Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

CDA op weg naar de provinciale verkiezingen 18 maart 2015

Aftrap.

Reeds eerder was Elco Brinkman opnieuw verkozen tot CDA-lijsttrekker voor de Eerste Kamerverkiezingen.

Dan heeft nu de partij de geboortedag van de uitvinder van het blindenschrift, Louis Braille op 4 januari 2015, aangegrepen om de verkiezingsprogramma’s te laten vertalen.

Volgens de partij bestaat het risico dat deze groep mensen vergeten wordt bij de uitvoering van de participatiewet. ”Mensen met een arbeidsbeperking kunnen meedoen en hun bijdrage leveren aan de maatschappij. Daarnaast vinden we het belangrijk dat onze ideeën voor iedereen toegankelijk zijn, ook voor mensen met een visuele handicap’’, aldus Jan Jacob van Dijk lijsttrekker in Gelderland bij de Provinciale Statenverkiezingen

zie ook: 1e kamer/provincie 2015 verkiezingen 18 maart 2015

CDA voor het eerst in partijgeschiedenis uit Brabants bestuur

Trouw 08.05.2015 Voor het eerst krijgt Noord-Brabant een dagelijks bestuur zonder het CDA erin. VVD, SP, D66 en PvdA vormen een ‘liberaal-sociale’ coalitie. Ze maakten vanavond de namen bekend van de kandidaat-gedeputeerden. Hun bestuursakkoord presenteren ze dinsdag.

De christendemocraten belanden dus in de oppositie. Die rol zijn ze niet gewend: zowel het CDA als voorloper KVP hebben zolang de partij bestaat altijd deel uitgemaakt van Gedeputeerde Staten in Brabant.

In eerste instantie zag het ernaar uit dat de zittende coalitie van CDA, VVD en SP de komende vier jaar door zou gaan. De onderhandelingen klapten echter door onenigheid over de aanleg van het laatste stuk van de rondweg Eindhoven, de zogenoemde ‘Ruit’. Voor de SP was het bouwen van een snelweg door het groene Dommeldal onacceptabel, het CDA was juist groot voorstander.

Vervolgens werd de SP bij de onderhandelingen ‘ingeruild’ voor D66, maar uiteindelijk was het dus het CDA dat buiten de boot viel.

CDA verdwijnt uit provinciebestuur Noord-Brabant

NU 08.05.2015 Voor het eerst krijgt Noord-Brabant een dagelijks bestuur zonder het CDA erin. VVD, SP, D66 en PvdA vormen een ‘liberaal-sociale’ coalitie. Ze maakten vrijdagavond de namen bekend van de kandidaat-gedeputeerden. Hun bestuursakkoord presenteren ze dinsdag.

De christendemocraten belanden dus in de oppositie. Die rol zijn ze niet gewend: zowel het CDA als voorloper KVP hebben zolang de partij bestaat altijd deel uitgemaakt van Gedeputeerde Staten in Brabant.

In eerste instantie zag het ernaar uit dat de zittende coalitie van CDA, VVD en SP de komende vier jaar door zou gaan. De onderhandelingen klapten echter door onenigheid over de aanleg van het laatste stuk van de rondweg Eindhoven, de zogenoemde ‘Ruit’.

Lees meer over:  Noord-Brabant Breda

CDA uit bestuur Brabant

Telegraaf 08.05.2015  Voor het eerst krijgt Noord-Brabant een dagelijks bestuur zonder het CDA erin. VVD, SP, D66 en PvdA vormen een ‘liberaal-sociale’ coalitie. Ze maakten vrijdagavond de namen bekend van de kandidaat-gedeputeerden. Hun bestuursakkoord presenteren ze dinsdag.

De christendemocraten belanden dus in de oppositie. Die rol zijn ze niet gewend: zowel het CDA als voorloper KVP hebben zolang de partij bestaat altijd deel uitgemaakt van Gedeputeerde Staten in Brabant.

CDA voor het eerst niet in provinciebestuur Brabant

NRC 08.05.2015 Voor het eerst krijgt Noord-Brabant een dagelijks bestuur zonder het CDA erin. VVD, SP, D66 en PvdA vormen een ‘liberaal-sociale’ coalitie. De partijen maakten vanavond de namen bekend van de kandidaat-gedeputeerden. Hun bestuursakkoord presenteren ze komende dinsdag.

De christendemocraten belanden dus in de oppositie. Die rol zijn ze niet gewend: zowel het CDA als voorloper KVP hebben zolang de partij bestaat altijd deel uitgemaakt van Gedeputeerde Staten in Brabant, schrijft persbureau ANP.

Lees meer;

10 APR …Terwijl de SP de provincie overneemt

9 APR SP verdrijft PvdA uit provinciehuis

4 APR PvdA bestuurt voor het eerst in 70 jaar in Friesland niet mee PvdA na 70 jaar weg uit Fries bestuur 

2011 Provinciebestuur zonder PvdA

1999 PvdA wint slag om colleges Gedeputeerde Staten

CDA VERLIEST THUISHAVEN BRABANT

BB 07.05.2015 De winst van regionale partijen bij de Statenverkiezingen (van 8 naar 15 zetels) vertaalt zich niet in uitbreiding van bestuursverantwoordelijkheid naar meer provincies. Zoals het er nu naar uitziet, mag alleen in Friesland de Fryske Nasjonale Partij (opnieuw) meebesturen. Dat blijkt uit een inventarisatie doorBinnenlands Bestuur van de coalitievorming in alle provincies.

Buiten spel

De kans dat het CDA als enige partij de komende vier jaar in alle provincies met een of meerdere gedeputeerden van de partij is, lijkt verdampt. Bij de derde poging om in Brabant een nieuw college te vormen, is het CDA buiten spel gezet. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat de partij (en haar voorlopers) geen deel uitmaken van het dagelijks bestuur van Brabant.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

CDA aan de knoppen in provincies

Telegraaf 26.04.2015 Het CDA lijkt de grote winnaar te worden van de onderhandelingen over de vorming van nieuwe provinciebesturen.

In alle twaalf provincies zijn de christen-democraten inmiddels of vertegenwoordigd in het college van Gedeputeerde Staten of betrokken bij de coalitievorming. Dat meldt de NOS zondag.

Ook de SP en D66 doen het goed in de onderhandelingen. De PvdA lijkt de grote verliezer te worden.

Buma: experiment VVD-PvdA is mislukt

Trouw 17.10.2015 Het kabinet Rutte-Asscher is na twee jaar vastgelopen in de modder en mislukt. En om de komende twee jaar vol te maken hoeven de regeringspartijen VVD en PvdA niet te rekenen op het CDA. Dat was vandaag de boodschap van CDA-leider Sybrand Buma.

Buma trapte in Apeldoorn af voor de CDA-campagne voor de verkiezingen van Provinciale Staten en de waterschappen. Die verkiezingen zijn 18 maart en de nieuwe leden van Provinciale Staten kiezen op 26 mei de nieuwe Eerste Kamer waar VVD en PvdA nu al geen meerderheid hebben en zijn aangewezen op steun van de oppositie. Buma gaf maar vast een waarschuwing: ‘Het heeft geen zin om na 18 maart met hangende pootjes bij het CDA aan te kloppen. Het CDA doet daar niet aan mee.’

Buma: ‘mislukte’ coalitie hoeft niet bij CDA aan te kloppen

Elsevier 17.01.2015 De coalitiepartijen hoeven ook na de verkiezingen voor de Provinciale Staten in maart niet te rekenen op het CDA. Het kabinet Rutte II is na twee jaar vastgelopen in de modder en mislukt.

Dat zei CDA-leider Sybrand van Haersma Buma zaterdag. Hij gaf daarmee in Apeldoorn het startsignaal voor de campagne van zijn partij voor de Provinciale Staten-verkiezingen. Die zijn op 18 maart. De nieuwe leden van de Provinciale Staten kiezen vervolgens eind mei de Eerste Kamer.

Belangrijk

De samenstelling daarvan is erg belangrijk voor het voortbestaan van de regeringscoalitie, aangezien VVD en PvdA zonder voldoende steun in de Senaat weinig kunnen uitrichten.

Buma zegt dat experiment VVD en PvdA is mislukt

NU 17.10.2015  Het kabinet Rutte-Asscher is na twee jaar vastgelopen in de modder en mislukt. En om de komende twee jaar vol te maken hoeven de regeringspartijen VVD en PvdA niet te rekenen op het CDA. Dat was zaterdag de boodschap van CDA-leider Sybrand Buma.

Buma trapte in Apeldoorn af voor de CDA-campagne voor de verkiezingen van Provinciale Staten en de waterschappen.

Die verkiezingen zijn 18 maart 2015 en de nieuwe leden van Provinciale Staten kiezen op 26 mei 2015  de nieuwe Eerste Kamer waar VVD en PvdA nu al geen meerderheid hebben en zijn aangewezen op steun van de oppositie.

Lees meer over: CDA

Gerelateerde artikelen;

Verkiezingsprogramma CDA ook in braille beschikbaar

NU 03.01.2015  Het CDA heeft in de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen alle regionale verkiezingsprogramma’s ook in braille geschreven.

Hiermee wil de partij, zo heeft het CDA zaterdag laten weten, laten zien aandacht te hebben voor de ruim 300.000 blinden en slechtzienden in Nederland.

De partij heeft de geboortedag van de uitvinder van het blindenschrift, Louis Braille op 4 januari, aangegrepen om de verkiezingsprogramma’s te laten vertalen.

Lees meer over: CDA braille

Gerelateerde artikelen;

CDA helpt blinden met stemmen

Telegraaf 03.01.2015  Het CDA heeft in de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen alle regionale verkiezingsprogramma’s ook in braille geschreven. Hiermee wil de partij, zo heeft het CDA zaterdag laten weten, laten zien aandacht te hebben voor de ruim 300.000 blinden en slechtzienden in Nederland.

De partij heeft de geboortedag van de uitvinder van het blindenschrift, Louis Braille op 4 januari, aangegrepen om de verkiezingsprogramma’s te laten vertalen.

CDA presenteert provinciale verkiezingsprogramma’s in braille

CDA 03.01.2015 In het kader van Wereld Braille Dag hebben Jan Jacob van Dijk en Daisy Vliegenhart op zaterdag 3 januari het Gelderse CDA verkiezingsprogramma in braille overhandigd aan Bert Bloemendaal. Bloemendaal is blind en werkzaam bij…  Lees meer

CDA

CDA zet coryfeeën op kandidatenlijst Eerste Kamer

NU 10.12.2014 Het CDA stelt een aantal prominenten kandidaat voor de Eerste Kamer. Dat blijkt uit de advieslijst voor de verkiezing van de Eerste Kamer die de partij woensdag heeft gepubliceerd.

Onder de kandidaten zijn de oud-staatssecretarissen Ben Knapen en Joop Atsma. Andere opvallende namen zijn directeur Niek Jan van Kesteren van werkgeversorganisatie VNO-NCW , burgemeester Ton Rombouts van Den Bosch en oud-europarlementariër Ria Oomen-Ruiten. De CDA-Senaatslijst wordt aangevoerd door Elco Brinkman.

Lees meer over: CDA Eerste Kamer

Gerelateerde artikelen;

CDA zet ‘prominenten’ op lijst Senaat

Telegraaf 10.12.2014 Het CDA stelt een aantal prominenten kandidaat voor de Eerste Kamer. Dat blijkt uit de advieslijst voor de verkiezing van de Eerste Kamer die de partij woensdag heeft gepubliceerd.

Onder de nieuwe gezichten zijn de oud-staatssecretarissen Ben Knapen en Joop Atsma. Andere opvallende namen zijn directeur Niek Jan van Kesteren van werkgeversorganisatie VNO-NCW (door sommigen ‘superlobbyist’ genoemd), burgemeester Ton Rombouts van Den Bosch en oud-europarlementariër Ria Oomen-Ruiten. De CDA-Senaatslijst wordt aangevoerd door Elco Brinkman.

VNO-directeur Van Kesteren senaat in voor CDA›

NRC 10.12.2014  ‘Superlobbyist’ Niek Jan van Kesteren gaat voor het CDA de senaat in. De directeur van VNO-NCW staat nummer zes op de voorlopige kieslijst van de partij voor de Eerste Kamer. Net achter een andere prominente nieuwkomer: Ton Rombouts, de burgemeester van Den Bosch. Ook oud-staatssecretarissen Ben Knapen en Joop Atsma, Ria Oomen-Ruijten (ex-Europarlementariër) en Marnix van Rij (ex- voorzitter) hebben verkiesbare plaatsen gekregen.

Slechts vijf zittende senatoren staan in de top-10. Naast lijsttrekker Elco Brinkman gaat het om Maria Martens, Wopke Hoekstra, Greetje de Vries-Leggedoor en Anne Flierman. Oudgedienden als René van der Linden, Gerrit Terpstra, Hans Franken en Peter Essers verdwijnen helemaal uit de senaat.

De Eerste Kamer wordt in het voorjaar getrapt gekozen via de Provinciale Staten. Het CDA heeft op dit moment 11 van de 75 zetels in de senaat.

Lees meer;

2010 Coalitie moet weg bij verlies

2011 Definitieve prognose: geen meerderheid kabinet Eerste Kamer › 

2007 Ongeldige stem GroenLinks levert SP extra zetel op › 

2010 Coalitie moet weg bij verlies verkiezingen

2007 Van Middelkoop: Trots op resultaat ChristenUnie › 

Werkgeversvoorman Van Kesteren voor CDA naar Eerste Kamer

Elsevier 10.12.2014 Het CDA presenteert woensdag de advies-kandidatenlijst voor de Eerste Kamer. De partij komt met een aantal verrassende kandidaten onder wie Niek Jan van Kesteren, algemeen directeur van werkgeversvereniging VNO-NCW en ook wel bekend als Haagse ‘superlobbyist’.

Van Kesteren staat op nummer zes van de door Elco Brinkmanaangevoerde lijst. Burgemeester Ton Rombouts van Den Bosch staat op vijf, oud-staatssecretaris Ben Knapen, werkzaam bij de Europese Investeringsbank, staat op de achtste plek. Voormalig CDA-voorzitter Marnix van Rij op tien en oud-staatssecretarisJoop Atsma op elf.

De lijst zoals die 9 december 2014 door het partijbestuur is vastgesteld  en door de lokale afdelingen moet worden goedgekeurd ziet er als volgt uit:

1             Elco Brinkman

2             Maria Martens

3             Wopke Hoekstra

4             Greetje de Vries-Leggedoor

5             Ton Rombouts

6             Niek Jan van Kesteren

7             Anne Flierman

8             Ben Knapen

9             Ria Oomen-Ruijten

10           Marnix van Rij

11           Joop Atsma

12           Sophie van Bijsterveld

13           Pia Lokin-Sassen

14           Siem Korver

15           Dick van Hemmen

16           Frank Kerckhaert

17           Gertjan van der Brugge

18           Jan de Vries

19           Anita Sørensen

20           Brigitte Bauer

21           Geart Benedictus

22           Marius  Buiting

23           Hans van Kranenburg

24           Paul van Geest

25           Marianne Luyer

26           Raymond Gradus

27           Bas Jan van Bochove

28           Frank van den Heuvel

29           Jan Leliveld

30           Yolande Ulenaers

31           Pieter van Maaren

32           Lida Schelwald-van der Kleij

33           Harry Bodifée

34           Wim van Fessem

35           Antoinette Vietsch

36           Marlies Veldhuijzen van Zanten

Elco Brinkman opnieuw lijsttrekker CDA Eerste Kamer

NRC 08.11.2014  Zoals verwacht is Elco Brinkman opnieuw verkozen tot CDA-lijsttrekker voor de Eerste Kamerverkiezingen. Op het CDA-congres in Alkmaar is dat vandaag vastgesteld. Hij was de enige kandidaat.

De 66-jarige Brinkman is al fractievoorzitter voor de partij in de Eerste Kamer. In 2011 voerde hij de CDA-lijst voor de senaat ook al aan. Brinkman was de enige kandidaat. LEES VERDER

CDA tegen inwoners: kom maar met betere plannen!

RTVWEST 05.11.2014 Inwoners en bedrijven die denken provinciaal beleid beter te kunnen organiseren, moeten de politici kunnen uitdagen. Dat stelt het CDA voor in het concept-programma voor de Statenverkiezingen. Die zijn op 18 maart.

Het CDA wil initiatieven van burgers meer kansen geven. Het zogeheten Right to Challenge bestaat nog niet bij de provincie, maar er is wel ervaring mee opgedaan in Rotterdam.

In het verkiezingsprogramma staat verder dat er vrijliggende fietspaden moeten komen langs provinciale wegen. De paden moeten ook breder worden om plaats te bieden aan elektrische fietsen, scootmobielen en wielrenners. Ook pleit de partij voor een snelle openbaarvervoer-verbinding van Den Haag naar Rotterdam The Hague Airport. Lees verder

gerelateerde artikelen;

CDA: Brinkman lijsttrekker Eerste Kamer

Trouw 01.07.2014  Het CDA-partijbestuur draagt Elco Brinkman voor als lijsttrekker voor de Eerste Kamerverkiezingen in 2015. Dat maakte de partij vandaag bekend. Het bestuur heeft ervoor gekozen Brinkman als enige kandidaat naar voren te schuiven. De christendemocraten doen dit omdat de fractievoorzitter niet direct wordt gekozen door kiezers, maar door leden van de Provinciale Staten. Brinkman, voormalig voorzitter van de branchevereniging Bouwend Nederland, is op dit moment fractievoorzitter voor het CDA in de Eerste Kamer.

Advertenties

januari 4, 2015 - Posted by | Uncategorized | , , , , ,

1 reactie »

  1. […] zie ook: CDA op weg naar de provinciale verkiezingen 18 maart 2015 […]

    Pingback door CDA 35 jaar « Debat in de Digitale Hofstad | april 11, 2015 | Beantwoorden


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: