Nederland moet de Turkse regering blijven oproepen toenadering te zoeken tot Armenië

Nederland moet de Turkse regering blijven oproepen toenadering te zoeken tot Armenië en samen met de Armeense regering te streven naar verzoening.

100 jaar geleden.
Turkije en Armenië bakkeleien al bijna een eeuw over de massamoord op Armeniërs in de Eerste Wereldoorlog. Volgens Armenië was de voorloper van Turkije, het islamitische Ottomaanse Rijk, verantwoordelijk voor een genocide op ruim een miljoen overwegend christelijke Armeniërs.
Een meerderheid van de Tweede Kamer schaarde zich eerder al achter een motie van die strekking van de ChristenUnie. zie ook: Kamer: Turkije aanzetten tot toenadering Armenië
Herdenking op 24 april 2015
Aanleiding daarvoor is de herdenking op 24 april 2015 van de Armeense genocide. De massamoord door Turken op Armeniërs in 1915 is dan honderd jaar geleden. Turkije en Armenië hebben nog steeds ruzie over de vraag of tijdens de oorlog volkerenmoord is gepleegd op de Armeniërs, die destijds onder het gezag van het Ottomaanse Rijk vielen.
Acceptatie van wederzijds inzicht over wat er toen gebeurd, is volgens de Kamer noodzakelijk om in de verhouding tussen Turkije en Armenië een stap vooruit te zetten.
Signaal
Kamerlid Joël Voordewind van de ChristenUnie hoopt dat de twee landen door de erkenning van de genocide tot verzoening kunnen komen. Zijn aangenomen motie is een “belangrijk signaal van het Nederlandse parlement aan de Turkse regering: kom in het reine met je verleden”.
De PVV stemde tegen de “nietszeggende flutmotie” omdat de oproep tot erkenning van de genocide uit de oorspronkelijke tekst is gehaald, zei Kamerlid Harm Beertema. Ook de in Turkije geboren Tunahan Kuzu, fractievoorzitter van de Groep Kuzu/Öztürk, keerde zich tegen de motie.
Volgens hem kan iets dat zich honderd jaar geleden heeft voorgedaan, niet worden opgelost in de Tweede Kamer. “Het gaat niet om waarheidsvinding, maar om politiek gewin”, zei hij.
Premier Rutte
Een Nederlandse ambassadeur zal in Armenië aanwezig zijn bij de herdenking van de Armeense genocide. De meeste oppositiepartijen vinden dat premier Mark Rutte of een minister daarbij zou moeten zijn, maar een oproep daartoe haalde geen meerderheid.
Ook was er onvoldoende steun om het kabinet te vragen voortaan over de genocide te spreken en niet meer over “de kwestie van de genocide”, zoals nu altijd gebeurt.
Tweede Kamer wil Turkije aanzetten tot toenadering met Armenië – NU 09.04.2015
Lees meer over: Turkije Armenië
Gerelateerde artikelen;
zie verder ook:

Na Turkse intimidatie slaat Merkel Armenië-stemming over
Elsevier 01.06.2016 De Duitse bondskanselier Angela Merkel zal donderdag niet aanwezig zijn bij de stemming om de Armeense volkerenmoord in 1915 officieel als genocide te bestempelen. Ze is te druk, zegt haar woordvoerder. Critici leggen de link met dreigementen van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.
De stemming zal naar verwachting donderdagochtend plaatshebben, als Merkel een speech houdt elders in Berlijn. Daarna heeft ze een bespreking met NAVO-leider Jens Stoltenberg. Opvallend genoeg zijn ook vicekanselier Sigmar Gabriel en minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier afwezig, meldt Der Spiegel.
Turkije-deal in leven houden
De wet, een symbolische actie om de Turkse slachting van 1.5 miljoen Armenen als genocide aan te merken, is ingediend door regeringspartijen CDU en SPD, alsmede door de Groenen. Naar verwachting zal een meerderheid van de Bondsdag voor stemmen.
Jelte Wiersma: Turkse deal wordt gewurgd, dat kon ook niet anders
Voor Angela Merkel, die wel degelijk voorstander zou zijn van de wet, komt de stemming echter zeer ongelegen. Na diverse controverses moet Merkel haar uiterste best doen om de migratiedeal die is gesloten met Turkije, in leven te houden. Haar afwezigheid in het debat over de Armeense genocide wordt door critici gezien als een poging de relaties met Ankara te beschermen.
Gevoelig
De resolutie ligt bij de Turken namelijk zeer gevoelig. De Turkse president Erdogan belde Merkel eerder deze week met het ‘advies’ dat Duitsland haar gezonde verstand moet gebruiken. Tegen journalisten zei hij dat Duitsland wordt ‘misleid’ en waarschuwde hij dat de Duits-Turkse relaties op het spel worden gezet. Ook werden verschillende Duitse politici die voor de wet zijn de afgelopen tijd online bedreigd door Turken.

Turkse dreigcampagne tegen Duitse wet over genocide Armenië
De Armeense president Serzh Sargsyan mengde zich ook in de discussie. Woensdag zei hij tegen Bild dat Duitse politici zich vooral niet moeten laten intimideren door de Turken. ‘Duitsland moet geen compromissen sluiten om korte-termijn belangen te beschermen. Dan blijf je bezig’.
Ondanks de afwezigheid van meerdere politieke kopstukken maakt Thomas Oppermann, fractievoorzitter van de SPD, zich geen zorgen over de uitkomst. ‘Ook zonder Merkel en Steinmeier zullen genoeg mensen op komen dagen.’

Emile Kossen (1992) is sinds september 2015 online redacteur bij Elsevier. Portefeuilles/interesses Verenigde Staten Latijns-Amerika Politiek Media
Tags: Angela Merkel Armenië Böhmermann genocide migratie Recep Tayyip Erdogan Turkije

Turkse premier: Duitse stemming over Armeense genocide ‘absurd’
VK 01.06.2016 De Turkse premier Binali Yildirim noemt de stemming in de Duitse Bondsdag om de massamoord in 1915 op Armeniërs te erkennen als volkerenmoord ‘absurd’. Het zou de banden tussen de twee landen beschadigen, zei Yildirim woensdag.
Het Duitse parlement zal naar verwachting donderdag het symbolische wetsvoorstel over het bloedbad van een eeuw geleden steunen. Turkije verwerpt stellig de opvatting dat de moord op mogelijk 1,5 miljoen Armeniërs door Ottomaans Turkse troepen gelijkstond aan genocide. Ankara betwist niet alleen het dodental, maar ook dat er sprake was van een gerichte campagne tegen de Armeniërs.
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan belde dinsdag al met de Duitse bondskanselier Angela Merkel over de stemming. Hij stelde dat er mensen zijn die Duitsland proberen te ‘misleiden’ over wat er met de Armeniërs is gebeurd.
Turkije verwerpt en veroordeelt het hanteren van de term genocide voor de Armeense kwestie. Het land spreekt van oorlogsslachtoffers. Maar volgens Armenië zijn tijdens het Ottomaanse Rijk 1,5 miljoen mensen systematisch vermoord en was er zonder twijfel sprake van genocide of volkerenmoord.
Vorig jaar riep Turkije zijn ambassadeur in Luxemburg terug omdat het Luxemburgse parlement de moord op duizenden Armeniërs in 1915 officieel erkende als volkerenmoord of genocide. Eerder riep het land vanwege dezelfde kwestie al ambassadeurs terug uit het Vaticaan en uit Oostenrijk.
Volg en lees meer over: BUITENLAND DUITSLAND TURKIJE

Turkse premier: Stemming Duitse genocidewet ‘absurd’
AD 01.06.2016 De Turkse premier Binali Yildirim noemt de stemming in de Duitse Bondsdag om de massamoord in 1915 op Armeniërs te erkennen als volkerenmoord ,,absurd”. Het zou de banden tussen de twee landen beschadigen, zei Yildirim vanmorgen. Armenië roept de Duitsers op niet te zwichten voor de Turkse druk.

Recep Tayyip Erdogan © epa.
Het Duitse parlement zal naar verwachting morgen het symbolische wetsvoorstel over het bloedbad van een eeuw geleden steunen, tegen het zere been van Turkije. Turkije verwerpt namelijk de opvatting dat de moord op mogelijk 1,5 miljoen Armeniërs door Ottomaans Turkse troepen gelijkstond aan genocide.
Ankara stelt niet alleen vraagtekens bij het dodental, maar ook betwist ook dat er sprake was van een gerichte campagne tegen de Armeniërs. De doden zouden volgens Yildirim gevallen zijn als gevolg van gevechten tussen Turkse en Russische troepen, en niet als gevolg van moedwillige uitroeiing van de christelijke bevolkingsgroep.
‘Misleiding’
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan belde gisteren al met de Duitse bondskanselier Angela Merkel over de stemming. Hij stelde dat er mensen zijn die Duitsland proberen te ,,misleiden” over wat er met de Armeniërs is gebeurd.
De eerdere terughoudendheid van de Duitse regering om het omstreden woord te gebruiken ligt deels in de belangen in Turkije en de Duitse Turken. Bovendien wil het land het woord genocide ook niet gebruiken voor het bloedbad dat Duitse troepen in 1904 en 1905 aanrichtten in het hedendaagse Namibië. Als die slachting als genocide wordt aangemerkt, kan dat leiden tot de eis om herstelbetalingen.

Turkse dreigcampagne tegen Duitse wet over genocide Armenië
Elsevier 01.06.2015 Het Duitse parlement is van plan een dezer dagen een wetsvoorstel aan te nemen om de Armeense genocide in 1915 officieel als volkerenmoord te erkennen. Veel Turken komen in opstand, tot aan president Recep Tayyip Erdogan aan toe.
Turkije is niet te spreken over een Duits wetsvoorstel om de Armeense genocide in 1915 officieel als volkerenmoord te erkennen. Veel Turken komen in opstand, tot aan president Recep Tayyip Erdogan aan toe.
Erdogan belde dinsdag met de Duitse bondskanselier Angela Merkel om zijn zorgen over te brengen. Even later zei hij tegen journalisten dat het erkennen van de genocide de politieke en economische banden tussen de twee landen kan beschadigen. ‘Duitsland moet niet worden misleid’, voegde de president toe.
Erdogan: Echte moslims gebruiken geen anticonceptie
Symbolisch, maar controversieel
In het Duitse parlement wordt naar verwachting donderdag gestemd over een resolutie om het vermoorden van 1.5 miljoen Armeniërs door het Ottomaanse Rijk als ‘genocide’ te bestempelen. Ook de rol van het Duitse leger, dat niet ingreep, komt aan bod. Het is een symbolische resolutie, die eigenlijk vorig jaar, toen de honderdjarige herdenking was, al had moeten worden aangenomen. Destijds wilden bondgenoten van Merkel de relaties met Ankara niet op het spel zetten.
Ditmaal lijkt de partij van de bondskanselier het voorstel wel te steunen, tot woede van de Turken. Volgens Turkije heeft er nooit een systematische slachting van Armeniërs, een christelijk volk, plaatsgevonden.
Bedreigingen
Niet alleen Erdogan heeft zich bemoeid met de zaak, toen Merkel naar de kersverse Turkse premier Binali Yildirim belde, kreeg ze de wind van voren. De wet is ongefundeerd en onrechtvaardig, zou Yildirim hebben gezegd.

Ook Miss Turkije wordt mond gesnoerd. In Turkije worden nog altijd aan de lopende band mensen veroordeeld voor het beledigen van het staatshoofd. Dinsdag was het de beurt aan voormalig Miss Turkije, Merve Büyüksaraç, die een satirisch gedicht over Erdogan op Instagram plaatste. Ze kreeg dinsdag een voorwaardelijke celstraf van 13 maanden.
Ook veel Turken in Duitsland roeren zich ook in de discussie. Een van de initiatiefnemers van de wet, Cem Oezdemir van de Groene Partij, zegt tegen persbureau Reuters al wekenlang te worden bestookt op sociale media. Een andere Turks-Duitse politicus Sevim Dagdelen zegtdat bedreigingen in de mailbox geen uitzondering zijn.
Het is afwachten of de resolutie, die zeer waarschijnlijk wordt aangenomen, echt politieke gevolgen zal hebben, maar het verhoogt opnieuw de druk op de migratiedeal die de Europese Unie sloot met Turkije. Bij soortgelijke discussies in Oostenrijk, Vaticaanstad en Luxemburg haalde Turkije ambassadeurs terug.
Tags: Angela Merkel Armenië Erdogan genocide Recep Tayyip Erdogan Turkije Yildirim

Erdogan belt Merkel over wetsvoorstel Armeense genocide
VK 31.05.2016 De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft dinsdag gesproken met de Duitse bondskanselier Angela Merkel over een wetsvoorstel over de Armeense genocide. De Duitse Bondsdag overweegt de dood van honderdduizenden Armeniërs aan het begin van de 20ste eeuw te erkennen als volkerenmoord. Dit is tegen het zere been van Turkije.
De berichten over het gesprek tussen Erdogan en Merkel kwamen in eerste instantie van bronnen in het Turkse presidentieel paleis, maar Erdogan ging later op de dag tegenover journalisten in op het Duitse wetsvoorstel. Hij stelde dat er mensen zijn die Duitsland proberen te ‘misleiden’ over wat er met de Armeniërs is gebeurd.
De Bondsdag stemt naar verwachting in juni over de erkenning van de Armeense genocide. Aangenomen wordt dat een meerderheid voor zal stemmen.


View image on Twitter
Prensa Armenia @PrensaArmenia
“Narratives”: Ambassadors of Armenia and Turkey Discuss Over a Book about Armenian Genocidehttp://www.prensaarmenia.com.ar/2016/05/narratives-ambassadors-of-armenia-and.html …
9:33 PM – 16 May 2016
Ambassadeurs
Turkije verwerpt en veroordeelt het hanteren van de term genocide voor de Armeense kwestie. Het land spreekt van oorlogsslachtoffers. Maar volgens Armenië zijn tijdens het Ottomaanse Rijk 1,5 miljoen mensen systematisch vermoord en was er zonder twijfel sprake van genocide of volkerenmoord.
Begin mei riep Turkije zijn ambassadeur in Luxemburg terug omdat het Luxemburgse parlement de moord op duizenden Armeniërs in 1915 officieel erkende als volkerenmoord of genocide. Eerder riep het land vanwege dezelfde kwestie al ambassadeurs terug uit het Vaticaan en uit Oostenrijk.
Volg en lees meer over: DUITSLAND RECEP TAYYIP ERDOGAN ANGELA MERKEL TURKIJE

© epa. De Duitse bondskanselier Merkel en de Turkse president Erdogan ontmoetten elkaar ruim een week geleden nog tijdens een humanitaire top in Istanbul. Vandaag spraken ze elkaar aan de telefoon over een voor Turkije heikel punt.
Erdogan belt Merkel over genocidewet
Trouw 31.05.2016 De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft dinsdag gesproken met de Duitse bondskanselier Angela Merkel over een Duits wetsvoorstel over de Armeense genocide. De Duitse Bondsdag overweegt de dood van honderdduizenden Armeniërs aan het begin van de 20e eeuw te erkennen als volkerenmoord. Dit is tegen het zere been van Turkije.
De berichten over het gesprek tussen Erdogan en Merkel kwamen in eerste instantie van bronnen in het Turkse presidentieel paleis, maar Erdogan ging later op de dag tegenover journalisten in op het Duitse wetsvoorstel. Hij stelde dat er mensen zijn die Duitsland proberen te ‘misleiden’ over wat er met de Armeniërs is gebeurd.
De Bondsdag stemt naar verwachting in juni over de erkenning van de Armeense genocide. Aangenomen wordt dat een meerderheid voor zal stemmen. Turkije ontkent echter stellig dat de dood van de Armeniërs voldoet aan de definitie van volkerenmoord. Ankara betwist het dodental, en dat er sprake was van een gerichte campagne tegen de Armeniërs.

Erdogan belt Merkel
Telegraaf 31.05.2016 De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft dinsdag gesproken met de Duitse bondskanselier Angela Merkel over een wetsvoorstel over de Armeense genocide. De Duitse Bondsdag overweegt de dood van honderdduizenden Armeniërs aan het begin van de 20e eeuw te erkennen als volkerenmoord. Dit is tegen het zere been van Turkije.
De berichten over het gesprek tussen Erdogan en Merkel kwamen in eerste instantie van bronnen in het Turkse presidentieel paleis, maar Erdogan ging later op de dag tegenover journalisten in op het Duitse wetsvoorstel. Hij stelde dat er mensen zijn die Duitsland proberen te ,,misleiden” over wat er met de Armeniërs is gebeurd.
De Bondsdag stemt naar verwachting in juni over de erkenning van de Armeense genocide. Aangenomen wordt dat een meerderheid voor zal stemmen. Turkije ontkent echter stellig dat de dood van de Armeniërs voldoet aan de definitie van volkerenmoord. Ankara betwist het dodental, en dat er sprake was van een gerichte campagne tegen de Armeniërs.

Turkse druk om Zweedse docu over Armeense genocide te weren
VK 25.04.2016 De Turkse ambassade in Stockholm heeft geprobeerd om de uitzending van een kritische documentaire over de Armeense genocide tegen te houden. Dit heeft programmadirecteur Viveka Hansson van de Zweedse zender TV4 aan de Zweedse krant The Local laten weten.
Volgens Hansson heeft Arif Gulen, de persvoorlichter van de Turkse ambassade in Stockholm, een e-mail gestuurd met het dringende verzoek ‘de beslissing te heroverwegen’ een documentaire uit te zenden over de massamoord op Armeniërs en andere minderheden door het Ottomaanse Rijk (de voorloper van het moderne Turkije) tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Turkije verwerpt en veroordeelt het hanteren van de term genocide voor de Armeense kwestie. Het land spreekt van oorlogsslachtoffers. De meeste historici zijn het er over eens dat sprake is van genocide of volkerenmoord, waarbij 1,5 miljoen slachtoffers vielen.
Programmadirecteur Hansson heeft in een verklaring op de website van TV4 laten weten het Turkse verzoek van de hand te hebben gewezen. ‘We kunnen zoiets nooit accepteren. We zullen protesteren tegen elke poging om druk uit te oefenen aangezien dit de vrijheid van meningsuiting bedreigt’, aldus Hansson.
‘Dit is ernstig. Het is daarom belangrijk om zoiets te signaleren als het zich voordoet. We laten geen ambassades, politici of andere groepen onze inhoud controleren’, verklaarde Hansson tot besluit.
‘Anti-regeringspropaganda’
Waarom Erdogan snel op zijn pik getrapt is
Als je zo hoog staat in de pikorde, kan er eenvoudig niet met je gespot worden. Zou dat de reden zijn dat Erdogan zo gauw beledigd is? Of is er een meer psychologische verklaring? Lees hier het profiel van Erdogan van Volkskrant-verslaggever Rob Vreeken.
Tweederde Duitsers tegen vervolging Erdogan-komiek
Tweederde van de Duitsers is het oneens met het besluit van bondskanselier Angela Merkel dat cabaretier Jan Böhmermann door het Duitse Openbaar Ministerie mag worden vervolgd voor zijn ‘hekeldicht’ over de Turkse president Erdogan. Slechts 22 procent van de Duitsers heeft begrip voor het besluit van de regering.
Het is het zoveelste incident rond een Turkse optreden jegens kritische journalisten die ‘antiregeringspropaganda’ zouden verspreiden, of de Turkse president Erdogan zouden beledigen. Zo werd de Nederlandse columniste Ebru Umar wereldnieuws omdat zij in Kusadasi werd aangehouden door de politie. Umar wordt verweten president Erdogan beledigd te hebben op Twitter. Vorige jaar werd de Nederlandse journaliste Frederike Geerdink enkele dagen vastgehouden met een groep Koerdische activisten en vervolgens Turkije uitgezet.
Afgelopen vrijdag tekende de Nederlandse regering protest aan bij de Turkse regering vanwege de brief die door het Turkse consulaat in Rotterdam was verzonden. Daarin werd opgeroepen beledigingen aan het adres van de Turkse president Erdogan te melden. ‘Wij hebben geen behoefte aan een kliklijn’, zei minister Koenders van Buitenlandse Zaken vrijdag.
Daarnaast werd vorige de Duitse journalist Volker Schwenck, de chef van het kantoor van de Duitse omroep ARD in Caïro, die Turkije binnen wilde komen op het vliegveld van Istanbul aangehouden. Vervolgens werd hij teruggestuurd naar de Egyptische hoofdstad. Eerder lagen Turkije en Duitsland al overhoop om de Duitse cabaretier Jan Böhmermann, die in een ‘hekelgedicht’ Erdogan onder meer een pedofiel en een geitenneuker noemde.
Persvrijheid
Video: persvrijheid in Turkije holt achteruit
Als het ergens slecht gaat met de persvrijheid, is het wel in Turkije. Bijna nergens zitten zoveel journalisten in de gevangenis, en president Erdogan zelf klaagde journalisten aan. Bekijk deze video over de mediavrijheid in Turkije.
Erdogan heeft herhaaldelijk laten weten dat van een beperking van de vrijheid van meningsuiting of de persvrijheid in zijn land geen sprake is. Toch liggen Erdogan en de vrije pers geregeld met elkaar in de clinch.
Veel Turkse journalisten zitten achter de tralies. Begin vorige maand namen de Turkse autoriteiten de oppositiekrant Zaman over en werd de hoofdredacteur de laan uitgestuurd.
Turkije staat inmiddels op de 151ste plaats van de World Press Freedom Index, een organisatie die de persvrijheid in 180 landen meet. Tien jaar geleden stond het nog op de 98ste plek.
Als het gaat om het verwijderen van accounts en berichten op sociale media scoort Turkije hoog. Na een aanslag worden alle sociale media doorgaans geblokkeerd in Turkije, en daarnaast dient het land wereldwijd het vaakst een verzoek in bij Twitter om een bepaalde account of tweet te verwijderen, ongeacht of sprake is van een ‘noodsituatie’.
Prominenten en mensenrechtenorganisaties reageren geregeld met ontzetting op de terugkerende Twitter- en YouTube-blokkades in Turkije. Zo verklaarde de Turkse Nobelprijswinnaar Orhan Pamuk (Literatuur, 2006) vorige maand dat het ‘nog nooit zo slecht gesteld is geweest met de vrijheid van meningsuiting in Turkije’.

Turkije wilde Zweedse documentaire tegenhouden
Trouw 25.04.2016 De Turkse ambassade heeft de Zweedse televisiezender T4 aangeschreven om de uitzending van een documentaire over de Armeense genocide te dwarsbomen. T4 negeerde het verzoek en zond de film zondagavond toch uit. Het station heeft de gewraakte brief van de ambassade op zijn website geplaatst.
Turkije vindt het woord ‘genocide’ niet van toepassing op de massamoord op Armeniërs, die in 1915 begon. Turkije erkent wel dat in de nadagen van het Ottomaanse Rijk veel Armeniërs zijn omgekomen, maar verzet zich fel tegen het beladen etiket ‘volkenmoord’, dat onder meer de Verenigde Naties en Nederland aan de gebeurtenissen hebben gehecht. De Turkse ambassade in Stockholm benadrukte in haar verzoek aan T4 dat zij de vrijheid van meningsuiting eerbiedigt, maar hoopt de zender toch van haar lezing te overtuigen.
In Europa groeit de argwaan over Turkse bemoeienis met de pers en de kunsten. De Turkse regering vroeg Duitsland de afgelopen weken onder meer om de vervolging van tv-komiek Jan Böhmermann en maakt veel werk van het uitdragen van haar standpunt over heikele kwesties als de Armeense genocide.
Verwant nieuws;

Turkije wilde Zweedse documentaire tegenhouden
Telegraaf 25.04.2016 De Turkse ambassade heeft de Zweedse televisiezender T4 aangeschreven om die te weerhouden van het uitzenden van een documentaire over de Armeense genocide. T4 negeerde het verzoek echter en zond de film zondagavond toch uit. Het station heeft de gewraakte brief van de ambassade op zijn website geplaatst.
Turkije erkent wel dat in de nadagen van het Ottomaanse Rijk veel Armeniërs zijn omgekomen, maar verzet zich fel tegen het beladen etiket ‘volkenmoord’, dat onder meer de Verenigde Naties en Nederland aan de gebeurtenissen hebben gehecht. De Turkse ambassade in Stockholm benadrukte in haar verzoek aan T4 dat zij de vrijheid van meningsuiting eerbiedigt, maar hoopt de zender van haar lezing te overtuigen.
In Europa groeit de argwaan over Turkse bemoeienis met de pers en de kunsten. De Turkse regering vroeg Duitsland de afgelopen weken onder meer om de vervolging van een televisiekomiek en maakt veel werk van het uitdragen van haar standpunt over heikele kwesties als de Armeense genocide.

Armeense genocide herdacht
Telegraaf 24.04.2016 Met kransleggingen in onder meer Assen en Almelo is het begin van de volkerenmoord op Armeniërs in het Ottomaanse Rijk in 1915 herdacht. Diverse Tweede Kamerleden woonden in Almelo de plechtigheid bij in aanwezigheid van aartsbisschop Norvan Zakarian van de Armeense kerk in Parijs. In de Armeense hoofdstad Yerevan liepen duizenden Armeniërs een mars, met acteur en mensenrechtenactivist George Clooney voorop.

Onder anderen Pieter Omtzigt (CDA), Sadet Karabulut (SP) en Han ten Broeke (VVD) hielden toespraken. Zij en andere sprekers stonden stil bij de dood van honderdduizenden Armeniërs in het Ottomaanse Rijk, waaruit het moderne Turkije voortkwam. Naar schatting 600.000 tot 1,5 miljoen mensen kwamen om.
De herdenkingen verliepen zondag rustig. In Assen kwamen enkele honderden mensen bijeen. Ook Turkse en Koerdische groepen kwamen bloemen leggen. Een aanwezige beschreef de bijeenkomst als ,,vreedzaam maar koud” door het slechte weer.
Ankara erkent niet dat er volkerenmoord (genocide) is gepleegd op de Armeniërs. De Turkse regering spreekt van honderdduizenden mensen die slachtoffer zijn geworden van oorlogshandelingen.
In de Armeense hoofdstad Yerevan werd de genocide dit weekeinde herdacht met een mars van duizenden mensen. Voorop liep de Amerikaanse acteur George Clooney, die zich al tijden hard maakt voor de rechten van Armeniërs. “Ik vind het belachelijk om het woord genocide niet te gebruiken. Natuurlijk was het dat,” aldus Clooney.

Honderden herdenken Armeense genocide in Amsterdam
NU 23.04.2016 Enkele honderden mensen hebben zaterdag in Amsterdam de volkerenmoord op de Armeniërs tijdens de Eerste Wereldoorlog herdacht.
Armeense, Koerdische en Aramese sprekers stonden stil bij de dood van honderdduizenden Armeniërs in het Ottomaanse Rijk. De tocht van het Museumplein naar het Beursplein verliep zonder incidenten, aldus een van de organisatoren.
Turkije, de opvolger van het Ottomaanse Rijk, weigert te erkennen dat er genocide is gepleegd op de Armeniërs. Volgens de organisatie van de herdenking hebben mensen van de Turkse ambassade foto’s gemaakt tijdens de betoging.
In Almelo was er zaterdagavond een fakkeltocht naar het genocidemonument in de Overijsselse plaats. Volgens de organisatoren liepen er zo’n driehonderd mensen mee.
Armeense genocide herdacht in Amsterdam
Enkele honderden mensen hebben zaterdag in Amsterdam de volkerenmoord op de Armeniërs tijdens de Eerste Wereldoorlog herdacht. © Nufoto/Nisan Sarican

Dresdner orkest
Turkije heeft de Europese Unie gevraagd de subsidie in te trekken voor een concertreeks van het Dresdner Sinfoniker over de Armeense genocide. De intendant van het Duitse orkest spreekt van een ”aanval op de vrijheid van meningsuiting”.
Volgens Markus Rindt heeft het EU-agentschap dat de subsidie toekent informatie over de concerten van zijn website verwijderd.
Het Dresdner Sinfoniker wil Aghet (Armeens voor catastrofe) opvoeren ter gelegenheid van de honderdste gedenkdag voor de honderdduizenden Armeniërs die tijdens en na de Eerste Wereldoorlog om het leven kwamen in wat nu Turkije is.
Armeniërs, maar ook de Verenigde Naties, het Europees Parlement en een aantal landen waaronder Nederland duiden het bloedbad aan als volkenmoord door nationalisten. Turkije houdt vol dat de omgekomen Armeniërs slachtoffer waren van oorlogshandelingen.
Het Dresdense orkest wil het stuk, waaraan een Turkse, een Armeense en een Duitse componist meeschreven, niet alleen in Dresden, maar ook in Istanbul en Jerevan spelen. De Turkse permanente vertegenwoordiger bij de EU heeft de unie verzocht de subsidie in te trekken, maar volgens de Duitse krant de Dresdner Neueste Nachrichten blijft het agentschap het project steunen.
Heeft u foto’s van de herdenking? Upload ze op NUfoto.nl
Lees meer over: Armeense genocide
Gerelateerde artikelen

Armeense genocide herdacht in Amsterdam
AD 23.04.2016 Enkele honderden mensen hebben zaterdag in Amsterdam de volkenmoord op de Armeniërs tijdens de Eerste Wereldoorlog herdacht. Armeense, Koerdische en Aramese sprekers stonden stil bij de dood van honderdduizenden Armeniërs in het Ottomaanse Rijk, in 1915. De tocht van het Museumplein naar het Beursplein verliep zonder incidenten, aldus een van de organisatoren.
Turkije, de opvolger van het Ottomaanse Rijk, weigert te erkennen dat er genocide is gepleegd op de Armeniërs. Volgens de organisatie van de herdenking hebben mensen van de Turkse ambassade foto’s gemaakt tijdens de betoging.
Armeniërs, maar ook de Verenigde Naties, het Europees Parlement en een aantal landen waaronder Nederland duiden het bloedbad aan als volkenmoord door nationalisten. Turkije houdt vol dat de omgekomen Armeniërs slachtoffer waren van oorlogshandelingen.
Subsidie
Zaterdag werd bekend dat Turkije de Europese Unie heeft gevraagd de subsidie in te trekken voor een concertreeks van het Dresdner Sinfoniker over de Armeense genocide. De hoofdbestuurder van het Duitse orkest spreekt van een ,,aanval op de vrijheid van meningsuiting”. Volgens Markus Rindt heeft het EU-agentschap dat de subsidie toekent informatie over de concerten van zijn website verwijderd.
Het Dresdner Sinfoniker wil Aghet (Armeens voor catastrofe) opvoeren ter gelegenheid van de honderdste gedenkdag voor de honderdduizenden Armeniërs die omkwamen. Het Dresdense orkest wil het stuk, waaraan een Turkse, een Armeense en een Duitse componist meeschreven, niet alleen in Dresden, maar ook in Istanbul en Jerevan spelen.
Intrekken
De Turkse permanente vertegenwoordiger bij de EU heeft de unie verzocht de subsidie in te trekken, maar volgens de Duitse krant de Dresdner Neueste Nachrichten blijft het agentschap het project steunen.

Turkse ex-minister legt krans bij monument Armeense genocide
Elsevier 15.10.2015 De Turkse oud-minister van Europese Zaken, Ali Haydar Konca, legt zondag een krans bij het Almelose monument ter nagedachtenis aan de Armeense genocide. Konca stapte eerder op als minister in de regering van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan omdat hij de genocide niet vrijelijk mocht erkennen.
Konca, huidig parlementslid in Turkije namens de pro-Koerdische partij HDP, zal zondagochtend om 10.00 uur in de Armeens Apostolische Kerk in Almelo kennis maken met de Armeense gemeenschap.
Vervolgens zal hij namens zijn partij een krans leggen bij het monument dat herinnert aan de Armeense genocide die dit jaar precies honderd jaar geleden werd gepleegd door de Ottomanen.
Erkenning
Konca erkent als één van de weinige Turkse politici dat deze massaslachting heeft plaatsgehad. Hij stapte eerder op als minister in de regering van Erdogan omdat hij toen niet de vrijheid had om de Armeense genocide te erkennen.
‘Terwijl de Nederlandse regering uit angst voor Erdogan zich nog nooit bij dit monument heeft laten zien, komt deze Turkse minister gewoon wel,’ zegt het Almelose gemeenteraadslid Robin Gelici tegen elsevier.nl. ‘Ik zie Rutte dit niet doen’. Het steekt de Armeense gemeenschap dat de Nederlandse regering officieel nog altijd van ‘de kwestie van de Armeense genocide’ spreekt in plaats van simpelweg de ‘Armeense genocide’ te erkennen.
Ondanks dat de massaslachtingen meer dan honderd jaar geleden werden aangericht, zorgt de genocide nog altijd voorfrictie tussen Turken en Armeniërs, ook in Nederland.
Turkije ontkent dat het Ottomaanse Rijk zich destijds schuldig heeft gemaakt aan het systematisch uitmoorden van honderdduizend Armeniërs en Assyriërs. Het land spreekt over ‘gezamenlijke pijn’ die door de Eerste Wereldoorlog is ontstaan. Het Turkse wetboek van Strafrecht verbiedt zelfs het spreken over de Armeense genocide van 1915.
Het is om die reden dapper te noemen dat politici als Konca de Armeense genocide wel durven te benoemen. De voorzitter van de Turkse Arbeidersvereniging HTIB, Mustafa Ayrancı, werd bedreigd nadat hij de genocide had erkend. Ook Ayrancı zal zondag bij de bijeenkomst aanwezig zijn.

Turkije roept ambassadeur terug
Telegraaf 07.05.2015 Turkije heeft zijn ambassadeur in Luxemburg teruggeroepen. Reden is dat het Luxemburgse parlement woensdag de moord op duizenden Armeniërs in 1915 officieel erkent als volkerenmoord of genocide. Turkije is hier fel op tegen.
Ankara vindt dat Luxemburg „het recht en de geschiedenis vervalst”. Eerder riep het land vanwege dezelfde kwestie al ambassadeurs terug uit het Vaticaan en uit Oostenrijk.
Turkije verwerpt en veroordeelt het hanteren van de term genocide voor de Armeense kwestie. Het land spreekt van oorlogsslachtoffers. Maar volgens Armenië zijn tijdens het Ottomaanse Rijk 1,5 miljoen mensen systematisch vermoord en was er zonder twijfel sprake van genocide of volkerenmoord.
lees: EU-parlement herdenkt genocide Armeniërs
Gerelateerde artikelen;
12-04: Turkije boos op paus
12-04: Paus spreekt over genocide
11-04: Kim en Kanye bij monument
10-04: Kardashians bij premier
09-04: NL wil toenadering Turkije en Armenië
14-03: Armeense genocide op Songfestival
13-03: CU: kabinet naar herdenking

Turkije roept ambassadeur terug uit Luxemburg om ‘genocide’
NRC 07.05.2015 Turkije heeft zijn ambassadeur in Luxemburg teruggeroepen. Aanleiding is een resolutie die gisteren is aangenomen door het Luxemburgs parlement, waarin de dood van honderdduizenden Armeniërs in 1915 en 1916 wordt omschreven als genocide. Dat meldt de krant Tageblatt.
ARMEENSE KWESTIE
Vorige maand haalde Turkije de ambassadeur bij het Vaticaan terug, nadat Paus Franciscus het Armeense bloedbad had bestempeld als “de eerste genocide van de twintigste eeuw”. “Het verzwijgen of ontkennen van het kwaad is als het toestaan dat een wond blijft bloeden zonder dat je die verbindt”, zei hij tijdens een speciale Armeens-katholieke herdenkingsmis in de Sint Pieterskerk in Rome. LEES VERDER
Lees verder op nrc.nl: De Armeense genocide nog eens uitgelegd en in NRC (€): Genocide, precies een eeuw geleden en Berlijn noemt genocide bij de naam, zet zich schrap voor Turkse reactie.
Lees meer;
VANDAAG Turkse ambassadeur weg om ‘genociderel’
20 APR Duitsland noemt dood Armeniërs in Turkije genocide ›
12 APR Paus noemt Armeense massamoord ‘eerste genocide van 20ste eeuw’ ›
13 APR Diplomatieke rel na genocide-uitspraak paus
12 APR Diplomatieke rel: Turkije roept ambassadeur terug uit Vaticaan ›

Armeense genocide herdacht in Almelo

Obama gebruikt woord genocide niet bij herdenking Armenië
NU 24.04.2015 De Amerikaanse president Barack Obama heeft donderdag in Washington zijn solidariteit betuigd met de Armeniërs. Maar hij meed het woord genocide om te beschrijven wat hen honderd jaar geleden is overkomen.
De herdenking van de massamoord op Armeniërs door Ottomaanse Turken in 1915 is volgens Obama “een moment om stil te staan bij het belang van historische herinnering en het verwerken van het verleden”. Hij sprak van een “vreselijke gebeurtenis”, “gruwelijk geweld” en een “donkere bladzijde in de wereldgeschiedenis”.
Vertegenwoordigers van de Amerikaanse regering hebben de afgelopen week diverse gesprekken gevoerd met Armeense Amerikanen over de verklaring, zo meldt The Washington Post.
Lees meer over: Armenië
Gerelateerde artikelen

Duitsland en Rusland benoemen genocide, Turkije is weer boos

Turkije haalt uit naar Rusland, omdat Poetin sprak over ‘genocide’
Turkije hekelt Poetin om gebruik term ‘genocide’

Duits parlement noemt moord op Armeniërs officieel genocide
NU 24.04.2015 De Duitse bondsdag is het er over eens. De massamoord in het Osmaanse rijk op Armeniërs die op 24 april 1915 begon, was volkerenmoord ofwel genocide.
Alle fracties in het Duitse parlement scharen zich achter de lezing van voorzitter Norbert Lammert dat: ”hetgeen wat midden in de Eerste Wereldoorlog in het Osmaanse rijk onder de ogen van de wereldgemeenschap heeft plaatsgevonden, een volkerenmoord was”.
Nog voor het zomerreces wil de Bondsdag komen met officiële verklaring ten aanzien van de gruwelijkheden tegen de Armeniërs. Naar schatting zijn hierdoor mogelijk tot 1,5 miljoen Armeniërs omgekomen.
Zie ook: Erkenning Armeense genocide na 100 jaar nog uiterst gevoelig
Oostenrijk
Het Oostenrijkse parlement besloot dinsdag de vervolging van de Armeniërs in het Osmaanse rijk te betitelen als genocide. Ankara riep daarop zijn ambassadeur terug uit Wenen voor overleg.
Lees meer over: Armenië genocide
Gerelateerde artikelen;
Erkenning Armeense genocide na 100 jaar nog uiterst gevoelig 24-04-15
Obama gebruikt woord genocide niet bij herdenking Armenië 24-04-15
Paus noemt Armenen ‘slachtoffer van eerste genocide van twintigste eeuw’ 12-04-15
Bondsdag: moord is Genocide
Herdenking genocide Istanbul
Hollande en Poetin bij herdenking

Waarom er nog altijd een taboe rust op de Armeense genocide

Armeense genocide gaat vooral over identiteit
Armeense genocide: Duitsland noemt het nu ook volkerenmoord›
De grillen van het g-woord
Hypergevoelige herdenking
In een grot in Darfur, afgesneden van alle hulp
‘Er is geen geldig motief voor het verdrijven van een volk’
Honderden mensen bij herdenking Armeense genocide in Den Haag
Drukte bij herdenking genocide
Gauck noemt moord op Armeniërs volkerenmoord
‘Armenië is volkerenmoord’
Armeense slachtoffers heilig
Armenië: ‘normale relatie’

Lezing ontkenner Armeense genocide gaat door buiten de VU

Obama noemt moord op Armeniërs geen genocide
Trouw 22.04.2015 Het Witte Huis heeft gisteren opgeroepen tot een ‘volledige, eerlijke en correcte’ erkenning van de feiten rond de moorden op Armeniërs tijdens de Eerste Wereldoorlog, maar de Amerikanen blijven daarbij het woord genocide vermijden.

Denis McDonough, stafchef van het Witte Huis, en Ben Rhodes, raadgever van president Barack Obama, hadden een ontmoeting met vertegenwoordigers van de Armeense gemeenschap in de Verenigde Staten ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van ‘de wreedheden van 1915’.
Meer over; Armenië Verenigde Staten van Amerika Barack Obama

Kabinet niet aanwezig bij herdenking Armeense genocide
VK 21.04.2015 Het kabinet stuurt geen afgevaardigde naar de herdenking van de Armeense genocide aanstaande vrijdag in Assen en Almelo. Dat zei minister Jeanine Hennis van Defensie vandaag in antwoord op vragen van de ChristenUnie. Turken en Armenen moeten gezamenlijk tot een standpunt hierover komen, zei Hennis. Onderwijl blijft het kabinet spreken over ‘de kwestie’.
Wel zullen hoge ambtenaren aanwezig zijn bij de plechtigheid in Nederland en wordt de regering bij de herdenking in de Armeense hoofdstad Jerevan vertegenwoordigd door de ambassadeur. Volgens Hennis wordt er zodoende toch op ‘zeer gepast niveau uiting gegeven aan het medeleven’.
ChristenUnie-leider Arie Slob had Hennis gevraagd om een eerder besluit te herzien. ‘Je geeft pas echt invulling aan medeleven als iemand uit het kabinet aanwezig is’, zei hij. Het argument van ‘volle agenda’s’ gaat volgens hem niet op: ministers kunnen wel tijd vrij maken voor het coalitieberaad dat al een week duurt.

Duitsland vergelijkt dood Armeniërs in Turkije met genocide
NRC 20.04.2015 Berlijn maakt zich op om deze week eindelijk tegen Ankara te zeggen dat Turkije zich honderd jaar geleden wel degelijk heeft schuldig gemaakt aan een volkerenmoord op de Armeniërs. Dat moet gebeuren in de vorm van een voorzichtig geformuleerde resolutie. Turkije verzet zich heftig tegen de volkenrechtelijke term.
De Duitse regeringscoalitie gaat aanstaande vrijdag een resolutie aannemen waarin de dood van meer dan een miljoen Armeniërs door Ottomaanse troepen wordt vergeleken met een genocide. Over de formulering is hevig onderhandeld in Berlijn omdat het woord ‘genocide’ extreem gevoelig ligt in Turkije.
PROVOCATIE
President Erdogan ziet elk gebruik van het woord als een provocatie. Twee dagen geleden riep hij Armenië nog op te stoppen met beschuldigingen over een genocide. In de Duitse verklaring, die uitlekte naar het weekblad Der Spiegel, staat nu de volgende tekst: “De verdrijving en vernietiging van meer dan een miljoen Armeniërs, die op 24 april 1915 begon, is illustratief voor de geschiedenis van massavernietigingswapens, etnische zuiveringen, uitzettingen en genocides waarmee de 20e eeuw is gemarkeerd.”
POLITIEKE REL MET VATICAANSTAD
Volgens Ankara was het geen genocide, maar waren de Armeniërs oorlogsslachtoffers. De Turkse regering reageert doorgaans afkeurend op oproepen de volkerenmoord te erkennen. Vorige week ontstond een diplomatieke rel tussen Turkije en het Vaticaan toen paus Franciscus de Armeense massamoord ‘de eerste genocide van de 20ste eeuw’ noemde.
Het Europees Parlement erkende in 1987 de dood van honderdduizenden Armeniërs als genocide. Het parlement dringt er bij de Turkse regering op aan hetzelfde te doen om “zo de weg te effenen voor een echte verzoening tussen het Turkse en het Armeense volk”. Een aantal landen, waaronder Rusland en Frankrijk, spreekt ook van een genocide. Nederland noemt het de “kwestie van de Armeense genocide”. Afgelopen zaterdag werd de slachting nog herdacht in Den Haag. LEES VERDER
Lees meer;
16 APR EU-parlement: herdenk Armeense genocide
18 APR Circa 1.500 mensen herdenken Armeense genocide in Den Haag › BINNENLAND
12 APR Paus noemt Armeense massamoord ‘eerste genocide van 20ste eeuw’ › BUITENLAND
2014 Turkse condoleances voor nakomelingen vermoorde Armeniërs › BUITENLAND
2011 Turkije woedend over Franse wet

Duitsland noemt slachting onder Armeniërs genocide
VK 20.04.2015 De Duitse regering gebruikt vanaf komende maandag het woord genocide als het gaat om de dood van mogelijk 1,5 miljoen Armeniërs door Ottomaanse troepen honderd jaar geleden. Tot nu toe vermeed Duitsland het woord, dat wordt verfoeid door de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.
De regering Merkel volgt hiermee het voorbeeld van Frankrijk, het Europees Parlement en de paus. Nederland spreekt van de ‘kwestie van de Armeense genocide’. De Duitse stap is een belangrijke breuk met het verleden en een tegenslag voor de Turkse regering. Duitsland is de belangrijkste handelspartner van Turkije binnen de Europese Unie. In Duitsland wonen zo’n 3.5 miljoen Turken.

Duitsland gaat woord genocide gebruiken voor dood Armeniërs
NU 20.04.2015 De Duitse regering gebruikt vanaf maandag het woord genocide als het gaat om de dood van mogelijk 1,5 miljoen Armeniërs door Ottomaanse troepen honderd jaar geleden.
Tot nu toe vermeed Duitsland het woord genocide. Duitsland is namelijk de belangrijkste handelspartner van Turkije binnen de Europese Unie en in het land wonen bovendien miljoenen Turken. Het woord genocide wordt echter verfoeid door Turkse president Recep Tayyip Erdogan.
Volgens een woordvoerder van bondskanselier Angela Merkel zal de Duitse regering vrijdag een parlementaire resolutie steunen waarin de dood van de Armeniërs een voorbeeld van genocide wordt genoemd.
Bovendien wil het land het woord genocide ook niet gebruiken voor het bloedbad dat Duitse troepen in 1904 en 1905 aanrichtten in het hedendaagse Namibië. Als die slachting als genocide wordt aangemerkt, kan dat leiden tot de eis om herstelbetalingen.
Lees meer over:
Armeense genocide Duitsland
Gerelateerde artikelen

De Turken moeten hun misdadige verleden onder ogen durven zien
Elsevier 20.04.2015 Hun eergevoel zit de Turken overduidelijk in de weg. Ze moeten aanvaarden dat zij, net als alle andere volkeren, normale mensen zijn. Want hoe kan Turkije de morele autoriteit claimen om over andere volkeren te oordelen als het zelf de Armeense genocide niet erkent?
Een eeuw is voorbij en er is nog steeds geen erkenning voor het leed van het Armeense volk. Een eeuw geleden, in 1915 en 1916, werden honderdduizenden Armeniërs gedood met wapens en door uitputting.
Paus Franciscus noemde deze massamoord de eerste genocide van de twintigste eeuw. De genocide is gepleegd in het Ottomaanse kalifaat. Een eeuw later is weer een kalifaat, namelijk dat van Islamitische Staat (IS).
Vermoord
Ook dit kalifaat toont genocidale verlangens. Zondag werd bekend dat IS 28 Ethiopische christenen in Libië heeft vermoord. Ze zijn vermoord omdat ze christen zijn.
Er is niets geleerd van de geschiedenis.
De Turkse staat en de regering met, naar alle waarschijnlijkheid, de steun van de meerderheid van de bevolking zijn niet bereid om de genocide op de Armeniërs te erkennen.
De erkenning van een dergelijke omvangrijke misdaad is buitengewoon belangrijk voor het Turkse volk en de Turkse geschiedenis. Hoe kan Turkije de morele autoriteit claimen om over andere volkeren te oordelen, wanneer het land zijn eigen misdadige verleden niet onder ogen wil zien?
En we hebben het hier niet om zomaar een misdadige handeling !!!
Eergevoel
Natuurlijk is het huidige Turkse volk iets anders dan het Ottomaanse kalifaat. Toen bestond Turkije nog niet. Maar Turkije is staatkundig gezien de opvolger van het Ottomaanse kalifaat.
Bovendien hebben we het min of meer over hetzelfde volk – de mensen die binnen de huidige grenzen van Turkije woonden, hebben de genocide gepleegd. Turken geven veel om hun eer.
Dat eergevoel zou worden aangetast als de Turken de genocide zouden erkennen. In twee opzichten zouden de ze worden aangetast in hun eergevoel: als moslim en als Turk.
Onfeilbaar
Ze kunnen het moeilijk aanvaarden dat zij, de moslims, evenals andere volkeren in georganiseerd verband ernstige misdaden kunnen plegen. Aanvaarden ze dit, dan nemen ze logischerwijs afstand van de gedachte dat een moslim, vanwege de islam, een hogere morele positie mag claimen. Daarnaast staat bij de erkenning van de Armeense genocide de onfeilbaarheid van de Turk op het spel.
Een realistische kijk op eigenwaarde en eer zou de Turken sieren. Turken moeten durven aanvaarden dat zij, net als alle andere volkeren, normale mensen zijn. Er is niets superieurs aan het Turkse volk. Overigens geldt dat voor alle volkeren op aarde.
Aansprakelijkheid
De erkenning van de Armeense genocide is van belang voor Armeniërs en Turken. Ze zouden gezamenlijk onderzoek kunnen doen naar de aard, oorzaak en omvang van de genocide en de politieke en militaire methoden die bij deze genocide werden gebruikt.
Om dit proces te vergemakkelijken, kunnen ze de civielrechtelijke en strafrechtelijke aansprakelijkheid uitsluiten. Het moet gaan om de gezamenlijke waarheidsvinding.
Daaruit kunnen verschillende volkeren in dat gebied concrete lessen trekken. Hoe ernstig was eigenlijk de genocide op het Armeense volk?
Kolonialisme
Recent kwam ik een artikel tegen van de Iraanse schrijver Mohammad-Ali Jamalzadeh (1892-1997) over de genocide in het Ottomaanse kalifaat. Jamalzadeh is de vader van het korte verhaal in de Perzische literatuur.
Terecht wordt hij in Iran beschouwd als een belangrijke schrijver uit de twintigste eeuw. In de Eerste Wereldoorlog behoorde hij tot een groep Iraanse nationalisten, opgericht in Berlijn, die tegen het kolonialisme van vooral Rusland en Groot-Brittannië waren.
In Bagdad richtte hij de krant Rastakhiz op. Op 1 april 1915 begon hij in Bagdad aan zijn reis naar Berlijn. Op 18 mei, na omzwervingen via Bagdad, Aleppo en Istanbul, bereikte hij Berlijn. Onderweg zag hij hoe het kalifaat de Armeniërs aan het uitroeien was.
Impressie
Zijn ooggetuigenverslag werd later in een artikel gepubliceerd. Hieronder een samenvattende impressie van een ooggetuigenverslag van een karavaan van doden:
‘We zagen onderweg heel veel Armeniërs. Ook zagen we hoe ze werden gedood. Eerst was het moeilijk om het aan te zien, maar langzamerhand begonnen we eraan te wennen. Armeense meisjes scheerden hun hoofd kaal om niet op te vallen bij de Turkse en Arabische soldaten van het kalifaat.
‘De Armeniërs werden als een kudde schapen behandeld; met zweepslagen werden ze in beweging gehouden. Overal langs de wegen lagen de dode Armeniërs. Ik heb zelfs gehoord dat de militairen hun seksuele driften niet konden beheersen en ze niet alleen de levende Armeense meisjes verkrachtten, maar ook de dode. (…) Elders bij een rivier kochten we een schaap, om het daarna op te eten. Nadat het schaap was geslacht, werd zijn inwendige afval weggegooid.
‘Toen zag ik hoe een groep uitgeputte en uitgehongerde Armeniërs dit afval ging eten. (…) Een Armeense vrouw bood mij haar twee gouden ringen aan in ruil voor eten voor haar kinderen. Geloof me, ik heb haar ringen niet aangenomen, maar ik heb haar wel voedsel gegeven. (…)
‘Het waren vreemde dagen. Het leek op een verschrikkelijke nachtmerrie. Soms komen de beelden van deze nachtmerrie terug. Ik word er verdrietig van. Ze kwellen mij.’
Huiveringwekkend
Dit ooggetuigenverslag van een geheel onverdachte bron is huiveringwekkend. Het verhaal van genocide was in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw bekend in heel Europa.
Het eerloze regime van het Ottomaanse kalifaat pleegde de eerste genocide van de twintigste eeuw. Na het Ottomaanse kalifaat pleegde het nationaal-socialisme genocide in Europa.
De Turken moeten leren om in het reine te komen met het misdadige verleden.

Lees ook…
President Erdogan: ‘Wat EU zegt over Armenië, gaat ene oor in en andere uit’

VU: lezing ontkenner Armeense genocide gaat écht niet door
Elsevier 17.04.2015 De Turkse studentenvereniging SV Anatolia wil de lezing van de Amerikaanse historicus Justin McCarthy gewoon doorzetten. Maar volgens de Amsterdamse Vrije Universiteit (VU) is daar geen sprake van.
‘Het gaat niet door, want we geven er geen toestemming voor,’ zegt een woordvoerder van de VU tegen elsevier.nl. Wel blijft de universiteit met de studenten zoeken naar een oplossing.
Volgens protocol
Eerder meldde SV Anatolia in een online verklaring dat de lezing gewoon door zal gaan. ‘SV Anatolia heeft volgens protocol een aanvraag ingediend voor een beschikbare ruimte binnen de Vrije Universiteit. Deze aanvraag is door de VU op basis van de gestelde criteria goedgekeurd,’ is te lezen in de verklaring.
Donderdag liet de VU ook al weten dat de lezing niet door zal gaan omdat ‘de mogelijkheid tot een academisch debat ontbreekt’. Dat de aanvraag in eerste instantie werd goedgekeurd, berust volgens de universiteit op een misverstand. De VU had per ongeluk de aanvraag voor de lezing met McCarthy verward met een eerdere aanvraag die wél aan de criteria voldeed.
Maar het leek erop dat Anatolia zich niet meer door de universiteit wil laten tegenhouden. Volgens de vereniging probeert de VU goedkeuring voor de lezing in te trekken onder ‘invloed van derden, waaronder mediakanalen die zich door misvattingen hebben laten leiden’. Maar de VU houdt voet bij stuk en zegt dat de lezing in ‘huidige vorm’ echt niet door zal gaan.

Lees ook…
Turkse genocide-ontkenners hebben hier niets te zoeken
zie ook;
14 apr VU: ‘debat’ Armeense genocide gaat zo niet door
14 apr Ontkenner Armeense genocide spreekt 24 april op de VU
16 apr Armeense genocide-ontkenner McCarthy wordt geweerd van de VU

Regering, erken eindelijk de Armeense genocide
VK 16.04.2015 In de relaties met Turkije moet de bagatelliserende term ‘Armeense kwestie’ niet meer gebruikt worden.
Op 24 april 1915 werden 650 prominente leiders van de Armeense gemeenschap gevangen genomen en vermoord. Dit was het begin van een grootscheepse zuiveringscam-pagne, die ongekend was in het voormalige Ottomaanse rijk. Deze campagne was gericht tegen verschillende minderheidsgroepen: de Armeniërs, de Assyrische gemeenschap- pen en de Aramenen. Ook kunnen de deportaties van de orthodoxe Grieken een jaar daarvoor, in 1914, tot die campagne gerekend worden.
Turkije diende opnieuw gefabriceerd te worden. De nieuwe leiders hadden door een revolutie in 1913 de macht van de sultan overgenomen en het Ottomaanse Rijk diende gezuiverd te worden van niet-Turkse elementen. Dit betekende het deporteren van christelijke minderheden, maar ook het vernietigen van christelijk erfgoed.
Armeense Catastrofe
De kern van genocide is dat mensen niet alleen worden gedood, maar symbolisch ook van hun identiteit worden ontdaan, sociaal, cultureel en fysiek
Armenië en Armeense diasporagemeenschappen hebben sindsdien gevochten om de Armeense Catastrofe, zoals deze voor 1948 werd genoemd, erkend te krijgen. Na 1948, toen de Verenigde Naties het woord ‘genocide’ van de jurist Lemkin had overgenomen, gebruikte de Armeense gemeenschap deze term voor de gebeurtenissen. Met ‘genocide’ wordt bedoeld het grootschalig doden van mensen, niet om wat ze doen of omdat ze een fysiek gevaar voor de staat vormen, maar om wie ze zijn.
De kern van genocide is dat mensen niet alleen worden gedood, maar symbolisch ook van hun identiteit worden ontdaan, sociaal, cultureel en fysiek. Daarom wordt in de sociale wetenschappen gesproken van een ‘genocidaal proces’, waarvan ‘ontkenning’ de laatste fase is. Door de daad niet te erkennen, door te stellen dat die niet heeft plaatsgevonden, ontneem je de betreffende groepering de herinnering aan deze gebeurtenis.
Terwijl de geschiedenis van Turkije de feiten duidt, bijvoorbeeld tijdens tribunalen in 1919 waarvoor zelfs Atatürk heeft verklaard dat de daden tegenover de Armeniërs onmenselijk waren, blijft Turkije zelf die tot op de dag van vandaag ontkennen.
Gelukkig hebben diverse onafhankelijke wetenschappers zich over de Armeense Catastrofe gebogen en is deze door de Internationale Associatie van Genocidewetenschappers verschillende keren, onder meer in open brieven in de Washington Post in 1999 en in The New York Times in 2000, als genocide bestempeld.
Ook supranationale organisaties hebben de Armeense Catastrofe inmiddels als genocide aangeduid, waaronder de Verenigde Naties in 1985 en het Europese Parlement in 1987. Dat is nog eens bekrachtigd op 12 maart van dit jaar, waarbij de EU-lidstaten worden opgeroepen de Armeense genocide te erkennen en te benoemen.
Nederland heeft in 2004 de genocide officieel erkend, maar heeft de gevolgen van deze erkenning nooit in zijn beleid opgenomen
Nederland heeft in 2004 de genocide officieel erkend, maar heeft de gevolgen van deze erkenning nooit in zijn beleid opgenomen. In politieke betrekkingen en handelsbetrekkingen met Turkije blijft de regering hardnekkig spreken over ‘de Armeense kwestie’, en bagatelliseert daarmee wat er in 1915-1919 in het Ottomaanse Rijk is gebeurd.
Dit is pijnlijk. Pijnlijk voor een land waar het Internationaal Strafhof, dat oorlogsmisdadigers tracht te berechten wegens genocide, is gehuisvest. Pijnlijk voor een regering waarvan minister Koenders van Buitenlandse Zaken op 31 maart bij De Wereld Draait Door nog heeft bevestigd dat ‘mensenrechten de hoeksteen’ vormen van de westerse samenleving.
Mensenrechten
Er is provoceren en provoceren, en dit is provoceren met een hoofdletter P !!!
Voor de huidige regering lijken deze ‘mensenrechten’ echter alleen nog maar van belang te zijn als er geen handelsbetrekkingen in het geding zijn. Want ondanks protesten en zelfs een motie (op 9 april) van de Tweede Kamer, blijft de Nederlandse regering spreken over ‘de Armeense kwestie’. Zouden ‘mensenrechten’ volgens deze regering echt ‘de hoeksteen’ zijn?
Zelfs de paus heeft Turkije opgeroepen de Armeense genocide te erkennen. Dat is uiterst pijnlijk voor de Vrije Universiteit, een universiteit op christelijke grondslag, die juist op 24 april, de 100ste herdenkingsdag van de Armeense genocide, een genocide-ontkenner heeft uitgenodigd voor een eventueel debat. Een debat op een herdenkingsdag. Er is provoceren en provoceren, en dit is provoceren met een hoofdletter P.
Als genocide het vernietigen van een identiteit is, is het erkennen van genocide ook het erkennen van de identiteit van de slachtoffers. Dit is de crux. En de regering dient deze verantwoordelijkheid te nemen. Ook voor de Nederlandse Armeniërs die jarenlang voor die erkenning hebben gestreden.
De auteur heeft lesgegeven over de Armeense Genocide en het genocidale proces aan de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Utrecht.
Volg en lees meer over: TURKIJE OPINIE ARMENIË
MEER;
‘Zolang er Armeniërs bestaan, zal deze kwestie blijven’
Turkije roept ambassadeur bij Heilige Stoel terug
Acht nieuwe verdachten Srebrenica opgepakt

Lezing genocide-ontkenner McCarthy op VU afgelast
AD 16.04.2015 De lezing over de Armeense genocide die de Amerikaanse professor Justin McCarthy in Amsterdam zou geven, gaat niet door. McCarthy zou 24 april spreken in de Vrije Universiteit Amsterdam op uitnodiging van de Turkse studentenvereniging Anatolia.
De opvattingen van de Amerikaan zijn omstreden. Hij ontkent de genocide onder de Armeniërs. Volgens hem gaat het om ‘gewone’ oorlogsslachtoffers en zijn veel minder doden gevallen. Aanvankelijk zou er een debat plaatshebben op 24 april met de Leidse hoogleraar Erik-Jan Zürcher, die een andere mening is toegedaan over de Armeense kwestie. Zürcher heeft echter afgezegd.
Nu er alleen een ontkenner van de genocide aan het woord komt, heeft de VU de bijeenkomst geschrapt. ,,De mogelijkheid tot een academisch debat ontbreekt”, stelt de universiteit. De VU heeft nog wel geprobeerd andere sprekers te interesseren voor een debat, maar zonder succes.

Omstreden lezing Armeense genocide gaat niet door
Trouw 16.04.2015 De lezing over de Armeense genocide die de Amerikaanse professor Justin McCarthy in Amsterdam zou geven, gaat niet door. McCarthy zou 24 april spreken in de Vrije Universiteit Amsterdam op uitnodiging van de Turkse studentenvereniging Anatolia.
De opvattingen van de Amerikaan zijn omstreden. Hij ontkent de genocide onder de Armeniërs. Volgens hem gaat het om ‘gewone’ oorlogsslachtoffers en zijn veel minder doden gevallen. Aanvankelijk zou er een debat plaatshebben op 24 april met de Leidse hoogleraar Erik-Jan Zürcher, die een andere mening is toegedaan over de Armeense kwestie. Zürcher heeft echter afgezegd.

Lezing VU afgeblazen
Telegraaf 16.04.2015 De lezing over de Armeense genocide die de Amerikaanse professor Justin McCarthy in Amsterdam zou geven, gaat niet door. McCarthy zou 24 april spreken in de Vrije Universiteit Amsterdam op uitnodiging van de Turkse studentenvereniging Anatolia.
De opvattingen van de Amerikaan zijn omstreden. Hij ontkent de genocide onder de Armeniërs. Volgens hem gaat het om ‘gewone’ oorlogsslachtoffers en zijn veel minder doden gevallen. Aanvankelijk zou er een debat plaatshebben op 24 april met de Leidse hoogleraar Erik-Jan Zürcher, die een andere mening is toegedaan over de Armeense kwestie. Zürcher heeft echter afgezegd.

Armeense genocide-ontkenner McCarthy wordt geweerd van de VU
Elsevier 16.04.2015 De lezing van de Amerikaanse professor Justin McCarthy aan de Vrije Universiteit van Amsterdam gaat niet door. De academicus McCarthy is een bekende ontkenner van de Armeense genocide.
Hij zou op 24 april spreken aan de VU, op uitnodiging van de Turkse studentenvereniging Anatolia. De VU laat weten dat het evenement nu definitief van de baan is.
In de aankondiging van het ‘debat’ stond dat ook de Leidse hoogleraar Erik-Jan Zürcher zou spreken, die er een andere mening op nahoudt over de Armeense kwestie. Hij erkent wel dat er sprake is geweest van genocide.
Eenzijdig verhaal
Eerder deze week liet Zürcher echter aan Elsevier.nl weten dat hij nooit door de studenten is benaderd. Een woordvoerder van de VU vond dat ook vreemd: ‘Anatolia heeft het evenement bij ons aangekondigd als debat met meerdere sprekers.’ De woordvoerder gaf toen ook aan dat het debat ‘in haar huidige vorm’ waarschijnlijk niet door zou gaan. Zürcher heeft na alle verwarring ook laten weten niet te gaan spreken tijdens het evenement.
zie ook;
14 apr VU: ‘debat’ Armeense genocide gaat zo niet door
14 apr Ontkenner Armeense genocide spreekt 24 april op de VU
29 apr 2014 Turkse genocide-ontkenners hebben hier niets te zoeken

EU-parlement herdenkt Armeense genocide
VK 15.04.2015 Het Europees Parlement heeft vanmiddag opgeroepen om de genocide op het Armeense volk te herdenken. Die volkerenmoord begon op 24 april precies honderd jaar geleden in wat nu Turkije is.
‘Deze kwestie zal blijven leven’
‘Zolang er Armeniërs bestaan, zal deze kwestie in leven blijven’, hoorde onze verslaggever Bert Lanting in 2008 toen hij afreisde naar het gebied waar de moorden hebben plaatsgevonden. Lees hier zijn reportage.
Het EU-parlement erkende in 1987 de dood van honderdduizenden Armeniërs als genocide. Volgens eigen zeggen was het de eerste internationale organisatie die dat deed. Het parlement dringt er bij de Turkse regering opnieuw op aan hetzelfde te doen om ‘zo de weg te effenen voor een echte verzoening tussen het Turkse en het Armeense volk’.
Voor Ankara is elke erkenning een doorn in het oog. De Turkse regering reageerde al voor de oproep in het EU-parlement afkeurend op de stap.
Paus Franciscus veroorzaakte zondag nog een diplomatieke rel met Ankaradoor de slachting onder de christelijke Armeniërs ‘de eerste genocide van de twintigste eeuw’ te noemen. Turkije, als opvolger van het toenmalige Ottomaanse Rijk, spreekt over oorlogsslachtoffers.
GERELATEERDE ARTIKELEN;
‘Zolang er Armeniërs bestaan, zal deze kwestie blijven’
Kamer: Turkije aanzetten tot toenadering Armenië
Turkije roept ambassadeur bij Heilige Stoel terug

Europees parlement roept op tot herdenking Armeense genocide
NU 15.04.2015 Het Europees Parlement heeft woensdagmiddag opgeroepen om de genocide op het Armeense volk te herdenken. Die volkerenmoord begon op 24 april precies honderd jaar geleden in wat nu Turkije is.
Het EU-parlement erkende in 1987 de dood van honderdduizenden Armeniërs als genocide. Volgens eigen zeggen was het de eerste internationale organisatie die dat deed.
Het parlement dringt er bij de Turkse regering opnieuw op aan hetzelfde te doen om ,,zo de weg te effenen voor een echte verzoening tussen het Turkse en het Armeense volk”.
Lees meer over: Armeense genocideEuropees parlement
Gerelateerde artikelen

VU: ‘debat’ Armeense genocide gaat zo niet door
Elsevier 14.04.2015 Het ‘debat’ dat de Turkse studentenvereniging Anatolia op de Vrije Universiteit (VU) op de dag van de honderdjarige herdenking over de Armeense genocide wil organiseren, kan in de huidige vorm niet doorgaan. Anatolia kondigt het debat nu aan als een lezing van één persoon en dat is niet volgens de afspraak. Dat laat een woordvoerder van de Amsterdamse universiteit weten aan elsevier.nl.
Lezing of debat
Volgens de VU heeft Anatolia het evenement aangemeld als ‘lezing’ waarbij ‘verschillende perspectieven’ aan bod zouden komen. Daarom zou aan de ene kant de Amerikaanse historicus Justin McCarthy worden uitgenodigd en aan de andere kant de Leidse hoogleraar Erik-Jan Zürcher.
Volgens Schep kan het evenement in de huidige vorm niet doorgaan. ‘Dit is niet volgens de afspraak. We proberen hierover met ze in contact te komen, maar ze zijn de hele dag al onbereikbaar.’
zie ook
14 apr Ontkenner Armeense genocide spreekt 24 april op de VU
2 dec 2014 Koenders: geen bemoeienis Turkije bij protest Armeense genocide
12 jan Studenten zetten anti-Israël-debat door buiten de VU

Ontkenner Armeense genocide spreekt 24 april op de VU
Elsevier 14.04.2015 Op 24 april, de dag waarop de Armeense genocide wordt herdacht, zal in het hoofdgebouw van de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam professor Justin McCarthy spreken. De Amerikaan staat bekend als één van de grootste ontkenners van de Armeense genocide.
Wie goed zoekt, weet ze te vinden: niet-Turkse historici die ontkennen dat het Ottomaanse Rijk honderd jaar geleden genocide heeft gepleegd op de Armeense bevolking in Anatolië.
Genocide-ontkenner
De Turkse studentenvereniging Anatolia heeft de bekendste genocide-ontkenner, de Amerikaanse historicus Justin McCarthy, uitgenodigd voor een lezing op de VU.
24 april 2015
De Amerikaanse professor zal spreken op 24 april. Die datum is niet toevallig gekozen: op die dag herdenken miljoenen Armeniërs wereldwijd dat de massaslachting op hun volk precies honderd jaar geleden werd ingezet door het beruchte ‘driemanschap’ van de Jong-Turken.

Lees ook…
Turkse genocide-ontkenners hebben hier niets te zoeken
Paus Franciscus
Hoe gevoelig de kwestie ligt, bleek afgelopen weekend weer toenpaus Franciscus tijdens een mis het woord ‘Armeense genocide’ in de mond nam. De Turken riepen onmiddellijk hun ambassadeur aan de Heilige Stoel terug en ontboden de nuntius van het Vaticaan in Ankara.

Volgens onze bloggers…
Afshin Ellian: De absurde schijnheiligheid van allochtone cultuurrelativisten
Motie
Vorige week stemde vrijwel de hele Tweede Kamer, op de PVV en de leden Kuzu/Öztürk na, voor een motie waarin de Nederlandse regering wordt aangespoord de Armeense genocide alsnog snel te erkennen. Sinds 2004 erkent Nederland ‘de kwestie van de Armeense genocide’, maar voor veel Kamerleden is dat niet genoeg.
zie ook
2 dec 2014 Koenders: geen bemoeienis Turkije bij protest Armeense genocide

Hypergevoelige herdenking
Trouw 14.04.2015 Toen de paus afgelopen weekend het G-woord in de mond nam bij een speciale mis vanwege de herdenking van de massamoord op de Armeniërs, ontstak de Turkse regering in woede. De paus had niet mogen spreken over ‘genocide’.
De Armeense regering zoekt geen toenadering meer tot Turkije
Het is niet het eerste incident in aanloop naar 24 april, de dag waarop het honderd jaar geleden is dat de eerste deportaties van de Armeense bevolking in het Ottomaanse rijk begonnen. Het debat over ‘de Armeense kwestie’ is weer harder geworden. Eerder waren Turkije en Armenië juist bezig met voorzichtige toenadering, maar die tijd is voorbij.
Verwant nieuws;
Meer over; Armenië Turkije Rooms-katholicisme Christendom Religie

Erdogan: moslimwereld dreigt uit elkaar te vallen
Trouw 13.04.2015 De Turkse president Erdogan is bezorgd over de islamitische wereld. Die dreigt ‘uit elkaar te vallen’, stelt hij in een donderdag gepubliceerd interview. Hij ziet daarbij ook een rol voor zichzelf weggelegd. Erdogan gaat naar eigen zeggen zijn best doen om te zorgen dat het niet zo ver komt.
Het belangrijkste is de islam – niet het soennisme of sjiisme, aldus President Erdogan.
In een gesprek met Turkse journalisten laat hij zich afkeurend uit over de kloof tussen de twee grote stromingen binnen de islam: het soennisme en het (veel kleinere) sjiisme.
In onder meer Syrië en Irak staan soennieten en sjiieten lijnrecht tegenover elkaar. Terreurgroep Islamitische Staat maakt bovendien openlijk jacht op sjiieten, die ze ziet als verraders van het islamitisch geloof. Een van de belangrijkste sjiitische landen, Iran, staat redelijk vijandig tegenover soennieten. Ook in Jemen staan sjiieten en soennieten tegenover elkaar. Daar proberen sjiitische Houthi-rebellen om de soennitische regering te verdrijven.
Verwant nieuws;

Turkije eist uitleg Vaticaan om uitspraken paus over ‘Armeense genocide’
NU 12.04.2015 Turkije heeft zondag de ambassadeur van het Vaticaan op het matje geroepen nadat de paus zondag de Armeense volkerenmoord in 1915 tot ‘de eerste genocide van de twintigste eeuw’ bestempelde.
Turkije schrapte eerder zondag al een persbijeenkomst op de ambassade in het Vaticaan toen bekend werd dat de paus het woord genocide zou gebruiken. In de loop van zondag werd de eigen ambassadeur teruggeroepen uit het Vaticaan.
De kerkvorst deed zijn uitspraken tijdens een speciale mis vanwege de genocide in 1915. Over bijna twee weken wordt herdacht dat de slachting honderd jaar geleden plaatsvond.
Zie ook: Tweede Kamer wil Turkije aanzetten tot toenadering met Armenië
Lees meer over:
Armenië Armeense genocide TurkijePaus Franciscus
Gerelateerde artikelen;

Turkije boos op paus
Telegraaf 12.04.2015 Paus Franciscus heeft zondag een diplomatieke rel met Turkije veroorzaakt door de Armeense genocide „de eerste genocide van de twintigste eeuw” te noemen. Turkije riep prompt de ambassadeur van het Vaticaan op het matje en besloot later zijn eigen ambassadeur bij het Vaticaan terug te roepen voor overleg.
De kerkvorst deed zijn uitspraken tijdens een speciale mis vanwege de genocide in 1915. Over bijna twee weken wordt herdacht dat de slachting honderd jaar geleden plaatsvond.
„Het verzwijgen of ontkennen van het kwaad is als het toestaan dat een wond blijft bloeden zonder dat je die verbindt”, sprak Franciscus. Hij verklaarde het zijn plicht te vinden om de mannen, vrouwen, kinderen, priesters en bisschoppen te eren die „gevoelloos” zijn vermoord.

Diplomatieke rel: Turkije roept ambassadeur terug uit Vaticaan
NRC 12.04.2015 Turkije heeft zijn ambassadeur in het Vaticaan teruggeroepen, nadat Paus Franciscus het Armeense bloedbad vandaag heeft bestempeldals “de eerste genocide van de twintigste eeuw”. Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken riep kort na de uitspraak de ambassadeur van het Vaticaan op het matje en wil nu ook overleggen met de eigen ambassadeur in het Vaticaan, meldt persbureau AFP.
De kerkvorst veroorzaakte de diplomatieke rel met uitspraken tijdens een speciale Armeens-katholieke herdenkingsmis in de Sint Pieterskerk in Rome. “Het verzwijgen of ontkennen van het kwaad is als het toestaan dat een wond blijft bloeden zonder dat je die verbindt”, zei hij. Hij riep de internationale gemeenschap op het bloedbad als genocide te erkennen. Hij vindt het zijn plicht om de mannen, vrouwen, kinderen, priesters en bisschoppen te eren die “gevoelloos” zijn vermoord. LEES VERDER
Lees meer;
VANDAAG Diplomatieke rel na genocide-uitspraak paus
12 APR Paus noemt Armeense massamoord ‘eerste genocide van 20ste eeuw’ ›
7 APR 1 tot 1,5 miljoen mensen over de kling jagen is geen ‘kwestie’, maar genocide ›
7 APR 1 tot 1,5 miljoen mensen over de kling jagen is geen ‘kwestie’, maar genocide
2014 Turkse condoleances voor nakomelingen vermoorde Armeniërs ›

Turkije eist uitleg van Vaticaan om uitspraken paus over ‘Armeense genocide’
NU 12.04.2015 Turkije heeft zondag de ambassadeur van het Vaticaan op het matje geroepen nadat de paus zondag de Armeense volkerenmoord in 1915 tot ‘de eerste genocide van de twintigste eeuw’ bestempelde.
Turkije schrapte eerder zondag al een persbijeenkomst op de ambassade in het Vaticaan toen bekend werd dat de paus het woord genocide zou gebruiken.
De kerkvorst deed zijn uitspraken tijdens een speciale mis vanwege de genocide in 1915. Over bijna twee weken wordt herdacht dat de slachting honderd jaar geleden plaatsvond.
Hij verklaarde het zijn plicht te vinden om de mannen, vrouwen, kinderen, priesters en bisschoppen te eren die “gevoelloos” zijn vermoord.
Zie ook: Tweede Kamer wil Turkije aanzetten tot toenadering met Armenië
Lees meer over:
Armenië Armeense genocide TurkijePaus Franciscus
Gerelateerde artikelen;

Paus noemt Armenen ‘slachtoffer van eerste genocide van twintigste eeuw’
NU 12.04.2015 Paus Franciscus heeft de Armeense genocide ”de eerste genocide van de twintigste eeuw” genoemd.
Dat meldt de Britse krant The Guardian zondag. De kerkvorst deed dat bijna twee weken voordat wordt herdacht dat de slachting honderd jaar geleden plaatsvond.
De uitspraak van de paus is politiek geladen. Turkije en Armenië hebben een eeuw na dato nog steeds ruzie over de vraag of tijdens de oorlog genocide (volkerenmoord) is gepleegd op de Armeniërs, die destijds onder het gezag van het Ottomaanse Rijk vielen.
Lees meer over: Armenië Armeense genocide
Gerelateerde artikelen;

Paus spreekt over genocide
Telegraaf 12.04.2015 Paus Franciscus heeft de Armeense genocide „de eerste genocide van de 20e eeuw” genoemd. Dat meldde de Britse krant The Guardian zondag. De kerkvorst deed dat bijna twee weken voor dat wordt herdacht dat de slachting honderd jaar geleden plaatsvond.
De uitspraak van de paus is politiek geladen. Turkije en Armenië hebben een eeuw na dato nog steeds ruzie over de vraag of tijdens de oorlog genocide (volkerenmoord) is gepleegd op de Armeniërs, die destijds onder het gezag van het Ottomaanse Rijk vielen. Vaststaat dat honderdduizenden Armeniërs om het leven kwamen door geweld, honger en deportaties naar de woestijn. Sommige historici spreken van anderhalf miljoen slachtoffers.
Gerelateerde artikelen;
11-04: ‘Paus weigert homodiplomaat’
11-04: Kim en Kanye bij monument
10-04: Paus dankt voor bloemen

Paus noemt Armeense massamoord ‘eerste genocide van 20ste eeuw’
NRC 12.04.2015 Paus Franciscus heeft tijdens een herdenking vandaag de Armeense massamoord ‘de eerste genocide van de 20ste eeuw’ genoemd. Dat meldt persbureau AP. Bijna 100 jaar geleden begon de verdrijving van Armeniërs, Arameërs en Ponto-Grieken waarbij naar schatting 1 tot 1,5 miljoen mensen bij zijn omgekomen.
Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de gezant van het Vaticaan in Turkije ontboden. Deze zou te horen hebben gekregen dat Ankara “diep teleurgesteld” is over de uitlatingen van de paus. Turkije is volgens een functionaris “verbijsterd” dat de paus de kwestie als volkerenmoord omschrijft, aangezien de dood van Armeniërs volgens de bron niet als zodanig is bestempeld door internationale rechtbanken. De paus zou met zijn woorden het vertrouwen op het spel zetten. LEES VERDER
Lees meer
12 APR Diplomatieke rel: Turkije roept ambassadeur terug uit Vaticaan ›
VANDAAG Diplomatieke rel na genocide-uitspraak paus
7 APR 1 tot 1,5 miljoen mensen over de kling jagen is geen ‘kwestie’, maar genocide
7 APR 1 tot 1,5 miljoen mensen over de kling jagen is geen ‘kwestie’, maar genocide ›
2009 Turkse premier: geweld China is ‘soort genocide’

Paus spreekt van Armeense ‘genocide’, Turkije is boos
Elsevier 12.04.2015 De massamoord van Armeniërs was ‘de eerste genocide van de twintigste eeuw’. Met die woorden sprak paus Franciscus zich twee weken voor de herdenking van de genocide honderd jaar geleden uit over de gebeurtenissen in het Ottomaanse rijk.
De paus zette zijn woorden kracht bij door te zeggen dat het belangrijk is om te herdenken dat mannen, vrouwen, kinderen, priesters en bisschoppen ‘gevoelloos’ zijn vermoord, meldt The Guardian.
Paus Franciscus zei dat hij het als zijn ‘plicht’ ziet om de afslachting van de Armeniërs te herdenken. Hij zei ook dat na deze eerste genocide, andere genocides volgden. Daarbij verwees de kerkvader naar de Holocaust, Cambodja, Rwanda, Burundi en Bosnië.
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan bood vorig jaar wel zijn excuses aan, aan alle kleinkinderen van Armeniërs die toen zijn vermoord. Maar daarbij zei Erdogan ook dat hij het ‘ontoelaatbaar’ vind dat de Armeniërs de kwestie hebben gemaakt tot een ‘politiek conflict‘.
Vind ik leuk:
Like Laden...
Gerelateerd
april 12, 2015 -
Posted by jandewandelaar |
Uncategorized | Anatolië, Armeense genocide, Armenië, Armeniërs, Erik-Jan Zürcher, genocide, herdenking, Justin McCarthy, Ottomaanse Rijk, Recep Tayyip Erdogan, Tayyip Recep Erdogan, turkije, volkerenmoord
Sorry, the comment form is closed at this time.
[…] zie ook: Nederland moet de Turkse regering blijven oproepen toenadering te zoeken tot Armenië […]
Pingback door Demonstratie 18.04.2015Haagse Spuiplein – Herdenking van 100 jaar Armeense genocide | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | april 19, 2015
[…] zie ook: Nederland moet de Turkse regering blijven oproepen toenadering te zoeken tot Armenië […]
Pingback door Demonstratie 18.04.2015 Haagse Spuiplein – Herdenking van 100 jaar Armeense genocide | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | april 19, 2015
[…] zie ook: Nederland moet de Turkse regering blijven oproepen toenadering te zoeken tot Armenië […]
Pingback door Terugblik herdenkingstocht 23.04.2015 Spuiplein Armeense genocide | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | april 25, 2015
Jullie moeten ophouden met HETZE te voeren tegen Turkije ‘voormalig Ottomaanse Rijk, Het is niet dát er genocide was het móet zo gehoord worden dat is het hem.Belangrijk punt zijn de Armeniërs die nog steeds in Turkije wonen; er wonen nog steeds meer dan 100.000 Armeniërs in Turkije waaronder de belangrijkste Armeniër, namelijk de patriarch van de Gregoriaanse kerk. Hij is de hoofd van de Armeense Gregoriaanse Kerk, die al honderden jaren meerdere kerken in Istanbul en de rest van Turkije heeft.Nu lijkt het mij logisch dat als je een volk wilt uitroeien dat je dan gelijk hun belangrijkste leider oppakt en hun kerken en scholen sluit nooit gehoord over Dashnaks en Hinchan Comite s,over jarenlang aangesleepte Andonian Papers die na jaren vals bleken te zijn,Armeense opstanden in Van,totale collaboratie met de Russen aande oostfront,aanvallen op de achterlinies van de Ottomaanse Leger.Verwoeste Turkse dorpen waarvan de mannen aan de front vochten.o erkennen de volgende historici dat ook NIET; Bernard Lewis, Andrew Mango, Justin McCarty, Edward Ericksson, Arend-Jan Boekenstijn, Luc Vervloet,Gilles Veinstein, Guenter Lewy , enz,Bosnië wordt ondanks dat getuige zijn geen Genocide genoemd.De Namibische genocide is door de Verenigde Naties aangemerkt als de eerste genocide van de 20e eeuwDeze genocide heeft aan de meerderheid van de Herero- en de Namabevolking in de toenmalige kolonie Duits-Zuidwest-Afrika het leven gekost. .!!!!!!!!!!!!!!!
Jullie moeten ophouden met HETZE te voeren tegen Turkije ‘voormalig Ottomaanse Rijk, Het is niet dát er genocide was het móet zo gehoord worden dat is het hem.Belangrijk punt zijn de Armeniërs die nog steeds in Turkije wonen; er wonen nog steeds meer dan 100.000 Armeniërs in Turkije waaronder de belangrijkste Armeniër, namelijk de patriarch van de Gregoriaanse kerk. Hij is de hoofd van de Armeense Gregoriaanse Kerk, die al honderden jaren meerdere kerken in Istanbul en de rest van Turkije heeft.Nu lijkt het mij logisch dat als je een volk wilt uitroeien dat je dan gelijk hun belangrijkste leider oppakt en hun kerken en scholen sluit nooit gehoord over Dashnaks
en Hinchan Comite s,over jarenlang aangesleepte Andonian Papers die na jaren vals bleken te zijn,Armeense opstanden in Van,totale collaboratie met de Russen aande oostfront,aanvallen op de achterlinies van de Ottomaanse Leger.Verwoeste Turkse dorpen waarvan de mannen aan de front vochten.o erkennen de volgende historici dat ook NIET; Bernard Lewis, Andrew Mango, Justin McCarty, Edward Ericksson, Arend-Jan Boekenstijn, Luc Vervloet,Gilles Veinstein, Guenter Lewy , enz,Bosnië wordt ondanks dat getuige zijn geen Genocide genoemd.De Namibische genocide is door de Verenigde Naties aangemerkt als de eerste genocide van de 20e eeuwDeze genocide heeft aan de meerderheid van de Herero- en de Namabevolking in de toenmalige kolonie Duits-Zuidwest-Afrika het leven gekost. .!!!!!!!!!!!!!!!
[…] ook: Nederland moet de Turkse regering blijven oproepen toenadering te zoeken tot Armenië – deel […]
[…] ook: Nederland moet de Turkse regering blijven oproepen toenadering te zoeken tot Armenië – deel […]
[…] ook: Nederland moet de Turkse regering blijven oproepen toenadering te zoeken tot Armenië – deel […]
[…] ook: Nederland moet de Turkse regering blijven oproepen toenadering te zoeken tot Armenië – deel […]
[…] ook: Nederland moet de Turkse regering blijven oproepen toenadering te zoeken tot Armenië – deel […]
[…] ook: Nederland moet de Turkse regering blijven oproepen toenadering te zoeken tot Armenië – deel […]