Plan

Aboutaleb, die vorig jaar door Elsevier werd uitgeroepen totNederlander van het Jaar, daagt Wilders uit met een plan te komen hoe hij dat precies gaat doen. ‘Wilders heeft erbij gezegd dat hij dat gaat regelen. Dan heeft de samenleving er recht op te weten hoe hij dat gaat doen,’ zegt Aboutaleb.

‘Ik wil van hem weten: wat is je plan? Wanneer ga je dat regelen. De samenleving heeft het recht dat plan te kennen.’ De burgemeester zegt lang te hebben gezwegen over de woorden van Wilders over Marokkanen.

De uitlatingen leidden tot 6.400 aangiften, maar Aboutaleb voelde zelf geen noodzaak aangifte te doen, niet als burgemeester en niet als privépersoon. Aboutaleb verwees in het gesprek naar zijn vader, die bang is dat hij Nederland moet verlaten. ‘Dat doet hem waanzinnig veel pijn.’

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam houdt dinsdagavond 1 september in De Rode Hoed in Amsterdam de zevende Elsevier / H.J. Schoo-lezing. Bestel hier kaarten >

Aboutalebs vader had twee banen om ervoor te zorgen dat zijn kinderen konden studeren. ‘Van hem moet er minder zijn, niet omdat hij iets verkeerd heeft gedaan, maar omdat hij tot een etnische groep behoort. Mijn ouders zijn bang. Dus ik wil van Wilders weten: wanneer gaat u ze terugsturen?’

Criminelen

Wilders reageert op Twitter dat Aboutaleb in het vervolg beter moet opletten. Hij verwijst naar een persconferentie van 30 maart 2014, waarin hij pleit voor beperking van immigratie uit islamitische landen, het bevorderen van vrijwillige remigratie en het uitzetten van criminelen.

Volgens de aangevers hebben zij schade opgelopen, omdat Wilders met zijn uitspraken Marokkanen zou hebben gediscrimineerd.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft al laten weten dat het Geert Wilders wil vervolgen voor het aanzetten tot haat en discriminatie. Behalve aangiftes heeft ook een aantal personen een schadeclaim ingediend tegen Wilders.

Aboutaleb: hoe gaat Wilders 'minder Marokkanen' regelen?

Shari Deira

Shari Deira (1986) werkt sinds maart 2011 op de webredactie.

Volg Shari Deira