D66-Kamerlid Wassila Hachchi kondigde woensdag haar plotselinge vertrek aan: ze verruilt de Tweede Kamer en haar partij voor het campagneteam van de Amerikaanse presidentskandidaat Hillary Clinton. Niemand binnen haar partij kan dat echter bevestigen.

Het mysterie en de twijfel rondom het plotselinge vertrek van Hachchi (36) groeit, schrijft De Telegraaf zaterdag.

Wachtgeld

Hachchi, die ruim vijf jaar in de Kamer zat, liet haar partij afgelopen week abrupt achter. De enige toelichting die ze gaf was dat ze naar het campagneteam van Clinton gaat. Personen binnen haar partij kunnen niet bevestigen dat Hachchi daadwerkelijk een baan heeft in Amerika.

Gevreesd wordt voor een ‘Rehwinkel-affaire’: de Groningse burgemeester Peter Rehwinkel vertrok in 2013 en beweerde destijds een baan in Barcelona te hebben gekregen als rampenmanager bij het internationaal verbond van gemeenten. De functie bleek echter niet te bestaan. Rehwinkel had zichzelf aangemeld als vrijwilliger en teerde op het Nederlandse wachtgeld, terwijl zijn vertrek vrijwillig was.

‘Ik moet aannemen dat het betaald werk is,’ zei D66-leider Alexander Pechtold over het vertrek van Hachchi. Werk voor de campagne van Amerikaanse presidentskandidaten is zeer vaak vrijwillig. Hachchi zelf bleef de afgelopen dagen onbereikbaar voor commentaar. Zaterdag postte ze wel haar afscheidsbrief op Twitter.

Zwijgen

Het zwijgen van Hachchi doet het aanzien van de partij geen goed. Pechtold meldde vrijdagmiddag dat ze niet op kosten van de Nederlandse belastingbetaler naar de Verenigde Staten gaat: ‘ze heeft tegen mij gezegd dat ze geen gebruik maakt van haar wachtgeld,’ aldus de D66-leider.

Collega’s met wie ze veel samenwerkte verbazen zich over het plotselinge vertrek van de politica. ‘De manier waarop dit gaat verrast mij,’ zegt Kamerlid Kees Verhoeven. Ze zou de afgelopen tijd met geen woord hebben gerept over haar vertrek.

Betrokkenen opperen dat het door een recent ongeluk zou kunnen komen. Hachchi werd onlangs tijdens het hardlopen aangevallen door een grote hond, die een stuk uit haar arm beet. Volgens Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma heeft dat er ‘best ingehakt’. Hachchi zou haar laatste werkzaamheden ‘onder de pijnstillers’ hebben afgerond.

Weer anderen zeggen dat ze moeite had met de ‘politieke egocultuur’ op het Binnenhof. Ze zou de harde toon van debatten maar niets hebben gevonden.

Hachchi zou komende week naar Boston vliegen. Op Twitter benadrukt ze dat de reden voor haar vertrek in haar afscheidsbrief vermeld staat. Ze gaat niet in op vragen over wachtgeld, en of het om een vrijwillige functie gaat of niet.

Waar is Wassila? Plots vertrek van Kamerlid zaait twijfel bij D66
Elif Isitman  (1987) is sinds oktober 2014 online redacteur bij Elsevier.