Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Het afscheid van Bram Moszkowicz als lijsttrekker bij VNL

VNL – Nu al gedonder in de Tent

Het avontuur duurde tot woensdagochtend. Toen kondigden de VNL’ers Van Klaveren, Driessen en Stassen in een interview met Elsevier het afscheid van hun voorman aan.

Moszkowicz, boven alles een showman, stak vorig jaar bij zijn presentatie in perscentrum Nieuwspoort een verhaal van tien minuten af over zichzelf. VNL kwam er één keer in voor. Hij memoreerde ‘de weg’ die hij had afgelegd. ‘Van de zoon van, naar de Olympus, naar de goot.’ Hij zou het anders gaan doen dan de gevestigde orde, beloofde hij: ‘Uit mijn mond zult u niet horen ‘geen commentaar’.’ Hij haalde het At your service van Pim Fortuyn aan en gaf er zijn eigen vertaling van: ‘Het beste wat ik heb, wil ik voor u inzetten.’

Het was niet goed genoeg, blijkt uit de klaagzang van de VNL’ers in Elsevier. Moszkowicz bleek niet het gedroomde stemmenkanon, VNL is nog steeds onzichtbaar in de peilingen.

De drie VNL-bestuurders zeggen dat ze zich enorm in Moszkowicz vergisten. De geroyeerde strafpleiter kreeg volgens Stassen een ‘uitgelezen kans om zich politiek te positioneren’. Stassen zegt in Elsevier: ‘Om politiek te slagen, moet je het ook echt willen. Bram wilde de politiek er een beetje bij doen.’ ,,Het bestuur en de heer Moszkowicz bleken andere verwachtingen te hebben ten aanzien van de invulling van het lijsttrekkerschap”, meldt voorzitter Laurence Stassen in een verklaring.

Bram Moszkowicz zei na afloop van het gesprek met de leiding van VNL dat hij zelf is opgestapt.In een reactie tegen Elsevier zegt Moszkowicz: ‘Ik laat me niet gebruiken als een trekpop. Dankzij mij heeft de partij meer dan duizend leden binnengehaald.’ Dat zegt de beroemde ex-advocaat althans in een reactie op zijn vertrek.

De drie VNL-bestuurders zeggen in een interview met Elsevier dat ze zich enorm in Moszkowicz vergisten. De geroyeerde strafpleiter kreeg volgens Stassen een ‘uitgelezen kans om zich politiek te positioneren’. Stassen zegt in Elsevier: ‘Om politiek te slagen, moet je het ook echt willen. Bram wilde de politiek er een beetje bij doen.’

zie ook: Bram Moszkowicz lijsttrekker VNL

zie ook:  Louis Bontes ex-PVV stapt uit partij VoorNederland VNL

lees ook:  Bontes: van werf tot 2e Kamer

lees: Moszkowicz, van rechtszaal naar Binnenhof

zie ook: Maks Moskerweeds

zie ook: Partij voor Nederland – Wikipedia

zie ook: Groep Bontes/Van Klaveren – Wikipedia

website: http://www.vnl.nu/

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next

Louis Bontes: Ik heb me vanuit de shit opgewerkt

AD 06.02.2016 Louis Bontes (59) is terug bij VNL, de partij die hij verliet vanwege het aantrekken van Bram Moszkowicz. Het kickboksende Tweede Kamerlid is nog niet klaar in Den Haag. ‘Als ze mij horen denken ze: Rotterdam, haven, simpel. Wacht maar.’

Limburgs of Gronings praten kan in de Kamer nog wel, maar Rotterdams: dat vinden ze moeilijk, aldus Louis Bontes.

Bontes tijdens het debat over MH17 © anp.

Hij is het enige Kamerlid met een tatoeage van een koikarper. En vermoedelijk de enige parlementariër die aan kickboksen doet. Maar hij is zeker het enige Kamerlid dat ooit iemand neerschoot.

Het was in 1993, vertelt Louis Bontes, en hij was agent in Rotterdam-West. ,,Ik moest een gozer arresteren die helemaal was doorgedraaid. Pillen, denk ik. Beer van een vent. Ik ging met m’n hond naar die flat, op de vierde verdieping. Stond die gozer ineens met een slagersmes te zwaaien. Hij nam m’n hond te grazen en toen kwam-ie op mij af. Je had toen nog geen pepperspray, hè? In een impuls heb ik geschoten. Twee keer, in z’n borst.

Hij heeft het overleefd, maar hij is wel blijvend invalide geraakt. ,,Ik werd verhoord, tot ’s avonds laat. Om 3.00 uur ’s nachts ben ik met een schietdocent naar de schietkelder van de politie gegaan, heb ik honderd patronen staan wegknallen. Dat luchtte op. De volgende dag ben ik weer gewoon gaan werken. Ik heb er nooit slecht van geslapen.

Weet je: ik heb zo veel gekke dingen meegemaakt in die jaren. Een meisje werd neergeschoten in een discotheek, ik was als eerste ter plaatse – die meid is in m’n armen gestorven. Op Zuid ben ik beschoten door een gek, m’n collega heeft ‘m neergeschoten, een paar seconden later was-ie dood.

Ik ben er nooit crazy van geworden, maar je krijgt er geen vrolijk wereldbeeld van. Dat heb ik er wel aan overgehouden. Ik heb een soort argwaan over me. Ook in de politiek: eerst zien, dan geloven. Als een minister staat te praten, ga ik ervan uit dat het niet klopt. Dan kan het alleen maar meevallen.”

Louis Bontes is sinds deze week terug bij Voor Nederland (VNL). In april 2015, een jaar nadat hij de partij had opgericht met voormalig PVV-genoot Joram van Klaveren, besloot hij VNL te verlaten.

De reden: Bram Moszkowicz. ,,Joram en ik zochten een bekend gezicht om de partij op de kaart te zetten. We dachten dat het kabinet snel zou vallen en Joram en ik wisten dat we niet bekend genoeg waren om zetels te halen. Maar toen kwam het bestuur ineens met Moszkowicz.

,,Kijk, wij hebben VNL destijds opgericht als een partij van law and order. Dan kun je niet met Bram Moszkowicz aankomen, vond ik. Hij had miljoenenschulden, begon ook al snel om geld te vragen. Hij heeft zelfs geld geleend van een Hells Angel…

Joh, wij gaan er in de Kamer juist hard in tegen die motorclubs. En hij doet er zaken mee! Dan word je totaal ongeloofwaardig. Ik heb gezegd: ‘Joram, dit trek ik niet. Ik ga niet in zo’n wit jack achter die man aan lopen folderen.”’

U had ook meteen de Kamer kunnen verlaten.
,,Mijn stelling was: als Moszkowicz na de verkiezingen in de Kamer komt en onze partijleider wordt, dan ben ik weg. Maar ik wachtte het wel even af. Voelde intuïtief aan dat het misschien zover niet zou komen. Nou, dat is gebleken. Nu is hij weg, en hoor ik weer bij VNL. Ik ben opgelucht. Want ik ben nog niet klaar in Den Haag.”

Bontes (59) heeft al een leven achter de rug als hij in 2008 solliciteert bij Geert Wilders. Hij groeit op in het Rotterdam van de jaren ’50 en ’60. ,,De Gouvernestraat. Hardcore Rotterdam is dat. Op m’n 8ste werd ik al bijna doormidden geslagen met een houten stok. Harde buurt, hoor. Harde tijd. Maar wel mooi.

School ging niet goed: ik ging liever biljarten in de kroeg. Op m’n 17de zei m’n vader: ik ben dat gedonder zat, je gaat maar werken. Die ouwe werkte bij een bedrijf voor scheepsvloeren, daar ben ik ook begonnen. Zakken cement sjouwen, specie maken, ijzervlechten en dan kokend asfalt erop. Mooi werk.

Ik heb daar de eerste gastarbeiders zien komen. Turkse jongens, goeie gasten. Maar een paar jaar later kwam ook de imam naar Rotterdam, en toen veranderde alles. Gingen ze ineens niet meer mee naar de kroeg, weetjewel. Die imam hield ze kort.

Na 5 jaar ben ik naar de politie gegaan. Ik zag de stad veranderen. Mensen vluchtten de wijken uit, voelden zich er niet meer thuis. Ik dacht: maar die mensen hebben het land opgebouwd. Dit klopt niet. En dat heeft me gevormd.

Nu weer: vlak bij waar ik ben opgegroeid, in Rotterdam-West, willen ze een moskee voor vijfduizend man neerzetten. Nou wonen daar amper nog Hollanders, maar toch. Als ik dat tegen kan houden, dan doe ik dat. Daarom ben ik ook de politiek in gegaan.”

Bontes reageert op het vertrek van Bram Moszkowicz © anp.

Zo’n Klaas Dijkhoff, die wordt nu op het schild gehesen, maar die heeft nog nooit een dag gewerkt

Louis Bontes

Hoe Kamerdebatten met Louis Bontes verlopen: alle fracties doen hun zegje, en aan het eind mag hij in plat Rotterdams zijn verhaal afsteken – terwijl de andere Kamerleden met hun mobieltje in de weer gaan. ,,Ze interrumperen me meestal niet eens.

Dan kom ik met het idee om jihadisten na terugkeer administratieve detentie te geven, en dan steunt helemaal niemand dat. Komt het CDA er een halfjaar later zelf mee, is het ineens een goed idee.

De meeste Kamerleden weten totaal niet wat er speelt. Het zijn beroepspolitici, even op een ministerie gewerkt en dan rollen ze de Kamer in. Ze zijn de elite. Bij ons stond er geen piano in huis, of een bibliotheek. Als ze mij horen, dan denken ze: Rotterdam, haven, simpel.

Kunnen we niks mee. ,,De meesten praten ook helemaal niet zoals ze vroeger praatten. Heb je Stef Blok wel eens gehoord? Die ‘r’ van hem, die kun je niet eens nadoen, ik zweer het je. Voorzitterrrrrr… Limburgs of Gronings praten kan in de Kamer nog wel, maar Rotterdams: dat vinden ze moeilijk. Alsof je van een andere planeet komt.

Zo’n Klaas Dijkhoff, die wordt nu op het schild gehesen, maar die heeft nog nooit een dag gewerkt. Ik ben totaal niet onder de indruk van dat soort gasten. Ik heb me vanuit de shit opgewerkt, heb in m’n vrije tijd gestudeerd, ben op m’n 50ste cum laude afgestudeerd. Ik voel me nog geen 5 cent minder dan zij. Maar zij voelen zich soms wel meer dan ik, dat voel ik. Moeten ze vooral doen. Ik pak ze keihard terug.”

In het MH17-debat, bijvoorbeeld. Bontes haalt voortdurend uit naar het kabinet, spreekt al van een doofpotaffaire. ,,Rutte doet gewoon niet alles om de onderste steen boven te krijgen. Volgens mij heeft hij allang aanwijzingen dat Rusland ermee te maken heeft: Poetin, of hoge militairen daaronder.

Maar als dat bewezen wordt, wat doe je dan? Een totale handelsboycot? Dat wil Rutte niet. Hij is een handelsman. Ik ben niet de enige die er zo over denkt, hoor. Maar andere Kamerleden kunnen niet alles zeggen wat ze vinden.”

Dus die zijn blij dat u het wel zegt?
,,Ja. Zelf mogen ze niet altijd alles zeggen van hun partijleider, hè. Heb ik geen last van. Daar maken ze ook wel eens gebruik van.”

En dan zeggen ze: Louis, stel jij die vraag eens, ik kan dat niet doen.
,,Ja, ja. Dat gebeurt wel ‘s. Dan mogen ze iets niet vragen, vanwege de fractiediscipline. Dan doe ik het. Niet transparant? Nou, ik geef het nu toch toe.”

Het avontuur met Moszkowicz heeft zijn partij weinig gebracht: VNL staat nog altijd op nul in de peilingen. Maar Bontes gelooft dat het bij de volgende verkiezingen gaat lukken. ,,We trekken de aandacht, dat merk ik gewoon. Nee, nog niet in de peilingen. Maar ik blijf erin geloven.”

Is Wilders nog steeds uw politieke voorbeeld?
,,Niet meer. Hij vertaalt heel goed wat het volk denkt, maar als partijleider maakt hij er een bende van. Z’n partij is nog gammeler dan het bootje van een asielzoeker. Geert wil volgens mij ook helemaal niet meer regeren. Hij heeft inmiddels te veel dingen geroepen waar geen enkele partij in meegaat. En dat weet hij. Hij wil ze vanuit de oppositie in de tang houden, meer zit er niet meer in.

Ik vind het nog steeds erg hoe het met mij en de PVV is afgelopen. Dat is een litteken. Maar goed: nu hebben we VNL. Als het ons straks lukt om verkozen te worden, dan is het toch nog een mooie politieke carrière geworden. En zo niet? Dat zou wel zeer doen, ja. Maar ik vertrouw op het verstand van de kiezer. En ik geef niet zo snel op.”

Vandaar ook die tatoeage, legt Bontes uit. Een grote koikarper prijkt al jaren op zijn linkerbovenarm. ,,Ik loop er niet zo mee te koop. Mensen associëren dat met een gebrek aan intelligentie, zeker in de Kamer. Maar ik ben er trots op. Het is Japans: een soort samoerai-symbool. Koikarpers zwemmen tegen de stroom in, begrijp je. Zelfs als ze op de snijtafel liggen, geven ze geen krimp.” Met een glimlach: ,,Die hoef ik niet uit te leggen, toch?”

Lees ook;

Louis Bontes keert terug bij VNL

VK 31.01.2016 Tweede Kamerlid Louis Bontes keert terug bij VoorNederland (VNL). Dat heeft de partij zondag bekendgemaakt.

Bontes stopte als voorzitter bij VNL toen Bram Moszkowicz afgelopen jaar werd aangewezen als lijsttrekker voor de komende Tweede Kamerverkiezingen.

Moszkowicz ruimde onlangs het veld waarna Bontes al aangaf dat de deur om terug te keren naar VNL weer openstond. De taken van Moszkowicz zijn voorlopig overgenomen door Joram van Klaveren. Bontes zit met Van Klaveren in de Tweede Kamer.

Partijvoorzitter Laurence Stassen is ‘zeer verheugd’ over de terugkeer van Bontes. ‘Zijn expertise op het gebied van onder meer politie, justitie en defensie en zijn vasthoudendheid op dossiers als de aanslag op de MH17 zijn een enorme aanwinst voor VNL.”

VNL probeert zich te profileren als een alternatief voor de PVV en de VVD met een ‘klassiek liberaal geluid’. De partij wil onder meer de grenzen sluiten voor asielzoekers en veel meer geld uitgeven voor defensie en politie.

Tweede Kamerlid Louis Bontes terug bij VNL 

NU 31.01.2016 Tweede Kamerlid Louis Bontes keert terug bij VoorNederland (VNL), heeft de partij zondag bekendgemaakt.

Bontes stopte als voorzitter bij VNL toen Bram Moszkowicz afgelopen jaar werd aangewezen als lijsttrekker voor de komende Tweede Kamerverkiezingen.

Moszkowicz ruimde onlangs het veld waarna Bontes al aangaf dat de deur om terug te keren naar VNL weer openstond. De taken van Moszkowicz zijn voorlopig overgenomen door Joram van Klaveren. Bontes zit met Van Klaveren in de Tweede Kamer.

Partijvoorzitter Laurence Stassen is ”zeer verheugd´´ over de terugkeer van Bontes. ”Zijn expertise op het gebied van onder meer politie, justitie en defensie en zijn vasthoudendheid op dossiers als de aanslag op de MH17 zijn een enorme aanwinst voor VNL.”

Alternatief

VNL probeert zich te profileren als een alternatief voor de PVV en de VVD met een ‘klassiek liberaal geluid’. De partij wil onder meer de grenzen sluiten voor asielzoekers en veel meer geld uitgeven voor defensie en politie.

Lees meer over: Louis Bontes VNL

Gerelateerde artikelen;

Bram Moszkowicz uit politieke partij VNL gezet  

Louis Bontes legt voorzitterschap VNL neer 

Bontes terug bij VNL

Telegraaf 31.01.2016  Tweede Kamerlid Louis Bontes keert terug bij VoorNederland (VNL). Dat heeft de partij zondag bekendgemaakt.

Bontes stopte als voorzitter bij VNL toen Bram Moszkowicz afgelopen jaar werd aangewezen als lijsttrekker voor de komende Tweede Kamerverkiezingen. Moszkowicz ruimde onlangs het veld waarna Bontes al aangaf dat de deur om terug te keren naar VNL weer openstond. De taken van Moszkowicz zijn voorlopig overgenomen door Joram van Klaveren. Bontes zit met Van Klaveren in de Tweede Kamer.

Partijvoorzitter Laurence Stassen is ,,zeer verheugd´´ over de terugkeer van Bontes. ,,Zijn expertise op het gebied van onder meer politie, justitie en defensie en zijn vasthoudendheid op dossiers als de aanslag op de MH17 zijn een enorme aanwinst voor VNL.”

VNL probeert zich te profileren als een alternatief voor de PVV en de VVD met een ‘klassiek liberaal geluid’. De partij wil onder meer de grenzen sluiten voor asielzoekers en veel meer geld uitgeven voor defensie en politie.

Lees meer over; tweede kamer louis bontes vnl

Bontes keert terug bij VNL

AD 31.01.2016 Tweede Kamerlid Louis Bontes keert terug bij VoorNederland (VNL). Dat heeft de partij zondag bekendgemaakt.

Bontes stopte als voorzitter bij VNL toen Bram Moszkowicz afgelopen jaar werd aangewezen als lijsttrekker voor de komende Tweede Kamerverkiezingen. Moszkowicz ruimde onlangs het veld waarna Bontes al aangaf dat de deur om terug te keren naar VNL weer openstond. De taken van Moszkowicz zijn voorlopig overgenomen door Joram van Klaveren. Bontes zit met Van Klaveren in de Tweede Kamer.

Partijvoorzitter Laurence Stassen is ,,zeer verheugd” over de terugkeer van Bontes. ,,Zijn expertise op het gebied van onder meer politie, justitie en defensie en zijn vasthoudendheid op dossiers als de aanslag op de MH17 zijn een enorme aanwinst voor VNL.”

Alternatief
VNL probeert zich te profileren als een alternatief voor de PVV en de VVD met een ‘klassiek liberaal geluid’. De partij wil onder meer de grenzen sluiten voor asielzoekers en veel meer geld uitgeven voor defensie en politie.

Moszkowicz: VNL zette mij in om subsidie binnen te halen

AD 24.01.2016 Ex-advocaat Bram Moszkowicz stelt dat politieke partij VoorNederland (VNL) hem alleen maar inzette om meer leden te krijgen. Toen dat bereikt was, hadden ze hem niet meer nodig, aldus de oud-advocaat in een interview met Harry Mens, dat zondagochtend werd uitgezonden.

Louis Bontes © anp.

Van een kleine partij met nauwelijks leden groeide VNL in relatief korte tijd uit tot een iets grotere partij met meer dan duizend leden. Volgens Bram Moszkowicz is het aan hem te danken dat VNL in een paar maanden tijd behoorlijk groeide. ,,En als een politiek partij meer dan duizend leden heeft, dan heeft het recht op een subsidie van 500.000 euro. Dat heb ik eigenlijk voor ze binnengehaald”, zei de voormalig VNL-man zondagochtend in het tv-programma Business Class van Harry Mens. ,,Toen ik werd gevraagd in april, heb ik ja gezegd. Nu weet ik dat de poppetjes niet deugen. Die mensen verkopen hun moeder nog voor een stem.”

Joram van Klaveren, van VNL, vindt de uitspraken van Moszkowicz onwaar. ,,VNL had al honderden leden voor de komst van Bram. Door de groei van de naamsbekendheid met zijn komst is dat inderdaad wat toegenomen. Maar gezien het feit dat er na zijn vertrek nauwelijks opzeggingen zijn en veel nieuwe aanmeldingen, kunnen we niet stellen dat de leden massaal lid zijn geworden vanwege hem.”  Volgens Van Klaveren klopt het subsidiebedrag ook niet. Het zou gaan om een bedrag van 400.000 euro subsidie.

Doodstraf
Moszkowicz beschuldigt VNL van achterkamertjespolitiek. Zaterdag kwam al naar buiten dat aan Moszkowicz gevraagd was om voor de doodstraf te pleiten. ,,Er gebeurden dingen waarvan het onderbuikgevoel mij zei: er klopt hier iets niet”, aldus Moszkowicz. ,,Ik zei: jullie weten dat ik daar niet een voorstander van ben. Nee, zeggen ze, dat zijn wij ook niet, maar het trekt stemmen.” Dat was voor Moszkowicz naar eigen zeggen een van de redenen om af te haken bij de partij.

Joram van Klaveren © anp.

Louis Bontes, die uit VNL stapte toen Moszkowicz bij de politieke partij kwam, ziet nu een opening voor zijn rentree. De partij moet namelijk weer op zoek naar een nieuw kopstuk. Bontes zegt dat nu ‘de deur voor hem weer openstaat’ om terug te keren naar VNL. ,,Hoe we dat nou precies gaan doen, weet ik niet”, zei hij. Hij gaat VNL wel weer zo goed mogelijk ondersteunen, voegde hij eraan toe.

Lees ook

Moszkowicz: ik moest bij VNL pleiten voor doodstraf

VK 23.01.2015 Ex-advocaat Bram Moszkowicz is weggegaan als boegbeeld van de politieke partij Voor Nederland (VNL) nadat hem daar was gevraagd te pleiten voor de doodstraf. Hij zegt dat zondag in het tv-programma Business Class, waarvan zaterdag al een fragment naar buiten werd gebracht.

Bram Moszkowicz © ANP

Er gebeurden dingen waarvan het onderbuikgevoel mij zei: er klopt hier iets niet, aldus Bram Moszkowicz.

‘Er gebeurden dingen waarvan het onderbuikgevoel mij zei: er klopt hier iets niet’, aldus Moszkowicz. Zo vroeg VNL hem te pleiten voor de doodstraf. ‘Ik zei: jullie weten dat ik daar niet een voorstander van ben. Nee, zeggen ze, dat zijn wij ook niet, maar het trekt stemmen.’ Dat was voor Moszkowicz naar eigen zeggen een van de redenen om af te haken bij de partij.

Woensdag 13 januari kwam via Elsevier naar buiten dat het bestuur van VNL het vertrouwen in Moszkowicz als voorman had opgezegd. Volgens de ex-advocaat is hij zelf opgestapt en had hij dat de partij voor kerst al laten weten.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

VNL breekt met Moszkowicz: ‘Bram deed zijn huiswerk niet’

Moszkowicz: ik moest bij VNL pleiten voor doodstraf

Trouw 23.01.2016 Ex-advocaat Bram Moszkowicz is weggegaan als boegbeeld van de politieke partij Voor Nederland (VNL) nadat hem daar was gevraagd te pleiten voor de doodstraf. Hij zegt dat zondag in het tv-programma Business Class, waarvan vandaag al een fragment naar buiten werd gebracht.

“Er gebeurden dingen waarvan het onderbuikgevoel mij zei: er klopt hier iets niet”, aldus Moszkowicz. Zo vroeg VNL hem te pleiten voor de doodstraf. “Ik zei: jullie weten dat ik daar niet een voorstander van ben. Nee, zeggen ze, dat zijn wij ook niet, maar het trekt stemmen.” Dat was voor Moszkowicz naar eigen zeggen een van de redenen om af te haken bij de partij.

Volgens Tweede Kamerlid Joram van Klaveren, die de taken van Moszkowicz voorlopig heeft overgenomen, is VNL absoluut niet voor de doodstraf. “Het is flauwekul. Lariekoek. Wij zijn niet voor de doodstraf, nooit geweest ook.”

Woensdag 13 januari kwam via Elsevier naar buiten dat het bestuur van VNL het vertrouwen in Moszkowicz als voorman had opgezegd. Volgens de ex-advocaat is hij zelf opgestapt en had hij dat de partij voor kerst al laten weten.

Moszkowicz claimt dat hij van VNL moest pleiten voor doodstraf 

NU 23.01.2016 Ex-advocaat Bram Moszkowicz is weggegaan als boegbeeld van de politieke partij Voor Nederland (VNL) nadat hem daar was gevraagd te pleiten voor de doodstraf. Hij zegt dat zondag in het tv-programma Business Class, waarvan zaterdag al een fragment naar buiten werd gebracht.

”Er gebeurden dingen waarvan het onderbuikgevoel mij zei: er klopt hier iets niet”, aldus Moszkowicz.

Zo vroeg VNL hem te pleiten voor de doodstraf, zegt Moszkowicz. ”Ik zei: jullie weten dat ik daar niet een voorstander van ben. Nee, zeggen ze, dat zijn wij ook niet, maar het trekt stemmen.” Dat was voor Moszkowicz naar eigen zeggen een van de redenen om af te haken bij de partij.

Volgens Tweede Kamerlid Joram van Klaveren, die de taken van Moszkowicz voorlopig heeft overgenomen, is VNL absoluut niet voor de doodstraf. ”Het is flauwekul. Lariekoek. Wij zijn niet voor de doodstraf, nooit geweest ook.”

De partij heeft ook gereageerd op Twitter. “Voor alle duidelijkheid, dit ‘nieuws’ is volstrekte lariekoek. Wij wensen Bram veel sterkte met het weer op orde krijgen van zijn leven.”

Woensdag 13 januari kwam via Elsevier naar buiten dat het bestuur van VNL het vertrouwen in Moszkowicz als voorman had opgezegd. Volgens de ex-advocaat is hij zelf opgestapt en had hij dat de partij voor kerst al laten weten.

http://media.nu.nl/m/tv6xjzkam1nx_std320.jpg

Zie ook: Profiel: Oud-lijsttrekker Moszkowicz komt uit volbloed advocatengeslacht

Lees meer over: Bram Moszkowicz

Gerelateerde artikelen;

Profiel: Oud-lijsttrekker Moszkowicz komt uit volbloed advocatengeslacht

Bram Moszkowicz uit politieke partij VNL gezet  

Moszkowicz weg om doodstraf

Telegraaf 23.01.2016  Ex-advocaat Bram Moszkowicz is weggegaan als boegbeeld van de politieke partij Voor Nederland (VNL) nadat hem daar was gevraagd te pleiten voor de doodstraf. Hij zegt dat zondag in het tv-programma Business Class, waarvan zaterdag al een fragment naar buiten werd gebracht.

“Er gebeurden dingen waarvan het onderbuikgevoel mij zei: er klopt hier iets niet”, aldus Moszkowicz. Zo vroeg VNL hem te pleiten voor de doodstraf. “Ik zei: jullie weten dat ik daar niet een voorstander van ben. Nee, zeggen ze, dat zijn wij ook niet, maar het trekt stemmen.” Dat was voor Moszkowicz naar eigen zeggen een van de redenen om af te haken bij de partij.

Volgens Tweede Kamerlid Joram van Klaveren, die de taken van Moszkowicz voorlopig heeft overgenomen, is VNL absoluut niet voor de doodstraf. “Het is flauwekul. Lariekoek. Wij zijn niet voor de doodstraf, nooit geweest ook.”

Woensdag 13 januari kwam via Elsevier naar buiten dat het bestuur van VNL het vertrouwen in Moszkowicz als voorman had opgezegd. Volgens de ex-advocaat is hij zelf opgestapt en had hij dat de partij voor kerst al laten weten.

Moszkowicz: ik moest van VNL pleiten voor doodstraf

AD 23.01.2016 Ex-advocaat Bram Moszkowicz is weggegaan als boegbeeld van de politieke partij Voor Nederland (VNL) nadat hem daar was gevraagd te pleiten voor de doodstraf. Hij zegt dat zondag in het tv-programma Business Class, waarvan zaterdag al een fragment naar buiten werd gebracht.

,,Er gebeurden dingen waarvan het onderbuikgevoel mij zei: er klopt hier iets niet”, aldus Moszkowicz. Zo vroeg VNL hem te pleiten voor de doodstraf. ,,Ik zei: jullie weten dat ik daar niet een voorstander van ben. Nee, zeggen ze, dat zijn wij ook niet, maar het trekt stemmen.” Dat was voor Moszkowicz naar eigen zeggen een van de redenen om af te haken bij de partij.

Volgens Tweede Kamerlid Joram van Klaveren, die de taken van Moszkowicz voorlopig heeft overgenomen, is VNL absoluut niet voor de doodstraf. ,,Het is flauwekul. Lariekoek. Wij zijn niet voor de doodstraf, nooit geweest ook.”

Opgestapt
Woensdag 13 januari kwam via Elsevier naar buiten dat het bestuur van VNL het vertrouwen in Moszkowicz als voorman had opgezegd. Volgens de ex-advocaat is hij zelf opgestapt en had hij dat de partij voor kerst al laten weten.

Lees ook;

VNL krijgt PVV-subsidie

Telegraaf 15.01.2016 VoorNederland (VNL), de partij van oud-PVV’ers Joram van Klaveren en Louis Bontes, krijgt ruim 250.000 euro subsidie die de PVV was toegekomen als die partij leden had gehad. Dat bericht de Volkskrant.

Partijen met meer dan 1000 leden en een verbinding met een fractie in de Tweede Kamer hebben recht op dat bedrag voor partijactiviteiten. Voor afgesplitste partijen zoals VNL moet dit echter naar rato van fractiegrootte worden gedeeld met de oude partij. Omdat de PVV geen leden heeft, krijgt VNL echter het hele bedrag. Denk, de beweging van oud-PvdA’ers Tunahan Kuzu en Selçuk ztürk, snoept om die reden slechts 15.000 euro af van het bedrag van de PvdA.

Beide partijen zijn overigens de eerste afsplitsingen ooit die uitgroeien tot ledenpartijen met recht op partijsubsidie.

Waarom VNL de subsidie opstrijkt die was bestemd voor de PVV

Elsevier 15.01.2016 De partij VoorNederland (VNL) krijgt binnenkort ruim vier ton subsidie overgemaakt die oorspronkelijk was bestemd voor de PVV. Geert Wilders is onthutst en Bram Moszkowicz voelt zich misbruikt.

‘Volgende week wordt het geld overgemaakt. Dat hebben we zwart op wit,’ zegt penningmeester Johan Driessen van Voor Nederland (VNL), de partij die beoogd leider Bram Moszkowicz aan de kant schoof.

Het gaat om de subsidie van Binnenlandse Zaken in het kader van de Wet Financiering Politieke Partijen: 428.000 euro. Ruim de helft van dat bedrag – 258.000 euro – was eigenlijk bestemd voor de PVV, maar omdat deze partij slechts één lid telt – Geert Wilders zelf – voldoet ze niet aan de voorwaarden en ontvangt ze geen financiële steun van de overheid.

Onthutst

Geert Wilders toonde zich woensdag onthutst toen Elsevier hem op de hoogte stelde, dat ‘zijn’ subsidie nu naar concurrent VNL gaat. Hij zei de kwestie eerst te willen bestuderen, maar zijn eerste reactie was: ‘Ik vind eigenlijk dat geen enkele partij subsidie van de staat moet ontvangen.’

VNL loost ‘disfunctionerende’ Bram Moszkowicz
Lees verder >

Om in aanmerking te komen voor de jaarlijkse subsidie van Binnenlandse Zaken moet een partij op de peildatum van 1 januari minimaal duizend partijleden hebben én in de Tweede of Eerste Kamer vertegenwoordigd zijn.

Er is subsidie voor de partij zelf en eventueel ook voor een jongerenorganisatie en voor een wetenschappelijk instituut. Na elke verkiezing wordt bekeken welke partijen in de Kamer zijn vertegenwoordigd: zij ontvangen een basisbedrag van 175.000 euro.

Daarnaast ontvangen zij voor elke behaalde zetel een toeslag van ruim 50.000 euro. Indien naderhand Kamerleden hun partij verlaten, kunnen zij aanspraak maken op een proportioneel deel van het basisbedrag, plus 50.000 euro per zetel.

Voorwaarden

Joram van Klaveren en Louis Bontes werden in 2012 voor de PVV in de Kamer gekozen. Vorig jaar werd eerst Bontes uit de fractie gezet en kort daarna stapte Van Klaveren op. Zij richtten samen met voormalig PVV-Kamerlid Johan Driessen – een oud-advocaat met ervaring in financiële kwesties – VNL op. Later sloot ook een andere prominente PVV-afvallige Laurence Stassen, oud-Europarlementariër en Limburgs Statenlid, zich aan.

‘Bram wilde de politiek er een beetje bij doen’

Uniek gesprek: Joram van Klaveren, Laurence Stassen en Johan Driessen van de partij VoorNederland (VNL) spreken uit waarom ze teleurgesteld zijn in hun beoogd lijsttrekker Bram Moszkowicz. Lees het artikel >

Indien de PVV aan de subsidievoorwaarden had voldaan, zou VNL slechts een deel van het basisbedrag van 175.000 euro hebben gekregen. Aangezien de PVV niet aan de voorwaarden voldoet, maakt PvdA-minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) nu het volledige basisbedrag van 175.000 euro over aan VNL.

Omdat voor een wetenschappelijk instituut eenzelfde regeling geldt – basisbedrag van 123.000 euro dat jaarlijks klaarligt voor de PVV, mits die partij aan de voorwaarden voldoet – ontvangt VNL ook dit bedrag in zijn geheel. VNL heeft met het ‘Adam Smith’-instituut een wetenschappelijk bureau.

Blij

Bram Moszkowicz zei woensdag tegen Elsevier dat VNL hem heeft misbruikt om de limiet van duizend leden te halen. ‘Voordat ik bij VNL kwam, had de partij 20 leden. Nu zijn dat er ruim duizend.’

Moszkowicz zei dat het VNL-bestuur hem heeft gebruikt om de limiet te bereiken en dat hij daarom zelf uit de partij is gestapt, in plaats van te zijn ontslagen.

Penningmeester Johan Driessen zegt dat die redenering niet opgaat: ‘Na woensdag heeft een aantal leden opgezegd vanwege het vertrek van Moszkowicz, maar we kregen er ook weer nieuwe leden bij. Ook uit de mails die wij ontvangen, blijkt dat onze leden blij zijn met deze ontwikkeling.’

Eric Vrijsen (1957) volgt voor Elsevier sinds 1994 de Nederlandse politiek.

Tags; vnl geert wilders bram moszkowicz joram van klaveren johan driessen pvv subsidie

zie ook;

14-1-2016 Keulen, feministische oogkleppen en het gelijk van Geert Wilders 

13-1-2016 Reactie Moszkowicz: ik laat me niet gebruiken als trekpop

13-1-2016 ‘Bram wilde de politiek er een beetje bij doen’ 

Politiek is niet voor gelukszoekers

VK 14.01.2016 Het is dus niks geworden met Bram Moszkowicz. Zijn collega’s bij VNL trokken sinds april aan een dood paard. Elke week namen zij de politieke actualiteit met hem door. ‘Een week later bleek dat hij er weinig van had onthouden (…) Bram deed zijn huiswerk niet (…) Hij wilde het er een beetje bij doen.’

Op het Binnenhof werd woensdag niet om hem getreurd

Het zat erin natuurlijk. Al bij zijn opkomst had hij het slechts over zichzelf. Oprechte politieke ambities wilden maar niet aan hem ontspringen.
Zou het niet gewoon een grote vergissing zijn geweest? Dacht de gevallen advocaat misschien dat het wachtgeld een voorziening is voor mensen die nog op een Kamerzetel wachten?
Op het Binnenhof werd woensdag niet om hem getreurd. Eindelijk de bevestiging uit onverdachte hoek dat het een tamelijk lastig, veeleisend vak is – niets voor gelukszoekers.

Volg en lees meer over:  BRAM MOSZKOWICZ

‘Mijn partij is rechtser dan de VVD en netter dan de PVV’

Elsevier 13.01.2016 Ex-PVV’er Joram van Klaveren (36) neemt tijdelijk het voorzitterschap van Bram Moszkowicz over bij partij VNL. Politiek verslaggever Carla Joosten sprak vorig jaar uitgebreid met Van Klaveren.

Een opgeruimd type, keurig en vlot in de kleren en altijd een twinkeling in de ogen. Gladgeschoren hoofd, licht getint. Geen zonnebank, gewoon de natuur, bezweert Joram van Klaveren.

Thuis in Almere zit hij op een donkergrijze bank in een woonkamer die voornamelijk in dat grijs en wit is ingericht. De riant bemeten achtertuin, met eigentijds terrasbankstel en plastic glijbaan, illustreert het leven zoals het in Almere is bedoeld: je hebt er de ruimte.

Klassiek verhaal

Van Klaveren, ex-Kamerlid van de PVV, richtte vorig jaar met collega Louis Bontes de klassiek liberale partij VoorNederland (VNL) op. ‘Rechtser dan de VVD, netter dan de PVV,’ schetst hij het politieke spectrum van de partij.

VNL is bezig met een ledencampagne en timmert ook al internationaal aan de weg. De partij maakt deel uit van dezelfde Europese partij als de Britse UK Independence Party van Nigel Farage. In mei bezoekt Van Klaveren de Heritage Foundation, een conservatieve denktank in de Verenigde Staten. Dan zal het gaan over vrijhandel, immigratie en de verzorgingsstaat.

‘Zij zijn bang dat Europa steeds linkser wordt, wat natuurlijk ook zo is, en willen ons steunen. Dat is prettig, want financiële ondersteuning is meer dan welkom,’ zegt Van Klaveren.

De politicus uit Almere komt uit een gezin van vier kinderen. Moeder leerkracht, vader een eigen bedrijf. Een klassiek Amsterdams verhaal: de familie verruilde Amsterdam-West voor een groter huis in de Bijlmer en toog vanwege de criminaliteit naar Almere.

‘De Bijlmer was begonnen als kunstenaarsproject. Veel groen, niet al te duur. Gaandeweg veranderde dat en kwamen veel mensen uit de Antillen, Ghana, Nigeria en natuurlijk Suriname. Je zag de bevolking veranderen. Ik groeide er op en je was niet anders gewend, maar op bezoek bij familie in Friesland, zag je wel een klein verschilletje.’

Junks

Hij herinnert zich de kinderen die slecht Nederlands spraken, vaak met illegaal in Nederland verblijvende ouders, en de criminaliteit en overlast.

‘Mijn moeder werkte op een schooltje in Holendrecht en moest letterlijk over de junks heen stappen om de school in te gaan. De spuiten lagen in de zandbak. Toen zeiden mijn ouders: we moeten weg hier, want het is geen gezonde omgeving voor kinderen.’

Van Klaveren was dertien. Op de vraag of zijn jeugd zijn kijk op de samenleving heeft bepaald, zegt hij: ‘Je bent als kind bezig met voetbal en tikkertje spelen. Maar ik herinner me bij maatschappijleer een hallelujaverhaal over de multiculturele samenleving. Toen dacht ik al dat je dat vanuit een wit Almere – wat het toen nog was – wel kon denken, maar dat het in werkelijkheid helemaal niet zo goed samenging. Zo opgroeien vormt je wel.’

Van Klaveren: ‘Ik ga ervan uit dat het kwade in de mens zelf zit’ – Foto: Marco Bakker

Thuis ging het aan de keukentafel vaak over politiek en over de vraag of je VVD of CDA moest stemmen. ‘Mijn opa kwam uit een gereformeerd nest, de oude Anti-Revolutionaire Partij, een van de voorlopers van het CDA. Hij stapte er op een gegeven ­moment uit omdat hij het te links vond worden. Ik kreeg zelf in die tijd door dat veiligheid, belastingen, gezondheidszorg, werden vormgegeven door de politiek en dacht dat het allemaal anders zou moeten.’

Gedenkwaardige dag

Maatschappijwetenschappen had zijn interesse toen hij voor een studiekeuze stond. ‘Maar vanwege de impact van religie op mondiale ontwikkelingen en de altijd weer opdoemende vraag over goed en kwaad koos ik voor godsdienstwetenschappen.

‘De introductie aan de Vrije Universiteit tussen 9 en 11 september 2001 werd een gedenkwaardige. De professor zei bij aanvang nog dat onze omgeving de studie wel niet relevant zou vinden. En dat klopte. Mijn moeder had al gezegd: “Joh, ga lekker rechten of economie studeren.” Op 11 september zat ik in de trein. De dag van de aanslagen in Amerika. Ik kreeg een sms’je van die hoogleraar:  “Jullie studie is nu relevant.”‘

De student Van Klaveren bezocht veel moskeeën en sprak met imams. Almere was nog geen ‘jihadgemeente’, laat staan dat er koppensnellers vandaan kwamen, zoals nu. Toch woonden er ook begin deze eeuw al radicale moslims.

Profvoetballer

Van Klaverens achterbuurman was Abdul-Jabbar van de Ven, een tot de islam bekeerde Nederlander die choqueerde met uitspraken dat Geert Wilders en Theo van Gogh beter dood konden zijn. Van Klaveren interviewde hem nog voor zijn doctoraalscriptie.

‘In de studie ging het ook wel over de politieke islam, de spanningen in de islamitische wereld. Als je wat vroeg, kreeg je vaak politiek correcte antwoorden. Het lag niet aan de islam, maar aan de individuele mens. Maar als veel individuen iets roepen op grond van dat verhaal, is er misschien ook iets mis met het verhaal. Maar de studie was breder en ging ook over de andere ismen.’

Hij was graag profvoetballer geworden, maar was daarvoor lang niet goed genoeg en werd maatschappijleraar in Lelystad en later aan het gymnasium in Almere. Intussen had hij in die stad samen met Mark Pol – nu VVD-wethouder in Almere – de liberale jongerenorganisatie JOVD opgezet.

Dominantie

De VVD was de partij van zijn vader, maar sloot ook aan bij zijn eigen mensbeeld. ‘In de stelling uit de protestantse leer, dat de mens “geneigd is tot alle kwaad”, kan ik mij grotendeels vinden. Mensen zijn zelf verantwoordelijk voor hun daden. Verandering moet dus komen vanuit mensen, niet vanuit de maatschappij. Ik geloof daarom niet in de maakbare samenleving.

‘Links zoekt de oorzaken van het kwade in de maatschappij, in het kapitalisme of het opgroeien in een vervelende buurt. Links wil systemen veranderen en heeft dus een grote overheid nodig om zijn ideaal te verwezenlijken.’

‘Onderzoek toont aan dat er een gat op rechts is’ – Foto: Marco Bakker

In het onderwijs ervoer hij de dominantie van het linkse gedachtegoed. ‘Ik wist het al van mijn moeder. Die staat in discussies op school ook altijd alleen. Mijn collega’s spraken over sociale en niet-sociale partijen. Zo indoctrineer je in feite de kinderen.

‘Vraagtekens zetten bij de verzorgingsstaat of het misbruik dat mensen ervan maken, mocht niet. Dat raakte mijn mensbeeld. Wil je dat mensen hun best doen, alles uit hun leven halen wat erin zit? Of moeten ze na een tegenslag in de hangmat van de verzorgingsstaat gepamperd worden?’

Rechtse broertje

Via bijeenkomsten van de conservatieve Edmund Burke Stichting kwam hij op het spoor van Geert Wilders. ‘Zo kwam ik in zijn klasje voor toekomstige Kamerleden. Maar ik was nog erg jong en ging in op het verzoek van de VVD om raadslid in Almere te worden. “Ik zie je nog wel,” zei Geert.’

In de VVD overheerste de sociaal-liberale lijn. En in de raad van Almere werd Van Klaveren raar aange­keken als hij eens stevig uithaalde.

‘Stef Blok concludeerde enige tijd daarvoor dat de integratie geslaagd was. Toen wist ik dat het niet mijn partij was. De theorie botst met de praktijk. Geert Wilders was inmiddels met zijn Partij voor de Vrijheid het rechtse broertje van de VVD. Na drieënhalf jaar ben ik uit de raad van Almere gestapt en beleidsmedewerker geworden van PVV-Kamerlid Martin Bosma. In 2010 werd ik Kamerlid. De fractie groeide van 9 naar 24 zetels, met een hoop leden die geen politieke ervaring hadden.’

Maar Van Klaveren voelde zich als een vis in het water. Hij overlegde veel met Bosma, Johan Driessen en Wilders. ‘Intern hadden we wel discussies over de koers. De PVV werd linkser. Johan en ik stuurden elkaar mails over “ruimte op rechts”. Kantoorhumor, maar de aanleiding was serieus.

Vervlakking

‘Een linksere PVV werd electoraal aantrekkelijker gevonden. Zo kon je een grotere groep bereiken. Hard op immigratie en veiligheid, soft op de uitkering. Tegen soepeler ontslagrecht, bezuinigen op veiligheid. Ik noem dat niet rechts.

‘Ik zag ook vervlakking optreden op het punt van integratie. Voorheen was het sluiting van moskeeën die oproepen tot geweld. Nu moeten alle moskeeën dicht. Dat is wel een verschil. De “minder minder”-uitspraak over Marokkanen was de spreekwoordelijke druppel. Ik heb geen ruzie met Wilders, maar geloof niet meer in zijn ideologische verhaal.

Joram van Klaveren is getrouwd met de half Surinaams, half Nederlandse Denise, die docent is op een school voor kinderen met een psychiatrische indicatie. Ze hebben twee dochtertjes. In hun vrije tijd trekken ze eropuit, maar de meeste tijd gaat op aan de politiek, bekent de jonge vader.

Hij is ook een verwoed lezer en sport graag. Fitness en tennis. Van Klaveren toont het boek dat hij nu leest, De ware vrijheidvan Luc Panhuysen over de gebroeders De Witt. ‘Echte republikeinen,’ zegt hij enthousiast.

Trots

Soms spreekt hij burgers in Almere die niet meer stemmen. Ze willen ‘dat het weer zo wordt als het was’. Van Klaveren:  ‘Je kunt je afvragen hoe het was. Bovendien gaat het niet gebeuren. De witte samenleving is namelijk veranderd. Juist daarom moet je zo hard zijn op het meegeven van westerse waarden.

‘Ik heb geen probleem met multi-etnisch, maar multicultureel – gelijkwaardigheid van alle culturen binnen een samenleving – daar geloof ik niet in. We moeten trots zijn op onze westerse beschaving, vrijheid van meningsuiting, gelijkheid van man en vrouw, scheiding van kerk en staat, de positie van Joden, van homo’s. Als je dat niet wilt, kun je hier beter niet komen.’

Intussen runt hij met twee oude PVV-kompanen, Louis Bontes en Johan Driessen, de nieuwe partij VNL. ‘In ons programma schetsen we een Australisch immigratie­model dat migranten selecteert op kunde en kennis, op dat waaraan Nederland behoefte heeft.

Spreekt iemand de taal, heeft iemand een opleiding, voegt iemand wat toe? Dan kun je je immigratiebeleid fatsoenlijk vormgeven.’

Over the top

Gevraagd of versnipperd Nederland nog een nieuwe partij aan kan, zegt Van Klaveren: ‘Ik denk dat er juist behoefte is aan een alternatief voor VVD en PVV. De VVD is te links op sociaal-economisch terrein en niet kritisch genoeg op de EU en immigratie, en de PVV is te radicaal.

‘Onderzoek toont aan dat dit gat op rechts er is en misschien wel tien zetels kan opleveren. Eén op de tien VVD-kiezers en één op de vijf PVV-kiezers zou op die partij stemmen. Hun spreekt vooral ons rechtse sociaal-economische verhaal aan en een stevig immigratieverhaal, maar niet over the top.’

‘De PVV is hard op immigratie en soft op de uitkering’ – Foto: Marco Bakker

Minder overheid, meer vrijheid en verantwoordelijkheid voor de burger zelf, is het uitgangspunt van VNL. Burgers moeten zelf weten hoe ze hun pensioen zekerstellen of hoe hun zorgpakket eruitziet.

‘Stoppen met roken, kraamzorg, dieethulp – het zit allemaal in het basispakket. Wat een paternalisme. Het pensioenstelsel hebben de babyboomers goed voor zichzelf geregeld. Maar ik vind het niet sociaal dat ik moet meebetalen aan een stelsel dat ons straks grote problemen oplevert. Of mensen complexe en dure zaken als zorg en pen­sioen zelf wel kunnen regelen? Je moet uitgaan van de kracht van mensen, niet van de zwakte. Mensen zijn ook groot genoeg om te stemmen of auto te rijden.’

Grotere auto

Wat er uitspringt in het programma van VNL, is de vlaktaks: Nederland moet één belastingtarief van 23 procent krijgen met een belastingvrije voet van 15.000  euro. Voor defensie en veiligheid moet 6 miljard euro meer worden uitgetrokken.

Die investering en de forse lastenverlaging wil VNL onder meer betalen door te schrappen in de ontwikkelingshulp en de EU-afdracht, en te stoppen met het ‘toeslagenstelsel’. Alleen de huurtoeslag en een kindregeling mogen blijven. Dat de inkomensverschillen groter worden, deert Van Klaveren niet.

‘Als ik goed kan rondkomen, maakt het me niet uit dat mijn buurman een grotere auto heeft. En als je aan de onderkant zit, als je 15.000 per jaar verdient, betaal je geen belasting.’

Het gevoel melaats te zijn door zijn PVV-verleden, heeft Van Klaveren niet. Je hoort weleens dat ex-PVV’ers moeilijker een baan vinden. ‘Op de dag dat ik eruitstapte, ben ik gevraagd weer leraar te worden. Het is ook wat je er zelf van maakt.’

De lijsttrekker van VNL zal een bekend gezicht van buiten worden. De oprichters Bontes en Van Klaveren achten zichzelf niet bekend genoeg en willen een fris iemand zonder PVV-stempel. Ze zijn met een ‘aantal bekende Nederlanders’ in gesprek. Het gerucht dat advocaat Bram Moszkowicz de kandidaat is, bevestigt noch ontkent Van Klaveren.

Gevraagd naar aansprekende figuren voor zijn partij, noemt hij spontaan de rechtse PvdA’er Willem Vermeend. ‘Die is welkom.’

Elsevier nummer 13, 28 maart 2015

Carla Joosten (1960) is politiek redacteur Den Haag

Tags; pvv vvd joram van klaveren vnl geert wilders louis bontes johan driessen

zie ook;

14-1-2016 Keulen, feministische oogkleppen en het gelijk van Geert Wilders 

13-1-2016 Tweede Kamer: maak einde aan uitkeringsexport Marokko

13-1-2016 ‘Bram wilde de politiek er een beetje bij doen’ 

Reactie Moszkowicz: ik laat me niet gebruiken als trekpop

Elsevier 13.01.2016 Bram Moszkowicz is niet de laan uitgestuurd door VNL, maar hij is zelf opgestapt. Dat zegt de beroemde ex-advocaat althans in een reactie op zijn vertrek.

Bram Moszkowicz zei na afloop van het gesprek met de leiding van VNL dat hij zelf is opgestapt. ‘Ik laat me niet gebruiken als een trekpop. Dankzij mij heeft de partij meer dan duizend leden binnengehaald.’

Lees ook…

VNL loost ‘disfunctionerende’ Bram Moszkowicz

Moszkowicz had woensdagochtend een gesprek met partijvoorzitter Laurence Stassen, bestuurslid Johan Driessen en Tweede Kamerlid Joram van Klaveren. Hierin zegden zij het vertrouwen in Moszkowicz op.

De drie VNL-bestuurders zeggen in een interview met Elsevierdat ze zich enorm in Moszkowicz vergisten. De geroyeerde strafpleiter kreeg volgens Stassen een ‘uitgelezen kans om zich politiek te positioneren’. Stassen zegt in Elsevier: ‘Om politiek te slagen, moet je het ook echt willen. Bram wilde de politiek er een beetje bij doen.’

‘Bram wilde de politiek er een beetje bij doen’

Uniek gesprek: Joram van Klaveren, Laurence Stassen en Johan Driessen van de partij VoorNederland (VNL) spreken in Elsevier uit waarom ze teleurgesteld zijn in hun beoogd lijsttrekker Bram Moszkowicz. Lees het artikel >

Eric Vrijsen (1957) volgt voor Elsevier sinds 1994 de Nederlandse politiek.

Tags; bram moszkowicz vnl vertrek

zie ook;

13-1-2016 ‘Bram wilde de politiek er een beetje bij doen’ 

13-1-2016 VNL loost ‘disfunctionerende’ Bram Moszkowicz

13-1-2016 ‘Mijn partij is rechtser dan de VVD en netter dan de PVV’

VNL breekt met Moszkowicz: ‘Bram deed zijn huiswerk niet’

VK 13.01.2016 Oud-advocaat Bram Moszkowicz is uit VoorNederland (VNL) gezet, meldt de partij woensdagochtend. Moszkowicz werd in april benoemd tot voorman van VNL, waar dissidenten van Wilders’ PVV hun heil zochten.

Moszkowicz bij zijn presentatie als lijsttrekker van VNL. © ANP

You’re riding high in April, shot down in May. Zo is het leven, zingt Frank Sinatra in That’s Life. Het was de soundtrack van Bram Moszkowicz’ entree in de politiek, op 21 april vorig jaar. De gevallen advocaat moest stemmentrekker worden van VoorNederland (VNL), de partij van ex-PVV’ers Joram van Klaveren, Louis Bontes, Johan Driessen en Laurence Stassen. De voorman van ‘fatsoenlijk rechts’.

Het avontuur duurde tot woensdagochtend. Toen kondigden de VNL’ers Van Klaveren, Driessen en Stassen in een interview met Elsevier het afscheid van hun voorman aan.

Moszkowicz, boven alles een showman, stak vorig jaar bij zijn presentatie in perscentrum Nieuwspoort een verhaal van tien minuten af over zichzelf. VNL kwam er één keer in voor. Hijmemoreerde ‘de weg’ die hij had afgelegd. ‘Van de zoon van, naar de Olympus, naar de goot.’ Hij zou het anders gaan doen dan de gevestigde orde, beloofde hij: ‘Uit mijn mond zult u niet horen ‘geen commentaar’.’ Hij haalde het At your service van Pim Fortuyn aan en gaf er zijn eigen vertaling van: ‘Het beste wat ik heb, wil ik voor u inzetten.’

Het was niet goed genoeg, blijkt uit de klaagzang van de VNL’ers in Elsevier. Moszkowicz bleek niet het gedroomde stemmenkanon, VNL is nog steeds onzichtbaar in de peilingen.

Terugkeer

© ANP

Om politiek te slagen, moet je het ook echt willen

VNL-partijvoorzitter Laurence Stassen

Het ontbrak hem aan politieke toewijding, aldus partijvoorzitter Stassen. ‘Om politiek te slagen, moet je het ook echt willen. Bram wilde de politiek er een beetje bij doen.’ Hij deed zijn huiswerk niet, klaagt ze. Hij nam wel deel aan de wekelijkse vergaderingen op maandag, maar ‘een week later bleek dat hij er weinig van had onthouden’.

De partij had niet zijn prioriteit, liever vertrok hij voor een tv-programma naar Vietnam. Een volgende keer had hij weer verplichtingen bij de Speakers Academy, een bedrijf dat lezingen organiseert. Stassen: ‘Hij maakte zich met smoesjes uit de voeten.’

Moszkowicz maakt er de afgelopen tijd geen geheim van dat hij denkt over een terugkeer in de advocatuur.

Ledengroep

De breuk lijkt het gelijk te bevestigen van Louis Bontes. Hij had van begin af aan geen vertrouwen in de samenwerking. Bontes vormde na zijn vertrek uit de PVV een fractie met het andere dissidente Kamerlid Joram van Klaveren en had met hem VNL willen leiden. Hij keerde de partij de rug toe toen Van Klaveren en fractiemedewerker Driessen in zee gingen met Moszkowicz. Hij bleef Kamerlid in de groep-Bontes/Van Klaveren en hield zich verder afzijdig van VNL.

Moszkowicz was woensdag niet voor commentaar bereikbaar. In Elsevier weerspreekt hij dat hij is weggestuurd. Hij is zelf opgestapt, zegt hij. ‘Ik laat me niet gebruiken als een trekpop. Dankzij mij heeft de partij meer dan duizend leden binnengehaald.’

Die ledengroei heeft VNL geen windeieren gelegd. Met ruim duizend leden heeft de partij recht op subsidie voor partijactiviteiten. Dit reces werd de aanvraag geaccepteerd door het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het precieze bedrag heeft de partij nog niet bekendgemaakt, maar uit de subsidierichtlijn valt op te maken dat het kan oplopen tot zo’n vier ton.
Hoe en met wie de partij nu verder gaat, is nog niet bekend. Van Klaveren is voorlopig weer het gezicht van VNL. Hij liet woensdag weten dat de deur voor Bontes nog altijd openstaat.

Bram Moszkowicz weg als lijsttrekker bij VNL

AD 13.01.2016 Politieke partij VoorNederland (VNL) neemt afscheid van oud-strafpleiter Bram Moszkowicz als lijsttrekker. ,,Het bestuur en de heer Moszkowicz bleken andere verwachtingen te hebben ten aanzien van de invulling van het lijsttrekkerschap”, meldt voorzitter Laurence Stassen in een verklaring. Moszkowicz is naar eigen zeggen niet weggestuurd, maar zelf opgestapt.

Het bestuur en de heer Moszkowicz bleken andere verwachtingen te hebben ten aanzien van de invulling van het lijsttrekkerschap, aldus Laurence Stassen.

Joram van Klaveren. © anp.

Ik laat me niet gebruiken als trekpop, aldus Bram Moszkowicz

Moszkowicz en Laurence Stassen. © anp.

Wij wensen de heer Moszkowicz verder alle goeds, aldus Laurence Stassen.

Louis Bontes. © anp.

,,Het bestuur stelt vast dat de heer Moszkowicz te mat bleef in het zich eigen maken van de dossiers en het in de breedste zin uitdragen van de VNL-boodschap van lage belastingen, minder immigratie, minder EU en meer veiligheid”, staat in de verklaring.

,,Van de uitgesproken toewijding aan de politiek was niet voldoende terug te zien. Wij wensen de heer Moszkowicz verder alle goeds.” Tweede Kamerlid Joram van Klaveren volgt hem tijdelijk op tot aan de ledenvergadering volgende maand.

Geen trekpop
De oud-topadvocaat (55) benadrukt tegenover Elsevier dat hij niet de laan uit is gestuurd. Hij zegt de eer aan zichzelf te hebben gehouden nadat partijvoorzitter Laurence Stassen, bestuurslid Johan Driessen en Van Klaveren woensdag hun vertrouwen in hem opzegden.
,,Ik laat me niet gebruiken als een trekpop”, zegt Moszkowicz. ,,Dankzij mij heeft de partij meer dan duizend leden binnengehaald.”

Teleurgesteld
De drie collega’s van de geroyeerde advocaat zeggen in Elsevier erg teleurgesteld te zijn in de beoogde lijsttrekker. Moszkowicz had volgens Stassen een ‘uitgelezen kans om zich politiek te positioneren’, maar nam de baan niet serieus genoeg. ,,Om politiek te slagen, moet je het ook echt willen. Bram wilde de politiek er een beetje bij doen.”

Korte duur
Moszkowicz werd in april vorig jaar gepresenteerd als voorman van de partij. De benoeming van de oud-advocaat viel destijds niet goed in de partij. Louis Bontes legde zijn voorzitterschap van VNL neer uit onvrede. Hij had te weinig vertrouwen in Moszkowicz.

Bontes zit samen met Joram van Klaveren als een groep in de Tweede Kamer. Beiden maakten eerder deel uit van de PVV-fractie. De partij moet weer op zoek naar een nieuw kopstuk. Bontes zegt dat nu ‘de deur voor hem weer openstaat’ om terug te keren naar VNL. ,,Hoe we dat nou precies gaan doen, weet ik niet”, zei hij. Hij gaat VNL wel weer zo goed mogelijk ondersteunen, voegde hij eraan toe.

VNL zet Moszkowicz uit partij

Telegraaf 13.01.2016 De politieke carrière van Bram Moszkowicz is al weer ten einde voordat hij überhaupt in de Tweede Kamer gekozen is. Zijn partij VNL heeft hem woensdagochtend aan de kant geschoven. Nu Bram Moszkowicz de laan uit is gestuurd, wil Louis Bontes graag terugkeren bij de partij die hij samen met Joram van Klaveren oprichtte. Bontes gaf eerder het voorzitterschap van de partij op, omdat hij het niet eens was met de komst van de ex-advocaat. Bontes zegt nu dat ‘de deur openstaat’. Van Klaveren gebruikt precies die term in een antwoord op de vraag of Bontes welkom is bij de partij.

Bontes werd partijvoorzitter, maar legde die functie neer toen de rest van de partijtop met de ex-advocaat in zee wilde. In april vorig jaar werd hij nog met veel bombarie binnengehaald als politiek kopstuk dat stemmen van ontevreden rechtse kiezers moest gaan binnenhalen bij de volgende Kamerverkiezingen.

Hij werd het gezicht van VNL, de partij van ex-PVV’ers Joram van Klaveren en Louis Bontes. Die laatste zag het echter vanaf het begin niet zitten in de ex-advocaat en kondigde aan niet door te willen bij VNL als de gevallen advocaat de dienst ging uitmaken.

In een interview met Elsevier zeggen partijvoorzitter Stassen, bestuurslid Driessen en Kamerlid Van Klaveren het vertrouwen in Moszkowicz op omdat hij zijn nieuwe baan niet serieus nam. De drie VNL-leden stellen zich enorm vergist te hebben in de voormalig strafpleiter die het zou ontbreken aan ’toewijding’. „Om politiek te slagen, moet je het ook echt willen. Bram wilde de politiek er een beetje bij doen”, aldus Stassen in het weekblad. Moszkowicz zelf stelt dat hij niet de laan is uitgestuurd, maar zelf is opgestapt.

VNL vertelt nog dat ze de afgelopen maanden 15.000 euro aan Moszkowicz overmaakte als onkostenvergoeding en dat hij per sms de partij aanspoorde om betalingen snel te laten plaatsvinden. In een eerste reactie zegt Bram Moszkowicz tegen Elsevier dat hij zélf is opgestapt. Van Klaveren erkent dit, “maar dan wel in de zin dat hij zelf fysiek wegliep.” Voor De Telegraaf houdt de voor het leven geschorste advocaat zich vooralsnog onbereikbaar.

Louis Bontes zal weldra terugkeren bij VNL. Hij verliet de partij toen deze met Moszkowicz in zee ging, maar zegt nu dat ‘de deur openstaat’. Van Klaveren gebruikt precies die term in een antwoord op de vraag of Bontes welkom is bij de partij. Volgens Van Klaveren was het gebrek aan inzet van de weggestuurde voorman van VNL goed te zien in een campagnefilmpje dat vorige zomer in Zoetermeer werd gemaakt. Het enige dat Moszkowicz daar aan de woorden van Van Klaveren had toe te voegen was: “Dat zegt-ie goed, allemaal.”

Partij VNL breekt met Bram Moszkowicz

Trouw 13.01.2016 Aan de politieke carrière van Bram Moszkowicz lijkt abrupt een einde gekomen. Vorig jaar presenteerde hij zich met veel aplomb als lijsttrekker van VoorNederland (VNL), maar de partij wil niet hem verder. “Het bestuur en de heer Moszkowicz bleken andere verwachtingen te hebben ten aanzien van de invulling van het lijsttrekkerschap”, meldt voorzitter Laurence Stassen in een online verklaring.

De partij concludeert dat ‘de heer Moszkowicz te mat bleef in het zich eigen maken van de dossiers en het in de breedste zin uitdragen van de VNL-boodschap, minder immigratie, minder EU en meer veiligheid.’ “Van de uitgesproken toewijding aan de politiek was niet voldoende terug te zien. Wij wensen de heer Moszkowicz verder alle goeds”, aldus Laurence Stassen.

Moszkowicz – die vanochtend een gesprek had met partijvoorzitter Laurence Stassen, bestuurslid Johan Driessen en Tweede Kamerlid Joram Van Klaveren – zegt zelf dat hij niet is weggestuurd, maar is opgestapt. “Ik laat me niet gebruiken als een trekpop”, zei de oud-advocaat in een reactie tegen Elsevier. “Dankzij mij heeft de partij meer dan duizenden leden binnengehaald.”

Weinig vertrouwen
De conservatieve partij Voor Nederland (VNL) werd in 2014 opgericht door ex-PVV’er Louis Bontes. Hij stopte vorig jaar als partijvoorzitter omdat hij te weinig vertrouwen had in de nieuwe lijsttrekker Moszkowicz. De oud-advocaat werd in 2013 uit zijn ambt gezet omdat hij de fiscus niet vertelde dat hij hoge bedragen contant geld had aangenomen van een cliënt. Ook had hij financiële problemen en een hoge schuld bij de Belastingdienst.

Met het vertrek van Moszkowicz zegt Bontes dat nu ‘de deur voor hem weer openstaat’ om terug te keren naar VNL. “Hoe we dat precies gaan doen, weet ik niet”, zei hij. Bontes zit samen met eveneens ex-PVV’er Joram van Klaveren als een groep in de Tweede Kamer. Van Klaveren neemt de taken van Moszkowicz voorlopig over.

VNL profileert zich als een alternatief voor PVV en VVD met een ‘klassiek liberaal geluid’. De partij wil onder meer de grenzen sluiten voor asielzoekers, meer geld uitgeven aan defensie en politie, belastingverlaging en minder invloed van de Europese Unie op het Nederlandse beleid.

Verwant nieuws;

Bram Moszkowicz uit politieke partij VNL gezet

NU 13.01.2016 Bram Moszkowicz is niet langer lijsttrekker van de politieke partij VNL. Het bestuur heeft woensdag afscheid genomen van de oud-advocaat, omdat het bij hem ontbrak aan “uitgesproken toewijding aan de politiek”.

“Na overleg bleek dat het bestuur en de heer Moszkowicz andere verwachtingen hebben ten aanzien van de invulling van het lijsttrekkerschap”, zo staat in de persverklaring.

“Het bestuur stelt vast dat de heer Moszkowicz te mat bleef in het zich eigen maken van de dossiers en het in de breedste zin uitdragen van de VNL-boodschap.”

In weekblad Elsevier uiten de bestuursleden hun ongenoegen over hun keuze voor Moszkowicz. “Om politiek te slagen, moet je het ook echt willen. Bram wilde de politiek er een beetje bij doen”, aldus partijvoorzitter Laurence Stassen. De bestuursleden omschrijven hem af als iemand “die zijn huiswerk niet deed” en de politieke actualiteit maar moeilijk kon bijbenen.

Opgestapt

Zelf zegt Moszkowicz dat hij niet de partij is uitgestuurd, maar is opgestapt. “Ik laat me niet gebruiken als een trekpop. Dankzij mij heeft de partij meer dan duizend leden binnengehaald”, schrijft het weekblad.

Joram van Klaveren neemt het partijleiderschap over tot de nieuwe ledenvergadering in februari.

Anonimiteit

In april vorig jaar presenteerde de partij Moszkowicz als de nieuwe lijsttrekker voor de volgende Tweede Kamerverkiezingen in maart volgend jaar. De voormalig strafpleiter zou de partij van oud-PVV’ers Van Klaveren en Louis Bontes uit de anonimiteit moeten trekken.

De stap was niet geheel onomstreden. Twee jaar geleden werd Moszkowicz door de tuchtraad van het tableau geschrapt. Hij had grote sommen contante betalingen aangenomen, zijn cliënten onvoldoende rechtsbijstand geboden en toezeggingen gedaan die hij niet nakwam.

Het Hof van Discipline oordeelde dat Moszkowicz nooit meer het ambt van advocaat mocht bekleden. Hij had de integriteit van de advocatuur schade toegebracht, vond de raad.

Kritiek

Ook binnen VNL klonk er kritiek. VNL-Kamerlid en mede-oprichter van de partij Louis Bontes legde na de bekendmaking het voorzitterschap neer en stelde zich ook niet meer verkiesbaar voor de volgende verkiezingen.

“Het nieuwe boegbeeld van de partij staat te ver van mij af”, zei de oud-politieagent eerder.

Nu Moszkowicz niet langer deel uitmaakt van VNL komt Bontes terug op zijn eerdere besluit en stelt zich weer verkiesbaar voor de volgende verkiezingen.

Zie ook: Profiel: Oud-lijsttrekker Moszkowicz komt uit volbloed advocatengeslacht

Lees meer over: Bram Moszkowicz VNL

VNL loost ‘disfunctionerende’ Bram Moszkowicz

Elsevier 13.01.2016  De politieke loopbaan van Bram Moszkowicz (55) is in de knop gebroken. In april werd hij gelanceerd als de voorman van VoorNederland (VNL), een partij van PVV-afvalligen. Woensdagochtend heeft deze partij hem aan de kant gezet.

In een interview met weekblad Elsevier zeggen partijvoorzitter Laurence Stassen, bestuurslid Johan Driessen en Tweede Kamerlid Joram van Klaveren het vertrouwen op in Moszkowicz. Hij moet weg als beoogd lijsttrekker, want het ontbreekt hem aan ‘toewijding’; hij ‘onderschatte de zwaarte van het politieke werk’ en hij ‘wilde de kool en de geit sparen’, zodat hij slechts een slap aftreksel presenteerde van het programma van deze rechtse partij.

Vergist

De drie VNL-bestuurders zeggen dat ze zich enorm inMoszkowicz vergisten. De geroyeerde strafpleiter kreeg volgens Stassen een ‘uitgelezen kans om zich politiek te positioneren’. Stassen zegt in Elsevier: ‘Om politiek te slagen, moet je het ook echt willen. Bram wilde de politiek er een beetje bij doen.’

In een reactie tegen Elsevierzegt Moszkowicz zélf opgestapt te zijn: ‘Ik laat me niet gebruiken als een trekpop. Dankzij mij heeft de partij meer dan duizend leden binnengehaald.’

‘Bram wilde de politiek er een beetje bij doen’

Uniek gesprek: Joram van Klaveren, Laurence Stassen en Johan Driessen van de partij VoorNederland (VNL) spreken in Elsevier uit waarom ze teleurgesteld zijn in hun beoogd lijsttrekker Bram Moszkowicz. Lees het artikel >

Smoesjes

Stassen, Driessen en Van Klaveren zeggen dat Moszkowicz het gewoon niet kon opbrengen. Elke maandag namen ze de politieke actualiteit met hem door.

 

Maar: ‘Bram deed zijn huiswerk niet’ en ‘Een week later bleek dat hij er weinig van had onthouden.’

Bovendien: ‘Hij maakte zich met smoesjes uit de voeten’ en kwam soms gewoon niet opdagen omdat ‘hij zich liet strikken door een tv-programma voor opnames in Vietnam’. Dan weer ‘werd hij weggeroepen door de Speakers Academy’. Ook vertellen zij dat Moszkowicz bedragen factureerde voor zijn inspanningen en onkosten. Per sms verzocht hij het bestuur om snel te betalen. Volgens Van Klaveren maakte VNL 15 mille over.

Het VNL-bestuur voerde woensdagochtend een laatste gesprek met de beoogd lijsttrekker. De uitkomst stond vooraf vast: Moszkowicz werd afgezet. Kamerlid Joram van Klaveren (ex-PVV) zegt in Elsevier dat hij ‘de honneurs voorlopig waarneemt. Iets wat ik feitelijk al deed, doordat Bram disfunctioneerde.’

Eric Vrijsen (1957) volgt voor Elsevier sinds 1994 de Nederlandse politiek.

Tags; vnl bram moszkowicz joram van klaveren laurence stassen johan driessen

zie ook;

13-1-2016 Reactie Moszkowicz: ik laat me niet gebruiken als trekpop

13-1-2016 ‘Bram wilde de politiek er een beetje bij doen’ 

13-1-2016 ‘Mijn partij is rechtser dan de VVD en netter dan de PVV’

Advertenties

januari 15, 2016 - Posted by | 2e kamer, Moszkowicz, politiek | , , , , , , , ,

3 reacties

  1. […] Het afscheid van bram Moszkowicz als lijsttrekker bij VNL […]

    Pingback door Het afscheid van bram Moszkowicz als lijsttrekker bij VNL – PolitiekKiosk | januari 15, 2016

  2. […] zie ook:Het afscheid van Bram Moszkowicz als lijsttrekker bij VNL […]

    Pingback door Terugblik partijcongres 27.02.2016 VNL « Debat in de Digitale Hofstad | februari 28, 2016

  3. […] zie ook;Het afscheid van Bram Moszkowicz als lijsttrekker bij VNL […]

    Pingback door Op weg naar de 2e kamerverkiezingen in 2017 – deel 2 « Debat in de Digitale Hofstad | augustus 30, 2016


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: