Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Was Geert Wilders PVV aan de beurt ????

Willie 1Willie 2

Belangrijker doelwit !!

Aanslag na lezing Wilders – Er is zondagavond (lokale tijd) geschoten bij een anti-islambijeenkomst in de stad Garland (Texas) waar Geert Wilders de hoofdspreker was. Dat melden Amerikaanse media. De PVV-leider was toen al weg, hij liet op Twitter weten dat hij de bijeenkomst had verlaten. Lees meer in het bijbehorende artikel

Plaatjes van Mohammed

Wilders sprak zondag op een bijeenkomst waar onder meer cartoons werden getoond van Mohammed, een religieus figuur dat door moslims wordt beschouwd als hun boodschapper van god.

Geschrokken

Hoewel Wilders al weg was toen de schutters arriveerden en de twee vrijwel direct werden doodgeschoten, is de PVV-leider wel geschrokken van de gebeurtenis.

Geert Wilders was ontegenzeggelijk doelwit van de mislukte aanslag in Texas. De terroristen wisten van zijn komst en kenden de dodenlijst van Al-Qa’ida. De nietsontziende Amerikaanse beveiligers lieten zien hoe je terrorisme bestrijdt en jihadisten ontmoedigt.

Dodenherdenking 2015 werd enigszins gekleurd door het islamitische terrorisme. In Nederland was het al 4 mei toen twee Amerikaanse moslims een aanslag pleegden op een bijeenkomst waar ook een Tweede Kamerlid aanwezig was.

Als de aanslag in Texas succesvol was verlopen, had dat enorme gevolgen gehad voor de politieke en maatschappelijke verhoudingen in Nederland. Eigenlijk is het een mislukte aanslag op het Nederlandse parlement.

Executielijst

Alle belangstellenden, dus ook de terroristen, wisten dat Geert Wilders de aanwezigen zou toespreken. Daarnaast is het onwaarschijnlijk dat de daders niet bekend waren met de executielijst van Al-Qa’ida. Tegen die achtergrond mag worden beweerd dat ook Geert Wilders doelwit was.

Pamela Geller

De bijeenkomst in Texas waar Wilders sprak, werd georganiseerd door de Amerikaanse activist Pamela Geller. De bijeenkomst was een reactie op een conferentie die in januari op dezelfde plek werd gehouden ter ere van de profeet Mohammed.

Het doel van die bijeenkomst was geld inzamelen om de negatieve stereotypering omtrent moslims in de media aan te kunnen vechten. De timing van die bijeenkomst was nogal ongelukkig omdat die samen viel met de aanslag op het Franse tijdschrift Charlie Hebdo.

Amerikaanse media bekritiseren Geller omdat ze opzettelijk moslims zou provoceren met bijeenkomsten zoals die van zondag. De Washington Post schreef in een kop dat Geller ‘zich nog niet had geëxcuseerd’ voor de bijeenkomst. ‘Waar moet ik me dan voor verontschuldigen?’ reageerde Geller op haar site. ‘Voor het feit dat ik bijna vermoord ben?’

Lees ook…

IS claimt aanslag Texas: het waren ‘soldaten van het kalifaat’

Deze aanslag was een exacte nabootsing van de aanslagen in Parijs en Kopenhagen. Er was echter een groot verschil: Amerika vermeed de operationele fouten die de Deense en Franse politie hebben gemaakt.

SWAT

In Texas werden, naast gewapende particuliere bewakers en lokale politie-agenten, ook zwaarbewapende mannen van bijzondere eenheden ingezet. SWAT, het Amerikaanse arrestatieteam, gaf aanslagplegers geen enkele ruimte.

Wellicht denkt GroenLinks-leider Bram van Ojik dat de Amerikanen een kopje thee met die terroristen hadden moeten drinken. Maar dat gaat nooit gebeuren. Van Ojik leeft in Disneyland. Hij ontpopt zich als een karikatuur van de humaniteit.

Het onderzoek van de FBI is nu gericht op de vraag: Was de Aanslag gericht op de persoon Wilders of op de cartoons?

Terrorisme-expert Glenn Schoen

Terrorisme-expert Glenn Schoen zegt dat Wilders nu als een belangrijker doelwit te boek zal komen te staan. Hierom zal de beveiliging van Wilders mogelijk nog verder moeten worden aangescherpt. Schoen: ‘Het onderzoek van de FBI is nu gericht op de vraag: Was de aanslag gericht op de persoon Wilders of op de cartoons?’ Als de aanval tegen hem persoonlijk was gericht heeft dat volgens Schoen grote gevolgen voor het beveiligingsprofiel van Wilders, zei hij op Radio 1.

Reconstructie

Het mag duidelijk zijn dat ze gekomen waren om mensen te doden, zegt de politie. Lees hier de reconstructie van de aanval

Commotie nadat Hagenaar Geert Wilders dood wenst

Den HaagFM 04.05.2015 Op Twitter is er veel commotie ontstaan, nadat de Haagse Andreas Kort PVV-leider Geert Wilders doodwenst.

Wilders was aanwezig bij een anti-islambijeenkomst vlakbij de Amerikaanse stad Dallas. Vlak nadat hij weg was, werd er door twee mannen geschoten. De twee daders werden doodgeschoten, één agent raakte gewond.

Andreas Kort reageerde op Twitter: “Jammer dat ze de verkeerde man hebben geraakt. Had die geblondeerde engerd @geertwilderspvv moeten wezen.” Hoewel de Hagenaar het eerst ontkende, blijkt dat hij in 2014 op kandidatenlijst voor de SP in Den Haag stond. Hij stond op plek 16 en kwam niet in de raad. Kort heeft zijn Twitter-account inmiddels verwijderd. …lees meer

Achtergrond

PVV-leider Geert Wilders was de hoofdspreker bij het evenement.

Wilders had de bijeenkomst op het moment van de schietpartij al verlaten. Hij laat weten blij te zijn dat ‘ helden van het arrestatieteam’ het ergste hebben voorkomen.

Mohammed-cartoon

De Mohammed-cartoonwedstrijd en tentoonstelling werd georganiseerd door de American Freedom Defense Initiative, een organisatie die in de Verenigde Staten wordt gezien als anti-islamclub. Toen de schutters het vuur openden, was het evenement al bijna ten einde.

Na een vuurgevecht van ongeveer 15 seconden werden de schutters uitgeschakeld. ‘De eerste verdachte werd meteen doodgeschoten,’ zegt burgemeester Douglas Athas van Garland tegen de Amerikaanse nieuwszender CNN. ‘De tweede schutter raakte gewond en greep naar zijn rugzak. Hij werd toen opnieuw beschoten.’

zie ook: Geert Wilders PVV op weg naar de VS

zie ook: Wilders: Aanslag op vrijheid van meningsuiting

zie ook: Speech Geert Wilder 03.05.2015 Muhammad cartoon contest

zie ook: Geert Wilders bij persconferentie in Washington DC

zie ook: Speech Geert Wilders for US Congressmen, Washington DC, Conservative Opportunity Society, 29 April, 2015

zie ook: Cartoon Charlie Hebdo – aanslag Parijs 07.01.2015

zie ook: Demonstratie 08.01.2015 aanslag Charlie Hebdo

zie ook: Steunbetuiging aanslag Charlie Hebdo

zie ook: Terreuraanslag op redactie Charlie Hebdo Parijs

Geert Wilders vraagt toestemming voor tentoonstelling met Mohammed-cartoons in de Tweede Kamer

RTVWEST 18.05.2015 PVV-leider Geert Wilders heeft Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg maandag gevraagd of hij in het gebouw van de Tweede Kamer een tentoonstelling mag houden met cartoons waarop de profeet Mohammed staat afgebeeld.

Wilders was twee weken geleden bij een Mohammed-expositie in de Amerikaanse staat Texas. Hij wil dezelfde cartoons naar Nederland halen. Lees verder

Geert Wilders wil expositie met Mohammed-cartoons naar Den Haag halen

Den HaagFM 18.05.2015 PVV-leider Geert Wilders wil in het gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag een tentoonstelling houden met cartoons van de profeet Mohammed.

Volgens persbureau Novum gaat het om de spotprenten die twee weken geleden werden getoond in de Amerikaanse stad Garland. Vlak nadat de Nederlandse politicus daar een toespraak had gehouden en was vertrokken, vond er buiten bij het gebouw een schietpartij plaats waarbij de politie de twee schutters doodschoot.

Wilders heeft nu aan Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg gevraagd of hij de expositie in het gebouw van de Tweede Kamer mag houden. “De enige manier om terroristen duidelijk te maken dat wij ze nooit zullen laten winnen, is datgene te doen wat zij ons willen beletten te doen”, schrijft Wilders aan Van Miltenburg. “Daarom verzoek ik u toestemming te geven de Garland cartoons ook te mogen tonen op een tentoonstelling in het gebouw van de Tweede Kamer.” …lees meer

Wilders vraagt toestemming voor Mohammed-expo in Kamer

VK 18.05.2015 Geert Wilders heeft Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg gevraagd of hij in het gebouw van de Tweede Kamer een tentoonstelling mag houden met cartoons van de profeet Mohammed. Het gaat om de spotprenten die twee weken geleden werden getoond in de Amerikaanse stad Garland.

Kort nadat Wilders daar een toespraak had gehouden en was vertrokken, vond er buiten bij het gebouw een schietpartij plaats waarbij de politie de twee schutters doodschoot. Volgens de PVV-leider was die ‘aanslag’ erop gericht om het vertonen van Mohammed-cartoons onmogelijk te maken.

Wilders vraagt toestemming expo

Telegraaf 18.05.2015 Geert Wilders heeft Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg maandag gevraagd of hij in het gebouw van de Tweede Kamer een tentoonstelling mag houden met cartoons van de profeet Mohammed. Het gaat om de spotprenten die twee weken geleden werden getoond in de Amerikaanse stad Garland.

Kort nadat Wilders daar een toespraak had gehouden en was vertrokken, vond er buiten bij het gebouw een schietpartij plaats waarbij de politie de twee schutters doodschoot. Volgens de PVV-leider was die „aanslag” erop gericht om het vertonen van Mohammed-cartoons onmogelijk te maken.

Gerelateerde artikelen;

10-05: Bijeenkomst met Wilders afgelast

08-05: Beveliging VS scherper na aanval

07-05: Wilders nog fanatieker

06-05: Wilders: aanslag niet op mij gericht

Bullie 2 (2)

Bullie 2 (1)

Die prenten van Mohammed hebben we nu wel gezien

VK 10.05.2015 Volgens een redactioneel commentaar van de Volkskrant is satire een wezenlijk onderdeel van de vrijheid van meningsuiting. Dat vind ik ook. Sterker, ik ken eigenlijk niemand die dit niet vindt. Al zijn mijn ervaringen met satire nogal dubbel. Satire is glad ijs en wordt niet altijd begrepen. Voor je het weet zeg je iets verkeerd en zijn mensen in verlegenheid gebracht. Of voelen ze zich beledigd en worden ze kwaad. Ik durf het bijna niet te zeggen (want ‘laf’), maar ik denk dat je mond houden ook een wezenlijk onderdeel van de vrijheid van meningsuiting is. Dat is goed voor de contemplatie. Ik vind dat we Allah niet groter moeten maken dan hij is en misschien ook eens een tijdje met rust moeten laten om zelf niet gek te worden.

Optreden Wilders in Florida afgezegd vanwege veiligheid

AD 10.05.2015 Een bijeenkomst in Florida waarbij PVV-leider Geert Wilders een toespraak zou houden is afgeblazen. Het evenement dat op 15 augustus zou plaatsvinden, is uit veiligheidsoverwegingen geschrapt.

De privéclub in Palm Beach waar de bijeenkomst zou plaatsvinden, nam de beslissing vanwege de schietpartij in de Texaanse stad Garland afgelopen week. Daar probeerden twee terroristen vorige week een aanslag te plegen op een tentoonstelling van Mohammed-cartoons. Wilders had daar een speech gegeven.

,,Toen de reservering werd gedaan voor de bijeenkomst wisten we niet wie er een toespraak zou komen geven”, zei de voorzitter van de club tegen de Palm Beach Post. ,,Gezien de veiligheidsrisico’s die een optreden van meneer Wilders met zich meebrengt, hebben we ervoor gekozen de reservering te schrappen.”

Lees ook;

‘Optreden Wilders in Florida afgezegd vanwege veiligheid’

Trouw 10.05.2015 Een bijeenkomst in Florida waarbij PVV-leider Geert Wilders een toespraak zou houden is afgeblazen. Het evenement dat op 15 augustus zou plaatsvinden, is uit veiligheidsoverwegingen geschrapt.

De privéclub in Palm Beach waar de bijeenkomst zou plaatsvinden, nam de beslissing vanwege de schietpartij in de Texaanse stad Garland afgelopen week. Daar probeerden twee terroristen vorige week een aanslag te plegen op een tentoonstelling van Mohammed-cartoons. Wilders had daar een speech gegeven.

,,Toen de reservering werd gedaan voor de bijeenkomst wisten we niet wie er een toespraak zou komen geven”, zei de voorzitter van de club tegen de Palm Beach Post. ,,Gezien de veiligheidsrisico’s die een optreden van meneer Wilders met zich meebrengt, hebben we ervoor gekozen de reservering te schrappen.”

De lokale afdeling van de Republikeinse partij had Wilders uitgenodigd om zijn visie te geven over terreur van radicale moslims.

Verwant nieuws;

Meer over: Geert Wilders  Verenigde Staten van Amerika  Terrorisme

Bijeenkomst met Wilders afgelast

Telegraaf 10.05.2015 Het schrappen van een bijeenkomst met PVV-leider Geert Wilders heeft geleid tot boze reacties onder zijn Amerikaanse geestverwanten. „Dit is wat terroristen laat zien dat terrorisme werkt”, klaagde activiste Pamela Geller zaterdag op haar website.

Wilders was uitgenodigd door de Republikeinse partij in Palm Beach. De club waar de PVV-leider in augustus tijdens een diner zijn toespraak zou houden, besloot deze week uit veiligheidsredenen de reservering in te trekken. Dat gebeurde na de schietpartij in Garland.

Gerelateerde artikelen;

08-05: Beveliging VS scherper na aanval

08-05: 10:00 Vriendin Wilders dood gewenst

07-05: Wilders nog fanatieker

06-05: Wilders: aanslag niet op mij gericht

06-05: ‘We kunnen naar het slagveld’

06-05: ’Aanslagen IS amateuristisch’

Haat

NRC 10.05.2015 Zelden veroorzaakt nieuws zoveel morele verwarring: het schrijversprotest over de prijs die PEN International had toegekend aan Charlie Hebdo was nog in volle gang, toen het nieuws over de mislukte aanslag op de aanwezigen bij de Mohammed-tekenwedstrijd in Garland, Texas, over de schermen schoot. Wat te vinden?

Moesten de schrijvers die het hadden opgenomen voor het gedachtegoed van Charlie Hebdo nu ook pal achter Pam ‘This is war!’ Geller gaan staan? Hun motieven en intenties verschillen hemelsbreed, maar gewelddadige aanhangers van de radicale islam zal dat worst wezen. Charlie Hebdo is een spotter, Geller een hater – maar maakt dat uit wanneer je in de loop van een geweer kijkt? Wat als de aanslag in Texas gelukt was, zou men voor de slachtoffers ook massaal de straat zijn opgegaan? LEES VERDER

De lef van Wilders: kiest de krant partij voor de PVV?

NRC 09.05.2015 Lof voor Geert Wilders in NRC Handelsblad? De krant die ooit fameus een opiniestuk van hem weigerde omdat er vooral kreten en geen argumenten in stonden?

Het commentaar prees Geert Wilders op 5 mei, Bevrijdingsdag, voor zijn „lef” om niet te „zwichten voor bedreigingen” wegens zijn anti-islamitische campagne (Westergaard, Wilders en ieders recht op het vrije woord, 5 mei).

Op de redactie leidde dat tot discussie. Waarom betuigt de krant respect voor een politicus die in de loop der jaren juist in alle toonaarden is afgewezen? NRC Handelsblad hekelde eerder juist de „opruiende taal” van Wilders (De toon van Wilders, 28 juli 2011), stelde vast dat de PVV van xenofobie „haar core business geeft gemaakt” (Racisme in Nederland – het valt niet meer te ontkennen, 6 december 2014), kapittelde de partij (met één lid) als „ondemocratisch” en „ongeloofwaardig” (Ondemocratische PVV, 24 november 2010, gevolgd door Ongeloofwaardige PVV, 17 november 2010) . Wilders’ ‘minder Marokkanen’-opmerking ademde de sfeer van „deportatie”. Dus hoezo nu opeens respect?

Lees meer:

Wilders spreekt dolgraag in het buitenland; het levert hem geld en …
Bijeenkomst met Wilders in VS afgeschaft ‘om veiligheidsredenen’
‘Bijeenkomst Wilders in VS afgezegd om veiligheid’
‘Optreden Wilders Florida afgezegd om veiligheid’

VS verscherpen beveiliging militaire bases na schietpartij Texas

NRC 08.05.2015 De VS hebben de beveiliging verscherpt van militaire bases in het land, mede vanwege de aanval op de anti-islambijeenkomst in de Texaanse stad Garland vorig weekend.

Het beveiligingsniveau is op een schaal van 5 omhoog geschroefd naar niveau B. De strengere beveiliging betekent dat er bij de toegang van de bases scherper wordt gecontroleerd. Het Amerikaanse ministerie van Defensie meldde dat er geen specifieke dreiging is, maar dat de beveiliging wordt verscherpt vanwege het “algemene veiligheidsklimaat”. LEES VERDER

Lees meer;

5 MEI Geert Wilders’ marginale vrienden

5 MEI Westergaard, Wilders en ieders recht op het vrije woord

5 MEI Schietpartij Garland: dit is wat we tot nu toe weten over de daders ›

4 MEI ‘FBI onderzoekt of schutters Texas banden hadden met terreurgroepen’ ›

4 MEI Wilders: dit komt heel dichtbij

Beveiliging VS scherper na aanval op Mohammed-expositie

Trouw 08.05.2015 De Verenigde Staten hebben de beveiliging verscherpt van militaire bases in het land, mede vanwege de aanval op de bijeenkomst in de Texaanse stad Garland in de nacht van zondag op maandag.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie meldde vrijdag dat er geen specifieke dreiging is maar dat de beveiliging wordt verscherpt vanwege het ‘algemene veiligheidsklimaat’.

Het Pentagon wijst daarmee ook op het incident in Garland waar een wedstrijd en tentoonstelling met cartoons over de profeet Mohammed werd gehouden en waar PVV-voorman Geert Wilders een toespraak hield. Twee gewapende mannen openden daar het vuur en werden doodgeschoten door de politie.

Beveiliging Verenigde Staten scherper na aanval Texas

NU 08.05.2015 De Verenigde Staten hebben de beveiliging verscherpt van militaire bases in het land, mede vanwege de aanval op de bijeenkomst in de Texaanse stad Garland in de nacht van zondag op maandag.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie meldde vrijdag dat er geen specifieke dreiging is, maar dat de beveiliging wordt verscherpt vanwege het “algemene veiligheidsklimaat”.

Het Pentagon wijst daarmee ook op het incident in Garland waar een wedstrijd en tentoonstelling met cartoons over de profeet Mohammed werd gehouden en waar PVV-voorman Geert Wilders een toespraak hield. Twee gewapende mannen openden daar het vuur en werden doodgeschoten door de politie.

Lees meer over: Texas

Gerelateerde artikelen;

FBI wist van aanwezigheid schutter Texas

NU 08.05.2015 De Amerikaanse inlichtingendienst FBI wist enkele uren voor de schietpartij in Texas afgelopen zondag dat een van de daders daar aanwezig zou zijn. Dat zegt de directeur van de FBI, James Comey.

Ook hield de FBI Elton Simpson al langer in de gaten. De dienst had echter niet verwacht dat hij ook daadwerkelijk een aanval zou doen.

De man was al eerder onderwerp van onderzoek naar aanleiding van terroristisch gerelateerde uitspraken die hij had gedaan en vanwege zijn zoekgeschiedenis op internet.

Wilders

Bij het evenement zondag was ook de Nederlandse politicus Geert Wildersaanwezig, maar hij was op het moment van de schietpartij al vertrokken. De FBI onderzoekt nu of er eerder ingegrepen had moeten worden of dat er bepaalde aanwijzingen over het hoofd gezien zijn.

Lees meer over: Geert Wilders Texas

Gerelateerde artikelen;

Het publieke debat in Nederland zwalkt stuurloos heen en weer

Trouw 07.05.2015 Al geruime tijd probeert Geert Wilders ook in de VS hetzelfde anti-islamitische vuurtje op te stoken als in Nederland is opgelaaid. Vooralsnog met weinig succes. Amerikanen zijn minstens zo dol op hun recht van kritische meningsuiting als Europeanen, maar ten aanzien van de godsdienst maken ze er weinig gebruik van. Wat het recht toestaat, houden de sociale conventies in toom.

Met verwondering kijken wij vanuit Europa naar het religieuze karakter van het Amerikaanse openbare leven. Wie daar een beetje wil meedoen, gaat in de regel zondags naar een kerk. Dat maakt een land vanzelf minder vatbaar voor de bij ons populair geworden gedachte dat godsdient, in welke vorm dan ook, per se een kwaadaardig verschijnsel is. De Amerikaanse samenleving is een ratjetoe van religieuze minderheden die het met elkaar moeten zien te rooien. Dan vraagt het maatschappelijk contract om een zekere omzichtigheid in de omgang met andermans gevoeligheden.

Verwant nieuws;

Wilders nog fanatieker

Telegraaf 07.05.2015 Geert Wilders kondigt aan zijn strijd tegen de islam keihard en met extra passie door te zullen zetten. „Ik zal het gaspedaal nog wat verder indrukken”, zegt hij in reactie op de mislukte aanslag in de Verenigde Staten waar hij een bijeenkomst bijwoonde, waarbij Mohammed-cartoons werden tentoongesteld.

De PVV-leider was de hoofdspreker in Garland en had het gebouw juist verlaten voordat de twee schutters probeerden binnen te komen. Zij werden door de politie doodgeschoten.

Wilders, nu weer in Nederland, denkt niet dat de twee daders het specifiek op hem hadden voorzien.

Extra beveiliging zegt hij niet nodig te hebben, omdat die al maximaal is. Wilders wil zijn anti-islamboodschap met nog meer toewijding gaan uitdragen, zo benadrukt hij in een interview met De Telegraaf.

Gerelateerde artikelen;

04-05: Aanslag na lezing Wilders

Aanval Texas ‘geïnspireerd’ door, niet geïnitieerd vanuit, IS

NRC 07.05.2015 De daders van de schietpartij in Garland, Texas, zijn niet aangestuurd vanuit terreurgroep Islamitische Staat. Ze werden wel door de jihadistische beweging geïnspireerd, zei de Amerikaanse minister van Defensie Ashton Carter vandaag. “Het beeld dat wij krijgen van de onderzoeken die lopen, is dat de aanval is geïnspireerd op, niet geïnitieerd door IS”, zei Carter volgens persbureau AFP. “Dat is een belangrijk verschil.”

Beide schutters werden gedood door de politie. Kort na de schietpartij werd duidelijk dat Simpson jihadistische sympathieën had. Veiligheidsdienst FBI kreeg Simpson in 2006 in het vizier, omdat hij contact zou hebben met iemand die ervan werd verdacht een terreurcel in Arizona op te zetten. Dat hij terreurdaden aan het voorbereiden was, werd niet bewezen geacht.LEES VERDER

Lees meer

20:04 VS verscherpen beveiliging militaire bases na schietpartij Texas ›

5 MEI Schietpartij Garland: dit is wat we tot nu toe weten over de daders ›

5 MEI Geert Wilders’ marginale vrienden

4 MEI Schietpartij Garland: wat is er precies gebeurd? Een reconstructie ›

4 MEI ‘FBI onderzoekt of schutters Texas banden hadden met terreurgroepen’ ›

Wilders: Ik was niet het doelwit van aanval Texas

AD 06.05.2015 PVV-leider Geert Wilders heeft geen reden om aan te nemen dat de aanslag in Texas tegen hem was gericht. ,,Ik heb geen aanleiding om dat te denken”, zei hij vandaag tegen de NOS. Hij denkt dat de schutters het hadden voorzien op de hele tentoonstelling met cartoons van de profeet Mohammed.

Ik zou niet weten hoe mijn beveiliging nog strenger zou kunnen, aldus Geert Wilders.

Hij hield in de nacht van zondag op maandag (Nederlandse tijd) een toespraak op de bijeenkomst in de Texaanse stad Garland. Op de bijeenkomst werd een prijs uitgereikt voor de beste Mohammedcartoon. Wilders denkt dat de schutters het daar om te doen was.

Lees ook

Wilders: aanslag niet op mij gericht

Telegraaf 06.05.2015  PVV-leider Geert Wilders heeft geen reden om aan te nemen dat de aanslag in Texas tegen hem was gericht. Hij denkt dat de schutters het hadden voorzien op de hele tentoonstelling met cartoons van de profeet Mohammed.

Dat zei Wilders woensdag tegen de NOS. Hij hield in de nacht van zondag op maandag (Nederlandse tijd) een toespraak op de bijeenkomst in de Texaanse stad Garland. Toen hij net weg was, probeerden twee mannen al schietend binnen te komen. Maar de politie schoot de twee dood.

Gerelateerde artikelen;

06-05: ’Aanslagen IS amateuristisch’

05-05: Witte Huis betwijfelt deelname IS

04-05: Identiteit schutter bekend

04-05: Wilders opnieuw naar VS

04-05: 09:00 – ‘Ik hoorde bam, bam, bam!’

04-05: ‘Islam kent geen humor’

04-05: Wilders: Doorgaan met strijd

30-04: Wilders vindt gehoor in VS

Wilders: aanslag Texas niet op mij gericht

Elsevier 06.05.2015 PVV-leider Geert Wilders heeft geen reden om aan te nemen dat hij het doelwit was van de aanslag op een bijeenkomst in Texas waar de politicus sprak. De schutters hadden het vermoedelijk op de bijeenkomst zelf gemunt.

De PVV-leider zegt tegen de NOS dat hij niet denkt dat de schutters het om hem hadden gemunt. ‘Ik heb geen aanleiding om dat te denken’.

Plaatjes van Mohammed

Wilders sprak zondag op een bijeenkomst waar onder meer cartoons werden getoond van Mohammed, een religieus figuur dat door moslims wordt beschouwd als hun boodschapper van god.

Volgens onze bloggers…

Afshin Ellian: Keiharde aanpak, zoals in Texas, demoraliseert de jihadisten

Geschrokken

Hoewel Wilders al weg was toen de schutters arriveerden en de twee vrijwel direct werden doodgeschoten, is de PVV-leider wel geschrokken van de gebeurtenis.

Pamela Geller

De bijeenkomst in Texas waar Wilders sprak, werd georganiseerd door de Amerikaanse activist Pamela Geller. De bijeenkomst was een reactie op een conferentie die in januari op dezelfde plek werd gehouden ter ere van de profeet Mohammed.

Het doel van die bijeenkomst was geld inzamelen om de negatieve stereotypering omtrent moslims in de media aan te kunnen vechten. De timing van die bijeenkomst was nogal ongelukkig omdat die samen viel met de aanslag op het Franse tijdschrift Charlie Hebdo.

Amerikaanse media bekritiseren Geller omdat ze opzettelijk moslims zou provoceren met bijeenkomsten zoals die van zondag. De Washington Post schreef in een kop dat Geller ‘zich nog niet had geëxcuseerd’ voor de bijeenkomst. ‘Waar moet ik me dan voor verontschuldigen?’ reageerde Geller op haar site. ‘Voor het feit dat ik bijna vermoord ben?’

zie ook;

4 mei Strijd tegen moderne terreur nog belangrijker dan herdenken oorlog

4 mei Geert Wilders: ik zal niet buigen voor geweld

29 apr Ook Joodse organisaties tegen komst Geert Wilders in Washington

Wilders: aanslag Texas niet op mij gericht

Trouw 06.05.2015 PVV-leider Geert Wilders heeft geen reden om aan te nemen dat de aanslag in Texas tegen hem was gericht. Hij denkt dat de schutters het hadden voorzien op de hele tentoonstelling met cartoons van de profeet Mohammed.

Dat zei Wilders vandaag tegen de NOS. Hij hield in de nacht van zondag op maandag (Nederlandse tijd) een toespraak op de bijeenkomst in de Texaanse stad Garland. Toen hij net weg was, probeerden twee mannen al schietend binnen te komen. Maar de politie schoot de twee dood.

‘Mohammed geen vriendelijke man’

De PVV-leider vindt dat mensen ‘de waarheid’ moeten kunnen zeggen over de profeet Mohammed, die volgens Wilders een voorbeeld is voor 1,5 miljard mensen in de wereld. ‘Die Mohammed was geen vriendelijke man. Het was een man die moordde, die hoofden afhakte. Net zoiets als Islamitische Staat en Al Qaida vandaag de dag doen. Hij heeft hele joodse stammen onthoofd, een meisje van negen verkracht, hij heeft alles bij elkaar gelogen en bedrogen. Mohammed was de grootste terrorist die ooit in de geschiedenis van de islam heeft bestaan’, zei Wilders tegen RTL Nieuws. ‘Op het moment dat we dat niet eerlijk mogen zeggen of mogen afbeelden, dan houdt het op.’

Meer over;

Wilders denkt niet doelwit te zijn van aanslag Texas

NU 06.05.2015 PVV-leider Geert Wilders heeft geen reden om aan te nemen dat de aanslag in Texas tegen hem was gericht. Hij denkt dat de schutters het hadden voorzien op de hele tentoonstelling met cartoons van de profeet Mohammed.

Dat zei Wilders woensdag tegen de NOS. Hij hield in de nacht van zondag op maandag (Nederlandse tijd) een toespraak op de bijeenkomst in de Texaanse stad Garland.

Toen hij net weg was, probeerden twee mannen al schietend binnen te komen. Maar de politie schoot de twee dood.

”Zo dichtbij komt het niet vaak gelukkig. Daar schrik je wel even van”, zei Wilders. Maar hij zal ”met nog meer overtuiging” knokken voor de vrijheid van meningsuiting en tegen de ”islamisering”. Volgens hem gaan islam en vrijheid niet samen.

Lees meer over: Geert Wilders

Gerelateerde artikelen;

Charlie Hebdo distantieert zich van anti-islamactivisten

Trouw 06.05.2015 Weekblad Charlie Hebdo wenst zich niet in te laten met rechtse activisten die de aanslag op het Franse blad gebruiken voor eigen ideologisch gewin. Dat statement maakt hoofdredacteur Gerard Biard woensdag in de New York Times. Een overeenkomst tussen de aanslag in Parijs in januari en de aanslag op een cartoonexpositie dinsdag in Texas is dan ook niet te trekken, zei hij.

Met zijn uitspraak distantieert Biard zich openlijk van Pamela Geller, de activiste en blogger die in Texas de expositie over de Mohammed-cartoons organiseerde. Geller is zeer omstreden in Amerika en wordt daar ook wel de ‘koningin der moslimbashers’ genoemd. Ze had de expositie en de bijeenkomst over vrijheid van meningsuiting – waar ook Geert Wilders sprak – deels geregeld ter ere van Charlie Hebdo, zo zei ze in de pers.

Dit schoot weer in het verkeerde keelgat bij anderen, onder wie Trouw-columnist Sylvain Ephimenco, die juist vond dat er meer islam-cartoons moesten verschijnen. “Alsof het de leidster van het populistische Front National was, samen met de rechtse oud-president, die de redactie van Charlie hadden uitgemoord. Nu mag je best getraumatiseerd en bevreesd zijn voor een nieuw bloedbad als twaalf van je mensen in een kogelregen zijn gestorven. Maar dit is nog geen reden om geschiedvervalsing te plegen.”

Prijs van schrijversvereniging PEN
Biard was in New York om daar namens Charlie Hebdo de prijs voor de vrijheid van meningsuiting van schrijversvereniging PEN op te halen. De prijs was omstreden, omdat sommige schrijvers zich niet konden verenigen met die beslissing. Zes auteurs boycotten het gala waar de prijs werd uitgereikt, meer dan 100 tekenden protest aan.

Tijdens zijn speech zei Biard dat het sterkste wapen van religieuze extremisten angst is. Extremisten kunnen worden ontwapend, zei hij. “Ze willen niet dat we schrijven en tekenen. We moeten schrijven en tekenen’, zei Biard. ‘Ze willen niet dat we denken en lachen. We moeten denken en lachen. Ze willen niet dat we in debat gaan. We moeten in debat gaan.”
Lees ook het interview dat Trouw deze week had met Kurt Westergaard, de Deense tekenaar die beveiligd wordt vanwege zijn Mohammedcartoons: ‘Ik wil niemand meer haten’.

Lees ook: Aanslag zet debat over satire in VS op scherp – 05/05/15

Wethouder Venlo schaamt zich voor Wilders

AD 06.05.2015 Deze man is een schandvlek voor Venlo”, tweette PvdA-wethouder Ramon Testroote van Venlo dinsdag vanaf zijn vakantieadres over PVV-leider Geert Wilders. Dat maakte veel boze reacties los.

Wilders ontsnapte zondagavond aan een aanslag op een bijeenkomst over Mohammedcartoons in Texas. Toen de regionale nieuwssite 1Limburg aandacht besteedde aan de gebeurtenis en meldde dat Wilders uit Venlo komt, schoot dat PvdA’er Testroote in het verkeerde keelgat.

Spijt

Testroote vindt het jammer dat ‘achteraf de relatie wordt gelegd met de aanslag in Amerika’. ,,Wat daar is gebeurd is verachtelijk.”

De wethouder geeft toe dat zijn tweet onhandig was. ,,Daar heb ik spijt van. “

Schaamte voor Wilders
Inhoudelijk staat hij echter nog steeds achter zijn kritiek op Wilders. ,,Als u mij vraagt of ik me schaam dat Wilders uit Venlo komt, dan moet ik daar ja op zeggen. Het is een schande dat hij nog steeds met Venlo geassocieerd wordt, terwijl hij al meer dan dertig jaar weg is. En mensen van Marokkaanse afkomst die hier al meer dan dertig jaar wonen, die mogen zich van hem geen Venlonaar noemen. Daar moest eens iets van gezegd worden.”

Lees ook;

Schandvlek-tweet over Wilders ‘wethouder onwaardig’

VK 06.05.2015 De Venlose PvdA-wethouder Ramon Testroote heeft gisteren ophef veroorzaakt door PVV-leider Geert Wilders op Twitter te omschrijven als ‘een schandvlek voor Venlo’.  De fractievoorzitter van de PVV in het Limburgse parlement Michael Heemels, tevens persvoorlichter van Wilders, noemde de tweet ‘schandalig’ en ‘een wethouder onwaardig’.

Testroote had zich geërgerd aan de berichtgeving op 1limburg.nl, de gezamenlijke nieuwssite van de Limburgse kranten en omroep L1, over de aanslag in Garland.  Daarin werd Wilders omschreven als ‘de politicus uit Venlo’. Limburgse media doen dat bijna altijd in hun berichtgeving: de Limburgse geboorte- of woonplaats vermelden van landelijke politici en andere bekende Nederlanders.

Moslims VS laten zich niet provoceren

Trouw 06.05.2015 De website van het Islamitisch Centrum van Phoenix loopt nog wat achter. De doodgeschoten plegers van de aanslag op de spotprenten-tentoonstelling in Dallas, waar Geert Wilders aanwezig was, kwamen daar bidden en naar preken luisteren. Een artikel op de site roept aanhangers van IS op ‘terug te keren naar de godsdienst van barmhartigheid’. Over de aanslag geen woord.

Dat moslims in de VS doorgaans beter geïntegreerd zijn dan in Europa, komt onder andere doordat ze uit minstens 77 landen afkomstig zijn, en niet uit maar een paar.

Dat komt vast nog wel, want het centrum lijkt geen broeinest van jihadisten. De radicalisering van de twee aanslagplegers lijkt hun geloofsgenoten, en zelfs hun ouders, te zijn ontgaan.

’Aanslagen IS amateuristisch’

Telegraaf 06.05.2015 Terreurorganisatie IS, die de aanslag in Garland inmiddels heeft opgeëist, grijpt elke kans een aanslag te plegen in het Westen, maar die terreurplannen zullen amateuristischer zijn dan de jarenlang voorbereide terreurcomplotten van Al-Qaeda, zegt Ronald Sandee, voormalig analist bij de militaire geheime dienst MIVD.

„De aanslag in Garland had niet echt kans van slagen. De details zullen nog binnenkomen maar het lijkt erop dat het een impulsieve beslissing was van de twee aanslagplegers om zonder voorbereiding naar Texas te reizen in de hoop een aanslag te kunnen plegen. Dat de twee wapens hadden is niet echt vreemd, maar de politie in Garland had zich goed voorbereid en ze werden uitgeschakeld voordat ze echt schade aan konden richten.”

Gerelateerde artikelen;

04-05: Aanslag na lezing Wilders

Keiharde aanpak demoraliseert de jihadisten

Elsevier 06.05.2015 Geert Wilders was ontegenzeggelijk doelwit van de mislukte aanslag in Texas. De terroristen wisten van zijn komst en kenden de dodenlijst van Al-Qa’ida. De nietsontziende Amerikaanse beveiligers lieten zien hoe je terrorisme bestrijdt en jihadisten ontmoedigt.

Dodenherdenking 2015 werd enigszins gekleurd door het islamitische terrorisme. In Nederland was het al 4 mei toen twee Amerikaanse moslims een aanslag pleegden op een bijeenkomst waar ook een Tweede Kamerlid aanwezig was.

Als de aanslag in Texas succesvol was verlopen, had dat enorme gevolgen gehad voor de politieke en maatschappelijke verhoudingen in Nederland. Eigenlijk is het een mislukte aanslag op het Nederlandse parlement.

Executielijst

Alle belangstellenden, dus ook de terroristen, wisten dat Geert Wilders de aanwezigen zou toespreken. Daarnaast is het onwaarschijnlijk dat de daders niet bekend waren met de executielijst van Al-Qa’ida.

Tegen die achtergrond mag worden beweerd dat ook Geert Wilders doelwit was.

Lees ook…

IS claimt aanslag Texas: het waren ‘soldaten van het kalifaat’

Deze aanslag was een exacte nabootsing van de aanslagen in Parijs en Kopenhagen. Er was echter een groot verschil: Amerika vermeed de operationele fouten die de Deense en Franse politie hebben gemaakt.

SWAT

In Texas werden, naast gewapende particuliere bewakers en lokale politie-agenten, ook zwaarbewapende mannen van bijzondere eenheden ingezet. SWAT, het Amerikaanse arrestatieteam, gaf aanslagplegers geen enkele ruimte.

Wellicht denkt GroenLinks-leider Bram van Ojik dat de Amerikanen een kopje thee met die terroristen hadden moeten drinken. Maar dat gaat nooit gebeuren. Van Ojik leeft in Disneyland. Hij ontpopt zich als een karikatuur van de humaniteit.

Volgens Elsevier…

Gerry van der List: Strijd tegen moderne terreur nog belangrijker dan herdenken oorlog

Pim Fortuyn

Vandaag herdenken wij de moord op Pim Fortuyn. Dat was ik niet vergeten. Ook Fortuyn werd vanwege zijn mening gedood door een terrorist. Als het de islamitische terroristen was gelukt, dan zou op 4 mei Geert Wilders om het leven gekomen zijn.

Gelukkig is dat ons land bespaard gebleven. De gevaarlijke meidagen zijn voorbij. De jihadistische romantiek moet met kracht worden tegengewerkt.

zie ook;

5 mei Meer bekend over schutters Mohammed-expositie

5 mei IS claimt aanslag Texas: het waren ‘soldaten van het kalifaat’

4 mei ‘Identiteit van één Texas-schutter bekend’

‘We kunnen naar het slagveld’

Telegraaf 06.05.2015 Of de twee jihadisten die in Garland een aanslag pleegden op het Mohammed Cartoon Festival handelden in opdracht van IS is allerminst zeker. Wel is duidelijk dat de twee warme gevoelens koesterden voor de terreurclub.

De mannen waren volop actief op sociale media met steunbetuigingen aan jihadstrijders en kondigden ze zelfs de aanslag in Garland vooraf op Twitter aan onder de hashtag #TexasAttack.

Vooral Elton Simpson verborg zijn liefde voor de jihad niet. In gesprekken met een FBI-informant die zich voordeed als een vriend, zei hij in 2009: ,,Ik zeg je, man, we kunnen naar het slagveld. Het is tijd om te gaan”, zei Simpson, waarbij hij vermoedelijk op de strijd in Somalië doelde. “Als je sterft, ga je direct naar de hemel.”

Vlak voor de bloedige aanval twitterde een van de twee, waarschijnlijk Simpson: ‘Moge Allah ons accepteren als moedjahedien’.

Gerelateerde artikelen;

05-05: Witte Huis betwijfelt deelname IS

05-05: IS claimt aanslag Texas

05-05: Families schutters geschokt

05-05: Doelwit nr. één

04-05: Geen bommen in auto schutters

04-05: Aanslag na lezing Wilders

“Dreig-tweet Geert Wilders kwam van gehackt account”

Den HaagFM 05.05.2015 De tweet waarin Hagenaar Andreas Kort PVV-leider Geert Wilders dood wenst, komt niet van hemzelf. “Mijn account was gehackt”, zegt hij tegen Den Haag FM.

Op Twitter verscheen de tweet: “Jammer dat ze de verkeerde man hebben geraakt. Had die geblondeerde engerd @geertwilderspvv moeten wezen.” De tweet is een reactie op een schietpartij bij een anti-islambijeenkomst in Amerika, waar Wilders aanwezig was.

De tweet komt echter niet van Kort, die tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op de kandidatenlijst van de SP stond. “Ik kan mij niet vinden in de tweets die verstuurd zijn. Ik neem afstand van de uitspraken die via Twitter gedaan zijn”, zegt Kort. Hij verwijderde zijn account, nadat hij er weer controle over had. “Ik werd gek van de bedreigingen en verwensingen die mensen deden.”

Stilte op 4 mei

“Het is erg jammer dat er mensen op deze mooie wereld zijn die andere mensen in een kwaad daglicht stellen. Juist op een dag als vandaag (4 mei, red.) moet iedereen stilstaan bij de vrijheid en dus ook van de vrijheid van meningsuiting. Maar de reacties die er namens mijn naam de wereld in zijn gestuurd, gaan echt te ver”, zegt de Hagenaar. …lees meer

lees: “Dreig-tweet Geert Wilders kwam van gehackt account”

Witte Huis betwijfelt betrokkenheid IS bij aanslag

VK 05.05.2015 Het Witte Huis vindt het ‘te vroeg’ voor de conclusie dat terreurbeweging Islamitische Staat (IS) achter de aanslag op een spotprentbijeenkomst in de Texaanse stad Garland zat. Dat zei een woordvoerder vandaag.

Eerder op de dag eiste de terreurgroep de verantwoordelijkheid voor de aanslag op via haar eigen radiozender al-Bayan. Het zou de eerste keer zijn dat IS op Amerikaans grondgebied een aanslag pleegt.  IS zei dat ‘twee soldaten van het kalifaat’ de aanval pleegden op de bijeenkomst waar PVV-leider Geert Wilders de hoofdspreker was. Twee mannen openden in de nacht van zondag op maandag (Nederlandse tijd) het vuur op de bijeenkomst. Wilders was net weg, toen de terroristen een agent verwondden en daarna zelf werden doodgeschoten.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

IS claimt aanslag bijeenkomst met Wilders

Families Garland-schutters ‘geschokt’

Wat deed Wilders in de VS?

Witte Huis betwijfelt deelname IS aan aanslag op bijeenkomst Texas

NU 05.05.2015 Het Witte Huis vindt het “te vroeg” voor de conclusie dat terreurbeweging Islamitische Staat (IS) achter de aanslag op een spotprentbijeenkomst in de Texaanse stad Garland zat.

Een woordvoerder zei dinsdag dat veel mensen proberen te profiteren van de invloed van IS door betrokkenheid bij de terreurbeweging op te eisen zonder dat dat ook daadwerkelijk het geval is.

Eerder dinsdag eiste de terreurgroep de verantwoordelijkheid voor de aanslag op via haar eigen radiozender al-Bayan. Het zou de eerste keer zijn dat IS op Amerikaans grondgebied een aanslag pleegt.

Volgens de BBC zei IS dat “twee soldaten van het kalifaat” de aanval pleegden op de bijeenkomst waar PVV-leider Geert Wilders de hoofdspreker was.

Een van de daders had al via een tweet gezegd loyaal te zijn aan IS. Ook via andere Twitteraccounts werd de aanslag al gekoppeld aan IS.

Alle berichten over Islamitische Staat

Lees meer over: Texas Geert Wilders

Gerelateerde artikelen;

Aanslag zet debat over satire in VS op scherp

Trouw 05.05.2015 Viel er nog een beetje te lachen om de honderden cartoons van de profeet Mohammed die in Texas te zien waren? Voor de plegers van de aanslag zondag op de tentoonstelling in Garland, waar eerder die dag PVV-leider Geert Wilders een van de belangrijkste sprekers was, maakte dat niet uit. Zij trokken vermoedelijk de grens bij het afbeelden van de profeet, grappig of niet.

Maar de rest van Amerika was juist bezig met een discussie over wat de grenzen dan wel zijn tussen satire, meningsuiting en haatzaaien: betekent afkeuring van geweld automatisch goedkeuring van elke cartoon?

De niet-bevoorrechten belachelijk maken, is bijna nooit grappig – het is gewoon gemeen, aldus Cartoonist Garry Trudeau.

Aanleiding was eerst een toespraak van de schepper van de langlopende politieke strip ‘Doonesbury’, Garry Trudeau, waarin hij de intenties van Charlie Hebdo in twijfel trok, het Franse satirische weekblad waar islamisten in januari een slachting aanrichtten. “De niet-bevoorrechten belachelijk maken, is bijna nooit grappig – het is gewoon gemeen.”

Verwant nieuws;

IS claimt aanslag op bijeenkomst met Wilders

Trouw 05.05.2015 erreurgroep IS (Islamitische Staat) heeft de aanslag op een spotprentbijeenkomst in Texas opgeëist. De terroristen maakten vandaag via hun eigen radiozender al-Bayan bekend dat zij achter de schietpartij zitten, zo meldt het Franse persbureau AFP. Het is de eerste aanslag die IS opeist in de Verenigde Staten.

“Wat er aan staat te komen zal bitterder en harder zijn.”, aldus Al-Bayan radio tegen de Verenigde Staten.

Twee mannen openden in de nacht van zondag op maandag het vuur op de bijeenkomst, waar PVV-leider Geert Wilders de hoofdspreker was. Wilders was net weg, toen de terroristen een agent verwondden en zelf werden doodgeschoten. Onduidelijk is nog of hij specifiek een doelwit van IS was bij deze aanval.

Verwant nieuws;

IS claimt aanslag bijeenkomst met Wilders

VK 05.05.2015 Terreurgroep IS (Islamitische Staat) heeft de aanslag op een spotprentbijeenkomst in Texas opgeëist. De terroristen maakten via hun eigen radiozender al-Bayan bekend dat zij achter de schietpartij zitten, zo meldde het Franse persbureau AFP. He t zou de eerste keer zijn dat IS op Amerikaans grondgebied een aanslag pleegt.

Volgens de BBC zei IS dat ‘twee soldaten van het kalifaat’ de aanval pleegden op de bijeenkomst waar PVV-leider Geert Wilders de hoofdspreker was. De bijeenkomst toonde volgens al-Bayan ‘negatieve afbeeldingen van de profeet Mohammed’. ‘Wij zeggen nu al tegen Amerika dat wat gaat komen groter en bitterder zal zijn. Jullie zullen de strijders van de Islamitische Staat verschrikkelijke dingen zien doen.’ Onduidelijk is nog of Wilders specifiek een doelwit van IS was bij deze aanval

Reconstructie

Het mag duidelijk zijn dat ze gekomen waren om mensen te doden, zegt de politie. Lees hier de reconstructie van de aanval.

IS claimt aanslag op bijeenkomst in Texas met Wilders

NU 05.05.2015 Terreurgroep IS (Islamitische Staat) heeft de aanslag op een spotprentbijeenkomst in Texas opgeëist. De terroristen maakten dinsdag via hun eigen radiozender al-Bayan bekend dat zij achter de schietpartij zitten, zo melden internationale media.

Volgens BBC News zei IS dat “twee soldaten van het kalifaat” de aanval pleegden op de bijeenkomst waar PVV-leider Geert Wilders de hoofdspreker was. Twee mannen openden in de nacht van zondag op maandag het vuur op de bijeenkomst. Wilders was net weg, toen de terroristen een agent verwondden en zelf werden doodgeschoten.

De familie noemt de schietpartij waarbij een agent gewond raakte “zinloos geweld”. Simpson was al langer in beeld bij de veiligheidsdiensten. Zijn vader zei tegen ABC News: ”Wij zijn Amerikanen en geloven in Amerika. Wat mijn zoon heeft gedaan, straalt slecht af op mijn familie.”

Overleden

Het huis in Phoenix, waar de beide mannen woonden, is doorzocht. De politie gaf dinsdag aan dat het duo inderdaad in die stad woonde. De auto waarmee het duo naar Garland reed, is door de politie voor alle zekerheid opgeblazen, meldt de aan ABC gerelateerde zender WFAA8.

Alle berichten over Islamitische Staat

Lees meer over: Texas Geert Wilders

Gerelateerde artikelen;

IS claimt aanslag Texas

Telegraaf 05.05.2015 Terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag op de anti-islambijeenkomt in Garland (Texas) van zondagavond.  De terroristen maakten via hun eigen radiozender al-Bayan bekend dat zij achter de schietpartij zitten.

De bijeenkomst toonde volgens al-Bayan ,,negatieve afbeeldingen van de profeet Mohammed”. ,,Wij zeggen nu al tegen Amerika dat wat gaat komen groter en bitterder zal zijn. Jullie zullen de strijders van de Islamitische Staat verschrikkelijke dingen zien doen.” Het zou de eerste keer zijn dat IS op Amerikaans grondgebied een aanslag pleegt.

Gerelateerde artikelen;

05-05: ‘Agent Garland is onze held’

05-05: Families schutters geschokt

05-05: Doelwit nr. één

04-05: Geen bommen in auto schutters

04-05: Sam Smith al drie dagen stil

04-05: Geschokte reacties rond schietpartij Wilders

04-05: Identiteit schutter bekend

04-05: Explosies in Garland gehoord

IS claimt aanslag Texas: het waren ‘soldaten van het kalifaat’

Elsevier 05.05.2015 Islamitische Staat heeft de aanslag op de Mohammed-cartoonwedstrijd en -expositie opgeëist. De terreurbeweging zegt dat ‘soldaten van het kalifaat’ op het conferentiecentrum in Garland (Texas) hebben geschoten.

Op IS-radiostation al-Bayan werd gezegd dat de tentoonstelling ‘de profeet Mohammed negatief afbeeldde’. Experts zeggen tegenBBC News dat het de eerste keer is dat IS een aanslag in de Verenigde Staten opeist.

Commentaar;

Gerry van der List: Strijd tegen moderne terreur nog belangrijker dan herdenken oorlog

Ook twitterde Simpson: ‘Moge Allah ons accepteren als strijders’, en hij gebruikte de hashtag #texasattack. De Twitter-accounts zijn inmiddels verwijderd.

Het is niet duidelijk of de daders daadwerkelijk contact hadden met de terreurbeweging in Irak of Syrië. IS heeft aanhangers over de hele wereld wel diverse keren opgeroepen aanslagen te plegen in de landen die meevechten in de internationale anti-IS-coalitie.

De andere schutter, Nadir Soofi, is een man van Pakistaanse afkomst en een gescheiden vader. Families van beide mannen kunnen amper geloven wat er is gebeurd. De familie van Elton Simpson veroordeelt het gebruik van geweld.

PVV-leider Geert Wilders was hoofdspreker bij het evenement in Texas, maar het is nog onduidelijk of hij specifiek het doelwit was. Op het moment van de schietpartij had Wilders het pand al verlaten.

zie ook;

4 mei ‘Identiteit van één Texas-schutter bekend’

4 mei Schietpartij bij cartoonwedstrijd met Wilders

9:04 Meer bekend over schutters Mohammed-expositie

Meer bekend over schutters Mohammed-expositie

Elsevier 05.05.2015 De families van beide schutters kunnen niet geloven dat de mannen dit hebben gedaan. Langzaam wordt er meer bekend over de twee mannen die het vuur openden bij een Mohammed-expositie in Texas, waar Geert Wilders hoofdspreker was. De oma van schutter Nadir Soofi kan niet geloven dat haar kleinzoon dit heeft gedaan.

Oma Shirley Dromgoole of Garwood zegt tegen NBC News dat haar kleinzoon geen terrorist is, en dat hij is beïnvloed door zijn huisgenoot Elton Simpson.

Volgens onze bloggers;

Afshin Ellian: Doorbreek het dodelijke zwijgen over de bedreigde islamcritici

Ook de familie van Elton Simpson kan niet geloven dat hij aandeel heeft gehad in de aanval in Garland. De twee mannen openden het vuur, terwijl binnen een Mohammed-cartoonwedstrijd en –expositie aan de gang was. Vlak voor de schietpartij gaf PVV-leider Wilders een toespraak. Hij was al weg op het moment dat de mannen het vuur openden.

Jihad

De familie van Elton Simpson zegt ‘gebroken’ te zijn door de gebeurtenis en heeft geen idee waarom hij zou schieten bij een Mohammed-expositie. Vijf jaar geleden werd de dertigjarige Simpson veroordeeld, omdat hij had gelogen tegen een FBI-agent. Volgens de aanklager wilde Simpson naar Somalië afreizen om zich aan te sluiten bij de jihad, maar dat achtte de rechter niet bewezen.

zie ook;

4 mei ‘Identiteit van één Texas-schutter bekend’

4 mei Schietpartij bij cartoonwedstrijd met Wilders

4 mei Strijd tegen moderne terreur nog belangrijker dan herdenken oorlog

Schietpartij Garland: dit is wat we tot nu toe weten over de daders

NRC 05.05.2015 In de Amerikaanse stad Garland in Texas is zondagavond (lokale tijd) een schietpartij geweest bij een anti-islambijeenkomst. Twee mannen kwamen aanrijden in een pick-uptruck en schoten op een bewaker die voor het gebouw stond waar de tentoonstelling was. De politie doodde beide schutters.  Geert Wilders was een van de sprekers op het evenement. Hij had het gebouw voor de schietpartij al verlaten.

Het was bekend dat Simpson jihadistische sympathieën had. De jongeman was een bekende van de politie: de FBI was een paar jaar geleden een onderzoek tegen hem begonnen. De veiligheidsdienst kreeg hem in 2006 in het vizier omdat hij contact zou hebben met iemand die ervan werd verdacht een terreurcel in Arizona op te zetten.

#texasattack

Hij zou vlak voor de aanval zondag een bericht hebben getwitterd met de hashtag #texasattack. De foto bij het Twitteraccount was van Anwar al-Awlaki, een militant die in 2011 is omgekomen in Jemen door een aanval van een Amerikaanse drone. Volgens nieuwszender ABC News was Simpson degene die het bericht postte. Vijf jaar geleden stond hij terecht omdat hij naar Afrika wilde afreizen om zich aan te sluiten bij een terreurgroep.

Hij speelde basketbal en ging regelmatig naar het vrijdaggebed in de moskee in Phoenix. Volgens Usama Shami, voorzitter van de moskee Islamic Community Center in Phoenix, kwam hij sinds zijn veroordeling minder regelmatig naar het gebedshuis.

NADIR SOOFI

Nadir Soofi (34) is van Pakistaanse afkomst en is door zijn vader opgevoed als moslim. De FBI heeft niet eerder onderzoek naar hem gedaan.

Soofi woonde in hetzelfde appartementencomplex als Simpson. Volgens persbureau Reuters woonden de twee samen, maar volgens The New York Times is het onduidelijk of ze samenwoonden.

Volgens Amerikaanse media was Soofi de rustige van de twee; waar Simson juist extravert was, zou Soofi een rustiger karakter hebben. Hij werkte bij een tapijtreinigingsbedrijf en ging regelmatig naar dezelfde moskee in Phoenix. Zo nu en dan bracht hij zijn zoontje mee.

De grootmoeder van Soofi, Shirley Dromgoole of Garwood, zegt tegen NBC News dat haar kleinzoon geen terrorist is, en dat hij is beïnvloed door zijn huisgenoot Elton Simpson.

Simpson en Soofi droegen kogelvrije vesten en hadden machinegeweren bij zich.  LEES VERDER

Lees meer;

4 MEI Schietpartij Garland: dit is wat we weten over dader Elton Simpson ›

4 MEI ‘FBI onderzoekt of schutters Texas banden hadden met terreurgroepen’ ›

4 MEI Schietpartij Garland: wat is er precies gebeurd? Een reconstructie ›

4 MEI Twee doden bij schietpartij anti-islambijeenkomst VS, waar Wilders sprak ›

2012 Lees hier ons liveblog over de schietpartij in Connecticut terug ›

Families schutters geschokt

Telegraaf 05.05.2015 De familie van Elton Simpson, een van de twee schutters die zondag een spotprentbijeenkomst in Texas aanvielen, heeft laten weten geschokt te zijn. In een verklaring aan een lokale krant is te lezen dat ze „geen idee hadden van de plannen van Simpson. We snappen niet hoe dit heeft kunnen gebeuren”.

De familie noemt de schietpartij waarbij een beveiliger gewond raakte ‘zinloos geweld’. Simpson was al langer in beeld bij de veiligheidsdiensten. Zijn vader zei tegen ABC News: „Wij zijn Amerikanen en geloven in Amerika. Wat mijn zoon heeft gedaan, straalt slecht af op mijn familie.”

Gerelateerde artikelen;

05-05: ‘Agent Garland is onze held’

05-05: Agent held van Garland

05-05: Doelwit nr. één

04-05: Geen bommen in auto schutters

04-05: Geschokte reacties rond schietpartij Wilders

04-05: Identiteit schutter bekend

VN veroordeelt aanslag op Amerikaanse cartoonwedstrijd

Trouw 05.05.2015 De Verenigde Naties (VN) hebben de aanslag bij een cartoonwedstrijd in de Amerikaanse staat Texas veroordeeld. Zondag werden twee mannen gedood die schoten losten bij de wedstrijd met Mohammed-tekeningen waarbij Geert Wilders ook aanwezig was. Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de VN zei gisteren in een officiële verklaring dat ‘zulke daden niets te maken hebben met religie of overtuigingen’ en dat ‘ideeën alleen verdedigd moeten worden met democratisch debat en dialoog’. Één van de daders zou banden met Islamitische Staat (IS) hebben. Volgens Ban is er geweld niet goed te praten en gelooft hij dat een interculturele dialoog en respect belangrijk zijn bij het voorkomen van extremisme.

Verwant nieuws;

Doelwit nr. één

Telegraaf 05.05.2015 Geert Wilders is op de ’targetlist’ van Al-Qaeda inmiddels een van de meest prominente doelen. De bewaking van Wilders moet daarom worden aangescherpt. Ook moet een grotere bewakingscirkel worden ingesteld rondom de islamcriticus, zodat ook andere PVV’ers en de plaatsen waar hij verblijft beter worden beschermd.

Dit zegt terrorisme-expert Glenn Schoen in reactie op de schietpartij tijdens de anti-islambijeenkomst in het Amerikaanse Garland, waar Mohammed-cartoons werden getoond. Hij vreest dat doelwitten rondom Wilders in het vizier komen bij jihadisten, uit frustratie dat hij te goed wordt beveiligd.

Geert Wilders: ik zal nooit buigen voor geweld en terreur

Elsevier 04.05.2015 Als het aan PVV-leider Geert Wilders ligt, komen de organisatoren van de Mohammed-cartoonwedstrijd en -tentoonstelling waarbij werd geschoten, naar Nederland. Hij noemt de schietpartij ‘een aanslag op de vrijheid van meningsuiting’.

Wilders laat zich niet tegenhouden door gebeurtenissen zoals die in Texas. ‘Dit is een aanslag op de vrijheid van meningsuiting. Maar mijn enige antwoord is doorgaan, al wordt het er niet makkelijker op.’

Ook noemde hij de Deense cartoonist Kurt Westergaard, die afgelopen weekend in Nederland was, en de Zweedse tekenaar Lars Vilks. In zijn toespraak stond hij verder stil bij de aanslag op het satirische Franse tijdschrift Charlie Hebdo.

De redacteuren van het blad waren volgens de islam ‘schuldig aan de misdaad van het afbeelden van Mohammed’ en ‘het zwartmaken van de zogenaamde profeet van de islam’. ‘Om te laten zien dat wij ons niet de wet laten voorschrijven door de islam, zijn wij bij deze tentoonstelling van Mohammed-cartoons.’

Strijd tegen moderne terreur nog belangrijker dan herdenken oorlog

Elsevier 04.05.2015 De schietpartij in Dallas laat zien hoe riskant het kritiseren van de islam is. Geert Wilders verdient, net als cartoonist Kurt Westergaard, alle steun in zijn vastberaden voornemen niet te zwichten voor terreur.

Eberhard van der Laan heeft zich weer eens van een bewonderenswaardige kant getoond.

De PvdA-burgemeester van Amsterdam liet weten vierkant te staan achter de organisatoren van het Festival van het Vrije Woord, dat afgelopen zaterdag Kurt Westergaard verwelkomde. De door moslims bedreigde Deense cartoonist kon alleen onder zware bewaking het debatcentrum De Balie betreden.

Geschokte reacties rond schietpartij…

Telegraaf 04.05.2015  Een anti-islambijeenkomst in het Amerikaanse Garland waar Geert Wilders had gesproken, is zondagavond (plaatselijke tijd) aangevallen door twee nog bekende schutters. Die zijn door de politie doodgeschoten. De PVV-leider was op het moment van de dodelijke schietpartij al vertrokken.

Premier Mark Rutte toonde zich in een reactie „geschokt door de schietpartij in Garland in de VS. Ik ben blij dat Geert Wilders ongedeerd is. Het onderstreept dat we alert en waakzaam moeten blijven en pal staan voor de vrijheid van meningsuiting”.

Gerelateerde artikelen;

04-05: Identiteit schutter bekend

04-05: Wilders opnieuw naar VS

04-05: Aanslag na lezing Wilders

04-05: ‘Islam kent geen humor’

04-05: Wilders: Doorgaan met strijd

30-04: Wilders vindt gehoor in VS

22-04: Wilders: Wangedrag beloond

21-04: Wilders niet bang voor Moszkowicz

Van Miltenburg: aanslag vreselijk

Telegraaf 04.05.2015  Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg vindt het nieuws over de aanslag op een bijeenkomst waar PVV-leider Geert Wilders sprak „verschrikkelijk en bizar”. Dat liet ze maandag desgevraagd weten in een reactie op de schietpartij in Texas.

„Voor Wilders en zijn omgeving moet het afschuwelijk zijn dat de dreiging – die altijd aanwezig is – nu zo dichtbij komt”, aldus Van Miltenburg.

Gerelateerde artikelen;

04-05: Aanslag na lezing Wilders

Wilders opnieuw naar VS

Telegraaf 04.05.2015 Wilders vliegt deze week terug naar Nederland maar gaat volgende week opnieuw naar de VS. Hij zal er dan opnieuw een toespraak houden over de vrijheid van meningsuiting en de islam.

Waar en op welke bijeenkomst dat gebeurt, kon hij maandag om veiligheidsredenen nog niet zeggen. De afgelopen jaren hield Wilders meerdere malen speeches in de VS, onder meer in New York.
Gerelateerde artikelen;

Schietpartij Garland: wat is er precies gebeurd? Een reconstructie

NRC 04.05.2015 In Garland, een voorstad van Dallas (Texas), was gisteravond een anti-islambijeenkomst. Geert Wilders was een van de belangrijkste sprekers. Vlak nadat hij het evenement verlaat vindt er een aanval plaats op de bijeenkomst. Twee schutters worden gedood door de politie. Een reconstructie van de gebeurtenissen.

Zondagmiddag: een anti-islambijeenkomst
In het Curtis Caldwell Center worden cartoons van de profeet Mohammed getoond en Geert Wilders is uitgenodigd om er te spreken. De tentoonstelling is georganiseerd door American Freedom Defense Initiative (AFDI).

ABC meldde vanmiddag dat een van de verdachten, Elton Simpson uit Arizona, in beeld was bij de veiligheidsdiensten. Hij zou vlak voor de aanval een bericht hebben getwitterd met de hashtag #TexasAttack. Vijf jaar geleden stond hij terecht omdat hij naar Afrika wilde afreizen om zich aan te sluiten bij een terreurgroep.

Geen bommen in auto schutters Garland

Trouw 04.05.2015 Er zijn geen bommen gevonden in de auto van de schutters die zondag een spotprentbijeenkomst in Texas aanvielen. Dat maakte de politie vandaag bekend. De twee zijn naast hun auto gestorven, nadat de politie hen had neergeschoten.

Er wordt nog onderzocht of het een terroristische aanslag was, zei een woordvoerder, maar er waren vooraf geen aanwijzingen voor specifieke dreigingen rond de bijeenkomst in de stad Garland bij Dallas. De politie had de beveiliging van het evenement maanden van tevoren gepland. De organisatie had er 10.000 dollar (bijna 9.000 euro) aan besteed, liet de politie weten. Een van de sprekers was PVV-leider Geert Wilders. Hij was op het moment van de schietpartij al vertrokken.

Tweede schutter Garland geen bekende van de FBI

VK 04.05.2015 De Amerikaanse autoriteiten hebben de tweede schutter geïdentificeerd die zondag een aanslag wilde plegen op een bijeenkomst waar Geert Wilders sprak. Volgens diverse Amerikaanse media gaat het om Nadir Soofi. Hij deelde een flat in Phoenix met de andere schutter, Elton Simpson. Deze laatste claimde in een tweet banden te hebben met Islamitische Staat (IS).

De tweet kan erop duiden dat de aanslag geïnspireerd werd door IS maar niet werd uitgevoerd in opdracht van de terreurbeweging, aldus Amerikaanse functionarissen die betrokken zijn bij het onderzoek.

‘Naam van een van de daders schietpartij Texas bekend’

Trouw 04.05.2015 Een van de twee schutters die vannacht een cartoontentoonstelling in Texas aanvielen, waar even eerder ook Geert Wilders aanwezig was, is een bekende van de Amerikaanse veiligheidsdiensten. Hij zou eerder in beeld zijn geweest bij een terrorisme-onderzoek.

Ik zal jullie helpen deze cartoons in het gebouw van het Nederlandse parlement tentoon te stellen. Mohammed afbeelden is een handeling van bevrijding, aldus Geert Wilders.

De schutter, die net als zijn medeplichtige om het leven kwam bij de aanval, heet Elton Simpson, meldt ABC News op basis van bronnen bij de FBI.

Simpson zou ook de man zijn die, onder zijn twitteralias @atawaakul, kort voor de aanslag al een paar berichten de wereld in had gestuurd met de hashtag #TexasAttack. “Moge Allah ons als mujahidin ontvangen”, schrijft hij in zo’n tweet. Het account is inmiddels offline gehaald.

Verwant nieuws;

Identiteit schutter bekend

Telegraaf 04.05.2015  Een van de daders van de aanslag op de anti-islambijeenkomst in het Amerikaanse Garland is geïdentificeerd. Het gaat om Elton Simpson, een moslimextremist uit Phoenix (Arizona) die eerder is vervolgd in een terreurzaak. Dat heeft een hooggeplaatste FBI-medewerker verklaard tegen ABC News.

Gerelateerde artikelen;

04-05: Explosies in Garland gehoord

04-05: ‘Geen andere betrokkenen’

04-05: Van Miltenburg: aanslag vreselijk

04-05: Wilders opnieuw naar VS

04-05: Reeks aanslagen vanwege cartoons

04-05: Aanslag na lezing Wilders

04-05: ‘Islam kent geen humor’

04-05: Wilders: Doorgaan met strijd

04-05: Aanslag na lezing Wilders

‘Identiteit van één Texas-schutter bekend’

Elsevier 04.05.2015 Uren na de schietpartij bij een Mohammed-cartoonwedstrijd in Texas, zou de identiteit van een van de twee schutters zijn achterhaald. Een van schutters zou Elton Simpson zijn, die eerder onderdeel was van een terreuronderzoek.

Een topfunctionaris van inlichtingendienst FBI zegt tegen ABC News dat Simpson uit Arizona komt. Afgelopen nacht zouden FBI-agenten het huis van Simpson in het noorden van de stad Phoenix al hebben doorzocht.

Gerry van der List: ‘De schietpartij in Texas laat zien hoe riskant het kritiseren van de islam is. Geert Wilders verdient alle steun in zijn vastberaden voornemen niet te zwichten voor terreur.’ Lees verder >

Het is nog niet bevestigd dat Elton Simpson inderdaad een van de twee schutters was. Beide schutters werden doodgeschoten, nadat zij het vuur openden op een beveiliger van de expositie, waar PVV-leider Geert Wilders hoofdspreker was. De eerste schutter was meteen dood, de tweede greep naar zijn rugzak en werd toen voor een tweede keer beschoten.

IS

Of de schutters handelden namens een terroristische organisatie, staat nog niet vast. Wel duiken er berichten op dat aanhangers van IS verantwoordelijk zijn. In een aantal tweets van Abu Hussain AlBritani, de naam die wordt gebruikt voor de Britse IS-beul, staat dat de schutters bij IS hoorden.

SITE citeert de tweets: ‘Twee van onze broeders hebben net het vuur geopend bij de profeet Mohammed tentoonstelling in Texas.’ En: ‘Ze dachten dat ze veilig waren in Texas voor de soldaten van de Islamitische Staat.’ Met retweets spreekt de man hoop uit dat de schutters terechtkomen in ‘het paradijs’.

zie ook;

4 mei Schietpartij bij cartoonwedstrijd met Wilders

13 apr Anti-islambeweging Pegida vestigt met Geert Wilders geen record

12 apr Waarschuwing voor Wilders: xenofobe uitspraken niet geduld

‘Islam kent geen humor’

Telegraaf 04.05.2015  „De islam kent geen humor”, aldus PVV-leider Geert Wilders zondag (plaatselijke tijd) tijdens zijn toespraak bij een anti-islambijeenkomst in de Amerikaanse stad Garland (Texas), die uitliep op een dodelijke schietpartij. Bij die bijeenkomst werd ook een wedstrijd met Mohammed-tekeningen gehouden. Wilders nodigde de organisatoren uit naar Nederland.

„Ik nodig jullie uit naar Nederland te komen met deze tentoonstelling. Ik zal jullie helpen deze cartoons in het gebouw van het Nederlandse parlement tentoon te stellen”, aldus Wilders in zijn toespraak volgens de tekst die door de PVV is verspreid. „Wij hebben humor en zij niet”, aldus Wilders over de islamitische cultuur. „Mohammed afbeelden is een handeling van bevrijding.”

Wilders: Doorgaan met strijd

Telegraaf 04.05.2015 Geert Wilders zegt nooit te buigen voor geweld en terreur en gaat door met zijn strijd tegen de islamisering in Nederland en daarbuiten. Hij liet dat maandag in een sms weten in een reactie op de aanslag die werd gepleegd op de bijeenkomst in de Verenigde Staten waar hij sprak.

Gerelateerde artikelen

04-05: ‘Geen andere betrokkenen’

04-05: Van Miltenburg: aanslag vreselijk

04-05: Wilders opnieuw naar VS

04-05: Reeks aanslagen vanwege cartoons

04-05: ‘Islam kent geen humor’

04-05: Aanslag na lezing Wilders

‘Schutter bijeenkomst met Wilders eerder veroordeeld’

Trouw 04.05.2015 Een van de twee mannen die zondag een spotprentbijeenkomst in Texas heeft aangevallen waar PVV-leider Geert Wilders bij aanwezig was, was Elton Simpson uit de stad Phoenix in Arizona. Hij was al langer in beeld bij de veiligheidsdiensten. Ongeveer vijf jaar geleden werd hij veroordeeld voor plannen om naar Afrika af te reizen.

Geert Wilders is in de Verenigde Staten om zijn Amerikaanse collega’s te waarschuwen voor de gevaren van islamisering. Lees hier de reportage van correspondent Arie Elshout.

Dat meldt de zender ABC vandaag op basis van een bron binnen de Amerikaanse recherche FBI. De dienst zou bezig zijn het huis van de man te doorzoeken. Volgens de FBI wilde de schutter in 2010 naar Afrika gaan om zich in Somalië aan te sluiten bij de jihad, maar de rechtbank in Arizona vond dat daar niet genoeg bewijs voor was. Wel had hij tijdens zijn verhoor gelogen over zijn reisplannen. Het is nog niet bekend wie de tweede schutter was en waarom de mannen het congrescentrum aanvielen.

Belangrijker doelwit

Het onderzoek van de FBI is nu gericht op de vraag: Was de aanslag gericht op de persoon Wilders of op de cartoons?

Terrorisme-expert Glenn Schoen

Terrorisme-expert Glenn Schoen zegt dat Wilders nu als een belangrijker doelwit te boek zal komen te staan. Hierom zal de beveiliging van Wilders mogelijk nog verder moeten worden aangescherpt. Schoen: ‘Het onderzoek van de FBI is nu gericht op de vraag: Was de aanslag gericht op de persoon Wilders of op de cartoons?’ Als de aanval tegen hem persoonlijk was gericht heeft dat volgens Schoen grote gevolgen voor het beveiligingsprofiel van Wilders, zei hij op Radio 1.

10.000 dollar voor beste Mohammedcartoon

De organisatie van het evenement was in handen van de American Freedom Defense Initiative, de beweging van de uitgesproken Amerikaanse islamcritica Pamela Geller. Op het programma stond onder andere een wedstrijd voor de beste Mohammedcartoon. De winnaar kreeg 10.000 euro.

Geller schrijft in een reactie op haar website: ‘Dit is oorlog. Dit is een aanslag op het vrije woord. Wat gaan we doen? Gaan we capituleren voor deze monsters?’

http://media.nu.nl/m/m1oxrlbasai6_wd640.jpg/schutter-texas-was-al-langer-in-beeld-bij-veiligheidsdiensten.jpg

‘Schutter Texas was al langer in beeld bij veiligheidsdiensten’

NU 04.05.2015 Een van de twee mannen die zondag een spotprentbijeenkomst in Texas hebben aangevallen, was een inwoner van Phoenix, in de Amerikaanse staat Arizona. De man was al langer in beeld bij de veiligheidsdiensten.

Dat meldde de zender ABC maandag op basis van een bron binnen de recherche FBI. Die dienst zou bezig zijn het huis van de man te doorzoeken. De politie geeft geen namen vrij van de twee verdachten.

De verdachte zou voorafgaand aan de aanval hebben getwitterd met de hashtag ‘TexasAttack’.

Lees meer over: Texas Geert Wilders

Gerelateerde artikelen;

‘FBI onderzoekt of schutters Texas banden hadden met terreurgroepen’›

NRC 04.05.2015  Amerikaanse inlichtingendiensten gaan onderzoeken of de verdachten van de schietpartij in Texas banden hadden met terreurorganisaties. De FBI en andere diensten denken dat de schutters mogelijk werden aangespoord door groepen zoals Islamitische Staat (IS). Dat melden bronnen aan persbureau Reuters.

Eerder meldde de Amerikaanse zender ABC al op grond van bronnen bij de FBI dat een van de verdachten van de schietpartij in beeld was bij veiligheidsdiensten. Die schietpartij vond plaats in de buurt van Dallas, tijdens een evenement waar ook Geert Wilders sprak.

Lees meer;

4 MEI Schietpartij Garland: wat is er precies gebeurd? Een reconstructie ›

VANDAAG Westergaard, Wilders en ieders recht op het vrije woord

4 MEI Twee doden bij schietpartij anti-islambijeenkomst VS, waar Wilders sprak ›

4 MEI Aanslag na speech Wilders

7 JAN Aanslag op satirisch tijdschrift Parijs – twaalf doden, daders geïdentificeerd ›

Doden bij schietpartij nabij anti-islambijeenkomst met Wilders

NU 04.05.2015  Bij een schietpartij zondag nabij een anti-islambijeenkomst in de Texaanse stad Garland, zijn twee doden en een gewonde gevallen. Bij het evenement was ook de Nederlandse politicus Geert Wilders aanwezig. Hij was al vertrokken. Dat melden Amerikaanse media.

Na afloop van de anti-islambijeenkomst reed een auto in de richting van de locatie, waarna de inzittenden op een bewaker begonnen te schieten. De politie opende daarop het vuur op de personen. De twee verdachten zijn daarbij om het leven gekomen.

Een lokale politieagent raakte volgens CNN gewond bij het incident. Hij werd in zijn enkel geschoten en werd behandeld in een plaatselijk ziekenhuis, waaruit hij inmiddels is ontslagen.

Wilders

Geert Wilders was hoofdspreker bij het Texaanse evenement. De PVV-leider liet in een reactie op Twitter weten dat hij meteen na zijn toespraak de bijeenkomst had verlaten.

Ook toonde hij een foto die vlak voor het incident was genomen. Daarop poseert hij met een groep zwaarbewapende leden van een arrestatieteam. “Ik dank God dat de helden van het arrestatieteam het ergste hebben voorkomen”, schrijft hij erbij.

Ook Wilders noemde de schietpartij een aanslag op de vrijheid van meningsuiting. “Het komt wel dichtbij”, sprak de politicus. Hij noemt doorgaan de enige passende oplossing. “Maar makkelijk is het niet zo”, zei hij tegen de NOS

Lees meer over: Texas Geert Wilders

Gerelateerde artikelen;

Twee doden bij schietpartij anti-islambijeenkomst VS, waar Wilders sprak›

NRC 04.05.2015 Bij een anti-islambijeenkomst in een voorstad van Dallas (Texas), waar cartoons van de profeet Mohammed werden getoond, zijn twee mensen doodgeschoten. Dat meldt persbureau Reuters. PVV-leider Wilders was een van de sprekers. Hij had het gebouw vlak voor de schietpartij verlaten.

Er zijn geen aanwijzingen dat er meer mensen betrokken waren bij het schietincident. Dat heeft burgemeester Douglas Athas gezegd tegen nieuwszenderCNN.

NIEMAND MOCHT GEBOUW VERLATEN

Voorafgaand aan de schietpartij was er een bijeenkomst van de American Freedom Defense Initiative. Op het evenement waren zo’n 200 mensen aanwezig. De schietpartij gebeurde rond 19.00 uur lokale tijd, net buiten het gebouw waar de bijeenkomst plaatsvond. Het Curtis Caldwell Center werd direct afgesloten. Bezoekers werden geëvacueerd naar een veilige kamer.

REACTIE VAN DE ORGANISATOR

De organisatoren van het evenement zeiden dat de tentoonstelling was bedoeld om vrijheid van meningsuiting te promoten. De voorzitter van de organisatie, blogger en anti-islamactivist Pamela Geller, schreef in een reactie op haar website: “Dit is oorlog. Dit is een aanslag op het vrije woord. Wat gaan we doen? Gaan we capituleren voor deze monsters?”

Lees meer;

4 MEI Schietpartij Garland: wat is er precies gebeurd? Een reconstructie ›

4 MEI ‘FBI onderzoekt of schutters Texas banden hadden met terreurgroepen’ ›

4 MEI Wilders: dit komt heel dichtbij

2013 Geert Wilders richt zich tot de paus in een open brief ›

13 APR Wilders spreekt menigte bij Pegida-bijeenkomst toe ›

Schietpartij bij cartoonwedstrijd met Wilders

Elsevier 04.05.2015 Twee schutters openden zondagavond (lokale tijd) het vuur bij een Mohammed-cartoonwedstrijd in de Amerikaanse stad Garland (Texas). PVV-leider Geert Wilders was de hoofdspreker bij het evenement.

Wilders had de bijeenkomst op het moment van de schietpartij al verlaten. Hij laat weten blij te zijn dat ‘ helden van het arrestatieteam’ het ergste hebben voorkomen.

Mohammed-cartoon

De Mohammed-cartoonwedstrijd en tentoonstelling werd georganiseerd door de American Freedom Defense Initiative, een organisatie die in de Verenigde Staten wordt gezien als anti-islamclub. Toen de schutters het vuur openden, was het evenement al bijna ten einde.

Na een vuurgevecht van ongeveer 15 seconden werden de schutters uitgeschakeld. ‘De eerste verdachte werd meteen doodgeschoten,’ zegt burgemeester Douglas Athas van Garland tegen de Amerikaanse nieuwszender CNN. ‘De tweede schutter raakte gewond en greep naar zijn rugzak. Hij werd toen opnieuw beschoten.’

‘Dit is een aanslag op de vrijheid van meningsuiting. Maar mijn enige antwoord is doorgaan, al wordt het er niet makkelijker op.’ Lees verder >

Geschrokken

Minister Bert Koenders (PvdA, Buitenlandse Zaken) heeft contact gehad met Wilders. ‘Ik ben geschrokken en verontrust door het nieuws van de schietpartij,’ laat hij weten in een reactie. De PVV-leider twitterde een foto die is genomen vlak voor de schietpartij, waarop hij poseert met de zwaarbewapende leden van het arrestatieteam.

zie ook;

13 apr Anti-islambeweging Pegida vestigt met Geert Wilders geen record

12 apr Waarschuwing voor Wilders: xenofobe uitspraken niet geduld

3 dec 2014 Dit is de nieuwe Italiaanse bondgenoot van Wilders en Le Pen

Reeks aanslagen vanwege cartoons

Telegraaf 04.05.2015 Twee mannen hebben zondagavond in Texas een congres aangevallen waar Geert Wilders bij was. Agenten schoten de belagers dood. Hun motieven zijn nog niet bekend. Mogelijk was er een verband met een conferentie over spotprenten van de profeet Mohammed in het gebouw. Een overzicht van eerdere aanslagen en pogingen vanwege de omstreden cartoons.

Explosies in Garland gehoord

Telegraaf 04.05.2015 Verslaggevers hebben maandag zware explosies gehoord bij het gebouw in Garland (Texas) waar twee schutters zondag een bijeenkomst over Mohammedspotprenten aanvielen. Dat meldde de lokale zender WFAA. Explosievendeskundigen doorzoeken de auto van de twee aanvallers, maar het is niet bekend of dat de oorzaak van de knallen is.

Twee mannen schoten zondag (plaatselijke tijd) op de bewaker van een gebouw in Garland. Kort ervoor had Geert Wilders daar een toespraak gehouden. Agenten schoten de twee mannen dood. Het is nog niet bekend wie ze zijn en waarom ze de bijeenkomst aanvielen.

Aanslag na lezing Wilders

Telegraaf 04.05.2015  Er is zondagavond (lokale tijd) geschoten bij een anti-islambijeenkomst in de stad Garland (Texas) waar Geert Wilders de hoofdspreker was. Dat melden Amerikaanse media. De PVV-leider was toen al weg, hij liet in een reactie op Twitter weten dat hij meteen na zijn toespraak de bijeenkomst had verlaten. Twee schutters openden vanuit een auto het vuur op een bewaker die voor het gebouw stond waar de bijeenkomst werd gehouden. De politie heeft de daders doodgeschoten. De bewaker, Bruce Joiner is in zijn enkel geraakt. Hij werd behandeld in een plaatselijk ziekenhuis, waaruit hij inmiddels is ontslagen.

mei 5, 2015 - Posted by | politiek | , , , ,

5 reacties

 1. […] Was Geert Wilders PVV aan de beurt ???? […]

  Pingback door Was Geert Wilders PVV aan de beurt ???? – PolitiekKiosk | mei 5, 2015

 2. […] zie ook: Was Geert Wilders PVV aan de beurt ???? […]

  Pingback door Geert Wilders PVV en de Cartoonaffaire « Debat in de Digitale Hofstad | juni 20, 2015

 3. […] Zie ook: Was Geert Wilders PVV aan de beurt ???? […]

  Pingback door 11 jaar bedreiging Geert Wilders PVV « Debat in de Digitale Hofstad | oktober 24, 2015

 4. […] zie ook: Was Geert Wilders PVV aan de beurt ???? […]

  Pingback door De aanslag op Geert Wilders PVV mei 2015 Garland Texas USA – de nasleep « Debat in de Digitale Hofstad | augustus 18, 2016

 5. […] Zie ook: Was Geert Wilders PVV aan de beurt ???? […]

  Pingback door Nog steeds vreest Geert Wilders voor zijn leven ! « Debat in de Digitale Hofstad | november 12, 2017


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: