Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Peiling 2e kamer 31.05.2015 Maurice de Hond – PvdA bereikt dieptepunt

Peil

PvdA ter Ziele ????

Als er nu verkiezingen zouden zijn, zou de PvdA nog maar Kamerzetels halen. Dat zijn er nog eens twee minder dan in de vorige peiling. De PvdA heeft nu 38 zetels.

Er is sprake van een ‘all-time low’ voor de sociaal-democraten, zelfs lager dan de laagste score ooit voor het CDA (tien zetels in november 2011) of de VVD (twaalf zetels in mei 2009).

Van de kiezers die in 2012 nog op de PvdA stemden, zegt nog maar 20 procent dat nu weer te zullen doen, zo blijkt uit de peiling.

In het algemeen blijkt dat kiezers die links of gematigd links zouden willen stemmen, op dit moment het liefst zouden kiezen voor de SP en GroenLinks. Beide partijen zouden dan ook een forse sprong maken als er nu verkiezingen zouden zijn: SP zou stijgen van 15 naar 23 zetels, GroenLinks van 4 naar 14 zetels.

Tevens is de actuele Thermometer beschikbaar.

Peiling 2e kamer 14.06.2015 Maurice de Hond – PvdA 1 zetel erbij

Volgens De Hond zijn er ook deze week nauwelijks verschuivingen in het aantal zetels dat de partijen zouden krijgen als er nu verkiezingen zouden zijn. „De laatste echte verschuiving was toen Jesse Klaver fractievoorzitter van GroenLinks werd”, aldus de opiniepeiler. De PvdA wint deze week één virtuele zetel en komt daarmee op tien zetels. D66 verliest een zetel en gaat naar 17 zetels.

De VVD is in de peilingen nog de grootste partij, met 25 zetels, gevolgd door de SP met 23 zetels en CDA met 22. De PVV staat op 21 zetels en GroenLinks op 14.

Tevens is de actuele Thermometer beschikbaar.

 

 

Helft kiezers verwacht VVD-plan belastingen

Telegraaf 14.06.2015 Overigens zijn veel kiezers voor een hervorming van het belastingstelsel. 64 procent vindt dat hervormingen nodig zijn, 19 procent vindt dat het huidige stelsel moet worden voortgezet. Veel minder mensen zijn positief over de aanpak om de plannen eerst in achterkamertjes te regelen en dan pas in het openbaar steun te krijgen van de partijen in de Tweede Kamer: 66 procent vindt dat de plannen eerst openbaargemaakt moeten worden, 28 denkt dat de partijen eerst steun moeten geven.

Ook daalt het draagvlak onder de kiezers als de plannen betekenen dat de belasting op arbeid wordt verlaagd en de btw wordt verhoogd. Iets meer dan de helft (51 procent) van de ondervraagden vindt dat geen goed idee.

Bijna de helft (49 procent) van de kiezers verwacht dat het nieuwe belastingplan van het kabinet vooral een VVD-plan wordt. Volgens de peiling van Maurice de Hond denkt maar 14 procent van de kiezers dat de plannen vooral een PvdA-signatuur krijgen. Van de PvdA-stemmers denkt maar liefst 59 procent dat er een VVD-plan uit zal komen.

Van de VVD’ers denkt 28 procent dat er uiteindelijk een VVD-belastingplan zal komen en een kwart van deze kiezers denkt dat de belastingplannen vooral uit de PvdA-koker zullen komen. SP-stemmers denken het vaakst dat de VVD de boventoon zal voeren: 74 procent. Van alle kiezers samen denkt een kwart dat het om een „evenwichtig compromis” zal gaan.

Helft kiezers verwacht VVD-plan belastingen

NU 14.06.2014  Bijna de helft (49 procent) van de kiezers verwacht dat het nieuwe belastingplan van het kabinet vooral een VVD-plan wordt.

Volgens de peiling van Maurice de Hond denkt maar 14 procent van de kiezers dat de plannen vooral een PvdA-signatuur krijgen. Van de PvdA-stemmers denkt maar liefst 59 procent dat er een VVD-plan uit zal komen.

Van de VVD’ers denkt 28 procent dat er uiteindelijk een VVD-belastingplan zal komen en een kwart van deze kiezers denkt dat de belastingplannen vooral uit de PvdA-koker zullen komen.

Lees meer over: belastingdienst belastingstelselbelastingen

Gerelateerde artikelen;

Kamer achter reorganisatie Belastingdienst 

Tweede Kamerleden bezorgd over reorganisatie Belastingdienst 

‘Wiebes betreurt voortijdige bekendmaking reorganisatie Belastingdienst’ 

Samsom: PvdA koos niet voor makkelijke route

Trouw 31.05.2015 PvdA-leider Diederik Samsom heeft vandaag deelname van zijn partij aan een kabinet met de VVD nog eens verdedigd tegenover de leden. Hij zei oog te hebben voor de onrust die gepaard gaat met het verbouwen van onder meer de arbeidsmarkt en de zorg, maar voegde eraan toe dat het hard nodig is.

In de laatste peiling van Maurice de Hond zakte de PvdA weer dieper weg. Met een verlies van twee zetels komen de sociaaldemocraten uit op negen zetels, een absoluut dieptepunt. Bij de laatste verkiezingen haalde de PvdA nog 38 Kamerzetels binnen.

Samsom verdedigt deelname kabinet met VVD opnieuw

NU 31.05.2015  PvdA-leider Diederik Samsom heeft zondag deelname van zijn partij aan een kabinet met de VVD nog eens verdedigd tegenover de leden.

Hij zei oog te hebben voor de onrust die gepaard gaat met het verbouwen van onder meer de arbeidsmarkt en de zorg, maar voegde eraan toe dat het hard nodig is.

In de laatste peiling van Maurice de Hond zakte de PvdA weer dieper weg. Met een verlies van twee zetels komen de sociaaldemocraten uit op negen zetels, een absoluut dieptepunt. Bij de laatste verkiezingen haalde de PvdA nog 38 Kamerzetels binnen.

”We hadden de comfortabele zijlijn kunnen verkiezen”, zei Samsom op een PvdA-ledenraad in Utrecht. ”En dan roepen dat het allemaal een schande is. De makkelijke route. We deden dat niet. Wij kozen voor de andere route.”

Lees meer over: Diederik Samson PvdA

Gerelateerde artikelen;

‘PvdA koos niet voor makkelijke route’

Telegraaf 31.05.2015  PvdA-leider Diederik Samsom heeft zondag deelname van zijn partij aan een kabinet met de VVD nog eens verdedigd tegenover de leden. Hij zei oog te hebben voor de onrust die gepaard gaat met het verbouwen van onder meer de arbeidsmarkt en de zorg, maar voegde eraan toe dat het hard nodig is.

In de laatste peiling van Maurice de Hond zakte de PvdA weer dieper weg. Met een verlies van twee zetels komen de sociaaldemocraten uit op negen zetels, een absoluut dieptepunt. Bij de laatste verkiezingen haalde de PvdA nog 38 Kamerzetels binnen.

„We hadden de comfortabele zijlijn kunnen verkiezen”, zei Samsom op een PvdA-ledenraad in Utrecht. „En dan roepen dat het allemaal een schande is. De makkelijke route. We deden dat niet. Wij kozen voor de andere route.” Dat is volgens de PvdA-leider nodig om de verworvenheden van de verzorgingsstaat te behouden.

Samsom verdedigt huwelijk met VVD na weinig florissante dag›

NRC 31.05.2015 Met een absoluut dieptepunt in de peilingen net achter de kiezen heeft Diederik Samsom de deelname van PvdA aan het huidige kabinet proberen te verdedigen. De partijleider deed dat vanmiddag tijdens een ledenraad in Utrecht. “En dan roepen dat het allemaal een schande is.”

Met betrekking tot de voor zijn partij ogenschijnlijk behoorlijk schadelijke samenwerking met de VVD zei Samsom dat de PvdA “de comfortabele zijlijn had kunnen verkiezen”. In de laatste peiling van Maurice de Hond die vanochtend, zoals elke zondag, naar buiten kwam zakte de PvdA weer dieper weg. Met een verlies van twee zetels komen de sociaaldemocraten uit op negen zetels, een absoluut dieptepunt. Bij de laatste verkiezingen haalde de PvdA nog 38 Kamerzetels binnen.

Lees meer;

2012 Rutte over JSF: ik hoef dat ding niet! – lees NRC-reconstructie van de formatieterug ›

18 JAN Samsom vraagt PvdA-achterban om vastberadenheid ›

10 APR De PvdA worstelt met zichzelf…

9 APR Oppositie Samsom tegen Van Rijn

2012 Samsom: we moeten flinke concessies doen, maar dat hoort erbij ›

All-time low voor PvdA na vrije val in de peilingen

’PvdA haalt slechts 9 zetels als er nu verkiezingen zouden zijn’

AD 31.05.2015 De vrije val van de PvdA in de peilingen is nog niet ten einde. Als er nu verkiezingen zouden zijn, zou de partij maar negen Kamerzetels weten te halen, blijkt vandaag uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. Dat zijn er nog eens twee minder dan in de vorige peiling. De PvdA heeft nu 38 zetels in de Tweede Kamer.

Volgens De Hond is er sprake van een ‘all-time low’ voor de sociaal-democraten, lager dan de laagste score ooit voor het CDA (tien zetels in november 2011) of de VVD (twaalf zetels in mei 2009).

Het wegzakken van de PvdA lijkt samen te hangen met de perikelen rond het persoonsgebonden budget – een heet hangijzer in de portefeuille van PvdA-staatssecretaris Martin van Rijn – en het naar de beurs brengen van ABN AMRO.

Lees ook;

PvdA bereikt in peiling dieptepunt van negen zetels

NU 31.05.2015 De PvdA zou nog maar negen zetels in de Tweede Kamer krijgen als er nu verkiezingen waren. Nog nooit behaalde één van de drie traditioneel grote partijen zo’n lage score in de peilingen van Maurice de Hond. Dat heeft de opiniepeiler zondag gemeld.

Nog maar zes procent van alle kiezers zou op de PvdA stemmen als er nu een Tweede Kamer werd gekozen. Volgens De Hond hangt het verder wegzakken van de partij samen met de problemen rond de PGB-betalingen en het naar de beurs gaan van ABN Amro.

De traditionele arbeidersachterban van de PvdA stemt nauwelijks meer op de partij, zo stelt De Hond.

Lees meer over: Tweede Kamer Peilingen

Gerelateerde artikelen;

PvdA op dieptepunt in peiling

Telegraaf 31.05.2015 De vrije val van de PvdA in de peilingen is nog niet ten einde. Als er nu verkiezingen zouden zijn, zou de partij maar negen Kamerzetels weten te halen, blijkt zondag uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. Dat zijn er nog eens twee minder dan in de vorige peiling. De PvdA heeft nu 38 zetels in de Tweede Kamer.

Volgens De Hond is er sprake van een ‘all-time low’ voor de sociaal-democraten, lager dan de laagste score ooit voor het CDA (tien zetels in november 2011) of de VVD (twaalf zetels in mei 2009).

Het wegzakken van de PvdA lijkt samen te hangen met de perikelen rond het persoonsgebonden budget – een heet hangijzer in de portefeuille van PvdA-staatssecretaris Martin van Rijn – en het naar de beurs brengen van ABN AMRO.

De PvdA verliest ook in rap tempo het vertrouwen van de eigen achterban. Van de kiezers die in 2012 nog op de PvdA stemden, zegt nog maar 20 procent dat nu weer te zullen doen, zo blijkt uit de meting van De Hond. In het algemeen blijkt dat kiezers die links of gematigd links zouden willen stemmen, op dit moment het liefst zouden kiezen voor de SP en GroenLinks. Beide partijen zouden dan ook een forse sprong maken als er nu verkiezingen zouden zijn: SP zou stijgen van 15 naar 23 zetels, GroenLinks van 4 naar 14 zetels.

Gerelateerde artikelen;

26-05: ´Onduidelijk wanneer pgb op orde is´

24-05: ‘Van Rijn zou moeten aftreden’

17-05: Klaver zet GL op winst

10-05: ‘Kabinet met VVD, CDA, D66’

03-05: Minder vertrouwen Zijlstra en Samsom

Advertenties

mei 31, 2015 - Posted by | peiling, politiek | , , , , , , , , , ,

1 reactie

  1. […] Peiling 2e kamer 31.05.2015 Maurice de Hond – PvdA bereikt dieptepunt […]

    Pingback door Peiling 2e kamer 31.05.2015 Maurice de Hond – PvdA bereikt dieptepunt – PolitiekKiosk | mei 31, 2015


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: