Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Gedonder met ex-wethouder Roermond Jos van Rey VVD – deel 7

Lekken

Hoewel het onderzoek tegen de voormalige wethouder in 2012 al begon, gaat de rechtszaak pas vier jaar later van start. De rechter heeft Van Rey gegarandeerd dat het een eerlijk proces zal worden.

Lees hier het transcript van het belastende gesprek tussen Van Rey en oud-burgemeester Offermanns van 2012.

Grote impact

Van Rey zegt in zijn openingswoord dat de doorzoeking in zijn woning in Herten en de daaropvolgende mediastorm “grote impact” hebben gehad op zijn leven en dat van zijn gezin.

“Het is onbeschrijfelijk wat wij hebben meegemaakt”, aldus Van Rey. Hij noemde de doorzoeking van zijn woning en die van zijn kinderen “een inval, een van de grootste doorzoekingen sinds de Tweede Wereldoorlog”.

“We zitten hier om dat te waarborgen”, zei de rechtbankpresident aan het begin van een reeks zittingsdagen, die tot 7 juni duren.

Ex-VVD’er Jos van Rey, die eindelijk voor de rechtbank verscheen, beweert dat het lekken van informatie bij benoemingen compleet normaal is in de Nederlandse politiek.

Dat zei Van Rey (70) tijdens de eerste zittingsdag van zijn strafproces.  In de rechtbank van Rotterdam besprak de rechter op maandag de rol van Van Rey in de burgemeestersbenoeming in Roermond in 2012.

De omstreden politicus gaf volgens het Openbaar Ministerie (OM) twee sollicitatievragen door aan toenmalig partijgenoot en burgemeesterskandidaat Ricardo Offermans.

Klankbord

Met zijn acties zou de voormalige VVD-wethouder de Gemeentewet hebben overtreden en zijn positie hebben misbruikt, maar Van Rey noemt die wet ‘achterhaald’. Ook zei hij dat iedereen in de politiek aanstellingen onderling overlegt.

rey2

Er is niemand in Nederland die ervan opkijkt

‘Neemt u van mij nou maar aan dat het bij andere partijen ook zo gaat,’ zei Van Rey tegen de rechter. ‘Het gebeurt bij alle politieke benoemingen. Lokaal, provinciaal en landelijk.’ De voormalig politicus hield in de rechtbank vol dat hij alleen als klankbord voor Offermans fungeerde.

rey

Boos

Van Rey heeft zich sinds het begin van het strafrechtelijke onderzoek boos en verontwaardigd uitgesproken over het OM. Op maandag herhaalde hij de woorden die hij in 2013 al sprak: ‘Ik ben vermoord, maar ik leef nog.’

Lees ook: Wie is Jos van Rey? En drie andere vragen over het strafproces

Het OM verdenkt de politicus niet alleen van het sjoemelen met de burgemeestersbenoeming, maar ook van het aannemen van smeergeld van zijn vriend, ondernemer Piet van Pol, het ronselen van stemmen, en het witwassen van 175.000 euro.

lees: Proces Jos van Rey begint: waarover gaat het? – Elsevier 04.04.2016

Bauke Schram (1993) is sinds april 2016 online redacteur bij Elsevier Portefeuille Economie Internationale politiek Media Verre Oosten Biografie Bauke werkt sinds april 2016 voor de webredactie van Elsevier. Ze studeerde journalistiek aan Kingston University in Londen. In de Britse hoofdstad heeft zij als redacteur voor de International Business Times UK gewerkt en stage gelopen …

Tags: Jos van Rey rechtszaak ricardo offermans roermond strafproces VVD

Dossier: De zaak Van Rey

zie ook: Gedonder met ex-wethouder Roermond Jos van Rey VVD – deel 6

zie ook: Gedonder met ex-wethouder Roermond Jos van Rey VVD – deel 5

zie ook: Gedonder met ex-wethouder Roermond Jos van Rey VVD – deel 4

zie ook: Gedonder met ex-wethouder Roermond Jos van Rey VVD – deel 3

zie ook: Gedonder met ex-wethouder Jos van Rey VVD – deel 2

en ook: Gedonder met VVD-wethouder Jos van Rey gemeente Roermond – deel 1

rey 1

rey 2

Plasterk mengt zich in rechtszaak Van Rey: ‘klankborden’ niet gangbaar

‘Niet netjes; politiek moet zich niet bemoeien met rechtsgang’

VK 05.04.2016 Minister Plasterk heeft zich op Twitter gemengd in de rechtszaak tegen Jos van Rey (VVD). De minister van Binnenlandse Zaken weerspreekt dat het lekken van geheime informatie aan burgemeesterskandidaten (‘klankborden’) gangbaar is in Nederland, zoals de oud-wethouder van Roermond maandag beweerde in de Rotterdamse rechtbank.

Het is opmerkelijk dat de minister zich openlijk bemoeit met de rechtsgang. In Nederland is het gebruikelijk dat de politiek zich onthoudt van commentaar op een rechtszaak, laat staan een lopende. Maandag begon het proces tegen Van Rey, die onder meer wordt verdacht van het lekken van geheime informatie uit de vertrouwenscommissie naar twee burgemeesterskandidaten van VVD-huize.

Op de vraag van de officier van justitie wat Van Rey vindt van dit verwijt, wat hij zelf ‘klankborden’ noemt, zei hij maandag: ‘Er vindt geen politieke benoeming plaats zonder overleg binnen de partijlijn. Dat is ingeburgerd in Nederland. We doen alsof hier hel en verdoemenis is uitgebroken, maar zo gaat het met alle benoemingen. De gemeentewet is verouderd.’

‘Niet waar’

Het gaat werkelijk nergens over, maar de minister moet dit niet doen, aldus Andreas Kinneging, hoogleraar recht van de rechtsfilosofie.

Plasterk (PvdA) denkt daar heel anders over en vond het dinsdag nodig om op Twitter te reageren op een tweet waarin, naar aanleiding van Van Reys openbaringen, wordt gesproken van een ‘interessant inkijkje in burgemeestersbenoemingen’. Plasterk: ‘Heb nu zeer veel burgemeesters en commissarissen van de koning(in) voorgedragen zien worden. ‘Iedereen doet aan klankborden’ is niet waar.’

‘Het gaat werkelijk nergens over, maar de minister moet dit niet doen’, zegt Andreas Kinneging, hoogleraar recht van de rechtsfilosofie aan Universiteit Leiden. ‘Het is niet netjes; de politiek moet zich gewoon niet bemoeien met de rechtsgang.’ Daarmee is niet gezegd dat dit een inbreuk is op de rechtsstaat, benadrukt Kinneging. ‘Dit is van een heel andere orde dan een politicus die een hoge rechter belt om hem te vertellen wat de uitspraak moet worden.’

Voor de eventuele strafbepaling wil de rechter weten hoe aannemelijk is dat het klankborden inderdaad vaker gebeurt. Is het niet aannemelijk dat de rechter nu druk voelt mee te gaan met het oordeel van de minister van Binnenlandse Zaken? Kinneging: ‘Dit zou inderdaad kunnen, maar rechters zijn in Nederland onafhankelijk genoeg om eigen oordeel te kunnen vellen’.

‘Jos heeft gelijk’

Jos van Rey © ANP

Tijdens de eerste zittingsdag zei Van Rey het jammer te vinden ‘dat er geen bestuurders opstaan die zeggen: Jos heeft gelijk, zo gaat dat’. Enkelen hadden wel beloofd dat te doen, volgens hem, maar hebben hem laten vallen uit angst voor hun carrière.

Het klankborden is niet de enige aanklacht tegen Van Rey. Dinsdag komt de mogelijke verkiezingsfraude van Van Rey aan de orde. Hij zou tientallen stempassen hebben geronseld. Volgende week komt aan de orde of de wethouder zich wel of niet heeft laten omkopen door een bevriende projectontwikkelaar.

Voorafgaand aan die zitting willen de rechters zich eerst, in samenspraak met OM en verdediging, buigen over de vraag of de rechtbank wel bevoegd is. Want ambtsmisdrijven door leden van de Eerste en Tweede Kamer moeten eigenlijk door de Hoge Raad worden behandeld. En Van Rey was bij de inval van justitie in zijn huis in oktober 2012 niet alleen wethouder van Roermond, maar ook lid van de Eerste Kamer.

Volg en lees meer over: MENS & MAATSCHAPPIJ NEDERLAND ROERMOND RONALD  PLASTERK LIMBURG POLITIEK CORRUPTIE

Plasterk over ‘ongelijk’ Van Rey

Telegraaf 05.04.2016 Ronald Plasterk heeft zich gemengd in het debat rond de rechtszaak van Jos van Rey. Volgens de minister zegt Van Rey dingen die niet waar zijn.

Van Rey heeft informatie doorgespeeld aan een burgemeesterskandidaat in Roermond. Volgens de VVD’er is dat ’klankborden’ volstrekt normaal. Hij zegt dat benoemingen van politici bijna altijd tot stand komen na overleg binnen de partij. Volgens de wet is dat verboden.

Plasterk stelt dat de uitspraken van Van Rey niet deugen. Als Minister van Binnenlandse Zaken weet hij waarover hij praat, zegt hij. „Ik heb nu zeer veel burgemeesters en Commissarissen van de Koning aangesteld zien worden. Dat iedereen aan klankborden zou doen, is niet waar”, schrijft hij op Twitter.

Het is opvallend dat Plasterk zich uitlaat over een lopende rechtszaak. Dat gebeurt doorgaans niet.

Van Rey: Doel stembiljetten in huis was behulpzaamheid

Rechtbank vindt tientallen stembiljetten wel erg ’opvallend’

AD 05.04.2016 Het proces tegen oud-wethouder Jos van Rey is dinsdag hervat. Onder meer de verkiezingsfraude waar Van Rey van wordt beschuldigd, komt aan de orde. De verdenking van de fraude komt voort uit de vondst van tientallen stempassen en volmachten in het huis van Van Rey.

Wet is wet, maar er is ook een politieke realiteit, aldus Jos van Rey.

De gevonden volmachten waren al half ingevuld, waarmee Van Rey al kant-en-klare stemmen klaar had liggen. Volgens de kieswet mag een kiezer slechts voor twee anderen een volmachtstem uitbrengen.

De voormalig VVD’er gaf aan de passen alleen ‘uit behulpzaamheid’ in zijn bezit te hebben. De rechtbank zei dinsdag tijdens de zitting dat zij het wel erg opvallend vindt dat Van Rey zo behulpzaam is met mensen die zelf om wat voor reden dan ook niet kunnen gaan stemmen.

Daarnaast is het volgens Van Rey ‘geen enkel probleem’ als mensen hun stempas half ingevuld afstaan om iemand te machtigen.

Smeergeld
Van Rey wordt naast verkiezingsfraude ook beschuldigd van lekken uit de vertrouwenscommisie, corruptie (onder meer het aannemen van smeergeld) en witwassen. Een deel van de aanklacht wordt mogelijk doorverwezen naar de Hoge Raad. Daarover beslist de rechtbank volgende week. In totaal zijn er veertien dagen uitgetrokken voor de rechtszaak, met vier reservedagen. De datum van de uitspraak is nog niet bekend.

Het lekken uit de vertrouwenscommissie, waarover het maandat op de eerste dag in het proces vooral ging, wordt gezien als ‘bijvangst’ in het corruptieproces.

Klankborden
Het OM beschuldigt Van Rey ervan dat hij zijn ambtsgeheim heeft geschonden. Onterecht, betoogde de ex-politicus tegenover de rechtbank. Hij bestempelde het delen van informatie als ‘klankborden’. ,,Dat doen alle partijen op alle niveaus. Lokaal, provinciaal en landelijk. Tot aan de voorzitter  van de Algemene Rekenkamer aan toe. Er is niemand in Nederland die daar van opkijkt.

Minister Plasterk weerspreekt dinsdag op Twitter dat het lekken van geheime informatie aan burgemeesterskandidaten gangbaar is in Nederland.

‘Wet is wet’
Van Rey zei eveneens: ,,Wet is wet, maar er is ook een politieke realiteit. En die maakt de geheimhouding rond een burgemeestersbenoeming tot niets meer dan een theaterstuk. ,,Een idioot schouwspel” zelfs, aldus Jos van Rey.

De komende dagen verschijnen er ook twee medeverdachten voor de rechter: Piet van Pol en Tilman Schreurs.

Lees ook;

Ambtsmisdrijven Van Rey mogelijk naar Hoge Raad

BB 05.04.2016 De rechtbank in Rotterdam spreekt zich pas volgende week eventueel uit over de vraag of zij bevoegd is te oordelen over de ambtsmisdrijven waarvan de Roermondse politicus Jos van Rey (70) verdacht wordt. De vraag is of de Hoge Raad de ambtsmisdrijven niet moet behandelen.

Lid Eerste Kamer

Van Rey was ten tijde van de start van de vervolging immers lid van de Eerste Kamer. In het onderzoek kwam onder meer een afgeluisterd telefoontje van Van Rey naar voren over de burgemeestersbenoeming in Roermond. Op dat moment was de oud-wethouder van Roermond tevens lid van de Eerste Kamer.

Formeel punt

In artikel 119 van de Grondwet, waarin ambtsmisdrijven worden behandeld, staat: ,,De leden van de Staten-Generaal, de ministers en de staatssecretarissen staan wegens ambtsmisdrijven in die betrekkingen gepleegd, ook na hun aftreden terecht voor de Hoge Raad. De opdracht tot vervolging wordt gegeven bij koninklijk besluit of bij een besluit van de Tweede Kamer.” De rechtbank laat het aan het Openbaar Ministerie en de verdediging of over dit formele punt moet worden beslist.

Eerlijk proces

Bij de start van het proces vanmorgen garandeerde de Rotterdamse rechtbank Jos van Rey een eerlijk proces. ‘We zitten hier om dat te waarborgen’, zei de rechtbankpresident aan het begin van een reeks zittingsdagen, die tot 7 juni duren. De rechtbank ging aan het begin van het proces tegen de oud-wethouder en voormalig lid van de Eerste en Tweede Kamer (VVD) in op diens uitspraken dat hij het vertrouwen in de rechtstaat was verloren. Gewezen werd op de enorme aandacht voor de zaak in de media. Het dossier telt meer dan 100 dossiers en beslaat volgens de rechtbank ruim 31 gigabyte.

In ellende gestort

Van Rey zei in zijn openingswoord dat de doorzoeking in zijn woning in Herten en de daaropvolgende mediastorm ‘grote impact’ hebben gehad op zijn leven en dat van zijn gezin. ‘Het is onbeschrijfelijk wat wij hebben meegemaakt’, aldus Van Rey. Hij noemde de doorzoeking van zijn woning en die van zijn kinderen ‘een inval, een van de grootste doorzoekingen sinds de Tweede Wereldoorlog’. De aantijgingen van het Openbaar Ministerie en de slepende procedure hebben hem en zijn familie ‘in ellende gestort’. Van Rey herhaalde zijn woorden die hij sprak bij zijn afscheid uit de Eerste Kamer: ‘Ik ben vermoord, maar ik leef nog.’

Smeergeld en geronselde stemmen

De politicus wordt verdacht van het aannemen van smeergeld van zijn vriend en projectontwikkelaar Piet van Pol. Ook zou Van Rey stemmen hebben geronseld voor verkiezingen, vertrouwelijke informatie over een burgemeestersbenoeming hebben doorgespeeld en 175.000 euro hebben witgewassen.

Klankborden

Op de eerste zittingsdag kwam de schending van zijn geheimhoudingsplicht als lid van de vertrouwenscommissie bij de benoeming van een nieuwe burgemeester van Roermond in 2012 ter sprake. Volgens Van Rey komt in Nederland geen politieke benoeming tot stand zonder overleg binnen de partijlijn. ‘Zo werkt dat in dit land. Je klankbordt binnen de partijlijn over kandidaten. Dat doen alle partijen op alle niveaus, lokaal, provinciaal en landelijk, tot aan de voorzitter van de Algemene Rekenkamer aan toe. En niemand die daar van opkijkt’, aldus Van Rij, voormalig wethouder in Roermond.

Gemeentewet verouderd

Van Rey stelt dat de Gemeentewet op dat punt is verouderd. ‘Uit langjarige ervaring weet ik dat het zo gebeurt. De wet is alleen ter bescherming van de namen van de sollicitanten.’ Hem wordt onder meer verweten dat hij  heeft geschonden. (ANP)

GERELATEERDE ARTIKELEN;

Van Rey: ‘Informatie lekken is doodnormaal in Nederland’

Elsevier 04.04.2016 Ex-VVD’er Jos van Rey, die vandaag eindelijk voor de rechtbank verscheen, beweert dat het lekken van informatie bij benoemingen compleet normaal is in de Nederlandse politiek.

Dat zei Van Rey (70) tijdens de eerste zittingsdag van zijn strafproces.  In de rechtbank van Rotterdam besprak de rechter op maandag de rol van Van Rey in de burgemeestersbenoeming in Roermond in 2012.

De omstreden politicus gaf volgens het Openbaar Ministerie (OM) twee sollicitatievragen door aan toenmalig partijgenoot en burgemeesterskandidaat Ricardo Offermans.

Klankbord

Met zijn acties zou de voormalige VVD-wethouder de Gemeentewet hebben overtreden en zijn positie hebben misbruikt, maar Van Rey noemt die wet ‘achterhaald’. Ook zei hij dat iedereen in de politiek aanstellingen onderling overlegt.

Er is niemand in Nederland die ervan opkijkt

‘Neemt u van mij nou maar aan dat het bij andere partijen ook zo gaat,’ zei Van Rey tegen de rechter. ‘Het gebeurt bij alle politieke benoemingen. Lokaal, provinciaal en landelijk.’ De voormalig politicus hield in de rechtbank vol dat hij alleen als klankbord voor Offermans fungeerde.

Boos

Van Rey heeft zich sinds het begin van het strafrechtelijke onderzoek boos en verontwaardigd uitgesproken over het OM. Op maandag herhaalde hij de woorden die hij in 2013 al sprak: ‘Ik ben vermoord, maar ik leef nog.’

Hoewel het onderzoek tegen de voormalige wethouder in 2012 al begon, gaat de rechtszaak pas vier jaar later van start. De rechter heeft Van Rey gegarandeerd dat het een eerlijk proces zal worden.

Lees ook: Wie is Jos van Rey? En drie andere vragen over het strafproces

Het OM verdenkt de politicus niet alleen van het sjoemelen met de burgemeestersbenoeming, maar ook van het aannemen van smeergeld van zijn vriend, ondernemer Piet van Pol, het ronselen van stemmen, en het witwassen van 175.000 euro.

Bauke Schram (1993) is sinds april 2016 online redacteur bij Elsevier

Tags: Jos van Rey rechtszaak ricardo offermans roermond strafproces VVD

Proces Jos van Rey begint: waarover gaat het?

Elsevier 04.04.2016 Vier jaar na de aanvang van het strafrechtelijk onderzoek tegen ex-VVD-politicus Jos van Rey begint dan maandag eindelijk de inhoudelijke behandeling van de strafzaak. De rechtszaak had eigenlijk eind 2015 van start moeten gaan, maar vanwege het grote aantal getuigen, in totaal 55, is de zaak vertraagd.

Waarom staat de Limburgse Jos van Rey – die ook wel de ‘onderkoning van Roermond’ werd genoemd – in het beklaagdenbankje?

Wie is Jos van Rey?

Van Rey (70) is ondernemer en ex-politicus van de VVD. Hij was in totaal veertien jaar lid van de Tweede Kamer, en ook enige tijd Senator voor de liberalen. Maar hij was vooral heel lang, van 1998 tot 2012, wethouder in Roermond, en in die hoedanigheid misschien wel machtiger en invloedrijker dan de burgemeester van de Limburgse stad.

Dat leverde hem de bijnaam ‘de onderkoning van Roermond’ op. Momenteel is hij Statenlid en gemeenteraadslid voor de Liberale Volkspartij, de partij die hij zelf oprichtte nadat hij in opspraak kwam.  Want vanaf 2012 ging het goed mis voor de omstreden politicus.

Waar wordt hij van verdacht?

In oktober van dat jaar deed de recherche een inval in het huis van Van Rey in Herten, in zijn werkkamer, op het stadhuis, alsook bij zijn zoon en dochter. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de politicus onder meer van het aannemen van smeergeld van zijn vriend, ondernemer Piet van Pol, en het ronselen van stemmen, en het witwassen van 175.000 euro.

Wat hem ook wordt aangerekend, is het doorspelen van vertrouwelijke informatie aan zijn toenmalige partijgenoot Ricardo Offermans. Van Rey zou zijn positie hebben misbruikt om Offermans op weg te helpen naar het burgemeesterschap van Roermond.  Projectontwikkelaar Van Pol staat ook terecht. Dat geldt ook voor oud-wethouder Tilman Schreurs. Van Pol zou steekpenningen hebben betaald aan zowel Van Rey als Schreurs.

Hoe lang gaat dit allemaal duren?  

De rechtbank in Rotterdam, waar het proces zal worden gehouden, heeft de nodige tijd uitgetrokken voor de behandeling van de zaak-Van Rey en zijn twee medeverdachten.

In april zijn acht dagen uitgetrokken voor de feitenbehandeling, inclusief twee uitloopdagen. In mei volgt het requisitoir van het OM en vijf dagen waarop de advocaten hun pleidooi kunnen houden. Uiterlijk 7 juni moet de inhoudelijke behandeling zijn afgerond.

Wat vindt Van Rey er zelf van?

Die uitte in het verleden stevige taal. Hij suggereerde een ‘politieke afrekening’ en sprak in 2013 dat hij ‘al was vermoord door justitie’. Van Rey zei in zijn openingswoord dat de doorzoeking in zijn huis in Herten en de daaropvolgende mediastorm ‘grote impact’ hebben gehad op zijn leven en dat van zijn gezin.

‘Het is onbeschrijfelijk wat wij hebben meegemaakt,’ aldus Van Rey. Hij is alle vertrouwen in de rechtstaat verloren. De rechtbank garandeert hem een eerlijk proces.

Tom Reijner (1986) werkt sinds augustus 2013 op de webredactie. Hij studeerde Politicologie en Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam.

Tags: Jos van Rey

‘Alle benoemingen na overleg’

Telegraaf 04.04.2016  Vrijwel alle politieke benoemingen in Nederland komen tot stand door overleg via de partijkanalen, stelde politicus Jos van Rey (70) maandag. Hij deed dat op de eerste zittingsdag van zijn corruptieproces bij de rechtbank van Rotterdam.

De Gemeentewet is op het punt van geheimhouding en partijoverleg in zijn ogen verouderd. Volgens hem wordt door alle partijen op lokaal, provinciaal en landelijk niveau ,,via de partijlijn” overleg gevoerd over kandidaten voor politieke functies. ,,Zo werkt dat in dit land”, aldus de voormalig wethouder in Roermond en oud-lid van de Eerste en Tweede Kamer namens de VVD.

Van Rey staat op meerdere zittingsdagen tot en met juni terecht wegens onder meer het aannemen van smeergeld van zijn vriend en projectontwikkelaar Piet van Pol. Ook zou de verdachte stemmen hebben geronseld voor verkiezingen, vertrouwelijke informatie over een burgemeestersbenoeming hebben doorgespeeld en 175.000 euro hebben witgewassen, stelt het Openbaar Ministerie.

De verdachte ontkende maandag iets fout te hebben gedaan. Hij beschuldigde met name het CDA ervan eveneens politieke benoemingen te arrangeren. Die partij is naar zijn zeggen ,,wereldkampioen in benoemingen geweest”.

Over het motief voor zijn handelen in de burgemeestersbenoeming in Roermond was hij helder: ,,Dat er na honderd jaar eindelijk een VVD-burgemeester in Roermond zou komen.” Om die reden ,,klankbordde” hij tevens met een andere sollicitant van VVD-huize. Daarna was het aan de kandidaten zelf. Die werkwijze verhoogde volgens de politicus de kwaliteit van de keuze.

Van Rey moet zich dinsdag verantwoorden voor een volgende punt op de aanklacht, het werven van stemmen en volmachten bij verkiezingen.

Van Rey: Informatie lekken is normaal in Nederland

AD 04.04.2016 Oud-wethouder Jos van Rey heeft bij de rechtbank in Rotterdam betoogd dat het normaal is dat er informatie wordt gelekt bij benoemingen in gemeenten. ,,Zo gaat het altijd in Nederland”, zei de voormalig VVD’er op de eerste zittingsdag van het corruptieproces tegen hem.

In 2012 zou de toenmalige wethouder in de gemeente Roermond vertrouwelijke informatie hebben doorgespeeld bij de benoeming van een burgemeester. Op die manier zou Van Rey een partijgenoot, Ricardo Offermans, aan de functie hebben geholpen.

Het OM beschuldigt Van Rey ervan dat hij zijn ambtsgeheim heeft geschonden. Onterecht, betoogde de ex-politicus tegenover de rechtbank. Hij bestempelde het delen van informatie als ‘klankborden’. ,,Dat doen alle partijen op alle niveaus. Lokaal, provinciaal en landelijk. Tot aan de voorzitter  van de Algemene Rekenkamer aan toe. Er is niemand in Nederland die daar van opkijkt.”

Wie dat gelooft, gelooft in Sinterklaas, aldus Jos van Rey.

Getapt
Van Rey zei dat hij tips heeft gegeven aan Offermans en Vincent Zwijnenberg, een andere VVD-kandidaat voor de functie van burgemeester van Roermond. Hij benadrukte dat die werkwijze veel wordt gebruikt in de politiek. De oud-wethouder noemde het CDA ,,wereldkampioen in benoemingen”.

Volgens de voormalig VVD’er was er absoluut geen sprake van: ,,voor wat, hoort wat”. Hij zei dat het CDA en de media dat verhaal de wereld in hebben geholpen. Een getapt telefoongesprek met Tweede Kamerlid Fred Teeven had die bewering moeten onderschrijven, maar het telefoontje zou door een storing niet zijn opgenomen. Van Rey: ,,Wie dat gelooft, gelooft in Sinterklaas.”

Prettig gesprek
Op Twitter schreef Telegraaf-verslaggeefster Saskia Belleman dat Van Rey een groot deel van de zitting aan het woord was. Dat viel ook de president van de rechtbank op. ,,U geeft soms meer antwoorden, dan ik vragen stel”, zei hij. Toch sprak de president van een prettig gesprek.

Dinsdag wordt het corruptieproces tegen Van Rey om 10.00 uur hervat. Dan wordt gesproken over de verkiezingsfraude die de oud-wethouder zou hebben gepleegd. Er verschijnen de komende dagen ook twee medeverdachten voor de rechter.

Van Rey wordt verder beschuldigd van corruptie en witwassen. Een deel van de aanklacht wordt mogelijk doorverwezen aan de Hoge Raad. Daarover beslist de rechtbank volgende week. In totaal zijn er veertien dagen uitgetrokken voor de rechtszaak, met vier reservedagen. De datum van de uitspraak is nog niet bekend.

Lees ook;

Van Rey: ‘Informatie lekken is doodnormaal in Nederland’

Elsevier 04.04.2016 Ex-VVD’er Jos van Rey, die vandaag eindelijk voor de rechtbank verscheen, beweert dat het lekken van informatie bij benoemingen compleet normaal is in de Nederlandse politiek.

Dat zei Van Rey (70) tijdens de eerste zittingsdag van zijn strafproces.  In de rechtbank van Rotterdam besprak de rechter op maandag de rol van Van Rey in de burgemeestersbenoeming in Roermond in 2012.

De omstreden politicus gaf volgens het Openbaar Ministerie (OM) twee sollicitatievragen door aan toenmalig partijgenoot en burgemeesterskandidaat Ricardo Offermans.

Klankbord

Met zijn acties zou de voormalige VVD-wethouder de Gemeentewet hebben overtreden en zijn positie hebben misbruikt, maar Van Rey noemt die wet ‘achterhaald’. Ook zei hij dat iedereen in de politiek aanstellingen onderling overlegt.

Er is niemand in Nederland die ervan opkijkt

‘Neemt u van mij nou maar aan dat het bij andere partijen ook zo gaat,’ zei Van Rey tegen de rechter. ‘Het gebeurt bij alle politieke benoemingen. Lokaal, provinciaal en landelijk.’ De voormalig politicus hield in de rechtbank vol dat hij alleen als klankbord voor Offermans fungeerde.

Boos

Van Rey heeft zich sinds het begin van het strafrechtelijke onderzoek boos en verontwaardigd uitgesproken over het OM. Op maandag herhaalde hij de woorden die hij in 2013 al sprak: ‘Ik ben vermoord, maar ik leef nog.’

Hoewel het onderzoek tegen de voormalige wethouder in 2012 al begon, gaat de rechtszaak pas vier jaar later van start. De rechter heeft Van Rey gegarandeerd dat het een eerlijk proces zal worden.

Lees ook: Wie is Jos van Rey? En drie andere vragen over het strafproces

Het OM verdenkt de politicus niet alleen van het sjoemelen met de burgemeestersbenoeming, maar ook van het aannemen van smeergeld van zijn vriend, ondernemer Piet van Pol, het ronselen van stemmen, en het witwassen van 175.000 euro.

Bauke Schram (1993) is sinds april 2016 online redacteur bij Elsevier Portefeuille Economie Internationale politiek Media Verre Oosten Biografie Bauke werkt sinds april 2016 voor de webredactie van Elsevier. Ze studeerde journalistiek aan Kingston University in Londen. In de Britse hoofdstad heeft zij als redacteur voor de International Business Times UK gewerkt en stage gelopen …

Tags: Jos van Rey rechtszaak ricardo offermans roermond strafproces VVD

Proces Jos van Rey begint: waarover gaat het?

Elsevier 04.04.2016 Vier jaar na de aanvang van het strafrechtelijk onderzoek tegen ex-VVD-politicus Jos van Rey begint dan maandag eindelijk de inhoudelijke behandeling van de strafzaak. De rechtszaak had eigenlijk eind 2015 van start moeten gaan, maar vanwege het grote aantal getuigen, in totaal 55, is de zaak vertraagd.

Waarom staat de Limburgse Jos van Rey – die ook wel de ‘onderkoning van Roermond’ werd genoemd – in het beklaagdenbankje?

Wie is Jos van Rey?

Van Rey (70) is ondernemer en ex-politicus van de VVD. Hij was in totaal veertien jaar lid van de Tweede Kamer, en ook enige tijd Senator voor de liberalen. Maar hij was vooral heel lang, van 1998 tot 2012, wethouder in Roermond, en in die hoedanigheid misschien wel machtiger en invloedrijker dan de burgemeester van de Limburgse stad.

Dat leverde hem de bijnaam ‘de onderkoning van Roermond’ op. Momenteel is hij Statenlid en gemeenteraadslid voor de Liberale Volkspartij, de partij die hij zelf oprichtte nadat hij in opspraak kwam.  Want vanaf 2012 ging het goed mis voor de omstreden politicus.

Waar wordt hij van verdacht?

In oktober van dat jaar deed de recherche een inval in het huis van Van Rey in Herten, in zijn werkkamer, op het stadhuis, alsook bij zijn zoon en dochter. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de politicus onder meer van het aannemen van smeergeld van zijn vriend, ondernemer Piet van Pol, en het ronselen van stemmen, en het witwassen van 175.000 euro.

Wat hem ook wordt aangerekend, is het doorspelen van vertrouwelijke informatie aan zijn toenmalige partijgenoot Ricardo Offermans. Van Rey zou zijn positie hebben misbruikt om Offermans op weg te helpen naar het burgemeesterschap van Roermond.  Projectontwikkelaar Van Pol staat ook terecht. Dat geldt ook voor oud-wethouder Tilman Schreurs. Van Pol zou steekpenningen hebben betaald aan zowel Van Rey als Schreurs.

Hoe lang gaat dit allemaal duren?  

De rechtbank in Rotterdam, waar het proces zal worden gehouden, heeft de nodige tijd uitgetrokken voor de behandeling van de zaak-Van Rey en zijn twee medeverdachten.

In april zijn acht dagen uitgetrokken voor de feitenbehandeling, inclusief twee uitloopdagen. In mei volgt het requisitoir van het OM en vijf dagen waarop de advocaten hun pleidooi kunnen houden. Uiterlijk 7 juni moet de inhoudelijke behandeling zijn afgerond.

Wat vindt Van Rey er zelf van?

Die uitte in het verleden stevige taal. Hij suggereerde een ‘politieke afrekening’ en sprak in 2013 dat hij ‘al was vermoord door justitie’. Van Rey zei in zijn openingswoord dat de doorzoeking in zijn huis in Herten en de daaropvolgende mediastorm ‘grote impact’ hebben gehad op zijn leven en dat van zijn gezin.

‘Het is onbeschrijfelijk wat wij hebben meegemaakt,’ aldus Van Rey. Hij is alle vertrouwen in de rechtstaat verloren. De rechtbank garandeert hem een eerlijk proces.

Tom Reijner  (1986) werkt sinds augustus 2013 op de webredactie. Hij studeerde Politicologie en Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam.

Tags: Jos van Rey

© anp. Jos van Rey arriveert bij het Roermondse café waar zijn Liberale Volkspartij de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 gaat volgen.

In Limburg werd plots wel erg veel mogelijk

Trouw 04.04.2016 ‘Brigadier Snuf’ stond altijd vooraan als hij op het Binnenhof gesjoemel rook. Maar vandaag moet ex-VVD’er Jos van Rey als eerste Nederlandse parlementariër zelf voor de strafrechter verschijnen wegens corruptie. Waar is het misgegaan?

Het schijnt dat Jos van Rey ’s morgens eerst even tegen het CDA vloekt en pas dan zijn dag begint.

Wat háát hij het CDA. De partij die zo lang in zijn Limburg de touwtjes in handen had. Politieke kongsi’s vormde. Functies weggaf en opdrachten verdeelde. Zich in zijn ogen niets aantrok van oppositiepartijen en te verwaand was voor samenwerking. Het schijnt dat Jos van Rey ’s morgens eerst even tegen het CDA vloekt en pas dan zijn dag begint.

Die afkeer van de macht van de christen-democraten vormde de grote motivatie om ze te pakken waar hij ze maar pakken kon. Als Kamerlid voor de VVD, maar ook als raadslid in Roermond, was Van Rey de man die keer op keer de nauwe banden tussen het bedrijfsleven en de politiek bestreed, en met ‘politiek’ bedoelde hij dan vooral het CDA, dat hij steevast als ‘Corrupt Democratisch Appèl’ aanduidde.

Rechtszaak tegen Van Rey
Trouw-verslaggever Marten van de Wier tweet vanuit de rechtszaal over de eerste zittingsdag in de rechtszaak tegen Jos van Rey.

Tweets by ‎@martenvdw

Hoe kon het dan gebeuren dat toen de macht van het CDA afbrokkelde, en de VVD in Roermond aan het roer kwam, Van Rey de door hemzelf zo verfoeide vriendjespolitiek zelf ging bedrijven?

Smeergeld
Vandaag moet Van Rey voor de Rotterdamse rechtbank verschijnen omdat hij (in zijn functie als wethouder) wordt beschuldigd van het aannemen van smeergeld van zijn oude vriend en projectontwikkelaar Piet van Pol. En van witwassen van crimineel geld, het ronselen van stemmen. En het verstrekken van vertrouwelijke informatie aan zijn partijgenoot Ricardo Offermanns, die solliciteerde voor het burgemeesterschap van Roermond. Tien jaar geleden had Van Rey beslist gezegd dat dit allemaal ‘CDA-streken’ waren. Maar nu moet hij zichzelf verantwoorden.

Integriteitsschendingen kunnen pas gedijen in een ondersteunend klimaat. Wie door het leven van Jos van Rey bladert, moet tot de conclusie komen dat daarin tal van factoren aanwezig zijn die grensoverschrijdend gedrag kunnen verklaren, of hij daar uiteindelijk voor wordt veroordeeld of niet.

Geen tegenspraak
Zo is Van Rey een dominante man, die geen tegenspraak duldt. Hij heeft een grote mond, het hart op de tong, is gevat, én bezit grote dossierkennis. Ga daar maar eens overheen. Hij is ook een machtspoliticus met een helder doel. Na de mono-cultuur van het CDA voerde hij een nieuwe mono-cultuur in als wapen tegen de oude: die van de VVD. Elke tegenmacht ontbrak in het Limburgse.

Van Rey bouwde door de jaren heen aan een gigantisch netwerk, zowel politiek als zakelijk. Hij had een assurantiekantoor. Hij was niet alleen raadslid en wethouder, maar ook Statenlid, Kamerlid en senator. Soms combineerde hij die functies. Daardoor kon hij zijn landelijke contacten inzetten voor lokale kwesties, en andersom.

Van Rey zat weliswaar jaren in de politiek, maar bleef denken als een zakenman. Hij liet zijn zakelijke vrienden ook niet los, met wie hij vaak oude banden had. Daarbij vergat hij dat gedrag dat in de commerciële wereld als normaal wordt beschouwd, in de politiek een geheel andere betekenis heeft. Zakenmensen mogen samen op vakantie naar Saint Tropez, maar een projectontwikkelaar en een wethouder?

Man van het volk
De politicus Van Rey stond in het Limburg van familiebanden en onderlinge loyaliteiten bekend als een man van en voor het volk (daarom is hij er nog steeds populair), een soort ombudsman die zich inzette voor de persoonlijke zaak. Maar dat kon juist in deze provincie ook uitmonden in een soort cliëntelisme, waarbij de burger met het probleem na de oplossing daarvan schatplichtig wordt.

Door het ontbreken van een politieke tegenmacht of een kritische ambtenarij, was er een onafhankelijk openbaar ministerie nodig dat op 19 oktober 2012 bij Van Rey een inval deed. Inmiddels zijn er 200 getuigen gehoord, en bestaat er een dossier van 100 ordners.

Van Rey zit inmiddels voor de nieuwe Liberale Volkspartij Roermond in de gemeenteraad. Hij is uit de VVD gezet. Toch kan de affaire voor de liberalen schadelijk zijn. Vóór zijn val had Van Rey de steun van de top van de VVD. Hij is de derde VVD-politicus in vijf jaar tijd die wordt vervolgd voor omkoping. De Noord-Hollandse gedeputeerde Ton Hooijmaijers (2,5 jaar cel) en voormalig Statenlid en wethouder Sjoerd Swane uit Maarssen (2 jaar cel) gingen hem voor.

Negentien dagen

Naast Jos van Rey staan vanaf vandaag ex-wethouder Tilman Schreurs en projectontwikkelaar Piet van Pol terecht. Ook Schreurs wordt ervan verdacht dat hij zich heeft laten omkopen door Van Pol.

Ricardo Offermanns, die van Van Rey vertrouwelijke informatie kreeg over de burgemeestersbenoeming in Roermond, is inmiddels voor schending van de geheimhoudingsplicht veroordeeld tot een taakstraf van zestig uur.

De Rotterdamse rechtbank heeft tussen april en juni maar liefst negentien zittingsdagen gereserveerd voor de inhoudelijke behandeling van de corruptiezaak.

Verwant nieuws;

Van Rey: ‘We moeten niet doen alsof hel en verdoemenis is uitgebroken’

VK 04.04.2016 ‘We doen alsof hier hel en verdoemenis is uitgebroken, maar zo gaat het met alle politieke benoemingen in Nederland.’ Dat zei de van corruptie verdachte Roermondse politicus Jos van Rey maandag tegen de rechtbank in Rotterdam, tijdens de eerste zittingsdag van zijn proces.

Van Rey zou geheime informatie uit een vertrouwenscommissie van de gemeenteraad hebben gelekt naar burgemeesterskandidaat en partijgenoot Ricardo Offermanns, vlak voor diens sollicitatiegesprek. Volgens Van Rey is dit echter de gebruikelijke gang van zaken. ‘Er vindt altijd overleg in de partijlijn plaats. De gemeentewet is achterhaald. Geheimhouding geldt alleen voor de namen van de kandidaten. Die mag je niet aan derden doorgeven.’

Algemene Rekenkamer

Jos van Rey maandag bij de rechtbank.© ANP

Op verschillende vragen van de rechtbank bleef de Roermondse politicus zijn theorie volhouden. ‘Zo werkt dat in dit land. Je klankbordt binnen de partijlijn over kandidaten. Dat doen alle partijen op alle niveau’s, lokaal, provinciaal en landelijk, tot aan de voorzitter van de Algemene Rekenkamer aan toe. En niemand die daar van opkijkt.’

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken kan zich niet vinden in die uitspraken, zo laat hij weten via Twitter. ‘Ik heb nu veel burgemeesters en Commissarissen van de Koning voorgedragen zien worden. “Iedereen doet aan klankborden” is niet waar’, aldus de minister.

Vertrouwen

Jos van Rey © ANP

Het Openbaar Ministerie heeft Van Rey vier strafrechtelijke vergrijpen ten laste gelegd: het aannemen van steekpenningen, verkiezingsfraude, schending van het ambtsgeheim en witwassen. Ook twee andere verdachten staan terecht. Het gaat om projectontwikkelaar Piet van P., een goede vriend van Van Rey, en oud-wethouder Tilman Schreurs. Alle drie ontkennen ze de beschuldigingen. Alleen Van Rey kwam maandag opdagen voor de rechtbank.

In een interview met de Volkskrant zei Van Rey eerder dat hij het vertrouwen in de rechtsstaat is kwijktgeraakt. ‘Ik probeer alleen maar aan waarheidsvinding te doen, iets wat de rijksrecherche heeft nagelaten’, aldus Van Rey in dat gesprek. In de rechtbank liet Van Rey maandag weten dat de doorzoeking in zijn woning in Herten en de daaropvolgende mediastorm ‘grote impact’ hebben gehad op zijn leven en dat van zijn gezin. ‘Het is een trieste dag. Ik ben door de officier van Justitie in zeer diepe ellende gestort. Dit heeft een enorme impact gehad, het is onbeschrijfelijk. Bij mijn vertrek uit de Eerste Kamer zei ik al: ‘Ik ben vermoord maar ik leef nog.”

De Rotterdamse rechbank garandeerde Van Rey maandag bij aanvang van de zitting dat hij een eerlijk proces zal krijgen. We zitten hier om dat te waarborgen’, aldus de rechtbankpresident.

Hoge raad

Meer over Van Rey

Jos van Rey is woest op het Openbaar Ministerie, dat hij al eerder een ‘criminele organisatie’ noemde. De Volkskrant sprak hem afgelopen weekeinde. ‘Ik heb geen vertrouwen meer in de rechtsstaat’ (+)

Wat je ook van Jos van Rey mag vinden, never a dull moment met de liberale politicus uit Roermond, schreef Peter de Graaf in 2014 een profiel: ‘Onderkoning’, dat doet Van Rey nog tekort.

Lees hier het transcript van het belastende gesprek tussen Van Rey en oud-burgemeester Offermanns van 2012.

De rechtbank vroeg zich aan begin van de zitting nog af of het verwijt van corruptie niet door de Hoge Raad moet worden behandeld. Want Van Rey was lid van de Eerste Kamer. En leden van Eerste en Tweede Kamer kunnen alleen door de Hoge Raad worden vervolgd.

Dit punt wordt volgende week maandag besproken, voorafgaand aan de behandeling van de tenlastelegging van corruptie en omkoping. ‘Een Rotterdamse oplossing’, noemde rechtbankvoorzitter Jacco Janssen dit.

Smeergeld

Suzan Seegers in de rol van Jos van Rey tijdens de premiere van El Rey. De opera werd vorig jaar opgevoerd in het openluchttheater in Valkenburg. © ANP

Bij mijn vertrek uit de Eerste Kamer zei ik al: ‘Ik ben vermoord maar ik leef nog.’, aldus Jos van Rey.

Het corruptieonderzoek tegen Van Rey begon vier jaar geleden en geldt als een van de spraakmakendste in Nederland. Van Rey zou, zo luidt de verdenking van justitie, tussen 2004 en 2012 bijna 1 ton aan smeergeld hebben aangenomen van Piet van P. Het bedrag is gebaseerd op 22 reizen naar de vakantievilla van de projectontwikkelaar in Saint-Tropez, maar ook op tripjes naar voetbalwedstrijden bij het WK en EK en naar meerdere vastgoedbeurzen, en op een donatie aan de verkiezingskas.

Van Rey is momenteel nog steeds gemeenteraadslid en statenlid in Roermond.

De rechtszaak zou eigenlijk al eind 2015 van start gaan, maar werd uitgesteld vanwege het grote aantal getuigen dat op de planning staat om te worden gehoord: 55. Voor de zaak zijn veertien dagen plus vier uitloopdagen uitgetrokken. De inhoudelijke behandeling van de zaak moet uiterlijk op 7 juni zijn afgerond.

Jos van Rey arriveert maandag bij de rechtbank in Rotterdam. © ANP

Volg en lees meer over: NEDERLAND ROERMOND LIMBURG RECHTSZAKEN

’Mij valt niets te verwijten’

Telegraaf 04.04.2016 Hij heeft geen idee waarom hij is aangemerkt als verdachte. Ex-Kamerlid, ex-Statenlid, ex-wethouder van Roermond en ex-VVD’er Jos van Rey beklaagde zich vanmorgen tijdens de eerste dag van zijn strafproces weer uitgebreid over zijn vervolging wegens ambtelijke corruptie, verkiezingsfraude en witwassen.

Zijn hele gezin is in de ellende gestort, aldus van Rey, door de inval in zijn huis ,,en de grootste doorzoeking sinds de Tweede Wereldoorlog.” Hij vindt dat hem niets valt te verwijten. ,,Ik ben vermoord, maar ik leef nog.”

De rechtbank begon vanmorgen met het eerste onderdeel van de verwijten die het Openbaar Ministerie Van Rey maakt: zijn handelen als adviseur van de sollicitatiecommissie die ging over de benoeming van een nieuwe burgemeester voor Roermond. Van Rey wordt verweten dat hij vertrouwelijke informatie lekte naar partijgenoot en kandidaat Ricardo Offermanns, destijds nog burgemeester van Meerssen.

Volgens de Gemeentewet is dat strafbaar, maar die wet is achterhaald, vindt Van Rey. Volgens hem wordt over alle benoemingen vooraf binnen alle partijen overleg gevoerd. ,,Klankborden”, noemt hij dat. ,,Anders vindt er geen enkele politieke benoeming meer plaats.”

Dit gebeurt overal, doceerde Van Rey: ,,Op lokaal, provinciaal en landelijk niveau.” Het overleg via ,,partijkanalen” is volgens Van Rey binnen de politiek volkomen geaccepteerd. Ook door de man op straat.

Voorzitter Jacco Janssen: ,,Dan wordt er toch een toneelstukje opgevoerd tijdens de sollicitatiegesprekken? Hoe illusoir wordt zo’n gesprek als de helft van de kandidaten de vragen al kent?” Volgens Van Rey kan er op die manier wel degelijk sprake zijn van echte competitie, en gaat het erom welke partij zijn favoriete kandidaat het beste voorbereid. ,,Bovendien zijn sommige kandidaten zo nerveus dat ze tijdens het gesprek zijn vergeten wat de vragen waren. Wat ik heb gedaan is volkomen ingeburgerd in Nederland.”

Voorzitter Janssen: ,,Is het nou zo dat u zegt: Als iedereen het doet, dan mag het?” Daar komt het volgens Van Rey wel op neer. ,,Zo werkt dat in het land. En niemand die er verbaasd van opkijkt.”

Rechtbank vraagt zich af of deel zaak-Van Rey thuishoort bij Hoge Raad

NU 04.04.2016 De rechtbank in Rotterdam wil volgende week maandag standpunten horen over de vraag door wie een belangrijk deel van de zaak tegen de Roermondse politicus Jos van Rey moet worden behandeld: de rechtbank of de Hoge Raad.

Van Rey was ten tijde van de start van de vervolging immers lid van de Eerste Kamer. Maandag wordt het vraagstuk behandeld, voorafgaand aan de behandeling van de tenlastelegging van corruptie en omkoming.

In het onderzoek kwam onder meer een afgeluisterd telefoontje van Van Rey naar voren over de burgemeestersbenoeming in Roermond. Op dat moment was de oud-wethouder van Roermond tevens lid van de Eerste Kamer.

In artikel 119 van de Grondwet, waarin ambtsmisdrijven worden behandeld, staat: ”De leden van de Staten-Generaal, de ministers en de staatssecretarissen staan wegens ambtsmisdrijven in die betrekkingen gepleegd, ook na hun aftreden terecht voor de Hoge Raad. De opdracht tot vervolging wordt gegeven bij koninklijk besluit of bij een besluit van de Tweede Kamer.”

Grote impact

Van Rey zegt in zijn openingswoord dat de doorzoeking in zijn woning in Herten en de daaropvolgende mediastorm “grote impact” hebben gehad op zijn leven en dat van zijn gezin.

“Het is onbeschrijfelijk wat wij hebben meegemaakt”, aldus Van Rey. Hij noemde de doorzoeking van zijn woning en die van zijn kinderen “een inval, een van de grootste doorzoekingen sinds de Tweede Wereldoorlog”.

“We zitten hier om dat te waarborgen”, zei de rechtbankpresident aan het begin van een reeks zittingsdagen, die tot 7 juni 2016 duren.

Jos van Rey voor de rechter

Vertrouwen

De rechtbank ging aan het begin van het proces tegen de oud-wethouder en voormalig lid van de Eerste en Tweede Kamer (VVD) in op diens uitspraken dat hij het vertrouwen in de rechtstaat was verloren. Gewezen werd op de enorme aandacht voor de zaak in de media. Het dossier telt meer dan 100 dossiers en beslaat volgens de rechtbank ruim 31 gigabyte.

De aantijgingen van het Openbaar Ministerie en de slepende procedure hebben hem en zijn familie “in ellende gestort”. Van Rey herhaalde zijn woorden die hij sprak bij zijn afscheid uit de Eerste Kamer: “Ik ben vermoord, maar ik leef nog.”

De politicus wordt verdacht van het aannemen van smeergeld van zijn vriend en projectontwikkelaar Piet van Pol. Ook zou Van Rey stemmen hebben geronseld voor verkiezingen, vertrouwelijke informatie over een burgemeestersbenoeming hebben doorgespeeld en 175.000 euro hebben witgewassen.

http://media.nu.nl/m/m1oxolpaxd19_std320.jpg

Zie ook: Achtergrond: De rechtszaak tegen oud-VVD’er Jos van Rey

Lees meer over: Jos van Rey

Gerelateerde artikelen;

Achtergrond: De rechtszaak tegen oud-VVD’er Jos van Rey

Raoul Heertje schrijft scenario voor serie over politicus Jos van Rey 

Oud-politicus Jos van Rey blijft geroyeerd als VVD-lid

Oud-wethouder Van Rey: Het OM wil dat ik hang

AD 04.04.2016 Oud-wethouder Jos van Rey heeft bij de rechtbank in Rotterdam betoogd dat het normaal is dat er informatie wordt gelekt bij benoemingen in gemeenten. ,,Zo gaat het altijd in Nederland”, zei de voormalig VVD’er op de eerste zittingsdag van het corruptieproces tegen hem.

In 2012 zou de toenmalige wethouder in de gemeente Roermond vertrouwelijke informatie hebben doorgespeeld bij de benoeming van een burgemeester. Op die manier zou Van Rey een partijgenoot, Ricardo Offermans, aan de functie hebben geholpen.

Het OM beschuldigt Van Rey ervan dat hij zijn ambtsgeheim heeft geschonden. Onterecht, betoogde de ex-politicus tegenover de rechtbank. Hij bestempelde het delen van informatie als ‘klankborden’. ,,Dat doen alle partijen op alle niveaus. Lokaal, provinciaal en landelijk. Tot aan de voorzitter  van de Algemene Rekenkamer aan toe. Er is niemand in Nederland die daar van opkijkt.”

Wie dat gelooft, gelooft in Sinterklaas, aldus Jos van Rey.

Getapt
Van Rey zei dat hij tips heeft gegeven aan Offermans en Vincent Zwijnenberg, een andere VVD-kandidaat voor de functie van burgemeester van Roermond. Hij benadrukte dat die werkwijze veel wordt gebruikt in de politiek. De oud-wethouder noemde het CDA ,,wereldkampioen in benoemingen”.

Volgens de voormalig VVD’er was er absoluut geen sprake van: ,,voor wat, hoort wat”. Hij zei dat het CDA en de media dat verhaal de wereld in hebben geholpen. Een getapt telefoongesprek met Tweede Kamerlid Fred Teeven had die bewering moeten onderschrijven, maar het telefoontje zou door een storing niet zijn opgenomen. Van Rey: ,,Wie dat gelooft, gelooft in Sinterklaas.”

Prettig gesprek
Op Twitter schreef Telegraaf-verslaggeefster Saskia Belleman dat Van Rey een groot deel van de zitting aan het woord was. Dat viel ook de president van de rechtbank op. ,,U geeft soms meer antwoorden, dan ik vragen stel”, zei hij. Toch sprak de president van een prettig gesprek.

Dinsdag wordt het corruptieproces tegen Van Rey om 10.00 uur hervat. Dan wordt gesproken over de verkiezingsfraude die de oud-wethouder zou hebben gepleegd. Er verschijnen de komende dagen ook twee medeverdachten voor de rechter.

Van Rey wordt verder beschuldigd van corruptie en witwassen. Een deel van de aanklacht wordt mogelijk doorverwezen aan de Hoge Raad. Daarover beslist de rechtbank volgende week. In totaal zijn er veertien dagen uitgetrokken voor de rechtszaak, met vier reservedagen. De datum van de uitspraak is nog niet bekend.

Lees ook;

Rechtbank wacht met behandelen ambtsmisdrijven Van Rey

NU 04.04.2016 De rechtbank in Rotterdam spreekt zich pas volgende week uit over de vraag of zij bevoegd is te oordelen over de ambtsmisdrijven waarvan de Roermondse politicus Jos van Rey (70) verdacht wordt.

De vraag is of de Hoge Raad de ambtsmisdrijven niet moet behandelen.

De advocate van Van Rey, Gitte Stevens, stelde bij aanvang van het proces dat de rechtbank in Rotterdam niet bevoegd is om een politicus te vervolgen wegens ambtsmisdrijven. Haar cliënt was ten tijde van de start van de vervolging immers lid van de Eerste Kamer.

Stevens verwees naar artikel 119 van de Grondwet, waarin ambtsmisdrijven worden behandeld. ”De leden van de Staten-Generaal, de ministers en de staatssecretarissen staan wegens ambtsmisdrijven in die betrekkingen gepleegd, ook na hun aftreden terecht voor de Hoge Raad. De opdracht tot vervolging wordt gegeven bij koninklijk besluit of bij een besluit van de Tweede Kamer.”

Grote impact

Van Rey zegt in zijn openingswoord dat de doorzoeking in zijn woning in Herten en de daaropvolgende mediastorm “grote impact” hebben gehad op zijn leven en dat van zijn gezin.

“Het is onbeschrijfelijk wat wij hebben meegemaakt”, aldus Van Rey. Hij noemde de doorzoeking van zijn woning en die van zijn kinderen “een inval, een van de grootste doorzoekingen sinds de Tweede Wereldoorlog”.

“We zitten hier om dat te waarborgen”, zei de rechtbankpresident aan het begin van een reeks zittingsdagen, die tot 7 juni duren.

Vertrouwen

De rechtbank ging aan het begin van het proces tegen de oud-wethouder en voormalig lid van de Eerste en Tweede Kamer (VVD) in op diens uitspraken dat hij het vertrouwen in de rechtstaat was verloren. Gewezen werd op de enorme aandacht voor de zaak in de media. Het dossier telt meer dan 100 dossiers en beslaat volgens de rechtbank ruim 31 gigabyte.

De aantijgingen van het Openbaar Ministerie en de slepende procedure hebben hem en zijn familie “in ellende gestort”. Van Rey herhaalde zijn woorden die hij sprak bij zijn afscheid uit de Eerste Kamer: “Ik ben vermoord, maar ik leef nog.”

De politicus wordt verdacht van het aannemen van smeergeld van zijn vriend en projectontwikkelaar Piet van Pol. Ook zou Van Rey stemmen hebben geronseld voor verkiezingen, vertrouwelijke informatie over een burgemeestersbenoeming hebben doorgespeeld en 175.000 euro hebben witgewassen.

Zie ook: Achtergrond: De rechtszaak tegen oud-VVD’er Jos van Rey

Lees meer over: Jos van Rey

Gerelateerde artikelen;

 Achtergrond: De rechtszaak tegen oud-VVD’er Jos van Rey

 Raoul Heertje schrijft scenario voor serie over politicus Jos van Rey 

 Oud-politicus Jos van Rey blijft geroyeerd als VVD-lid 

Rechtbank: ‘Van Rey zal eerlijk proces krijgen’

VK 04.04.2016 ‘We doen alsof hier hel en verdoemenis is uitgebroken, maar zo gaat het met alle politieke benoemingen in Nederland.’ Dat zei de van corruptie verdachte Roermondse politicus Jos van Rey maandag tegen de rechtbank in Rotterdam, tijdens de eerste zittingsdag van zijn proces.

Van Rey zou geheime informatie uit een vertrouwenscommissie van de gemeenteraad hebben gelekt naar burgemeesterskandidaat en partijgenoot Ricardo Offermanns, vlak voor diens sollicitatiegesprek. Volgens Van Rey is dit echter de gebruikelijke gang van zaken. ‘Er vindt altijd overleg in de partijlijn plaats. De gemeentewet is achterhaald. Geheimhouding geldt alleen voor de namen van de kandidaten. Die mag je niet aan derden doorgeven.’

Algemene Rekenkamer

Jos van Rey maandag bij de rechtbank.© ANP

Op verschillende vragen van de rechtbank bleef de Roermondse politicus zijn theorie volhouden. ‘Zo werkt dat in dit land. Je klankbordt binnen de partijlijn over kandidaten. Dat doen alle partijen op alle niveau’s, lokaal, provinciaal en landelijk, tot aan de voorzitter van de Algemene Rekenkamer aan toe. En niemand die daar van opkijkt.’

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken kan zich niet vinden in die uitspraken, zo laat hij weten via Twitter. ‘Ik heb nu veel burgemeesters en Commissarissen van de Koning voorgedragen zien worden. “Iedereen doet aan klankborden” is niet waar’, aldus de minister.

Vertrouwen

Jos van Rey © ANP

Het Openbaar Ministerie heeft Van Rey vier strafrechtelijke vergrijpen ten laste gelegd: het aannemen van steekpenningen, verkiezingsfraude, schending van het ambtsgeheim en witwassen. Ook twee andere verdachten staan terecht. Het gaat om projectontwikkelaar Piet van P., een goede vriend van Van Rey, en oud-wethouder Tilman Schreurs. Alle drie ontkennen ze de beschuldigingen. Alleen Van Rey kwam maandag opdagen voor de rechtbank.

In een interview met de Volkskrant zei Van Rey eerder dat hij het vertrouwen in de rechtsstaat is kwijktgeraakt. ‘Ik probeer alleen maar aan waarheidsvinding te doen, iets wat de rijksrecherche heeft nagelaten’, aldus Van Rey in dat gesprek. In de rechtbank liet Van Rey maandag weten dat de doorzoeking in zijn woning in Herten en de daaropvolgende mediastorm ‘grote impact’ hebben gehad op zijn leven en dat van zijn gezin. ‘Het is een trieste dag. Ik ben door de officier van Justitie in zeer diepe ellende gestort. Dit heeft een enorme impact gehad, het is onbeschrijfelijk. Bij mijn vertrek uit de Eerste Kamer zei ik al: ‘Ik ben vermoord maar ik leef nog.”

De Rotterdamse rechbank garandeerde Van Rey maandag bij aanvang van de zitting dat hij een eerlijk proces zal krijgen. We zitten hier om dat te waarborgen’, aldus de rechtbankpresident.

Hoge raad

Meer over Van Rey

Jos van Rey is woest op het Openbaar Ministerie, dat hij al eerder een ‘criminele organisatie’ noemde. De Volkskrant sprak hem afgelopen weekeinde. ‘Ik heb geen vertrouwen meer in de rechtsstaat’ (+)

Wat je ook van Jos van Rey mag vinden, never a dull moment met de liberale politicus uit Roermond, schreef Peter de Graaf in 2014 een profiel:‘Onderkoning’, dat doet Van Rey nog tekort.

Lees hier het transcript van het belastende gesprek tussen Van Rey en oud-burgemeester Offermanns van 2012.

De rechtbank vroeg zich aan begin van de zitting nog af of het verwijt van corruptie niet door de Hoge Raad moet worden behandeld. Want Van Rey was lid van de Eerste Kamer. En leden van Eerste en Tweede Kamer kunnen alleen door de Hoge Raad worden vervolgd.

Dit punt wordt volgende week maandag besproken, voorafgaand aan de behandeling van de tenlastelegging van corruptie en omkoping. ‘Een Rotterdamse oplossing’, noemde rechtbankvoorzitter Jacco Janssen dit.

Smeergeld

Suzan Seegers in de rol van Jos van Rey tijdens de premiere van El Rey. De opera werd vorig jaar opgevoerd in het openluchttheater in Valkenburg. © ANP

Bij mijn vertrek uit de Eerste Kamer zei ik al: ‘Ik ben vermoord maar ik leef nog.’, aldus Jos van Rey.

Het corruptieonderzoek tegen Van Rey begon vier jaar geleden en geldt als een van de spraakmakendste in Nederland. Van Rey zou, zo luidt de verdenking van justitie, tussen 2004 en 2012 bijna 1 ton aan smeergeld hebben aangenomen van Piet van P. Het bedrag is gebaseerd op 22 reizen naar de vakantievilla van de projectontwikkelaar in Saint-Tropez, maar ook op tripjes naar voetbalwedstrijden bij het WK en EK en naar meerdere vastgoedbeurzen, en op een donatie aan de verkiezingskas.

Van Rey is momenteel nog steeds gemeenteraadslid en statenlid in Roermond.

De rechtszaak zou eigenlijk al eind 2015 van start gaan, maar werd uitgesteld vanwege het grote aantal getuigen dat op de planning staat om te worden gehoord: 55. Voor de zaak zijn veertien dagen plus vier uitloopdagen uitgetrokken. De inhoudelijke behandeling van de zaak moet uiterlijk op 7 juni zijn afgerond.

Jos van Rey arriveert maandag bij de rechtbank in Rotterdam. © ANP

Volg en lees meer over: NEDERLAND ROERMOND LIMBURG RECHTSZAKEN

Megastrafzaak tegen Van Rey van start

Telegraaf 04.04.2016  Maar liefst achttien dagen heeft de rechtbank in Rotterdam uitgetrokken voor de megastrafzaak tegen ex-VVD coryfee Jos van Rey en twee medeverdachten, die maandag begint.

Tweets by ‎@SaskiaBelleman

Van Rey wordt verdacht van ambtelijke corruptie, verkiezingsfraude door het ronselen van stemmen, en het witwassen van een bedrag van 175.000 euro.

Iedere volgens het Openbaar Ministerie verdachte transactie waarmee Van Rey als openbaar bestuurder te maken heeft gehad, zal in detail worden besproken. Voor de VVD is de zaak pijnlijk. Van Rey was veertien jaar lid van de Tweede Kamer, hij maakte deel uit van Provinciale Staten in Limburg en was jaren wethouder in Roermond. Ook al royeerde de VVD hem in april 2015, zijn vervolging is er één van vele die de partij aankleven.

Eerder werd ex-VVD gedeputeerde Ton Hooijmaijers veroordeeld voor corruptie. Kathalijne de Kruif, fractievoorzitter van de VVD in Stichtse Vecht eveneens, voor witwassen, valsheid in geschrifte én het lekken van vertrouwelijke informatie. Tweede Kamerlid Mark Verheijen stapte op wegens integriteitsproblemen in zijn tijd als gedeputeerde in Limburg, en minister Opstelten en staatssecretaris Teeven ruimden het veld vanwege het beruchte bonnetje over de deal met crimineel Cees H.

De voorbereidingen om de zaak Van Rey panklaar te maken voor de zitting hebben bijna vier jaar geduurd. Justitie ondervroeg een groot aantal getuigen. Daar kwamen er nog eens 55 bij op verzoek van de verdediging. Onder hen in ieder geval Ricardo Offermans, die burgemeester was van Meerssen. Hij kreeg van Van Rey vertrouwelijke informatie over de burgemeestersvacature in Roermond. Offermans werd in hoger beroep vrijgesproken van passieve ambtelijke corruptie, en alleen veroordeeld voor het schenden van de geheimhoudingsplicht.

De rechtbank wees het verzoek van de verdediging af om ex-minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie en ex-staatssecretaris Fred Teeven aan de tand te mogen voelen. Stevens wilde Teeven ondervragen over een telefoontje van 1.23 minuten dat Van Rey op 20 september 2012 pleegde met Teeven, over de burgemeestersbenoeming in Roermond. Van Rey werd toen al afgeluisterd, maar door een storing in het tapsysteem zou het voor Van Rey belangrijke gesprek niet zijn opgenomen. Advocate Stevens vindt dat „te toevallig”. Zij denkt dat het gesprek bewust niet is geregistreerd.

Van Rey laat zich niet als een mak lam naar de slachtbank leiden. Hij vindt dat hem niets te verwijten valt. Het Openbaar Ministerie noemde hij eerder „een losgeslagen bende” die hem ten onrechte behandelt als „staatsvijand nummer één.” Zijn ondervragers vond hij „beulen.” Mét Van Rey staan vastgoedondernemer Piet van Pol en ex-wethouder Tilman Schreurs terecht. Van Pol zou steekpenningen aan zowel Van Rey als aan Schreurs hebben betaald.

Corruptieproces oud-wethouder Jos van Rey van start

AD 04.04.2016 Oud-wethouder Jos van Rey heeft bij de rechtbank in Rotterdam betoogd dat het normaal is dat er informatie wordt gelekt bij benoemingen in gemeenten. ,,Zo gaat het altijd in Nederland”, zei de voormalig VVD’er op de eerste zittingsdag van het corruptieproces tegen hem.

In 2012 zou de toenmalige wethouder in de gemeente Roermond vertrouwelijke informatie hebben doorgespeeld bij de benoeming van een burgemeester. Op die manier zou Van Rey een partijgenoot, Ricardo Offermans, aan de functie hebben geholpen.

Het OM beschuldigt Van Rey ervan dat hij zijn ambtsgeheim heeft geschonden. Onterecht, betoogde de ex-politicus tegenover de rechtbank. Hij bestempelde het delen van informatie als ‘klankborden’. ,,Dat doen alle partijen op alle niveaus. Lokaal, provinciaal en landelijk. Tot aan de voorzitter  van de Algemene Rekenkamer aan toe. Er is niemand in Nederland die daar van opkijkt.”

Wie dat gelooft, gelooft in Sinterklaas., aldus Jos van Rey.

Getapt
Van Rey zei dat hij tips heeft gegeven aan Offermans en Vincent Zwijnenberg, een andere VVD-kandidaat voor de functie van burgemeester van Roermond. Hij benadrukte dat die werkwijze veel wordt gebruikt in de politiek. De oud-wethouder noemde het CDA ,,wereldkampioen in benoemingen”.

Volgens de voormalig VVD’er was er absoluut geen sprake van: ,,voor wat, hoort wat”. Hij zei dat het CDA en de media dat verhaal de wereld in hebben geholpen. Een getapt telefoongesprek met Tweede Kamerlid Fred Teeven had die bewering moeten onderschrijven, maar het telefoontje zou door een storing niet zijn opgenomen. Van Rey: ,,Wie dat gelooft, gelooft in Sinterklaas.”

Prettig gesprek
Op Twitter schreef Telegraaf-verslaggeefster Saskia Belleman dat Van Rey een groot deel van de zitting aan het woord was. Dat viel ook de president van de rechtbank op. ,,U geeft soms meer antwoorden, dan ik vragen stel”, zei hij. Toch sprak de president van een prettig gesprek.

Dinsdag wordt het corruptieproces tegen Van Rey om 10.00 uur hervat. Dan wordt gesproken over de verkiezingsfraude die de oud-wethouder zou hebben gepleegd. Er verschijnen de komende dagen ook twee medeverdachten voor de rechter.

Van Rey wordt verder beschuldigd van corruptie en witwassen. Een deel van de aanklacht wordt mogelijk doorverwezen aan de Hoge Raad. Daarover beslist de rechtbank volgende week. In totaal zijn er veertien dagen uitgetrokken voor de rechtszaak, met vier reservedagen. De datum van de uitspraak is nog niet bekend.

Lees ook;

Corruptierechtszaak tegen Van Rey begint

BB 03.04.2016 De rechtszaak tegen de van corruptie verdachte Roermondse politicus Jos van Rey, die eigenlijk eind 2015 zou plaatsvinden, begint maandag. De oorzaak van de vertraging is het grote aantal getuigen (55) dat moest worden gehoord.

Smeergeld en ronseling

De oud-wethouder wordt verdacht van het aannemen van smeergeld van zijn vriend en projectontwikkelaar Piet van Pol, die maandag ook voor de rechter moet verschijnen. Ook zou Van Rey stemmen hebben geronseld voor verkiezingen en vertrouwelijke informatie hebben verstrekt aan partijgenoot Ricardo Offermanns, om hem te helpen bij zijn sollicitatie naar het burgemeesterschap van Roermond. Bovendien wordt Van Rey verdacht van het witwassen van 175.000 euro.

Geroyeerd

Vanwege deze schandalen legde Van Rey, die in 1974 zijn politieke carrière begon in de gemeenteraad van Roermond, op 22 oktober 2012 zijn wethouderschap en lidmaatschap van de Eerste Kamer neer. In april 2015 werd hij ook nog door de VVD geroyeerd als landelijk lid, maar dat had te maken met zijn overstap naar de Liberale Volkspartij Roermond. De politicus tekende destijds tevergeefs bezwaar aan. In april zijn acht dagen uitgetrokken voor de feitenbehandeling van de zaak. In mei volgen het requisitoir van het Openbaar Ministerie en vijf dagen waarop de advocaten hun pleidooi kunnen houden. Uiterlijk 7 juni moet de inhoudelijke behandeling zijn afgerond. (ANP)

GERELATEERDE ARTIKELEN;

Advertenties

april 5, 2016 - Posted by | fraude, Jos van Rey, politiek, VVD | , , , , , , , ,

3 reacties

  1. […] zie ook: Gedonder met ex-wethouder Roermond Jos van Rey VVD – deel 7 […]

    Pingback door Gedonder met ex-wethouder Roermond Jos van Rey VVD – deel 8 « Debat in de Digitale Hofstad | april 13, 2016

  2. […] zie ook: Gedonder met ex-wethouder Roermond Jos van Rey VVD – deel 7 […]

    Pingback door Gedonder met ex-wethouder Roermond Jos van Rey VVD – deel 8 uitspraak « Debat in de Digitale Hofstad | juli 13, 2016

  3. […] zie ook: Gedonder met ex-wethouder Roermond Jos van Rey VVD – deel 7 […]

    Pingback door Gedonder met ex-wethouder Roermond Jos van Rey VVD – deel 9 uitspraak « Debat in de Digitale Hofstad | juli 13, 2016


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: