Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Gaat Groenlinks Nederland veranderen ?

GL JFK 2

Jesse Klaver

Fractievoorzitter van GroenLinks Bram van Ojik verlaat de Tweede Kamer. Hij wordt opgevolgd door zijn fractiegenoot Jesse Klaver (29).

Van Ojik heeft dat dinsdag in een brief aan de partijleden meegedeeld. Volgens hem was het geen makkelijk besluit. “ik heb er lang over nagedacht en ik heb het weloverwogen genomen”, aldus Van Ojik in de brief.

Volgens hem staat de partij er nu een stuk beter voor dan bij zijn plotselinge aantreden na het vertrek van Jolande Sap in 2012. Klaver sprak in dit kader onlangs tegen NU.nl nog van het “Bram-effect“.

Onlangs verloor presentator Fons de Poel nog zijn baan, omdat hij Klaver een ‘snotneus‘ had genoemd. Hij deed dit nadat Klaver zich stevig had opgesteld tegenover bestuursleden van banken tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

IMG_1773[1]

Na de Aftrap  op weg naar 12.09.2012 is het nooit meer helemaal goed gekomen met GroenLinks !!!

De oplossingen van GroenLinks: theedrinken en Sinterklaas spelenElsevier 16.02.2015 Onder lijsttrekkerschap van de wijze, rustige Bram van Ojik zijn de wonden van GroenLinks langzaam aan het helen. Hoewel hij publiekelijk steeds benadrukt dat hij de koers niet verlegt, is duidelijk dat de prioriteiten veranderen – dat was voorspelbaar.

Beelden zijn belangrijk in de politiek. Zeker ongelukkige beelden. Zo moet Jolande Sap vaak de dag vervloekt hebben dat ze besloot om met een stekkerdoos de Tweede Kamer te betreden om Geert Wilders voor te doen hoe hij een eind kon maken aan het eerste kabinet-Rutte.

GroenLinks vindt dat de diplomatie een oplossing moet vinden voor de situatie in Irak. Als de Yezidi’s fractieleider Bram van Ojik zouden horen, zouden ze hem naar een psychiater verwijzen.

GroenLinks is terug van vakantie. Waar geweld dreigt, is GroenLinks altijd met vakantie. Deze partij weet zich geen raad met geweld. Vooropgesteld dat geen enkele democraat geweld als een ideaal middel ziet.

AD 22.11.2017

In een democratische rechtsorde moet niet geweld maar dialoog en debat heersen. Dat is de ideale toestand. Helaas moet soms met geweld de orde worden gehandhaafd waarzonder geen enkel regime, ook geen een democratisch regime, kan functioneren. Daarom berust het geweldsmonopolie bij de staat.

De Yezidi’s van Irak en Hazara’s van Afghanistan weten precies wat de implicaties zijn van militaire machteloosheid. Dat geldt ook voor de Joodse staat. Hadden ze de Iron Dome niet ontwikkeld, zouden ze nu massaal door de Palestijnse rakettenzijn gedood. Maar GroenLinks begrijpt dit soort argumenten niet.

AD 23.11.2017

Verzet

De GroenLinks-leider Femke Halsema probeerde voorzichtig verandering aan te brengen in het religieuze dogma van geweldloosheid binnen GroenLinks. Haar opvolger Jolanda Sap zette de weg van Halsema voort.

Zij gaf steun aan de politiemissie in Kunduz in Afghanistan. Maar ze moesten niet vechten tegen Taliban. Sap wilde omelet maken zonder eieren te breken. In haar partij was het verzet van de pacifisten groot.

Crises

Volgens de Volkskrant maakt Van Ojik zich vooral zorgen over de politieke boodschap omtrent de 100 miljoen euro die Nederland in defensie gaat stoppen: ‘De wereld is onveilig, met crises in Oekraïne, Irak en elders in het Midden-Oosten. Dan moeten we maar weer eens wat geld voor defensie uitgeven. Alsof het herbewapenen in Nederland kan bijdragen aan de oplossing van die crises, het tegendeel is het geval.’

Kijk op deze tijdlijn alvast mee naar de veelbewogen geschiedenis van de eeuwige oppositiepartij, en de kansen die steeds net niet gegrepen werden.

Jesse Klaver  – NRC dossier

Zie ook:

In beeld: Jolande Sap – een terugblik›

Dit is wat er gebeurde in de top van GroenLinks

Teruglezen: partijraad GroenLinks, waarbij het complete bestuur aftrad

Reconstructie: Hoe vechter Sap de partij uit het oog verloor

GroenLinks bestaat ruim 20 jaar – en andere feiten

Discussie: ‘Op weg naar de toekomst’

Download ‘GroenLinks in beweging, voorstellen van het interim-partijbestuur’, januari 2013

Het interim-partijbestuur gaat aan de slag met de evaluatie van de verkiezingsuitslag door de commissie-Van Dijk. Op basis van de aanbevelingen en conclusies van de evaluatiecommissie formuleert het interim-partijbestuur voorstellen waarover de leden kunnen besluiten tijdens het ledencongres op 3 maart. Voordat het zover is, wil wil het interim-bestuur eerst een open discussie voeren over de voorstellen, zowel via bijeenkomsten in het land als online.

Downloads
Rapport, bijlagen en voorstellen van het interim-bestuur zijn te downloaden.

Peiling 2e kamer 17.05.2015 Maurice de Hond – GL gestegen;

17-05-2015: Klaver levert GroenLinks 3 zetels op (naar 13)

‘Klaver bezorgt GroenLinks drie extra zetels’

‘Klaver bezorgt GroenLinks drie extra zetels’

‘Klaver bezorgt GroenLinks drie extra zetels’

https://groenlinks.nl/mensen/jesse-klaver

https://groenlinks.nl/themas/goede-zorg

j.klaver@tweedekamer.nl

Jesse Klaver

Verkiezing leden Partijbestuur

07 april 2016 Home Nieuws

Verkiezing leden Partijbestuur

7 april 2016 Partij – Op het congres van 23 april 2016 kiezen we 5 nieuwe partijbestuursleden. De kandidaten zijn nu bekend gemaakt.

Op de verkiezingspagina stellen de kandidaten zich voor en lees je het advies van de kandidatencommissie.

Maak kennis met de kandidaat-bestuursleden

Het Landelijk Bureau GroenLinks organiseert drie regionale bijeenkomsten, waarop alle kandidaten voor het Partijbestuur zichzelf kunnen presenteren. Je bent – na aanmelding – van harte welkom!

Alle avonden  is er inloop vanaf 19.30 uur, start 20.00 uur.

Kandidaten partijbestuur GroenLinks bekend
Het congres van GroenLinks kiest op zaterdag 23 april de lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen waarvoor Jesse Klaver de enige kandidaat is en vijf partijbestuursleden. Dat gebeurt in de Rijtuigenloods in Amersfoort. De kandidaten voor de verschillende bestuursposten zijn:

•    Voorzitter: Marjolein Meijer, Frans de Wuffel en Jan Atze Nicolai
•    Internationaal Secretaris: Mieke van der Vegt en Güliz Tomruk-Kisi
•    Publiciteit en Campagnes: Rogier Elshout
•    Externe Partijontwikkeling: Sebastiaan Dinjens en Paulien Gankema
•    Personeel en Organisatie: Judith Meijer en Jeroen Postma

Het profiel van alle kandidaten staat op https://groenlinks.nl/verkiezing-leden-partijbestuur.

Hier staat ook het advies van de kandidatencommissie.

Op dit moment zijn drie van de kandidaten al als interim-bestuurder actief,

namelijk Marjolein Meijer als Voorzitter,

Mieke van der Vegt als Internationaal Secretaris,

Rogier Elshout als bestuurslid met de portefeuille Publiciteit en Campagnes.

PERSUITNODIGING

Het Landelijk Bureau GroenLinks organiseert drie regionale bijeenkomsten,

waarop alle kandidaten voor het Partijbestuur zich kunnen presenteren aan de leden.

Pers is hierbij – na aanmelding – van harte welkom.

•    8 april, Zwolle, De Enk, Enkstraat 67
•    12 april, Breda, Podium Bloos, Speelhuislaan 153
•    15 april,  Amsterdam, Brakke Grond, Nes 45, Tuinzaal

Alle avonden inloop vanaf 19.30 uur, start 20.00 uur.

Na afloop van het zaalprogramma zijn de kandidaten beschikbaar

voor vragen van de pers.

zie ook: GroenLinks op weg naar de provinciale verkiezingen 18 maart 2015

zie ook: GroenLinks de Toekomst, de crisis en verder – deel 3

zie ook: GroenLinks de Toekomst, de crisis en verder – deel 2

zie ook: GroenLinks de Toekomst, de crisis en verder – deel 1

zie ook: GroenLinks, de Toekomst en verder….

zie ook: Tofik Dibi en Jesse Klaver Groenlinks – Vrijdenkerskamer ‘vrije expressie en tegen censuur’

zie ook: PvdA – SP – GroenLinks versus een Heet en Rood najaar 2012

zie ook: Ineke van Gent GroenLinks – Storm in een glas water ??

zie ook:  Pluche – Terugblik Femke Halsema GroenLinks

Nog verder:

Opgewekte GroenLinksers willen geen ‘tegenpartij’ zijn

VK 16.02.2019 Op het congres van GroenLinks, zaterdag in Zwolle, blaakte de partijleiding van het zelfvertrouwen. Het handelde inhoudelijk wat formaliteiten af, maar zweepte de achterban op volgens het inmiddels beproefde recept van de ‘meet-up’.

Partijleden tijdens het partijcongres van GroenLinks in de IJsselhallen. Beeld ANP

Ondernemingsraden moet voortaan de beloning van de bedrijfsleiding goedkeuren. GroenLinks wil dat bij wet regelen. Het is bedoeld om de inkomenskloof te verkleinen. Nu verdient een topman van een grote onderneming volgens GroenLinks 171 keer het gemiddelde inkomen in zijn bedrijf.

Het voorstel is bij voorbaat kansloos maar wordt gelanceerd met het oog op de verkiezingen dit voorjaar. Dit jaar is na jarenlange discussie net een compromis over topbeloningen wet geworden. Die verplicht bestuurders van grote bedrijven verplicht jaarlijks met de ondernemingsraad te praten over hun beloning.

GroenLinks-leider Jesse Klaver presenteerde het idee op het congres in Zwolle waar de partij een reeks formaliteiten afhandelde. Zo zijn de kandidatenlijsten voor de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart en de Europese verkiezingen op 23 mei vastgesteld. Oud-partijleider Paul Rosenmöller werd aangewezen als lijsttrekker voor de Eerste Kamer, die op 27 mei wordt gekozen door de nieuwe Provinciale Staten.

In een zijvleugel van de immense IJsselhallen waren liefst tweeduizend belangstellenden op het congres afgekomen. GroenLinks trekt sinds het aantreden van Jesse Klaver als partijleider in 2015 steeds vaker volle zalen.Het middagprogramma met een ‘meet-up’-opzet, waar de lijsttrekkers optraden, trok veel belangstellenden. Meet-up is de GroenLinks-term voor massale bijeenkomsten in de afgelopen jaren waar met leden en niet-leden thema’s worden besproken. In kleinere ‘kantinebijeenkomsten’ ging Klaver te rade bij ‘gewone mensen’.

Klaver bulkt van het zelfvertrouwen in de aanloop naar de verkiezingen dit voorjaar. SP, PvdA en GroenLinks zijn in de Tweede Kamer samen kleiner dan de PvdA tijdens Rutte II, GroenLinks is groter dan ooit en heeft meer leden dan ooit.

Verandering

Klaver ziet zelfs een ‘nieuwe meerderheid’. ‘Dit vroege voorjaar, in de aanloop naar de verkiezingen, de eerste weken van maart, gaan we wat beleven. De vakbonden die een grote demonstratie organiseren voor een eerlijk pensioen voor jong en oud. Leraren die massaal gaan staken voor een beter salaris en minder werkdruk. Vrouwen die hun rechten, hun lijf, hun leven opeisen op de Women’s March. En allemaal, ja allemaal doen we mee op 10 maart aan de grootste klimaatmars ooit. Dit wordt het Voorjaar voor Verandering.’

GroenLinks wil geen ‘tegenpartij’ zijn. Klaver: ‘We zijn niet tegen het kabinet, maar voor onze idealen. Niet tegen het bedrijfsleven, maar voor eerlijk delen. Niet tegen Brussel, maar voor een beter Europa. Voor groene provincies.’

Paul Rosenmöller en Jesse Klaver met de handjes in de lucht, tijdens het partijcongres. Beeld ANP

Toch zet Klaver zich met verve af tegen het kabinet. Hij verwijt premier Rutte ‘zakkenrollerspolitiek’. ‘Als mensen aan premier Rutte vragen, hoe kan ik mijn energierekening betalen, dan is het antwoord ‘doe effe normaal’. Het is de truc van de politieke zakkenroller.’ Juist dit weekend maakte het CBS bekend dat de gas en lichtrekening van een gemiddeld gezin bij gelijkblijvend gebruik 19 procent omhoog gaat, vooral door stijgende belastingen.

Bij de ‘verantwoording van het gevoerde beleid door de Tweede Kamerfractie’ legt Kathalijne Buitenweg uit hoe GroenLinks het kabinet tegemoet gaat treden als de coalitie geen meerderheid meer heeft in de Eerste Kamer. ‘We gaan niet gedogen. Maar als we goede afspraken kunnen maken over zaken waarmee we onze idealen kunnen verwezenlijken dan doe we dat. Kijk naar het klimaatbeleid. Dan moeten er ook steun komen voor ons voorstel voor een CO2-heffing voor het bedrijfsleven.’

Pacifisten

Bij dezelfde verantwoording steken oude GroenLinks-reflexen de kop op. Een belangrijke stroming wordt nog steeds gevormd door pacifisten. Bram van Ojik stelt hen gerust dat ontwapening nog steeds prioriteit heeft voor GroenLinks. ‘We zijn ook tegen hogere uitgaven aan Defensie die in het regeerakkoord is afgesproken.’

De JSF mag van GroenLinks ook geen kernwapens vervoeren. Een lid dat de bejegening van Rusland aan de orde stelt, krijgt weerwoord van Van Ojik. ‘Er is geen sprake van een hetze. Rusland heeft heel veel uit te leggen. Over MH-17, over het optreden in Syrië.’

Meer over; GroenLinks  politiek  Jesse Klaver  Gijs Herderscheê

GroenLinks gaat op jacht naar lager opgeleide kiezer

AD 22.11.2017 GroenLinks gaat op jacht naar de lage en middelbaar opgeleide kiezer. Partijleider Jesse Klaver gaat het komende jaar het land in met een ‘kantinetour’ in kleinere plaatsen waarin hij in gesprek wil met mensen ‘die door de politiek vergeten zijn’. Volgens Klaver zijn de docenten, agenten en mensen in de zorg ‘de stille motor’ van Nederland.

Het nieuwe, sociaal-economische verhaal waarmee GroenLinks een brede volksbeweging denkt te worden, ontvouwde Klaver vanavond bij een partijbijeenkomst in het Rotterdamse poppodium Annabel. Die zat vol met 800 mensen, 70 procent daarvan is geen partijlid. Met de nieuwe koers lijkt GroenLinks de concurrentie aan te binden met de SP en de PvdA, de linkse partijen waarmee de partij zegt juist te willen samenwerken.

,,Het is niet nieuw dat we voor lager en middelbaar opgeleiden willen opkomen, maar wel dat we mét de mensen willen samenwerken die Nederland draaiende houden”, stelt Klaver. Hij is niet bang dat hij daarmee de klassieke GroenLinkser – meestal hoogopgeleide Randstedelingen – van zich vervreemdt. ,,Het lijken uitersten, maar we willen die groepen juist met elkaar verbinden: de leraar uit Brabant met de hoogleraar uit Amsterdam.

Ze zijn allemaal het slachtoffer van de globalisering.” Klaver vindt dat het kabinet moet stoppen met de focus op het bedrijfsleven en zich juist moet richten op de publieke sector, waar hard bezuinigd is.

   > Hanneke Keultjes@hannekekeultjes

Klaver wil dat het kabinet meer liefde geeft aan wat hij de ‘stille motor’ van Nederland noemt: de agent, de leraar, de verpleegkundige. #meetup  8:17 PM – Nov 22, 2017

Klaver heeft de eerste kantinebijeenkomst al achter de rug. In het geheim sprak hij vorige week in een schoolkantine in Amsterdam-Slotervaart. Via de campagneorganisatie, waar GroenLinks veel vrijwilligers heeft, waren docenten en thuiszorgmedewerkers uitgenodigd om met de GroenLinks-leider in gesprek te gaan.

Het lijken uitersten, maar we willen die groepen juist met elkaar verbinden: de leraar uit Brabant met de hoogleraar uit Amsterdam, aldus Jesse Klaver.

Politieman Christian vertelde Klaver daar dat het hem stoorde dat iedereen maar hoogopgeleid moet zijn, terwijl er ook mensen nodig zijn om het vuilnis op te halen en ouderen te verzorgen. ,,Hij vond dat er zo’n fixatie is om van iedereen een euro te maken. Terwijl heel veel 50-centjes een samenleving ook heel rijk maken. Er is te weinig waardering voor dat soort beroepen. Dat willen we veranderen.”

Stille motor

Klavers kantinetour moet rond Prinsjesdag 2018 uitmonden in een grote actiedag, waarin een grote groep mensen ‘verandering moet afdwingen’. Nu voeren docenten en verpleegkundigen los van elkaar actie voor hun eigen zaak. ,,Ze moeten de handen ineen slaan”, vindt Klaver.

,,Als vier ceo’s dit kabinet bellen, krijgen ze 1,4 miljard voor afschaffing van de dividendbelasting. Al die mensen hebben misschien niet het nummer van Mark Rutte, maar wel de macht van het getal. Als de stille motor van Nederland kabaal gaat maken kunnen wij de plannen van het kabinet veranderen.”

’Helemaal geen spijt’
GroenLinks-lid Mathijs Bergman (18) uit het Brabantse Gilze heeft leeftijdsgenoot Dennis Baart meegesleept uit Tilburg. Die laatste heeft daar ‘helemaal geen spijt van’. ,,Superleuk om mee te maken.” Allebei zijn ze voor het eerst op een meetup. ,,Hij had een goed verhaal”, vindt Bergman.

Klavers pleidooi om hoog opgeleid met laag en middelbaar opgeleid te verbinden, spreekt Baart ook aan. ,,Ik vind gelijkheid belangrijk. Ik doe zelf een hbo-studie, maar ik lever straks graag wat salaris in als anderen er daardoor op vooruit gaan. Aan het eind van de week staan we aan dezelfde bar samen een biertje te drinken. Daar gaat het om.”

’Gek op die man’
Linda Moerland uit Zeist heeft het bijgehouden. Dit was de zevende meetup van Jesse Klaver waar zij bij was. Ze is ‘gewoon gek op die man’. Vroeger stemde ze SP, bekent ze. Het verhaal van Klaver juicht ze toe. Maar: ,,GroenLinks heeft wel wat te overwinnen. Onder Femke Halsema was de partij te liberaal. Ik heb Groen en links, maar ik heb het linkse verhaal lang gemist.”

Nu herkent Moerland zich weer in een verhaal over sociale gelijkheid. ,,Fijn dat Jesse ook met Jan de arbeider gaat praten.” Daar staat Klaver wel wel tegengas te verwachten, denkt ze. ,,Het gejuich zoals vanavond is leuk, maar tegenspraak is een veel grotere uitdaging.” Als het aan Moerland ligt, wordt GroenLinks voor links wat de VVD voor rechts is: een volkspartij. ,,Dat kost wel tijd.”

’Op drift geraakt’
Diep in zijn hart is Edwin Kok uit Den Haag een socialist. Maar hij is ‘op drift geraakt’ en inmiddels aanbeland bij de Partij voor de Dieren. Toch is Kok op Klaver afgekomen. ,,Hij gaat terug naar de linkse basis. Dat zal tijd en moeite kosten, maar ik heb er wel vertrouwen in. Kijk naar de PvdD: zij verkondigen altijd dezelfde boodschap.

Langzaam sijpelt dat door; de partij won niet voor niks drie zetels. Als Klaver blijft samenwerken met de SP en de PvdA en zo het hele politieke spectrum – dat nu rechts is – naar links weet te krijgen, heeft zijn nieuwe koers een goede kans van slagen.”

Ook Klaver mengt zich in strijd om ‘gewone Nederlander’

Elsevier 22.11.2017 Jesse Klaver vindt dat GroenLinks ook de gewone kiezer moet bereiken. De voorman van GroenLinks wil het komende jaar op ‘kantinetour’, waar hij in gesprek wil gaan met groepen lage en middeninkomens. Het doel is om een groter publiek aan te spreken.

‘Ze klagen niet, ze hebben geen grote mond. Maar ze houden het land wel draaiende,’ aldus Klaver. Hiermee doet ook GroenLinks een gooi naar de stem van wat door Rutte III ‘de gewone Nederlander’ wordt genoemd.

‘Met identiteit winnen we geen verkiezingen’

Vanavond hield Klaver een partijbijeenkomst in Rotterdam, waar hij zijn nieuwe plannen met de grootste partij op links heeft ontvouwd. GroenLinks moet zich meer gaan richten op een economische boodschap, waarmee hij ‘politieagenten, leraren en buschauffeurs’ voor zijn partij hoopt te winnen. ‘De stille motor van Nederland’ moet ook voor GroenLinks gaan kiezen, aldus Klaver.

Tom van der Lee (GroenLinks): ‘We krijgen op veel terreinen gelijk’

‘Als het alleen maar gaat over identiteit, migratie en andere sociaal-culturele thema’s, wint rechts,’ analyseert Klaver.  ‘Wij willen vanaf nu de nadruk leggen op geld, werk en de macht van het bedrijfsleven.’ Klaver wil met GroenLinks leidend zijn in de strijd tegen de doorgeslagen globalisering.

Opmerkelijk is dat GroenLinks de onderhandelingen met VVD, CDA en D66 liet klappen omdat er ‘een principiële ondergrens’ was bereikt. Nu lijkt het erop dat GroenLinks die ondergrens alsnog laat varen, om een groter kiezerspotentieel aan te spreken.

Tegenvallende uitslag op 15 maart

Bij de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart 2017 werd GroenLinks weliswaar de grootste partij op links, maar het zetelaantal viel lager uit dan Klaver had verwacht. Waar GroenLinks rond de twintig zetels werd gepeild, haalde de partij er uiteindelijk veertien. Dat terwijl Klaver zichzelf zag als de belangrijkste tegenkandidaat voor Mark Rutte (VVD) in het Torentje.

De achterban van GroenLinks bestaat voornamelijk uit hogeropgeleiden die in de grote steden wonen. Met het nieuwe plan gaat GroenLinks op zoek naar aanhang in steden als Woerden, Venlo of Doetinchem.

    Berend Sommer (1990) is online redacteur bij Elsevier Weekblad. Hij studeerde geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Zijn debuut Duchamp verscheen in juni 2017 bij Uitgeverij Prometheus.

Jesse Klaver moet GroenLinks weer in beweging krijgen

AD 22.11.2017 Jesse Klaver moet zich bewijzen. Zijn partij GroenLinks wil uitgroeien tot een brede volksbeweging. Maar na de winst bij de Kamerverkiezingen in maart lijkt die beweging tot stilstand gekomen.

© ANP

De aankondiging is alvast ronkend: op de meetup (GroenLinks-speak voor partijbijeenkomst) van vanavond gaat partijleider Jesse Klaver een ‘belangrijke, richtinggevende speech’ geven over de koers van GroenLinks. Dat schept verwachtingen. Ingewijden zeggen dat het ‘helemaal anders’ wordt; aan de nieuwe strategie is sinds de zomer gewerkt.

Klaver moet ook wel wat. De gemeenteraadsverkiezingen naderen met rasse schreden. Nu de PvdA in gruzelementen ligt, hoopt GroenLinks in ‘linkse’ bolwerken als Amsterdam en Utrecht de grootste te worden.

De lokale GroenLinksers hopen mee te liften op de populariteit van hun voorman. Dankzij een campagnemachine, met Jesse Klaver zelf als middelpunt, groeide GroenLinks van vier naar een record van veertien zetels. Maar de partij had op meer gehoopt én gerekend.

Afgeladen vol

Lodewijk Asscher (PVDA). © ANP

Het aantal leden steeg afgelopen jaar van 22.200 naar 28.200 en van hen gaan 6.000 ook als vrijwilliger van deur-tot-deur. De popzalen waar hij zijn boodschap verkondigde, waren steevast afgeladen vol. Maar, zo signaleerde GroenLinks zelf ook enigszins bezorgd, die enthousiastelingen bestaan voor een groot deel uit jonge studenten of jongeren met diploma aan hbo of universiteit op zak.

Dat moet anders, want met die overwegend jonge achterban wordt GroenLinks nooit de gedroomde brede volksbeweging. Begin komend jaar gaat Klaver daarom het land in. Bij kleinere bijeenkomsten, vooral buiten de Randstad en weg van de poppodia, hoopt hij ook andere groepen aan te spreken: de vrouw van 40 die als verpleegkundige werkt, de man die als administratief medewerker zijn boterham verdient. Het sociaal-economische verhaal van GroenLinks moet juist hén aanspreken, denkt de partij.

Die groepen voelden zich traditioneel juist thuis bij het sociaaldemocratische verhaal van de PvdA. En hoewel die partij bij de verkiezingen genadeloos werd afgestraft na ruim vier jaar kabinetsdeelname, is het vooralsnog Lodewijk Asscher – leider van een negenkoppige fractie – die zich ‘oppositieleider op links’ mag noemen. Het was Asscher die extra geld wist te ritselen voor lerarensalarissen en de motie die een einde maakt aan de voorgestelde bezuiniging op de wijkverpleging draagt Asschers naam.

Shinen

De PvdA is lekker bezig, maar GroenLinks is onzichtbaar, aldus Partijlid.

GroenLinks en SP benadrukken juist samen op te trekken met de PvdA – Klaver heeft met Asscher en SP-leider Emile Roemer zelfs een appgroepje. Maar de ‘Jessias’ uit de campagne komt in de plenaire zaal van de Tweede Kamer minder goed uit de verf, signaleren bezorgde GroenLinksers. ,,Op dat meest zichtbare politieke podium moet Klaver juist shinen”, oordeelt een partijlid. ,,De PvdA is lekker bezig, maar GroenLinks is onzichtbaar.”

Daarbij zijn er GroenLinks-sympathisanten die het de partij kwalijk nemen dat ze niet in een kabinet zijn gestapt, terwijl VVD, CDA en D66 er tot twee keer toe met Klaver uit probeerden te komen. Als Klaver echt de wereld wil veranderen, vinden zij, dan had hij dat dáár moeten doen. Vooral nu Rutte III goede sier probeert te maken als ‘het groenste kabinet ooit’ neemt dat GroenLinks, toch van oudsher de enige klimaatvoorvechter, munitie uit handen. De tijdgeest kleurt bijna iedere partij licht- of donkergroen.

Jesse Klaver opent aanval op Rutte en Wilders in nieuw boek

VK 12.11.2016 In zijn nieuwe boek dat vandaag verschijnt opent GroenLinks-leider Jesse Klaver de aanval op Mark Rutte en Geert Wilders, zijn politieke opponenten die de Nederlandse identiteit versmallen tot de ‘joods-christelijke traditie’, Zwarte Piet of paaseitjes. De ware Nederlandse aard licht juist in verdraagzaamheid en godsdienstvrijheid, stelt Klaver in De empathische samenleving (De Bezige Bij, 12,99).

Dat moet de basis zijn voor hernieuwde gemeenschapszin, stelt Klaver. ‘Wat verbindt ons? Die vraag probeer ik te beantwoorden.’ Na zijn eerste boek van vorig jaar, Tegen het Economisme, is dit een poging om zijn gedachtegoed te verbreden. Hij maakt zich  vooral zorgen over de verharding van het debat en de groeiende tegenstellingen in de samenleving. ‘Wilders en Rutte zeggen dat Nederland wel Nederland moet blijven, maar de kern van ons land bescherm je niet door je te verzetten tegen een roetveegpiet of tegen de islam.’

Ik vind het armoedig dat we zo weinig teruggrijpen op onze geschiedenis.

In zijn essay betoogt hij dat in de Verenigde Staten en Frankrijk het debat veel scherper gaat over de kernwaarden die in de geschiedenis door deze landen zijn bevochten. In Nederland wordt nieuwe Nederlanders daarentegen bij de inburgeringscursus als kernwaarde geleerd dat hier bij de thee een droog koekje wordt geserveerd. ‘Wij voeren een debat over een atractie in een pretpark (de omstreden Monsieur Cannibale in de Efteling, red.) en of moslims wel of niet handen moeten schudden.’

Daarmee wordt de Nederlandse identiteit veel te beperkt gedefinieerd: ‘Ik vind het armoedig dat we zo weinig teruggrijpen op onze geschiedenis. Die kent vele hoogtepunten maar ook vele zwarte bladzijden.’ Het gaat Klaver bij de hoogtepunten om ‘de waarden die met politieke strijd deel van onze identiteit zijn geworden’. ‘Dan zie ik Nederland als een gidsland, als een land dat voorop heeft gelopen in het bevechten van vrijheid en democratische rechten.’

Land van mondige burgers

We moeten wel blijven luisteren naar elkaar. Niet alleen zenden maar ook ontvangen

Daarvoor grijpt hij terug op de Acte van Verlatinghe uit 1581 waarin Nederland de heerschappij van de Spaanse koning Filips II verwierp. Zeven Nederlandse provincies werden een republiek. ‘Revolutionair, toen en nu nog steeds’, zegt Klaver. ‘Als de heerser niet in het belang van het volk regeert, kiest het volk een andere leider. Wij zijn niet een land van sterke leiders maar van mondige burgers.’

Na de Acte werd in de Unie van Utrecht de vrijheid van godsdienst verankerd. ‘Dat hebben we daarna bevochten in de Tachtigjarige Oorlog. We zijn een land van minderheden waarin we respect hebben voor elkaar. Dat heeft ons enorm veel goeds gebracht. Maar we moeten wel blijven luisteren naar elkaar. Niet alleen zenden maar ook ontvangen. Dat hebben we eeuwen geleden al vastgelegd en daar moeten we trots op zijn. En we moeten het ook in de praktijk brengen.’

Volg en lees meer over:  POLITIEK  JESSE KLAVER  NEDERLAND  GROENLINKS

Jesse Klaver vreest de cultuuroorlog uit de VS

Trouw 11.11.2016 Dat het essay ‘de empathische samenleving’ van Jesse Klaver zo vlak na de verkiezing van Trump verschijnt, is toeval. Hij maakt zich al langer zorgen om de boze kiezers.

 •  Ik zeg vaak: leef je eens in in die vluchteling, in dat Nederlands-Marokkaanse jongetje dat hier is geboren, aldus Jesse Klaver.

‘Oh my God’, dacht Jesse Klaver, de leider van GroenLinks, toen hij woensdagochtend wakker werd met het nieuws uit de Verenigde Staten. “Het was voor mij net zo’n moment als de Brexit. Je weet dat het kan gebeuren, en toch schrik je. Ik was de afgelopen zomer in de VS. Niemand die er echt van Clinton hield. Ik had Donald Trump eerder een mafklapper genoemd, maar opeens zag ik dat hij echt kon winnen. Dat hij brede steun had, ook van mensen die eerder Obama hebben gestemd.”

Zou dat ook dat in Nederland aan de hand kunnen zijn? Dat we de omvang van de onvrede niet zien?  
“Ik denk dat je op geen enkele wijze moet onderschatten hoe groot die onvrede is, over hoe het er aan toegaat in de politiek. Wat daar tot nu toe door de klassieke machtspartijen tegenover wordt gesteld, biedt geen soelaas.  Ook  niet door de progressieve familie, waar GroenLinks toe behoort.”

Dat houdt in? Luisteren naar wat de ontevreden burgers te zeggen hebben dit keer?  
“Ja, dus niet vertellen: u begreep het niet, we gaan het nóg beter uitleggen! Je moet voor de grap eens de analyses van progressieve partijen na verkiezingsverlies erop naslaan. Die luiden meestal: ‘we hebben het niet goed uitgelegd’.

Nee we hebben het misschien zelf niet goed begrepen. Ik zeg vaak: leef je eens in in die vluchteling, in dat Nederlands-Marokkaanse jongetje dat hier is geboren. Maar we moeten ons ook inleven in mensen die zich zorgen maken over vluchtelingen die hierheen komen. Steeds meer mensen hebben het gevoel dat dit niet meer hun land is. Eigenlijk zijn zij op zoek zijn naar gemeenschapszin. De behoefte om te formuleren wat ons als Nederlanders bindt is door progressieve partijen te lang afgedaan als eng-nationalistisch.”

 •  Dat ik strijd tegen belastingontwijking is niet omdat mensen iets misgun, maar omdat het leidt tot onvrede, aldus Jesse Klaver.

Waar komt dat gevoel volgens u vandaan?  
“Ten eerste de toegenomen ongelijkheid. Dat ik strijd tegen belastingontwijking is niet omdat mensen iets misgun, maar omdat het leidt tot onvrede. Ik had een nogal liberale opvatting over welvaart, maar mij vielen de schellen van de ogen toen ik sprak met een vrachtwagenchauffeur die me uitmaakte voor zakkenvuller.

Ik verweerde me: ik kom uit de Westrand van Roosendaal, zei ik, uit een sociale huurwoning. ‘Lul niet’, zei hij. ‘Na je afstuderen had je gelijk een goede baan. Je verdient meer dan mijn collega’s die al 30 jaar werken. Net als al die lui daar in de politiek kun je je geen voorstelling maken hoe het is als je wasmachine kapot is en je geen nieuwe kan betalen.’ Toen kwam voor mij het besef waar die boosheid vandaan komt.”

Het tweede?  
“Het economisme heeft niet alleen gezorgd voor toegenomen ongelijkheid, maar ook voor toegenomen individualisering. Dat roept bij mensen de vraag op wie wij zijn als Nederlanders en wat ons bindt. Rechts geeft daar een goedkoop antwoord op door vijanden aan te wijzen: de vluchtelingen, de Polen, Europa.”

 • © ANP. Jesse Klaver
 •  Rutte zegt ‘pleur op’ en duwt daarmee Nederlanders met een andere achtergrond weg, aldus Jesse Klaver

Wat onderscheidt Klaver dan van Rutte?  
“Rutte heeft niet begrepen waar Nederland voor staat. In zijn poging te definiëren wie wij zijn als Nederlanders sluit hij mensen uit. Ik noem dat het wij-minimalisme. Rutte zegt ‘pleur op’ en duwt daarmee Nederlanders met een andere achtergrond weg.”

Als je empathisch bent, zou je Rutte ook moeten kunnen begrijpen wanneer hij ‘pleur op’ roept tegen bepaalde Turkse Nederlanders.  
“Rutte zei dat niet spontaan. Hij zei het omdat hij campagne voert. Dat vind ik verkeerd.”

U roept op tot meer empathie, maar zet Trump weg als mafklapper. Dan maakt u toch dezelfde fout die u anderen verwijt?  
“Ik zal nooit zeggen dat ik geen fouten maak, maar in dit geval vind ik dit echt.”

 •  Het debat ontspoort. Als je niet voor ons bent, ben je tegen ons. Er is geen ruimte voor nuance of compromis, aldus Jesse Klaver.

Maar u zegt daarmee ook iets over zijn achterban. Je bent gek als je op die man stemt.  
“Nu hij verkozen is tot staatshoofd, zal hij op een andere manier worden bejegend. Nu hem zo noemen, zou ongepast zijn. Het Amerikaanse volk heeft gekozen, daar hebben we ons naar te schikken.”

In uw essay beschrijft u een afkeer van de manier waarop het debat over identiteit wordt gevoerd. Wat is het probleem?  
“Het debat ontspoort. Het begint op de cultuuroorlog in VS te lijken. Als je niet voor ons bent, ben je tegen ons. Er is geen ruimte voor nuance of compromis. Politici gebruiken de behoefte aan gemeenschapszin om Nederlanders tegen elkaar op te zetten. Het hangt sterk samen met het zogenaamd verdedigen van de joods-christelijke traditie, wat iedereen doet. Zie Zwarte Piet: ‘Het Sinterklaasfeest wordt vermoord! Of als iemand oppert om Tweede Pinksterdag in te ruilen voor iets anders. Dan gaan ze: ‘dat is onze joods-christelijke traditie!'” Dan is geen gesprek meer mogelijk.”

 • Ik vind dat we als progressieve politiek een antwoord moeten hebben op wat ons als Nederlanders bindt, aldus Jesse Klaver.

Hoe moet het dan wel?  
“Ik vind dat we als progressieve politiek een antwoord moeten hebben op wat ons als Nederlanders bindt. Als we het niet hebben over wie wij zijn als Nederlander, gaan mensen zich vasthouden aan het eerste het beste brokje wat ze wordt gevoerd – bijvoorbeeld de kleur van Piet. Links zegt: ruil tweede Pinksterdag in voor het Suikerfeest, maar dan ruil je het ene uitsluitende feest in voor het andere. Veel vruchtbaarder zou een debat zijn over een verbindend collectief moment ongeacht religie.

Dan springt 5 mei in beeld, maar ik pleit voor een Onafhankelijkheidsdag. Een dag waarmee we teruggaan naar 1579, naar het Plakkaat van Verlatinghe. Dat is het moment waarop we voor het eerst opkwamen voor onze unieke godsdienstvrijheid, vrijheid van geweten en meningsuiting. Dat definieert ons als Nederland, het besef dat we een land zijn van allemaal  minderheden. Het besef dat we pas in vrijheid kunnen leven als je de ander zijn vrijheid gunt.”

Welke dag zou dat moeten zijn?  
Op 26 juli, de dag dat het plakkaat is opgesteld, is iedereen op vakantie. Daarom denk ik aan 3 november; de dag waarop in 1848 onze grondwet werd herzien. Dat was het begin van de democratie zoals we die nu kennen.”

Verwant nieuws;

Meer over; GroenLinks  Politiek  Jesse Klaver

Ik ben ‘Je’, de leider is ‘Jesse’

Trouw 27.07.2016  GroenLinks tutoyeert. In de welkomstbrief, in mails en in het partijblad wordt de lezer consequent met ‘je’ aangesproken. En voorman Jesse Klaver is gewoon ‘Jesse’. Politiek redacteur Romana Abels kan er moeilijk aan wennen: ‘Alsof je in het restaurant van de Ikea staat’.

Romana Abels is behalve lid van de politieke redactie van Trouw lid van menig vereniging, maar nooit van een politieke partij. Dat komt door de tijdgeest, zeggen de partijen, maar zelf spelen ze ook een rol. Participerend onderzoek in zes bedrijven.
Vandaag aflevering 2: GroenLinks

© Maartje Geels.

Romana Abels

Ik heb nooit gemerkt dat het gebeurde, maar ergens in de afgelopen jaren ben ik ‘u’ op prijs gaan stellen. Schriftelijk in ieder geval. Dat het meisje van de kapper, de vrouw van de bibliotheek en de groenteboer ‘je’ zeggen, of ‘buurvrouw’, terwijl je drie straten verderop woont – prima. Maar als we een soort van klantrelatie hebben, dan ben ik tegenwoordig graag u. “We willen u een aanbod doen”, en dan je nieuwe windmolen of reisverzekering hevig aanprijzen – dat vind ik helemaal prima.

Tutoyeren
Het is dus nogal wennen, lid worden van GroenLinks. GroenLinks tutoyeert. “Het is fijn dat je lid wil worden van onze partij’, schreef de voorzitter al in de welkomstbrief. “Als lid van GroenLinks blijf je op de hoogte via de GroenLinks e-mailnieuwsbrief, mails van Jesse en het online magazine.” Zes keer ‘je’, één brief. Alsof je in het restaurant van de Ikea staat: “Zet je dienblad na gebruik hier neer.”

Ik ben Je, de politiek leider is Jesse.

Jesse Klaver heeft voor leden maar zelden een achternaam. ‘Ontvang mail van Jesse!’, zegt de partij, als het mogelijk wordt om een nieuwsbrief te krijgen. Rond de kerstdagen kondigde hij aan: het komende jaar, na de geboorte van zijn tweede kind, zou hij veel van zich laten horen, omdat het jaar in het teken van de verkiezingen zal staan. “Daar heb ik jou hard bij nodig”, zei Jesse.

Jesse schrikt vaak: van aanslagen, de Brexit en het klimaatprobleem.

Betere toekomst
Hij gelooft nogal in samenwerking voor een betere toekomst. “Veranderen kan”, zegt hij, “als we maar samen willen optrekken.”

Het jaar waarin Jesse veel van zich liet horen is alweer halverwege. Het is waar: hij meldt zich regelmatig. Of ik het ook zo spannend vond, de Oostenrijkse verkiezingen, vroeg hij. Hij maakte me deelgenoot van zijn ontreddering na de aanslagen in Brussel, van zijn hoop het klimaat te redden. Volgens Jesse zijn wij de eerste generatie die de klimaatverandering meemaakt en de laatste die hem nog kan stoppen.

Jesse schrikt vaak. Van aanslagen, van klimaatverandering, van politieke gebeurtenissen. Hij schrok bijvoorbeeld toen bleek dat Groot-Brittannië had gekozen voor een Brexit. Hij had het eigenlijk niet voor mogelijk gehouden, zei hij. Ook dit wees hem op de noodzaak van een nieuwe politiek. ‘Een politiek van hoop en empathie’. Hij sloot af: ‘Groet, Jesse.’

GroenLinks vecht vaak tegen het imago van naïeve wereldverbeteraars.

Serieuze alternatieven
GroenLinks vecht vaak tegen het imago van naïeve wereldverbeteraars. Liefst ziet de partij zichzelf als een gemeenschap die serieuze alternatieven aandraagt voor serieuze problemen. Dat Jesse bij wereldgebeurtenissen van enige omvang steeds heel geschrokken en ontzet is, helpt daar niet echt bij.

Toch verandert GroenLinks de wereld. Niet door te tutoyeren, niet door steeds opnieuw te benadrukken dat we het ‘samen’ moeten doen. Door iets heel eenvoudigs. Wie lid van GroenLinks wordt, moet net als overal elders een formulier invullen. Naam, adres, geboortedatum, bankrekening, geslacht.

Geslacht, bij GroenLinks, heeft 3 opties: man, vrouw, en neutraal.

GroenLinks heeft het: het inschrijfformulier van de toekomst.

Verwant nieuws;

Het Jesse-effect, waar kennen we dat ook al weer van?

VN 30.04.2016 Gaat het Jesse ‘we can’ Klaver lukken? ‘De PvdA heeft 70 jaar aan de knoppen gezeten. De SP heeft het in 2012 geprobeerd. Nu is het onze beurt.’Het Jesse-effect, waar kennen we dat ook al weer van?

Links heeft een nieuwe verlosser: Jesse Klaver wil van GroenLinks een partij maken voor hoogleraren én bouwvakkers. Dat wordt nog een hele klus.

Na Wouter Bos (2003), Emile Roemer (2010) en Diederik Samsom (2012) hebben de media weer een new kid on the block ontdekt: Jesse Klaver, nog een paar dagen negenentwintig, tijdens toespraken naar het voorbeeld van Barack Obama gekleed in overhemd met opgerolde mouwen en goed voor zestien zetels in de peilingen. ‘Het gaat gewoon gebeuren nu, dat gevoel heeft iedereen,’ zei oud-partijvoorzitter Marijke Vos op het GroenLinks-congres in Amersfoort. Een andere congresganger had het over de ‘goede vibe’ binnen de partij die bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen nog zes van haar tien zetels verloor.

Links moet weer cool worden, cool en sexy.

Klaver zelf sprak in de Amersfoortse Rijtuigenloods grote woorden. GroenLinks ging Nederland veranderen, het land was de harde bezuinigingskoers van Mark Rutte en het polariserende taalgebruik van Geert Wilders meer dan zat, er was behoefte aan nieuwe solidariteit en gemeenschapszin, GroenLinks kon het motorblok worden van een volgend kabinet: ‘Als wij winnen, dan geven wij macht aan nieuwe verbeelding.’ Een paar uur na het congres interviewde ik Klaver voor Met het Oog op Morgen. Hij droomde hardop van een partij die moslimmoeder en bouwvakkervader, hoogleraar en onderwijzer kon verenigen. Kosmopolitische elite én lager opgeleiden waren voortaan van harte welkom bij GroenLinks. Het ging hem ook om een moderne, positieve uitstraling, om een breuk met het zure en humorloze imago dat in Nederland aan linkse partijen kleeft. Nu kon je op feestjes beter niet zeggen dat je socialist of milieuverbeteraar was. Klaver wil daar verandering in brengen. Links moet weer cool worden, cool en sexy.

Ik volg Jesse Klaver al op de voet sinds hij in 2010 Kamerlid werd. We dronken weleens koffie bij Millers op het plein om de hoek van het Binnenhof. Klaver was toen nog een overtuigd aanhanger van de vrijzinnige koers van fractieleider Femke Halsema. Hij was voor een drastische hervorming van de arbeidsmarkt, wilde niet alleen om hoger loon en meer geld voor de zorg zeuren en had weinig op met het ouderwetse socialisme van PvdA en SP.

Sindsdien heeft hij een opmerkelijke metamorfose ondergaan. Hij haalde de Franse econoom Thomas Piketty – ook wel de nieuwe Marx genoemd – naar Den Haag, vroeg zich hardop af in welk universum de topbankiers leefden, viel de Maagdenhuisbezetters bij in hun verzet tegen het rendementsdenken en klaagde de belastingontwijking via de Panamaroute aan. De Jesse Klaver van nu laat zich net zo onverzoenlijk uit over het liberalisme en kapitalisme als Justin Trudeau in Canada, Bernie Sanders in de Verenigde Staten en Jeremy Corbyn in Engeland. In Amersfoort hief hij zelfs klassiek-socialistische leuzen aan als ‘niet bezuinigen, maar investeren’ en ‘geen loonmatiging, maar loonstijging.’ Als voorman van een partij die nu nog vooral uit hoogleraren, studenten en bakfietsmoeders en -vaders bestaat wil hij ook de harten van de bouwvakkers, metaalbewerkers en vrachtwagenchauffeurs veroveren.

Wat nog een hele klus wordt, want uit elk onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau en I&O Research blijkt dat lager en middelbaar opgeleid Nederland weinig moet hebben van GroenLinks-idealen als ‘een sterker Europa’ en ‘we hebben de verantwoordelijkheid om vluchtelingen bescherming te bieden’. Maar als Bernie Sanders erin slaagt de automobielarbeiders van Michigan voor zich te winnen, waarom zou GroenLinks dan geen poging wagen de lager opgeleiden de hand te reiken? Jesse Klaver is tenslotte een geboren optimist.

Wilt u Mark en Geert niet meer, stem dan op Jesse, zo is de strategie.

Vaag bleef met wie GroenLinks tot een nieuw kabinet wilde toetreden. In de Rijtuigenloods trok Klaver net zo hard van leer tegen de VVD als tegen Wilders. De andere progressieve partijen kwamen in zijn speech niet voor. In een interview met het AD zette de new kid on the block zich af tegen zijn rivalen op links: ‘De PvdA heeft 70 jaar aan de knoppen gezeten. De SP heeft het in 2012 geprobeerd. Nu is het onze beurt.’ Wilt u Mark en Geert niet meer, stem dan op Jesse – met die strategie wil hij electorale concurrenten als Diederik, Emile en niet te vergeten Alexander (die nu al tien jaar op het Binnenhof rondloopt en dus geen nieuw gezicht meer is) voorblijven. Pikant detail is dat die strategie mede is ontworpen door econoom en publicist Bart Snels, politiek coördinator van de GroenLinks-fractie onder Halsema, aan de kant geschoven door Jolande Sap, mede-auteur van Pechtolds boekHenk, Ingrid & Alexander en nu toegetreden tot het Team Klaver.

‘Jesse we can!’, met die juichkreet begon het tv-programma EenVandaag een verslag van het congres van GroenLinks. Nu zal die partij moeten hopen dat het Klaver-effect niet even snel uitdooft als het Bos-effect, het Roemer-effect en het Samsom-effect.

Jesse Klaver verkozen tot lijsttrekker GroenLinks

Den HaagFM 24.04.2016 De in Den Haag woonachtige GroenLinks-leider Jesse Klaver is zaterdag gekozen als lijsttrekker van zijn partij bij de aankomende Tweede Kamerverkiezingen. De volgende Tweede Kamerverkiezing vindt plaats op 15 maart 2017.

Tot begin maart konden kandidaten zich aanmelden voor het lijsttrekkerschap. Behalve Jesse Klaver meldde zich niemand. Op het partijcongres zaterdag werd de fractieleider officieel ingelijfd als lijsttrekker.

Klaver (29) volgde in mei vorig jaar Bram van Ojik op als fractieleider. Hij is de jongste fractievoorzitter ooit in de Tweede Kamer. …lees meer

Klaver wil van GroenLinks ‘motorblok van nieuw kabinet’ maken

VK 23.04.2016 Jesse Klaver wil van GroenLinks het ‘motorblok van een nieuw kabinet’ maken, en ‘het kompas voor een nieuwe koers’. GroenLinks moet een brede volkspartij worden, ‘we mogen moslimmoeder en bouwvakkervader, hoogleraar en onderwijzer nie4t uit elkaar laten spelen.’ Dat hield Klaver zijn massaal opgekomen partijgenoten voor in zijn eerste toespraak als lijsttrekker.

Terwijl Paul Rosenmöller als voorprogramma de zaal opwarmt, is door een kier in de gordijnen van een zijzaaltje te zien hoe Jesse Klaver zich voorbereidt. IJsberend, de mouwen opgestroopt, soms met een paar danspasjes, blijkbaar reagerend op de muziek die uit zijn oortjes klinkt. Klaar om zijn achterban, en via hen heel Nederland, in te pakken.

‘Het is nog een aardige kerel ook’, besluit Rosenmöller zijn aankondiging van de lijsttrekker die GroenLinks de grootste op links moet maken. Knalhard klinkt het intro van ‘Tonight gonna be a good night’ van de Black Eyed Peas door de Rijtuigloods in Amersfoort. Daar is ie, de man die eerder die dag met 97,6 procent van de stemmen tot lijsttrekker is gekozen.

Vluchtelingenvraagstuk

Ik kan er als politicus niet naar kijken zonder dat ik vader ben, zonder dat ik de kleinzoon van mijn opa ben, aldus Jesse Klaver over de vluchtelingencrisis.

GroenLinks

Sneller dan verwacht brengt Jesse Klaver zijn partij terug naar de tijden van Paul Rosenmöller: op de rand van een electorale doorbraak. New kid Klaver droomt van brede volkspartij. (+)

Bert Wagendorp over Jesse Klaver (+): ‘Hij is fris en jong, hij heeft een duidelijke boodschap, hij straalt optimisme uit en hij is brutaal en niet bang om bijvoorbeeld dwars tegen de heersende opinie over vluchtelingen in te gaan.’

Niets is aan het toeval overgelaten: Klaver heeft de vrijdag gebruikt om ter plekke te oefenen. Het podium loopt een eindje de zaal in voor meer contact. Achter hem zijn stoelen klaargezet voor een fijn clubje doorsnee GroenLinksers die het levend decor zullen vormen waartegen de nieuwe leider in zijn witte overhemd knap afsteekt.

De speech is geolied. Een intiem begin: over zijn jongste zoontje dat 6 januari werd geboren (‘ik ben een trotse vader’) , over zijn opa die 20 oktober stierf, en die hem altijd voorhield dat hij hard moest werken om iets te bereiken. Een soepele brug dan naar de actualiteit van het vluchtelingenvraagstuk. Hij memoreert de gruwelfoto’s van vorig jaar en zegt: ‘Ik kan er als politicus niet naar kijken zonder dat ik vader ben, zonder dat ik de kleinzoon van mijn opa ben.’

Als Rutte en Wilders de verkiezingen winnen, dan wint de angst het van de hoop, aldus Jesse Klaver.

Daarna opent hij frontaal de aanval op Rutte en Wilders, die hij consequent in hetzelfde mandje stopt: ‘Als Rutte en Wilders de verkiezingen winnen, dan wint de angst het van de hoop. Dan verliest Nederland.’ Daartegenover zet hij een andere beweging: ‘Er is een groeiende onderstroom die genoeg heeft van Rutte en Wilders.’

Die onderstroom – Klaver verwijst er vaker naar – moet hoop bieden voor de toekomst. ‘Een groene koers, een sociale koers, een koers waar de samenleving naar verlangt.’ Zo zegt Klaver dat, in een toespraak met veel retorische stijlfiguren.

Aan het eind weer Black Eyed Peas en een daverend applaus. Omstuwd door camera’s zoekt Klaver de rust op. Het is lang geleden dat GroenLinks een partijcongres hield dat zo vervuld was van de hoop weer mee te tellen. En het is hoogst zeldzaam dat een partij met vier Kamerzetels er zo goed in slaagt de  aandacht op zich te vestigen.

Of zoals Klaver, die zijn toespraak een cirkelvorm gaf, eindigt: ‘Niets is onmogelijk zei opa, als ik wel eens twijfelde.’

Volg en lees meer over: Politiek Nederland GroenLinks

Jesse Klaver richt pijlen op PVV en VVD

Trouw 23.04.2016 Jesse Klaver is zoals verwacht vandaag gekozen als de man die GroenLinks naar de Tweede Kamerverkiezingen volgend jaar moet leiden. In zijn toespraak op het congres van de partij vandaag in Amersfoort zei hij dat vooral de PVV en de VVD aan te willen pakken. “Liever rechts verslaan dan links de grootste.”

“Als Rutte en Wilders volgend jaar winnen, dan verliest Nederland”, zei Klaver tegen circa 1500 partijgenoten. “Dan wint een politiek die tegenstellingen aanwakkert, het van een politiek die verbinding zoekt.”

De verkiezingen voor de Tweede Kamer staan gepland voor maart volgend jaar. Bij GroenLinks was Klaver de enige kandidaat voor het lijsttrekkerschap.

Klaver, die volgende week dertig wordt, leidt de partij sinds een jaar. Hij nam het roer toen over van Bram van Ojik die op het congres afscheid nam. Sindsdien stijgt de partij in de peilingen. Klaver wil van GroenLinks een brede volkspartij maken.

Verwant nieuws

Klaver richt zich op Rutte en Wilders. 

NU 23.04.2016 Bij de komende verkiezingen voor de Tweede Kamer richt GroenLinks-voorman Jesse Klaver zijn pijlen op twee partijen: de VVD van premier Mark Rutte en de PVV van Geert Wilders.

”Liever rechts verslaan dan op links de grootste”, zei hij zaterdag op het congres van zijn partij.

”Als Rutte en Wilders volgend jaar winnen, dan verliest Nederland”, zei Klaver tegen circa 1.500 partijgenoten in Amersfoort. ”Dan wint een politiek die tegenstellingen aanwakkert, het van een politiek die verbinding zoekt.”

Klaver werd zaterdag officieel gekozen als lijsttrekker van GroenLinks. De verkiezing was een formaliteit. Klaver was de enige kandidaat.

De verkiezingen voor de Tweede Kamer staan gepland voor maart volgend jaar. De 29-jarige Klaver leidt de partij sinds een jaar. Hij nam het roer toen over van Bram van Ojik die op het congres afscheid nam. Sindsdien stijgt de partij in de peilingen. Klaver wil van GroenLinks een brede volkspartij maken.

Lees meer over: Jesse Klaver GroenLinks

Gerelateerde artikelen;

Klaver richt zich op Rutte

Telegraaf 23.04.2016  Bij de komende verkiezingen voor de Tweede Kamer richt GroenLinks-voorman Jesse Klaver zijn pijlen op twee partijen: de VVD van premier Mark Rutte en de PVV van Geert Wilders. ,,Liever rechts verslaan dan op links de grootste”, zei hij zaterdag op het congres van zijn partij.

,,Als Rutte en Wilders volgend jaar winnen, dan verliest Nederland”, zei Klaver tegen circa 1500 partijgenoten in Amersfoort. ,,Dan wint een politiek die tegenstellingen aanwakkert, het van een politiek die verbinding zoekt.” De verkiezingen voor de Tweede Kamer staan gepland voor maart volgend jaar.

Hij wil die strijd winnen door onder meer van GroenLinks een brede volkspartij te maken. Klaver wil zich inzetten om tegenstellingen te overwinnen. ,,We mogen de moslimmoeder en de bouwvakkervader, de hoogleraar en de onderwijzer, niet uit elkaar laten spelen.” Hij zei weer hoop te willen bieden aan teleurgestelde progressieve kiezers.

30 jaar

Klaver – die volgende week 30 wordt – leidt de partij sinds een jaar. Hij nam het roer toen over van Bram van Ojik die op het congres afscheid nam. Sindsdien stijgt de partij, die nu met vier mensen in de Kamer zit, in de peilingen. Op het congres werd Klaver gekozen tot lijsttrekker. Hij zei klaar te zijn voor regeringsdeelname.

Zijn optimistische boodschap lijkt het goed te doen in de partij. Onder de partijleden was bijna geen wanklank te horen. ,,Iedereen is blij dat de partij in de lift zit”, oordeelde Patricia Brunklaus, fractievoorzitter van de partij in de Provinciale Staten in Noord-Brabant.

Klaver richt zich op Rutte

Telegraaf 23.04.2016  In zijn eerste speech als lijsttrekker van GroenLinks heeft Jesse Klaver zich vijand verklaard van „de rechtse ramkoers van VVD en PVV”.

„Het is niet moeilijk om je voor te stellen dat als Wilders verdeeldheid blijft zaaien, we als samenleving achteruit gaan”, zo sprak hij op het drukbezochte GroenLinks-congres in Amersfoort. Daar werd hij officieel op het zadel gehesen als lijsttrekker. „Als Rutte en Wilders volgend jaar winnen, dan verliest Nederland.”

Klaver vindt dat de beide rechtse leiders de kiezer ’valse beloften’ hebben voorgehouden en voor tweedeling in de samenleving hebben gezorgd. „En we zijn het beu. Meer dan beu”, sprak hij de zaal toe.

Opvallend genoeg deinsde de jonge Klaver niet terug voor taalgebruik dat de afgelopen jaren vooral door rechtse leiders werd gebezigd. Zo repte hij van een ’stille meerderheid’ die genoeg zou hebben van de politieke koers van Rutte en Wilders. En meerdere keren benadrukte hij ’trots’ te zijn op zijn achterban.

Het GroenLinks-congres beloonde zijn toespraak met een staande ovatie.

Jesse Klaver: Nu is GroenLinks aan de beurt

AD 23.04.2016 Aan zelfvertrouwen geen gebrek, bij de jongste lijsttrekker uit de Tweede Kamer. De 29-jarige Jesse Klaver wil van GroenLinks een brede volkspartij maken, zo kondigt hij vandaag aan op het congres in Amersfoort. ,,Ik laat mij door niemand zeggen dat dit niet kan.”

Ik laat mij door niemand vertellen dat dit niet kan. Dit is míjn ideaal. Daar ga ik voor, aldus Jesse Klaver.

,,Ach ja, de grote Jesse”, sneert een D66-Kamerlid, als hij ziet dat Klaver voor de krant op de foto wordt gezet in het Tweede Kamergebouw. Met 16 zetels in de peilingen oogst de 29-jarige Klaver niet meer alleen sympathie op het Binnenhof. Maar dat doet niets af aan zijn zelfvertrouwen. Klaver staat te trappelen om de verkiezingsstrijd in te gaan met een ideaal: Nederland met een grote en brede volkspartij veranderen.

Paul Rosenmöller heeft het geprobeerd, Femke Halsema ook. Waarom zou het u wel lukken?
,,Er is heel vaak tegen mij gezegd, mijn hele leven ongeveer, ‘dat gaat je niet lukken’ of ‘dit kan niet’. Toen ik op het vmbo zei dat ik wilde studeren, toen ik fractievoorzitter wilde worden. Ik laat mij door niemand vertellen dat dit niet kan. Dit is míjn ideaal. Daar ga ik voor. Het gaat mij niet om hoeveel zetels we halen, maar of we mensen kunnen verenigen.”

De lonen moeten nu juist omhoog. En het is tijd dat de overheid investeert in duurzaamheid, aldus Jesse Klaver.

Sinds 1998 heeft uw partij niet meer dan 11 zetels gehaald.
,,Ja.” Stilte. ,,Maar wat zegt dat? In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. In ons geval is dat heel fijn. Onze ambitie is om een grote volkspartij te zijn.”

Waarom?
,,Ik zie een tweedeling in de samenleving. Arm en rijk. Laagopgeleid en hoogopgeleid. We zijn te veel bezig elkaar te bestrijden. Een moslimmoeder in Rotterdam wordt nu tegenover de bouwvakker uit Venlo geplaatst. Terwijl ze dezelfde zorgen en wensen hebben. Een betere toekomst voor hun kinderen, een baan, een goede opleiding voor hun kinderen. Die mensen moet je juist met elkaar verbinden. De hoogleraar klassieke talen aan de UvA met de docent van mijn oude basisschool. Die moeten samen strijden tegen de onrechtvaardigheid van deze tijd.”

Wat is onrechtvaardig?
,,Belastingontduiking en ongelijke kansen in het onderwijs. Ik ben een stapelaar, ik ben van het vmbo gaan studeren. Dat wordt steeds moeilijker. Kinderen worden al vroeg geselecteerd: het is óf vmbo óf havo. Je moet het onderwijs durven hervormen, zodat de kansen eerlijker worden. De hyperrijken hebben het intussen goed voor elkaar, door de belastingen via de Panama-constructie te ontwijken, terwijl werknemers sinds 1982 met loonmatiging te maken hebben. De lonen moeten nu juist omhoog. En het is tijd dat de overheid investeert in duurzaamheid.”

De PvdA heeft 70 jaar aan de knoppen gezeten. De SP heeft het in 2012 geprobeerd. Nu is het onze beurt, aldus Jesse Klaver.

Dat kost geld.
Zuchtend: ,,Dat is altijd het eerste wat je hoort: hoe betaal je dat? Investeren is iets anders dan geld uitgeven. Als je als gezin op vakantie gaat, dan geef je geld uit. Maar als je geld steekt in een zonneboiler, dan investeer je. Want dat betaalt zich terug.”

Maar je moet wél eerst in de buidel tasten. Waar haalt u dat geld vandaan?
,,Bedrijven moeten hogere lonen betalen. De winsten gaan nu naar de aandeelhouders of worden weggesluisd naar Panama, daar is geld. Het vraagt gewoon om een andere insteek. Voor investeringen leen je geld of je gebruikt geld dat over is.”

U wilt de staatsschuld laten oplopen?
,,Als dat nodig is. In de toekomst levert het geld op. Maar de ramingen laten zien dat er de komende kabinetsperiode investeringsruimte is.”

De PvdA staat op fors verlies in de peilingen, SP doet het ook niet geweldig. Ziet u GroenLinks als antwoord op het falen van links?
,,Dat zou kunnen. GroenLinks kan voor het eerst in de geschiedenis een leidende rol op links spelen. De PvdA heeft 70 jaar aan de knoppen gezeten. De SP heeft het in 2012 geprobeerd. Nu is het onze beurt.”

Lees de rest van het interview in onze digitale krant.

Lees ook

Jesse Klaver officieel gekozen als lijsttrekker GroenLinks

NU 23.04.2016 Jesse Klaver is zaterdag op het congres van GroenLinks officieel gekozen als lijsttrekker van de partij. De verkiezing was een formaliteit. Klaver was de enige kandidaat.

Klaver heeft zaterdagmiddag een speech gegeven. Hij maakte in februari bekend dat hij lijsttrekker wilt worden. “Ik kijk er naar uit om als aanvoerder van de lijst, samen met jullie, de verkiezingscampagne in te gaan”, zei Klaver.

De Tweede Kamerverkiezingen vinden plaats op 15 maart 2017.

Lees meer over: Jesse Klaver GroenLinks

Gerelateerde artikelen;

Klaver lijsttrekker bij GroenLinks

Klaver wil ‘veilige en legale route’ voor vluchtelingen

GroenLinks-leider Klaver wil lijsttrekker volgende Kamerverkiezingen worden

GroenL

GL

Jesse Klaver uit Den Haag enige kandidaat als lijsttrekker GroenLinks bij Tweede Kamerverkiezingen

RTVWEST 11.03.2016 Fractievoorzitter Jesse Klaver van GroenLinks is de enige kandidaat voor het lijsttrekkerschap van de partij bij de Tweede Kamerverkiezingen. Dat heeft GroenLinks vrijdagochtend bekendgemaakt.

Daarmee is de eerste naam op de kieslijst van GroenLinks bekend. De overige kandidaten op de lijst voor de verkiezingen van de Tweede Kamer worden in het najaar gekozen.

LEES OOK: Jesse Klaver (GroenLinks) beste politicus volgens jongeren

De Tweede Kamerverkiezingen zijn op 15 maart 2017.

Meer over dit onderwerp: Jesse Klaver GroenLinksTweede Kamerverkiezingen

Jesse Klaver wordt lijsttrekker van GroenLinks

Trouw 11.03.2016 GroenLinks-fractieleider Jesse Klaver wordt de nieuwe lijsttrekker van zijn partij. Hij is de enige kandidaat en het partijbestuur heeft hem voorgedragen.

Het is de bedoeling dat Klaver tot lijsttrekker wordt gekozen tijdens een partijcongres op 23 april. Klaver (29) volgde in mei vorig jaar Bram van Ojik op als fractievoorzitter die plaats wilde maken voor ‘een nieuwe generatie’. Klaver kwam in 2010 in de Tweede Kamer.

De kandidatencommissie van GroenLinks heeft hem officieel voorgedragen als lijsttrekker, maakte de partij vrijdag bekend. Leden van GroenLinks konden zich tot vrijdag kandidaat stellen, maar deden dat niet.

Toen van Oijk vertrok en Klaver zijn plaats innam beloofde hij ‘Nederland te veranderen’. Die noodzaak wordt volgens de politicus alleen maar groter. Van de dingen die moeten veranderen noemt hij het vluchtelingenvraagstuk het meest urgent.

Vluchtelingen
Jesse Klaver sprak zich onlangs in Trouw uit over de vluchtelingencrisis.
Niemand vlucht omdat er hier een borstvergroting te krijgen is, zei hij. “De mensen die over een spoorlijn lopen in de Balkan, die hebben niet in een folder van D-reizen gekeken en bij een plaatje van Nederland uitgeroepen: daar wil ik naartoe. Die zijn verdreven.”

De politicus vindt dat medemenselijkheid weer de boventoon moet voeren in het debat. “Ik zou ook mijn biezen pakken. Ik zou ook, als ik echt geen uitweg meer zag, met mijn vrouw en kinderen in een boot stappen.”

Verwant nieuws;

Klaver lijsttrekker bij GroenLinks

NU 11.03.2016 GroenLinks-leider Jesse Klaver is al zeker van het lijsttrekkerschap van zijn partij. Er hebben zich geen andere kandidaten gemeld. Dat maakt het partijbureau vrijdag bekend.

Op 23 april 2016 wordt Klaver op het congres formeel als lijsttrekker van zijn partij gekozen.

Het partijbestuur laat weten blij te zijn met het lijsttrekkerschap van Klaver.

Lees meer over: Jesse Klaver GroenLinks

Gerelateerde artikelen;

GroenLinks-leider Klaver wil lijsttrekker volgende Kamerverkiezingen worden 

Jesse Klaver lijsttrekker GL

Telegraaf 11.03.2016 De fractievoorzitter van GroenLinks in de Tweede Kamer, Jesse Klaver, is op weg naar het lijsttrekkerschap van de partij voor de komende verkiezingen. Hij is de enige kandidaat.

De kandidatencommissie van GroenLinks heeft hem officieel voorgedragen als lijsttrekker, maakte de partij vrijdag bekend. Leden van GroenLinks konden zich tot vrijdag kandidaat stellen. Het is de bedoeling dat Klaver tot lijsttrekker wordt gekozen tijdens een partijcongres op 23 april.

Klaver (29) volgde in mei vorig jaar Bram van Ojik op als fractievoorzitter. Hij kwam in 2010 in de Tweede Kamer.

Haagse politicus Jesse Klaver wordt lijsttrekker GroenLinks

Den HaagFM 11.03.2016 De in Den Haag woonachtige GroenLinks-leider Jesse Klaver is al zeker van het lijsttrekkerschap van zijn partij bij de aankomende Tweede Kamerverkiezingen. Dat maakte het partijbureau vrijdagochtend bekend.

Tot vrijdag konden kandidaten zich aanmelden voor het lijsttrekkerschap. Behalve Jesse Klaver meldde zich niemand. Op het partijcongres van 23 april wordt de Groenlinks-fractieleider officieel ingelijfd als lijsttrekker.

Klaver (29) volgde in mei vorig jaar Bram van Ojik op als fractieleider. Hij is de jongste fractievoorzitter ooit in de Tweede Kamer. …lees meer

GroenLinks-leider Klaver wil lijsttrekker volgende Kamerverkiezingen worden

NU 04.02.2016 GroenLinks-leider Jesse Klaver wil voor de komende Tweede Kamerverkiezingen de lijsttrekker van zijn partij worden.

“Ik kijk er naar uit om als aanvoerder van de lijst, samen met jullie, de verkiezingscampagne in te gaan”, schrijft Klaver op zijn Facebookpagina.

Uitdagers kunnen zich tot 10 maart bij de kandidatencommissie van de partij melden. Vanuit de Kamer hebben zich vooralsnog geen tegenkandidaten gemeld, meldt de woordvoerder van de Kamerfractie. 23 april wordt op het partijcongres van GroenLinks de lijsttrekker gekozen.

De verkiezing lijkt een formaliteit te worden. Vorig jaar volgde Klaver zijn voorganger Bram van Ojik op als partijleider. Daarna zag hij GroenLinks gestaag groeien in de peilingen.

De Tweede Kamerverkiezingen vinden plaats op 15 maart 2017.

Lees meer over: GroenLinks Jesse Klaver

Gerelateerde artikelen;

Vrije tijd ‘heilig’ voor GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver 

Van Ojik neemt afscheid van Tweede Kamer  

‘Klaver bezorgt GroenLinks drie extra zetels’ 

Klaver volgt Van Ojik op als partijleider van GroenLinks 

‘Klaver officieel kandidaat’

Telegraaf 04.02.2016  Jesse Klaver heeft zich kandidaat gesteld als lijsttrekker van GroenLinks voor de volgende verkiezingen voor de Tweede Kamer. Dat meldt Klaver op Facebook.

„Vrienden”, zo begint Klaver zijn bericht. „Negen jaar geleden zijn we begonnen aan een groot avontuur: de status quo doorbreken. Ik heb me zojuist gemeld als lijsttrekker.” Klaver spreekt van ’grote uitdagingen’. Hij noemt de vluchtelingencrisis, het klimaatakkoord van Parijs en zijn stokpaardje ’economisme’, de economisch geïnspireerde ideologie die volgens Klaver de wereld beheerst.

De ambitie om lijsttrekker te worden komt niet als een verrassing. Klaver volgde vorig jaar Bram van Ojik op als partijleider. „Ik kijk er naar uit om als aanvoerder van de lijst, samen met jullie, de verkiezingscampagne in te gaan. We gaan Nederland veranderen en we zijn net begonnen”, aldus Klaver.

Tegenkandidaten hebben tot 10 maart 2016 de tijd om zich te melden.

Jesse Klaver

op donderdag

Vrienden!

Ik heb me zojuist bij de kandidatencommissie van GroenLinks gemeld als lijsttrekker voor de volgende verkiezingen.

Negen maanden geleden begonnen we samen aan een groot avontuur: we gaan de status quo doorbreken. De uitdagingen zijn groot. Het economisme beheerst onze samenleving. Miljoenen mensen zijn op de vlucht voor oorlog en geweld. We hebben geen tijd te verliezen met het uitvoeren van het Klimaatakkoord van Parijs. De uitdagingen zijn groot, maar verandering…

Meer weergeven

GroenLinks wil Nederland veranderen.

GroenLinks wil Nederland veranderen. In onze bijdrage aan de zendtijd voor politieke partijen zie je waarom. Doe je mee? http://groenlinks.nl…

YOUTUBE.COM

‘Nu Tofik Dibi uit de kast komt, kunnen andere moslims denken: het is toch niet zo erg’

Trouw 23.10.2015 De eerste bekende Nederlandse moslimhomo is uit de kast. Met de publicatie van zijn boek ‘Djinn’ maakte Tofik Dibi vandaag bekend dat hij op mannen valt – en dat hem dat niet minder moslim maakt.

Dit is ontzettend fijn. En het gaat voor een aardverschuiving zorgen, aldus Dino Suhonic.

Voor Dino Suhonic (31), die zelf moslim en homo is, en sinds een paar jaar strijdt voor de acceptatie van homoseksualiteit onder zijn geloofsgenoten, is het reden om opgetogen te zijn. “Dit is ontzettend fijn. En het gaat voor een aardverschuiving zorgen.”

Dat is ook nodig. Onder moslims is – vergeleken met andere bevolkingsgroepen – de acceptatie van homoseksualiteit het laagst. Driekwart vindt het een probleem als hun kind een homoseksuele relatie zou hebben. Dat bleek vorig jaar uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Uit het werk voor zijn stichting Maruf kent Suhonic de verhalen erbij. “Ik ken een jongen die aan radiatoren vastgebonden werd om het hellevuur te ervaren. Afschuwelijk.”

lees: Nieuws over djinn dibi tofik

Verwant nieuws;

Sekswerker Lyle Muns, de nieuwe Jesse Klaver

Trouw 22.10.2015 Hij was bestuurslid van het Vlaamse Jong Groen en voorzitter van een scholierenkoepel, maar is voor velen vooral prostitué. Sinds twee weken is hij voorzitter van Dwars, de jongerentak van GroenLinks. ‘Ik draag al jaren dezelfde waarden uit.’

Ik hou heel erg van seks. Ik kan daar op een bepaalde manier mee omgaan waardoor ik dat kan verkopen zonder me er slecht bij te voelen.

GroenLinks is niet alleen voor groen of tegen rechts. Het is ook een partij voor ‘vrijzinnige politiek’. Dat nemen ze daar best letterlijk. Twee weken geleden kozen de leden van Dwars, de jongerenorganisatie van GroenLinks, uit drie kandidaten de 21-jarige Lyle Muns tot hun nieuwe voorzitter. Het bijzondere aan Muns is dat hij, behalve student en politicus-in-spe, sekswerker van beroep is.

Hij is opgelucht. “Het was geen gelopen race. Geen kat in ’t bakkie. Sommige mensen hadden bedenkingen. Ik ben het afgelopen jaar geregeld in de media geweest, want ik was woordvoerder van Proud, een vereniging van sekswerkers. Ik ben de afgelopen drie jaar geregeld geïnterviewd: over seks. Ik zat bij Paul de Leeuw en bij Eva Jinek op de bank te praten over seks. De sceptici vroegen zich af of het nu bij Dwars ook alleen nog maar over seks zou gaan. Of ik ook het andere verhaal kan vertellen, over ecologie, over solidariteit. Dat heb ik beloofd. Ik wil niet de rest van mijn leven alleen maar over sekswerk praten. Ik heb ook een uitgesproken mening over de stad, het milieu, burgerschap, solidariteit en de vluchtelingencrisis.”

Verwant nieuws;

Jesse Klaver: ‘Houd lamzakken een droom voor’

Trouw 19.09.2015 Jesse Klaver (28), fractievoorzitter van GroenLinks, verafschuwt de tendens om alle maatschappelijke problemen te reduceren tot een financiële rekensom. Hij spreekt liever in idealen.

Als puber wilde ik miljonair worden, ik had altijd handeltjes, schreef businessplannen. Zo bedacht ik een backup-systeem rond de millenniumwisseling.

Les 1: Tussen jou en je dromen staat de angst om te falen
“Op het vmbo was er nog weinig van mijn intellectuele capaciteiten te merken. Wil je er na zo’n langzame start nog uitspringen, moet je keihard werken. Ik twijfelde of ik het hbo aan zou kunnen, maar mijn moeder zei: ‘Wat is het ergste dat er kan gebeuren? Probeer het gewoon.’

Het is een van mijn kritiekpunten op het huidige onderwijssysteem: kinderen worden zo jong in hokjes geplaatst. Sommige kinderen zijn laatbloeiers. Ik had het geluk dat ik via een speciale regeling, een getuigschrift, op het hbo terechtkon, met mijn vmbo-diploma van de vrije school. Daar kwam ik erachter dat ik wel degelijk goed kon leren en grote lappen tekst snel kon verstouwen.

 

GroenLinks, blijf af van wat echt gelukkig maakt

Trouw 30.06.2015 Ogenschijnlijk is Jesse Klaver als politiek leider een succes; indien we de opiniepeilingen van Maurice de Hond althans mogen geloven. In Peil.nl schoot GroenLinks omhoog direct nadat bekend werd dat Klaver de nieuwe (fractie)leider is. Het is tekenend voor de hypes die de Nederlandse politiek zo vaak beheersen, stelt Patrick van Schie van de Teldersstichting, de denktank van de VVD. Hij vraagt zich af: zouden die kiezers die zich nu ineens tot GroenLinks aangetrokken voelen weten waar Klaver voor staat?

Wat er bij Klaver vanaf druipt: zijn ambitie loopt ver vooruit op zijn gedachten, aldus Patrick van Schie, directeur Teldersstichting.

Klaver zelf zou in een toespraak op 24 juni jongstleden bekend maken wat hij wil. Waarschijnlijk had hij niet eens door dat hij die avond de toehoorders een dusdanig diep inkijkje in zijn drijfveren heeft gegeven dat hij nogal naakt kwam te staan. Want, vertelde hij met trots, door het lezen van het boek ‘Ill fares the land’ van historicus Tony Judt in de zomer van 2010 begon hij na te denken over ‘waar je voor staat, waar je voor gaat en waar je naartoe wil’. Aan zo’n onderzoek naar zijn ‘diepste drijfveren’ begon Klaver dus nádat hij Kamerlid was geworden. Dat maakt helder wat er bij Klaver inderdaad vanaf druipt: zijn ambitie loopt ver vooruit op zijn gedachten. De Nederlandse politiek zou pas echt rijker worden als meer politici dit proces eens zouden omdraaien.

Verwant nieuws;

Broekers en Klaver: twee stemmen, één lied

Trouw 28.06.2015  Wat hebben de herverkiezing van Ankie Broekers-Knol tot voorzitter van de Eerste Kamer en de strafrede van Jesse Klaver tegen de dominantie van het economisch denken met elkaar gemeen? Misschien wel meer dan je op het eerste gezicht zou denken.

Het getuigt van durf, die in de Nederlandse politiek zeldzaam is geworden, dat Broekers met haar uitspraken dwars tegen de stroom in gaat

Broekers werd deze week met zeventig stemmen van de zeventig aanwezige senatoren herkozen. De reflex van de media bleef niet uit: Koreaanse toestanden in Eerste Kamer. Onzin natuurlijk, want dit was een vrije verkiezing. Broekers was de enige kandidaat, dat is zo; maar was er een tegenkandidaat opgestaan, dan had ze met 69 stemmen tegen één gewonnen, ondanks het feit dat de VVD met de premier en de voorzitter van de Tweede Kamer al zo sterk het gezicht van de instituties van onze parlementaire democratie bepaalt.

Verwant nieuws;

Speech Jesse Klaver: “politiek is boekhouden voor gevorderden geworden”

GL 24 juni 2015 – Jesse Klaver wil Nederland veranderen. Vanavond kondigde hij voor het eerst sinds zijn aantreden als fractievoorzitter van GroenLinks aan hoe hij dat wil doen: door het tegengaan van de economisering van de samenleving. En het stellen van de juiste vragen.
Wil je de hele speech bekijken? Dit kan op de Facebookpagina van Jesse Klaver   –   Lees verder

Opinie: Jesse Klaver: politiek is boekhouden voor gevorderden

NRC 23.06.2015 Jesse Klaver wil Nederland veranderen. Vanavond kondigde hij voor het eerst sinds zijn aantreden als fractievoorzitter van GroenLinks aan hoe hij dat wil doen: door het tegengaan van de economisering van de samenleving. En het stellen van de juiste vragen.

“Er is iets verschrikkelijk mis met de manier waarop we vandaag de dag leven. Dertig jaar lang hebben we een deugd gemaakt van het nastreven van materieel eigenbelang. We vragen ons bij een nieuwe wet niet meer af: is het eerlijk, is het goed, brengt het een betere samenleving dichterbij? We kijken alleen nog maar naar wat dingen kosten, niet naar wat ze waard zijn.” LEES VERDER

Klaver neemt het op tegen iedereen in de politiek

Trouw 23.06.2015 Het was al bekend, maar vanavond zei Jesse Klaver het nog maar eens, ten overvloede. Tussen het kabinet en GroenLinks wordt het niks. Althans, niet op belastinggebied.

Als de Kamer morgen debatteert over de hoofdlijnen van het nieuwe stelsel, zal hij opnieuw vol verve zeggen dat hij pleit voor groene belastingen.”Dat doet GroenLinks al sinds het is opgericht”, zei Klaver, de nieuwe leider van die partij, tegen zijn gehoor in De Balie in Amsterdam.

Het antwoord van het kabinet kent hij ook al: nee. Hij kent zelfs de argumenten. Rutte zal zeggen: “Maatregelen die ons concurrentievoordeel beschadigen, die bedrijven wegjagen, staan haaks op onze groeiambitie. Bovendien: bedrijven vervuilen dan nog steeds, alleen in het buitenland.”

Verwant nieuws;

Misschien wordt het tijd om over te stappen naar GroenLinks

VK 31.05.2015 Gaat Jesse Feras Klaver als kersverse partijleider eindelijk voor nieuw elan op Links zorgen, nu de PvdA na haar inhoudelijke zelfmarginalisatie als gevolg van deelname aan een door rechts gedomineerde regering electoraal is geïmplodeerd, en SP-leider Roemer er niet in slaagt zijn gemoedelijke Brabantse dorpsonderwijzersimago van zich af te schudden?

Klavers voorganger Van Ojik zag meteen twintig zetels in het verschiet liggen. Zijn initialen J.F.K. heeft hij reeds mee.

De door de Volkskrant op 15 mei geraadpleegde hoogbejaarde Telegraaf-columniste Nausicaa Marbe reageerde in elk geval dolenthousiast: ‘Jongetje ga jij eerst maar eens een toontje lager zingen. Hij is degene die de neo-marxistische goeroe Piketty naar Nederland haalde.’ Soms verdenk ik de redactie er wel eens van om een val voor weggelopen medewerkers te zetten. Maar je moet sommige mensen tegen hun eigen geborneerdheid in bescherming nemen.

De oud-marxist Meindert Fennema daarentegen zag op 27 mei in ThePostOnline in Klaver al de nieuwe Obama. Het viel nog mee dat hij hem niet al meteen tot de nieuwe Messias uitriep, want daarvoor heeft Jesse niet alleen zijn voornaam, maar óók zijn initialen mee, die zich in sommige talen immers tevens als Jesus Kristos laten uitschrijven. De laatste was volgens bijbelse overlevering bovendien nagenoeg even oud, toen hij echt begon van zich te doen spreken.

Maar hoe geloofwaardig is dat laatste uit zijn mond, als zijn partij die tegelijk bij elke concrete maatregel die die Dikke Ik disciplineren moet, dwarsligt, bijvoorbeeld bij drastische beperkingen van de bonuscultuur? Wat de beroemde zelfregulering, die altijd door de VVD wordt voorgestaan, oplevert, weten we intussen. Vooral zelfverrijking – die constatering werd ook recent door de Nederlandse samenstellers van de lijst van thans meest in aanzien staande economen gedaan, waaruit door Peter De Waard op 29 mei uitvoerig is geciteerd.

Wordt GroenLinks met Klaver groot?

Trouw 24.05.2015 Jesse Klaver, de nieuwe fractievoorzitter van GroenLinks, staat met zijn bijnaam ‘snotneus’ in een traditie. Toen de PPR, een van de voorlopers van de partij, na de val van het kabinet-Den Uyl in 1977 besloot niet meer met de christen-democraten te regeren, was de reactie van CDA-aanvoerder Van Agt: “We zwaaien het ventje vriendelijk uit”. Het kabinet-Den Uyl heeft, afgezet tegen zijn grote pretenties, niet veel voor elkaar gekregen.

Sindsdien is het bij buiten spelen gebleven, niet alleen voor de PPR, ook voor het amalgaam dat de fusie met de doctrinaire socialisten van CPN en PSP en de evangelische bevlogenen van de EVP opleverde. 25 jaar GroenLinks staat voor 25 jaar oppositie. Gaat Klaver de lijn doorbreken, die de PPR destijds inzette?

Verwant nieuws;

Niet alles heeft een prijs

Trouw 23.05.2015 Sinds zijn aantreden vorige week als leider van GroenLinks bindt Jesse Klaver de strijd aan met het ‘economisme’. Tot nu toe bleef het maatschappelijk verzet tegen dit denken in opbrengsten en cijfers een onderstroom. Heeft Klaver wel het juiste moment te pakken?

Wat ecologisch verstandig is, moet de grondslag van economisch handelen worden, aldus Wim Kok in 1989.

Er zijn van die termen waarvan je denkt: wat het precies is weet ik niet, maar ik kan me er wel wat bij voorstellen. ‘Economisme’ is zo’n woord. Toen Kamerlid Jesse Klaver vorige week fractieleider werd van GroenLinks, kondigde hij aan te gaan vechten tegen economisme. Dat woord heeft hij niet van zichzelf, en er zijn al hele discussies over gevoerd.

Opinie: Jesse Klaver als nieuwe Linkse Messias

NRC 20.05.2015  Links is steeds op zoek naar een nieuwe Messias. Die troon is een rodeozadel, de berijder is gedoemd tot omkukelen, waarschuwt schrijver en columnist Christiaan Weijts.

In de koersen van Maurice de Hond steeg zijn partij meteen drie zetels. Hij zou ‘links weer op de kaart’ kunnen zetten. Columns en commentaren waren ongebruikelijk bewonderend. Sommigen bejubelden zelfs zijn omineuze initialen: Jesse Feras Klaver.

Nog geen week na zijn aantreden lijkt hij de gedoodverfde Linkse Messias te zijn. Dat is niet slecht, voor een marginale partij (vier Kamerzetels), en voor een speech vol knip- en plakquotes, plus een afgekeken trucje uit Borgen (‘Mij is afgeraden dit te zeggen’). Het geeft aan hoe diep de hunkering is naar een verlosser op links. Een Messias rijst op uit het verlangen er een te hebben. Ergens in dat vacuüm staat een lege troon, en er lijkt niet zo heel veel voor nodig om die te bestijgen, om de archetypische rol te vertolken.

Het lastige van die troon is alleen dat hij een rodeozadel blijkt zodra iemand erop is gehesen. Bij Job Cohen was dat het pijnlijkste te zien. Maar ook het wonder Wouter Bos viel om, en Diederik Samsom ligt in feite ook al op de grond. Zelfs Emile Roemer heeft eventjes dat verlossersaureooltje gehad. Linkse Messiassen blijken gedoemd tot omkukelen.

Waarom lukt het de rechtse en liberale beloftes toch zoveel beter om in het zadel te blijven? Geert Wilders, Mark Rutte en Alexander Pechtold blijven onveranderd populair.

Lees meer;

VANDAAG Klaver als nieuwe Linkse Messias

2014 Held ›  

18 MRT Een premier die zelf het vuilnis buiten zet

1993 “Haal de mensen weer uit hun stoelen’; Klein-links verzandt in een folkloristisch debat over wie met wie samenmoet en wie wie uitsluit

2003 Front tegen Berlusconi

 • Klaver 3

  Klaver 1

Klaver 2

De grote woorden van de kleine Klaver gaan erin als koek

Trouw 19.05.2015 Dirk-Jan van Stralen, een jonge ondernemer uit Wijk bij Duurstede, heeft bij de laatste verkiezingen op D66 gestemd. Helemaal zijn partij. Maar toen hij vorige week las dat Jesse Klaver, de nieuwe voorman van GroenLinks, ‘de grootste nachtmerrie van Alexander Pechtold’ wordt genoemd, wilde hij dat wel eens zien.

 •  Twee jaar geleden oordeelde een onderzoekscommissie van GroenLinks dat de leden voortaan altijd betrokken moeten worden bij een machtswissel !!!

   

Van Stralen toog naar Utrecht, waar Klaver gisteren zijn eerste gesprek met de partijleden voerde. Als fractievoorzitter dan. Als Kamerlid heeft hij al menig debatavond achter de rug, vaak met het nodige chagrijn. In zijn zesjarige loopbaan was het gesprek met de leden niet altijd even leuk.

Ze waren het niet eens met GroenLinks-steun voor een militaire missie, ze hadden kritiek op de leiding, ze dachten intens anders over de te voeren politieke lijn.

Meer over;

Van Ojik neemt afscheid: het was een groot voorrecht

Trouw 19.05.2015 Bram van Ojik van GroenLinks heeft vanmiddag afscheid genomen van de Tweede Kamer. Hij heeft het leiderschap van GroenLinks overgedragen aan Jesse Klaver. ‘Het vertrouwen is hersteld, de partij gaat een nieuwe fase in, daar hoort naar mijn mening nieuw leiderschap bij’, benadrukte Van Ojik nog eens in zijn afscheidswoord.

Hij vond het een ‘groot voorrecht’ om opnieuw volksvertegenwoordiger te zijn, meldde hij. Hij was dat begin jaren negentig ook al eens, maar toen werd er minder gejakkerd in de Haagse arena dan nu, bleek uit zijn woorden. ‘Ook toen al moesten politici overal verstand van hebben, maar je mocht er tenminste nog even over nadenken. Dat is voorgoed voorbij. Ik heb grote bewondering gekregen voor al die collega’s die nog geen vijf minuten na het verschijnen van de nieuwste CPB-cijfers de meest doorwrochte analyses ten beste geven’, grapte hij.

Meer over;

Van Ojik neemt afscheid van Tweede Kamer

NU 19.05.2015 Bram van Ojik van GroenLinks heeft dinsdagmiddag afscheid genomen van de Tweede Kamer. Hij heeft het leiderschap van GroenLinks overgedragen aan Jesse Klaver.

”Het vertrouwen is hersteld, de partij gaat een nieuwe fase in, daar hoort naar mijn mening nieuw leiderschap bij”, benadrukte Van Ojik nog eens in zijn afscheidswoord.

Hij vond het een ”groot voorrecht” om volksvertegenwoordiger te zijn, meldde hij. Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg prees van Ojik als ”aimabel, rustig, evenwichtig, vriendelijk en bedachtzaam” en als iemand die scherp kon debatteren.

Politiek dier

Van Miltenburg noemde De Rouwe ”een politiek dier in hart en nieren. Je weet in debatten feilloos de kern van de zaak te benoemen, hebt een neusje voor timing en veel gevoel voor waar kansen liggen. Daarnaast word je, door zowel collega’s als Kamermedewerkers, geroemd om je prettige manier van samenwerken.”

Ze memoreerde successen die De Rouwe behaalde op het terrein van infrastructuur en mobiliteit en ook als mede-initiatiefnemer van de parlementaire enquête naar de Fyra. De Kamervoorzitter prees De Rouwe eveneens om de dappere manier waarop hij in 2011 omging met het verlies van zijn zoon Jesse.

Lees meer over: Bram van Ojik GroenLinks

Gerelateerde artikelen;

Van Ojik neemt afscheid

Telegraaf 19.05.2015  Bram van Ojik van GroenLinks heeft dinsdagmiddag afscheid genomen van de Tweede Kamer. Hij heeft het leiderschap van GroenLinks overgedragen aan Jesse Klaver. „Het vertrouwen is hersteld, de partij gaat een nieuwe fase in, daar hoort naar mijn mening nieuw leiderschap bij”, benadrukte Van Ojik nog eens in zijn afscheidswoord.

Hij vond het een ,,groot voorrecht” om opnieuw volksvertegenwoordiger te zijn, meldde hij. Hij was dat begin jaren negentig ook al eens, maar toen werd er minder gejakkerd in de Haagse arena dan nu, bleek uit zijn woorden. ,,Ook toen al moesten politici overal verstand van hebben, maar je mocht er tenminste nog even over nadenken. Dat is voorgoed voorbij. Ik heb grote bewondering gekregen voor al die collega’s die nog geen vijf minuten na het verschijnen van de nieuwste CPB-cijfers de meest doorwrochte analyses ten beste geven”, grapte hij.

Jesse Klaver kan nachtmerrie worden voor D66

Elsevier 18.05.2015  Jesse Klaver moet zijn GroenLinks weer naar het links liberale midden gaan navigeren. Hij kan daarmee een nachtmerrie zijn voor D66.

Habemus Papam klinkt vanaf het balkon van GroenLinks. Jesse Klaver is de nieuwe leider van GroenLinks. Hij volgt Bram van Oijk op. De leider wisseling is geruisloos verlopen. Ik had ook niet anders verwacht.

Commentaar

Eric Vrijsen: Open en eerlijke Jesse Klaver verdient de sympathie van rechts

zie ook

14 mei Open en eerlijke Jesse Klaver verdient de sympathie van rechts

12 mei GroenLinks gaat ‘nieuwe fase’ in: Klaver jongste fractieleider ooit

Jesse Klaver mag even uitleg komen geven met een pilsje

AD 17.05.2015 Burgemeester Jacques Niederer nodigt nieuwbakken fractievoorzitter van GroenLinks Jesse Klaver uit om te komen toelichten waarom de stad Roosendaal in zijn ogen lelijk is. De burgervader reageert hiermee op de uitlatingen die de 29-jarige politicus vandaag deed in De Volkskrant.

Klaver liet daarin optekenen dat zijn geboorteplaats Roosendaal ‘lelijk’ is geworden. ,,Enorme parkeergarages, grote leegstand en een outletcentrum dat het stadshart leegtrekt”, aldus de partijleider.

Niederer heeft hem daarop een open uitnodiging gestuurd waarin hij Klaver vraagt om alle Roosendalers opheldering te komen geven. ,,Ik stel voor, dat we dan aan een tafeltje a deux voor het Raadhuis op de oude Markt, een biertje drinken. Dan kunnen we even bijpraten en kun je tegelijkertijd jouw oude stadsgenoten ontmoeten”, zo is volgens BN DeStem in de brief te lezen.

Lees ook;

Klaver wil juist grotere rol overheid in samenleving

VK 16.05.2015 Na jaren van krimp moet de overheid weer een grotere rol krijgen. Daar hoort een activistischer opstelling bij. Door het voortouw te nemen bij de energieomslag, met een fors belang in getijdencentrales, windmolenparken en zonne-energie kan de markt worden gestimuleerd duurzame energie groots aan te pakken.

Ook in de financiële sector moet de overheid de markt beïnvloeden. Bijvoorbeeld door de staatsbank ABN Amro te splitsen in een nutsbank voor burgers en een zakenbank.

Dat zegt Jesse Klaver (29), de nieuwe fractievoorzitter van GroenLinks in de Tweede Kamer,vandaag in een interview met de Volkskrant. ‘Je moet als gemeenschap benoemen wat je van waarde vindt en daarin investeren’, vindt Klaver.

Wie is Jesse Klaver?

Hij groeide op in Brabant, bij zijn grootouders. Zijn moeder woonde even verderop, zijn Marokkaanse vader kent hij niet. Jesse Klaver (29) is sinds dinsdag de fractievoorzitter van GroenLinks. Wie is hij? En wat wil hij bereiken? Hij vertelt het in een interview met De Volkskrant.

15 – 20 zetels

Bram van Ojik denkt dat zijn partij in de toekomst vijftien tot twintig Kamerzetels kan halen. ‘Waarom niet?’, zegt hij in een interview met NRC Handelsblad.
‘Bij heel veel onderwerpen – klimaat, vrijheid versus veiligheid – hebben we een benadering die aanspreekt. Veel mensen hebben sympathie voor ons zonder dat ze op ons stemmen. De potentie is groot.’ GroenLinks heeft op dit moment vier zetels en haalde er nooit meer dan elf. Volgens Van Ojik zal zijn opvolger Jesse Klaver bij de volgende verkiezingen veel stemmen trekken. Uit een onderzoek van EenVandaag bleek eerder deze week dat Klaver vooral kiezers lijkt te gaan weghalen bij de PvdA en D66.

Van Ojik staat bekend als bedachtzaam en ‘niet-hijgerig’ politicus. Dat kwam hem van binnen en buiten de fractie op het commentaar te staan dat hij vaker boos moest worden om zijn boodschap helder over te brengen. ‘Maar om nou te gaan acteren dat ik woedend ben, zeggen dat iets ‘schandalig’ is terwijl ik het alleen maar onverstandig vind? Nee, bedankt.’

Kritiek op PvdA

Telegraaf 16.05.2015 De PvdA had de visie die de nieuwe leider van GroenLinks Jesse Klaver zaterdag in een interview met de Volkskrant etaleerde, zelf zo duidelijk moeten verwoorden. Dat zei scheidend PvdA-senator Adri Duivesteijn zaterdag in Kamerbreed. Duivesteijn noemde de visie van Klaver ‘een verademing’. De PvdA had dit zelf volgens hem ‘al veel scherper en helderder onder woorden moeten brengen’.

‘PvdA had visie Klaver – een verademing – moeten verwoorden’

VK 16.05.2015 De PvdA had de visie die de nieuwe leider van GroenLinks Jesse Klaver vandaag in een interview met de Volkskrant etaleerde, zelf zo duidelijk moeten verwoorden. Dat zei scheidend PvdA-senator Adri Duivesteijn vandaag in Kamerbreed.

Duivesteijn noemde de visie van Klaver ‘een verademing’. De PvdA had dit zelf volgens hem ‘al veel scherper en helderder onder woorden moeten brengen’.

In de uitzending zei afzwaaiend VVD-senator Heleen Dupuis daarnaast het regeerakkoord een ‘waanzinnig gedrocht’ te vinden. ‘Dat vind ik het meest ondemocratische van het hele Haagse gebeuren. Zoals dit werkt vind ik choquerend, omdat ook door de ministers of coalitie wordt gezegd: het is afgesproken in het regeerakkoord. En dan denk ik: so what, daar heb ik niets mee te maken.’

Interview Jesse Klaver

Hij groeide op in Brabant, bij zijn grootouders. Zijn moeder woonde even verderop, zijn Marokkaanse vader kent hij niet. Jesse Klaver (29) is sinds dinsdag de fractievoorzitter van GroenLinks. Wie is hij? En wat wil hij bereiken?

GERELATEERDE ARTIKELEN;

Klaver wil juist grotere rol overheid in samenleving

Links wil weer één front vormen

Trouw 16.05.2015 Bij drie linkse partijen groeit de behoefte aan meer samenwerking. Het wemelt van de initiatieven waarin SP, GroenLinks en PvdA samen optrekken. De partijleiding reageert welwillend.

Het moet mogelijk zijn om een lijst van twintig punten te maken waar we het over eens zijn, aldus Arjan Vliegenthart.

PvdA, SP en GroenLinks willen na de volgende Tweede Kamerverkiezingen gezamenlijk optrekken. De linkse partijen willen een blok vormen om daarmee meer punten binnen te halen. Van fusie is geen sprake, eerder van ‘programmatische samenwerking’.

Verwant nieuws;

Nieuwe fractievoorzitter GroenLinks wil grotere rol overheid in samenleving

NU 16.05.2015 Als het aan de kersverse fractievoorzitter van GroenLinks Jesse Klaver ligt, krijgt de overheid een grotere rol in de samenleving.

Dat zegt Klaver zaterdag in een interview met de Volkskrant. “Waarom is het slecht als de overheid groeit, waarom zou economische groei altijd goed zijn? De overheid mag best groeien.”

Klaver vindt dat de overheid moet kijken wat de burger wil. “Je moet als gemeenschap benoemen wat je van waarde vindt en daarin investeren.”

Als voorbeeld geeft hij de oprichting van een nutsbank van de staat met “normale” salarissen, omdat veel mensen de bonuscultuur zat zijn.

Zetels

Voormalig fractievoorzitter Bram van Ojik denkt dat de partij in de toekomst vijftien tot twintig Kamerzetels zou kunnen halen. Dat zegt hij zaterdag in een interview met NRC Handelsblad.

Lees meer over: GroenLinks Jesse Klaver

Gerelateerde artikelen;

‘GroenLinks kan 20 zetels halen’

Telegraaf 16.05.2015 De opgestapte GroenLinks-leider Bram van Ojik denkt dat zijn partij in de toekomst vijftien tot twintig Kamerzetels zou kunnen halen. Dat zegt hij zaterdag in een interview met NRC Handelsblad.

„Bij heel veel onderwerpen – klimaat, vrijheid versus veiligheid – hebben we een benadering die aanspreekt. Veel mensen hebben sympathie voor ons zonder dat ze op ons stemmen. De potentie is groot.” GroenLinks heeft op dit moment vier zetels en haalde er nooit meer dan elf. Volgens Van Ojik zal zijn opvolger Jesse Klaver bij de volgende verkiezingen veel stemmen trekken. Uit een onderzoek van EenVandaag bleek eerder deze week dat Klaver vooral kiezers lijkt te gaan weghalen bij de PvdA en D66.

Gerelateerde artikelen;

15-05: Klaver blaast te hoog van de toren

12-05: ‘GroenLinks nu aantrekkelijker’

12-05: Klaver: wij gaan NL veranderen

12-05: Vertrek is belang GroenLinks

Van Ojik: GroenLinks kan 15 tot 20 zetels halen›

NRC 16.05.2015  Vertrekkend GroenLinks-leider Bram van Ojik gelooft dat zijn partij in de toekomst 15 tot 20 Kamerzetels zou kunnen halen. Dat zegt hij vandag in een interview met NRC Handelsblad. “Veel mensen hebben sympathie voor ons zonder dat ze op ons stemmen. De potentie is groot”. GroenLinks heeft op dit moment vier zetels en haalde er nooit meer dan elf.

Deze week maakte Van Ojik (60) bekend op te stappen als leider van GroenLinks. Hij maakt plaats voor het Kamerlid Jesse Klaver (29). Ook verlaat Van Ojik de Tweede Kamer. Volgens hem is Klaver geschikter als stemmentrekker bij de volgende verkiezingen.

Lees meer;

VANDAAG Van Ojik: 20 zetels GL

VANDAAG Acteren dat ik woedend ben? Nee, bedankt

12 MEI Jesse Klaver volgt Bram van Ojik op als politiek leider GroenLinks ›

12 MEI Portret Jesse Klaver: gedroomd opvolger van een tussenpaus 

12 MEI Van kroonprins naar koning: Jesse Klaver in drie politieke dossiers ›

De boodschap: blijf in jezelf geloven en je kunt ver komen

VK 15.05.2015 Jesse Klavers mix van vergroening en anti-economisering zou veel kiezers kunnen gaan aanspreken.

Bram van Ojik heeft het volgehouden tot de laatste dag: de relativerende, bijna onthechte houding waarmee hij GroenLinks in rustiger vaarwater bracht. Niet veel politieke leiders verstaan de kunst op tijd te erkennen dat een ander de partij wellicht meer succes kan brengen. Van Ojik toont zich groots in de manier waarop hij nu plaats maakt voor aanstormend talent Jesse Klaver. Zoals hij zich groots heeft getoond als heelmeester voor de diepe wonden die GroenLinks zichzelf in 2011 en 2012 toebracht.

Open en eerlijke Jesse Klaver verdient de sympathie van rechts

Elsevier 14.05.2015 Een week na zijn 29ste verjaardag is Jesse Klaver de nieuwe leider van GroenLinks. Opvallend hoe positief op hem werd gereageerd: jonge politici kunnen in Den Haag van nature op sympathie rekenen, want iedereen is blij met de geur van vernieuwing.

Klaver is een naturel politicus. Hij is geen partijtijger. Hij behoort tot het kleine clubje jonge Kamerleden die het eeuwige gelijk van hun partij en fractie relativeren.

Hij hecht vooral aan het agenderen van nieuwe onderwerpen, niet zozeer aan de uitvoeringsperikelen rond bestaand beleid. Vandaar dat hij de Franse econoom Thomas Piketty in het parlement haalde voor een lesje inkomens- en vermogensnivellering. Hij scoorde er punten mee.

Lees ook…

GroenLinks gaat ‘nieuwe fase’ in: Klaver jongste fractieleider ooit

De strategie van GroenLinks loopt telkens stuk, vooral ook door de moeizame tegenstand van de oude linkse rakkers in eigen kring. Nu moet ‘snotneus‘ Klaver het proberen. Geen makkelijke klus!

zie ook;

12 mei GroenLinks gaat ‘nieuwe fase’ in: Klaver jongste fractieleider ooit

‘Jesse Klaver moet eerst maar eens een toontje lager zingen’

VK 13.05.2015 De 29-jarige Jesse Klaver is de nieuwe fractievoorzitter van GroenLinks. Wordt hij de redder van links? ‘Klaver heeft de potentie om links weer op de kaart te zetten.’

Klaver zal zeker jonge kiezers aanspreken maar de vraag is of hij ook de middelbare en oudere kiezers voor zich wint

‘Klaver naar voren schuiven is een goede zet. Hij is slim, fel en een aantrekkelijke kandidaat. GroenLinks moet zich niet alleen als groen profileren, maar zeker ook als links. Groen alleen is vooralsnog niet wat kiezers mobiliseert. Duurzaamheid is wel een ‘unique selling point’ maar daar gaat de partij niet van groeien. Ze hebben ook een scherp sociaal-economisch links verhaal nodig. In dat opzicht heeft Klaver zich goed geprofileerd. Hij was degene die bijvoorbeeld de Franse econoom Piketty naar de Tweede Kamer haalde. De uitdaging voor GroenLinks moet zijn om links weer op de agenda te krijgen. Ja, meer mensen stemmen nu rechts, maar als je naar de geschiedenis kijkt zie je dat het een golfbeweging is. Links zal straks weer opkomen.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

‘Ik ben ook een snotneus, maar wil wel graag premier worden’

Jesse Klaver: ‘Wij gaan Nederland veranderen’

Kansen én risico met Jesse Klaver

Trouw 13.05.2015 Als vader en zoon vallen ze elkaar in de armen, kloppen elkaar op de schouders. De bescheiden en bedachtzame Bram van Ojik (60) droeg gisteren het fractievoorzitterschap van GroenLinks over aan de ambitieuze en welsprekende Jesse Klaver (29). Een wisseling van de wacht die een kans biedt maar ook een risico vormt.

Van Ojik memoreerde hoe hij onbedoeld partijleider werd na het aftreden van Jolande Sap. Zij moest weg na het verlies van zes van de tien zetels bij de verkiezingen van 2012. Hij vindt dat ‘rust en vertrouwen’ zijn hersteld. Maar Van Ojik ziet zichzelf niet als lijsttrekker. “Ik denk dat een ander dat beter kan.” Hij vertrekt ook uit de Tweede Kamer. Rik Grashoff, al eerder Kamerlid en tot gisteren nog partijvoorzitter, neemt zijn zetel over.

Verwant nieuws

GroenLinks gaat ‘nieuwe fase’ in: Klaver jongste fractieleider ooit

Elsevier 12.05.2015 De Tweede Kamerfractie van GroenLinks krijgt een nieuwe leider. Bram van Ojik (60) stapt op en wordt opgevolgd door Jesse Klaver (29). Dat heeft Van Ojik de leden van zijn partij medegedeeld in een brief.

Nieuwe fase

Van Ojik schrijft dat GroenLinks ‘een nieuwe fase’ ingaat. ‘Dat we er goed voorstaan, betekent natuurlijk niet dat het niet nog beter kan. Als we nog meer willen doen aan verbetering van de zorg, de overgang naar schone energie, en een eerlijker verdeling van werk en inkomen, dan is het van groot belang dat GroenLinks zich de komende jaren inhoudelijk en als politieke machtsfactor verder versterkt. Dat vereist een lange adem en een ononderbroken inzet. Dat vereist ook dat we onze toekomstige kiezers met hernieuwd elan en vol zelfvertrouwen tegemoet treden,’ schrijft Van Ojik die ook vertrekt uit de Tweede Kamer. Hij wordt opgevolgd door GroenLinks-voorzitter Rik Grashoff.

Van Ojik draagt in de brief zelf Jesse Klaver voor als zijn opvolger. ‘Uiteraard beslissen jullie als leden straks in een referendum wie  onze lijsttrekker wordt, maar voor nu ben ik ervan overtuigd dat de fractie met de keuze voor Jesse een belangrijke stap zet in het realiseren van de gewenste versterking.’

Jesse Klaver volgt Hans Wiegel op als jongste fractievoorzitter in de Tweede Kamer. Wiegel werd in 1971 op 30-jarige leeftijd gekozen tot fractievoorzitter van de VVD.

zie ook

15 okt 2014  Oud-wethouder stuurde patiënten met vakantie van verzekeringsgeld

27 mei 2014 Sociaal leenstelsel wordt een halfzachte operatie

16 feb De oplossingen van GroenLinks: theedrinken en Sinterklaas spelen

Van kroonprins naar koning: Jesse Klaver in drie politieke dossiers

NRC 12.05.2015 Met hem als partijleider zal GroenLinks “een nieuwe stap zetten om onze idealen in en buiten het parlement dichterbij te brengen”. Dat zei Bram van Ojik vandaag toen hij bekendmaakte op te stappen als fractievoorzitter over zijn jonge opvolger Jesse Klaver. Het 29-jarige Kamerlid onderscheidde zich, en dan met name het afgelopen jaar, op drie dossiers. En wel deze drie.

Belastingontwijking door multinationals

Bedrijven die zich in Nederland vestigen alleen maar om fiscale redenen? “Die wil ik hier helemaal niet hebben”, zei Klaver vorig jaar nog in NRC Handelsblad (€). Klaver strijdt al jaren tegen de status van Nederland als belastingparadijs. Multinationals moeten gewoon netjes hun belasting betalen, vindt hij, en niet via allerlei fiscale constructies daaronderuit proberen te komen.

Het was “interessant”, zo zei hij nadat de Kamer was ingelicht (€). Het was volgens Klaver een eerste stap richting volledige openbaring van de Nederlandse rulingpraktijk. Nu moeten andere grote bedrijven ook inzage gaan geven in hun fiscale regelingen met Nederland.

Inkomensongelijkheid

“Laat die Quote 500-gasten gewoon eerlijk belasting betalen”. Klaver is in een interview met NRC Handelsblad (€) in november vorig jaar duidelijk: de toplaag betaalt geen belasting.

Lees ookEen spoedcursus Piketty: vier vragen over het succes van Thomas Piketty.

Klavers optreden leidde vervolgens het einde van journalist en presentator Fons de Poel bij het programma Brandpunt Reporter in. De Poel noemde hem tijdens een item in een uitzending “snotneus”, wat voor commotie zorgde. De Poel kluste namelijk bij voor ABN Amro en zijn integriteit was in het geding gekomen.

Het leenstelsel

Bij GroenLinks was Klaver de man die in zijn eentje alle onderhandelingen rond het omstreden sociale leenstelsel (Wat verandert er voor studenten?) voor het hoger onderwijs mocht doen. Dat leenstelsel, ook wel het “studievoorschot”, vervangt de basisbeurs voor studenten door een lening. Er is alleen nog een aanvullende beurs. Wel hebben studenten langer de tijd deze lening terug te betalen.

GroenLinks was altijd voorstander van het afschaffen van de basisbeurs, maar niet in de vorm waarin de coalitie dat van plan was. “Dit kabinet gebruikt het leenstelsel als een bezuiniging op studenten. Dat is voor ons onacceptabel”, zei hij in 2012 (€).

Lees ookGroenLinks met Klaver in aanval op PvdA en D66 (€).   LEES VERDER

Lees meer;

VANDAAG GroenLinks met Klaver in aanval op PvdA en D66

VANDAAG Portret Jesse Klaver: gedroomd opvolger van een tussenpaus 

2014 Nieuw leenstelsel per september 2015 ingevoerd › BINNENLAND

17 APR KRO-NCRV beraadt zich op positie Fons de Poel na ‘snotneus’ ›

2014 Wat vond de Tweede Kamer van het ‘gezond verstand’ van Piketty? ›

Jesse Klaver volgt Bram van Ojik op als politiek leider GroenLinks›

NRC 12.05.2015 Bram van Ojik vertrekt als politiek leider van GroenLinks en wordt opgevolgd door het Tweede Kamerlid Jesse Klaver (29). Dit deelt Van Ojik, die ook de Kamer verlaat, mee in een brief aan de leden.

Van Ojik schrijft dat GroenLinks “een nieuwe fase” ingaat nu de partij volgens hem is hersteld van de verkiezingsnederlaag van 2012 en het gedwongen vertrek van fractievoorzitter Jolande Sap vlak daarna. Hij schrijft dat de partij onder Klaver “een nieuwe stap zal zetten om onze idealen in en buiten het parlement dichterbij te brengen”.

Lees meer;

VANDAAG GroenLinks met Klaver in aanval op PvdA en D66

15:25 Van kroonprins naar koning: Jesse Klaver in drie politieke dossiers ›

VANDAAG Portret Jesse Klaver: gedroomd opvolger van een tussenpaus 

6 FEB Het gaat goed met GroenLinks, maar zichtbaar in het land? Nee

10 APR Spekman en Halsema: snel linkse samenwerking ›

Klaver: wij gaan NL veranderen

Telegraaf 12.05.2015  Jesse Klaver wil als nieuwe fractieleider van GroenLinks „Nederland veranderen”. Dat is volgens hem hard nodig, omdat de afgelopen dertig jaar het „economisme” in Nederland ver is doorgevoerd en „ieder aspect van ons leven is teruggebracht tot een simpele rekensom”. Dinsdag schoof de fractie de net 29 jaar geworden Klaver naar voren nadat fractievoorzitter Bram van Ojik na maandenlang wikken en wegen had besloten te stoppen en meteen de Tweede Kamer te verlaten. Klaver was al langere tijd de gedoodverfde opvolger. Hij wordt de achtste fractieleider van GroenLinks en de jongste ooit in de Tweede Kamer.

Vertrek is belang GroenLinks

Telegraaf 12.05.2015  Vertrekkend fractieleider Bram van Ojik vindt het in het belang van GroenLinks dat hij de Tweede Kamer verlaat. In zijn ogen gaan zijn partij en de fractie een nieuwe fase in. Daarbij is volgens hem nieuw leiderschap belangrijk. Bovendien vindt hij dat zijn opdracht om het vertrouwen in GroenLinks te herstellen, is geslaagd.

Om die redenen stapt hij „met een gerust hart” op en draagt hij zijn taak kan over aan zijn fractiegenoot Jesse Klaver. Hij zei dat dinsdag in een toelichting op zijn vertrek.

Van Ojik heeft maandenlang nagedacht over zijn vertrek en er met verschillende mensen over gesproken. Hij vindt het een verstandige stap. „Ik denk dat de kiezers van GroenLinks dit waarderen.”

Gerelateerde artikelen

12-05: Van Ojik weg als fractievoorzitter

Jesse Klaver: ‘Wij gaan Nederland veranderen’

VK 12.05.2015 ‘Wij gaan Nederland veranderen.’ Met die leus gaf Jesse Klaver vanmiddag de aftrap voor zijn fractieleiderschap van GroenLinks. Hij neemt het stokje over van Bram van Ojik. Klaver wil zich met GroenLinks afzetten tegen het ‘economisme’ in Nederland. Onder leiding van VVD, PvdA, CDA en D66 is ‘elk aspect van onze samenleving teruggebracht tot een simpele rekensom’, zei hij.

Klaver begon zijn eerste persconferentie als fractieleider met een hoogdravende speech. Hij vertelde dat hem was afgeraden zulke ‘grote woorden’ te gebruiken. Maar, zei hij, ‘voor minder doe ik het niet’. Hij ziet ‘het tij in de samenleving keren’ en put daar hoop uit. Hij noemde de populariteit van de Franse econoom Piketty die de vermogensongelijkheid beschreef en de strijd van de Maagdenhuisbezetters tegen het rendementsdeken in het hoger onderwijs.

Jesse Klaver: “Wij gaan Nederland veranderen.”

GL 12 mei 2015 “Ieder aspect van ons leven wordt teruggebracht tot een simpele rekensom. Het economisme regeert ons al veel te lang.” Jesse Klaver belooft om met GroenLinks Nederland te gaan veranderen.

Oud-wethouder Grashoff van Delft gaat voor GroenLinks de Kamer in

RTVWEST 12.05.2015 Rik Grashoff, voormalig wethouder van Delft gaat voor GroenLinks de Tweede Kamer in. Er komt een plek vrij voor Grashoff door het vertrek van Bram van Ojik. Van Ojik legde dinsdag per direct zijn fractievoorzitterschap van GroenLinks neer. Jesse Klaver volgt hem op als fractievoorzitter.

Grashoff was van 1998 tot 2006 wethouder van Delft, onder andere met de portefeuille ruimtelijke ordening, verkeer en vervoer en binnenstadbeleid. In de jaren ervoor, vanaf 1994, was hij fractievoorzitter van GroenLinks in de gemeenteraad van Delft. Sinds 2013 is Grashoff landelijk partijvoorzitter van GroenLinks. Hij woont nog altijd in Delft.

Van Ojik stopt omdat zijn partij ‘een nieuwe leider nodig heeft in een nieuwe fase’. Deze reden gaf hij dinsdagmiddag tijdens een persconferentie. Bovendien wil hij meer tijd hebben voor andere zaken in zijn leven, zoals zijn gezin. Van Ojik woont met zijn gezin in Den Haag. Lees verder

gerelateerde artikelen;

Interim partijvoorzitter GroenLinks

GL 12 mei 2015 Rik Grashoff heeft vanmorgen per direct het partijvoorzitterschap neergelegd. De Toezichtraad heeft Marjolein Meijer benoemd om hem ad interim op te volgen tot het volgende reguliere GroenLinks-congres in het voorjaar van 2016. Grashoff zal de vrijgevallen Kamerzetel in gaan nemen, nu Bram van Ojik de Tweede Kamer verlaat.

Meer informatie lees je in de toelichting van Rik Grashoff en de toelichting van Marjolein Meijer.

Bram van Ojik vertrekt als partijleider en Kamerlid

GL 12 mei 2015 Tweede Kamer – Zojuist heeft Bram van Ojik onderstaande brief naar de leden gestuurd. Daarin maakt hij bekend dat hij stopt als partijleider en Kamerlid. De fractie heeft Jesse Klaver gekozen als de nieuwe fractievoorzitter. Om 13.00 uur geeft GroenLinks een persconferentie in Spaces, Zuid Hollandlaan 7 Den Haag. Via deze site is de persconferentie straks live te bekijken. Lees verder

Klaver volgt Van Ojik op als partijleider van GroenLinks

NU 12.05.2015 Fractievoorzitter van GroenLinks Bram van Ojik verlaat de Tweede Kamer. Hij wordt opgevolgd door zijn fractiegenoot Jesse Klaver (29).

Van Ojik heeft dat dinsdag in een brief aan de partijleden meegedeeld. Volgens hem was het geen makkelijk besluit. “ik heb er lang over nagedacht en ik heb het weloverwogen genomen”, aldus Van Ojik in de brief.

Klaver toonde zich dinsdagmiddag in een persconferentie ambitieus. “Voor u staat een strijdbare nieuwe fractievoorzitter van GroenLinks. Wij gaan Nederland veranderen”, aldus Klaver, die de voortdurende “economisering” hekelde.

Bram-effect

Volgens Van Ojik staat de partij er nu een stuk beter voor dan bij zijn plotselinge aantreden na het vertrek van Jolande Sap in 2012. Klaver sprak in dit kader onlangs tegen NU.nl nog van het “Bram-effect“.

Onlangs verloor presentator Fons de Poel nog zijn baan, omdat hij Klaver een ‘snotneus‘ had genoemd. Hij deed dit nadat Klaver zich stevig had opgesteld tegenover bestuursleden van banken tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Lees meer over: 

Bram van Ojik Jesse Klaver

Van Ojik weg, Klaver nieuwe fractieleider GroenLinks

VK 12.05.2015 Bram van Ojik legt per direct het fractieleiderschap van GroenLinks neer. Tweede Kamerlid Jesse Klaver volgt hem op. Dat meldt de partij op haar website.

Van Ojik schrijft in een brief (zie onderaan dit artikel) aan de leden van GroenLinks dat hij het ‘weloverwogen besluit’ neemt om zowel het fractievoorzitterschap als het Kamerlidmaatschap neer te leggen. Hij draagt met ‘veel plezier en vol vertrouwen het stokje over’ aan Jesse Klaver. Klaver is door de fractie gekozen tot nieuwe fractievoorzitter. Om 13.00 uur geven Van Ojik en Klaver een persconferentie die live te volgen isvia de website van GroenLinks.

Wie is Klaver?

Hij is zonder meer een groot politiek talent. Maar is hij ook een leider? Wat is er nou echt en wat is er onecht aan het Jesse Klaver? In 2013 werd hij geportretteerd door Jan Tromp.

Bram van Ojik stapt op, Jesse Klaver nieuwe leider GroenLinks

Trouw 12.05.2015 Fractievoorzitter van GroenLinks Bram van Ojik verlaat de Tweede Kamer. Hij wordt opgevolgd door zijn fractiegenoot Jesse Klaver. Van Ojik heeft dat dinsdag in een brief aan de partijleden meegedeeld. Hij vindt dat er een nieuwe fase is aangebroken voor GroenLinks en daar horen volgens hem nieuwe mensen bij.
De fractie heeft Jesse Klaver gekozen als nieuwe fractievoorzitter. Rik Grashoff zal de vierkoppige fractie van GroenLinks completeren na het vertrek van Van Ojik. Hij zat al eerder in de Tweede Kamer.

Bram van Ojik stapt op als partijleider van GroenLinks

NU 12.05.2015 Fractievoorzitter van GroenLinks Bram van Ojik verlaat de Tweede Kamer. Hij wordt opgevolgd door zijn fractiegenoot Jesse Klaver (29).

Van Ojik heeft dat dinsdag in een brief aan de partijleden meegedeeld. Volgens hem was het geen makkelijk besluit. “ik heb er lang over nagedacht en ik heb het weloverwogen genomen”, aldus Van Ojik in de brief.

Volgens hem staat de partij er nu een stuk beter voor dan bij zijn plotselinge aantreden na het vertrek van Jolande Sap in 2012. Klaver sprak in dit kader onlangs tegen NU.nl nog van het “Bram-effect“.

Onlangs verloor presentator Fons de Poel nog zijn baan, omdat hij Klaver een ‘snotneus‘ had genoemd. Hij deed dit nadat Klaver zich stevig had opgesteld tegenover bestuursleden van banken tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Lees meer over: Bram van Ojik Jesse Klaver

Van Ojik weg als fractievoorzitter

Telegraaf 12.05.2015 Fractievoorzitter van GroenLinks Bram van Ojik verlaat de Tweede Kamer. Hij wordt opgevolgd door zijn fractiegenoot Jesse Klaver.

Van Ojik heeft dat dinsdag in een brief aan de partijleden meegedeeld. Hij vindt dat er een nieuwe fase is aangebroken voor GroenLinks en daar horen volgens hem nieuwe mensen bij. De fractie heeft Jesse Klaver gekozen als nieuwe fractievoorzitter. Rik Grashoff volgt Van Ojik op als Kamerlid. Hij zat al eerder in de Tweede Kamer. De fractie telt vier leden.

Van Ojik vindt dat hij vertrekt op een moment dat zijn partij er goed voorstaat. In 2012 werd hij onverwacht fractievoorzitter nadat GroenLinks flink had verloren. ,,Vanaf de eerste dag heb ik, met steun van heel veel anderen, mijn uiterste best gedaan om dat vertrouwen in GroenLinks te herstellen. Dat is gelukt’, schrijft hij. Hij wijst erop dat meer kiezers weer op GroenLinks stemmen.

Om GroenLinks als fractie nog meer inhoudelijk te versterken, is volgens Van Ojik een lange adem en een ononderbroken inzet van belang. Daarom wil hij zelf plaatsmaken. Van Ojik heeft er vertrouwen in dat GroenLinks onder leiding van Klaver een nieuwe stap zal zetten.

De partijleden mogen later in een referendum aanwijzen wie de nieuwe partijleider en lijsttrekker wordt van GroenLinks.

Gerelateerde artikelen;

20-04: ‘Snotneus’ niet terug te kijken is toeval’

mei 12, 2015 - Posted by | 2e kamer, groenlinks, politiek | , , , , , , , , ,

3 reacties

 1. […] Gaat Groenlinks Nederland veranderen ? […]

  Pingback door Gaat Groenlinks Nederland veranderen ? – PolitiekKiosk | mei 12, 2015

 2. […] zie ook: Gaat Groenlinks Nederland veranderen ? […]

  Pingback door Op weg naar de 2e kamerverkiezingen in 2017 – deel 2 « Debat in de Digitale Hofstad | augustus 30, 2016

 3. […] zie ook: Gaat Groenlinks Nederland veranderen ? […]

  Pingback door Uitslag 2e kamerverkiezing 15.03.2017 – VVD de grote winnaar « Debat in de Digitale Hofstad | maart 16, 2017


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: