Kabinet VVD-PvdA op weg naar 2016 of 2017 ???

2016 of 2017 ??
We zijn zo’n 15 maanden verwijderd van de volgende Tweede Kamerverkiezingen. De contouren van die verkiezingen en de vorming van de regering erna dienen zich al aan, met name door de uitslag van de Eerste Kamerverkiezingen en de electorale ontwikkelingen in 2015. Op deze laatste zondag van het jaar daarom een vooruitblik van wat ons te wachten staat bij die verkiezingen en de vorming van de volgende regering.
27.12.2015 – Wat weten we al over de samenstelling van de regering na TK2017 (of TK2016)? Maurice de Hond
De komende Tweede Kamerverkiezingen hebben grote invloed op de toekomst van steden en regio’s. De partijprogramma’s, de verkiezingsdebatten en de keuzes die tijdens de formatie worden gemaakt voor het nieuwe regeerakkoord – ze bepalen straks het dagelijks leven van meer dan 17 miljoen Nederlanders. Platform31 presenteert de belangrijkste opgaven voor steden en regio’s.
De opgaven lopen langs drie lijnen:
- Het verkleinen van sociale en ruimtelijke verschillen
- Een evenwichtige woningmarkt
- Transitie naar duurzame groei
De aanpak van deze opgaven vraagt om hard werken en creativiteit – van burgers, van politiek, bestuur en wetenschap. Met hen wil Platform31 tot oplossingen komen voor de complexe opgaven van vandaag en morgen. lees; Platform31 Verkiezingsnotitie Tweede Kamer 2017
Terugblik
Het kabinet kreeg onlangs nog een motie van afkeuring aan de broek van bijna de volledige oppositie vanwege de afhandeling van de ‘Teeven-deal’.
In de peilingen gaat het de PVV nog steeds voor de wind. De partij zou, als er nu verkiezingen worden gehouden, uitkomen op zo’n 39 zetels.
Het zou zo maar kunnen zijn dat Geert Wilders PVV zo dadelijk de nieuwe Premier van kabinet Wilders 1 is !!!!
Wilders in het Verzet
Afgelopen maandag nog spraken een groot aantal politieke partijen zich in de Volkskrant uit tegen de manier waarop Wilders zich gedraagt in de migratiecrisis. Op de sociale media riep de PVV’er veelvuldig op tot het sluiten van de grenzen en tot ‘verzet‘. Na de rellen in Geldermalsen van afgelopen week wilde Wilders niet openlijk afstand nemen van het geweld.

PVV-leider Wilders voelde er totaal niets voor om afstand te nemen van zijn eerdere oproepen aan de bevolking om in verzet te komen tegen de komst van meer Vluchtelingen. Zijn antwoord in een tweet vanaf zijn vakantieadres was kort en krachtig: “Politiek en pers kunnen de Rambam krijgen.” Verder twitterde hij: “Neem zelf lekker afstand van jullie lafheid en verraad van Nederland aan de islam….sukkels.”
Neemt Wilders afstand van discriminerende acties? ‘Politiek …
Laat die Wilders zelf lekker de rambam krijgen – de Volkskrant
Wilders antwoordt politiek en pers: krijg de rambam | NOS
Wilders: rambam voor politiek en pers – De Telegraaf
Rambam-Geert ‘doet niets op bevel’ – AD.nl
Ook ik ben volgens Wilders een sukkel die de rambam kan …
PowNed : Wilders: politiek en pers zijn sukkels
Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende
Toekomst kabinet
Nederland Kiest – Nog 1 jaar te gaan – NOS
zie ook: Bijna “Groene” Kabinet Rutte 2 toen en NU !!!

Hennis ziet Rutte-III wel zitten – NOS 29.12.2015 Minister Hennis heeft alle vertrouwen in premier Rutte en ziet een derde kabinet van de VVD-voorman wel zitten. “Ik vind hem by far de beste debater op het Binnenhof”, zegt Hennis in een gesprek met de NOS. “Hij heeft een enorme dossierkennis en is een enorme bruggenbouwer.”
Hennis verwacht dat er na de Kamerverkiezingen van maart 2017 een coalitie gevormd moet worden met misschien wel vier of vijf partijen. “Ik denk heel eerlijk gezegd, als je kijkt naar de manier waarop Mark Rutte opereert – tussen partijen, met partijen, altijd weer op zoek is naar het compromis – dat hij misschien nog wel eens de aangewezen leider kan zijn ook voor een volgend kabinet.”
De Defensieminister wil niet vooruitlopen op wat zij na die verkiezingen gaat doen. “Ik wil Defensie op orde brengen, dat is een missie die ik graag wil volbrengen. Daar heb ik nog even tijd voor nodig. Dat is wat ik dit moment uitdraag.”
Voor minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) is het uitzitten van deze kabinetsperiode een doel op zich geworden. Hij gaat daarmee tegen de lijn van premier Mark Rutte in. Dat zegt hij in een uitgebreid kerstinterview met NU.nl.
Minister Edith Schippers (VVD) van Volksgezondheid sluit een samenwerking tussen haar partij de VVD en de PVV niet uit, terwijl premier Mark Rutte en fractievoorzitter Halbe Zijlstra notabene eerder al aangaven geen coalitie te zullen vormen met de partij van Geert Wilders.
‘Ik sluit geen enkele partij vooraf uit. Ik zie niet in waarom ik de PVV zou moeten uitsluiten en de SP niet,’ zegt Schippers woensdag in een interview met de Volkskrant. Ze zegt prettig samen te werken met de PVV, ook al ‘staan die niet echt te applaudisseren voor het kabinet’.
De uitspraken van de minister voor Volksgezondheid zijn in strijd met de woorden van de VVD-top. Zijlstra en Rutte achten een samenwerking met Wilders onmogelijk, zolang hij nog geen excuses heeft gemaakt voor zijn ‘Minder, minder minder Marokkanen-uitspraak‘ in maart vorig jaar. ‘Zolang deze standpunten de standpunten van de VVD zijn, is die samenwerking onmogelijk,’ aldus Rutte.
Schippers denkt daar anders over. Het standpunt dat Rutte inneemt ten aanzien van de PVV, hoeft niet te betekenen dat de rest van de partij daar ook zo over denkt. ‘Ik ben niet de VVD, ik ben niet de VVD-top. Ik werk met iedereen samen. Ook met de PVV,’ benadrukt ze.
zie ook: Commissie-Oosting – Onderzoek ‘Teeven-deal’
zie ook: Geert Wilders PVV Premier kabinet Wilders 1 ??? deel 2
zie ook: Geert Wilders PVV Premier kabinet Wilders 1 ??? deel 1

Wie doen het goed in Den Haag, en wie niet?
Elsevier 22.06.2016 Wie staan er in politiek Den Haag goed voor en wie moeten op hun tellen passen, nu de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart naderen? Elsevier vroeg het 25 Haagse insiders – onder wie ministers en Kamerleden – en maakt de balans op.

Rutte en Wilders met elkaar in debat – bron:ANP
Wie zijn de stijgers en wie zijn de dalers in 2016?
Premier Mark Rutte (VVD) komt opnieuw als stijger uit het jaarlijkse onderzoek vanElsevier. Vrijwel alle 25 – anonieme – insiders van diverse partijen vinden dat hij het moeilijk had in de debatten over de Teeven-deal, maar verder een goed jaar draaide. Veel mensen zijn in de minister-president een toffe gozer gaan zien. Over Rutte zijn de ondervraagden dus positief. Over zijn partijgenoot, minister van Veiligheid Ard van der Steur aanmerkelijk minder. ‘Het enige wat Van der Steur erdoor krijgt, is de wet van Murphy.’

Benieuwd naar alle stijgers en dalers op het Binnenhof? Hoe doet Geert Wilders het bijvoorbeeld? Lees het hele artikel van Eric Vrijsen online of koop het nummer vanaf donderdag in de winkel.
PvdA-leider Diederik Samsom behoort tot de stijgers, want ‘straks de antiheld’. Minister van Handel Lilianne Ploumen, eveneens PvdA, is ‘de stille kracht’ op haar departement en ligt goed in de Kamer. Maar bij de sociaaldemocraten zijn er ook dalers.
Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) is dit jaar ‘niet van zijn fiets gevallen’, maar dat was het dan ook wel. Bij de oppositie stijgt GroenLinks-voorman Jesse Klaver. Hij kan van zijn partij de grootste linkse fractie maken. ‘Zijn poëzie is mooi, nu zijn proza nog.’ Emile Roemer (SP) valt tegen. Hij ‘druipt altijd af’. Hij boekte een verloren jaar. ‘Zong als Johnny Jordaan, maar het had Guus Meeuwis moeten zijn.’

Politiek verslaggever Redacteur Eric Vrijsen (1957) volgt voor Elsevier sinds 1994 de Nederlandse politiek.
Tags: Ard van der Steur Binnenhof Mark Rutte VVD

Asscher voorziet geen nieuwe coalitie met VVD
Trouw 20.03.2016 Het ligt niet voor de hand dat de PvdA opnieuw met de VVD in een coalitiekabinet stapt. Dat zei vicepremier Lodewijk Asscher zondag in Buitenhof.
Dat de sociaaldemocraten in 2013 wel een coalitie vormden met de liberalen was volgens hem “niet leuk, maar wel nodig. Het was geen luxekeuze”. VVD en PvdA werden toen verreweg de twee grootste partijen. De PvdA is sindsdien in de peilingen flink gekelderd. Ook de VVD ging omlaag, maar minder dan de coalitiepartner.
Of er weer zo’n coalitie komt, hangt van de kiezer af, zei Asscher. Hij hoopt dat de PvdA de grootste partij wordt, ‘omdat je dan de keuze zelf in de hand hebt’. De verkiezingen zijn in 2017 gepland. Asscher weet nog niet of hij zichzelf verkiesbaar stelt voor de Tweede Kamer. Tegen de zomer wil hij hierover een besluit nemen.
Asscher wordt net als burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam door sommige PvdA-prominenten gezien als toekomstige leider van de PvdA. De partij houdt in oktober een lijsttrekkersverkiezing.

Asscher voorziet geen nieuwe samenwerking tussen PvdA en VVD
NU 20.03.2016 Volgens vicepremier Lodewijk Asscher ligt het niet voor de hand dat de PvdA opnieuw met de VVD in een coalitiekabinet stapt.
Dat de sociaaldemocraten in 2013 wel een coalitie vormden met de liberalen was volgens hem “niet leuk, maar wel nodig. Het was geen luxekeuze”, aldus Asscher zondag in het programma Buitenhof.
“Het land zat in een diepe economische crisis en er was een verkiezingsuitslag met twee partijen die veruit het grootste waren”, zegt Assher. “Je kunt dan verantwoordelijkheid nemen en dat hebben we gedaan.”
VVD en PvdA werden destijds de twee grootste partijen. De PvdA is sindsdien in de peilingen flink gekelderd. Ook de VVD ging omlaag, maar minder dan de coalitiepartner.
Of er weer zo’n coalitie komt, hangt van de kiezer af, zei Asscher. Hij hoopt dat de PvdA de grootste partij wordt, “omdat je dan de keuze zelf in de hand hebt.”
Verkiesbaar
De verkiezingen zijn in 2017 gepland. Asscher weet nog niet of hij zichzelf verkiesbaar stelt voor de Tweede Kamer. Tegen de zomer wil hij hierover een besluit nemen.
Asscher wordt net als burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam door sommige PvdA-prominenten gezien als toekomstige leider van de PvdA. De partij houdt in oktober een lijsttrekkersverkiezing.
Lees meer over: Lodewijk Asscher PvdA VVD
Gerelateerde artikelen
Asscher vindt goede registratie moslimhaat nodig
Samsom ziet kritiek als oproep tot lijsttrekkersverkiezing
Pleidooi in PvdA voor vertrek Samsom

‘Nog eens VVD ligt niet voor de hand’
Telegraaf 20.03.2016 Het ligt niet voor de hand dat de PvdA opnieuw met de VVD in een coalitiekabinet stapt. Dat zei vicepremier Lodewijk Asscher zondag in Buitenhof.
Dat de sociaaldemocraten in 2013 wel een coalitie vormden met de liberalen was volgens hem ,,niet leuk, maar wel nodig. Het was geen luxekeuze.” VVD en PvdA werden toen verreweg de twee grootste partijen. De PvdA is sindsdien in de peilingen flink gekelderd. Ook de VVD ging omlaag, maar minder dan de coalitiepartner.
Of er weer zo’n coalitie komt, hangt van de kiezer af, zei Asscher. Hij hoopt dat de PvdA de grootste partij wordt, ,,omdat je dan de keuze zelf in de hand hebt”.
De verkiezingen zijn in 2017 gepland. Asscher weet nog niet of hij zichzelf verkiesbaar stelt voor de Tweede Kamer. Tegen de zomer wil hij hierover een besluit nemen.
Asscher wordt net als burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam door sommige PvdA-prominenten gezien als toekomstige leider van de PvdA. De partij houdt in oktober een lijsttrekkersverkiezing.
GERELATEERDE ARTIKELEN
20 MRT 2016: ‘Geen nieuwe coalitie met VVD’

‘Samenwerking PvdA niet slechter’
Telegraaf 12.02.2016 Premier Mark Rutte (VVD) vindt de samenwerking met coalitiepartner PvdA de laatste tijd niet veranderd. Hij noemde de samenwerking niet stroever of minder stroef dan voorheen.
Rutte reageerde vrijdag desgevraagd op uitlatingen van zijn partijgenoot Henk Kamp, die minister van Economische Zaken is. Kamp zei onlangs in een interview dat de samenwerking met de sociaaldemocraten niet meer zo goed is als in het begin. Hij wees op de naderende verkiezingen, waardoor coalitiepartners zich weer meer willen profileren.
Rutte benadrukte dat de portefeuille van Kamp zaken bevat waarover de coalitiepartners van mening verschillen, zoals energie (gaswinning).
Kamp kondigde in het interview aan dat hij na de verkiezingen, gepland voor volgend voorjaar, uit de politiek vertrekt.
http://static0.persgroep.net/volkskrant/image/9011dec6-0f64-479b-8875-a6801771515a?width=664&height=374
Minister Kamp (VVD) stapt na kabinetsperiode uit landelijke politiek
VK 07.02.2016 Minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) heeft zondag in zijn woonplaats Diepenheim zijn politiek afscheid aangekondigd. Voorlopig stopt de VVD’er nog niet, maar hij zei na de huidige kabinetsperiode uit de landelijke politiek te stappen. Dit meldt de Twentse krant Tubantia. Een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken bevestigt het bericht tegenover het ANP.

Henk Kamp op het Binnenhof in Den Haag © ANP
De volgende Tweede Kamerverkiezingen staan gepland in maart 2017. In elk geval tot die tijd, of eerder als het kabinet valt, zal Kamp (63) nog aanblijven als minister. ‘Ik wil na de verkiezingen tot aan mijn pensionering in een iets rustiger tempo gaan werken’, motiveerde de bewindsman zijn voornemen.
De uitslag van de volgende verkiezingen heeft geen invloed op het besluit van Kamp; hij begint niet aan een nieuwe termijn als minister en zal ook niet terugkeren als VVD-Tweede Kamerlid.
Politieke loopbaan
Kamp, geboren in 1952 in Hengelo (Overijssel), is sinds 1994 actief in de landelijke politiek. Daarvoor had hij verschillende politieke functies in het oosten van het land. Tussen 1978 en 1994 was hij gemeenteraadslid, wethouder en loco-burgemeester in de gemeente Borculo, in de Gelderse Achterhoek. Van 1986 tot 1994 was hij bovendien lid van de Provinciale Staten van Gelderland.
Zijn politieke carrière in Den Haag begon in 1994 met een Kamerlidmaatschap voor de VVD. Na zijn eerste acht jaar als Kamerlid werd Kamp in 2002 minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, een portefuille waar hij zich in de lokale politiek ook al mee bezighield. Later werd de Twentenaar nog minister van Defensie en minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (2010-2012). Van 2006 tot 2008, toen de VVD oppositie voerde, was Kamp voor de tweede maal Kamerlid.
Bij de formatie van het huidige kabinet, Rutte II, was Kamp samen met oud PvdA-politicus Wouter Bos informateur.
lees ook: Henk Kamp vertrekt bij volgende verkiezingen uit politiek

Ook Rutte wil misschien wel door
VVD-leider Rutte speculeert over een nieuw lijsttrekkerschap.
NOS 29.01.2016 In een week tijd hebben drie partijleiders een voorschot genomen op hun politieke toekomst. Na PvdA-leider Samsom en D66-voorman Pechtold laat ook VVD-leider Rutte doorschemeren dat hij graag doorgaat. Al houdt hij nog wel een slag om de arm.
Vorige week zei PvdA-leider Samsom dat hij graag weer lijsttrekker wil worden en D66-voorman Pechtold antwoordde vandaag op vragen daarover dat ook hij wil blijven.
VVD-leider en premier Rutte zegt in het NOS-radioprogramma Met Het Oog Op Morgen dat hij later dit jaar een besluit neemt. Maar als hij nu zou moeten beslissen, zou het antwoord nog steeds ja zijn. Eerder liet hij zich al in soortgelijke bewoordingen uit.

Laatste kabinetsjaar zit vol netelige kwesties
Trouw 10.01.2016 De verkiezingen van maart 2017 lijken nog ver, maar ze kunnen het politieke jaar bepalen. In de aanloop zullen de coalitiepartijen zich willen onderscheiden. Welke kwesties krijgt het Binnenhof dit jaar voor de kiezen?
1. De verkiezingen naderen: onrust in de partijen
Rutte zegt in september te beslissen of hij opnieuw lijsttrekker wil worden. Ook minister Edith Schippers acht zich geschikt als leider van de partij
Er heerst een bedrieglijke rust op het Binnenhof. De ploeg van premier Mark Rutte heeft 2016 gehaald, het laatste volledige regeringsjaar van dit kabinet. Dat mag een prestatie van formaat worden genoemd, gezien alle hindernissen die onderweg zijn genomen.
Dit jaar hoeven we geen wereldschokkende wetsvoorstellen meer te verwachten. Het kabinet hoopt op verder economisch herstel en probeert wat achterover te leunen. Voor zolang het duurt.
De Tweede Kamerverkiezingen van maart 2017 naderen en dat zal de politici in toenemende mate beïnvloeden. Achter de schermen werken commissies al aan verkiezingsprogramma’s en nieuwe kandidatenlijsten. Welk Kamerlid mag blijven en wie valt af? De PvdA bijvoorbeeld heeft nu nog 36 zetels, maar moet ernstig rekening houden met fors verlies bij de verkiezingen. Ervan uitgaande dat op de lijst ook vers bloed nodig is, komen wellicht slechts tien van de huidige PvdA-Kamerleden in aanmerking voor een langer verblijf in Den Haag. Genoeg reden voor onrust in de fractie.
En wat doen de kopstukken? Rutte zegt in september te beslissen of hij opnieuw lijsttrekker wil worden voor de VVD. Ondertussen acht minister Edith Schippers zich ook geschikt als leider van de partij. PvdA-leider Diederik Samsom bepaalt ook in het najaar of hij door wil. In het licht van de huidige peilingen wordt dat een moeilijke beslissing.
De presentaties van de verschillende verkiezingsprogramma’s en de kandidatenlijsten zullen voorzichtig het begin van de campagnes inluiden. Voor VVD en PvdA wordt het komend jaar de kunst zich te profileren zonder elkaar los te laten. Het laatste kabinet dat de eindstreep haalde, was Kok I, in 1998. De vorige eeuw dus.

© ANP. Minister Edith Schippers acht zich ook geschikt als leider van de VVD.
2. Vluchtelingen blijven de agenda domineren
Spannend is of regeringspartijen VVD en PvdA met hetzelfde gemak als afgelopen jaar compromissen weten te sluiten over vluchtelingen
Na een recordaantal asielaanvragen in 2015 zou 2016 zomaar een nieuw recordjaar kunnen worden. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD, veiligheid en justitie) houdt wederom rekening met rond de 58.000 verzoeken. Of dat getal nu hoger of lager uitvalt: de opvang, huisvesting en integratie van vluchtelingen zullen ook dit jaar de politieke agenda domineren, zeker nu Nederland het eerste half jaar EU-voorzitter is.
Lastig is dat het kabinet niet met een schone lei begint. Zo wachten nog 14.500 vluchtelingen met verblijfspapieren in asielzoekerscentra op woonruimte, de bedden voor nieuwe asielzoekers bezet houdend. Ondanks nieuwe azc’s kan het kabinet de vraag niet aan; sinds afgelopen zomer ziet het zich genoodzaakt asielzoekers steeds voor een paar dagen in sport- en congreshallen op te vangen.
Het kabinet wil vluchtelingen daarom zo snel mogelijk aan huisvesting helpen, desnoods in verbouwde leegstaande kantoren of containerwoningen. Want kloppen dit jaar nog eens tienduizenden asielzoekers aan, dan kunnen de sporthallen wel eens opraken. En een herhaling van Oranje, waarbij Dijkhoff het Drentse dorp overviel met extra asielzoekers, zal het kabinet koste wat kost willen voorkomen. Zeker richting het eind van het jaar, als de verkiezingen voor de deur staan.
Spannend is of regeringspartijen VVD en PvdA met hetzelfde gemak als afgelopen jaar compromissen weten te sluiten over vluchtelingen. In aanloop naar de verkiezingen zullen de twee partijen zich meer willen onderscheiden. Zeker ook op het gebied van asiel, een thema waar VVD en PvdA flink anders over denken en dat volgend jaar de campagne wel eens zou kunnen beheersen. Anderzijds kan de druk op het kabinet komend jaar zo groot worden dat de twee partijen opnieuw tot onvermoede akkoorden weten te komen.

© ANP. Minister Henk Kamp (VVD, economische zaken) moet in de loop van 2016 met een evaluatie van het voortsukkelende energieakkoord komen.
3. Hoe hard wil de VVD lopen voor het klimaat?
Het klimaat is een onderwerp waar de regeringspartijen het fundamenteel over oneens zijn
Het kabinet heeft de problemen rond het energieakkoord lang voor zich uit kunnen schuiven. Dit jaar kan dat niet meer. Minister Henk Kamp (VVD, economische zaken) moet in de loop van 2016 met een evaluatie van het voortsukkelende akkoord komen. Daarna zal ingrijpen onvermijdelijk zijn. Nederland wekt te weinig duurzame energie op en energiebesparing komt nauwelijks van de grond.
De grote vraag: waar is de coalitie toe bereid? Nog meer windmolens? Niet als het aan de VVD ligt. Dwingende maatregelen voor de energieverspillende industrie? De liberalen vrezen dat bedrijven naar het buitenland zullen wegtrekken.
Het klimaat is een onderwerp waar de regeringspartijen het fundamenteel over oneens zijn. De PvdA hield zich drie jaar lang behoorlijk op de vlakte over dit onderwerp, maar heeft het nu herontdekt. Denk aan de klimaatwet die partijleider Diederik Samsom onlangs met GroenLinks-collega Jesse Klaver aankondigde. Denk aan het pleidooi van de PvdA om alle kolencentrales binnen nu en tien jaar te sluiten. Voor beide geldt: de VVD voelt er niets voor.
Nog een splijtzwam: het kabinet moet gehoor geven aan het beroemde klimaatvonnis in de Urgenda-zaak (minder CO2-uitstoot), iets waar de liberalen bepaald geen trek in hebben. De PvdA zal geen gemarchandeer accepteren, zeker niet na het wereldwijd omarmde klimaatakkoord in Parijs.
Maar hoe moet Nederland aan dat vonnis voldoen? De maximum snelheid verlagen naar 120 km/u, of zelfs minder? Daarmee zou het kabinet een belangrijk wapenfeit van minister Melanie Schultz (‘harder rijden waar het kan, langzamer waar het moet’) onderuit halen. En daar gaat de VVD dwars voor liggen.
4. Affaire rond het lek kan carrières breken
Mocht er straks een fractieleider in beeld komen als lek, dan is het gedaan met zijn of haar politieke carrière
Er is één kwestie waar niemand in Den Haag graag over praat: het gênante lek in de commissie-Stiekem. De affaire is genoegzaam bekend. In 2014 is vertrouwelijke informatie uit deze Commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten naar buiten gekomen. De dader maakt zich schuldig aan een ambtsmisdrijf.
Een Kamercommissie doet momenteel onderzoek naar het vermoedelijke lek. De ‘commissie commissie-stiekem’ dus. Kamerleden gaan hun eigen fractievoorzitters onder ede uithoren over hun rol in de kwestie. U voelt het ongemak. Uiterlijk half februari moet het onderzoek klaar zijn.
Mocht er straks een fractieleider in beeld komen als lek, dan is het gedaan met zijn of haar politieke carrière. Voor de kopstukken op het Binnenhof is het zaak stil te zitten in de hoop dat de hele rel met een sisser afloopt.
5. Bombarderen in Syrië: wel, niet of een list?
Moet Nederland Islamitische Staat ook bombarderen boven Syrië? Het kabinet is van plan om nog in januari te reageren op een Amerikaans verzoek om de strijd tegen IS op te voeren. Maar de tegenstelling tussen VVD (voorstander van bombarderen boven Syrië) en PvdA (tegenstander) lijkt onverminderd groot.
Mogelijk komt het kabinet uit op een tussenoplossing, zoals extra training voor Irakese militairen. Dat stemt Washington wellicht tevreden, maar de roep vanuit de Kamer en het ministerie van defensie om toch ook boven Syrië te vliegen, zal dan waarschijnlijk tot het zomerreces aanhouden. In juli lossen Belgische straaljagers hun Nederlandse collega’s in het Midden-Oosten af, zodat zij hun trainingsachterstand in bijvoorbeeld luchtgevechten kunnen inhalen.

© ANP. Foto: Jan Roos, één van de initiatiefnemers van GeenPeil.
‘Waar politici normaal hoge opkomstcijfers bij verkiezingen toejuichen, zou het Haagse beleidsbepalers waarschijnlijk niet slecht uitkomen als de kiezer op 6 april thuisblijft.’
6. Referendum kan voor problemen zorgen
CDA en PvdA zijn voor het verdrag, maar zullen zich bij de uitslag van het referendum neerleggen
Waar politici normaal hoge opkomstcijfers bij verkiezingen toejuichen, zou het Haagse beleidsbepalers waarschijnlijk niet slecht uitkomen als de kiezer op 6 april thuisblijft. Die dag vindt het raadgevend referendum over het associatieakkoord tussen de Europese Unie en Oekraïne plaats. Als de vereiste opkomst van 30 procent gehaald wordt en de uitslag een afwijzing van dat verdrag betekent, ligt er een groot politiek probleem.
Het kabinet zal moeten kiezen uit twee kwaden. Een expliciete uitspraak van de kiezer is moeilijk te negeren. Maar de buitenlandse druk op Nederland zal ook groot zijn. Veel andere Europese landen willen nu eenmaal dat de EU samenwerkt met Oekraïne.
Een meerderheid in de Tweede Kamer wil de wens van de kiezer volgen. CDA en PvdA zijn voor het verdrag, maar zullen zich bij de uitslag van het referendum neerleggen, net als tegenstanders van het verdrag PVV en SP. VVD en D66 zijn voor het verdrag, maar bepalen pas na 6 april wat zij met de uitslag doen.
Het kabinet houdt de kaarten ook tegen de borst. Minister van buitenlandse zaken Bert Koenders wil zich na het referendum beraden op vervolgstappen. Het lijkt erop dat het kabinet naar mogelijkheden zoekt om uiteindelijk toch een associatie in enigerlei vorm met Oekraïne te steunen.
Koenders gaf vorig jaar een ontwijkend antwoord op de vraag van CDA en D66 of hij vindt dat de Europese Commissie na een ‘nee’ als uitslag van het referendum door kan gaan met de voorlopige toepassing van delen van het associatieakkoord. Mogelijk zou een verlengde voorlopige toepassing een tussenoplossing zijn, tot Nederland akkoord gaat met een (cosmetisch) veranderd associatieverdrag.
Ter herinnering: Nederland steunde uiteindelijk ook het verdrag van Lissabon nadat de Europese grondwet in een nationaal referendum sneuvelde.

© ANP. Geert Wilders: waarom is het strafbaar om te zeggen dat je minder Marokkanen wil, maar zou het dat niet zijn als je bijvoorbeeld minder Noren zou willen, of minder Schotten?
7. De nasleep van de Teevendeal
Alle mist rondom de Teevendeal heeft het ministerie van veiligheid en justitie er slecht opgezet
Met een knieval ging het kabinet het kerstreces in: premier Mark Rutte en bewindslieden Ard van der Steur en Klaas Dijkhoff beloofden beterschap na hun omstreden optreden rondom de Teevendeal. De Tweede Kamer zag het vertrouwen in de rechtsstaat en politiek beschadigd en zal komend jaar willen zien dat de drie hebben geleerd van hun fouten.
Alle mist rondom de deal heeft het ministerie van veiligheid en justitie er slecht opgezet; de roep om het departement bij de volgende formatie op te knippen zwelt aan. Aan de VVD om de politiek er komend jaar van te overtuigen dat er niets mis is met Veiligheid en Justitie in de huidige vorm.
8. Terreurdreiging gaat niet aan Nederland voorbij
Volgens analyses van de veiligheidsdiensten is de kans substantieel dat er ook in Nederland een terroristische aanslag plaatsvindt. Als dat gebeurt, zal er discussie ontstaan over de juiste maatregelen: grenscontroles, een ander immigratie- en integratiebeleid, extra bevoegdheden voor politie en justitie, of militairen op straat.
Veel zal afhangen van het soort aanslag: komen de daders bijvoorbeeld uit Nederland, of zijn het met de asielstroom meegereisde jihadisten uit Syrië? VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra wilde na de aanslagen op het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo al politieagenten met mitrailleurs uitrusten, maar de PvdA voelde daar weinig voor. Ondertussen moet het parlement zich nog buigen over een trits antiterreurwetten, bijvoorbeeld over het intrekken van het Nederlanderschap bij terroristen met een dubbele nationaliteit.
9. Rechtszaak tegen Geert Wilders
Geert Wilders heeft al meermalen gezegd wat hij op 18 maart, wanneer hij in Haagse rechtbank wordt verwacht, opnieuw zal zeggen: waarom is het strafbaar om te zeggen dat je minder Marokkanen wil, maar zou het dat niet zijn als je bijvoorbeeld minder Noren zou willen, of minder Schotten?
De PVV-leider heeft inmiddels ruime ervaring in de rechtszaal. Hij stond er zes jaar geleden ook al, toen hij in de Volkskrant had gesproken over een tsunami van islamisering die ons land zou overspoelen, en in het inmiddels verdwenen dagblad De Pers dat hij Mohammed, als die nu zou leven, met pek en veren het land uit zou jagen als extremist. Hij zou haatzaaien, maar werd vrijgesproken.
Nu gaat het om uitspraken van twee jaar geleden, gedaan op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen. “Willen jullie meer of minder Marokkanen?”, vroeg Wilders zijn gehoor. “Minder, minder, minder!”, was het antwoord. Waarop Wilders zei: “Dan gaan we dat regelen.” Ruim zesduizend mensen deden aangifte tegen de politicus, die ze opnieuw betichten van aanzetten tot haat.
Verwant nieuws

Hoop dooft nooit uit, zegt Diederik Samsom. De PvdA-leider heeft een onverwoestbaar geloof in de vooruitgang. Van acht zetels in de peilingen wordt hij niet wanhopig; desnoods stemmen de mensen hem in 2017 maar weg. ‘Ik zou alleen in de buurt van wanhoop komen, als we de vluchtelingencrisis niet weten te beheersen.’
‘Wat mij overeind houdt, is dat ik weet waar ik naartoe wil. Ik ben een romanticus wat betreft de democratie, en dat geeft een zekere ontspanning. Als PvdA hebben we in 2012 een mandaat gekregen, na knotsgekke verkiezingen. Toen heb ik met de VVD afgesproken: dit kabinet moet de rit eens uitzitten. We hadden toen al de vijfde Kamerverkiezingen in tien jaar tijd. De kiezer werd daar chagrijnig van; en dat is hij nog steeds. De kiezer wil een politiek die dingen oplost, liefst in één dag. Dat laatste lukt alleen niet, vandaar dat de grondwet ons vier jaar de tijd geeft om op de top van ons vermogen aan de slag te gaan. Straks kijken we achter ons, en zien we: de werkloosheid daalt en de armoede eindelijk ook, de koopkracht neemt toe, de inkomensverdeling is eerlijker, en de vluchtelingenstroom – even afkloppen – is beheersbaar. Als de kiezers straks zeggen: “We vonden het niks” … prima. Dan maak je een buiging, stap je van het podium, en gaat een ander het doen. De kiezer krijgt altijd gelijk.
ND 30.12.2015 – Diederik Samsom blijft hoopvol in de Haagse jungle
Bent u ook hoopvol over de – tot nu toe beperkte – integratie van grote aantallen vluchtelingen?
lees: Samsom: plek voor 200.000 vluchtelingen

Samsom: ‘we kunnen 200.000 vluchtelingen aan’
Trouw 31.12.2015 Nederland kan als het nodig is 200.000 vluchtelingen opvangen. Dat zegt PvdA-leider Diederik Samsom vandaag in een interview met het Nederlands Dagblad. “We kunnen dit aan als land.”
Volgens Samsom is het aantal een ‘overzichtelijke hoeveelheid op een bevolking van zeventien miljoen’. “Daar is draagvlak voor, maar níet als het er misschien 300.000 worden.” Dit jaar worden in Nederland zo’n zestigduizend vluchtelingen opgevangen.
De belangrijkste opdracht voor politici is de vluchtelingenstroom in goede banen te leiden, en om de oorlog in Syrië te stoppen. “Maar als dat niet lukt, moet je de gevolgen zo goed en eerlijk mogelijk beheersen. Die opdracht ligt op de route die de vluchtelingen afleggen.”
Tweede Kamer
In het interview zegt Samsom ook dat hij na de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 desnoods uit de politiek vertrekt, als zijn partij zich niet herstelt van de huidige, slechte peilingen. “Als de kiezers straks zeggen: ‘we vonden het niks’… prima. Dan maak je een buiging, stap je van het podium, en gaat een ander het doen. De kiezer krijgt altijd gelijk. Het enige slachtoffer zou ikzelf zijn, of een paar andere politici. Als dat het grootste offer is dat gebracht moet worden, dan is dat op te brengen.”

Politiek jaar 2015: het midden is de stille winnaar
Trouw 27.12.2015 Op de vraag van een jongeman wat hij als premier het meest vreesde, zou Harold Macmillan hebben geantwoord: Events, dear boy, events. Het is niet zeker of hij dit werkelijk heeft gezegd, maar er schuilt zeker een politieke waarheid in, zij het niet voor het tweede kabinet-Rutte. Gebeurtenissen genoeg in 2015, maar op het voortbestaan van dit kabinet hebben zij geen vat gehad, al struikelde het vlak voor het kerstreces nog bijna over een oude koe uit de sloot, de Teevendeal.
Het overlevingsvermogen zegt iets over het leiderschap van premier Rutte en over de politieke wil van de coalitiepartijen VVD en PvdA de samenwerking voort te zetten. Maar het zegt vooral iets over de politieke omstandigheden, die in die zin buitengewoon zijn dat een reëel alternatief ontbreekt.
De orde van het ideologische driestromenland die in de vorige eeuw aan de Nederlandse politiek haar vorm en loop gaf, is zo goed als verdwenen. Het terreinverlies van de volkspartijen en de opkomst van populistische partijen laten zien dat onze partijendemocratie in een overgangsfase verkeert. De verzuiling is zo goed als voorbij, het is nog onbekend waarheen de ontzuiling voert. Maar er is, met Hamlet sprekend, ‘method in the madness’.
Geen ramp voor het land
In de diffuse fase blijken de wetmatigheden van het oude coalitiebestel nog springlevend. De wijzerplaat van de klok is grondig veranderd, het uurwerk is nog hetzelfde. De bereidheid tot overleg en samenwerking, kenmerkend voor de politiek ten tijde van de verzuiling, reikt nu over de grens tussen coalitie en oppositie heen. Alleen de PVV en, in mindere mate, de SP bestrijden het kabinet vanuit de zienswijze dat het een ramp voor het land is.
Voor de conservatief Macmillan, premier tussen 1957 en 1963, bedreigde zulke bikkelharde oppositie, ‘tooth and nail’ in het Britse jargon, op cruciale momenten zijn politieke voortbestaan. In een tweepartijenstelsel kunnen kleine verschuivingen in de kiezersgunst een grote kleurverandering meebrengen. In ons veelpartijenland blijft ook bij grote electorale verschuivingen de continuïteit de stille winnaar. Dat geldt dus zelfs, nu de afwisseling tussen centrum-rechtse en centrum-linkse kabinetten is doorbroken en Rutte is aangewezen op steun vanuit de oppositie.
Hollandse maat
Met zijn manier van opereren beantwoordt de liberaal geheel aan de eisen van staatsmanschap naar Hollandse maat. De grondtoon van ons politieke bestuur is pragmatisme. Dat vraagt om passen en meten, een beetje tovenaarskunst, overleg in de binnenkamer, een zakelijke instelling en de neiging controversiële kwesties te depolitiseren. Het geeft de Nederlandse politiek de vlakheid die past bij het laagland, het creëert geen grote leiders maar behendige compromissensluiters zoals Cort van der Linden, Drees en Lubbers – niet toevallig de illustere voorgangers die Rutte, ook aan zichzelf, ten voorbeeld hield bij het aantreden van dit kabinet in 2012.
Het uitgesproken leiderschap dat bondskanselier Angela Merkel in het vluchtelingenvraagstuk laat zien, past hier niet, net zomin als het politieke extremisme dat in Duitsland meer dan eens de kop heeft opgestoken. De socialist Troelstra vergiste zich in 1918 in de geest van de natie, toen hij zijn halfslachtige revolutiepoging deed. De vrijzinnig-democraat Marchant voelde die geest beter aan toen hij op de vraag waarom de Duitse revolutie bij Zevenaar halt hield, antwoordde: ‘Om de eenvoudige reden dat Zevenaar in Nederland ligt en niet in Duitsland’.
VVD en PvdA begonnen hun samenwerking drie jaar geleden met het strategische doel de politieke stabiliteit te herstellen. Dat is door de versnippering van het krachtenveld heen kijkend, redelijk goed gelukt. Het midden regeert, zowel vanuit de Trêveszaal als vanuit de oppositiebanken. Het laat een nieuwe figuur in de Nederlandse politiek zien, dat van het minderheidskabinet met de bijbehorende modus operandi.
Gemakkelijke prooi
Cohen schoot in de formatie van 2010 als PvdA-leider een middenkabinet met VVD en CDA al vrijwel meteen af, beducht dat het een gemakkelijke prooi zou worden van de flankpartijen. Hij gaf het CDA daarmee een alibi voor samenwerking met VVD en PVV, wat op een fiasco uitdraaide en het CDA zwaar beschadigde. Nu is zo’n constellatie, maar dan nog breder, een realiteit.
Het bestuurlijke voordeel heeft een politiek nadeel. De mogelijkheden van de partijen in het grote midden zich van elkaar te onderscheiden zijn marginaal geworden, wat tot een klimaat geeft geleid van kleingeestig millimeteren over winst en verlies en vanwege het groeiende overgewicht van partijpolitieke belang tot de ontsporing van de VVD in de nasleep van de Teevendeal. Hier liet de oppositie zich met een motie van afkeuring even ouderwets kennen.
Luidruchtig maar alleen
Door de gekrompen marges voor profilering in het midden is de ruimte voor de populistische PVV en de SP om zich tegen het midden af te zetten toegenomen. De Socialistische partij kan niet langer onversneden populistisch worden genoemd. Zij keert zich weliswaar, net als de PVV, tegen ‘de elite’ als grote boosdoener, maar oefent zich in een groeiend aantal steden, waaronder Amsterdam, en provincies in besturen. In de vluchtelingenkwestie heeft zij opzichtig de kant van het constructieve midden gekozen.
Waar de SP zich voorzichtig uit de kantlijn van de Nederlandse politiek losmaakt, volhardt de PVV in haar isolement. Afgaande op de peilingen lijkt deze partij het sterkst profijt te hebben getrokken van de grote gebeurtenissen in 2015, maar ondanks haar luidruchtigheid staat zij meer dan ooit alleen. Het midden is, in weerwil van het beeld en het geluid, de stille winnaar.
Meer over;

Dijsselbloem ziet uitzitten kabinetsperiode als doel op zich
NU 24.12.2015 Voor minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) is het uitzitten van deze kabinetsperiode een doel op zich. Hij gaat daarmee tegen de lijn van premier Mark Rutte in. Dat zegt hij in een uitgebreid kerstinterview met NU.nl.
“Ik zou er zeer voor pleiten dat dit kabinet eind volgend jaar nog steeds zit. Als minister van Financiën weet ik dat Nederland gebaat is bij economische en financiële stabiliteit. Daar hoort ook politieke stabiliteit bij”, zegt Dijsselbloem.
“Bij een val van het kabinet staat het beleid anderhalf jaar stil. En stilstand is achteruitgang”, aldus Dijsselbloem. “En met verkiezingen gaan politici weer van alles beloven wat niet waar kan worden gemaakt. In ieder geval niet alles.
Heilige doel
Op Prinsjesdag liet Rutte zich ontvallen dat het uitzitten van de rit van zijn tweede kabinet tot maart 2017 juist geen doel op zich is.
“Soms lees ik weleens dat mijn enige heilige doel zou zijn om de rit uit te zitten, maar als je op iets stuit waardoor het vastloopt dan moet je op het op een nette manier eindigen en terug naar de kiezer”, zei Rutte op 15 september.

Zie ook: Uitzitten kabinetsperiode ‘geen doel op zich’ voor premier Rutte
Afkeuring
Het kabinet kreeg vorige week een motie van afkeuring aan de broek van bijna de volledige oppositie vanwege de afhandeling van de Teeven-deal.
Daarnaast is het regeerakkoord na drie jaar nagenoeg uitgevoerd en zijn coalitiepartners VVD en PvdA geen natuurlijke regeringspartners, zo bleek wel uit meerdere crises afgelopen tijd. Zo kwam het kabinet in zwaar weer over de discussies rond de vrije artsenkeuze en bed bad en brood voor uitgeprocedeerde vluchtelingen.
De PvdA-man Dijsselbloem verheugt zich wel op de volgende verkiezingscampagne. “Dan mag ik even alle ketenen loslaten en voor dat cluppie gaan waar ik al zo lang mee ben vergroeid.”
Lees hier het interview met Dijsselbloem
Zie ook: Politiek: Kabinet probeert koers te houden terwijl oppositie munitie verzamelt
Lees meer over: Jeroen Dijsselbloem

Interview Dijsselbloem: ‘Wat wij als kabinet hebben bereikt is vrij revolutionair’
NU 24.12.2015 Het was een druk jaar voor Jeroen Dijsselbloem, minister van Financiën en Eurogroepvoorzitter. NU.nl blikt met hem terug én vooruit in een uitgebreid kerstinterview. “Wat wij als kabinet hebben bereikt, is vrij revolutionair.”
Als Eurogroep-voorzitter voerde Dijsselbloem slopende onderhandelingen met Griekenland over de toekomst van het land in de eurozone.
Ook kwam hij in conflict met de NS-top, bracht hij ABN Amro terug naar de beurs, verkocht hij Reaal aan het Chinese Anbang, botste hij met de Kamer over een gigantische naheffing uit Brussel en werd met pijn en moeite steun gevonden voor de begroting voor 2016.
Toch spreekt hij zelf niet van een zwaar jaar.
“Nee hoor.”
Uw voorganger Jan Kees de Jager vertelde ons in 2011 dat de twintigurige werkdagen er behoorlijk in hakten. En hij was niet eens Eurogroep-voorzitter.
“Ik herken de twintigurige werkdag niet. Ik vind het niet zwaar. Als ik vier uur zou slapen houd ik het niet vol, ik heb echt zeven uur nodig. Ik slaap goed en ik slaap lang.”
Hoe kan het dat u het niet zwaar vindt?
“Ik word goed ondersteund. Ik heb een auto met chauffeur, alles staat klaar. Ik moest als Kamerlid veel harder werken.”
“Die hebben anderhalve man ondersteuning, hollen van hot naar her, staan nog tot ’s avonds laat op het station van Appingedam en moeten dan maar zorgen dat ze thuiskomen.”
“Ik denk weleens bij collega’s: joh, je moet echt eens in de zon gaan liggen.”
Maar als we naar de Griekse crisis kijken is het toch regelmatig voorgekomen dat verklaringen niet voor middernacht naar buiten kwamen?
Glimlachend: “De Eurogroep wordt heel streng geleid, dus die is meestal op tijd klaar. Maar we hebben ook weleens sessies gehad met Europese regeringsleiders over Griekenland waar ik als Eurogroep-voorzitter bij zat, die heel laat klaar waren.”
“Eentje duurde de hele nacht en werd om 6.00 uur in de ochtend afgesloten. Dat is natuurlijk eenmalig en dat voel je wel in je lijf, maar een paar dagen later ben je daar vanaf.”
U heeft ook het voordeel dat het bij u niet meteen te zien is dat u vermoeid bent, zoals bij uw collega Lodewijk Asscher.
“Oh…”
Dat is u nooit opgevallen?
(Dijsselbloem blijft stil en begint dan te lachen.)
U bent wel eerlijk toch?
“Ik denk weleens bij collega’s: joh, je moet dit weekend echt eens in de zon gaan liggen.”
Bij wie dan?
“Bijvoorbeeld bij Lodewijk.”

Heeft u nou nooit wakker gelegen met de gedachte: misschien is er volgende week geen eurozone meer? De muntunie heeft aan een zijden draadje gehangen.
“Ik denk dat het beeld dat de eurozone aan een zijden draadje hing niet klopt. Als Griekenland er op het hoogtepunt van de eurocrisis was uitgevallen, was de euro en de monetaire unie weggeslagen, maar nu zitten we echt in een andere fase.”
“De meeste landen bewegen weg uit de crisis en hebben weer economische groei, in de eurozone gemiddeld met bijna 2 procent per jaar.”
U hebt dit jaar over de Griekse kwestie gezegd: ik ben klaar met de ideologische discussies. Bent u een realpolitiker geworden? Dus minder idealistisch, meer pragmatisch?
“We hadden maandenlang onderhandeld met de Grieken om belangrijke ingrepen voor elkaar te krijgen. Wij zeiden: ga nou eindelijk eens belasting heffen, bestrijd de corruptie effectief, enzovoort.”
“In de Nederlandse context verdedig ik dat de infrastructuur van Schiphol tot in lengte van dagen in staatshanden blijft en dat het Rotterdamse Havenbedrijf gewoon een overheidsbedrijf is.”
“Maar in Griekenland zijn zestienhonderd staatsbedrijven. Zestienhonderd! In een land met een mega staatsschuld. Een groot deel van die staatsbedrijven is overigens nog verlieslatend ook. Naar de defensie-industrie moet elk jaar weer geld.”
“Ik weet niet of dat pragmatisme is, maar realistische politiek is het in ieder geval.”
Bent u daardoor dan veranderd als politicus?
“Het heeft mijn opvatting versterkt dat goed bestuur er enorm toe doet. Je ziet gewoon de verschillen in Europa met Griekenland als extreem voorbeeld van slecht beleid. Niet alleen door de Syriza-regering die er pas een jaar zit, maar twintig jaar lang.”
“Het klassieke voorbeeld is Noord- en Zuid-Korea. Niet dat ik Griekenland met Noord-Korea vergelijk, maar je ziet hoe belangrijk goed bestuur is. Zuid-Korea is één van de meest welvarende landen ter wereld terwijl Noord-Korea heel arm is. Dat zijn dezelfde landen met dezelfde cultuur, dezelfde historie en dezelfde taal.”
“Bij een crisis zie je in Europa opeens dat er overal gaten zitten en bouten loslaten.”
Na de eurocrisis blijkt het ook rond de vluchtelingencrisis haast ondoenlijk om als Europa een eenheid te vormen. Stelt dat u teleur?
“Wat je in Europa steeds ziet is dat je in tijden van crisis opeens wel dingen voor elkaar kan krijgen. Dan blijkt ineens dat we bij het bouwen van Europa cruciale elementen zijn vergeten.”
“Bij een crisis zie je dan opeens dat er overal gaten zitten en bouten loslaten. Dan gaan we snel de bouten aandraaien, de gaten dichten en alsnog het hang- en sluitwerk erop zetten.”
“Ik ben geen Europa-idealist en al helemaal geen federalist. Ik vind niet dat Europa het antwoord is op alle grote problemen. Maar soms heb je grote problemen die je samen moet aanpakken. Asielbeleid is er daar één van.”
Kabinet
Het kabinet kreeg van de oppositie een motie van afkeuring aan de broek vanwege de Teeven-deal. Is het niet gewoon tijd voor nieuwe verkiezingen? Het regeerakkoord is klaar, de VVD en de PvdA nemen meer afstand van elkaar. Rutte heeft al gezegd dat het geen doel op zich is om de rit uit te zitten.
“Ik zou er zeer voor pleiten dat dit kabinet eind volgend jaar nog steeds zit. Als minister van Financiën weet ik dat Nederland gebaat is bij economische en financiële stabiliteit. Daar hoort ook politieke stabiliteit bij.”
“Bij een val van het kabinet staat het beleid anderhalf jaar stil. En stilstand is achteruitgang. En met verkiezingen gaan politici weer van alles beloven wat niet waar kan worden gemaakt. In ieder geval niet alles. Verkiezingen zijn het mooiste wat er is, maar eens in de vier jaar is wel voldoende.”
“Iedereen die denkt dat de huidige peilingen de uitslag worden, gaat zich vreselijk vergissen.”
Dus eigenlijk is het uitzitten van de rit wel een doel op zich?
“Ja, omdat het gewoon goed is voor Nederland, goed voor de economie. Ik geloof ook niet dat het kabinet is uitgeregeerd. Als je ziet wat we hier nog dagelijks voor problematiek op ons bord hebben.”
Ik had verwacht dat u als politiek dier wel weer eens zin zou hebben in een verkiezingscampagne.
“Daar kan ik me wel op verheugen. Dan mag ik even alle ketenen loslaten en voor dat cluppie gaan waar ik al zo lang mee ben vergroeid.”
Dijsselbloem bij verkiezingscampagne 2012

U vindt dat Samsom weer lijsttrekker moet worden, maar kleeft het kabinetsbeleid niet te veel aan hem? Dat wordt door de kiezer niet in dank afgenomen, blijkens de slechte peilingen voor de PvdA.
“Ik vind niet dat je leiders moet wisselen vanwege slechte peilingen. Dan zou de omloopsnelheid van politieke leiders enorme hoogte gaan nemen. Dan had Diederik al ver voor de vorige verkiezingen moeten aftreden.”
Dus hij kan nog steeds premier worden.
“Ja.”
Dat acht u echt nog mogelijk?
“Zeker.” (glimlach)
“Iedereen die denkt dat de huidige peilingen de uitslag worden, gaat zich vreselijk vergissen. Ik heb ook vaker gezien dat Wilders of Pechtold bovenaan stonden in de peilingen, maar de uitslagen waren vaak toch heel anders.”
“Wat wij als kabinet hebben bereikt is vrij revolutionair. Nederland is echt weer een interessant land. Dat merk ik als ik in het buitenland ben. Dan vragen mensen: wat hebben jullie gedaan?”
“We hebben zelf onze huizenmarkt en ons pensioenstelsel verwaarloosd. Zelf de kosten in de zorg uit de klauwen laten lopen. Dat vergt harde ingrepen, en dat maakt je niet populair, maar het resultaat voor Nederland begint wel erg overtuigend te worden.”
Lees meer over: Jeroen Dijsselbloem

Schippers spreekt VVD-top tegen: ‘Sluit samenwerking PVV niet uit’
Elsevier 23.12.2015 Minister Edith Schippers (VVD) van Volksgezondheid sluit een samenwerking tussen haar partij en de PVV niet uit, terwijl premier Mark Rutte en fractievoorzitter Halbe Zijlstra eerder aangaven geen coalitie te zullen vormen met de partij van Geert Wilders.
‘Ik sluit geen enkele partij vooraf uit. Ik zie niet in waarom ik de PVV zou moeten uitsluiten en de SP niet,’ zegt Schippers woensdag in een interview met de Volkskrant. Ze zegt prettig samen te werken met de PVV, ook al ‘staan die niet echt te applaudisseren voor het kabinet’.

Asieldebat
Wilders reageert op kritiek: ‘Neem zelf afstand van jullie lafheid’
Wilders reageert op kritiek: ‘Neem zelf afstand van jullie lafheid’. In felle bewoordingen heeft PVV-voorman Geert Wilders gereageerd op de kritiek van verschillende politici dat hij niet voldoende afstand heeft genomen van gewelddadige protesten tegen asielzoekerscentra.
Uit een tweet blijkt dat Wilders niet van plan is zijn toon aan te passen. ‘Politiek en pers kunnen de rambam krijgen,’ schrijft hij. ‘Neem zelf lekker afstand van jullie lafheid en verraad van Nederland aan de islam. Sukkels.’
In verzet
Maandag spraken een groot aantal politieke partijen zich in de Volkskrant uit tegen de manier waarop Wilders zich gedraagt in de migratiecrisis. Op sociale media roept de PVV’er veelvuldig op tot het sluiten van de grenzen en tot ‘verzet‘. Na de rellen in Geldermalsen van afgelopen week wilde Wilders niet openlijk afstand nemen van het geweld.
Volgens PvdA-Kamerlid Attje Kuiken vroeg Wilders ‘in het debat na Parijs aan moslims om afstand te nemen van de IS-terreur. Dan verwacht ik ook van hem dat hij afstand neemt van geweld en racisme in Nederland’. Sharon Gesthuizen (SP) zei dat Wilders ‘op een onfrisse manier garen spint bij het zaaien van angst.’
Politicus van het jaar
Afgelopen week werd Wilders nog uitgeroepen tot politicus van het jaar door de kijkers van EenVandaag. Ze beschreven hem als een politicus die de zorgen van veel Nederlanders weet te verwoorden. Ook wordt Wilders een politicus genoemd met een ‘vooruitziende blik’.
Strijd
De uitspraken van de minister voor Volksgezondheid zijn in strijd met de woorden van de VVD-top. Zijlstra en Rutte achten een samenwerking met Wilders onmogelijk, zolang hij nog geen excuses heeft gemaakt voor zijn ‘minder Marokkanen-uitspraak‘ in maart vorig jaar. ‘Zolang deze standpunten de standpunten van de VVD zijn, is die samenwerking onmogelijk,’ aldus Rutte.
Schippers denkt daar anders over. Het standpunt dat Rutte inneemt ten aanzien van de PVV, hoeft niet te betekenen dat de rest van de partij daar ook zo over denkt. ‘Ik ben niet de VVD, ik ben niet de VVD-top. Ik werk met iedereen samen. Ook met de PVV,’ benadrukt ze.
Wel zegt Schippers dat de kans erg klein is dat de VVD met de PVV in een kabinet gaat zitten, omdat de standpunten van de partijen te veel verschillen. ‘Als de PVV wil dat we uit de EU gaan, terug naar de gulden, de grenzen dichtgooien en de zorgkosten verdubbelen, dan ga je natuurlijk niet met ze regeren.’
Lijsttrekkerschap
De minister erkent dat de positie van haar partij ‘electoraal kwetsbaar’ is. De recente Teeven-deal, waarbij Rutte diep door het stof moest en ook Klaas Dijkhoff en Ard van der Steur forse kritiek kregen, maakt de positie van de partij er niet sterker op.
Rutte zei zelfs dat het debat om de Teeven-deal het zwaarstedebat uit zijn politieke carrière was. Voor VVD’er Anouchka van Miltenburg was haar rol binnen de Teeven-deal zelfs reden om af te treden. Zware tijden voor de liberalen dus.

Lees ook;
Rutte door het stof: 10 opvallendste uitspraken uit Teevendebat
Schippers zelf heeft een relatief rustig politiek jaar achter de rug. De minister is al sinds 1993 actief in de Kamer en denkt dat ze de capaciteiten heeft om lijsttrekker te worden van de VVD. ‘Waarom zou ik dat niet kunnen? De kwestie is meer of ik het wil. En dat weet ik niet.’

Thomas Borst
Thomas Borst (1992) is sinds augustus 2015 online redacteur bij Elsevier.
Tags; vvd edith schippers pvv regering mark rutte geert wilders
Vind ik leuk:
Like Laden...
Gerelateerd
december 27, 2015 -
Posted by jandewandelaar |
2e kamer, politiek, PvdA, PVV, Rutte 2, Teeven-deal, VVD, VVD-PvdA | 2e kamer, Geert Wilders, geert wilders pvv, Jeroen Dijsselbloem, peilingen, politiek, pvda, pvv, verkiezingen, vvd, vvd-pvda, wilders
Sorry, the comment form is closed at this time.
[…] VVD-PvdA op weg naar 2016 […]
Pingback door VVD-PvdA op weg naar 2016 – PolitiekKiosk | december 27, 2015
[…] het interview zegt Samsom ook dat hij na de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 desnoods uit de politiek vertrekt, als zijn partij zich niet herstelt van de huidige, […]
[…] zie ook: Kabinet VVD-PvdA op weg naar 2016 ??? […]
[…] het Kabinet VVD-PvdA op omvallen […]
[…] ook nog: Kabinet VVD-PvdA op weg naar 2016 ??? […]
[…] zie ook:Kabinet VVD-PvdA op weg naar 2016 of 2017 ??? […]
[…] zie ook:Kabinet VVD-PvdA op weg naar 2016 of 2017 ??? […]
[…] zie ook:Kabinet VVD-PvdA op weg naar 2016 of 2017 ??? […]
[…] zie ook:Kabinet VVD-PvdA op weg naar 2016 of 2017 ??? […]