overheid en een breuk met het dogma van het privatiseren.”

Daarom wil de PvdA ook niet meeregeren in een volgend kabinet als daar niet een andere linkse partij, als GL of SP aan deelneemt, zo zei Asscher bij de presentatie van het concept-partijprogramma. „We hebben onze lessen geleerd, en dat waren dure lessen.”

BEKIJK MEER VAN; partijen en bewegingen overheid belastingen Lodewijk Asscher Partij van de Arbeid

Asscher: PvdA alleen in volgend kabinet met andere linkse partij erbij

NOS 01.11.2020 De PvdA wil alleen meeregeren in een volgend kabinet als GroenLinks, de SP of allebei die partijen ook in de coalitie zitten. Dat liet lijsttrekker Lodewijk Asscher weten na de presentatie van het concept-verkiezingsprogramma op een mbo in Heerenveen. “Het liefst helemaal niet met de VVD, maar als ik nu naar de peilingen kijk, moeten we dat maar afwachten.”

Asscher zei dat de PvdA zijn lesje heeft geleerd, doelend op de regeerperiode met de VVD in het kabinet-Rutte II die werd gevolgd door een enorme verkiezingsnederlaag. Hij zei dat hij de ideeën van de partij het beste kan realiseren met bondgenoten.

Verkiezingspunten

Enkele punten uit het concept-verkiezingsprogramma zijn: het verlagen van de zorgpremie, een verhoging van het minimumloon, de AOW en de bijstand, gratis kinderopvang en een werkgarantie voor iedereen die zijn baan verliest.

De oppositiepartij komt met een lijst voorstellen om de door hen geconstateerde grote ongelijkheid tussen mensen te verkleinen. PvdA-leider Asscher vindt dat de coronacrisis duidelijk maakt dat er “te veel verdeeldheid” is en dat moet veranderen op terreinen van werkgelegenheid, zorg, onderwijs en de woningmarkt.

Gratis lerarenopleiding

Het salaris van zorgpersoneel en leerkrachten moet omhoog en de werkdruk omlaag, zegt de partij. De opleiding voor basisschoolleraar moet gratis worden voor degenen die er ten minste vijf jaar blijven werken. Ook wordt voorgesteld om de basisbeurs opnieuw in te voeren.

De kinderopvang wordt omgevormd tot een gratis voorschool voor alle kinderen. Er komt een offensief tegen laaggeletterdheid onder jongeren en vanaf 16 jaar mogen zij stemmen. “Zo krijgen jongeren een stem.”

In het concept-programma staat ook dat er jaarlijks 100.000 betaalbare woningen moeten worden gebouwd. Een aparte minister voor Wonen gaat zorgen dat huisjesmelkers boetes krijgen bij het vragen van een te hoge huur. Speculanten krijgen een bouwplicht en moeten hun winsten ook besteden aan het bouwen voor starters en ouderen.

Kilo frikandellen

Het eigen risico in de zorg wordt, als het aan de oppositiepartij ligt, stapsgewijs afgeschaft. De btw op groenten en fruit gaat naar nul om gezond eten goedkoper te maken. “Een kilo appels is nu duurder dan een kilo frikandellen.” Wegwerpplastic wordt verboden, tasjes worden beprijsd om de oceanen plasticvrij te maken en er moeten veel meer bomen worden geplant.

De PvdA zet fors in op werk. “Alle werkenden kunnen rekenen op hulp bij pech en op een fatsoenlijk pensioen”, zegt Asscher. Met een werkgarantie worden mensen die hun baan verliezen naar een andere baan begeleid en er komen crisisbanen. Werklozen worden ingezet in sectoren met een tekort aan personeel, zoals de GGD, zorg en onderwijs. Er worden 100.000 basisbanen gecreëerd voor “mensen die nu aan de kant staan”.

Afrekening met vorige kabinet

“Het nieuwe verkiezingsprogramma is een afrekening met de periode dat de PvdA samen met de VVD regeerde in het kabinet-Rutte II”, zegt politiek verslaggever Wilco Boom. “De partij keert zich nu tegen besluiten waar ze toen achter stond, zoals de verhuurdersheffing, het eigen risico in de zorg en het leenstelsel.”

“De PvdA kiest ervoor weer een meer klassiek linkse, sociaaldemocratische partij te zijn. Ook de keuze van Asscher om niet zonder GroenLinks en/of de SP te willen regeren duidt op een koerswending naar links”, zegt Boom.

Nieuw toptarief

De partij erkent dat de plannen geld kosten en daarom moeten bedrijven die het milieu vervuilen hogere belastingen gaan betalen, net als techbedrijven als Google en Facebook. Voor topinkomens komt er een nieuw toptarief van 60 procent en een hogere vermogensbelasting.

Het verkiezingsprogramma wordt in januari definitief vastgelegd.

november 8, 2020 - Posted by | 2e kamer, 2e kamerverkiezingen 17 maart 2021, 2e kamerverkiezingen 2021, politiek, PvdA | , , , , , , ,

Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: