Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Problemen bij D66 in Den Bosch

D66 Den Bosch.

Volgens zegge wilde Smit koste wat kost aan de PvdA vasthouden als coalitiepartner en wilden de andere fractieleden ook met andere mogelijke coalitiepartners in Den Bosch inhoudelijke gesprekken voeren. Deze gesprekken komen er dan maandag ook. ”Het ging om een inhoudelijk meningsverschil.”

“Koste wat het kost” moest er een wethouderspost worden binnengehaald, zegt Smit. Hij licht zijn vertrek toe in een brief.

Op 19 november behaalde D66 een fantastische verkiezingsoverwinning in ’s-Hertogenbosch. Daarna startte het formatieproces. Doel was vanzelfsprekend de zetelwinst maximaal in te zetten om de D66-agenda te realiseren. Snel was duidelijk dat dit alleen haalbaar was met de steun van andere vooruitstrevende partijen. Alleen dan kan er een goed tegenwicht worden geboden aan het conservatieve meerderheidsblok van partijen.

De gekozen strategie werd unaniem door de fractie gedragen. Voor iedereen was daarbij duidelijk dat hierdoor het risico bestond dat D66 in de oppositie zou belanden. Toch hield de fractie hieraan vast. We gingen immers voor de inhoud en niet voor het pluche!

D66 IN ZOVEEL MOGELIJK COLLEGES

Verkiezingswinst omzetten in bestuursmacht lukte D66 niet altijd. “Dat gaat ons niet nog eens gebeuren”, zei partijleider Pechtold na de gemeenteraadsverkiezingen eerder dit jaar. Met een uitgekiende strategie worden lokale kandidaten opgeleid en inhoudelijk bijgespijkerd. Doel: D66-wethouders in zoveel mogelijk colleges.

D66’er Den Bosch weg na ‘druk’ landelijk bestuur

NU 14.12.2014 Fractievoorzitter Jan Smit van D66 in Den Bosch stapt een kleine maand na de verkiezingen in de Brabantse hoofdstad op. Hij doet dit na ”enorme druk’’ vanuit ”landelijk bestuur en politiek” van zijn partij om in het nieuwe college te komen. Bij de formatie zou koste wat het kost een wethouderspost moeten worden binnengehaald, verklaart hij zondag.

Volgens hem had zijn fractie eerst gekozen voor optrekken met ”andere vooruitstrevende partijen” met het risico in de oppositie te belanden. Volgens Smit kwam er vanuit de landelijke partijtop druk om hierop terug te komen omdat dit voordeel zou opleveren bij de komende Statenverkiezingen.

Lees meer over: Den Bosch

FRACTIELEIDER D66 DEN BOSCH WEG NA ‘DRUK’ LANDELIJK BESTUUR

BB 14.12.2014 Fractievoorzitter Jan Smit van D66 in Den Bosch stapt een kleine maand na de verkiezingen in de Brabantse hoofdstad op. Hij doet dit na ,,enorme druk’’ vanuit ,,landelijk bestuur en politiek” van zijn partij om in het nieuwe college te komen. Bij de formatie zou kost wat kost een wethouderspost moeten worden binnengehaald, verklaarde hij zondag.

Voordeel bij Statenverkiezing

Volgens hem had zijn fractie eerst gekozen voor optrekken met ,,andere vooruitstrevende partijen” met het risico in de oppositie te belanden. Volgens Smit kwam er vanuit de landelijke partijtop druk om hierop terug te komen omdat dit voordeel zou opleveren bij de komende Statenverkiezingen. Een meerderheid van zijn fractie kiest alsnog voor die strategie, aldus Smit. Hij vindt het nu onmogelijk zijn werk te doen en gaat weg. D66 haalde in Den Bosch de meeste stemmen en kreeg vijf zetels.

D66’er Den Bosch weg na ‘druk’ landelijk bestuur

NU 14.12.2014  Fractievoorzitter Jan Smit van D66 in Den Bosch stapt een kleine maand na de verkiezingen in de Brabantse hoofdstad op. Hij doet dit na ”enorme druk’’ vanuit ”landelijk bestuur en politiek” van zijn partij om in het nieuwe college te komen. Bij de formatie zou koste wat het kost een wethouderspost moeten worden binnengehaald, verklaart hij zondag.

Volgens hem had zijn fractie eerst gekozen voor optrekken met ”andere vooruitstrevende partijen” met het risico in de oppositie te belanden. Volgens Smit kwam er vanuit de landelijke partijtop druk om hierop terug te komen omdat dit voordeel zou opleveren bij de komende Statenverkiezingen.

Bossche D66’er stapt op

Telegraaf 14.12.2014  Fractievoorzitter Jan Smit van D66 in Den Bosch stapt een kleine maand na de verkiezingen in de Brabantse hoofdstad op. Hij doet dit na „enorme druk” vanuit „landelijk bestuur en politiek” van zijn partij om in het nieuwe college te komen. Bij de formatie zou kost wat kost een wethouderspost moeten worden binnengehaald, verklaarde hij zondag.

Fractievoorzitter D66 Den Bosch weg na ‘druk’ landelijk bestuur›

NRC 14.12.2014 Fractievoorzitter Jan Smit van D66 in Den Bosch stapt op na “enorme druk” vanuit het landelijke D66-bestuur om in het nieuwe college te komen.

“Koste wat het kost” moest er een wethouderspost worden binnengehaald, zegt Smit. Hij licht zijn vertrek toe in een brief:

Lees meer

1990 Van Mierlo heeft er weer een paradox bij

2006 ‘We gaan ons werk afmaken in het land’

10 MEI Einde van het amateurisme

Advertenties

december 16, 2014 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , ,

Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: