Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Onderzoek AIVD naar relatie Geert Wilders PVV en zijn vriendjes in Israël

Israel
Inlichtingendienst AIVD heeft in 2009 en 2010 onderzoek gedaan naar de contacten van PVV-leider Geert Wilders. Zijn banden met invloedrijke Israëliërs zouden aanleiding zijn geweest voor het uiterst ongewone onderzoek.

De dienst deed twee jaar lang ‘naslag’ naar aanleiding van een tip over Israëlische gesprekspartners van Wilders, zo meldt De Volkskrant vrijdag. Zo sprak Wilders geregeld met Harry Kney-Tal, de Israëlische ambassadeur in Nederland tussen 2005 en 2011, en onderhield hij nauwe banden met generaal Amos Gilad. Klaarblijkelijk bestonden er twijfels over Wilders’ loyaliteit en mogelijke beïnvloeding door Israël, constateert de krant.

Risicovol om onderzoek naar politici te doen
De AIVD zette geen bijzondere opsporingsmiddelen in als het aftappen van telefoons, waardoor de minister (Guusje Ter Horst, PvdA) niet hoefde te worden geïnformeerd. In 2007 berichtte De Telegraaf al dat de AIVD de bezoeken van Wilders aan de Israëlische ambassade schaduwde, al ontkende Ter Horst en de AIVD die berichten destijds fel.

Ophef rond Ahmed Marcouch: ‘PVV’ers niets te zoeken bij politie’

In dezelfde periode onderzocht de inlichtingendienst ook PVV-kandidaat Gigi Markuszower, die nu in de Eerste Kamer zit, omdat hij contacten ‘met een buitenlandse veiligheidsdienst’ zou hebben.

Het gebeurt niet vaak dat de AIVD onderzoek doet naar zittende politici. Oud-leidinggevenden noemen het een ‘no-go’, omdat dit het risico met zich meebrengt dat een regering de geheime dienst instrueert om politici van de oppositie te volgen. Tegelijkertijd moet de AIVD wel zijn wettelijke taak uitvoeren: alert zijn op alles wat de nationale veiligheid kan bedreigen.

Wilders haalt uit naar ‘elite’
Wat het onderzoek heeft opgeleverd is niet bekend: bij de dienst wil niemand daarover uitweiden. De Israëlische gemeenschap geeft aan dat de banden met Wilders ondertussen bekoeld zijn. Onder meer het plan om ritueel slachten te verbieden, viel niet in goede aarde bij Joodse organisaties, zo werd eerder bekend.

Op Twitter heeft Wilders al gereageerd op de kwestie. Volgens de PVV-voorman probeert ‘de elite alles om mij uit te schakelen’. ‘Maar het zal niet lukken. Op 15 maart 2017 rekenen we met ze af.’

De Israël-connectie van Geert Wilders

Geert Wilders‘Fitna’ blijkt gebaseerd op de twee jaar eerder uitgebrachte film ‘Obsession’. Wie zijn de makers van die Israëlische film?

Geert Wilders is een grote vriend van Israël. Als middelbare scholier trok hij naar het beloofde land om te werken in een moshav, een collectieve boerderij op de bezette Westelijke Jordaanoever.

Onlangs doken van die tijd foto’s op die in Vrij Nederland werden gepubliceerd. Naar eigen zeggen is Wilders sindsdien tientallen keren in Israël geweest. Tijdens zijn VVD-jaren kwam hij al steevast op voor de belangen van Israël, wees hij voortdurend op de gevaren van Iran dat met zijn lange-afstandsraketten Israël van de kaart zou kunnen vegen. Maar hij was ook een voorstander van het vredesproces met de Palestijnen.

Sinds de oprichting van de PVV is Wilders geradicaliseerd. Hij ziet Israël tegenwoordig als ‘het stootkussen van de jihad’ en ‘het land dat al zes decennia lang de klappen opvangt die eigenlijk voor het Westen als geheel bedoeld zijn’. In Jeruzalem en Tel Aviv bouwde Wilders de afgelopen jaren aan een kring getrouwen, mensen die dezelfde denkbeelden hebben als hij, vaak afkomstig uit kringen van kolonisten.

‘Geert Wilders is een vriend van Israël en wij doen er alles aan om hem te helpen,’ zegt directeur Arieh Stav van het Ariel Center for Policy Research. ‘Europa zal binnen vijftig jaar een islamitisch kalifaat zijn. Wilders ziet dat gevaar, snapt dat hij moet strijden tegen de islamisering. Hij is onze bondgenoot.’

Complete scènes gekopieerd
Het is vooral de film Fitna geweest die Wilders in het buitenland, en ook in Israël, bekend heeft gemaakt. We zijn het alweer bijna vergeten, maar Nederland bibberde al ver voor de eerste vertoning voor Fitna, Wilders’ agitprop-werkje. De film zelf viel tegen. Er waren beelden van schreeuwende imams en instortende gebouwen, verkoolde lijken en een afgehakt hoofd, omlijst met teksten uit de Koran en dramatische muziek.

Rellen en de boycot van Nederlandse producten in moslimlanden bleven uit. Wilders’ creatieve uitspatting raakte ondergesneeuwd door het dagelijkse Wilders-nieuws. Zo ging het in Nederland, maar buiten de grenzen was het anders. Daar werd de film zijn visitekaartje.

Op 22 oktober treedt Wilders met Fitna op in Philadelphia – voor 2500 dollar zit je al aan de VIP-tafel. De uitnodiging vermeldt dat de opbrengst gaat naar het ‘Geert Wilders Legal Defense Fund’. Hij vertoont de film bij zijn toespraak over het gevaar van de islamisering in de westerse wereld en de bron van dit kwaad: de islam, volgens Wilders geen godsdienst maar een geweld­dadige ideologie.

Nooit vertelt Wilders hoe hij de film heeft gemaakt. Op de aftiteling staat het pseudoniem ‘Scarlet Pimpernel’ genoemd als regisseur, editor, en co-scenarist. De makers verscholen zich volgens Wilders achter die fictieve tegenstander van de Franse Revolutie omdat ze niet zoals eerder Theo van Gogh het slachtoffer willen worden van fanatieke moslims.

– Wayne Kopping, maker van Obsession

‘Geert Wilders heeft scènes uit Obsession “geript” en die zelf gebruikt. In Fitna zijn zelfs onze ondertitels te zien en is onze muziek te horen.’

Alleen tijdens het kort geding dat de Marok­kaans-Nederlandse rapper Salah Edin tegen Wilders aanspande – hij was ten onrechte verward met Mohammed B. – kwam iets meer informatie naar buiten. Wilders’ advocaat liet weten dat de film in opdracht van de stichting Vrienden van de PVV was gemaakt door ‘een productiemaatschappij’. Ook deze informatie was zo summier, dat het er op leek dat het raadsel achter Fitna altijd een mysterie zou blijven.

Wie de film nauwkeuriger bekijkt, komt wél verder. Zo blijkt dat Fitna in opbouw en stijl veel overeenkomsten vertoont met de documentaire Obsession, Radical Islam’s War Against the West. Die film wordt in de aftiteling van Fitna genoemd als ‘bron’, maar als je Fitna shot voor shot vergelijkt met Obsession, blijken complete scènes te zijn gekopieerd. Zo is zowel in Fitna als in Obsession een gehoofddoekt meisje te zien dat heeft leren zeggen dat alle joden ‘apen en varkens’ zijn.

In Fitna volgen daarop beelden van een verkoold lichaam en een naakte man die over de grond worden gesleept. In Obsession zijn dezelfde scènes te zien, in dezelfde volgorde. In beide films wordt een identiek kruis van een identieke kerk gerukt. Fitna toont gemaskerde strijders die de Hitlergroet geven terwijl ze voor mullahs staan, Obsession heeft – het wordt eentonig – hetzelfde beeld.

Zelfs de onthoofding is in beide films te zien, al toont Fitna anders dan Obsession ook het afgehakte hoofd. De meest opmerkelijke overeenkomst tussen de films zijn de beelden van negen schreeuwende imams en van de Iraanse president Ahmedinejad. Zij propageren in naam van Allah de wereldhegemonie van de islam en roepen moslims op om het hoofd van ongelovigen en van joden af te snijden.

De schreeuwende geestelijken zijn voor Wilders de belangrijkste scènes in Fitna. Hij vindt dat hiermee wordt aangetoond dat Koranverzen geen holle frasen zijn, maar dat moslims ook nu nog naar de letter van het heilige boek handelen en er dus naar streven de wereld te veroveren en iedereen die niet in Allah gelooft te onderwerpen.

Zelfs de ondertitels
Obsession werd twee jaar eerder gemaakt dan Fitna. De makers van deze film zijn, in tegenstelling tot die van Fitna, wel met naam en toenaam bekend. Het gaat om Wayne Kopping, een Joodse Zuid-Afrikaan, en de Canadees-Israëlische Raphael Shore. Kopping is in Zuid-Afrika als hij de telefoon opneemt. ‘Jullie hebben goed opgelet,’ zegt hij als we hem vragen naar de overeenkomsten tussen de beide films.

Volgens Kopping heeft Wilders geput uit hetzelfde beeldmateriaal, afkomstig van organisaties als Palestinian Media Watch (gevestigd in Jeruzalem) en The Middle East Media Research Institute (in Washington) die Arabische televisiestations op de voet volgen. Maar even later in het gesprek, heeft hij een andere theorie. ‘Ik denk dat Wilders onze film heeft gekregen op een dvd of heeft gezien op het internet. Hij heeft scènes uit Obsession “geript” en die zelf gebruikt. In Fitna zijn zelfs onze ondertitels te zien en is onze muziek te horen.’

Heeft u Geert Wilders ooit ontmoet?
‘Nee, nog niet. We hebben ook verder nooit iets met hem te maken gehad.’

U heeft hem dus niet geholpen met het maken van ‘Fitna’? 
‘Nee.’

Bent u boos op hem? Hij heeft tenslotte uw film ‘geript’.
‘Waarom zou ik boos zijn? Wij zijn niet de eigenaren van het materiaal. Het belangrijkste is dat de waarheid wordt verteld. In het Westen weten veel burgers nog steeds niet dat er moslims bestaan die alleen maar haten, die alleen maar denken aan moord en doodslag. Het zijn gelovige moslims die van mening zijn dat je gestraft moet worden als je de wil van Allah niet volgt. Films als Fitna en Obsession zijn een wake up call.’

Links Ahmedinejad in ‘Fitna’, rechts in ‘Obsession’

Op Fox News uitgezonden
De Palestinian Media Watch, een van de bronnen waar Kopping zijn beelden van haatspuwende imams heeft gevonden, is in Israël niet onomstreden. Directeur van de organisatie is de kolonist Itamar Marcus, die eerder werkte als voorlichter bij de huidige premier Benjamin Netanjahoe. Hij volgt al dertien jaar alles wat in de Arabische wereld in de media verschijnt, maar controleert ook Palestijnse schoolboeken op anti-Israëlische propaganda. ‘Geert Wilders heeft nooit contact met me opgenomen voordat hij Fitna ging maken,’ zegt Marcus.

‘Ook ik herkende in Fitna beelden die ook in Obsession zaten. Met de makers van die film heb ik wel samengewerkt. Net zoals Wilders hebben ook veel anderen niet de moeite genomen mij te benaderen, de beelden die we hebben gearchiveerd, duiken overal ter wereld op. Dat is niet erg. Het is goed dat Wilders de alarmbel luidt. Er zijn veel gelovige moslims die de islam zo interpreteren dat ze denken dat ze de christelijke, joodse wereld moeten onderwerpen.’

Obsession is een professioneel gemaakte documentaire van tachtig minuten over het gevaar van de radicale islam voor het Westen, een gevaar dat de film in interviews (onder meer met een oud-lid van de Hitlerjugend) en beelden van nazi-Duitsland afschildert als zeker zo groot als, zo niet groter dan het nazisme. Obsession werd door David Horowitz van de conservatieve website FrontPage Magazine (zie ‘Wilders in Amerika – Op zoek naar dollars’) op universiteiten vertoond en in een verkorte versie door Fox News uitgezonden.

Maar de film trok pas echt de aandacht toen vlak voor de presidentsverkiezing achtentwintig miljoen dvd’s in de zondagkranten van swing states werden verspreid. De Amerikaanse media gingen op zoek naar de distributeur van Obsession. Dat bleek het Clarion Fund, een onbekende non-profitorganisatie, die weer nauwe banden had met Aish HaTorah, een orthodox-Joodse organisatie die volgens haar eigen website Joden wereldwijd ‘trots wil laten zijn op hun achtergrond’.

Aish HaTorah heeft afdelingen over de hele wereld. Het hoofdkantoor is gevestigd in de oude stad van Jeruzalem, direct tegenover de klaagmuur, op Aish.org is permanent een livestream van de muur te zien. Aish HaTorah organiseert drieweekse reizen voor twintigers naar Israël om daar alles te leren over cultuur, geschiedenis en politiek van het land, maar er zijn ook rabbi’s in New York actief die voor veel geld Torah-cursussen geven aan rijke zakenlieden die geen tijd hebben om naar de sjoel te komen.

Wayne Kopping leerde Raphael Shore, met wie hij later Obsession maakte, kennen bij Aish HaTorah in Jeruzalem. Kopping was onder de indruk van een powerpointpresentatie van Shore over de Oslo-akkoorden en stelde voor een film te maken. Relentless, the Struggle for Peace in the Middle East was het resultaat, gevolgd door Obsession en dit jaar door The Third Jihad, over een masterplan van Amerikaanse moslims om de Verenigde Staten op een sluipende manier te islamiseren.

Van de twee filmmakers is Shore het intellectuele zwaargewicht. Hij is rabbijn, woont in Jeruzalem en werkt voor HonestReporting, een mediawaakhond die anti-Israëlische berichtgeving volgt. Zijn tweelingbroer, Ephraim Shore, was directeur van Honest Reporting. Ondanks alle lijnen tussen de films en Aish HaTorah, doen de makers krampachtige pogingen alle dwarsverbanden te bagatelliseren.

Dat Obsession aanvankelijk als een productie van HonestReporting werd gepresenteerd, was een ‘schoonheidsfoutje’ zei Shore. Geruchten dat Aish, of een van Aish’ weldoeners de films had gefinancierd, werden ontkend. ‘Het geld kwam met kleine beetjes binnen,’ vertelt Kopping.

Maar met ‘kleine beetjes’ financier je geen film die vierhonderdduizend dollar kostte (Obsession) of bijna een miljoen (The Third Jihad, volgens de papieren die Clarion Fund bij de Amerikaanse belastingdienst indiende), laat staan de massadistributie van miljoenen dvd’s die volgens een woordvoerder van Clarion Fund ‘enkele miljoenen dollars’ heeft gekost. Net als bij Fitna is het dus onbekend hoe de anti-islamfilm waaruit Wilders putte, werd gefinancierd.

Blogger Richard Silverstein, pro-Israël, maar wel van het kamp dat naar vrede met de Palestijnen streeft, schreef regelmatig over Obsession en The Third Jihad. Hij vermoedt dat de raadsels rond de films verband houden met de positie van Aish HaTorah. ‘Aish is een religieuze organisatie, die hoog staat aangeschreven vanwege de moderne manier waarop ze seculiere Joden benadert.

Wat niet bekend is, is dat Aish politiek is opgeschoven naar de kringen van de kolonisten.’ En die kringen van kolonisten zijn nu juist Wilders’ dikke vrienden in Israël.

Extreemrechtse Hatikva-partij
Op 14 december 2008 vertoonde Geert Wilders Fitna voor de eerste keer in Israël tijdens de Facing Jihad-conferentie. Het zaaltje in het Menachem Begin Heritage Center in Jeruzalem zat met driehonderd mensen helemaal vol. Wilders, die normaal in Israël rondreist met twee bodyguards, kwam deze keer omringd door acht boomlange kerels binnen. Reden: de PVV-leider had naar eigen zeggen signalen gekregen dat een islamitische groep ‘met mogelijke terroristische banden’ het op zijn leven had voorzien. ‘Dit is de eerste keer dat ik me in Israël onveiliger voel dan in Nederland,’ zei hij grappend in het dagblad Haaretz.

Maar tijdens de conferentie was Wilders onder vrienden. Natuurlijk was daar Pamela Geller, een Amerikaanse afficionado die de PVV-leider ‘my ideal man’ noemt en hem overal volgt voor haar weblog. En verder Daniel Pipes, die Wilders goed kent van zijn bezoeken aan de Verenigde Staten.

Net als Wilders is Pipes er van overtuigd dat de islamitische overname van de westerse wereld aanstaande is. Pipes is oprichter van het Middle East Forum dat fondsen inzamelt voor de verdediging van Wilders in de rechtszaak wegens haatzaaien en belediging van moslims die in januari 2010 begint.

Maar de motor achter de ‘Facing Jihad’-conferentie was Arieh Eldad, voormalig brigade-generaal uit het Israëlisch leger, arts en lid van de Knesset. Hij is de leider van de kleine extreemrechtse Hatikva-partij, die vooral aanhang heeft onder kolonisten. Eldad is binnen de Israëlische politieke verhoudingen een kleine speler aan de uiterste rechterzijde van het politieke spectrum.

Hij vindt dat premier Benjamin Netanjahoe ‘elke vorm van leiderschap’ verloor toen hij de mogelijkheid tot de vorming van een gedemilitariseerde Palestijnse staat onder zware voorwaarden open liet. Netanjahoe probeert ‘een varken te eten dat kosher is geslacht’, hoonde Eldad. Volgens de brigade-generaal in ruste ís er al een ‘twee staten-oplossing’ voor het Israëlisch-Palestijnse conflict: Palestijnen dienen zo snel mogelijk te vertrekken naar de buurlanden Jordanië of Egypte. Het Joodse karakter van Israël mag niet verwateren, vindt hij. Het ontstaan van een Joods-Arabische staat moet tot elke prijs worden voorkomen.

Wilders zit op de lijn van Eldad: ‘De Arabische landen kunnen de Palestijnen uit de “bezette gebieden” heel goed herbergen. Een migratie naar de Arabische landen is logisch en wenselijk,’ schreef hij dit jaar in een ingezonden stuk in de Volkskrant ter gelegenheid van het zestigjarig bestaan van Israël. Hoe deze ‘migratie’, die in de praktijk neerkomt op een etnische zuivering, zou moeten worden uitgevoerd, blijft vaag, zowel bij Wilders als bij Eldad.

Voor Wilders staat, net als voor Eldad, het conflict tussen Israël en de Palestijnen in het teken van de wereldwijde strijd tegen de oprukkende islam. De twee politici hebben elkaar de afgelopen jaren blijkbaar gevonden, want tijdens de Facing Jihad-bijeenkomst had Wilders warme woorden voor de vertegenwoordiger van de kolonisten die er zulke radicale ideeën op na houdt. ‘Ik breng een saluut uit aan professor Eldad voor zijn werk voor de mensheid en zijn patriottisme,’ aldus Wilders. ‘Arieh, ik ben er trots op je vriend te zijn.’

Europa al opgegeven
Knesseth-lid Arieh Eldad mag dan de motor zijn geweest van de Facing Jihad-conferentie, de bijeenkomst werd mede gefinancierd door het Ariel Center for Policy Research (ACPR). Dit is een denktank van hardliners die – net als Eldad en Wilders – niets zien in de Oslo-akkoorden, vrede met de Palestijnen of president Barack Obama. Het ACPR is in 1997 opgericht en is de thuisbasis van de absolute haviken in de Israëlische politiek.

In de adviesraad zitten mensen als oud-minister van Defensie Moshe Arens en oud-premier Yitzhak Shamir. Het ACPR geeft het tijdschrift Nativ uit, waarin stukken verschijnen met titels als ‘President Obama’s Middle East Advisers: An Existential Danger to Israël’ en ‘America is Preventing Israëls Victory’. Ook Eldad publiceert regelmatig in Nativ.

David Bukay, hoogleraar politicologie aan de universiteit van Haifa, was een van de sprekers tijdens de Facing Jihad-conferentie. De hoogleraar, die is gespecialiseerd in het Israëlisch-Palestijnse conflict, zit tevens in de advisory board van ACPR. In een telefonisch interview noemt hij Fitna ‘een milde film’. Want: ‘Wat islamieten de mensheid in werkelijkheid hebben aangedaan, is met geen pen te beschrijven,’ aldus de hoogleraar. ‘Wist u dat moslims in India destijds miljoenen boeddhisten over de kling hebben gejaagd?’

Om onwetende bewoners van Amerika en West-Europa te waarschuwen tegen het naderende onheil van de islamisering, maakte Bukay geen film, maar schreef hij een boek, getiteld Muhammad’s Monsters, A Comprehensive Guide to Radical Islam for Western Audiences. Europa heeft de professor al zo goed als opgegeven. ‘Jullie hebben de Joden afgeslacht, de moslims er voor in de plaats gekregen. Veel succes en plezier daarmee,’ zegt hij.

Wilders had grote plannen met de Facing Jihad-conferentie in Jeruzalem. Drie maanden eerder, in september 2008, zei hij tijdens een drukbezochte bijeenkomst in het Four Seasons Hotel in New York dat hij in Jeruzalem alle Europese politieke partijen en organisaties wilde verzamelen die zich verzetten tegen ‘jihad en islamisering’. De conferentie zou het begin moeten zijn van een ‘alliantie van Europese patriotten’. Samen zouden ze ‘iets groots’ moeten gaan bewerkstelligen, iets dat ‘de kaart van Europa voor de komende decennia zou kunnen wijzigen’.

De PVV-leider voegde er met enig gevoel voor drama aan toe dat de bijeenkomst in Jeruzalem ‘misschien wel Europa’s laatste kans’ zou zijn. Maar van de vorming van die Europese alliantie is nooit veel meer vernomen. In de zaal zaten naast Israëlische extremisten en Amerikaanse neo-cons niet of nauwelijks Europeanen. Wel bracht Wilders na de conferentie nog een bezoek aan Italië, om daar de Oriana Fallaci-prijs ter bevordering van de vrijheid van meningsuiting in ontvangst te nemen.

Fitna zorgde voor Wilders’ internationale doorbraak, maar plaatste hem ook meteen in de marge van de internationale politiek. In de Verenigde Staten omringt hij zich met neoconservatieven. In Israël heeft hij een monsterverbond gesloten met de meest rabiate rechtse splinters die er tussen Jeruzalem en Tel Aviv te vinden zijn. En het zijn juist die rechtse kolonisten die zich het hardst verzetten tegen pogingen van de Verenigde Staten en Europa om Israël in beweging te krijgen in het vredesproces.

Ook CDA-minister Maxime Verhagen, hoewel vaak afgeschilderd als ‘vriend van’, dringt er keer op keer bij zijn Israëlische collega’s op aan vorderingen te maken bij het vredesproces en te stoppen met de bouw van nieuwe huizen in de nederzettingen.

Een ding lijkt zeker: met Wilders’ PVV in de regering zal Nederland zich internationaal ver buiten de mainstream plaatsen. En dat voor een land dat op dit moment nog zo graag meedoet met de grote jongens.

De radicalisering van Geert Wilders

Uit verslagen van Kamerdebatten en door Wilders door de jaren heen ingediende Kamervragen blijkt dat hij weliswaar altijd al opkwam voor Israël en waarschuwde voor het gevaar van een land als Iran, maar steeds binnen de grenzen van de partijstandpunten van de VVD. Tot zijn vertrek uit de VVD reikte hij de Palestijnse bevolking in de Bezette gebieden zelfs een paar keer de hand.

Zo diende Wilders in 2000 samen met PvdA’er Sharon Dijksma moties in ter bevordering van een Nederlands-Palestijns-Israëlisch samenwerkingsproject genaamd Mashav. En in 2003 deed het VVD-kamerlid in Jeruzalem mee aan een bijeenkomst georganiseerd door de Palestinian Academic Society for the Study of International Affairs. Onderwerp: de ‘Nederlands-Palestijnse relaties’. In datzelfde jaar zei Wilders na een bezoek aan Israël te zijn ‘geschrokken’ van het tracé van de muur langs de Palestijnse gebieden. Hij vond dat Nederland zich ‘tegen de muur moest uitspreken’.

Ook vond hij dat toenmalig premier Ariel Sharon moest ‘stoppen met de bouw van nederzettingen’. Met PvdA’er Bert Koenders stelde Wilders in 2004 vragen aan het ministerie van Buitenlandse Zaken over mogelijke ontduiking door Israël van regelgeving aangaande de export van groente en fruit naar de Europese Unie. De Israëlische douane zou tegen de afspraken in producten afkomstig uit nederzettingen als ‘Israëlisch’ hebben bestempeld.

Oud-Kamerleden van de VVD-fractie met wie Wilders jaren heeft samengewerkt, verbazen zich over de radicalisering die hun voormalige collega heeft doorgemaakt als het gaat om het Israëlisch-Palestijnse conflict. ‘Wilders vertolkte het standpunt van de VVD,’ zegt oud-buitenlandwoordvoerder van de liberalen Frans Weisglas, die regelmatig met Wilders naar Israël reisde. ‘De VVD was meer pro-Israël dan de PvdA, maar we volgden het land wel kritisch.

We waren er geen voorstander van dat de muur werd gebouwd.’ Weisglas toont zich verrast dat Wilders bij de laatste verkiezingen de rabiaat rechtse minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman feliciteerde met zijn overwinning. ‘Ik wist niet dat hij Lieberman steunde. Als dat zo is, neem ik afstand van Geert.’ Van Knesset-lid Arieh Eldad, met wie Wilders de laatste tijd pas echt warme banden onderhoudt, heeft Weisglas nog nooit gehoord.

Ook Europarlementariër Hans van Baalen maakte verschillende reizen met Wilders naar Israël. Hij noemt het ‘absurd’ dat Wilders tegenwoordig ‘de Israëliers uitlegt hoe ze met de Palestijnen moeten omgaan’. De bedoeling van Wilders is volgens Van Baalen niet om met zijn optreden enig effect te sorteren in de Verenigde Staten of Israël, maar vooral om op de voorpagina van De Telegraaf terecht te komen. ‘En dat lukt makkelijker als je met een radicaal als Eldad optrekt.’
Van Baalen zegt dat hij uit zijn Israëlische netwerk heeft vernomen dat ze bij de Knesset, het Israëlische parlement, eind vorig jaar niet zaten te wachten op een vertoning van Fitna en dat daarom werd uitgeweken naar het Begin Heritage Center. ‘De Israëlische autoriteiten drongen er bij Wilders op aan de film niet te vertonen, omdat gevreesd werd voor moeilijkheden met de grote Arabische minderheid binnen de grenzen van Israël van 1967. Maar Geert heeft zijn plannen gewoon doorgezet. Wilders ontvangt niet meer, hij zendt alleen nog maar.’

De Israël-connectie van Geert Wilders – Vrij Nederland

WantToKnow.nl – Geert Wilders is de Mol…!!

Geert Wilders on Twitter: “Let us all support Israel. Always. Israel is …

Afbeeldingen van geert wilders supports israel

Meer afbeeldingen voor geert wilders supports israel

Wilders goede vriend van Israel? – Israel-Palestina Info ~ Actueel

Geert Wilders and Dutch Jews — end of the affair? | Jewish …

Geert Wilders, de joodse gemeenschap en Israel

Geert Wilders – Wikipedia

Geert Wilders – Wikipedia

Geert Wilders and Israel – Al Arabiya

Gerelateerd aan Geert Wilders supports Israel

wilders mossad

krisztina wilders

geert wilders eerste vrouw

wilders israelische nationaliteit

geert wilders jeugdfoto

geert wilders dubbele nationaliteit

geert wilders uitspraken

fitna

Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende

zie ook:  Geert Wilders volgende toespraak is in Israël

zie ook: Nederlands Palestina Komitee DEMONSTRATIE 12.07.2014 TEGEN ZIONISTENLAND ISRAEL

zie ook:  Geert Wilders PVV – AIVD en FITNA checken

zie ook:  Geert Wilders PVV – Fitna-2 is onderweg

zie ook:  Geert Wilders PVV – Boek en nieuwe film Fitna-2

zie ook:  Geert Wilders PVV – van Fitna en Rappen

zie ook:  Geert Wilders PVV – The return of Fitna – deel 2

zie ook:  Geert Wilders PVV – The return of Fitna

zie ook:  Geert Wilders PVV – FITNA en het Uur der waarheid

zie ook:  Film ‘Islam Rising: Geert Wilders PVV ’Warning to the West’

zie ook:  Rechtzaak Geert Wilders PVV – Minder, minder, minder – deel 5

zie ook:  Rechtzaak Geert Wilders PVV – Minder, minder, minder – deel 4

zie ook: Rechtzaak Geert Wilders PVV – Minder, minder, minder – deel 3

zie ook: Rechtzaak Geert Wilders PVV – Minder, minder minder – deel 2

zie ook: Rechtzaak Geert Wilders PVV – Minder, minder minder deel 1

zie ook: Geert Wilders PVV strafvervolging met uitspraak Minder Marokkanen

en ook: Ontloopt Geert Wilders PVV strafvervolging met Minder Marokkanen ??

zie: VIDEO: 5000 AANGIFTEN

lees: OM: 120 aangiften tegen Samsom en Spekman na oproep Wilders

zie ook: PVV doet aangifte tegen ‘Broodje Marokkaan’

zie ook:  Haagse PVV doet aangifte tegen Broodje Marokkaan

zie ook: Geert Wilders PVV – broodje Marokkaan

‘Bemoeienis met Fitna in Denemarken is illegaal’

 Experts plaatsen vraagtekens bij operaties van AIVD en NCTV rond Geert Wilders

VK 05.12.2016 Een undercoveroperatie rond PVV-leider Wilders in Denemarken en een onderzoek door de AIVD naar zijn Israëlische contacten. De onthullingen rond Wilders en de diensten die ook verantwoordelijk zijn voor zijn veiligheid, dit weekend in de Volkskrant, roepen verschillende vragen op. Hoe wenselijk of nodig is het bijvoorbeeld dat geheime diensten zich mengen in politieke kwesties?

Inlichtingenexpert Constant Hijzen vindt dat een geheime dienst ‘een grote terughoudendheid’ moet betrachten bij onderzoeken naar politici. Toch begrijpt hij dat de AIVD in 2009 en 2010 de Israëlische contacten van Geert Wilders bekeek. Hijzen is universitair docent aan de Universiteit Leiden en promoveerde onlangs op een historisch onderzoek naar de verhouding tussen de veiligheidsdiensten en de democratie.

Hij zegt dat onderzoeken naar politici ten tijde van de Koude Oorlog nu en dan voorkwamen. ‘Vooral toen de communistische partij Kamerleden leverde. Toen werden ook meer ingrijpende bevoegdheden als volg- en observatieacties tegen politici ingezet.’ Nu ligt dat gevoeliger. ‘Helemaal als het gaat om Israël, waarmee Nederland warme banden onderhoudt.’

© Freek van den Bergh / de Volkskrant

Maar de interesse van de AIVD is ook voorstelbaar. ‘Zeker als de dienst een tip kreeg en die serieus van toon was. Er zijn bovendien verschillende gradaties van bemoeienis door een dienst. De eerste stap is naar openbare bronnen kijken, de tweede is naslag doen in de eigen systemen. Dat is hier gebeurd.’ Het lijkt hem ‘zo goed als uitgesloten’ dat de AIVD ‘bijzondere bevoegdheden’ tegen Wilders of andere politici zou inzetten.

Een inlichtingenbron vertelde vrijdag in NRC Handelsblad dat Wilders ook door de AIVD werd bekeken vanwege diens ‘antidemocratische geneigdheid’. Wilders was op weg een serieuze machtsfactor te worden en zou in het najaar van 2010 deelnemen aan het gedoogkabinet met CDA en VVD. Hijzen: ‘Ten tijde van Hans Janmaat deed de voorloper van de AIVD, de BVD, ook uitvoerig onderzoek naar exact datzelfde punt, zij het met enige tegenzin: de Centrum Partij dreef volgens oud-BVD’er Frits Hoekstra meer op vreemdelingenhaat (en was dus een justitieel probleem) dan op extremisme.’

Dit is een illegale operatie, aldus Rechtswetenschapper Afshin Ellian.

© Freek van den Bergh / de Volkskrant

De Volkskrant onthulde ook dat de Deense geheime dienst met hulp van de publieke omroep de inhoud van Wilders’ film Fitna achterhaalde. Daardoor wisten de nationaal terrorismecoördinator Tjibbe Joustra en minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin twee weken voordat Fitna online kwam al wat de inhoud van de film was.

Rechtswetenschapper Afshin Ellian (Universiteit Leiden) had rondom Fitna contact met Geert Wilders over de mogelijke juridische complicaties van de film toen gesuggereerd werd om Fitna preventief te verbieden. Ellian noemt het ‘heel ernstig’ wat er in Denemarken is gebeurd. Hij laakt vooral de rol van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), die contact had met de Denen over de operatie. ‘De NCTV valt niet onder de Wet inlichtingen- en veiligheidsdiensten en had geen enkele bevoegdheid om de Denen een gunst te vragen. Dit is een illegale operatie. Een ernstige schending van de bevoegdheden die juist zo nauwkeurig in de wet zijn omschreven om de rechtsstaat te beschermen. Ik vind dat de Tweede Kamer hierover moet debatteren om vast te stellen wat er nu precies is gebeurd.’

De mogelijkheid van een mol bij de Deense publieke omroep is ongehoord in de Deense geschiedenis, aldus Journalist Mads Brügger.

Het is prima dat de Denen om hulp is gevraagd om duidelijkheid te krijgen over de inhoud van de film Fitna

Hij constateert dat er ‘veel emotie’ is rond Wilders. ‘Dat moeten we nu opzijzetten om de vraag te kunnen stellen of dit was toegestaan. De NCTV had dit moeten overlaten aan de AIVD.’ Inlichtingenexpert Hijzen vindt ook dat dit het werkveld van de AIVD is, maar noemt het werk van de NCTV ook inventief. ‘Het toont bovendien hoe goed de relaties tussen Nederland en Denemarken zijn.’

In Denemarken is het nog wachten op reacties. Het Deense dagblad Information publiceerde zaterdag laat een verhaal over de undercoveroperatie van de Deens geheime dienst bij de publieke omroep. Documentairemaker en journalist Mads Brügger, die eerder bij de publieke omroep werkte en aanwezig was toen Wilders daar zijn film Fitna vertoonde, noemt de implicaties ‘enorm’. Brügger: ‘De mogelijkheid van een mol bij de Deense publieke omroep is ongehoord in de Deense geschiedenis.’ In Denemarken is de undercoveroperatie door een persoon van de geheime dienst PET bevestigd. Brügger: ‘Het is opmerkelijk dat iemand van de dienst überhaupt wil praten, laat staan dat ze een operatie en contact met een buitenlandse dienst bevestigen.’ Hij vertelt dat sommigen suggerereren dat de bevestiging betekent dat er nog iets groters geheim moet blijven. ‘Bijvoorbeeld dat er sprake was van elektronische surveillance tijdens het bezoek van Wilders. Maar dat geloof ik niet.’

Volg en lees meer over:  NEDERLAND   AIVD  POLITIEK  GEERT WILDERS

NCTV mag zich helemaal niet bemoeien met film Wilders

Elsevier 05.12.2016 De rechtsstaat dreigt een modieus begrip te worden. Wie de politieke tegenstander volledig buiten de normaliteit wil plaatsen, zal de tegenstander als vijand van de rechtsstaat moeten neerzetten.

De rechtsstaat is echter een kernwaarde van onze samenleving. Een illegale handeling door een overheidslichaam of orgaan is een van die wezenlijke zaken waardoor de rechtsstaat ernstig kan worden aangetast.

Hysterie over Fitna
De Volkskrant deed een omvangrijk en uitvoerig onderzoek naar een aantal vraagstukken rond Kamerlid Geert Wilders. Journalisten Tom Kreling en Huib Modderkolk spraken daarvoor met 37 personen. Kortom een degelijk journalistiek werk.

Een deel van het onderzoek beschrijft de totstandkoming van Fitna. Het is een filmpje van vijftien minuten, dat in oktober 2007 door Wilders werd aangekondigd. Men vreesde dat Wilders in die film de Koran zou verbranden of verscheuren. Het kabinet Balkenende-IV (een coalitie van CDA, PvdA en ChristenUnie) was destijds aan de macht.

Het kabinet waarschuwde letterlijk de hele wereld over de komst van het filmpje van Geert Wilders. Wilders was niet bereid om te vertellen wat hij precies in zijn film wilde tonen. Dag in dag uit kwamen de gezagdragers met angstaanjagende uitspraken in de media. Ze spraken continu over een film die nog niemand had gezien. Ik bekritiseerde dit beleid van het kabinet. Ik vond het gevaarlijk voor de nationale veiligheid.

Megafoonpolitiek van Balkenende
Wilders deed uiteindelijk niks met de Koran in zijn film. Ook gebeurde na de verschijning van de film niks bijzonders in de wereld. Dat was de aanleiding voor een Kamerdebat.

In het debat verweet de oppositie onder leiding van Mark Rutte (destijds de fractievoorzitter van de VVD) de regering van het amateurisme en het overdrijven van de ernst van mogelijke gebeurtenissen. Dat Kamerdebat vatte ik destijds samen: het kabinet, en in het bijzonder CDA-premier Jan Peter Balkenende, werd verweten megafoonpolitiek te hebben bedreven. Eenvoudig gezegd: Balkenende zou door zijn paniekerige uitspraken de jihadisten wereldwijd hebben gewaarschuwd voor een film die hij niet had gezien.

Wie sprak de waarheid?
Om dit te weerleggen, bedacht Balkenende een interessante tactiek. Het kabinet beweerde dat Kamerlid Geert Wilders in zijn eerste contacten met de NCTV en de twee ministers (van Binnenlandse zaken en Justitie) zijn plan van aanpak zou hebben prijsgegeven. Wilders zou hebben gezegd dat hij aan het eind van zijn film de Koran wilde verscheuren en verbranden.

Wilders ontkende dat en beschuldigde het voltallige kabinet van het verspreiden van leugens. Sindsdien is de vraag: wie heeft de waarheid gesproken? Dat was de voorgeschiedenis.

Lees ook: Hoe de democratische rechtsstaat ons uit de vingers glipt

Mol van de Deense geheime dienst
De Volkskrant schrijft nu dat Wilders de mogelijkheid had onderzocht om zijn film via de publieke omroep van Denemarken uit te zenden. Daarvoor wilden ze dat het filmpje in een besloten bijeenkomst aan hen zou worden getoond. Op 18 maart 2008 ging Wilders naar Kopenhagen om zijn film op basis van vertrouwelijke afspraken aan een kleine groep te tonen.

De Volkskrant constateert: ‘De NCTV wist dat hij naar Denemarken zou gaan. Hij levert immers elke veertien dagen zijn agenda bij hen in. Ze wisten ook dat hij naar de Deense publieke omroep ging. En ze vermoeden dat hij daar Fitna gaat laten zien. (…) De Deense geheime dienst (PET) heeft in 2008 in een undercoveroperatie de inhoud van de film Fitna van Geert Wilders achterhaald. Dit gebeurde na een bezoek van de Nederlandse terrorismecoördinator aan Denemarken. (…) Wilders gaf inderdaad een voorvertoning en de Deense geheime dienst wist een medewerker van de publieke omroep over te halen als mol te fungeren. Deze persoon moest achterhalen of in de omstreden film een Koran verbrand zou worden en is na afloop gedebriefd door de PET.’

Dit gaat mijn voorstelling te boven!

NCTV is geen inlichtingendienst
De NCTV (voorheen NCTB) is geen inlichtingen- en veiligheidsdienst. Volgens het Koninklijk besluit (juni 2005) heeft de NCTV tot taak om een helder en eenduidig beleid inzake de terrorismebestrijding te ontwikkelen. En het regisseren van de samenwerking tussen de verschillende partijen, het ontwikkelen van het strategisch antiterrorismebeleid, coördinatie en communicatie behoren tot de kerntaken van de NCTV.

Minder beveiliging voor Wilders? Diensten willen er niet aan

Hoe dan ook is de NCTV geen inlichtingen- en veiligheidsdienst. De Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten is op de NCTV niet van toepassing. Alleen de AIVD en MIVD vallen daaronder. Daarom beschikken ze over bijzondere bevoegdheden met de daarbij behorende controlemogelijkheden.

Dus is er illegaal gehandeld
De NCTV kan niet aan andere landen vragen om de bevoegdheden die zij zelf niet hebben, aan te wenden. Ze zijn dus niet uitgerust met deze bevoegdheden en ze zijn ook daarvoor niet competent. Als de NCTV aan Deense inlichtingendiensten gevraagd heeft om een undercoveroperatie uit te voeren, dan heeft de NCTV illegaal gehandeld. Deze illegale handeling is volledig in strijd met de wet en de beginselen van de rechtsstaat.

Het is nu aan de Tweede Kamer om de feiten te gaan vaststellen. Het zou mij verbazen als de Kamer hierover geen debat wil voeren. Het lijkt verdacht veel op de IRT-affaire uit de jaren negentig waarbij men de buitenwettelijke methoden toepaste bij het bestrijden van de georganiseerde misdaad.

In dit debat moet het niet gaan om Geert Wilders. Want als de bevindingen van De Volkskrant kloppen, dan heeft de NCTV illegaal gehandeld. Dat en niets anders staat op het spel.

De rechtsstaat impliceert hier dat niemand, en vooral bij het toepassen van inlichtingen- en opsporingsmethoden, buiten zijn of haar wettelijke bevoegdheden mag treden.

Afshin Ellian

Prof. mr. dr. Afshin Ellian  (Teheran, 1966) is momenteel hoogleraar Encyclopedie van de rechtswetenschap en wetenschappelijk directeur van Instituut voor Metajuridica aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden.

Tags: AIVD Balkenende Fitna Geert Wilders NCTV PVV Rutte Wilders

‘Bemoeienis met Fitna in Denemarken is illegaal’

Experts plaatsen vraagtekens bij operaties van AIVD en NCTV rond Geert Wilders

VK 05.12.2016 Een undercoveroperatie rond PVV-leider Wilders in Denemarken en een onderzoek door de AIVD naar zijn Israëlische contacten. De onthullingen rond Wilders en de diensten die ook verantwoordelijk zijn voor zijn veiligheid, dit weekend in de Volkskrant, roepen verschillende vragen op. Hoe wenselijk of nodig is het bijvoorbeeld dat geheime diensten zich mengen in politieke kwesties?

Inlichtingenexpert Constant Hijzen vindt dat een geheime dienst ‘een grote terughoudendheid’ moet betrachten bij onderzoeken naar politici. Toch begrijpt hij dat de AIVD in 2009 en 2010 de Israëlische contacten van Geert Wilders bekeek. Hijzen is universitair docent aan de Universiteit Leiden en promoveerde onlangs op een historisch onderzoek naar de verhouding tussen de veiligheidsdiensten en de democratie. Hij zegt dat onderzoeken naar politici ten tijde van de Koude Oorlog nu en dan voorkwamen. ‘Vooral toen de communistische partij Kamerleden leverde. Toen werden ook meer ingrijpende bevoegdheden als volg- en observatieacties tegen politici ingezet.’ Nu ligt dat gevoeliger. ‘Helemaal als het gaat om Israël, waarmee Nederland warme banden onderhoudt.’

© Freek van den Bergh / de Volkskrant

Maar de interesse van de AIVD is ook voorstelbaar. ‘Zeker als de dienst een tip kreeg en die serieus van toon was. Er zijn bovendien verschillende gradaties van bemoeienis door een dienst. De eerste stap is naar openbare bronnen kijken, de tweede is naslag doen in de eigen systemen. Dat is hier gebeurd.’ Het lijkt hem ‘zo goed als uitgesloten’ dat de AIVD ‘bijzondere bevoegdheden’ tegen Wilders of andere politici zou inzetten.

Een inlichtingenbron vertelde vrijdag in NRC Handelsblad dat Wilders ook door de AIVD werd bekeken vanwege diens ‘antidemocratische geneigdheid’. Wilders was op weg een serieuze machtsfactor te worden en zou in het najaar van 2010 deelnemen aan het gedoogkabinet met CDA en VVD. Hijzen: ‘Ten tijde van Hans Janmaat deed de voorloper van de AIVD, de BVD, ook uitvoerig onderzoek naar exact datzelfde punt, zij het met enige tegenzin: de Centrum Partij dreef volgens oud-BVD’er Frits Hoekstra meer op vreemdelingenhaat (en was dus een justitieel probleem) dan op extremisme.’

Dit is een illegale operatie, aldus Rechtswetenschapper Afshin Ellian.

© Freek van den Bergh / de Volkskrant

De Volkskrant onthulde ook dat de Deense geheime dienst met hulp van de publieke omroep de inhoud van Wilders’ film Fitna achterhaalde. Daardoor wisten de nationaal terrorismecoördinator Tjibbe Joustra en minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin twee weken voordat Fitna online kwam al wat de inhoud van de film was.

Rechtswetenschapper Afshin Ellian (Universiteit Leiden) had rondom Fitna contact met Geert Wilders over de mogelijke juridische complicaties van de film toen gesuggereerd werd om Fitna preventief te verbieden. Ellian noemt het ‘heel ernstig’ wat er in Denemarken is gebeurd. Hij laakt vooral de rol van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), die contact had met de Denen over de operatie. ‘De NCTV valt niet onder de Wet inlichtingen- en veiligheidsdiensten en had geen enkele bevoegdheid om de Denen een gunst te vragen.

Dit is een illegale operatie. Een ernstige schending van de bevoegdheden die juist zo nauwkeurig in de wet zijn omschreven om de rechtsstaat te beschermen. Ik vind dat de Tweede Kamer hierover moet debatteren om vast te stellen wat er nu precies is gebeurd.’

De mogelijkheid van een mol bij de Deense publieke omroep is ongehoord in de Deense geschiedenis, aldus Journalist Mads Brügger.

Het is prima dat de Denen om hulp is gevraagd om duidelijkheid te krijgen over de inhoud van de film Fitna

Hij constateert dat er ‘veel emotie’ is rond Wilders. ‘Dat moeten we nu opzijzetten om de vraag te kunnen stellen of dit was toegestaan. De NCTV had dit moeten overlaten aan de AIVD.’ Inlichtingenexpert Hijzen vindt ook dat dit het werkveld van de AIVD is, maar noemt het werk van de NCTV ook inventief. ‘Het toont bovendien hoe goed de relaties tussen Nederland en Denemarken zijn.’

In Denemarken is het nog wachten op reacties. Het Deense dagblad Information publiceerde zaterdag laat een verhaal over de undercoveroperatie van de Deens geheime dienst bij de publieke omroep. Documentairemaker en journalist Mads Brügger, die eerder bij de publieke omroep werkte en aanwezig was toen Wilders daar zijn film Fitna vertoonde, noemt de implicaties ‘enorm’. Brügger: ‘De mogelijkheid van een mol bij de Deense publieke omroep is ongehoord in de Deense geschiedenis.’ In Denemarken is de undercoveroperatie door een persoon van de geheime dienst PET bevestigd.

Brügger: ‘Het is opmerkelijk dat iemand van de dienst überhaupt wil praten, laat staan dat ze een operatie en contact met een buitenlandse dienst bevestigen.’ Hij vertelt dat sommigen suggerereren dat de bevestiging betekent dat er nog iets groters geheim moet blijven. ‘Bijvoorbeeld dat er sprake was van elektronische surveillance tijdens het bezoek van Wilders. Maar dat geloof ik niet.’

Volg en lees meer over:  NEDERLAND  AIVD  POLITIEK  GEERT WILDERS

‘Discussie over beveiliging’

Telegraaf 03.12.2016 Bij de diensten die verantwoordelijk zijn voor de beveiliging van PVV-voorman Geert Wilders is weleens discussie of die moet worden afgeschaald.

Dat schrijft de Volkskrant zaterdag op basis van eigen onderzoek. Een ex-NCTV’er die jaren de contactpersoon van Wilders was, zegt dat er veel moed voor nodig is de beveiliging weer af te schalen. ,,Ik heb altijd gevonden dat het wel minder kon.’’

Binnen de AIVD, de dienst die de dreigingsanalyse aanlevert, is men zeer terughoudend met afschalen. Een van de redenen ligt in de moord op Pim Fortuyn, die volgens een voormalig leidinggevende een levensgroot trauma heeft veroorzaakt bij de dienst.

Wilders zelf ziet minder beveiliging ook niet zitten. Een oud-PVV-Kamerlid zegt dat Wilders ook weet dat ,,die beveiliging voor 2 à 3 zetels staat.’’

Minder beveiliging voor Wilders? Diensten willen er niet aan

Elsevier 03.12.2016 Bij de veiligheidsdiensten die verantwoordelijk zijn voor de persoonsbescherming van PVV-leider Geert Wilders is weleens discussie geweest of die beveiliging moet worden teruggeschroefd. Mede door de moord op Pim Fortuyn, zouden diensten daar echter terughoudend in zijn.

Dat meldt de Volkskrant zaterdag op basis van een langlopend onderzoek naar de persoonsbeveiliging van Wilders.

AIVD wil niet aan mindering

‘Ik heb altijd gevonden dat het wel minder kon,’ zegt een ex-medewerker van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), die verantwoordelijk was voor het contact met Wilders. Maar volgens hem is er ‘veel moed’ voor nodig om dat ook te bewerkstelligen, veel meer dan nodig is om te besluiten iemand beveiliging te geven.

2010-12-05 17:32:27 epa02481169 Dutch right-wing PVV party leader Geert Wilders speaks during a conference organized by the Israeli 'Hatikva' (Hope in Hebrew) party, in Tel Aviv, Israel, on 05 December 2010. Wilders is on a two day visit to Israel. EPA/Oren Ziv

Lees ook
Banden met Israël? Waarom de AIVD onderzoek deed naar Geert Wilders

Binnen de AIVD, die dreigingsanalyses opstelt over de noodzaak van de persoonsbeveiliging, zijn medewerkers heel terughoudend met afschalen. Een van de grootste redenen daarvan ligt in de moord op Pim Fortuyn, die volgens een voormalig AIVD-leidinggevende een levensgroot trauma heeft veroorzaakt bij de dienst. De dreigingsanalyses van de AIVD worden dan ook standaard hoog ingestoken, maar ‘minderen is bij ons nooit een optie geweest,’ zegt de werknemer van de dienst.

Electoraal gewin

Ondanks de inbreuk die de beveiligingsmaatregelen ongetwijfeld op zijn leven heeft gehad, ziet Wilders zelf ook niets in minder beveiliging. Dat zou vooral te maken met politiek gewin of verlies: een oud-PVV-Kamerlid zegt tegen de krant dat Wilders ‘ook weet dat die beveiliging voor twee a drie zetels staat’.

Er zou ook binnen de PVV discussie zijn gevoerd over het afschalen van beveiliging, bijvoorbeeld van zes naar vier personen. Dat zou Wilders volgens deze ex-PVV’er niet hebben gewild.

Volgens veiligheidsbronnen zou Rita Verdonk indertijd ook hebben geklaagd over het terugschroeven van beveiliging, omdat ze daarmee een bepaalde statuur en aandacht zou zijn verloren. Verschillende bronnen benadrukken wel dat de beveiliging van Wilders ‘natuurlijk nooit zijn eigen keuze’ was geweest.

Elif Isitman

Elif Isitman (1987) is sinds oktober 2014 online redacteur bij Elsevier.

Tags: AIVD Beveiliging Geert Wilders NCTV persoonsvbeveiliging Pim Fortuyn Rita Verdonk veiligheidsmaatregelen

Danish intelligence agency uncovered content of Wilders’ Fitna using undercover operation

VK 03.12.2016 In 2008, the Danish intelligence agency uncovered the content of Geert Wilders’ film Fitna through an undercover operation. This was done following a visit to Denmark by a representative of the Dutch National Coordinator for Counterterrorism and Safety (NCTV). The operation was launched two weeks before Mr Wilders placed his film online, as is revealed in an investigation by de Volkskrant, for which 37 individuals were interviewed over an extended period of time.

In early 2008, the NCTV, who is also responsible for providing protection for Mr Wilders, wanted to be able to estimate the possible safety risks and effects of Fitna and therefore was eager to find out about the film’s content. Mr Wilders declined to provide this information. It was then discussed within the NCTV to try and obtain this information by using his bodyguards, but this idea was dismissed by those in charge.

Danish mole

Geert Wilders (L) answers questions from the press in Copenhagen, in June 2008 after the viewing of his controversial islam-critical film Fitna. © EPA

However, in the Spring of 2008, Mr Wilders announced to the security people that he would be visiting with Danish public television in Copenhagen. Acting on this information, the NCTV contacted its Danish counterpart. The NCTV suspected that Mr Wilders would show Fitna there, hoping that Danish television would broadcast it. Indeed, a private screening was arranged and the Danish intelligence agency managed to persuade a public television employee to be their ‘mole’.

This individual was instructed to find out if a Quran was burned in the already controversial film, and was debriefed by the Danish Security and Intelligence Service PET afterwards. The information was then passed on to counterterrorism coordinator Tjibbe Joustra and Justice Minister Ernst Hirsch Ballin.

This story demonstrates how much pressure was felt by Dutch security services over the film by Mr Wilders. An intelligence operation concerning an acting member of Parliament is only considered in extremely exceptional cases.

Frictions over Wilders’ protection

The investigation by de Volkskrant also reveals that there have been frictions over the protection of Mr Wilders over the past few years. Some senior officials within the NCVT are wondering whether the security might not be scaled down, but conclude that the ‘political courage’ to do so is lacking. ‘It is not very hard to protect someone’, says one former NCTV employee who was Mr Wilders direct contact for many years. ‘But scaling down the protection takes a lot more courage.

I have always been of the opinion that it could be taken down a notch.’ Also within the Dutch intelligence agency AIVD, responsible for providing the analysis of possible threats, there is much reluctance to scale down. One of the reasons for this is the murder of aspiring politician Pim Fortuyn in 2002. ‘That caused a huge trauma that is still troubling the AIVD to this day’, says a former senior official of the agency.

According to a former MP of his political party he is also aware that being protected has its political advantages

Mr Wilders himself too is not in favour of less security. According to a former MP of his political party he is also aware that being protected has its political advantages. ‘He always told us that that security was good for two, maybe three seats.’ This was confirmed by several sources within the PVV, but they always added that it was never Wilders’ own choice to have protection and that it is an enormous burden.

Danish public television, after having seen Fitna, decided not to air it. Then chief editor Arne Notkin considered the film to be ‘pure propaganda devoid of any news value’. DR2’s current station coordinator, Christoffer Guldbransen, says on behalf of the television station that he finds it hard to believe that this undercover operation actually took place. ‘DR2 always takes a critical stance when it comes to authorities. Our loyalty is not with those in power. We do not collaborate with them, nor do we assist them. I cannot state clearly enough how much we reject this. Quite frankly, it is outrageous that any newspaper will publish this kind of allegations without any documentation. I sincerely doubt the veracity of this report.’

  • The NCTV responds by stating that ‘the safety and security tasks undertaken by the NCTV are not used for obtaining information and intelligence. Not then, and not now.’ In addition, the organisation stresses that ‘the aim of security measures is for politicians and officials to be able to do their work without interference, regardless of their political views’. The safety of ‘Mr Wilders has not been compromised’.We have, more than once, offered Geert Wilders the opportunity to inspect our results and comment on them. He has chosen not to do so.

Volg en lees meer over:  POLITIEK  GEERT WILDERS  NEDERLAND

‘Deense geheime dienst hielp NCTV bij achterhalen informatie uit Fitna’

NU 03.12.2016  De Deense geheime dienst heeft in 2008 de inhoud van de film Fitna van Geert Wilders proberen te achterhalen. De organisatie deed dat op verzoek van de Nederlandse coördinator terrorismebestrijding NCTV.

De undercoveroperatie vond plaats twee weken voordat de PVV-leider zijn film online publiceerde. Dat meldt De Volkskrant zaterdag op basis van eigen onderzoek.

De NCTV wilde de inhoud van Fitna achterhalen om te bepalen wat de veiligheidsrisico’s en de effecten van de omstreden film zouden zijn. Wilders gaf van tevoren geen informatie vrij over de film.

Wilders liet in het voorjaar van 2008 aan zijn beveiliging weten dat hij naar de publieke omroep in Kopenhagen zou gaan. De NCTV, die ook de beveiliging van Wilders regelt, zou het vermoeden hebben gehad dat hij Fitna daar wilde vertonen en schakelde daarom de Deense geheime dienst PET in.

Mol

De PET gebruikte vervolgens een medewerker van de Deense publieke omroep als mol. De persoon moest volgens de krant vertellen of in de film een Koran zou worden verbrand. De inlichtingen zouden daarna zijn doorgegeven aan terrorismecoördinator Tjibbe Joustra en toenmalig minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie).

De NCTV heeft geen reactie gegeven in de krant over de actie. Wel laat het weten dat beveiligingstaken door het NCTV nooit worden gebruikt om informatie of inlichtingen te verkrijgen. Ook Wilders weigerde commentaar te geven op het verhaal.

Zie ook: ‘AIVD deed onderzoek naar Israëlische contacten van Wilders’

Lees meer over: Geert Wilders Fitna

Deense spion achterhaalde voor Nederland inhoud van Wilders’ film Fitna

VK 03.12.2016  De Deense geheime dienst heeft in 2008 in een undercoveroperatie de inhoud van de film Fitna van Geert Wilders achterhaald. Dit gebeurde na een bezoek van de Nederlandse terrorismecoördinator NCTV aan Denemarken.

De operatie werd uitgevoerd twee weken voor Wilders zijn film online zette. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant, waarvoor over een langere periode is gesproken met 37 personen.

De NCTV, tevens verantwoordelijk voor Wilders’ beveiliging, probeerde in het voorjaar van 2008 de veiligheidsrisico’s en effecten in te schatten van Fitna en wilde daarom graag de inhoud van de film achterhalen. Wilders weigerde informatie over de film te geven. Binnen de NCTV is daarom discussie gevoerd om de inhoud via beveiligers van Wilders te achterhalen. Dat wezen leidinggevenden af.

In dat voorjaar kondigde Wilders bij zijn beveiliging aan dat hij naar de publieke omroep in Kopenhagen zou gaan. De NCTV vermoedde dat Wilders daar Fitna wilde laten zien, in de hoop dat deze omroep hem wilde uitzenden. De NCTV nam daarom contact op met haar Deense zusterorganisatie, de PET.

‘Pure propaganda’

De NCTV nam contact op met haar Deense zusterorganisatie

Twee weken voor Geert Wilders zijn film ‘Fitna’ in 2008 online zette voerde de Deense geheime dienst een undercoveroperatie uit om de inhoud te achterhalen. © PHOTO NEWS

Wilders gaf inderdaad een voorvertoning en de Deense geheime dienst wist een medewerker van de publieke omroep over te halen als mol te fungeren. Deze persoon moest achterhalen of in de omstreden film een koran verbrand zou worden en is na afloop gedebriefd door de PET.

De inlichtingen belandden vervolgens bij terrorismecoördinator Tjibbe Joustra en bij minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin.

De Deense publieke omroep besloot na de voorvertoning Fitna niet uit te zenden. Toenmalig hoofdredacteur Arne Notkin beoordeelde de film als ‘pure propaganda zonder enige nieuwswaarde’.

Nu zegt de huidige zendercoördinator van DR2, Christoffer Guldbrandsen, namens de omroep dat hij de undercoveroperatie moeilijk kan geloven. ‘DR2 werkt altijd kritisch tegenover autoriteiten. Onze loyaliteit ligt niet bij machthebbers. We werken niet met ze samen en assisteren ze ook niet. Ik kan niet duidelijk genoeg zijn in hoezeer we dit afwijzen.’

Guldbrandsen voegt toe: ‘Eerlijk gezegd vind ik het schandelijk dat een krant dit soort beschuldigingen publiceert zonder enige documentatie. Ik heb grote twijfels over het waarheidsgehalte van dit nieuws.’

De kwestie toont hoe groot de druk was bij de Nederlandse veiligheidsdiensten rond Wilders’ film. Een inlichtingenoperatie rond een zittend Kamerlid wordt alleen in extreme gevallen overwogen.

‘Politieke moed’

Het spanningsveld tussen Wilders beveiligen en Wilders volgen

Wat is het effect van de continue beveiliging van Geert Wilders op hem en op de overheid? De Volkskrant deed onderzoek en ontdekte een undercoveroperatie in Kopenhagen (+).

De NCTV wil niet reageren op deze specifieke gebeurtenis, maar laat in een reactie weten dat ‘de bewakings- en beveiligingstaken in opdracht van de NCTV niet worden gebruikt voor het verkrijgen van informatie en inlichtingen’. ‘Toen niet, en nu ook niet.’

De organisatie benadrukt dat het ‘doel van de beveiligingsmaatregelen is dat politici en functionarissen ongestoord hun werk kunnen doen, ongeacht hun politieke opvattingen.’ De veiligheid van ‘de heer Wilders is ook niet in geding geweest’.

Geert Wilders heeft meermaals de mogelijkheid gekregen de bevindingen van de Volkskrant in te zien en commentaar te geven. Hij heeft ervoor gekozen dat niet te doen. Uit het onderzoek van de krant blijkt ook dat er de afgelopen jaren strubbelingen waren rond de beveiliging van Wilders. Sommige leidinggevenden bij de NCTV vragen zich af of de beveiliging niet kan worden afgeschaald, maar zien dat de ‘politieke moed’ ontbreekt.

Levensgroot trauma

‘Iemand beveiligen is niet zo moeilijk’, zegt een ex-NCTV’er die jaren de contactpersoon van Wilders was. ‘Maar de beveiliging weer afschalen, daar is veel meer moed voor nodig. Ik heb altijd gevonden dat het wel minder kon.’

Ook binnen de AIVD, de dienst die de dreigingsanalyse aanlevert, is men zeer terughoudend met afschalen. Een van de redenen ligt in de moord op Pim Fortuyn. ‘Dat heeft een levensgroot trauma veroorzaakt, waar de AIVD tot op de dag van vandaag last van heeft’, aldus een voormalig leidinggevende van de dienst.

Ook Wilders ziet minder beveiliging niet zitten. Een oud-Kamerlid van de partij zegt dat hij ook weet dat beveiliging politieke voordelen heeft. ‘Wilders hield ons altijd voor dat die beveiliging voor 2 à 3 zetels staat.’ Diverse PVV-bronnen bevestigen dit, maar zeggen erbij dat het nooit de keuze van Wilders was om beveiligd te worden en dat het juk enorm is.

Volg en lees meer over:  POLITIEK   GEERT WILDERS   NEDERLAND

AIVD looked into Israeli contacts of Geert Wilders

VK 03.12.2016 In 2009/2010, the Dutch intelligence agency AIVD looked into Israeli contacts of PVV front man Geert Wilders. After having received a tipoff, the agency investigated whom Wilders was talking to, including people from the Israeli embassy in The Hague.

Director of Policy and Political-Military affairs at the Israeli Ministry of Defense, retired General Amos Gilad (2-L). © EPA

The fact that the AIVD took this action demonstrates that there were serious concerns about Wilders’ loyalty and about possible influence by the Israelis. That the intelligence agency showed an interest became apparent from an investigation by De Volkskrant into twelve years of protection for Wilders provided by the State and the impact this has on the politician himself and the responsible agencies. The article, for which journalists interviewed 37 people involved, will be published by the newspaper today.

In 2010, Wilders was well on his way to becoming a political force to be reckoned with. After the fall of the Balkenende government in late 2010, the first Rutte cabinet took over and Wilders’ PVV supported this cabinet without taking up any positions in it. In those days[LR1] , Wilders maintained close ties with influential Israeli officials, such as the high-ranking general Amos Gilad. Wilders had visited him at the head office of the Israeli army in Tel Aviv in late 2008. He also paid frequent visits to the Israeli ambassador to the Netherlands. These contacts have since become less cordial, according to sources in the Jewish community.

Wilders maintained close ties with influential Israeli officials, such as the high-ranking general Amos Gilad

MP Wilders (l) and MP Bosma. © ANP

The reason for this was that Wilders was not putting his political ideas into practice, which made him increasingly less interesting to the Israeli. Illustrative of this is Wilders’ hesitation about supporting, or rather ‘tolerating’ the new cabinet in 2010. Sources within the PVV say that there were two internal votes about joining the negotiations between CDA and VVD. Twice the vote was 13 in favour, 10 against. Wilders abstained, having too many doubts. In the end the PVV did support the ‘tolerance’ agreement – with only the MPs Driessen and Bosma voting against it – but the cabinet only lasted for 19 months.

The turning point in the relationship with Israel was the position the PVV took in the issue of ritual slaughter in 2012, which offended Jewish organisations. His statement about wanting ‘less Moroccans’ in the Netherlands, in 2014, hurt the feelings of these organisations as well.

Volg en lees meer over:  NEDERLAND  POLITIEK  GEERT WILDERS

Twee weken voor Geert Wilders zijn film 'Fitna' in 2008 online zette voerde de Deense geheime dienst een undercoveroperatie uit om de inhoud te achterhalen.

Nederland kreeg hulp van Deense spion rond ‘Fitna’

Mol bij Deense omroep onthulde inhoud film Wilders

VK 03.12.2016 De Deense geheime dienst heeft in 2008 in een undercoveroperatie de inhoud van de film Fitna van Geert Wilders achterhaald. Dit gebeurde na een bezoek van de Nederlandse terrorismecoördinator NCTV aan Denemarken.

De operatie werd uitgevoerd twee weken voor Wilders zijn film online zette. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant, waarvoor over een langere periode is gesproken met 37 personen.

De NCTV, tevens verantwoordelijk voor Wilders’ beveiliging, probeerde in het voorjaar van 2008 de veiligheidsrisico’s en effecten in te schatten van Fitna en wilde daarom graag de inhoud van de film achterhalen. Wilders weigerde informatie over de film te geven. Binnen de NCTV is daarom discussie gevoerd om de inhoud via beveiligers van Wilders te achterhalen. Dat wezen leidinggevenden af.

In dat voorjaar kondigde Wilders bij zijn beveiliging aan dat hij naar de publieke omroep in Kopenhagen zou gaan. De NCTV vermoedde dat Wilders daar Fitna wilde laten zien, in de hoop dat deze omroep hem wilde uitzenden. De NCTV nam daarom contact op met haar Deense zusterorganisatie, de PET.

‘Pure propaganda’

De NCTV nam contact op met haar Deense zusterorganisatie

Wilders gaf inderdaad een voorvertoning en de Deense geheime dienst wist een medewerker van de publieke omroep over te halen als mol te fungeren. Deze persoon moest achterhalen of in de omstreden film een koran verbrand zou worden en is na afloop gedebriefd door de PET.

De inlichtingen belandden vervolgens bij terrorismecoördinator Tjibbe Joustra en bij minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin.

De Deense publieke omroep besloot na de voorvertoning Fitna niet uit te zenden. Toenmalig hoofdredacteur Arne Notkin beoordeelde de film als ‘pure propaganda zonder enige nieuwswaarde’.

Nu zegt de huidige zendercoördinator van DR2, Christoffer Guldbrandsen, namens de omroep dat hij de undercoveroperatie moeilijk kan geloven. ‘DR2 werkt altijd kritisch tegenover autoriteiten. Onze loyaliteit ligt niet bij machthebbers. We werken niet met ze samen en assisteren ze ook niet. Ik kan niet duidelijk genoeg zijn in hoezeer we dit afwijzen.’

Guldbrandsen voegt toe: ‘Eerlijk gezegd vind ik het schandelijk dat een krant dit soort beschuldigingen publiceert zonder enige documentatie. Ik heb grote twijfels over het waarheidsgehalte van dit nieuws.’

De kwestie toont hoe groot de druk was bij de Nederlandse veiligheidsdiensten rond Wilders’ film. Een inlichtingenoperatie rond een zittend Kamerlid wordt alleen in extreme gevallen overwogen.

‘Politieke moed’

Het spanningsveld tussen Wilders beveiligen en Wilders volgen

Wat is het effect van de continue beveiliging van Geert Wilders op hem en op de overheid? De Volkskrant deed onderzoek en ontdekte een undercoveroperatie in Kopenhagen (+).

De NCTV wil niet reageren op deze specifieke gebeurtenis, maar laat in een reactie weten dat ‘de bewakings- en beveiligingstaken in opdracht van de NCTV niet worden gebruikt voor het verkrijgen van informatie en inlichtingen’. ‘Toen niet, en nu ook niet.’

De organisatie benadrukt dat het ‘doel van de beveiligingsmaatregelen is dat politici en functionarissen ongestoord hun werk kunnen doen, ongeacht hun politieke opvattingen.’ De veiligheid van ‘de heer Wilders is ook niet in geding geweest’.

Geert Wilders heeft meermaals de mogelijkheid gekregen de bevindingen van de Volkskrant in te zien en commentaar te geven. Hij heeft ervoor gekozen dat niet te doen. Uit het onderzoek van de krant blijkt ook dat er de afgelopen jaren strubbelingen waren rond de beveiliging van Wilders. Sommige leidinggevenden bij de NCTV vragen zich af of de beveiliging niet kan worden afgeschaald, maar zien dat de ‘politieke moed’ ontbreekt.

Levensgroot trauma

‘Iemand beveiligen is niet zo moeilijk’, zegt een ex-NCTV’er die jaren de contactpersoon van Wilders was. ‘Maar de beveiliging weer afschalen, daar is veel meer moed voor nodig. Ik heb altijd gevonden dat het wel minder kon.’

Ook binnen de AIVD, de dienst die de dreigingsanalyse aanlevert, is men zeer terughoudend met afschalen. Een van de redenen ligt in de moord op Pim Fortuyn. ‘Dat heeft een levensgroot trauma veroorzaakt, waar de AIVD tot op de dag van vandaag last van heeft’, aldus een voormalig leidinggevende van de dienst.

Ook Wilders ziet minder beveiliging niet zitten. Een oud-Kamerlid van de partij zegt dat hij ook weet dat beveiliging politieke voordelen heeft. ‘Wilders hield ons altijd voor dat die beveiliging voor 2 à 3 zetels staat.’ Diverse PVV-bronnen bevestigen dit, maar zeggen erbij dat het nooit de keuze van Wilders was om beveiligd te worden en dat het juk enorm is.

Volg en lees meer over:  POLITIEK  GEERT WILDERS  NEDERLAND

AIVD onderzocht Israëlische contacten Wilders

Vragen over banden van PVV-leider met Israël

VK 02.12.2016 De geheime dienst AIVD heeft in 2009-2010 onderzoek gedaan naar de Israëlische contacten van PVV-leider Geert Wilders. De dienst deed zogeheten ‘naslag’ naar aanleiding van een tip over Wilders’ gesprekspartners, onder meer bij de Israëlische ambassade in Den Haag.

Dat de dienst daartoe overging, toont dat er serieuze vragen bestonden over Wilders’ loyaliteit en mogelijke Israëlische beïnvloeding.
De interesse van de geheime dienst blijkt uit onderzoek van de Volkskrant naar twaalf jaar beveiliging van Wilders en de gevolgen daarvan op de politicus en de verantwoordelijke diensten. Daarvoor is gesproken met 37 personen.

Het onderzoek door de AIVD is opmerkelijk, omdat de dienst terughoudend is met elke vorm van naslag of een operatie tegen een zittend politicus. Het brengt het risico mee dat de geheime dienst een verlengstuk van de regering wordt als hij op verzoek politici onderzoekt, zeker die van de oppositie. Aan de andere kant moet een geheime dienst alert zijn op oneigenlijke inmenging van buitenlandse overheden in Nederland of als er een bedreiging voor de nationale veiligheid is. Dat is een wettelijke taak. Bovendien zit Wilders sinds 2006 in de commissie-Stiekem, waar informatie van de AIVD en MIVD wordt gedeeld. Inlichtingen over het Midden-Oosten staan vaak hoog op de agenda.

Bouman antwoordt niet, Wilders reageert niet

De Telegraaf schreef in 2007 dat de AIVD Geert Wilders schaduwde bij bezoeken aan de Israëlische ambassade. Twee inlichtingenbronnen van de Volkskrant ontkennen dat er toen een onderzoek heeft plaatsgevonden. Ook publiekelijk ontkende de AIVD destijds de berichtgeving van de Telegraaf. Het onderzoek dat de Volkskrant nu onthult beslaat een andere periode en betreft het bekijken van de Israëlische contacten van Wilders.

Gerard Bouman. © ANP

Hoe de interesse van de AIVD werd gewekt

Onderzoek doen naar een politicus is hoogst ongebruikelijk. Toch deed de AIVD het. De Israëlische contacten van PVV-leider Wilders gaven daar aanleiding toe. Wie waren de Israëlische contacten van Wilders en hoe bedreigend was het?

Diverse oud-leidinggevenden van veiligheidsdiensten zeggen dat een onderzoek naar een politicus een ‘absolute no-go’ is. Bij het doen van naslag zet de AIVD geen bijzondere opsporingsmiddelen in, zoals het tappen van een telefoon of het doen van observatie. Daarom hoeft de minister niet te worden geïnformeerd. In diezelfde periode constateerde de AIVD dat PVV-kandidaat Gidi Markuszower in het najaar van 2010 een ‘risico voor de integriteit van Nederland’ was vanwege contacten met een ‘buitenlandse veiligheidsdienst’. Het kan niet anders dan dat dit de Israëlische geheime dienst Mossad betrof.

Wat de naslag van Wilders’ contacten heeft opgeleverd, is niet bekend. Ook is onduidelijk of toenmalig minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) op de hoogte is gesteld door verantwoordelijk diensthoofd Gerard Bouman. Bouman wil geen vragen beantwoorden. ‘Het interesseert me niets waarvoor u komt’, reageert hij op diverse verzoeken. De AIVD is om een reactie gevraagd, maar heeft aangegeven niet op de inhoud van het stuk in te willen gaan. Wilders kreeg meerdere keren de gelegenheid de bevindingen van de Volkskrant in te zien, maar hij sloeg dit af en wil ook geen commentaar geven.

Serieuze machtsfactor

De contacten zijn nu bekoeld, vertellen bronnen in de joodse gemeenschap

Wilders was in 2010 op weg om een serieuze machtsfactor te worden. Na de val van het laatste kabinet-Balkenende ontstond in het najaar van 2010 het eerste kabinet-Rutte, met gedoogsteun van de PVV. In die jaren onderhield Wilders nauwe banden met invloedrijke Israëliërs, zoals de hoge Israëlische generaal Amos Gilad, die hij eind 2008 op het hoofdkantoor van het Israëlische leger in Tel Aviv bezocht. Ook ging hij geregeld op bezoek bij de Israëlische ambassadeur in Nederland. Die contacten zijn nu bekoeld, vertellen bronnen in de joodse gemeenschap.

De reden: Wilders zette zijn politieke ideeën niet om in beleid. Daarmee werd hij voor de Israëliërs minder interessant. Illustratief daarvoor is Wilders’ aarzelende houding over steun aan het gedoogkabinet in 2010. PVV-bronnen vertellen dat er intern twee keer is gestemd over deelname aan gesprekken met CDA en VVD. Tweemaal was de stemverhouding 13 voor, 10 tegen. Wilders stemde niet mee, hij twijfelde te veel. Uiteindelijk schaarde de PVV zich achter het gedoogakkoord – alleen Kamerleden Driessen en Bosma bleven tegen – maar de gedoogconstructie hield slechts negentien maanden stand.

Kentering in de relatie met Israël was het PVV-standpunt over ritueel slachten in 2012, waardoor joodse organisaties zich geschoffeerd voelden. Ook de ‘minder, minder’-uitspraken van Wilders deden pijn bij joodse organisaties.

Zaterdag in Vonk: Onderzoek naar twaalf jaar Wilders beveiligen: een politiek mijnenveld.

Volg en lees meer over:  GEERT WILDERS   POLITIEK  NEDERLAND

‘AIVD deed onderzoek naar Israëlische contacten van Wilders’

NU 02.12.2016 De AIVD deed in 2009 en 2010 onderzoek naar Geert Wilders, omdat het volgens De Volkskrant een tip had gekregen over gesprekspartners van de PVV-leider met banden met Israël.

De interesse van de AIVD komt naar voren uit een eigen onderzoek van De Volkskrant naar twaalf jaar beveiliging van Wilders.

Het AIVD-onderzoek is volgens de krant opmerkelijk omdat de dienst normaal terughoudend is met onderzoek naar een zittend politicus. Het risico is dat een regering verzoekt om andere politici uit bijvoorbeeld de oppositie te onderzoeken. Oud-leidinggevenden van de veiligheidsdiensten spreken dan ook van een “absolute no-go”.

Wilders zou in 2010 nauwe banden hebben gehad met invloedrijke mensen uit Israël. Zo zou hij de Israëlische generaal Amos Gilad hebben bezocht in Tel Aviv en bracht hij regelmatig een bezoek aan de Israëlische ambassadeur in Nederland.

Bronnen binnen de Joodse gemeenschap stellen in de krant dat deze contacten inmiddels bekoeld zijn, omdat de PVV-leider zijn politieke ideeën niet in beleid zou hebben omgezet.

Ter Horst

De AIVD zou bij het doen van de zogeheten ‘naslag’ naar de contacten van Wilders geen gebruik hebben gemaakt van opsporingsmiddelen zoals het tappen van telefoons of het doen van observatie.

Het is volgens De Volkskrant niet bekend wat de naslag heeft opgeleverd. Ook is onbekend of toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst op de hoogte was. De AIVD en verantwoordelijk diensthoofd Gerard Bouman hebben geen reactie gegeven. Ook Wilders wilde geen commentaar geven aan de krant.

Lees meer over: Geert Wilders AIVD

AIVD keek naar Wilders

Telegraaf 02.12.2016 De AIVD heeft in 2009 en 2010 onderzoek gedaan naar de Israëlische contacten van Geert Wilders. De geheime dienst deed onderzoek naar aanleiding van een tip over de gesprekspartners van Wilders, onder meer bij de Israëlische ambassade in Den Haag.

Dat meldt de Volkskrant vrijdag op basis van eigen onderzoek naar twaalf jaar beveiliging van de PVV-leider. Volgens de krant bestonden er vragen over Wilders’ loyaliteit en mogelijke Israëlische beïnvloeding.

Wilders had destijds nauwe banden met invloedrijke Israëliërs, zoals een hoge generaal. Die contacten zouden nu volgens de krant zijn bekoeld omdat Wilders zijn politieke ideeën niet in beleid omzette en daardoor minder interessant werd voor de Israëliërs.

Naslag

Voor het onderzoek zijn geen telefoons afgetapt of mensen geobserveerd. Er is alleen ‘naslag’ gedaan, wat inhoudt dat de AIVD in de eigen systemen kijkt of de persoon in kwestie daarin voorkomt.

Wat het onderzoek van de AIVD heeft opgeleverd, is niet bekend. Ook is niet bekend of toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst op de hoogte was. Voor alleen het doen van naslag zou dat overigens ook niet nodig zijn geweest.

Oog op Wilders

De Telegraaf meldde in 2007 reeds dat de AIVD een oogje op Geert Wilders had. Deze krant meldde destijds dat de dienst hem jarenlang schaduwde bij bezoeken die de politicus bracht aan de Israëlische ambassade in Den Haag. De geheime dienst zou de gangen van Wilders naar het ambassadeterrein registreren en legde vast hoe lang diens bezoekjes duurden.

Wilders eiste destijds naar aanleiding van de publicatie dat toenmalig premier Balkenende naar de Tweede Kamer kwam om tekst en uitleg te geven. “Het is een grof schandaal dat de geheime dienst een politicus tijdens zijn normale werkzaamheden volgt en in de gaten houdt”, luidde het toenmalige commentaar van Wilders. De AIVD stelde destijds in een reactie dat de registratie van Wilders’ bezoekjes gebeurde “in het kader van de beveiliging”.

‘Het zal ze niet lukken’

Tegen de Volkskrant wilde Wilders niet reageren. Maar via Twitter meldt hij vrijdag: ,,Rechtszaken, AIVD, de elite probeert alles om mij uit te schakelen. Maar het zal ze niet lukken. 15 maart rekenen we met ze af! #stempvv.”

‘AIVD keek naar Israëlische contacten Wilders’

AD 02.12.2016 De AIVD heeft in 2009-2010 onderzoek gedaan naar de Israëlische contacten van PVV-leider Geert Wilders. Dat meldt de Volkskrant. De geheime dienst zou zogeheten ‘naslag’ hebben gedaan naar aanleiding van een tip over Wilders’ gesprekspartners, onder meer bij de Israëlische ambassade in Den Haag, aldus de krant.

View image on Twitter

 

Geert Wilders   ✔@geertwilderspvv

Mijn boodschap aan Rutte, het OM, de AIVD en de rest van de elite: 6:48 AM – 2 Dec 2016

De interesse van de geheime dienst blijkt uit onderzoek van de Volkskrant naar twaalf jaar beveiliging van Wilders. Dat de dienst tot het onderzoek overging, toont dat er serieuze vragen bestonden over Wilders’ loyaliteit en mogelijke Israëlische beïnvloeding, aldus de krant.

Het onderzoek door de AIVD zou opmerkelijk zijn, omdat de dienst terughoudend is met elke vorm van naslag of een operatie tegen een zittend politicus. Zowel verantwoordelijk diensthoofd Gerard Bouman als de AIVD willen volgens de Volkskrant geen reactie geven op de berichtgeving.

Ook Wilders zelf wil niet reageren in de krant. ,,Rechtszaken, AIVD, de elite probeert alles om mij uit te schakelen. Maar het zal ze niet lukken”, schrijft hij in reactie op Twitter. ,,15 maart (Tweede Kamerverkiezingen, red.) rekenen we met ze af!”

‘AIVD keek naar Israëlische contacten Wilders’

Trouw 02.12.2016 De AIVD heeft in 2009-2010 onderzoek gedaan naar de Israëlische contacten van PVV-leider Geert Wilders. Dat meldt de Volkskrant. De geheime dienst zou zogeheten ‘naslag’ hebben gedaan naar aanleiding van een tip over Wilders’ gesprekspartners, onder meer bij de Israëlische ambassade in Den Haag, aldus de krant.

De interesse van de geheime dienst blijkt uit onderzoek van de Volkskrant naar twaalf jaar beveiliging van Wilders. Dat de dienst tot het onderzoek overging, toont dat er serieuze vragen bestonden over Wilders’ loyaliteit en mogelijke Israëlische beïnvloeding, aldus de krant.

Het onderzoek door de AIVD zou opmerkelijk zijn, omdat de dienst terughoudend is met elke vorm van naslag of een operatie tegen een zittend politicus. Zowel verantwoordelijk diensthoofd Gerard Bouman als de AIVD willen volgens de Volkskrant geen reactie geven op de berichtgeving.

View image on Twitter

Geert Wilders   ✔@geertwilderspvv

Mijn boodschap aan Rutte, het OM, de AIVD en de rest van de elite: 6:48 AM – 2 Dec 2016

Ook Wilders zelf wil niet reageren in de krant. ,,Rechtszaken, AIVD, de elite probeert alles om mij uit te schakelen. Maar het zal ze niet lukken”, schrijft hij in reactie op Twitter. ,,15 maart (Tweede Kamerverkiezingen, red.) rekenen we met ze af!”

Waarom deed AIVD onderzoek naar Wilders?

Elsevier 02.12.2016 Inlichtingendienst AIVD heeft in 2009 en 2010 onderzoek gedaan naar de contacten van PVV-leider Geert Wilders. Zijn banden met invloedrijke Israëliërs zouden de aanleiding zijn geweest voor het uiterst ongewone onderzoek.

De dienst deed twee jaar lang ‘naslag’ naar aanleiding van een tip over Israëlische gesprekspartners van Wilders, zo meldt De Volkskrant vrijdag. Zo sprak Wilders geregeld met Harry Kney-Tal, de Israëlische ambassadeur in Nederland tussen 2005 en 2011, en onderhield hij nauwe banden met generaal Amos Gilad. Klaarblijkelijk bestonden er twijfels over Wilders’ loyaliteit en mogelijke beïnvloeding door Israël, constateert de krant.

Risicovol om onderzoek naar politici te doen
De AIVD zette geen bijzondere opsporingsmiddelen in als het aftappen van telefoons, waardoor de minister (Guusje Ter Horst, PvdA) niet hoefde te worden geïnformeerd. In 2007 berichtte De Telegraaf al dat de AIVD de bezoeken van Wilders aan de Israëlische ambassade schaduwde, al ontkende Ter Horst en de AIVD die berichten destijds fel.

Ophef rond Ahmed Marcouch: ‘PVV’ers niets te zoeken bij politie’

In dezelfde periode onderzocht de inlichtingendienst ook PVV-kandidaat Gigi Markuszower, die nu in de Eerste Kamer zit, omdat hij contacten ‘met een buitenlandse veiligheidsdienst’ zou hebben.

Het gebeurt niet vaak dat de AIVD onderzoek doet naar zittende politici. Oud-leidinggevenden noemen het een ‘no-go’, omdat dit het risico met zich meebrengt dat een regering de geheime dienst instrueert om politici van de oppositie te volgen. Tegelijkertijd moet de AIVD wel zijn wettelijke taak uitvoeren: alert zijn op alles wat de nationale veiligheid kan bedreigen.

Wilders haalt uit naar ‘elite’
Wat het onderzoek heeft opgeleverd is niet bekend: bij de dienst wil niemand daarover uitweiden. De Israëlische gemeenschap geeft aan dat de banden met Wilders ondertussen bekoeld zijn. Onder meer het plan om ritueel slachten te verbieden, viel niet in goede aarde bij Joodse organisaties, zo werd eerder bekend.

Op Twitter heeft Wilders al gereageerd op de kwestie. Volgens de PVV-voorman probeert ‘de elite alles om mij uit te schakelen’. ‘Maar het zal niet lukken. Op 15 maart rekenen we met ze af.’

Emile Kossen  Emile Kossen (1992) is sinds september 2015 online redacteur bij Elsevier. Portefeuilles/interesses Verenigde Staten Europese Unie Politiek Tech

Tags: AIVD Geert Wilders Guusje ter Horst Israël Wilders

Hoe bedreigend waren Wilders’ schimmige contacten met Israël?

VK 02.12.2016 Onderzoek doen naar de banden van een politicus is hoogst ongebruikelijk. Toch deed de AIVD het. De Israëlische contacten van PVV-leider Wilders gaven daar aanleiding toe.

Om wie ging het en hoe bedreigend was het?  (+)

december 3, 2016 - Posted by | 2e kamer, geert wilders, PVV

Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: