Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Politici en het gerommel met wachtgeld

Ja ja, we hebben het wel over uw belastinggeld !!!

Politici en wachtgeld

Sinds 2012 is er bijna 15 miljoen euro aan wachtgeld uitgekeerd o.a. aan vertrokken Tweede Kamerleden, staatssecretarissen en ministers. Dat meldt NU.nl op basis van cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Misbruik
Met wachtgeld kunnen bestuurders die plotseling zonder werk komen te zitten de tijd tussen hun ontslag en hun nieuwe functie overbruggen. Deze voormalige politici kunnen een beroep doen op de wachtgeldregeling nadat zij ontslag hebben genomen. Hun inkomen wordt dan voor minstens twee jaar en hooguit drie jaar en twee maanden aangevuld met een deel van hun oorspronkelijke salaris.

Eventuele neveninkomsten en salaris uit nieuw werk wordt van de wachtgelden afgetrokken. Een politicus moet zelf elke maand deze inkomsten doorgeven. Met gegevens van de Belastingdienst worden deze gegevens gecontroleerd. Volgens het ministerie van BZK is er niet eerder fraude gepleegd door een wachtgeldontvanger uit de Tweede Kamer.

Er kan echter ook misbruik van worden gemaakt, zoals in het geval van een wethouder in Albrandswaard die er zijn salaris mee aanvulde.

De Groningse hoogleraar Douwe Jan Elzinga, gespecialiseerd in staatsrecht, keurt dergelijk misbruik resoluut af. ,,Wachtgeld is bedoeld voor de overgang naar een nieuwe functie, als een overbrugging. Dit is verstoppertje spelen: zeg dan gewoon eerlijk dat je fulltime betaald wil worden.”

Grillig

De wachtgeldregeling ligt regelmatig onder vuur. Minister Ronald Plasterk van BZK heeft in het verleden laten weten dat het wachtgeld niet verder teruggeschroefd moet worden. Lees hier het opiniestuk

“Het werk van een politicus kan grillig zijn”, zegt de woordvoerder van Plasterk. “Wachtgeld voorkomt dat een politieke ambtsdrager bij beslissingen rekening houdt met eventuele negatieve financiële consequenties, en daardoor geen zuiver oordeel meer zou kunnen vormen.”

Politici zouden ook hun financiële zekerheden opzij zetten voordat zij een politieke carrière beginnen. De wachtgeldregeling zorgt er dan ook voor dat het ambt van politicus aantrekkelijker wordt ten opzichte van een vaste aanstelling of een eigen bedrijf.

zie ook: De mysterieuze verdwijning van Tweede Kamerlid Wassila Hachchi D66 – deel 3

zie ook: Het mysterie rondom Wassila Hachchi D66 is ontsluierd.

zie ook:De mysterieuze verdwijning van Tweede Kamerlid Wassila Hachchi D66 – deel 2

zie ook: De mysterieuze verdwijning van Tweede Kamerlid Wassila Hachchi D66 – deel 1

zie ook: Peter Rehwinkel PvdA – Het zit me niet mee de laatste tijd

zie ook: Gedonder met Bert van der Roest ex-PvdA-raadslid in Utrecht

lees: Rel om wethoudersloon: dit is pure zakkenvullerij

lees; VVD-wethouder vult zijn deeltijdsalaris aan met wachtgeld

zie ook: wachtgeld BB

Zie ook: Ministers en Wachtgeld – een vetpot

Zie ook: Rel bij de PvdA over wachtgeld van ex-wethouder Rinda den Besten

Zie ook: Wachtgeld Raadsleden kost al 6,9 miljoen euro

Zie ook; Gesjoemel met wachtgeld SP en Groenlinks

wachtgeld

wachtgeld (2)

#Ophef: vijf veelbesproken wachtgeldaffaires

Elsevier 26.01.2016 Rond het plotselinge vertrek van D66-Tweede Kamerlid Wassila Hachchi laait ook de discussie rond de wachtgeldregeling voor politici weer op. Dat is bepaald niet de eerste keer. Elsevier zet vijf opvallende affaires op rij.

De meeste Nederlanders hoorden pas van het bestaan van Wassila Hachchi toen ze haar Tweede Kamerlidmaatschap voor D66 plotseling neerlegde om voor het campagneteam van Hillary Clinton te werken. ‘Ik moet aannemen dat het betaald werk is,’ zei D66-leider Alexander Pechtold die net zo verrast leek als de rest van Nederland.

Volgens ingewijden liep ze al een tijdje ‘met haar ziel onder de arm’ en besloot ze daarom het einde van haar termijn niet af te wachten. Al snel rees de vraag op of het om een betaalde functie ging en, zo niet, of Hachchi dan gebruik zou maken van wachtgeld. Reeds aangekomen in New York zaaide het ex-Kamerlid met een nieuwe verklaring voor nog meer verwarring. ‘Wassila Hachchi streeft ernaar af te kunnen zien van wachtgeld, zodra zij een arbeidscontract heeft getekend,’ was te lezen in de verklaring. Wordt dat arbeidscontract nu getekend bij de firma Clinton of niet? Daarover blijft het voorlopig speculeren…

Lees ook…

Wassila Hachchi, backbencher die alleen opviel door plotse vertrek

Aan de rijzende ster van Tofik Dibi bij GroenLinks kwam een einde toen hij zich in september 2012 in de strijd wierp om het lijsttrekkerschap van de partij. Dibi verloor de strijd tegen partijleider Jolande Sap en verliet de Tweede Kamer.

Na zijn Kamerlidmaatschap ging Dibi Media en Cultuur studeren aan de Universiteit van Amsterdam en volgde hij een opleiding tot leraar maatschappijleer. Beide opleidingen maakte hij niet af. Omdat Dibi geen baan wist te vinden ontving hij tot november vorig jaar wachtgeld. Het eerste jaar kreeg hij maandelijks 5.849 en het tweede jaar 5.118 euro. Dibi kreeg veel kritiek over het feit dat hij nooit een baantje heeft kunnen vinden, al werden die soms aangeboden. In een interview met Trouw zei Dibi het als ‘frustrerend’ te hebben ervaren van wachtgeld te moeten leven. ‘Dat wachtgeld is een diepe, diepe frustratie voor mij geweest omdat ik niet in staat was een baan te vinden, en nog steeds niet.

Na de dertigste brief denk je: heeft het nog zin?,’ zei hij. Eind oktober blijkt dat Dibi zijn wachtgeld voor een goed deel heeft gebruikt om aan een boek te werken. In Djinn vertelt hij over zijn Marokkaanse achtergrond, zijn politieke carrière en de lang door hem zelf ontkende homoseksualiteit. Worden de inkomsten uit de boekverkopen nu verrekend met het ontvangen wachtgeld?

Peter Rehwinkel (PvdA) maakte op 24 april 2013 bekend geen tweede ambtstermijn te willen als burgemeester van Groningen. Officieel was de geplande, gemeentelijke herindeling de reden voor Rehwinkels vertrek. Achter de schermen speelden ook de ontwikkelingen rond de rellen in Haren een rol.
Enkele maanden later werd duidelijk dat Rehwinkel zijn ambtstermijn, dat nog door zou lopen tot 2015, niet vol zou maken. Er wachtte hem een baan bij United Cities and Local Governments in Barcelona die hij niet aan zich voorbij kon laten gaan.

Rond die baan ontstond de nodige ophef, omdat niet duidelijk was of het om een betaalde functie ging. De betaalde functie kwam er uiteindelijk niet. Volgens Rehwinkel ging de baan vooral niet door vanwege de publiciteit die erover ontstond. Rehwinkel stortte drie maanden wachtgeld terug, maar maakte vervolgens wel gebruik van de regeling. De oud-burgemeester startte zijn eigen adviesbureau, werd associate directeur bij een pr-bureau en heeft zijn wachtgeld vorig jaar ‘op nihil’ laten zetten.

Het Utrechtse gemeenteraadslid Bert van der Roest kwam eind 2013 in het nieuws omdat hij veel geld zou hebben ontvreemd uit de kas van straatkrant Straatnieuws. Volgens de straatkrant ging het om 40.000 euro, volgens Van der Roest om veel minder. Van der Roest werd uit het bestuur vanStraatnieuws gezet en stapte op als gemeenteraadslid. Tegen de wil van het landelijke PvdA-bestuur in, maakte Van der Roest gebruik van de toen nog voor raadsleden geldende wachtgeldregeling. Het ging om een totaalbedrag van 7.000 euro.

Volgens zijn woordvoerder had Van der Roest het geld hard nodig om van te leven. Hij moest het gestolen geld terugbetalen aan de straatkrant, kon door de slechte publiciteit niet aan een baan komen en hij had ook geen recht op een bijstandsuitkering. Ook Van der Roest schreef vervolgens een boek. In ‘De Leugen Voorbij’ beschrijft de PvdA’er hoe een leugen een eigen leven kan gaan leiden in de media.

Kathleen Ferrier is vrijwel op de dag af tien jaar Kamerlid voor het CDA als ze op 21 mei 2012 haar vertrek uit de Kamer aankondigde. De CDA-‘dissident’ had geen betere dag voor haar vertrek kunnen uitkiezen. Ze was op dat moment 55 jaar oud, tien jaar in dienst en had dus tot haar pensioen, op 65ste leeftijd, recht op wachtgeld.

Ook was het vertrek goed getimed, omdat de wachtgeldregeling enkele maanden later zou worden versoberd.Die versobering gold dus niet voor Ferrier, die tot haar pensioen jaarlijks ruim 70.000 euro aan wachtgeld ontvangt. Het wachtgeld zou pas stoppen bij het aannemen van een nieuwe baan. Maar Ferrier verhuisde naar Hong Kong en geniet daar naar verluidt van een vervroegd pensioen. Dit zorgt voor de nodige frustratie bij haar wachtgeldregelingcritici.

Servaas van der Laan (1984) werkt sinds mei 2012 als online redacteur bij Elsevier.

Tags wachtgeld politici wassila hachchi peter rehwinkel tofik dibi

zie ook

27-1-2016 In New York getraceerde Wassila Hachchi blijft zwijgen

26-1-2016 Wachtgeld voor politici is terecht, maar niet bij vrijwillig vertrek

26-1-2016 Vertrek Wassila Hachchi blijft vragen oproepen

Bijna 15 miljoen wachtgeld uitgekeerd aan oud-politici

VK 20.12.2015 Sinds 2012 is bijna 15 miljoen euro aan wachtgeld uitgekeerd aan afgezwaaide Tweede Kamerleden, staatssecretarissen en ministers. Dat meldt NU.nl zondag op basis van cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Wachtgeld voor politici is al sober genoeg

De wachtgeldregeling is altijd goed voor heftige discussies. Terecht? Lees hier het opiniestuk van Marcel Boogers en Marjolein Blom.

Het jaarlijks uitgekeerde bedrag neemt geleidelijk af sinds 2013, net als het aantal personen dat een beroep doet op de regeling. Gemiddeld wordt per persoon 3600 euro per maand overgemaakt.

Ministers en staatssecretarissen ontvangen hogere bedragen, omdat zij ook een hoger salaris krijgen tijdens hun dienstverband. Het ministerie wil niet bekendmaken welke personen hoeveel wachtgeld hebben ontvangen.

Voormalige politici kunnen een beroep doen op de wachtgeldregeling nadat zij ontslag hebben genomen. Hun inkomen wordt dan voor minimaal twee en maximaal vier jaar aangevuld met een deel van hun oorspronkelijke salaris: een jaar 80 procent van dat salaris en daarna drie jaar 70 procent. In 2013 streken 67 ex-Kamerleden samen 4 miljoen euro op aan wachtgeld. Daar kwam nog een miljoen bij voor ex-ministers en staatssecretarissen.

De uitkering komt te vervallen zodra de oud-politicus in een andere functie voldoende verdient.

Bijna 15 miljoen aan wachtgeld uitgekeerd

Telegraaf 20.12.2015 Sinds 2012 is bijna 15 miljoen euro aan wachtgeld uitgekeerd aan afgezwaaide Tweede Kamerleden, staatssecretarissen en ministers.

Dat meldt NU.nl zondag op basis van cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het jaarlijks uitgekeerde bedrag neemt geleidelijk af sinds 2013, net als het aantal personen dat een beroep doet op de regeling.

Gemiddeld wordt per persoon 3600 euro per maand overgemaakt. Ministers en staatssecretarissen ontvangen hogere bedragen, omdat zij ook een hoger salaris krijgen tijdens hun dienstverband. Het ministerie wil niet bekendmaken welke personen hoeveel wachtgeld hebben ontvangen.

Bijna 15 miljoen aan wachtgeld betaald in drie jaar

 

AD 20.12.2015 Sinds 2012 is er bijna 15 miljoen euro aan wachtgeld uitgekeerd aan vertrokken Tweede Kamerleden, staatssecretarissen en ministers. Dat meldt NU.nl op basis van cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Het jaarlijks uitgekeerde bedrag neemt geleidelijk af sinds 2013, net als het aantal personen dat een beroep doet op de regeling. Gemiddeld wordt per persoon 3600 euro per maand overgemaakt. Ministers en staatssecretarissen ontvangen hogere bedragen, omdat zij ook een hoger salaris krijgen tijdens hun dienstverband. Het ministerie wil niet bekendmaken welke personen hoeveel wachtgeld hebben ontvangen.

Misbruik
Met wachtgeld kunnen bestuurders die plotseling zonder werk komen te zitten de tijd tussen hun ontslag en hun nieuwe functie overbruggen. Er kan echter ook misbruik van worden gemaakt, zoals in het geval van een wethouder in Albrandswaard die er zijn salaris mee aanvulde.

De Groningse hoogleraar Douwe Jan Elzinga, gespecialiseerd in staatsrecht, keurt dergelijk misbruik resoluut af. ,,Wachtgeld is bedoeld voor de overgang naar een nieuwe functie, als een overbrugging. Dit is verstoppertje spelen: zeg dan gewoon eerlijk dat je fulltime betaald wil worden.”

Lees ook

Bijna 15 miljoen euro aan wachtgeld uitgekeerd sinds 2012

NU 20.12.2015 Sinds 2012 is bijna 15 miljoen euro aan wachtgeld uitgekeerd aan Tweede Kamerleden, staatssecretarissen en ministers.

Het jaarlijks uitgekeerde bedrag neemt geleidelijk af sinds 2013, blijkt uit een Wob-verzoek van NU.nl bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK).

Tussen 2012 en oktober 2015 wordt per persoon gemiddeld 3.600 euro per maand aan wachtgeld overgemaakt. Ministers en staatssecretarissen ontvangen hogere bedragen, omdat zij ook een hoger salaris krijgen tijdens hun dienstverband.

Het totale overgemaakte bedrag aan wachtgeld neemt af sinds 2013, net als het aantal personen dat jaarlijks beroep doet op de regeling. In april 2012 viel het kabinet Rutte-I, waardoor veel bewindslieden en Kamerleden beroep mogen doen op de wachtgeldregeling.

Aftreden

Voormalige politici kunnen een beroep doen op de wachtgeldregeling nadat zij ontslag hebben genomen. Hun inkomen wordt dan voor minstens twee jaar en hooguit drie jaar en twee maanden aangevuld met een deel van hun oorspronkelijke salaris.

Eventuele neveninkomsten en salaris uit nieuw werk wordt van de wachtgelden afgetrokken. Een politicus moet zelf elke maand deze inkomsten doorgeven. Met gegevens van de Belastingdienst worden deze gegevens gecontroleerd. Volgens het ministerie van BZK is er niet eerder fraude gepleegd door een wachtgeldontvanger uit de Tweede Kamer.

Grillig

De wachtgeldregeling ligt regelmatig onder vuur. Minister Ronald Plasterk van BZK heeft in het verleden laten weten dat het wachtgeld niet verder teruggeschroefd moet worden.

“Het werk van een politicus kan grillig zijn”, zegt de woordvoerder van Plasterk. “Wachtgeld voorkomt dat een politieke ambtsdrager bij beslissingen rekening houdt met eventuele negatieve financiële consequenties, en daardoor geen zuiver oordeel meer zou kunnen vormen.”

Politici zouden ook hun financiële zekerheden opzij zetten voordat zij een politieke carrière beginnen. De wachtgeldregeling zorgt er dan ook voor dat het ambt van politicus aantrekkelijker wordt ten opzichte van een vaste aanstelling of een eigen bedrijf.

Het ministerie van BZK wil niet bekendmaken welke personen hoeveel wachtgeld hebben ontvangen. “Dat doen we om de vertrouwelijkheid van bepaalde persoonlijke aspecten – zoals diensttijd, leeftijd, arbeidsongeschiktheid en neveninkomsten – te beschermen”, verklaart een woordvoerder van BZK.

Lees meer over: Wachtgeld

december 20, 2015 - Posted by | 2e kamer, integriteit, politiek | , , ,

7 reacties

 1. […] Politici en het gerommel met wachtgeld […]

  Pingback door Politici en het gerommel met wachtgeld – PolitiekKiosk | december 20, 2015

 2. […] zie ook Politici en het gerommel met wachtgeld […]

  Pingback door De mysterieuze verdwijning van Tweede Kamerlid Wassila Hachchi D66 « Debat in de Digitale Hofstad | januari 27, 2016

 3. […] ontvangt ze, als vertrekkend Kamerlid, elke maand wachtgeld ter waarde van 80 procent van haar salaris: dat komt neer op zo’n 6.800 euro. Of het […]

  Pingback door Het mysterie rondom Wassila Hachchi D66 is ontsluierd. « Debat in de Digitale Hofstad | februari 18, 2016

 4. […] ook: Politici en het gerommel met wachtgeld – deel […]

  Pingback door Ook Zelfverrijking Henry Keizer VVD ? « Debat in de Digitale Hofstad | mei 1, 2017

 5. […] ook: Politici en het gerommel met wachtgeld – deel […]

  Pingback door De politieke draaideur versus lobby – deel 2 « Debat in de Digitale Hofstad | mei 12, 2017

 6. […] ook: Politici en het gerommel met wachtgeld – deel […]

  Pingback door Debat in de Digitale Hofstad | maart 21, 2018

 7. […] ook: Politici en het gerommel met wachtgeld – deel […]

  Pingback door Gerommel in de Politiek versus Integriteit deel 3 – VVD nummer 1 « Debat in de Digitale Hofstad | maart 21, 2018


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: