Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

President Tayyip Recep Erdogan Turkije en het gedonder met de Vrije pers – deel 3

Opstand tegen onderdrukking Vrijheid van de pers.

De Turkse politie is slaags geraakt met demonstranten die zich bij de redactie van de krant Zaman hadden verzameld. Dat gebeurde nadat een rechtbank vandaag beliste dat het management van de kritische krant een bewindvoerder krijgt. Daarmee komt Zaman onder staatstoezicht te staan.

Zaman

Zaman is één van de laatste overgebleven mediabronnen van de oppositie in Turkije. De krant zou te kritisch zijn en banden hebben met de Turkse islamitische prediker Fethullah Gülen. Die was in het verleden bevriend met Erdogan, maar de twee staan nu lijnrecht over elkaar. Gülen woont op dit moment in de Amerikaanse staat Pennsylvania, meldt The New York Times.

Zaman is met een oplage van bijna 650.000 exemplaren de grootste in Turkije. In een redactioneel commentaar laat de Engelstalige versie van de krant, de Today’s Zaman, weten dat de hoofdredactie zich ‘ernstig zorgen maakt’. Vorig jaar werd de hoofdredacteur van die krant al opgepakt na een reeks tweets over Erdogan.

De hoofdredacteur van Zaman sprak van het einde van de rechtsstaat in Turkije. “Een krant overnemen is strijdig met de grondwet, zeker omdat er geen aanleiding voor is. Dit komt neer op het opschorten van de grondwet”, aldus Sevgi Akarcesme. “We werken aan de laatste uitgave van onze eigen krant. We proberen het af te krijgen voordat ze hier zijn.”

Amnesty International reageerde eerder al op geruchten dat de krant overgenomen zou worden. “Onafhankelijke media zijn de hoeksteen van de internationale vrijheid. De Turkse overheid walst over de mensenrechten heen”, aldus de mensenrechtenorganisatie.

‘De grondwet is geschonden’

Een rechtbank wees vrijdag een bewindvoerder aan die voor meer controle moet zorgen over Zaman. Enkele uren later viel de politie de redactie binnen.

Zaterdag ontsloeg de bewindvoerder de hoofdredacteur van Zaman Abdülhamit Bilici en de prominente columnist Bulent Kenes. Journalisten moesten langs veiligheidsmensen om hun kantoor binnen te komen en konden vervolgens niet inloggen op de computersystemen. Een journalist, Abdullah Bozturk, zegt dat de bewindvoerders proberen het online archief te wissen.

‘De grondwet is geschonden. Een zwarte dag voor de Turkse pers’, staat er op de voorpagina van de zaterdagkrant. Journalisten wisten deze laatste staatsbemoeienisvrije editie van hun krant vrijdag af te maken voordat de politie binnenviel.

Zorgen in EU

EU-bewindslieden en mensenrechtenorganisaties hebben hun zorgen geuit over de overname. ‘Weer een stap terug in persvrijheid’, twitterde EU-president Martin Schulz. ‘Ik ben van plan dit onderwerp maandag bij premier Davutoglu aan te kaarten.’

De EU laat in een verklaring weten de zaak nauwlettend in de gaten te houden. ‘Ieder land, en zeker een kandidaat-EU-lidstaat, moet mensenrechten en persvrijheid respecteren.’

De Verenigde Staten reageren ook bezorgd. ‘We beschouwen dit als de jongste in een reeks van verontrustende stappen van de Turkse overheid op het vlak van justitie en wetshandhaving gericht tegen media en andere criticasters’, liet het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken weten.

Media

Persvrijheid in Turkije

De Turkse president Erdogan heeft het niet zo op kritiek en moeilijke journalisten, en dat laat hij merken ook. Sinds 2015 voert het Turkse regime de druk op de media op. Sindsdien zijn er tientallen politie-invallen bij kranten, weekbladen en televisiestations, waarbij journalisten zijn gearresteerd en gevangen gezet. Een aantal van hen zit nog steeds vast in afwachting van een aanklacht.

Al veel vaker werden journalisten opgepakt of veroordeeld. Vorig jaar januari werd de Nederlandse Fréderike Geerdink gearresteerd, in augustus werd een aantal Vice-journalisten opgepakt (later weer vrijgelaten) en in oktober liet Erdogan een kritische hoofdredacteur arresteren.

Twee vooraanstaande journalisten van de krant Cumhuriyet werden vorige week vrijgelaten uit voorarrest. Hun proces begint 25 maart 2016. Ze zijn aangeklaagd voor spionage en publiceren van geheime informatie, omdat ze schreven dat de Turkse overheid wapens heeft helpen smokkelen naar Syrië.

De Turkse president Erdogan noemde het handelen van de journalisten ‘onvergeeflijk’. Hij diende persoonlijk een aanklacht in tegen hoofdredacteur Dundar. In diverse toespraken herhaalde hij dat het publiceren van dit soort verhalen gelijk staat aan landverraad en dat de verantwoordelijke journalisten daarvoor een zware prijs zouden betalen.

Te kritisch

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is niet gediend van de internationale kritiek die hij ontving om de politieactie de afgelopen tijd, waarbij onder meer een aantal journalisten en verslaggevers werden opgepakt. ‘De Europese Unie moet zich met zijn eigen zaken bemoeien,’ zei de Turkse president al eerder.

Erdogan doelt hiermee op de hoofdredacteur, journalisten en de redacties van de Turkse media waarvoor zij werken, waaronder de Turkse krant Zaman en de omroep Samanyolu. De media berichten regelmatig kritisch over het bewind van de Turkse president.

Bij de eerdere uitgebreide operatie werden volgens de Turkse krant Hürriyet zeker 31 mensen opgepakt, onder wie de hoofdredacteur van de grootste Turkse krant Zaman, Ekrem Dumanli, verslaggevers, producers, een politiechef en scenarioschrijvers. De opgepakte mensen worden verdacht van het vormen van een illegale organisatie. Ook zouden zij van plan zijn geweest de controle over de staat te grijpen. De website van de Engelstalige editie van de krant spreekt van een ‘zwarte zondag‘.

Jacht
Erdogan zet jacht op vijanden voort

Most journalists jailed (Dec 1 2013)
1 Turkey
2 Iran
3 China
4 Eritrea
5 Vietnam
6 Syria
7 Azerbjn

Onder leiding van Erdogan is al jaren een jacht gaande op onafhankelijke media. Vorig jaar werden tientallen websites, kranten en televisiestations overvallen door de Turkse politie, vaak onder het mom van ‘het beschermen van de openbare orde.’ Ook werd Twitter meermaals offline gehaald. De hoofdredacteur van Zaman werd bij eerdere acties ook al gearresteerd.

Het heeft geleid ertoe geleid dat er van persvrijheid bijna geen sprake meer is in Turkije. Volgens oppositiepartij CHP werden afgelopen jaar 156 arrestaties verricht, zitten er nog zeker 32 journalisten vast, en werden 238 rechtszaken gestart.Delen

Nieuwe wet

De wet die het beledigen van de Turkse president strafbaar stelt werd voor het tijdperk-Erdogan nauwelijks gebruikt. Critici verwijten Erdogan dan ook dat hij de wet misbruikt om politieke tegenstanders en critici de mond te snoeren.

Veel van de ‘beledigingen’ worden geuit op sociale media. Daardoor zijn onder de mensen die zijn aangeklaagd wegens belediging zowel prominenten als burgers.

Ook journalisten die zich kritisch uiten over Erdogan en zijn bewind lopen risico te worden opgepakt. Daarbij wordt de beledigingswet af en toe ingezet, maar vaker wordt er onder het mom van staatsveiligheid aangeklaagd. Voorbeelden zijn de arrestatie van de Nederlandse journaliste Fréderike Geerdink vorig jaar wegens het verspreiden van ‘terreurpropaganda’, en de arrestaties van een de Britse VICE News-journalisten Jake Hanrahan en Philip Pendlebury.

Ook werden hoofdredacteur Can Dundar en bureauredacteur Erdem Gul van de linkse, seculiere Turkse krant Cumhuriyetvorig jaar opgepakt en moesten terechtstaan wegens het ‘verspreiden van geheime informatie’ en ‘spionage’. De krant publiceerde een verhaal met beelden van Turkse wapenleveranties aan rebellen in Syrië, de daarna vermoedelijk terecht zijn gekomen bij terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

zie ook: President Tayyip Recep Erdogan Turkije en het gedonder met de Vrije pers – deel 2

zie ook:  President Tayyip Recep Erdogan Turkije en het gedonder met de Vrije pers deel 1

Media turk

Nieuwe video: Duitse omroep NDR trekt zich weinig aan van Erdogan

Elsevier 08.04.2016 De Duitse regionale omroep NDR trekt zich niets aan van de kritiek die de Turkse president Recep Tayyip Erdogan had op een satirische video over hem. Sterker nog, NDR publiceerde een nieuwe video met Erdogan in de hoofdrol.

De Duitse regionale omroep NDR heeft opnieuw een satirische video met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan in de hoofdrol gepubliceerd. Het vorige filmpje zette kwaad bloed bij Erdogan, die van Duitsland eiste dat het uit de lucht gehaald zou worden.

Het nieuwe filmpje getiteld Präsident Erdogans Chef-Dramatürk werd weer uitgezonden in het tv-programma Extra 3 van de regionale omroep NDR.

extra3 

✔‎@extra3

Das gibt wieder Ärger. Erdogans Chef-Dramatürk erzählt uns heute von seiner Arbeit. extra 3, 22:50 Uhr im NDR-TV. 2:16 PM – 6 Apr 2016

Propaganda

De video gaat over Erkan Alles, die spottend de ‘dramachef’ van Erdogan wordt genoemd. Alles is verantwoordelijk voor de ‘productie’ van Erdogans publieke optredens. ‘Publieke scenes en propaganda zijn Erkans specialiteiten’, zo luidt de bijgaande tekst. De Turkse regering heeft nog niet op het nieuwe filmpje gereageerd.

Vorige week maakte Erdogan zich flink kwaad over de video Erdowie, Erdowo, Erdowann van de NDR. Het filmpje maakt het politieke beleid van de Turkse president belachelijk, en noemt onder meer de afbraak van de persvrijheid, Erdogans weerstand tegen de Koerden, en mogelijke banden met terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

De regering in Ankara riep de Duitse ambassadeur op het matje naar aanleiding van de video. Zowel Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, als Martin Schulz, president van het Europees Parlement, lieten hun ongenoegen blijkenover de eis van Erdogan dat de video verwijderd moest worden. Hij moet begrijpen dat Duitsland een democratisch land is, aldus Schulz. Erdogan zei op zijn beurt dat hij geen behoefte heeft aan ‘westerse lessen in democratie’.

De NDR trekt zich ogenschijnlijk weinig van het gebral van Erdogan aan.

Gedicht

Een aantal dagen na de release van de eerste NDR-video, kwam ook de Duitse omroep ZDF met een Erdogan-filmpje. In de wekelijkse satirische talkshow ‘Neo Magazin Royal’ sprak cabaretier Jan Böhmermann een gedicht over Erdogan uit, waarin hij de Turkse president onder meer uitmaakt voor ‘geitenneuker’ en kinderpornoconsument.

Lees ook ‘Censuur’: Duitse omroep verwijdert kritische Erdogan-video

De situatie ligt hier echter anders dan bij de satire van de NDR. Woensdag bleek namelijk dat de cabaretier in Duitsland mogelijk vervolgd kan worden voor het gedicht. Onder artikel 103 van het Duitse wetboek van strafrecht is het namelijk verboden om een buitenlandse leider te beledigen.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel belde na de uitzending met de Turkse premier Ahmet Davutoglu om hem te vertellen dat ook zij het gedicht ‘opzettelijk kwetsend’ vond. Het fragment werd daarna dan ook permanent offline gehaald. Het Duitse Openbaar Ministerie in Mainz doet nu onderzoek naar de uitlatingen van Böhmermann, meldt de Turkse krant Hurriyet.

Volgens openbaar aanklager Andrea Keller hebben 20 mensen een aanklacht ingediend tegen Böhmermann vanwege het gedicht. Officieel moet ook de Turkse regering een verzoek doen tot vervolging. Keller zegt dat het Duitse ministerie van Justitie contact opneemt met de regering in Ankara om na te gaan of ze dat van plan zijn te doen.

Elif Isitman (1987) is sinds oktober 2014 online redacteur bij Elsevier.

Tags: Angela Merkel Erdowie Erdowo Erdogan Jan Böhmermann Jean-Claude Juncker

Duitse tv-komiek riskeert celstraf na grappen over Turkse president

Trouw  07.04.2016 Het Duitse Openbaar Ministerie is een vooronderzoek begonnen naar televisiekomiek Jan Böhmermann, omdat hij de Turkse president Erdogan zou hebben beledigd. Als hij veroordeeld wordt voor belediging van een bevriend staatshoofd kan hij voor drie jaar achter de tralies verdwijnen, meldt de Duitse omroep ZDF.

Böhmermann droeg een spotdicht voor over Erdogan in een programma van ZDF. In het gedicht zegt hij onder meer dat de Turkse president seks heeft met schapen en geiten. Ook zei hij dat Erdogan graag ‘minderheden onderdrukt, Koerden schopt en christenen slaat terwijl hij kinderporno kijkt’.

De komiek droeg zijn gedicht voor nadat Turkse overheidsmedewerkers boos hadden gereageerd op een satirisch liedje dat eerder op de Duitse tv was verschenen. In dit liedje – ‘Erdowie, Erdowo, Erdogan’ – werden in veel mildere woorden grappen gemaakt over de uitgaven en het autoritaire optreden van de Turkse president.

‘Doelbewust kwetsend’
De Duitse regering nam het op voor de makers van het liedje, maar distantieerden zich in alle toonaarden van Böhmermanns gedicht. Bondskanselier Angela Merkel noemde het gedicht ‘doelbewust kwetsend’ en besprak de zaak zondag met de Turkse premier Davutoglu. “Satire vindt plaats binnen de pers- en mediavrijheid in ons land en die is, zoals u weet, niet onbeperkt”, liet een woordvoerder van Merkel weten.

Verwant nieuws;

Meer over; Turkije Duitsland

Ministerie: kritisch Erdogan-gedicht ‘hoogstwaarschijnlijk strafbaar’

Elsevier 06.04.2016 Volgens het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken zou de cabaretier Jan Böhmermann vervolgd kunnen worden voor het kritische gedicht over de Turkse president Recep Tayyip Erdogan dat hij vorige week voorlas op Duitse tv.

Het ministerie zocht dat in allerijl uit, nadat er in Turkije boos werd gereageerd op een uitzending op tv-zender ZDFneo, meldt de Duitse krant Tagesspiegel. In het satirische programma ‘Neo Magazin Royale’ maakte Böhmermann Erdogan onder meer uit voor een ‘geitenneuker’ en een liefhebber van kinderporno.

‘Censuur’: Duitse omroep verwijdert kritische video Erdogan

Belediging van buitenlandse leider
Na crisisoverleg op zondag kwam het ministerie met een interne nota, waarin staat dat Böhermanns uitspraken ‘hoogstwaarschijnlijk’ strafbaar zijn. Volgens artikel 103 in het Duitse wetboek is het verboden om een buitenlandse leider te beledigen. Het kan zelfs leiden tot een celstraf van maximaal drie jaar.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel belde daarna met de Turkse premier Ahmet Davutoglu om te vertellen dat ze het gedicht ‘opzettelijk kwetsend’ vond. Ze meldde hem dat de Duitse publieke omroep het betreffende fragment offline had gehaald en dat het ook niet meer in de uitzendingen zou voorkomen.

Lees ook
Erdogan na nieuwe rel over satirische video: lak aan westerse lessen in democratie

Hevige discussie
Door die actie lijkt het onwaarschijnlijk dat Böhmermann echt moet vrezen voor vervolging. Volgens Süddeutsche Zeitung moet de Turkse regering een officieel verzoek doen tot vervolging, Duitse regeringsbronnen verwachten niet dat dat gebeurt. Wel waren er woensdag voor de studio van ZDF in Istanbul opnieuw demonstraties van Turken die het ontslag van Böhermann eisten.

Cemal Taşdan ‎@tasdanc

Protest vor dem #ZDF Studio #istanbul

12:45 – 6 april 2016

De video leidde tot hevige discussies in Duitsland over hoe ver het recht op persvrijheid gaat. ‘Er zijn grenzen aan ironie en satire, die in dit geval zijn overschreden,’ zei de programmadirecteur van ZDF. Politicus Harald Petzold van de partij Die Linke zei dat ZDF aan ‘censuur’ deed door te denken aan ‘de eisen van een dictator’.

Emile Kossen (1992) is sinds september 2015 online redacteur bij Elsevier. Portefeuilles/interesses Verenigde Staten Latijns-Amerika Politiek Media

Tags: Angela Merkel Duitsland Recep Tayyip Erdogan satire

Turkse politie pakt aanhangers rivaal Erdogan op 

NU 05.04.2016 De Turkse politie heeft 68 mensen opgepakt die financiële banden zouden hebben met de islamitische geestelijke Fethullah Gülen, een tegenstander van president Recep Tayyip Erdogan.

Volgens Turkse media waren er in 22 provincies in het land invallen bij onder anderen zakenlieden, vroegere politiechefs, ambtenaren en academici.

Volgens de politie waren er arrestatiebevelen tegen 120 mensen in een onderzoek naar de ”terreurbeweging van Gülen”.

De hervormingsgezinde Gülen was ooit een belangrijke bondgenoot van de huidige president Recep Tayyip Erdogan. De twee zijn sinds 2013 bittere rivalen. Gülen woont sinds 1999 in ballingschap in de Verenigde Staten.

Lees meer over: 

Fethullah Gülen TurkijeRecep Tayyip Erdogan

Erdogan: lak aan westerse lessen in democratie

Elsevier 05.04.2016 De Turkse president Recep Tayyip Erdogan reageert opnieuw met verontwaardiging op Duitsland. ‘Ik heb geen boodschap aan westerse lessen in democratie’.

Erdogan reageert daarmee op de kritische houding van de EU over de steeds verder afnemende persvrijheid in zijn land, schrijft de Duitse krant Deutsche Welle.

Kwetsend

‘Europese leiders moeten eerst over hun eigen beschamende gedrag nadenken, alvorens Turkije te bekritiseren,’ aldus de president.

Lees ook; Erdogan bedreigt rechtbank na vrijlating journalisten

De Amerikaanse president Barack Obama waarschuwde Erdogan vorige week al tijdens een bezoek aan Washington dat Turkije een ‘verontrustend pad’ is ingeslagenals het gaat om persvrijheid. Erdogan moet er niets van hebben: ‘Degenen die ons de les proberen te lezen over mensenrechten en democratie, moeten eerst eens naar zichzelf kijken,’ zei hij maandag tijdens een bijeenkomst van het Rode Kruis in Ankara.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel telefoneerde zondag met de Turkse premier Ahmet Davutoglu over een satirische video over Erdogan, die maandag uit de lucht werd gehaald omdat hij ‘te kwetsend zou zijn’.

Lees ook ‘Censuur’: Duitse omroep verwijdert kritische video Erdogan

Laster

Eerder reageerde de regering in Ankarawoedend op de video van de Duitse omroep ZDF, waarin Erdogan onder meer een ‘geitenneuker’ en een liefhebber van kinderporno wordt genoemd. Later haalde de omroep het filmpje van de website en werd het uit de uitzending geschrapt.

Merkel noemde de tekst ‘opzettelijk kwetsend’ en verdedigde daarmee het feit dat Duitsland het filmpje verwijderde. Toch zou ze Davutoglu in het telefoongesprek ook hebben gewezen op het belang van persvrijheid in Duitsland. Regeringswoordvoerder Steffen Seibert zei dat het ZDF-filmpje neigde naar laster, wat verboden is in Duitsland.

Ook vorige week was Erdogan ook boos op Duitsland, toen een de regionale omroep NDR het satirisch filmpje getiteld Erdowie, Erdowo, Erdogan over hem maakte. Hij eiste dat de video zou worden verwijderd. In tegenstelling tot het filmpje van ZDF, gebeurde dat in dat geval niet.

Elif Isitman (1987) is sinds oktober 2014 online redacteur bij Elsevier.

Tags: Ahmet Davutoglu Angela Merkel persbreidel persvrijheid Recep Tayyip Erdogan

‘Censuur’: Duitse omroep verwijdert kritische video Erdogan

Elsevier 05.04.2016 De Duitse omroep ZDF heeft maandag een fragment uit een satirische show van internet gehaald, omdat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan te grof zou worden aangepakt. Zelfs de Duitse bondskanselier Angela Merkel bemoeide zich er mee.

In de wekelijkse satirische talkshow ‘Neo Magazin Royal’ sprak cabaretier Jan Böhmermann een gedicht over Erdogan uit, waarin hij de Turkse president onder meer uitmaakt voor een ‘geitenneuker’ en een liefhebber van kinderporno. De video is in het Turks ondertiteld.

De uitzending was afgelopen donderdag gewoon te zien op ZDFneo, maar in de herhalingen en op de website is het gedicht over Erdogan uit de uitzending gehaald. ‘Er zijn grenzen aan ironie en satire, die in dit geval zijn overschreden,’ zei de programmadirecteur van ZDF.

‘Opzettelijk kwetsend’
Politicus Harald Petzold van de partij Die Linke zegt tegen de Duitse krant Die Weltdat ZDF aan ‘censuur’ doet door te denken aan ‘de eisen van een dictator’. Politici van andere partijen zijn van mening dat de video dermate kwetsend is, dat verwijdering ervan te verdedigen valt.

De grenzen van satire zijn overschreden

Volgens een regeringswoordvoerder vindt zelfs bondskanselier Merkel dat de satirische show te ver is gegaan door een ‘opzettelijk kwetsende tekst’ voor te lezen. Ze belde zondagavond met de Turkse premier Ahmet Davutoglu om te benadrukken dat het fragment is verwijderd. Toch zou ze hem ook hebben verteld dat persvrijheid een belangrijke waarde is in Duitsland.

Lees ook Erdogan: journalisten en activisten behandelen als terroristen

Erdowie, Erdowo, Erdogan
Dat de Duitse publieke omroep een kritische video over Erdogan heeft verwijderd is opvallend, omdat vorige week een hevige discussie losbarstte na de publicatie van een satirische muziekclip over de Turkse president. Erdogan eiste dat die van internet zou worden gehaald, maar dat gaf ‘Erdowie, Erdowo, Erdogan’ juist nog veel meer aandacht.

Saillant is dat juist op maandag het veelbesproken migratieakkoord tussen de EU en Turkije in werking is gegaan. Merkel is een groot voorstander van het akkoord, waarbij migranten die naar Griekenland komen door Turkije worden teruggenomen.

Emile Kossen (1992) is sinds september 2015 online redacteur bij Elsevier. Portefeuilles/interesses Verenigde Staten Latijns-Amerika Politiek Media

Tags: Angela Merkel censuur Duitsland Recep Tayyip Erdogan

Schulz tegen Erdogan: ‘Je bent te ver gegaan’

Elsevier 03.04.2016 Na Jean-Claude Juncker bemoeit ook de voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, zich met de satire-rel tussen Turkije en Duitsland. Hij vindt dat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan te ver is gegaan, en dat hij moet begrijpen dat Duitsland een democratisch land is.

‘Het is onacceptabel dat de president van een ander land van Duitsland eist dat het de democratie inperkt, alleen maar omdat van hem een karikatuur is gemaakt,’ zei de Duitse sociaal-democraat tegen Bild am Sonntag.

Stap te ver

‘We moeten aan Erdogan duidelijk maken dat we democratie in dit land hebben. Einde discussie. Politici moeten leven met satire, zelfs de Turkse president.’ Schulz vervolgt: ‘Beste Erdogan, je bent een stap te ver gegaan. Dit kun je gewoon niet maken. Satire is de basis van elke democratische cultuur.’

Eerder sprak ook de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker zich al uit. De Luxemburger ‘gelooft dat Turkije door deze stap eerder verder van de Europese Unie afdrijft dan dat het land dichterbij toetreding komt’.  De door Turkije gecreëerde rel lijkt volgens Juncker ‘niet in overeenstemming te zijn met de vrijheid van de media en van meningsuiting’.

Satirische video

De Duitse publieke zender NDR maakte een satirisch filmpje over de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, en die reageerde boos. Ankara riep de Duitse ambassadeur op het matje. In het filmpje ‘Erdowie, Erdowo, Erdogan’ worden de Turkse president en zijn politieke lijn belachelijk gemaakt. Het nummer is een herschreven versie van het bekende nummer Irgendwie, Irgendwo, Irgendwann van de Duitse zangeres Nena.

De satirische video maakte onderdeel uit van het Duitse tv-programma Extra 3 op de regionale omroep NDR. In de video wordt onder meer de belabberde persvrijheid in Turkije aan de kaak gesteld. In het land – waarmee Brussel onlangs een akkoord sloot over de migratiecrisis – zitten veel journalisten vast.

De kwestie is extra pijnlijk voor de Duitse bondskanselier Angela Merkel, aangezien zij een hoofdrol speelde tijdens de onderhandelingen met de Turken om de migrantenstroom te beteugelen. Maar volgens Schulz is het niet zo dat de Europese Unie (EU) te veel leunt op Turkije. Nee hoor, zegt de voorzitter van het Europees Parlement daarover, wij zijn niet afhankelijk van de Turken.

Tom Reijner (1986) werkt sinds augustus 2013 op de webredactie. Hij studeerde Politicologie en Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam.

Tags: Erdogan Jean-Claude Juncker Martin SChulz satire Turkije

Vervolg proces Turkse journalisten achter gesloten deuren

Trouw 01.04.2016 Het proces tegen de twee Turkse journalisten die worden beschuldigd van spionage wordt vrijdag achter gesloten deuren voortgezet. Bij de eerste procesdag, een week geleden, waren onder andere diplomaten uit Duitsland en de Verenigde Staten aanwezig. Dit tot groot ongenoegen van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan is momenteel in Washington voor een internationale top over nucleaire veiligheid. Bij protesten daar tegen de beperking van de persvrijheid in Turkije grepen Turkse veiligheidsmensen hardhandig in, zo meldde de verslaggever Yochi Dreazen op Twitter.

De Amerikaanse autoriteiten zijn op de hoogte van de berichten, aldus Ben Rhodes, de plaatsvervangend nationaal veiligheidsadviseur van president Barack Obama.

De National Press Club, een vereniging van journalisten in Washington, was geschokt door de berichten. ‘De Turkse president en zijn veiligheidspersoneel zijn te gast in de VS’, zei voorzitter Thomas Burr. ‘Ze hebben het recht niet op te treden tegen journalisten of demonstranten.’

De Duitse ambassadeur Martin Erdmann moest zich voor de rol van de Duitse diplomaten verantwoorden op het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken in Ankara. Dat was al de tweede keer deze week. Eerder werd hij op het matje geroepen nadat een programma op de Duitse publieke omroep een liedje had uitgezonden waarin de draak werd gestoken met Erdogan. Daarin werd ook de toenemende persbreidel in Turkije aangesneden.

De Turkse journalisten Can Dündar en Erdem Gül van de krant Cumhuriyet werden in november aangehouden omdat ze hadden bericht dat de Turkse regering wapens wilde exporteren naar extremisten in Syrië.

Meer over; Turkije

Proces tegen Turkse journalisten gaat verder achter gesloten deuren

NU 01.04.2016  Het proces tegen de twee Turkse journalisten die worden beschuldigd van spionage wordt vrijdag achter gesloten deuren voortgezet.

Bij de eerste procesdag, een week geleden, waren onder andere diplomaten uit Duitsland en de Verenigde Staten aanwezig. Dit tot groot ongenoegen van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Die is momenteel in Washington voor een internationale top over nucleaire veiligheid. Bij protesten daar tegen de beperking van de persvrijheid in Turkije grepen Turkse veiligheidsmensen hardhandig in, zo meldde de verslaggever Yochi Dreazen op Twitter.

De Amerikaanse autoriteiten zijn op de hoogte van de berichten, aldus Ben Rhodes, de plaatsvervangend nationaal veiligheidsadviseur van president Barack Obama.

Bekijk beelden van de eerste procesdag

Geschokt

De National Press Club, een vereniging van journalisten in Washington, was geschokt door de berichten. “De Turkse president en zijn veiligheidspersoneel zijn te gast in de VS”, zei voorzitter Thomas Burr. “Ze hebben het recht niet op te treden tegen journalisten of demonstranten.”

De Duitse ambassadeur Martin Erdmann moest zich voor de rol van de Duitse diplomaten verantwoorden op het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken in Ankara. Dat was al de tweede keer deze week.

Satirisch lied

Eerder werd hij op het matje geroepen nadat een programma op de Duitse publieke omroep een liedje had uitgezonden waarin de draak werd gestoken met Erdogan. Daarin werd ook de toenemende persbreidel in Turkije aangesneden.

De Turkse journalisten Can Dundar en Erdem Gul van de krant Cumhuriyet werden in november aangehouden omdat ze hadden bericht dat de Turkse regering wapens wilde exporteren naar extremisten in Syrië.

Zie ook: Achtergrond: ‘Turkije is hard op weg naar een autocratie’

Lees meer over: Turkije Recep Tayyip Erdogan

Gerelateerde artikelen;

‘Turkije stuurt op grote schaal vluchtelingen terug naar Syrië’ 

Erdogan verwijt Nederland gebrek aan kennis over jihadisme  

Satirisch Duits programma zendt Erdoganlied opnieuw uit 

Turkije blokkeert websites buitenlandse edities krant Zaman  

Vervolg proces Turkse journalisten achter gesloten deuren

VK 01.04.2016 Het proces tegen de twee Turkse journalisten die worden beschuldigd van spionage wordt vrijdag achter gesloten deuren voortgezet. Bij de eerste procesdag, een week geleden, waren onder andere diplomaten uit Duitsland en de Verenigde Staten aanwezig. Dit tot groot ongenoegen van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

De Amerikaanse autoriteiten zijn op de hoogte van de berichten, aldus Ben Rhodes, de plaatsvervangend nationaal veiligheidsadviseur van president Barack Obama.

De National Press Club, een vereniging van journalisten in Washington, was geschokt door de berichten. ‘De Turkse president en zijn veiligheidspersoneel zijn te gast in de VS’, zei voorzitter Thomas Burr. ‘Ze hebben het recht niet op te treden tegen journalisten of demonstranten.’

De Duitse ambassadeur Martin Erdmann moest zich voor de rol van de Duitse diplomaten verantwoorden op het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken in Ankara. Dat was al de tweede keer deze week. Eerder werd hij op het matje geroepen nadat een programma op de Duitse publieke omroep een liedje had uitgezonden waarin de draak werd gestoken met Erdogan. Daarin werd ook de toenemende persbreidel in Turkije aangesneden.

De Turkse journalisten Can Dündar en Erdem Gül van de krant Cumhuriyet werden in november aangehouden omdat ze hadden bericht dat de Turkse regering wapens wilde exporteren naar extremisten in Syrië.

Volg en lees meer over: BUITENLAND TURKIJE

Vervolg journalistenproces Turkije besloten

Telegraaf 01.04.2016 Het proces tegen de twee Turkse journalisten die worden beschuldigd van spionage wordt vrijdag achter gesloten deuren voortgezet. Bij de eerste procesdag, een week geleden, waren onder andere diplomaten uit Duitsland en de Verenigde Staten aanwezig. Dit tot groot ongenoegen van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan is momenteel in Washington voor een internationale top over nucleaire veiligheid. Bij protesten daar tegen de beperking van de persvrijheid in Turkije grepen Turkse veiligheidsmensen hardhandig in, zo meldde de verslaggever Yochi Dreazen op Twitter. De Amerikaanse autoriteiten zijn op de hoogte van de berichten, aldus Ben Rhodes, de plaatsvervangend nationaal veiligheidsadviseur van president Barack Obama.

De National Press Club, een vereniging van journalisten in Washington, was geschokt door de berichten. ,,De Turkse president en zijn veiligheidspersoneel zijn te gast in de VS, zei voorzitter Thomas Burr. ,,Ze hebben het recht niet op te treden tegen journalisten of demonstranten.”

De Duitse ambassadeur Martin Erdmann moest zich voor de rol van de Duitse diplomaten verantwoorden op het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken in Ankara. Dat was al de tweede keer deze week. Eerder werd hij op het matje geroepen nadat een programma op de Duitse publieke omroep een liedje had uitgezonden waarin de draak werd gestoken met Erdogan. Daarin werd ook de toenemende persbreidel in Turkije aangesneden.

De Turkse journalisten Can Dundar en Erdem Gul van de krant Cumhuriyet werden in november aangehouden omdat ze hadden bericht dat de Turkse regering wapens wilde exporteren naar extremisten in Syrië.

Vervolg proces Turkse journalisten achter gesloten deuren

AD 01.04.2016 Het proces tegen de twee Turkse journalisten die worden beschuldigd van spionage wordt vrijdag achter gesloten deuren voortgezet. Bij de eerste procesdag, een week geleden, waren onder andere diplomaten uit Duitsland en de Verenigde Staten aanwezig. Dit tot groot ongenoegen van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan is momenteel in Washington voor een internationale top over nucleaire veiligheid. Bij protesten daar tegen de beperking van de persvrijheid in Turkije grepen Turkse veiligheidsmensen hardhandig in, zo meldde de verslaggever Yochi Dreazen op Twitter.

De Amerikaanse autoriteiten zijn op de hoogte van de berichten, aldus Ben Rhodes, de plaatsvervangend nationaal veiligheidsadviseur van president Barack Obama.

De National Press Club, een vereniging van journalisten in Washington, was geschokt door de berichten. ‘De Turkse president en zijn veiligheidspersoneel zijn te gast in de VS’, zei voorzitter Thomas Burr. ‘Ze hebben het recht niet op te treden tegen journalisten of demonstranten.’

De Duitse ambassadeur Martin Erdmann moest zich voor de rol van de Duitse diplomaten verantwoorden op het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken in Ankara. Dat was al de tweede keer deze week. Eerder werd hij op het matje geroepen nadat een programma op de Duitse publieke omroep een liedje had uitgezonden waarin de draak werd gestoken met Erdogan. Daarin werd ook de toenemende persbreidel in Turkije aangesneden.

De Turkse journalisten Can Dündar en Erdem Gül van de krant Cumhuriyet werden in november aangehouden omdat ze hadden bericht dat de Turkse regering wapens wilde exporteren naar extremisten in Syrië.

GERELATEERD NIEUWS;

Turkse journalisten kunnen levenslang krijgen

Zeven agenten gedood bij bomaanslag in Oost-Turkije

MEER OVER; TURKIJE

Is Erdogan te vertrouwen?

Telegraaf 31.03.2016 Onder zware buitenlandse kritiek begint vrijdag in Istanbul eindelijk het proces tegen de Turkse journalisten Can Dündar en Erdem Gül, respectievelijk hoofdredacteur en chef Ankara van de belangrijkste seculiere oppositiekrant Cumhuriyet.

Beide journalisten worden onder andere beschuldigd van hoogverraad en zullen haast zeker levenslang horen eisen, tot grote vreugde van president Erdogan. Die vindt echter een reeks van Westerse leiders tegenover zich zoals de Amerikaanse vice-president Joe Biden. Die bezocht in januari nog de zoon en echtgenote van Can Dündar en noemde de journalist toen een held.

De twee journalisten worden beschuldigd van het lekken van staatsgeheimen, hoogverraad en medewerking aan een terroristische organisatie. Vorige maand werden ze uit hun voorarrest vrijgelaten dankzij een uitspraak van het Grondwettelijk Hof. Erdogan was woedend en dreigde zelfs het hoogste rechtsorgaan een kopje kleiner te maken.

Turkse wapens waarschijnlijk voor Al-Nusra of IS

Mei vorig jaar plaatste de website van Cumhuriyet filmmateriaal van een jaar daarvoor waarop te zien is hoe politieagenten vlak bij de grens met Syrië Turkse vrachtwagens aanhouden. De vrachtwagens, eigendom van de Turkse geheime dienst, vervoerden een indrukwekkende hoeveelheid wapens. De wapens waren zeer waarschijnlijk bestemd voor de soennitische terreurorganisatie Al-Nusra maar zelfs IS wordt genoemd als eindbestemming.

Erdogan reageerde woedend op de publicatie van de beelden en zei dat de journalisten hiervoor een hoge prijs zouden betalen. De wapens zouden volgens Erdogan voor de Turkmenen in Syrië zijn bedoeld, maar die ontkenden wapens te hebben gekregen.

Volgens Erdogan is de manier waarop de geheime dienst MIT met het beeldmateriaal te kijk is gezet het werk van de Fethullah Gülen-organisatie geweest. Deze machtige verlicht islamitische organisatie was toen nog vergaand geïnfiltreerd in de top van de Turkse politie en de rechterlijke macht. Sinds enkele jaren leeft de organisatie in totale onmin met Erdogan.

Ze zou met het filmmateriaal hebben gepoogd de Turkse regering in de problemen te brengen. Dündar en Erdem Gül zouden zich aan dit ’verraad’ hebben uitgeleend. De twee journalisten beweren echter dat het hun plicht is als journalist om de waarheid naar boven te halen. In dit geval betrof het geheime wapensmokkel van NAVO-partner Turkije naar jihadisten in Syrië waar een Westerse coalitie juist tegen strijdt.

Uithaal naar Nederland

In New York haalde Erdogan donderdag uit naar Nederland en België. „Ze lijken niet te begrijpen waar jihadisme voor staat”, zei Erdogan brutaalweg in een interview met het Amerikaanse CNN.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

Satirisch Duits programma zendt Erdoganlied opnieuw uit

NU 31.03.2016 Het Duitse tv-programma Extra 3 heeft het liedje dat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan in woede deed ontsteken woensdagavond nog eens uitgezonden.

Ditmaal had het satirische programma de video van Erdowi, Erdowo, Erdoganvoorzien van Turkse ondertiteling. Want, zei presentator Christian Ehring: “Misschien heeft Erdogan het niet begrepen?”

In het liedje op de muziek van het populaire jaren 80-nummer Irgendwie, Irgendwo, irgendwann van Nena wordt de Turkse president op de hak genomen.

Het gaat onder meer over het grote paleis dat hij voor zichzelf liet bouwen en over het inperken van de persvrijheid. Vanwege het liedje moest de Duitse ambassadeur in Ankara tekst en uitleg komen geven.

Ondanks de commotie besloot Extra 3, dat te zien is op publieke omroep NDR, Erdogan uit te roepen tot “medewerker van de maand”. De ‘samenwerking’ met het Turkse staatshoofd werkte heel goed, vinden de makers van het programma.

Video: Erdowi, Erdowo, Erdogan

Turkije niet blij met Duitse satire over Erdogan

Persbreidel

In het lied wordt ook de toenemende persbreidel in Turkije en de slechte behandeling van vrouwen in Turkije aangesneden. De clip bestaat uit recente journaalbeelden over deze onderwerpen.

Van kritiek op zijn persoon of de omgang met journalisten moet Erdogan weinig hebben. Zo stoorde hij zich enorm aan buitenlandse diplomaten die de eerste procesdag tegen de journalisten Can Dündar en Erdem Gül bijwoonden en daarover twitterden.

Lees meer over: Turkije Recep Tayyip Erdogan

Duitse tv legt Erdogan liedje uit

Telegraaf 31.03.2016 Het Duitse tv-programma ‘extra 3’ heeft het liedje dat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan in woede deed ontsteken woensdagavond nog eens uitgezonden. Ditmaal had het satirische programma de video van ,,Erdowi, Erdowo, Erdogan” voorzien van Turkse ondertiteling. Want, zei presentator Christian Ehring: ,,Misschien heeft Erdogan het niet begrepen?”

In het liedje op de muziek van het populaire jaren 80-nummer ,,Irgendwie, Irgendwo, irgendwann” van Nena wordt de Turkse president op de hak genomen. Het gaat onder meer over het grote paleis dat hij voor zichzelf liet bouwen en over het inperken van de persvrijheid. Vanwege het liedje moest de Duitse ambassadeur in Ankara tekst en uitleg komen geven.

Ondanks de commotie besloot extra 3, dat te zien is op publieke omroep NDR, Erdogan uit te roepen tot ,,medewerker van de maand”. De “samenwerking” met het Turkse staatshoofd werkte heel goed, vinden de makers van het programma.

Turkije blokkeert buitenlandse websites Zaman

Trouw 31.03.2016 Het offensief tegen de Turkse oppositiekrant Zaman gaat nu over de landsgrenzen heen. Turkije heeft de Europese en Amerikaanse websites geblokkeerd. Dat betekent dat ook de Turkstalige website van het Nederlandse Zaman Vandaag, zamanhollanda.nl, niet meer in Turkije te raadplegen is.

Begin maart werd de krant die kritisch schreef over de Turkse regering genationaliseerd. De actie kwam niet geheel onverwacht, Turkije vond al langer dat journalisten van Zaman strafbare feiten pleegden. De krant zou te kritisch zijn en banden hebben met de Turkse islamitische prediker Fethullah Gülen. Gülen werd eerder door president Recep Tayyip Erdogan beschuldigd van verraad.

Nieuwe toon
Na de nationalisering werd de toon van de krant in Turkije een stuk milder. Maar op de buitenlandse sites ging de krant gewoon door met kritische berichtgeving. “Dat werd kennelijk te bedreigend gevonden”, zegt hoofdredacteur Mehmet Cerit van Zaman Vandaag. Cerit zegt weinig te kunnen doen tegen het blokkeren van zijn website, omdat het is gebeurd in opdracht van de Turkse overheid. De Nederlandstalige website van Zaman Vandaag, zamanvandaag.nl, is overigens niet geblokkeerd.

Cerit zou willen dat de Europese politiek zich verzet tegen de blokkade, maar heeft er weinig hoop op. “Europa en ook onze premier Rutte durven niet tegen Erdogan te protesteren. Ze hebben hem te hard nodig in de vluchtelingencrisis. Zo gaat de persbreidel dus nu de grens over.”

Media in Turkije
De situatie voor de media in Turkije is al jaren moeilijk. Een van de belangrijkste oorzaken is volgens Asli Tunc, professor mediastudies aan de Bilgi Universiteit in Istanbul, de toenemende polarisatie in de samenleving, die met het opgelaaide conflict tussen het Turkse leger en de Koerdische PKK recent alleen maar groter is geworden. “Beide zijden manipuleren het verhaal naar believen”, meent Tunc die constateert dat in de mainstream media een grote angst bestaat om als pro-PKK gezien te worden.

“Zaman heeft zelf ongelooflijk veel schade berokkend aan de persvrijheid in Turkije”, zegt Tunc. Zaman is gelieerd is aan de Gülenbeweging van de islamitische prediker Fethullah Gülen en trok tot voor kort samen met Erdogan en diens AKP-partij op tegen de gemeenschappelijke, veelal seculiere, vijanden. Totdat beide heren in 2013 gebrouilleerd raakten en Erdogan de machtsstrijd naar zijn hand zette. “Ze zijn zeker niet onschuldig, maar nu zijn ze zelf het slachtoffer geworden”, zei Tunc eerder in Trouw.

Verwant nieuws

Meer over; Turkije

Turkije blokkeert websites buitenlandse edities krant Zaman 

NU 31.03.2016 Turkije heeft woensdagavond de websites van de Europese en Amerikaanse edities van de krant Zaman geblokkeerd. Dat betekent dat ook de Turkstalige website van het Nederlandse Zaman Vandaagzamanhollanda.nl, niet meer in Turkije te raadplegen is.

“Na de nationalisering van de Turkse krant Zaman gingen wij buiten Turkije gewoon door met kritische berichtgeving over de regering-Erdogan. Dat werd kennelijk te bedreigend gevonden”, zegt hoofdredacteur Mehmet Cerit vanZaman Vandaag.

Cerit zegt weinig te kunnen doen tegen het blokkeren van zijn website, omdat het is gebeurd in opdracht van de Turkse overheid. De Nederlandstalige website van Zaman Vandaag, zamanvandaag.nl, is overigens niet geblokkeerd.

Europa

Cerit zou willen dat de Europese politiek zich verzet tegen de blokkade, maar heeft er weinig hoop op. “Europa en ook onze premier Rutte durven niet tegen Erdogan te protesteren. Ze hebben hem te hard nodig in de vluchtelingencrisis. Zo gaat de persbreidel dus nu de grens over.”

Video: Turken demonstreerden tegen de overname door de overheid

Rellen bij Turkse krant Zaman vanwege overname

Zie ook: Achtergrond: ‘Turkije is hard op weg naar een autocratie’

Lees meer over: 

Turkije Zaman

Persbreidel Turkije grens over’

Telegraaf 30.03.2016  Turkije heeft woensdagavond de websites van de Europese en Amerikaanse edities van de krant Zaman geblokkeerd. Dat betekent dat ook de Turkstalige website van het Nederlandse Zaman Vandaag, zamanhollanda.nl, niet meer in Turkije te raadplegen is.

,,Na de nationalisering van de Turkse krant Zaman gingen wij buiten Turkije gewoon door met kritische berichtgeving over de regering-Erdogan. Dat werd kennelijk te bedreigend gevonden”, zegt hoofdredacteur Mehmet Cerit van Zaman Vandaag. Cerit zegt weinig te kunnen doen tegen het blokkeren van zijn website, omdat het is gebeurd in opdracht van de Turkse overheid. De Nederlandstalige website van Zaman Vandaag, zamanvandaag.nl, is overigens niet geblokkeerd.

Cerit zou willen dat de Europese politiek zich verzet tegen de blokkade, maar heeft er weinig hoop op. ,,Europa en ook onze premier Rutte durven niet tegen Erdogan te protesteren. Ze hebben hem te hard nodig in de vluchtelingencrisis. Zo gaat de persbreidel dus nu de grens over.”

DIT KAN U OOK INTERESSEREN;

‘Persvrijheid Turkije aankaarten’

EU spreekt zorg uit over persvrijheid Turkije

Ook Juncker mengt zich in satire-rel Erdogan

Elsevier 30.03.2016 De Duitse publieke zender NDR maakte een satirisch filmpje over de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, en die reageerde als door een wesp gestoken. Ankara riep de Duitse ambassadeur op het matje. Nu bemoeit ook Jean-Claude Juncker zich met de kwestie.

De voorzitter van de Europese Commissie ‘gelooft dat Turkije door deze stap eerder verder van de Europese Unie afdrijft dan dat het land dichterbij toetreding komt’, laat zijn woordvoerder volgens persbureau Reuters weten.

Dat de ambassadeur deze week tekst en uitleg moest geven lijkt volgens de Luxemburger ‘niet in overeenstemming te zijn met de vrijheid van de media en van meningsuiting’.  De Duitsers hebben eerder de Turkse stap al veroordeeld. Volgens Berlijn valt op geen enkele manier aan de persvrijheid te tornen.

Belabberde persvrijheid

In het filmpje ‘Erdowie, Erdowo, Erdogan’ worden de Turkse president en zijn politieke lijn belachelijk gemaakt. Het nummer is een herschreven versie van het bekende nummer Irgendwie, Irgendwo, Irgendwann van de Duitse zangeres Nena. De satirische video maakte onderdeel uit van het Duitse tv-programma Extra 3 op de regionale omroep NDR.

In de video wordt onder meer de belabberde persvrijheid in Turkije aan de kaak gesteld. In het land – waarmee Brussel onlangs een akkoord sloot over de migratiecrisis – zitten veel journalisten vast. Begin deze maand namen de Turkse autoriteiten de oppositiekrant Zaman over, en werd de hoofdredacteur de laan uitgestuurd.

Gevangenis

‘Een journalist die iets schrijft wat Erdogan niet wil, zit morgen in de gevangenis,’ is onder meer te horen in het gewraakte filmpje. Ook verwijst het nummer naar de militaire campagne die Erdogan voert tegen de PKK met ‘hij heeft een pesthekel aan de Koerden en bombardeert liever hen dan de religieuze broeders van Islamitische Staat’.

De Turkse regering is boos omdat het land volgens Erdogan ‘alleen terroristen’ bombardeert. De PKK wordt in Turkije, evenals in Europa en Amerika, gezien als terroristische organisatie. Erdogan maakt zich nu dus kwaad. ‘We eisen dat het filmpje uit de lucht wordt gehaald.’

Tom Reijner (1986) werkt sinds augustus 2013 op de webredactie. Hij studeerde Politicologie en Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam.

Tags: Jean-Claude Juncker NDR Recep Tayyip Erdogan Turkije

media

Juncker laakt Turkse reactie

Telegraaf 30.3.2016 Turkije verwijdert zichzelf van Europa door de Duitse ambassadeur te ontbieden vanwege een satirische tv-uitzending over de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Dat vindt voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker.

In het twee minuten durende liedje ‘Erdowi, Erdowo, Erdogan’, dat twee weken geleden op de Duitse publieke omroep is uitgezonden, werden onder meer Erdogans paleis en het muilkorven van de Turkse pers aan de kaak gesteld.

De Duitse ambassadeur in Ankara moest deze week tekst en uitleg komen geven. ,,Deze stap lijkt niet in overeenstemming te zijn met de vrijheid van de pers en van meningsuiting’’, zei Junckers woordvoerder woensdag.

TURKIJE WIL UITLEG OVER DUITS LIED

Recep Tayyip Erdogan. © REUTERS

VK 29.03.2016 De Turkse regering kan niet lachen met een satirische bijdrage op de Duitse publieke omroep. De Duitse ambassadeur is dinsdag op het Ministerie van Buitenlandse Zaken ontboden vanwege een liedje over de Turkse president dat op de Duitse publieke omroep werd vertoond. Dat meldt het Duitse weekblad Der Spiegel.

In een aflevering van ‘extra 3’ op 17 maart werd in een liedje met de titel Erdowi, Erdowo, Erdogan de draak gestoken met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. In het twee minuten durende liedje ging het over het paleis dat Erdogan aan de Bosporus heeft laten bouwen. Ook werd de toenemende beperking van de persvrijheid in Turkije aangesneden.

Van kritiek op zijn persoon of de omgang met journalisten moet Erdogan weinig hebben. Zo stoorde hij zich enorm aan buitenlandse diplomaten die zaterdag de eerste procesdag tegen de journalisten Can Dündar en Erdem Gül bijwoonden en daarover twitterden. (ANP)

Erdogan maakt zich kwaad over Duitse satire

Elsevier 29.03.2016 De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft de Duitse ambassadeur in Ankara op het matje geroepen. Erdogan is kwaad om een satirisch filmpje over hem dat door een Duitse regionale publieke omroep werd uitgezonden.

‘We willen daarmee onze weerstand tegen de uitzending uitspreken’, zegt een bron binnen de Turkse regering tegen persbureau AFP. ‘We eisen dat het filmpje uit de lucht wordt gehaald’.

Belachelijk

In het filmpje ‘Erdowie, Erdowo, Erdogan’ worden de Turkse president en zijn politieke lijn belachelijk gemaakt. Het nummer is een herschreven versie van het bekende nummer Irgendwie, Irgendwo, Irgendwann van de Duitse zangeres Nena. De satirische video maakte onderdeel uit van het Duitse tv-programma Extra 3 op de regionale omroep NDR.

Het noemt onder meer hoe Erdogan de persvrijheid in zijn land afbreekt en ridiculiseert zijn exorbitante uitgaven. ‘Een journalist die iets schrijft wat Erdogan niet wil, zit morgen in de gevangenis,’ is onder meer te horen.

Ook verwijst het nummer naar de militaire campagne die Erdogan voert tegen de PKKmet ‘Hij heeft een pesthekel aan de Koerden en bombardeert liever hen dan de religieuze broeders van Islamitische Staat’. De Turkse regering is boos omdat het land volgens Erdogan ‘alleen terroristen’ bombardeert. De PKK wordt in Turkije, evenals in Europa en Amerika, gezien als terroristische organisatie.

Lees ook; ‘Stapje voor stapje wordt persvrijheid in Turkije afgebroken’

Journalisten

Turkije ligt onder vuur vanwege de armoedige persvrijheid in het land. De regering van Erdogan heeft in de afgelopen maanden een aantal vooraanstaande (regeringskritische) kranten en persbureaus overgenomen. Ook worden met regelmaat journalisten aangeklaagd die zich kritisch uitlaten over de president.

Het Duitse weekblad Der Spiegel heeft vorige week zijn correspondent uit Istanbul teruggetrokken, vanwege de situatie in het land. Turkije schendt de persvrijheid, vindt het weekblad.

Zaterdag startte het proces tegen de Turkse journalisten Can Dundar en Erdem Gul van de links-seculiere krant Cumhuriyet, waarbij veel buitenlandse pers en diplomaten van verschillende landen aanwezig waren. Ook dit werd niet op prijs gesteld door Erdogan: de diplomaten handelen daarmee buiten hun eigen macht, zei hij.

Spionage

Dundar en Gul staan terecht voor onder meer spionage, omdat ze een verhaal hadden gemaakt over Turkse wapenleveranties aan rebellen in Syrië, die vermoedelijk uiteindelijk bij IS zijn terechtgekomen. Het Turkse Constitutioneel Hof oordeelde eerder dat de arrestatie van de twee een ‘schending van de rechten van journalisten’ was. Ook hier reageerde Erdogan dreigend op: ‘Ik hoop niet dat het Constitutionele Hof nogmaals iets doet dat haar bestaansrecht ter discussie zal stellen’.

De Turkse president maakt werk van mensen die hem publiekelijk bekritiseren, door zich te beroepen op een oud en enigszins controversieel wetsartikel over belediging van het staatshoofd. Sinds augustus 2014 zijn er al bijna 2.000 strafzaken geweest tegen mensen die Erdogan zouden hebben beledigd.

Elif Isitman (1987) is sinds oktober 2014 online redacteur bij Elsevier.

Tags: ambassadeur Can Dundar Der Spiegel Duitsland Erdem Gul NDR

Erdogan roept ambassadeur op matje om Duits liedje

Trouw 29.03.2016 De Turkse president Erdogan probeert nu ook buitenlandse media het zwijgen op te leggen. Hij is zo ontstemd over een Duits satirisch liedje dat hij de Duitse ambassadeur heeft ontboden, meldt weekblad Der Spiegel.

Een journalist die iets schrijft dat Erdogan niet zint, zit morgen in de gevangenis, aldus het Fragment uit de tekst van ‘Erdowie, Erdowo, Erdogan’.

Het nummer in kwestie, ‘Erdowie, Erdowo, Erdogan’, werd eerder deze maand uitgezonden op de publieke zender NDR. Op de melodie van ‘Irgendwie, Irgendwo, Irgendwann’ van zangeres Nena bezingen de makers het autoritaire optreden van de president, zoals het oppakken van critici en het muilkorven van kritische media. Ook het reusachtige paleis dat Erdogan voor zichzelf heeft laten bouwen is doelwit van spot. De clip toont journaalbeelden, onder meer van betogers die klappen krijgen.

Wat Erdogans minister van buitenlandse zaken besproken heeft met ambassadeur Martin Erdmann is niet bekend. Erdmann bezocht hem volgens Der Spiegel afgelopen dinsdag. De Turkse en Duitse regering geven geen commentaar. Een ‘ontmoeting van partners’ was het in ieder geval niet, stelt Der Spiegel. Eerder een dagvaarding.

Merkel heeft Erdogan nodig
Duitsland kan Erdogan niet te zeer tegen de haren strijken, want bondskanselier Merkel heeft hem nodig bij het beteugelen van de vluchtelingenstroom. In de overeenkomst die de EU eerder deze maand sloot, speelt Turkije een belangrijke rol. Het land gaat proberen om illegale migratie in te dammen, in ruil voor financiële en politieke beloningen.

Aan Erdogans autoritaire gedrag kan de EU vooralsnog weinig veranderen. De grootste krant van Turkije, Zaman, publiceert sinds de onvrijwillige overname door de regering vorige maand alleen nog lovende artikelen. En in Istanbul begint binnenkort de zaak tegen de hoofdredacteur van de krant Cumhuriyet en een van zijn collega’s. Justitie verdenkt hen van spionage en het helpen van een terreurorganisatie. De twee hadden gepubliceerd over Turkse wapenleveranties aan islamisten in Syrië.

Regering klaagde 2000 critici aan
Sinds Erdogans aantreden als president anderhalf jaar geleden heeft het Turkse openbaar ministerie bijna 2000 mensen aangeklaagd. Onder hen zijn academici en cartoonisten, meldde de minister van justitie laatst.

Der Spiegel maakte twee weken geleden zelf ook kennis met Erdogans onverdraagzaamheid. Het blad trok toen zijn Turkijecorrespondent terug, naar eigen zeggen omdat de regering hem het werken onmogelijk maakte. De hoofdredactie had geconcludeerd dat de journalist ‘niet langer welkom was’.

Verwant nieuws;

Turkije roept Duitsland op het matje na satire over Erdogan

NU 29.03.2016 De Turkse regering is gegriefd door een satirisch programma op de Duitse publieke omroep. De Duitse ambassadeur is dinsdag op het ministerie van Buitenlandse Zaken ontboden.

Vermoedelijk gaat Turkije bij deze bijeenkomst formeel protest aantekenen tegen het programma, meldde Spiegel Online maandag. Turkije wil dat het programma waarin het spotje te zien was, niet meer wordt uitgezonden.

In een aflevering van Extra 3 op 17 maart werd in een liedje met de titel “Erdowi, Erdowo, Erdogan” de draak gestoken met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Het twee minuten durende liedje, dat de melodie heeft van de hit Irgendwie, Irgendwo, Irgendwann van zangeres Nena, beschrijft onder meer het enorme paleis in Ankara waar Erdogan intrek heeft genomen.

Persbreidel

Ook wordt de toenemende persbreidel in Turkije en de slechte behandeling van vrouwen in Turkije in het lied aangesneden. De clip bestaat uit recente journaalbeelden over deze onderwerpen.

Zie ook: ‘Erdogan is voorlopig niet van plan om weg te gaan’

Van kritiek op zijn persoon of de omgang met journalisten moet Erdogan weinig hebben. Zo stoorde hij zich enorm aan buitenlandse diplomaten die zaterdag de eerste procesdag tegen de journalisten Can Dündar en Erdem Gül bijwoonden en daarover twitterden.

Zie ook: Achtergrond: ‘Turkije is hard op weg naar een autocratie’

Lees meer over: Turkije Recep Tayyip Erdogan

Duitsland op het matje bij Turken om ‘Erdowie, Erdowo, Erdogan’

VK 29.03.2016 Het moet een uiterst absurdistisch gesprek zijn geweest dat Martin Erdmann, Duitslands ambassadeur in Turkije, had met Recep Tayyip Erdogan. Het ging over een liedje – satire van de Duitse regionale televisie. De Turkse president wilde het lied verbieden, omdat hij zich erdoor beledigd voelt. Dat voelt Erdogan overigens goed.

Het liedje Erdowie, Erdowo, Erdogan is een satirische parodie op Nena’s meezinger Irgendwie, Irgendwo, Irgendwann. Het origineel gaat over de liefde, de parodie gaat over fraude en geweld tegen minderheden en het gebrek aan persvrijheid, oftewel: de manier waarop Erdogan Turkije regeert.

Op 17 maart werd de clip uitgezonden via de publieke omroep ARD als onderdeel van het programma extra 3 dat door de regionale publieke omroep NDR wordt gemaakt.

Het liedje was geen succes – misschien omdat het niet zo satirisch is, maar de treurige realiteit voorzien van een opgewekt muziekje. In de clip is vooral te zien hoe de Turkse politie demonstraties neerslaat.

Het is voor zover bekend de eerste keer dat de Turkse regeringsleider ook buiten zijn land de pers de mond probeert te snoeren. De Duitse ambassadeur heeft daar in Erdogans residentie waarschijnlijk moeten uitleggen dat dat wat de Turkse staatshoofd wilde in Duitsland niet eens kon – vanwege de persvrijheid.

Maar wat ambassadeur Erdmann precies heeft gezegd weet niemand, want de Duitse regering noch het ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde op het ongemakkelijke diplomatieke voorval.

‘Hij bouwt een vluchtelingentent’

Behalve absurdistisch moet het gesprek tussen Erdmann en Erdogan ook uiterst gespannen zijn geweest. Twee weken geleden sloot de EU, met Bondskanselier Angela Merkel voorop, een deal met Turkije over het tot stilstand brengen van de vluchtelingenstroom van Syrië naar West-Europa. Of, zoals het liedje het verwoordt: ‘Geef hem je geld, en hij bouwt een vluchtelingentent.’

Met de overeenkomst heeft Merkel een flink stuk van haar politieke lot in handen gelegd van de man die in extra3 wordt bezongen als The Boss van de Bosporus en dezer dagen als medeaanklager optreedt in het proces tegen twee kritische journalisten.

Erdogan tijdens een speech voor de oorlogsacademie in Istanbul. © REUTERS

Erdowie, Erdowo, Erdogan komt voor de Duitse regering dus op een uiterst ongemakkelijk moment, vooral omdat de presidentiële opwinding het punt onderstreept dat de oppositie al maanden maakt: dat er tussen de democratie-opvatting van de Turkse leider en die van de Europese Unie een kloof gaapt die groter en dieper is dan de Bosporus, of, simpelweg: dat je met Erdogan geen zaken moet doen. En dat wreef de Duitse oppositie de regering van Merkel dinsdag onder de neus.

Het tegenovergestelde effect: het filmpje was dinsdagavond op YouTube ruim 700 duizend keer bekeken. Daarnaast circuleren er nu verschillende cartoons over Erdogans gebrek aan humor. En het televisieprogramma extra 3 benoemde Erdogan op Twitter tot ‘Medewerker van de maand’.

Volg en lees meer over: DUITSLAND BUITENLAND POLITIEK TURKIJE

Turkije stoort zich aan satire

Telegraaf 29.03.2016 De Turkse regering is gegriefd door een satirisch programma op de Duitse publieke omroep. De Duitse ambassadeur is dinsdag op het ministerie van Buitenlandse Zaken ontboden, vermoedelijk om een formeel protest aan te horen, meldde Spiegel Online maandag.

In een aflevering van ‘extra 3’ op 17 maart werd in een liedje met de titel ‘Erdowi, Erdowo, Erdogan’ de draak gestoken met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. In het twee minuten durende liedje ging het over het paleis dat Erdogan aan de Bosporus heeft laten bouwen. Ook werd de toenemende persbreidel in Turkije aangesneden.

Van kritiek op zijn persoon of de omgang met journalisten moet Erdogan weinig hebben. Zo stoorde hij zich enorm aan buitenlandse diplomaten die zaterdag de eerste procesdag tegen de journalisten Can Dündar en Erdem Gül bijwoonden en daarover twitterden.

Turkse regering stoort zich aan Duitse satire

AD 29.03.2016  De Turkse regering is geïrriteerd door een satirisch programma op de Duitse publieke omroep. De Duitse ambassadeur is dinsdag op het ministerie van Buitenlandse Zaken ontboden, vermoedelijk om een formeel protest aan te horen, meldde Spiegel Online maandag.

In een aflevering van ‘extra 3’ op 17 maart werd in een liedje met de titel ‘Erdowi, Erdowo, Erdogan’ de draak gestoken met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

In het twee minuten durende liedje ging het over het paleis dat Erdogan aan de Bosporus heeft laten bouwen. Ook werd de toenemende persbreidel in Turkije aangesneden.

Van kritiek op zijn persoon of de omgang met journalisten moet Erdogan weinig hebben. Zo stoorde hij zich enorm aan buitenlandse diplomaten die zaterdag de eerste procesdag tegen de journalisten Can Dündar en Erdem Gül bijwoonden en daarover twitterden.

Erdogan kraakt selfie Britse diplomaat

Telegraaf 28.03.2016 De Britse consul-generaal in Istanbul heeft zich de woede van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan op de hals gehaald. Leigh Turner nam afgelopen week een foto van zichzelf en Can Dündar, een van de twee Turkse journalisten die momenteel terechtstaan wegens spionage.

Dündar en zijn collega Erdem Gül berichtten vorig jaar over een wapenlevering aan Syrische rebellen, die door Turkije zouden worden geholpen. Daarbij publiceerden ze een video waarop trucks te zien waren waarin de wapens zouden zitten. Erdogan was woest. Hij beschuldigde de journalisten van spionage en drong persoonlijk aan op een proces.

Leigh Turner 

✔‎@LeighTurnerFCO

With #Cumhuriyet journalist Can Dundar before opening of trial today #frredomofexpression

9:02 AM – 25 Mar 2016

,,De consul-generaal van een bepaald land ging naar het proces van een journalist die wordt beschuldigd van spionage, om hem te steunen”, aldus Erdogan volgens persbureau Anadolu. ,,Erger nog, hij gaat wang aan wang met de journalist op de foto en publiceert die foto. En hij gaat nog verder. Op sociale media zegt hij dingen als ‘Turkije moet beslissen wat voor land het wil zijn”’, zei de president zonder de Turners naam of diens thuisland te noemen.

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat diplomaten wel vaker rechtszaken bijwonen. ,,Dit is een belangrijke zaak voor de vrijheid van meningsuiting in Turkije en wij zullen, samen met onze partners in de EU, de voortgang blijven volgen”, aldus een woordvoerder.

Turkse journalisten kunnen levenslang krijgen

AD 25.03.2016 Twee prominente Turkse journalisten kunnen levenslange gevangenisstraf krijgen omdat ze staatsgeheimen zouden hebben onthuld. De rechtszaak tegen de twee is vrijdag achter gesloten deuren begonnen. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zou zich in de zaak als civiele partij bij de aanklagers hebben gevoegd.

Can Dundar en Erdem Gul werden in november opgepakt wegens het verspreiden van bepaald beeldmateriaal over de oorlog in Syrië. Daarop zou te zien zijn dat de Turkse geheime dienst in 2014 wapens hielp smokkelen naar Syrië. Justitie beschuldigt de journalisten onder andere van het verspreiden van geheime informatie en spionage.

Vlak voor de zitting verklaarde Dundar dat Turkije probeert journalisten te intimideren. ,,Wat ze proberen te creëren is een mechanisme van zelfcensuur en een toenemende sfeer van angst”, citeert de BBC. Medestanders van de twee zeggen dat de rechtszaak een belangrijke graadmeter voor de persvrijheid in het land zal zijn.

Vrijgelaten
In februari werden de journalisten vrijgelaten nadat het Turkse Constitutionele Hof bepaalde dat met hun arrestatie de rechten van de twee zijn geschonden. Ze moesten wel in het land blijven.

Dundar, hoofdredacteur van Cumhuriyet, sprak na zijn vrijlating van een ,,historische beslissing” van het Constitutionele Hof. ,,Het oordeel heeft niet alleen voor ons de weg vrijgemaakt maar ook voor al onze collega’s, de persvrijheid en vrijheid van meningsuiting.”

GERELATEERD NIEUWS;

Turkije laat twee journalisten vrij

Turkije moet voor terrorisme opgepakte journalisten vrijlaten

Waarom zet Erdogan Den Haag en Brussel publiekelijk onder druk?

MEER OVER; TURKIJE

Journalisten kans op levenslang

Telegraaf 25.03.2016 Twee prominente Turkse journalisten kunnen levenslange gevangenisstraf krijgen omdat ze staatsgeheimen zouden hebben onthuld. De rechtszaak tegen de twee is vrijdag achter gesloten deuren begonnen. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zou zich in de zaak als civiele partij bij de aanklagers hebben gevoegd.

Can Dundar en Erdem Gul van de krant Cumhuriyet werden in november aangehouden omdat ze hadden bericht dat de Turkse regering wapens wilde exporteren naar extremisten in Syrië.

Vlak voor de zitting verklaarde Dundar dat Turkije probeert journalisten te intimideren. ,,Wat ze proberen te creëren is een mechanisme van zelfcensuur en een toenemende sfeer van angst”, citeert de BBC. Medestanders van de twee zeggen dat de rechtszaak een belangrijke graadmeter voor de persvrijheid in het land zal zijn.

Can Dundar en Erdem Gül

Turkse journalisten hangt levenslang boven het hoofd

VK 25.03.2016 Ondanks stevige internationale kritiek komen Can Dundar en Erdem Gül, twee prominente Turkse journalisten, vrijdag opnieuw voor de rechter. Er hangt hen een levenslange celstraf boven het hoofd.

De journalisten staan terecht op verdenking van spionage, maar volgens tegenstanders is het opnieuw een poging van president Recep Erdogan om de persvrijheid in zijn land aan banden te leggen. ‘Wij zijn geen beklaagden, wij zijn getuigen’, zei Dundar zelf tegen persbureau Reuters. ‘We zullen dit tot een politiek proces maken.’

Eind februari werden de journalisten van de krant Cumhuriyet nog vrijgelaten, omdat er fouten tijdens het onderzoek waren gemaakt, tot groot ongenoegen van de Turkse president. ‘Ik hoop dat het Constitutionele Hof niet nogmaals iets doet dat zijn bestaansrecht ter discussie zal stellen’, zei hij in een toespraak.

‘Niet vergeven’

De journalisten, die beschouwd worden als coryfeeën in de Turkse journalistiek, publiceerden in mei over Turkse inlichtingenofficiers in 2014 die wapens naar Syrië vervoerden. Erdogan liet weten dat hij de publicatie beschouwt als een poging om de Turkse positie te ondermijnen en dat hij zulke journalistiek niet zal vergeven.

Begin deze maand werd Zaman, de grootste Turkse krant, onder staatstoezicht geplaatst. Erdogan beschuldigde zijn aartsrivaal, die de eigenaar van Zaman is, van samenzwering om de overheid omver te werpen.

Turkije op staat inmiddels op de 149e plaats van de World Press Freedom Index, een organisatie die de persvrijheid in 180 landen meet. Tien jaar geleden stond het nog op de 98ste plek.

President Erdogan voegt zich als civiele partij bij aanklagers

NU 25.03.2016 De rechtszaak tegen twee prominente Turkse journalisten die staatsgeheimen zouden hebben onthuld, is vrijdag achter gesloten deuren begonnen.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zou zich in de zaak als civiele partij bij de aanklagers hebben gevoegd.

Can Dundar en Erdem Gul van de krant Cumhuriyet werden in november aangehouden omdat ze hadden bericht dat de Turkse regering wapens wilde exporteren naar extremisten in Syrië.

Zie ook: Achtergrond: ‘Turkije is hard op weg naar een autocratie’

Vlak voor de zitting verklaarde Dundar dat Turkije probeert journalisten te intimideren. ,,Wat ze proberen te creëren is een mechanisme van zelfcensuur en een toenemende sfeer van angst”, citeert de BBC. Medestanders van de twee zeggen dat de rechtszaak een belangrijke graadmeter voor de persvrijheid in het land zal zijn.

Lees meer overCumhuriyet

Turkse journalisten opnieuw voor de rechter

VK 25.11.2016 Ondanks stevige internationale kritiek komen Can Dundar en Erdem Gül, twee prominente Turkse journalisten, vrijdag opnieuw voor de rechter. Er hangt hen een levenslange celstraf boven het hoofd.

De journalisten staan terecht op verdenking van spionage, maar volgens tegenstanders is het opnieuw een poging van president Recep Erdogan om de persvrijheid in zijn land aan banden te leggen. ‘Wij zijn geen beklaagden, wij zijn getuigen’, zei Dundar zelf tegen persbureau Reuters. ‘We zullen dit tot een politiek proces maken.’

Eind februari werden de journalisten van de krant Cumhuriyet nog vrijgelaten, omdat er fouten tijdens het onderzoek waren gemaakt, tot groot ongenoegen van de Turkse president. ‘Ik hoop dat het Constitutionele Hof niet nogmaals iets doet dat zijn bestaansrecht ter discussie zal stellen’, zei hij in een toespraak.

‘Niet vergeven’

De journalisten, die beschouwd worden als coryfeeën in de Turkse journalistiek, publiceerden in mei over Turkse inlichtingenofficiers in 2014 die wapens naar Syrië vervoerden. Erdogan liet weten dat hij de publicatie beschouwt als een poging om de Turkse positie te ondermijnen en dat hij zulke journalistiek niet zal vergeven.

Begin deze maand werd Zaman, de grootste Turkse krant, onder staatstoezicht geplaatst. Erdogan beschuldigde zijn aartsrivaal, die de eigenaar van Zaman is, van samenzwering om de overheid omver te werpen.

Turkije op staat inmiddels op de 149e plaats van de World Press Freedom Index, een organisatie die de persvrijheid in 180 landen meet. Tien jaar geleden stond het nog op de 98ste plek.

Volg en lees meer over: POLITIEK MEDIA RECEP TAYYIP ERDOGAN BUITENLAND PERS TURKIJE

EU, pas op voor de strategie van Erdogan

Trouw 20.03.2016  Nu de media al grotendeels in handen van Erdogan zijn, zal hij de chaos in Turkije willen gebruiken om alleenheerschappij te creëren, stelt Mehmet Cerit, hoofdredacteur van Zaman Vandaag.

Als de chaos in Turkije voortduurt, zal president Erdogan met zijn mediamacht (bijna 90 procent van de Turkse media is in handen van de regering) gemakkelijk 400 zetels halen bij vervroegde verkiezingen. Hij kan dan alsnog een presidentieel systeem invoeren en nog meer macht vergaren. De EU krijgt dan voor het eerst een Midden-Oostenland, inclusief sultan, als buurland.

Het is niet toevallig dat er in Turkije de laatste tijd veel aanslagen plaatsvinden die sociale onrust veroorzaken. Turken zijn bang, maar ook niet-Turken.

Onlangs sprak ik een Nederlander die al vijf jaar in Ankara woont. Hij heeft besloten terug te keren naar Nederland omdat hij zich niet meer veilig voelt. In nog geen vijf maanden zijn er 170 van zijn stadgenoten gedood door drie zelfmoordaanslagen. Na de laatste aanslag in Ankara dook een video op waarin een nabestaande van een slachtoffer uithaalt naar Erdogan: “Loop naar de hel met je presidentieel systeem en je hebzucht!” Dat de man zijn woede specifiek richt op de huidige president, is veelzeggend.

Geef mij netjes 400 zetels zodat er geen chaos komt

© anp.

Afgelopen dinsdag bracht de president van Azerbeidzjan ,Ilham Aliyev, een bezoek aan de Turkse president Tayyip Erdogan.

Alleenheerschappij
Erdogan is uit op alleenheerschappij en wanneer hij die niet krijgt, creëert hij chaos om vervolgens te stellen dat hij alleenheerschappij moet krijgen zodat hij de chaos kan oplossen.

Al in de aanloop naar de parlementsverkiezingen van juni vorig jaar dreigde hij: “Geef mij netjes 400 zetels zodat er geen chaos komt”. Die 400 zetels kreeg hij niet, sterker nog, zijn partij verloor de meerderheid in het parlement. Koerden en linkse Turken hadden namelijk massaal op de linkse pro-Koerdische partij HDP gestemd, waardoor HDP met een ongekend zetelaantal (80) in het parlement kwam.

De Koerden in Oost-Turkije moeten dit nu ontgelden. Steden zijn er belegerd. In sommige steden geldt al meer dan drie maanden een straatverbod, waardoor mensen niet eens kunnen voorzien in hun meest basale behoeften.

Vrede kwam voor Erdogan electoraal niet goed uit

Vrede kwam voor Erdogan electoraal namelijk niet goed uit; dat is ook de reden waarom hij de vredesbesprekingen met de terroristische organisatie PKK stopte. Cynisch genoeg kwam vrede ook voor de PKK niet goed uit, want de HDP, die voor een democratische oplossing is, zit de legitimatie van de gewapende strijd van de PKK immers in de weg. Met wederzijdse goedkeuring startte de oorlog in Oost-Turkije, die nu nog gaande is en waardoor al meer dan 400.000 Koerden uit het gebied zijn gevlucht.

Chaos als gevolg van de oorlog in het oosten van Turkije, de aanslagen van de PKK, de aanslag in Ankara op 10 oktober (102 doden); dit alles hielp Erdogan tijdens de tweede parlementsverkiezingen (op 1 november, omdat na de eerste verkiezingen geen coalitie werd gevormd) opnieuw in het zadel. “Hoe kan dat nou dat de meerderheid van de inwoners van Ankara ondanks de aanslag massaal op de AKP hebben gestemd?”, vroeg ik aan een daar wonende kennis. Hij zei: “Wat moet je doen, Mehmet. Om stabiliteit en vrede te krijgen moeten we op de AKP stemmen, anders zal het land in chaos terechtkomen.”

Veel Turken zijn gebrainwasht door de steeds eenzijdiger berichtgeving van de media

Monddood gemaakt
Veel Turken zijn gebrainwasht door de steeds eenzijdiger berichtgeving van de media. Op 28 januari kopte de pro-Erdogan-krant Yeni Akit: ‘Presidentieel systeem of chaos.’ AKP-parlementariërs proberen elke dag in tv-programma’s uit te leggen dat er in Turkije chaos is omdat er geen presidentieel systeem is. Het is overduidelijk dat Erdogan en de AKP uit zijn op invoering van het presidentieel systeem, koste wat het kost. Alle criticasters en kritische media worden rücksichtslos monddood gemaakt. Kritische en invloedrijke ngo’s (non-gouvernementele organisaties) worden verdacht gemaakt. Grote kritische multinationals worden net als de krant Zaman genationaliseerd.

Het is te hopen dat de EU wél door de chaos-strategie van Erdogan heen prikt, ondanks dat ze denkt met Erdogan een oplossing voor het vluchtelingenprobleem binnen handbereik te hebben.

Verwant nieuws;

Erdogan: journalisten, activisten behandelen als terroristen

Elsevier 15.03.2016 De  Turkse president Recep Tayyip Erdogan wil na de recente bomaanslag in Ankara dat Turkije de definitie van terrorisme verbreden. Niet alleen degenen die aanslagen plegen verspreiden terreur, ook kritische journalisten en activisten doen dat, vindt Erdogan.

‘Je bevindt je aan onze zijde, of aan de zijde van de terroristen,’ zei de Turkse president maandagavond in een speech. ‘Er is geen verschil tussen een terrorist met een wapen of een bom en degenen die hun positie en pen gebruiken om de doelen van terroristen te bereiken.’ Daarna verwees Erdogan naar journalisten, activisten, politici en academici.

Lees ook:Ankara weet uit welke hoek daders aanslag komen

De opmerkingen van de Turkse president komen daags na een bomaanslag in het centrum van Ankara, de derde in een paar maanden tijd. Volgens de Turkse premier Ahmet Davutoglu zaten Koerdische PKK-strijders achter de aanslag, waarbij 37 mensen om het leven kwamen. Erdogan beloofde maandag ‘het terrorisme op de knieën te dwingen’.

Onafhankelijke journalistiek
De Turkse regering voert al langer een strijd tegen journalisten. Twee weken geleden werd het bestuur van de grootste krant van het land, Zaman, overgenomen door een toezichthouder van de overheid. De krant zou te kritisch berichten over Erdogan en banden onderhouden met zijn aartsrivaal Fethullah Gülen. De hoofdredacteur van Zaman noemde de overname ‘het einde van de Turkse rechtstaat’.

Vorig jaar werden tientallen websites, kranten en televisiestations overvallen door de Turkse politie, vaak onder het mom van ‘het beschermen van de openbare orde.’ Ook werd Twitter meermaals offline gehaald.

Emile Kossen (1992) is sinds september 2015 online redacteur bij Elsevier.:

TagsPKK Recep Tayyip Erdogan Zaman

‘Zaman berokkende zelf ook schade aan de persvrijheid’

Trouw 13.03.2016 De onder staatstoezicht gestelde grootste Turkse krant Zaman, eind vorige week, bracht de benarde situatie van de persvrijheid in Turkije wereldwijd weer in het middelpunt van de aandacht. Maar de Turkse media staan al veel langer onder grote druk. En de overname van Zaman vertelt niet het hele verhaal, meent Asli Tunc, professor mediastudies aan de Bilgi Universiteit in Istanbul.

De Gülenbeweging is zeker niet onschuldig, maar nu is het zelf het slachtoffer geworden.

“Zaman heeft zelf ongelooflijk veel schade berokkend aan de persvrijheid in Turkije”, zegt Tunc over de krant die gelieerd is aan de Gülenbeweging. De beweging van de islamitische prediker Fethullah Gülen trok tot voor kort samen met Erdogan en diens AKP-partij op tegen de gemeenschappelijke, veelal seculiere, vijanden. Tijdens het verstandshuwelijk leidde de beruchte Ergenekonprocessen, met Gülen-rechters, tot de gevangenschap van verschillende journalisten.

Totdat beide heren in 2013 gebrouilleerd raakten en Erdogan de machtsstrijd naar zijn hand zette.

“Ze zijn zeker niet onschuldig, maar nu zijn ze zelf het slachtoffer geworden”, zegt Tunc in haar werkkamer die uitkijkt over de Gouden Hoorn. Dat wil ze toch maar even gezegd hebben, voordat ze ingaat op de structurele factoren van de penibele situatie voor de media in Turkije.

Polarisatie
Een van de belangrijkste factoren is volgens Tunc de toenemende polarisatie in de samenleving, die met het opgelaaide conflict tussen het Turkse leger en de Koerdische PKK recent alleen maar groter is geworden.

Hoe kan je journalistiek bedrijven als je baas tegelijkertijd een oliebedrijf leidt dat goede banden met de regering moet hebben om opdrachten binnen te halen?

“Beide zijden manipuleren het verhaal naar believen”, meent Tunc die constateert dat in de mainstream media een grote angst bestaat om als pro-PKK gezien te worden.

“Iedere dag vallen er veel doden en dat moet belicht worden vanuit de officiële ideologie en het nationalistische standpunt van de regering. De consequentie is dat we niets horen van de burgers die in het zuidoosten van het land leven. Het is wij versus zij en vrede is een vies woord geworden.

“Voor journalisten van mainstream media is het onmogelijk vanuit een ander perspectief verslag te doen van de ontwikkelingen in het zuidoosten. “En zelfs al zouden ze dat doen dan zou het niet gepubliceerd worden. Je wordt geacht de regels van het mediabedrijf te volgen”, aldus Tunc die van mening is dat Koerdische media zich net zo zeer schuldig maken aan het preken voor eigen parochie: “We hebben niets geleerd van de jaren negentig.” Toen was de strijd tussen het Turkse leger en de PKK op zijn hoogtepunt.

Turkse mediabedrijven zijn vaak onderdeel van grote conglomeraten met belangen in andere sectoren. De relaties met de politiek hebben volgens Tunc bijgedragen aan de verwoesting van de journalistiek in Turkije. “Hoe kan je journalistiek bedrijven als je baas tegelijkertijd een oliebedrijf of een telecombedrijf leidt dat goede banden met de regering moet hebben om opdrachten binnen te halen?”, vraagt ze.

Vreedzame, gematigde journalistiek verkoopt niet. Je kan alleen meedoen als je bij het ene of bij het andere kamp hoort.

Propaganda
Het gevolg is dat de Turken propaganda voorgeschoteld krijgen in plaats van journalistiek. “We zien nauwelijks meer journalisten die de juiste vragen kunnen stellen. Neem de persconferenties of tv-interviews van tegenwoordig. Die zijn vaak volledig geënsceneerd. De propaganda machine werkt op een heel effectieve manier”, vervolgt Tunc.

Hoewel de onlineplatforms als paddestoelen uit de grond schieten is dat niet genoeg tegenwicht tegen de propaganda. “Turken zijn nog altijd erg op de televisie gericht. Ze geloven de opiniemakers die ze kennen, wat ze ook verkondigen. De alternatieve online media zijn niet bij machte het dominante discours te veranderen”, stelt Tunc.

Ze koestert dan ook weinig hoop op verbetering in de nabije toekomst. “Er is geen druk vanuit de EU vanwege de vluchtelingencrisis. En in Turkije zelf accepteren mensen de situatie vrij gemakkelijk zoals die is. Zo lang er geen financiële crisis is zal het onze tijd wel duren, is de mentaliteit. Helaas realiseert men zich niet hoe gevaarlijk de huidige trend is.”

Het handjevol journalisten dat, vaak op freelance basis, wel op een onafhankelijke manier verhalen probeert te vertellen wordt vrijwel direct beschuldigd van verraad. “Vreedzame, gematigde journalistiek verkoopt niet. Je kan alleen meedoen als je bij het ene of bij het andere kamp hoort”, concludeert Tunc.

Asli Tunc © Trouw.

Asli Tunc is sinds 2012 professor mediastudies aan de Bilgi Universiteit in Istanbul. Ze deed voor haar promotie in de Verenigde Staten onderzoek naar de rol van politieke cartoons in het democratiseringsproces van Turkije.

Verwant nieuws;

Meer over; Turkije Pers Recep Tayyip Erdogan Mensenrechten

Erdogan: besluit Hof tot vrijlating twee journalisten is stap tegen Turkije

VK 11.03.2016 De Turkse president Tayyip Erdogan heeft de uitspraak van het Constitutionele Hof die leidde tot de vrijlating van twee journalisten een stap tegen Turkije genoemd. ‘Ik hoop dat het Constitutionele Hof niet nogmaals iets doet dat haar bestaansrecht ter discussie zal stellen,’ aldus Erdogan in een toespraak vrijdag in de zuidwestelijke stad Burdur.

Eind februari oordeelde het Constitutionele Hof dat met de arrestatie van Can Dundar en Erdem Gul de rechten van de twee journalisten waren geschonden.

Dundar en Gul berichtten in 2014 over wapenleveranties door Turkije aan Syrische rebellen. Bij de berichtgeving werden ook foto’s afgedrukt waarop trucks te zien zijn, die zouden zijn volgeladen met wapens. Erdogan noemde dit vrijdag ‘een concreet voorbeeld van een van de grootste bedreigingen tegen Turkije in de laatste tijd’. Volgens de regering hebben de journalisten zich schuldig gemaakt aan het verlenen van steun aan terroristen en het schenden van de staatsveiligheid.

Druk op de media

Dundar en Gul zijn uitgegroeid tot symbolen van de toenemende onderdrukking van de media door de Turkse regering. Deze onderdrukking bereikte begin maart een nieuw hoogtepunt, toen de Turkse autoriteiten de grootste oppositiekrant Zaman overnamen. De Turkse premier Ahmet Davutoglu verdedigde de overname door te stellen: ‘Turkije heeft het recht te twijfelen aan diegenen die bijdragen aan een poging tot een coup tegen een gekozen regering, zij het op economische of journalistieke wijze.’

Sinds 2015 voert het Turkse regime de druk op de media op. Sindsdien zijn er tientallen politie-invallen bij kranten, weekbladen en televisiestations, waarbij journalisten zijn gearresteerd en gevangen gezet. Een aantal van hen zit nog steeds vast in afwachting van een aanklacht.

Erdogan: besluit Hof over vrijlating journalisten is stap tegen Turkije

De Turkse president Tayyip Erdogan heeft de uitspraak van het Constitutionele Hof die .

Trouw 11.03.2016 De Turkse president Tayyip Erdogan heeft de uitspraak van het Constitutionele Hof die leidde tot de vrijlating van twee journalisten een stap tegen Turkije genoemd. “Ik hoop dat het Constitutionele Hof niet nogmaals iets doet dat zijn bestaansrecht ter discussie zal stellen,” aldus Erdogan in een toespraak vandaag in de zuidwestelijke stad Burdur.

Eind februari oordeelde het Hof dat met de arrestatie van Can Dundar en Erdem Gul de rechten van de twee journalisten waren geschonden. Dundar en Gul werden in november opgepakt wegens het verspreiden van beeldmateriaal over de oorlog in Syrië. Erdogan noemde de vrijlating van de journalisten “een concreet voorbeeld van een van de grootste bedreigingen tegen Turkije de laatste tijd.” Op de beelden zou te zien zijn dat de Turkse geheime dienst in 2014 wapens hielp smokkelen naar Syrië.

Cumhuriyet schrijft geregeld kritisch over president Recep Tayyip Erdogan en diens regering. Juist omdat de krant zich onafhankelijk durft op te stellen tegenover de regering, kreeg ze vorig jaar nog de Persvrijheidsprijs van journalistenorganisatie Reporters Zonder Grenzen. Korte tijd later werden hoofdredacteur Dündar en de correspondent in Ankara, Gül, gearresteerd.

De twee journalisten zijn nog niet van de Turkse justitie af. Op 25 maart begint een proces tegen hen wegens spionage en het verspreiden van geheime informatie. Ze mogen het land niet uit en ze kunnen een levenslange gevangenisstraf krijgen.

Het gebeurt vaker dat de Turkse regering zich met journalisten bemoeit. Onlangs viel de Turkse politie het hoofdkantoor binnen van de Zaman, de grootste krant van Turkije. De hoofdredacteur van de regeringskritische Zaman werd ontslagen en de krant werd door de Turkse regering overgenomen.

Meer over;

Erdogan waarschuwt Constitutioneel Hof na vrijlating Turkse journalisten 

Dundar en Gul opgepakt wegens verspreiden van beeldmateriaal over oorlog in Syrië

NU 11.03.2016 De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft de uitspraak van het Consitutionele Hof die leidde tot de vrijlating van twee journalisten een stap tegen Turkije genoemd.

“Ik hoop dat het Constitutionele Hof niet nogmaals iets doet dat haar bestaansrecht ter discussie zal stellen”, aldus Erdogan in een toespraak vrijdag in de zuidwestelijke stad Burdur.

Eind februari oordeelde het Hof dat met de arrestatie van Can Dundar en Erdem Gul de rechten van de twee journalisten waren geschonden. Dundar en Gul werden in november opgepakt wegens het verspreiden van beeldmateriaal over de oorlog in Syrië.

Concreet voorbeeld

Erdogan noemde dit vrijdag “een concreet voorbeeld van een van de grootste bedreigingen tegen Turkije de laatste tijd”. Op de beelden zou te zien zijn dat de Turkse geheime dienst in 2014 wapens hielp smokkelen naar Syrië.

De twee journalisten zijn nog niet van de Turkse justitie af. Op 25 maart begint een proces tegen hen wegens spionage en het verspreiden van geheime informatie. Ze mogen het land niet uit en ze kunnen een levenslange gevangenisstraf krijgen.

 

Zie ook: Achtergrond: ‘Turkije is hard op weg naar een autocratie’

Lees meer over: Turkije

Gerelateerde artikelen

Turkse journalist krijgt bijna twee jaar cel voor beledigen Erdogan 

Turkse overheid neemt kritische krant over  

Erdogan: stap tegen Turkije

Telegraaf 11.03.2016 De Turkse president Tayyip Erdogan heeft de uitspraak van het Consitutionele Hof die leidde tot de vrijlating van twee journalisten een stap tegen Turkije genoemd. ,,Ik hoop dat het Constitutionele Hof niet nogmaals iets doet dat haar bestaansrecht ter discussie zal stellen,’’ aldus Erdogan in een toespraak vrijdag in de zuidwestelijke stad Burdur.

Eind februari oordeelde het Constitutionele Hof dat met de arrestatie van Can Dundar en Erdem Gul de rechten van de twee journalisten waren geschonden. Dundar en Gul werden in november opgepakt wegens het verspreiden van beeldmateriaal over de oorlog in Syrië. Erdogan noemde dit vrijdag ,,een concreet voorbeeld van een van de grootste bedreigingen tegen Turkije in de laatste tijd.” Op de beelden zou te zien zijn dat de Turkse geheime dienst in 2014 wapens hielp smokkelen naar Syrië.

De twee journalisten zijn nog niet van de Turkse justitie af. Op 25 maart begint een proces tegen hen wegens spionage en het verspreiden van geheime informatie. Ze mogen het land niet uit en ze kunnen een levenslange gevangenisstraf krijgen.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

Erdogan heeft Gülen verbrijzeld

VK 10.03.2016 Erdogan heeft zijn vroegere maatje Fethullah Gülen definitief van het politieke toneel verwijderd.

Het regime van president Erdogan heeft Zaman, ‘de Tijd’, een van de grootste Turkse kranten, in een juridische coup verbrijzeld. Het is het einde van de vrijheid van meningsuiting in Turkije. Dat is tragisch. Het is ook een van de laatste fases van de strijd om de macht tussen twee islamitische groeperingen in Turkije. De reacties op het dictatoriale ingrijpen zijn gekleurd door emoties: journalisten zijn slachtoffers. Slachtoffers zijn zielig en worden als inherent-goed beschouwd; voor slachtoffers behoor je op de bres te staan. Maar wat als de slachtoffer-journalisten bepaald geen vaandeldragers waren van de persvrijheid?

Zaman behoorde tot het wereldwijde netwerk van bedrijven, onderwijsinstellingen en banken van de islamitische broederschap van Fethullah Gülen. Ook in Nederland is de beweging actief. Zelf verblijft Gülen met zijn entourage in de VS, waarheen hij in de jaren negentig vluchtte. Zijn doel is altijd geweest om de Turkse staat van binnenuit te her-islamiseren. Daartoe is hij decennia geleden begonnen met het oprichten van scholen waar goed onderwijs werd gegeven. Gülen moedigde zijn volgelingen aan geen geld te steken in nieuwe moskeeën maar in nieuwe scholen en studentenflats. Jongens en meisjes woonden er gratis. Daar werden ze geschoold in de beginselen van de broederschap en werd hun een islamitische gedachtengang bijgebracht.

Pure macht

Betsy Udink is de auteur van Meisjes van Atatürk, zonen van de sultan (uitg. Atlas Contact). ©

Gülenisten waren lange tijd als riet dat met de wind meewaait. Gülen sprak zich nooit uit tegen het toen nog geldende verbod op het dragen van hoofddoeken op school of in andere overheidsinstellingen. Belangrijker dan ideologische strijd vond hij de scholing van ‘Gouden Generaties’. Gülenisten toonden zich goede ambtenaren en werkten zich op in het onderwijs en bij justitie en politie, met name in de inlichtingendiensten, tot ze daar in de hoogste functies zaten.

Erdogan en zijn AKP behoren tot een andere islamitische broederschap. Zijn ideaal van een groots, islamitisch Turkije, een wereldmacht, verschilt nauwelijks van het Turkse ideaal van Gülen. Maar beiden willen alleenheerser zijn en alle macht concentreren in de handen van hun volgelingen. Aanvankelijk gingen Erdogan en Gülen een tactische alliantie aan om samen een einde te maken aan de macht van de militairen en orthodoxe kemalisten die hen altijd hadden vervolgd.

De gülenisten in het staatsapparaat en in de media droegen het zotste bewijsmateriaal aan in de meest absurde rechtszaak in de Turkse geschiedenis: ‘Ergenekon’, een ‘bende’ die tot doel had de islamitische regering van Erdogan omver te gooien en de gülenisten monddood te maken. Dag in dag uit, jarenlang, publiceerde Zaman zonder wederhoor de onwaarschijnlijkste plotscenario’s. Eén voorbeeld uit de idiote reeks beschuldigingen: oprichter van de Koerdische onafhankelijkheidsbeweging PKK was niet Abdullah Öcalan geweest maar ultranationalistische Turkse militairen. De militairen zouden het Turkse volk willen onderwerpen door angst te zaaien voor Koerdische terroristen.

‘Ondemocratisch’

De Turkse oproerpolitie deed op 5 maart een inval bij de krant Zaman. Gülen-aanhangers werden weggestuurd. © ANP

Honderden militairen, ambtenaren en journalisten werden in de gevangenis gezet omdat ze lid van Ergenekon waren. Wat ze gemeen hadden was kritiek op Gülen. Vijf jaar geleden waren de rechtszaken tegen de journalisten Nedim Sener en Ahmet Sik ook in Nederland groot nieuws. Nu emoties over de aanval op Zaman ons overmand hebben, zijn we dat vergeten. De redactie van Zaman die nu huilt over het monddood maken van journalisten in Turkije, heeft zelf precies hetzelfde gedaan met anti-Gülenjournalisten, academici en soldaten.

Afgaande op de laakbare bewijsvoering in de megaprocessen ging het de gülenisten niet om vervanging van het militaire despotisme door democratie, maar om pure macht. Het was onvermijdelijk dat de twee overwinnaars, Erdogan en Gülen, vervolgens de strijd met elkaar aangingen. Het begon met de aankondiging van Erdogan, toen nog premier, dat hij zich als president van Turkije zou laten verkiezen en daarna de grondwet zodanig veranderen dat hij alleenheerser werd. Zaman stond vol artikelen over hoe ‘ondemocratisch’ Erdogans greep naar de macht was. In werkelijkheid fungeerde Zaman als dekmantel voor Gülens aspiraties: mede-eigenaar van de staat worden en het vetorecht over regeringsbesluiten verkrijgen.

In de vuile oorlog die volgde, ontnam Erdogan Gülen zijn financiële middelen: zijn banken en bedrijven van aanhangers werden leeggezogen, leerlingen van de Gülen-onderwijsinstellingen werden niet meer aangenomen in overheidsbanen. De laatste grote slag van de gülenisten was de arrestatie van verschillende ministers van Erdogan op verdenking van corruptie. In de weken daarop publiceer-de Zaman telefoongesprekken van hooggeplaatste Turken waarin zij zich schuldig leken te maken aan misdaden. Ook gesprekken van Erdogan met zijn zoon Bilal kwamen in de pers.

Islamitische republiek

Maar toen de gülenisten bij justitie en politie op het punt stonden Erdogans naaste familie te arresteren, was de president hen net voor. Hij plaatste duizenden rechters, aanklagers, politiemensen over naar obscure delen van het land, anderen liet hij ontslaan of arresteren. Erdogan gaf alle veroordeelden in de Ergenekon-processen hun vrijheid terug. ‘Ergenekon heeft nooit bestaan’, gaf de president toe.

Decennialang bereidde Gülen de overname van de Turkse staat voor om er een islamitische republiek van te maken, maar hij heeft het onderspit gedolven. Die islamitische republiek is er wel gekomen maar het is de islamitische republiek van Erdogan. De Gülen Broederschap is in eigen land, Turkije, verslagen. In het buitenland leeft ze nog voort met onder meer de Nederlandse editie van Zaman.

En de militairen die lange tijd een toontje lager moesten zingen door toedoen van gülenisten zijn terug in het politieke landschap van Turkije.

Turkse journalist krijgt bijna twee jaar cel voor beledigen Erdogan

NU 09.03.2016 Een journalist van de linkse Turkse krant Birgun is woensdag veroordeeld tot 21 maanden cel voor het beledigen van president Recep Tayyip Erdogan.

De journalist was aangehouden vanwege een onderzoek naar een artikel dat hij had geschreven over een mogelijk corruptieschandaal waar Erdogan bij betrokken zou zijn.

De rechtbank veroordeelde hem volgens persbureau DPA echter voor de verdediging die de verdachte had geschreven. Zijn verklaring bevatte een acrostichon: de eerste letters van elke regel vormden de boodschap ‘Erdogan dief’. Dat vond de rechtbank voldoende reden om de schrijver te veroordelen.

De krant is in beroep gegaan tegen de veroordeling. In totaal zijn sinds de verkiezing van Erdogan in 2014 al meer dan 1.800 mensen aangeklaagd voor belediging van de president.

Toezichthouders

Het is niet het eerste incident met Turkse media deze week. Vrijdag kreeg de kritische krant Zaman een toezichthouder van de overheid. De hele redactie werd ontslagen en sinds zondag schrijft de krant alleen nog positieve verhalen over de president. Ook bij het Turkse persbureau Cihan werd maandag zo’n toezichthouder aangesteld.

De overname van Zaman leidde dit weekend tot flinke protesten in Istanbul. Vele duizenden mensen gingen de straat op. De politie greep hard in met traangas, waterkanonnen en rubberen kogels.

 http://media.nu.nl/m/h8ix9uia9wfi_std320.jpg

Zie ook: Achtergrond: ‘Turkije is hard op weg naar een autocratie’

Lees meer over: Turkije Recep Tayyip Erdogan

Gerelateerde artikelen;

Arrestaties in Turkije om ‘terreurpropaganda’ 

Turkije moet van VN vrijheid van meningsuiting respecteren 

Turkije stelt ook bewindvoerder aan bij persbureau Cihan 

Premier Turkije niet eens met kritiek Europa na inval bij krant  

Ook persbureau Cihan gekaapt: waarom doet Erdogan dat?

Elsevier 08.03.2016 Ook bij persbureau Cihan staat dinsdag een bewindvoerder van de Turkse overheid aan het roer. Het persbureau is nauw verbonden met Zaman, de grote oppositiekrant die vrijdag ten prooi viel aan de autocratische machthebbers in Ankara.

Naar alle waarschijnlijkheid zit de Turkse president Recep Tayyip Erdogan achter de beslissing, uit boosheid over de kritiek op hem van deze media. De toezichthouders zijn dezelfden als bij Zaman.

Heel andere koers

Dat deze laatstgenoemde krant na de machtsovername een heel andere koers vaart, blijkt wel uit de voorpagina van afgelopen zondag. Toen stond er prompt een foto van Erdogan, met daarnaast lof voor een groot infrastructureel project – waar de Turkse president traditiegetrouw goede sier mee maakt.

De Nederlandse publicatie Zaman Vandaag zal gewoon blijven opereren zoals het altijd doet. De krant komt deze week met een speciale editie die gewijd is aan de persvrijheid. Turkije is van een andere orde. ‘Stapje voor stapje wordt persvrijheid afgebroken

Maar de kritiek op de regering, die nu tot het verleden lijkt te behoren, heeft nog een dieper liggende oorzaak: het conflict tussen Erdogan en zijn aartsvijand, de 74-jarige Fethullah Gülen. Deze invloedrijke moslimgeestelijke was ooit medestander van Erdogan.

Staatsgreep

Gülen, die sinds 1997 in de Verenigde Staten woont, was met zijn miljoenen aanhangers in Turkije een belangrijke ondersteunende factor voor de macht van Erdogan en zijn AK-partij – alweer veertien jaar aan de leiding in Turkije. Maar intussen liggen beide mannen dus met elkaar in de clinch.

Gülen heeft aanhangers over de hele wereld, die hem zien als verbinder, als een bruggenbouwer. Hij heeft eigen scholen, steunt tal van instellingen en bedrijven. Maar hierin schuilt volgens Erdogan juist het gevaar: hij verdenkt Gülen ervan zijn invloed aan te wenden om een staatsgreep te plegen.

Volgens de president infiltreren duizenden aanhangers in het rechtssysteem, binnen de politie en dus in diverse media. Gülen wordt er tevens van verdacht terroristische activiteiten te ontplooien, en is daarvoor aangeklaagd. Critici zien Gülen en zijn aanhangers als een sekte.

Beknotting

De laatste ontwikkelingen in Turkije leiden tot flink protest. Van boze burgers – die zowat het hele weekeinde de straat opgingen – tot en met diverse EU-leiders. Die waren maandag bijeen in Brussel om, samen met de Turkse premier Ahmet Davutoglu, een oplossing voor de migratiecrisis te verzinnen.

Maar de beknotting van de persvrijheid staat een hervatting van de onderhandelingen over Turkse toetreding tot de EU niet in de weg. En inmiddels ligt er ook een principeakkoord over de migratiecrisis op tafel.

Commentaar

Syp Wynia: ‘EU betaalt hoge prijs in Turks asielvoorstel

Delen

Tom Reijner (1986) werkt sinds augustus 2013 op de webredactie

Tags; recep tayyip erdogan zaman cihan turkije ankara

VN: Turkije moet recht op meningsuiting respecteren

VK 08.03.2016 Turkije moet de vrijheid van meningsuiting respecteren. Kritische geluiden moeten namelijk de ruimte krijgen, vindt de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon. Hij reageerde daarmee op de staatsovername van de Turkse krant Zaman.

Ban Ki-moon. © EPA

‘Een levendige democratie en economie en sociale ontwikkeling zijn afhankelijke van vreedzame meningen, zelfs als ze kritisch zijn’, aldus Ban Ki-moon maandag.

Zaman werd vrijdag onder toezicht gesteld. Maandag gebeurde hetzelfde met het persbureau Cihan. Beide vallen onder het mediaconcern Feza Gazetecilik, dat dichtbij de hervormingsgezinde islamitische geestelijke Fethullah Gülen staat. Hij was ooit een belangrijke bondgenoot van de huidige president Recep Tayyip Erdogan. De twee zijn sinds 2013 bittere rivalen. Gülen woont in ballingschap in de Verenigde Staten. Volgens de regering van Erdogan is de Gülen-beweging terroristisch.

De dag nadat Zaman werd overgenomen door de staat, publiceerde de krant positieve verhalen over premier Erdogan.

Censuur
Ook media die niets met Gülen te maken hebben, ondervinden censuur en vervolging. Onafhankelijke tv-zender IMC werd vorige week uit de lucht gehaald, vanwege de manier waarop werd bericht over de Koerden. In Oost-Turkije voert de regering oorlog tegen de Koerden.

Later deze maand staat de hoofdredacteur van linkse krant Cumhuriyet samen met een collega terecht. Beide worden verdacht van hulp aan een terroristische organisatie.

VN: Turkije moet recht op meningsuiting respecteren

Trouw 08.03.2016 Turkije moet de vrijheid van meningsuiting respecteren. Kritische geluiden moeten namelijk de ruimte krijgen, vindt de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon. Hij reageerde daarmee op de staatsovername van de Turkse krant Zaman.

© epa.

Ban Ki-moon.

‘Een levendige democratie en economie en sociale ontwikkeling zijn afhankelijke van vreedzame meningen, zelfs als ze kritisch zijn’, aldus Ban Ki-moon maandag.

Zaman werd vrijdag onder toezicht gesteld. Maandag gebeurde hetzelfde met het persbureau Cihan. Beide vallen onder het mediaconcern Feza Gazetecilik, dat dichtbij de hervormingsgezinde islamitische geestelijke Fethullah Gülen staat. Hij was ooit een belangrijke bondgenoot van de huidige president Recep Tayyip Erdogan. De twee zijn sinds 2013 bittere rivalen. Gülen woont in ballingschap in de Verenigde Staten. Volgens de regering van Erdogan is de Gülen-beweging terroristisch.

De dag nadat Zaman werd overgenomen door de staat, publiceerde de krant positieve verhalen over premier Erdogan.

Censuur
Ook media die niets met Gülen te maken hebben, ondervinden censuur en vervolging. Onafhankelijke tv-zender IMC werd vorige week uit de lucht gehaald, vanwege de manier waarop werd bericht over de Koerden. In Oost-Turkije voert de regering oorlog tegen de Koerden.

Later deze maand staat de hoofdredacteur van linkse krant Cumhuriyet samen met een collega terecht. Beide worden verdacht van hulp aan een terroristische organisatie.

Turkije moet van VN vrijheid van meningsuiting respecteren

NU 08.03.2016 Turkije moet de vrijheid van meningsuiting respecteren. Kritische geluiden moeten namelijk de ruimte krijgen, vindt de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon. Ban reageerde daarmee op de staatsovername van de Turkse krant Zaman.

“Een levendige democratie en economie en sociale ontwikkeling zijn afhankelijke van vreedzame meningen, zelfs als ze kritisch zijn”, aldus de secretaris-generaal maandag.

De Turkse premier Ahmet Davutoglu kwam in de nacht maandag op dinsdag tegen de kritiek in het verweer. “De vrijheid van meningsuiting is onze gemeenschappelijke waarde. Het was en is beschermd in Turkije”, zei hij na afloop van een topoverleg over een gezamenlijke aanpak van de migratieproblematiek met de 28 leiders van de EU-landen in Brussel. Veel regeringsleiders spraken tijdens de top hun zorg uit over de Turkse persvrijheid.

Zaman werd vrijdag onder toezicht gesteld. Maandag gebeurde hetzelfde met het persbureau Cihan. Beide vallen onder het mediaconcern Feza Gazetecilik, dat dichtbij de hervormingsgezinde islamitische geestelijke Fethullah Gülen staat. Hij was ooit een belangrijke bondgenoot van de huidige president Recep Tayyip Erdogan. De twee zijn sinds 2013 bittere rivalen.

Zie ook: Achtergrond: ‘Turkije is hard op weg naar een autocratie’

Lees meer over: Turkije VN

VN: Turkije moet recht op meningsuiting respecteren

AD 08.03.2016 Turkije moet de vrijheid van meningsuiting respecteren. Kritische geluiden moeten namelijk de ruimte krijgen, vindt de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon. Hij reageerde daarmee op de staatsovername van de Turkse krant Zaman.

Ban Ki-moon. © epa.

‘Een levendige democratie en economie en sociale ontwikkeling zijn afhankelijke van vreedzame meningen, zelfs als ze kritisch zijn’, aldus Ban Ki-moon maandag.

Zaman werd vrijdag onder toezicht gesteld. Maandag gebeurde hetzelfde met het persbureau Cihan. Beide vallen onder het mediaconcern Feza Gazetecilik, dat dichtbij de hervormingsgezinde islamitische geestelijke Fethullah Gülen staat. Hij was ooit een belangrijke bondgenoot van de huidige president Recep Tayyip Erdogan. De twee zijn sinds 2013 bittere rivalen. Gülen woont in ballingschap in de Verenigde Staten. Volgens de regering van Erdogan is de Gülen-beweging terroristisch.

De dag nadat Zaman werd overgenomen door de staat, publiceerde de krant positieve verhalen over premier Erdogan.

Censuur
Ook media die niets met Gülen te maken hebben, ondervinden censuur en vervolging. Onafhankelijke tv-zender IMC werd vorige week uit de lucht gehaald, vanwege de manier waarop werd bericht over de Koerden. In Oost-Turkije voert de regering oorlog tegen de Koerden.

Later deze maand staat de hoofdredacteur van linkse krant Cumhuriyet samen met een collega terecht. Beide worden verdacht van hulp aan een terroristische organisatie.

Weer Turks medium onder staatstoezicht geplaatst

VK 07.03.2016 Na de krant Zaman heeft een Turkse rechter het persbureau Cihan onder staatstoezicht geplaatst. Cihan en Zaman vallen onder hetzelfde mediaconcern, Feza Gazetecilik.

Zaman Vandaag

Zaman Vandaag, de Nederlandse editie van de monddood gemaakte Turkse krant, zal in de toekomst misschien onder een andere naam verschijnen. ‘Als wij worden geassocieerd met een staatskrant, dan heeft dat zeker nadelen’, zegt hoofdredacteur Mehmet Cerit in de Nieuwsbreak.

De breideling van onder andere Zaman wordt algemeen gezien als onderdeel van de door Ankara gevoerde campagne tegen de zogeheten Gülen-beweging, waarvan Zaman het huisorgaan was. Die beweging wordt door de regering van Erdogan gezien als terroristisch. Geestelijk leider Fethullah Gülen, die in ballingschap leeft in Pennsylvania (Verenigde Staten), zou via volgelingen in politie, justitie en media de regering hebben willen omverwerpen.

Ook andere, niet Gülen-gelieerde media krijgen te maken met censuur en arrestaties. Vorige week werd de onafhankelijke tv-zender IMC uit de lucht gehaald, naar aanleiding van zijn berichtgeving over de Koerden. Later deze maand staat hoofdredacteur Can Dündar van de linkse krant Cumhuriyet met een collega terecht op verdenking van hulp aan een terroristische organisatie.

Erdogan is al drie jaar bezig de vrije pers monddood te maken, zei Turkijekenner Erik-Jan Zurcher van de Universiteit Leiden eerder in de Volkskrant. ‘Er zijn nauwelijks meer kritische media over. Alleen Cumhuriyet, maar dat is klein en vrij elitair. De grote massabladen passen zelfcensuur toe.’ Bij grote aanslagen, zoals recent in Ankara, heeft Erdogan met succes een mediastilte afgedwongen. Uit Oost-Turkije, waar de regering oorlog voert tegen de Koerden, mag niet worden bericht.

Turkije stelt ook bewindvoerder aan bij persbureau Cihan

NU 07.03.2016 Een rechtbank in Istanbul heeft maandag besloten dat ook bij het Turkse persbureau Cihan een toezichthouder van de overheid wordt aangesteld.

Het persbureau wordt, net als de krant Zaman, gelieerd aan de geestelijke Gülen, een van de grote tegenstanders van president Erdogan. Bij Zaman, dat zich regelmatig kritisch uitlaat over Erdogan, werd door de rechtbank vrijdag ook een toezichthouder aangesteld.

Dit leidde vrijdag, zaterdag en zondag tot grote demonstraties bij de redactie. De oproerpolitie greep hard in met traangas, waterkanonnen en rubberen kogels. De hoofdredacteur en redactie werden zaterdag ontslagen. In de krant stonden zondag alleen nog maar lovende artikelen over Erdogan.

Dezelfde toezichthouders die bij Zaman zijn aangesteld, gaan nu ook de scepter zwaaien bij Cihan.

Zie ook: Achtergrond: ‘Turkije is hard op weg naar een autocratie’

Lees meer over: Turkije Cihan

Gerelateerde artikelen;

Premier Turkije niet eens met kritiek Europa na inval bij krant  

Turkse krant Zaman na ontslag hoofdredacteur lovend over Erdogan  

Hoofdredacteur kritische Turkse krant ontslagen  

Kritiek inval krant weggesust

Telegraaf 07.03.2016 De Turkse premier Ahmet Davutoglu trekt zich niets aan van Europese kritiek op de inval bij de Turkse oppositiekrant Zaman. De voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, noemde de politieactie ,,een klap voor de persvrijheid”, maar daar is Davutoglu het niet mee eens, aldus de parlementsvoorzitter.

Nu een bewindvoerder van de overheid de leiding heeft gekregen over Zaman is de grootste krant van Turkije regeringsgezind geworden.

,,De vrijheid van de pers, ook als die kritisch is, is een ononderhandelbaar element van de Europese identiteit’’, zei Schulz na een gesprek met de Turkse premier in Brussel voorafgaand aan de EU-top over migratie. ,,Een rechtszaak kan niet leiden tot een politieactie tegen een onafhankelijke krant.’’

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault noemde de overname van Zaman maandagochtend ,,onacceptabel.”

Ook over de harde aanpak van het Turkse leger tegen de Koerdische minderheid kwamen Schulz en Davutoglu tijdens een ,,open discussie’’ niet nader tot elkaar.

Gerelateerde artikelen;

06-03: Zaman nu lovend over Erdogan

Premier Turkije niet eens met kritiek Europa na inval bij krant

NU 07.03.2016 De Turkse premier Ahmet Davutoglu trekt zich niets aan van Europese kritiek op de inval bij de Turkse oppositiekrant Zaman.

De voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, noemde de politieactie ”een klap voor de persvrijheid”, maar daar is Davutoglu het niet mee eens, aldus de parlementsvoorzitter.

Nu een bewindvoerder van de overheid de leiding heeft gekregen over Zaman is de grootste krant van Turkije regeringsgezind geworden.

”De vrijheid van de pers, ook als die kritisch is, is een ononderhandelbaar element van de Europese identiteit’’, zei Schulz na een gesprek met de Turkse premier in Brussel voorafgaand aan de EU-top over migratie. ”Een rechtszaak kan niet leiden tot een politieactie tegen een onafhankelijke krant.’’

Onacceptabel

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault noemde de overname van Zaman maandagochtend ”onacceptabel”.

Ook over de harde aanpak van het Turkse leger tegen de Koerdische minderheid kwamen Schulz en Davutoglu tijdens een ”open discussie’’ niet nader tot elkaar.

 http://media.nu.nl/m/h8ix9uia9wfi_std320.jpg

Zie ook: Achtergrond: ‘Turkije is hard op weg naar een autocratie’

Lees meer over: Turkije Zaman

Gerelateerde artikelen;

Turkse krant Zaman na ontslag hoofdredacteur lovend over Erdogan  

Hoofdredacteur kritische Turkse krant ontslagen  

Turkse overheid neemt kritische krant over  

‘Stapje voor stapje wordt persvrijheid in Turkije afgebroken’

Elsevier 07.03.2016 De Nederlandse publicatie Zaman Vandaag zal gewoon blijven opereren zoals het altijd doet. De krant komt deze week met een speciale editie die gewijd is aan de persvrijheid.

Het Nederlandstalige Zaman Vandaag en Turkstalige Zaman Hollanda vallen onder Time Media Group, een onafhankelijk mediabedrijf en staat apart van de Turkse publicatie Zaman. De overname door de regering van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan van de krant Zaman heeft dus geen invloed op de berichtgeving van Zaman Vandaag.

Wel hebben de kranten een inhoudelijke band: ze wisselen onderling kosteloos content met elkaar uit. ‘Sinds afgelopen zaterdag dus niet meer,’ zegt hoofdredacteur Mehmet Cerit tegen Elsevier.nl. ‘Het computersysteem van Zaman in Turkije ligt nog altijd plat’.

Het is de bedoeling dat de uitwisseling van content ook gewoon doorgaat als het systeem weer up and running is. Zaman Vandaag brengt deze week een speciale editie over persvrijheid uit.

Lees ook

‘Geen scheidsrechter spelen als het gaat om mensenrechten’

Hinderen

De hoofdredacteur vindt de situatie in Turkije zorgelijk maar zegt dat zijn krant, die hij nadrukkelijk bestempelt als ‘gematigd en progressief islamitisch’, zich er niet door laat beïnvloeden.  ‘Een van onze redacteuren grapte zaterdag: ‘Vallen wij nu ook onder Erdogan?’ Dat is dus niet het geval,’ aldus Cerit, die het aantal abonnementen op zijn krant ziet stijgen na de berichtgeving over de staatsovername.

Mehmet Cerit ‎@Ceritm

Elk nadeel heb z’n voordeel! We krijgen aanmeldingen voor nieuwe abonnementen uit solidariteit. Dank voor jullie steun. #Zaman #Turkije 10:04 AM – 7 Mar 2016

De Erdogan-kritische krant Zaman werd vrijdagavond de facto overgenomen door de Turkse regering. De rechter in Istanbul besloot een toezichthouder van de overheid in te stellen bij de krant, die sinds de overname zeer opzichtig van toon gewisseld is. Een dag later werd de hoofdredacteur van de krant Abdulhamit Bilici ontslagen.

Redacteuren van Zaman klaagden zaterdag dat ze werden gehinderd in hun werk omdat ze het computersysteem van de krant niet meer in konden. Ook zouden oude wachtwoorden niet meer werken en was de internetverbinding afgesloten.

De nieuwe editie van de Turkse Zaman, waar op de voorpagina een foto van Erdogan prijkt, werd wel gewoon gemaakt door (een deel van de) reguliere redactie van de krant. Een deel van de redactie heeft een nieuwe krant opgezet Yarina Bakis, om de kritische toon van de krant te kunnen voortzetten.

Today’s Zaman, de Engelstalige versie van de krant, heeft ook een nieuw dagblad in het leven geroepen. Op het oude Twitter account van de krant is te lezen: ‘deze publicatie is gekaapt door de Turkse overheid’, met een verwijzing naar het account van de nieuwe krant Turkish Minute.

Today’s Zaman ‎@todayszamancom

This newspaper has been seized by the Turkish government. Follow @TurkishMinuteTM.

10:25 AM – 6 Mar 2016

Durven

Cerit zegt dat de redactie de overname al maanden zag aankomen. ‘Voor ons was het geen kwestie van of de krant zou worden overgenomen, maar wanneer’. De Turkse overheid zou zo proberen om stukje bij beetje de persvrijheid in het land af te brokkelen.

‘Het zal ook bij de andere regeringskritische kranten gebeuren,’ zegt Cerit. Volgens hem is het bijvoorbeeld al te zien bij de krantHurriyet, een links-liberale seculiere krant, die zich de laatste tijd opvallend stilhoudt over de persvrijheid in het land en Erdogan. ‘Ze durven er gewoon niet over te schrijven’.

‘Staatsveiligheid’

Zondag schreef een pro-Erdogan columnist dat de linkse, seculiere krant Cumhuriyet de volgende moet zijn. De krant levert vaak openlijk kritiek op het regime van Erdogan en zijn islamitische AK-partij.

Eerder werd de voormalige hoofdredacteur van de krant Can Dundar, al opgepakt vanwege de publicatie van beelden van Turkse wapenleveranties aan rebellen in Syrië, die vermoedelijk uiteindelijk bij terreurbeweging Islamitische Staat (IS) zijn terechtgekomen. Dundar staat terecht voor ‘misdaden tegen de overheid’ en ‘het lekken van informatie die de staatsveiligheid in gevaar kan brengen’. Het Openbaar Ministerie heeft levenslang tegen hem geëist.Delen

Elif Isitman (1987) is sinds oktober 2014 online redacteur bij Elsevier.

Tags; zaman mehmet cerit recep tayyip erdogan turkije persvrijheid media

Turkije trapt tegen zere been EU

Telegraaf 07.03.2016 De Turkse premier Davutoglu vindt dat de top van vandaag niet alleen over de vluchtelingen moet gaan, “wij willen ook lid worden van de EU”, zo zei hij aan het begin van de top.

Dat was tegen het zere been van de president van het Europarlement, Martin Schulz. Die vindt dat Turkije eerst de mensenrechten en de persvrijheid moet respecteren voordat er over toetreding kan worden gepraat. Onlangs muilkorfde de Turkse regering een kritische oppositiekrant, Zaman geheten.

Volgens de Turkse premier zijn Turkije en de EU onmisbaar voor elkaar, niet alleen om de stroom vluchtelingen een halt toe te roepen. Hij verwacht ook steun van de EU wat betreft de harde opstelling van de Turken in het Syrische conflict aan het adres van de Koerden en de regering Assad.

Turkije moet alle vluchtelingen op eigen bodem op gaan vangen en krijgt daar drie miljard voor. Volgens de Duitse eurocommissaris Oettinger is dat te weinig en ligt zeven miljard eerder in de rede.

Visumvrij reizen en asielzoekers

Naast geld wil Turkije ook versneld visumvrij reizen voor Turken in Europa. Ook zou de EU Syrische vluchtelingen uit Turkije moeten opnemen. Dat zijn echter allemaal nog bruggen te ver, die de EU pas over wil als Turkije heeft bewezen in staat te zijn de stroom daadwerkelijk te stoppen. De Turkse premier Davutoglu liet daarop meteen al weten dat het een illusie is om de denken die die stroom in een paar dagen tot nu kan worden teruggebracht. Alles bij elkaar leek het optimisme van de laatste dagen, ook bij premier Rutte, wat te vervliegen. De onderhandelingen worden moeilijker dan gevreesd.

Dit kan u ook interesseren;

De Turkse premier heeft nieuwe ideeën voor…

 

 

Overval op oppositiekrant werpt schaduw over EU-Turkijetop

VK 06.03.2016 Onverwacht is het niet, omstreden is het wel. Met de regeringsovername van één van de laatste regeringskritische kranten, Zaman, komt de vrije pers in Turkije, voor zover daar nog sprake van was, nog verder in het gedrang.

Vrijdag gelastte de rechter de onder bewind plaatsing van het concern Zaman, waartoe naast het vlaggenschip ook de Engelstalige krant Today Zaman en persbureau Cihan behoren. De timing van het vonnis, drie dagen voor de cruciale EU-Turkijetop, zal Brussel de nodige kopzorgen hebben bezorgd. De Europese regeringsleiders willen maandag juist zaken doen met de regering van president Erdogan in het vluchtelingenvraagstuk, en zullen alle tijd die opgaat aan het bespreken van gecensureerde journalisten als verloren beschouwen.

Voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz zegde toe de sluiting van Turkijes grootste krant (oplage 650 duizend) maandag te bespreken met de Turkse premier Ahmet Davutoglu, maar de verwachting is dat het vluchtelingenvraagstuk zal prevaleren. Turkijerapporteur namens het Europees Parlement Kati Piri (PvdA): ‘Ik vermoed dat het weinig invloed zal hebben.’

Vrijdag rond middernacht forceerde de politie de deur van de redactie, waarna die onder protest werd overgenomen. Hoofdredacteur Abdülhamit Bilici werd ontslagen. Zondag al werd de eerste regeringsvriendelijke editie van Zaman verspreid, met op de voorpagina een breed glimlachende Erdogan. In Istanbul togen enkele duizenden Turken dit weekend naar de redactie, scanderend dat de vrije pers zich niet liet beknotten. De oproerpolitie antwoordde met traangas, waterkanonnen en rubberen kogels.

Gülen-beweging

Fethullah Gülen. © EPA

De breideling van Zaman wordt algemeen gezien als onderdeel van de door Ankara gevoerde campagne tegen de zogeheten Gülen-beweging, waarvan Zaman het huisorgaan was. Die beweging wordt door de regering van Erdogan gezien als terroristisch. Geestelijk leider Fethullah Gülen, die in ballingschap leeft in Pennsylvania (Verenigde Staten), zou via volgelingen in politie, justitie en media de regering hebben willen omverwerpen.

Ook andere, niet Gülen-gelieerde media krijgen te maken met censuur en arrestaties. Vorige week werd de onafhankelijke tv-zender IMC uit de lucht gehaald, naar aanleiding van zijn berichtgeving over de Koerden. Later deze maand staat hoofdredacteur Can Dündar van de nationalistische krant Cumhuriyet met een collega terecht op verdenking van hulp aan een terroristische organisatie.

Mediastilte

Er zijn nauwelijks meer kritische media over. De grote massabladen passen zelfcensuur toe, aldus Erik-Jan Zurcher, Turkijekenner van de Universiteit Leiden…

Erdogan is al drie jaar bezig de vrije pers monddood te maken, zegt Turkijekenner Erik-Jan Zurcher van de Universiteit Leiden, en de overname van Zaman is daarin een logische stap. ‘Er zijn nauwelijks meer kritische media over. Alleen Cumhuriyet, maar dat is klein en vrij elitair. De grote massabladen passen zelfcensuur toe.’ Bij grote aanslagen, zoals recent in Ankara, heeft Erdogan met succes een mediastilte afgedwongen. Uit Oost-Turkije, waar de regering oorlog voert tegen de Koerden, mag niet worden bericht.

Verenigen zal dit vonnis de oppositie niet, aldus Zurcher, eerder het omgekeerde. Zaman en de Gülen-beweging hebben Erdogan in diens vroege jaren gesteund, zegt hij, en dat is de rest van de oppositie niet vergeten. ‘Ze waren de jachthonden van Erdogan. Dus nu hun krant wordt overgenomen, gaan veel oppositieleden zich daar niet druk over maken.’

Turkse oppositiekrant krant Zaman is nu lovend over Erdogan

Trouw 06.03.2016 De overname van de Turkse krant Zaman door de regering heeft duidelijk zijn weerslag op de inhoud. Het dagblad gold tot twee dagen geleden als kritisch op het beleid van president Recep Tayyip Erdogan. Nu een bewindvoerder van de overheid de leiding heeft gekregen, is daar niets van over.

Op de voorpagina van de Zaman stonden vanochtend twee verhalen over de president: een over zijn plannen voor een grote receptie tijdens Internationale Vrouwendag op 8 maart en een over zijn bezoek aan een brug in aanbouw over de Bosporus bij Istanbul. Over de protesten van lezers tegen de overheidsbemoeienis met de krant en het ingrijpen van de oproerpolitie tegen de demonstranten was niets te lezen.

De uitgever van Zaman heeft banden met de Gülen-beweging, die overhoop ligt met Erdogan. Het ingrijpen komt volgens de Turkse autoriteiten voort uit een onderzoek naar “het financieren van een terroristische organisatie” en zou niets te maken hebben met de politieke kleur van de krant. Zaman is met een oplage van 650.000 de grootste van Turkije en stond altijd kritisch tegenover de regering.

Hoofdredacteur
Gisteren werd bekend dat de hoofdredacteur van Zaman Abdulhamit Bilici is ontslagen. “Het is al drie tot vier jaar een gewoonte dat iedereen die zich uitspreekt tegen regeringsbeleid, een rechtszaak of een gevangenisstraf tegemoet mag zien”, had Bilici kort voor zijn ontslag gezegd. Hij sprak over een “donkere periode voor ons land en onze democratie”.

De hoofdredacteur van de Engelstalige editie Today’s Zaman sprak na de uitspraak van de rechtbank al van het einde van de rechtsstaat in Turkije. “Een krant overnemen is strijdig met de grondwet, zeker omdat er geen aanleiding voor is. Dit komt neer op het opschorten van de grondwet”, aldus Sevgi Akarçesme.

Persvrijheid
De Europese Unie sprak gisteren al haar zorgen uit over de overname van Zaman. Voorzitter Martin Schulz van het Europees Parlement noemde de overname van Zaman op Twitter “weer een nieuwe klap voor de persvrijheid”. Hij beloofde de zaak maandag op te nemen met de Turkse premier Ahmet Davutoglu.

De EU ziet volgens criticasters veel bedenkelijke maatregelen van de Turkse regering door de vingers omdat zij de hulp van Turkije nodig heeft bij het indammen van de vluchtelingenvloed naar Europa.

Ook de Verenigde Staten hebben bezorgd gereageerd op de aanstelling door de Turkse rechter van een bewindvoerder voor het kritische Zaman, de grootste krant in Turkije. “We beschouwen dit als de jongste in een reeks van verontrustende stappen van de Turkse overheid op het vlak van justitie en wetshandhaving gericht tegen media en andere criticasters”, liet het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken weten. “Door de rechter bevolen toezicht op de financiën en bedrijfsvoering van een mediabedrijf mag niet leiden tot veranderingen op de redactievloer of het journalistiek beleid”, aldus het departement. “Critici moeten worden aangemoedigd, niet het zwijgen opgelegd.”

Verwant nieuws+

Meer over Turkije Pers Recep Tayyip Erdogan Mensenrechten

Rutte en Merkel spreken met Turkse premier

Telegraaf 06.03.2016 Premier Mark Rutte, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Turkse premier Ahmet Davutoglu ontmoeten elkaar zondagavond in Brussel. In de Turkse ambassade bereiden ze tijdens een diner samen de top voor waarop de Europese Unie (EU) en Turkije maandag zullen spreken over de vluchtelingenproblematiek.

Dat heeft een woordvoerder van het Nederlandse voorzitterschap van de EU zondag bevestigd. Rutte zit aan tafel omdat Nederland tijdelijk EU-voorzitter is. De drie regeringsleiders komen vanaf 21.00 uur bijeen.

De invulling van het actieplan dat de EU en Turkije hebben afgesproken om de migrantenstroom naar Griekenland te beperken komt ter sprake, evenals de visie van Turkije op het terugnemen van migranten die geen recht hebben op internationale bescherming.

Het rechtstreeks opnemen door Europese landen van Syrische vluchtelingen uit Turkse opvangkampen is mogelijk ook onderwerp van gesprek.

Vluchtelingencrisis

Rutte had afgelopen week al contact met Merkel over de vluchtelingencrisis, maar ook met de premiers van Griekenland, Italië en Tsjechië. Daarnaast had hij gesprekken met EU-president Donald Tusk, die afgelopen week van Oostenrijk via een aantal landen langs de westelijke Balkanroute naar Turkije reisde.

Tusk zei daarna dat hij voor het eerst eensgezindheid in Europa begint te zien over een gezamenlijke bestrijding van de migratiecrisis. Het stoppen van het ‘doorwuiven’ van migranten in combinatie met een goede uitvoering van het actieplan kan de stroom vluchtelingen fors beperken, denkt Tusk, die de top van maandag voorzit.

Dit kan u ook interesseren+

EU spreekt zorg uit over persvrijheid Turkije

EU spreekt zorgen uit over persvrijheid Turkije

Trouw 05.03.2016 De Europese Unie heeft haar zorgen uitgesproken over de overname van dagblad Zaman door de Turkse autoriteiten. Die ‘brengt de vooruitgang die Turkije op andere terreinen heeft geboekt in gevaar’, twitterde eurocommissaris voor Uitbreiding Johannes Hahn.

Europees parlementsoorzitter Martin Schulz noemde de overname van Zaman op Twitter ‘weer een nieuwe klap voor de persvrijheid’. Hij beloofde de zaak maandag op te nemen met de Turkse premier Ahmet Davutoglu.

Ook de Verenigde Staten hebben bezorgd gereageerd op de aanstelling door de Turkse rechter van een bewindvoerder voor het kritische Zaman, de grootste krant in Turkije. “We beschouwen dit als de jongste in een reeks van verontrustende stappen van de Turkse overheid op het vlak van justitie en wetshandhaving gericht tegen media en andere criticasters”, liet het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken weten.

“Door de rechter bevolen toezicht op de financiën en bedrijfsvoering van een mediabedrijf mag niet leiden tot veranderingen op de redactievloer of het journalistiek beleid”, aldus het departement. “Critici moeten worden aangemoedigd, niet het zwijgen opgelegd.”

Het kantoor van Zaman werd vrijdag onder protest van de redactie en tot verontwaardiging van de achterban van de krant binnengevallen door de politie. Even voordien had de rechter een bewindvoerder aangesteld voor het bedrijf, dat verbonden is met de de Turkse regering onwelgevallige Gülen-beweging. Volgens de Turkse oppositieleider Kemal Kiliçdaroglu heeft de rechtbank die Zaman vrijdag een bewindvoerder in de maag splitste zich laten gebruiken als een politiek instrument.

Davutoglu: Turkije heeft recht te twijfelen aan oppositiekrant

VK 05.03.2016 De Turkse premier Ahmet Davutoglu verdedigt de overname van de grootste Turkse oppositiekrant Zaman door de autoriteiten. ‘Turkije heeft het recht te twijfelen aan diegenen die bijdragen aan een poging tot een coup tegen een gekozen regering, zij het op economische of journalistieke wijze’, stelde hij tijdens zijn bezoek aan de Iraanse hoofdstad Teheran. Vrijdag plaatste Turkije de krant onder staatstoezicht, zaterdag ontsloeg de bewindvoerder hoofdredacteur Abdülhamit Bilici.

EU-bewindslieden en mensenrechtenorganisaties hebben hun zorgen geuit over de overname. ‘Weer een stap terug in persvrijheid’, twitterde de president van het Europees Parlement, Martin Schulz. ‘Ik ben van plan dit onderwerp maandag bij premier Davutoglu aan te kaarten.’

De EU laat in een verklaring weten de zaak nauwlettend in de gaten te houden. ‘Ieder land, en zeker een kandidaat-EU-lidstaat, moet mensenrechten en persvrijheid respecteren.’

De Verenigde Staten reageren ook bezorgd. ‘We beschouwen dit als de jongste in een reeks van verontrustende stappen van de Turkse overheid op het vlak van justitie en wetshandhaving gericht tegen media en andere criticasters’, laat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken weten.

‘De grondwet is geschonden’

Een rechtbank wees vrijdag een bewindvoerder aan die voor meer controle moet zorgen over Zaman. Enkele uren later viel de politie de redactie binnen.

Zaterdag ontsloeg de bewindvoerder de hoofdredacteur van Zaman,  Abdülhamit Bilici, en de prominente columnist Bulent Kenes. Journalisten moesten langs veiligheidsmensen om hun kantoor binnen te komen en konden vervolgens niet inloggen op de computersystemen. Een journalist, Abdullah Bozturk, zegt dat de bewindvoerders proberen het online archief te wissen.

‘De grondwet is geschonden. Een zwarte dag voor de Turkse pers’, staat er op de voorpagina van de zaterdagkrant. Journalisten wisten deze laatste staatsbemoeienisvrije editie van hun krant vrijdag af te maken voordat de politie binnenviel.

Volgens de aanklager was de overname nodig omdat de krant sterke banden heeft met Fethullah Gulen, een in de Verenigde Staten wonende geestelijke en vijand van het regime. Gulen zou een coup op de Turkse regering voorbereiden en wordt aangeklaagd vanwege terroristische activiteiten.

Volgens critici ziet de Europese Unie veel bedenkelijke maatregelen van de Turkse regering door de vingers omdat zij de hulp van Turkije nodig heeft bij het indammen van de vluchtelingenstroom naar Europa.

Traangas tegen betogers

© AP

Demonstranten worden opgejaagd met traangas. © AFP

Vrijdagavond en zaterdag verzamelden demonstranten zich voor het kantoor. Zaterdag waren het er tweeduizend. Zij scandeerden slogans en droegen borden met teksten als ‘handen af van mijn krant’. Op beide dagen gebruikte de politie traangas en waterkanonnen om betogers uiteen te drijven.

‘Het is al drie tot vier jaar een gewoonte dat iedereen die zich uitspreekt tegen regeringsbeleid, een rechtszaak of een gevangenisstraf tegemoet mag zien’, reageerde hoofdredacteur Bilici. Hij sprak over een ‘donkere periode voor ons land en onze democratie’.

‘Het is een zwarte dag voor de democratie in Turkije’, zegt Sevgi Akarcesme, hoofdredacteur van de Engelstalige variant Today’s Zaman. Hij zei dat niet alle Turkse media volledig verslag doen van de overname en het politieoptreden tegen de protesten, omdat ze bang zijn hetzelfde lot te ondergaan.

Amnesty International reageerde eerder al op geruchten dat de krant overgenomen zou worden. ‘Onafhankelijke media zijn de hoeksteen van de internationale vrijheid. De Turkse overheid walst over de mensenrechten heen’, aldus de mensenrechtenorganisatie.

Druk op de media

De Turkse president Erdogan heeft het niet zo op kritiek en moeilijke journalisten, en dat laat hij merken ook. Sinds 2015 voert het Turkse regime de druk op de media op. Sindsdien zijn er tientallen politie-invallen bij kranten, weekbladen en televisiestations, waarbij journalisten zijn gearresteerd en gevangen gezet. Een aantal van hen zit nog steeds vast in afwachting van een aanklacht.

Twee vooraanstaande journalisten van de krant Cumhuriyet werden vorige week vrijgelaten uit voorarrest. Hun proces begint 25 maart. Ze zijn aangeklaagd voor spionage en publiceren van geheime informatie, omdat ze schreven dat de Turkse overheid wapens heeft helpen smokkelen naar Syrië.

Achtergrond: ‘Turkije is hard op weg naar een autocratie’

NU 05.03.2016 Het uitschakelen van de kritische krant Zaman is een nieuwe klap voor de persvrijheid in Turkije. President Erdogan gelooft dat hij de enige is die het land kan redden, stelt Petra de Bruijn, docent Turkse Cultuur en Maatschappij van de Universiteit Leiden.

Erdogan maakt langzaam maar zeker alle kritische media onschadelijk.

“Ik maak me hier heel veel zorgen over. Zaman is niet de enige kritische krant van het land, en het bereik was relatief klein – een oplage van 650.000 op tachtig miljoen inwoners. Maar Erdogan legt met deze actie wel een enorm mediaconcern lam dat ook in het buitenland goed gehoord en gelezen werd.Zaman heeft uitgaven in talloze talen over de hele wereld. Iedereen die kritisch schrijft wordt aangepakt. En als een krant kritische journalisten niet de mond snoert, moet de hele krant er maar aan geloven.”

De Turkse overheid doet het niet alleen met de media.

“Erdogan doet dit ook met kritische bedrijven. Die worden ook onder curatele gesteld: dan komen er twee of drie regeringsgezinde functionarissen die toezicht gaan houden op de directie. Het effect is niet te onderschatten. De krant Bugünoverkwam afgelopen najaar hetzelfde. Binnen een week was de volledige oplage verpulverd; niemand wilde meer lezen wat er in stond.”

De president komt in eigen land weg met dit soort acties.

“Hij onderbouwt dit soort acties netjes met een gerechtelijk bevel. In het geval van Zaman wordt het argument ‘terrorisme’ aangevoerd, bij een pro-Gülen-bank stelde hij dat de klanten last hadden van financieel wanbeheer. Het juridische systeem is het eerste dat Erdogan heeft gezuiverd: daar zit vrijwel geen rechter meer die niet pro-AKP is.”

In het begin leek de strijd tegen de geestelijke leider Gülen het motief.

“In eerste instantie leek het erop dat Erdogan het had gemunt op aanhangers van Gülen. Maar tegenwoordig wil hij iedereen die kritisch is de mond snoeren. Het is een heel gevaarlijke ontwikkeling. Er is ook een procedure opgestart om de parlementaire onschendbaarheid ongedaan te maken. Dat zou betekenen dat oppositieleden die Erdogan aanvallen voortaan ook opgepakt kunnen worden, en dat de HDP, de Koerdische partij die nu in het parlement zit, kan worden gedecimeerd.”

Erdogan gelooft oprecht dat hij het land moet redden.

“Hij wil de macht behouden. Hij gelooft heilig dat alleen hij in staat is om Turkije te redden en naar een toekomst te leiden als welvarende grootmacht in de regio. In de eerste jaren van zijn bewind ging het echt de goede kant op: economisch ging het het land voor de wind en had Turkije aanzien in het Midden-Oosten. Maar het gaat nu economisch minder en Erdogan zit te lang in het pluche. Zijn idealen is hij langzaam uit het oog verloren en de veiligheidssituatie in Turkije is erbarmelijk. De laatste weken zijn er voortdurend aanslagen geweest.”

Zonder kritische media krijgt het volk een eenzijdig verhaal te horen.

“De regeringsgezinde kranten geven Erdogans tegenstanders de schuld van alle problemen. En op televisie zijn vrijwel alleen nog maar spotjes van de AKP. Er zijn wel linkse media die via internet wat nieuws verspreiden, maar die bereiken vooral de linkse elite. In het verleden waren er nog wel populaire series waarin kritiek op het regime zat verwerkt. Op die manier werden mensen wel aangezet tot nadenken over de politieke keuzes die ze hadden. Maar die zenders en programma’s zijn inmiddels ook uit de lucht. Erdogan kan zijn tegenstanders nu zwart maken zonder enige nuance. Turkije is hard op weg naar een autocratie.”

Europa kan op dit moment vrij weinig doen.

“Er wordt achter de schermen echt wel gelobbyd en gepraat. En Europa, de VS en Amnesty International moeten het onderwerp persvrijheid blijven aankaarten. Maar Europa heeft Turkije heel hard nodig voor het oplossen van de vluchtelingencrisis. En wat heeft de EU concreet voor macht? Europa kan onmogelijk Turkije binnenvallen. En Turkije is nog geen EU-lid, dus is niet aan mores en normen gebonden zoals bijvoorbeeld Polen dat wel is. Turkije zet nog steeds in op een EU-lidmaatschap, een doorstart van het toelatingsproces is ook één van de eisen van de Erdogan nu. Maar ik denk dat maar weinig Turken geloven dat dat op korte termijn een haalbaar doel is.”

In Turkije zelf maken veel mensen zich er niet heel druk over.

“Al heeft Erdogan bij de verkiezingen in juni wel verloren, nog steeds staat de helft van het land achter hem. De linkse Turken vinden het verschrikkelijk wat er gebeurt. Maar verkijk je niet op de enorme tweedeling in de Turkse samenleving over de macht van Erdogan. Zijn voorstanders slikken alle propaganda als zoete koek. Het is onzin dat Gülen een terrorist is, hij bepleit verdraagzaamheid en geweldloosheid. Maar het heilige geloof in alles wat Erdogan roept, maakt eerlijke discussies bij voorbaat onmogelijk.”

Weer rellen in Istanbul

Lees meer over: Turkije Zaman Recep Tayyip Erdogan

Gerelateerde artikelen;

Hoofdredacteur kritische Turkse krant ontslagen  

Agenten en demonstranten raken slaags bij redactie Turkse krant  

Turkse overheid neemt kritische krant over  

Rutte wil meer inspanning van Turkije 

‘Persvrijheid Turkije aankaarten’

Telegraaf 05.03.2016 De Europese Unie moet de inperking van de persvrijheid bij Turkije aan de kaak te stellen, bij voorkeur komende maandag als de EU-leiders en de Turkse premier Davutoglu spreken over het vluchtelingenprobleem. ,,Als de EU en de wereld niet reageren, dan gaat de ene na de andere kritische krant of zender uit de lucht”, vreest Mehmet Cerit.

Hij is hoofdredacteur van Zaman Vandaag, de Nederlandse zusterkrant van de kritische Turkse krant Zaman. De Turkse mediagroep werd vrijdag onder curatele van de regering gesteld en de hoofdredacteur is ontslagen.

,,Er gebeuren rare dingen in Turkije en president Erdogan wil niet dat wereld dat ziet. De mainstream media durven niet te schrijven over de inval bij Zaman. Er zijn dus 80 miljoen Turken die er niets van hebben meegekregen”, aldus Cerit.

Hij is ervan overtuigd dat zijn Turkse Zaman-collega’s zich niet laten muilkorven. ,,Ze hebben een plan B en zijn vastbesloten door te gaan met kritisch berichten over Erdogan. Het duurt een paar dagen of een paar weken, maar dan komen ze weer, via internet of sociale media.”

Cerit noemt Zaman Vandaag een krant die wordt gemaakt door progressieve, gematigde moslims. Hij heeft een kleine 10.000 abonnees, van wie de helft de Turkstalige versie leest en de andere helft de Nederlandstalige. Zaman Vandaag wisselde kopij uit met het Turkse Zaman.

Dit kan u ook interesseren;EU spreekt zorg uit over persvrijheid Turkije

‘Geen scheidsrechter spelen als het gaat om mensenrechten’

Elsevier 05.03.2016 De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière vindt dat de EU niet over Turkije moet oordelen. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière roept op tot nauwere samenwerking met Turkije in de migratiecrisis.

Zijn oproep komt een dag na de staatsovername van de kritische krant Zaman. ‘We moeten niet de scheidsrechter gaan spelen voor de rest van de wereld als het gaat om mensenrechten,’ zegt de Duitse minister in een interview met de Passauer Neue Presse.

Kritiek

De interne politiek van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan mag de samenwerking bij het aanpakken van de migratiecrisis niet in de weg staan, vindt De Maizière.

Vrijdag werd de grootste Turkse krant Zaman overgenomen door de regering na een besluit van de rechter om een toezichthouder in te stellen. Zaterdagmiddag werd Abdulhamit Bilici ontslagen. Het interview met De Maizière werd afgenomen net voordat bekend werd dat de staat Zaman over zou nemen. Turkije wordt echter al veel langer bekritiseerd wegens het gevaar voor de persvrijheid in het land.

Lees  ook

Turkse regering ontslaat hoofdredacteur Zaman na overname

Nodig

De Maizière pleit voor ‘meer internationale erkenning voor de prestatie van de Turken in de omgang met vluchtelingen’. Het land heeft inmiddels 2,5 miljoen asielzoekers opgenomen. ‘Dat verdient erkenning, en geen kritiek,’ aldus De Maizière.

Eerder in oktober na een soortgelijke staatsinval bij een mediabedrijf, benadrukte ook Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, dat de EU Turkije nodig heeft bij de aanpak van de migratiecrisis en dat het geen zin heeft om de Turken ‘voortdurend met de mensenrechtensituatie om de oren te slaan’.

‘Of we het nu leuk vinden of niet, de EU heeft Turkije nodig,’ luidde het pleidooi van Juncker toen. Er zou alleen ‘binnenskamers’ met de Turken worden gesproken over de misstanden met betrekking tot mensenrechten.Delen

Elif Isitman (1987) is sinds oktober 2014 online redacteur bij Elsevier.

Tags; zaman thomas de maiziere jean-claude juncker recep tayyip erdogan abdulhamit bilici turkije duitsland migratie migranten migratiecrisis asielzoekers vluchtelingen persvrijheid mensenrechten

Zorgen EU over Turkije

Telegraaf 05.03.2016 De Europese Unie heeft zaterdag haar zorgen uitgesproken over de overname van dagblad Zaman door de Turkse autoriteiten. Die ,,brengt de vooruitgang die Turkije op andere terreinen heeft geboekt in gevaar”, twitterde eurocommissaris voor Uitbreiding Johannes Hahn.

Foto: AFP

,,We zullen deze zaak nauwlettend blijven volgen”, zei Hahn. ,,Turkije moet, als kandidaat-lidstaat, de persvrijheid eerbiedigen.”

Voorzitter Martin Schulz van het Europees Parlement noemde de overname van Zaman op Twitter ,,weer een nieuwe klap voor de persvrijheid”. Hij beloofde de zaak maandag op te nemen met de Turkse premier Ahmet Davutoglu.

De EU ziet volgens criticasters veel bedenkelijke maatregelen van de Turkse regering door de vingers omdat zij de hulp van Turkije nodig heeft bij het indammen van de vluchtelingenvloed naar Europa.

Ook de Verenigde Staten hebben bezorgd gereageerd op de aanstelling door de Turkse rechter van een bewindvoerder voor het kritische Zaman, de grootste krant in Turkije. ,,We beschouwen dit als de jongste in een reeks van verontrustende stappen van de Turkse overheid op het vlak van justitie en wetshandhaving gericht tegen media en andere criticasters”, liet het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken weten. ,,Door de rechter bevolen toezicht op de financiën en bedrijfsvoering van een mediabedrijf mag niet leiden tot veranderingen op de redactievloer of het journalistiek beleid”, aldus het departement. ,,Critici moeten worden aangemoedigd, niet het zwijgen opgelegd.”

Het kantoor van Zaman werd vrijdag onder protest van de redactie en tot verontwaardiging van de achterban van de krant binnengevallen door de politie. Even voordien had de rechter een bewindvoerder aangesteld voor het bedrijf, dat verbonden is met de de Turkse regering onwelgevallige Gülen-beweging. Volgens de Turkse oppositieleider Kemal Kiliçdaroglu heeft de rechtbank die Zaman vrijdag een bewindvoerder in de maag splitste zich laten gebruiken als een politiek instrument.

Gerelateerde artikelen;

05-03: Turkse politie opnieuw in actie bij krant 

04-03: Kritische krant nu van overheid

EU spreekt zorg uit over persvrijheid Turkije

AD 05.03.2016 De Europese Unie heeft zaterdag haar zorgen uitgesproken over de overname van dagblad Zaman door de Turkse autoriteiten. Die ‘brengt de vooruitgang die Turkije op andere terreinen heeft geboekt in gevaar’, twitterde eurocommissaris voor Uitbreiding Johannes Hahn.

Deze overname is weer een nieuwe klap voor de persvrijheid, aldus Martin Schulz (EU)

Voorzitter Martin Schulz van het Europees Parlement. © epa.

Er gebeuren rare dingen in Turkije en president Erdogan wil niet dat wereld dat ziet, aldus Mehmet Cerit (Zaman Vandaag)

Voorzitter Martin Schulz van het Europees Parlement noemde de overname ‘weer een nieuwe klap voor de persvrijheid’. Hij beloofde de zaak maandag op te nemen met de Turkse premier Ahmet Davutoglu. Ook de Verenigde Staten hebben bezorgd gereageerd op de aanstelling door de Turkse rechter van een bewindvoerder voor het kritische Zaman, de grootste krant in Turkije.

,,We beschouwen dit als de jongste in een reeks van verontrustende stappen van de Turkse overheid op het vlak van justitie en wetshandhaving gericht tegen media en andere criticasters”, liet het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken weten. ,,Door de rechter bevolen toezicht op de financiën en bedrijfsvoering van een mediabedrijf mag niet leiden tot veranderingen op de redactievloer of het journalistiek beleid”, aldus het departement. ,,Critici moeten worden aangemoedigd, niet het zwijgen opgelegd.”

Waterkanonnen
Het kantoor van Zaman werd vrijdag onder protest van de redactie en tot verontwaardiging van de achterban van de krant binnengevallen door de politie. Even voordien had de rechter een bewindvoerder aangesteld voor het bedrijf, dat verbonden is met de de Turkse regering onwelgevallige Gülen-beweging. Volgens de Turkse oppositieleider Kemal Kiliçdaroglu heeft de rechtbank die Zaman vrijdag een bewindvoerder in de maag splitste zich laten gebruiken als een politiek instrument.

Er moest traangas en waterkanonnen aan te pas komen om betogers uiteen te drijven bij de kantoren van Zaman. De demonstranten scandeerden slogans, zwaaiden met de Turkse vlag en droegen borden met teksten als ‘handen af van mijn krant’. Zaman is één van de laatste overgebleven mediabronnen van de oppositie in Turkije.

De krant zou te kritisch zijn en banden hebben met de Turkse islamitische prediker Fethullah Gülen. Die was in het verleden bevriend met Erdogan, maar de twee staan nu lijnrecht tegenover elkaar. Gülen woont op dit moment in de Amerikaanse staat Pennsylvania, meldt The New York Times. Volgens de Turkse regering staat Gülen in nauw contact met Hizmet, een ‘terroristische’ groepering die president Erdogan ten val zou willen brengen.

Rare dingen
De Europese Unie moet de inperking van de persvrijheid bij Turkije aan de kaak te stellen, bij voorkeur komende maandag als de EU-leiders en de Turkse premier Davutoglu spreken over het vluchtelingenprobleem. ,,Als de EU en de wereld niet reageren, dan gaat de ene na de andere kritische krant of zender uit de lucht”, vreest Mehmet Cerit. Hij is hoofdredacteur van Zaman Vandaag, de Nederlandse zusterkrant van Zaman.

,,Er gebeuren rare dingen in Turkije en president Erdogan wil niet dat wereld dat ziet. De mainstream media durven niet te schrijven over de inval bij Zaman. Er zijn dus 80 miljoen Turken die er niets van hebben meegekregen”, aldus Cerit.

Lees ook

Erdogan-kritische hoofdredacteur ontslagen

Elsevier 05.03.2016  De hoofdredacteur van de Erdogan-kritische krant Zaman Abdulhamit Bilici is zaterdag ontslagen. Het ontslag volgde op de overname van de krant door de Turkse overheid. De krant meldt het ontslag van Bilici zaterdag zelf op sociale media.

Wachtwoord

Redacteuren van de krant die zaterdag aan het werk wilden, zeggen het computersysteem van de krant niet meer in te kunnen. De wachtwoorden zouden niet meer werken en de internetverbinding op de redactie zou zijn afgesloten. Het Twitter-account van de krant is vooralsnog nog steeds wel actief.

In Istanbul gingen zaterdag opnieuw duizenden demonstranten de straat op. Zij protesteerden tegen het besluit van de rechter om een toezichthouder van de overheid aan te stellen bij Zaman, met een oplage van 650.000 de grootste krant van Turkije.

Lees ook

Persvrijheid in Turkije? Niet mee bemoeien, vindt Juncker

Rubber

Op vrijdagavond raakte de politie slaags met demonstranten, die spandoeken droegen en leuzen scandeerden als ‘handen af van mijn krant’ en ‘de pers kan niet de mond gesnoerd worden’. Politie gebruikte waterkanonnen en traangas om de demonstranten uiteen te drijven. Zaterdag gebeurde hetzelfde. Ook werd er geschoten met rubberen kogels.

De inmiddels ontslagen hoofdredacteur Bilici sprak vrijdagavond van een ‘donkere periode voor ons land en de democratie’. Ook Seygi Akarcesme, de hoofdredacteur van Today’s Zaman – de Engelstalige editie van de krant, sprak van ‘het einde van de rechtsstaat in Turkije’. Delen

Elif Isitman (1987) is sinds oktober 2014 online redacteur bij Elsevier.

Tags; zaman abdulhamit bilici recep tayyip erdogan seygi akarcesme istanbul krant persvrijheid

Hoofdredacteur kritische Turkse krant ontslagen

NU 05.03.2016 Abdülhamit Bilici, de hoofdredacteur van de kritische Turkse krant Zaman, is ontslagen. Dit is gebeurd nadat vrijdag de Turkse overheid een speciale toezichthouder bij de krant had aangesteld.

De Engelse editie van de krant, Today’s Zaman, meldt dat zaterdag op Twitter. Redacteuren van de krant kunnen het computersysteem niet meer in. Hun wachtwoorden werken niet meer en de internetverbinding is afgesloten.

In Istanbul zijn zaterdag weer duizenden demonstranten de straat op gegaan. Zij protesteren tegen het besluit van de overheid om een toezichthouder aan te stellen bij Zaman. De demonstratie vond net als vrijdag plaats bij het redactiekantoor. De politie dreef de betogers hardhandig uiteen met waterkanonnen en traangas.

Inval

Ook vrijdagavond was het onrustig in Istanbul en raakten demonstranten slaags met de politie. Een speciaal team viel het gebouw van de redactie binnen, waar een aantal demonstranten en redacteuren zich hadden verschanst.

De rechtbank in Ankara besloot vrijdag, op verzoek van de regering van president Erdogan, een nieuwe bewindvoerder aan te stellen bij de uitgeverij van de krant.

Terroristische organisatie

De krant, die dagelijks wordt verspreid in een oplage van 650.000 exemplaren, staat erom bekend zeer kritisch te schrijven over het beleid van president Erdogan. Het medium wordt deels gefinancierd door een belangrijke tegenstander van Erdogan, de geestelijke Fethullah Güllen.

De rechter oordeelde dat de Güllen-beweging een terroristische organisatie is en dat daarom het aanstellen van de overheidsfunctionaris gerechtvaardigd is. Wat precies de gevolgen voor de krant zijn, is nog onduidelijk.

Zorgwekkend

In het buitenland werd geschokt gereageerd op het besluit de krant voortaan onder toezicht te stellen. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de overname door de Turkse regering “zorgwekkend”. Ook diverse Europarlementariërs hebben het nieuws veroordeeld.

Voor de Europese Unie komt de schending van de persvrijheid op een ongelukkig moment. De unie heeft de hulp van Turkije hard nodig voor de opvang van de aanhoudende stroom vluchtelingen uit onder meer Syrië. Het is niet het eerste incident waarbij de Turkse overheid het journalisten moeilijk of onmogelijk maakt hun werk te doen.

Zender uit de lucht

Eerder veroordeelde ook mensenrechtenorganisatie Amnesty International de invloed die de Turkse overheid uitoefent op het kritische Zaman. “Onafhankelijke media zijn de hoeksteen van de internationale vrijheid. De Turkse overheid walst over de mensenrechten heen”, aldus een zegsman.

Een week eerder haalden de Turkse autoriteiten al een kritische televisiezender uit de lucht. De programma’s van deze zender, IMC, kunnen nu alleen nog via internet worden bekeken.

Zie ook: Achtergrond: ‘Turkije is hard op weg naar een autocratie’

Lees meer over: Turkije Zaman

Gerelateerde artikelen;

Agenten en demonstranten raken slaags bij redactie Turkse krant  

Turkse overheid neemt kritische krant over  

Rutte wil meer inspanning van Turkije 

Politie en betogers botsen bij Turkse oppositiekrant

AD 05.03.2016 De Turkse politie heeft vrijdagavond laat traangas en waterkanonnen ingezet om betogers uiteen te drijven bij de kantoren van de krant Zaman. De demonstranten scandeerden slogans en droegen borden met teksten als ‘handen af van mijn krant’.

© ap.

De politie probeerde de kantoren van de krant te betreden nadat een rechtbank vrijdag een bewindvoerder aanwees die voor meer controle moet zorgen over de grootste krant van Turkije. Agenten forceerden een poort en renden naar binnen. Op beelden is te zien hoe ze worstelen met medewerkers van Zaman.

De hoofdredacteur van de Engelstalige editie Today’s Zaman sprak na de uitspraak van de rechtbank van het einde van de rechtsstaat in Turkije. ‘Een krant overnemen is strijdig met de grondwet, zeker omdat er geen aanleiding voor is. Dit komt neer op het opschorten van de grondwet’, aldus Sevgi Akarcesme.

Demonstranten verzamelden zich na de inval op vrijdagmiddag bij de kantoren van Zaman. Ze schreeuwden leuzen, zwaaiden met de Turkse vlag en hielden zelfgemaakte borden omhoog met daarop kritische teksten. De politie gebruikte onder andere traangas om de mensenmassa uiteen te drijven.

Fethullah Gülen
Zaman is één van de laatste overgebleven mediabronnen van de oppositie in Turkije. De krant zou te kritisch zijn en banden hebben met de Turkse islamitische prediker Fethullah Gülen. Die was in het verleden bevriend met Erdogan, maar de twee staan nu lijnrecht over elkaar. Gülen woont op dit moment in de Amerikaanse staat Pennsylvania, meldt The New York Times.

Volgens de Turkse regering staat Gülen in nauw contact met Hizmet, een ‘terroristische’ groepering die president Erdogan ten val zou willen brengen.

Mensenrechten
Amnesty is niet te spreken over de manier waarop de krant wordt overgenomen door bewindvoerders. ‘Onafhankelijke media zijn de hoeksteen van de internationale vrijheid. De Turkse overheid walst over de mensenrechten heen’, aldus de organisatie.

Turkse politie opnieuw in actie bij krant

Telegraaf 05.03.2016 De Turkse politie heeft zaterdag opnieuw traangas gebruikt voor het wegjagen van circa tweeduizend betogers die zich bij het kantoor van de krant Zaman in Istanbul hadden verzameld. Bewapende veiligheidsmedewerkers bewaken het pand, dat vrijdag onder strengere controle van de staat is geplaatst.

Foto: AP

Een rechtbank wees een bewindvoerder aan die voor meer controle op de krant moet zorgen. De oproerpolitie dreef vrijdagavond ook al honderden Zaman-sympathisanten terug die zich in de regen hadden verzameld bij het gebouw. De krant is met een oplage van 650.000 de grootste van Turkije en staat kritisch tegenover de regering.

Turkse media meldden zaterdag dat hoofdredacteur Abdulhamit Bilici van Zaman is ontslagen. ,,Het is al drie tot vier jaar een gewoonte dat iedereen die zich uitspreekt tegen regeringsbeleid, een rechtszaak of een gevangenisstraf tegemoet mag zien”, had Bilici kort voor zijn ontslag gezegd. Hij sprak over een ,,donkere periode voor ons land en onze democratie”.

De hoofdredacteur van de Engelstalige editie Today’s Zaman sprak na de uitspraak van de rechtbank al van het einde van de rechtsstaat in Turkije. ,,Een krant overnemen is strijdig met de grondwet, zeker omdat er geen aanleiding voor is. Dit komt neer op het opschorten van de grondwet”, aldus Sevgi Akarçesme.

Turkse politie opnieuw in actie bij krant Zaman

Trouw 05.03.2016 De Turkse politie heeft zaterdag opnieuw traangas gebruikt voor het wegjagen van circa tweeduizend betogers die zich bij het kantoor van de krant Zaman in Istanbul hadden verzameld. Bewapende veiligheidsmedewerkers bewaken het pand, dat vrijdag onder strengere controle van de staat is geplaatst.

Een rechtbank wees een bewindvoerder aan die voor meer controle op de krant moet zorgen. De oproerpolitie dreef vrijdagavond ook al honderden Zaman-sympathisanten terug die zich in de regen hadden verzameld bij het gebouw. De krant is met een oplage van 650.000 de grootste van Turkije en staat kritisch tegenover de regering.

“Het is al drie tot vier jaar een gewoonte dat iedereen die zich uitspreekt tegen regeringsbeleid, een rechtszaak of een gevangenisstraf tegemoet mag zien”, zei hoofdredacteur Abdulhamit Bilici van Zaman. Hij sprak over een ‘donkere periode voor ons land en onze democratie’.

De hoofdredacteur van de Engelstalige editie Today’s Zaman sprak na de uitspraak van de rechtbank al van het einde van de rechtsstaat in Turkije. “Een krant overnemen is strijdig met de grondwet, zeker omdat er geen aanleiding voor is. Dit komt neer op het opschorten van de grondwet”, aldus Sevgi Akarçesme.

Verwant nieuws;

‘Blijf af van mijn krant’: Turkse politie botst met Zaman-betogers

Elsevier 05.03.2016 De Turkse politie heeft vrijdagnacht traangas en waterkanonnen ingezet om demonstranten uit elkaar te drijven bij het kantoor van de krant Zaman in Istanbul. De demonstranten scandeerden leuzen en droegen borden met teksten als ‘vrije pers kan niet het zwijgen worden opgelegd’ en ‘handen af van mijn krant’.

De politie probeerde de kantoren binnen te vallen nadat een rechtbank vrijdag een bewindvoerder aanwees die voor meer controle moet zorgen over de grootste krant van Turkije, meldt persbureau Reuters.

Rechtsstaat

Honderden Zaman-supporters werden teruggedreven, nadat zij zich bij het hoofdgebouw hadden verzameld. Op videobeelden is te zien hoe de politie en Zaman-journalisten met elkaar botsen. De krant is met een oplage van 650.000 de grootste van Turkije en is kritisch over het bewind van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Hoofdredacteur Abdulhamit Bilici van Zaman sprak van een ‘donkere periode voor ons land en onze democratie’. Op vrijdag, na de uitspraak van de rechtbank,  zei Seygi Akarcesme, de hoofdredacteur van de Engelstalige versie Today’s Zaman al dat de overname het einde van de rechtsstaat in Turkije inluidt.

PvdA-europarlementariër en Turkije-rapporteur veroordeelt de overname en zei dat ‘de Turkse hetze tegen de persvrijheid zich helaas voortzet’.

Lees ook

Hoe Erdogan Turkse ‘beledigingswet’ doet herleven

Ballingschap

De krant wordt gefinancierd door de organisatie islamitische geleerde Fethullah Gülen, die momenteel in Amerika in ballingschap verkeert. De Gülenistische beweging wordt door het regime van Erdogan als terroristische organisatie bestempeld. Eerder op vrijdag werden ook twee zakenmannen opgepakt die geassocieerd worden met de beweging van Gülen.

Erdogan en Gülen waren vroeger bondgenoten van elkaar, totdat ze in 2013 ruzie kregen. Erdogan probeerde eerder de macht van het leger te temperen, en werd toentertijd bijgestaan door Gülen, die veel invloed had binnen de rechterlijke macht. Sinds een paar jaar liggen de twee mannen met elkaar overhoop. Sympathisanten van Gülen binnen de politie en het Openbaar Ministerie startten in 2013 namelijk een corruptieonderzoek naar Erdogan en zijn vertrouwelingen.

Gülen woont al sinds 1999 in ballingschap in de Verenigde Staten. In Turkije staan arrestatiebevelen uit naar de islamitische geleerde. Hij wordt ervan verdacht de regering van Erdogan omver te willen werpen.Delen

Elif Isitman (1987) is sinds oktober 2014 online redacteur bij Elsevier.

Tags; zaman recep tayyip erdogan turkije today’s zaman persvrijheid

Politie en betogers botsen bij Turkse oppositiekrant

Trouw 05.03.2016 De Turkse politie heeft vrijdagavond laat traangas en waterkanonnen ingezet om betogers uiteen te drijven bij de kantoren van de krant Zaman. De demonstranten scandeerden slogans en droegen borden met teksten als ‘handen af van mijn krant’.

© ap.

De politie probeerde de kantoren van de krant te betreden nadat een rechtbank vrijdag een bewindvoerder aanwees die voor meer controle moet zorgen over de grootste krant van Turkije. Agenten forceerden een poort en renden naar binnen. Op beelden is te zien hoe ze worstelen met medewerkers van Zaman.

De hoofdredacteur van de Engelstalige editie Today’s Zaman sprak na de uitspraak van de rechtbank van het einde van de rechtsstaat in Turkije. ‘Een krant overnemen is strijdig met de grondwet, zeker omdat er geen aanleiding voor is. Dit komt neer op het opschorten van de grondwet’, aldus Sevgi Akarcesme.

Demonstranten verzamelden zich na de inval op vrijdagmiddag bij de kantoren van Zaman. Ze schreeuwden leuzen, zwaaiden met de Turkse vlag en hielden zelfgemaakte borden omhoog met daarop kritische teksten. De politie gebruikte onder andere traangas om de mensenmassa uiteen te drijven.

Fethullah Gülen
Zaman is één van de laatste overgebleven mediabronnen van de oppositie in Turkije. De krant zou te kritisch zijn en banden hebben met de Turkse islamitische prediker Fethullah Gülen. Die was in het verleden bevriend met Erdogan, maar de twee staan nu lijnrecht over elkaar. Gülen woont op dit moment in de Amerikaanse staat Pennsylvania, meldt The New York Times.

Volgens de Turkse regering staat Gülen in nauw contact met Hizmet, een ‘terroristische’ groepering die president Erdogan ten val zou willen brengen.

Mensenrechten
Amnesty is niet te spreken over de manier waarop de krant wordt overgenomen door bewindvoerders. ‘Onafhankelijke media zijn de hoeksteen van de internationale vrijheid. De Turkse overheid walst over de mensenrechten heen’, aldus de organisatie.

Agenten en demonstranten raken slaags bij redactie Turkse krant

NU 04.03.2016 Demonstranten en de Turkse politie zijn vrijdagavond slaags geraakt bij de redactie van de Turkse krant Zaman. De politie viel rond 23.00 uur het gebouw binnen, waar zich demonstranten hadden verschanst.

Daarna leek de rust weer te keren. Eerder greep de Turkse politie al hardhandig in met waterkanonnen en traangas.

De hele middag en avond stonden er vele duizenden mensen voor de redactie om hun onvrede kenbaar te maken over de overname van de krant door de Turkse regering. Turkije heeft vrijdag veel kritiek gekregen uit het buitenland naar aanleiding van de overname van de kritische krant Zaman.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de overname door de Turkse regering “zorgwekkend”. Ook diverse Europarlementariërs hebben het nieuws veroordeeld.

Persvrijheid

Voor de Europese Unie komt de schending van de persvrijheid op een heel ongelukkig moment. De unie heeft de hulp van Turkije heel hard nodig voor de opvang van de aanhoudende stroom vluchtelingen uit onder meer Syrië. Het is niet het eerste incident waarbij de Turkse overheid het journalisten moeilijk of onmogelijk maakt hun werk te doen.

Eerder had ook al mensenrechtenorganisatie Amnesty International de invloed die de Turkse overheid uitoefende op het kritische Zaman veroordeeld. “Onafhankelijke media zijn de hoeksteen van de internationale vrijheid. De Turkse overheid walst over de mensenrechten heen”, aldus een zegsman.

De rechtbank in Ankara besloot vrijdag, op verzoek van de regering van president Erdogan, een nieuwe bewindvoerder aan te stellen bij de uitgeverij vanZaman.

Hoofdredacteur

“Het is al drie tot vier jaar een gewoonte dat iedereen die zich uitspreekt tegen regeringsbeleid, een rechtszaak of een gevangenisstraf tegemoet mag zien”, zei hoofdredacteur Abdulhamit Bilici van Zaman. Hij sprak over een “donkere periode voor ons land en onze democratie”.

De hoofdredacteur van de Engelstalige editie Today’s Zaman sprak na de uitspraak van de rechtbank al van het einde van de rechtsstaat in Turkije. “Een krant overnemen is strijdig met de grondwet, zeker omdat er geen aanleiding voor is. Dit komt neer op het opschorten van de grondwet”, aldus Sevgi Akarçesme.

Terroristische organisatie

De krant, die dagelijks wordt verspreid in een oplage van 650.000 exemplaren, staat erom bekend zeer kritisch te schrijven over het beleid van Erdogan. Het medium wordt deels gefinancierd door de beweging van een belangrijke tegenstander van Erdogan, de geestelijke Fethullah Güllen.

De rechter oordeelde dat de Güllen-beweging een terroristische organisatie is en dat daarom het aanstellen van de overheidsfunctionaris gerechtvaardigd is. Wat precies de gevolgen zijn voor de krant, is overigens nog niet duidelijk.

Een week eerder haalden de Turkse autoriteiten al een kritische televisiezender uit de lucht. De programma’s van deze zender, IMC, kunnen nu alleen nog via internet worden bekeken.

Lees meer over: Turkije Zaman

Gerelateerde artikelen;

Turkse overheid neemt kritische krant over  

Kritische Turkse tv-zender uit de lucht 

Turkije laat journalisten vrij 

Grondwetshof Turkije pleit journalisten vrij 

Turkse politie valt kantoor kritische krant Zaman binnen

Trouw 04.03.2016 De Turkse politie is vrijdagavond slaags geraakt met demonstranten die zich bij de redactie van de krant Zaman hadden verzameld. Dat gebeurde nadat een rechtbank vandaag beliste dat het management van de kritische krant een bewindvoerder krijgt. Daarmee komt Zaman onder staatstoezicht te staan.

© Epa.

Zaman gold als een van de laatste kritische kranten in Turkije.

Toen dat bekend werd, stroomden duizenden demonstranten toe, die het niet pikten dat de overheid nu gaat beslissen over de content van de krant. Zij verzamelden zich onder andere op de redactieruimte van de krant. De politie zou hen met traangas hebben verdreven.

Dat de Turkse overheid deze stap neemt, komt niet onverwacht. Turkije vindt al langer dat journalisten van Zaman strafbare feiten plegen. De krant zou namelijk te kritisch zijn en banden hebben met de Turkse islamitische prediker Fethullah Gülen. Gülen werd eerder door president Recep Tayyip Erdogan beschuldigd van verraad. Wat precies de gevolgen zijn voor de krant, is nog niet duidelijk.

Zaman is met een oplage van bijna 650.000 exemplaren de grootste in Turkije. In een redactioneel commentaar laat de Engelstalige versie van de krant, de Today’s Zaman, weten dat de hoofdredactie zich ‘ernstig zorgen maakt’. Vorig jaar werd de hoofdredacteur van die krant al opgepakt na een reeks tweets over Erdogan.

De hoofdredacteur van Zaman sprak van het einde van de rechtsstaat in Turkije. “Een krant overnemen is strijdig met de grondwet, zeker omdat er geen aanleiding voor is. Dit komt neer op het opschorten van de grondwet”, aldus Sevgi Akarcesme. “We werken aan de laatste uitgave van onze eigen krant. We proberen het af te krijgen voordat ze hier zijn.”

Amnesty International reageerde eerder al op geruchten dat de krant overgenomen zou worden. “Onafhankelijke media zijn de hoeksteen van de internationale vrijheid. De Turkse overheid walst over de mensenrechten heen”, aldus de mensenrechtenorganisatie.

maart 6, 2016 - Posted by | Erdogan, EU, euro, europa, politiek, President Tayyip Recep Erdogan, Tayyip Recep Erdogan, turkije, zaman | , , , , , , , , ,

18 reacties

 1. […] President Tayyip Recep Erdogan Turkije en het gedonder met de Vrije pers – deel 3 […]

  Pingback door President Tayyip Recep Erdogan Turkije en het gedonder met de Vrije pers – deel 3 – PolitiekKiosk | maart 7, 2016

 2. […] zie ook: President Tayyip Recep Erdogan Turkije en het gedonder met de Vrije pers – deel 3 […]

  Pingback door President Tayyip Recep Erdogan Turkije en het gedonder met de Vrije pers – deel 4 « Debat in de Digitale Hofstad | april 13, 2016

 3. […] zie ook: President Tayyip Recep Erdogan Turkije en het gedonder met de Vrije pers – deel 3 […]

  Pingback door President Tayyip Recep Erdogan Turkije en het gedonder met de Vrije pers – deel 5 « Debat in de Digitale Hofstad | april 25, 2016

 4. […] zie ook: President Tayyip Recep Erdogan Turkije en het gedonder met de Vrije pers – deel 3 […]

  Pingback door Terugblik Schurkenturken debat 2e kamer 13.09.2016 « Debat in de Digitale Hofstad | september 13, 2016

 5. […] zie ook: President Tayyip Recep Erdogan Turkije en het gedonder met de Vrije pers – deel 3 […]

  Pingback door Het gedonder met de Nederturken « Debat in de Digitale Hofstad | september 14, 2016

 6. […] zie ook: President Tayyip Recep Erdogan Turkije en het gedonder met de Vrije pers – deel 3 […]

  Pingback door Ook Nederland zegt NEE tegen Erdogan « Debat in de Digitale Hofstad | maart 5, 2017

 7. […] zie ook: President Tayyip Recep Erdogan Turkije en het gedonder met de Vrije pers – deel 3 […]

  Pingback door Ook Nederland zegt NEE tegen Turks referendum Erdogan « Debat in de Digitale Hofstad | maart 5, 2017

 8. […] zie ook: President Tayyip Recep Erdogan Turkije en het gedonder met de Vrije pers – deel 3 […]

  Pingback door Ook Nederland zegt NEE tegen Turks referendum Erdogan – deel 2 « Debat in de Digitale Hofstad | maart 14, 2017

 9. […] zie ook: President Tayyip Recep Erdogan Turkije en het gedonder met de Vrije pers – deel 3 […]

  Pingback door Turks referendum ook in Den Haag | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | maart 26, 2017

 10. […] zie ook: President Tayyip Recep Erdogan Turkije en het gedonder met de Vrije pers – deel 3 […]

  Pingback door Turks referendum ook in Den Haag « Debat in de Digitale Hofstad | maart 26, 2017

 11. […] zie ook: President Tayyip Recep Erdogan Turkije en het gedonder met de Vrije pers – deel 3 […]

  Pingback door Demonstratie 02.04.2017 nee-stemmers Turks referendum op het Haagse Malieveld « Debat in de Digitale Hofstad | april 2, 2017

 12. […] zie ook: President Tayyip Recep Erdogan Turkije en het gedonder met de Vrije pers – deel 3 […]

  Pingback door Demonstratie 02.04.2017 nee-stemmers Turks referendum op het Haagse Malieveld | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | april 2, 2017

 13. […] zie ook: President Tayyip Recep Erdogan Turkije en het gedonder met de Vrije pers – deel 3 […]

  Pingback door Nasleep Turks referendum in Nederland « Debat in de Digitale Hofstad | april 12, 2017

 14. […] zie ook: President Tayyip Recep Erdogan Turkije en het gedonder met de Vrije pers – deel 3 […]

  Pingback door Nasleep Turks referendum in Nederland en verder – deel 2 « Debat in de Digitale Hofstad | juni 23, 2017

 15. […] zie ook: President Tayyip Recep Erdogan Turkije en het gedonder met de Vrije pers – deel 3 […]

  Pingback door De Lange arm van Erdogan in Rotterdam ?? « Debat in de Digitale Hofstad | december 18, 2017

 16. […] zie ook: President Tayyip Recep Erdogan Turkije en het gedonder met de Vrije pers – deel 3 […]

  Pingback door De Lange arm van Erdogan in Rotterdam en verder !! – deel 2 « Debat in de Digitale Hofstad | februari 17, 2018

 17. […] zie ook: President Tayyip Recep Erdogan Turkije en het gedonder met de Vrije pers – deel 3 […]

  Pingback door De Lange arm van Erdogan in Rotterdam en weer verder !! – deel 4 « Debat in de Digitale Hofstad | maart 9, 2018

 18. […] zie ook: President Tayyip Recep Erdogan Turkije en het gedonder met de Vrije pers – deel 3 […]

  Pingback door De Lange arm van Erdogan in Rotterdam en weer verder !! – deel 5 « Debat in de Digitale Hofstad | april 22, 2018


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: