Arie ‘Bombarie’ Slob CU draagt het bijltje over aan Gert-Jan Segers
Arie ‘Bombarie’ Slob CU
Arie ‘Bombarie’ Slob nam gisteren na veertien jaar afscheid van de Tweede Kamer. Dat zegt hij in een dinsdag gepubliceerd interview met het Nederlands Dagblad.
Arie Slob vindt het ‘na veertien jaar topsport’ tijd voor iets anders. Zijn functie wordt overgenomen door Gert-Jan Segers, die dinsdag het stokje al zal overnemen.
‘Hoewel het loslaten van het politieke werk voor de ChristenUnie na zoveel jaar niet makkelijk is, kan ik het in deze fase met een gerust hart doen’, schrijft Slob in een afscheidsbrief.
“Slob wist goed zijn voet tussen de deur te krijgen”.
Terugblik op de CU-fractievoorzitter:
Arie Slob staat voor solidariteit met zwakken samenleving – Arie Slob heeft 14 jaar Den Haag ervaren als topsport. Vooral de laatste jaren als partijleider vond hij zwaar. Hij heeft Den Haag sinds 2002 zien verruwen. Maar daar heeft hij zich nooit bij neergelegd. Altijd heeft hij gepoogd duidelijk te maken dat politiek bedrijven ook anders kan. Termen als ‘nepparlement’, zoals gebruikt door Geert Wilders vindt hij afschuwelijk. Nog erger vindt hij het als politici worden beledigd in een debat. Arie Slob staat voor normen en waarden. Hij had nooit zin in politieke spelletjes.
Slob groeide op in een gereformeerd-vrijgemaakt gezin van tien kinderen. Zijn vader, een middenstander, overleed, toen Slob negentien jaar was. Hij is zijn moeder nog altijd dankbaar dat ze hem liet studeren. “Mijn studie geschiedenis heeft me mede gevormd tot wie ik ben. Enig historisch besef kan in mijn werk als Kamerlid geen kwaad. Het geeft vaak ook een extra dimensie aan het nadenken over onderwerpen”, zei hij eens.
Slob begon zijn carrière in zijn woonplaats Zwolle. Hij was daar van september 1993 tot maart 2001 lid van de gemeenteraad voor het Gereformeerd Politiek Verbond (GPV), een van de twee partijen die ruim tien jaar geleden opgingen in de ChristenUnie.
Slob heeft volgens de krant een nieuwe baan in zijn woonplaats Zwolle. Hij gaat in 2016 aan de slag als directeur van het Historisch Centrum Overijssel (HCO).
„Ik ga de luwte weer wat in’’, aldus verklaarde Slob na afloop.
Hij vertelde dat hij sinds augustus wist dat hij na vele jaren in de Haagse politiek iets anders wilde. Hij wordt per 1 januari directeur van het Historisch Centrum Overrijssel en de Stichting IJsselacademie. Iets wat dicht bij zijn hart ligt. Hij woont in Zwolle en is van huis uit leraar geschiedenis.
ChristenUnie: Samenwerken is onze democratische plicht
Trouw 02.10.2016 INTERVIEW Voorman Gert-Jan Segers komt met een programma van hoop om tegenstellingen te overbruggen. Dat wil de partij realiseren ín een volgend kabinet.
We moeten elkaar niet wantrouwen, maar elkaar in de ogen kijken
Vraag Gert-Jan Segers wat de inzet wordt van de ChristenUnie bij de komende verkiezingen, en hij legt zijn hand op zijn eigen boek. “Dit is het: ‘Hoop voor een verdeeld land’.”
Gisteren presenteerde Gert-Jan Segers zijn boek in de aula van de protestantse Beatrixschool in het hart van de Haagse Schilderswijk. Kinderen van 35 nationaliteiten zitten er bij elkaar. “We moeten elkaar niet wantrouwen, maar elkaar in de ogen kijken”, zei de politicus tegen de kinderen van groep acht.
In het boek onderzoekt Segers, sinds vorig jaar november politiek leider van de ChristenUnie, de breuklijnen in de samenleving. Hij ziet groeiende tegenstellingen, tussen ziek en gezond, arm en rijk, oud en jong, gelovig en seculier, en tussen autochtoon en nieuwkomer.
Maar hij ziet ook ‘brengers van hoop’ – de keuze voor de multiculturele school met een herkenbare, protestantse identiteit is geen toevallige.
“Ja, je kan het ook politiek vertalen”, licht Segers na afloop toe. “Ik sprak met hulpverleners die naast de kwetsbaarste mensen staan, met werkgevers die allochtone jongeren toch aannamen. Ik hoorde hoopvolle verhalen van burgers in energie- en zorgcoöperaties. Als je al die brengers van hoop ruimte geeft, dan is hoop ook een politiek programma.”
Het is onze politieke en democratische plicht om samen te werken, juist als de tegenstellingen in het land groter worden
Om tegenstellingen tussen mensen te overbruggen, wilt u een maatschappelijke dienstplicht invoeren voor mensen tussen 18 en 28. Hoe ziet u dat voor zich?
“Wij willen dat zij in die tien jaar een half jaar vrijwilligerswerk doen, tegen een geringe vergoeding. Verplicht, anders werkt het niet. Het kan een aansluitende periode zijn, maar ook op zaterdag of door de week. Vrijwilligerswerk brengt jongeren op plekken waar ze anders niet komen en het is een nieuwe manier om mensen bij elkaar te brengen die elkaar normaal niet zien. Er zijn allerlei organisaties die vrijwilligerswerk aanbieden. De infrastructuur is er, nu moet er politiek commitment komen.”
Waar ziet u die?
“Voor deze dienstplicht zie ik die bij het CDA. Met de PvdA werken we aan het faciliteren van de coöperaties, met D66 nemen we initiatieven om het kerkelijk erfgoed te bewaren.”
In uw boek schrijft u dat er in de PvdA huiver was om samen te werken met de ChristenUnie tegen gedwongen prostitutie. Hoe is dat andersom?”
“Samenwerking met de PvdA ligt niet zo gevoelig, de argwaan zit meer bij D66. Onze mensen hebben het idee dat die partij het op het christelijk karakter van Nederland heeft gemunt. Maar het is onze politieke en democratische plicht om samen te werken, juist als de tegenstellingen in het land groter worden.”
Als je in het kabinet zit, kun je meer invloed uitoefenen. Maar het moet geen alles-behalve-Wilders allegaartje worden
De ChristenUnie zit niet in het kabinet, maar sloot er wel akkoorden mee. U had de lusten, niet de lasten. Gaat u zo door?
“We hebben veel kunnen realiseren, maar de keuzes hebben bij ons ook pijn gedaan. Uit onze achterban kwam weleens de vraag: moeten wij het kabinet in het zadel houden? Als je in het kabinet zit, kun je meer invloed uitoefenen. Het is beter elkaar vast te houden in een coalitie die vier jaar aan de slag kan. Daarvoor is onderling vertrouwen nodig, en een dwingende sociaal-culturele agenda.”
Wie ziet u daarvoor als partners?
“Het moet geen allegaartje worden, geen alles-behalve-Wilders-coalitie. De basis is voor een ons een gemeenschappelijke visie om in de samenleving te investeren. Daar heeft dit verdeelde land behoefte aan, daarvoor zetten we graag een stap naar voren.”
Segers bezorgd om groeiende kloof samenleving
Trouw 23.04.2016 Fractieleider Gert-Jan Segers van de ChristenUnie maakt zich grote zorgen over de groeiende kloof in de samenleving. ‘Wat we nu meemaken, wat we onder onze ogen zien gebeuren, is een samenleving waarin de kloof tussen de een en de ander steeds groter wordt.”
Dat zei hij zaterdag op een congres van zijn partij in Zwolle waar hij tot lijsttrekker werd gekozen.
Volgens Segers verliezen we ‘de kunst van het samenleven”. Een voorbeeld van die verdeeldheid noemt hij de uitslag van het referendum over Oekraïne. Hij hekelde in dit kader ook de PVV. Die partij wakkert volgens hem tegenstellingen aan en ‘heeft geen interesse in samenwerking met anderen.”
Vrijwilligerswerk
Segers lanceerde verder het plan om studenten een deel van hun studieschuld te laten afbetalen door vrijwilligerswerk, bijvoorbeeld taalles aan vluchtelingen of actief worden als schuldhulpmaatje. “Schulden worden zo minder en de samenleving wordt er beter van.”
Segers volgde vorig jaar Arie Slob op als fractieleider in de Tweede Kamer, waar de ChristenUnie vijf zetels heeft.
ChristenUnie ziet samenwerking met PVV niet zitten
RTVWEST 27.03.2016 De ChristenUnie stapt niet samen met de PVV in een volgend kabinet, als Geert Wilders zijn standpunten niet aanpast.
Zolang Wilders blijft zeggen dat sommige rechten wel voor christenen gelden, maar niet voor moslims, is samenwerking uitgesloten. Dat zegt de fractievoorzitter van de ChristenUnie, Gert-Jan Segers in de talkshow FRITS! van Omroep West.
Op de vraag van presentator Frits Huffnagel of Segers met Wilders zou willen regeren reageert de fractievoorzitter sceptisch: Een politieke samenwerking met deze Geert Wilders, lijkt mij bijna uitgesloten. Als de uitnodiging komt wanneer hij de grootste partij wordt dan neem ik deze aan, maar ik denk dat het gesprek vrij kort is.’
Verkiezingen
De volgende Tweede Kamerverkiezing vindt plaats op 15 maart 2017. Volgens de laatste peilingen staat de Christen Unie op vijf zetels. Vorig jaar nam Segers het stokje over van Arie Slob en volgende maand zal hij worden aangewezen als lijsttrekker van de christelijke partij. De partij hoopt bij de verkiezingen zeven zetels te behalen.
Meer over dit onderwerp: PVV christenUnie stemmenverkiezingen 2017 Gert-Jan Segers CUTweede Kamer
Christen-Unie-leider: ‘Vrijheden niet veilig bij liberalen’
Trouw 15.03.2016 CU-leider Segers waarschuwt VVD en D66: Wil je onze steun, blijf dan van christelijke privileges af.
© anp.
Gert-Jan Segers geeft zijn aanvaardingsspeech tijdens het partijcongres.
Juist nu nog maar een derde van Nederland gelovig is, moeten liberale politici rekening met hen houden. Dat zegt Gert-Jan Segers, die gisteren is voorgedragen als lijsttrekker van de ChristenUnie. Segers ziet onder liberalen ‘een kwalijke impuls om gelovigen naar de rand van de samenleving te duwen’.
Gert-Jan Segers zet meteen stevig in. “Vrijheden zijn bij liberalen niet in veilige handen”, zegt hij. “Nu er een seculiere meerderheid is ontstaan, ontstaat daar het gevaar van democratische luiheid. Als je onderdeel bent van zo’n riante meerderheid, dan kun je nauwelijks meer voorstellen dat er mensen anders zijn dan jij. Je komt ze niet tegen. Je groeit al heel snel op met een wereldbeeld van: je hebt normale mensen en je hebt religieuze mensen. Die zijn anders. Je denkt: die moeten een beetje normaal doen met hun eigen scholen en kosjere slacht. Die impuls zie ik op dit moment bij de liberalen, bij VVD en D66.”
Zijlstra raakt met zijn voorstel de afspraak dat de staat niet heerst over de kerk
Noem eens een voorbeeld?
“Ik zie het aan VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra, die zegt: we hebben last van het salafisme, dus heffen we de bescherming van kerkgenootschappen maar op. Hij raakt daarmee de afspraak dat de staat niet heerst over de kerk. En hoezeer wij zijn zorgen over het salafisme delen, waarom moet de vrijheid van de hervormde kerk in Nunspeet worden opgeofferd in de strijd tegen dat salafisme? Dat is een onzorgvuldigheid die heel zorgelijk is.”
Welke vrijheid ontneemt Zijlstra de hervormde kerk in Nunspeet dan?
“Er zijn kerkgenootschappen die interne aangelegenheden zelf mogen regelen. Die bijvoorbeeld zeggen: de ambten in de kerk zijn voorbehouden aan mannen, of zelf bepalen wie lid mogen worden. Dat je daar rekening mee houdt, met een minderheid die dat vindt, is historisch gegroeid. Het ligt vast in dat wetsartikel.”
Er lijkt in de Kamer geen brede steun voor Zijlstra’s voorstel. Is dat alles?
“Nee, je zag het eerder toen een verbod op rituele slacht dreigde. En ook bij staatssecretaris Sander Dekker, die zegt: we moeten in het onderwijs het begrip richting loslaten. Hij deed hetzelfde met het omroepbestel. Dekker heeft daar alleen maar denigrerend over kunnen spreken, termen van ‘te veel directeurtjes en vergaderingen’. Zijn opvatting komt voort uit diezelfde impuls: we hebben last van die omroepvrijheid, mensen moeten normaal doen. Het is een uiting van democratische luiheid en miskenning van diversiteit, net als bij D66, dat de Zondagswet wil afschaffen. D66 lijkt er erg op gebrand om elke herinnering aan het religieuze verleden of aan de rol van religie in onze cultuur uit de weg te ruimen.”
Omgang met minderheden is een lakmoesproef voor beschaving..
D66 wilde ook een einde aan de uitdrukking ‘bij de gratie Gods’ in wetten.
“En van het gebruik dat de gemeentelijke basisadministratie de kerk op de hoogte brengt van verhuizing van een lid. Het lijkt soms wel op rancune bij D66. Zo van: wij hebben last gehad van een christelijke meerderheid in het verleden en nu zijn wij aan de beurt. Alsof het paybacktime is. Het is behalve een onvruchtbare emotie ook een signaal naar religieuze minderheden. Het geeft sommige gelovigen het gevoel dat ze langzaam maar zeker richting rand van de samenleving worden geduwd.”
Maar toen christenen nog de meerderheid hadden, deden zij het ook, toch?
“Geen enkele meerderheid is immuun voor de gedachte dat de minderheid zich maar moet aanpassen. Het is absoluut waar dat ook de christelijke meerderheid zich daar in het verleden aan bezondigd heeft.”
Heeft u nu spijt van uw eerdere steun aan dit kabinet?
“We hebben de afgelopen jaren veel met elkaar samengewerkt. We zijn er op allerlei belangrijke dossiers samen uitgekomen, met VVD maar ook met D66. We hebben de noodzaak tot samenwerken sterk gevoeld, maar die staat voor de toekomst wel onder druk. Het zou wellicht zo kunnen zijn dat er na de volgende verkiezingen nieuwe vormen van samenwerking zullen komen. Om nu snel gebruik te maken van een soort interbellum om snel even wat dingen erdoor te jassen, dat is niet bevorderlijk voor eventuele samenwerking later.”
Zegt u: die kunnen ze wel op hun buik schrijven?
“Het is een winstwaarschuwing, laat ik het zo zeggen. Omgang met minderheden is een lakmoesproef voor beschaving. Iets heel eigens van Nederland staat op het spel, en dit helpt niet.”
- Lees ook:Halbe Zijlstra: onze manier van leven loopt gevaar – 19/02/16
- Lees ook:Nog meer strafrecht tegen radicale islam helpt niet – 25/02/16
- Lees ook:Kerken dreigen toegang tot persoonsgegevens te verliezen – 02/03/16
Segers voorgedragen als lijsttrekker ChristenUnie
AD 14.03.2016 Fractievoorzitter Gert-Jan Segers van de ChristenUnie wordt lijsttrekker van zijn partij bij de komende Tweede Kamerverkiezingen. Het partijbestuur heeft de Amersfoorter unaniem voorgedragen, maakte de partij maandag bekend.
Op een partijcongres in april moet het besluit vallen. Segers volgde vorig jaar Arie Slob op als fractievoorzitter.
Segers lijsttrekker ChristenUnie
Telegraaf 14.03.2016 Fractievoorzitter Gert-Jan Segers van de ChristenUnie wordt lijsttrekker van zijn partij bij de komende Tweede Kamerverkiezingen. Het partijbestuur heeft hem unaniem voorgedragen, maakte de partij maandag bekend.
Op een partijcongres in april moet het besluit vallen. Segers volgde vorig jaar Arie Slob op als fractievoorzitter.
De fractievoorzitter van GroenLinks, Jesse Klaver, is onlangs door zijn partij voorgedragen als lijsttrekker. De SGP kwam eerder dit jaar met de voordracht van fractievoorzitter Kees van der Staaij.
Gert-Jan Segers voorgedragen als lijsttrekker ChristenUnie
NU 14.03.2016 Fractievoorzitter Gert-Jan Segers van de ChristenUnie wordt lijsttrekker van zijn partij bij de komende Tweede Kamerverkiezingen. Het partijbestuur heeft hem unaniem voorgedragen, maakt de partij maandag bekend.
Op een partijcongres in april 2016 moet het besluit vallen. Segers volgde vorig jaar Arie Slob op als fractievoorzitter.
De fractievoorzitter van GroenLinks, Jesse Klaver, is onlangs door zijn partij voorgedragen als lijsttrekker. De SGP kwam eerder dit jaar met de voordracht van fractievoorzitter Kees van der Staaij.
Lees meer over: Gert-Jan Segers ChristenUnie
Gerelateerde artikelen;
ChristenUnie-leider Arie Slob vertrekt uit politiek
Lintje voor Arie Slob bij afscheid Tweede Kamer
NU 01.12.2015 ChristenUnie-Kamerlid Arie Slob heeft dinsdag een koninklijke onderscheiding gekregen bij zijn afscheid van de Tweede Kamer.
Slob kreeg van Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg het lintje uitgereikt dat hoort bij zijn benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Slob was veertien jaar lid van de Tweede Kamer. Van Miltenburg noemde Slob een inhoudelijk gedreven Kamerlid: ”Je bent niet van de oneliners; meer van een uitgebreide, inhoudelijke onderbouwing. Je bijt je vast in dossiers, en dat is ook te zien als jij hier achter het spreekgestoelte staat. Dat doe je grotendeels uit je hoofd.”
Slob heeft het fractievoorzitterschap vorige maand al overgedragen aan Gert-Jan Segers. Als Kamerlid wordt hij opgevolgd door Eppo Bruins. Slob wordt directeur van het Historisch Centrum Overijssel in zijn woonplaats Zwolle.
Lees meer over: Arie Slob
Gerelateerde artikelen;
Slob heeft Rutte ‘platpopulistische oppositiepolitiek’ vergeven
‘Bedachtzame’ Arie Slob wil na veertien jaar politiek iets anders
ChristenUnie-leider Arie Slob vertrekt uit politiek
Lintje voor Arie Slob bij afscheid
Telegraaf 01.12.2015 ChristenUnie-Kamerlid Arie Slob heeft dinsdag een koninklijke onderscheiding gekregen bij zijn afscheid van de Tweede Kamer. Slob kreeg van Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg het lintje uitgereikt dat hoort bij zijn benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Slob was veertien jaar lid van de Tweede Kamer. Van Miltenburg noemde Slob een inhoudelijk gedreven Kamerlid: “Je bent niet van de oneliners; meer van een uitgebreide, inhoudelijke onderbouwing. Je bijt je vast in dossiers, en dat is ook te zien als jij hier achter het spreekgestoelte staat. Dat doe je grotendeels uit je hoofd.”
Slob heeft het fractievoorzitterschap vorige maand al overgedragen aan Gert-Jan Segers. Als Kamerlid wordt hij opgevolgd door Eppo Bruins. Slob wordt directeur van het Historisch Centrum Overijssel in zijn woonplaats Zwolle.
Slob heeft Rutte ‘platpopulistische oppositiepolitiek’ vergeven
NU 29.11.2015 Premier Mark Rutte bezondigde zich in de jaren voor zijn premierschap aan ‘platpopulistische oppositiepolitiek’.
Dat zegt vertrekkend ChristenUnie-leider Arie Slob in een interview met NU.nl. Komende week neemt hij afscheid.
In het interview blikt Slob onder andere terug op de periode dat de ChristenUnie onderdeel was van het kabinet-Balkenende 4 (2007-2010). Slob was destijds fractievoorzitter.
Rutte had felle kritiek op dit kabinet, omdat het niks zou doen aan het snel oplopende begrotingstekort door de economische crisis. De VVD-leider diende zelfs een motie van wantrouwen in tegen het kabinet.
“Dat is dezelfde Rutte die in de oppositie alles waar de partij eerder voor stond opeens losliet. De partij was voor rekeningrijden. Toen ineens niet meer”, aldus Slob.
Taliban in de polder
“Hij zei zelfs: de vijand zit in het Torentje. Toen had hij het over minister-president Jan Peter Balkenende. Probeer je dat eens even voor te stellen.”
“En de VVD beschuldigde de christelijke partijen ervan dat het de Taliban in de polder was. Omdat we andere opvattingen hadden over de zondagsrust dan zij.”
Hij zegt het Rutte inmiddels te hebben vergeven en is hem “oprecht gaan waarderen”
Crisis midden-oosten
In het interview zegt Slob verder dat de crisis in het midden-oosten hem niet heeft doen twijfelen aan zijn geloof in God, maar het geloof voor hem juist sterker heeft gemaakt.
“In die gebrokenheid waar we in de wereld mee te maken hebben, en die zich zo ernstig manifesteert, is het geloof voor mij een baken van rust en houvast. Ook om dat soort situaties aan te kunnen”, stelt hij.
“Natuurlijk heb ik ook vragen. Voor mij is een gelovig mens zijn nooit synoniem geweest voor iemand die overloopt van zekerheid. Ik heb niet de hele wereld in mijn zak. Een gelovige is niet iemand die een volmaakt afgerond wereldbeeld heeft, alles kan begrijpen, precies snapt hoe alles werkt.”
Lees hier het interview met Arie Slob
Lees meer over: Arie Slob ChristenUnie
‘Crisis in het Midden-Oosten heeft het geloof juist sterker gemaakt’
NU 29.11.2015 Arie Slob droeg eerder deze maand het stokje van partijleider van de ChristenUnie over aan fractiegenoot Gert-Jan Segers. Komende week neemt hij afscheid.
NU.nl sprak hem uitgebreid over zijn jaren als partijleider en zijn rotsvaste geloof in God, terwijl de wereld in brand staat. “Voor mij is een gelovig mens zijn nooit synoniem geweest voor iemand die overloopt van zekerheid.”
Slob was politiek actief in een tijd waarbij de kerken steeds verder leeg liepen, maar waar de ChristenUnie meer macht had dan ooit. Van 2007 tot en met begin 2010 was hij fractievoorzitter voor zijn partij, terwijl de ChristenUnie onderdeel was van wat sommigen het vechtkabinet van Balkenende en Bos noemen.
De vijandige oppositie van VVD-leider Mark Rutte destijds noemt Slob “platpopulistische oppositiepolitiek”. Hij heeft het hem inmiddels vergeven. Rutte diende zelfs een motie van wantrouwen in, omdat het kabinet in zijn ogen niets deed om de opkomende economische crisis aan te pakken.
“Dat is dezelfde Rutte die in de oppositie alles waar de partij eerder voor stond opeens losliet. De partij was voor rekeningrijden. Toen ineens niet meer. Hij zei zelfs: de vijand zit in het Torentje. Toen had hij het over minister-president Jan Peter Balkenende. Probeer je dat eens even voor te stellen.”
“En de VVD beschuldigde de christelijke partijen ervan dat het de Taliban in de polder was. Omdat we andere opvattingen hadden over de zondagsrust dan zij.”
Kunt u dan diezelfde man die nu in het Torentje zit nog wel serieus nemen?
“Ik heb het hem vergeven. Het was een man die toen in de oppositie zwaar onder druk stond. Gedoe met Rita Verdonk enzo. Maar inmiddels ben ik hem oprecht gaan waarderen.”
Die retoriek heeft hem wel in het Torentje gekregen. Had hij niet een punt dat de moeizame relatie tussen Balkenende en Bos de daadkracht van het kabinet in de weg stond?
“Ik geef toe dat de samenwerking tussen CDA en PvdA in het kabinet niet optimaal is geweest. Het is in- en intriest dat dat kabinet vastliep doordat mensen niet konden samenwerken. Terwijl de mogelijkheden er waren om er samen uit te komen.”
“Een land mag van haar bestuurders verwachten dat ze het maximale doen in tijden van crisis. Ze hoeven echt niet bij elkaar op de verjaardag.”
Politiek venijnigheidje
De ChristenUnie heeft afgelopen jaren geprofiteerd van het fenomeen dat de kiezer op drift is. Afgelopen jaren waren jullie regelmatig nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer. Aan de andere kant is de toon veel harder geworden. Hoe kijkt u naar die ontwikkelingen?
“Het zijn niet meer de traditionele machtspartijen die samen de dienst uit maken. Dat is goed voor de democratie. Partijen moeten rekening houden met elkaar. Je kan niet achteloos allerlei partijen, die verschillende minderheden vertegenwoordigen, negeren.”
“Maar de concurrentie maakt de politiek er niet altijd mooier op. Ik wil mezelf er niet boven plaatsen, maar ik zie wel een verruwing. Politici gaan er soms met gestrekt been in.”
De hardere toon gaat niet veranderen, lijkt me.
“Dat denk ik ook niet. Je moet het zelf proberen goed te doen. En je laten corrigeren op het moment dat je zelf een keer uit de bocht vliegt. Dat overkomt iedereen weleens een keer.”
Kunt u een moment bij uzelf noemen?
“Geen concreet voorbeeld. Ik ben ook weleens hard naar mensen geweest. Soms is het makkelijk om een standpunt van een tegenstander net iets simpeler weer te geven dan het in werkelijkheid is. Gewoon omdat het je goed uitkomt. Of omdat je het kort moet samenvatten, maar er zit ook weleens een politiek venijnigheidje onder.”
GeloofU loopt niet heel erg met uw geloof te koop in de Kamer. Welke rol speelt het geloof in uw politieke werk?
“Geloof kun je niet verkopen, het is gratis. Ik heb het niet gebruikt als een sausje over mijn bijdragen. Het is meer een onderliggende basis van waaruit ik werk en leef. Maar uiteindelijk moet je de basis van waaruit je politiek bedrijft wel vertalen naar concrete politieke standpunten. Daar ga je mee de politieke arena in.”
Is het moeilijk om te blijven geloven in een tijd waarbij zoveel onschuldige mensen op barbaarse wijze worden afgeslacht in het Midden-Oosten?
“Dat soort situaties laten zien waar een mens in zijn diepste toe geneigd is: elkaar de hersens inslaan en elkaar het leven onmogelijk maken.”
“In zo’n wereld leven we dus. In die gebrokenheid waar we in de wereld mee te maken hebben, en die zich zo ernstig manifesteert, is het geloof voor mij een baken van rust en houvast. Ook om dat soort situaties aan te kunnen.”
“Het heeft bij mij het geloof juist alleen maar sterker gemaakt, omdat ik daar op terug kan vallen.”
Ik neem aan dat u weleens voor die mensen bidt. Vraagt u dan niet: waar is dit voor nodig? Waarom voorkomt God dit niet?
“Natuurlijk heb ik ook vragen. Voor mij is een gelovig mens zijn nooit synoniem geweest voor iemand die overloopt van zekerheid. Ik heb niet de hele wereld in mijn zak. Een gelovige is niet iemand die een volmaakt afgerond wereldbeeld heeft, alles kan begrijpen, precies snapt hoe alles werkt.”
“Ik snap ook niet alles wat er in de wereld gebeurt. En ik heb ook in mijn persoonlijke leven situaties gehad waarbij ik dacht: ‘Waar is dit voor nodig? Ik snap dit niet’.”
“Maar ik geloof wel dat er een God boven staat die ons uiteindelijk toch naar iets toe zal leiden waar het wel allemaal goed zal zijn. Dat geeft mij rust en houvast in tijden die onzeker en warrig kunnen zijn.”
U bent daar niet over gaan twijfelen toen u 9/11 zag, toen u Bataclan zag, de toestanden in Kobani.
“Maar ga ook verder terug in de geschiedenis. Ook in het verleden zijn er verschrikkelijke dingen gebeurd, die misschien nog wel verschrikkelijker waren.”
Er zijn steeds minder mensen die geloven. Heeft de christelijke politiek nog wel bestaansrecht?
“Onze verkiezingsuitslagen zijn onverminderd goed. Je weet nooit wat de toekomst brengt. Bestaat NU.nl over tien jaar nog?”
Deo volente.
“Dat geldt dan misschien ook wel voor de ChristenUnie. De ChristenUnie is niet een doel in zichzelf. Als christenen op een andere manier invulling kunnen geven aan christelijke politiek, prima.”
“God laat zich niet verdrijven. Op welke wijze het geloof zich in de toekomst zal manifesteren via mensen weet ik niet. God verdwijnt niet en het geloof ook niet.”
Lees meer over: Arie Slob ChristenUnie
Slob heeft Rutte ‘platpopulistische oppositiepolitiek’ vergeven
Slob beperkte zich niet tot kritiek vanaf de zijlijn
Trouw 10.11.2015 Arie ‘Bombarie’ Slob nam vandaag na veertien jaar afscheid van de Tweede Kamer. Welke invloed heeft hij gehad op de ChristenUnie? Politiek verslaggever Jelle Brandsma blikt terug op de CU-fractievoorzitter: “Slob weet goed zijn voet tussen de deur te krijgen”.
Hij besefte wel: het land moet ook geregeerd worden en een politieke crisis draagt daar niet aan bij.
Welke impact heeft Slob op de ChristenUnie gehad?
“De CU is met vijf zetels een relatief kleine partij, maar heeft toch tamelijk veel in de melk te brokkelen. In de Eerste Kamer heeft dit kabinet geen meerderheid en het is daarom aangewezen op andere partijen. De CU wil dan wel bijspringen, maar vraagt wel wat terug voor haar steun. Slob is hier vrij behendig in en weet goed zijn voet tussen de deur te krijgen.”
Verwant nieuws;
- CU-leider Arie Slob vertrekt uit de politiek– 10/11/15
- Arie Slob: ‘Het is nu niet de tijd voor politieke spelletjes’– 20/12/14
- Arie Slob: ‘Niet meedoen was geen optie’– 14/10/13
- Slob vraagt nieuw kabinet volkomen terecht meer eigen visie te tonen– 01/11/12
Telegraaf 10.11.2015 Gert-Jan Segers is per vandaag de nieuwe fractievoorzitter van de ChristenUnie. Het Kamerlid is de opvolger van Arie Slob die kiest voor een leven buiten de politiek. Slob (53) vertrekt op 1 december, maar maakt nu vast plaats als fractievoorzitter. De CU-fractie wees unaniem Segers aan als zijn opvolger.
„Ik ga de luwte weer wat in’’, verklaarde Slob na afloop. Hij vertelde dat hij sinds augustus wist dat hij na vele jaren in de Haagse politiek iets anders wilde. Hij wordt per 1 januari directeur van het Historisch Centrum Overrijssel en de Stichting IJsselacademie. Iets wat dicht bij zijn hart ligt. Hij woont in Zwolle en is van huis uit leraar geschiedenis.
Segers zegt in het voetspoor van Slob te zullen blijven. ,,Ik heb een andere stijl, maar heel veel blijft hetzelfde’’. In de Kamer houdt hij zich onder meer bezig met Defensie en Veiligheid en Justitie.
Lees meer over: arie slob christenunie
Gert-Jan Segers haalde al heel wat overhoop
Trouw 10.11.2015 Dat is pas carrière maken. De 46-jarige Gert-Jan Segers, de nieuwe voorman van de ChristenUnie, zit nog geen drie jaar in de Tweede Kamer. Vandaag al, nadat Arie Slob zijn vertrek bekendmaakte, was zijn eerste optreden als fractievoorzitter.
Wat zeker meehielp in zijn snelle opmars, is dat hij het politieke bedrijf al kende.
Voor de ChristenUnie is Segers de logische opvolger: hij geldt als de partij-ideoloog, als politiek dier, als mediageniek veelvraat. Want al zat hij er nog maar drie jaar, hij haalde al heel wat overhoop.
Wat zeker meehielp in zijn snelle opmars, is dat hij het politieke bedrijf al kende. Voor hij Kamerlid werd, was Gert-Jan Segers hoofd van het wetenschappelijk bureau van de ChristenUnie, de Groen van Prinsterer Stichting. Daarvoor studeerde hij politicologie in Leiden en meanderde hij over de wereld: hij ging als zendeling naar Caïro en haalde een master in westers-islamitische betrekkingen in Washington.
Verwant nieuws;
- Slob beperkte zich niet tot kritiek van de zijlijn– 10/11/15
- CU wil opvang vluchteling door particulieren– 02/09/15
- Arie Slob: ‘Het is nu niet de tijd voor politieke spelletjes’– 20/12/14
- CU-leider Arie Slob vertrekt uit de politiek
Telegraaf 10.11.2015 Tweede Kamerlid Gert-Jan Segers neemt dinsdag tijdens de fractievergadering al het stokje over van vertrekkend voorzitter Arie Slob. Die zal per 1 december het Binnenhof de rug toekeren.
Volgens Segers staat de ChristenUnie er beter voor dan ooit. “We hebben de afgelopen jaren ons geloof een stem kunnen geven door bij akkoorden op te komen voor kwetsbare mensen, binnen en buiten ons land, voor gezinnen, voor de regio’s en voor de schepping. Arie Slob heeft daarin steeds de hele partij meegenomen. Het is eervol om hem te mogen opvolgen en ik ben ongelofelijk gemotiveerd om ook bij de komende politieke keuzes steeds weer ons hart te laten spreken.”
Partijvoorzitter Piet Adema dankt Slob voor zijn inzet. “Mede dankzij zijn verantwoordelijkheidsbesef, politiek gevoel en integere stijl heeft de ChristenUnie-fractie op belangrijke momenten in de afgelopen jaren van grote invloed kunnen zijn. Door zijn betrokkenheid bij mensen is hij in de afgelopen periode erg samenbindend geweest in de partij.
De ChristenUnie heeft vijf zetels in de Tweede Kamer.
Gerelateerde artikelen;
10-11: Segers nieuwe man van CU
10-11: Rutte vindt vertrek Arie Slob ‘jammer’
10-11: CU-leider Slob vertrekt
Telegraaf 10.11.2015 Gert-Jan Segers ging de politiek in omdat hij het christelijk geloof handen en voeten wil geven in de praktijk. Sinds september 2012 is hij lid van de Tweede Kamer. Als opvolger van Arie Slob als fractievoorzitter van de Tweede Kamerfractie van de ChristenUnie maakt hij redelijk snel carrière.
Segers werd in juli 1969 geboren in Lisse. Hij groeide op in Leeuwarden en studeerde politicologie aan de Rijksuniversiteit Leiden. Hij begon in de politiek als fractiemedewerker bij de Tweede Kamerfractie van de RPF (Reformatorische Politieke Federatie), die later opging in de CU. Na een korte periode als radiojournalist bij de Evangelische Omroep koos hij voor een aantal jaren in het buitenland. Door zijn kerkelijke gemeente in Leiden werd Segers namens de Gereformeerde Zendingsbond uitgezonden naar Caïro. Daar was hij van eind 2000 tot medio 2007 coördinator van een christelijk toerustingscentrum. Daarna verhuisde hij naar Washington D.C. Aan de School of Advanced International Studies van de Johns Hopkins University haalde hij een master met als specialisatie westers-islamitische betrekkingen en het Midden-Oosten.
Aan zijn tijd in Egypte heeft hij zijn bijzondere belangstelling voor de verhouding tussen het Midden-Oosten en het Westen en voor de integratie van islamitische nieuwkomers overgehouden. Na zijn terugkeer in Nederland werd Segers directeur van het wetenschappelijk instituut van de ChristenUnie, de Mr. G. Groen van Prinsterer Stichting.
De vader van drie dochters kwam in de 2012 op de verkiezingslijst bij de Tweede Kamerverkiezingen. Hij stond op de vierde plek en kreeg een van de vijf zetels die de partij binnenhaalde. Hij had voor de ChristenUnie Veiligheid en Justitie, Koninkrijksrelaties, Defensie, Europa, Media, Binnenlandse Zaken, Integratie en Grondrechten in zijn portefeuille. Hij zet zich onder andere in op het gebied van prostitutiebeleid en de bestrijding van mensenhandel.
Telegraaf 10.11.2015 Arie Slob (1961) is niet de geruchtmakendste politicus, maar wel een van de degelijkste en bedachtzaamste. Hij kondigde dinsdag aan na veertien jaar te vertrekken uit de Tweede Kamer. Sinds april 2011 is hij fractievoorzitter van de ChristenUnie. Slob is historicus en werkte daarvoor als docent geschiedenis en maatschappijleer in het voortgezet onderwijs. Tevens werkte hij enkele jaren als onderwijskundig adviseur bij een schoolbegeleidingsdienst.
Slob was met partijgenoot André Rouvoet betrokken bij de formatie van het kabinet-Balkenende IV. Dat kabinet werd beëdigd in 2007. Dat kabinet viel in 2010 voortijdig over de voortzetting van de militaire missie in Afghanistan. De ChristenUnie kwam weer in de oppositie terecht, maar speelde met D66 en GroenLinks in 2012 een sleutelrol bij de totstandkoming van het Lenteakkoord, nadat de PVV met het minderheidskabinet-Rutte had gebroken. Slob voerde met financieel specialiste Carola Schouten namens zijn partij de onderhandelingen.
Slob groeide op in een gereformeerd-vrijgemaakt gezin van tien kinderen. Zijn vader, een middenstander, overleed, toen Slob negentien jaar was. Hij is zijn moeder nog altijd dankbaar dat ze hem liet studeren. “Mijn studie geschiedenis heeft me mede gevormd tot wie ik ben. Enig historisch besef kan in mijn werk als Kamerlid geen kwaad. Het geeft vaak ook een extra dimensie aan het nadenken over onderwerpen”, zei hij eens.
Slob begon zijn carrière in zijn woonplaats Zwolle. Hij was daar van september 1993 tot maart 2001 lid van de gemeenteraad voor het Gereformeerd Politiek Verbond (GPV), een van de twee partijen die ruim tien jaar geleden opgingen in de ChristenUnie.
Gerelateerde artikelen;
10-11: Rutte vindt vertrek Arie Slob ‘jammer’
10-11: CU-leider Slob vertrekt
Rutte vindt vertrek Arie Slob ‘jammer’
Telegraaf 10.11.2015 Premier Mark Rutte noemt het vertrek van Arie Slob uit de Tweede Kamer “jammer”. “Ik begrijp en respecteer natuurlijk volkomen zijn overwegingen, maar jammer is het wel. Ik heb steeds heel goed met hem samengewerkt, als fractievoorzitter al.”
Rutte noemt de samenwerking met hem de laatste jaren soms heel intensief en altijd effectief en hij is Slob daar dankbaar voor. “Hij is integer, oplossingsgericht en weet met humor het ijs te breken als het spannend wordt. Dat ga ik missen. Ik wens hem alle goeds.”
Rutte reageerde vanuit Japan waar hij op handelsmissie is.
Zijlstra
VVD-fractieleider Halbe Zijlstra: “Met het vertrek van Arie Slob neem ik afscheid van een inhoudelijk sterke en constructieve collega. Ik zal mij zijn bevlogenheid en gedrevenheid herinneren. Zijn opvolger wens ik veel succes.”
Pechtold
“Dank Arie Slob voor jarenlange prettige samenwerking! Succes met de nieuwe uitdaging”, laat D66-leider Alexander Pechtold via Twitter weten.
Samsom
PvdA-leider Diederik Samsom: “Een warm collega die als geen ander een diepe overtuiging combineerde met de wil om via compromissen samen verder te komen. Hij heeft betekenis gegeven aan het begrip constructieve overtuigingspolitiek. Daarmee heeft hij veel betekend voor de Nederlandse politiek en samenleving. Ik zal hem missen.”
Buma
CDA-leider Sybrand Buma: “Het vertrek van Arie Slob is het afscheid van een beeldbepalende, inhoudelijk gedreven en vooral heel plezierige collega. Zijn opvolger Gert-Jan Segers wens ik veel succesGerelateerde artikelen
10-11: CU-leider Slob vertrekt
Lees meer over; mark rutte arie slob
ChristenUnie-leider Arie Slob vertrekt uit de politiek
VK 10.11.2015 Arie Slob stopt als partijleider van de ChristenUnie (CU). Dat heeft hij vandaag bekendgemaakt.
Er zal in zekere zin een last van me af vallen, want de laatste jaren stond ik vaak in de volle wind, aldus Arie Slob.
Lees ook: ‘Dan zegt Arie: dat doen we dus niet’
In de peilingen betaalt het zich nog niet uit, maar ChristenUnie-leider Arie Slob is een constante factor geworden in de Haagse machtsvorming. ‘Het is een diep doorvoeld verantwoordelijkheidsbesef.’
‘Ik ga de luwte weer wat in’, verklaarde Slob dinsdag. Hij wordt opgevolgd door het Kamerlid Gert-Jan Segers. De 53-jarige Slob wil met zijn vertrek per 1 december ruimte bieden aan zijn opvolger en hem ‘niet hinderlijk voor de voeten lopen’. Het besluit om te stoppen nam hij eind augustus.
Segers zei vandaag in een eerste reactie in het voetspoor van Slob te zullen blijven. ‘Ik heb een andere stijl, maar heel veel blijft hetzelfde’. Slob maakte zijn vertrek vanmorgen via het Nederlands Dagblad bekend. Hij zei tegen die krant dat het ‘na veertien jaar topsport’ tijd is voor iets anders. ‘Ik denk dat de partij er klaar voor is; ik heb er hard aan gewerkt dat er mensen zijn die het over kunnen nemen’, vertelt de vertrekkende partijleider. ‘Er zal in zekere zin een last van me af vallen, want de laatste jaren stond ik vaak in de volle wind.’
Slob had pas per 1 december willen vertrekken uit de Tweede Kamer, maar legt vandaag dus al het fractievoorzitterschap al neer. Slob heeft een nieuwe baan in zijn woonplaats Zwolle. Hij gaat in 2016 aan de slag als directeur van het Historisch Centrum Overijssel (HCO).
‘Hoewel het loslaten van het politieke werk voor de ChristenUnie na zoveel jaar niet makkelijk is, kan ik het in deze fase met een gerust hart doen’, schrijft Slob in een afscheidsbrief.
Volgens Slob leidde het nieuws over zijn vertrek tot de nodige emotie in de fractie. ‘Als je jarenlang zo intensief samenwerkt, ga je je aan elkaar verbonden voelen. Iedereen heeft nagedacht over mijn opvolging, en daarin zijn mensen naar elkaar toegegroeid’, aldus de politicus.
Politiek
Slob is al lang actief in de politiek. Hij was van september 1993 tot maart 2001 lid van de gemeenteraad in Zwolle voor het Gereformeerd Politiek Verbond (GPV), een van de twee partijen die opgingen in de ChristenUnie. Slob kwam in 2001 in de Tweede Kamer als opvolger van Gert Schutte.
Uiteindelijk mocht Slob twee keer aantreden als fractievoorzitter van de CU. Zo nam hij in 2007 het stokje over van André Rouvoet, die minister werd. Rouvoet keerde na de verkiezingen van 2010 terug als partijleider en werd een jaar later bij zijn vertrek opnieuw vervangen door Slob.
ChristenUnie-leider Arie Slob vertrekt uit politiek
NU 10.11.2015 Arie Slob vertrekt per direct als fractievoorzitter van de ChristenUnie. Per december legt hij het werk in de politiek helemaal neer. Dat meldt Slob dinsdag in een interview met het Nederlands Dagblad.
De 53-jarige Slob vindt het na veertien jaar in de politiek tijd voor iets anders. “Ik denk dat de partij er klaar voor is; ik heb er hard aan gewerkt dat er mensen zijn die het over kunnen nemen”, aldus Slob.
Gert-Jan Segers wordt de nieuwe partijleider van de ChristenUnie. De Kamerfractie van de partij zal hem dinsdag al kiezen.
Emoties
Slob heeft de hele fractie betrokken in zijn besluit te vertrekken. “Ik ben onder de indruk hoe de fractie dit heeft opgepakt, want er waren ook emoties. Als je jarenlang zo intensief samenwerkt, ga je je aan elkaar verbonden voelen. Iedereen heeft nagedacht over mijn opvolging, en daarin zijn mensen naar elkaar toegegroeid.”
Slob zegt dat het wel wat van hem vraagt om zijn functie los te laten. “Ik ben iemand die moeilijk afscheid kan nemen”, aldus Slob. De scheidend partijleider zal met veel belangstelling de ChristenUnie en zijn opvolger Segers blijven volgen.
Eervol
Segers noemt het “buitengewoon eervol” dat hij van zijn collega’s het vertrouwen heeft gekregen om de partij te gaan leiden. “Ik zal met hart en ziel hetzelfde doen als wat Arie deed: het geloof een stem geven.” Hij liet weten “een heel diepe buiging” voor Slob te maken voor de “fantastische jaren die hij ons heeft geleid”.
Of Segers ook de man is die de partij tijdens de volgende Tweede Kamerverkiezingen zal gaan leiden, die in principe voor maart 2017 staan gepland, is aan de leden op het congres van de ChristenUnie op 21 november. “We beginnen vandaag aan een nieuw hoofdstuk van een nieuw avontuur”, aldus Segers.
Natuurkundige Eppo Bruins zal de vrijkomende Kamerzetel innemen. Op 1 december verlaat Slob de Tweede Kamer. Per 1 januari gaat hij aan de slag als directeur van het Historisch Centrum Overijssel (HCO).
De ChristenUnie is een van de drie ‘constructieve’ partijen (met D66 en SGP) met wie het kabinet van VVD en PvdA regelmatig akkoorden sluit. De coalitie heeft in de Eerste Kamer geen meerderheid en heeft dus steun nodig van andere partijen. De ChristenUnie heeft vijf zetels in de Tweede Kamer.
‘Jammer’
Premier Mark Rutte noemt het vertrek van Slob uit de Tweede Kamer “jammer”. “Ik begrijp en respecteer natuurlijk volkomen zijn overwegingen, maar jammer is het wel. Ik heb steeds heel goed met hem samengewerkt, als fractievoorzitter al.”
Rutte noemt de samenwerking met Slob de laatste jaren soms heel intensief en altijd effectief en hij is hem daar dankbaar voor. “Hij is integer, oplossingsgericht en weet met humor het ijs te breken als het spannend wordt. Dat ga ik missen. Ik wens hem alle goeds.” Rutte reageerde vanuit Japan waar hij op handelsmissie is.
Overtuiging
PvdA-leider Diederik Samsom noemt Slob een warm collega die als geen ander een diepe overtuiging combineerde met de wil om via compromissen samen verder te komen.
“Hij heeft betekenis gegeven aan het begrip constructieve overtuigingspolitiek. Daarmee heeft hij veel betekend voor de Nederlandse politiek en samenleving. Ik zal hem missen”, aldus Samsom.
Zie ook: ‘Bedachtzame’ Arie Slob wil na veertien jaar politiek iets anders
Segers
Segers neemt dinsdag tijdens de fractievergadering al de positie over van Slob. Volgens Segers staat de ChristenUnie er beter voor dan ooit.
“We hebben de afgelopen jaren ons geloof een stem kunnen geven door bij akkoorden op te komen voor kwetsbare mensen, binnen en buiten ons land, voor gezinnen, voor de regio’s en voor de schepping. Arie Slob heeft daarin steeds de hele partij meegenomen. Het is eervol om hem te mogen opvolgen en ik ben ongelofelijk gemotiveerd om ook bij de komende politieke keuzes steeds weer ons hart te laten spreken.”
Partijvoorzitter Piet Adema dankt Slob voor zijn inzet. “Mede dankzij zijn verantwoordelijkheidsbesef, politiek gevoel en integere stijl heeft de ChristenUnie-fractie op belangrijke momenten in de afgelopen jaren van grote invloed kunnen zijn. Door zijn betrokkenheid bij mensen is hij in de afgelopen periode erg samenbindend geweest in de partij.”
Zie ook: Gert-Jan Segers, de nieuwe man van de CU
Lees meer over: Arie Slob ChristenUnie
Telegraaf 10.11.2015 Slob vindt het “na veertien jaar topsport” tijd voor iets anders. “Ik denk dat de partij er klaar voor is; ik heb er hard aan gewerkt dat er mensen zijn die het over kunnen nemen”, vertelt de vertrekkend partijleider.
Slob zou per 1 december willen vertrekken uit de Tweede Kamer, maar legt volgens het Nederlands Dagblad dinsdag het fractievoorzitterschap al neer. Zijn functie wordt overgenomen door Gert-Jan Segers, berichtte de krant.
Volgens Slob leidde het nieuws over zijn vertrek tot de nodige emotie in de fractie. “Als je jarenlang zo intensief samenwerkt, ga je je aan elkaar verbonden voelen. Iedereen heeft nagedacht over mijn opvolging, en daarin zijn mensen naar elkaar toegegroeid”, aldus de politicus.
Slob is al lang actief in de politiek. Hij was van september 1993 tot maart 2001 lid van de gemeenteraad in Zwolle voor het Gereformeerd Politiek Verbond (GPV), een van de twee partijen die opgingen in de ChristenUnie. Slob kwam in 2001 in de Tweede Kamer als opvolger van Gert Schutte.
Uiteindelijk mocht Slob twee keer aantreden als fractievoorzitter van de CU. Zo nam hij in 2007 het stokje over van André Rouvoet, die minister werd. Rouvoet keerde na de verkiezingen van 2010 terug als partijleider en werd een jaar later bij zijn vertrek opnieuw vervangen door Slob.
Slob heeft volgens de krant een nieuwe baan in zijn woonplaats Zwolle. Hij gaat in 2016 aan de slag als directeur van het Historisch Centrum Overijssel (HCO).
Gerelateerde artikelen
10-11: Rutte vindt vertrek Arie Slob ‘jammer’
Lees meer over; arie slob tweede kamer
CU-leider Arie Slob vertrekt uit de politiek
Trouw 10.11.2015 Arie Slob stopt als partijleider van de ChristenUnie (CU). Dat zegt hij in een dinsdag gepubliceerd interview met het Nederlands Dagblad. Slob vindt het ‘na veertien jaar topsport’ tijd voor iets anders. Zijn functie wordt overgenomen door Gert-Jan Segers, die dinsdag het stokje al zal overnemen.
Er zal in zekere zin een last van me af vallen, want de laatste jaren stond ik vaak in de volle wind, aldus Arie Slob.
,,Ik denk dat de partij er klaar voor is; ik heb er hard aan gewerkt dat er mensen zijn die het over kunnen nemen”, vertelt de vertrekkende partijleider. ,,Er zal in zekere zin een last van me af vallen, want de laatste jaren stond ik vaak in de volle wind.”
Slob zou per 1 december willen vertrekken uit de Tweede Kamer, maar legt volgens het Nederlands Dagblad dinsdag het fractievoorzitterschap al neer. Zijn functie wordt overgenomen door Gert-Jan Segers: ,,Het is eervol om hem te mogen opvolgen en ik ben ongelofelijk gemotiveerd om ook bij de komende politieke keuzes steeds weer ons hart te laten spreken.”
Volgens Slob leidde het nieuws over zijn vertrek tot de nodige emotie in de fractie. ,,Als je jarenlang zo intensief samenwerkt, ga je je aan elkaar verbonden voelen. Iedereen heeft nagedacht over mijn opvolging, en daarin zijn mensen naar elkaar toegegroeid”, aldus de politicus.
Reacties
Het vertrek van Slob levert veel reacties op. Premier Mark Rutte vindt het jammer. ,,Ik begrijp en respecteer natuurlijk volkomen zijn overwegingen, maar jammer is het wel. Ik heb steeds heel goed met hem samengewerkt, als fractievoorzitter al.” Rutte noemt de samenwerking met hem de laatste jaren soms heel intensief en altijd effectief en hij is Slob daar dankbaar voor. ,,Hij is integer, oplossingsgericht en weet met humor het ijs te breken als het spannend wordt. Dat ga ik missen. Ik wens hem alle goeds.”
Ook PvdA-leider Diederik Samsom zegt Slob te gaan missen. ,,Arie Slob is een warme collega die als geen ander een diepe overtuiging combineerde met de wil om via compromissen samen verder te komen”, zegt hij. ,,Hij heeft betekenis gegeven aan het begrip constructieve overtuigingspolitiek. Daarmee heeft hij veel betekend voor de Nederlandse politiek en samenleving. Ik zal hem missen.”
CDA-leider Sybrand Buma: ,,Het vertrek van Arie Slob is het afscheid van een beeldbepalende, inhoudelijk gedreven en vooral heel plezierige collega. Zijn opvolger Gert-Jan Segers wens ik veel succes.”
,,Met het vertrek van Arie Slob neem ik afscheid van een inhoudelijk sterke en constructieve collega”, laat VVD-fractieleider Halbe Zijlstra weten. ,,Ik zal mij zijn bevlogenheid en gedrevenheid herinneren. Zijn opvolger wens ik veel succes.”
Politiek
Slob is al lang actief in de politiek. Hij was van september 1993 tot maart 2001 lid van de gemeenteraad in Zwolle voor het Gereformeerd Politiek Verbond (GPV), een van de twee partijen die opgingen in de ChristenUnie. Slob kwam in 2001 in de Tweede Kamer als opvolger van Gert Schutte.
Uiteindelijk mocht Slob twee keer aantreden als fractievoorzitter van de CU. Zo nam hij in 2007 het stokje over van André Rouvoet, die minister werd. Rouvoet keerde na de verkiezingen van 2010 terug als partijleider en werd een jaar later bij zijn vertrek opnieuw vervangen door Slob.
Slob heeft volgens de krant een nieuwe baan in zijn woonplaats Zwolle. Hij gaat in 2016 aan de slag als directeur van het Historisch Centrum Overijssel (HCO).
CU-leider Arie Slob vertrekt uit de politiek
AD 10.11.2015 Arie Slob stopt als partijleider van de ChristenUnie (CU). Dat zegt hij in een dinsdag gepubliceerd interview met het Nederlands Dagblad. Slob vindt het ‘na veertien jaar topsport’ tijd voor iets anders. Zijn functie wordt overgenomen door Gert-Jan Segers, die dinsdag het stokje al zal overnemen.
Er zal in zekere zin een last van me af vallen, want de laatste jaren stond ik vaak in de volle wind, aldus Arie Slob.
,,Ik denk dat de partij er klaar voor is; ik heb er hard aan gewerkt dat er mensen zijn die het over kunnen nemen”, vertelt de vertrekkende partijleider. ,,Er zal in zekere zin een last van me af vallen, want de laatste jaren stond ik vaak in de volle wind.”
Slob zou per 1 december willen vertrekken uit de Tweede Kamer, maar legt volgens het Nederlands Dagblad dinsdag het fractievoorzitterschap al neer. Zijn functie wordt overgenomen door Gert-Jan Segers: ,,Het is eervol om hem te mogen opvolgen en ik ben ongelofelijk gemotiveerd om ook bij de komende politieke keuzes steeds weer ons hart te laten spreken.”
Volgens Slob leidde het nieuws over zijn vertrek tot de nodige emotie in de fractie. ,,Als je jarenlang zo intensief samenwerkt, ga je je aan elkaar verbonden voelen. Iedereen heeft nagedacht over mijn opvolging, en daarin zijn mensen naar elkaar toegegroeid”, aldus de politicus.
Reacties
Het vertrek van Slob levert veel reacties op. Premier Mark Rutte vindt het jammer. ,,Ik begrijp en respecteer natuurlijk volkomen zijn overwegingen, maar jammer is het wel. Ik heb steeds heel goed met hem samengewerkt, als fractievoorzitter al.” Rutte noemt de samenwerking met hem de laatste jaren soms heel intensief en altijd effectief en hij is Slob daar dankbaar voor. ,,Hij is integer, oplossingsgericht en weet met humor het ijs te breken als het spannend wordt. Dat ga ik missen. Ik wens hem alle goeds.”
Ook PvdA-leider Diederik Samsom zegt Slob te gaan missen. ,,Arie Slob is een warme collega die als geen ander een diepe overtuiging combineerde met de wil om via compromissen samen verder te komen”, zegt hij. ,,Hij heeft betekenis gegeven aan het begrip constructieve overtuigingspolitiek. Daarmee heeft hij veel betekend voor de Nederlandse politiek en samenleving. Ik zal hem missen.”
CDA-leider Sybrand Buma: ,,Het vertrek van Arie Slob is het afscheid van een beeldbepalende, inhoudelijk gedreven en vooral heel plezierige collega. Zijn opvolger Gert-Jan Segers wens ik veel succes.”
,,Met het vertrek van Arie Slob neem ik afscheid van een inhoudelijk sterke en constructieve collega”, laat VVD-fractieleider Halbe Zijlstra weten. ,,Ik zal mij zijn bevlogenheid en gedrevenheid herinneren. Zijn opvolger wens ik veel succes.”
Politiek
Slob is al lang actief in de politiek. Hij was van september 1993 tot maart 2001 lid van de gemeenteraad in Zwolle voor het Gereformeerd Politiek Verbond (GPV), een van de twee partijen die opgingen in de ChristenUnie. Slob kwam in 2001 in de Tweede Kamer als opvolger van Gert Schutte.
Uiteindelijk mocht Slob twee keer aantreden als fractievoorzitter van de CU. Zo nam hij in 2007 het stokje over van André Rouvoet, die minister werd. Rouvoet keerde na de verkiezingen van 2010 terug als partijleider en werd een jaar later bij zijn vertrek opnieuw vervangen door Slob.
Slob heeft volgens de krant een nieuwe baan in zijn woonplaats Zwolle. Hij gaat in 2016 aan de slag als directeur van het Historisch Centrum Overijssel (HCO).
november 11, 2015 - Posted by jandewandelaar | 2e kamer, politiek, vluchtelingen | 2e kamer, arie slob, arie slob cu, Bombarie, coalitie, CU, debat, den haag, fractievoorzitter, Fractievoorzitter Gert-Jan Segers, gedoogsteun, Gert-Jan Segers, Historisch Centrum Overijssel, kabinet, lijsttrekker, politiek
2 reacties »
Geef een reactie Reactie annuleren
1 – Digitale wandeling door Den Haag
Jan de Wandelaar tijdens een wandeling door het politieke landschap in Den Haag e.o. in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 3 maart 2010 en de 2e Kamerverkiezingen op 11 mei 2011 (tenzij vervroegde verkiezingen).
JA JA JA, notabene op 20.02.2010 04.15 uur viel het kabinet Balkenende IV uiteindelijk dus toch vanwege die heikele kwestie Afghanistan (Uruzgan).
De vervroegde 2e kamerverkiezingen waren op 9 juni 2010 !!!!
En door het gedonder tijdens de Onderhandelingen in het Catshuis viel op 21.04.2012 uitendelijk ook kabinet Rutte 1.
Er zijn dus op 12.09.2012 wederom vervroegde 2e kamerverkiezingen !!!
En NU dus op weg naar 15.03.2017 !!!!
En er is hier altijd wel iets om over te zeiken. Ze zeggen in Den Haag daarom: Een dag nie gezeik, is een dag nie geleef.
Disclaimer: Dit is een non-profit site. Waar mogelijk is gebruik gemaakt van rechtenvrij materiaal via o.a. de Wikimedia Commons-licenties. Mocht u bezwaar hebben tegen de plaatsing van enig beeldmateriaal op deze site, omdat u bijvoorbeeld rechthebbende bent, laat u dan zo snel mogelijk een bericht achter via spoorwijk@benik.nl opdat er zo spoedig mogelijk actie ondernomen kan worden.
Pagina’s
Archief
- april 2018
- maart 2018
- februari 2018
- januari 2018
- december 2017
- november 2017
- oktober 2017
- september 2017
- augustus 2017
- juli 2017
- juni 2017
- mei 2017
- april 2017
- maart 2017
- februari 2017
- januari 2017
- december 2016
- november 2016
- oktober 2016
- september 2016
- augustus 2016
- juli 2016
- juni 2016
- mei 2016
- april 2016
- maart 2016
- februari 2016
- januari 2016
- december 2015
- november 2015
- oktober 2015
- september 2015
- augustus 2015
- juli 2015
- juni 2015
- mei 2015
- april 2015
- maart 2015
- februari 2015
- januari 2015
- december 2014
- november 2014
- oktober 2014
- september 2014
- augustus 2014
- juli 2014
- juni 2014
- mei 2014
- april 2014
- maart 2014
- februari 2014
- januari 2014
- december 2013
- november 2013
- oktober 2013
- september 2013
- augustus 2013
- juli 2013
- juni 2013
- mei 2013
- april 2013
- maart 2013
- februari 2013
- januari 2013
- december 2012
- november 2012
- oktober 2012
- september 2012
- augustus 2012
- juli 2012
- juni 2012
- mei 2012
- april 2012
- maart 2012
- februari 2012
- januari 2012
- december 2011
- november 2011
- oktober 2011
- september 2011
- augustus 2011
- juli 2011
- juni 2011
- mei 2011
- april 2011
- maart 2011
- februari 2011
- januari 2011
- december 2010
- november 2010
- oktober 2010
- september 2010
- augustus 2010
- juli 2010
- juni 2010
- mei 2010
- april 2010
- maart 2010
- februari 2010
- januari 2010
- december 2009
- november 2009
- oktober 2009
- september 2009
- augustus 2009
- juli 2009
- juni 2009
- mei 2009
- april 2009
- maart 2009
-
Meest recente berichten
Recente reacties
- De Lange arm van Erdogan in Rotterdam en weer verder !! – deel 5 « Debat in de Digitale Hofstad op Geert Wilders PVV is het maatje geworden van de Turkse president Erdogan
- De Lange arm van Erdogan in Rotterdam en weer verder !! – deel 5 « Debat in de Digitale Hofstad op Het gedonder tussen Turkije en Nederland
- De Lange arm van Erdogan in Rotterdam en weer verder !! – deel 5 « Debat in de Digitale Hofstad op Occupy 4 Taksim – demonstratie Beursplein Amsterdam 02.06.2013
- De Lange arm van Erdogan in Rotterdam en weer verder !! – deel 5 « Debat in de Digitale Hofstad op Turks protest bij de 2e kamer 31.05.2014
- De Lange arm van Erdogan in Rotterdam en weer verder !! – deel 5 « Debat in de Digitale Hofstad op Turkse president Recep Tayyip Erdogan zet het bouwproject door in Gezipark Istanbul
Populaire berichten
Blogroll
- Arnoud Boer
- Burgernetwerk
- David Rietveld
- De Digitale Hofstad – Den Haag.Org
- De Haagse Koepel
- Den Haag Te Kijk
- Haagse Feiten
- Haagse Peiling 03.03.2010
- Herman van der Helm
- Jan de wandelaar
- Klokkenluiderspartij
- Mondige Burger
- Ontevreden Burger
- Radio Discus
- Topsy Twitter – nieuws politiek
- Willem van der Velden
Haagse Politieke partijen
- Blanco lijst (lijst 14)
- CDA
- Christelijk sociaal Den Haag
- Christen Unie Den Haag
- CU SGP
- D66
- de Unie van democraten
- De Vrije tegenpartij
- GL
- Groep van der Velden (LPF)
- HSP
- Islam Democraten
- Nederlandse Moslimpartij, NMP, Den Haag
- Partij voor de Eenheid
- PID, Partij voor de Islamitische Democraten
- PPS
- PvdA
- PvdD
- PVV Den Haag
- Solidair Nederland
- SP
- Stop Wilders NU !!!
- TON Den Haag
- VVD
nieuws
politiek
Categorieën
- 1e kamer
- 2e kamer
- 2e kamerverkiezingen 2017
- 50 plus
- 911
- Aalsmeer
- Aalsmeers Collectief
- aangifte
- aanslag
- Abdulkadir Geylani-moskee
- afdrachtregeling
- afganistan
- afsplitspartijen
- Ahmed Aboutaleb
- AKP
- Alexander Pechtold
- Ancilla Tilia van de Leest
- Anders Breivik
- Anneke van der Veer
- Armeense genocide
- Australian Liberty Alliance
- awp
- Baarle-Nassau
- Balkenende-norm
- balkenendenorm
- Bart de Liefde
- bedreiging
- beeldenstorm
- begroting
- begroting 2016
- begroting 2017
- begroting 2018
- Bert van der Roest
- bevingen
- bezuinigingen
- BIJ1
- Björn Lugthart
- Bloemendaal
- boerka
- bonnetjes-affaire
- Bonus
- Bram Heijstek
- Brunssum
- burgemeester
- Burgemeester Stefan Huisman VVD
- burgemeester Ahmed Aboutaleb
- Camiel Eurlings
- CDA
- Charlie Hebdo
- Clemens Meerts
- commissie-Noorman-Den Uyl
- Commissie-Oosting
- Commissie-Stiekem
- coup
- cpn
- CU
- CU-SGP
- Cultuurpaleis
- CvK
- D66
- daniel van der stoep
- decembermoorden
- Denk NL
- derde dinsdag september
- desi bouterse
- dijkgraaf
- dijkgraaf van Delfland Michiel van Haersma Buma
- Dinkelland
- Dirk Scheringa
- Donald Trump
- doodsbedreiging
- Douwe Jan Elzinga
- DPK
- dreiging
- dualisme
- Eeuwit Klink
- emile roemer sp
- Erdogan
- Eric Wiebes
- Eritrea
- EU
- euro
- europa
- europese parlement
- Farshad Bashir
- Fawaz Jneid
- Felix Rottenberg
- Femke Halsema
- Fethullah Gülen
- fitna
- Follow the Money
- Fons Hertog VVD
- formatie
- Forum voor Democratie
- fraude
- fred teeven vvd
- Fred van der Spek
- FvD
- Fyra
- geert wilders
- gemeenteraad
- gemeenteraadsverkiezingen 2018
- gemeenteraadsverkiezingen 21.03.2018
- Gerald Schotman
- Gorinchem
- Griekenland
- groenlinks
- groepsbelediging
- grondwet
- Groningen
- ground zero
- Haarlemmermeer
- haatimam
- haatzaaien
- Halbe Zijlstra
- Hans Middendorp
- Harry van Bommel
- henk kamp
- henk krol
- Henry Keizer VVD
- Hero Brinkman
- homohuwelijk
- hoofddoek
- hoogheemraadschap van Delfland
- Huurdersheffing
- huurverhoging
- huurwet
- illegalen
- Imam El Alami Amaouch
- ing
- integriteit
- Irak
- is
- isis
- islam
- Jacques Monasch
- Jacques Tichelaar
- Jan Hoekema
- Jan Hoekema D66
- Jan van Cranenbroek
- Jan Zoetelief
- Jean-Paul Gebben
- Jehovah’s getuigen
- Jo Palmen
- Johan Maurits van Nassau Siegen
- Johan Meijer
- Jos de Graaf
- Jos van Rey
- kandidatenlijst
- karen gerbrands
- koerden
- kruistochten
- Kunduz
- kvp
- limburg
- links
- links verbond
- lobby
- lobbycultuur
- Loek Hermans
- Loek Hermans VVD
- Madeleine van Toorenburg
- Marco Kroon
- Marleen Barth
- marleen barth pvda
- marokkanen
- maurice de hond
- maurice de hond
- Meavita
- mh17
- MH17-ramp
- MH17-tribunaal
- Michael Heemels
- Michiel van Haersma Buma
- miljoenennota 2016
- miljoenennota 2017
- Miljoenennota 2018
- minder
- minister Buitenlandse zaken
- minister Van der Steur
- misbruik
- Mohamed Keskin
- moslim
- moslimban
- Moszkowicz
- Muslimban
- nabeschouwingen
- naheffing
- Nederland
- new york
- NIDA
- Nieuwe Wegen
- Norbert Klein
- novitsjok
- NS
- OBP
- Oldenzaal
- Onafhankelijk Liberaal
- Onafhankelijke Burgerpartij
- Oosterhout
- opcw
- ouderenzorg
- parlementaire enquêtecommissie
- Partij van de Toekomst
- Paul Depla PvdA
- peiling
- peiling 11.12.2016
- peiling 14.02.2016
- Peter Rehwinkel
- Peter Tielemans
- Piet de Jong
- Pim Fortuyn
- pkk
- Poetin
- polarisatie.
- politiek
- populisme
- PPR
- premier
- President Tayyip Recep Erdogan
- prinsjesdag
- Prinsjesdag 2017
- privatisering
- ProRail
- Provinciale Staten Limburg
- provincie drente
- PSP
- PvdA
- PVV
- Ralph Hamers
- referendum
- regeerakkoord
- Renkum
- rijswijk
- Roelof van Laar
- Rolf Zincken
- Ron Meyer
- Rusland
- Rutte 2
- Rutte 3
- ruud lubbers
- ruud lubbers cda
- schaliegas
- scheefhuur
- scheefhuurders
- scheefwonen
- schijnconstructie
- Selçuk Öztürk
- Selcuk Ozturk
- Sergej Skripal
- sgp
- Sharon Gesthuisen
- Sharon Gesthuizen
- sinterklaas
- slavernij
- sp
- SP
- splinterpartij
- spuiforum
- Spuiplein
- Staatssecretaris Eric Wiebes
- Staatssecretaris Wilma Mansveld
- Stefan Huisman
- Stichtse Vecht
- suriname
- Sylvana Simons
- syrie
- Tayyip Recep Erdogan
- Teeven-deal
- terreur
- terreurdreiging
- terrorisme
- Thierry Baudet
- TONL
- Topinkomen
- topinkomens
- Trots op NL
- Tunahan Kuzu
- turkije
- uber
- Uncategorized
- UNHCR
- veiligheid
- verkiezingen
- verkiezingen 2017
- Versplintering
- Vertrouwen in de toekomst
- vervolging
- vluchtelingen
- Vogelaarswijken
- Vrijzinnige Partij nederland
- VVD
- VVD-CDA-D66
- VVD-CDA-D66-ChristenUnie VVD-CDA-D66-ChristenUnie
- VVD-PvdA
- wachtgeld
- Wassila Hachchi
- Weert
- weigerambtenaar
- wet normering topinkomens
- Wet Normering Topinkomens
- wilders 1
- Willem Aantjes
- William Moorlag
- Wim Pijl
- Wim Pijl CU-SGP
- Wim van der P.
- wnt
- woningwet
- WTC
- Ybeltje Berckmoes
- zaltbommel
- zaman
- zetelroof
- Zorg
- zorgfraude
- zorginstelling Careyn
- zorginstellingen
- zwarte Piet
Blog Stats
- 1,073,411 hits
Populairste koppelingen
-
Archief
- april 2018 (5)
- maart 2018 (20)
- februari 2018 (17)
- januari 2018 (10)
- december 2017 (11)
- november 2017 (10)
- oktober 2017 (11)
- september 2017 (6)
- augustus 2017 (8)
- juli 2017 (9)
- juni 2017 (11)
- mei 2017 (6)
-
Categorieën
- 1e kamer
- 2e kamer
- 2e kamerverkiezingen 2017
- 50 plus
- 911
- Aalsmeer
- Aalsmeers Collectief
- aangifte
- aanslag
- Abdulkadir Geylani-moskee
- afdrachtregeling
- afganistan
- afsplitspartijen
- Ahmed Aboutaleb
- AKP
- Alexander Pechtold
- Ancilla Tilia van de Leest
- Anders Breivik
- Anneke van der Veer
- Armeense genocide
- Australian Liberty Alliance
- awp
- Baarle-Nassau
- Balkenende-norm
- balkenendenorm
- Bart de Liefde
- bedreiging
- beeldenstorm
- begroting
- begroting 2016
- begroting 2017
- begroting 2018
- Bert van der Roest
- bevingen
- bezuinigingen
- BIJ1
- Björn Lugthart
- Bloemendaal
- boerka
- bonnetjes-affaire
- Bonus
- Bram Heijstek
- Brunssum
- burgemeester
- Burgemeester Stefan Huisman VVD
- burgemeester Ahmed Aboutaleb
- Camiel Eurlings
- CDA
- Charlie Hebdo
- Clemens Meerts
- commissie-Noorman-Den Uyl
- Commissie-Oosting
- Commissie-Stiekem
- coup
- cpn
- CU
- CU-SGP
- Cultuurpaleis
- CvK
- D66
- daniel van der stoep
- decembermoorden
- Denk NL
- derde dinsdag september
- desi bouterse
- dijkgraaf
- dijkgraaf van Delfland Michiel van Haersma Buma
- Dinkelland
- Dirk Scheringa
- Donald Trump
- doodsbedreiging
- Douwe Jan Elzinga
- DPK
- dreiging
- dualisme
- Eeuwit Klink
- emile roemer sp
- Erdogan
- Eric Wiebes
- Eritrea
- EU
- euro
- europa
- europese parlement
- Farshad Bashir
- Fawaz Jneid
- Felix Rottenberg
- Femke Halsema
- Fethullah Gülen
- fitna
- Follow the Money
- Fons Hertog VVD
- formatie
- Forum voor Democratie
- fraude
- fred teeven vvd
- Fred van der Spek
- FvD
- Fyra
- geert wilders
- gemeenteraad
- gemeenteraadsverkiezingen 2018
- gemeenteraadsverkiezingen 21.03.2018
- Gerald Schotman
- Gorinchem
- Griekenland
- groenlinks
- groepsbelediging
- grondwet
- Groningen
- ground zero
- Haarlemmermeer
- haatimam
- haatzaaien
- Halbe Zijlstra
- Hans Middendorp
- Harry van Bommel
- henk kamp
- henk krol
- Henry Keizer VVD
- Hero Brinkman
- homohuwelijk
- hoofddoek
- hoogheemraadschap van Delfland
- Huurdersheffing
- huurverhoging
- huurwet
- illegalen
- Imam El Alami Amaouch
- ing
- integriteit
- Irak
- is
- isis
- islam
- Jacques Monasch
- Jacques Tichelaar
- Jan Hoekema
- Jan Hoekema D66
- Jan van Cranenbroek
- Jan Zoetelief
- Jean-Paul Gebben
- Jehovah’s getuigen
- Jo Palmen
- Johan Maurits van Nassau Siegen
- Johan Meijer
- Jos de Graaf
- Jos van Rey
- kandidatenlijst
- karen gerbrands
- koerden
- kruistochten
- Kunduz
- kvp
- limburg
- links
- links verbond
- lobby
- lobbycultuur
- Loek Hermans
- Loek Hermans VVD
- Madeleine van Toorenburg
- Marco Kroon
- Marleen Barth
- marleen barth pvda
- marokkanen
- maurice de hond
- Meavita
- mh17
- MH17-ramp
- MH17-tribunaal
- Michael Heemels
- Michiel van Haersma Buma
- miljoenennota 2016
- miljoenennota 2017
- Miljoenennota 2018
- minder
- minister Buitenlandse zaken
- minister Van der Steur
- misbruik
- Mohamed Keskin
- moslim
- moslimban
- Moszkowicz
- Muslimban
- nabeschouwingen
- naheffing
- Nederland
- new york
- NIDA
- Nieuwe Wegen
- Norbert Klein
- novitsjok
- NS
- OBP
- Oldenzaal
- Onafhankelijk Liberaal
- Onafhankelijke Burgerpartij
- Oosterhout
- opcw
- ouderenzorg
- parlementaire enquêtecommissie
- Partij van de Toekomst
- Paul Depla PvdA
- peiling
- peiling 11.12.2016
- peiling 14.02.2016
- Peter Rehwinkel
- Peter Tielemans
- Piet de Jong
- Pim Fortuyn
- pkk
- Poetin
- polarisatie.
- politiek
- populisme
- PPR
- premier
- President Tayyip Recep Erdogan
- prinsjesdag
- Prinsjesdag 2017
- privatisering
- ProRail
- Provinciale Staten Limburg
- provincie drente
- PSP
- PvdA
- PVV
- Ralph Hamers
- referendum
- regeerakkoord
- Renkum
- rijswijk
- Roelof van Laar
- Rolf Zincken
- Ron Meyer
- Rusland
- Rutte 2
- Rutte 3
- ruud lubbers
- ruud lubbers cda
- schaliegas
- scheefhuur
- scheefhuurders
- scheefwonen
- schijnconstructie
- Selçuk Öztürk
- Selcuk Ozturk
- Sergej Skripal
- sgp
- Sharon Gesthuisen
- Sharon Gesthuizen
- sinterklaas
- slavernij
- sp
- SP
- splinterpartij
- spuiforum
- Spuiplein
- Staatssecretaris Eric Wiebes
- Staatssecretaris Wilma Mansveld
- Stefan Huisman
- Stichtse Vecht
- suriname
- Sylvana Simons
- syrie
- Tayyip Recep Erdogan
- Teeven-deal
- terreur
- terreurdreiging
- terrorisme
- Thierry Baudet
- TONL
- Topinkomen
- topinkomens
- Trots op NL
- Tunahan Kuzu
- turkije
- uber
- Uncategorized
- UNHCR
- veiligheid
- verkiezingen
- verkiezingen 2017
- Versplintering
- Vertrouwen in de toekomst
- vervolging
- vluchtelingen
- Vogelaarswijken
- Vrijzinnige Partij nederland
- VVD
- VVD-CDA-D66
- VVD-CDA-D66-ChristenUnie VVD-CDA-D66-ChristenUnie
- VVD-PvdA
- wachtgeld
- Wassila Hachchi
- Weert
- weigerambtenaar
- wet normering topinkomens
- Wet Normering Topinkomens
- wilders 1
- Willem Aantjes
- William Moorlag
- Wim Pijl
- Wim Pijl CU-SGP
- Wim van der P.
- wnt
- woningwet
- WTC
- Ybeltje Berckmoes
- zaltbommel
- zaman
- zetelroof
- Zorg
- zorgfraude
- zorginstelling Careyn
- zorginstellingen
- zwarte Piet
-
RSS
Entries RSS
Comments RSS
[…] Arie ‘Bombarie’ Slob CU draagt het bijltje over aan Gert-Jan Segers […]
Pingback door Arie ‘Bombarie’ Slob CU draagt het bijltje over aan Gert-Jan Segers | PolitiekKiosk | november 11, 2015 |
[…] zie ook: Arie ‘Bombarie’ Slob CU draagt het bijltje over aan Gert-Jan Segers […]