Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Demonstratie 08.11.2015 Pegida in Utrecht

Pegida in Utrecht

Zondagmiddag demonstreerde anti-islambeweging Pegida in Utrecht. Na veel getouwtrek tussen de gemeente Utrecht en de organisatie werd het Hogelandsepark als locatie voor de demonstratie aangewezen. De politie heeft tientallen arrestaties verricht rondom de demonstratie.

De organisatie kreeg van de gemeente eerder al toestemming voor een demonstratie zondag in het Hogelandsepark aan de rand van het stadscentrum. Maar nog een protestbijeenkomst zaterdag in de domstad vond burgemeester Jan van Zanen te veel, omdat ook Utrecht Bekent Kleur op dezelfde plek en tijd gaat demonstreren.

zie ook;  Terugblik – Geert Wilders PVV 13.04.2015 op bezoek bij anti-islambeweging Pegida Dresden

zie ook: Geert Wilders PVV 13.04.2015 op bezoek bij anti-islambeweging Pegida Dresden

zie ook: Aanklacht tegen Geert Wilders – ophitsing in Oostenrijk

zie ook:  Geert Wilders PVV gaat 09.04.2015 demonsteren in Utrecht

zie ook:  Geert Wilders PVV strafvervolging met uitspraak Minder Marokkanen

Duizenden demonstreren in Duitsland tegen Pegida

NU 09.11.2015 Duizenden mensen hebben maandagavond in Dresden en München deelgenomen aan protestmanifestaties tegen anti-islambeweging Pegida.

In Dresden volgden zo’n 5000 mensen de oproep van de beweging ‘Hart in plaats van haat’, in München gingen rond 3000 Pegida-tegenstanders de straat op.

Pegida zelf had zich gemobiliseerd in Dresden met minstens 6000 demonstranten, iets minder dan een week eerder toen er 8000 kwamen.

Pegida-voorman Lutz Bachmann had er bij de deelnemers op aangedrongen in stilte te marcheren, verwijzend naar de verjaardag van de Kristallnacht in 1938.

Kristallnacht

In beide steden was met een beroep op de verjaardag van Kristallnacht een verbod op Pegida-demonstraties geëist. Maar de burgemester van Dresden zag hier geen rechtsgronden voor. In München wees de rechtbank een gevraagd verbod af.

In de zogenaamde Kristallnacht van 9 op 10 november 1938 staken de nazi’s synagogen in brand, mishandelden en vermoordden joden en sloopten hun winkels en woningen.

Zie ook: Dit moeten we weten over protestbeweging Pegida

Lees meer over: Pegida Kristallnacht

Gerelateerde artikelen;

Duitse justitie onderzoekt Pegida-uitspraak 

Gespannen situatie in Dresden bij verjaardag Pegida

Justitie Dresden klaagt voorman Pegida aan 

Alle arrestanten Pegida-demonstratie Utrecht weer op vrije voeten

VK 09.11.2015 Alle 32 mensen die zondag werden opgepakt tijdens een demonstratie van de anti-islambeweging Pegida in Utrecht, zijn weer op vrije voeten. Achteraf blijkt dat acht van de 32 arrestanten ten onrechte zijn gearresteerd, aldus het Openbaar Ministerie maandag.

Het bord dat door het OM aanvankelijk strafbaar werd geacht. © ANP

Lees ook: Pegida-demonstratie in Utrecht: ‘Eet geen kebab meer’

‘Ik heb niets tegen moslims, ik heb iets tegen de islam. Ik blijf gewoon mijn boodschappen afrekenen bij een meisje met een hoofddoek.’ (+)

Tijdens de demonstratie ontstond onder andere een relletje toen de politie een bord met daarop de bekende cartoon van Kurt Westergaard in beslag nam. Die cartoon verbeeldt de moslimprofeet Mohammed met een bom als tulband. Politie en OM dachten zondag dat deze afbeelding met de tekst daaronder strafbaar was, maar het OM trekt dat maandag terug.

‘Het bord leek aan te zetten tot discriminatie of gewelddadig optreden en dat is strafbaar. Bij nadere beoordeling lijkt het bord echter gericht tegen een gewelddadige islam en dat is niet strafbaar’, zo verklaart het OM.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

Pegida-demonstratie in Utrecht: ‘Eet geen kebab meer’

‘Bepaalde mensen’ achter de kassa? Andere rij

Spreekster anti-islamitische beweging Pegida verdacht van discriminatie

Alle arrestanten demonstratie Pegida weer vrij

NU 09.11.2015 Alle 32 mensen die werden opgepakt tijdens de Pegida-demonstratie in het Hogelandsepark in Utrecht zijn vrijgelaten. Zeven personen bleken onterecht te zijn aangehouden. Dat meldt het Openbaar Ministerie maandag.

De overige personen werden onder andere aangehouden omdat ze zich weigerden te legitimeren, de openbare orde verstoorden of omdat ze aanwijzingen van de politie negeerden.

Tijdens de demonstratie werd ook een bord in beslag genomen met daarop een tekst waarvan werd gedacht dat die zou aanzetten tot discriminatie. Bij nadere bestudering bleek volgens het OM dat de tekst niet strafbaar is omdat die niet tegen personen was gericht “maar lijkt gericht tegen een gewelddadige islam”.

Zie ook: Ruim dertig arrestaties bij Pegida-demonstratie in Utrecht

Lees meer over: Pegida Utrecht

Arrestanten Utrecht weer vrij

Telegraaf 09.11.2015  Alle 32 mensen die zondag werden opgepakt tijdens een demonstratie van de anti-islambeweging Pegida in Utrecht, zijn weer op vrije voeten. Achteraf blijkt dat acht van de 32 arrestanten ten onrechte zijn gearresteerd, aldus het Openbaar Ministerie maandag.

Tijdens de demonstratie ontstond onder andere een relletje toen de politie een bord met daarop de bekende cartoon van Kurt Westergaard in beslag nam. Die cartoon verbeeldt de moslimprofeet Mohammed met een bom als tulband. Politie en OM dachten zondag dat deze afbeelding met de tekst daaronder strafbaar was, maar het OM trekt dat maandag terug.

“Het bord leek aan te zetten tot discriminatie of gewelddadig optreden en dat is strafbaar. Bij nadere beoordeling lijkt het bord echter gericht tegen een gewelddadige islam en dat is niet strafbaar”, zo verklaart het OM.

De 24 arrestanten hebben een boete gekregen omdat ze een bevel van de politie niet opvolgden of omdat ze de gang van zaken tijdens de demonstratie dreigden te verstoren. Het OM onderzoekt nog een geval van belediging van een agent.

Gerelateerde artikelen;

08-11: Arrestaties rond Pegida

08-11: Voorman Pegida ruziet met politie

08-11: Onrust in Utrecht door Pegida en anti-Pegida

06-11: ‘Centrum Utrecht te krap voor demonstraties’

06-11: Pegida- demonstratie verboden

Pegida-demonstratie in Utrecht: ‘Eet geen kebab meer’

VK 08.11.2015 Ook de tweede demonstratie van de anti-islamclub Pegida in Utrecht is zondag onrustig verlopen, al was de chaos niet zo groot als bij de eerste manifestatie op 11 oktober. De massaal aanwezige politie arresteerde 32 personen, van wie de meeste behoorden tot de groep linkse tegendemonstranten die de manifestatie van Pegida wilden verstoren. De politie nam tevens een protestbord van Pegida in beslag met daarop een cartoon met een tekst met een volgens de politie gewelddadige boodschap.

Rond het middaguur komt een eerste groep Pegida-aanhangers koffie drinken op het centrale plein Utrechtse Neude, met de bedoeling vanaf daar naar het Hogelandsepark te lopen. Deze plek buiten het centrum heeft de  Utrechtse burgemeester Jan van Zanen toegewezen als demonstratielocatie, tot ongenoegen van Pegida-leider Edwin Utrecht. Op de Neude vertellen de aanwezige politiemensen met paarden hem dat ze alleen met de bus naar het park mogen gaan: lopen is verboden. Edwin Utrecht  protesteert, en wordt ingesloten door agenten. Hij kiest eieren voor zijn geld.

Politie pakt Pegida-aanhangers en -tegenstanders op in Utrecht

Elsevier 08.11.2015 Opnieuw een onrustig verloop van een Pegida-demonstratie: zo’n twintig mensen werden zondagmiddag in Utrecht gearresteerd.

De politie heeft zondagmiddag arrestaties verricht rondom de demonstratie van de anti-islamitische Pegida-beweging in Utrecht. Zowel voor- als tegenstanders van de demonstratie zijn gearresteerd.

Het gaat om ruim twintig mensen, die onder meer zijn opgepakt wegens het niet opvolgen van aanwijzingen van de politie of het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs. Andere aanwezigen probeerden het protest te verstoren.

‘EU-thanasie’

Eerder op de dag was er al opschudding omdat de Pegida-demonstranten naar het Hogelandsepark wilden gaan lopen. De politie droeg de groep op de bus in te stappen. Burgemeester Jan van Zanen van Utrecht verbood eerder deze week een demonstratie in het centrum en wees het park aan als demonstratielocatie. Een vorige demonstratie van Pegida in de Domstad was ook al onrustig verlopen.

In het Hogelandsepark verzamelden zich zondagmiddag zo’n 150 Pegida-aanhangers. Zij droegen spandoeken met zich mee met opschriften als ‘Islamisering is EU-thanasie’, ‘Koran is vergif’ en ‘Geweldloos en verenigd tegen geloofs- en andere oorlogen op Europees grondgebied’.

Discriminatie

Spreekster Raffie Chohan van Pegida Nederland, waarvan eerder deze week bekend werd dat zij wordt onderzocht door het Openbaar Ministerie voor vermoedelijke discriminerende uitspraken, leek haar woorden ditmaal te temperen. Volgens Chohan is er ‘maar één partij die de problemen benoemt en oplossingen aandraagt, en dat is de PVV’.

‘De massieve inteelt in de islamitische cultuur brengt vrijwel onomkeerbare schade aan de moslims,’ zei Chohan eerder tijdens een demonstratie. Het Openbaar Ministerie meent dat er met deze opmerking een grens is overschreden en kondigde deze week aan een onderzoek naar Chohan te verrichten.

Politie pakt Pegida-aanhangers en -tegenstanders op in Utrecht

Elif Isitman

Elif Isitman (1987) is sinds oktober 2014 online redacteur bij Elsevier.

Tags pegida raffie chohan jan van zanen utrecht hogelandsepark islamisering

zie ook

32 arrestaties rond Pegida-demonstratie

Trouw 08.11.2015 De politie heeft zondagmiddag in Utrecht 32 arrestaties verricht rond de demonstratie van de anti-islamitische beweging Pegida. Betogers werden onder meer opgepakt omdat ze aanwijzingen van de politie niet zouden hebben opgevolgd. Anderen konden hun identiteitsbewijs niet tonen.

Een groep tegenstanders van Pegida probeerde het protest te verstoren. Volgens de politie zijn aanhoudingen zowel onder voor- als tegenstanders van de demonstratie gedaan.

Eerder was er al opschudding omdat de Pegida-demonstranten naar het Hogelandsepark wilden gaan lopen. De politie sommeerde de groep echter in de bus te stappen. Burgemeester Jan van Zanen verbood eerder deze week een demonstratie in het centrum en wees het park aan als demonstratielocatie.

In het park werd tevens een protestcartoon in beslag genomen. Volgens het Openbaar Ministerie stond daarop een tekst die in combinatie met de afbeelding van een bom als tulband een gewelddadige boodschap uitdraagt. ‘Dit is strafbaar’, aldus het Openbaar Ministerie.

Verwant nieuws

Ruim dertig arrestaties bij Pegida-demonstratie in Utrecht

NU 08.11.2015 De politie heeft zondagmiddag 32 arrestaties gedaan rond de demonstratie van de anti-islamitische beweging Pegida.

De betrokkenen zijn onder meer opgepakt voor het niet opvolgen van aanwijzingen van de politie of het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs. Anderen probeerden het protest te verstoren.

Volgens de politie zijn aanhoudingen zowel onder voor- als tegenstanders van de demonstratie gedaan.

Eerder was er al opschudding omdat de Pegida-demonstranten naar het Hogelandsepark wilden gaan lopen. De politie sommeerde de groep echter in de bus te stappen. Burgemeester Jan van Zanen verbood eerder deze week een demonstratie in het centrum en wees het park aan als demonstratielocatie.

Strafbaar

In het park werd tevens een protestcartoon in beslag genomen. Volgens het Openbaar Ministerie stond daarop een tekst die in combinatie met de afbeelding van een bom als tulband een gewelddadige boodschap uitdraagt. `Dit is strafbaar”, aldus het OM.

Beheersbaar

Rond 15.30 uur eindigde de protestbijeenkomst. In twee bussen werd een deel van de Pegida-aanhang naar het centraal station in Utrecht teruggebracht.

“Dankzij een goede voorbereiding en samenwerking van gemeente, politie en Openbaar Ministerie zijn de demonstraties, ondanks diverse pogingen om de demonstratie op zondag te verstoren, beheersbaar gebleven en veilig verlopen”, concludeert de burgemeester van Utrecht, Jan van Zanen.

“Daarmee is recht gedaan aan de vrijheid van meningsuiting en het recht van demonstratie.”

Zie ook: Dit moeten we weten over protestbeweging Pegida

Heeft u foto’s bij dit bericht? Upload beeld via NUfoto, of via WhatsApp

Lees meer over: Utrecht Pegida

Arrestaties rond Pegida

Telegraaf 08.11.2015  De politie heeft zondagmiddag 32 arrestaties gedaan rond de demonstratie van de anti-islamitische beweging Pegida. De betrokkenen zijn onder meer opgepakt voor het niet opvolgen van aanwijzingen van de politie of het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs. Anderen probeerden het protest te verstoren. Volgens de politie zijn aanhoudingen zowel onder voor- als tegenstanders van de demonstratie gedaan.

Eerder was er al opschudding omdat de Pegida-demonstranten naar het Hogelandsepark wilden gaan lopen. De politie sommeerde de groep echter in de bus te stappen. Burgemeester Jan van Zanen verbood eerder deze week een demonstratie in het centrum en wees het park aan als demonstratielocatie.

In het park werd tevens een protestcartoon in beslag genomen. Volgens het Openbaar Ministerie stond daarop een tekst die in combinatie met de afbeelding van een bom als tulband een gewelddadige boodschap uitdraagt. “Dit is strafbaar”, aldus het OM.

In het park verzamelden zich zondagmiddag naar schatting 150 Pegida-aanhangers. Zij droegen spandoeken met zich mee met opschriften als ‘Islamisering is EU-thanasie’, ‘Koran is vergif’ en ‘Geweldloos en verenigd tegen geloofs- en andere oorlogen op Europees grondgebied’.

Spreekster Raffie Chohan namens Pegida Nederland die na haar eerdere toespraak vorige maand onderwerp van onderzoek is door het Openbaar Ministerie, leek haar woorden ditmaal te hebben gematigd. “Onze belastingcenten worden gebruikt om de meelij-industrie in leven te houden”, aldus Chohan. Volgens haar is er maar “één partij die de problemen benoemt en oplossingen aandraagt, en dat is de PVV”.

Rond 15.30 uur eindigde de protestbijeenkomst. In twee bussen werd een deel van de Pegida-aanhang naar het centraal station in Utrecht teruggebracht.

Lees meer over pegida politie utrecht

LIVE: Pegida-demonstratie beëindigd, 1,5 uur voor einde

AD 08.11.2015 Zondagmiddag demonstreerde anti-islambeweging Pegida in Utrecht. Na veel getouwtrek tussen de gemeente Utrecht en de organisatie werd het Hogelandsepark als locatie voor de demonstratie aangewezen. De politie heeft tientallen arrestaties verricht rondom de demonstratie.

Rond 15.00 uur waren ruim twintig mensen aangehouden, onder meer wegens het niet opvolgen van aanwijzingen van de politie of het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs. Anderen probeerden het protest te verstoren. Volgens de politie zijn aanhoudingen zowel onder voor- als tegenstanders van de demonstratie gedaan.

Protestmars
Eerder was er al opschudding omdat de Pegida-demonstranten naar het Hogelandsepark wilden gaan lopen. De politie sommeerde de groep echter in de bus te stappen. Burgemeester Jan van Zanen verbood eerder deze week een demonstratie in het centrum van de stad en wees het park aan als demonstratielocatie.

Lees ook

Ruim twintig arrestaties rondom Pegida-demonstratie

AD 08.11.2015 Zondagmiddag demonstreerde anti-islambeweging Pegida in Utrecht. Na veel getouwtrek tussen de gemeente Utrecht en de organisatie werd het Hogelandsepark als locatie voor de demonstratie aangewezen. De politie heeft tientallen arrestaties verricht rondom de demonstratie.

Rond 15.00 uur waren ruim twintig mensen aangehouden, onder meer wegens het niet opvolgen van aanwijzingen van de politie of het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs. Anderen probeerden het protest te verstoren. Volgens de politie zijn aanhoudingen zowel onder voor- als tegenstanders van de demonstratie gedaan.

Protestmars
Eerder was er al opschudding omdat de Pegida-demonstranten naar het Hogelandsepark wilden gaan lopen. De politie sommeerde de groep echter in de bus te stappen. Burgemeester Jan van Zanen verbood eerder deze week een demonstratie in het centrum en wees het park aan als demonstratielocatie.

In het park werd tevens een protestcartoon in beslag genomen. Volgens het Openbaar Ministerie stond daarop een tekst die in combinatie met de afbeelding van een bom als tulband een gewelddadige boodschap uitdraagt. ,,Dit is strafbaar”, aldus het OM.

GERELATEERD NIEUWS;

Demonstrant Utrecht Bekent Kleur roept op tot blokkade

‘Utrecht balanceert op randje met demonstratieverbod’

Utrecht verbiedt Pegida-demonstratie zaterdag

MEER OVER; PEGIDA UTRECHT UTRECHTPROVINCIE UTRECHT

Demonstranten Pegida mogelijk toch van Neude naar Hogelandsepark

NU 08.11.2015 De politie heeft zondagmiddag in Utrecht arrestaties verricht rond de demonstratie van de anti-islamitische beweging Pegida. Dat meldt RTV Utrecht.

Rond 14.00 uur werden zeven mensen aangehouden, onder meer wegens het niet opvolgen van aanwijzingen van de politie of het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs. Volgens de politie zijn aanhoudingen zowel onder voor- als tegenstanders van de demonstratie gedaan.

Eerder was er al opschudding omdat de Pegida-demonstranten naar het Hogelandsepark wilden gaan lopen. De politie sommeerde de groep echter in de bus te stappen. Burgemeester Jan van Zanen verbood eerder deze week een demonstratie in het centrum van de stad en wees het park aan als demonstratielocatie.

In het park verzamelden zich zondagmiddag naar schatting honderd Pegida-aanhangers. Zij droegen spandoeken met zich mee met opschriften als “Islamisering is EU-thanasie”, “Koran is vergif” en “Geweldloos en verenigd tegen geloofs- en andere oorlogen op Europees grondgebied”.

Pegida ontstond eind 2014 in het Duitse Dresden. De beweging keert zich tegen islamisering en de komst van (economische) vluchtelingen. De betogers vinden dat de Duitse cultuur en samenleving worden bedreigd door buitenlandse invloeden.

Zie ook: Dit moeten we weten over protestbeweging Pegida

Heeft u foto’s bij dit bericht? Upload beeld via NUfoto, of via WhatsApp

Lees meer over: Utrecht Pegida

Eerdere berichten

Arrestaties bij Pegida-demonstratie in Utrecht

Pegida mag maar één dag demonstreren

Trouw 07.11.2015 Anti-islambeweging Pegida mag dit weekeinde maar één demonstratie houden in het centrum van Utrecht. De organisatie kreeg van de gemeente eerder al toestemming voor een demonstratie zondag in het Hogelandsepark aan de rand van het stadscentrum. Maar nog een protestbijeenkomst zaterdag in de domstad vond burgemeester Jan van Zanen te veel, omdat ook Utrecht Bekent Kleur op dezelfde plek en tijd gaat demonstreren.

Het recht op demonstratie is geen recht op confrontatie, aldus  Burgemeester Jan van Zanen.

‘De boodschap van beide organisaties staat lijnrecht op elkaar. Het risico op wanordelijkheden is te groot’, aldus Van Zanen. Hij laat ‘het belang van openbare orde en veiligheid’ boven het recht op demonstratie gaan. ‘Het recht op demonstratie is geen recht op confrontatie, dat geldt voor alle partijen.’

De Belangenvereniging Hoog Catharijne en centrummanager Jeroen Roose van Leijden zijn niet blij met de demonstraties. Ze vinden het historische centrum van Utrecht te krap en te smal voor grote demonstraties. Pegida moet uitwijken naar de rand van het centrum, maar volgens beide partijen zijn confrontaties tussen groepen demonstranten niet uit te sluiten. De belangenvereniging vindt dat Utrecht demonstraties naar het nieuwbouwgebied Leidsche Rijn zou moeten sturen.

Verwant nieuws;

Utrecht verbiedt demonstratie Pegida om veiligheidsredenen

Elsevier 06.11.2015 De anti-islamitische verzetsbeweging Pegida Nederland mag zaterdag niet protesteren in het centrum van Utrecht. Dat heeft burgemeester Jan van Zanen vrijdagochtend besloten.

Pegida mag een dag later wel demonstreren bij het Hogelandsepark in Utrecht, maar de beweging wil graag haar geluid laten horen in het centrum van de stad. Op dezelfde plek waar de antiracisme organisatie Utrecht Bekent Kleur ook wilde demonstreren.

‘De boodschap van beide organisaties staat lijnrecht op elkaar. Het risico op wanorde is te groot,’ zei Van Zanen. Utrecht Bekent Kleur mag op zaterdag demonstreren in het park, Pegida een dag later.

Protestmars

De demonstranten van Pegida wilden gezamenlijk naar het Hogelandsepark lopen, maar de gemeente heeft ook dat verboden. Betogers moeten met bussen vanaf station Utrecht Centraal naar het park gaan. Van Zanen stelt het belang van veiligheid boven het recht op demonstratie.

De vorige demonstratie van Pegida in Utrecht op 11 oktober verliep onrustig. Aanhangers van Pegida gingen op de vuist met extreem-linkse tegendemonstranten. ME en politie moesten er aan te pas komen om de verschillende groepen uit elkaar te houden. Uiteindelijk werden tien mensen aangehouden.

Onderzoek

Tijdens de demonstratie was Raffie Chohan een van de sprekers namens Pegida. ‘De massieve inteelt in de islamitische cultuur brengt vrijwel onomkeerbare schade aan de moslims,’ zei zedestijds. Ook noemde ze de islam een ‘krankzinnige ideologie’ die een reden is om ‘moslims te verachten en te haten’.

Het Openbaar Ministerie verdenkt Chohan van discriminatiedoor de uitspraken. ‘De officier van justitie denkt dat er een grens is overschreden,’ zei een woordvoerder over de zaak. Als de politie klaar is met het verhoren van Chohan, beslist het OM of het overgaat tot vervolging.

Utrecht zet streep door demonstratie Pegida om veiligheidsredenen

Thomas Borst

Thomas Borst (1992) is sinds augustus 2015 online redacteur bij Elsevier.

Tags; pegida pegida nederland utrecht islam extreemrechts

zie ook;

Utrecht verbiedt Pegida-demonstratie zaterdag

NU 06.11.2015 Anti-islambeweging Pegida mag zaterdag niet demonstreren in Utrecht. De eerder aangekondigde demonstratie zondag in het Hogelandsepark aan de rand van het stadscentrum mag wel doorgaan. Dat heeft burgemeester Jan van Zanen van Utrecht vrijdagmorgen besloten.

Pegida meldde donderdag bij de gemeente een tweede demonstratie in dit weekeinde, op precies dezelfde plek en tijd als de demonstratie van Utrecht Bekent Kleur. “De boodschap van beide organisaties staat lijnrecht op elkaar. Het risico op wanordelijkheden is te groot”, aldus Van Zanen.

Van Zanen laat “het belang van openbare orde en veiligheid” boven het recht op demonstratie gaan, legde hij vrijdag uit. “Het recht op demonstratie is geen recht op confrontatie, dat geldt voor alle partijen.”

Alternatief

Volgens de gemeente was er met Pegida niet te praten over een alternatief voor de aangekondigde demonstratie op zaterdag. “Pegida nam ook geen aantoonbare eigen verantwoordelijkheid voor een ordelijk verloop”, aldus de burgemeester. Op de eigen Facebookpagina meldde de groepering al dat de demonstratie zaterdag een reactie was op de scherpe voorwaarden die de gemeente eerder verbond aan de bijeenkomst op zondag.

Lees meer over: Utrecht Pegida

‘Centrum Utrecht te krap voor demonstraties’ 

Utrecht verbiedt Pegida-demonstratie zaterdag 

VK 06.11.2015 Anti-islambeweging Pegida mag zaterdag niet demonstreren in Utrecht. De eerder aangekondigde demonstratie zondag in het Hogelandsepark aan de rand van het stadscentrum mag wel doorgaan. Dat heeft burgemeester Jan van Zanen van Utrecht vrijdagmorgen besloten.

Demonstranten van Pegida voerden in oktober actie in Utrecht tegen de komst van vluchtelingen die moslim zijn. © ANP

Demonstranten van Pegida voerden in oktober actie in Utrecht tegen de komst van vluchtelingen die moslim zijn. © ANP

Mensen die hun steun willen betuigen aan vluchtelingen kwamen vorige maand bijeen in het centrum van Utrecht. © ANP

Pegida meldde donderdag bij de gemeente een tweede demonstratie in dit weekeinde, op precies dezelfde plek en tijd als de demonstratie van Utrecht Bekent Kleur. ‘De boodschap van beide organisaties staat lijnrecht op elkaar. Het risico op wanordelijkheden is te groot’, aldus Van Zanen. Van Zanen laat ‘het belang van openbare orde en veiligheid’ boven het recht op demonstratie gaan, legde hij vrijdag uit. ‘Het recht op demonstratie is geen recht op confrontatie, dat geldt voor alle partijen.’

‘Centrum Utrecht te krap voor demonstraties’

Telegraaf 06.11.2015 Het historische centrum van Utrecht is te krap en te smal voor grote demonstraties. Protestbijeenkomsten zoals die van Utrecht Bekent Kleur en de anti-islambeweging Pegida horen daarom niet in het centrum thuis.

Dat zeggen centrummanager Jeroen Roose van Leijden en voorzitter Jan Hagenouw van de Belangenvereniging Hoog Catharijne in een reactie op de voor zaterdag en zondag aangekondigde bijeenkomsten in Utrecht. De gemeente heeft de demonstraties naar het Hogelandsepark aan de rand van het centrum verwezen en protestmarsen verboden, maar confrontaties tussen groepen demonstranten zijn niet uit te sluiten.

“De gemeente balanceert op de rand van de wettelijke grens door de demonstratie van Pegida op zaterdag te verbieden. Daar zijn we tevreden over, maar ondernemers in het centrum maken zich wel zorgen. Vorige keer moesten sommige winkeliers hun zaak sluiten, ondanks dat de demonstraties toen redelijk rustig verliepen. Dat past niet in de gastvrijheid die het centrum van Utrecht wil uitstralen”, aldus de centrummanager.

Pegida-aanhangers willen zondag van Utrecht Centraal naar het park lopen, hoewel de gemeente hen verplicht gereserveerde bussen te gebruiken. “Als ze de route door winkelcentrum Hoog Catharijne kiezen, zijn we daar goed op voorbereid”, zegt Hagenouw. “Dat gaat niet gebeuren. We zijn hier wel wat gewend en dat is altijd adequaat aangepakt.” Hagenouw vindt dat Utrecht demonstraties zoals dit weekeinde naar het nieuwbouwgebied Leidsche Rijn zou moeten sturen.

Gerelateerde artikelen;

06-11: Pegida- demonstratie verboden

05-11: Ook zaterdag demonstratie Pegida

05-11: Kopstuk Pegida vervolgd

04-11: Pegida niet in centrum Utrecht

03-11: Pegida wil Utrecht in

Spreekster Pegida verdacht van discriminatie

Trouw 06.11.2015 Het Openbaar Ministerie verdenkt Raffie Chohan van Pegida Nederland van discriminatie vanwege de toespraak die ze vorige maand hield in Utrecht. Ze sprak toen tijdens een demonstratie tegen het vluchtelingenbeleid.

De demonstratie in Utrecht van Pegida op 11 oktober was de eerste in Nederland van de uit Duitsland afkomstige anti-islambeweging.

Het OM heeft de teksten en beelden nu bekeken. Eén van de uitspraken van Chohan was: “De massieve inteelt in de islamitische cultuur brengt vrijwel onomkeerbare schade aan de moslims, met inbegrip van grote schade aan de intelligentie en geestelijke gezondheid van moslims”.

© ANP Martijn Beekman.

Het Openbaar Ministerie verdenkt Raffie Chohan van Pegida Nederland van discriminatie.

Chohan sprak ook over de islam als “een krankzinnige ideologie” die een reden is om “moslims te verachten en te haten”.

Onder de sprekers was ook Lutz Bachmann, oprichter van Pegida in het Duitse Dresden. De toespraken waren gericht tegen de “islamisering” van Europa en de grote toestroom van vluchtelingen die grotendeels zou bestaan uit economische vluchtelingen.

Pegida gaat zondag opnieuw betogen in Utrecht. De vorige keer botsten tegenstanders die tot de Pegida-demonstratie op de Neude wisten door te dringen, met aanhangers van de anti-islambeweging.

november 8, 2015 - Posted by | Uncategorized | , , ,

2 reacties

  1. […] zie ook: Demonstratie 08.11.2015 Pegida in Utrecht […]

    Pingback door Terugblik Demonstratie Pegida 05.02.2016 Amsterdam « Debat in de Digitale Hofstad | februari 6, 2016

  2. […] zie ook: Demonstratie 08.11.2015 Pegida in Utrecht […]

    Pingback door Terugblik Demonstratie Pegida 06.02.2016 Amsterdam « Debat in de Digitale Hofstad | februari 7, 2016


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: