Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Zorgen bij de PvdA over de crisis Kabinet Rutte 2

IMG_0386

Liggen de stembiljetten al bij de drukker ?? 

De PvdA wankelt nog maar even door naar de volgende bananenschil met deze coalitie. De kruitdampen van de kerstcrisis trekken langzaam op en de winnaar is...? Adri Duivesteijn! De PvdA-senator hield met fractiegenoten Marijke Linthorst en Guusje ter Horst tot het einde toe vol. De zorgwet van VVD-minister Edith Schippers wordt veranderd.

IMG_0419

Kabinetscrisis Rutte 2

Dat drie PvdA-senatoren de Zorgwet van minister Schippers blokkeerden, is een nieuw bewijs dat niemand de baas is bij de PvdA. Elke coalitie kent weleens een bedrijfsongeval, maar dit is veel ernstiger.

IMG_0436 IMG_0438 IMG_0439

Drie PvdA-senatoren hebben niks meer te verliezen en voerden dinsdag17.12.2014  een kamikaze-actie uit door de Zorgwet van VVD-minister Edith Schippers (Volksgezondheid) omver te kieperen. De schade komt op 1 miljard euro.

IMG_0429

De coalitie zal het gat over de ruggen van de verzekerden proberen te repareren: eigen bijdragen voor geneeskundige hulp; minder behandelingen worden vergoed; het eigen risico moet verder omhoog.

IMG_0404  IMG_0395

‘Principieel punt’

Nou, daar zit de PvdA-kiezer op te wachten! Wat een geweldige vondst van de Eerste Kamerleden Guusje ter Horst, Adri Duivesteijn en Marijke Linthorst om van artikel 13 van de Zorgwet op het laatste moment ‘een principieel punt’ te maken.

IMG_0471

Lees ook…

Kabinetscrisis dreigt: ‘Er moet snel een oplossing komen’

Vorig jaar stichtte Adi Duivesteijn PvdA ook al vlak voor Kerst een brandje in de coalitie. Hetgeen heeft geleid tot De Nacht van Adri Duivesteijn !!!  Het ging toen over de woningcorporaties en de huurdersheffing. Maar toen liet hij zich nog intomen door PvdA-vicepremier Lodewijk Asscher. Echter deze keer kreeg zelfs Asscher Adri Duivesteijn en co dinsdag niet in het gareel. Partijleider Diederik Samsom werd sowieso uit de buurt gehouden, want dan zou alles alleen maar verder escaleren.

IMG_0405 IMG_0406

Verwijten

Valt er met deze PvdA nog te regeren? Regeringspartner VVD en de gedoogfracties D66, ChristenUnie en SGP voelen zich bedrogen, maar durven de PvdA nog geen harde verwijten te maken.

IMG_0425

Elke coalitie kent weleens een bedrijfsongeval, maar dit is veel ernstiger. De nederlagenstrategie van de PvdA maakt samenwerken feitelijk onmogelijk.

Er is eenvoudigweg niemand de baas in de PvdA, de partij die bij de eerstvolgende verkiezingen bijna driekwart van zijn kiezers dreigt kwijt te raken.

IMG_0394IMG_0431
Betonrot

Tot nu toe werd aangenomen dat het kabinet-Rutte II na de Statenverkiezingen van maart in grote moeilijkheden zou komen.

Zo zegt CDA-leider Sybrand Buma deze week in het Kerstnummer van Elsevier dat het kabinet de Statenverkiezingen misschien niet eens haalt: ‘Betonrot zie je niet, totdat het gebouw begint te brokkelen en dan is het te laat.’ verder

lees ook: Vrije artsenkeuze niet beperkt: de patiënt wint

Lees ook: Het zijn de zorgverzekeraars die de lakens uitdelen

zie ook:
Hoe het kabinet dinsdag door PvdA opeens in crisissfeer belandde

Welk wetsvoorstel hielden de PvdA-senatoren tegen?

Lees hier meer over ‘ de coalitie in ontbinding’

zie verder ook: Huurdersheffing versus De Nacht van Adri Duivesteijn ??

zie ook: Brief Adri Duijvesteijn

zie ook: Gedonder in de Zorg door bezuinigingen – deel 2

zie ook: Gedonder in de Haagse Zorg door bezuinigingen – deel 1

IMG_0638

IMG_0522

DEBAT OVER PARTIJKRITIEK

Komend weekend houdt de PvdA haar jaarlijkse partijcongres. Er zal onder meer gesproken over het rapport-Hamming, dat volksvertegenwoordigers opdraagt tenminste een kwart van hun tijd op straat door te brengen. Ook stemmen de leden over de kandidatenlijst voor de Eerste Kamer.

Verwacht wordt dat senator Ruud Koole, die eerder een vrijwel onverkiesbare plek kreeg, zal stijgen. Een petitie voor hem krijgt op internet veel steun van PvdA-leden. Ook de inperking van de ‘vrije artsenkeuze’ komt vermoedelijk ter sprake. Veel PvdA’ers verzetten zich hiertegen.

Herstel de publieke sector, zeggen PvdA-prominenten

NRC 14.01.2015 PvdA-prominent en senator Adri Duivesteijn roert zich weer. Kort voor het jaarcongres van zijn partij schrijft hij vandaag inNRC Handelsblad dat Nederland toe is aan een terugkeer naar een werkelijke publieke sector.

Hij houdt vast aan zijn verzet tegen inperking van de ‘vrije artsenkeuze’ die vlak voor Kerst een crisis in de coalitie veroorzaakte, maar stelt nu dat achter dit thema “een breder en belangrijker” onderwerp schuilgaat: “de zorgen die wij zouden moeten hebben over de richting waarin onze publieke sector zich ontwikkelt”.

VRIJE ARTSENKEUZE

In de PvdA-leiding wordt met argusogen gekeken naar Duivesteijn, in de aanloop naar het partijcongres van komend weekeinde. Verwacht wordt dat het congres een actuele motie krijgt voorgelegd die de Tweede Kamerfractie opdraagt zich tegen inperking van de ‘vrije artsenkeuze’ te keren, bevestigt PvdA-senator Guusje ter Horst, die in december met Duivesteijn het plan van minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) torpedeerde. LEES VERDER

Samsom praat bij met ‘dissident’ Duivesteijn

NU 13.01.2015 PvdA-leider Diederik Samsom heeft dinsdag bijgepraat met zijn partijgenoot en senator Adri Duivesteijn. Dat was één van de drie PvdA-senatoren die half december tegen een belangrijke zorgwet van minister Edith Schippers van Volksgezondheid stemden en daarmee het kabinet in een korte crisis stortten.

”Er was best wat gebeurd voor de kerst. Toen hebben we elkaar in de hectiek te weinig en in te weinig rustige situatie gesproken. Dat hebben we nu gelukkig wel gedaan”, zei Samsom na zijn gesprek met Duivesteijn en een aantal andere PvdA-senatoren.

Lees meer over: Diederik Samsom Adri Duivesteijn

Gerelateerde artikelen;

Samsom praat bij met ‘dissident’

Telegraaf 13.01.2015 PvdA-leider Diederik Samsom heeft dinsdag bijgepraat met zijn partijgenoot en senator Adri Duivesteijn. Dat was één van de drie PvdA-senatoren die half december tegen een belangrijke zorgwet van minister Edith Schippers van Volksgezondheid stemden en daarmee het kabinet in een korte crisis stortten.

Nederlanders betalen niet extra voor vrije artsenkeuze

NU 05.01.2015  Nederlanders vinden vrije artsenkeuze belangrijk maar zijn in mindere mate bereid hiervoor extra te betalen.   Dit blijkt uit een onderzoek onder 1.998 personen door onderzoeksbureau Necker van Naem.

Van de respondenten geeft 71 procent aan keuzevrijheid belangrijker te vinden dan een lagere ziektenkostenpremie. Iets minder dan de helft (46 procent) is bereid hiervoor meer te betalen. Een op de vijf respondenten wil tot vijf procent meer betalen voor vrije artsenkeuze.

Lees meer over: Zorgverzekering Vrije artsenkeuze

Gerelateerde artikelen;

Wiegel doelde onder meer op het inperken van de topinkomens in de (semi)publieke sector, waar de Eerste Kamer eind vorig jaar mee instemde. Deze wet komt uit de koker van PvdA-minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken). VVD-ministers Edith Schippers (Volksgezondheid) en Stef Blok (Wonen) lieten weten de nieuwe normen niet meteen te kunnen invoeren.

Wiegel schaarde zich achter de opvatting van voorzitter Ankie Broekers-Knol van de Eerste Kamer over de eventuele Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) waarmee de aangepaste wet over zorgpolissen aangenomen zou kunnen worden. Deze wet sneuvelde in de Eerste Kamer door verzet van drie PvdA-senatoren. Broekers-Knol vindt het inzetten van een AMvB in strijd met de Grondwet. Wiegel zei in Business Class dat zijn partijgenote groot gelijk heeft: „Het is een doodlopende weg.”

Wiegel: VVD heeft PvdA genoeg gegund

VK 04.01.2015 Wiegel doelde onder meer op het inperken van de topinkomens in de (semi)publieke sector, waar de Eerste Kamer eind vorig jaar mee instemde. Deze wet komt uit de koker van PvdA-minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken). VVD-ministers Edith Schippers (Volksgezondheid) en Stef Blok (Wonen) lieten weten de nieuwe normen niet meteen te kunnen invoeren.

Wiegel schaarde zich achter de opvatting van voorzitter Ankie Broekers-Knol van de Eerste Kamer over de eventuele Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) waarmee de aangepaste wet over zorgpolissen aangenomen zou kunnen worden. Deze wet sneuvelde in de Eerste Kamer door verzet van drie PvdA-senatoren. Broekers-Knol vindt het inzetten van een AMvB in strijd met de Grondwet. Wiegel zei in Business Class dat zijn partijgenote groot gelijk heeft: ‘Het is een doodlopende weg.’

Wiegel: VVD heeft PvdA genoeg gegund

Trouw 04.01.2015 Bij het opstellen van een nieuw belastingplan moet de VVD vasthouden aan verlaging van de belastingen. Dat is nodig omdat de liberalen coalitiegenoot PvdA al veel hebben gegund. ‘De VVD is de PvdA wel heel erg tegemoet gekomen’, zei VVD-prominent Hans Wiegel vandaag in het tv-programma Business Class.

Wiegel doelde onder meer op het inperken van de topinkomens in de (semi)publieke sector, waar de Eerste Kamer eind vorig jaar mee instemde. Deze wet komt uit de koker van PvdA-minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken). VVD-ministers Edith Schippers (Volksgezondheid) en Stef Blok (Wonen) lieten weten de nieuwe normen niet meteen te kunnen invoeren.

Wiegel vindt dat de VVD moet vasthouden aan verlaging belastingen

NU 04.01.2015 Bij het opstellen van een nieuw belastingplan moet de VVD vasthouden aan verlaging van de belastingen. Dat is nodig omdat de liberalen coalitiegenoot PvdA al veel hebben gegund. ”De VVD is de PvdA wel heel erg tegemoetgekomen”, zegt VVD-prominent Hans Wiegel zondag in het televisieprogramma Business Class.

Deze wet komt uit de koker van PvdA-minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken. VVD-ministers Edith Schippers van Volksgezondheid en Stef Blok van Wonen lieten weten de nieuwe normen niet meteen in te kunnen voeren.

Deze wet sneuvelde in de Eerste Kamer door verzet van drie PvdA-senatoren. Broekers-Knol vindt het inzetten van een zo’n Algemene Maatregel van Bestuur in strijd met de Grondwet. Wiegel zegt in Business Class dat zijn partijgenote groot gelijk heeft: ”Het is een doodlopende weg.”

Lees meer over: Hans Wiegel

Gerelateerde artikelen;

‘VVD heeft PvdA genoeg gegund’

Telegraaf 04.01.2015 Bij het opstellen van een nieuw belastingplan moet de VVD vasthouden aan verlaging van de belastingen. Dat is nodig omdat de liberalen coalitiegenoot PvdA al veel hebben gegund. „De VVD is de PvdA wel heel erg tegemoet gekomen”, zei VVD-prominent Hans Wiegel zondag in het tv-programma Business Class.

‘Noodmaatregel zorgwet is in strijd met de Grondwet’

AD 31.12.2014 Voorzitter Ankie Broekers-Knol van de Eerste Kamer vindt het ,,in strijd met de Grondwet” als het kabinet de aangepaste zorgwet met een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) toch doordrukt. Dat zei ze vandaag in het radioprogramma De Ochtend.

Op deze wijze ,,wordt het parlementaire systeem van wetgeving omzeild”, aldus Ankie Broekers-Knol.

De zorgwet van minister Edith Schippers (VVD) werd in de laatste week voor het reces door drie PvdA-senatoren weggestemd. Na dagenlang crisisoverleg bereikten kabinet en senatoren een compromis. Maar het kabinet kondigde ook aan de wet met een AMvB te willen uitvoerenmocht die voor een tweede keer stranden.
Het is ,,zorgelijk” dat het kabinet het desnoods op deze manier wil regelen, aldus Broekers-Knol. Een AMvB is volgens haar niet bedoeld om ,,het hart van een wet te veranderen”. Op deze wijze ,,wordt het parlementaire systeem van wetgeving omzeild”.

Lees ook

Voorzitter Senaat tegen noodmaatregel zorgwet

NU 31.12.2014 Voorzitter Ankie Broekers-Knol van de Eerste Kamer vindt het ”in strijd met de Grondwet” als het kabinet de aangepaste zorgwet met een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) toch doordrukt. Dat zei ze woensdag in het radioprogramma De Ochtend.

De zorgwet van minister Edith Schippers (VVD) werd in de laatste week voor het reces door drie PvdA-senatoren weggestemd. Na dagenlang crisisoverleg bereikten kabinet en senatoren een compromis. Maar het kabinet kondigde ook aan de wet met een AMvB te willen uitvoeren mocht die voor een tweede keer stranden.

Het is ”zorgelijk” dat het kabinet het desnoods op deze manier wil regelen, aldus Broekers-Knol. Een AMvB is volgens haar niet bedoeld om ”het hart van een wet te veranderen”. Op deze wijze ”wordt het parlementaire systeem van wetgeving omzeild”.

Lees meer over: Zorgwet

Gerelateerde artikelen;

Zorgwet: ‘tegen noodmaatregel’

Telegraaf 31.12.2014 Voorzitter Ankie Broekers-Knol van de Eerste Kamer vindt het „in strijd met de Grondwet” als het kabinet de aangepaste zorgwet met een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) toch doordrukt. Dat zei ze woensdag in het radioprogramma De Ochtend.

De zorgwet van minister Edith Schippers (VVD) werd in de laatste week voor het reces door drie PvdA-senatoren weggestemd. Na dagenlang crisisoverleg bereikten kabinet en senatoren een compromis. Maar het kabinet kondigde ook aan de wet met een AMvB te willen uitvoeren mocht die voor een tweede keer stranden.

Het huzarenstukje van Martin van Rijn

VK 31.12.2014 Het hele overlegcircus is vermeden met de langdurige zorg. Vergeleken met die verbouwingen is die van de langdurige zorg dan ook in recordtijd voltooid. Natuurlijk zijn er inhoudelijk enorm veel kanttekeningen te maken. Maar als politiek proces is het opmerkelijk. Wezenlijke alternatieven zijn niet geopperd. De oppositie die volhardde in afwijzing – neem SP en PVV – vertoonde ironisch genoeg plots een enorme aanhankelijkheid aan het AWBZ-systeem dat zij de afgelopen jaren zo had gehekeld.

Had de coalitie niet alleen in de Tweede Kamer maar ook in de senaat een comfortabele meerderheid gehad dan was dat niet zo opzienbarend geweest. Maar door het gegeven dat Van Rijn ook de gedoogoppositie meekreeg, is sprake van een politiek huzarenstukje.

De senaat moet zich uiteindelijk gewoon voegen

Trouw 30.12.2014 Waarom al die ophef rond de Zorgwet? De senaat liet gewoon weten dat de Tweede Kamer er nog eens naar moest kijken, betoogt Erik Jurgens, oud-senator.

In ons staatsbestel geeft de Tweede Kamer de doorslag bij regeringsvorming.

Het paniekvoetbal aan het Binnenhof rond de Zorgwet was een onwaardige vertoning en slecht voor het aanzien van de politiek. Er was immers nog geen man overboord. Een kabinet hoeft niet af te treden op grond van een beslissing van de Eerste Kamer. De regeringspartijen hadden dus niet in een stuip moeten geraken, maar rustig het wetsvoorstel opnieuw moeten indienen bij de Tweede Kamer, zoals Marno de Boer in Trouw (19 december) terecht stelde. Ook bij kleine wijzigingen kan het de Raad van State in een spoedprocedure passeren – en dus begin januari opnieuw bij de Tweede Kamer liggen. En de senaat mag een wetsvoorstel niet een tweede keer verwerpen, als de Kamer dan beslist heeft.

PvdA en VVD hebben gewoon niets met elkaar gemeen

VK 28.12.2014 Het huidige kabinet is niet meer dan het project van twee partijtoppen en twee kranten, de Volkskrant en de NRC, die na de verkiezingsuitslag van 2012 geen alternatief wilden zien.

De wetenschap dat zij niet meer met hun eigen carrière-perspectieven (en dus met partij- en coalitiebelangen) rekening hoefden te houden, zorgde ervoor dat dit drietal zich vrijer voelde om inhoudelijk te oordelen.

De Kerstcrisis van vorige week heeft een groeiende kloof blootgelegd tussen Den Haag en de samenleving, en tussen de Binnenhof- en de buiten-Binnenhofpers. In de NRC van zaterdag 20 december stonden ze het scherpst tegenover elkaar: de columnisten Bas Heijne en Marc Chavannes aan de ene kant, Binnenhofwatcher Tom-Jan Meeus aan de andere. Maar je kunt ook, voor De Volkskrant, Sheila Sitalsing (17 december) tegenover Martin Sommer (18 december) plaatsen.

Asscher: kabinet geslaagd voor ‘stresstest’

AD 29.12.2014  De crisis rond de zorgwet was ,,een soort stresstest” voor het kabinet. Maar de coalitie van VVD en PvdA heeft die met succes doorstaan, al is zoiets ,,niet prettig vlak voordat iedereen met kerstvakantie gaat”.

Als wij het beter hadden gedaan, hadden we deze bezwaren eerder gezien en hadden we eerder kunnen werken aan een wet die de meerderheid wel krijgt. Dat is vervelend, aldus Minister Lodewijk Asscher

Dat zei vicepremier Lodewijk Asscher vanochtend in het Radio 1 Journaal. In de week voor het reces stemden drie PvdA-senatoren tegen een zorgwet van VVD-minister Edith Schippers (Volksgezondheid) waarna drie dagen intensieve onderhandelingen nodig waren om uit de crisis te komen.

Lees ook;

Asscher vindt dat kabinet geslaagd is voor ‘stresstest’

NU 29.12.2014   De crisis rond de zorgwet was ”een soort stresstest” voor het kabinet. Maar de coalitie van VVD en PvdA heeft die met succes doorstaan, al is zoiets ”niet prettig vlak voordat iedereen met kerstvakantie gaat”. Dat zei vicepremier Lodewijk Asscher maandag in het Radio 1 Journaal.

In de week voor het reces stemden drie PvdA-senatoren tegen een zorgwet van VVD-minister Edith Schippers (Volksgezondheid) waarna drie dagen intensieve onderhandelingen nodig waren om uit de crisis te komen.

Lees meer over: Zorgwet Lodewijk Asscher

Gerelateerde artikelen;

Asscher: kabinet doorstaat crisis

Telegraaf 29.12.2014 De crisis rond de zorgwet was „een soort stresstest“ voor het kabinet. Maar de coalitie van VVD en PvdA heeft die met succes doorstaan, al is zoiets „niet prettig vlak voordat iedereen met kerstvakantie gaat”.

Dat zei vicepremier Lodewijk Asscher maandag in het Radio 1 Journaal. In de week voor het reces stemden drie PvdA-senatoren tegen een zorgwet van VVD-minister Edith Schippers (Volksgezondheid) waarna drie dagen intensieve onderhandelingen nodig waren om uit de crisis te komen.

Zo verkwisten we vele miljarden aan zorgkosten

VK 27.12.2014 Zorgkosten In de zorg worden vele miljarden verspild. Maar dat valt de ‘medische macht’ niet te verwijten. Als zorgprofessionals op de werkvloer zijn we verheugd over het feit dat drie dappere senatoren in de PvdA- fractie tot een afwijkend oordeel over het wetsontwerp van minister Schippers zijn gekomen.

Belangrijk is dat senator Duivesteijn uit eigen ervaring put (Ten eerste, 19 december). Dit is nou net het punt waarom veel Nederlanders, waaronder ook veel artsen, tegen het opheffen van artikel 13 zijn. Na alle verwikkelingen in de Eerste Kamer en het torentje van premier Rutte bepleiten Gerard Adelaar en Gerben Hagenaars (O&D, 19 december) dat de zorgaanbieders en dokters aangepakt moeten worden omdat zij ‘elk jaar miljarden in hun zak steken’ die ‘niet in goede zorg worden geïnvesteerd’.

GERELATEERDE ARTIKELEN; 

Gemeenten maken zich zorgen over jeugdzorg

Woede om vertraging wet topinkomens

Zorgkosten veel hoger na overlijden partner

'Inperken vrije artsenkeuze essentieel'

Zorgverzekeraars voeren druk op Tweede Kamer op

NU 24.12.2014 Als het kabinet iets wil doen aan de stijgende kosten in de zorg, dan zou de vrije artsenkeuze alsnog moeten worden ingeperkt. Anders gaan mogelijk het eigen risico en de zorgpremie omhoog of wordt het basispakket uitgekleed, zegt voorzitter André Rouvoet van Zorgverzekeraars Nederland tegen nu.nl. ‘Het is belangrijk dat de zorgverzekeraars van de politiek instrumenten in handen krijgen om de kosten in de zorg te beteugelen,’ zegt Rouvoet. Het inperken van de vrije artsenkeuze is volgens Rouvoet een essentieel middel om dat te bereiken.

Afgelopen week sneuvelde in de Eerste Kamer een wetsvoorstel van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) om de beperking van de vrije artsenkeuze te regelen.

Het zorgde acuut voor een crisissfeer binnen het kabinet, maar een val van het kabinet werd afgewend. Schippers dient nu haar wetsvoorstel opnieuw in, en het is nog maar de vraag of dit voorstel het wel haalt.

Waarom is de oppositie zo kritisch over optie AMvB?

Lees meer over: Zorgverzekering Kabinetscrisis

Gerelateerde artikelen;

Waarom is de oppositie zo kritisch over optie AMvB?

NU 24.12.2014 Een “truc”, een “list”, een klap in het gezicht van het parlement. Waarom is de oppositie zo kritisch over het voornemen van het kabinet om de veranderingen in de zorg “linksom of rechtsom” door te voeren via een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB), en wat is dat eigenlijk?

Drie dagen crisisberaad hadden de top van de VVD en PvdA nodig om het gezichtsverlies van VVD-coryfee minister Edith Schippers (Volksgezondheid) te repareren. Haar hervorming van de zorgverzekeringswet werd onverwacht weggestemd door drie opstandige PvdA-senatoren.

Het wetsvoorstel, dat onder andere de vrije artsenkeuze moet inperken, wordt aangepast opnieuw aan het parlement voorgelegd.

Van de constructieve oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP verwacht het kabinet dat zij zullen instemmen met het nieuwe wetsvoorstel.

Lees meer over: Zorgwet Kabinetscrisis AMvB

Gerelateerde artikelen;

Brief Duivesteijn: drie senatoren eisen dat vrije artsenkeuze overeind blijft›

NRC 23.12.2014  De drie PvdA-senatoren die vorige week tegen de zorgwet van minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) stemden, eisen dat de vrije artsenkeuze voor iedereen overeind blijft. Dat staat in een brief van Adri Duivesteijn aan het kabinet, die in het bezit is van NRC Handelsblad.

Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) ontving Duivesteijns brief, die ook geschreven is namens de Eerste Kamerleden Marijke Linthorst en Guusje ter Horst, vorige week donderdag om 07.50 uur. Dat was op de derde dag van de zorgcrisis. De eerste zin luidt:

“Beste Lodewijk, vannacht heeft mijn lichaam mij er weer aan herinnerd waar het allemaal precies om ging en dat is dat wij graag de vrije artsenkeus voor iedereen, ongeacht de sociale economische status, overeind willen houden.”

Lees meer;

18 DEC In 5 minuten bijgepraat: waarom leidt de zorgwet tot zo’n crisis in Den Haag? ›

18 DEC Kabinet akkoord over aangepaste zorgwet – ‘flink wat concessies aan senatoren’ ›

19 DEC Het kabinet heeft de kerstcrisis overleefd. Hoe nu verder? ›

18 DEC Nog vanavond debat met Rutte over kerstcrisis ›

18 DEC Asscher praat met Duivesteijn over oplossing zorgconflict ›

Facebook-actie voor demonstratie tegen zorgwet op he tMalieveld

Den HaagFM 23.12.2014 Er komt een grote demonstratie in Den Haag tegen de zorgplannen van het kabinet. Tenminste, als het aan Ron Druppers uit Maarssen ligt. Op Facebook is hij een actie begonnen om eind januari zoveel mogelijk mensen naar het Malieveld te krijgen.

De aanleiding voor de actie van Druppers is een column van Youp van ´t Hek (kleine foto) in NRC Handelsblad waarin Youp zich druk maakt over de nieuwe zorgwet. In de column roept hij op tot actie. “Maar eigenlijk was ik er zelf al langer mee bezig”, zegt Druppers. “Het lijkt wel alsof wij allemaal als makke lammeren accepteren waar het kabinet mee bezig is. En dan maken wij ons wel druk om Zwarte Piet”. …lees meer

‘Goed dat PvdA-dissidenten hun poot stijf hielden’

Elsevier 21.12.2014 Een ruime meerderheid van de kiezers vindt het positief dat de drie PvdA-dissidenten in de Eerste Kamer niet akkoord zijn gegaan met de nieuwe zorgplannen. Toch heeft de actie de partij geen virtuele zetelwinst opgeleverd,

Het is goed dat PvdA-senatoren Guusje ter Horst, Adri Duivesteijn en Marijke Linthorst nee hebben gezegd tegen de nieuwe zorgplannen van minister Edith Schippers (VVD) van Volksgezondheid. Dat vindt 76 procent van de kiezers in Nederland, meldt opiniepeiler Maurice de Hond. Een ruime meerderheid beoordeelt de actie positief.

Toch heeft de actie de PvdA geen electoraal voordeel opgeleverd. Sterker nog, de sociaaldemocraten verloren in de peiling weer een zetel ten opzichte van vorige week. De PvdA moet het nu stellen met tien zetels, 28 minder dan het huidige aantal in de Tweede Kamer. De VVD heeft nog 18 zetels over.

Lees ook…

Wet beperking vrije artsenkeuze verworpen: wat betekent dit?

PVV

Tegelijkertijd blijft de populariteit van de PVV groeien. De partij van Geert Wilders zou nu uitkomen op dertig zetels. Dat is meer dan de regeringspartijen VVD en PvdA bij elkaar.

Daarnaast zet het herstel van GroenLinks zich door. De partij, die bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 slechts 4 zetels behaalde, zou er nu 10 krijgen. Het CDA, dat met alternatieve voorstellen Schippers een weg uit de crisis aanbiedt, zou nu, net als D66, 24 zetels behalen.

zie ook;

19 dec Rutte II is nu een coalitie tegen heug en meug

17 dec 2013 Linkse regent Adri Duivesteijn gaat uiteindelijk wel tekenen

PVV grootste

De VVD en de PvdA zouden in vergelijking met het vorige onderzoek allebei een zetel inleveren. De VVD houdt er dan nog achttien over en de PvdA tien. De PVV krijgt er in de nieuwe peiling twee zetels bij en komt uit op dertig, twee meer dan de regeringspartijen samen.

De actuele Thermometer.

Kerstcrisis tackelt kabinet

Telegraaf 21.12.2014 De onrust rond de invoering van de zorgwet heeft het kabinet geen goed gedaan. De twee regeringspartijen VVD en PvdA zouden, bij verkiezingen nu, samen kleiner zijn dan de PVV. Dat meldt opiniepeiler Maurice de Hond zondag.

De VVD en de PvdA zouden in vergelijking met het vorige onderzoek allebei een zetel inleveren. De VVD houdt er dan nog achttien over en de PvdA tien. De PVV krijgt er in de nieuwe peiling twee zetels bij en komt uit op dertig, twee meer dan de regeringspartijen samen.

GroenLinks blijft het ook goed doen. De partij van leider Bram van Ojik wint een zetel en zou bij verkiezingen nu uitkomen op tien zetels, aldus De Hond. Daarmee is GroenLinks dus even groot als de PvdA. Bij de laatst gehouden verkiezingen voor de Tweede Kamer, in september 2012, behaalde de PvdA 38 zetels en GroenLinks vier.

Gerelateerde artikelen;

21-12: CDA biedt uitweg

18-12: Samsom blij met oplossing

18-12: Kerstcrisis in beslissende fase

18-12: ‘Reddingsboei voor coalitie’

PVV groter dan VVD en PvdA samen in peiling De Hond

NU 21.12.2014 De onrust rond de invoering van de zorgwet heeft het kabinet geen goed gedaan. De twee regeringspartijen VVD en PvdA zouden, bij verkiezingen nu, samen kleiner zijn dan de PVV. Dat meldt opiniepeiler Maurice de Hond zondag.

De VVD en de PvdA zouden in vergelijking met het vorige onderzoek allebei een zetel inleveren. De VVD houdt er dan nog achttien over en de PvdA tien. De PVV krijgt er in de nieuwe peiling twee zetels bij en komt uit op dertig, twee meer dan de regeringspartijen samen.

AchtergrondenHoe het kabinet plots in crisis belandde

Dit is wat de PvdA-Senatoren tegenhielden

Lees meer over: Peilingen

Gerelateerde artikelen

CDA biedt uitweg

Telegraaf 21.12.2014 Minister Schippers (Volksgezondheid) krijgt een nieuwe mogelijkheid om de drie dissidente PvdA-senatoren te passeren voor haar nieuwe wet over het beperken van de vrije artsenkeuze. Het CDA is bereid een afgezwakte variant te steunen, zei fractievoorzitter Buma gisteren. Het CDA heeft 11 zetels in de senaat, ruim voldoende om de dissidenten uit te schakelen.

Gerelateerde artikelen;

20-12: ’Vertrouwen is geschaad’

19-12: PvdA-trio liet zich niet opjagen

19-12: Kabinet kan rustig kerstreces in

19-12: Kern zorgwet blijft overeind

19-12: Schippers ontkent dreigement

19-12: Rutte vult noodoptie niet in

19-12: Nieuw record Kamer

Biedt CDA kabinet uitweg uit kerstcrisis?

Elsevier 21.12.2014 Het CDA is mogelijk bereid de kerstcrisis te bezweren. De christendemocraten zien een manier om de vrije artsenkeuze door de Eerste Kamer te loodsen.

Volgens het CDA is er een manier om de door minister Edith Schippers (VVD) van Volksgezondheid verlangde vrije artsenkeuze alsnog door de Eerste Kamer te krijgen.

Vrije artsenkeuze

De partij is bereid, zo schrijft De Telegraaf, om een afgezwakte variant te steunen. Op die manier worden de drie dissidente PvdA-senatoren gepasseerd.

Volgens Elsevier;

Eric Vrijsen: Rutte II is nu een coalitie tegen heug en meug

Rutte

Premier Mark Rutte (VVD) opperde deze optie al in zijn brief van afgelopen donderdag. Maar tussentijds overstappen zou dan alleen mogelijk zijn wanneer klanten niet goed door de verzekeraar zijn geïnformeerd.
Aangezien zorgverzekeraars de plicht hebben genoeg zorg in te kopen, zouden het kabinet en het CDA elkaar hier kunnen vinden.

Premier Rutte zei vrijdag na afloop van de ministerraad dat het kabinet, ondanks de crisis, nooit in gevaar is geweest. ‘De top van de PvdA heeft vreselijk zijn best gedaan om het probleem op te lossen,’ zei Rutte vrijdag. De premier beweert dat het vertrouwen tussen de twee coalitiepartijen de afgelopen week juist is toegenomen.

zie ook;

16 dec Wet beperking vrije artsenkeuze verworpen: wat betekent dit?

17 dec Kabinetscrisis dreigt: ‘Er moet snel een oplossing komen’

19 dec Rutte II is nu een coalitie tegen heug en meug

Kabinet bederft relatie met parlement

VK 20.12.2014 Zorgwet in een parlementaire democratie past het niet om bij een conflict te dreigen een Kamer te negeren.

De oplossing voor de crisis rondom de door de senaat verworpen Zorgverzekeringswet kwam laat tot stand: het was een zware bevalling. Moeizaam trachtten de regeringsfracties en de regering die in de vroege uren van vrijdagnacht uit te leggen.

In wetgevingsverhoudingen is het parlement uiteindelijk de baas.

De Tweede Kamer proefde goed dat er iets in de gevonden constructie niet deugde. Dat klopt ook. Een deel van de getrapte oplossing, die bestaat uit herindiening van een licht gewijzigd voorstel bij de Kamers en – mogelijk – in geval van verwerping door de Eerste Kamer, het passeren van de senaat via een eigen besluit van de regering (Algemene Maatregel van Bestuur) kan niet door de beugel.

MEER;

‘Misbuik van Algemene Maatregel van bestuur’

Dit is er veranderd aan de zorgwet van Schippers

Zorgwet wordt er desnoods met een truc doorheen gejaagd

Oppositie: bijsluiter Zorgwet moet van tafel

VK 20.12.2014 D66, ChristenUnie en SGP stemmen niet voor de aangepaste zorgwet van minister Schippers, als boven de markt blijft hangen dat de wet na een nieuwe afwijzing in de Eerste Kamer via een list alsnog kan worden aangenomen. ‘Op het punt van het staatsrecht moet klare wijn worden geschonken’, zegt CU-leider Arie Slob.

Als het kabinet de omstreden optie niet van tafel haalt, dient de ChristenUnie een motie in

D66 en SGP bevestigen dat zij dezelfde positie innemen. D66-leider Alexander Pechtold: ‘Dreigementen beantwoord ik niet met dreigementen, maar met het zwaarwegende advies aan het kabinet om het niet te doen.’

Als het kabinet de omstreden optie niet van tafel haalt, dient de ChristenUnie een motie in waarin de Tweede Kamer om een uitspraak zal worden gevraagd over de sluiproute. Slob: ‘Eigenlijk zegt het kabinet dan: als u tegenstemt, zetten wij het toch door.’

Kabinet-Rutte II

Oppositie: bijsluiter Zorgwet moet van tafel

Toewijding van twee mannen houdt kabinet overeind

Rutte: kabinet niet echt in gevaar geweest

VVD vertrouwt het woord van een sociaaldemocraat minder en minder

Teruglezen: hoe Rutte en Samsom het kabinet overeind hielden

 BEKIJK HELE LIJST

Angel uit de zorgdiscussie

VK 20.12.2014 De vrees dat mensen met een budgetpolis straks de nodige medische zorg wordt ontzegd, is overtrokken.

Wie straks te horen krijgt dat hij is uitbehandeld, kan met een naturapolis niet meer naar een ander ziekenhuis voor experimentele behandeling. Het is deze vrees die de ernstig zieke senator Adri Duivesteijn vrijdag nader toelichtte in een persoonlijk interview in deze krant, en hem en twee andere Eerste Kamerleden op de valreep deden besluiten toch niet in te stemmen met de zorgwet van minister Schippers.

Om de val van het kabinet te voorkomen zijn haastig enkele toezeggingen gedaan om de rechten van verzekerden beter te beschermen. Die aanpassingen lijken een welkome versterking van de wet. Een belangrijke verbetering is de aangescherpte informatieplicht. Verzekerden moeten vooraf kunnen weten welke zorg wordt vergoed door hun verzekeraar, en welke niet. Ook het recht op een second opinion wordt wettelijk verankerd, naast het recht op complexe zorg door academische ziekenhuizen.

In de discussie over de nieuwe zorgwet is de focus ten onrechte op de vrije artsenkeuze komen te liggen, en dan voor- al in levensbedreigende situaties

Arie Slob: ‘Het is nu niet de tijd voor politieke spelletjes’

Trouw 20.12.2014  Arie Slob is de dag na de zorgcrisis een gewild man. Menig volger van de Haagse politiek wil hem spreken. Geen wonder, want de fractieleider van de ChristenUnie was het afgelopen jaar steeds bereid het kabinet te helpen, ook bij de plannen voor beperking van de vrije artsenkeuze . Maar in het nachtelijk debat over de afloop van de zorgcrisis – “Ik lag half zes in bed” – zette hij premier Rutte voor het blok. Ook al vindt hij het nieuwe compromis goed, hij zal tegen stemmen als het kabinet geen afstand neemt van de ontsnappingsroute die het heeft ingebouwd.

Verwant nieuws

’Vertrouwen is geschaad’

Telegraaf 20.12.2014 Het kabinet van VVD en PvdA heeft geen blijvende averij opgelopen, maar het vertrouwen is wel geschaad. Dat zegt premier Rutte vandaag in een interview met De Telegraaf, terugblikkend op drie dagen van politieke crisis.

Volgens de minister-president is de voorbije week sprake geweest van „een groot ongeluk”, veroorzaakt door de PvdA.

Gerelateerde artikelen;

19-12: PvdA-trio liet zich niet opjagen

19-12: Kabinet kan rustig kerstreces in

19-12: Kern zorgwet blijft overeind

19-12: Schippers ontkent dreigement

19-12: Rutte vult noodoptie niet in

19-12: Nieuw record Kamer

De beste zorg voor een eerlijke prijs

door Diederik Samsom op 19 december 2014 – De beste zorg voor een eerlijke prijs. Waarbij een ruim en divers aanbod bestaat om uit te kiezen. Dat is wat de Partij van de Arbeid wil in onze gezondheidszorg. Met dat uitgangspunt is de afgelopen dagen ook stap voor stap gewerkt aan een oplossing nadat de Eerste Kamer afgelopen dinsdag het wetsvoorstel verwierp waarin verzekeraars meer mogelijkheden krijgen om te selecteren in welke zorg zij inkopen. lees verder »

 

Pak nu de medische macht eerst eens aan

VK 19.12.2014 Iedereen wil vrije artsenkeuze maar ziekenhuizen, specialisten en huisartsen steken elk jaar miljarden in hun zak die niet in goede zorg worden geïnvesteerd.

De Eerste Kamer heeft de inperking van de vrije artsenkeuze een halt toegeroepen. Maar wat hebben we eigenlijk aan vrije keuze van onze eigen royaal verdienende en medicaliserende dokter?

Een verdere expansie van de reeds grote zorgverzekeraarsmacht is op dit moment inderdaad niet wenselijk. De legitimiteit van de zorgverzekeraars staat onder druk, zoals ook de Raad voor Volksgezondheid en Zorg (RVZ) recent vaststelde.

En toch heeft de discussie rond de vrije artsenkeuze iets cynisch. Zorgverzekeraars vormen wel erg gemakkelijk het enige doelwit als kwade macht van de zorg. Het publiek is in de discussie over de artsenkeuze voor de kar van de eveneens zeer machtige zorgaanbieders en artsen gespannen.

MEER;

VVD vertrouwt het woord van een sociaaldemocraat minder en minder

Ik ben niet geagiteerd

Voorbarig om journalistieke champagnekurken te laten knallen

Dit is er veranderd aan de zorgwet van Schippers

VK 19.12.2014 Na meer dan twee dagen van koortsachtig overleg heeft de top van de coalitie van VVD en PvdA gisteravond besloten om de eerder gesneuvelde zorgwet opnieuw in te dienen. In een brief aan de Tweede Kamer kondigt het kabinet wijzigingen aan van de betwiste wet van minister Edith Schippers. Maar wat is er nu echt aan veranderd?

Wat gaat het kabinet in het wetsvoorstel aanpassen om tegemoet te komen aan de bezwaren van de Eerste Kamer?

Het grootste pijnpunt, de beperking van de vrije artsenkeuze, is in ieder geval overeind gebleven. Het was een van de belangrijkste maatregelen waarmee Schippers de zorgkosten wilde inperken.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

Teruglezen: hoe Rutte en Samsom het kabinet overeind hielden

Kabinet zet noodmaatregel in als zorgwet opnieuw sneuvelt

VVD kiest voor kabinet; Schippers door de knieën

Rutte: ‘Oplossing gevonden die recht doet aan posities betrokkenen’

RO 19.12.2014 Met deze laatste ministerraad van het jaar wordt een hectische week afgesloten, die gisteren tot diep in de nacht geduurd heeft. ‘U heeft gezien dat de politieke wil om eruit te komen groot was. We hebben een oplossing gevonden waarin alle betrokken partijen zich herkennen’ zei minister-president Rutte na afloop.

Afgelopen dinsdag ontstond een probleem doordat de Eerste Kamer tegen het wetsvoorstel verbod verticale integratie stemde. De betrokken partijen hebben toen in wisselende samenstelling intensieve gesprekken gevoerd. De partijen zijn overeengekomen dat het wetsvoorstel in aangepaste vorm op korte termijn opnieuw wordt ingediend. Het kabinet heeft er vertrouwen in dat het succesvol zal worden afgerond. ‘Het aangepaste wetsvoorstel komt tegemoet aan zorgen die leefden in het parlement, maar doet ook recht aan onze afspraken om de zorg in Nederland toegankelijk, betaalbaar en kwalitatief van een hoog niveau te houden’, voegde Rutte hieraan toe.

 Zie ook

VVD vertrouwt het woord van een sociaaldemocraat minder en minder

VK 19.12.2014 Na koortsachtig overleg over de zorgwet van minister Schippers hebben VVD en PvdA besloten elkaar vast te blijven houden. Maar hoe stabiel is het kabinet nog? De scherpste opinies uit de ochtendkranten op een rij. ‘De brug die de werelden van VVD en PvdA moest verbinden is in het water gestort. Het vertrouwen is deze week diep, zo niet onherstelbaar geschaad.’

‘Het vertrouwen is deze week diep, zo niet onherstelbaar geschaad’. Hier staan niet langer twee coalitiepartners, aldus Paul Jansen !!

Volgens Paul Jansen, politiek commentator van De Telegraaf, toont deze kabinetscrisis een trendbreuk. De crisis is niet het gevolg van een ideologisch conflict tussen coalitiepartijen, maar van een opstand binnen regeringspartij PvdA. ‘Dat maakt de opstelling van de VVD zo interessant. De crisis overkwam de sociaaldemocraten door een inschattingsfout en slecht leiderschap, maar het was de VVD die aanvankelijk de keuze maakte om geen vinger uit te steken. De PvdA kreeg het mes op de keel gezet. Ze moest leveren. Dat was een trendbreuk.’

Niemand gaat tevreden het kerstreces in

Trouw 19.12.2014 Regeerakkoorden worden spottend wel aangeduid als ‘gestold wantrouwen’ tussen coalitiepartijen. Welke kwalificatie moet je dan geven aan een ondertekende schriftelijke verklaring van een aantal individuele parlementariërs, waarin zij plechtig beloven de aanvaarding van een wetsvoorstel niet te blokkeren?

De afgelopen dagen ontmoetten de drie zich aan de partijdiscipline onttrekkende senatoren een golf van sympathie.

Er wordt dezer dagen parlementaire geschiedenis geschreven aan het Binnenhof. De leden van de Eerste Kamerfractie van de PvdA hadden de afgelopen dagen het lot van het tweede kabinet-Rutte in handen. Zij en minister Edith Schippers van volksgezondheid waren de hoofdrolspelers in het drama dat het kabinet aan de rand van de afgrond bracht.

Schippers verklaarde haar dinsdag in de senaat verworpen wetsvoorstel tot de kern van haar beleid. Zij zou het niet meemaken dat de wet, die onder meer de vrije artsenkeuze beperkt, in de prullenmand zou verdwijnen. Voor de VVD is Schippers een te belangrijke minister. Zou zij opstappen dan zouden haar partijgenoten volgen en zou de val van het kabinet definitief zijn.

PvdA-trio liet zich niet opjagen

Telegraaf 19.12.2014 Er leek de afgelopen dagen geen einde te komen aan het crisisberaad tussen VVD en PvdA. Vanaf het moment dat de zorgwet van VVD-minister Edith Schippers (Volksgezondheid) dinsdagmiddag sneuvelde in de Senaat tot donderdagavond laat werd er vrijwel permanent achter gesloten deuren overlegd, in steeds wisselende gezelschappen.

Het uiteindelijk resultaat was een briefje van premier Mark Rutte aan de Tweede Kamer van nauwelijks meer dan twee pagina’s. De aanpassingen aan de zorgwet die daarin worden aangekondigd, zijn beperkt. Het gaat vooral om aanscherpingen in de formuleringen en wat meer garanties voor patiënten.

Het kabinet heeft de kerstcrisis overleefd. Hoe nu verder?

NRC 19.12.2014 Na een akkoord tussen PvdA en VVD over de nieuwe zorgwet is het kabinet Rutte-II aan een voortijdig einde ontsnapt. Hoe nu verder? Vijf vragen over de crisis in Den Haag.

Wat hebben PvdA en VVD precies afgesproken?
Na twee dagen van koortsachtig overleg sloten de PvdA en de VVD gisteravond een akkoord over een aangepaste zorgwet. De zorgwet van minister Edith Schippers (Volksgezondheid, VVD) was deze week aanleiding voor een grote crisis in het kabinet, nadat drie PvdA-senatoren onverwachts tegenstemden. Schippers wilde het recht op vrije artsenkeuze afschaffen.

Kabinet kan rustig kerstreces in

Telegraaf 19.12.2014  Na een roerige week, waarin een kabinetscrisis om een zorgpolis werd afgewend, begon het kabinet vrijdag welgemoed aan de laatste ministerraad van dit jaar. De ministers zeiden opgelucht het kerstreces in te gaan, dat zaterdag begint. Bijna allemaal zeiden ze steeds het vertrouwen te hebben gehad dat het kabinet het uiteindelijk zou redden. „We kunnen wel tegen een stootje”, aldus Jeanine Hennis (Defensie).

Gerelateerde artikelen;

19-12: ‘Noodgreep was niet nodig’

‘Noodgreep was niet nodig’

Telegraaf 19.12.2014 De noodgreep die regeringspartijen VVD en PvdA straks misschien nodig hebben om de aangepaste zorgwet er doorheen te krijgen, was niet nodig geweest. Ambtenaren hebben aan het begin van het proces zitten slapen en zich niet goed voorbereid. Dat stelt Rinus van Schendelen, hoogleraar politicologie aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam.

Gerelateerde artikelen;

19-12: Kern zorgwet blijft overeind

19-12: Ziekte reden voor tegenstem

Kern zorgwet blijft overeind

Telegraaf 19.12.2014  Meer dan twee dagen heeft de top van de coalitie van VVD en PvdA bijeen gezeten na het sneuvelen van de zorgwet in de Eerste Kamer. Donderdagavond besloten ze die belangrijke wet van VVD-minister Edith Schippers (Volksgezondheid) opnieuw in te dienen. Waarom denken ze dat de drie PvdA-senatoren die dinsdag tegen de wet stemden, hun opstelling nu zullen veranderen?

Gerelateerde artikelen;

19-12: Ziekte reden voor tegenstem

19-12: Kabinet ontsnapt aan val na zorgcrisis

19-12: Rutte: wil om er uit te komen

18-12: Kerstcrisis in beslissende fase

18-12: ‘Reddingsboei voor coalitie’

Het kabinet is volgens premier Rutte deze week niet in gevaar geweest›

NRC 19.12.2014 Het kabinet is deze week, tijdens de crisis, niet in gevaar geweest. Dat zei minister-president Mark Rutte (VVD) na afloop van de wekelijkse ministerraad. Er was volgens Rutte inderdaad sprake van “een groot politiek probleem”, maar ook de wil om eruit te komen.

“De top van de PvdA heeft vreselijk zijn best gedaan om het probleem op te lossen”, tekende persbureau ANP op. Ook zei de premier dat hij altijd de hoop heeft gehouden dat de partijen eruit zouden komen. Het onderlinge vertrouwen tussen de coalitiepartners is deze week zelfs toegenomen, aldus de premier. Rutte blijft ervan overtuigd dat het kabinet koers moet houden. Dat is volgens hem een zaak van “lange adem”.

CRISIS NA WEGSTEMMEN ZORGWET

Het kabinet sluit vandaag een hectische week af, vlak voor het kerstreces. Afgelopen dinsdagmiddag bleek dat het wetsvoorstel van minister Edith Schippers (Volksgezondheid, VVD) over het beperken van de vrije artsenkeuze niet kon rekenen op een meerderheid in de Eerste Kamer. PvdA-senatoren Adri Duivestijn, Marijke Linthorst en Guusje Ter Horst stemden tegen. Sindsdien probeerde de top van het kabinet, de PvdA en de VVD een oplossing te vinden.

Die kwam er uiteindelijk vannacht. Na dagenlang beraad werd duidelijk dat het kabinet hoe dan ook de zorgwet door de beide kamers wil loodsen. In eerste instantie wordt dat geprobeerd door een aangepast wetsvoorstel naar de Kamer te sturen. Mocht dat dan toch niet lukken, dan is “een van de mogelijkheden” om een aantal zaken uit de wet via eenAlgemene Maatregel van Bestuur (AMvB) alsnog te regelen, zo zei PvdA-leider Diederik Samsom net na middernacht in de Kamer.

Kerstcrisis? Volgens Rutte is het kabinet niet in gevaar geweest

Elsevier 19.12.2014 De afgelopen week was er een crisissfeer in Den Haag door de zorgwet die door drie PvdA-senatoren werd weggestemd. Toch had premier Mark Rutte (VVD) niet het gevoel dat het kabinet in gevaar was.

‘De top van de PvdA heeft vreselijk zijn best gedaan om het probleem op te lossen,’ zei Rutte vrijdag na afloop van de ministerraad. Rutte beweert dat het vertrouwen tussen de twee coalitiepartijen de afgelopen week juist is toegenomen.

Adem

Er werd al gespeculeerd over een kabinetsval, maar Rutte blijft ervan overtuigd dat het kabinet koers houdt. Het is volgens hem een zaak van ‘lange adem’. De premier vindt dat er een goede oplossing is gevonden voor de wet van minister Edith Schippers (VVD, Volksgezondheid).

Lees ook

Van Haersma Buma: kabinet kan over kleinigheid struikelen

Rutte verwacht dat de wet de eindstreep dit keer wel zal halen. Wat er gebeurt als dat niet lukt, wil de premier niet zeggen. PvdA-leider Diederik Samsom zei afgelopen nacht in de Tweede Kamer dat een algemene maatregel van bestuur, waarover het parlement niet hoeft te stemmen, een optie zou zijn. Tot grote onvrede van de oppositie.

Vertrouwen

Ministers zeiden voorafgaand aan de ministerraad dat zij opgelucht het kerstreces ingingen, maar de bewindslieden hadden bijna allemaal vertrouwen in een goede afloop. ‘We kunnen wel tegen een stootje,’ zei minister Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD, Defensie).

Minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA) van Financiën denkt dat er haast kan worden gemaakt met de nieuwe wet. Hij ziet geen reden om deze lang te laten liggen.

Diverse kabinetsleden vinden het belangrijk dat het kabinet doorgaat, juist nu het economisch herstel begint te komen. Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) wil vooral voorkomen dat problemen ‘nog groter’ worden. ‘Je kunt het niet maken het landsbelang uit het oog te verliezen.’

Kabinet is volgens Rutte niet in gevaar geweest

NU 19.12.2014 Het kabinet is de afgelopen dagen niet in gevaar geweest, zei premier Mark Rutte vrijdag na afloop van de laatste ministerraad van dit jaar en na een roerige week, waarin een kabinetscrisis om de zorgwet werd afgewend.

Dit nieuws in het kort:

– Drie PvdA-Eerste Kamerleden stemmen dinsdag onverwacht tegen het wetsvoorstel van minister Schippers om de zorg te hervormen.
– Het kabinet is dagen in crisisberaad. Donderdagavond lijkt een kabinetscrisis afgewend. Schippers gaat het wetsvoorstel wijzigen.
– Mocht dit voorstel ook sneuvelen, dan wil het kabinet gebruik maken van een route waarbij geen instemming van het parlement nodig is.
– ‘Bevriende oppositiepartijen’ D66, CU en SGP hebben grote moeite met het alternatieve plan.

Kritiek

Het kabinet wil het wetsvoorstel nu aangepast opnieuw indienen. Sneuvelt deze ook dan wil de coalitie dit buiten het parlement om regelen via een zogeheten Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB), waarbij geen instemming van het parlement nodig is.

De oppositie vindt dit echter geen begaanbare weg, zo bleek tijdens het Kamerdebat in de nacht van donderdag op vrijdag. Ook de ‘gedoogpartijen’ D66, ChristenUnie en SGP hebben forse kritiek.

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) denkt dat er haast gemaakt kan worden met de vernieuwde wet. Hij ziet geen reden om hem lang te laten liggen.

Achtergronden: Hoe het kabinet plots in crisis belandde | Dit is wat de PvdA-Senatoren tegenhielden | Wat verandert er aan zorgwet Schippers?

Alles over de kabinetscrisis in ons dossier

Lees meer over: Kabinetscrisis Zorgconflict

Gerelateerde artikelen;

‘Het gaat de goede kant op’

Telegraaf 19.12.2014 PvdA-Eerste Kamerlid Guusje ter Horst is positief gestemd over de aanpassingen in de zorgwet waarmee het kabinet zegt te komen. In de brief waarin een nieuw wetsvoorstel wordt aangekondigd, zijn volgens haar „zeker stappen in de goede richting gezet”.

Maar ze wil eerst de precieze tekst van het plan zien voordat ze haar definitieve oordeel erover geeft, zei ze vrijdag in het radioprogramma Radio EenVandaag.

Noodmaatregel kabinet is ‘paniekvoetbal’

Trouw 19.12.2014 het kabinet was niet van de lucht tijdens het debat over de  aangepaste zorgwet. De wet zelf is nauwelijks veranderd, zo bleek gisteren uit een brief van premier Rutte aan de Kamer. Het kabinet heeft daarom een truc achter de hand als het opnieuw misloopt in de Eerste Kamer. Maar is die wel geoorloofd?

De regering heeft een heel ingewikkelde constructie bedacht en strooit daarmee zand in de ogen van de Tweede Kamer, aldus Wim Voermans, hoogleraar staats- en bestuursrecht Universiteit Leiden. 

Het kabinet heeft een soort ‘achterdeurconstructie’ bedacht als de aangepaste zorgwet opnieuw strandt in de Eerste Kamer. Met een zogeheten Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) kunnen de afspraken met de zorgsector dan alsnog geregeld worden, omdat die maatregel niet in het parlement behandeld hoeft te worden. De Senaat komt er dan niet aan te pas. En dat plan B komt het kabinet goed uit, want diezelfde Senaat sloeg de coalitie dinsdag het deksel op de neus doordat drie PvdA-senatoren onverwachts tegen de zorgwet stemden.

Forse kritiek op truc coalitie om zorgplannen door te zetten

NU 19.12.2014 Regeringspartijen VVD en PvdA hebben een kabinetscrisis afgewend. De bevriende oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP hebben echter grote moeite met het alternatieve plan voor de gesneuvelde zorgwet.

Dat maken zij duidelijk tijdens een debat in de Tweede Kamer over de ontstane crisis, in de nacht van donderdag op vrijdag.

Het kabinet is voornemens om het wetsvoorstel van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) aangepast opnieuw in te dienen. Sneuvelt deze ook dan wil de coalitie dit via een truc buiten het parlement om regelen.

AchtergrondenHoe het kabinet plots in crisis belandde | Dit is wat de PvdA-Senatoren tegenhielden | Wat verandert er aan zorgwet Schippers?

Alles over de kabinetscrisis in ons dossier

Lees meer over: Kabinetscrisis Zorgconflict

Gerelateerde artikelen;

Val kabinet afgewend, onvrede over ‘list’ zorgwet

Elsevier 19.12.2014 Coalitiepartijen VVD en PvdA hebben in de nacht van donderdag op vrijdag in de Tweede Kamer de uitkomst van het overleg over de nieuwe zorgwet toegelicht. ‘De wil om er uit te komen, was groot. Dat laatste telt. Waar een wil is, is een weg. Ook in Den Haag.’

Premier Mark Rutte (VVD) zei dat aan het begin van het debat in de Tweede Kamer. De wet zal dinsdag in aangepaste vorm opnieuw naar het parlement gaan. Mocht de wet de eindstreep daar toch niet halen, wil het kabinet de wet met een truc alsnog doorzetten.

Commentaar;

Arthur van Leeuwen: Kerstcrisis: inderdaad is meer zicht op verzekeraars gewenst

PvdA-leider Diederik Samsom zei dat een AMvB wat hem betreft ‘een prima optie’ is. ‘Ik ga er vanuit dat het met dit wetsvoorstel lukt, maar als het niet lukt, dan laat ik mijn ambitie niet zakken tot nul. Dat is het realiseren van betere zorg. Dus als het met een hele mooie wet niet lukt, dan ga je het doen met een AMvB die minder fraai is, maar doelen dichterbij brengt.’

Dreigement

De oppositie in de Tweede Kamer ziet daar niets in, omdat het parlement zo buitenspel wordt gezet. ChristenUnie-fractieleider Arie Slob wil met ‘een open houding’ kijken naar de nieuwe wet, maar wil niet dat deze wordt gekoppeld aan een AMvB. Als PvdA-Eerste Kamerleden opnieuw tegen de wet stemmen, ‘is dat een politieke werkelijkheid die je uiterst serieus moet nemen’.

D66-leider Alexander Pechtold sprak van een ‘dreigement’, SP-leider Emile Roemer had het over een ‘truc’ en volgens GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren was er sprake van een ‘list’.

Volgens VVD-leider Halbe Zijlstra is de optie om de zorgwet te kunnen doorvoeren met een AMvB, een optie om de zorgsector ‘vertrouwen’ te geven dat de eerder afgesproken maatregelen worden doorgevoerd. ‘Ik wil deze route graag in het achterhoofd houden.’ Discussie hierover is vooral ‘hypothetisch’.

Oplossing

Rutte weigerde afgelopen nacht te zeggen wat hij precies gaat doen als de aangepaste zorgwet opnieuw de eindstreep niet haalt. De premier wil niet meer zeggen dan dat hij in dat geval samen met de Tweede Kamer op zoek gaat naar een oplossing.

PvdA-senator Adri Duivesteijn zegt vrijdag tegen de Volkskrantdat zijn ziekte reden was om de zorgwet weg te stemmen. Duivesteijn is al enige tijd ernstig ziek. Hij kreeg in een ziekenhuis te horen dat hij was uitbehandeld, maar hoorde in een ander ziekenhuis dat er toch nog opties waren.

‘Ik heb ervaren hoe geweldig het is dat je dan elders een specialist vindt die zegt: we gaan ervoor knokken, we leggen ons hier niet bij neer. Dat is voorbij als een eind wordt gemaakt aan de vrije artsenkeuze.’

zie ook;

16 dec Wet beperking vrije artsenkeuze verworpen: wat betekent dit?

18 dec Hennis: tegenstander moet afgeschrikt met zwaardere wapens

18 dec Weinig duidelijkheid na brief van Rutte

Waarom niet gedreigd met crisis om de drie in het gareel te krijgen?

VK 19.12.2014 De meerderheid van de Eerste Kamer verwerpt de nieuwe zorgverzekeringswet en de daarin neergelegde mogelijkheid van beperkingen van vrije artsenkeuze in goedkope(re) polissen. Die verwerping komt uiteraard mede op de naam van drie dissidente PvdA-senatoren (Ter Horst, Linthorst en Duivesteijn).

Ik las vanmorgen al blogs waarin de tegenstem van Ter Horst geweten wordt aan haar nieuwe voorzitterschap van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie, KNGF, dat immers fel tegenstander van het wetsvoorstel is. Dat is inderdaad een lastige nevenfunctie in dit verband, hoewel Ter Horst niet de enige senator is met nevenfuncties.

Duivesteijn stemde tegen zorgwet vanwege eigen ziekte

NU 19.12.2014 PvdA-senator Adri Duivesteijn heeft tegen de nieuwe zorgwet gestemd vanwege zijn eigen ervaringen met het zorgstelsel. Hij is al een tijd ernstig ziek. De PvdA-senator zegt dat in een interview met de Volkskrant.

Duivesteijn kreeg bij het ene ziekenhuis te horen dat hij was uitbehandeld, maar kon in een ander ziekenhuis toch verder worden behandeld. ”Ik heb ervaren hoe geweldig het is dat je dan elders een specialist vindt die zegt: we gaan ervoor knokken, we leggen ons hier niet bij neer. Dat is voorbij als een eind wordt gemaakt aan de vrije artsenkeuze.”

Daarnaast stemde Duivesteijn tegen omdat de PvdA zich in haar verkiezingsprogramma uit 2012 krachtig heeft uitgesproken tegen marktwerking in de zorg. ”Het voorstel van het kabinet zit helemaal aan de andere kant van het programma.”

Alternatief

Een kabinetscrisis werd donderdagavond uiteindelijk afgewend, doordat regeringspartijen PvdA en VVD een akkoord bereikten over een alternatief plan. Het kabinet is voornemens om het wetsvoorstel aangepast opnieuw in te dienen. Sneuvelt deze ook dan wil de coalitie dit via een truc buiten het parlement om regelen.

De bevriende oppositiepartijen vinden dat echter geen begaanbare weg. Zij vinden dat “de koninklijke weg” bewandeld moet worden, waarbij het parlement wel meebeslist.

AchtergrondenHoe het kabinet plots in crisis belandde | Dit is wat de PvdA-Senatoren tegenhielden

Alles over de kabinetscrisis in ons dossier

Lees meer over: Adri Duivesteijn Kabinetscrisis

Gerelateerde artikelen;

Ziekte reden voor tegenstem

Telegraaf 19.12.2014 Adri Duivesteijn heeft tegen de nieuwe zorgwet gestemd vanwege zijn eigen ervaringen met het zorgstelsel. De PvdA-senator zegt dat in een interview met de Volkskrant.

Duivesteijn is al een tijd ernstig ziek. Hij kreeg bij het ene ziekenhuis te horen dat hij was uitbehandeld, maar kon in een ander ziekenhuis toch verder worden behandeld. „Ik heb ervaren hoe geweldig het is dat je dan elders een specialist vindt die zegt: we gaan ervoor knokken, we leggen ons hier niet bij neer. Dat is voorbij als een eind wordt gemaakt aan de vrije artsenkeuze.”

Duivesteijn in NRC: PvdA verkeert in een ideologisch vacuüm›

NRC 19.12.2014 Er waren meer PvdA-senatoren tegen de zorgwet van minister Edith Schippers, zegt senator Adri Duivesteijn morgen in een interview met Coen Verbraak inNRC Weekend. De crisis in het huidige kabinet wijt hij aan een ideologisch vacuüm binnen de PvdA.

Duivesteijn zegt in het interview: “Twee weken geleden was al duidelijk dat er tegenstemmen zouden zijn. Het waren er meer dan drie, maar die anderen hebben zich op de valreep alsnog laten overtuigen.”

De wet zou hebben gezorgd voor een tweedeling in de zorg volgens Duivesteijn. “Een sociaaldemocraat kan daar alleen maar tegen in opstand komen.”

Adri Duivesteijn (1950) is één van de drie PvdA-senatoren die tegen de tegen de zorgwet van minister Edith Schippers (Volksgezondheid, VVD) stemde. Dit was aanleiding voor een grote crisis in het kabinet. Duivesteijn kiest vaker voor een eigen koers. Precies een jaar geleden hield hij het kabinet lang in spanning, toen hij tegen het woonakkoord dreigde te stemmen. LEES VERDER›

Rutte II is nu een coalitie tegen heug en meug

Elsevier 19.12.2014  De PvdA-senatoren die de zorgwet tegenhielden, krijgen hun zin en de wet wordt aangepast. De PvdA wankelt nog maar even door naar de volgende bananenschil met deze coalitie. De kruitdampen van de kerstcrisis trekken langzaam op en de winnaar is...? Adri Duivesteijn! De PvdA-senator hield met fractiegenoten Marijke Linthorst en Guusje ter Horst tot het einde toe vol. De zorgwet van VVD-minister Edith Schippers wordt veranderd.

Sluiproute

Schippers moest buigen. Ze past haar zorgwet aan in PvdA-richting. Of die wet in de Eerste Kamer een meerderheid haalt, blijft onzeker. De gedoogfracties D66, ChristenUnie en SGP zijn namelijk niet blij. Maar dan weet het kabinet nog een ‘sluiproute’ om toch het doel te bereiken.

Volgens Elsevier;

Arthur van Leeuwen: Kerstcrisis: inderdaad is meer zicht op verzekeraars gewenst

Dat is niet fraai, maar premier Mark Rutte (VVD) moest donderdag iets. Het alternatief was de val van zijn kabinet. En daarom kwam er een gekunsteld compromis, zoals je thuis ook wel eens iets met duct tape repareert en dan verbaasd bent hoe lang alles nog vrij stevig aan elkaar blijft plakken.

Kerstcrisis

De PvdA wankelt daarom ook nog maar even door met deze coalitie. Partijleider Diederik Samsom en fractieleider Eerste Kamer Marleen Barth zijn verantwoordelijk voor regiefouten en zijn bepaald niet sterker uit de kerstcrisis gekomen. Het vaststellen van de kandidatenlijst voor de nieuwe Eerste Kamer kan nog leiden tot stevige januaristormen in de PvdA.

Vicepremier Lodewijk Asscher daarentegen, lijkt opnieuw de man die een uitweg uit de crisis regelde. Praktische man. Hij mist de toon van verontwaardiging waarmee andere PvdA’ers hun partij zo onpopulair maken. Liet zijn dienstauto voorrijden om dissident Linthorst op te halen. Ging zelf even bij Duivesteijn op ziekenbezoek.

Bananenschil

Bij de eerstvolgende verkiezingen voor de Tweede Kamer staat Asscher klaar als de grote PvdA-verlosser. Zo doet de partij dat telkens. Vanuit een verloren positie een nieuwe leider lanceren en dan – geholpen door euforische media – toch nog redelijk scoren.

Zo ging het in 2003 met Wouter Bos, in 2010 met Job Cohen en in 2012 met Samsom. De media en de linkse kiezers trappen er elke keer weer in.

Zo ver is het nog niet. Het kabinet kan nu weer eventjes door in de richting van een volgende bananenschil. Gelet op de peilingen, zijn vervroegde verkiezingen voor VVD en PvdA nu nog een te grote gok. Rutte II is een tegen heug en meug coalitie geworden.

Kabinet zet zorgwet ‘linksom of rechtsom’ tóch door – kritiek vanuit Kamer›

NRC 19.12.2014 De zorgwet zal er rechtsom of linksom komen als het aan het kabinet en de coalitiepartijen ligt. In eerste instantie wordt dat geprobeerd door een aangepast wetsvoorstel naar de Kamer te sturen, schreef Rutte eerder al aan de Kamer. Mocht dat dan toch niet lukken, dan is “een van de mogelijkheden” om een aantal zaken uit de wet via een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) alsnog te regelen, zo heeft PvdA-leider Diederik Samsom net na middernacht in de Kamer gezegd.

Voorafgaand aan het debat, dat om 23.45 uur begon, zei VVD-fractieleider Halbe Zijlstra al voor de camera van NOS dat de zorgwet er “linksom of rechtsom” komt. De optie om de zorgwet via een AMvB te regelen zong al rond in Den Haag.

Lees meer;

18 DEC Kabinet akkoord over aangepaste zorgwet – ‘flink wat concessies aan senatoren’ ›

18 DEC Nog vanavond debat met Rutte over kerstcrisis ›

17 DEC Regeringspartijen in Torentje voor gezamenlijk overleg ›

18 DEC Crisisberaad regeringspartijen om weggestemde zorgwet Schippers ›

18 DEC In 5 minuten bijgepraat: waarom leidt de zorgwet tot zo’n crisis in Den Haag? ›

Op de valreep nog nieuw vergaderrecord voor Kamer

Trouw 19.12.2014 Het was even afzien deze week, maar de Tweede Kamer heeft vanochtend op de laatste dag voor het kerstreces wel mooi een nieuw record bereikt. Het record van de langste vergaderdag dit kalenderjaar werd om 2.42 uur gebroken.

De Kamer was op dat moment 16 uur en 27 minuten aan het vergaderen. Daarbij moet wel worden aangemerkt dat er in de plenaire zaal een flink deel van de avond geen debat was. Een paar minuten later brak de Kamer een tweede record: niet eerder dit jaar werd er na 2.45 uur nog door gedebatteerd.

Meer over;

Kabinet ontsnapt aan val na zorgcrisis

Telegraaf 19.12.2014  Het kabinet Rutte-II is na drie dagen van diepe crisis over de verworpen zorgwet van minister Edith Schippers van Volksgezondheid ontsnapt aan een voortijdig einde. De regeringspartijen VVD en PvdA bereikten donderdag een compromis waarmee de crisis werd bezworen en een dreigende val van het kabinet werd afgewend. De drie bevriende oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP hebben echter nog grote bezwaren.

Gerelateerde artikelen;

Kabinet zet noodmaatregel in als zorgwet opnieuw sneuvelt

Trouw 19.12.2014 Het kabinet Rutte-II is na drie dagen van diepe crisis over de verworpen zorgwet van minister Edith Schippers van Volksgezondheid ontsnapt aan een voortijdig einde. De regeringspartijen VVD en PvdA bereikten vannacht een compromis waarmee de crisis werd bezworen en een dreigende val van het kabinet werd afgewend.

De crisis ontstond afgelopen dinsdag in de Senaat toen een wetsvoorstel over zorgpolissen werd weggestemd. Drie PvdA-senatoren waren daar mede debet aan. Ze stemden tot verrassing van de coalitie tegen. De VVD eiste vervolgens van PvdA-leider Diederik Samsom en PvdA-vicepremier Lodewijk Asscher dat die het probleem intern zouden oplossen.

Oplossing crisis: dien wetsvoorstel opnieuw in

VK 18.12.2014 Het verwerpen van de zorgwet van minister Schippers hoeft helemaal geen kabinetscrisis te betekenen. De oplossing is simpel en kan snel geschieden.

Als we het verwerpen van afgelopen dinsdag nu beschouwen als een verzoek aan de andere Kamer om er nog eens naar te kijken, dan is de nu te volgen procedure voor de regering helder

De Eerste Kamer heeft dinsdag, met krappe meerderheid, een signaal afgegeven aan de regering en Tweede Kamer, inhoudende dat het wetsvoorstel inzake de zorgverzekering niet (helemaal) deugt. De bal ligt dus nu bij regering en Tweede Kamer.

Een kabinetscrisis hoeft het niet betekenen, want de senaat is eigenlijk politiek niet gelegitimeerd om die te veroorzaken. Wel moeten regering en Tweede Kamer nu kijken of het wetsvoorstel al dan niet aanpassingen behoeft. Dat kan, als de regering het wetsvoorstel spoedig opnieuw indient bij de Tweede Kamer, misschien met enige aanpassingen.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

VVD vertrouwt het woord van een sociaaldemocraat minder en minder

Ik ben niet geagiteerd

Pak nu de medische macht eerst eens aan

Weinig duidelijkheid na brief van Rutte

Elsevier18.12.2014 De coalitiepartijen hebben een akkoord met elkaar maar de constructieve oppositie is ‘bepaald niet enthousiast’. Premier Rutte stuurt een brief waarin hij hoopvol spreekt over een uiteindelijk akkoord over een aangepaste versie van de zorgwet.

Staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) van Volksgezondheid beweerde eerder nog dat het kabinet voorlopig blijft zitten. De ‘bevriende oppositiepartijen’ D66, ChristenUnie en SGP hebben echter geen akkoord gesloten met het kabinet over de gesneuvelde zorgwet van minister Edith Schippers (VVD) van Volksgezondheid.

‘Akkoord met elkaar’

‘De coalitiepartijen hebben een akkoord met elkaar’, zei D66-leider Alexander Pechtold na afloop van een gesprek met de coalitiepartners en het kabinet in het Torentje van premier Mark Rutte.

Volgens Elsevier:

Eric Vrijsen: Deuk in Rutte II is hoe dan ook niet meer weg te werken

Debat

Het Tweede Kamerdebat, waar SP-leider Emile Roemer al dagen op aandrong, komt er donderdagnacht nog.

Oplossing

Voor dat debat heeft Rutte de Kamer via een brief geïnformeerd over de situatie.

De PvdA-senatoren hebben aangegeven uit staatsrechtelijke overwegingen geen garantie te geven dat ze uiteindelijk zullen voorstemmen. In de brief van premier Rutte staat dat het kabinet de inhoud van het wetsvoorstel zal aanpassen en het voorstel dan opnieuw zal indienen, ‘rekening houdend met argumenten en zorgen die tijdens de behandeling in de Kamers zijn gewisseld’.

In de woorden van VVD-fractieleider Halbe Zijlstra: het zal ‘linksom of rechtsom worden geregeld’.

zie ook

18 dec Deuk in Rutte II is hoe dan ook niet meer weg te werken

17 dec Nederlagenstrategie PvdA maakt samenwerken vrijwel onmogelijk

12 dec Komt er in 2016 lastenverlichting? Rutte houdt optie open

Senatoren brachten kabinetten vaker in gevaar: vier voorbeelden

Elsevier 18.12.2014 Drie Eerste Kamerleden van regeringspartij PvdA zijn er verantwoordelijk voor dat nu al voor de derde dag koortsachtig wordt overlegd om de ontstane kabinetscrisis op te lossen. In het verleden zorgden dwarsliggers in de Senaat vaker voor (ernstige) spanningen in de coalitie.

Toch is het in de parlementaire geschiedenis maar drie keer gebeurd dat een kabinet in elkaar klapte door toedoen van de Eerste Kamer.

De Senaat is van oudsher terughoudend als het om saillante politieke kwesties gaat en stemt feitelijk alleen tegen als het om een belangrijk wetsvoorstel gaat. In deze vier gevallen was er sprake van een dusdanige spanning, dat het voortbestaan van het kabinet op het spel stond.

AchtergrondenHoe het kabinet plots in crisis belandde

Live – Akkoord in kabinet, bevriende oppositie niet enthousiast

VK 18.12.2014 Sinds dinsdag zijn coalitiepartners VVD en PvdA in verwoed overleg over de crisis die is ontstaan doordat drie senatoren van de PvdA een zorgplan van minister Schippers wegstemden. Een laatste coalitieoverleg in het Torentje moet uitwijzen of de regeringspartners nog door kunnen of dat de vertrouwensbreuk compleet is. De ontknoping is nabij, de uitkomst nog ongewis. Volg het hier live.

Kabinet-Rutte II

Halbe Zijlstra: zorgwet wordt ‘linksom of rechtsom geregeld’

Live – Akkoord in kabinet, bevriende oppositie niet enthousiast

Adri Duivesteijn heeft niets te verliezen

Graus tegen Kamer: ‘Bij aanslag Schiphol zijn jullie medeverantwoordelijk’

‘Asscher praat met Duivesteijn: die heeft sleutel in handen’

BEKIJK HELE LIJST

Schippers door de knieën

VK 18.12.2014 Met de moed der wanhoop vonden de regeringspartijen VVD en PvdA donderdagavond dan toch een uitweg uit de crisis die het kabinet deze week aan de rand van de afgrond bracht. De VVD vindt het voortbestaan van het kabinet uiteindelijk belangrijker dan de politieke trots van minister Schippers van Volksgezondheid. De liberalen gaan door de knieën.

In een brief aan de Tweede Kamer deed minister-president Rutte donderdagavond enkele concessies aan de Eerste Kamer, die dinsdag het wetsvoorstel ter beperking van de vrije artsenkeuze verwierp. Het gaat vooral om een versterking van de positie van patiënten. De beperking van de vrije artsenkeuze blijft overeind, maar gaat minder ver dan Schippers eerst wilde.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

Halbe Zijlstra: zorgwet wordt ‘linksom of rechtsom geregeld’

Live – Akkoord in kabinet, bevriende oppositie niet enthousiast

VVD en PvdA sluiten akkoord over zorgwet

Trouw 18.12.2014 Na langdurig crisisberaad hebben de VVD en PvdA een akkoord gesloten over aanpassing van de zorgwet. Het nieuwe voorstel laat volgens PvdA-leider Diederik Samsom zien dat de vrije artsenkeuze gewaarborgd blijft en dat de positie van verzekerden ten opzichte van verzekeraars versterkt kan worden. Maar het plan krijgt stevige kritiek van de oppositie, die vindt dat het kabinet het parlement probeert te omzeilen.

Het aangepaste wetsvoorstel kan volgens Samsom rekenen op de steun van de Eerste Kamerfractie van de PvdA. Dat was eerder niet het geval: dinsdag belandde het kabinet in een ernstige crisis, doordat het zorgplan van Schippers in de Eerste Kamer onverwacht sneuvelde na een tegenstem van drie dissidente PvdA-senatoren.

Meer over

Den Haag werkt koortsachtig aan oplossing zorgconflict

Trouw 18.12.2014 De coalitie werkt koortsachtig aan een oplossing voor het zorgconflict tussen de regeringspartijen VVD en PvdA. In het Torentje van premier Rutte vond vanavond een crisisberaad plaats met de kopstukken van beide partijen. De VVD en PvdA hebben inmiddels een akkoord gesloten over aanpassing van de zorgwet.

Volgens PvdA-staatssecretaris Van Rijn is er hard gewerkt aan een oplossing en leidt de crisis niet tot de val van het kabinet. Premier Rutte heeft een brief gestuurd aan de Tweede Kamer en momenteel is er een debat gaande over de gevolgen van de verwerping van de zorgwet. Volgens VVD-fractieleider Halbe Zijlstra heeft het kabinet een aantal bezwaren die in de Eerste Kamer leefden over de zorgwet kunnen rechtbreien. “We gaan in het debat zien hoe dat gewaardeerd wordt”, aldus Zijlstra.

Verwant nieuws;

Akkoord in zorgconflict ‘in zicht’, val kabinet lijkt afgewend 

NU 18.12.2014 Een akkoord in de crisis rond de zorgwet van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) is donderdagavond “in zicht”, zo melden bronnen. Een kabinetscrisis lijkt hier mee te zijn afgewend.

Uitvoerige onderhandelingen tussen VVD en PvdA in het Torentje van premier Mark Rutte hebben geleid tot het verzoek aan het ministerie van Schippers om een en ander schriftelijk te formuleren.

Als dat stuk terugkomt van Schippers’ ministerie, gaan VVD en PvdA voor mogelijk een laatste ronde om de tafel.

Nu een akkoord in zicht is zullen ook de ‘bevriende’ oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP nog hun goedkeuring moeten geven.

AchtergrondenHoe het kabinet plots in crisis belandde

Dit is wat de PvdA-Senatoren tegenhielden

Alles over de kabinetscrisis in ons dossier

Lees meer over: Kabinetscrisis Zorgconflict

Gerelateerde artikelen;

Akkoord zorgwet in zicht

Telegraaf 18.12.2014  Het kabinet Rutte-II is na drie dagen van diepe crisis over de verworpen zorgwet van minister Edith Schippers van Volksgezondheid ontsnapt aan een voortijdig einde. De regeringspartijen VVD en PvdA bereikten donderdag een compromis waarmee de crisis werd bezworen en een dreigende val van het kabinet werd afgewend. De drie bevriende oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP hebben echter nog grote bezwaren.

Gerelateerde artikelen;

18-12: Debat over stuklopen zorgwet

18-12: Reactie Buma op kerstcrisis

18-12: Kerstcrisis in beslissende fase

18-12: Rutte zegt EU-top af voor overleg

Debat over stuklopen zorgwet

Telegraaf 18.12.2014 De PvdA heeft met steun van de VVD een debat aangevraagd over het stuklopen van de zorgwet in de Senaat. Het debat zal donderdagavond nog worden gehouden, maar het aanvangstijdstip is nog niet bekend.

Het is onduidelijk of de PvdA en de VVD inmiddels nader tot elkaar zijn gekomen. Vermoedelijk proberen de coalitiepartijen op deze manier tijd te winnen. Voorafgaand aan het debat komt het Kabinet met een brief over de stukgelopen zorgwet. Donderdag vond er de hele dag crisisoverleg plaats tussen de regeringspartijen VVD en PvdA.

Gerelateerde artikelen;

18-12: Kerstcrisis in beslissende fase

18-12: Rutte zegt EU-top af voor overleg

18-12: ‘Reddingsboei voor coalitie’

18-12: Opnieuw coalitieberaad in Torentje

18-12: Zijlstra verwacht duidelijkheid

Positieve stemming in Torentje over akkoord – nog vanavond debat›

NRC 18.12.2014 Het kabinet heeft een akkoord bereikt over een aangepaste zorgwet en gaat het wetsvoorstel opnieuw indienen. De beperking van de vrije artsenkeuze blijft overeind, maar gaat minder ver dan minister Schippers van plan was.

Mocht het nieuwe wetsvoorstel niet worden aangenomen dan wordt met de Kamer bezien hoe toch uitvoering kan worden gegeven aan het hoofdlijnenakkoord, aldus Rutte. Hoe is niet duidelijk. Eerder werd gemeld vanuit de wandelgangen dat het de bedoeling zou zijn om dan een algemene maatregel van bestuur te maken. Op die manier hoeft de wet niet door het parlement behandeld te worden. Maar hier staat niets over in de kabinetsbrief. LEES VERDER›

Kamerdebat: akkoord over zorgplan?

Elsevier 18.12.2014 Staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) van Volksgezondheid beweerde eerder nog dat het kabinet voorlopig blijft zitten. De ‘bevriende oppositiepartijen’ D66, ChristenUnie en SGP hebben echter geen akkoord gesloten met het kabinet over de gesneuvelde zorgwet van minister Edith Schippers (VVD) van Volksgezondheid.

‘Akkoord met elkaar’

‘De coalitiepartijen hebben een akkoord met elkaar’, zei D66-leider Alexander Pechtold na afloop van een gesprek met de coalitiepartners en het kabinet in het Torentje van premier Mark Rutte.

De PvdA-senatoren hebben aangegeven uit staatsrechtelijke overwegingen geen garantie te geven dat ze uiteindelijk zullen voorstemmen. In de brief van premier Rutte staat dat het kabinet de inhoud van het wetsvoorstel zal aanpassen en het voorstel dan opnieuw zal indienen, ‘rekening houdend met argumenten en zorgen die tijdens de behandeling in de Kamers zijn gewisseld’.

Daarnaast erkent de premier in de brief de staatsrechtelijke bezwaren van de dissidente PvdA-senatoren. Rutte stelt in de brief dat wanneer het aangepaste voorstel ‘onverhoopt’ toch niet wordt aangenomen, het kabinet wederom in overleg zal treden om te kijken ‘op welke wijze toch uitvoering kan worden gegeven aan de Hoofdlijnen Akkoorden’. In de woorden van VVD-fractieleider Halbe Zijlstra: het zal ‘linksom of rechtsom worden geregeld’.

Reactie Buma op kerstcrisis

Telegraaf 18.12.2014 CDA-leider Sybrand Buma zal niet staan te juichen als het kabinet-Rutte II valt. Hij zei dat donderdag in het EO-radioprogramma Dit is de Dag.

Volgens Buma lijdt het kabinet aan betonrot. Maar als het kabinet de draad op een goede manier alsnog kan oppakken, dan moet dat gebeuren. De werkloosheid moet aangepakt, de lasten moeten omlaag en de uitvoering van grote hervormingen moet nog beginnen, aldus Buma. „Kan het kabinet dat aan, dan moet het door. Kan het dat niet, dan moeten we naar de kiezer. Ik stuur veel liever nu vanuit de oppositie bij dan dat heel Nederland naar de stembus moet en we weer maanden bezig zijn voor er een nieuw kabinet zit.”

Gerelateerde artikelen;

18-12: Kerstcrisis in beslissende fase

Kerstcrisis in beslissende fase

Telegraaf 18.12.2014 In het Torentje zijn premier Mark Rutte, voorzitter Halbe Zijlstra van de VVD-fractie in de Tweede Kamer, minister Schippers van Volksgezondheid, PvdA-vicepremier Lodewijk Asscher, PvdA-minister Dijsselbloem van Financiën en PvdA-leider Diederik Samsom bijeen voor overleg. Eerder donderdagmiddag overlegden Rutte, Zijlstra en Schippers al met elkaar.

Gerelateerde artikelen;

18-12: Rutte zegt EU-top af voor overleg

18-12: ‘Reddingsboei voor coalitie’

18-12: Overleg zorgconflict verder

17-12: Kopstukken coalitie in Torentje

17-12: Crisissfeer op het Binnenhof

17-12: Crisis in kabinet dreigt

17-12: Rutte: er is iets misgegaan

16-12: Oppositie in Torentje

16-12: Eerste Kamer wil gesprek Schippers

16-12: ‘We zoeken naar een oplossing’

Weer crisisberaad over zorgconflict in Torentje van Rutte

NU 18.12.2014 Het crisisoverleg over het zorgconflict tussen de regeringspartijen VVD en PvdA gaat donderdag door in het Torentje van premier Mark Rutte. De coalitie werkt koortsachtig aan een oplossing van de kwestie.

Rutte, minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en VVD-fractieleider Halbe Zijlstra spraken voorafgaande aan het Torentjesoverleg onderling met elkaar. Dat gebeurde op de werkkamer van Zijlstra in het gebouw van de Tweede Kamer. Daarna zijn ze naar het Torentje, de werkkamer van Rutte, gegaan.

Later arriveerde een zware delegatie van de VVD bij het torentje, met onder meer partijvoorzitter Henry Keizer en de bewindspersonen Jeanine Hennis-Plasschaert en Eric Wiebes.


Achtergronden
: Hoe het kabinet plots in crisis belandde

Dit is wat de PvdA-Senatoren tegenhielden

Lees meer over: Kabinetscrisis

Gerelateerde artikelen;

Kabinetscrisis duurt voort – inhoudelijke deal lijkt vrijwel rond›

NRC 18.12.2014 Vanavond nog komt er een debat met premier Rutte over de weggestemde zorgwet. Het tijdstip van het debat is nog niet bekend. Het wachten is nog op een brief van het kabinet.

De kabinetscrisis in Den Haag is nog altijd niet opgelost. Op het Binnenhof wordt nog druk overlegd tussen VVD en PvdA. Een inhoudelijke deal zou vrijwel rond zijn. Maar is de VVD bereid daarmee akkoord te gaan?  LEES VERDER›

‘PvdA-senatoren willen geen akkoord sluiten’

Elsevier 18.12.2014 De drie PvdA-senatoren die de Zorgwet hebben weggestemd, weigeren vooraf een deal te sluiten met de PvdA-top om de ‘kerstcrisis’ te beëindigen. Marijke Linthorst, Guusje ter Horst en Adri Duivesteijn vinden dat het kabinet nieuwe voorstellen aan het hele parlement moet voorleggen en niet alleen aan hen.

Dat melden direct betrokkenen aan RTL Nieuws. ‘De drie zijn absoluut niet van plan vooraf een deal te maken. Want, zo zeggen ze: het gaat niet alleen om onze drie tegenstemmen. Nog 35 andere senatoren hebben tegengestemd,’ zegt politiek verslaggever Frits Wester.

In 5 minuten bijgepraat: waarom leidt zorgwet tot zo’n crisis in Den Haag?›

NRC 18.12.2014 Dinsdagmiddag was het ineens crisis in Den Haag. Totaal onverwacht. Hoe kwam dit zo? En waar gaat het precies over? Zeven vragen.

Waardoor ontstond er onrust in de coalitie?
De Eerste Kamer zorgde dinsdagmiddag voor onrust in de coalitie door tegen de zorgwet van minister Edith Schippers (Volksgezondheid, VVD) te stemmen. Haar plan is om het recht op vrije artsenkeuze af te schaffen.

Schippers verdedigde haar zorgwet dinsdag in de Eerste Kamer. Dat moest ze doen omdat de coalitie van VVD en PvdA in de Eerste Kamer geen meerderheid heeft (in de Tweede Kamer wel). Om wetsvoorstellen wel aangenomen te krijgen in de Eerste Kamer, krijgen VVD en PvdA steun van drie oppositiepartijen: D66, ChristenUnie en SGP.

De wet van Schippers werd met een kleine meerderheid weggestemd: 38 stemden tegen het voorstel, 33 voor. Van de 75 Eerste Kamerleden waren er 71 aanwezig bij de stemming. LEES VERDER›

Schippers: ondanks sneuvelen Zorgwet is pgb gegarandeerd›

NRC 18.12.2014  Mensen die een persoonsgebonden budget (pgb) krijgen hoeven zich geen zorgen te maken dat dit vervalt nu de nieuwe zorgwet van minister Schippers (Zorg, VVD) is gesneuveld in de Eerste Kamer. Dat heeft Schippers in een brief aan de Tweede Kamer geschreven. Ook de belangenvereniging voor mensen met zo’n pgb laat weten dat de „uitbetaling is gegarandeerd”.

Nadat dinsdag de nieuwe zorgverzekeringswet van minister Schippers in de Eerste Kamer geen meerderheid haalde, ontstond onrust onder pgb-houders, die afhankelijk zijn van de zorg of hulp die zij zelf inkopen met het budget.

Deuk in Rutte II is hoe dan ook niet meer weg te werken

Elsevier 18.12.2014 De komende uren moet duidelijk worden hoe de vergadermarathon van VVD en PvdA in deze ‘kerstcrisis’ afloopt. Misschien lukt het een waterig akkoordje te smeden en de drie rebellerende PvdA-senatoren binnen boord te houden. Maar ook dan is de deuk in Rutte II niet meer weg te werken.

De crisis is te wijten aan het disfunctioneren van de PvdA. In Haagse wandelgangen geldt het als een feit dat PvdA-senator Guusje Ter Horst niet zozeer om inhoudelijke redenen tegen de Zorgwet van VVD-minister Edith Schippers stemde, maar gewoon uit rancune. Ze was boos omdat ze geen verkiesbare plek kreeg op de nieuwe PvdA-kandidatenlijst.

Haar fractieleider Marleen Barth dacht dat het wel mee zou vallen. Ze waarschuwde PvdA-leider Diederik Samsom niet voor de rebellie in de senaatsfractie.

Misschien durfde ze het ook niet eens, want Samsom staat al maanden onder zulke hoge spanning dat hij elk moment uit zijn vel kan springen. Kortom, de PvdA is klaar voor een hele lange periode in de oppositie.

Stemmen de drie PvdA-rebellen in met een Uitvoeringsmaatregel als aanvulling op de Zorgwet, dan wordt dat uitgelegd als symbolische overwinning. Gaat Schippers akkoord met een uitsteloperatie, waarbij ze de wet pas opnieuw indient als de Eerste Kamer opnieuw gekozen is, dan is zij degrote verliezer van deze crisis.

VVD-premier Mark Rutte is een kampioen in het halveren van gezichtsverlies, maar het lukt hem al twee dagen niet deze noot te kraken. En als het hem wel lukt, hoeveel zin heeft het dan nog? Dit was het kabinet waarin partijen elkaar bij toerbeurt een overwinning gunden. Maar na de kerstcrisis is die glans is er vanaf.

In beeld: Crisisberaad regeringspartijen om weggestemde zorgwet Schippers›

NRC 18.12.2014 De Eerste Kamer zorgde dinsdagmiddag voor onrust in de coalitie door tegen de afschaffing van het recht op vrije artsenkeuze te stemmen. Onverwacht stemden drie PvdA-senatoren tegen, waardoor zorgverzekeraars geen polis mogen gaan aanbieden waarin alleen behandelingen worden vergoed die zijn gedaan door specialisten met wie ze een contract hebben. Sinds de Eerste Kamer het wetsvoorstel van Schippers blokkeerde, is er topoverleg tussen de twee coalitiepartijen. Verschillende kopstukken van regeringspartijen VVD en PvdA overlegden gisteravond in het Torentje met premier Rutte.

Onder meer minister Schippers van Volksgezondheid en VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra praatten daar over een oplossing voor de gisteren weggestemde zorgwet van Schippers. Aangezien het niet de oppositiepartijen zijn die dwarsliggen, maar drie PvdA-ers in de Eerste Kamer, is de crisis over de zorgwet in de eerste plaats een PvdA-probleem. En dus moet die partij met een oplossing komen, vindt de VVD. Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) spreekt vanochtend opnieuw met Eerste Kamerlid Adri Duivesteijn over een oplossing voor het zorgconflict tussen de regeringspartijen PvdA en VVD. Als het gesprek tussen Asscher en Duivesteijn een positieve uitkomst heeft, kunnen de twee partijen waarschijnlijk in de loop van de dag een akkoord sluiten.

‘Reddingsboei voor coalitie’

Telegraaf 18.12.2014 De crisis rond het wegstemmen van de zorgplannen van minister Schippers (Volksgezondheid) lijkt vandaag toch te worden bezworen. Hoofdrolspelers zijn rond het middaguur opvallend positief gestemd over een oplossing. Daarvoor komen extra plannen om de positie van klanten ten opzichte van zorgverzekeraars te versterken, zeggen ingewijden.

#Kerstcrisis: inderdaad is meer zicht op verzekeraars gewenst

Elsevier 18.12.2014 De Zorgwet van minister Schippers sneuvelde in de Eerste Kamer door een staaltje politiek knoeiwerk van de PvdA. Op welke punten valt nog het beste te winnen voor beide coalitiepartners én de burger?

Ook al probeerden ze goede sier te maken met een nobele verdediging van ‘principes’, de opstandige PvdA-senatoren –Guusje ter Horst, Adri Duivesteijn en Marijke Linthorst – hadden er alle drie belang bij om vlak voor hun zwanenzang als politicus nog even in de schijnwerpers te staan.

Kennelijk heeft minister Edith Schippers (VVD) zich toch laten verrassen door de kracht van die veenbrand, en de drie Eerste Kamerleden – die wisten dat ze een eigen publiek hadden.

Afgeschaft

Die kwestie van de vrijheid van artsenkeuze is een mooi staaltje ‘framen’ van de discussie. Die wordt helemaal niet afgeschaft in de nieuwe wet, je moet er alleen meer voor betalen.

‘Asscher praat met Duivesteijn’

Telegraaf 18.12.2014 PvdA-vicepremier Lodewijk Asscher praat donderdag opnieuw met senator Adri Duivesteijn over een oplossing voor het zorgconflict tussen de regeringspartijen PvdA en VVD. Mocht dat gesprek een positief resultaat hebben, dan zullen de twee partijen waarschijnlijk op het Torentje van premier Mark Rutte in de loop van donderdag een akkoord kunnen sluiten, verwachten ingewijden.

Woensdagavond sprak Asscher ook al met Duivesteijn en de twee andere dissidente PvdA-senatoren, Guusje ter Horst en Marijke Linthorst. De laatste twee zouden bereid zijn tot een compromis, maar laten hun opstelling afhangen van Duivesteijn. Duivesteijn is ernstig ziek. Woensdagavond liet zijn gezondheidstoestand het niet toe dat het gesprek met hem werd afgerond.

Asscher praat met Duivesteijn over oplossing zorgconflict›

NRC 18.12.2014 Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) spreekt vanochtend opnieuw met Eerste Kamerlid Adri Duivesteijn over een oplossing voor hetzorgconflict tussen de regeringspartijen PvdA en VVD. Dat meldt persbureau ANP.

MISSCHIEN TOCH EEN AKKOORD

Sinds de Eerste Kamer het wetsvoorstel van Schippers blokkeerde, is er topoverleg tussen de twee coalitiepartijen. Daarbij zijn af en aan ook leden van de ‘bevriende’ oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP aanwezig.
Gisteravond
 sprak Asscher ook al met Duivesteijn en de twee andere dwarsliggende PvdA-senatoren: Guusje ter Horst en Marijke Linthorst. De twee vrouwen zouden bereid zijn om een compromis te sluiten, maar laten hun beslissing afhangen van partijgenoot Duivesteijn.

CRISIS OVER ZORGWET VAN SCHIPPERS

De Eerste Kamer heeft dinsdagmiddag voor onrust gezorgd in de coalitie door tegen de afschaffing van het recht op vrije artsenkeuze te stemmen. Onverwacht stemden drie PvdA-senatoren tegen, waardoor zorgverzekeraars niet een polis mogen gaan aanbieden waarin alleen behandelingen worden vergoed die zijn gedaan door specialisten met wie ze een contract hebben.

Meer weten over de crisis in Den Haag? Lees: ‘In 5 minuten bijgepraat: waarom leidt de zorgwet tot zo’n crisis in Den Haag?’

Weer crisisberaad over zorgconflict in Torentje van Rutte

NU 18.12.2014 Het crisisoverleg over het zorgconflict tussen de regeringspartijen VVD en PvdA gaat donderdag door in het Torentje van premier Mark Rutte. De coalitie werkt koortsachtig aan een oplossing van de kwestie.

De PvdA heeft donderdagavond mede namens de VVD een debat met Rutte aangevraagd over de “verwerping van de wijziging van enkele zorgwetten.”

Martijn van Dam van de PvdA stelt dat er nog geen oplossing is. “Maar we vinden het als coalitie logisch dat er wel gedebatteerd wordt voor het kerstreces, na het verschijnen van een brief van het kabinet.” Eerder op de dag had de oppositie al een debat aangevraagd, maar dat was tegengehouden door de coalitie.

AchtergrondenHoe het kabinet plots in crisis belandde

Dit is wat de PvdA-Senatoren tegenhielden

Lees meer over: Kabinetscrisis

Gerelateerde artikelen;

Opnieuw coalitieberaad in Torentje

Telegraaf 18.12.2014 De top van de regeringscoalitie van VVD en PvdA is donderdag rond het middaguur weer bijeengekomen in het Torentje van premier Mark Rutte om te praten over een uitweg uit de zorgcrisis. Of er een oplossing in zicht is, is nog niet duidelijk.

De crisis ontstond toen dinsdag een belangrijke zorgwet van Schippers in de Eerste Kamer werd weggestemd. Dat gebeurde door toedoen van drie PvdA-senatoren. PvdA-vicepremier Lodewijk Asscher zou donderdag overleg hebben met één van hen, Adri Duivesteijn.

Coalitieberaad gaat verder in Torentje

AD 18.12.2014 De drie dissidente PvdA-senatoren Guusje ter Horst, Adri Duivesteijn en Marijke Linthorst weigeren vooraf een garantie te geven over een aangepast zorgplan waarvan ze de uiteindelijke tekst nog niet hebben gezien. Ter Horst heeft dat tegen het ANP gezegd. Premier Mark Rutte heeft laten weten dat hij niet naar de EU-top zal gaan. Rutte blijft in Den Haag om te werken aan een oplossing voor de zorgcrisis.

,,Inhoudelijk zijn we heel dicht bij elkaar gekomen, maar het laatste zetje dat geëist wordt, dat wij van tevoren ja zeggen tegen een tekst die we nog niet hebben gezien, dat kan en mag staatsrechtelijk helemaal niet”, aldus Ter Horst.

Lees ook;

Optimisme over akkoord kabinet in zorgconflict groeit

NU 18.12.2014 Het optimisme dat de val van het kabinet kan worden afgewend groeit in Den Haag. Mogelijk komen VVD en PvdA later donderdag tot een akkoord.

De top van de coalitie is rond het middaguur weer bijeen geweest in het Torentje in Den Haag. Volgens minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra is er duidelijk sprake van voortgang.

PvdA-vicepremier Lodewijk Asscher heeft naar verluidt eerder donderdag opnieuw contact gehad met senator Adri Duivesteijn, een van de drie PvdA’ers die dinsdag onverwacht een wetsvoorstel van Schippers wegstemden.

AchtergrondenHoe het kabinet plots in crisis belandde

Dit is wat de PvdA-Senatoren tegenhielden

Lees meer over: Kabinetscrisis Zorgpolis

Gerelateerde artikelen;

Kerstcrisis niet afgewend, maar kabinet is optimistisch

Elsevier 18.12.2014 Is een kerstcrisis voor het kabinet-Rutte II afgewend? Coalitiegenoten VVD en PvdA bereikten in de nacht van woensdag op donderdag geen oplossing, maar zijn voorzichtig optimistisch over een positieve uitkomst.

‘We hebben vandaag stap voor stap gewerkt richting een oplossing. Dus we gaan morgen verder,’ zegt PvdA-leiderDiederik Samsom. Donderdag komen de betreffende partijen opnieuw bijeen in de verwachting dat die gesprekken ‘kunnen leiden tot een positieve uitkomst’, zegt premier Mark Rutte(VVD).

Oplossing

Of die positieve uitkomst er daadwerkelijk komt, is maar zeer de vraag. ‘We zullen morgen moeten bezien of dat inderdaad gebeurt. In elk geval is er aanleiding dat die kans er is en we willen die kans benutten,’ zei Rutte na beraad in het Torentje.

Commentaar;

Eric Vrijsen: Nederlagenstrategie PvdA maakt samenwerken vrijwel onmogelijk

Samsom zegt dat het in ieder geval nog zin heeft om door te praten ‘zeker als je nog een oplossing ziet’. Ook vicepremierLodewijk Asscher (PvdA) heeft ‘goede hoop’ op een positieve uitkomst: ‘We maken vorderingen.’ Geen van de betrokkenen wil zeggen wat er tot nu toe is bereikt en welke kant het opgaat.

Oppositie

Behalve VVD en PvdA waren ook de fractieleiders van de ‘constructieve oppositiepartijen’ D66, ChristenUnie en SGP afgelopen nacht in het Torentje. Daar werden zij bijgepraat over de stand van zaken.

ChristenUnie-leider Arie Slob zegt ‘enig optimisme’ in de ogen te hebben gezien. Hij wacht de gesprekken van donderdag af. ‘Dan zien wij ook wel weer verder.’ Voor D66-leider Alexander Pechtold was het nog moeilijk in te schatten of er een oplossing komt.

Onvrede

De crisissfeer in Den Haag ontstond nadat drie PvdA-Senatorenniet instemden met de nieuwe zorgwet van minister Edith Schippers (VVD, Volksgezondheid).

Een PvdA-Kamerlid in De Telegraaf uit onvrede over de actie van Eerste Kamerleden Guusje ter Horst, Adri Duivesteijn en Marijke Linthorst. ‘Deze mensen weten niet wat ze aanrichten. Ze zijn aan het einde van hun politieke carrière en het kan ze allemaal niks meer schelen. Ze denken: als dit klapt gaan wij gewoon weer verder. De VVD denkt daar anders over. Dit kan grote, blijvende schade aanrichten.’

Ter Horst heeft benadrukt dat er echt iets aan de inhoud van het wetsvoorstel moet veranderen, voor zij zal instemmen.

Crisis in het kabinet: vinden ze vandaag de sleutel?

Trouw 18.12.2014 Drie PvdA senatoren, Guusje ter Horst, Marijke Linthorst en Adri Duivesteijn torpedeerden dinsdag het zorgplan van minister Edith Schippers. Vooral de beperking van de vrije artsenkeuze was hen een doorn in het oog.

De afwijzing kwam voor Schippers als een complete verrassing. Gisteren werd de hele dag gezocht naar een mogelijke oplossing. Volgens Schippers ligt de sleutel daarvoor bij de PvdA, maar Ter Horst liet al weten dat zij vindt dat ook minister Schippers water bij de wijn moet doen. Het is dag drie in de crisis over het zorgplan, wat kunnen we verwachten? We vroegen het Karen Zandbergen, chef van de politieke redactie van Trouw.

Is dit een kabinetscrisis?
“Ja! Dit is een grote vertrouwenscrisis tussen regeringspartijen PvdA en VVD. Het gaat om een belangrijk zorgakkoord dat is afgesloten door Schippers met VVD, PvdA, D66, CU en SGP. De afspraken die toen zijn gemaakt worden nu geschonden. En er was er geen waarschuwing vooraf.  Als de Senaat van plan is om een plan af te schieten komen daar normaal gesproken vooraf signalen over. Het is de vraag waarom de voorzitter van de PvdA Senaatsfractie, Marleen Barth, die niet heeft opgepikt.”

Zijlstra verwacht duidelijkheid

Telegraaf 18.12.2014  VVD-fractieleider Halbe Zijlstra verwacht dat er donderdag duidelijkheid gaat komen over de zorgcrisis. Dat zei hij in de Tweede Kamer. Mogelijk komt er later op de dag nog een debat in de Tweede Kamer over het conflict, liet hij weten.

„We zijn aan het praten. Het kan zijn dat dat vandaag tot een oplossing leidt. Ik hoop dat. Ik heb ook de verwachting dat dat wel eens zou kunnen. Maar ik weet het niet zeker”, zei Zijlstra.

Er is een conflict ontstaan tussen regeringspartijen VVD en PvdA nadat drie PvdA-senatoren eerder deze week de zorgwet van VVD-minister Edith Schippers (Volksgezondheid) hadden getorpedeerd. Het drietal vindt dat de zorgverzekeraars door de wet te veel macht krijgen. Sinds dinsdag vindt er koortsachtig overleg plaats om tot een oplossing te komen.

VVD vecht niet voor zijn premier

AD 18.12.2014 De VVD speelt hoog spel door het lot van het kabinet in handen te leggen van de wankele PvdA. Bij de liberalen is de irritatie over de coalitiegenoot zo groot dat zelfs de eigen premier geofferd mag worden. De val van zijn tweede kabinet zou het einde kunnen betekenen van Ruttes politieke carrière. De regeringspartijen zetten vandaag hun overleg over een oplossing voor hun zorgconflict voort.

Wij wachten op een telefoontje. Als de PvdA er uit is, horen we het wel, aldus VVD-prominenten.

Het mes staat op de keel bij de PvdA. Compassie van de coalitiepartner is er niet meer, begrip evenmin. De VVD heeft geen probleem, zegt de VVD. Alleen de PvdA heeft een probleem. ,,Daar ligt de bal,” aldus minister van Volksgezondheid Edith Schippers, die haar zorgplannen onverwacht zag sneuvelen door het tegenstemmen van drie PvdA-senatoren: Guusje ter Horst, Marijke Linthorst en Adri Duivesteijn.

Overleg

De regeringspartijen VVD en PvdA zetten vandaag hun overleg over een oplossing voor hun zorgconflict voort. Volgens de hoofdrolspelers is er voortgang geboekt in de gesprekken tot nu toe.

PvdA-leider Diederik Samsom ziet nog mogelijkheden om het politieke probleem met de VVD op te lossen. Ook PvdA-vicepremier Lodewijk Asscher heeft ,,goede hoop” op een oplossing.

Lees ook;

Crisisberaad zorgplan wordt vandaag hervat

Trouw 18.12.2014 De regeringspartijen VVD en PvdA zetten vandaag hun overleg over een oplossing voor hun zorgconflict voort. Volgens de hoofdrolspelers is er voortgang geboekt in de gesprekken tot nu toe. ‘We zagen enig optimisme’, zei ChristenUnie-leider Arie Slob..

De gesprekken gaan verder in de verwachting dat ze ‘kunnen leiden tot een positieve uitkomst’. Dat zei premier Mark Rutte in de nacht van woensdag op donderdag nadat hij samen met andere kopstukken van VVD en PvdA in het Torentje had gesproken.

Overleg zorgconflict verder

Telegraaf 18.12.2014 De regeringspartijen VVD en PvdA zetten donderdag hun overleg over een oplossing voor hun zorgconflict voort. Volgens de hoofdrolspelers is er voortgang geboekt in de gesprekken tot nu toe.

De gesprekken gaan verder in de verwachting dat ze „kunnen leiden tot een positieve uitkomst”. Dat zei premier Mark Rutte in de nacht van woensdag op donderdag nadat hij samen met andere kopstukken van VVD en PvdA in het Torentje had gesproken.

PvdA-leider Diederik Samsom ziet nog mogelijkheden om het politieke probleem met de VVD op te lossen. Ook PvdA-vicepremier Lodewijk Asscher heeft „goede hoop” op een oplossing.

Lees meer over de kabinetscrisis rond het zorgplan:

– Wanhoopsactie tegen muiterij

– Bokkensprongen geven vaker crisis

– PvdA wacht een eenzame kerst

– Analyse: Samsom laat PvdA stuurloos

– ‘Coalitie in ontbinding’

– Vrije artsenkeuze heeft een keerzijde

Overleg over zorgconflict gaat verder

AD 18.12.2014 De regeringspartijen VVD en PvdA zetten vandaag hun overleg over een oplossing voor hun zorgconflict voort. Volgens de hoofdrolspelers is er voortgang geboekt in de gesprekken tot nu toe. ‘We zagen enig optimisme’, zei ChristenUnie-leider Arie Slob.

De gesprekken gaan verder in de verwachting dat ze ‘kunnen leiden tot een positieve uitkomst’. Dat zei premier Mark Rutte in de nacht van woensdag op donderdag nadat hij samen met andere kopstukken van VVD en PvdA in het Torentje had gesproken.

Lees ook

Kabinet boekt enige voortgang bij zorgconflict – vanochtend verder›

NRC 18.12.2014 De PvdA en VVD lijken “enige voortgang” te boeken in hun poging het zorgconflict op de lossen. Dat zei Arie Slob vannacht nadat hij samen met de leiders van andere oppositiepartijen kort was bijgepraat over de stand van zaken. Volgens de voorman van de ChristenUnie overleggen de regeringspartijen vandaag verder.

“Dan zien wij ook wel weer verder”, zo liet Slob aan persbureau ANP weten toen hij het Torentje in Den Haag verliet. Wel zag de politicus “enig optimisme in de ogen” van de aanwezige bewindslieden en kopstukken van beide partijen. Over de inhoud van een eventuele oplossing voor het conflict zei hij verder niets.

Ook D66-leider Alexander Pechtold zei dat de partijen vandaag verder gaan met hun pogingen de dinsdag in de Eerste Kamer weggestemde zorgplannen alsnog door de Senaat te loodsen. Hij kon niet inschatten of een oplossing aanstaande is. De PvdA was al de hele dag in gesprek over een uitkomst.

PvdA-top werkt verder aan oplossing conflict zorgwet

AD 17.12.2014 PvdA-vicepremier Lodewijk Asscher en PvdA-leider Diederik Samsom werken vanavond verder aan een oplossing voor het zorgconflict met coalitiegenoot VVD. Het is onduidelijk waar ze heen zijn gegaan, nadat ze waren vertrokken bij crisisberaad met andere kopstukken van de PvdA op het ministerie van Asscher.

We hebben een probleem en ik ben hier om te proberen dat op te lossen, aldus Guusje ter Horst.

Samsom ziet nog geen oplossing van het conflict over de verworpen zorgwet van minister Edith Schippers. Hij zei dat vanavond na overleg met zijn partijtop. ,,Een oplossing is er nog niet. Er wordt constructief gesproken”, zei hij bij aankomst bij het Torentje van premier Mark Rutte. Sommige dingen duren een dag, andere iets langer, zei Samsom.

Eén van de aanwezige PvdA’ers, senator Guusje ter Horst die gisteren tegen Schippers wet stemde, wil niet dat het kabinet valt over het conflict over de zorgwet. ,,Dat zou heel erg zonde zijn, dat moeten we niet willen”, zei Ter Horst toen ze op het ministerie van Sociale Zaken aankwam voor crisisoverleg. ,,Maar we hebben wel een probleem en ik ben hier om te proberen dat op te lossen.”

Lees ook

Vrije artsenkeuze niet beperkt: de patiënt wint

Trouw 18.12.2014 Gezondheidsjurist Ernst Hulst juicht het toe dat de vrije artsenkeuze niet beperkt wordt.

De klaagzang dat er nu één miljard verloren zou zijn gegaan, is gebaseerd op drijfzand !!

Op de valreep zegevierde in de Eerste Kamer toch nog de wijsheid. Niet elk Kamerlid is in de val getrapt van de marktwerking. Iedereen, dus ook economen, weet toch dat de zorg geen markt is. Net zomin als een patiënt een klant is. Een klant kiest immers weloverwogen en weegt af.

Zijn er nu werkelijk mensen die denken dat de patiënt precies op basis van allerlei cijfertjes keurig zijn bypass-operatie uitzoekt? Nee, de patiënt zal vooral afgaan op het advies van zijn huisarts, die zijn patiënt en zijn angsten, karakter en alle medische data immers kent, kennis die de zorgverzekeraar helemaal niet heeft. Die kent immers alleen de cijfertjes en meer niet. Of denken wij nu echt dat die beroepsmatige compassie ook leeft bij de zorgverzekeraars? Alleen al de schreeuwerige en opdringerige reclames van zorgverzekeraars zeggen genoeg.

Verwant nieuws;

Het zijn de zorgverzekeraars die de lakens uitdelen

Trouw 18.12.2014 Het was één van de redenen voor de drie PvdA-senatoren om tegen de versobering van de vrije artsenkeuze te stemmen: zorgverzekeraars hebben al veel macht. Is die te klein, groot genoeg, of misschien al te groot?

Voor een antwoord op die vraag is het goed om terug te gaan naar 2006, toen de marktwerking in de zorg werd ingevoerd. Het idee: verzekeraars kopen scherp en met oog voor kwaliteit zorg in, dat tempert de kostenstijging en dwingt aanbieders de kwaliteit van de zorg te verbeteren.

Anders dan in de tijd van het ziekenfonds zouden de consumenten met hun voeten kunnen stemmen. Als het beleid van de verzekeraar hen niet aanstaat, kunnen ze elk jaar wisselen. Idealiter zou een machtsevenwicht tussen consument, aanbieder en verzekeraars tot goedkopere en betere zorg leiden

Regeringspartijen in Torentje voor gezamenlijk overleg›

NRC 17.12.2014  Steeds meer kopstukken van regeringspartijen VVD en PvdA komen vanavond naar het Torentje van premier Rutte. Onder meer minister Schippers van Volksgezondheid en VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zijn al binnen om daar te praten over een oplossing voor de gisteren weggestemde zorgwet van Schippers.

Naast Rutte, Schippers en Zijlstra kwam ook staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid bij het ministerie van Algemene Zaken aan. Hij liet daar bij aankomst aan persbureau ANP weten dat er hard gewerkt wordt aan een uitkomst voor het conflict. Of dat vanavond nog lukt, zei hij niet te weten.

GEEN UITSTEL VOOR PVDA

De PvdA is al vrijwel de hele dag in beraad een ‘oplossingsrichting’ voor de ontstane crisis in het kabinet. De VVD eiste eerder op de avond dat de coalitiepartner nog vandaag met een oplossing moet komen. Berichten dat premier Rutte de PvdA tot tien uur morgenochtend had gegeven, worden ontkend.

Lees meer

VANDAAG Coalitie in crisis na afwijzing zorgwet in Eerste Kamer

1:51 VVD en PvdA praten later vandaag verder over sneuvelen zorgwet ›

VANDAAG Onverwacht sneuvelen zorgwet tekent gebrek aan regie bij PvdA

17:01 VVD wil vandaag ‘oplossingsrichting’ hebben van PvdA ›

16 SEP Rutte II heeft weer hoogste woord

Crisisberaad in het torentje

Trouw 17.12.2014 Kopstukken van de regeringspartijen VVD en PvdA zijn voor overleg bijeen gekomen in het Torentje van premier Mark Rutte. Het lijkt er op dat er opnieuw wordt gesproken over een oplossing voor het sneuvelen van een belangrijke zorgwet van VVD-minister Edith Schippers (Volksgezondheid), gisteren in de Eerste Kamer.

Van Rijn zei dat er hard wordt gewerkt aan een oplossing. Of dat woensdagavond nog gaat lukken, zei hij niet te weten.
De bewindsman was eerder op de avond bij een overleg van de PvdA-top op het ministerie van PvdA-vicepremier Lodewijk Asscher. Twee van de drie PvdA-Eerste Kamerleden die tegen de zorgwet hadden gestemd, Marijke Linthorst en Guusje ter Horst, zijn ook op dat ministerie geweest om te overleggen.

Meer over

Rutte geeft PvdA tot morgenochtend 10.00 uur

VK 17.12.2014 Het komt voor de PvdA op vannacht aan. De komende uren moet de top van de partij – voorman Samsom, vicepremier Asscher, partijvoorzitter Spekman – tot een oplossing komen met drie dwarsliggers in de eigen gelederen. Het voortbestaan van het kabinet staat op het spel.

Gisteren bleek plots dat drie Eerste Kamerleden van de PvdA bezwaren hadden tegen een zorghervorming van minister Edith Schippers (VVD, Volksgezondheid). De drie zetten de verhoudingen in de coalitie op scherp door het wetsvoorstel af te schieten. De senatoren hebben de hakken in het zand gezet, maar minister Schippers vertikt het eveneens om te buigen.

Kabinet-Rutte II

Rutte wacht nog één nacht op de PvdA

Schippers: goede hoop op oplossing

VVD-ultimatum: PvdA moet vandaag met oplossing komen

Wie zijn de drie PvdA-dissidenten?

Stresstest kabinet na blokkade PvdA

 BEKIJK HELE LIJST

PvdA-top bijeen voor overleg over problemen rond zorgwet

AD 17.12.2014 De PvdA-top is vanavond bijeengekomen op het ministerie van Sociale Zaken om een uitweg te zoeken uit de politieke problemen die ontstonden nadat gisteren een zorgwet van VVD-minister Edith Schippers (Volksgezondheid) was weggestemd. Jeroen Dijsselbloem, minister van Financiën, sloot als laatste aan bij zijn partijgenoten die daar eigenlijk al de hele dag praten over mogelijke oplossingen voor het conflict.

We hebben een probleem en ik ben hier om te proberen dat op te lossen, aldus Guusje ter Horst.

Vicepremier Lodewijk Asscher, partijvoorzitter Hans Spekman, Diederik Samsom (partijleider) en Marleen Barth (fractievoorzitter in de Eerste Kamer) zitten nu met Dijsselbloem om tafel.

Probleem

Eén van de aanwezige PvdA’ers, senator Guusje ter Horst die gisteren tegen Schippers wet stemde, wil niet dat het kabinet valt over het conflict over de zorgwet. ,,Dat zou heel erg zonde zijn, dat moeten we niet willen”, zei Ter Horst toen ze op het ministerie van Sociale Zaken aankwam voor crisisoverleg. ,,Maar we hebben wel een probleem en ik ben hier om te proberen dat op te lossen.”

Lees ook;

Kopstukken coalitie in Torentje

Telegraaf 17.12.2014  Kopstukken van de regeringspartijen VVD en PvdA druppelen woensdagavond binnen in het Torentje van premier Mark Rutte. Het lijkt erop dat er opnieuw gezamenlijk overleg komt over een oplossing voor het sneuvelen van een belangrijke zorgwet van VVD-minister Edith Schippers (Volksgezondheid), dinsdag in de Eerste Kamer.

Gerelateerde artikelen;

17-12: Ter Horst wil geen val kabinet

17-12: Rutte zwijgt over spanningen

17-12: Schippers: er is goede hoop

17-12: Crisissfeer op het Binnenhof

Ter Horst wil geen val kabinet

Telegraaf 17.12.2014 PvdA-senator Guusje ter Horst wil niet dat het kabinet valt over het conflict over de zorgwet van minister Edith Schippers van Volksgezondheid. ,,Dat zou heel erg zonde zijn, dat moeten we niet willen”, zei Ter Horst toen ze op het ministerie van Sociale Zaken aankwam voor crisisoverleg. ,,Maar we hebben wel een probleem en ik ben hier om te proberen dat op te lossen.”

Rutte zwijgt over spanningen

Telegraaf 17.12.2014 Premier Mark Rutte wilde woensdagmiddag niets zeggen over de politieke spanningen binnen de regeringscoalitie van VVD en PvdA over de verworpen zorgwet. Hij vindt het nu van belang om de gesprekken die daarover worden gevoerd „een kans te geven”, zei hij na een debat in de Tweede Kamer.

„De kans op het laten slagen van die gesprekken neemt enorm toe als ik me nu verder onthoud van commentaar”, voegde hij eraan toe. De minister-president had dinsdagavond laat al gezegd dat er snel een oplossing moet komen voor het probleem dat is ontstaan nadat een belangrijk zorgplan van VVD-minister Edith Schippers van Volksgezondheid in de Eerste Kamer was verworpen.

Schippers: goede hoop op oplossing

Trouw 17.12.2014 Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft ‘goede hoop’ op een oplossing voor het conflict over de zorgwet, die in de Eerste Kamer is gesneuveld. Schippers (VVD) heeft dat vanmiddag gezegd. ‘We werken met vertrouwen aan een oplossing.’ De sleutel ligt volgens de minister bij de PvdA.

De minister ontkende een ultimatum te hebben gesteld. Ze houdt niet zo van deadlines, zei ze. De regeringscoalitie is volgens haar bezig ‘rustig te kijken’ hoe ze uit de problemen kan komen.

Schippers: er is goede hoop

Telegraaf 17.12.2014 Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft „goede hoop” op een oplossing voor het conflict over de zorgwet, die in de Eerste Kamer is gesneuveld. Schippers (VVD) heeft dat woensdag gezegd. „We werken met vertrouwen aan een oplossing.” De sleutel ligt volgens Schippers bij de PvdA.

Crisissfeer neemt toe op het Binnenhof

Trouw 17.12.2014 De politieke spanningen binnen de coalitie van VVD en PvdA lopen op. Crisisoverleg over de dinsdag in de Senaat verworpen zorgwet van VVD-minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft tot nog toe geen oplossing opgeleverd.

De PvdA-top voert vanmiddag op het ministerie van vicepremier Lodewijk Asscher opnieuw overleg met een van de dissidente PvdA-senatoren. Vanochtend was er al overleg tussen senator Marijke Linthorst, minister Schippers en PvdA-staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid. Linthorst vertegenwoordigde ook de twee andere dissidenten, Guusje ter Horst en Adri Duivesteijn.

Diepe kabinetscrisis?
Bij het overleg waren ook PvdA-leider Diederik Samsom en de voorzitter van de Senaatsfractie van de PvdA, Marleen Barth aanwezig. Op het Binnenhof wordt er rekening mee gehouden dat het conflict kan escaleren tot een diepe kabinetscrisis. Minister Schippers zou niet bereid zijn haar wetsvoorstel te wijzigen, wat zou betekenen dat de drie dissidenten binnen de Senaatsfractie van de PvdA uiteindelijk moeten instemmen.

Lees ook: Koortsachtig overleg Den Haag na sneuvelen zorgwet – 16/12/14

PvdA-dissidente Ter Horst wil kabinet niet laten springen

AD 17.12.2014 Het verwerpen van de door VVD-minister Schippers van Volksgezondheid voorgestelde zorgwet zorgt vandaag voor grote spanning binnen de regeringscoalitite. Terwijl PvdA-leider Samsom, voorzitter Spekman en vice-premier Asscher proberen een dreigende kabinetscrisis te bezweren, houdt Schippers zelf goede hoop op een oplossing. PvdA-senator Guusje Ter Horst, een van de drie tegenstemmers in de Eerste Kamer, wil niet dat het kabinet valt over het conflict over de zorgwet. ,,Dat zou heel erg zonde zijn, dat moeten we niet willen”

Lees ook;

Crisissfeer op het Binnenhof

Telegraaf 17.12.2014 Op het ministerie van Sociale Zaken zet de PvdA alle zeilen bij om een kabinetscrisis te voorkomen. Partijleider Samsom, voorzitter Spekman en vicepremier Asscher overleggen over een oplossing voor het sneuvelen van de zorgwet van minister Schippers (Volksgezondheid), gisteren in de senaat.

Gerelateerde artikelen;

17-12: Ter Horst wil geen val kabinet

17-12: Rutte zwijgt over spanningen

17-12: Schippers: er is goede hoop

17-12: Dijsselbloem verwacht oplossing zorgconflict

‘Geen hinder na stranden wet’

Telegraaf 17.12.2014 Mensen met een persoonsgebonden budget (pgb) zullen naar verwachting geen hinder ondervinden van het stranden van de nieuwe zorgwet in de Senaat. Zorgminister Edith Schippers voorziet althans geen problemen met de uitvoering van de afspraken die daarover al waren gemaakt, zo heeft ze woensdag aan de Tweede Kamer gemeld.

LEES OOK;

Crisissfeer neemt toe op het Binnenhof

AD 17.12.2014 De politieke spanningen binnen de regeringscoalitie van VVD en PvdA lopen op. Crisisoverleg over de dinsdag in de Senaat verworpen zorgwet van VVD-minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft tot nog toe geen oplossing opgeleverd. Vanmiddag voert de PvdA-top op het ministerie van PvdA-vicepremier Lodewijk Asscher opnieuw overleg met een van de dissidente PvdA-senatoren.

Vanochtend was er al overleg tussen senator Marijke Linthorst, Schippers en PvdA-staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid. Linthorst vertegenwoordigde ook de twee andere dissidenten, Guusje ter Horst en Adri Duivesteijn. Bij het overleg waren ook PvdA-leider Diederik Samsom en de voorzitter van de Senaatsfractie van de PvdA, Marleen Barth aanwezig.

Lees ook

Crisissfeer neemt toe

Telegraaf 17.12.2014  De politieke spanningen binnen de regeringscoalitie van VVD en PvdA lopen op. Crisisoverleg over de dinsdag in de Senaat verworpen zorgwet van VVD-minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft tot nog toe geen oplossing opgeleverd. Woensdagmiddag voert de PvdA-top op het ministerie van PvdA-vicepremier Lodewijk Asscher opnieuw overleg met een van de dissidente PvdA-senatoren.

Gerelateerde artikelen

17-12: ‘Geen hinder na stranden wet’

17-12: Eerste Kamer: waakhond!

17-12: VVD: aanpassen fraudewet te rigoureus

17-12: VVD: aanpassen fraudewet te rigoureus

17-12: Dijsselbloem verwacht oplossing zorgconflict

17-12: ’Zorg voor veteranen’

17-12: Akkoord strengere pensioenregels

Dijsselbloem verwacht oplossing zorgconflict

Telegraaf 17.12.2014 Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën verwacht dat het kabinet een uitweg vindt voor het conflict dat is ontstaan door het sneuvelen van de zorgwet van VVD-minister Edith Schippers (Volksgezondheid) in de Eerste Kamer. „Vast en zeker”, zei de PvdA-minister woensdag toen hem werd gevraagd of hij verwacht dat het gaat lukken eruit te komen.

Volgens zijn partijgenoot vicepremier Lodewijk Asscher wordt er gewerkt aan een oplossing. Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) zei dat er „zo snel mogelijk” oplossing moet worden gevonden voor het probleem. Maar dat heeft „even tijd nodig”, voegde hij eraan toe.

Gerelateerde artikelen;

17-12:  PvdA slaat diepe wond

17-12: Ter Horst: ander voorstel

17-12: Rutte: er is iets misgegaan

17-12: Vrije artsenkeuze heeft een keerzijde

VVD: ‘vandaag nog oplossing van PvdA of Schippers stapt op’

Elsevier 17.12.2014 Schippers zelf ontkent het ultimatum en houdt ‘goede hoop op een oplossing’.

Welk wetsvoorstel hielden de PvdA-senatoren tegen?

NU 17.12.2014 Het wetsvoorstel voor een forse hervorming van de zorgverzekering van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) haalde dinsdag onverwacht bakzeil in de Eerste Kamer. Wat hebben de drie PvdA’ers precies weggestemd?

Lees meer over: 

Zorgpolis Edith SchippersKabinetscrisis

Gerelateerde artikelen;

Van Haersma Buma: kabinet kan over kleinigheid struikelen

Elsevier 17.12.2014 Regeringspartijen VVD en PvdA hebben geen idee hoe ze de tweede helft van de kabinetsperiode moeten invullen. CDA-leider Sybrand van Haersma Bumaconstateert ‘betonrot’ bij het kabinet. ‘Betonrot zie je niet, totdat het gebouw begint te brokkelen en dan is het te laat.’

Van Haersma Buma doet deze uitspraak in het dubbeldikke Kerstnummer van weekblad Elsevier. ‘Het kabinet kan elk moment over een kleinigheid struikelen,’ zegt Buma in het interview dat is afgenomen voor de huidige crisissfeer in het kabinet.

Kracht

De CDA-leider denkt dat Rutte II misschien nog wel een tijdje kan doorgaan, maar: ‘Er komt niks meer uit. Het tempo van kabinetsmaatregelen was te hoog, waardoor alles vastloopt in de uitvoering.’

Nederlagenstrategie PvdA maakt samenwerken vrijwel onmogelijk

Elsevier 17.12.2014 Dat drie PvdA-senatoren de Zorgwet van minister Schippers blokkeerden, is een nieuw bewijs dat niemand de baas is bij de PvdA. Elke coalitie kent weleens een bedrijfsongeval, maar dit is veel ernstiger.

Kabinetscrisis dreigt: ‘Er moet snel een oplossing komen’

Elsevier 17.12.2014 Coalitiepartijen VVD en PvdA zijn het nog niet tot een oplossing gekomen, nadat drie PvdA-Senatoren tegen het wetsvoorstel over inperking van de vrije artsenkeuze stemden. Premier Mark Rutte (VVD) benadrukt dat deze er snel moet komen.

In de nacht van dinsdag op woensdag zei Rutte dat het in de politiek belangrijk is dat afspraken worden nagekomen. ‘Op dat punt is duidelijk vandaag iets heel erg misgegaan. Betrokkenen werken nu aan een oplossing en het is belangrijk dat die er komt.’

Oplossing

PvdA-fractieleider Diederik Samsom zei na afloop van urenlang beraad zei dat de twee partijen vandaag verder zullen zoeken naar een oplossing voor de weggestemde zorgwet. Samsom zegt dat er ‘hard wordt gewerkt aan een oplossing. Er is altijd zicht op een oplossing’.

De wet voor inperking van de vrije artsenkeuze en wijziging van zorgpolissen is belangrijk voor het kabinet, omdat er 1 miljard euro mee is gemoeid. VVD en PvdA willen het wetsvoorstel zo aanpassen dat PvdA-Eerste Kamerleden Guusje ter Horst, Adri Duivesteijn en Marijke Linthorst alsnog voor stemmen.

Voorstel

Ter Horst leek dinsdag een oplossing nog af te houden. Ze zei dat het wetsvoorstel wat haar betreft van tafel is, en dat ministerEdith Schippers (VVD, Volksgezondheid) een gewijzigd voorstel door de Tweede Kamer moet loodsen. Daarna kan het pas opnieuw in de Eerste Kamer aan de orde komen.

Duivesteijn en Linthorst waren al van plan tegen het wetsvoorstel te stemmen, en volgens Ter Horst was dat ook bekend bij de PvdA. Dinsdagochtend besloot Ter Horst zich aan te sluiten bij de dissidenten. Coalitiegenoot VVD en ‘gedoogpartijen’ D66, ChristenUnie en SGP houden de PvdA dan ook volledig verantwoordelijk voor deze miskleun, schrijft De Telegraaf.

De Senatoren hebben niet het gevoel dat zij zich niet houden aan afspraken. Zij voelt zich als lid van de Eerste Kamer alleen gebonden aan het verkiezingsprogramma van de PvdA.

Ingewijden verwachten dat als de drie dissidenten niet instemmen met het wetsvoorstel, het kabinet dreigt te vallen. De Senaatsfractie van de PvdA komt vandaag bijeen, Samsom en vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) zijn daarbij.

Crisis in kabinet dreigt

Telegraaf 17.12.2014 Het kabinet raakt in crisis als de drie dissidente PvdA-senatoren vandaag niet meewerken aan een oplossing voor de impasse rond de beperking van de vrije artsenkeuze. Dat zegt een bron aan het Binnenhof na afloop van het nachtelijk beraad in het Torentje dinsdagavond.

Lees meer:

– Coalitie in ontbinding

– Vrije artsenkeuze heeft een keerzijde

Spanning rond kabinet loopt op

NU 17.12.2014 Het kabinet probeert woensdag vooralsnog tevergeefs een uitweg te vinden uit de crisis. Rond het Binnenhof wordt al rekening gehouden met de val van het kabinet-Rutte 2.

De kabinetscrisis ontstond dinsdag volkomen onverwacht toen drie PvdA-senatoren tegen een zorgwet van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) stemden.

De hele dag al voert de top van de PvdA overleg.  

Een zware delegatie met partijleider Diederik Samsom, staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid), partijvoorzitter Hans Spekman, Eerste Kamer-fractievoorzitter Marleen Barth, zorgwoordvoerder van de Senaatsfractie Jannette Beuving en een van de dissidenten Marijke Linthorst, kwam woensdagmiddag op het departement van vicepremier Lodewijk Asscher bij elkaar voor een urenlang topberaad.


Hoe het kabinet dinsdag door PvdA opeens in crisissfeer belandde
 | Welk wetsvoorstel hielden de PvdA-senatoren tegen?

Lees meer over: Kabinetscrisis Zorgpolis Zorgwet

Gerelateerde artikelen;

Hoe het kabinet dinsdag opeens in crisissfeer belandde

NU 17.12.2014  Wat een nogal saaie dag op het Binnenhof leek te worden, ontaardde dinsdag iets na het begin van het wekelijkse vragenuur tot de grootste crisis sinds de start van het kabinet-Rutte 2.

Weinig journalisten en politici sloegen dinsdag acht op de Eerste Kamer. Daar werd weliswaar over de zorgwet van Edith Schippers (Volksgezondheid) gestemd en moest staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) haar pensioenplannen verdedigen, maar niemand dacht ook maar een moment dat daar echt brokken zouden ontstaan.

Ook in het wekelijkse vragenuur zat weinig spannends; Justitieminister Ivo Opstelten moest voor de zoveelste keer uitleggen dat er wat hem betreft geen sprake kan zijn van experimenten met gereguleere wietteelt.

Maar dan wordt plotseling duidelijk dat er binnen de PvdA-fractie in de Eerste Kamer gedoe is over de zorgwet van Schippers.

Zorgplan sneuvelt: Is de PvdA nog wel te vertrouwen?

AD 17.12.2014 Drie PvdA-senatoren stemden plotseling een zorgvuldig dichtgetimmerde zorgafspraak weg. Koortsachtig crisisoverleg was het gevolg. De kernvraag: vallen er nog zaken te doen met de stuurloos ogende PvdA? ‘We hebben een gigantisch regieprobleem.’

De kapiteins van Rutte II kwamen maandag nog zorgeloos bijeen op het ministerie van Financiën. Ook de partijleiders van de ‘gedogers’ D66, ChristenUnie en SGP mochten aanschuiven bij de premier en zijn kopstukken van kabinet en coalitie.

Boosheid

Het moet een oplossing zijn waar ook minister Edith Schippers mee kan leven. Zij straalde een en al boosheid uit over de kamikazeactie die haar zorgafspraken in de war schopt. Door de vrije artsenkeuze in te perken, wilde ze de zorgkosten met honderden miljoenen terugdringen. Na de stemming beende ze meteen naar het Torentje voor crisisoverleg. Volgens een ingewijde voelt Schippers zich ‘ondermijnd’. ,,De PvdA levert gewoon niet.”‘

PvdA-senator Guusje ter Horst, een van de drie daders, was zich intussen van geen kwaad bewust. Een probleem? ,,Er zijn nu eenmaal altijd consequenties verbonden aan wat wij hier doen,” aldus de binnenkort afzwaaiende senator die sprak van ‘een zware afweging’.

Lees ook;

PvdA slaat diepe wond

Telegraaf 17.12.2014 De PvdA moet bloeden voor de rebellie van drie van haar senatoren tegen een belangrijke wet van minister Schippers (Volksgezondheid).

Coalitiepartner VVD én de drie gedoogpartijen D66, CU en SGP vinden dat de sociaaldemocraten maar met een oplossing moeten komen, nu ze hun handtekening onder het zorgakkoord niet hebben waargemaakt.

Gerelateerde artikelen;

17-12: Rutte: er is iets misgegaan

16-12: Samsom ‘positief’

16-12: Eerste Kamer wil gesprek Schippers

16-12: VVD-top en PvdA-top apart bijeen

16-12: Kabinet zoekt naar inhoudelijke oplossing

Dissident Ter Horst gaat uit van ander voorstel zorg

Trouw 17.12.2014 PvdA-senator Guusje ter Horst gaat ervan uit dat het kabinet met een ander voorstel komt nu de Eerste Kamer gisteren het zorgplan van minister Edith Schippers heeft weggestemd. Ze ziet het niet zo snel gebeuren dat er wat aanpassingen komen of dat er snel een nieuw voorstel op tafel ligt.

Ze benadrukte dat ze heeft tegengestemd vanwege vrij principiële bezwaren. Ze vindt dat de positie van de zorgverzekeraars nog steviger wordt door het voorstel. ‘We zagen grote bezwaren en die werden vrij breed gedragen. Niet alleen door de drie PvdA’ers die tegenstemden’, zei de senator vannacht.

Meer over

Ter Horst: ander voorstel

Telegraaf 17.12.2014 PvdA-senator Guusje ter Horst gaat ervan uit dat het kabinet met een ander voorstel komt nu de Eerste Kamer dinsdag het zorgplan van minister Edith Schippers heeft weggestemd. Ze ziet het niet zo snel gebeuren dat er wat aanpassingen komen of dat er snel een nieuw voorstel op tafel ligt.

Ze benadrukte dat ze heeft tegengestemd vanwege vrij principiële bezwaren. Ze vindt dat de positie van de zorgverzekeraars nog steviger wordt door het voorstel. „We zagen grote bezwaren en die werden vrij breed gedragen. Niet alleen door de drie PvdA’ers die tegenstemden”, zei de senator in de nacht van dinsdag op woensdag.

Gerelateerde artikelen

17-12: Rutte: er is iets misgegaan

16-12: Samsom ‘positief’

16-12: Eerste Kamer wil gesprek Schippers

16-12: VVD-top en PvdA-top apart bijeen

16-12: Kabinet zoekt naar inhoudelijke oplossing

Dissidenten PvdA bezorgen kabinet probleem

AD 16.12.2014 Drie dissidente Senatoren van de PvdA hebben het kabinet vandaag voor een groot probleem gesteld. Ze stemden tegen een wetsvoorstel van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) over veranderingen bij zorgverzekeringen, waardoor het voorstel strandde in de Eerste Kamer. Dat leidde meteen tot crisisberaad met de top van de coalitie in het Torentje van premier Mark Rutte.

De drie tegenstemmers bij de PvdA zijn oud-minister Guusje ter Horst, Adri Duivesteijn en Marijke Linthorst. De wet werd weggestemd met 38 stemmen tegen en 33 voor. Als de drie dwarsliggers in de PvdA net als de rest van hun fractie vóór hadden gestemd, had de wet het nipt gehaald.

Lees ook;

Wet beperking vrije artsenkeuze verworpen: wat betekent dit?

Elsevier 16.12.2014 De Eerste Kamer heeft de wet van minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD,) over de beperking van de vrije artsenkeuze verworpen. 33 senatoren stemden voor en 38 stemden tegen, waarvan drie dissidente PvdA-senatoren.

Minister Schippers dacht met haar wet een miljard euro  te kunnen besparen op de zorgkosten. Momenteel voert ze crisisberaad met premier Rutte in ’t Torentje. Vice-premierLodewijk Asscher (PvdA) en de factievoorzitters uit de Tweede Kamer VVD’er  Halbe Zijlstra en PvdA’er Diederik Samsomzouden daar ook bij aanwezig zijn.

Dat er veel weerstand was tegen de wet bleek al uit verschillende stemverklaringen voorafgaand aan de hoofdelijke stemming. Drie tegenstemmers van de PvdA, oud-minister Guusje ter Horst, Adri Duivesteijn en Marijke Linthorst, blokkeerden het voorstel. Wanneer zij net als de rest van hun fractie voor hadden gestemd, had de wet het nipt gehaald.

De Tweede Kamer heeft om opheldering gevraagd over de politieke gevolgen van het sneuvelen van de wet in de Eerste Kamer.

De crisis van dinsdag doet denken aan de ‘Nacht van Duivesteijn’van december 2013. Toen dreigde PvdA-senator,  Adri Duivesteijn, een bezuinigingsplan van een  VVD-minister Stef Blok (Volkshuisvesting) te torpederen. Die crisis werd op het nippertje afgewend toen Duivesteijn toch  besloot zijn principiële bezwaren opzij te zetten en met het woonakkoord in te stemmen.

zie ook;

001_rb-image-1655975

Top coalitie komt nog niet tot oplossing over zorgwet Schippers

NU 17.12.2014 De top van de coalitie van VVD en PvdA is woensdagnacht na urenlang topoverleg niet tot een oplossing gekomen over de problemen die zijn ontstaan over de in de Senaat gesneuvelde zorgwet van minister Edith Schippers (Volksgezondheid).

“Het is belangrijk dat afspraken die we in de politiek met elkaar maken ook worden nagekomen. Op dat punt is vandaag duidelijk iets heel erg misgegaan”, zei premier Mark Rutte na afloop van het urenlange topberaad in het Torentje.

Op het Binnenhof werd dinsdag al de hele dag koortsachtig crisisberaad gehouden over het probleem dat ontstond toen drie dissidente PvdA-senatoren dinsdagmiddag tegen de zorgwet van Schippers stemde. Haar wetsvoorstel werd daardoor weggestemd.

Achtergrond: PvdA-muiterij kan tot kabinetscrisis leiden

Lees meer over: Zorgpolis Kabinetscrisis

Gerelateerde artikelen;

VVD wil vandaag ‘oplossingsrichting’ hebben van PvdA›

NRC 17.12.2014 De VVD wil dat er vandaag door de PvdA een ‘oplossingsrichting’ wordt gevonden voor de ontstane crisis. Daarbij moet het gezicht van minister Edith Schippers (Volksgezondheid, VVD) worden gered en moet netto hetzelfde overblijven: het beperken van de vrije artsenkeuze.

Wat die oplossing precies inhoudt, is nog altijd erg onduidelijk. De betrokken PvdA’ers – Diederik Samsom, Hans Spekman, Marleen Barth, Marijke Linthorst (woordvoerder namens de drie dissidenten) en staatssecretaris Martin van Rijn – zijn al de hele dag in beraad op het ministerie van Sociale Zaken en wilden nog niks loslaten over een mogelijke oplossing. In de loop van de dag zijn ook minister Asscher, VVD-fractieleider Halbe Zijlstra en minister Edith Schippers langs geweest.

WETSVOORSTEL VRIJE ARTSENKEUZE GESTRAND IN SENAAT

Het beraad is nodig omdat gistermiddag drie PvdA-senatoren – Adri Duivesteijn, Marijke Linthorst en Guusje Ter Horst – tegen het beperken van de vrije artsenkeuze stemden, waardoor het wetsvoorstel niet door de Eerste Kamer is. Het niet doorgaan van het wetsvoorstel van Schippers, dat sneuvelde met 38 stemmen tegen en 33 stemmen voor, komt als een verrassing. Het was een van de pijlers van het zorgakkoord dat eerder dit jaar werd gesloten.

Het tegenstemmen van de drie senatoren toont de leidersschapcrisis waar de PvdA al langer in verkeert, schrijft onze politiek redacteur Tom-Jan Meeus vanmiddag in NRC Handelsblad (€)  LEES VERDER›

Lees meer;

1:51 VVD en PvdA praten later vandaag verder over sneuvelen zorgwet ›

VANDAAG Coalitie in crisis na afwijzing zorgwet in Eerste Kamer

VANDAAG Onverwacht sneuvelen zorgwet tekent gebrek aan regie bij PvdA

VANDAAG Crisis PvdA slaat over op kabinet

21:50 Regeringspartijen in Torentje voor gezamenlijk overleg ›

VVD en PvdA praten later vandaag verder over sneuvelen zorgwet›

NRC 17.12.2014  De PvdA en de VVD zoeken later vandaag verder naar een oplossing voor de problemen die zijn ontstaan rond het zorgplan van minister van Volksgezondheid Edith Schippers. Na urenlang spoedberaad in het Torentje lieten zowel Diederik Samsom en premier Mark Rutte na middernacht weten dat er nog geen oplossing is voor de crisis tussen de regeringspartijen.

ZORGWET VAN DE RAILS DOOR VERZET PVDA-SENATOREN

Dat meldt persbureau ANP. De Eerste Kamer stemde gisteren onverwacht met een kleine meerderheid tegen de afschaffing van het recht op vrije artsenkeuze. De actie van drie PvdA-senatoren – Adri Duivesteijn, Marijke Linthorst en Guusje Ter Horst – zorgt ervoor dat zorgverzekeraars nu geen een polis mogen gaan aanbieden waarin alleen behandelingen worden vergoed die zijn gedaan door specialisten met wie ze een contract hebben. Dit wetsvoorstel van minister Edith Schippers van Volksgezondheid (VVD), dat met 38 stemmen tegen en 33 stemmen voor in de Senaat sneuvelde, was een van de pijlers van het zorgakkoord dat eerder dit jaar werd gesloten.

Lees meer;

17:01 VVD wil vandaag ‘oplossingsrichting’ hebben van PvdA ›

VANDAAG Coalitie in crisis na afwijzing zorgwet in Eerste Kamer

VANDAAG Onverwacht sneuvelen zorgwet tekent gebrek aan regie bij PvdA

VANDAAG Crisis PvdA slaat over op kabinet

16 DEC Senaat verwerpt plan beperking vrije zorgkeuze, PvdA-fractie wil praten ›

Crisisberaad zorgplan: PvdA bereid te praten met Schippers

VK 16.12.2014 De top van de coalitie van VVD en PvdA is na urenlang overleg nog altijd niet tot een oplossing gekomen over de problemen die zijn ontstaan over het zorgplan van minister Edith Schippers dat in de Eerste Kamer is gesneuveld. Het overleg zal later vandaag worden hervat.

‘Het is belangrijk dat afspraken die we in de politiek met elkaar maken ook worden nagekomen. Op dat punt is vandaag duidelijk iets heel erg misgegaan’, zei premier Mark Rutte vannacht na urenlang topberaad in het Torentje waar de partijtop van de VVD en de PvdA, en later ook de bevriende oppositiepartijen elkaars standpunten uitwisselden.

Kabinet-Rutte II;

Wie zijn de drie PvdA-dissidenten?

Stresstest kabinet na blokkade PvdA

Crisis over gesneuvelde zorgwet nog niet bezworen

Zorgverzekeraars Nederland twijfelt over voortzetting zorgakkoord

PvdA-senatoren torpederen nieuwe zorgpolis Schippers

 BEKIJK HELE LIJST

Senaat verwerpt plan beperking vrije artsenkeuze, topoverleg coalitie

NRC 16.12.2014 De Eerste Kamer heeft vanmiddag voor onrust gezorgd in de coalitie door tegen de afschaffing van het recht op vrije artsenkeuze te stemmen. Onverwacht stemden drie PvdA-senatoren tegen, waardoor zorgverzekeraars niet een polis mogen gaan aanbieden waarin alleen behandelingen worden vergoed die zijn gedaan door specialisten met wie ze een contract hebben.

Het niet doorgaan van het wetsvoorstel van minister Edith Schippers van Volksgezondheid (VVD), dat sneuvelde met 38 stemmen tegen en 33 stemmen voor, komt als een verrassing. Het was een van de pijlers van het zorgakkoord dat eerder dit jaar werd gesloten. Al de hele avond is de top van de twee coalitiepartijen bijeen voor een spoedberaad. Daarbij zijn zo nu en dan ook de ‘bevriende’ oppositiepartijen – D66, ChristenUnie en SGP – aanwezig.

PVDA-SENATOREN STEMMEN TEGEN

In het voorjaar wist Schippers steun te verzamelen van D66, ChristenUnie en SGP. Vandaag werd echter duidelijk dat het plan, dat voor een wijziging van artikel 13 van de Zorgverzekeringswet moest zorgen waarin de vrije artsenkeuze wordt gegarandeerd, het mogelijk niet ging halen. Een aantal PvdA-senatoren twijfelden of ze moesten instemmen met het wetsvoorstel en vroegen op het laatste moment meer uitleg over de details.

Branchevereniging Zorgverzekeraars Nederland zei in een reactie “teleurgesteld” te zijn. Tegen BNR Nieuwsradio twijfelde voorzitter André Rouvoet openlijk aan het zorgakkoord:

‘INGEGEVEN DOOR ANGST’

Het besluit van de drie Senaatsleden is mogelijk ingegeven door de angst die bestaat in de medische wereld voor de macht van de zorgverzekeraars. Die macht is al niet gering. Zo moeten ze zowel zorg inkopen als controleren en beoordelen of de zorg goed verstrekt wordt. Als dat niet het geval is, moet die zorg voortaan niet meer ingekocht worden. Dat geeft de verzekeraars de macht om te kunnen sturen welke zorg, artsen en ziekenhuizen ze kiezen, zegt Van Steenbergen.

NATURA- EN RESTITUTIEPOLIS

Het wetsvoorstel moest er volgens het kabinet voor zorgen dat de kwaliteit van de zorg in Nederland verbeterd wordt zonder dat de prijs van die zorg stijgt. Zorgverzekeraars moesten daarvoor twee polissen aan gaan bieden: een restitutiepolis en een naturapolis. De duurdere restitutiepolis geeft de verzekerde vrije keuze van arts en ziekenhuis. De naturapolis doet dat tegen een gereduceerd tarief niet, al geldt dit alleen voor medische specialisten. Voor zorg dichter bij huis, zoals huisartsen, bleef vrije keuze mogelijk. Het voorstel moest minister Schippers wegens een efficiëntieslag een miljard euro opleveren voor de begroting van 2016.

Lees meer;

1:51 VVD en PvdA praten later vandaag verder over sneuvelen zorgwet ›

17:01 VVD wil vandaag ‘oplossingsrichting’ hebben van PvdA ›

VANDAAG En minister Schippers wilde nog een stap verder gaan

VANDAAG Grens gesteld aan groeiende macht zorgverzekeraars

VANDAAG Coalitie in crisis na afwijzing zorgwet in Eerste Kamer

Crisisberaad in Torentje na sneuvelen zorgvoorstel

Trouw 16.12.2014 Premier Mark Rutte vindt dat er snel een oplossing moet komen voor het probleem dat is ontstaan, nu het zorgplan van het kabinet in de Senaat is weggestemd. Hij zei dat vannacht na crisisberaad tussen de top van VVD en PvdA. Drie PvdA-senatoren stemden gisteren in de Eerste Kamer onverwacht tegen het zorgplan van minister Schippers van volksgezondheid, waardoor het sneuvelde.

Een senator die tegen het eigen geweten instemt om politieke druk, is geen knip voor de neus waard, aldus Guusje ter Horst, PvdA-senator

Rutte vindt het in de politiek “ontzettend belangrijk dat afspraken worden nagekomen”. “Op dat punt is duidelijk vandaag iets heel erg misgegaan”, aldus Rutte, die verder weinig kwijt wilde. “Betrokkenen werken nu aan een oplossing en het is belangrijk dat die er komt.”

Verwant nieuws;

Eerste Kamer keert zich tegen plan nieuwe zorgpolis

Trouw 16.12.2014 Het plan om zorgverzekeraars een polis te laten aanbieden waarin zij alleen behandelingen vergoeden door specialisten met wie zij een contract hebben, is voorlopig van de baan.

Een meerderheid (38 stemmen tegen, 33 voor) in de Eerste Kamer keerde zich dinsdag tegen het plan waarmee minister Edith Schippers (Volksgezondheid) de zorgverzekeraars goede zorg goedkoper wil laten inkopen.

PvdA

Jannette Beuving, woordvoerder voor de PvdA, gaf vandaag in een stemverklaring aan dat een grote meerderheid van de PvdA voor het voorstel is en een kleine minderheid tegen.

Deel PvdA-fractie stemt onverwacht tegen in Senaat

ZORGPLAN SNEUVELT

Telegraaf 16.12.2014 Het plan om zorgverzekeraars een polis te laten aanbieden waarin zij alleen behandelingen vergoeden door specialisten met wie zij een contract hebben, is voorlopig van de baan. Een meerderheid (38 stemmen tegen, 33 voor) in de Eerste Kamer keerde zich dinsdag tegen het plan waarmee minister Edith Schippers (Volksgezondheid) de zorgverzekeraars goede zorg goedkoper wil laten inkopen.

Gerelateerd;

Kabinet zoekt naar inhoudelijke oplossing16/12

Spanning stemming zorgpolis

Crisisoverleg in Den Haag

Telegraaf 16.12.2014 De top van de VVD en de top van coalitiegenoot PvdA overleggen apart van elkaar over het zorgplan dat in de Eerste Kamer is gesneuveld. De liberalen zijn bijeen in het Torentje van premier Rutte. Behalve de minister-president zijn ook onder anderen minister Edith Schippers van Volksgezondheid en VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra aanwezig. De partijvoorzitter van de VVD, Henry Keizer, en vice-fractievoorzitter Tamara van Ark van de Tweede Kamerfractie schoven dinsdagavond aan bij het beraad.

De sociaaldemocraten, onder wie PvdA-leider Diederik Samsom en vicepremier Lodewijk Asscher, overleggen op het ministerie van Sociale Zaken. Ook minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën is daar inmiddels aangeschoven.

Gerelateerde artikelen

16-12: ‘Onzekerheid zorg onverteerbaar’

16-12: ‘Senaat maakt altijd eigen afweging’

16-12: Ter Horst: inhoudelijke keuze

16-12: Topoverleg om zorgvoorstel

16-12: Plan nieuwe zorgpolis sneuvelt

09-01: Veel aanpassingen zorgpolis

07-01: ‘Zorgvoorstel Schippers onzalig voor Bonaire’

Zie verder ook:

december 17, 2014 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

6 reacties

 1. […] Er zijn meerdere PvdA-coryfeeën… Maar Adri Duivesteijn is toch wel de grote Favoriet. Dit bleek althans uit de Zorgcrisis. […]

  Pingback door De wereld van de PvdA aldus PvdA-coryfee Adri Duivesteijn « Debat in de Digitale Hofstad | december 20, 2014

 2. […] zie ook: Zorgen bij de PvdA over de crisis Kabinet Rutte 2 […]

  Pingback door PvdA partijvernieuwing – Over wat van Waarde is – deel 3 « Debat in de Digitale Hofstad | januari 17, 2015

 3. […] Zie ook: Zorgen bij de PvdA over de crisis Kabinet Rutte 2 […]

  Pingback door Het Kabinet met de aangepaste Zorgwet « Debat in de Digitale Hofstad | februari 6, 2015

 4. […] Zie ook: Zorgen bij de PvdA over de crisis Kabinet Rutte 2 […]

  Pingback door Gedonder in de Zorg door bezuinigingen – deel 3 « Debat in de Digitale Hofstad | februari 10, 2015

 5. […] Zie ook: Zorgen bij de PvdA over de crisis Kabinet Rutte 2 […]

  Pingback door Gedonder in de Haagse Zorg door bezuinigingen – deel 2 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | februari 19, 2015

 6. […] zie ook: Zorgen bij de PvdA over de crisis Kabinet Rutte 2 […]

  Pingback door PvdA partijvernieuwing – Over wat van Waarde is – deel 4 « Debat in de Digitale Hofstad | april 10, 2015


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: