Aanpak Topsalaris publieke en semi-publieke sector
Wet Normering Topinkomens.
Vanaf 1 januari 2015 is de nieuwe Wet Normering Topinkomens van kracht voor functionarissen in de publieke en semipublieke sector. Volgens de NVZD was een wettelijk maximum niet nodig, omdat de branche zelf al een zogeheten ‘Beloningscode’ had ingesteld.
Balkenende-norm
De rechtbank stelde eerder al vast dat zorgbestuurders die nu méér verdienen dan het nieuwe maximum, voldoende tegemoet worden gekomen omdat de nieuwe wet een overgangsregeling bevat. Vakbond Abvakabo FNV is blij met de uitspraak. De bond vindt dat belastinggeld voor de zorg aan de zorg moet worden besteed en niet aan ‘buitensporige salarissen van directeuren’.
Woningcorporaties.
Woonminister Stef Blok (VVD) vindt het voor zijn terrein, de corporaties, te kort dag, schrijft hij aan de Tweede Kamer. „Ik acht de resterende termijn tot 1 januari 2015 te kort om nog in 2014 op een zorgvuldige wijze te komen tot een evenwichtige indeling in klassen met bijbehorende bedragen voor de woningcorporaties.”
Dus blijven de salarissen in corporatieland nog een jaar zoals ze zijn. Alleen de bazen van de grootste corporaties zitten overigens op 130 procent van een ministerssalaris.
Het gaat om een paradepaardje van de PvdA uit het regeerakkoord met de VVD.
PvdA-Tweede Kamerlid John Kerstens zegt in een reactie op de brief van Blok dat de „invoering uiteraard zorgvuldig moet plaatsvinden”. Daardoor ontstaat volgens Kerstens altijd een soort overgangssituatie. „Desondanks zie ik ’t niet gebeuren dat woningcorporaties het komende jaar de grenzen van de nieuwe wet gaan opzoeken. De PvdA zal daar in ieder geval scherp op letten.”
VVD is tegen
Afgelopen jaar was er weer een hoop te doen om het gedrag van juist enkele corporatiebazen. De Eerste Kamer kwam maandag terug van reces om de wet op de topinkomens nog voor het nieuwe jaar te behandelen, zodat die meteen kon ingaan.
Coalitiepartner VVD stemde tegen, net als CDA, D66 en OSF. De bovengrens van 130 procent bestaat nog maar kort. Verdere verlaging is voortijdig en onzorgvuldig, vindt onder meer de VVD in de Senaat, want de effecten van de eerste zijn nog niet duidelijk.
De afspraak was volgens VVD-senator Heleen Dupuis dan ook dat de verscherping van 130 naar 100 procent van een ministerssalaris niet „met stoom en kokend water” zou worden doorgevoerd. De toezegging van een evaluatie van de huidige situatie is genegeerd, klaagde Dupuis. Plasterk is volgens haar „gewoon doorgeraasd”, aldus Heleen Dupuis VVD in KRO’s De Ochtend van 4.
VVD stemde uiteindelijk dus tegen, ondanks dat de afspraak stond opgenomen in het regeerakkoord. Verdere verlaging is voortijdig en onzorgvuldig, vindt de VVD in de Senaat, want de effecten van de eerste zijn nog niet duidelijk. Ook worden topmensen over één kam geschoren, vinden de liberalen in de Senaat. Ook CDA, D66 en OSF stemden tegen.
Wet topinkomens aangenomen door Senaat ondanks tegenstem VVD – De Eerste Kamer heeft zojuist de wet normering topinkomens aangenomen, ondanks een tegenstem van coalitiepartij VVD. Het voorstel kreeg 38 stemmen voor en 33 stemmen tegen. In de Tweede Kamer stemde de VVD nog wel voor het wetsvoorstel.
BROZE COALITIE
De tegenstem van de liberalen is een nieuwe tegenslag voor de toch al broze coalitie van de VVD samen met de PvdA. De partijen geraakten vorige week in een kerstcrisis nadat drie Senaatsleden van de PvdA het wetsvoorstel van minister Edith Schippers van Volksgezondheid (VVD), dat het recht op vrije artsenkeuze moet beperken, afstemden. Pas na een aantal dagen van crisisberaad kwamen de partijen tot overeenstemming over een nieuw wetsvoorstel, al wilden de drie dissidenten van de PvdA geen stemgarantie geven. LEES VERDER
zie ook: Gedonder met topbestuurders in de zorg, het onderwijs, woningcorporaties en toezichthouders
zie ook: Gedonder in de top ook bij de woningcorporaties
zie ook: Parlementair onderzoek woningbouwcorporaties – Conclusie
zie ook: KPN-topman Blok geeft bonus terug
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | Next |
Gemeente mag van rechter topinkomens aanpakken
Den HaagFM 03.07.2015 De gemeente Den Haag kan doorgaan met het aanpakken van topinkomens bij (semi)publieke instellingen. De gemeente is door de rechter in het gelijk gesteld in en zaak die was aangespannen door de Stichting Rivierduinen. De stichting voor GGZ-hulp kreeg in 2012 enkele tienduizenden euro’s minder subsidie van de gemeente, omdat het salaris van één van de bestuurders hoger was dan dat van een minister. De stichting vocht dit besluit bij de rechter aan, maar is in het ongelijk gesteld.
“Publiek geld moet zo goed mogelijk worden besteed. Het is in mijn ogen absoluut ongepast dat er buitensporige salarissen worden verdiend bij instellingen die ook Haagse subsidie ontvangen”, aldus wethouder Tom de Bruijn van Financiën. Tot nu toe zijn negentien instellingen gekort op hun subsidie.
Den Haag was in 2009 één van de eerste gemeenten in Nederland die de topinkomens bij (semi)publieke instellingen aangepakte. …lees meer
Adviseur Haagse Hogeschool krijgt 400.000 euro ontslagvergoeding
Den HaagFM 30.06.2015 Een bestuursadviseur die vorig jaar bij de Haagse Hogeschool werkte, heeft ruim een half miljoen euro euro gekregen. Daarvan was ruim 400.000 euro ontslagvergoeding, staat in het jaarverslag van de school, waarover het Onderwijsblad van de Algemene Onderwijsbond dinsdag schrijft.
De adviseur werkte van januari tot en met augustus bij de school. In het jaarverslag staat ook dat de maximale vergoeding die de adviseur had mogen krijgen volgens de Wet normering topinkomens (Balkenendenorm) niet hoger dan 199.905 euro had mogen zijn.
De adviseur wordt in de boeken niet aangemerkt als topfunctionaris. De hogeschool merkt bij de ontslagvergoeding nog op: “Met het tot stand komen van deze overeenkomst verlenen partijen elkaar algehele en finale kwijting.” Daa…lees meer
’Ook over 2013 fors te veel geheven’
Telegraaf 26.06.2015 De crisisheffing dreigt op een dubbel fiasco uit te draaien. De schatkist loopt wellicht ook een flink deel van de 620 miljoen euro mis die de extra belasting op hoge salarissen in 2013 opleverde.
Dat zeggen belastingexperts in reactie op een advies van de advocaat-generaal aan de Hoge Raad, waarin staat dat de crisisheffing in 2012 niet met terugwerkende kracht ingevoerd had mogen worden.
De extra belasting van 16 procent op salarissen van meer dan 150.000 euro had pas geheven mogen worden vanaf het moment dat het kabinet-Rutte I de maatregel aankondigde, op 25 mei 2012. Daardoor dreigt de fiscus te kunnen fluiten naar honderden miljoenen.
Consequent
Met hetzelfde argument vegen fiscalisten ook een flink deel van de crisisheffing van 2013 van tafel. De belasting is in dat jaar op Prinsjesdag aangekondigd, nadat het kabinet eerder dat jaar beloofde dat verlenging van de ’eenmalige’ maatregel niet aan de orde was. „Dat betekent dat alle lonen tot de derde dinsdag van september buiten de heffing vallen”, zegt fiscalist Arjo van Eijsden (EY), die vijf proefprocedures tegen de maatregel voert.
Daar is fiscalist Pieter Asjes (AsjesBisseling), die een aantal betaaldvoetbalclubs bijstaat in procedures tegen de crisistaks, het mee eens. „Ik ben daarom heel benieuwd hoe de procedures die over de verlenging in 2013 worden gevoerd, gaan uitpakken.”
lees: Topinkomens ontzien
Wet topinkomens is veel te zwaar geschut
VK 25.06.2015 Excessen zijn zeldzaam onder topambtenaren, die wel vaak het slachtoffer zijn van politieke willekeur.
De Wet normering topinkomens stelt sinds 2013 paal en perk aan salarissen en ontslagvergoedingen in de publieke sector. Normering en transparantie moeten uitwassen tegengaan. Maar de wet blijkt als het gaat over ontslagvergoedingen veel te zwaar geschut voor een probleem dat nauwelijks bestaat. Een symboolwet, die averechts werkt, topfunctionarissen afschrikt en de echte excessen in het semipublieke domein niet aanpakt.
Waar hebben we het over? De WNT is in het leven geroepen om te voorkomen dat de publieke sector net als de marktsector ten prooi valt aan falende en graaiende bestuurders. Het maximum jaarsalaris mag niet boven dat van een minister uitkomen, namelijk 178.000 euro. De wet regelt verder dat topfunctionarissen bij ontslag 1 jaarsalaris meekrijgen plus maximaal 75.000 euro. Hing de integriteit in de publieke sector er dan zo beroerd bij dat deze wet noodzaak was? Welnee. In 2013 zijn er van de vele duizenden topfunctionarissen niet meer dan 136 ontslagen. Slechts 42 van hen ontvingen een vergoeding boven de wettelijke norm, waarvan de helft in de zorgsector. En het merendeel viel ook nog eens onder het overgangsrecht. Deze cijfers wijken nauwelijks af van de oude situatie. Graaiende faalambtenaren? Laat het een enkeling zijn, maar daar heb je echt geen wet voor nodig.
Dijsselbloem moet crisisheffing deels terugbetalen
VK 25.06.2015 Minister Dijsselbloem van Financiën wacht een onbekende financiële tegenvaller, doordat hij een deel van de in 2013 geheven crisisbelasting terug moet betalen aan bedrijven. Dat blijkt uit een advies van de advocaat-generaal aan de Hoge Raad. Het hoogste rechtsorgaan volgt zo’n ‘conclusie’ meestal op. Hoeveel de bedrijven terugkrijgen van de 628 miljoen die ze in 2013 betaalden, moet nog worden uitgerekend.
De crisisheffing was in april 2012 een bedenksel van de zogenoemde Kunduz-coalitie – VVD, CDA, D66, ChristenUnie en GroenLinks. Die stelden na de val van het eerste kabinet-Rutte in een paar dagen een pakket bezuinigingsmaatregelen samen, vooral bestaande uit lastenverzwaringen. Dit om het begrotingstekort onder het Europese maximum te brengen. Een daarvan was dat werkgevers 16 procent belasting moesten betalen over het bedrag boven een jaarinkomen van 150 duizend euro.
Op 25 mei 2012 kondigde het demissionaire kabinet aan dat de crisisbelasting op 1 januari 2013 zou worden geheven over het salaris van 2012. ‘Vooral om ontwijkgedrag te voorkomen’, zei de toenmalige staatssecretaris van Financiën Weekers (VVD) erover. Hij dacht er in 2013 een half miljard euro mee op te halen. Dat werd meer: 628 miljoen. Hoewel als eenmalig voorgespiegeld, werd de belasting in 2014 nog eens gebruikt, over de inkomens van 2013.
‘Crisisheffing met terugwerkende kracht deugt niet’›
NRC 25.06.2015 De crisisheffing van 16 procent op salarissen van boven 150.000 euro had niet met terugwerkende kracht mogen worden opgelegd. Dat oordeelt een advocaat-generaal van de Hoge Raad in een advies. Dergelijke adviezen worden meestal overgenomen door de Hoge Raad.
In het ‘Lenteakkoord’ van mei 2012 besloten VVD, CDA, ChristenUnie, GroenLinks en D66 de crisisheffing op te leggen. Deze moest achteraf door werkgevers betaald worden. Die hadden daartegen, samen met belastingadviseurs, bezwaar gemaakt.
LEIJTEN LANCEERT VIJF VOORSTELLEN VOOR GOED BESTUUR IN DE ZORG
SP 11.06.2015 Medezeggenschapsraden, cliëntenraden en ondernemingsraden moeten meer rechten krijgen om in te grijpen bij fusies, nieuwbouwprojecten, begrotingen en het salaris van de bestuurders. Dat stelt SP-Kamerlid Renske Leijten voor in het debat over goed bestuur. Leijten komt met vijf voorstellen om het toezicht op bestuurders in de zorg te verbeteren.
Leijten: ‘Er zijn veel goede bestuurders in de zorg die het belang van cliënten en personeel voorop hebben staan, die zichzelf niet verrijken. Maar zij hebben last van de dikke ikken in de zorg, de bestuurders met een enorm salaris, een grote auto van de zaak, een hofhouding van managers en PR-adviseurs. En juist dié bestuurders bepalen de zelfregulering van bestuurders onderling. Dat gaat dus niet goed. Daarom moeten we zorgen dat de macht binnen zorginstellingen beter wordt verdeeld en dat er kan worden ingegrepen als er dingen gebeuren die niet kloppen.’
Telegraaf 11.06.2015 Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) moet de bevoegdheid krijgen om bestuurders en toezichthouders binnen de zorgsector te ontslaan bij misstanden. Dat zegt SP-Kamerlid Renske Leijten donderdag in Metro.
Ook wil ze dat medezeggenschapsorganen als de cliëntenraad en de ondernemingsraad meer rechten krijgen om in te kunnen grijpen. „Nu kunnen ze hun zegje doen, maar staan met lege handen als bestuurders en toezichthouders de andere kant op gaan. Dat is niet meer van deze tijd”, aldus Leijten.
zie: SP: Minister moet graaiers binnen zorg ontslaan
Gerelateerde artikelen;
02-06: Riante vertrekpremies zorgbestuurders
22-01: Slechte zorgbestuurder harder aanpakken
10-09: Kritiek op haast bij zorgwet
Zorgbobo’s plakken aan het pluche
Trouw 05.06.2015 Nieuwe regels om inkomsten van bestuurders in de zorg te temperen, dragen nauwelijks bij om de huidige topinkomens naar beneden te krijgen. De strengere regels die in 2013 ingingen, zorgen er eerder voor dat bestuurders blijven plakken, en dat talent niet op de juiste plek terecht komt.
Dat zeggen headhunters in de zorg over de gevolgen van de zogeheten Wet normering topinkomens, die eind vorig jaar nog verder is aangescherpt. De headhunters, die namens grote Nederlandse zorgorganisaties zoeken naar goede bestuurders, reageren op de ophef rond de top-50 van veelverdieners in de ouderenzorg. Vakbond FNV Zorg en Welzijn bracht het staatje gisteren naar buiten.
Nog altijd zijn er volgens de vakbond in de sector 152 bestuurders die meer verdienen dan de minister-president. Op plek 1 prijkt de bestuurder van de thuiszorgtak van Zorgpartners Friesland, met een bedrag van 392.000 euro per jaar.
Verwant nieuws
‘152 zorgdirecteuren verdienen nog altijd meer dan Rutte’
VK 04.06.2015 Hoewel in de zorg flink bezuinigd wordt, verdienen veel directeuren van zorginstellingen nog steeds ‘bakken met geld’. Dat stelt de vakbond FNV na een onderzoek naar de inkomsten van directeuren van een zorginstelling voor ouderenzorg. 152 van hen verdienen meer dan premier Mark Rutte.
Het is al de vijfde keer dat FNV met een ranglijst komt van de grootverdieners in de ouderenzorg. De nummer 1 van de lijst, Wander Blaauw van Zorgpartners Friesland, had afgelopen jaar een totaal inkomen van bijna vier ton. Ook werden er afgelopen jaar hoge ontslagvergoedingen uitgekeerd. De hoogste bedroeg drie ton. De vakbond vindt de hoge salarissen aan de top erg ongepast. Afgelopen twee jaar hebben tienduizenden medewerkers in de sector hun baan verloren.
Het mysterieuze faillissement van zorginstelling Emeritus BV
Oud-agente Rita Dorst profiteerde van de marktwerking in de zorg met haar Emeritus BV. Lees hier de reconstructie terug.
Nog altijd verdienen 152 zorgbestuurders meer dan premier
Elsevier 04.06.2015 Ondanks de in 2013 ingevoerde norm voor bestuurders in de verpleging, verzorging en thuiszorg verdienen nog altijd 152 bestuurders te veel. Deze zorgbestuurders maken gebruik van een overgangsregeling. Dat blijkt uit de jaarlijkse Actiz Top-50 lijst van vakbond FNV.
Boven de norm
De vakbond analyseerde 500 jaarverslagen van zorgorganisaties en kwam tot de conclusie dat nog altijd 152 zorgbestuurders boven de Balkenendenorm zitten. In 2013 werd die normingesteld door de Wet Normering Topinkomens, maar veel bestuurders maken gebruik van een overgangsregeling.
De lijst van grootverdieners wordt aangevoerd door Wander Blaauw van Zorgpartners Friesland die een jaarinkomen van 392.828 euro opstrijkt. Zijn jaarinkomen steeg het afgelopen jaar met 3.000 euro. Ook Erik Kuik van Zorggroep Alliade in Heerenveen zag zijn inkomen ondanks de gestelde norm stijgen. Hij kreeg 15.000 euro opslag. De financiële ruimte voor deze opslag is kennelijk ontstaan bij de grote ontslagronde bij de zorginstelling waarbij tweehonderd werknemers naar huis werden gestuurd.
Thebe Thuiszorg in Brabant stuurde 2.000 mensen weg als gevolg van een faillissement. Bestuurder Rob Stam kreeg hoe dan ook 224.195 euro per jaar. Dat was 6.000 euro meer dan het jaar ervoor.
Lees ook…
Kom niet aan mijn portemonnee: de bestuurder en zijn topsalaris
Riante buffers
Volgens de vakbond potten de zorginstellingen ook te veel geld op. Gezamenlijk hebben ze 4,78 miljard euro in kas als buffer. Dit gaat om geld dat niet voor zorgdoeleinden wordt gebruikt, maar gereserveerd staat voor onvoorziene omstandigheden.
Uit onderzoek van het AD bleek eerder deze week dat zorgbestuurders vorig jaar ook tonnen aan vertrekpremies hebben gekregen. Bestuurder Maarten de Bloois van de kleine zorginstelling De Hanzeheerd uit Overijssel ontving met 300.000 euro de hoogste vertrekpremie uit 2014. Dat is ver boven de gestelde norm van 75.000 euro, maar die norm geldt niet voor bestuurders die een contract hebben dat dateert van voor de ingestelde norm.
Riante vertrekpremies zorgbestuurders
Telegraaf 02.06.2015 Vertrekkende zorgbestuurders strijken nog altijd hoge ontslag- en vertrekpremies op. Dat schrijft het Algemeen Dagbladdinsdag op basis van recent verschenen jaarverslagen van ouderen- en thuiszorginstellingen.
Vorig jaar ging het volgens de krant opnieuw om tonnen. De hoogste vertrekpremier bedroeg ruim 300.000 euro voor een bestuurder van de Overijsselse zorginstelling De Hanzeheerd. De VVD, PvdA en CDA vragen de bestuurders af te zien van zulke ‘exorbitant hoge’ vergoedingen.
Gerelateerde artikelen;
22-01: Slechte zorgbestuurder harder aanpakken
04-09: Salaris bobo’s omlaag
05-06: Nog meer geld naar zorgbobo’s
03-01: Beloning interim te hoog
01-08: Bobo’s boven alle normen
Media: vertrekpremies zorgbestuurders nog altijd riant
Elsevier 02.06.2015 Vertrekkende zorgbestuurders strijken nog altijd hoge ontslag- en vertrekpremies op, schrijft het AD. En volgens Trouw is er steeds minder controle op het hoger onderwijs.
Vertrekkende zorgbestuurders strijken nog altijd hoge ontslag- en vertrekpremies op. Dat schrijft het AD dinsdag op basis van recent verschenen jaarverslagen van ouderen- en thuiszorginstellingen. Vorig jaar ging het volgens de krant opnieuw om tonnen.
De hoogste vertrekpremier bedroeg ruim 300.000 euro voor een bestuurder van de Overijsselse zorginstelling De Hanzeheerd. De VVD, PvdA en CDA vragen de bestuurders af te zien van zulke ‘exorbitant hoge’ vergoedingen.
‘Ziekenhuistopman kreeg 57 duizend euro te veel’
VK 01.06.2015 Ziekenhuiscombinatie Sint Fransiscus Vlietland Groep, met vestigingen in Rotterdam en Schiedam, heeft interim-topman Leo Schoots ruim 57 duizend euro te veel betaald. De zorginstelling wil het geld terug, maar dat gaat waarschijnlijk niet gebeuren, meldt RTL Nieuws na onderzoek. Schoots ging begin vorig jaar aan de slag bij de ziekenhuiscombinatie. Volgens de Wet Normering Topinkomens, die topinkomens aan banden legt om extreem hoge uitbetalingen te voorkomen, had hij maximaal 229 duizend euro moeten ontvangen. In dat bedrag moeten alle kosten vallen voor het vervullen van de functie.
ZIE OOK: Ziekenhuis betaalt fop-adviseur vier ton
ZIE OOK: Zorginstelling betaalt 3 ton voor interimmer
Exitpremie overheidsbestuurders torenhoog
Telegraaf 01.06.2015 Directeuren van ziekenhuizen, woningcorporaties en andere (semi)overheidsinstellingen kunnen vanaf juli weer een torenhoge ontslagvergoeding in hun zak steken.
Door een maas in de wet mogen zij twee vergoedingen stapelen. Daardoor kan de exitpremie voor deze bestuurders oplopen tot ver boven de €75.000 die nu als norm geldt, zoals vastgelegd in de Wet Normering Topinkomens (WNT) uit 2013.
Maar als de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) op 1 juli van kracht wordt hebben ontslagen werknemers recht op een transitievergoeding van maximaal €75.000, of één jaarsalaris als dat hoger is. Dat geldt voor veel topmensen bij de (semi)overheid, die ten hoogste een ministerssalaris van €178.000 mogen verdienen.
Topbestuurders verdienen te veel, Den Haag kort subsidie DUWO en WZH
RTVWEST 29.04.2015 Studentenhuisvester DUWO en zorginstelling WZH worden gekort door de gemeente Den Haag omdat hun bestuurders in 2013 te veel verdienden.
Om heel veel geld gaat het niet, bij WZH gaat het namelijk maar om 42 euro. Bij Studentenhuisvester DUWO is het een groter bedrag: 11.129 euro.
Ook bij de Parnassia Groep wil de gemeente een korting van 18.850 euro opleggen. Alleen wachten ze daar nog mee omdat er een rechtzaak loopt over een eerdere korting. In 2012 werd de Parnassia namelijk ook al om dezelfde reden gekort. Het college van burgemeester en wethouders van Den Haag vindt het belangrijk dat subsidie die de gemeente geeft, goed wordt besteed. ´Het is daarom onaanvaardbaar wanneer belastinggeld bijdraagt aan bovenmatige salarissen voor bestuurders bij semi-publieke instellingen.’ Lees verder
gerelateerde artikelen;
- Geen media05-09PvdA: Niet stoppen met aanpak topinkomens in Den Haag
- Geen media16-10HTM gaf gemeente onjuiste informatie over salarissen directie
- Geen media07-09Steun voor ingrijpen bij topsalarissen
- Audiofragment07-09Subsidiekorting door grootverdieners
- Geen media09-02Den Haag pakt topinkomens publieke sector aan
Gemeente kort instellingen om hoge salarissen
Den HaagFM 29.04.2015 Studentenhuisvester DUWO en zorginstelling WZH worden door de gemeente gekort op hun subsidie omdat hun bestuurders in 2013 te veel verdienden.
Om heel veel geld gaat het niet, bij WZH gaat het bijvoorbeeld maar om 42 euro. Bij Studentenhuisvester DUWO is het een groter bedrag: 11.129 euro. Ook bij de Parnassia Groep wil de gemeente een korting opleggen (18.850 euro). Maar omdat er nog een rechtszaak loopt over een eerdere korting, wordt daar nog mee gewacht.
De gemeente Den Haag kort de instellingen op hun subsidie omdat een van hun bestuurders meer verdiende dan 228.599 euro, oftewel de Balkenendenorm. Het stadsbestuur vindt het belangrijk dat subsidie die de gemeente geeft, goed wordt besteed. “Het is daarom onaanvaardbaar wanneer belastinggeld bijdraagt aan bovenmatige salarissen voor bestuurders bij semi-publieke instellingen”, aldus de gemeente. …lees meer
Telegraaf 04.04.2015 De vakbonden hebben een klopjacht geopend op excessieve topsalarissen van bestuurders. De geslaagde aanval met gestrekt been op de bonus van KPN-topman Eelco Blok, wordt volgens bronnen rond de vakbonden de norm. De FNV eist voortaan bij de cao-onderhandelingen dat topbestuurders hun variabele bonus schrappen. Het gaat vooral om ondernemingen waar jarenlang sprake is van een nullijn en waar forse reorganisaties zijn doorgevoerd.
Bijbanen
Nu het thema integriteit na de commotie rondom de declaraties van Mark Verheijen weer actueel is, laait de discussie over bijbanen in de provincies weer op. De SP in Limburg wil helemaal van de betaalde bijbanen af. Gedeputeerde Jan Markink in Gelderland stelt daarentegen dat het bekleden van nevenfuncties voordelen heeft. Gedeputeerden kunnen zo meer binding met de samenleving krijgen.
MINISTER BLOK TORNT NIET AAN BIJBANEN PROVINCIEBESTUUR
BB 10.03.2015 Provincies mogen zelf bepalen of hun bestuurders bijbanen hebben of niet. Zij moeten zich daarbij alleen houden aan wettelijke normen. Minister Stef Blok (Rijksdienst) is niet van plan dat te wijzigen of beperkingen op te leggen.
Grote verschillen
Hij zei dat dinsdag in antwoord op vragen van de SP. Deze partij vindt dat bestuurders in de provincies het al druk genoeg hebben en ook al veel geld verdienen. SP-Kamerlid Ronald van Raak wil dat het kabinet een nieuwe norm stelt, die inhoudt dat provinciale bestuurders geen bijbaan hebben en dus ook geen extra verdiensten. Van Raak wees op de grote verschillen die er nu per provincie bestaan in het aantal bijbanen van commissarissen en gedeputeerden.
Telegraaf 10.03.2015 Provincies mogen zelf bepalen of hun bestuurders bijbanen hebben of niet. Zij moeten zich daarbij alleen houden aan wettelijke normen. Minister Stef Blok (Rijksdienst) is niet van plan dat te wijzigen of beperkingen op te leggen.
Hij zei dat dinsdag in antwoord op vragen van de SP. Deze partij vindt dat bestuurders in de provincies het al druk genoeg hebben en ook al veel geld verdienen. SP-Kamerlid Ronald van Raak wil dat het kabinet een nieuwe norm stelt, die inhoudt dat provinciale bestuurders geen bijbaan hebben en dus ook geen extra verdiensten. Van Raak wees op de grote verschillen die er nu per provincie bestaan in het aantal bijbanen van commissarissen en gedeputeerden.
‘Grote verschillen in nevenfuncties tussen provinciebestuurders’
NU 07.03.2015 Provincies voeren een eigen beleid voor het toestaan van nevenfuncties van gedeputeerden en commissarissen van de Koning. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur. De verschillen tussen de twaalf provincies blijken groot te zijn.
Gedeputeerden in Limburg hebben bijvoorbeeld 22 nevenfuncties naast hun baan als provinciebestuurder. In Friesland zijn dat er zeven en in Flevoland en Overijssel helemaal geen.
In tegenstelling tot ministers, mogen provinciale bestuurders naast hun functie als gedeputeerde of commissaris van de Koning (betaalde) nevenfuncties uitoefenen. In totaal gaat het momenteel om 151 nevenfuncties, waarvan 34 betaald.
Lees meer over: Nevenfuncties Provinciale Staten
Gerelateerde artikelen;
Verschillen bijbanen provincie
Telegraaf 07.03.2015 Elke provincie voert een eigen beleid als het gaat om nevenfuncties voor gedeputeerden en commissarissen van de Koning.
Dat blijkt vrijdag uit onderzoek van Nieuwsuur. En de verschillen zijn groot. Zo heeft Limburg 22 nevenfuncties, en Friesland zeven. Gelderland kent twaalf betaalde nevenfuncties die samen meer dan een ton aan inkomsten opleveren. Terwijl gedeputeerden in Flevoland en Overijssel helemaal geen betaalde functies hebben. Zij verdienen 0 euro naast hun salaris als gedeputeerde.
Bonusplafond voor financiële sector gaat in op 7 februari 2015
RO 06.02.2015 Met de publicatie van de Wet beloningsbeleid financiële ondernemingen vandaag in het Staatsblad treedt het bonusplafond morgen, op 7 februari 2015, officieel in werking. Op 27 januari jl. werd dit wetsvoorstel als hamerstuk aangenomen door de Eerste Kamer. Minister Dijsselbloem van Financiën: “Deze wet maakt onder meer een einde aan gouden handdrukken van meer dan een jaarsalaris van bestuurders en aan gegarandeerde bonussen in de financiële sector, maar biedt ook ruimte om bonussen achteraf terug te halen die niet terecht waren. De regels in Nederland zijn daarmee strenger dan in Europa. Dat is een bewuste keuze. Excessieve bonussen en vertrekvergoedingen zijn niet meer van deze tijd.”
Meer informatie over de Wet beloningsbeleid financiële ondernemingen staat op de pagina beloningen financiële sector.
Zie ook;
- Beloningen financiële sector
- Wet beloningsbeleid financiële ondernemingen
- Besluit inwerkingtreding Wet beloningsbeleid financiële ondernemingen
- Financiële sector
- Hervorming financiële sector
Verder:
Plasterk geeft fout toe over wet topinkomens
NU 05.02.2015 Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken geeft toe dat hij in de Eerste Kamer niet de juiste functies heeft genoemd waarvan de inkomens dit jaar al zouden worden verlaagd.
Dat zegt Plasterk donderdag tijdens een overleg in de Tweede Kamer, nadat de oppositie hem hard had aangevallen op de onduidelijkheid rond de nieuwe wet.
De wet regelt dat de topinkomens in de (semi-)overheid verder worden verlaagd naar 178.000 euro. De wet werd eind vorig jaar op het nippertje aangenomen, maar kan dit jaar nog niet worden ingevoerd in de zorgsector, bij woningcorporaties en bij universiteiten.
Lees meer over: Topinkomens
Gerelateerde artikelen;
Alles over publieke topinkomens in negen vragen en antwoorden
Elsevier 05.02.2015 Hebben andere landen ook een uniforme salarisnorm voor topambtenaren en wat krijg je in het bedrijfsleven voor 178.000 euro per jaar? De feiten over de topsalarissen in de publieke sector. Elsevier zet de volgende negen vragen en antwoorden voor u op een rij.
SP: nog te veel grootverdieners
Telegraaf 16.01.2015 Medewerkers in de thuiszorg moeten salaris inleveren, maar nog zeker 52 bestuurders verdienen meer dan het maximumsalaris van 178.000 euro per jaar. Dat blijkt vrijdag uit onderzoek van de SP waarbij de beloning van 84 bestuurders bij vijftig thuiszorginstelling werd bekeken.
Telegraaf 13.01.2015 Twaalf zorginstellingen dreigen volgend jaar hun subsidie van de gemeente Tilburg kwijt te raken omdat er mensen werken die meer salaris krijgen dan een minister. In een brief vraagt de gemeente om de topinkomens te beperken.
De norm voor topinkomens bij de (semi-)overheid is eind december door de Eerste Kamer verder aangescherpt. Het maximum ligt nu op het niveau van het ministerssalaris (178.000 euro).
Kom niet aan mijn portemonnee: de bestuurder en zijn topsalaris
Elsevier 13.01.2015 Economieredacteur Ron Kosterman ziet de onwil om topsalarissen aan banden te leggen, zowel bij beursfondsen als bij de overheid.
Gaat het om topsalarissen, dan is er altijd wat. Aanpassingen, zeker als die neerwaarts kunnen uitpakken, gaan nooit zonder slag of stoot. Wordt een maatregel tot matiging eindelijk ingevoerd, dan is het, zeker bij beursgenoteerde bedrijven, usance om elders compensatie te zoeken.
Gemeente gaat toch door met aanpakken topinkomens publieke instellingen
Den HaagFM 12.01.2015 De gemeente gaat toch door met aanpakken van topinkomens van bestuurders van onder andere woningcorporaties en zorginstellingen. Eerder besloot wethouder Tom de Bruij daarmee te stoppen omdat de juridische risico’s te groot zouden zijn en omdat de landelijke overheid de regels voor topinkomens al had aangescherpt. Maar de gemeenteraad heeft hem teruggefloten.
Sinds 2011 mochten bestuurders van instellingen die door de gemeente Den Haag worden gesubsidieerd niet meer verdienen dan 194.000 euro per jaar. Wanneer dat wel het geval was, werden de organisaties gekort op hun subsidies met het bedrag waarmee de norm werd overschreden. De korting heeft geleid tot twee beroepszaken, ingediend bij de rechtbank Den Haag. Daarnaast lopen er twee bezwaarprocedures bij de Adviescommissie Bezwaarschriften. De zittingen moeten nog plaatsvinden.
Sinds dit jaar zijn de landelijke regels aangescherpt. Een jaarsalaris van bestuurders mag niet hoger zijn dan 178.000 euro, dat is net zoveel als het salaris van een minister. De gemeente Den Haag neemt deze nieuwe landelijke norm over. …lees meer
Hoe de onwil om topsalarissen te matigen zich steeds weer laat zien
Elsevier 10.01.2015 Gaat het om topsalarissen, dan is er altijd wat. Aanpassingen, zeker als die neerwaarts kunnen uitpakken, gaan nooit zonder slag of stoot. Wordt een maatregel tot matiging eindelijk ingevoerd, dan is het, zeker bij beursgenoteerde bedrijven, usance om elders compensatie te zoeken.
Toen al te ruimhartige optieregelingen enigszins aan banden werden gelegd, werden cashbonussen populair. Toen die door strengere prestatiecriteria lager uitvielen, werden de pensioenpotten van de topmanagers extra gevuld.
Niemand wil een sukkel zijn. De op 1 januari 2013 ingevoerdeWet normering topinkomens (WNT) werd door tal van (semi)publieke organisaties dusdanig genegeerd, dat het kabinet besloot de wet aan te scherpen. Vanaf dit jaar moest gelden dat bestuurders hoogstens een ministerssalaris zouden krijgen. In onder meer de zorg krijgen ze dat niet rond. De nieuwe WNT gaat op zijn vroegst in 2016 in.
Bonuswet
De nieuwe bonuswet voor bankiers en verzekeraars is ook zoiets. Die wet komt erop neer dat zij een bonus van hooguit 20 procent van hun vaste jaarsalaris krijgen. Die wet zou eveneens per 1 januari zijn ingegaan. Zou, ja. Dat is voorlopig uitgesteld.
Blok wil nieuwe nederlaag voorkomen in zaak topinkomens corporaties
NU 09.01.2015 Minister Stef Blok (Wonen) ontkent dat hij weigert een wet uit te voeren om topinkomens bij corporaties aan banden te leggen.
Wel wil de minister de wet zorgvuldig invoeren. Blok wil voorkomen dat hij opnieuw door de rechter wordt teruggefloten. Dat gebeurde bij een eerdere poging de topinkomens in de sector aan te pakken.
De Senaat nam eind vorig jaar een wet aan die topinkomens bij de (semi)overheid moet beperken. Blok en minister Edith Schippers (Volksgezondheid) zeggen die wet pas volgend jaar te kunnen uitvoeren.
Lees meer over: Woningcorporaties
Gerelateerde artikelen;
Blok: nieuwe nederlaag voorkomen
Telegraaf 09.01.2015 Minister Stef Blok (Wonen) ontkent dat hij weigert een wet uit te voeren om topinkomens bij corporaties aan banden te leggen. Maar hij wil die wet wel zorgvuldig invoeren. Blok wil voorkomen dat hij opnieuw door de rechter wordt teruggefloten. Dat gebeurde bij een eerdere poging de topinkomens in de sector aan te pakken.
Wiegel doelde onder meer op het inperken van de topinkomens in de (semi)publieke sector, waar de Eerste Kamer eind vorig jaar mee instemde. Deze wet komt uit de koker van PvdA-minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken). VVD-ministers Edith Schippers (Volksgezondheid) en Stef Blok (Wonen) lieten weten de nieuwe normen niet meteen te kunnen invoeren.
Wiegel schaarde zich achter de opvatting van voorzitter Ankie Broekers-Knol van de Eerste Kamer over de eventuele Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) waarmee de aangepaste wet over zorgpolissen aangenomen zou kunnen worden. Deze wet sneuvelde in de Eerste Kamer door verzet van drie PvdA-senatoren. Broekers-Knol vindt het inzetten van een AMvB in strijd met de Grondwet. Wiegel zei in Business Class dat zijn partijgenote groot gelijk heeft: „Het is een doodlopende weg.”
Wiegel: VVD heeft PvdA genoeg gegund
VK 04.01.2015 Wiegel doelde onder meer op het inperken van de topinkomens in de (semi)publieke sector, waar de Eerste Kamer eind vorig jaar mee instemde. Deze wet komt uit de koker van PvdA-minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken). VVD-ministers Edith Schippers (Volksgezondheid) en Stef Blok (Wonen) lieten weten de nieuwe normen niet meteen te kunnen invoeren.
Wiegel schaarde zich achter de opvatting van voorzitter Ankie Broekers-Knol van de Eerste Kamer over de eventuele Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) waarmee de aangepaste wet over zorgpolissen aangenomen zou kunnen worden. Deze wet sneuvelde in de Eerste Kamer door verzet van drie PvdA-senatoren. Broekers-Knol vindt het inzetten van een AMvB in strijd met de Grondwet. Wiegel zei in Business Class dat zijn partijgenote groot gelijk heeft: ‘Het is een doodlopende weg.’
Wiegel: VVD heeft PvdA genoeg gegund
Trouw 04.01.2015 Bij het opstellen van een nieuw belastingplan moet de VVD vasthouden aan verlaging van de belastingen. Dat is nodig omdat de liberalen coalitiegenoot PvdA al veel hebben gegund. ‘De VVD is de PvdA wel heel erg tegemoet gekomen’, zei VVD-prominent Hans Wiegel vandaag in het tv-programma Business Class.
Wiegel doelde onder meer op het inperken van de topinkomens in de (semi)publieke sector, waar de Eerste Kamer eind vorig jaar mee instemde. Deze wet komt uit de koker van PvdA-minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken). VVD-ministers Edith Schippers (Volksgezondheid) en Stef Blok (Wonen) lieten weten de nieuwe normen niet meteen te kunnen invoeren.
Wiegel vindt dat de VVD moet vasthouden aan verlaging belastingen
NU 04.01.2015 Bij het opstellen van een nieuw belastingplan moet de VVD vasthouden aan verlaging van de belastingen. Dat is nodig omdat de liberalen coalitiegenoot PvdA al veel hebben gegund. ”De VVD is de PvdA wel heel erg tegemoetgekomen”, zegt VVD-prominent Hans Wiegel zondag in het televisieprogramma Business Class.
Deze wet komt uit de koker van PvdA-minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken. VVD-ministers Edith Schippers van Volksgezondheid en Stef Blok van Wonen lieten weten de nieuwe normen niet meteen in te kunnen voeren.
Deze wet sneuvelde in de Eerste Kamer door verzet van drie PvdA-senatoren. Broekers-Knol vindt het inzetten van een zo’n Algemene Maatregel van Bestuur in strijd met de Grondwet. Wiegel zegt in Business Class dat zijn partijgenote groot gelijk heeft: ”Het is een doodlopende weg.”
Lees meer over: Hans Wiegel
Gerelateerde artikelen;
‘VVD heeft PvdA genoeg gegund’
Telegraaf 04.01.2015 Bij het opstellen van een nieuw belastingplan moet de VVD vasthouden aan verlaging van de belastingen. Dat is nodig omdat de liberalen coalitiegenoot PvdA al veel hebben gegund. „De VVD is de PvdA wel heel erg tegemoet gekomen”, zei VVD-prominent Hans Wiegel zondag in het tv-programma Business Class.
Telegraaf 31.12.2014 Regeringspartij PvdA wil voor het einde van het politieke kerstreces opheldering van de VVD-minister Schippers en Blok over hun weigering om de topinkomens in de zorg en bij woningcorporaties al in 2015 te verlagen. „Ik baal er wel van”, aldus PvdA-Kamerlid John Kerstens namens zijn fractie tegen deVolkskrant.
Spoeddebat topinkomens komt er niet
AD 29.12.2014 Een meerderheid van de Tweede Kamer wil deze week geen spoeddebat over de topinkomens in de publieke en semipublieke sector.
Directeuren van ziekenhuizen, zorginstellingen en woningcorporaties kunnen daarmee ook het komende jaar tot 50.000 euro meer blijven verdienen dan een minister.
,,Een zwaktebod dat het parlement zo met zich laat sollen,” aldus CU-Kamerlid Gert Segers. Hij had de Kamer van reces willen terugroepen voor een spoeddebat met minister Plasterk (Binnenlandse Zaken).
Lees ook
- CU wil topinkomens met spoed verlagen
- SP wil Rutte naar Kamer halen over topinkomens
- Woede om vertraging verlagen topinkomens
Tweede Kamer komt niet terug van reces voor debat topinkomens
NU 29.12.2014 De VVD en de PvdA willen deze week niet terugkomen van reces voor een spoeddebat over de topinkomens in de publieke en semipublieke sector.
Dat laten de partijen desgevraagd aan NU.nl weten. Daarmee kan er geen meerderheid in de Kamer worden gevonden voor een spoeddebat, een wens van oppositiepartij de ChristenUnie.
Lees meer over: Topinkomens Publieke sector
Gerelateerde artikelen;
Plasterk wekt wrevel na uitstel salariswet
Telegraaf 28.12.2014 De Tweede Kamer wil tekst en uitleg van minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) over de gang van zaken rond de invoering van het nieuwe salarisplafond in de (semi)publieke sector. Die nieuwe norm was beloofd voor 2015, maar voor een hoop sectoren is er uitstel tot 2016. Een meerderheid van in ieder geval VVD, PvdA, D66 en CU wil een brief hebben van de PvdA-bewindsman. D66-Kamerlid Schouw spreekt van een „knoeierige gang van zaken” door het kabinet. „Zowel de Eerste als Tweede Kamer lijken op het verkeerde been gezet te zijn op het punt van de uitvoerbaarheid”, meent Schouw.
Blok en Schippers vertragen verlaging topinkomens
Trouw 27.12.2014 PvdA-minister Plasterk van binnenlandse zaken boekte in de eerste week van het kerstreces nog een overwinning met het door de senaat sluizen van een wetsvoorstel dat hoge lonen in de (semi-)publieke sector aan banden legt. Zijn VVD-collega’s zitten hem nu dwars. Waar zit het conflict?
Plasterk drong erop aan dat de senaat maandagavond, toen het kerstreces al begonnen was, bijeenkwam om over het voorstel te stemmen.
Het plan van de minister van PvdA-huize brengt salarissen voor nieuwe bestuurders omlaag van maximaal 130 procent van een ministersalaris naar 100 procent. Dat is zo’n 178.000 per jaar inclusief toelagen en pensioenbijdrage.
CU wil topinkomens met spoed verlagen
AD 27.12.2014 De ChristenUnie in de Tweede Kamer wil nog dit jaar een spoeddebat over de chaos rond de topinkomens. Inzet: de VVD-ministers Blok van Wonen en Schippers van Zorg alsnog dwingen de veelverdieners in de woning- en zorgsector per 1 januari 2015 te korten.
,,Het kan natuurlijk niet dat één minister zijn uiterste best doet een regeling snel ingevoerd te krijgen en twee anderen dan lopen te treuzelen,” meent CU-Kamerlid Gert-Jan Segers. Hij wil uiterlijk maandag een brief van het kabinet waarin duidelijk wordt of minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) als indiener van het wetsvoorstel van deze vertragingstactieken op de hoogte was en wat hij ervan vindt.
ChristenUnie wil spoeddebat topinkomens
NU 27.12.2014 De ChristenUnie wil op korte termijn een spoeddebat over het uitstel van de invoering van de wet die topinkomens in de (semi)publieke sector moet beteugelen.
Dat bevestigt CU-Kamerlid Gert-Jan Segers na berichtgeving in hetAD. De partij eist van minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) uiterlijk maandagmiddag een brief, waarin hij uitleg geeft over de gang van zaken. Dat kan dinsdag leiden tot een spoeddebat.
De aanscherping van de wet op de topinkomens werd afgelopen maandag met een nipte meerderheid aangenomen in de Eerste Kamer.
Meeste topbestuurders verdienden in 2013 minder dan wettelijk maximum
Lees meer over: Topinkomens Christenunie
Gerelateerde artikelen;
Telegraaf 27.12.2014 De ChristenUnie wil op korte termijn een spoeddebat over het uitstel van de invoering van de wet die topinkomens in de (semi)publieke sector moet beteugelen. Dat bevestigt CU-Kamerlid Gert-Jan Segers na berichtgeving in het AD.
De partij eist van minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) uiterlijk maandagmiddag een brief, waarin hij uitleg geeft over de gang van zaken. Dat kan dinsdag leiden tot een spoeddebat.
ChristenUnie wil spoeddebat over wet topinkomens
NRC 27.12.2014 De ChristenUnie wil een spoeddebat over het besluit om de invoering van de wet die topinkomens in de (semi)publieke sector moet inperken uit te stellen. Dat bevestigt CU-Kamerlid Gert-Jan Segers.
De aanscherping van de wet op de topinkomens werd afgelopen maandag met een kleine meerderheid aangenomen in de Eerste Kamer, maar dinsdag werd bekend dat de VVD-ministers Edith Schippers (Volksgezondheid) en Stef Blok (Wonen) het te kort dag vinden om de vernieuwde wet per 1 januari 2015 in te voeren.
Dat leidde tot grote verontwaardiging. Ondanks een tegenstem van de VVD werd de wet aangenomen in de Eerste Kamer. Volgens de Eerste Kamerfractie van de VVD komt dit wetsvoorstel te vroeg. Daarnaast was een evaluatie van de gevolgen van de 130 procent beloofd en die is er nog niet. LEES VERDER
Lees meer;
24 DEC ‘Vertragen wet topinkomens is een schande’ ›
22 DEC Wet topinkomens aangenomen door Senaat ondanks tegenstem VVD ›
24 DEC VVD-ministers blokkeren beperking topsalarissen
23 DEC Inkomen directeuren woningcorporaties nog jaar buiten schot ›
24 DEC Ook uitstel topinkomens universiteiten- SP wil debat met Rutte ›
SP wil Rutte naar Kamer voor debat over topinkomens
NU 24.12.2014 De SP wil meteen na het kerstreces een debat met premier Mark Rutte over de opstelling van de VVD-ministers Stef Blok en Edith Schippers bij de aanscherping van de wet voor topinkomens in de publieke sector.
Blok (Wonen) en Schippers (Volksgezondheid) meldden de Tweede Kamer dinsdag dat het te kort dag is om bij de woningcorporaties en de zorginstellingen de wet per 1 januari al in te voeren.
SP-Kamerlid Ronald van Raak is daar laaiend over: ”Ministers die wetten frustreren moeten maar eens nadenken of ze wel minister kunnen zijn. Hier is sprake van een politieke afrekening en vereffening door de VVD en dat is heel erg slecht voor het landsbestuur.”
Lees meer over:
Gerelateerde artikelen
SP wil Rutte naar Kamer over topinkomens
Trouw 24.12.2014 De SP wil meteen na het kerstreces een debat met premier Mark Rutte over de opstelling van de VVD-ministers Stef Blok en Edith Schippers bij de aanscherping van de wet voor topinkomens in de publieke sector.
Blok (Wonen) en Schippers (Volksgezondheid) meldden de Tweede Kamer dinsdag dat het te kort dag is om bij de woningcorporaties en de zorginstellingen de wet per 1 januari al in te voeren.
Meer over
SP wil Rutte naar Kamer over topinkomens
Telegraaf 24.12.2014 De SP wil meteen na het kerstreces een debat met premier Mark Rutte over de opstelling van de VVD-ministers Stef Blok en Edith Schippers bij de aanscherping van de wet voor topinkomens in de publieke sector.
Blok (Wonen) en Schippers (Volksgezondheid) meldden de Tweede Kamer dinsdag dat het te kort dag is om bij de woningcorporaties en de zorginstellingen de wet per 1 januari al in te voeren. SP-Kamerlid Ronald van Raak is daar laaiend over: „Ministers die wetten frustreren moeten maar eens nadenken of ze wel minister kunnen zijn. Hier is sprake van een politieke afrekening en vereffening door de VVD en dat is heel erg slecht voor het landsbestuur. Als ze niet op hun schreden terugkeren moet de premier na het reces maar komen uitleggen hoe het kan dat binnen zijn regering aangenomen wetten niet worden uitgevoerd.”
Ook uitstel voor topinkomens universiteiten
Trouw 24.12.2014 ‘Schandalig. Over de rug van medewerkers. Een politieke afrekening en vereffening.’ Woest is er gereageerd op de met een jaar vertraagde invoering van de wet die topinkomens in de (semi)publieke sector aan banden moet leggen.
Het lijkt erop alsof Schippers een sneer terug wil geven aan de PvdA die haar wet tot afschaffen van de vrije artsenkeuze in de Eerste Kamer blokkeerde, aldus Lilian Marijnissen van de SP.
Vakbond Abvakabo FNV noemt het uitstel schandalig en vindt dat het gebeurt over de ruggen van zorgmedewerkers die de topsalarissen in de zorg zat zijn. De SP wil meteen na het kerstreces een debat met premier Mark Rutte.
Telegraaf 24.12.2014 Het vertragen van de wet die topinkomens in de (semi-) publieke sector verder aan banden legt, is schandalig en gebeurt over de ruggen van zorgmedewerkers die de topsalarissen in de zorg zat zijn. Dat laat de vakbond Abvakabo FNV woensdag weten.
Dinsdag werd bekend dat de VVD-ministers Edith Schippers (Volksgezondheid) en Stef Blok (Wonen) het te kort dag vinden om de vernieuwde wet op de topinkomens per 1 januari in te voeren. Ze dwarsbomen daarmee de uitvoering van de wet van minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken, die maandag in de Senaat werd aangenomen.
Wat heeft VVD opeens tegen lagere topinkomens publieke sector?
Elsevier 23.12.2014 VVD-ministers Edith Schippers (Volksgezondheid) enStef Blok (Wonen) voeren de nieuwe wet die topinkomens in de publieke sector terugbrengt naar een ministerssalaris niet direct uit. De ministers vinden het te kort dag.
Wie dacht dat de VVD echt alles deed om een te grote overheid aan te pakken, zit er naast. Na rebels gedrag van de VVD-senatoren maandagavond, zijn het nu de VVD-ministers Schippers en Blok die medewerking weigeren.
Waar gaat het om?
Punt van inzet zijn de bezoldigingen voor bestuurders in de (semi-)publieke sector die, volgens staand beleid van deze regering, verder worden versoberd.
Geen zorgen
Maar bestuurders in de zorg die vanaf 1 januari aantreden kunnen nog altijd een beloning van 231.400 per jaar op het loonstrookje krijgen. Ook directeuren van woningcorporatieshoeven zich nog geen zorgen te maken.
Te kort dag
‘Ik acht de resterende termijn tot 1 januari 2015 te kort om nog in 2014 op een zorgvuldige wijze te komen tot een evenwichtige indeling in klassen met bijbehorende bedragen onder de nieuwe bezoldigingsnorm,’ schrijft Schippers dinsdag aan de Tweede Kamer. Ook minister Blok noemt het zelfde argument.
Volgens Elsevier…
Arthur van Leeuwen: Tweede Kamer, schaf die ‘sociale’ woningcorporaties toch af
Boos
VVD-senator Heleen Dupuis is zelfs boos op minister Plasterk omdat die de nieuwe wet er per se ‘doorheen wilde jassen’. Dupuis, zelf actief in verschillende besturen, commissies en toezichtraden in de zorg, vindt dat er geen gedegen evaluatie is gemaakt van de effecten die de verdere versobering zouden hebben. ‘Coalitie of niet, de regering moet zich netjes blijven gedragen,’ zei Dupuis dinsdagochtend in het KRO-radioprogramma De Ochtend van 4. Ook vindt ze dat de wet topbestuurders in de publieke sector ‘over één kam scheert’.
zie ook;
22 dec Nieuwe wet legt maximum salaris publieke sector op 178.000 euro
21 dec Biedt CDA kabinet uitweg uit kerstcrisis?
16 dec Crisisberaad over zorgplan Schippers blijft voortduren
Inkomen top corporaties nog jaar langer buiten schot
NU 23.12.2014 De Eerste Kamer heeft maandag de vernieuwde wet op de topinkomens aangenomen, maar de bazen van de woningcorporaties blijven heel 2015 nog buiten schot.
Volgens de wet van PvdA-minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) moeten de inkomens van topfunctionarissen in de (semi-)publieke sector per 1 januari 2015 omlaag van 130 procent van een ministerssalaris tot 100 procent daarvan.
Maar VVD-minister Stef Blok (Wonen) vindt het voor zijn terrein, de corporaties, te kort dag, schrijft hij aan de Tweede Kamer. ”Ik acht de resterende termijn tot 1 januari 2015 te kort om nog in 2014 op een zorgvuldige wijze te komen tot een evenwichtige indeling in klassen met bijbehorende bedragen voor de woningcorporaties.”
Lees meer over:
‘Inkomen baas jaar buiten schot’
Telegraaf 23.12.2014 De Eerste Kamer heeft maandag de vernieuwde wet op de topinkomens aangenomen, maar de bazen van de woningcorporaties blijven heel 2015 nog buiten schot. Volgens de wet van minister Ronald Plasterk (PvdA, Binnenlandse Zaken) moeten de inkomens van topfunctionarissen in de (semi-)publieke sector per 1 januari 2015 omlaag van 130 procent van een ministerssalaris tot 100 procent daarvan.
Telegraaf 23.12.2014 Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken „moest en zou” de vernieuwde wet op de topinkomens „erdoor jassen”. Dat zei VVD-senator Heleen Dupuis dinsdag KRO’s De Ochtend van 4. De VVD in de Senaat stemde tegen. Dupuis is van te voren nog bij de bewindsman van PvdA-huize langs geweest, maar daar zat „geen enkele beweging in.”
Gerelateerde artikelen;
22-12: VVD tegen lager topsalaris
22-12: Senaat bijeen over topinkomens
20-12: Kabinet speelt mooi weer
VVD pissig op Plasterk over wet topinkomens
NU 23.12.2014 Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken ”moest en zou” de vernieuwde wet op de topinkomens ”erdoor jassen”. Dat zei VVD-senator Heleen Dupuis dinsdag in KRO’s De Ochtend van 4.
De wet op de verlaging van de topinkomens, een afspraak uit het regeerakkoord, haalde het maandag ook zonder de instemming van de coalitiepartner. Plasterk (PvdA) kan de bovengrens per 1 januari vastleggen op 100 procent van een ministerssalaris (178.000 euro).
De huidige bovengrens van 130 procent bestaat nog maar kort. Verdere verlaging is voortijdig en onzorgvuldig, vindt onder meer de VVD in de Senaat, want de effecten van de eerste zijn nog niet duidelijk. Er was een evaluatie van de gevolgen van de 130 procent beloofd en die is er nog niet. Dupuis is ”upset en boos”. ”Coalitie of niet, de regering moet zich netjes blijven gedragen.”
Lees meer over: Ronald Plasterk Topinkomens
Gerelateerde artikelen
VVD-senator Dupuis verwijt Plasterk haast bij wet topinkomens
Elsevier 23.12.2014 VVD-senator Heleen Dupuis is kwaad op minister Ronald Plasterk (PvdA) van Binnenlandse Zaken. Volgens Dupuis ‘moest en zou’ hij de vernieuwde wet op de topinkomens ‘erdoor jassen’.
Dit zei zij dinsdagochtend in het KRO-radioprogramma De Ochtend van 4. De VVD stemde in de Senaat tegen de wet. Dupuis zegt zelf van tevoren nog persoonlijk bij Plasterk langs te zijn geweest maar daar zat volgens haar ‘geen enkele beweging in’. De wet op de verlaging van de topinkomens, een afspraak uit het regeerakkoord, haalde het maandag in de Eerste Kamer ook zonder de instemming van coalitiepartner VVD.
Netjes
Dit betekent dat Plasterk de bovengrens per 1 januari kan vastleggen op 100 procent van een ministerssalaris. Dit komt neer op 178.000 euro. De bovengrens van 130 procent die nu wordt gehanteerd bestaat nog maar kort. De VVD in de Senaatvindt dat verdere verlaging voortijdig en onzorgvuldig is omdat de effecten van de eerste verlaging nog niet duidelijk zijn. Bovendien vindt de VVD dat de wet topmensen ‘over één kam scheert’.
Boven de norm
Op dit moment werken zeven bestuurders boven de norm van 130 procent. Nu de norm naar 100 procent wordt teruggebracht, zal het aantal grootverdieners in één klap stijgen.
Het kabinet probeert overgangsregelingen overeen te komen om ook deze salarissen af te bouwen.
zie ook;
22 dec Nieuwe wet legt maximum salaris publieke sector op 178.000 euro
4 jun Beroepsallochtonen creëren meer verdeeldheid dan Wilders
10 feb Plasterk verwart inlichtingen met borrelpraat en moet aftreden
Nieuwe wet legt maximum salaris publieke sector op 178.000 euro
Elsevier 23.12.2014 Per 1 januari kunnen aantredende bestuurders in de (semi-) publieke sector niet meer verdienen dan een ministerssalaris van 178.000 euro per jaar. Ondanks verzet van de VVD werd de wet maandag aangenomen in de Eerste Kamer.
Op dit moment ligt de bovengrens nog op 130 procent van een ministerssalaris. Maar dat zal per 1 januari worden teruggebracht naar 100 procent. Daarmee lijkt het proces om de topinkomens in de (semi-)publieke sector aan banden te leggen, geslaagd.
Nu VVD rebels
VVD, CDA, D66 en de Onafhankelijke SenaatsFractie stemden tegen. Zij vinden de verdere afroming van de topinkomens voorbarig.
De bovengrens van 130 procent bestaat nog maar net, en de effecten ervan zijn nog niet bekend. De VVD vindt bovendien dat de wet topmensen ‘over één kam scheert’.
PvdA-senator Ruud Koole wees erop dat de VVD een afspraak uit het regeerakkoord niet nakomt, maar gunt ‘elke fractie zijn eigen afweging’.
Lees ook…
Alleen STER-directeur verdient nu nog meer dan een minister
Kont tegen de kribbe
En zo gebeurde maandagavond exact het omgekeerde van wat er vorige week in de Senaat gebeurde. Toen was het de PvdA die tegen een wet stemde (Zorgwet) die eerder door de Tweede Kamerfractie van de sociaaldemocraten was goedgekeurd.
Boven de norm
Op dit moment werken zeven bestuurders boven de norm van 130 procent. Nu de norm naar 100 procent wordt teruggebracht, zal het aantal grootverdieners in één klap stijgen.
Het kabinet probeert overgangsregelingen overeen te komen om ook deze salarissen af te bouwen.
Wet op topinkomens aangenomen ondanks tegenstem VVD
Trouw 22.12.2014 De Eerste Kamer is akkoord gegaan met de vernieuwde wet op de topinkomens in de (semi)publieke sector. Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) kan de bovengrens per 1 januari vastleggen op 100 procent van een ministerssalaris (178.000 euro). Nu ligt die grens op 130 procent. ‘Als je nu gaat solliciteren, verdien je 50.00 euro minder’, zei Plasterk.
VVD stemde tegen, ondanks dat de afspraak stond opgenomen in het regeerakkoord. Verdere verlaging is voortijdig en onzorgvuldig, vindt de VVD in de Senaat, want de effecten van de eerste zijn nog niet duidelijk. Ook worden topmensen over één kam geschoren, vinden de liberalen in de Senaat. Ook CDA, D66 en OSF stemden tegen.
Topinkomens publieke sector per 1 januari 2015 verder verlaagd
RO 22.12.2014 Na een brede steun in de Tweede Kamer heeft nu ook de Eerste Kamer ingestemd met het verder verlagen van de norm voor topinkomens in de publieke en semipublieke sector naar 100% van het ministerssalaris. Nu mogen de topfunctionarissen nog 130% van een ministerssalaris verdienen. De wet gaat in op 1 januari 2015.
Zie ook
Telegraaf 22.12.014 Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) is vooral „heel blij” dat zijn vernieuwde wet op de topinkomens het ook in de Eerste Kamer heeft gehaald. Dat gebeurde ondanks de tegenstem van coalitiepartner VVD. „En met een absolute meerderheid van 38 stemmen voor”, zei de bewindsman na afloop van het debat in de Senaat erover. Hij noemde de topinkomens één van de belangrijkste zaken uit zijn dossier. Hij vindt het niet iets om mee „te dralen”.
ZIE OOK:
Senaat bijeen over topinkomens
Eerste Kamer bijeen over topinkomens publieke sector
Trouw 22.12.2014 Op het Binnenhof is het kerstreces aangebroken. Maar de Eerste Kamer komt vanavond toch bijeen om te praten over het verder aan banden leggen van de topinkomens in de (semi)publieke sector. Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) wil de bovengrens per 1 januari vastleggen op 100 procent van een ministerssalaris (178.000 euro). Nu ligt die grens op 130 procent.
Aanvankelijk zou de behandeling door de Eerste Kamer worden uitgesteld, omdat de Senaat het te druk had. De maatregel kon dan niet per 1 januari ingaan. Dat vindt een meerderheid van de Senaat bij nader inzien onjuist.
9 reacties
Sorry, the comment form is closed at this time.
-
Archief
- mei 2022 (1)
- april 2022 (7)
- maart 2022 (6)
- februari 2022 (10)
- januari 2022 (19)
- december 2021 (28)
- november 2021 (33)
- oktober 2021 (30)
- september 2021 (35)
- augustus 2021 (28)
- juli 2021 (18)
- juni 2021 (35)
-
Categorieën
- 1e kamer
- 2e kamer
- 2e kamerverkiezingen 17 maart 2021
- 2e kamerverkiezingen 2017
- 2e kamerverkiezingen 2021
- 50 plus
- 50plus
- 8 December-strafproces
- 911
- Aalsmeer
- Aalsmeers Collectief
- aanbesteding
- aangifte
- aanslag
- aardbevingen
- aardgaswinning
- Abdul Nasser Qirdash
- Abdulkadir Geylani-moskee
- Abou Soumayyah
- Abu Muhsin al-Masri
- Adel Abdul Mahdi
- Adviescollege Stikstofproblematiek
- Advocaat Michael Ruperti
- afdrachtregeling
- affaire-Spies
- afganistan
- afsplitspartijen
- Ahmad al-Hazimi
- Ahmaud Arbery
- Ahmed Aboutaleb
- AirFrance-KLM
- aivd
- AKP
- Al-Holkamp
- Al-Qa'ida
- Alami abu Hamza
- Aleksej Navalny
- aleppo
- Alexander Pechtold
- Alexandra van Huffelen
- Alfons Leerkes
- alt-rightbeweging
- Amendement
- amsterdam
- Amsterdam Museum
- Ancilla Tilia van de Leest
- Anders Breivik
- André Postema PvdA
- Andreas Bakir
- Andrei Ivanovitsj Burlaka
- Ank Bijleveld
- Anna Zeven
- Annabel Nanninga
- Anne Lok
- Anne-Wil Duthler
- Anne-Wil Duthler VVD
- Anneke van der Veer
- Annemarie Jorritsma
- Annemarie Jorritsma vvd
- anti-semitisme
- antisemitisme
- Arbitrageprocedure
- Armeense genocide
- Armenië
- Arnoud van Doorn
- As-Soennah moskee
- asielzoekers
- ataturk
- Australian Liberty Alliance
- Australië
- australie
- awp
- Aysel Erbudak
- Agaath Cleyndert
- Igor Girkin
- Baarle-Nassau
- Balk
- Balkenende-norm
- balkenendenorm
- Bananenschil bonus
- Bart de Liefde
- Bas Filippini
- Bashar al-Assad
- basiliek Notre-Dame
- BBB
- bedreiging
- beeldenstorm
- begroting
- begroting 2016
- begroting 2017
- begroting 2018
- begroting 2019
- begroting 2020
- belangenverstrengeling
- Belastingdienst
- Bellingcat
- Benjamin Smith
- Bert Kannegieter
- Bert van der Roest
- Besmaya
- bestuurscrisis
- Beugen
- bevingen
- bezuinigingen
- BIJ1
- bivakmutsen
- Björn Lugthart
- Bloemendaal
- BoerBurgerBeweging
- boerka
- boerkaverbod
- bombardement
- bonnetjes-affaire
- Bonus
- Boris Johnson
- borsele
- Boudewijn van Eijck
- bouwsector
- Bram Heijstek
- brexit
- Brexit-uitstel
- Brunssum
- BUK
- burgemeester
- Burgemeester Stefan Huisman VVD
- burgemeester Ahmed Aboutaleb
- burnpits
- business case Fraude
- BYD
- Camiel Eurlings
- Carin Gaemers
- cartoon
- cartoonwedstrijd
- cassatie
- cbs
- CDA
- CDJA
- Centcom
- Ceo Benjamin Smith
- Chan Santokhi
- Charlie Hebdo
- China
- chloorgas
- Chora-vallei
- Chris Aalberts
- Clemens Meerts
- Climate Adaptation Summit
- co2
- CO2-neutraal
- coalitie
- Code Oranje
- college van bestuur van de Limburgse vmbo-scholen
- Combined Air Operations Centre
- Commissie BOS
- commissie bosman
- Commissie Remkes
- commissie Sorgdrager
- commissie Toekomst zorg thuiswonende ouderen
- commissie-Donner
- commissie-Hordijk
- commissie-Noorman-Den Uyl
- Commissie-Oosting
- Commissie-Stiekem
- commissie-Van Dam
- Communistisch Platform
- corona
- coronavirus
- Corrie van Brenk
- corruptie
- coup
- cpb
- cpn
- crisis
- CU
- CU-SGP
- Cultuurpaleis
- CvK
- D66
- Daan Prevoo
- Damascus
- Daniël van der Stoep
- daniel van der stoep
- de afrekening
- De Feestpartij
- De Fryske Marren
- De gouden eeuw
- debat
- decembermoorden
- delfzijl
- demonstratie
- Denk
- Denk NL
- derde dinsdag
- derde dinsdag september
- Derek Chauvin
- desi bouterse
- DFP
- diaspora
- diasporabelasting
- Dick Schoof
- dijkgraaf
- dijkgraaf Michiel van Haersma Buma
- dijkgraaf van Delfland Michiel van Haersma Buma
- Dinkelland
- Dion Gaus
- Dion Graus
- Dion Graus PVV
- directeur Sjaak Wijma
- directeur van de integriteitswaakhond van de Raad van Europa
- Dirk Scheringa
- Dividentbelasting
- Diyanet
- Don Bijl
- Donald Trump
- Donetsk
- doodsbedreiging
- Douma
- Douwe Jan Elzinga
- DPK
- dreiging
- dualisme
- economie
- Edgar Mulder PVV
- eemshaven
- Eeuwit Klink
- EHRM
- El Alami Amaouch
- Ellen Verkoelen
- Elze Boshart
- Emil Smeding
- Emil Smeding PVV
- emile roemer sp
- ENCO
- Erbil
- Erdogan
- Eric Wiebes
- Eritrea
- etnisch profileren
- EU
- euro
- europa
- Europees Hof voor de Rechten van de Mens
- europees parlement
- europese parlement
- Eva van Esch
- Evacueer Moria
- extreem rechts
- Extreem-rechts
- Fanida Kadra
- Farid Arzarkan
- Farid Azarkan
- Farshad Bashir
- Fawaz Jneid
- Felix Rottenberg
- Femke Halsema
- Femke Merel van Kooten
- Femke Merel Van Kooten-Arissen
- Ferdinand Grapperhaus
- Fethullah Gülen
- fitna
- Flitsenquête
- Follow the Money
- Fons Hertog VVD
- formatie
- Fort Zeelandia
- Forum voor Democratie
- fractievoorzitter Farid Azarkan
- frankrijk
- Frans Hoynck
- Frans Timmermans
- Frans Weekers
- fraude
- fraudesignaleringssysteem
- fred teeven vvd
- Fred van der Spek
- Freek Jansen
- FSB
- FSV
- fusie
- FvD
- Fyra
- GasTerra
- Gaswinning
- Gazprom
- gebiedsverbod
- gedragscode
- geert dales
- Geert Dales 50 plus
- geert wilders
- geert wilders pvv
- gekozen burgemeester
- geloofwaardig
- geloofwaardigheid
- gemeenteraad
- gemeenteraadsverkiezingen 2018
- gemeenteraadsverkiezingen 21.03.2018
- genocide
- George Floyd
- George Pell
- Ger Koopmans
- Gerald Schotman
- Gerard Blankestijn
- Gideon van Meijeren
- gifgasaanvallen
- Gillmore Hoefdraad
- Ginaf
- GO
- Gorinchem
- Greco
- Griekenland
- grijze wolf
- grijze wolven
- groenlinks
- Groep de Mos
- Groep Otten
- groepsbelediging
- grondwet
- Groningen
- ground zero
- Haarlemmermeer
- haatimam
- haatzaaien
- Halbe Zijlstra
- Han ten Broeke VVD
- handelsverdrag
- Hans Middendorp
- Hans van Hooft
- Hans Vijlbrief
- Harry Mens
- Harry van Bommel
- Hashem Abedi
- Hawija
- Hazimi’s
- Hendrik Jan Biemond
- Henk Bleker
- henk kamp
- henk krol
- Henk Krol
- Henk Otten
- Henry Keizer VVD
- Hero Brinkman
- hilbrand nawijn
- Hilde Palland
- Hoge Raad
- holocaust
- homo
- homohaat
- homohuwelijk
- hoofddoek
- hoogheemraadschap van Delfland
- Hugo Borst
- Huib van Vliet
- Huib van Vliet VVD
- huur
- Huurdersheffing
- huurverhoging
- huurwet
- Ibrahim Issaoui
- Idlib
- Igor Girkin
- IJssel- en Vechtstreek
- ijsselmeer
- Ik ga leven
- illegalen
- Imam El Alami Amaouch
- imam Ismail Abou Soumayyah
- ing
- inkomstenbelasting
- Instituut Mijnbouwschade Groningen
- integraalhelmen
- integriteit
- integriteitsaffaires
- Integriteitscommissie
- integriteitsonderzoek
- Integriteitstoets
- Integriteitswaakhond van de Raad van Europa
- Internationaal Strafhof
- Irak
- iran
- Irish Backstop
- Irvin Kanhai
- is
- IS-kinderen
- Isabelle Diks
- isis
- islam
- Ivo Opstelten
- JA21
- Jaap Uijlenbroek
- Jaap Uijlenbroek
- jaarrekening
- Jacques Monasch
- Jacques Tichelaar
- Jalalabad
- Jan Hoekema
- Jan Hoekema D66
- Jan Nagel
- Jan van Cranenbroek
- Jan van der Grinten
- jan van zanen
- Jan Zoetebier
- Jan Zoetelief
- Janaid L.
- Jannie Visscher
- Jaron Tichelaar
- Jean-Paul Gebben
- Jehovah’s getuigen
- Jeroen de Vries
- Jesse Klaver
- JFvD
- jihadsympathisanten
- JIT
- Jo Palmen
- joden
- jodenvervolging
- Johan Maurits van Nassau Siegen
- Johan Meijer
- Johan Remkes VVD
- Johan Vlemmix
- Joint Investigation Team
- Jolisa Brouwer
- Jong
- jongerenorganisatie JFVD
- joost eerdmans
- Joost Lagendijk
- Joram van Klaveren
- Jos de Graaf
- Jos Heijmans
- Jos Silvis
- Jos van Rey
- jos wienen cda
- journalist Roel Janssen
- jovd
- Justitieel Complex Schiphol
- Kajsa Ollongren
- Kamerlid Van der Lee
- Kamerlid Wybren van Haga VVD
- kandidatenlijst
- kapitalisme
- karen gerbrands
- kartelvorming
- Kees van der Staaij
- Keolis
- Keolis-ceo Frank Janssen
- kerncentrale
- kernenergie
- Kevin van Eikeren
- Kevin van Eikeren PvdA
- kinderopvangtoeslag
- kinderopvangtoeslagaffaire
- kinderpardon
- Klaas Dijkhoff VVD
- klimaat
- Klimaatactivisten
- Klimaatakkoord
- klimaatakkoord Parijs
- klimaatdoelen
- klimaatmars
- klm
- koerden
- Koert Westerman
- koopkracht
- kort geding
- koude oorlog
- Krijgsraad van Suriname
- kruistochten
- Kunduz
- kvp
- Lale Gül
- Langetermijnbegroting.
- Léonie Sazias
- Leonid Chartsjenko
- Leonid Ghartsjenko
- Leonid Kharchenko
- LHK
- LHN
- Liane den Haan
- Liesbeth Zegveld
- Lijst Henk Krol
- lijsttrekker
- lijsttrekker Jaron Tichelaar
- limburg
- links
- links verbond
- lobby
- lobbycultuur
- Loek Hermans
- Loek Hermans VVD
- Loek Winter
- Loes Mulder
- loppersum
- Maaike van Tuyll van Serooskerken
- Maarten van Leeuwen
- maasvlakte
- Maasziekenhuis Pantein
- Madeleine van Toorenburg
- Malaysia Airlines
- Manon Leijten
- Marcelis Boereboom
- Marco Kroon
- Marco Out
- Marianne Thieme
- Marianne Thieme PvdD
- Mark Harbers
- Mark Harbers VVD
- Mark rutte
- marktwerking
- Marleen Barth
- marleen barth pvda
- marokkaan
- marokkanen
- Martin van Rijn
- Martin van Rooijen
- Matt Hancock
- maurice de hond
- Maurits von Martels CDA
- Meavita
- menno snel
- Menno Snel D66
- Mensenrechten
- Mesut Özil
- Metin Çelik
- mh17
- MH17-proces
- MH17-ramp
- MH17-tribunaal
- MHP
- Michael Heemels
- Michiel van Haersma Buma
- Mike Pompeo
- miljoenennota 2016
- miljoenennota 2017
- Miljoenennota 2018
- miljoenennota 2019
- miljoenennota 2020
- miljoenennota 2021
- minder
- minder Marokkanen-proces.
- Minister Ank Bijleveld
- Minister Bijleveld
- minister Buitenlandse zaken
- Minister Ferd Grapperhaus
- minister Van der Steur
- minister Wopke Hoekstra
- Minneapolis
- MINUSMA
- misbruik
- missie
- Mohamed Keskin
- Mohsen Fakhrizadeh
- monsterverbond
- moskee
- moslim
- moslimban
- Mosul
- Moszkowicz
- mr. Biemond
- Muslimban
- Mustafa Amhaouch
- Mustafa Kemal
- nabeschouwingen
- Nagorno-Karabach
- naheffing
- Nashville Statement
- Natalie Righton
- Nationale Holocaust Herdenking
- Natura 2000-gebieden
- navalny
- NAVO-missie Resolute Support
- NCTV
- Nederland
- nederlandse missie
- NEVENFUNCTIES
- neveninkomsten
- new york
- Nexit
- Nice
- NIDA
- Nieuwe Wegen
- nijmegen
- nikab
- No Deal Brexit
- noodwet
- Norbert Klein
- Nord Stream 2
- Notre-Dame-kerk
- novitsjok
- NS
- NSP
- nucleaire energie
- NZA
- OBP
- Oekraïne
- Olaf Kemerink
- Olaf Storms
- Oldenzaal
- Oleg Poelatov
- Onafhankelijk Liberaal
- Onafhankelijke Burgerpartij
- onderhandelingen
- onderzoek
- ongeloofwaardig
- ongeloofwaardigheid
- Onze Lieve Vrouw basiliek
- Oorlog in Afghanistan
- oostenrijk
- Oosterhout
- opcw
- openbaar vervoer
- Oprecht
- Orthodox protestantse kerk
- Ottomaanse Rijk
- ouderenbond Anbo
- ouderenzorg
- overheidsgebouwen
- Parijs
- parlementaire enquête
- parlementaire enquêtecommissie
- Parlementaire ondervraging
- Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag
- Partij van de eenheid
- Partij van de Toekomst
- partij voor de dieren
- Partij voor de Toekomst
- partijcultuur
- partijvoorzitter
- Paul Depla PvdA
- Paul Frentrop
- peiling
- peiling 11.12.2016
- peiling 14.02.2016
- penningmeester
- personeelstekort
- perzische golf
- Peter Plasman
- Peter Rehwinkel
- Peter Tielemans
- Peter van Dijk
- Peter van Dijk PVV
- Peter Zevenbergen
- petitie
- Piet de Jong
- Pieter Bogaardt
- Pieter Elbers
- Pieter Lakeman
- Pim Fortuyn
- pkk
- Poelatov
- Poetin
- POK
- polarisatie.
- politiek
- Politieke Integriteitsindex
- populisme
- PPR
- premier
- president Bashar al-Assad
- President Tayyip Recep Erdogan
- prinsjesdag
- Prinsjesdag 15.09.2020
- Prinsjesdag 2017
- privatisering
- PrivaZorg
- ProRail
- protest
- provinciale staten Brabant
- Provinciale staten Flevoland
- provinciale staten Gelderland
- Provinciale Staten Limburg
- Provinciale staten Overijsel
- Provinciale Staten Zeeland
- Provinciale voorzitters
- Provinciale voorzitters 50plus
- provincie drente
- PSP
- PvdA
- PvdA 75 jaar
- PvdD
- PvdE
- PvdT
- PVV
- Qassem Soleimani
- Raad van Europa
- raadslid
- Rachid Guernaoui
- racisme
- Ralph Hamers
- Raymond Knops
- rechts-extremisme
- rechtzaak
- Reda N.
- referendum
- regeerakkoord
- reiskosten
- Renkum
- repatriëren
- richard de mos
- rijswijk
- Rob Jetten
- Robert Baljeu
- Robert Gielisse
- Robert van Gemeren
- Robin de Rooij
- Roel Praagman
- Roelof van Laar
- Rolf Zincken
- Ron Meyer
- Ronald van Raak SP
- Ronnie Brunswijk
- rotterdam
- Rusland
- russische geheime dienst
- Rutte 2
- Rutte 3
- Rutte 4
- Ruud Koornstra
- ruud lubbers
- ruud lubbers cda
- Ruud van der Velden
- Sabine ten Doesschate
- Sahel
- salafisten
- samenwerking
- Samuel Jong
- Samuel Paty
- sarin
- Sébas Diekstra
- schaliegas
- scheefhuur
- scheefhuurder
- scheefhuurders
- scheefwonen
- schijnconstructie
- Schilderswijk
- Sebastiaan Wolswinkel
- Selçuk Öztürk
- Selcuk Ozturk
- Sergei Doebinski
- Sergei Maksimishin
- Sergej Doebinski
- Sergej Skripal
- Sergey Dubinsky
- Servie Hölzken
- sgp
- Sharon Gesthuisen
- Sharon Gesthuizen
- Shell
- side letter
- Sigrid Kaag
- sinterklaas
- slavernij
- Slotervaart ziekenhuis
- slotervaartziekenhuis
- Sophie in ’t Veld
- Sophie in ’t Veld D66
- sp
- SP
- spionage
- Splinter
- splinterpartij
- Splinterpartijen
- spuiforum
- Spuiplein
- staatssecretaris
- Staatssecretaris Broekers-Knol VVD
- Staatssecretaris Eric Wiebes
- Staatssecretaris Hans Vijlbrief
- Staatssecretaris Menno Snel
- Staatssecretaris Menno Snel D66
- staatssecretaris Mona Keijzer
- Staatssecretaris Raymond Knops CDA
- staatssecretaris Van Huffelen
- Staatssecretaris Wilma Mansveld
- Staatstoezicht op de Mijnen
- Stand van de zorg
- Stef Blok
- Stef Blok VVD
- Stefan Huisman
- Stephen Barclay
- Stichting Reclaimed Voices
- Stichting Vormingsactiviteiten Oost-Europa
- Stichtse Vecht
- stikstof
- stikstofregels
- stikstofuitstoot
- strafvervolging
- Suhayb Salam
- Super Saturday
- suriname
- Sylvana Simons
- Syrië
- Syriëgangers
- syrie
- takfir
- taliban
- Tamara van Ark
- Tanya Hoogwerf
- Tayyip Recep Erdogan
- Teeven-deal
- Terneuzen
- terreur
- terreurdreiging
- terrorisme
- Theo Hiddema
- Theresa May
- Thierry Aartsen
- Thierry Aartsen VVD
- Thierry Baudet
- thom de graaf d66
- TICS
- toeslagen
- toeslagenaffaire
- toeslagenstelsel
- Toine Beukering
- Tom van der Lee
- TONL
- topambtenaar Boereboom
- Topinkomen
- topinkomens
- topman Pieter Elbers
- transitieperiode
- transvaalwijk
- Trots op NL
- Tunahan Kuzu
- turkije
- tweede kamer
- Tweede Kamerlid Zihni Özdil
- uber
- Uncategorized
- UNHCR
- uranium
- Urgenda
- Urgenda-vonnis
- uruzgan
- utrecht
- VDL
- veiligheid
- venlo
- Verantwoordingsdag 2018
- Verantwoordingsdag 2019
- verblijfskostenvergoeding
- verhuurdersheffing
- verkiezingen
- verkiezingen 2017
- verkiezingen 2021
- verkiezingsprogramma 2021-2025
- Verpleeghuis
- Versplintering
- vertrekovereenkomst
- vertrouwen
- Vertrouwen in de toekomst
- vervolging
- verzekeringsfraude
- verzelfstandiging
- verzetszaak
- Vincent Bosch PVV
- VK
- vluchtelingen
- VNL
- VOC
- VOE
- voedselterroristen
- Voerendaal
- Vogelaarswijken
- Vogelaarwijk
- VOLT
- voorjaarsnota
- voorjaarsnota 2020
- vpro
- vredesakkoord
- Vrij en Sociaal Nederland
- vrijheid van meningsuiting
- Vrijzinnige Partij nederland
- VSN
- VVD
- VVD-CDA-D66
- VVD-CDA-D66-ChristenUnie VVD-CDA-D66-ChristenUnie
- VVD-PvdA
- wachtgeld
- wachtlijst
- Wassila Hachchi
- Weert
- weigerambtenaar
- wereldbank
- werkgroep Van Oosten
- Wet gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding
- wet normering topinkomens
- Wet Normering Topinkomens
- wethouder
- wethouder Geert Post SGP
- Wikipedia
- Wil Houben
- wilders 1
- Willem Aantjes
- Willem Engel
- William Moorlag
- Willie Dille PVV
- Wim Pijl
- Wim Pijl CU-SGP
- Wim van der Leegte VDL
- Wim van der P.
- Winnie Sorgdrager
- Winstuitkering
- witwasaffaire
- witwassen
- wnt
- wo2
- woningwet
- Wopke Hoekstra
- Wouter Bos
- WTC
- Wybren van Haga
- Yanick Chevalier
- Yassin Elforkani
- Ybeltje Berckmoes
- YPG
- Zabul
- Zahir Rana
- zaltbommel
- zaman
- zandwinning
- zeeland
- zenuwgas
- zetelroof
- ziekenhuis
- ziekenhuizen
- Zihni Özdil
- zomerreces
- Zorg
- zorgfraude
- zorginstelling Careyn
- Zorginstelling Zuyderland
- zorginstellingen
- Zorginstituut: Nederland
- Zouhair Saddiki
- zwarte lijst
- zwarte Piet
-
RSS
Entries RSS
Comments RSS
[…] zie ook: Aanpak Topsalaris publieke en semi-publieke sector […]
[…] ook: Aanpak Topsalaris publieke en semi-publieke sector – deel […]
[…] ook: Aanpak Topsalaris publieke en semi-publieke sector – deel […]
[…] ook: Aanpak Topsalaris publieke en semi-publieke sector – deel […]
[…] ook: Aanpak Topsalaris publieke en semi-publieke sector – deel […]
[…] ook: Aanpak Topsalaris publieke en semi-publieke sector – deel […]
Pingback door Topinkomens Haagse publieke instellingen alsnog aanpakken – deel 2 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | november 26, 2016
[…] ook: Aanpak Topsalaris publieke en semi-publieke sector – deel […]
Pingback door Topinkomens Haagse publieke instellingen alsnog aanpakken – deel 3 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | december 16, 2017
[…] ook: Aanpak Topsalaris publieke en semi-publieke sector – deel […]
[…] ook: Aanpak Topsalaris publieke en semi-publieke sector – deel […]