Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

SP op weg naar de provinciale verkiezingen 18 maart 2015

zie ook: 1e kamer/provincie 2015

SP

Op 01.11.2014 stelde de regioconferentie de afgevaardigde leden voor uit Zuid-Holland. Deze dag stelde ze het verkiezingsprogramma en de kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezingen vast.

Zaterdag 31.01.2015 trapte SP-leider Emile Roemer op de SP-Partijraad de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen af. Roemer: ‘Het worden spannende maanden. Op 18 maart gaat Nederland naar de stembus. Dat is het moment waarop mensen af kunnen rekenen met de enorme ongelijkheid, met de bezuinigingen op de zorg en met politici die de tweedeling verder laten groeien. Op 18 maart rekenen we af met dit kabinet.’

Roemer deed een oproep die dag te gebruiken om af te rekenen met PvdA en VVD en ook met D66. De verkiezingen in Griekenland hebben volgens hem laten zien dat het mogelijk is zaken te veranderen. Links kan een alternatief bieden ‘dat niet buigt voor de macht van banken en de beurs, maar dat de belangen van gewone mensen voorop stelt’, zei de SP-leider.

De Eerste Kamer wordt op 23 mei gekozen door de nieuwe leden van Provinciale Staten. De Provinciale Statenverkiezingen zijn op 18 maart.

kandidatenlijst  1e kamer

Tot nu toe lijkt de SP echter weinig te profiteren van het weglopen van vele PvdA-kiezers, die klaar zijn met het kabinet. In de peilingen schommelt de partij tussen de 16 en 19 zetels, tegenover 15 nu. De PvdA is in die peilingen echter zo’n 25 zetels kwijt. Uit een analyse van het EenVandaag opiniepanel blijkt dat een deel van de teleurgestelde sociaaldemocraten wel degelijk uitwijkt naar de SP, maar dat de socialisten tegelijkertijd kiezers kwijtraken aan de PVV en 50Plus.

PvdA ingehaald door SP in provinciebesturen

VK 09.04.2015 De PvdA wordt als linkse bestuurderspartij in de provincies voorbijgestreefd door de SP. De sociaal-democraten keren na de forse verkiezingsnederlaag van vorige maand nog maar terug in vijf provinciebesturen. De socialisten komen in zes provincies op het pluche te zitten.

SP rukt ook op in bestuur van provincies, CDA doet overal mee›

NRC 09.04.2015 De SP rukt op in het regionale bestuur. Als alle lopende formatiegesprekken slagen, doet de partij straks mee in zes van de twaalf provincies – een verdrievoudiging ten opzichte van vier jaar geleden. Dat blijkt uit een inventarisatie door NRC Handelsblad van de coalitieonderhandelingen, die drie weken na de Provinciale Statenverkiezingen een beslissende fase ingaan.

Het voornaamste slachtoffer van de SP-opmars is de PvdA. In drie provincies (Friesland, Groningen en Flevoland) hopen de socialisten de plek in te nemen van hun linkse rivalen. In Zuid-Holland en Noord-Brabant, waar de SP de PvdA vier jaar geleden al wipte, blijft de partij in het college van gedeputeerden ten koste van de PvdA.

Lees meer;

VANDAAG …Terwijl de SP de provincie overneemt

9 APR SP rukt ook op in bestuur van provincies, CDA doet overal mee

9 APR SP verdrijft PvdA uit provinciehuis

19 MRT Een land zonder politieke bolwerken

20 MRT Een plukje SP hier, een beetje PVV daar

Keihard oppositie voeren vanaf de zijlijn loont niet

Trouw 19.03.2015 De uitslag van de verkiezingen is geen afrekening met kabinetsbeleid. En keihard oppositie voeren vanaf de zijlijn loont gelukkig niet. Het land moet het hebben van constructieve partijen, niet van populisme.

De politieke situatie is na de verkiezingen van woensdag nog wat complexer geworden, maar beslist niet zonder uitzicht. Nog meer dan de afgelopen twee jaar zal premier Rutte als leider van de coalitie om zich heen moeten kijken om meerderheden voor zijn beleidsvoorstellen bij elkaar te sprokkelen. Deze omstandigheid versterkt de rol van het parlement en dat is na het verlammende coalitiemonisme van de afgelopen decennia een zegen.

SP: de kiezer wil het roer om

AD 19.03.2015 ,,Of ze het leuk vinden of niet, wij zijn de leiders op links”, aldus Emile Roemer van de SP terwijl hij vanmiddag te midden van zijn fractie een vlaai (,,dik verdiend” ) aansneed. Hij glunderde nog van ,,zo’n mooie uitslag”: ,,Ik ben met een lekker gevoel wakker geworden.” Hij prees vooral ,,onze mensen in Groningen”, waar de SP een extra mooi resultaat behaalde.

Roemer schat dat de rol van zijn partij in de toekomst alleen maar groter wordt. Hij gaat de linkse ,,kar trekken, zodat heel Nederland die kant op wil.”

Keihard oppositie voeren vanaf de zijlijn loont niet

Trouw 19.03.2015 De uitslag van de verkiezingen is geen afrekening met kabinetsbeleid. En keihard oppositie voeren vanaf de zijlijn loont gelukkig niet.

Het land moet het hebben van constructieve partijen, niet van populisme.

De politieke situatie is na de verkiezingen van woensdag nog wat complexer geworden, maar beslist niet zonder uitzicht. Nog meer dan de afgelopen twee jaar zal premier Rutte als leider van de coalitie om zich heen moeten kijken om meerderheden voor zijn beleidsvoorstellen bij elkaar te sprokkelen. Deze omstandigheid versterkt de rol van het parlement en dat is na het verlammende coalitiemonisme van de afgelopen decennia een zegen.

Roemer sluit samenwerking met VVD niet uit

NU 15.03.2015 Hoewel de kans “erg klein” is, sluit de SP een samenwerking met de VVD niet uit. Dat zegt SP-leider Emile Roemer in een interview met NU.nl. Daarbij is van belang welke andere partijen er in de regeringscoalitie zitten en hoe groot de invloed van de socialisten is. “Als er voor ons voldoende inzit, gaan we dat zeker doen.”

De SP wordt door coalitiepartners VVD en PvdA verweten vooral langs de zijlijn met een “megafoon” enkel kritiek te leveren en niet constructief met het kabinet mee te werken.

Lees hier het hele interview: ‘Wij zien problemen vaak wel het eerste’

Hierom draaien de provinciale verkiezingen l Stemhulp: Bepaal uw politieke voorkeur

Lees meer over: Verkiezingen SP

Gerelateerde artikelen;

Roemer (SP): ‘Wij zien problemen vaak wel het eerste’

NU 15.03.2015 Al twintig jaar zit de SP in de oppositiebanken, maar volgens SP-leider Emile Roemer is het een kwestie van tijd voordat de SP gaat regeren. Dat kan zelfs met de VVD, mits er wat te halen valt.

Tot die tijd hoeft geen kabinet bij hem aan te kloppen voor akkoorden of begrotingsonderhandelingen. “Het is je reinste flauwekul dat je meelopend moet zijn met het kabinet om constructief te zijn.”

Aan de vooravond van de Provinciale Statenverkiezingen, die invloed heeft op de samenstelling van de Eerste Kamer, sprak NU.nl met Roemer over het economisch herstel, regeringsdeelname en de ambities van de SP-leider.

inciale Statenverkiezingen

Lees meer over: Verkiezingen SP

Gerelateerde artikelen;

SP GAAT VOOR TWEEDE TERMIJN IN BRABANT

BB 22.02.2015 De SP belandde vier jaar geleden in bakermat Brabant voor het eerst in de coalitie van een provinciebestuur. Kort erna kwam de partij ook in Zuid-Holland in de coalitie. Zaterdag trapt de SP Brabant haar verkiezingscampagne weer af. ‘Het smaakt naar meer’, blikt fractievoorzitter en lijsttrekker Nico Heijmans terug en vooruit.

Bijzonder

Heijmans: ‘Het was bijzonder. Brabant had vanaf de jaren zeventig dezelfde coalitie met CDA, VVD en PvdA. En uitgerekend formateur Hans Wiegel vond dat er een college met VVD, CDA en SP moest komen.’ De SP stond landelijk hoog in de peilingen en nauw betrokkenen zeggen dat er veel druk werd uitgeoefend om in Brabant te gaan meebesturen. De partij moest laten zien dat het kon. Ook ontstond het beeld dat de SP veel moest inleveren voor deelname in Brabant.

Meebesturen smaakt SP Brabant naar meer

Telegraaf 21.02.2015  De SP belandde vier jaar geleden in bakermat Brabant voor het eerst in de coalitie van een provinciebestuur. Kort erna kwam de partij ook in Zuid-Holland in de coalitie. Zaterdag trapt de SP Brabant haar verkiezingscampagne weer af. „Het smaakt naar meer”, blikt fractievoorzitter en lijsttrekker Nico Heijmans terug en vooruit.

Heijmans: „Het was bijzonder. Brabant had vanaf de jaren zeventig dezelfde coalitie met CDA, VVD en PvdA. En uitgerekend formateur Hans Wiegel vond dat er een college met VVD, CDA en SP moest komen.”

De SP stond landelijk hoog in de peilingen en nauw betrokkenen zeggen dat er veel druk werd uitgeoefend om in Brabant te gaan meebesturen. De partij moest laten zien dat het kon. Ook ontstond het beeld dat de SP veel moest inleveren voor deelname in Brabant.

SP put hoop uit succes Syriza

Telegraaf 01.02.2015 De SP hoopt tijdens de komende verkiezingen voor de Provinciale Staten de vruchten te plukken van het succes van de gelijkgestemde partijen Syriza in Griekenland en Podemos in Spanje.

Tijdens de partijraad in het hoofdkantoor van de socialisten in Amersfoort gonsde het van hoop dat ook in ons land een linkse afrekening met het kabinet mogelijk is.

ROEMER: OP 18 MAART REKENEN WE AF MET DIT KABINET!

SP 31.01.2015 Zaterdag trapte SP-leider Emile Roemer op de SP-Partijraad de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen af. Roemer: ‘Het worden spannende maanden. Op 18 maart gaat Nederland naar de stembus. Dat is het moment waarop mensen af kunnen rekenen met de enorme ongelijkheid, met de bezuinigingen op de zorg en met politici die de tweedeling verder laten groeien. Op 18 maart rekenen we af met dit kabinet.’

Roemer benadrukte dat het tijd is voor verandering: ‘In Griekenland heeft de bevolking laten zien dat het anders kan. Op het dieptepunt van een crisis koos zij voor hoop niet voor haat. Verandering hangt ook hier in de lucht. Een nieuw perspectief. Dit kabinet biedt dat niet, de SP wel.’

Door de aanwezigen werd de kandidatenlijst voor de Eerste Kamer vastgesteld. Tiny Kox werd gekozen als lijsttrekker voor de SP. Daarmee voert Kox een lijst met kandidaten aan waarbij een goede balans is van ervaring en vernieuwing. De lijsttrekker wees in zijn toespraak op het grote belang van de verkiezingen: ‘Op 18 maart telt je stem driedubbel. Met een stem maak je ons sterker dichtbij huis, groter in de Eerste Kamer en je rekent af met het kabinet.’ kandidatenlijst 

Tiny Kox opnieuw SP-lijsttrekker Eerste Kamer

NU 31.01.2015 SP-senator Tiny Kox is opnieuw de lijsttrekker van zijn partij voor de Eerste Kamerverkiezingen. De partijraad, waar alle lokale voorzitters deel van uitmaken, heeft hem zaterdag unaniem gekozen.

Kox is al fractievoorzitter van de SP in de Senaat sinds juni 2003. Daarvoor was hij jarenlang partijsecretaris van de SP. De partij heeft nu acht senatoren.

Lees meer over: Tiny Kox

Gerelateerde artikelen;

Roemer hekelt ‘rechtse politiek’ van Samsom

Trouw 31.01.2015 SP-leider Emile Roemer heeft fel uitgehaald naar PvdA-leider Diederik Samsom. Volgens Roemer werken de sociaaldemocraten in het kabinet met de VVD mee aan het afbreken van alles wat Nederland sociaal maakt. Roemer deed de uitspraken tijdens een partijraad van de SP in Amersfoort

Dat Samsom zijn vrienden ‘op rechts’ zoekt, moet hij zelf weten. ‘Maar probeer je rechtse politiek niet wit te wassen met linkse praatjes’, zei Roemer tijdens een partijraad van de SP in Amersfoort.

Roemer haalt tijdens partijraad van SP uit naar Samsom

NU 31.01.2015 SP-leider Emile Roemer heeft zaterdag fel uitgehaald naar PvdA-leider Diederik Samsom. Volgens Roemer werken de sociaaldemocraten in het kabinet met de VVD mee aan het afbreken van alles wat Nederland sociaal maakt.

Dat Samsom zijn vrienden ”op rechts” zoekt, moet hij zelf weten. ”Maar probeer je rechtse politiek niet wit te wassen met linkse praatjes”, zei Roemer tijdens een partijraad van de SP in Amersfoort.

Hij wees onder meer op de vele ontslagen en andere ingrepen in de thuiszorg, de armoede onder huurders, de invoering van het leenstelsel voor studenten en het sluiten van sociale werkplaatsen.
Lees meer over: Emile Roemer Diederik Samsom

Gerelateerde artikelen;

Roemer haalt uit naar Samsom

Telegraaf 31.01.2015 Dat Samsom zijn vrienden „op rechts” zoekt, moet hij zelf weten. „Maar probeer je rechtse politiek niet wit te wassen met linkse praatjes”, zei Roemer tijdens een partijraad van de SP in Amersfoort.

Hij wees onder meer op de vele ontslagen en andere ingrepen in de thuiszorg, de armoede onder huurders, de invoering van het leenstelsel voor studenten en het sluiten van sociale werkplaatsen. De PvdA is volgens Roemer ongeloofwaardig, onbetrouwbaar en vooral „overbodig als je je ziel verkoopt aan de VVD om datzelfde rechtse rotbeleid uit te voeren waar je zelf zo hard campagne tegen hebt gevoerd”.

Tiny Kox wordt weer SP-lijsttrekker voor Eerste Kamerverkiezingen

NU 22.12.2014 SP-senator Tiny Kox wordt waarschijnlijk opnieuw de lijsttrekker van zijn partij voor de Eerste Kamerverkiezingen volgend voorjaar. Het partijbestuur van de SP heeft hem voorgedragen.

Kox is al fractievoorzitter van de SP in de Senaat sinds juni 2003. Daarvoor was hij jarenlang partijsecretaris van de SP.

Op nummer twee van de lijst staat senator en oud-Tweede Kamerlid Arda Gerkens. Op drie, vier en vijf staan nieuwkomers: oud-wethouder Hans-Martin Don uit Eindhoven, de advocaat en vroegere officier van justitie Anneke Wezel en Bastiaan van Apeldoorn, politicoloog aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Lees meer over: Tiny Kox

Gerelateerde artikelen;

Tiny Kox weer SP-lijsttrekker

Telegraaf 22.12.2014 SP-senator Tiny Kox wordt waarschijnlijk opnieuw de lijsttrekker van zijn partij voor de Eerste Kamerverkiezingen volgend voorjaar. Het partijbestuur van de SP heeft hem voorgedragen. Kox is al fractievoorzitter van de SP in de Senaat sinds juni 2003. Daarvoor was hij jarenlang partijsecretaris van de SP.

Advertenties

februari 1, 2015 - Posted by | Uncategorized | , , ,

1 reactie

  1. […] SP op weg naar de provinciale verkiezingen 18 maart 2015 […]

    Pingback door SP op weg naar de provinciale verkiezingen 18 maart 2015 – PolitiekKiosk | februari 3, 2015


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: