Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

CDA bestaat al weer 35 jaar en verder

35 jaar – geschiedenis – CDA


#CDAcongres: 35 jaar CDA!

Het CDA bestaat dit jaar 35 jaar. Dit jubileumcongres staat in het teken van de verkiezing van de voorzitter, de verkiezing van nieuwe bestuursleden én 35 jaar CDA.Meer informatie over het #CDAcongres en aanmelden via:www.CDA.nl/partijcongres. Lees meer – Congresnieuws

CDA: Partijcongres – Op zaterdag 11 april 2015 vindt tussen 09.45-18.00 uur in De Fabrique in Utrecht (Maarssen) het jubileumcongres plaats. Het CDA bestaat dit jaar 35 jaar!

#CDAcongres: 35 jaar CDA! – Europa Nu

#CDAcongres: 35 jaar CDA! – Parlementaire monitor

Waarom het CDA de verkiezingen al 25 jaar op rij verliest …

#CDAcongres: 35 jaar CDA! – Heyevent.com

#CDAcongres: 35 jaar CDA! – Facebook

Apr 2 – Twitter

NPO Radio 1 – CDA jubileum met Sybrand Buma

Partijcongres 11 april – CDA – Nissewaard

12345678910Volgende

zie ook: CDA op weg naar de provinciale verkiezingen 18 maart 2015

zie ook: Aftrap verkiezingscampagne 12.09.2012 – CDA

zie ook: CDA en de nieuwe Koers vanaf 2012

zie ook: CDA nog steeds in de steigers – deel 5

zie ook: CDA nog steeds in de steigers – deel 4

zie ook: CDA nog steeds in de steigers – deel 3

zie ook: CDA nog steeds in de steigers !!!! deel 2

zie ook: CDA nog steeds in de steigers !!!! deel 1

AD 09.11.2017

AD 09.11.2017

AD 09.11.2017

AD 09.11.2017

Wopke Hoekstra debuteert met flair: wie is hij?

Elsevier 09.11.2017 Niet bang, helder, uitleggen, complimenteren en soepel debatteren. Zie hier de stijl van minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA). Zijn debuut in de Tweede Kamer tijdens de Financiële Beschouwingen was zelfverzekerd.

Wie is de redelijk onbekende 42-jarige CDA-minister die alleen al vanwege zijn 2 meter lengte opvalt in kabinet-Rutte III?

Houd Wopke Hoekstra in de gaten, klonk het jaren geleden al in het CDA. De jurist, die al op zijn 35ste  in de Eerste Kamer belandde, wordt afgeschilderd als een van de wonderkinderen in de politiek.

Zijn motto: rust, reinheid en regelmaat

De in Zeist opgegroeide en in Leiden afgestudeerde Hoekstra gaf bij zijn aantreden zijn visitekaartje af met een persoonlijk motto: rust, reinheid en regelmaat. Dit naar de jaren vijftig van de vorige eeuw riekende gezegde, betekent niet dat Hoekstra een ouderwetse man is.

Hij lijkt met zijn no-nonsensehouding eerder een soort Ruud Lubbers in zijn jonge dagen. Ook toont hij hetzelfde ongeduld. ‘Van nature ongeduldig denk ik vaak dat dingen sneller kunnen,’ zei hij in debat met de Tweede Kamer. Hoekstra wil dingen beter maken. Vandaar dat hij tijdens zijn debuut in Brussel meteen hamerde op hervormingen van de economieën in de eurolanden die dat nog niet hebben gedaan. Pas als dat is gebeurd, wil hij praten over het optuigen van de eurozone met nieuwe instellingen.

Lees ook dit commentaar van Carla Joosten; Kabinet doorstaat vuurdoop in parlement goed >

Als student was Wopke Hoekstra al no nonsense. In het AD memoreert vriend Wouter van der Gaag dat Hoekstra zijn medestudenten aanmoedigde om hun studie serieus te nemen opdat ze tijd zouden overhouden voor andere zaken. Van der Gaag: ‘Hij was zeker geen bierdrinkende corpsbal.’ Hoekstra was preses van studentencorps Minerva. Een springplank voor zijn latere carrière. Hij trad in dienst bij Shell en werkte in commerciële functies in Berlijn, Hamburg en Rotterdam. In 2006 verruilde hij het olieconcern voor adviesbureau McKinsey.

Gedoogconstructie met de PVV stond hem niet aan

Sinds 2011 combineerde hij zijn werk bij McKinsey met het lidmaatschap van de Senaat. Een jaar eerder had hij het aanbod om op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer te komen afgeslagen. De gedoogconstructie met de PVV stond hem niet aan. Maar zijn reputatie bleef hem vooruitsnellen. Hoekstra zou het CDA-verkiezingsprogramma voor de verkiezingen in maart 2017 schrijven, maar meldde zich af toen zijn pasgeboren zoontje ernstig ziek bleek en schoof weer aan toen het beter met hem ging.

De vader van vier kinderen is volgens zijn officiële cv ‘verloofd’: met zijn vriendin uit zijn studententijd, die zelf arts is. Het gezin woont in Bussum.

Hoekstra’s debuut als minister kenmerkte zich door een chaotisch begin op de tweede dag van de Financiële Beschouwingen. De PVV eiste een debat over de afschaffing van de dividendbelasting en 50Plus wilde dat premier Mark Rutte uitleg kwam geven, maar beide eisen werden na hoofdelijke stemming door een Kamermeerderheid afgewezen. Het debat begon door dit alles wel een uur te laat.

Hoekstra: ‘Ik heb me allerlei romantische en minder romantische voorstellingen gemaakt van het begin hier, maar dit had ik niet helemaal verwacht.’

Later op de dag werd alsnog besloten tot een debat met Rutte op een later tijdstip.

De warme hand en een deur op de kier

Hoekstra mag dan politiek gezien een onbeschreven blad zijn, maar toont zich van meet af aan assertief. ‘De heer Baudet is een geweldige debater, ik verheug me al op de knip in de filmpjes,’ reageerde hij op een interruptie van FvD-Kamerlid Thierry Baudet. Ook waarschuwde hij dat hij wil voorkomen dat ‘mij iets in de mond wordt gelegd wat ik niet heb gezegd’.

De CDA’er gaf grif toe dat hij in een gespreid bedje terecht was gekomen wegens het beleid van het voorgaande VVD-PvdA-kabinet. ‘Ik denk dat we geholpen worden door die goede economie en de situatie waarin Nederland zich bevindt. Laat ik een compliment maken aan mijn voorganger en het vorige kabinet.’

Ook noemde Hoekstra in zijn betoog de uitgestoken hand, de warme hand en de deur op een kier: uitdrukkingen waarmee Rutte III, en dus ook deze CDA-minister, de oppositie wil verleiden om het kabinetsbeleid te steunen.

     Carla Joosten (1960) werkt sinds 2000 voor redactie Nederland bij Elsevier Weekblad. Ze is politiek redacteur in Den Haag en covert het koningshuis. Voor de Leven & Dood-pagina’s van Elsevier Weekblad verzorgt zij de nieuwtjes over mensen.

Wopke Hoekstra: geen bierdrinkende corpsbal, wel een family man

AD 09.11.2017 Wopke Hoekstra is de nieuwe golden boy van het CDA. Hoewel hij niet altijd de partijlijn volgde,  schopte hij het al tot minister van Financien. Vandaag kruist hij voor het eerst de degens met de Tweede Kamer.

Hij hoeft niet iedereen te overtuigen van zijn gelijk, aldus Rien Fraanje, CDA.

Wie zijn cv ziet, kan maar één ding denken: Wopke Hoekstra is een ontzettende streber. Hij is tijdens zijn studie rechten in Leiden voorzitter (praeses) van studentencorps Minerva, gaat na zijn bul werken bij Shell in Duitsland, behaalt een master in business administration (MBA) aan het prestigieuze INSEAD in Fontainebleau en wordt ver voor zijn veertigste al partner bij McKinsey consultants. Geen wonder dat het CDA hem al op zijn 35e binnenhaalt als Eerste Kamerlid. Dit is ministersmateriaal.

Maar wat in de partij misschien wel het meeste indruk maakt is die ene dag in juli 2016. Hoekstra, eerder dat jaar benoemd tot penvoerder van het nieuwe verkiezingsprogramma, trekt aan de bel bij de partijtop. Hij moet terugschakelen. Bij zijn jongste zoon van 2 is een tumor aan de lever geconstateerd. Een slopende periode van ziekenhuis in, ziekenhuis uit volgt. Misschien jammer voor het CDA, maar zijn vriendin sinds studententijd, arts Liselot, en hun vier kinderen hebben nu al zijn aandacht nodig. Pas in januari 2017 is hij weer van de partij, om wijzigingsvoorstellen op ‘zijn’ programma te behandelen. De toestand van zijn zoon is dan verbeterd, al staat hij nog wel onder controle.

Juiste moment

Een piepjonge Wopke © Privé

Wopke Hoekstra maakt de juiste keuzes op het juiste moment. Dat zit er al vroeg in. In de buurt van zijn ouderlijk huis in het lommerrijke Zeist heeft de oudste zoon in een gezin van drie kinderen de scholen voor het uitkiezen. Toch kiest de jonge Wopke, al dan niet geholpen door zijn academisch opgeleide ouders, voor het kilometers verderop gelegen christelijk gymnasium in Utrecht.

Die school staat heel goed aangeschreven en zal hem uiteindelijk toegang verschaffen tot de meest voorname jaarclub van studentenvereniging Minerva. Tussen jongemannen met dubbele achternamen en een heuse prins – Floris van Oranje, de jongste zoon van prinses Margriet – valt Hoekstra op. En niet alleen omdat hij bijna 2 meter lang is. ,,Hij is gewoon een heel charismatisch persoon. Iedereen mocht hem.”, herinnert Ab actis (secretaris) van destijds Annemarie Sechterberger zich. ,,Hij is zeker niet gekozen omdat hij in een goed clubje zat.”

Leider

Het bestuur van Minerva met in het midden preses Hoekstra © Privé

Hij was zeker geen bierdrinkende corpsbal. De kratjes stonden bij ons zeker niet eindeloos opgestapeld, aldus Annemarie Sechterberger.

Praeses Hoekstra krijgt het al na enkele weken na zijn benoeming voor de kiezen. Eerstejaars Jeltje Dorresteijn wordt na een avond op de sociëteit door haar vriend op gruwelijke wijze met 51 schaarsteken vermoord. Minerva is in shock. Hoekstra moet de boel in goede banen leiden, zoekt contact met de ouders, spreekt de leden toe. Vooral zijn rust valt Sechterberger op. ,,Hij is heel kalm en tegelijkertijd voortvarend. Een echte leider. Drukt geen dingen door, maar luistert eerst.”

Het voorzitterschap opent later vele deuren, zo blikt Hoekstra in 2005 terug in Mare, het Leidse universiteitsblad. ,,99 Procent van de sollicitatiegesprekken die ik heb gevoerd ging over mijn praesidiaat”, zegt hij daarover. De jurist belandt na zijn studie bij Shell in Berlijn en Hamburg. Na zijn studie wordt hij bovendien actief in het CDA, bij de Amsterdamse afdeling.

Politiek geëngageerd is hij dan allang. In het Minervahuis aan Rapenburg 84 wordt de krant gelezen en staat ’s avonds het journaal aan. Hoekstra roept als praeses zijn huisgenoten op hun studie menens te nemen, zodat ze daardoor tijd overhouden om dingen ernaast te doen. ,,Hij was toen al heel serieus”, zegt vriend Wouter van der Gaag. ,,Zeker geen bierdrinkende corpsbal. De kratjes stonden bij ons zeker niet eindeloos opgestapeld.”

Van der Gaag, ook al met een MBA op zak, spreekt met bewondering over Hoekstra’s bijna onbegrensde ambitie. Tegelijkertijd ziet hij een enorme veerkracht. Hoekstra verloor aan het begin van zijn studie in Leiden zijn moeder aan kanker. Ze was pas 48 jaar. In een interview in het Leidsch Dagblad twee jaar later sprak hij over ‘een hele lieve en bijzondere vrouw’, die hem na een ‘geintje’ weliswaar onder vier ogen de les las, maar naar buiten toe altijd solidair met hem bleef. ,,Natuurlijk heb ik er verdriet van, maar die gedachten aan haar zitten me niet in de weg bij andere zaken”, aldus Hoekstra in dat interview.

Family man

Hij is een family man in hart in nieren, weet voormalig buurmeisje Hermine Erenstein. ,,Hij vindt het geweldig dat zijn zusje en broertje nu ook weer in de omgeving van Utrecht wonen, lekker dicht bij elkaar.” Uren kan Hoekstra nog altijd praten over hun kindertijd in de Zeister villawijk Couwenhoven, waar ze uitzicht hadden over de weilanden en de koeien. Dat ze samen boer en boerin speelden, en dat Hoekstra met zijn plastic trekker door het gras reed, met hond Beike in het kielzog.

Hij vindt het geweldig dat zijn zusje en broertje nu ook weer in de omgeving van Utrecht wonen, lekker dicht bij elkaar, aldus Hermine Erenstein.

,,Hun gezin was heel anders dan het onze”, zegt Erenstein. ,,Zijn beide ouders hadden gestudeerd en werkten. Hij als internist en zij bij Bartiméus, het instituut voor blinden en slechtzienden. Er was vaak een oppas en iemand die het huis schoonmaakte. Maar tegelijkertijd waren zijn ouders heel betrokken bij hun ontwikkeling. Ik vind hem geen typische CDA’er, maar het gezin als hoeksteen van de samenleving, dat past wel bij hem.”

Als Hoekstra actief wordt voor de Amsterdamse afdeling van het CDA, hebben talentscouts hem al snel in de smiezen. Al in 2010 wordt hij gepolst of hij in is voor een Tweede Kamerlidmaatschap. Hoekstra bedankt voor de eer. Bovendien voelt hij niets voor de gedoogconstructie met de PVV. Op het beruchte partijcongres in Arnhem stemt hij tegen. ,,Ik was bezorgd voor chaos, voor de partij en het land,’’ zo motiveerde hij later zijn nee-woord in NRC Handelsblad.

Vanuit zijn positie als consultant bij Mc Kinsey kijkt hij naar andere politieke mogelijkheden. Voor het CDA Noord-Holland schrijft hij met partijgenoot Rien Fraanje mee aan het provinciale verkiezingsprogramma. Hoekstra valt Fraanje op als een man met een politiek sensitief vernuft. ,,Waar liggen de pijnpunten?”

Carrièreswitch

© Photo News

In de wereld van goed verdienende consultants is het niet vanzelfsprekend een politieke loopbaan te ambiëren. Hoekstra had voor zijn vijftigste al binnen kunnen zijn. CDA-Eerste Kamerlid Marnix van Rij: ,,Hij is een van de weinigen in de top van het bedrijfsleven die het belang inziet van politiek. Uiteindelijk kun je daar dingen veranderen die er echt toe doen.”

Intimi zien de carrièreswitch dan al aankomen. ,,Ik plaagde hem grappend wel eens met een opmerking over een toekomstig ministerschap’’, zegt Fraanje. ,,Dan kreeg ik een onpeilbare glimlach terug.’’

Als 35-jarige Benjamin van de Senaatsfractie wordt hij onder hoede genomen door fractieleider Elco Brinkman. Met de prestigieuze portefeuille Financiën mag Hoekstra zich profileren. Hij ontpopt zich niet als een ja-knikker, maar markeert zijn eigen positie als hem dat aan het hart gaat, zonder de dissident uit te hangen.

Dat blijkt tijdens de stemming over het Oekraïneverdrag. Carrière-technisch is het slimmer om partijleider Buma te volgen, die tegen de door premier Rutte uit het vuur gesleepte aanpassingen is. Een van de senatoren zegt zelfs: ,,Wopke, ik snap heel goed dat je nog verder moet in het leven. Als je anders stemt, snap ik dat.’’ Maar Hoekstra zegt dat hij de lijn van Europagezinde CDA-senatoren volgt en het ermee eens is. Hij steunt, anders dan de Tweede Kamerfractie, het kabinetsvoorstel.

Midden

Politiek gezien is hij niet makkelijk in te delen. Hoekstra is niet rechts in het CDA, hij is meer van het midden. Dat is zijn voordeel, zegt Fraanje. ,,Hij is geen politieke scherpslijper. Hij hoeft niet iedereen te overtuigen van zijn gelijk.’’ Zo stemt Hoekstra voor het adoptierecht van lesbische paren. En hij wil als enige CDA’er de weigerambtenaar definitief verbannen van het stadhuis.

Hoekstra toont zich daarmee een representant van het moderne CDA, zeggen partijgenoten. Niet typisch CDA, maar wel met grote uitstraling naar potentiële CDA-stemmers. ,,In die zin is hij ook een van de Höffnungsträger, iemand die de hoop voor het CDA draagt.’’ Politiek mentor Elco Brinkman durft alvast één voorspelling te doen. ,,Reken maar dat hij op Financiën gaat voor de degelijkheidstrofee.’’

Het CDA is nog altijd een beetje bijziend

Trouw 27.11.2016 Net was ik in het boek ‘Tegen het cynisme’ van CDA-fractieleider Sybrand van Haersma Buma begonnen, toen zich in het parlement een incident voordeed. Buma’s partijgenoot Raymond Knops sprak het Kamerlid Öztürk aan met de naam van diens kompaan Kuzu, waarop de voorzitter hem corrigeerde. De reactie van Knops: “O ja, inderdaad. Het is de andere. Excuus. Ze lijken ook zo op elkaar.”

Geen krullenjongens dus, maar politici die worden geacht over de dijken heen te kijken

© anp.

CDA-leider Sybrand van Haersma Buma.

Het incident deed me denken aan het bruistige CDA-Kamerlid Wim Mateman, die begin jaren negentig op een spreekbeurt de Chinese regering uitmaakte voor ‘een paar bejaarde spleetogen’. In beide gevallen kleine incidenten, maar getuigend van een sterk bijziende kijk op de wereld: in het Verre Oosten en zelfs het Nabije Oosten, waar Öztürk en Kuzu vandaan komen, zijn mensen uiterlijk niet van elkaar te onderscheiden.

Mateman was destijds voorzitter van de Kamercommissie voor buitenlandse zaken, Knops is defensiewoordvoerder. Geen krullenjongens dus, maar politici die worden geacht over de dijken heen te kijken.

Het incident met Knops is des te frappanter, omdat Buma in zijn boek krachtig afrekent met een houding van ‘gemakzucht en paternalisme’ in de buitenlandse politiek van het Westen. De tijd dat Europa de wereld nog geografisch kon indelen in het Nabije, Midden- en Verre Oosten ligt ver achter ons. De huidige machtsverhoudingen vragen volgens Buma om een nieuw realisme. Hij verkiest een Westen dat ‘bescheiden en sterk’ is in plaats van ‘zwak en arrogant’.

Nuchtere taal

Een tv-journalist vroeg aan Whoopi Goldberg of hier racisme achter zat. Ze antwoordde indirect: “Het is aan Bush en Clinton nooit gevraagd.”

Dat is nuchtere taal, maar de vraag is of, ook in de CDA-fractie, de mentale houding met de veranderde wereld gelijke tred heeft gehouden. Het antwoord is niet alleen van betekenis voor de buitenlandse politiek, maar ook voor de verhoudingen in ons land, die onder spanning staan als gevolg van geopolitieke en economische verschuivingen, terreurdreiging, migratie en een veranderende samenstelling van de bevolking.

Barack Obama, de gaande president van de Verenigde Staten, analyseerde deze week in een vraaggesprek met Der Spiegel dat Trump heeft geprofiteerd van de angsten die deze veranderingen oproepen. Amerika verschilt in dit opzicht niet veel van Europa, waar ook beduchtheid voor verlies van het oude en vertrouwde heerst, en voor het verlies van macht.

Toen ik vijf jaar geleden een journalistieke reis door de Verenigde Staten maakte, was in de onderstromen al voelbaar de vrees voor het einde van de blanke suprematie die nu voluit aan de oppervlakte is gekomen. Het was in de tijd dat Donald Trump openlijk twijfel zaaide over het staatsburgerschap van Obama. Waarom wilde hij zijn geboortebewijs niet laten zien? Misschien was hij wel moslim. Een tv-journalist vroeg aan Whoopi Goldberg of hier racisme achter zat. Ze antwoordde indirect: “Het is aan Bush en Clinton nooit gevraagd.”

Superioriteit

De vraag is of Buma in zijn kijk op Nederland net zo realistisch is als in zijn visie op de buitenlandse politiek

© anp.

Raymond Knops

Sprak er uit de reactie van Knops niet een houding van superioriteit? Het kan zijn dat hij zich echt vergiste, al lijkt Öztürk net zoveel op Kuzu als Buma op Rutte. Maar het kan. In dat geval had hij kunnen volstaan met een excuus. Dat kwam er wel, maar vergezeld van zijn denigrerende opmerking.

De vraag is of Buma in zijn kijk op Nederland net zo realistisch is als in zijn visie op de buitenlandse politiek. Zijn Duitse partijgenote Angela Merkel zei vorig jaar tegen haar landgenoten er rekening mee te houden dat het toekomstige Duitsland ‘niet louter blank en christelijk meer zal zijn’. Buma houdt daarentegen stevig vast aan ‘de joods-christelijke cultuur’ als basis van de samenleving.

De paradox is dat Merkel juist op de christelijke waarden vertrouwt in haar politiek van ontvankelijkheid, terwijl Buma ze node zegt te missen in het smeden van gemeenschapszin die nodig is om sterk te staan. Misschien omdat Duitsland christelijker is dan Nederland, waar de secularisatie snel is gegaan. Het gevolg is dat Buma’s beroep op de joods-christelijke cultuur vooral de indruk wekt van een politieke mantra ter afgrendeling, die de bijziendheid waarvan Knops getuigde in de hand werkt.

Dat de bevolking in de VS en Europa van samenstelling verandert, is waar. Over twintig jaar zullen de blanke Amerikanen in de minderheid zijn. Misschien vervagen zelfs de raciale scheidslijnen door de toename van gemengde huwelijken (thans één op de zes). De vraag is: is dat erg? De weerstanden zijn hoe dan ook groot en worden politiek manifest in het populisme, dat het komende jaar in verscheidene Europese landen, waaronder het onze, zijn slag hoopt te slaan.

Obama en Merkel rekenen erop dat de weerstanden zullen afnemen omdat nieuwe generaties met een ander zelfbeeld opgroeien. Obama zei in het Spiegel-interview: ‘Het jonge Amerika is divers, het gelooft in tolerantie en integratie.” Volgend jaar zal blijken of het optimisme en de hoop het kunnen winnen van de angst en de neiging tot verschansing.

Een 8 voor het CDA- gedachtengoed

Trouw 10.08.2016  Het is in Amsterdam maar een kleine speler. Van de 45 raadsleden is er maar een van het CDA. Dat maakt ook de plaatselijke partij-afdeling maar een heel klein afdelinkje. Voor wie in de hoofdstad CDA-lid wordt, is er niet bepaald een levendig aanbod aan christen-democratische activiteiten. Er zijn in Amsterdam geen high teas, opgeluisterd met een gratis kleurenanalyse, zoals bij bijeenkomsten van CDA-vrouwen in Flevoland of hoog in Noord-Holland.

Voor Amsterdammers is er alleen het ledenblad. Daarin lees ik een bijdrage van voorzitter Ruth Peetoom. “Ons hele politieke systeem is gebaseerd op de veronderstelling dat als je de politieke idealen van een partij deelt, je lid wordt”, zegt ze. “Dat is zwaar achterhaald. Je wordt niet gauw ergens meer lid van. Ja, van de ANWB, maar daar krijg je de Wegenwacht gratis bij.”

Peetoom twijfelt openlijk: is er nog wel toekomst voor politieke partijen? “Het lijkt een en al treurigheid. Afnemende ledenaantallen, dalende inkomsten en teruglopend vertrouwen.” Haar antwoord: ze richtte een werkgroep op die zich buigt over de politieke partij nieuwe stijl.

Zoals mijn zestienjarige zoon leert voor zijn theorie-examen, zo leer ik voor CDA’er.

Nieuwe stijl
Die nieuwe stijl moet dus nog komen, terwijl het CDA toch al een behoorlijk vernieuwende partij is. Het is bijvoorbeeld de enige partij die een proeflidmaatschap kent, dat na een half jaar automatisch stopt. En, beter nog, het CDA biedt een cursus CDA-gedachtengoed op internet.

Het kost vijf euro, het gedachtengoed van het CDA. Een kwestie van een account aanmaken bij het Piet Steenkamp-instituut, betalen, inloggen en starten. Zoals mijn zestienjarige zoon leert voor zijn theorie-examen, zo leer ik voor CDA’er.

Rentmeesterschap
Net als bij de online rijexamentheoriecursus zijn er bij het CDA hoofdstukken. Ze gaan niet over remmen of gas loslaten, maar over mens- en maatschappijbeeld, solidariteit en gespreide verantwoordelijkheid. Ik kan ook kiezen voor ‘publieke gerechtigheid’ en ‘rentmeesterschap’.

Rentmeesterschap vind ik het moeilijkste woord. Het kwam twee keer voor in het laatste verkiezingsprogramma, maar hier heeft het een heel hoofdstuk. “We kunnen het zichtbaar maken met een boom”, zegt de partij. “Als we er goed voor zorgen, komen er vruchten. Die kunnen we eten, maar de boom moet blijven staan. De overheid moet ervoor zorgen dat mensen zich als een goede rentmeester kunnen gedragen.”

Ik heb een 8 voor het CDA-gedachtengoed, maar in de stad kan ik er niets mee.

Gedachtegoed
In het bijbehorende filmpje vertelt CDA-raadslid Lucie Boelsma uit Joure, agrariër van beroep, dat het voor haar betekent “dat we goed moeten zorgen voor deze aarde, die we van God hebben gekregen en dat we hem moeten doorgeven aan onze nakomelingen”. Verder is ze bij het CDA, zegt ze, omdat die ‘goed opkomt voor de agrarische sector’.

Waar of niet waar? vraagt het Piet SteenKamp-instituut. “Ieder mens komt het best tot zijn recht door individuele ontplooiing”. Ik gok: nee, in relatie tot anderen. Het is goed.

Ik heb een 8 voor het CDA-gedachtengoed, maar in de stad kan ik er niets mee.

Bij het CDA van fantast Sybrand Buma heerst totale leegte

Elsevier 06.06.2016 Het is de Nederlandse christen-democraten nooit gelukt om zichzelf uit te vinden als oppositiepartij. Ze zijn niet onmisbaar in de politiek, en toen ze in 1994 voor het eerst in zeventig jaar in de oppositie belandden, ervoeren ze dat als een politieke misvatting.

Maar gedurende acht jaar liet de sociaal-democratische leider Wim Kok zien dat het goed kan gaan met het land zonder CDA in de regering. De moord op Pim Fortuyn bracht het CDA weer aan de macht. Het was een uitzonderlijke periode die zich niet snel weer zal voordoen.

CDA’er Jan Peter Balkenende werd in 2002 politiek leider van ons land. Slechts drie jaar kon het CDA met succes een coalitie leiden van CDA, VVD en D66. Dat waren de gouden jaren van de christen-democraten. Daarna ging het aan alle kanten mis: het kabinet met CDA, PvdA en ChristenUnie werd een vechtkabinet. Na een kortstondig avontuur met de VVD en Geert Wilders belandde het CDA in de oppositie. Wat is de onmisbare ideologie van het CDA?

Afshin Ellian:

De frappante verwantschap tussen Sybrand Buma en Alexis Tsipras  Lees verder >

Ego’s

Sybrand Buma werd door het CDA-congres aangewezen als lijsttrekker. In een interview met NRC benadrukte hij dat het CDA alleen wil regeren als hij een samenleving kan maken die minder draait om ego’s en eigen opvattingen: ‘Zolang de vrijheid van meningsuiting het hoogste goed is, wordt het niets.’

Het is een raadselachtige manier om de problemen van Nederland te ontvouwen. Alle ellende komt door ‘de liberale dominantie van dit moment’ en de ‘totale individualisering van de samenleving’, aangewakkerd door partijen als VVD en D66. Ik kan dit niet volgen.

De individualisering van de samenleving heeft niet zozeer te maken met de VVD of D66. Ook in de jaren tachtig van de vorige eeuw sprak en schreef het CDA over de individualisering – terwijl de CDA’ers toen de baas van Nederland waren. Het CDA is ook onderdeel van deze individualisering. Die partij verving het scharnierbegrip ‘christendom’ door het vage en ruime begrip ‘religie’. Daarmee gaven ze toe toe aan de postmoderne, geïndividualiseerde wereld.  Bovendien deed het CDA vrolijk mee aan het privatiseren van de publieke sector.

Sprookjes

En dan D66. Die partij heeft in het afgelopen decennium eenmaal in een kabinet gezeten, en niet toevallig onder leiding van het CDA. Zo konden D66 – ook en vooral met het CDA – de ‘economische egoïstische plannen’ uitvoeren. Het CDA begrijpt dus niets van de individualisering waarvan de partij zelf een wezenlijk onderdeel was. In de ogen van het CDA manifesteert de individualisering zich via de vrijheid van meningsuiting die door Buma wordt aangeduid als het kernprobleem.

Syp Wynia:

Tijd voor een opfrisbeurt van de Nederlandse democratie
Lees verder >

De vrijheid van meningsuiting is volgens Buma verabsoluteerd. Er wordt te veel gescholden en gedreigd. Meneer Buma vertelt niet alleen sprookjes, hij lijdt ook aan geheugenverlies: tussen 2002 en 2010 werd Nederland geleid door het CDA. De dominantie van de christen-democraten heeft geen morele orde teweeggebracht. Ook in die tijd werd behoorlijk gescholden en gedreigd. Jan Peter Balkenende had dan ook slogans als: ‘fatsoen moet je doen’ en ‘normen en waarden’. Het heeft niet gewerkt, meneer Buma. De toetsenbordhooligans ontspoorden ook in gouden tijden van het CDA. Het verschil is dat ze door sociale media nu enorm kunnen opvallen.

Rust en vrede

Na de moord op Theo van Gogh bedreigde CDA’er Piet Hein Donner, destijds minister van Justitie, niet de jihadisten maar de islamcritici: hij wilde het blasfemiedelict actiever toepassen. Daarna arresteerde het Openbaar Ministerie met groot machtsvertoon een cartoonist, Gregorius Nekschot.

Leverde dit alles een morele orde op? Nee, het gevolg was vooral een beschadigd aanzien van het CDA. De overheid moet optreden bij bedreiging en andere strafbare feiten. Niettemin wil het CDA iets heel belangrijks: ‘In de samenleving willen we rust en vrede, geen chaos en geweld.’ Wie niet, meneer Buma. Maar wie verstoort de rust en vrede en brengt geweld naar ons continent? Over het kernprobleem van deze tijd, namelijk salafisme en jihadisme, praat de CDA-leider niet. Toen de CDA’ers hun congres hielden, werden in Oekraïne en Frankrijk explosieven en wapens van jihadisten in beslag genomen.

Ook op dat moment kopte De Telegraaf: ‘Buma heeft somber beeld van Nederland‘. Met angst en beven hebben lazen wat Buma te melden had: ‘Ons land is de afgelopen jaren somber en onzeker geworden. De toekomst hangt als een donkere, dreigende wolk boven ons hoofd,’ aldus de leider van christen-democraten.

Leegte

Het zijn apocalyptische woorden. Maar wat ons precies bedreigt, blijft bij Buma volstrekt onduidelijk. We weten echter allemaal hoe die dreiging eruitziet: niet de toetsenbordhooligans, maar de islamisering van Europa door de salafisten, hun jihadisme en de migratiecrisis. Geen van deze bedreigingen worden door het CDA aan de orde gesteld.

Een fantast leidt het CDA. Een fantast die denkt dat er nog steeds de negentiende-eeuwse strijd tussen liberalen en christelijke conservatieven gaande is. Buma is een fantast omdat hij de reële problemen van Europa terugbrengt tot clichés zoals individualisering. Wie nu op het CDA stemt, stemt op gebakken lucht, oftewel leegte.

De christen-democraten hebben geen actuele, ter zake doende wereldbeschouwing. Het apocalyptische taalgebruik van Buma kan de ondraaglijke leegte van het CDA niet verhullen.

Prof. mr. dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is momenteel hoogleraar Encyclopedie van de rechtswetenschap en wetenschappelijk directeur van Instituut voor Metajuridica aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden.

Tags: CDA Sybrand Buma Vrijheid van meningsuiting

Buma’s CDA wil het alternatief zijn tussen de kemphanen

Trouw 04.06.2016  Het is nog een lange weg naar de verkiezingen voor de Tweede Kamer in maart 2017. Maar het officieel aantreden van de lijsttrekker biedt een vaag beeld van hoe een partij zich opstelt. CDA-aanvoerder Sybrand van Haersma Buma presenteerde zich zaterdag op het partijcongres in Utrecht als een man van het midden, het alternatief voor links en rechts.

© anp.

Stefaan de Clerck en Eelco Brinkman in gesprek met lijsttrekker Buma.

© anp.

CDA-partijvoorzitter Ruth Peetoom.

Buma werd door het congres aangewezen als eerste man op de lijst voor de Kamerverkiezingen. In zijn speech zei hij: “Ik wil een politiek van het midden.”

De weg die Buma bewandelt ‘leidt niet verder naar links of naar rechts’; “Tegenstellingen hebben we genoeg. Polarisatie is de vijand van de oplossing.” Bij de oprichting van het CDA moest toenmalig leider Dries van Agt al duidelijk maken waar het CDA stond: “We maken geen buiging naar links en buigen niet naar rechts.”

Ondanks de woorden van Buma is toch het beeld dat hij het CDA de afgelopen jaren naar rechts heeft getrokken. Hij hamerde op lastenverlichting, op veiligheid en een kleinere overheid. 

Pijlen op de VVD
Zijn pleidooi voor het midden was dan ook opvallend en daar komt bij dat hij toch zijn kritiek voornamelijk richtte op de VVD. Dat wordt in de verkiezingscampagne waarschijnlijk zijn grote concurrent. Buma sprak over ‘gebroken beloftes’ en stelt dat ‘Nederland met Mark Rutte in een kramp terecht is gekomen’.

Buma legde in zijn toespraak de nadruk op normen en waarden en vindt dat het afgelopen moet zijn met schelden, vernederen en beledigen. “De vrijheid van meningsuiting biedt geen recht om te beledigen, en geen recht om maar wat te roepen, hoe kwetsend en hatelijk ook.” Buma vindt dat andere partijen te tolerant zijn over vrijheid van meningsuiting. En hij noemde weer de VVD.

© anp.

Felicitaties voor Buma van Liesbeth Spies en Mona Keijzer.

© anp.

Hij maakte ook duidelijk dat van het CDA een harder buitenlandbeleid te verwachten is als de partij deelneemt aan een volgend kabinet. Kritischer over Europa en over samenwerking met Turkije.

“Zijn wij op de goede weg als wij in Europa het vluchtelingenvraagstuk willen oplossen door ons over te leveren aan een president die in eigen land democratie en mensenrechten aan zijn laars lapt?”

Geen kans
Buma was de enige kandidaat. Alhoewel het congres een paar jaar geleden nog meende dat lijsttrekkersverkiezingen prachtig zijn, is er nu in de partij geen behoefte aan een discussie over koers en ideologie. De ruzies die het CDA teisterden bij de samenwerking met de PVV in 2010 zijn nog te vers. Aardig zijn voor elkaar, samen optrekken, is nu de overheersende gedachte.

Kandidaten die zich meldden om met Buma in het strijdperk te treden kregen te horen dat zij geen kans maken. Het bestuur concludeerde dat Sybrand Buma ‘er met zijn nuchterheid en standvastigheid met kop en schouders bovenuit stak’, zei voorzitter Ruth Peetoom tegen het congres.

Het CDA vergadert in september met duizend leden over het verkiezingsprogramma: alle afdelingen kunnen mensen afvaardigen. Het programma dient beknopt te zijn, is de opdracht en moet in januari door het partijcongres worden vastgesteld.

De kandidatenlijst komt in november op een congres aan de orde. Oud-minister Liesbeth Spies selecteert een rijtjes namen van mogelijke Kamerleden.

Verwant nieuws;

 

Buma opnieuw aangewezen als lijsttrekker CDA

NU 04.06.2016 Sybrand van Haersma Buma is bij het CDA-partijcongres van zaterdag opnieuw aangewezen als lijsttrekker van het CDA voor de Tweede Kamerverkiezingen.

Buma gaat voor de tweede keer als lijsttrekker de verkiezingen in. Zijn leiderschap binnen de partij is onbetwist. Het CDA wilde weer een verkiezing houden voor het lijsttrekkerschap, maar er was geen geschikte tegenkandidaat. Daarom werd Buma op het congres bij acclamatie gekozen.

De CDA-leider hekelde op het voorjaarscongres van zijn partij zaterdag in Maarssen de polarisatie in politiek en samenleving. Hij pleitte voor een “politiek van het midden, politiek van waarden”.

“Polarisatie is de vijand van de oplossing”, zei Buma op de bijeenkomst. Hij wees onder meer op de discussie rond Zwarte Piet en vluchtelingen.

Murw

“Schelden, vernederen, beledigen, discrimineren. Het is aan de orde van de dag. Het lijkt alsof we er murw van zijn geworden. Maar dat kan niet en het moet stoppen. Anders glijdt onze samenleving af naar een wederzijdse scheldkanonnade die alleen verliezers kent en eindigt in ruzie en geweld”, aldus Buma.

Hij haalde uit naar het kabinet en premier Mark Rutte. ,”Na zes jaar Rutte is ons land in een kramp gekomen. Mensen staan tegenover elkaar. Breuklijnen en polarisatie overheersen.” Het kabinet heeft de samenleving “verweesd” achtergelaten.

Volgens de CDA-leider wacht het volgende kabinet een zware taak. “De opgave waar we voor staan is niet gering. De problemen in Nederland zijn groot. Ons land is de afgelopen jaren somber en onzeker geworden. De toekomst hangt als een donkere dreigende wolk boven ons hoofd.”

50PLUS

Eerste Kamerlid Jan Nagel werd zaterdag op een algemene ledenvergadering van 50PLUS in Utrecht gekozen tot voorzitter.

Hoewel volgens het reglement een Kamerlid geen partijvoorzitter mag zijn, kreeg hij van de leden “vanwege zijn grote ervaring dispensatie voor het verkiezingsjaar”, aldus een verklaring van de partij.

Nagel zei in zijn toespraak dat zijn partij de PVV niet op voorhand moet uitsluiten als er kans op regeringsdeelname is. In de peilingen staat de ouderenpartij op zes zetels.

Lees meer over: Sybrand van Haersma Buma CDAJan Nagel 50PLUS

Buma somber over Nederland

Telegraaf 04.06.2016 CDA-leider Sybrand Buma schetste vandaag in zijn congresspeech een somber beeld van Nederland. Hij gaf daarvan zowel links als rechts de schuld.

“Ons land is de afgelopen jaren somber en onzeker geworden. De toekomst hangt als een donkere, dreigende wolk boven ons hoofd”, sprak Buma de zaal toe.

De problemen zijn volgens hem grotendeels te wijten aan de regeerperiode tussen VVD en PvdA, waardoor de samenleving ‘verweesd’ is achtergebleven.

“Links wil nog meer overheid, meer regels en meer bureaucratie. Heel veel mensen zijn daar nu al in verstrikt. Rechts wil nog meer marktwerking en individualisme”, zo zei hij. “Beiden vergeten dat in het hart van onze samenleving waarden liggen die ons binden.”

Volgens Buma is het nu de opdracht van het CDA om met antwoorden te komen. “Om vanuit onze visie op de samenleving een nieuw perspectief te bieden. Een perspectief op een beter Nederland.”

Buma werd op het congres opnieuw gekozen als lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2017.

CDA-leider Buma zinspeelt op coalitie met SP

NU 04.06.2016 Het CDA sluit een coalitie met bijvoorbeeld de socialistische SP niet uit. Een coalitie met andere dan de gevestigde partijen, zoals met de SP “biedt perspectief”. Dat zegt de politiek leider van de christendemocraten, Sybrand Buma, zaterdag in de Leeuwarder Courant.

De Haagse top van het CDA kijkt naar de ontwikkelingen in de provincies. In Friesland regeert het CDA met VVD, Friese Nationale Partij en SP. In Groningen kwam er een combinatie met SP, D66, ChristenUnie en GroenLinks.

“Wij leerden van de regio dat je verder kunt kijken”, aldus Buma. “Dat verrassende combinaties, zoals met de SP, mogelijk zijn. En dat het nog prima werkt óók. Dat biedt perspectief. Ook voor Den Haag, ja.”

De Fries Buma wordt zaterdag opnieuw gekozen tot lijsttrekker van het CDA tijdens het voorjaarscongres in Maarssen. Bij de verkiezingen in 2012 haalde de partij onder zijn leiding dertien zetels, het laagste aantal ooit.

Lees meer over: Sybrand van Haersma Buma CDA SP

Gerelateerde artikelen;

Bestuur CDA draagt Buma unaniem voor als lijsttrekker 

‘Europa moet een vuist durven te maken’ 

‘Rutte moet Nederlands belang dienen in vluchtelingencrisis’  

CDA wil geen lang verkiezingsprogramma meer 

CDA zinspeelt op coalitie met SP

Telegraaf 04.06.2016 Het CDA sluit een coalitie met bijvoorbeeld de socialistische SP niet uit. Een coalitie met andere dan de gevestigde partijen, zoals met de SP, ,,biedt perspectief’’.

Dat zegt de politiek leider van de christendemocraten, Sybrand Buma, zaterdag in de Leeuwarder Courant. De Haagse top van het CDA kijkt naar de ontwikkelingen in de provincies. In Friesland regeert het CDA met VVD, Friese Nationale Partij en SP. In Groningen kwam er een combinatie met SP, D66, ChristenUnie en GroenLinks.

Buma: ,,Wij leerden van de regio dat je verder kunt kijken. Dat verrassende combinaties, zoals met de SP, mogelijk zijn. En dat het nog prima werkt óók. Dat biedt perspectief. Ook voor Den Haag, ja.’’

De Fries Buma wordt zaterdag opnieuw gekozen tot lijsttrekker van het CDA tijdens het voorjaarscongres in Maarssen. Bij de verkiezingen in 2012 haalde de partij onder zijn leiding dertien zetels, het laagste aantal ooit.

WethouderKarstenKleinnietbeschikbaarvoorTweedeKamer

Den HaagFM 29.05.2016 Wethouder Karsten Klein heeft zich niet beschikbaar gesteld voor een plek in de Tweede Kamer na de verkiezingen in 2017. Een staatssecretariaat sluit de CDA-politicus echter niet uit.


In het programma Nieuwslicht op Den Haag FM vertelde Klein waarom hij niet op de landelijke kandidatenlijst voor de verkiezingen wil staan. “Ik heb me niet kandidaat gesteld voor de Tweede Kamer omdat ik het hier enorm naar mijn zin heb.” Klein is sinds twee jaar wethouder van Stedelijke Economie, Zorg en Havens.

Een functie als staatssecretaris lijkt Klein wél wat. “Ik vind besturen heel leuk. Een gezamenlijke verantwoordelijk dragen, ook als je zelf er minder achter staat, dat kan ik. Maar het is nu niet aan de orde. Als ik gebeld word, maak ik dan een afweging.”

Gemeenteraad

Voordat Klein wethouder werd, was hij gemeenteraadslid en sinds 2008 fractievoorzitter voor het CDA. Af en toe mist hij die tijd. “Soms heb ik wel behoefte om meer te zeggen dan je kunt als bestuurder. Soms branden wel dingen op mijn lippen, maar ja daar ga ik dan niet over. Als bestuurder sta je boven de partijen en ben je uitvoerder van het algemene beleid. Daar past een gematigde toon bij.” …lees meer

Historische breuk dreigt in het CDA

Trouw 17.04.2016 Is patriottisme het antwoord op de identiteitscrisis waarin de Nederlandse samenleving na de ontzuiling lijkt te verkeren? Het begrip beleeft de laatste decennia een politieke revival, zowel in de zin van vaderlandsliefde als in de betekenis van breekijzer in verstarde verhoudingen.

Zij zien het als een taak van het onderwijs dit patriottisme aan de jonge generaties over te dragen.

© anp.

Geert Wilders

PVV-voorman Wilders had zonder twijfel beide betekenissen voor ogen, toen hij de uitslag van het Oekraïne-referendum aanduidde als een ‘Patriottische Lente’. Net als eerder Bolkestein en Fortuyn plaatst Wilders zich graag in de traditie van de patriottische beweging die aan het einde van 18e eeuw in verzet kwam tegen het verstarde bestel onder Oranjestadhouder Willem V en de stoot gaf tot een kortstondige democratische revolutie. Tegelijk hebben deze drie politici laten zien dat zij een hernieuwd patriottisme ook zien als voertuig in hun strijd tegen immigratie van moslims en vergroting van de invloed van de Europese Unie.

Des te opvallender is het dat nu ook CDA-voorman Buma, een politiek kleinkind van de stichters van een verenigd Europa, het patriottisme omarmt. In een artikel in het blad CD Verkenningen propageert hij, samen met zijn fractiegenoot Heerma, gezonde vaderlandsliefde en dominantie van de joods-christelijke cultuur als het fundament van onze samenleving. Zij zien het als een taak van het onderwijs dit patriottisme aan de jonge generaties over te dragen.

Pluriformiteit
Neemt het CDA hier definitief afscheid van pluriformiteit als grondslag van de gemeenschap, de erfenis van Abraham Kuyper met als kern de gewetensvrijheid? Het lijkt er sterk op. Buma en Heerma beschouwen patriottisme weliswaar meer als de deugd van toewijding aan de publieke zaak dan als nationaal chauvinisme, maar de grens tussen deugd en sentiment is een dunne.

© ANP. Piet Hein Donner

Hij zag voor zich een door de overheid gestimuleerde cultuur waaraan in de verdeelde, ontzuilde en van God los geraakte samenleving iedereen ‘een zekere warmte’ zou kunnen ontlenen.

Dat blijkt al uit het feit dat zij hun pleidooi direct koppelen aan de komst van ‘grote aantallen vluchtelingen’ uit islamitische landen. Anders dan hun geestverwant Angela Merkel houden zij de islam angstvallig op afstand van de ‘heersende cultuur’. Merkel hield haar landgenoten vorig jaar augustus voor er rekening mee te houden dat het toekomstige Duitsland ‘niet louter blank en christelijk meer zal zijn’. Buma en Heerma nemen daarentegen, meer in lijn met de Hongaarse christen-democraat Orbán, een afwerende houding aan tegenover vreemdelingen.

Die houding verleidt hen nu zelfs de overheid een rol toe te kennen bij het uitdragen van een publieke moraal via het onderwijs. Daarmee zetten zij feitelijk ook de vrijheid van onderwijs op de helling en koersen zij aan op een soort staatsreligie. Die neiging komt niet voor het eerst op in het CDA. Tien jaar terug pleitte de theoloog Gerrit de Kruijf in het blad CD Verkenningen voor zo’n publieke religie. Hij zag voor zich een door de overheid gestimuleerde cultuur met rituelen en symbolen, waaraan in de verdeelde, ontzuilde en van God los geraakte samenleving iedereen ‘een zekere warmte’ zou kunnen ontlenen.

Culturele homogeniteit
Piet Hein Donner bestreed deze gedachte in de geest van Kuyper fundamenteel. Wie streeft naar culturele homogeniteit en van de overheid zingeving verwacht, is gevaarlijk bezig, zei hij. Aan het eind van de weg ligt een totalitair systeem dat de publieke religie gebruikt om mensen uit te sluiten. Je moest, aldus Donner, de consensus van een vreedzame samenleving niet zoeken in de grootste gemene deler, maar in de erkenning van de verschillen.

Sinds dit principiële titanengevecht is het CDA op twee benen blijven hinken

Sinds dit principiële titanengevecht is het CDA op twee benen blijven hinken, maar lijkt de politieke top nu voor de lijn-De Kruijf te kiezen. De vraag is hoe deze stap valt te rijmen met het concept van de ‘partij van de samenleving’. De consequentie is immers dat niet de samenleving maar politiek Den Haag gaat bepalen wat vaderlandsliefde is en derhalve ook wat als ‘onvaderlandslievend’ moet worden aangemerkt. Het onderzoek van de Amerikaanse senator McCarthy in de jaren vijftig naar ‘onAmerikaanse activiteiten’ heeft laten zien waartoe dat kan leiden.

De tendens van afweer zit trouwens al in het immigratie- en integratiebeleid, waarin de toelating tot verblijf en volwaardig Nederlanderschap aan steeds strengere eisen wordt onderworpen. De slagbomen zijn eenvoudigweg verplaatst van de grens naar het traject van inburgering. De fysieke verschansing wordt vervangen door een culturele verschansing. Het patriottisme van Buma en Heerma, dat als een historische breuk in het christen-democratische denken mag worden beschouwd, zal die tendens verder versterken.

Verwant nieuws;

Donner: referendum bedreigt democratie – 05/04/16

Liberale denkers zijn niet allemaal zo optimistisch als Mark Rutte – 28/12/15

Trump en Wilders passen in de tijd – 06/03/16

Sybrand Buma opnieuw voorgedragen als lijsttrekker CDA Parool 02.04.2016

CDA draagt Buma voor als lijsttrekker Kamerverkiezingen VK 02.04.2016

Bestuur CDA draagt Buma unaniem voor als lijsttrekker 

Tegenkandidaten kunnen zich nog twee weken melden

NU 02.04.2016 Het partijbestuur van het CDA heeft zaterdag unaniem huidig partijleider Sybrand Buma voorgedragen als lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar.

De voordracht is conform het advies van een commissie die onder voorzitterschap van oud­-partijvoorzitter Marja van Bijsterveldt gesprekken heeft gevoerd met drie kandidaten die zich hadden aangemeld voor de lijsttrekkersverkiezingen. Buma voldeed als enige aan de profielschets, aldus de commissie.

Tot 14 april kunnen andere CDA­-leden zich nog als tegenkandidaat aanmelden, mits zij voldoende steun binnen de partij hebben. Gebeurt dit niet, dan wordt Buma op het voorjaarscongres van het CDA op 4 juni officieel verkozen tot ­lijsttrekker.

De Tweede Kamerverkiezingen zijn volgend jaar op 15 maart.

Buma unaniem voorgedragen als lijsttrekker CDA AD 02.04.2016

cda

Buma nog niet zeker van lijsttrekkerschap CDA

AD 11.03.2016 CDA-leider Sybrand van Haersma Buma krijgt mogelijk concurrentie in de strijd om het lijsttrekkerschap. Het Amsterdamse oud-Kamerlid Marieke van der Werf overweegt Buma uit te dagen. De benodigde steunverklaringen heeft ze al bijna binnen, volgende week hakt ze de knoop door.

We moeten laten zien dat we voor mensen in de stad ook een verhaal hebben. Dat moet met meer kracht worden neergezet, aldus Marieke van der Werf.

Van der Werf, werkzaam als partner bij lobbykantoor Dröge & Van Drimmelen, vindt dat het CDA meer moet inzetten op thema’s als duurzaamheid, innovatie en de stad. ,,We moeten laten zien dat we voor mensen in de stad ook een verhaal hebben”, zegt ze tegen het AD. ,,Dat verhaal moet met meer kracht worden neergezet.”

Ook vicefractievoorzitter Mona Keijzer zegt niet meteen ‘nee’ op de vraag of ze opnieuw een gooi wil doen naar het lijsttrekkerschap. ,,Daar ben ik nu niet mee bezig”, is het enige wat ze er vanuit Duitsland over kwijt wil.

Aanmelden
Tot volgende week vrijdag kunnen kandidaten zich melden bij de sollicitatiecommissie, die onder leiding staat van ex-minister Marja van Bijsterveldt. In 2012 versloeg Buma Keijzer en nog vier andere kandidaten met een ruime voorsprong.

In de partijtop wordt de kans overigens niet groot geacht dat Keijzer de handschoen daadwerkelijk zal oppakken. Buma en Keijzer zijn na een moeizame start naar elkaar toegegroeid en vormen inmiddels een tandem die elkaar aanvult, stelt een ingewijde.

Strijd
Buma zou de eerste kandidaat-lijsttrekker zijn die in de aanloop naar de verkiezingen in maart 2017 de strijd met partijgenoten aan moet. Bij de meeste andere partijen moeten de procedures nog beginnen. GroenLinks hees gisteren Jesse Klaver al wel op het schild, bij gebrek aan tegenkandidaten. De SGP draagt Kees van der Staaij voor.

Buma drong in eigen kring aan op een lijsttrekkersverkiezing, nadat de editie in 2012 hem goed was bevallen. Een open strijd geeft de partijleider bovendien een vers mandaat, is de gedachte. Binnen het CDA werd overigens niet verwacht dat de animo onder tegenstrevers groot zou zijn: Buma zit stevig in het zadel als partijleider. Onder zijn leiding is de partij na de bijna-scheuring door het gedoogavontuur met de PVV in rustiger vaarwater terecht gekomen. Ook staat het CDA al geruime tijd op winst in de peilingen.

Steun
Van der Werf belt intussen CDA’ers in onder meer het belangrijke zuiden om te polsen of haar kandidatuur op steun kan rekenen. CDA-wethouder Hubert Mackus uit Nederweert, tevens Statenlid in Limburg, kreeg donderdag een telefoontje. Hij vraagt zich af wat het CDA opschiet met Van der Werf als uitdager. ,,Buma doet het goed. Duurzaamheid is belangrijk, maar ik weet niet of we er als partij op zitten te wachten om daarvan een speerpunt te maken.”

Lees ook;

IMG_1060

IMG_1065

Het CDA kruipt weg in de provincie

Trouw 11.04.2015 Het CDA viert zaterdag op een congres in Maarssen zijn 35-jarig bestaan. Maar veel reden tot feest is er niet, vindt Hans Goslinga.

Van de machtigste partij in het land is het CDA in twee decennia teruggeworpen op enkele van zijn oude bastions: Friesland, Overijssel en Limburg. En zelfs daar haalde het bij de Provinciale Statenverkiezingen van vorige maand nog geen kwart van de stemmen. In de grote steden is de partij vrijwel weggevaagd. Van de 180 raadszetels in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht bezet het CDA er tien.

De conclusie moet zijn dat de partij geen gelijke tred heeft weten te houden met de grote veranderingen binnen en buiten de grenzen, vooral de immigratie. Zij heeft zich laten meeslepen door de angst voor de buitenwereld, vooral de islam, en lijkt letterlijk en metaforisch weggekropen in de uitmiddelpuntige provincies.

Advertenties

april 11, 2015 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , ,

2 reacties »

  1. […] zie ook: CDA bestaat al weer 35 jaar […]

    Pingback door Oud-CDA-politicus Willem Aantjes overleden « Debat in de Digitale Hofstad | oktober 22, 2015 | Beantwoorden

  2. […] SP dondert het nog steeds. En het is ook de PVV die de wonden nog likt. Ondertussen klom het CDA inmiddels langzaam uit de […]

    Pingback door Op weg naar 21 maart 2018  !!! | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | september 11, 2017 | Beantwoorden


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: