Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Geert Wilders PVV en de Cartoonaffaire

Tegenactie.

De organisatie van Marokkaanse moskeeën in Nederland heeft een Cartoon uitgebracht als tegenreactie op de Mohammed-cartoons die PVV-leider Geert Wilders vanaf zaterdag wil tonen in de zendtijd voor politieke partijen.

„We willen met onze actie laten zien dat humor de beste manier is om op de provocatie en belediging van Wilders te reageren,” zegt Aissa Zanzen, woordvoerder van Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN). In de cartoon is Wilders afgebeeld als een driftige peuter tegen een zwevende bom. Burgers, moslims en niet-moslims, wandelen in harmonie vrolijk verder in de schaduw van de bom.

De cartoons worden in een oplage van 500 tot 1000 gedrukt en opgehangen in stations, zoals bij Amsterdam CS. Verder wordt de cartoon via social media verspreid.

„Met Wilders valt helaas geen dialoog te voeren, hij zendt alleen,” legt Zanzen uit over het idee van de cartoon van een onbekende tekenaar. „Onze boodschap is een knipoog naar moslims dat humor, je schouders ophalen en verder negeren de beste manier is om met het geschreeuw van Wilders om te gaan.”

De moskeeorganisatie, die zo’n tachtig Marokkaanse moskeeën in Nederland zegt te vertegenwoordigen, doet bovendien een oproep aan Nederlanders, ongeacht hun geloofsovertuiging, om Wilders met humor van repliek te dienen. „We zouden graag zien dat moslims en niet-moslims meer ludieke reacties maken met de pen of met de kwast,” aldus Zanzen.

AD 30.12.2019

Cartoons Geert Wilders

Onder een zacht pianomuziekje komen de cartoons voorbij: een Mohammed met een groene tulband en slangen uit zijn baard, een withete Mohammed met een zwaard, met een tekstwolkje waarin ‘You can’t draw me’ staat. Daarnaast een tekenaar die zegt: ‘That’s why I can draw you’.

Met die boodschap, afkomstig van de illustrator Bosch Fawstin, is volgens Wilders alles gezegd.

„We willen met onze actie laten zien dat humor de beste manier is om op de provocatie en belediging van Wilders te reageren,” zegt Aissa Zanzen, woordvoerder van Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN). In de cartoon is Wilders afgebeeld als een driftige peuter tegen een zwevende bom. Burgers, moslims en niet-moslims, wandelen in harmonie vrolijk verder in de schaduw van de bom.

De cartoons worden in een oplage van 500 tot 1000 gedrukt en opgehangen in stations, zoals bij Amsterdam CS. Verder wordt de cartoon via social media verspreid.

Waarom ?

PVV-leider Geert Wilders wil een aantal cartoons over de profeet Mohammed op de televisie laten zien. En eerder al wilde hij de cartoons tentoonstellen in de 2e kamer. Echter volgens het presidium van de Tweede Kamer voldoet de tentoonstelling niet aan de criteria die het bestuur eerder over dit soort activiteiten heeft vastgelegd en daarom  zijn verzoek voor een tentoonstelling van de cartoons had afgewezen.

“De inhoud van de expositie is neutraal en zonder voorkeuren of meningen, want het Tweede Kamergebouw is dé ontmoetingsplek van alle significante politieke stromingen in Nederland”, is een van de criteria.

Al eerder was er de aanslag na een lezing van Geert Wilders bij een anti-islambijeenkomst in Garland  (Texas) waar Geertde hoofdspreker was. Dat melden Amerikaanse media. De PVV-leider was toen al weg, hij liet op Twitter weten dat hij de bijeenkomst had verlaten. Lees meer in het bijbehorende artikel

Ook was er de aanslag op cartonist Kurt Westergaard. Om dat te onderstrepen plaatste Geert Wilders PVV drie van zijn Mohammed-cartoons op hun website,’ aldus Wilders.  Geschokte Wilders plaatst cartoons Video

zie ook: Was Geert Wilders PVV aan de beurt ????

zie ook: Geert Wilders PVV op weg naar de VS

zie ook: Demonstratie 08.01.2015 aanslag Charlie Hebdo

zie ook: Cartoon Charlie Hebdo – aanslag Parijs 07.01.2015

zie ook: Geert Wilders PVV geschokt door aanslag op Deense cartoonist Kurt Westergaard

FBI wist vooraf van terreuraanslag waaraan Wilders in Texas ontsnapte

VN 10.08.2016 Geert Wilders ontsnapte vorig jaar mei aan een terreuraanslag in Texas. Nu blijkt dat de FBI vooraf van de aanslag op de hoogte was. Moet de Nederlandse overheid om opheldering vragen?

In de beëdigde verklaring wordt de FBI undercover agent niet bij naam genoemd – hij is UCE-1 (undercover employee 1) – maar zijn woorden worden wel geciteerd. Het is een week voor de expositie van Mohammedcartoons in een congrescentrum in Garland, Texas. De anti-islambijeenkomst is georganiseerd door Geert Wilders’ vriendin Pamela Geller en Wilders zal de belangrijkste toespraak geven. UCE-1 is in contact met een ISIS-sympathisant over het Draw Mohammed evenement. ‘Tear up Texas,’ sms’t de undercover-agent aan Elton Simpson, die later een van de schieters blijkt te zijn. ‘Je weet wat er in Parijs is gebeurd,’ antwoordt Simpson. ‘So that goes without saying…No need to be direct.’

Op 3 mei 2015 vond de bijeenkomst plaats in Garland, een voorstad van Dallas. Hoogtepunt was de prijsuitreiking voor de beste Mohammedcartoon. Een paar honderd mensen zaten in de zaal. De identiteitskaarten van de bezoekers werden gescreend en bij de ingang moest men eerst door een detectiepoortje. Buiten was plaatselijke politie op de been, net als een SWAT-team en bewakers die door Gellers organisatie waren ingehuurd. Rond zeven uur ’s avonds – Wilders was toen al vertrokken – reed een pick-up truck het terrein op. Twee zwaar bewapende mannen in kogelvrije vesten openden het vuur op de politie. Ver kwamen ze niet. Ze werden beiden doodgeschoten door de politie. Bij het vuurgevecht raakte een politieman licht gewond.

Afbeelding weergeven op Twitter

 Volgen  Geert Wilders   ✔@geertwilderspvv

Picture taken just before #garlandshooting . Thank God the heroes of SWAT-team prevented the worst.

04:50 – 4 mei 2015

De twee dode schutters werden geïdentificeerd als Elton Simpson en Nadir Hamid Safoor uit Phoenix, Arizona. De twee kenden elkaar van de moskee en woonden in hetzelfde flatgebouw. Simpson was eerder met de autoriteiten in aanraking geweest. Hij stond terecht omdat hij van plan was zich aan te sluiten bij een terreurgroep in Somaliё, maar was met een voorwaardelijke straf vrijgekomen.

Hoewel de aanslag in Garland de eerste terreuraanslag in Amerika was die door ISIS geïnspireerd leek te zijn, raakte het incident al snel in de vergetelheid. Tenslotte waren er geen doden gevallen.

Nu, meer dan een jaar later, is de Garland-aanslag wederom nieuws. En dat heeft alles te maken met een beëdigde verklaring die de FBI vorige week aflegde in een andere rechtzaak. Erick Jamal Hendricks uit North Carolina wordt beschuldigd van het ronselen van Amerikanen om een ISIS-cel te vormen. Uit de 36-pagina verklaring die de FBI inbracht tegen Hendricks wordt duidelijk dat de FBI via verschillende informanten en een eigen undercover-agent contact had met Hendricks. Via Hendricks kwam de undercover-agent ook in contact met Elton Simpson, een van de Garland-schutters.

En dit contact ging ver. Het was duidelijk dat Hendricks, Simpson en anderen een plan hadden om Pamela Geller aan te pakken. ‘If you see that pig make your “voice” heard against her,’ vertelde Hendricks aan de UCE. Een week voor de bijeenkomst werd het ‘Tear up Texas’ bericht verstuurd. De undercover agent was op 3 mei ook aanwezig in Garland, Texas. Vanuit daar nam hij opnieuw contact op met Hendricks. Hendricks vroeg hem: ‘How is security?’; ‘How big is the gathering?’; ‘How many ppl?’; ‘How many police/agents?’; ‘How big is building?’; ‘Is it wood?’; ‘Do u see feds there?’; ‘Do you see snipers?’; ‘How many media?’

Wat de FBI agent antwoordde staat niet in de verklaring. Wel is duidelijk dat Hendricks ervan overtuigd was dat zijn ‘broeder’ – de FBI undercover agent – gewapend was en dat hij aanvankelijk meende dat zijn broeder de tweede doodgeschoten terrorist was.

De directe inmenging van de FBI in het complot roept tal van vragen op. Heeft de FBI undercover-agent met zijn ‘Tear up Texas’ bericht aan Eric Simpson een potentiële terrorist tot actie aangezet? Toen The Daily Beast, die als eerste over de rol van de FBI publiceerde, die vraag stelde aan een FBI-woordvoerder gooide de woordvoerder de hoorn op de haak.

De rol van de FBI roept ook vragen op voor de Nederlandse overheid. Geert Wilders was ervan overtuigd dat hij niet het doelwit van de aanslag was. Hij had gelijk. In de verklaring van de FBI komt zijn naam niet voor. Wel die van Pamela Geller. Niettemin: er was een Nederlands parlementslid, dat al jaren beveiligd wordt door de staat, aanwezig op het evenement in Garland. Moet de Nederlandse overheid de Amerikaanse overheid niet om een verklaring vragen over deze bizarre feiten rond een terreuraanslag waarvan de Amerikanen zelf op de hoogte waren?

Of misschien moeten Nederlandse veiligheidsdiensten Geert Wilders adviseren om niet naar Amerika te reizen. Want ook al is de FBI op de hoogte van een terreuractie, blijkbaar worden Wilders en zijn beveiligingsmensen daarover niet geïnformeerd.

Vragen Wilders over rol FBI ‘Garland’

Telegraaf 08.08.2016  Geert Wilders wil opheldering over mogelijke voorkennis van de FBI over de aanslag op een Mohammed-cartoonexpositie in het Amerikaanse Garland, die de PVV-leider had bijgewoond. Het incident vond plaats in mei 2015 en kostte alleen de twee aanvallers het leven.

In rechtbankverklaringen geeft een undercoveragent van de FBI aan dat hij vooraf sms-contact had met een van de aanvallers over de aanslag. In een bericht dagen voor de aanval schrijft de FBI-agent aan schutter Elton Simpson ,,Tear up Texas”, wat zelfs een aanmoediging lijkt. Volgens de FBI-agent was dit bedoeld om het gesprek gaande te houden.

Wilders vraagt premier Mark Rutte of hij de Amerikanen wil vragen of de berichtgeving klopt. Ook wil hij weten of de Amerikaanse autoriteiten Nederland op de hoogte hebben gesteld, bijvoorbeeld via de ambassade of de inlichtingendienst AIVD.

Ten tijde van de aanval was Wilders al weg. Er waren geen aanwijzingen dat de daders het specifiek op hem hadden gemunt.

De aanslag bij de ingang het Curtis Culwell Center werd uitgevoerd door Elton Simpson en Nadir Soofi. Agenten wisten de twee aanvallers te doden. Een beveiliger raakte gewond.

Wilders eist opheldering over rol FBI bij aanslag Texas

AD 08.08.2016 PVV-leider Geert Wilders heeft Kamervragen gesteld over het nieuws dat de FBI voortijdig wist van de aanslag op de cartoon-expostie in Garland, Texas. De Amerikaanse inlichtingendienst zou al een jaar hebben geweten dat er een aanslag werd voorbereid.

View image on Twitter

> Geert Wilders  ✔@geertwilderspvv

Picture taken just before #garlandshooting . Thank God the heroes of SWAT-team prevented the worst.

4:50 AM – 4 May 2015

Op 3 mei 2015 openden twee mannen het vuur op een politieagent bij een expositie met cartoons over de profeet Mohammed. De agent raakte lichtgewond en de twee schutters werden doodgeschoten.

De bijeenkomst werd georganiseerd door Pamela Geller, de vriendin van Wilders. De PVV-leider was een van de sprekers, maar hij was net voor de schietpartij vertrokken.

Nu is uitgekomen dat een undercover FBI-agent in de aanloop na de aanslag contact had met de terroristen. Hij stuurde een van hen een week voor de aanval een bericht met de tekst ,,scheur Texas uit elkaar”. Amerikaanse journalisten vragen zich of de FBI-agent de terroristen niet heeft opgehitst op deze manier.

Lees ook

Opheldering
Wilders wil van premier Rutte weten of hij op de hoogte was van dit nieuws. Hij is benieuwd of de VS Nederland heeft geïnformeerd dat de FBI-agent contact had met de terroristen. Daarnaast vraagt Wilders zich af of Rutte de Amerikaanse regering nu alsnog om opheldering wil vragen.

FBI wist van aanslag Garland: waarom deden ze niets?

Elsevier 08.08.2016 De FBI wist vorig jaar dat IS-terroristen een aanslag wilden plegen bij een Mohammed-expositie in Amerika, waar ook Geert Wilders was. Een undercover agent lijkt een van de daders zelfs te hebben aangemoedigd.

Op 3 mei 2015 openden twee mannen het vuur tijdens een bijeenkomst in Garland, Texas. Daar werd een expositie van Mohammed-cartoons georganiseerd. Onder anderen PVV-leider Geert Wilders en de islamkritische Amerikaan Pamela Geller spraken er. Bij de schietpartij raakte een agent gewond, beide schutters werden doodgeschoten.

Ophef over opruiende sms van FBI-agent
Uit een verklaring van de FBI die afgelopen week onder ede werd ingebracht tijdens een rechtszaak tegen Erick Jamal Hendricks, een Amerikaanse aanhanger van Islamitische Staat (IS), blijkt dat de FBI veel informatie had over een mogelijke aanslag in Garland. Toch werden de sprekers van tevoren niet ingelicht over de dreiging en werd niet ingegrepen.

Verschillende undercover agenten hadden nauw contact met Jamal Hendricks en een van de Garland-schutters, Elton Simpson. Een agent stuurde Simpson daags voor de schietpartij nog een sms, die in Amerikaanse media voor ophef heeft gezorgd: ‘Scheur Texas uit elkaar’, schreef de agent. Simpson antwoordde: ‘Je weet wat er gebeurde in Parijs (een verwijzing naar de Charlie Hebdo-aanslag, red.), dus dat spreekt voor zich’.

Geert Wilders na ‘Garland’: ik zal nooit buigen voor geweld en terreur

Agent hielp mee met voorbereidingen, tot op de dag zelf
Het is op zijn minst ‘ongepast’ voor een FBI-agent om een vermeende terrorist op zo’n manier aan te moedigen een aanslag te plegen, zegt Michael German, zelf een voormalig FBI-agent, tegen nieuwswebsite The Daily Beast. ‘Mogelijk waren de smsjes een geval van hyperbolische retoriek en was het niet de bedoeling dat ze naar Texas zouden gaan om daar schade aan te richten.’

De documenten laten echter ook zien dat de betreffende agent Hendricks hielp om allerlei informatie over de Mohammed-expositie te verzamelen. Op de dag van de schietpartij was de undercover agent in Garland en nam hij nog contact op met Hendricks. Die vroeg hem naar zaken als ‘hoe is de politiebewaking’, ‘zijn er sluipschutters’ en ‘hoeveel mensen zijn aanwezig’. De antwoorden van de agent worden niet vermeld in de papieren.

Doelwit van de jihadisten was mogelijk Pamela Geller, die in de gesprekken onder meer ‘een varken’ wordt genoemd. Geert Wilders, die zelf dacht geen doelwit te zijn geweest, komt niet voor in de gesprekken. De PVV-voorman heeft Kamervragen gesteld aan premier Mark Rutte naar aanleiding van de berichtgeving.

Emile Kossen

Emile Kossen (1992) is sinds september 2015 online redacteur bij Elsevier. Portefeuilles/interesses Verenigde Staten Latijns-Amerika Politiek Media

Tags: FBI Garland Geert Wilders Islamitische Staat jihad jihadisten schietpartij Terreur

Mohammed-cartoons komen naar Antwerpen

Trouw 08.07.2015 Vlaams Belang organiseert deze zomer een tentoonstelling met Mohammed-cartoons in Antwerpen. De spotprenten van de islamitische profeet zijn vanaf 10 juli te zien in het secretariaat van de politieke partij.

De cartoons zijn onze beste argumenten tegen de intolerante islam, de islamcensuur en de oprukkende islamisering, aldus Filip Dewinter.

Volgens Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter zijn de cartoons ‘onze beste argumenten tegen de intolerante islam, de islamcensuur en de oprukkende islamisering’. De expositie omvat zo’n zeventig cartoons van binnen- en buitenlandse tekenaars, waaronder gesigneerde prenten van Kurt Westergaard, de Deense cartoonist die in 2006 Mohammed afbeeldde met een bom in zijn tulband.

Ook in Nederland waren onlangs Mohammed-cartoons te zien in een filmpje van de PVV, dat vorige maand in de zendtijd voor politieke partijen werd vertoond. Wilders maakte het filmpje nadat het bestuur van de Tweede Kamer zijn verzoek had geweigerd om de cartoons in het gebouw van de Tweede Kamer te exposeren.

Verwant nieuws;

Antwerpen vol met cartoons

Telegraaf 07.07.2015 De Vlaamse partij Vlaams Belang organiseert een tentoonstelling van Mohammedcartoons in Antwerpen. De expo met spotprenten van de islamitische profeet is vanaf vrijdag 10 juli 2015 te zien in het secretariaat van de Antwerpse afdeling. Dat maakte Vlaams Belang (VB) dinsdag bekend. Volgens VB-kopstuk Filip Dewinter zijn cartoons „onze beste argumenten tegen de intolerante islam, de islamcensuur en de oprukkende islamisering.”

De tentoonstelling omvat ongeveer zeventig cartoons van binnen- en buitenlandse tekenaars, waaronder handgetekende en gesigneerde prenten van de Deense cartoonist Kurt Westergaard. Hij tekende de bekende spotprent van Mohammed met een bom als hoofdbedekking.

Op een tentoonstelling van Mohammedcartoons onlangs in de Verenigde Staten werd een radicaalislamitische aanslag gepleegd. PVV-leider Geert Wilders was daar toen net vertrokken.

Mosliminstituut roept op Wilders’ cartoons te negeren

Trouw 26.06.2015 Al-Azhar, een van de meest vooraanstaande religieuze instituten van de soennieten, heeft donderdag de uitzending van Mohammed-cartoons op de Nederlandse televisie veroordeeld. Volgens het in Egypte gevestigde Al-Azhar zit er een ‘zieke fantasie’ achter de spotprenten van de profeet Mohammed.

 • © afp.
  De Al-Azhar-moskee in Caïro
 • © anp.
 • © anp.
 • © anp.
 • © anp.
 • © anp.
 • © anp.

Een filmpje van de PVV met Mohammed-cartoons werd woensdag uitgezonden in de Zendtijd voor Politieke Partijen. Een verklaring van Al-Azhar roept moslims op ‘deze hatelijke terreurdaad te negeren’: ‘Het aanzien van de profeet van genade en menselijkheid is te groot en eervol om geschaad te worden door tekeningen die geen respect hebben voor morele of fatsoenlijke normen.’

PVV-leider Geert Wilders liet het filmpje voorafgaan door de woorden: ‘De enige manier om terroristen te tonen dat zij niet zullen winnen is datgene te doen wat zij ons willen beletten te doen. De cartoons werden niet uitgezonden met het doel te provoceren, maar om aan te tonen dat we de vrije meningsuiting verdedigen en nooit zullen buigen voor geweld. Vrijheid van meningsuiting moet het altijd winnen van geweld en terreur.’

Woede
Al voor het filmpje werd uitgezonden zei Al-Azhar al dat het enige doel van Wilders was om wereldwijd de woede van moslims op te wekken. Het religieuze instituut waarschuwde dat zulke woede alleen tot terrorisme zou leiden.

Wilders maakte het filmpje nadat het bestuur van de Tweede Kamer had geweigerd de spotprenten tentoon te stellen in het Kamergebouw. Het filmpje zou eigenlijk afgelopen zaterdag worden uitgezonden, maar door een fout bij het bedrijf dat het zou aanleveren, was het niet te zien. In plaats daarvan werd een oud filmpje getoond, wat bij de PVV-leider tot boosheid leidde. Hij zette het cartoonfilmpje direct opYouTube. Het is daar intussen door ruim 113.000 mensen bekeken.

Belangrijk instituut
De Mohammed-cartoons werden gemaakt voor een tentoonstelling in Garland in Texas, begin mei. Wilders hield daar een toespraak. Hij had zijn hielen nog niet gelicht of het gebouw werd door twee mannen beschoten. De politie doodde de twee schutters.

De Al-Azhar-universiteit geldt als een van de belangrijkste religieuze autoriteiten binnen de soennitische islam. De universiteit en de Al-Azhar moskee vormen samen voor soennitische moslims over de hele wereld een belangrijk instituut.

Verwant nieuws

Veel kijkers voor PVV-filmpje

Telegraaf 25.06.2015  Het filmpje van de PVV heeft woensdag behoorlijk wat kijkers getrokken. In totaal 253.000 mensen stemden af op de Zendtijd voor Politieke Partijen, waarin het filmpje met Mohammed-cartoons werd vertoond. Dat blijkt uit gegevens van de Stichting Kijkonderzoek (SKO).

De zendtijd voor politieke partijen trekt doorgaans niet veel kijkers. Afgelopen jaar keken er gemiddeld 181.000 kijkers naar een uitzending van een politieke partij. In het eerste deel van dit jaar kwam het gemiddeld aantal mensen uit op 198.000.

Gerelateerde artikelen;

24-06: Cartoons alsnog uitgezonden

24-06: Tweede kans voor Wilders

22-06: Ruim 85.000 kijkers PVV-filmpje

21-06: Cartoons niet in Turkije

21-06: Verkeerde PVV-filmpje

20-06: Misverstand rond PVV-spot

Mohammedcartoons van PVV alsnog uitgezonden

AD 24.06.2015 Het filmpje van de PVV met Mohammedcartoons dat zaterdag per ongeluk niet werd uitgezonden bij de publieke omroep, is woensdag alsnog uitgezonden. De spotprenten waren te zien in de Zendtijd voor Politieke Partijen op NPO1.

PVV-leider Geert Wilders liet het filmpje voorafgaan door de woorden: ,,De enige manier om terroristen te tonen dat zij niet zullen winnen is datgene te doen wat zij ons willen beletten te doen.

De cartoons werden niet uitgezonden met het doel te provoceren, maar om aan te tonen dat we de vrije meningsuiting verdedigen en nooit zullen buigen voor geweld. Vrijheid van meningsuiting moet het altijd winnen van geweld en terreur.”

Niet te zien door fout
Wilders maakte het filmpje nadat het bestuur van de Tweede Kamer hadgeweigerd de spotprenten tentoon te stellen in het Kamergebouw. Het filmpje zou eigenlijk afgelopen zaterdag worden uitgezonden, maar door een fout bij het bedrijf dat het zou aanleveren, was het niet te zien.

In plaats daarvan werd een oud filmpje getoond, wat bij de PVV-leider tot boosheid leidde. Hij zette het cartoonfilmpje direct op YouTube. Het is daar intussen door ruim 113.000 mensen bekeken.

De Mohammedcartoons werden gemaakt voor een tentoonstelling in Garland in Texas, begin mei. Wilders hield daar een toespraak. Hij had zijn hielen nog niet gelicht of het gebouw werd door twee mannen beschoten. De politie doodde de twee schutters.

Mohammed-spotprenten Geert Wilders alsnog uitgezonden op NPO1

NU 24.06.2015 Het filmpje van de PVV met Mohammed-spotprenten dat zaterdag per ongeluk niet werd uitgezonden bij de publieke omroep, is woensdag alsnog uitgezonden. De spotprenten waren te zien in de Zendtijd voor Politieke Partijen op NPO1.

PVV-leider Geert Wilders liet het filmpje voorafgaan door de woorden: ”De enige manier om terroristen te tonen dat zij niet zullen winnen is datgene te doen wat zij ons willen beletten te doen.”

“De cartoons werden niet uitgezonden met het doel te provoceren, maar om aan te tonen dat we de vrije meningsuiting verdedigen en nooit zullen buigen voor geweld. Vrijheid van meningsuiting moet het altijd winnen van geweld en terreur.”

Wilders maakte het filmpje nadat het bestuur van de Tweede Kamer had geweigerd de spotprenten tentoon te stellen in het Kamergebouw. Het filmpje zou eigenlijk afgelopen zaterdag worden uitgezonden, maar door een fout bij het bedrijf dat het zou aanleveren, was het niet te zien.

Lees meer over: Geert Wilders

Gerelateerde artikelen; 75.000 mensen zagen verkeerde PVV-filmpje 

Mohammed-spotprenten Geert Wilders niet uitgezonden op NPO update: 14:07

Cartoons alsnog uitgezonden

Telegraaf 24.06.2015 Het filmpje van de PVV met Mohammedcartoons dat zaterdag per ongeluk niet werd uitgezonden bij de publieke omroep, is woensdag alsnog uitgezonden. De spotprenten waren te zien in de Zendtijd voor Politieke Partijen op NPO1.

Een tekening uit een filmpje van de PVV met Mohammed-spotprenten.Foto: ANP Handouts

PVV-leider Geert Wilders liet het filmpje voorafgaan door de woorden: „De enige manier om terroristen te tonen dat zij niet zullen winnen is datgene te doen wat zij ons willen beletten te doen. De cartoons werden niet uitgezonden met het doel te provoceren, maar om aan te tonen dat we de vrije meningsuiting verdedigen en nooit zullen buigen voor geweld. Vrijheid van meningsuiting moet het altijd winnen van geweld en terreur.”

Gerelateerde artikelen;

24-06: Tweede kans voor Wilders

21-06: Cartoons niet in Turkije

21-06: Verkeerde PVV-filmpje

20-06: Misverstand rond PVV-spot

20-06: Wilders beschuldigt NPO

17-06: Cartoon over Wilders uitgebracht

Tweede kans voor Wilders

Telegraaf 24.06.2015 Het filmpje van de PVV met Mohammed-cartoons dat zaterdag niet uitgezonden werd op de publieke omroep, wordt, als het nu wel goed gaat, woensdag alsnog op tv uitgezonden.

Het filmpje met de negen spotprenten van de profeet werd- per ongeluk, zo bleek later – niet volgens plan uitgezonden op NPO 2 in de Zendtijd voor Politieke Partijen. In plaats van het geplande filmpje met de cartoons werd daar een oud filmpje getoond.

PVV-leider Geert Wilders reageerde boos en beschuldigde de NPO van sabotage. Nader onderzoek wees uit dat de fout lag bij Infostrada, het bedrijf dat in opdracht van de NPO de filmpjes klaar maakt voor uitzending. Dat leverde het verkeerde filmpje aan. Wilders plaatste zaterdag het filmpje met negen spotprenten van de profeet direct op YouTube.

Wilders maakte het filmpje nadat het bestuur van de Tweede Kamer de PVV-leider weigerde de cartoons in het gebouw van de Tweede Kamer te mogen tentoonstellen. De expositie voldeed niet aan de criteria die het presidium over dit soort activiteiten heeft vastgelegd.

Daarop besloot Wilders de cartoons op televisie te vertonen. Het gaat om spotprenten die eerder te zien waren in Garland in Texas. Kort nadat de PVV-leider daar vorige maand gesproken had, werd het gebouw beschoten. De politie schoot beide daders dood.

Ruim 85.000 kijkers PVV-filmpje

Telegraaf 22.06.2015  Het filmpje van de PVV met Mohammed-cartoons dat zaterdag niet uitgezonden werd op de publieke omroep, is op YouTube maandagochtend inmiddels meer dan 85.000 keer bekeken.

Geert Wilders plaatste zaterdag het filmpje met negen spotprenten van de profeet op YouTube, nadat het – per ongeluk, zo bleek later – niet was uitgezonden op NPO 2 in de Zendtijd voor Politieke Partijen. In plaats van het geplande filmpje met de cartoons werd daar een oud filmpje getoond.

Wilders reageerde boos en beschuldigde de NPO van sabotage. Nader onderzoek wees uit dat de fout lag bij Infostrada, het bedrijf dat in opdracht van de NPO de filmpjes klaar maakt voor uitzending. Dat leverde het verkeerde filmpje aan. Infostrada reageerde maandag: „Naar het zich laat aanzien is dit veroorzaakt door een menselijke fout.” „Het gaat om een ingewikkeld technisch proces. Het voert te ver om daar op in te gaan.” Excuses aan Wilders zijn aangeboden via ‘tussenpersoon’ NPO-baas Henk Hagoort. „Helaas hebben we geen telefoonnummer van de heer Wilders, vandaar. Uiteraard gaan we nog samen met de NPO en de PVV evalueren waar het mis is gegaan.” Woensdag wordt alsnog het goede filmpje door de NPO uitgezonden.

Wilders maakte het filmpje nadat het bestuur van de Tweede Kamer de PVV-leider weigerde de cartoons in het gebouw van de Tweede Kamer te mogen tentoonstellen. De expositie voldeed niet aan de criteria die het presidium over dit soort activiteiten heeft vastgelegd.

Daarop besloot Wilders de cartoons op televisie te vertonen. Het gaat om spotprenten die eerder te zien waren in Garland in Texas. Kort nadat de PVV-leider daar vorige maand gesproken had, werd het gebouw beschoten. De politie schoot beide daders dood.

Wilders: filmpje PVV in Turkije geblokkeerd op YouTube›

NRC 22.06.2015 Het campagnefilmpje van de PVV is in Turkije door YouTube geblokkeerd na een klacht van de Turkse overheid, zegt PVV-leiders Geert Wilders op Twitter. In het filmpje zijn spotprenten van de profeet Mohammed te zien.

SPOTPRENTEN WERDEN VERTOOND IN GARLAND

De spotprenten van Mohammed die in het filmpje voorkomen, waren eerder te zien in Garland, Texas. Daar was een anti-islambijeenkomst waar Wilders sprak. Kort nadat hij gesproken had, werd het gebouw beschoten. Beide daders zijn doodgeschoten door de politie. Een derde verdachte zit vast. Een verzoek van Wilders de prenten in de Tweede Kamer tentoon te stellen, is door het bestuur niet gehonoreerd.

TURKIJE BLOKKEERT VAKER YOUTUBE EN TWITTER

Turkije blokkeert vaker inhoud op YouTube. Onlangs hebben de autoriteiten zelfs de hele website, plus Facebook en Twitter, laten afsluiten door providers. Dit vanwege een foto die op internet circuleerde van een openbaar aanklager die gegijzeld werd met een pistool tegen zijn hoofd. Gijzelnemers, verbonden aan een extreemlinkse groepering, wilden dat de politie schuld bekent over de dood van een 15-jarige jongen die overleed nadat hij bij protesten in het Gezipark in 2013 door een traangasgranaat op zijn hoofd was geraakt.

De gijzeling werd beëindigd door speciale eenheden van de Turkse politie. Bij de actie werden de twee gijzelnemers gedood. De openbaar aanklager raakte zwaargewond en overleed later aan zijn verwondingen.

Ook vorig jaar werden Twitter en YouTube door president Erdogan afgesloten, omdat afgeluisterde telefoongesprekken waren verspreid via de sociale media. Die gesprekken zouden erop wijzen dat de premier en mensen uit zijn omgeving corrupt zijn. YouTube was toen twee maanden onbereikbaar.

Lees meer;

20 JUN ‘Misverstand’ rond uitzending filmpje Wilders Mohammedcartoons ›

14 JUN Busje ongeluk Rhenen vervoerde stoffen voor drugs ›

22 MEI Geert Wilders genoemd in internetmagazine Islamitische Staat ›

4 MEI ‘FBI onderzoekt of schutters Texas banden hadden met terreurgroepen’ ›

25 JAN Politie schiet gewapende man neer bij Groninger Museum ›

Turkije blokkeert filmpje met Mohammed-cartoons

AD 22.06.2015 Spotprenten van de profeet Mohammed die PVV-leider Geert Wilders op YouTube heeft gezet, zijn niet te zien in Turkije. Na een klacht van de Turkse overheid heeft YouTube de video geblokkeerd voor Turkije.

Dat blijkt uit een bericht van YouTube dat Wilders zondag heeft gepubliceerd via Twitter. De PVV-voorman plaatste het filmpje met negen spotprenten van de profeet zaterdag op YouTube nadat het door een misverstand niet was uitgezonden in de Zendtijd voor Politieke Partijen.

Lees ook;

Cartoons niet in Turkije

Telegraaf 21.06.2015 Spotprenten van de profeet Mohammed die PVV-leider Geert Wilders op YouTube heeft gezet, zijn niet te zien in Turkije. Na een klacht van de Turkse overheid heeft YouTube de video geblokkeerd voor Turkije.

Dat blijkt uit een bericht van YouTube dat Wilders zondag heeft gepubliceerd via Twitter. De PVV-voorman plaatste het filmpje met negen spotprenten van de profeet zaterdag op YouTube nadat het door een misverstand niet was uitgezonden in de Zendtijd voor Politieke Partijen.

Gerelateerde artikelen;

21-06: Verkeerde PVV-filmpje

20-06: Misverstand rond PVV-spot

20-06: Wilders beschuldigt NPO

75.000 mensen zagen verkeerde PVV-filmpje

NU 21.06.2015 Ongeveer 75.000 mensen hebben zaterdagmiddag gekeken naar het verkeerde filmpje van de PVV in de Zendtijd voor Politieke Partijen.

Dat blijkt zondag uit gegevens van de Stichting Kijkonderzoek. Zaterdag werd door een misverstand een filmpje van de PVV met Mohammed-cartoons op NPO 2 niet uitgezonden.

PVV-leider Geert Wilders reageerde boos en beschuldigde de NPO van sabotage. Nader onderzoek wees uit dat de fout lag bij Infostrada, het bedrijf dat in opdracht van de NPO de filmpjes klaar maakt voor uitzending.

Infostrada heeft het verkeerde filmpje bij NPO aangeleverd.

Woensdag wordt het goede filmpje door de NPO uitgezonden. Wilders heeft die verzekering van NPO-voorzitter Henk Hagoort gekregen.

Lees meer over: Geert Wilders PVV

Gerelateerde artikelen;

Mohammed-spotprenten Geert Wilders niet uitgezonden op NPO 

Moskeeën brengen cartoon over Wilders uit 

‘Nederlandse ambassades voorbereid op cartoonactie Wilders’ 

Wilders wil Mohammed-cartoons op tv tonen 

75.000 mensen zagen verkeerde PVV-filmpje

AD 21.06.2015 Ongeveer 75.000 mensen hebben zaterdagmiddag gekeken naar het verkeerde filmpje van de PVV in de Zendtijd voor Politieke Partijen. Dat blijkt zondag uit gegevens van de Stichting Kijkonderzoek. Zaterdag werd door een misverstand een filmpje van de PVV met Mohammed-cartoons op NPO 2 niet uitgezonden.

PVV-leider Geert Wilders reageerde boos en beschuldigde de NPO van sabotage. Nader onderzoek wees uit dat de fout lag bij Infostrada, het bedrijf dat in opdracht van de NPO de filmpjes klaar maakt voor uitzending. Infostrada heeft het verkeerde filmpje bij NPO aangeleverd.

Woensdag wordt het goede filmpje door de NPO uitgezonden. Wilders heeft die verzekering van NPO-voorzitter Henk Hagoort gekregen. De zendtijd van de politieke partijen op de Nederlandse televisie houden niet veel mensen aan de buis gekluisterd. Afgelopen jaar trok een uitzending van een politieke partij gemiddeld 181.000 kijkers, blijkt uit cijfers van de SKO. Dit jaar – tot en met de eerste week van juni – keken gemiddeld 198.000 mensen naar een uitzending. De politieke boodschappen belandden vrijwel nooit in de top 25 van best bekeken programma’s.

In 2014 was een programma van de Partij voor de Dieren de best scorende onder de politieke uitzendingen. Een aflevering op 10 mei haalde 1.668.000 kijkers. De best bekeken politieke uitzending dit jaar is voor rekening van D66. Op 9 januari trok de partij met haar boodschap 1.765.000 kijkers. De PVV kwam dit en vorig jaar niet voor in de top vijf. Lees ook

Verkeerde PVV-filmpje

Telegraaf 21.06.2015 Ongeveer 75.000 mensen hebben zaterdagmiddag gekeken naar het verkeerde filmpje van de PVV in de Zendtijd voor Politieke Partijen. Dat blijkt zondag uit gegevens van de Stichting Kijkonderzoek. Zaterdag werd door een misverstand een filmpje van de PVV met Mohammed-cartoons op NPO 2 niet uitgezonden.

PVV-leider Geert Wilders reageerde boos en beschuldigde de NPO van sabotage. Nader onderzoek wees uit dat de fout lag bij Infostrada, het bedrijf dat in opdracht van de NPO de filmpjes klaar maakt voor uitzending. Infostrada heeft het verkeerde filmpje bij NPO aangeleverd.

Woensdag wordt het goede filmpje door de NPO uitgezonden. Wilders heeft die verzekering van NPO-voorzitter Henk Hagoort gekregen.

Gerelateerde artikelen;

20-06: Misverstand rond PVV-spot

20-06: Wilders beschuldigt NPO

Wilders: ‘Niet uitzenden Mohammed-cartoons was misverstand’

VK 20.06.2015 Een filmpje van de PVV met Mohammed-cartoons is zaterdag door een ‘misverstand’ niet uitgezonden op de publieke omroep. Dat liet Geert Wilders zaterdag weten na een gesprek met NPO-voorzitter Henk Hagoort. De PVV zou het filmpje op NPO 2 laten zien in de Zendtijd voor Politieke Partijen. Maar er werd een oud filmpje getoond. Wilders reageerde boos en beschuldigde de NPO van sabotage. Hij plaatste zaterdag het filmpje met negen spotprenten van de profeet op YouTube.

Hagoort heeft laten weten dat het filmpje zeker op 24 juni wordt uitgezonden, aldus Wilders. Volgens Wilders had de NPO per mail bevestigd dat het bewuste filmpje zou worden uitgezonden.

 

Tentoonstelling

Het bestuur van de Tweede Kamer weigerde eerder een verzoek van de PVV-leider om de cartoons in het gebouw van de Tweede Kamer te mogen tentoonstellen. De expositie zou niet voldoen aan de criteria die het presidium over dit soort activiteiten heeft vastgesteld.

Hierna besloot Wilders zijn politieke zendtijd te gebruiken om de cartoons uit te zenden. Het zijn diezelfde cartoons die eerder te zien waren bij de expositie in Garland, Texas waar twee schutters binnendrongen. Kort nadat de PVV-leider daar sprak, beschoten zij het gebouw. De politie wist beide daders te doden.

Eerder werden Nederlandse ambassades gewaarschuwd dat Wilders van plan was de cartoons op tv uit te zenden. Ambassades, vooral die in overwegend islamitische landen, kregen het bericht te benadrukken dat de cartoonactie het idee is van een individuele parlementariër, en niet van de Nederlandse regering als geheel.

Zaterdag geen Mohammed-cartoons op tv, Wilders hekelt NPO

Elsevier 20.06.2015 Een filmpje van de PVV met een compilatie van Mohammed-cartoons is zaterdag niet uitgezonden op de publieke omroep. De NPO spreekt van een ‘misverstand’.

Dat liet PVV-leider Geert Wilders zaterdag weten via Twitter na een gesprek met NPO-baas Henk Hagoort.

zie ook;

11 jun Wilders wil Mohammed-cartoons op tv, ambassades gewaarschuwd

11 jun Media vragen Dekker oneerlijke concurrentie NOS aan te pakken

24 mei De Wereld Draait Door: voorbeeld van geslaagde cultuurpolitiek

Mohammed met een slangenbaard
Het gaat om negen cartoons die eerder te zien waren in Garland in Texas. Kort nadat de PVV-leider daar vorige maand gesproken had, werd het gebouw beschoten. De politie schoot beide daders dood.

Wilders zegt in het filmpje dat het tonen van de cartoons ‘de enige manier is om terroristen niet te laten winnen van de vrijheid van meningsuiting’.

Onder een zacht pianomuziekje komen de cartoons voorbij: een Mohammed met een groene tulband en slangen uit zijn baard, een withete Mohammed met een zwaard, met een tekstwolkje waarin ‘You can’t draw me’ staat. Daarnaast een tekenaar die zegt: ‘That’s why I can draw you’.

Met die boodschap, afkomstig van de illustrator Bosch Fawstin, is volgens Wilders alles gezegd.

‘Misverstand’ rond PVV-filmpje met Mohammed-cartoons

Trouw 20.06.2015 Door een ‘misverstand’ heeft de NPO een filmpje van de PVV met Mohammed-cartoons vandaag niet uitgezonden. Wilders zette het daarom maar zelf op YouTube. Onder het motto: ‘We moeten juist doen wat terroristen ons beletten te doen’.

De PVV zou het filmpje op NPO 2 laten zien in de Zendtijd voor Politieke Partijen. Maar er werd een oud filmpje getoond over het immigratiebeleid. Wilders sprak op Twitter van ‘sabotage’ en nam het heft in eigen handen: hij plaatste het filmpje op YouTube.

Lees ook: Wilders: ‘Europese fractie is het begin van onze bevrijding’ – 16/06/15

Lees ook:Martin Bosma: ‘Het einde van Nederland is nabij’ – 14/06/15

Geen Mohammed-cartoons op tv door ‘misverstand’

AD 20.06.2015 Een filmpje van de PVV met Mohammed-cartoons is zaterdag door een ‘misverstand’ niet uitgezonden op de publieke omroep. Dat liet Geert Wilders zaterdag weten na een gesprek met NPO-voorzitter Henk Hagoort.

De PVV zou het filmpje op NPO 2 laten zien in de Zendtijd voor Politieke Partijen. Maar er werd een oud filmpje getoond. Wilders reageerde boos en beschuldigde de NPO van sabotage. Hij plaatste zaterdag het filmpje met negen spotprenten van de profeet op YouTube.

Nader onderzoek wees uit dat de fout lag bij Infostrada, het bedrijf dat in opdracht van de NPO de filmpjes klaar maakt voor uitzending. Infostrada heeft het verkeerde filmpje aan NPO aangeleverd. Dat heeft Hagoort aan Wilders laten weten.

Lees ook;

CARTOONS NIET TENTOONGESTELD IN PARLEMENT

Wilders wil de omstreden Mohammedcartoons op televisie tonen omdat volgens hem de vrijheid van meningsuiting onder druk staat. Begin mei was de PVV-leider aanwezig op een bijeenkomst over Mohammedcartoons in een voorstad van Dallas, waar vlak na zijn vertrek een schietpartij plaatsvond. Wilders wilde de Mohammedcartoons vervolgens tonen in de Tweede Kamer, maar dat ging niet door. Vervolgens wendde Wilders zich tot de Zendtijd Politieke Partijen.

Wilders zette het filmpje na de uitzending vanmiddag zelf online. Hij was niet beschikbaar voor vragen.

‘Misverstand’ rond uitzending filmpje Wilders Mohammedcartoons

NRC 20.06.2015  PVV-leider Geert Wilders beschuldigt de Nederlandse Publieke Omroep van “sabotage”. Volgens de PVV-leider zou vandaag in de zendtijd voor politieke partijen een PVV-filmpje met omstreden Mohammedcartoons worden uitgezonden. In plaats daarvan was een PVV-spot met hun bekende anti-immigratiestandpunt te zien. “Geen gelukszoekers meer naar Europa.” LEES VERDER

Lees meer

15 JUN Wilders op Twitter: PVV vormt fractie in Europarlement ›

2013 Geert Wilders richt zich tot de paus in een open brief ›

22 MEI Geert Wilders genoemd in internetmagazine Islamitische Staat ›

2012 Kijken: Geert Wilders wil de islam weer gaan bestrijden ›

2012 NOS: Wilders vindt kritiek op Beatrix achteraf onhandig – Wilders: Nee hoor ›

Misverstand rond PVV-spot

Telegraaf 20.06.2015 Een filmpje van de PVV met Mohammed-cartoons is zaterdag door een „misverstand” niet uitgezonden op de publieke omroep. Dat liet Geert Wilders zaterdag weten na een gesprek met NPO-voorzitter Henk Hagoort.

De PVV zou het filmpje op NPO 2 laten zien in de Zendtijd voor Politieke Partijen. Maar er werd een oud filmpje getoond. Wilders reageerde boos en beschuldigde de NPO van sabotage. Hij plaatste zaterdag het filmpje met negen spotprenten van de profeet op YouTube.

Nader onderzoek wees uit dat de fout lag bij Infostrada, het bedrijf dat in opdracht van de NPO de filmpjes klaar maakt voor uitzending. Infostrada heeft het verkeerde filmpje aan NPO aangeleverd. Dat heeft Hagoort aan Wilders laten weten.

Wilders beschuldigt NPO

Telegraaf 20.06.2015 Volgens PVV-leider Geert Wilders heeft de NPO zaterdag zijn uitzending in het kader van zendtijd van politieke partijen gesaboteerd. Daardoor werd een filmpje met Mohammed-cartoons niet uitgezonden.

Volgens Wilders had de NPO per mail bevestigd dat het bewuste filmpje zou worden uitgezonden. Hij weet niet waarom het niet is gebeurd. Wilders heeft het bewuste filmpje met de cartoons inmiddels op YouTube geplaatst. „Dit is pure sabotage”, liet de PVV-leider aan het ANP weten.

Een woordvoerster van NPO kon nog niet zeggen waarom de bewuste uitzending niet is doorgegaan.

Moskeeën brengen cartoon over Wilders uit

NU 17.06.2015  De organisatie van Marokkaanse moskeeën in Nederland heeft een cartoon uitgebracht als tegenreactie op de Mohammed-cartoons die PVV-leider Geert Wilders vanaf zaterdag wil tonen in de zendtijd voor politieke partijen.

”We willen met onze actie laten zien dat humor de beste manier is om op de provocatie en belediging van Wilders te reageren,” zegt Aissa Zanzen, woordvoerder van Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN).

In de cartoon is Wilders afgebeeld als een driftige peuter tegen een zwevende bom. Burgers, moslims en niet-moslims, wandelen in harmonie vrolijk verder in de schaduw van de bom.

De cartoons worden in een oplage van vijfhonderd tot duizend gedrukt en opgehangen in stations, zoals bij Amsterdam CS. Verder wordt de cartoon via social media verspreid.

Lees meer over: Geert Wilders

Gerelateerde artikelen;

Wilders wil Mohammed-cartoons op tv tonen 

Cartoon over Wilders uitgebracht

Telegraaf 17.06.2015 De organisatie van Marokkaanse moskeeën in Nederland heeft een cartoon uitgebracht als tegenreactie op de Mohammed-cartoons die PVV-leider Geert Wilders vanaf zaterdag wil tonen in de zendtijd voor politieke partijen.

„We willen met onze actie laten zien dat humor de beste manier is om op de provocatie en belediging van Wilders te reageren,” zegt Aissa Zanzen, woordvoerder van Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN). In de cartoon is Wilders afgebeeld als een driftige peuter tegen een zwevende bom. Burgers, moslims en niet-moslims, wandelen in harmonie vrolijk verder in de schaduw van de bom.

De cartoons worden in een oplage van 500 tot 1000 gedrukt en opgehangen in stations, zoals bij Amsterdam CS. Verder wordt de cartoon via social media verspreid.

„Met Wilders valt helaas geen dialoog te voeren, hij zendt alleen,” legt Zanzen uit over het idee van de cartoon van een onbekende tekenaar. „Onze boodschap is een knipoog naar moslims dat humor, je schouders ophalen en verder negeren de beste manier is om met het geschreeuw van Wilders om te gaan.”

De moskeeorganisatie, die zo’n tachtig Marokkaanse moskeeën in Nederland zegt te vertegenwoordigen, doet bovendien een oproep aan Nederlanders, ongeacht hun geloofsovertuiging, om Wilders met humor van repliek te dienen. „We zouden graag zien dat moslims en niet-moslims meer ludieke reacties maken met de pen of met de kwast,” aldus Zanzen.

juni 18, 2015 - Posted by | politiek, PVV | , , , , , , , , , , ,

2 reacties

 1. […] Geert Wilders PVV en de Cartoonaffaire […]

  Pingback door Geert Wilders PVV en de Cartoonaffaire – PolitiekKiosk | juni 18, 2015

 2. […] zie ook:  Geert Wilders PVV en de Cartoonaffaire […]

  Pingback door De aanslag op Geert Wilders PVV mei 2015 Garland Texas USA – de nasleep « Debat in de Digitale Hofstad | augustus 18, 2016


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: