Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Burgerinitiatief parlementaire enquête invoering van de euro

Burgerinitiatief

Wie het burgerinitiatief wil steunen, kan een handtekening achterlaten op de website. Om het onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen, zijn minimaal 40.000 handtekeningen nodig.

Initiatiefnemers zijn de publicisten Thierry Baudet, Victor Broers en Arno Wellens. Ze krijgen steun van onder anderen journalist Jort Kelder, hoogleraar Paul Cliteur en filosoof Ad Verbrugge.

zie ook: Het vertrouwen in de Euro

zie ook:  Mark Rutte VVD – Het vertrouwen in de Euro

zie ook:  Mark Rutte over EU-top: we zijn er nog lang niet – Video

zie ook: Wouter Bos PvdA – Referendum houden over de euro en Europa

zie ook: Geert Wilders PVV – Weg uit de eurozone en weg met de Euro

Zie ook: Geert Wilders PVV – De Euro en de terugkeer van de Gulden ? deel 2

Zie ook: Geert Wilders PVV – De Euro en de terugkeer van de Gulden ? deel 1

Zie ook: Geert Wilders PVV – De Gulden middenweg versus Ping-Ping foetsie

Burgerinitiatief met 41.000 handtekeningen voor parlementaire enquête euro

Den HaagFM 02.06.2015 Dinsdagmiddag wordt een burgerinitiatief met ruim 41.000 handtekeningen overhandigd aan de Tweede Kamer, waarin wordt gevraagd om een parlementaire enquête over de invoering van de euro.

Thierry BaudetEr zijn 40.000 handtekeningen nodig voordat een burgerinitiatief op de agenda van de Tweede Kamer komt. Om 13.30 uur wordt de petitie aangeboden aan Helma Neppérus, de voorzitter van de Commissie Verzoekschriften en Burgerinitiatieven van de Tweede Kamer.

Initiatiefnemer Thierry Baudet hoopt dat een parlementaire enquête over de euro antwoord geeft op de vraag “hoe het mogelijk is geweest dat zo’n ingrijpende beslissing met zo weinig kritisch debat gepaard ging” en of de politiek zich wel bewust was van de consequenties. “Realiseerde men zich dat deze euro op termijn zeer grote nieuwe machtsoverdracht aan Brussel noodzakelijk zou maken – zoals de bankenunie, het stabiliteitspact en de op handen zijnde begrotingsunie?” …lees meer

‘Peuro’ op agenda Kamer

Telegraaf 02.04.2015 De website peuro.nl, een burgerinitiatief om een parlementaire enquête naar de invoering van de euro van de grond te krijgen, heeft 40.000 handtekeningen binnen. Dat heeft een van de initiatiefnemers, publicist Thierry Baudet, donderdag gemeld.

Met de 40.000 handtekeningen is aan de voorwaarden voldaan om het onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen.

De initiatiefnemers willen via een parlementaire enquête achterhalen of politici wisten dat ,,de invoering van de euro niet alleen een zeer ingrijpend soevereiniteitsverlies inhield, maar ook een bijzonder groot financieel en economisch risico”. Behalve Baudet hebben ook de publicisten Victor Broers en Arno Wellens het initiatief genomen. Ze krijgen steun van onder anderen journalist Jort Kelder, hoogleraar Paul Cliteur en filosoof Ad Verbrugge.

Gerelateerde artikelen;

08-03: Veel steun voor enquête naar invoering euro

‘Peuro’ heeft vereiste aantal hand­tekeningen

‘Peuro’ meer dan 30.000 keer gete­kend

‘Peuro’ heeft vereiste aantal handtekeningen

Telegraaf 02.04.2015 Voordat het burgerinitiatief in de Tweede Kamer wordt behandeld, moet er wel een aantal stappen worden gezet. Zo moeten alle handtekeningen worden gecontroleerd en moet worden bekeken of het verzoek ontvankelijk is. De initiatiefnemers kunnen hun verzoek dan toelichten, waarna de Kamer beslist of het op de agenda wordt gezet. Dat zal volgens Baudet op zijn vroegst in de herfst zijn.

Baudet kan de kans dat het initiatief wordt behandeld in de Kamer moeilijk inschatten. ,,De politiek heeft iets te verbergen. Het gaat erom dat er een algemeen besef komt dat er bij de invoering van de euro iets heel erg is misgegaan. En dan hangt het ervan af of we de media meekrijgen en of er nog meer handtekeningen binnenkomen.”

Gerelateerde artikelen;

08-03: Veel steun voor enquête naar invoering euro

‘Peuro’ meer dan 30.000 keer getekend

Telegraaf 13.03.2015 Op de website peuro.nl, een burgerinitiatief om een parlementaire enquête naar de invoering van de euro van de grond te krijgen, zijn tot vrijdagmiddag meer dan 30.000 handtekeningen opgehaald.

De website werd een week geleden gelanceerd. De initiatiefnemers, publicisten Thierry Baudet, Victor Broers en Arno Wellens, willen daarmee achterhalen of politici wisten dat „de invoering van de euro niet alleen een zeer ingrijpend soevereiniteitsverlies inhield, maar ook een bijzonder groot financieel en economisch risico”.

Ruim 30.000 handtekeningen ‘peuro’

Telegraaf 13.03.2015 Op de website peuro.nl, een burgerinitiatief om een parlementaire enquête naar de invoering van de euro van de grond te krijgen, zijn tot vrijdagmiddag meer dan 30.000 handtekeningen opgehaald. De website werd een week geleden gelanceerd. De initiatiefnemers, publicisten Thierry Baudet, Victor Broers en Arno Wellens, willen daarmee achterhalen of politici wisten dat „de invoering van de euro niet alleen een zeer ingrijpend soevereiniteitsverlies inhield, maar ook een bijzonder groot financieel en economisch risico”.

Lubbers en Kok beseften risico’s van muntunie

VK 12.03.2015  zaterdag 7 maart publiceerde de Volkskrant een opiniestuk van de heren Baudet, Broers en Wellens waarin ze zich afvroegen of de politici van toentertijd zich bewust waren van de risico’s van de euro. Wisten ze dat de euro niet alleen zou leiden tot een groot verlies van soevereiniteit, maar dat de munt ook grote economische en financiële risico’s met zich mee zou brengen? Als ze dit niet wisten, hebben de politici zich dan onvoldoende verdiept in de risico’s van de muntunie?

Dit is een interessant vraagstuk. Tijdens een debat in de Tweede Kamer in 1989 wees Jan Lonink (PvdA) op een rapport van Wim Duisenberg, de toenmalige president van De Nederlandsche Bank. Hierin werd beargumenteerd dat de creatie van een monetaire unie zou leiden tot een verlies van het wisselkoersmechanisme, waardoor mogelijke ongelijkheden tussen lidstaten enkel konden worden opgelost door een substantiële verschuiving van financiële middelen. Met andere woorden: een gezamenlijke munt vereist een systeem om geld over te hevelen van landen in economische voorspoed naar landen in economische tegenspoed.

MEER;

Wat wist de regering over risico’s van de euro?

Burgerinitiatief voor parlementaire enquête naar invoering euro

VK 07.03.2015 Een groep prominenten is een burgerinitiatief begonnen om een parlementaire enquête naar de invoering van de euro van de grond te krijgen. Ze willen daarmee achterhalen of politici wisten dat ‘de invoering van de euro niet alleen een zeer ingrijpend soevereiniteitsverlies inhield, maar ook een bijzonder groot financieel en economisch risico.’ Dat valt te lezen op de website www.peuro.nl.

Burgerinitiatief voor parlementaire enquête naar invoering euro

Trouw 07.03.2015 Een groep prominenten is een burgerinitiatief begonnen om een parlementaire enquête naar de invoering van de euro van de grond te krijgen. Ze willen daarmee achterhalen of politici wisten dat ‘de invoering van de euro niet alleen een zeer ingrijpend soevereiniteitsverlies inhield, maar ook een bijzonder groot financieel en economisch risico.’ Dat valt te lezen op de website www.peuro.nl.

Initiatiefnemers zijn de publicisten Thierry Baudet, Victor Broers en Arno Wellens. Ze krijgen steun van onder anderen journalist Jort Kelder, hoogleraar Paul Cliteur en filosoof Ad Verbrugge.

Meer over;

Burgerinitiatief voor parlementaire enquête naar invoering euro

NU 07.03.2015  Een groep prominenten is een burgerinitiatief begonnen om een parlementaire enquête naar de invoering van de euro van de grond te krijgen.

Ze willen daarmee achterhalen of politici wisten dat ,,de invoering van de euro niet alleen een zeer ingrijpend soevereiniteitsverlies inhield, maar ook een bijzonder groot financieel en economisch risico.” Dat valt te lezen op de website http://www.peuro.nl.

Lees meer over: euro

Gerelateerde artikelen;

‘Enquête naar euro’

Telegraaf 07.03.2015  Een groep prominenten is een burgerinitiatief begonnen om een parlementaire enquête naar de invoering van de euro van de grond te krijgen. Ze willen daarmee achterhalen of politici wisten dat „de invoering van de euro niet alleen een zeer ingrijpend soevereiniteitsverlies inhield, maar ook een bijzonder groot financieel en economisch risico.” Dat valt te lezen op de website http://www.peuro.nl.

Initiatiefnemers zijn de publicisten Thierry Baudet, Victor Broers en Arno Wellens. Ze krijgen steun van onder anderen journalist Jort Kelder, hoogleraar Paul Cliteur en filosoof Ad Verbrugge.

Burgerinitiatief voor parlementaire enquête naar invoering euro›

NRC 07.03.2015 Publicisten Thierry Baudet, Victor Broers en Arno Wellens zijn een burgerinitiatief begonnen voor een parlementaire enquête naar de invoering van de euro.

Ze willen daarmee achterhalen of politici wisten dat “de invoering van de euro niet alleen een zeer ingrijpend soevereiniteitsverlies inhield, maar ook een bijzonder groot financieel en economisch risico”, zo schrijven de drie op de website www.peuro.nl.

Advertenties

maart 8, 2015 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , ,

2 reacties

  1. […] Zie ook: Burgerinitiatief parlementaire enquête invoering van de euro […]

    Pingback door Debat in de Digitale Hofstad | februari 23, 2018

  2. […] Zie ook: Burgerinitiatief parlementaire enquête invoering van de euro […]

    Pingback door Het vertrouwen in de Euro – deel 2 « Debat in de Digitale Hofstad | februari 23, 2018


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: