Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

President Tayyip Recep Erdogan Turkije en het gedonder met de Vrije pers

IMG_0500

Vrije pers in Turkije versus Frederike Geerdink

De persvrijheid in Turkije komt door het Gedonder met President Tayyip Recep Erdogan de laatste tijd steeds vaker onder druk te staan. ‘Deze ontwikkeling gaat in tegen de Europese waarden en standaarden die Turkije zelf wil invoeren,’ luidt de reactie uit Brussel.

Minister Bert Koenders (PvdA) van Buitenlandse Zaken veroordeelt de invallen ook die eerder zijn gedaan bij Turkse media. Hij noemde in Brussel de inval ‘een slechte zaak’ en ‘niet in overeenstemming met de normen en waarden die horen bij een vrije pers.’

Wat moet er nu gebeuren met de onderhandelingen met kandidaat-EU-lid Turkije, en met de geldstromen die in zuidoostelijke richting gaan? Volgens Kamerleden Pieter Omtzigt(CDA) en Mark Verheijen (VVD) is dat wel duidelijk: de geldstromen moeten in elk geval worden opgeschort of beperkt.

Te kritisch

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is niet gediend van de internationale kritiek die hij ontving om de politieactie de afgelopen tijd, waarbij onder meer een aantal journalisten en verslaggevers werden opgepakt. ‘De Europese Unie moet zich met zijn eigen zaken bemoeien,’ zei de Turkse president maandag.

Erdogan doelt hiermee op de hoofdredacteur, journalisten en de redacties van de Turkse media waarvoor zij werken, waaronder de Turkse krant Zaman en de omroep Samanyolu. De media berichten regelmatig kritisch over het bewind van de Turkse president.

Bij de eerdere uitgebreide operatie werden volgens de Turkse krant Hürriyet zeker 31 mensen opgepakt, onder wie de hoofdredacteur van de grootste Turkse krant Zaman, Ekrem Dumanli, verslaggevers, producers, een politiechef en scenarioschrijvers. De opgepakte mensen worden verdacht van het vormen van een illegale organisatie. Ook zouden zij van plan zijn geweest de controle over de staat te grijpen. De website van de Engelstalige editie van de krant spreekt van een ‘zwarte zondag‘.

De invloedrijke geestelijke, die sinds 1997 in Amerika woont, was met zijn miljoenen aanhangers in Turkije een belangrijke ondersteunende factor voor de macht van Erdogan en zijn AK-partij. Maar intussen liggen beide mannen met elkaar in de clinch. Erdogan verdenkt Gülen ervan dat hij zijn regering door middel van deze opnames wil ondermijnen.

De laatste actie tegen bedrijven van de invloedrijke islamitische geestelijke – zijn beweging heeft bijvoorbeeld ook diverse instellingen in Nederland – komt niet als een verrassing. Er verschenen een aantal dagen voor de arrestatiegolf al berichten dat Erdogan van plan was maatregelen te nemen tegen zijn rivaal en aanhangers. Volgens de president maken zij deel uit van een terroristisch netwerk dat maar wat graag een staatsgreep wil plegen.

Persvrijheid

Toevalligerwijs is minister Bert Koenders (PvdA) van Buitenlandse Zaken momenteel op 06.01.2015 in Turkije voor een driedaags bezoek. Hij is daar onder meer om met zijn Turkse college Mevlüt Cavusoglu te praten over de Turkse aantijgingen jegens het Nederlandse integratiebeleid. Turkije beschuldigde Nederland er eind november van ‘racistisch’ beleid’ door te voeren over Turken in Nederland en dat de Turkse gemeenschap in Nederland wordt gediscrimineerd. Ook gaat hij praten over persvrijheid.

Volgens algemeen secretaris Thomas Bruning werden buitenlandse journalisten eerder over het algemeen met rust te laten, maar lijken zij nu het volgende slachtoffer te worden: ‘Het lijkt wel of het optreden van de Turkse autoriteiten steeds brutaler wordt. Het bevestigt de uiterst slechte reputatie van Turkije op het gebied van persvrijheid’.

Koenders: intimidatie van journalisten is onacceptabel – Minister Koenders van Buitenlandse Zaken heeft Turkse ambassadeurs en bewindslieden gezegd dat intimidatie van journalisten onacceptabel is. Tijdens zijn bezoek aan Turkije verwees hij naar de aanhouding van de Nederlandse journaliste Frederike Geerdink, die later vandaag vrijkwam.

“Diyarbakir is de belangrijkste stad in het zuidoosten van Turkije. Er wonen veel Koerden en Geerdink schrijft veel over de Koerdische kwestie in Turkije. Ze heeft vorig jaar een boek gepubliceerd over Koerdische mannen die in 2011 door het Turkse leger zijn gebombardeerd. Daarbij vielen 34 doden. De toedracht was een raadsel. Daar is zij in gedoken. Ze gebruikte het verhaal om te vertellen over Koerdische kwestie in Turkije.”

Geerdink werd voor ondervraging meegenomen nadat haar huis in Diyarbakir was doorzocht. Naar eigen zeggen werd ze verdacht van het maken van propaganda voor een terroristische organisatie. Koenders zei op Twitter geschrokken te zijn.

Geerdink maakte de arrestatie via haar Twitter-account wereldkundig. Volgens haar Twitterprofiel is Fréderike Geerdink ‘de enige buitenlandse journalist in Amed/Diyarbakir’. Diyarbakir, Amed in het Koerdisch, is een stad en provincie in het oosten van Turkije die hoofdzakelijk wordt bewoond door Koerden.

Vrouwenbladen

Geerdink verhuisde in 2006 als journalist naar Turkije en woont sinds 2012 in de zuidoostelijke stad Diyarbakir, een Koerdisch bolwerk.  Aanvankelijkwerkte ze vanuit Istanbul, later verhuisde ze naar het oosten van het land. Ze richt zich in haar werk op Koerden in Turkije, mensenrechten en vrouwenrechten en houdt onder meer de blog Kurdish Matters en de website Journalistinturkey.com bij.

Anti-Erdogan

Sinds 2011 schrijft Geerdink op haar blog KurdishMatters.com uitsluitend over de Koerdische zaak. De artikelen op deze website zijn het regime van president Recep Tayyip Erdogan vermoedelijk in het verkeerde keelgat geschoten.

‘Erdogan is een dictator,’ schrijft ze in een recent artikel. ‘Het type dictator dat zijn werkelijke gezicht verborgen houdt achter een sausje van democratie.’ In het artikel hekelt ze niet alleen de Turkse regering, maar ook de houding van de Europese Unie (EU) ten opzichte van Turkije.

Met ‘propaganda voor een terroristische organisatie’ wordt vrijwel zeker deze pro-Koerdische schrijfstijl van Geerdink bedoeld. Turkije beschouwt de PKK, net als de EU overigens, als een terroristische organisatie.

‘PERSVRIJHEID BLIJFT AANDACHTSPUNT’

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) is op dit moment in Turkije om te praten over de betrekkingen tussen Ankara en Den Haag. In een eerste reactie zei hij ‘geschrokken’ te zijn van de arrestatie van Geerdink. Hij zei de situatie te bespreken met zijn Turkse collega. Geerdink is inmiddels vrijgelaten, nadat ze enkele uren op een politiebureau is ondervraagd.

Koenders hield vanavond onder meer een toespraak voor Turkse ambassadeurs, schrijft persdienst ANP. Daarin uitte hij zijn zorgen over de rechtsstaat en burgerrechten in Turkije. De “beperkingen op het gebied van vrijheid van meningsuiting, arrestaties van journalisten en invallen bij media” noemde hij “zorgelijke ontwikkelingen”.

Volgens algemeen secretaris Thomas Bruning werden buitenlandse journalisten eerder over het algemeen met rust te laten, maar lijken zij nu het volgende slachtoffer te worden: ‘Het lijkt wel of het optreden van de Turkse autoriteiten steeds brutaler wordt. Het bevestigt de uiterst slechte reputatie van Turkije op het gebied van persvrijheid’.

KRITIEK OP INTEGRATIEBELEID

Toevalligerwijs is minister Bert Koenders (PvdA) van Buitenlandse Zaken momenteel in Turkije voor een driedaags bezoek. Hij is daar onder meer om met zijn Turkse college Mevlüt Cavusoglu te praten over de Turkse aantijgingen jegens het Nederlandse integratiebeleid. Turkije beschuldigde Nederland er eind november van ‘racistisch’ beleid’ door te voeren over Turken in Nederland en dat de Turkse gemeenschap in Nederland wordt gediscrimineerd. Ook gaat hij praten over persvrijheid.

Verder sprak Koenders over de Turkse kritiek op het Nederlandse integratiebeleid. De Turkse overheid zou zich daar niet mee moeten bemoeien. Voor gesprekken staat hij open, maar in de kern is het een Nederlandse aangelegenheid, zei hij opnieuw. Morgen bezoekt Koenders een kamp met Syrische vluchtelingen.

zie ook: Kamer wil debat over Turkse kritiek – Turkije nodigt Koenders uit ›

Lees ook uit ons archief: Wat is er aan de hand tussen Nederland en Turkije? Vier vragen

Dossier ERDOGAN – Elsevier

Lees meer;

zie ook: Koenders: intimidatie van journalisten is onacceptabel ›

zie: Nederlandse journalist aangehouden in Turkije, inmiddels weer vrij ›

zie: EU veroordeelt invallen bij Turkse media – ‘daar blijft het bij’ ›

zie ook: Gedonder met President Tayyip Recep Erdogan Turkije

zie ook: Het gedonder tussen Turkije en Nederland

zie ook: Terugblik demonstratie Koerden 06.10.2014 bij de 2e Kamer Den Haag

zie ook:  Turks protest bij de 2e kamer 31.05.2014

zie ook: Turkse demonstratie tegen Erdogan op Haagse Malieveld

zie ook: Occupy 4 Taksim – demonstratie Beursplein Amsterdam 02.06.2013

Wie is in Turkije vrijgesproken journalist Fréderike Geerdink?

Elsevier 13.04.2015 Fréderike Geerdink (44) is maandag vrijgesproken door de Turkse rechter in Diyarbakir. De in Turkije woonachtige Nederlandse journalist werd beschuldigd van het bedrijven van propaganda voor een terroristische organisatie.

Volgens haar Twitterprofiel is Fréderike Geerdink ‘de enige buitenlandse journalist in Amed/Diyarbakir’. Diyarbakir, Amed in het Koerdisch, is een stad en provincie in het oosten van Turkije die hoofdzakelijk wordt bewoond door Koerden.

Geerdink werkt sinds 2006 als journalist vanuit Turkije. Aanvankelijk vanuit Istanbul, later verhuisde ze naar het oosten van het land.

Sinds 2011 schrijft Geerdink op haar blog KurdishMatters.comuitsluitend over de Koerdische zaak. De artikelen op deze website zijn het regime van president Recep Tayyip Erdogan vermoedelijk in het verkeerde keelgat geschoten.

Anti-Erdogan

‘Erdogan is een dictator,’ schrijft ze in een artikel vorig jaar. ‘Het type dictator dat zijn werkelijke gezicht verborgen houdt achter een sausje van democratie.’ In het artikel hekelt ze niet alleen de Turkse regering, maar ook de houding van de Europese Unie (EU) ten opzichte van Turkije.

Met ‘propaganda voor een terroristische organisatie’ wordt vrijwel zeker deze pro-Koerdische schrijfstijl van Geerdink bedoeld. Turkije beschouwt de PKK, net als de EU overigens, als een terroristische organisatie.

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) was op het moment van haar arrestatie in januari in Turkije om te praten over de betrekkingen tussen Ankara en Den Haag.

Journaliste Geerdink vrijgesproken in Turkije

VK 13.04.2015 Fréderike Geerdink is vandaag vrijgesproken door de Turkse rechter in Diyarbakir. Dat meldt de Nederlandse journaliste via Twitter. De in Turkije woonachtige Geerdink is beschuldigd van het bedrijven van propaganda voor een terroristische organisatie. Geerdink publiceert geregeld over de Koerdische zaak.

De Turkse aanklager had vorige week al vrijspraak gevraagd, omdat Geerdink op basis van de Turkse antiterreurwet niet kan worden veroordeeld. In het bewijs dat tegen haar is aangedragen, onder meer blog-, Twitter- en Facebookberichten, is namelijk niet opgeroepen tot geweld. Ook Geerdinks advocaat vroeg vrijspraak.

Journaliste Geerdink vrijgesproken door Turkse rechtbank

NRC 13.04.2015 De Nederlandse journaliste Fréderike Geerdink is vandaag door de rechtbank in Turkije vrijgesproken. Geerdink werd “propaganda voor een terroristische organisatie” ten laste gelegd.

BEVESTIGING

Geerdink verwachtte na de zitting van afgelopen woensdag al dat ze vrijgesproken zou worden. De aanklager vroeg namelijk zelf om vrijspraak en dat kwam als een verrassing volgens Turkije-correspondent Marloes de Koning: “De aanklager van vorige week, had blijkbaar een andere kijk op de wet dan zijn collega die het onderzoek heeft gedaan. De aanklager zei dat de publicaties van Geerdink in Turkije onder de persvrijheid vallen en er dus geen sprake is van propaganda.” LEES VERDER

Lees meer;

8 APR Vrijspraak gevraagd voor journaliste Geerdink ›

8 APR Ja, nee, persvrijheid is écht belangrijk hoor, in Turkije

9 APR Buitenlandse journalist is vaak doelwit

9 APR Proces tegen Geerdink lijkt niets meer dan een standje, de aanklager eist vrijspraak

2 APR Journalist Fréderike Geerdink moet voor de Turkse rechter verschijnen ›

Vrijspraak voor Geerdink

Telegraaf 13.04.2015 Fréderike Geerdink is maandag vrijgesproken door de Turkse rechter in Diyarbakir. Dat meldt de Nederlandse journaliste via Twitter. De in Turkije woonachtige Geerdink is beschuldigd van het bedrijven van propaganda voor een terroristische organisatie. Geerdink publiceert geregeld over de Koerdische zaak.

De Turkse aanklager had vorige week al vrijspraak gevraagd, omdat Geerdink op basis van de Turkse antiterreurwet niet kan worden veroordeeld. In het bewijs dat tegen haar is aangedragen, onder meer blog-, Twitter- en Facebookberichten, is namelijk niet opgeroepen tot geweld. Ook Geerdinks advocaat vroeg vrijspraak.

Gerelateerde artikelen;

08-04: Aanklager wil vrijspraak journaliste Geerdink

07-04: Geerdink morgen voor Turkse rechter

03-02: ‘Strijdbare Geerdink blijft’

Turkse aanklager vraagt vrijspraak voor journaliste Geerdink

VK 08.04.2015 De Turkse aanklager heeft vandaag vrijspraak gevraagd voor de Nederlandse journaliste Fréderike Geerdink. Dat heeft Froukje Santing gemeld, die als waarneemster van de Nederlandse Vereniging van Journalisten het proces in Turkije bijwoont.

De  uitspraak wordt maandag verwacht. De in Turkije woonachtige Geerdink is beschuldigd van het bedrijven van propaganda voor een terroristische organisatie. Geerdink publiceert geregeld over de Koerdische zaak.

‘Natuurlijk ga ik terug naar Turkije, mijn leven is dáár’

De Nederlandse journaliste Fréderike Geerdink is naar Turkije teruggekeerd om daar vandaag te worden berecht vanwege haar publicaties over de Koerden. ‘Ik geloof niet dat ik in de cel zal belanden.’

GERELATEERDE ARTIKELEN;

Aangeklaagde journaliste Geerdink blijft in Turkije

Nederlandse journaliste aangeklaagd in Turkije

Geerdink: ‘Arrestatie zeer intimiderend’

Aanklager vraagt vrijspraak in zaak journalist Fréderike Geerdink

NU 08.04.2015 De aanklager heeft vrijspraak gevraagd in de zaak tegen de Nederlandse journalist Fréderike Geerdink. De uitspraak is uitgesteld tot maandag. Dat meldt Geerdink op Twitter.

Geerdink, die onder meer schrijft voor Het Parool en De Groene Amsterdammer werd  “propaganda voor een terroristische organisatie” ten laste gelegd. Volgens de aanklager kan ze op basis van de antiterreurwet niet worden veroordeeld. In het bewijs dat is aangedragen in de zaak tegen de Nederlandse, onder meer blog-, Twitter- en Facebookberichten, is namelijk niet opgeroepen tot geweld.

Lees meer over: 

Fréderike Geerdink

Gerelateerde artikelen;

Aanklager wil vrijspraak journaliste Geerdink

Telegraaf 08.04.2015 De Turkse aanklager heeft woensdag vrijspraak gevraagd voor de Nederlandse journaliste Fréderike Geerdink. Dat heeft Froukje Santing gemeld, die als waarneemster van de Nederlandse Vereniging van Journalisten het proces in Turkije bijwoont.

De uitspraak wordt maandag verwacht. De in Turkije woonachtige Geerdink is beschuldigd van het bedrijven van propaganda voor een terroristische organisatie. Geerdink publiceert geregeld over de Koerdische zaak.

Gerelateerde artikelen;

07-04: Geerdink morgen voor Turkse rechter

03-02: ‘Strijdbare Geerdink blijft’

Vrijspraak gevraagd voor journaliste Geerdink›

NRC 08.04.2015 De Turkse aanklager heeft vandaag vrijspraak gevraagd voor de Nederlandse journaliste Fréderike Geerdink. Dat heeft Froukje Santing gemeld, die als waarneemster van de Nederlandse Vereniging van Journalisten het proces in Turkije bijwoont. Geerdink staat terecht voor propaganda voor een terroristische organisatie.

Het verzoek om vrijspraak kwam als een verrassing, volgens Turkije-correspondent Marloes de Koning: “De aanklager van vandaag, had blijkbaar een andere kijk op de wet dan zijn collega die het onderzoek heeft gedaan. De aanklager zegt nu dat de publicaties van Geerdink in Turkije onder de persvrijheid vallen en er dus geen sprake is van propaganda.”

Geerdink morgen voor Turkse rechter

Telegraaf 07.04.2015 De Nederlandse journaliste Fréderike Geerdink moet woensdag in de Turkse stad Diyarbakir voor de rechter verschijnen. Ze wordt beschuldigd van het bedrijven van propaganda voor een terroristische organisatie. Geerdink publiceert geregeld over de Koerdische Arbeiderspartij (PKK), die in Turkije verboden is.

Ze laat weten dat ze „redelijk ontspannen” naar haar zaak toe heeft geleefd. „Het is een heel dunne zaak, daarom denk ik niet dat ze me kunnen veroordelen”, aldus Geerdink. „Maar in Turkije blijft het toch altijd wat spannend.”

Gerelateerde artikelen;

02-04: Geerdink 8 april voor rechter

09-02: Journaliste Fréderike Geerdink

Twitter en Facebook buigen voor Turkse druk

Trouw 06.04.2015 Na een eerdere weigering hebben Facebook en Twitter vandaag alsnog voldaan aan de eis van Turkije om foto’s te verwijderen van een openbaar aanklager die omkwam bij een gijzeling. Daarna heeft Turkije de toegang tot Twitter en Facebook weer vrijgegeven, aldus de Turkse krant Hürriyet maandagavond

De rechter besloot na klachten in totaal 166 websites te laten afsluiten door internetproviders wegens het laten circuleren van foto’s van de openbaar aanklager. Naast Twitter, Facebook en YouTube gaat het onder meer om specifieke websites van een aantal kranten. Maandagmiddag konden de meeste Turken niet meer op de pagina’s. Facebook en Twitter gaven later op de dag alsnog toe aan de druk van Ankara.

Twee militanten van de verboden, extreemlinkse DHKP-C namen vorige week Mehmet Selim Kiraz in gijzeling. De gijzelnemers en gijzelaar kwamen om. Verschillende media publiceerden foto’s van Kiraz in gijzeling, wat hen op een verbanning van een persconferentie en de begrafenis van Kiraz kwam te staan. De foto’s verschenen ook op sociale media.

Turkije blokkeert Facebook, Twitter en Youtube vanwege foto gijzeling

NU 06.04.2015 In Turkije mag tijdelijk niemand meer op Twitter en Youtube. Ook de toegang tot Facebook werd kortstondig geblokkeerd.

De autoriteiten hebben de toegang tot de websites laten afsluiten door internetproviders, omdat op de sociale media een foto circuleert van de openbaar aanklager die vorige week omkwam bij een gijzeling. Dat meldde de Turkse krant Hurriyet maandag.

De rechter besloot na klachten dat in totaal 166 websites moesten worden afgesloten, waaronder de drie grote sociale media en specifieke websites van een aantal kranten. Facebook is inmiddels weer beschikbaar, omdat het volgens Hurriyet gehoor gaf aan de eis van de autoriteiten om de foto te verwijderen.

De blokkade begon maandagmiddag. Vanaf dat moment konden de meeste Turken niet meer op de pagina’s. Binnen afzienbare tijd zouden alle internetproviders het verbod moeten handhaven, net zolang totdat de websites meewerken.

Lees meer over: 

Kiraz Gijzeling Facebook Turkije

Gerelateerde artikelen;

Opnieuw Turkse blokkade Facebook, Twitter en YouTube

Trouw 06.04.2015 Weer liggen de sociale media in Turkije plat. Niemand kan de websites Twitter, Facebook of YouTube nog bereiken. De autoriteiten hebben de toegang laten afsluiten door de internetproviders, omdat er een foto circuleert van de openbaar aanklager die vorige week omkwam bij een gijzeling. Dat meldde de Turkse krant Hurriyet maandag.

Twee militanten van de verboden, radicaal-linkse DHKP-C namen vorige week Mehmet Selim Kiraz in gijzeling. Na zes uur onderhandelen met de politie kwamen gijzelnemers en gijzelaar om bij de bevrijdingsactie. Verschillende media publiceerden een foto van Kiraz in gijzeling, met de mond gesnoerd en een pistool op zijn voorhoofd gericht. Achter hem hing een vlag van de DHKP-C, een uiterst linkse beweging die zowel in Turkije als in de Europese Unie en de VS op de lijst van terreurorganisaties staat.

Door de publicatie van de foto werden verschillende media verbannen van een persconferentie en de begrafenis van Kiraz. De foto verscheen vervolgens ook op sociale media.

Verwant nieuws;

Meer over: Turkije  Social media  Internet

Turkije sluit sociale media

Telegraaf 06.04.2015  Na een eerdere weigering hebben Facebook en Twitter maandag alsnog voldaan aan de eis van Turkije om foto’s te verwijderen van een openbaar aanklager die omkwam bij een gijzeling. Daarna heeft Turkije de toegang tot Twitter en Facebook weer vrijgegeven, aldus de Turkse krant Hürriyet maandagavond

Mehmet Selim Kiraz werd onder schot genomen.

De rechter besloot na klachten in totaal 166 websites te laten afsluiten door internetproviders wegens het laten circuleren van foto’s van de openbaar aanklager. Naast Twitter, Facebook en YouTube gaat het onder meer om specifieke websites van een aantal kranten. Maandagmiddag konden de meeste Turken niet meer op de pagina’s. Facebook en Twitter gaven later op de dag alsnog toe aan de druk van Ankara.

Gerelateerde artikelen;

31-03: ‘Gijzeling in Istanbul voorbij’

Turkse autoriteiten blokkeren Twitter en YouTube

Elsevier 06.04.2015 Turkse autoriteiten hebben de internetdiensten Twitter en YouTube laten blokkeren. Turkije neemt die stap omdat de diensten weigeren om een foto van een vermoorde openbaar aanklager te verwijderen. Dat meldt de Turkse krant Hurriyet.

Twitter en YouTube

De meeste grote Turkse internetproviders hebben de maatregel maandag toegepast. Daarmee zijn Twitter en YouTube voor de meeste Turken niet meer toegankelijk.

De ban gold eerder ook voor Facebook, maar nadat het Amerikaanse bedrijf toegaf aan de eis van de Turkse autoriteiten werd Facebook weer vrijgegeven.

166 websites

De beslissing is het gevolg van een gerechtelijke uitspraak waarin een verbod wordt opgelegd aan 166 websites. Het gaat, naast sociale media, om websites en blogs waar verhalen op staan over de gijzeling en dood van de openbaar aanklager vorige week.

Twee militanten van de verboden, extreemlinkse DHKP-C namen vorige week Mehmet Selim Kiraz in gijzeling. De gijzelnemers en gijzelaar kwamen om. Verschillende media publiceerden een foto van Kiraz in gijzeling, wat hen op een verbanning van een persconferentie en de begrafenis van Kiraz kwam te staan. De foto verscheen vervolgens ook op sociale media.

Vijftienjarige Berkin

Kiraz was als procureur betrokken bij een omstreden rechtszaak tegen verantwoordelijken voor de dood van een vijftienjarige jongen, Berkin Elvan, in Istanbul in 2014. De jongen raakte gewond tijdens protesten in 2013 en overleed vorig jaar.

Het is niet voor het eerst dat de Turkse regering sociale media afsluit. Vorig jaar werden Twitter en YouTube ook al afgesloten. De videodienst was zelfs twee maanden onbereikbaar, totdat het Constitutioneel Gerechtshof besloot dat de grondwet dat niet toeliet. Premier Recep Tayyip Erdogan besloot tot de blokkade omdat er op de sociale media afgeluisterde telefoongesprekken waren verspreid die erop wijzen dat de premier en mensen uit zijn omgeving corrupt zijn.

Turkije sluit Facebook, YouTube en Twitter

NRC 06.04.2015 In Turkije kan niemand meer op Twitter, Facebook of YouTube. De autoriteiten hebben de toegang tot de websites laten afsluiten door internetproviders. Op de sociale media circuleert een foto van militanten die een pistool richten op de openbaar aanklager die vorige week omkwam bij een gijzeling in een rechtbank. Dat meldt persbureau AP.

Twitter heeft gehoor gegeven aan het verzoek om de foto’s te verwijderen. Turkije zal de blokkade opheffen.

FOTO VAN DE GIJZELING

Twee militanten van de verboden extreemlinkse groep DHKP-C namen vorige week openbaar aanklager Mehmet Selim Kiraz in gijzeling.

Verschillende media publiceerden een foto van Kiraz in gijzeling. Vanwege het plaatsen van de foto werden deze mediabedrijven verbannen van een persconferentie en de begrafenis van Kiraz. LEES VERDER

Lees meer;

1 APR Twee gijzelaars dood na inval Turkse politie

31 MRT Gijzeling in rechtbank Istanbul beëindigd – gijzelaar omgekomen › BUITENLAND

31 MRT Gewapende gijzeling gaande in rechtbank Istanbul › BUITENLAND

1 APR Gewapende man opgepakt in kantoor partij Erdogan in Istanbul › BUITENLAND

2 APR Drie rellen in Istanbul met dodelijke afloop

Geerdink 8 april voor rechter

Telegraaf 02.04.2015 Fréderike Geerdink, freelance journalist en correspondent in Turkije, moet op 8 april verschijnen voor de Turkse rechtbank in Diyarbakir. Dit heeft journalistenvakbond NVJ donderdag laten weten. Geerdink werd begin januari korte tijd vastgehouden en wordt vervolgd voor het bedrijven van propaganda voor de in Turkije verboden Koerdische Arbeiderspartij.

De huiszoeking bij en arrestatie van Geerdink op 6 januari en de ingezette strafvervolging zijn volgens de NVJ ernstige schendingen van fundamentele rechten: „Wij zijn zeer bezorgd over de gevolgen die deze maatregelen hebben op het functioneren van de pers in Turkije, vooral op de wijze waarop journalisten hun werk kunnen doen”.

Gerelateerde artikelen;

02-02: NVJ: vervolging Geerdink absurd

02-02: ‘Koenders moet zich inzetten’

02-02: Nederlandse aangeklaagd

Journalist Fréderike Geerdink moet voor de Turkse rechter verschijnen

NRC 02.04.2015 De journalist Fréderike Geerdink, correspondent in Turkije, moet op 8 april voor de Turkse rechtbank verschijnen. Ze wordt vervolgd voor het bedrijven van propaganda voor de Koerdische Arbeiderspartij, die verboden is in Turkije, schrijft mediavakblad Villamedia.

Geerdink werd op 6 januari dit jaar opgepakt door de Turkse politie en meegenomen voor verhoor. Na korte tijd kwam ze weer vrij. Geerdink, onder andere werkzaam voor Het Parool en The Independent, is woonachtig in Diyarbakir (maps) en specialiseert zich in de Koerdische kwestie.

VAKBONDEN ‘ZEER BEZORGD’

Volgens de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), de Europese Federatie van Journalisten (EFJ) en de Internationale Federatie van Journalisten (IFJ) is de aanklacht in strijd met het internationaal recht en met internationale verdragen.

De persvrijheidsindex van Reporters Without Borders. Turkije staat op plek #149.

‘AUTORITEITEN STEEDS BRUTALER’

De vakbonden sturen een waarnemer naar de rechtszaak. NVJ-secretaris Thomas Bruning. Tot nu werden buitenlandse journalisten redelijk ongemoeid gelaten, zei Bruning eerder over de zaak.

LEES VERDER

Lees ook uit NRC Handelsblad: Gepakt door de Turkse politie, ‘maar ik deed niets illegaals’(€)

Lees meer;

6 JAN Nederlandse journalist aangehouden in Turkije, inmiddels weer vrij ›

7 JAN Weer Nederlandse journalist in Turkije aangehouden, inmiddels vrij ›

3 FEB Nederlandse journaliste vervolgd

7 JAN ‘Intimidatie journaliste is onaanvaardbaar’

3 FEB Journalist Geerdink in Turkije vervolgd voor ‘propaganda’ PKK

Aangeklaagde journaliste Geerdink blijft in Turkije

Trouw 03.02.2015 De Nederlandse journalist Fréderike Geerdink blijft gewoon in Turkije in afwachting van haar rechtszaak. Op 8 april moet Geerdink voorkomen in haar woonplaats Diyarbakir. De aanklager legt haar ‘propaganda voor een terroristische organisatie’ ten laste.

‘Ik ga gewoon door met mijn werk en ben van plan mij op 8 april bij de rechtbank te melden’, zei Geerdink. De steun die ze ontving van vrienden en collega’s noemt ze hartverwarmend: ‘Vrienden in Nederland hebben zelfs al gekeken naar de prijs van tickets.’

Geerdink heeft vandaag haar advocaat Ramazan Demir aangemeld. ‘Omdat het accreditatieproces even duurt, heeft hij nog niet alle documenten kunnen inzien’, vertelde de journaliste vandaag.

‘Strijdbare Geerdink blijft’

Telegraaf 03.02.2015 De Nederlandse journalist Fréderike Geerdink blijft gewoon in Turkije in afwachting van haar rechtszaak. Op 8 april moet Geerdink voorkomen in haar woonplaats Diyarbakir. De aanklager legt haar „propaganda voor een terroristische organisatie” ten laste.

„Ik ga gewoon door met mijn werk en ben van plan mij op 8 april bij de rechtbank te melden”, zei Geerdink. De steun die ze ontving van vrienden en collega’s noemt ze hartverwarmend: „Vrienden in Nederland hebben zelfs al gekeken naar de prijs van tickets.”

Vervolging Geerdink past in verharde houding Turkije

Trouw 03.02.2015 De vervolging van de Nederlandse journaliste Fréderike Geerdink in Turkije komt allesbehalve uit de lucht vallen. De regering van president Tayyip Recep Erdogan neemt steeds vaker buitenlandse journalisten op de korrel. Aan kritiek vanuit het Westen lijkt hij in toenemende mate lak te hebben.

De tijd van ‘onschendbaarheid’ voor de buitenlandse correspondenten is nu definitief verleden tijd.

Begin deze maand werd Geerdink door agenten van de afdeling terrorismebestrijding opgepakt en ondervraagd, haar huis werd doorzocht. Naast Geerdink was vorige maand de Nederlandse journalist Mehmet Ülger aan de beurt. Hij werd op het vliegveld van Instanbul opgepakt en verhoord. Later werd hij vrijgesproken. Niet alleen Nederlandse journalisten moeten het de laatste maanden ontgelden. Afgelopen zomer bijvoorbeeld noemde Erdogan CNN-correspondent Ivan Watson zelfs een spion. Ook hij werd korte tijd vastgehouden.

‘Geerdink jongste slachtoffer van Turkse oorlog tegen journalisten’

NU 02.02.2015 Journaliste Frédrike Geerdink is het jongste slachtoffer van de Turkse oorlog tegen de journalistiek. Haar vervolging is helaas niet verrassend, schrijft professor Howard Eissenstat maandag.

De vervolging van journalisten is bepaald geen zeldzaam fenomeen, er gaat zelden een week voorbij dat er geen journalist in Turkije wordt vervolgd.

Zorgwekkend is wel dat buitenlandse journalisten steeds vaker worden getroffen. Dat is een teken dat de Turkse overheid ,”zich steeds minder aantrekt van westerse kritiek”, aldus de hoogleraar geschiedenis van het Midden-Oosten.

Lees meer over: Frederike Geerdink

‘Koenders moet zich inzetten’

Telegraaf 02.02.2015  Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken moet zich inzetten voor de Nederlandse journaliste Fréderike Geerdink, die in Turkije vervolgd wordt en vijf jaar gevangenisstraf kan krijgen. Oppositiepartijen als CDA, SP en D66 pleiten voor actie van Koenders.

Gerelateerde artikelen;

02-02: Nederlandse aangeklaagd

Nederlandse journalist in Turkije vervolgd wegens propaganda PKK

Elsevier 02.02.2015 De Nederlandse journalist Fréderike Geerdink wordt in Turkije vervolgd wegens het verspreiden van propaganda voor de terreurorganisatie PKK. De openbaar aanklager eist een celstraf van 1 tot 5 jaar tegen Geerdink. Vorige maand werd Geerdink opgepakt en na enkele uren verhoor weer vrijgelaten.

De aanklacht luidt ‘propaganda voor een terroristische organisatie’. Geerdink zou vlaggen en activiteiten van de terroristische organisatie PKK op haar sociale media hebben gedeeld, schrijft de Turkse krant Hurriyet. Geerdink houdt vol onschuldig te zijn en ontkent dat ze de PKK op internet heeft verheerlijkt of de Turkse staat heeft veroordeeld.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken is op de hoogte van de arrestatie van Geerdink en volgt de zaak. De journalist zelfbevestigt het feit dat ze wordt vervolgd, maar geeft daar maandag verder geen commentaar op.

Oppositiepartijen  CDA, SP en D66 pleiten voor actie van minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA). ‘De minister moet ophouden zijn kop in het zand te steken in dit dossier. Hij moet zo snel mogelijk de Turken om opheldering vragen’, zegt CDA-Kamerlid Raymond Knops. Voor hem toont de vervolging van Geerdink aan dat het ‘heel slecht gesteld is’ met de vrijheid van meningsuiting en de mensenrechten in Turkije.

Harry van Bommel van de SP wil dat Koenders zorgt voor goede rechtsbijstand en erop toeziet dat Geerdink een eerlijk proces krijgt. Volgens Van Bommel maakt de Turkse wetgeving je al schuldig als je maar schrijft over de Koerdische PKK of mensen van de PVV ontmoet. Turkije glijdt op deze manier af naar een autoritaire staat, meent Van Bommel.

Koerdische zaak

Sinds 2011 schrijft Geerdink op haar blog KurdishMatters.comuitsluitend over de Koerdische zaak. De artikelen zijn veelal kritisch op het handelen van de regering van president Recep Tayyip Erdogan. ‘Erdogan is een dictator,’ scheef ze in een recent artikel. ‘Het type dictator dat zijn werkelijke gezicht verborgen houdt achter een sausje van democratie.’ In het artikel hekelt ze niet alleen de Turkse regering, maar ook de houding van de Europese Unie (EU) ten opzichte van Turkije.

In een post over een persbezoek aan een nieuw Syrisch vluchtelingenkamp schreef Geerdink dat ze ‘weigert mee te werken aan Turkse propaganda’.

zie ook;

6 jan Nederlandse journalist in Turkije weer op vrije voeten

20 jan Censuur in Turkije: Erdogan ontzegt media steeds meer vrijheid

6 jan Wie is in Turkije gearresteerde Nederlandse journalist?

Nederlandse journaliste Geerdink aangeklaagd in Turkije

VK 02.02.2015 De Nederlandse journaliste Fréderike Geerdink hangt een celstraf van één tot vijf jaar boven het hoofd. Het Turkse persbureau DHA meldde vandaag dat de aanklager in Diyarbakir haar vervolgt voor ‘het maken van propaganda voor een terroristische organisatie’.

De journaliste werd op 6 januari dit jaar opgepakt door de Turkse politie en meegenomen voor verhoor. De arrestatie vond plaats op de dag dat minister van Buitenlandse Zaken, Bert Koenders, voor overleg in Ankara was. De bewindsman kaartte de zaak onmiddellijk aan bij de Turkse regering en diplomaten en liet zijn ongenoegen blijken. Geerdink werd na enkele uren weer vrijgelaten, maar wordt nu dus alsnog vervolgd.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

Vrijspraak Nederlandse journalist in Turkije

Koenders: intimidatie journalisten onacceptabel

Nederlandse aangeklaagd

Telegraaf 02.02.2015 De Nederlandse journaliste Fréderike Geerdink hangt een celstraf van één tot vijf jaar boven het hoofd. Het Turkse persbureau DHA meldde maandag dat de aanklager in Diyarbakir haar vervolgt voor „het maken van propaganda voor een terroristische organisatie”.

De journaliste werd op 6 januari dit jaar opgepakt door de Turkse politie en meegenomen voor verhoor. De arrestatie vond plaats op de dag dat minister van Buitenlandse Zaken, Bert Koenders, voor overleg in Ankara was. De bewindsman kaartte de zaak onmiddellijk aan bij de Turkse regering en diplomaten en liet zijn ongenoegen blijken.

Nederlandse journaliste Geerdink door Turkije aangeklaagd

NU 02.02.2015 De Nederlandse journaliste Frederike Geerdink wordt door de aanklager in de Turkse stad Diyarbakir vervolgd voor “het maken van propaganda voor een terroristische organisatie”. Dat meldt het Turkse persbureau DHA maandag. Geerdink hangt een celstraf van één tot vijf jaar boven het hoofd.

De journaliste werd op 6 januari dit jaar opgepakt door de Turkse politie en meegenomen voor verhoor. De arrestatie vond plaats op de dag dat minister van Buitenlandse Zaken, Bert Koenders, voor overleg in Ankara was. De bewindsman kaartte de zaak onmiddellijk aan bij de Turkse regering en diplomaten en liet zijn ongenoegen blijken.

Lees meer over: Frederike Geerdink

Turkse rechter verbiedt Facebookpagina’s met cartoons Mohammed

Trouw 26.01.2015 Facebookpagina’s waarop de profeet Mohammed wordt ‘beledigd’, moeten worden geblokkeerd. Dat heeft een Turkse rechtbank geoordeeld, meldde de Turkse krant Hürriyet vandaag. Volgens de rechter moet de toegang tot Facebook helemaal worden geblokkeerd als geen gehoor wordt gegeven aan zijn vonnis. Hij heeft daartoe opdracht gegeven aan Turkse telecombedrijven.

Turkse rechter verbiedt Facebookpagina’s met cartoons Mohammed

VK 26.01.2015 Facebookpagina’s waarop de profeet Mohammed wordt ‘beledigd’, moeten worden geblokkeerd. Dat heeft een Turkse rechtbank geoordeeld, meldde de Turkse krant Hürriyet vandaag. Volgens de rechter moet de toegang tot Facebook helemaal worden geblokkeerd als geen gehoor wordt gegeven aan zijn vonnis. Hij heeft daartoe opdracht gegeven aan Turkse telecombedrijven.

De krant Cumhuriyet publiceerde twee weken geleden een selectie van cartoons en artikelen die steun betuigden aan het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo, waar door een aanslag twaalf mensen om het leven kwamen. De omstreden cover van het blad, met daarop een huilende Mohammed, was niet afgebeeld.

Vrijspraak Nederlandse journalist in Turkije

Trouw 21.01.2015 De Nederlandse journalist Mehmet Ülger is vandaag in Turkije vrijgesproken. Hij stond terecht omdat hij in 2013 foto’s had gemaakt tijdens de rechtszaak tegen de eveneens Nederlandse journaliste Fusun Erdogan.

Ülger werd begin januari aangehouden op het vliegveld van Istanbul. Dat gebeurde tijdens het bezoek van minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) aan Turkije. Dezelfde dag kwam hij weer op vrije voeten. Een dag eerder was ook al de in Turkije werkzame Nederlandse journaliste Frederike Geerdinkmeegenomen voor verhoor.

Vrijspraak voor Nederlandse journalist Mehmet Ülger in Turkije›

NRC 21.01.2015 De Nederlandse journalist Mehmet Ülger, die in Turkije terechtstond omdat hij in 2013 zonder toestemming foto’s had gemaakt tijdens de rechtszaak van de eveneens Nederlandse journaliste Füsün Erdogan, is vandaag vrijgesproken.

Ülger zei eerder deze maand tegenover Villamedia dat hij maximaal een half jaar gevangenisstraf of een geldboete had kunnen krijgen.

TWEE JOURNALISTEN DAG NA ELKAAR AANGEHOUDEN

De Nederlander werd begin januari aangehouden op het vliegveld van Istanbul vanwege deze zaak. Een dag eerder werd ook journaliste Frederike Geerdink meegenomen door de Turkse politie. Beide aanhoudingen vonden plaats op het moment dat minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken in het land was voor een werkbezoek. Zowel Ülger als Geerdink werd dezelfde dag nog vrijgelaten. Turkije kreeg veel kritiek vanwege de aanhoudingen.

Lees meer;

7 JAN Weer Nederlandse journalist in Turkije aangehouden, inmiddels vrij › BINNENLAND

8 JAN ‘Persvrijheid is inzet van politiek spel’

6 JAN Nederlandse journalist aangehouden in Turkije, inmiddels weer vrij › BINNENLAND

7 JAN ‘Intimidatie journaliste is onaanvaardbaar’

7 JAN Gepakt door Turkse politie, ‘maar ik deed niks illegaals’

Censuur in Turkije: Erdogan ontzegt media steeds meer vrijheid

Elsevier 20.01.2015 De Turkse regering presenteerde dinsdag een wet die het mogelijk maakt voor Turkse autoriteiten om een website uit de lucht te halen zonder tussenkomst van een rechter. De regering voert als reden de ‘bescherming van de openbare orde’ aan.

Het Turkse College van Telecommunicatie (TİB) zou een websitebinnen vier uur offline moeten halen op verzoek van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en het ministerie van Algemene Zaken.

Lees ook:

Arrestatiebevel aartsrivaal Erdogan: Turkse TV trekt bericht terug

Staatsgeheim

Een wet die gedeeltelijk gelijke bevoegdheden aan het TİB gaf, werd september vorig jaar door het parlement aangenomen. Na protesten van onder meer oppositiepartij CHP (‘Republikeinse Volkspartij’) heeft het Constitutioneel Hof de wet ongeldig verklaard.

Vorige week dreigden Turkse autoriteiten ook al om Twitter af te sluiten. De aanleiding was het plaatsen van bewijsstukken over een vermeende Turkse wapenleverantie aan terreurorganisatie Al-Qa’ida in Syrië door linkse krant BirGün.

Een ander media-incident betreft de korte ontvoering van Nederlandse journaliste Fréderike Geerdink een aantal weken geleden. Ze werd naar eigen zeggen opgepakt door de Turkse politie op verdenking van het verspreiden van ‘propaganda voor een terroristische organisatie’. Geerdink werd kort daarna weer vrijgelaten.

Daler

Critici vragen zich steeds sterker af wat de Turkse premier Ahmet Davutoglu te zoeken had bij de mars in Parijs voor de vrijheid van meningsuiting.

Turkije staat op plek 154 van de 179 in de index van wereld-persvrijheid van 2013 van Reporters Without Borders, een organisatie voor de persvrijheid. Het land staat nu al zeer laag: met oog op de recente ontwikkelingen zal Turkije vermoedelijk nog verder dalen.

Document Turkse wapens bezorgt Koenders hoofdpijn

Trouw 20.01.2015 CDA-kamerlid Pieter Omtzigt kan deze dagen op stevige belangstelling rekenen in de Turkse media. Hij is in het bezit van geheime bewijsstukken over Turkse wapenleveranties aan jihadisten in Syrië. Volgens de Turkse oppositie bewijst de vondst dat Erdogan wapens levert aan Al-Qaida in Syrië.

Omtzigt en zijn fractiegenoot Raymond Knops positioneren zich al langer als activistische critici van president Erdogan, vervolgstappen in Turkse EU-toetreding en de mensenrechten in het land. Maar met de documentenkwestie heeft minister van buitenlandse zaken Bert Koenders er een probleem bij in het hoofdpijndossier Turkije.

Verwant nieuws;

Omtzigt luis in Turkse pels

Telegraaf 20.01.2015 CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt kan deze dagen op stevige belangstelling rekenen in de Turkse media. Hij is in het bezit van geheime bewijsstukken over Turkse wapenleveranties aan jihadisten in Syrië. Dat meldt Trouw.

Omtzigt en zijn fractiegenoot Raymond Knops positioneren zich al langer als activistische critici van president Erdogan, vervolgstappen in Turkse EU-toetreding en de mensenrechten in het land.

Turkije dreigt met blokkering Twitter

Telegraaf 19.01.2015 De Turkse regering dreigt toegang tot sociaal netwerk Twitter te blokkeren in het land als het bedrijf niet een profiel van een linkse krant verwijdert. Via dit profiel zijn  geheime documenten gelekt waaruit zou blijken dat de Turkse regering wapens en explosieven aan Syrische rebellen levert. Dat meldt The New York Times….

ZIE OOK:

‘Bedreiging internetvrijheid’

Turkse regering versterkt grip op internet

YouTube mag weer in Turkije

Bijna helft Twitter-profielen leeg

Blokkade YouTube blijft

Minister Koenders dreigde Turkije direct te verlaten

NU 16.01.2015 Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) heeft gedreigd Turkije stante pede te verlaten toen tijdens zijn bezoek begin deze maand de Nederlandse journaliste Frederike Geerdink werd aangehouden. Dat zei hij donderdag in de Tweede Kamer.

”Ik heb op het punt gestaan om weg te gaan”, aldus de bewindsman. Als de Geerdink niet direct zou worden vrijgelaten zou hij vertrekken, liet hij zijn Turkse gesprekspartners weten toen hij op de hoogte was gesteld van de aanhouding van de correspondente.

Lees meer over: Bert Koenders Turkije

Gerelateerde artikelen;

Koenders dreigde Turkije te verlaten na arrestatie journalist

Elsevier 16.01.2015 Minister Bert Koenders (PvdA, Buitenlandse Zaken) dreigde Turkije stante pede te verlaten toen tijdens zijn bezoek aan het land de Nederlandse journalist Frederike Geerdink werd gearresteerd. ‘Ik heb op het punt gestaan om weg te gaan.’

Koenders zei dat donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer. Als de Turkse politie Geerdink niet per direct zou laten gaan, was de bewindsman naar eigen zeggen teruggegaan naar Nederland. Dat heeft hij ook gezegd tegen zijn Turkse gesprekspartners.

Arrestaties

Geerdink woont in de Turks-Koerdische stad Diyarbakir werd vorig week dinsdag aangehouden vanwege ‘propaganda voor een terroristische organisatie‘. Geerdink schrijft veel over Koerden in Turkije. Even later mocht ze alweer naar huis, dat zou zijn gebeurd nadat Koenders zijn standpunt had overgebracht aan de Turkse bewindslieden.

Commentaar;

Carla Joosten: De poppenkast van onderhandelingen met Turkije kan maar beter stoppen

Het Parlement in Brussel uit zijn zorgen over ‘de terugval van democratische hervormingen, in het bijzonder de afnemende tolerantie bij de overheid voor publiek protest en kritische media en de toegenomen druk en restricties voor media’.

Dat de mediavrijheid in Turkije onder druk staat, bleek deze week maar weer eens. Media wereldwijd maken zelf de afweging of zij de cover van het nieuwste nummer van het Franse weekblad Charlie Hebdo publiceren, maar in Turkije is dat wel anders.

Europees Parlement veroordeelt oppakken journalisten Turkije

NU 15.01.2015 Het Europees Parlement (EP) veroordeelt het oppakken van journalisten in Turkije. Onder hen waren ook twee Nederlandse journalisten. De parlementariërs benadrukken in een donderdag aangenomen resolutie dat een vrije en pluriforme pers essentieel is in elke democratie.

Begin dit jaar werden daags na elkaar twee Nederlandse journalisten opgepakt in Turkije, onder hen Frederike Geerdink. Zij werd naar eigen zeggen verdacht van ”propaganda voor een terroristische organisatie”. Mehmet Ulger werd op het vliegveld van Istanbul korte tijd vastgehouden en ondervraagd.

Lees meer over: Turkije Frederike GeerdinkMehmet Ulger

Gerelateerde artikelen;

‘Oppakken journalist was fout’

Telegraaf 15.01.2015 Het Europees Parlement (EP) veroordeelt het oppakken van journalisten in Turkije, onder wie twee Nederlandse. De parlementariërs benadrukken in een donderdag aangenomen resolutie dat een vrije en pluriforme pers essentieel is in elke democratie.

Begin dit jaar werden daags na elkaar twee Nederlandse journalisten opgepakt in Turkije, onder hen Frederike Geerdink. Zij werd naar eigen zeggen verdacht van ,,propaganda voor een terroristische organisatie”. Mehmet Ulger werd op het vliegveld van Istanbul korte tijd vastgehouden en ondervraagd.

Charlie Hebdo-cover verboden op Turkse websites

Elsevier 14.01.2015 Websites die de voorpagina van Charlie Hebdo laten zien worden vanaf woensdag in Turkije geblokkeerd. De cover, waarop de profeet Mohammed staat afgebeeld, mag daar niet worden weergegeven op websites en in kranten. Dat heeft een rechter in het zuidoostelijke Diyarbakir bepaald.

De rechter eist dat internetpagina’s die de ‘beledigende’ cartoon publiceerden uit de lucht worden gehaald, schrijft Hürriyet. De rechtbank heeft daarop de Turkse telecommunicatie-autoriteit het bevel gegeven websites die de cover laten zien te blokkeren, meldt het Turkse persbureau Anadolu Agency.

Heiligschennis

Op de cover van de nieuwste editie van Charlie Hebdo is eenhuilende profeet Mohammed te zien, die een bordje omhoog houdt met de tekst: ‘Je suis Charlie’. Daarboven staat de dubbelzinnige boodschap ‘Tout es pardonné’, oftewel: ‘Alles is vergeven’.

De Turkse vice-premier Yalcin Akdogan schreef op Twitter dat degenen die de voorkant van het blad publiceren schuldig zijn aan ‘heiligschennis’ en hij noemde publicatie van de cover ‘bewuste opruiing en provocatie’. Zondagmiddag liep de Turkse premier Ahmet Davutoğlu nog mee met de mars voor de vrijheid van meningsuiting in Parijs.

Voorzorg

De linkse, seculiere krant Cumhuriyet publiceerde woensdag in een bijlage wel een groot deel van de nieuwste editie van Charlie Hebdo. De cover met profeet werd hierin echter niet weergegeven.

Na publicatie zette de krant uit voorzorg extra beveiligers in om het gebouw te bewaken. De krant was eerder het doelwit van onder meer een aanslag met molotovcocktails in 2008.

Grootste persvrijheid

Nadat het verbod werd uitgevaardigd, controleerde de politie drukkerijen en distributiecentra van linkse en seculiere Turkse kranten. Kranten die geen aandacht aan de voorpagina van Charlie Hebdo besteedden, mochten vervolgens worden verspreid. Sommige Turkse websites laten wel een deel van de cover zien.

Afgelopen Tweede Kerstdag beweerde de Turkse president Recep Tayyip Erdogan nog zonder enige spot dat er ‘nergens ter wereld een grotere persvrijheid bestaat dan in Turkije’.

Hij zei dat de Turkse pers zó vrij is dat ‘grove beledigingen, smaad, laster en racisme zijn toegestaan’, iets wat volgens hem ‘zelfs in de meest democratische landen niet wordt getolereerd’.

‘Schade voor toerisme Turkije’

Telegraaf 07.01.2015 Corendon-oprichter Atilay Uslu vreest dat de commotie over Turkije schade gaat opleveren voor het Nederlands toerisme in het populaire vakantieland. Dat zegt de tot invloedrijkste Turkse Nederlander verkozen reisbaas in een gesprek met De Telegraaf. Begonnen in de jaren negentig als shoarmaboer in Haarlem en inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste reisondernemers uit de Nederlandse geschiedenis: dát is de ’Amerikaanse droom’ van Atilay Uslu. Zijn succes werd woensdag in het Rijksmuseum, de schatkamer van ons nationaal erfgoed, beloond met de hoogste positie in de eerste top-50 invloedrijkste Turkse Nederlanders.

Relatie met Turkije op een dieptepunt

Telegraaf 07.01.2015 De De relatie van ons land met Turkije heeft een nieuw dieptepunt bereikt. Tijdens een tweedaags bezoek van minister Koenders (Buitenlandse Zaken), waar hij nota bene kwam spreken over de belabberde persvrijheid in het land, pakte Turkije twee Nederlandse journalisten op.

Dankzij persoonlijke inmenging van Koenders kwamen de twee weer vrij, maar de betrekkingen met Turkije zijn voorlopig flink verpest. De Tweede Kamer is laaiend. „Dit is gênant voor Turkije als gastheer, maar het is ook dom”, zegt VVD-Kamerlid Ten Broeke. „Voor zover het land nog aspiraties had bij de EU te komen, dan ligt dat doel nu wel erg ver weg, nu het basiswaarden als persvrijheid zo te grabbel gooit. Het land is inmiddels wereldkampioen journalisten oppakken.”

Gerelateerde artikelen;

07-01: ‘Schade voor toerisme Turkije’

07-01: Steun Erdogan in NL blijft gelijk

07-01: Journalist weer vrijgelaten

07-01: Turken pakken weer NL’er op

Lees meer;

zie ook: Links-extremisten claimen aanslag Istanbul

zie ook: Links-radicalen claimen aanslag in centrum Istanbul

zie ook: Extreem-linkse groepering eist aanslag politiebureau Istanbul op› 

zie ook: Turkse politieagenten opgepakt op verdenking van afluisteren politici›

zie ook: Dode bij zelfmoordaanslag in historisch centrum Istanbul

zie ook; Een dode en een gewonde bij aanslag in centrum Istanbul

zie ook: Linkse extremisten eisen verijdelde aanslag in Istanbul op ›

zie ook: Extreem linkse groep eist aanslag Amerikaanse ambassade Ankara op ›

Erdogan bij Turken in NL populair

Telegraaf 07.01.2015 President Erdogan mag dan in Europa steeds meer weerstand oproepen, onder veel Turkse Nederlanders blijft de man die door zijn critici van dictatoriale trekjes wordt beschuldigd, nog altijd razend populair.

„Er is best veel steun voor Erdogan”, weet Turkije-kenner Oktay Basaran, in het dagelijks leven werkzaam als chef van migrantenzender Demet TV. Dat is volgens hem vooral te merken op de momenten dat Ankara zich bemoeit met Den Haag, zoals recent met Kamerleden Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk. „Veel mensen ervaren op zo’n moment dat Turkije voor hun opkomt. Dat heeft direct te maken met de PVV die dagelijks het gevoel geeft dat we er niet bij horen en met het verloren geraakte vertrouwen in de PvdA.”

Gerelateerde artikelen;

07-01: ‘Schade voor toerisme Turkije’

07-01: Relatie Turkije op dieptepunt

Ulger: het was een pesterijtje

Telegraaf 07.01.2015  „Het was meer een pesterijtje”. Zo omschrijft de Nederlands-Turkse journalist Mehmet Ulger, die woensdag op het vliegveld van Istanbul werd aangehouden, het gedrag van de Turkse politie. Na ongeveer twee uur werd hij weer vrijgelaten.

Ulger stond woensdag op het vliegveld in de rij voor de douane toen hij door de politie werd aangehouden en meegenomen. „Toen ik bij de paspoortcontrole kwam, belde een douanebeambte de politie”, aldus de journalist. Eerst werd hij naar een politiebureau gebracht voor verhoor en vervolgens naar een rechtbank.

Gerelateerde artikelen;

07-01: Journalist weer vrijgelaten

07-01: Turken pakken weer NL’er op

Weer Nederlandse journalist in Turkije aangehouden, inmiddels vrij›

NRC 07.01.2015 De Nederlands-Turkse journalist Mehmet Ülger is vandaag door de politie aangehouden op het vliegveld van Istanbul en korte tijd later weer vrijgelaten. Gisteren hield de Turkse politie ook al een journalist uit Nederland aan.

Ülger zou het vliegtuig naar Nederland pakken en wachtte bij de douane. Daar werd hij uit de rij gepikt en naar een kantoor van de luchthavenbewaking gebracht. Ülger kreeg vervolgens te horen dat hij eerst naar een politiebureau zou worden gebracht en daarna naar een rechtbank. Korte tijd later werd hij weer vrijgelaten.

Ülger is de tweede Nederlandse journalist in twee dagen die in Turkije is aangehouden; gisteren werd Frederike Geerdink in Diyarbakir aangehouden op verdenking van het verspreiden van terroristische propaganda. Korte tijd later werd ze weer vrijgelaten. NVJ-secretaris Thomas Bruning: “Of er een verband is met de aanhouding van gisteren blijft gissen. Tegen Mehmet is in 2013 al proces-verbaal opgemaakt, en hij is in de tussentijd ook meerdere keren naar Turkije gereisd. Wat wel duidelijk is, is dat het niet goed gaat met de persvrijheid in Turkije. Ze nemen nu een volgende stap door ook buitenlandse journalisten aan te houden, zonder scrupules.”

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken is op dit moment in Turkije. Hij veroordeelde de aanhouding van Geerdink en noemde intimidatie van journalisten ‘onacceptabel’. Het is nog niet duidelijk of Geerdink door tussenkomst van de minister is vrijgelaten:

Bij NPO 1 heeft Ülger kort na zijn aanhouding een interview gegeven over de aanhouding.

Lees meer;

7 JAN Live: aanslag op satirisch tijdschrift Parijs – twaalf doden, daders geïdentificeerd ›

6 JAN Nederlandse journalist aangehouden in Turkije, inmiddels weer vrij ›

6 JAN Koenders: intimidatie van journalisten is onacceptabel ›

7 JAN ‘Intimidatie journaliste is onaanvaardbaar’

7 JAN Gepakt door Turkse politie, ‘maar ik deed niks illegaals’

Journalist weer vrijgelaten

Telegraaf 07.01.2015 De Nederlandse journalist Mehmet Ulger, die in Turkije was opgepakt, is weer vrijgelaten. Dat heeft minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) woensdag bekendgemaakt.

Koenders is zelf in Turkije en laat vanuit Ankara weten dat de vrijlating goed nieuws is. De minister heeft zich persoonlijk ingezet voor de kwestie. Het geplande vertrek van Koenders vanuit Ankara naar Gaziantep werd om die reden zelfs uitgesteld.

Gerelateerde artikelen;

07-01: Turken pakken weer NL’er op

06-01: ‘Intimidatie is onacceptabel’

06-01: Persvrijheid Turkije bedreigd

06-01: Huisarrest voor journaliste

Opgepakte Nederlandse journalist in Turkije weer vrij

AD 07.01.2015 De Nederlands-Turkse journalist Mehmet Ulger die vanmorgen werd aangehouden op de luchthaven van Istanbul is weer vrij. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigd. Ulger is de derde correspondent die in korte tijd in Turkije is opgepakt.

Ulger werd aangehouden omdat hij in 2013 opnames maakte tijdens de rechtszaak van Nederlandse journaliste Fusun Erdogan. Hij deed dat als waarnemer van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ).

Lees ook

Opnieuw Nederlandse journalist in Turkije verhoord en weer vrijgelaten

NU 07.01.2015 In Turkije is opnieuw een Nederlandse journalist aangehouden. Het gaat om de Nederlands-Turkse Mehmet Ulger. Hij werd op de luchthaven van Istanbul aangehouden wegens een incident dat twee jaar geleden plaatsvond.

Ulger werd omstreeks 10.30 uur weer vrijgelaten, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Minister Koenders, die op tweedaags bezoek is in Turkije, heeft de zaak “opgebracht bij de Turkse autoriteiten”, schrijft het ministerie op Twitter.

Koenders laat vanuit Ankara weten dat de vrijlating goed nieuws is. De minister heeft zich persoonlijk ingezet voor de kwestie. Het geplande vertrek van Koenders vanuit Ankara naar Gaziantep werd om die reden zelfs uitgesteld.

Rechtbank

Ulger was woensdagochtend telefonisch te horen op Radio 1, terwijl hij door de Turkse politie naar de rechtbank werd gebracht. Volgens hem is “arrestatie een groot woord”. Van de rechtbank in Istanbul zou Ulger horen hoe de precieze aanklacht tegen hem luidt, voor de foto’s die hij destijds in de rechtszaal maakte.

Naar eigen zeggen kan hij zes maanden gevangenisstraf riskeren. “De zaak loopt nog,” zegt Ulger. De journalist was erg “rustig” onder zijn aanhouding. “Ik word goed behandeld, het is allemaal netjes gegaan,” zegt hij tegen Radio 1.

Lees meer over: Turkije

Gerelateerde artikelen

Tweede journalist aangehouden in Turkije

Trouw 07.01.2015 In Turkije is opnieuw een Nederlandse journalist aangehouden. Mehmet Ülger werd vanochtend uit de rij gehaald op de luchthaven van de Turkse stad Istanbul vanwege foto’s die hij eerder maakte in een Turkse rechtszaal. Ülger is inmiddels weer vrij, heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken gemeld. Wel moet hij op 21 januari bij de rechtbank verschijnen.

Het is de tweede keer in twee dagen dat een Nederlandse journalist in Turkije is aangehouden. Gisteren werd Frederike Geerdink  aangehouden voor verhoor, maar later op de dag weer vrijgelaten. Haar aanhouding had vermoedelijk te maken met Geerdinks kritische opstelling over de zaak van de Koerden in Turkije.

Verwant nieuws;

Turken pakken weer NL’er op

Telegraaf 07.01.2015 Opnieuw is in Turkije een Nederlandse journalist opgepakt. De Nederlands-Turkse journalist Mehmet Ulger werd woensdag aangehouden op de luchthaven van de Turkse stad Instanbul.

Dat heeft secretaris Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Journalisten laten weten. Ulger werd uit de rij gehaald bij de douane en meegenomen naar een kantoor van de luchthavenbewaking. Daar kreeg hij te horen dat hij naar een politiebureau wordt gebracht en later vandaag van daaruit naar een rechtbank.

Gerelateerde artikelen;

06-01: ‘Intimidatie is onacceptabel’

06-01: Persvrijheid Turkije bedreigd

06-01: Huisarrest voor journaliste

06-01: Nederlandse journalist vast

Koenders noemt in Turkije ‘intimidatie journalisten onacceptabel’

NU 06.01.2015 Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) heeft Turkse ambassadeurs en bewindslieden dinsdag voorgehouden dat intimidatie van journalisten onaanvaardbaar is.

Bij zijn bezoek aan Turkije verwees hij naar de aanhouding van de Nederlandse journaliste Frederike Geerdink, die dinsdag op verdenking van terroristische propaganda enkele uren werd vastgehouden in de Turks-Koerdische stad Diyarbakir. Ze werd later op de dinsdag na verhoor op vrije voeten gesteld.

Koenders zei daarover onder meer: “Ik heb persoonlijk bij de autoriteiten aangedrongen op aandacht voor haar zaak. Dat Geerdink weer op vrije voeten is, is goed nieuws, maar de persvrijheid in Turkije zal een belangrijk aandachtspunt blijven voor Nederland en de Europese Unie. Intimidatie van journalisten is onacceptabel.”

Bemoeien

Hij is in Turkije voor een tweedaags bezoek op uitnodiging van zijn Turkse collega Mevlüt Çavuşoğlu, na de rel van vorig jaar over de Turkse kritiek op de integratie van Turkse allochtonen in Nederland.

Koenders ging daar dinsdag ook op in. De Turkse overheid moet zich daarmee volgens hem niet bemoeien. ”Ik sta open voor een dialoog over ons integratiebeleid, maar hoe je het ook wendt of keert: in de kern is het een Nederlandse aangelegenheid.”

Koenders bezoekt woensdag een vluchtelingenkamp bij Gaziantep, waar Syrische vluchtelingen worden opgevangen. In Turkije leven 1,6 miljoen Syrische vluchtelingen.

Lees meer over: Bert Koenders Frederike GeerdinkTurkije

Gerelateerde artikelen;

Koenders: intimidatie journalisten onacceptabel

Trouw 06.01.2015 Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) heeft Turkse ambassadeurs en bewindslieden vandaag voorgehouden dat intimidatie van journalisten onaanvaardbaar is.

Ik heb persoonlijk bij de autoriteiten aangedrongen op aandacht voor haar zaak. Dat Geerdink weer op vrije voeten is, is goed nieuws, maar de persvrijheid in Turkije zal een belangrijk aandachtspunt blijven voor Nederland en de Europese Unie. Intimidatie van journalisten is onacceptabel, aldus Bert Koenders

Bij zijn bezoek aan Turkije verwees hij naar de aanhouding van de Nederlandse journaliste Frederike Geerdink, die vandaag op verdenking van terroristische propaganda enkele uren werd vastgehouden in de Turks-Koerdische stad Diyarbakir. Ze werd later op vrije voeten gesteld.

‘Intimidatie is onacceptabel’

Telegraaf 06.01.2015  Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) heeft Turkse ambassadeurs en bewindslieden dinsdag voorgehouden dat intimidatie van journalisten onaanvaardbaar is.

Bij zijn bezoek aan Turkije verwees hij naar de aanhouding van de Nederlandse journaliste Frederike Geerdink, die dinsdag op verdenking van terroristische propaganda enkele uren werd vastgehouden in de Turks-Koerdische stad Diyarbakir. Ze werd later op de dinsdag op vrije voeten gesteld.

Gerelateerde artikelen

06-01: Persvrijheid Turkije bedreigd

06-01: Huisarrest voor journaliste

06-01: Nederlandse journalist vast

18-12: Yellen gangmaker op beursfeestje

Koenders: intimidatie van journalisten is onacceptabel

NRC 06.01.2015  Minister Koenders van Buitenlandse Zaken heeft Turkse ambassadeurs en bewindslieden gezegd dat intimidatie van journalisten onacceptabel is. Tijdens zijn bezoek aan Turkije verwees hij naar de aanhouding van de Nederlandse journaliste Frederike Geerdink, die later vandaag vrijkwam.

Geerdink werd voor ondervraging meegenomen nadat haar huis in Diyarbakir was doorzocht. Naar eigen zeggen werd ze verdacht van het maken van propaganda voor een terroristische organisatie. Koenders zei op Twitter geschrokken te zijn.

‘PERSVRIJHEID BLIJFT AANDACHTSPUNT’

Koenders hield vanavond onder meer een toespraak voor Turkse ambassadeurs, schrijft persdienst ANP. Daarin uitte hij zijn zorgen over de rechtsstaat en burgerrechten in Turkije. De “beperkingen op het gebied van vrijheid van meningsuiting, arrestaties van journalisten en invallen bij media” noemde hij “zorgelijke ontwikkelingen”.

KRITIEK OP INTEGRATIEBELEID

Verder sprak Koenders over de Turkse kritiek op het Nederlandse integratiebeleid. De Turkse overheid zou zich daar niet mee moeten bemoeien. Voor gesprekken staat hij open, maar in de kern is het een Nederlandse aangelegenheid, zei hij opnieuw. Morgen bezoekt Koenders een kamp met Syrische vluchtelingen.

Lees ook uit ons archief: Wat is er aan de hand tussen Nederland en Turkije? Vier vragen

Lees meer

13:28 Nederlandse journalist aangehouden in Turkije, inmiddels weer vrij ›

2014 Koenders: oppositie Syrië moet eenheid worden ›

2014 EU veroordeelt invallen bij Turkse media – ‘daar blijft het bij’ ›

2014Kamer wil debat over Turkse kritiek – Turkije nodigt Koenders uit ›

Persvrijheid Turkije bedreigd

Telegraaf 06.01.2015 President Recep Tayyip Erdogan stelde dinsdag tegenover Turkse ambassadeurs dat „niet in Europa en niet in andere landen de pers zo vrij is als in Turkije”. De ervaringen echter leren dat de persvrijheid in Turkije voortdurend onder druk staat. Dinsdag werd bekend dat de Nederlandse journaliste Frederike Geerdink in Turkije is gearresteerd. Zij publiceerde vorig jaar een boek over de achtergestelde positie van de Koerden in het land.

Journaliste Geerdink: het was zeer intimiderend

Trouw 06.01.2015 Journaliste Frederike Geerdink heeft bevestigd dat ze weer is vrijgelaten. Ze liet via Twitter weten dat de anti-terreureenheid van de politie haar terug naar huis brengt. ‘Daar heb ik op aangedrongen’, aldus de journaliste, die telefonisch niet direct bereikbaar was.

Geerdink vond het ‘zeer intimiderend’ om eerder op de dag acht zwaarbewapende agenten voor haar deur aan te treffen. Ze meldt verder dat ze niet is vastgezet, ‘ook al zeiden ze dat eerst wel’. Het bleef echter bij een verklaring. Waar die verklaring precies over ging, is nog onduidelijk.

Wie is in Turkije gearresteerde Nederlandse journalist?

Elsevier 06.01.2015 De Nederlandse Fréderike Geerdink (44) is dinsdag volgens eigen zeggen opgepakt en weer vrijgelaten in haar woonplaats Diyarbakir in het oosten van Turkije. Ze zou worden verdacht van ‘propaganda voor een terroristische organisatie’.

Volgens haar Twitterprofiel is Fréderike Geerdink ‘de enige buitenlandse journalist in Amed/Diyarbakir’. Diyarbakir, Amed in het Koerdisch, is een stad en provincie in het oosten van Turkije die hoofdzakelijk wordt bewoond door Koerden.

Vrouwenbladen

Geerdink werkt sinds 2006 als journalist vanuit Turkije. Aanvankelijk vanuit Istanbul, later verhuisde ze naar het oosten van het land.

Sinds 2011 schrijft Geerdink op haar blog KurdishMatters.comuitsluitend over de Koerdische zaak. De artikelen op deze website zijn het regime van president Recep Tayyip Erdogan vermoedelijk in het verkeerde keelgat geschoten.

Anti-Erdogan

‘Erdogan is een dictator,’ schrijft ze in een recent artikel. ‘Het type dictator dat zijn werkelijke gezicht verborgen houdt achter een sausje van democratie.’ In het artikel hekelt ze niet alleen de Turkse regering, maar ook de houding van de Europese Unie (EU) ten opzichte van Turkije.

Met ‘propaganda voor een terroristische organisatie’ wordt vrijwel zeker deze pro-Koerdische schrijfstijl van Geerdink bedoeld. Turkije beschouwt de PKK, net als de EU overigens, als een terroristische organisatie.

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) is op dit moment in Turkije om te praten over de betrekkingen tussen Ankara en Den Haag. In een eerste reactie zei hij ‘geschrokken’ te zijn van de arrestatie van Geerdink. Hij zei de situatie te bespreken met zijn Turkse collega. Geerdink is intussen vrijgelaten, nadat ze enkele uren op een politiebureau is ondervraagd.

Opgepakte Nederlandse journaliste in Turkije na verhoor vrijgelaten

NU 06.01.2015 Journaliste Frederike Geerdink is dinsdag in Turkije opgepakt, dat liet de Nederlandse correspondente begin van de middag zelf laten weten via Twitter. Na enkele uren verhoor werd ze weer vrijgelaten. Dat bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdagmiddag.

Geerdink wordt naar eigen zeggen verdacht van het verspreiden van ”propaganda voor een terroristische organisatie”. ”Leden van de anti-terrorismepolitie hebben zojuist mijn huis doorzocht, een team van acht mannen. Ze nemen mij nu mee naar het bureau”,schreef Geerdink in het Engels. Na het verhoor liet ze weten naar huis te worden gebracht.

“Ik ben niet in bewaring gesteld, al zeiden ze dat aanvankelijk. Alleen een statement. Acht man sterk gewapend terrorisme team bij de deur zeer intimiderend”, twitterde ze later na haar vrijlating.

Koenders

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken is dinsdag in Turkije. Hij liet weten geschrokken te zijn van de arrestatie en het te bespreken met zijn Turkse collega Mevlüt Çavuşoğlu, meldt het ministerie via Twitter. Later meldde de minister dat de zaak was besproken Çavuşoğlu en dat Geerdink weer vrij was.

Lees meer over: 

Frederike Geerdink Turkije

Nederlandse journalist in Turkije weer op vrije voeten

Elsevier 06.01.2015 De Nederlandse journaliste Fréderike Geerdink is dinsdag volgens eigen zeggen opgepakt door de Turkse politie op verdenking van het verspreiden van ‘propaganda voor een terroristische organisatie’. Geerdink is na enkele uren verhoor weer vrijgelaten. Geerdink maakte de arrestatie via haar Twitter-account wereldkundig.

Geerdink verhuisde in 2006 naar Turkije en woont sinds 2012 in de zuidoostelijke stad Diyarbakir, een Koerdisch bolwerk. Ze richt zich in haar werk op Koerden in Turkije, mensenrechten en vrouwenrechten en houdt onder meer de blog Kurdish Mattersen de website Journalistinturkey.com bij.

Persvrijheid

Toevalligerwijs is minister Bert Koenders (PvdA) van Buitenlandse Zaken momenteel in Turkije voor een driedaags bezoek. Hij is daar onder meer om met zijn Turkse college Mevlüt Cavusoglu te praten over de Turkse aantijgingen jegens het Nederlandse integratiebeleid. Turkije beschuldigde Nederland er eind november van ‘racistisch’ beleid’ door te voeren over Turken in Nederland en dat de Turkse gemeenschap in Nederland wordt gediscrimineerd. Ook gaat hij praten overpersvrijheid.

Volgens algemeen secretaris Thomas Bruning werden buitenlandse journalisten eerder over het algemeen met rust te laten, maar lijken zij nu het volgende slachtoffer te worden: ‘Het lijkt wel of het optreden van de Turkse autoriteiten steeds brutaler wordt. Het bevestigt de uiterst slechte reputatie van Turkije op het gebied van persvrijheid’.

 Nederlandse journalist vast

Telegraaf 06.01.2015  De Nederlandse journaliste Frederike Geerdink is dinsdag opgepakt door de Turkse politie. Dat laat Geerdink weten via haar Twitter-account. „Leden van de anti-terrorismepolitie hebben zojuist mijn huis doorzocht, een team van acht. Ze nemen mij nu mee naar het bureau”, schreef Geerdink in het Engels.

Turkije arresteert Nederlandse journaliste om ‘terreurpropaganda’

Elsevier 06.01.2015 Frederike Geerdink werd dinsdag in haar appartement in Diyarbakir opgepakt. De Nederlandse journaliste Fréderike Geerdink is dinsdag volgens eigen zeggen opgepakt door de Turkse politie op verdenking van het verspreiden van ‘propaganda voor een terroristische organisatie’. Geerdink is na enkele uren verhoor weer vrijgelaten.

Geerdink maakte de arrestatie via haar Twitter-accountwereldkundig.

Geerdink verhuisde in 2006 naar Turkije en woont sinds 2012 in de zuidoostelijke stad Diyarbakir, een Koerdisch bolwerk. Ze richt zich in haar werk op Koerden in Turkije, mensenrechten en vrouwenrechten en houdt onder meer de blogKurdish Mattersen de website Journalistinturkey.com bij.

Toevalligerwijs is minister Bert Koenders (PvdA) van Buitenlandse Zaken momenteel in Turkije voor een driedaags bezoek. Hij is daar onder meer om met zijn Turkse college Mevlüt Cavusoglu te praten over de Turkse aantijgingen jegens het Nederlandse integratiebeleid. Turkije beschuldigde Nederland er eind november van ‘racistisch’ beleid’ door te voeren over Turken in Nederland en dat de Turkse gemeenschap in Nederland wordt gediscrimineerd. Ook gaat hij praten overpersvrijheid.

Minister Koenders heeft via het Twitter-account van het ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten geschrokken te zijn van de arrestatie en zal de kwestie aankaarten bij Cavusloglu

Volgens algemeen secretaris Thomas Bruning werden buitenlandse journalisten eerder over het algemeen met rust te laten, maar lijken zij nu het volgende slachtoffer te worden: ‘Het lijkt wel of het optreden van de Turkse autoriteiten steeds brutaler wordt. Het bevestigt de uiterst slechte reputatie van Turkije op het gebied van persvrijheid’.

Nederlandse journalist opgepakt in Turkije

NRC 06.01.2015 De Nederlandse journalist Frederike Geerdink, die eerder vandaag door de Turkse politie werd aangehouden, is weer op vrije voeten. Ze werd voor ondervraging meegenomen nadat haar huis in Diyarbakir was doorzocht. Naar eigen zeggen wordt ze verdacht van het maken van propaganda voor een terroristische organisatie.

“Diyarbakir is de belangrijkste stad in het zuidoosten van Turkije. Er wonen veel Koerden en Geerdink schrijft veel over de Koerdische kwestie in Turkije. Ze heeft vorig jaar een boek gepubliceerd over Koerdische mannen die in 2011 door het Turkse leger zijn gebombardeerd. Daarbij vielen 34 doden. De toedracht was een raadsel. Daar is zij in gedoken. Ze gebruikte het verhaal om te vertellen over Koerdische kwestie in Turkije.” LEES VERDER

januari 7, 2015 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

19 reacties

 1. […] ook:  President Tayyip Recep Erdogan Turkije en het gedonder met de Vrije pers deel […]

  Pingback door President Tayyip Recep Erdogan Turkije en het gedonder met de Vrije pers – deel 2 « Debat in de Digitale Hofstad | april 15, 2015

 2. […] ook:  President Tayyip Recep Erdogan Turkije en het gedonder met de Vrije pers deel […]

  Pingback door President Tayyip Recep Erdogan Turkije en het gedonder met de Vrije pers – deel 3 « Debat in de Digitale Hofstad | maart 6, 2016

 3. […] zie ook:  President Tayyip Recep Erdogan Turkije en het gedonder met de Vrije pers deel 1 […]

  Pingback door President Tayyip Recep Erdogan Turkije en het gedonder met de Vrije pers – deel 4 « Debat in de Digitale Hofstad | april 13, 2016

 4. […] ook:  President Tayyip Recep Erdogan Turkije en het gedonder met de Vrije pers – […]

  Pingback door President Tayyip Recep Erdogan Turkije en het gedonder met de Vrije pers – deel 5 « Debat in de Digitale Hofstad | april 25, 2016

 5. […] ook:  President Tayyip Recep Erdogan Turkije en het gedonder met de Vrije pers – […]

  Pingback door Terugblik Schurkenturken debat 2e kamer 13.09.2016 « Debat in de Digitale Hofstad | september 13, 2016

 6. […] ook:  President Tayyip Recep Erdogan Turkije en het gedonder met de Vrije pers – […]

  Pingback door Het gedonder met de Nederturken « Debat in de Digitale Hofstad | september 14, 2016

 7. […] ook: President Tayyip Recep Erdogan Turkije en het gedonder met de Vrije pers – […]

  Pingback door Ook Nederland zegt NEE tegen Erdogan « Debat in de Digitale Hofstad | maart 5, 2017

 8. […] ook: President Tayyip Recep Erdogan Turkije en het gedonder met de Vrije pers – […]

  Pingback door Ook Nederland zegt NEE tegen Turks referendum Erdogan « Debat in de Digitale Hofstad | maart 5, 2017

 9. […] ook: President Tayyip Recep Erdogan Turkije en het gedonder met de Vrije pers – […]

  Pingback door Ook Nederland zegt NEE tegen Turks referendum Erdogan – deel 2 « Debat in de Digitale Hofstad | maart 14, 2017

 10. […] ook: President Tayyip Recep Erdogan Turkije en het gedonder met de Vrije pers – […]

  Pingback door Turks referendum ook in Den Haag | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | maart 26, 2017

 11. […] ook: President Tayyip Recep Erdogan Turkije en het gedonder met de Vrije pers – […]

  Pingback door Turks referendum ook in Den Haag « Debat in de Digitale Hofstad | maart 26, 2017

 12. […] ook: President Tayyip Recep Erdogan Turkije en het gedonder met de Vrije pers – […]

  Pingback door Demonstratie 02.04.2017 nee-stemmers Turks referendum op het Haagse Malieveld « Debat in de Digitale Hofstad | april 2, 2017

 13. […] ook: President Tayyip Recep Erdogan Turkije en het gedonder met de Vrije pers – […]

  Pingback door Demonstratie 02.04.2017 nee-stemmers Turks referendum op het Haagse Malieveld | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | april 2, 2017

 14. […] ook: President Tayyip Recep Erdogan Turkije en het gedonder met de Vrije pers – […]

  Pingback door Nasleep Turks referendum in Nederland « Debat in de Digitale Hofstad | april 12, 2017

 15. […] ook: President Tayyip Recep Erdogan Turkije en het gedonder met de Vrije pers – […]

  Pingback door Nasleep Turks referendum in Nederland en verder – deel 2 « Debat in de Digitale Hofstad | juni 23, 2017

 16. […] ook: President Tayyip Recep Erdogan Turkije en het gedonder met de Vrije pers – […]

  Pingback door De Lange arm van Erdogan in Rotterdam ?? « Debat in de Digitale Hofstad | december 18, 2017

 17. […] ook: President Tayyip Recep Erdogan Turkije en het gedonder met de Vrije pers – […]

  Pingback door De Lange arm van Erdogan in Rotterdam en verder !! – deel 2 « Debat in de Digitale Hofstad | februari 17, 2018

 18. […] ook: President Tayyip Recep Erdogan Turkije en het gedonder met de Vrije pers – […]

  Pingback door De Lange arm van Erdogan in Rotterdam en weer verder !! – deel 4 « Debat in de Digitale Hofstad | maart 9, 2018

 19. […] ook: President Tayyip Recep Erdogan Turkije en het gedonder met de Vrije pers – […]

  Pingback door De Lange arm van Erdogan in Rotterdam en weer verder !! – deel 5 « Debat in de Digitale Hofstad | april 22, 2018


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: