Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

D66 op weg naar de provinciale verkiezingen 18 maart 2015

1e kamer/provincie 2015

Provinciale Statenverkiezingen

D66 maakt zich op voor belangrijke verkiezingen, de Provinciale Statenverkiezingen in maart 2015. Daarna, in mei 2015, worden de Eerste Kamerverkiezingen gehouden. Hieronder kunt u alle informatie vinden over deze verkiezingen. Weet u al wat u gaat stemmen? Stem D66!

Over de verkiezingen

Lijstrekkers Provincies

Verkiezingsprogramma’s

Kandidaten voor Eerste Kamer bekend

Eerste Kamerverkiezingen

Bekijk hier de definitieve lijst en het proces verbaal van de Landelijke Verkiezingscommissie.

Eerste Kamerverkiezingen;

D66

Provincie Zuid-Holland

Volgens de D66-leider hebben de twaalf provincies in totaal ongeveer 15 miljard euro aan vermogen op bankrekeningen en in obligaties. Dat geld hebben ze verdiend aan de verkoop van energiebedrijven de afgelopen tien jaar. In 2005 hadden de provincies samen 4 miljard aan spaargeld, inmiddels is dat dus 11 miljard meer. Gelderland is volgens Pechtold de rijkste provincie met een tegoed van 5 miljard euro. Flevoland en Zeeland zijn het armst, met elk ongeveer 100 miljoen.

Wat Pechtold betreft maken de provincies niet het hele vermogen van 15 miljard op, maar enkele miljarden de komende tijd is wel zijn bedoeling.

GERELATEERDE ARTIKELEN

D66-raadslid Van Asten:“Rondje Schilderswijk niet alleen voor verkiezingen”

Den HaagFM 03.03.2015 Gemeenteraadslid Robert van Asten van D66 is tevreden over het bezoek van zijn partijleider Alexander Pechtold aan de ondernemers in de Schilderswijk afgelopen donderdag. Zij bezochten de wijk volgens van Asten niet alleen in het kader van de Provinciale Verkiezingen.

“Het was een mooie avond”, aldus van Asten. “We zijn vaak in de Schilderswijk om een rondje te doen, maar dan zonder pers. We gaan dit jaar ook door met de ondernemerstour door heel het land om te kijken wat in welke wijk gebeurd.”

De Provinciale Statenverkiezingen zijn op 18 maart. Het aantal leden van Provinciale Staten hangt af van het aantal inwoners van de provincie. Zuid-Holland heeft met 3,3 miljoen inwoners 55 Statenleden. Een bijzondere taak van de leden van Provinciale Staten is het kiezen van de leden van de Eerste Kamer. …lees meer

Pechtold wil meer invloed

Telegraaf 28.02.2015 Als de verhoudingen in de Eerste Kamer na de verkiezingen „stevig verschuiven”, dan moeten meer wensen van D66 worden gehonoreerd. Dat zei D66-leider Alexander Pechtold zaterdag in Utrecht, waar zijn partij de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen begon.

D66 hoort bij de ‘bevriende oppositie’ die het kabinet helpt om zijn plannen door de Eerste Kamer te krijgen. De coalitie van VVD en PvdA heeft daar geen meerderheid en dreigt volgens peilingen flink wat zetels in de Senaat te verliezen. D66 staat er in de peilingen goed voor. De Provinciale Staten kiezen de Senaat.

D66-top in Haagse Schilderswijk voor lokale ondernemers én stemmen

RTVWEST 27.02.2015 Afgezanten uit de Haagse gemeenteraad, de Provinciale Staten en voorman Alexander Pechtold; D66 was donderdagavond goed vertegenwoordigd bij de bijeenkomst in Theater de Vaillant in de Haagse Schilderswijk. Het samenzijn, geïnitieerd door de politieke partij, had als doel om over de ervaringen van de ondernemers in de wijk te praten. Maar omdat de Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen naderen, kreeg de avond een D66-groene kleur. Lees verder

D66-top in Schilderswijk voor lokale ondernemers én stemmen

Den HaagFM 27.02.2015 D66-leider Alexander Pechtold heeft donderdagavond een bezoek gebracht aan de Schilderswijk. Het samenzijn, geïnitieerd door de politieke partij, had als doel om over de ervaringen van de ondernemers in de wijk te praten. Maar omdat de Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen naderen, kreeg de avond een D66-groene kleur.

“Het is een nek-aan-nek-race tussen de PVV en D66 in de strijd om de grootste partij te worden in de Eerste Kamer”, vertelt Pechtold. “En daarom zet ik ook alles in om mensen in de Schilderswijk naar de stembus te krijgen”, aldus de D66-voorman, die voordat hij in Theater de Vaillant aankwam eerst een rondje door de buurt maakte om ondernemers te bezoeken. Eén van die ondernemers is Elvan Duzdas, eigenaar van een bedrijf in financiële dienstverlening. “Het is leuk dat politieke partijen juist de wijk intrekken, maar natuurlijk doen ze dit ook om stemmen te trekken. Zo werkt het, de verkiezingen komen eraan.” Op de vraag of hij geholpen is met het bezoek van de partij zegt Duzdas: “Ik heb nog geen helder antwoord op het parkeerprobleem in de wijk. Daardoor komen er minder mensen uit andere buurten naar ons toe, en dat zorgt uiteindelijk natuurlijk voor minder klanten voor winkeliers.”

Hanneke van der Werf, D66-raadslid in Den Haag, herkent de parkeerproblemen. “Dat zijn natuurlijk problemen die ondernemers dertig jaar geleden ook al hadden. En dat zal ongetwijfeld ook in andere gemeenten spelen. Maar we zijn er als partij wel mee bezig om de situatie in deze wijk zo optimaal mogelijk te maken.” …lees meer

‘Provincies moeten over eigen schaduw heen springen’

Trouw 04.02.2015 De enorme reserves die provincies hebben opgepot dankzij de verkoop van aandelen in Nuon en Essent, staan al jaren stof te happen op provinciale bankrekeningen. Hoog tijd om het overschot eens ten behoeve van duurzaamheid en werkgelegenheid aan te wenden, vindt D66-voorman Alexander Pechtold. Hij zou het geld het liefst naar infrastructuur, innovatie en het energiezuinig maken van woningen zien gaan.

Dat er iets met dat dode kapitaal gedaan moet worden, daar is chef economie bij Trouw, Erik van Zwam, het roerend mee eens. Maar hij vraagt zich af of het geld de werkgelegenheid optimaal ten goede komt als provincies het uitgeven.

D66: PROVINCIES MOETEN MILJARDEN LATEN ROLLEN

BB 03.02.2015 D66 wil dat de provincies hun riante reserves aanspreken om de regionale economie een extra impuls te geven. De provincies potten te veel van hun vermogen op.

Binnenlands Bestuur bracht vorige week het bericht dat de provincies zo’n 16 miljard euro ‘op de bank’ hebben staan. Volgens D66 hebben mensen en bedrijven er veel meer aan als dat ongebruikt vermogen niet op de plank blijft liggen, maar wordt geïnvesteerd. Volgens D66-leider Alexander Pechtold is het niet te verkopen dat het rijk elk jaar nog een fors tekort heeft, terwijl de provincies geld niet gebruiken. ‘Laten ze dat investeren in hun kerntaken, zoals de regionale economie, infrastructuur en innovatieve bedrijven. Dat zorgt voor meer werkgelegenheid’, zegt hij.

GERELATEERDE ARTIKELEN

D66-leider Pechtold: ‘Provincie moet spaarcenten uitgeven’

RTVWEST 03.02.2015 De Provincie Zuid-Holland zou samen met Zeeland moeten investeren in een getijdencentrale in de Brouwersdam. Dat zei D66-leider Alexander Pechtold maandag in het tv-programma Jinek. Hij stelde dat provincies een flink deel van de miljarden die ze op de bank hebben moeten investeren in de regionale economie.

Het geld moet naar infrastructuur, innovatie en het energiezuinig maken van huizen en gebouwen. De investeringen zullen de werkgelegenheid aanjagen, voorspelde Pechtold.

Volgens de D66-leider hebben de 12 provincies in totaal ongeveer 15 miljard euro aan vermogen op bankrekeningen en in obligaties. Dat geld hebben ze verdiend aan de verkoop van energiebedrijven de afgelopen 10 jaar. Lees verder

gerelateerde artikelen;

D66: provincies kunnen miljarden extra investeren›

NRC 03.02.2015 Provincies zouden een deel van de miljarden die ze als reserve op de bank hebben staan, kunnen investeren in de regionale economie. Het geld zou bijvoorbeeld gestopt kunnen worden in infrastructuur, innovatie en het energiezuinig maken van woningen. Daarvoor heeft D66-leider Alexander Pechtold gisteravond gepleit in het tv-programma Jinek.

Lees meer;

2013 Liveblog Prinsjesdag 2013 – al het nieuws over de Troonrede en de Miljoenennota ›

2014 Teruglezen: liveblog van dag 1 van de Algemene Beschouwingen ›

2014 Teruglezen: liveblog van dag 2 van de Algemene Beschouwingen ›

2014 Teruglezen: Nederland ging naar de stembus voor Europa ›

2013 Nieuwe bezuinigingen in aantocht. Waarom nu en komen ze er wel door? ›

D66 wil dat provincies miljarden investeren in regionale economie

NU 03.02.2015 Provincies moeten een flink deel van de miljarden die ze op de bank hebben investeren in de regionale economie. Het geld moet naar infrastructuur, innovatie en het energiezuinig maken van gebouwen.

D66-leider Alexander Pechtold heeft daar maandag voor gepleid in het tv-programma Jinek. De investeringen zullen de werkgelegenheid aanjagen, voorspelt Pechtold.

Volgens de D66-leider hebben de twaalf provincies in totaal ongeveer 15 miljard euro aan vermogen op bankrekeningen en in obligaties. Dat geld hebben ze verdiend aan de verkoop van energiebedrijven de afgelopen tien jaar.

Lees meer over: D66 Alexander Pechtold

Gerelateerde artikelen;

‘Provincies moeten investeren’

Telegraaf 02.02.2015 Provincies moeten een flink deel van de miljarden die ze op de bank hebben investeren in de regionale economie. Het geld moet naar infrastructuur, innovatie en het energiezuinig maken van gebouwen. D66-leider Alexander Pechtold pleitte daar maandag voor in het tv-programma Jinek. De investeringen zullen de werkgelegenheid aanjagen, voorspelde Pechtold.

Alexander Rinnooy Kan nr. 2 op lijst Eerste Kamer

D66 31.01.2015 De leden van D66 hebben tijdens de interne verkiezing Alexander Rinnooy Kan als hoogste nieuwkomer op de 2e plaats gezet. Hij stond al op de 4e plaats van de stemadvieslijst.

Rinnooy Kan stijgt naar tweede plaats op D66-lijst

Trouw 31.01.2015 Alexander Rinnooy Kan, oud-voorzitter van de Sociaal-Economische Raad, staat tweede op de kandidatenlijst van D66 voor de Eerste Kamerverkiezingen. Op de voorlopige lijst stond hij op nummer vier. De leden van D66 hebben hem tijdens een interne verkiezing als hoogste nieuwkomer op twee gezet. Dat heeft de partij vandaag gemeld.

Ex-vicepremier en senator Thom de Graaf voert de lijst aan, maar dat was al bekend. D66 heeft nu vijf zetels in de Eerste Kamer.

Meer over: D66  Politiek

Rinnooy Kan 2e D66-lijst

Telegraaf 31.01.2015 Alexander Rinnooy Kan, oud-voorzitter van de Sociaal-Economische Raad, staat tweede op de kandidatenlijst van D66 voor de Eerste Kamerverkiezingen. Op de voorlopige lijst stond hij op nummer vier. Maar de leden van D66 hebben hem tijdens een interne verkiezing als hoogste nieuwkomer op twee gezet. Dat heeft de partij zaterdag gemeld.

Ex-vicepremier en senator Thom de Graaf voert de lijst aan, maar dat was al bekend. D66 heeft nu vijf zetels in de Eerste Kamer.

De Senaat wordt eind mei gekozen door de nieuwe leden van Provinciale Staten. De Provinciale Statenverkiezingen zijn op 18 maart.

IMG_0599

Rinnooy Kan en Schnabel zijn D66-kandidaat voor Senaat

NU 15.01.2015 Voormalig voorzitter Alexander Rinnooy Kan van de Sociaal-Economische Raad staat nummer 4 op de voorlopige kandidatenlijst van D66 voor de Eerste Kamerverkiezingen.

De vroegere directeur Paul Schnabel van het Sociaal en Cultureel Planbureau staat op 7. De lijst wordt aangevoerd door ex-vicepremier Thom de Graaf, zoals al eerder bekend werd.

Rinnooy Kan D66-kandidaat Senaat

Telegraaf 15.01.2015 Voormalig voorzitter Alexander Rinnooy Kan van de Sociaal-Economische Raad staat nummer 4 op de voorlopige kandidatenlijst van D66 voor de Eerste Kamerverkiezingen. De vroegere directeur Paul Schnabel van het Sociaal en Cultureel Planbureau staat op 7. De lijst wordt aangevoerd door ex-vicepremier Thom de Graaf, zoals al eerder bekend werd.

D66-lijst Eerste Kamer: Schnabel, Stienen en Rinnooy Kan

NRC 15.01.2015  Paul Schnabel, voormalig directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, iskandidaat voor de Eerste Kamer voor D66. Hij staat op een potentieel verkiesbare zevende plek op de lijst.

Andere opvallende senaatskandidaten bij de sociaal-liberalen zijn Henriette Prast, hoogleraar financiële planning in Tilburg, op plek twee en arabist en publicist Petra Stienen op plek acht. Eerder al werd bekend dat voormalig SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan voor D66 in de senaat wil. Hij staat op plek vier. LEES VERDER

Lees meer

VANDAAG D66-lijst Eerste Kamer: Stienen, Schnabel en Rinnooy Kan

2014 Zaterdag herdenkingsdienst voor Els Borst in Domkerk ›

2006 Afghanistan in Utrecht

2002 Elf kandidaten voor lijsttrekkerschap D66 ›

2012 D66: toch niet vermorzeld

Verkiezingsprogramma D66 staat in teken van duurzaamheid

RTVWEST 27.10.2014 Meer vrachtvervoer over water, snelwegen voor fietsers en extra maatregelen tegen fijnstof in de lucht. Dat zijn punten uit het concept-verkiezingsprogramma van D66 voor de Statenverkiezingen van maart volgend jaar.

Titel van het programma is Duurzaam Vooruit. De partij wil werk maken van schonere energievoorzieningen. Tuinders krijgen meer kansen om te experimenteren met allerlei technieken, omdat de vergunningen en bestemmingsplannen worden versoepeld. D66 is een tegenstander van boren naar schaliegas: de methode is nog niet veilig genoeg. . Lees verder

Thom de Graaf lijsttrekker D66 in Senaat

Trouw 12.10.2014 Thom de Graaf wordt lijsttrekker van D66 bij de Eerste Kamerverkiezingen volgend jaar. De Graaf stelde zich eerder kandidaat; vandaag is bekendgemaakt dat zich geen tegenkandidaat heeft gemeld.

Thom de Graaf (1957) volgt Roger van Boxtel op, die het voor gezien houdt. Van Boxtel was voor D66 minister en lid van de Tweede en Eerste Kamer. De leden van D66 kunnen via internet stemmen op de nieuwe lijsttrekker die op 1 november officieel bekend wordt gemaakt op het congres. Daarna kunnen kandidaten zich melden die ook op de kandidatenlijst willen.

Verwant nieuws;

De Graaf lijsttrekker D66 Senaat

Telegraaf 12.10.2014 Thom de Graaf wordt lijsttrekker van D66 bij de Eerste Kamerverkiezingen volgend jaar. De Graaf stelde zich eerder kandidaat; zondag is bekendgemaakt dat zich geen tegenkandidaat heeft gemeld.

Thom de Graaf (1957) volgt Roger van Boxtel op, die het voor gezien houdt. Van Boxtel was voor D66 minister en lid van de Tweede en Eerste Kamer. De leden van D66 kunnen via internet stemmen op de nieuwe lijsttrekker die op 1 november officieel bekend wordt gemaakt op het congres. Daarna kunnen kandidaten zich melden die ook op de kandidatenlijst willen. Zaterdag werd bekend dat Alexander Rinnooy Kan, oud-voorzitter van onder meer de Sociaal-Economische Raad (SER), voor D66 de Eerste Kamer in wil.

Gerelateerde artikelen;

17-09: De Graaf: lijsttrekker D66 Senaat

14-09: Van Boxtel verlaat de senaat

10-09: De Graaf: rustig aan met aanpak topinkomens

14-05: Crisis A’dam compleet

Thom de Graaf lijsttrekker D66 in Eerste Kamer

D66-leden moeten nog over nieuwe lijsttrekker stemmen

NU 12.10.2014  Thom de Graaf wordt lijsttrekker van D66 bij de Eerste Kamerverkiezingen volgend jaar. De Graaf stelde zich eerder kandidaat. Zondag is bekendgemaakt dat zich geen tegenkandidaat heeft gemeld.

Thom de Graaf (1957) volgt Roger van Boxtel op, die het voor gezien houdt. Van Boxtel was voor D66 minister en lid van de Tweede en Eerste Kamer.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over Thom de Graaf

Rinnooy Kan wil voor D66 de Eerste Kamer in

Trouw 11.10.2014 Voormalig SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan wil voor D66 plaatsnemen in de Eerste Kamer. Een woordvoerder van de partij bevestigt vandaag berichtgeving in NRC Handelsblad dat Rinnooy Kan zijn belangstelling kenbaar heeft gemaakt aan partijleider Alexander Pechtold.

Rinnooy Kan was eerder onder meer voorzitter van ondernemersorganisatie VNO-NCW en bestuurslid van ING, en hij werd diverse keren genoemd als kandidaat voor een post als minister. Formeel kunnen D66-kandidaten voor de Eerste Kamer zich nog niet melden.

Rinnooy Kan wil Senaat in

Telegraaf 11.10.2014 Voormalig SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan wil voor D66 plaatsnemen in de Eerste Kamer. Een woordvoerder van de partij bevestigt zaterdag berichtgeving in NRC Handelsblad dat Rinnooy Kan zijn belangstelling kenbaar heeft gemaakt aan partijleider Alexander Pechtold.

Rinnooy Kan wil voor D66 de Eerste Kamer in

NU 11.10.2014 Voormalig SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan wil voor D66 plaatsnemen in de Eerste Kamer. Een woordvoerder van de partij bevestigt zaterdag berichtgeving in NRC Handelsbladdat Rinnooy Kan zijn belangstelling kenbaar heeft gemaakt aan partijleider Alexander Pechtold.

Rinnooy Kan was eerder onder meer voorzitter van ondernemersorganisatie VNO-NCW en bestuurslid van ING, en hij werd diverse keren genoemd als kandidaat voor een post als minister.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over Alexander Rinnooy Kan D66 Eerste Kamer

Rinnooy Kan wil voor D66 in de Eerste Kamer›

NRC 11.10.2014 Oud-werkgevers en -SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan (65) wil voor D66 lid worden van de Eerste Kamer, zo vertelt hij vandaag in NRC Handelsblad.

Hij heeft zijn belangstelling voor een senaatzetel gemeld aan partijleider Alexander Pechtold. Die reageerde positief. “In alle eerlijkheid: waarom ook niet?”, aldus Rinnooy Kan.

Lees meer;

VANDAAG Rinnooy Kan wil voor D66 de Eerste Kamer in

VANDAAG Nu gaat hij de politiek in. Maar niet de politiek met een kleine p

8 FEB Pechtold: grotere gemeenten nodig voor behoud democratie ›

2005 Intellectueel keert terug in de polder

2011 Pechtold wil lijsttrekker van zijn partij blijven

Kandidatenlijst D66 voor Statenverkiezingen met 51 namen overvol

RTVWEST 08.10.2014  D66 doet met 51 kandidaten mee aan de Provinciale Statenverkiezingen op 18 maart 2015. Meer namen passen er ook niet op de papieren kieslijst.

Lijsttrekker is de huidige fractievoorzitter Geertjan Wenneker. ‘We komen plekken tekort, zou je kunnen zeggen’, zegt Wenneker. Hij wil met de lange lijst laten zien dat er veel belangstelling was onder D66-leden voor het Statenlidschap. En de partij wil niemand teleurstellen. Het maximum aantal kandidaten is vijftig.

‘Op nummer twee staat Janelle Bade (28), die bestuursadviseur is van de Leidse wethouder Strijk. Volgens Wenneker is zij een ‘aanstormend talent’ dat veel indruk maakte op de drukbezochte cursus over provinciepolitiek van de partij. De huidige Statenleden Paul Breitbarth en Josine Meurs komen op drie en vijf op de advieslijst. Twee politici houden er na de verkiezingen mee op. D66 heeft nu vijf zetels. Lees verder

Gerelateerde artikelen;

Thom de Graaf wordt kandidaat-lijsttrekker D66 in Senaat

Trouw 17.09.2014 Thom de Graaf wil lijsttrekker van D66 worden bij de Eerste Kamerverkiezingen volgend jaar. Zijn partij heeft dat vandaag laten weten. De huidige fractieleider, Roger van Boxtel, is niet meer beschikbaar. De Graaf zit nu ook al in de Senaat. In het verleden was hij fractievoorzitter in de Tweede Kamer en vicepremier.

De Graaf wil zijn ervaring gebruiken om te zorgen voor ‘stabiliteit en rechtsstatelijkheid’ in het politieke landschap. ‘Incidenten wakkeren regelmatig de roep om nieuwe regels en wetten aan, die maar al te vaak de vrijheid van het individu inperken en de belofte van een door de overheid maakbare samenleving oproepen. Ik zie het als rol voor de Eerste Kamer en D66 in het bijzonder om hiervoor te waken en de rechtsstatelijkheid niet uit het oog te verliezen.’

Het lidmaatschap van de Eerste Kamer is een nevenfunctie. De Graaf (1957) is ook voorzitter van de Vereniging Hogescholen.

De nieuwe Eerste Kamer wordt op 26 mei 2015 gekozen door de nieuwe leden van de Provinciale Staten. De Statenverkiezing is op 18 maart. De verkiezingen zijn belangrijk omdat de regeringspartijen VVD en PvdA nu geen meerderheid hebben in de Senaat en op steun van de oppositie zijn aangewezen.

Voor de PvdA wordt Marleen Barth de nieuwe lijsttrekker in de Senaat, voor de VVD Loek Hermans.

januari 15, 2015 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , ,

1 reactie »

  1. PvdA kan onze Turkse stemmen wel vergeten http://forums.hababam.nl/archive/index.php/t-184078-pvda-kan-onze-turkse-stemmen-wel-vergeten.html Uitkomst crisisberaad: PvdA’ers uit fractie na kritiek op integratiebeleid

    Reactie door ahmed | maart 18, 2015 | Beantwoorden


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: