Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Gedonder met President Tayyip Recep Erdogan Turkije

Gedonder met president Tayyip Recep Erdogan !!!

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is niet gediend van de internationale kritiek die hij ontving om de politieactie van afgelopen zondag, waarbij onder meer een aantal journalisten en verslaggevers werden opgepakt. ‘De Europese Unie moet zich met zijn eigen zaken bemoeien,’ zei de Turkse president maandag.

Te kritisch

Erdogan doelt hiermee op de hoofdredacteur, journalisten en de redacties van de Turkse media waarvoor zij werken, waaronder de Turkse krant Zaman en de omroep Samanyolu. De media berichten regelmatig kritisch over het bewind van de Turkse president.

Vrije pers

Ook Minister Bert Koenders (PvdA) van Buitenlandse Zaken veroordeelt de invallen die zijn gedaan bij Turkse media. Hij noemde de inval maandag in Brussel ‘een slechte zaak’ en ‘niet in overeenstemming met de normen en waarden die horen bij een vrije pers.’

De Verenigde Staten en de Europese Unie uiten flinke kritiek op de grootschalige politieactie In Turkije, die was gericht tegen oppositionele mediabedrijven verspreid over het land.

De persvrijheid komt met de laatste operatie steeds verder onder druk te staan. ‘Deze operatie gaat in tegen de Europese waarden en standaarden die Turkije zelf wil invoeren,’ luidt de reactie uit Brussel.

Wat moet er nu gebeuren met de onderhandelingen met kandidaat-EU-lid Turkije, en met de geldstromen die in zuidoostelijke richting gaan? Volgens Kamerleden Pieter Omtzigt(CDA) en Mark Verheijen (VVD) is dat wel duidelijk: de geldstromen moeten in elk geval worden opgeschort of beperkt.

Terugblik;

Bij de uitgebreide invaloperatie werden volgens de Turkse krant Hürriyet zeker 31 mensen opgepakt, onder wie de hoofdredacteur van de grootste Turkse krant Zaman, Ekrem Dumanli, verslaggevers, producers, een politiechef en scenarioschrijvers.

De opgepakte mensen worden verdacht van het vormen van een illegale organisatie. Ook zouden zij van plan zijn geweest de controle over de staat te grijpen. De website van de Engelstalige editie van de krant spreekt van een ‘zwarte zondag‘.

De invloedrijke geestelijke, die sinds 1997 in Amerika woont, was met zijn miljoenen aanhangers in Turkije een belangrijke ondersteunende factor voor de macht van Erdogan en zijn AK-partij. Maar intussen liggen beide mannen met elkaar in de clinch. Erdogan verdenkt Gülen ervan dat hij zijn regering door middel van deze opnames wil ondermijnen.

De laatste actie tegen bedrijven van de invloedrijke islamitische geestelijke – zijn beweging heeft bijvoorbeeld ook diverse instellingen in Nederland – komt niet als een verrassing. Er verschenen een aantal dagen voor de arrestatiegolf al berichten dat Erdogan van plan was maatregelen te nemen tegen zijn rivaal en aanhangers. Volgens de president maken zij deel uit van een terroristisch netwerk dat maar wat graag een staatsgreep wil plegen.

De persvrijheid komt met de laatste operatie steeds verder onder druk te staan. ‘Deze operatie gaat in tegen de Europese waarden en standaarden die Turkije zelf wil invoeren,’ luidt de reactie uit Brussel.

Wat moet er nu gebeuren met de onderhandelingen met kandidaat-EU-lid Turkije, en met de geldstromen die in zuidoostelijke richting gaan? Volgens Kamerleden Pieter Omtzigt(CDA) en Mark Verheijen (VVD) is dat wel duidelijk: de geldstromen moeten in elk geval worden opgeschort of beperkt.

zie ook: Terugblik demonstratie Koerden 06.10.2014 bij de 2e Kamer Den Haag

zie ook:  Turks protest bij de 2e kamer 31.05.2014

zie ook: Turkse demonstratie tegen Erdogan op Haagse Malieveld

zie ook: Occupy 4 Taksim – demonstratie Beursplein Amsterdam 02.06.2013

Dossier ERDOGAN – Elsevier

Rutte vindt nieuwe toetredingsgesprekken Turkije ‘niet gek’ 

NU 05.11.2015 Premier Mark Rutte vindt het “niet gek” dat de gesprekken over de toetreding van Turkije tot de Europese Unie heropend worden nu de twee partijen elkaar nodig hebben in de aanpak van de vluchtelingenproblematiek.

Tegelijkertijd staan die gesprekken wel los van de gezamenlijke aanpak van de problematiek. Dat zei Rutte donderdagavond tijdens het debat over de Europese aanpak van de vluchtelingenstroom.

De Europese Commissie is met Turkije in gesprek over de verscherping van de grensbewaking, verbetering van de opvang en registratie en terugsturen van vluchtelingen die niet Europa mogen blijven.

“We proberen afspraken te maken met de Turken over de opvang van vluchtelingen in Turkije en willen voorkomen dat mensen uit de opvangkampen naar Europa reizen”, zei Rutte. Hij wees erop dat Europa bereid is daarvoor een stevige financiële bijdrage te leveren.

De versoepeling van de visumplicht maakt daarbij onderdeel uit van de onderhandelingen, maar van verzachting van de toetredingscriteria is geen sprake, zei Rutte. De gesprekken zullen gaan over samenwerking op het gebied van economisch en monetair beleid.

Ook de VVD en PvdA eisen dat er niet gemarchandeerd wordt met de toelatingscriteria. “Turkije moet gewoon voldoen aan alle criteria. We zijn al zeer kritisch over de toetreding van Turkije, dat land mag niet toetreden door het vluchtelingenprobleem. Anders wordt het een koehandel”, zei VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra eerder.

Zie ook: Dit zijn de vluchtelingen-standpunten van de politieke partijen

Lees meer over: Mark Rutte Vluchtelingen

Rutte: toelatingseisen Turkije niet verzacht

AD 05.11.2015 De criteria voor Turkije om eventueel te kunnen toetreden tot de Europese Unie, worden niet versoepeld. Dat verzekerde premier Mark Rutte donderdagavond aan de Tweede Kamer.

De Kamer is daar bang voor,nu de onderhandelingen over het lidmaatschap worden hervat, omdat de EU met Turkije gaat samenwerken bij de aanpak van de vluchtelingencrisis.

,,De toelatingseisen en -voorwaarden worden op geen enkele manier verzacht of aangepast”, zei Rutte tijdens een debat over de vluchtelingenstromen vanuit vooral Syrië en Afrika. Wel wordt gesproken over het versnellen van het visumvrij reizen voor Turken. Turkije is bereid om nog meer vluchtelingen op te vangen en krijgt daarvoor extra geld van Brussel. Hoeveel is nog niet bekend.

Volgende week is er een Europese top over migratie.

Lees ook

Rutte: toelatingseisen Turkije worden niet versoepeld

Trouw 05.11.2015 De criteria voor Turkije om te kunnen toetreden tot de Europese Unie, worden niet versoepeld. Dat verzekerde premier Mark Rutte donderdagavond aan de Tweede Kamer. De Kamer vreest daarvoor nu de onderhandelingen over het lidmaatschap worden hervat, omdat de EU met Turkije gaat samenwerken bij de aanpak van de vluchtelingencrisis.

“De toelatingseisen en -voorwaarden worden op geen enkele manier verzacht of aangepast”, zei Rutte tijdens een debat over de vluchtelingenopvang. Wel wordt gesproken over het versnellen van het visumvrij reizen voor Turken. Turkije is bereid om meer vluchtelingen op te vangen en krijgt daarvoor extra geld van Brussel.

Het debat in de Tweede Kamer is een opmaat naar de Europese top over de vluchtelingencrisis, die op 15 en 16 november wordt gehouden in het Turkse Antalya.

EU-president Donald Tusk en Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie schreven woensdag in een brief aan de regeringsleiders van de EU dat de bijeenkomst het mondiale karakter van de crisis moet benadrukken. De internationale solidariteit kan wat Juncker en Tusk betreft een stuk beter als het gaat om het beschermen van vluchtelingen.

Respect voor Ankara is keihard Europees belang

VK 05.11.2015 Omdat Erdogan de grens voor vluchtelingen heeft geopend, is hij ook de enige die het lek kan dichten.

Dirk-Jan van Baar. © Rob Huibers Na de verkiezingsoverwinning van Recep Tayyip Erdogan kon je lezen dat de Turkse sterke man die mede te danken heeft aan Angela Merkel. Die zou hem twee weken eerder met haar toezeggingen tijdens een bezoek aan Istanbul een duwtje in de rug hebben gegeven. Alsof de kiezers van Erdogan hun stem laten afhangen van Europese gunsten.

Ik geloof daar niks van. Wel profileren leiders als Erdogan zich graag tegenover het Westen. Dat zien we zelfs binnen de EU, waar Oost-Europeanen als Viktor Orbán en Jaroslav Kaczyns-ki zich niet gehoord voelen en met eigen conservatieve waarden van zich afbijten. Lesjes mensenrechten uit Brussel werken dan averechts.

Turkije is lang gezien als een land in de periferie dat nooit helemaal serieus werd genomen.

Dat geldt zeker voor Turkije, dat zich al heel lang miskend acht en respect opeist als opkomende macht in een woelige regio. Dat respect kreeg Erdogan aanvankelijk ook, vooral van Amerika, maar zijn buitenlands beleid van ‘nul problemen’ met de buurlanden is mede door eigen toedoen mislukt. Met de ‘neo-Ottomaanse’ invloedssfeer, waar het vijf jaar geleden even naar uitzag, is het niks geworden. Bashar al-Assad, die van Ankara moest opstappen, zit er nog steeds. De atoomdeal met Iran is over Turkse hoofden heen gesloten.

Turkije wil naar ‘elke hoek van de wereld’ gratis korans sturen

Elsevier 05.11.2015 Turkije geeft een drukkerij in Ankara de opdracht om ’24 uur per dag’ korans af te drukken. Moslims van over de hele wereld kunnen gratis korans ontvangen van Diyanet, het Turkse Directoraat van Godsdienstzaken.

Dat zegt Mehmet Gormez, de hoogste islamitische geestelijke in Turkije, schrijft Hurriyet donderdag. Het is de bedoeling dat de korans verzonden worden naar moslims in andere landen die daar behoefte aan hebben.

Broeders

‘We zullen kopieën van de Koran sturen naar onze moslimbroeders in andere landen,’ zei hij tijdens een lezing over ‘fouten bij koraninterpretatie’. Diyanet zal volgens hem de boeken naar ‘alle hoeken van de wereld’ transporteren. Ook wil Gormez dat de koran uiteindelijk in elke bestaande taal vertaald wordt.

Gormez zegt dat Diyanet een vertaalbureau heeft geopend om de koran te vertalen. Het bureau heeft de koran in de laatste twee jaar als in 16 verschillende talen vertaald. ‘Maar er zijn meer dan 16 talen in de wereld,’ voegt Gormez eraan toe.

Volgens onze bloggers;

Afshin Ellian: ‘Europa, neem voorgoed afstand van tirannieke islamist Erdogan’

Moskeemanagement

Diyanet is het Directoraat van Godsdienstzaken dat onder de Turkse premier Ahmet Davutoglu valt. De organisatie moet de officiële Turkse versie van de islam uitdragen. Diyanet werd in 1924 opgericht en is verantwoordelijk voor het management van moskeeën en religieuze scholen, en werd oorspronkelijk opgezet om de seculiere staat in Turkije te bewaken.

Sinds de AK-partij van Recep Tayyip Erdogan aan de macht kwam in 2002, heeft de organisatie echter meer bevoegdheden gekregen en wordt er veel geïnvesteerd in het ‘promoten van conservatieve waarden’ en de promotie van de Turkse islam in het buitenland, schrijft het blad Foreign Policy.

Onder die pr vallen onder meer een tv- en YouTube-kanaal, een Facebook-pagina, enkele Twitter-accounts, en een islamitische ‘lifestyle-hotline’. Sinds de oprichting bijna een eeuw geleden, heeft de organisatie al 1150 edities van de koran uitgegeven. Diyanet heeft een budget van een kleine 1 miljard euro per jaar.

De Nederlandse tak van Diyanet, de islamitische Stichting Nederland (ISN), lag vorig jaar onder vuur. Vicepremier en minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken wilde deze en andere islamitische belangenclubs gaan monitoren, omdat er twijfels bestonden over de rol van deze verenigingen bij de integratie van Turken in Nederland.

Turkije wil naar 'elke hoek van de wereld' gratis korans sturen

Elif Isitman

Elif Isitman (1987) is sinds oktober 2014 online redacteur bij Elsevier.

Tags; turkije diyanet mehmet gormez ahmet davutoglu recep tayyip erdogan ak-partij koran islam

zie ook;

Grijpt Erdogan de absolute macht met grondwetswijziging?

Elsevier 04.11.2015 De AK-partij van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan is onderhandelingen begonnen met oppositiepartijen en over het veranderen van de Turkse grondwet. Duidelijk is dat de wetswijziging meer macht moet toewijzen aan de president.

‘We moeten collectief aan een nieuwe grondwet werken in lijn met de behoeften van dit land,’ zei een woordvoerder van de AK-partij, nadat de partij afgelopen zondag bijna 50 procent van de stemmen behaalde.

Overstap

Het lijkt erop dat delen van de achterban van andere partijen zijn overgestapt naar de AK-partij van Erdogan, schrijft The Economist. Vooral religieus-conservatieve Koerden, nationalistische Turken en islamisten van kleinere partijen zouden hun stem aan Erdogan hebben gegeven.

Ook in Nederland lijkt de steun voor Erdogan groot: van de in Nederland woonachtige Turken, stemde een overweldigende 70 procent op de AK-partij, bijna 5 procent meer dan bij de verkiezingen in juni.

De grondwetswijziging is een van de speerpunten van Erdogans campagne geweest. De AK-partij wil een presidentieel systeem instellen, in plaats van het huidige parlementaire systeem. Met het nieuwe systeem zou de president (Erdogan dus) uitvoerende bevoegdheden krijgen, en niet alleen ceremoniële. ‘De discussie rondom de grondwet moet nu de prioriteit van het parlement hebben’ zei Erdogan woensdag tijdens een persconferentie.

Referendum

De AK-partij heeft 317 zetels van de 550 zetels in het parlement gehaald: dat is niet genoeg om op eigen houtje een grondwetswijziging door te voeren. Daarvoor zijn twee derde van de zetels nodig, dus 367. Met dit zetelaantal kan de partij ook geen referendum in het leven roepen. Daarvoor zijn 330 zetels nodig. De AK-partij zal dus toch de steun van anderen moeten vergaren.

Volgens onze bloggers;

Afshin Ellian: ‘Door angst te zaaien heeft de Turkse president de democratie in zijn land om zeep geholpen. Erdogan gedraagt zich als een klassieke dictator, inclusief de tactieken om alle macht naar zich toe te trekken.’ Lees verder >

Een woordvoerder van de sociaaldemocratische CHP, de belangrijkste oppositiepartij, heeft al laten weten dat de partij best over de grondwet wil praten, maar dat een wijziging naar een presidentieel systeem wat hen betreft is uitgesloten, meldt Hurriyet.

De CHP en de AK-partij hebben in de periode 2002-2004 wel met elkaar samengewerkt bij voorstellen voor wetswijzigingen die ervoor zouden zorgen dat het land beter binnen de Europese Unie zou passen.

Die samenwerking zou nieuw leven in kunnen worden geblazen, maar de wijziging van het parlementaire systeem op de manier dat Erdogan dat wil blijft een struikelblok. CHP-leider Kemal Kilicdaroglu heeft al vaker laten weten dat een ‘verdere centralisering van de uitvoerende macht de pluralistische democratie van Turkije in gevaar brengt’, en dat de partij dat dus niet steunt. Erdogan zal het dus waarschijnlijk in andere hoeken moeten zoeken.

Ook de Koerdische HDP-partij laat weten het presidentiële model van Erdogan niet te zien zitten: ‘Er is geen ruimte om vrijheidsbeperkende structuren zoals het eenmansmodel te bespreken,’ zegt een woordvoerder. ‘Dat is niet wat de maatschappij nodig heeft’. De partij blijft een voorstander van het huidige parlementaire systeem.

Grijpt Erdogan de absolute macht met grondwetswijziging?

Elif Isitman

Elif Isitman (1987) is sinds oktober 2014 online redacteur bij Elsevier.

Tags; recep tayyip erdogan kemal kilicdaroglu ak-partij chp parlementsverkiezingen referendum grondwet

zie ook;

Erdogan wil snel zijn macht verankeren in nieuwe grondwet

Trouw 04.11.2015 Erdogan laat er geen gras over groeien: de grondwet moet snel worden aangepast. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan maakte dat vandaag duidelijk in zijn eerste speech na de verkiezingsoverwinning van zijn AK-partij, afgelopen zondag. Met een aanpassing van de grondwet krijgt de president van het land meer te zeggen.

Erdogan kondigde aan dat premier Ahmet Davutoglu met leiders van de oppositie zal overleggen over een nieuwe grondwet. Als die gesprekken op niets uitlopen, wil de president een referendum.

“De president gelooft dat een systeem waarbij het staatshoofd ook werkelijk kan regeren, Turkije een stuk voorwaarts kan helpen”, zei woordvoerder Ibrahim Kalin op een persbijeenkomst. “Wat het beste systeem is? Gezien de uitkomst van de verkiezingen, is dit iets dat we aan het volk moeten vragen. Dit debat kan niet zonder de kiezers worden gevoerd en als een referendum daarvoor de aangewezen manier is, dan houden we een referendum”, aldus Kalin.

Erdogan heeft zijn nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij zijn huidige ceremoniële ambt maar niets vindt. Toen hij aantrad als president verkondigde hij al dat het staatshoofd van Turkije moet een actieve rol moet hebben en kunnen meeregeren. Daarvoor is een aanpassing nodig van de grondwet en nu zijn AK-partij de meerderheid in het parlement heeft heroverd, lijkt de weg daarvoor geopend. Tegenstanders vrezen voor de absolute alleenheerschappij van Erdogan, en zeggen dat die de genadeklap zal bezorgen aan de nog overgebleven seculiere wetgeving.

Koenders: intimidatie van journalisten is onacceptabel

NRC 06.01.2015  Minister Koenders van Buitenlandse Zaken heeft Turkse ambassadeurs en bewindslieden gezegd dat intimidatie van journalisten onacceptabel is. Tijdens zijn bezoek aan Turkije verwees hij naar de aanhouding van de Nederlandse journaliste Frederike Geerdink, die later vandaag vrijkwam.

Geerdink werd voor ondervraging meegenomen nadat haar huis in Diyarbakir was doorzocht. Naar eigen zeggen werd ze verdacht van het maken van propaganda voor een terroristische organisatie. Koenders zei op Twitter geschrokken te zijn.

‘PERSVRIJHEID BLIJFT AANDACHTSPUNT’

Koenders hield vanavond onder meer een toespraak voor Turkse ambassadeurs, schrijft persdienst ANP. Daarin uitte hij zijn zorgen over de rechtsstaat en burgerrechten in Turkije. De “beperkingen op het gebied van vrijheid van meningsuiting, arrestaties van journalisten en invallen bij media” noemde hij “zorgelijke ontwikkelingen”.

KRITIEK OP INTEGRATIEBELEID

Verder sprak Koenders over de Turkse kritiek op het Nederlandse integratiebeleid. De Turkse overheid zou zich daar niet mee moeten bemoeien. Voor gesprekken staat hij open, maar in de kern is het een Nederlandse aangelegenheid, zei hij opnieuw. Morgen bezoekt Koenders een kamp met Syrische vluchtelingen.

Lees ook uit ons archief: Wat is er aan de hand tussen Nederland en Turkije? Vier vragen

Lees meer

13:28 Nederlandse journalist aangehouden in Turkije, inmiddels weer vrij ›

2014 Koenders: oppositie Syrië moet eenheid worden ›

2014 EU veroordeelt invallen bij Turkse media – ‘daar blijft het bij’ ›

2014Kamer wil debat over Turkse kritiek – Turkije nodigt Koenders uit ›

Persvrijheid Turkije bedreigd

Telegraaf 06.01.2015 President Recep Tayyip Erdogan stelde dinsdag tegenover Turkse ambassadeurs dat „niet in Europa en niet in andere landen de pers zo vrij is als in Turkije”. De ervaringen echter leren dat de persvrijheid in Turkije voortdurend onder druk staat. Dinsdag werd bekend dat de Nederlandse journaliste Frederike Geerdink in Turkije is gearresteerd. Zij publiceerde vorig jaar een boek over de achtergestelde positie van de Koerden in het land.

Journaliste Geerdink: het was zeer intimiderend

Trouw 06.01.2015 Journaliste Frederike Geerdink heeft bevestigd dat ze weer is vrijgelaten. Ze liet via Twitter weten dat de anti-terreureenheid van de politie haar terug naar huis brengt. ‘Daar heb ik op aangedrongen’, aldus de journaliste, die telefonisch niet direct bereikbaar was.

Geerdink vond het ‘zeer intimiderend’ om eerder op de dag acht zwaarbewapende agenten voor haar deur aan te treffen. Ze meldt verder dat ze niet is vastgezet, ‘ook al zeiden ze dat eerst wel’. Het bleef echter bij een verklaring. Waar die verklaring precies over ging, is nog onduidelijk.

Wie is in Turkije gearresteerde Nederlandse journalist?

Elsevier 06.01.2015 De Nederlandse Fréderike Geerdink (44) is dinsdag volgens eigen zeggen opgepakt en weer vrijgelaten in haar woonplaats Diyarbakir in het oosten van Turkije. Ze zou worden verdacht van ‘propaganda voor een terroristische organisatie’.

Volgens haar Twitterprofiel is Fréderike Geerdink ‘de enige buitenlandse journalist in Amed/Diyarbakir’. Diyarbakir, Amed in het Koerdisch, is een stad en provincie in het oosten van Turkije die hoofdzakelijk wordt bewoond door Koerden.

Vrouwenbladen

Geerdink werkt sinds 2006 als journalist vanuit Turkije. Aanvankelijk vanuit Istanbul, later verhuisde ze naar het oosten van het land.

Sinds 2011 schrijft Geerdink op haar blog KurdishMatters.comuitsluitend over de Koerdische zaak. De artikelen op deze website zijn het regime van president Recep Tayyip Erdogan vermoedelijk in het verkeerde keelgat geschoten.

Anti-Erdogan

‘Erdogan is een dictator,’ schrijft ze in een recent artikel. ‘Het type dictator dat zijn werkelijke gezicht verborgen houdt achter een sausje van democratie.’ In het artikel hekelt ze niet alleen de Turkse regering, maar ook de houding van de Europese Unie (EU) ten opzichte van Turkije.

Met ‘propaganda voor een terroristische organisatie’ wordt vrijwel zeker deze pro-Koerdische schrijfstijl van Geerdink bedoeld. Turkije beschouwt de PKK, net als de EU overigens, als een terroristische organisatie.

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) is op dit moment in Turkije om te praten over de betrekkingen tussen Ankara en Den Haag. In een eerste reactie zei hij ‘geschrokken’ te zijn van de arrestatie van Geerdink. Hij zei de situatie te bespreken met zijn Turkse collega. Geerdink is intussen vrijgelaten, nadat ze enkele uren op een politiebureau is ondervraagd.

Opgepakte Nederlandse journaliste in Turkije na verhoor vrijgelaten

NU 06.01.2015 Journaliste Frederike Geerdink is dinsdag in Turkije opgepakt, dat liet de Nederlandse correspondente begin van de middag zelf laten weten via Twitter. Na enkele uren verhoor werd ze weer vrijgelaten. Dat bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdagmiddag.

Geerdink wordt naar eigen zeggen verdacht van het verspreiden van ”propaganda voor een terroristische organisatie”. ”Leden van de anti-terrorismepolitie hebben zojuist mijn huis doorzocht, een team van acht mannen. Ze nemen mij nu mee naar het bureau”,schreef Geerdink in het Engels. Na het verhoor liet ze weten naar huis te worden gebracht.

“Ik ben niet in bewaring gesteld, al zeiden ze dat aanvankelijk. Alleen een statement. Acht man sterk gewapend terrorisme team bij de deur zeer intimiderend”, twitterde ze later na haar vrijlating.

Koenders

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken is dinsdag in Turkije. Hij liet weten geschrokken te zijn van de arrestatie en het te bespreken met zijn Turkse collega Mevlüt Çavuşoğlu, meldt het ministerie via Twitter. Later meldde de minister dat de zaak was besproken Çavuşoğlu en dat Geerdink weer vrij was.

Lees meer over: 

Frederike Geerdink Turkije

Nederlandse journalist in Turkije weer op vrije voeten

Elsevier 06.01.2015 De Nederlandse journaliste Fréderike Geerdink is dinsdag volgens eigen zeggen opgepakt door de Turkse politie op verdenking van het verspreiden van ‘propaganda voor een terroristische organisatie’. Geerdink is na enkele uren verhoor weer vrijgelaten. Geerdink maakte de arrestatie via haar Twitter-account wereldkundig.

Geerdink verhuisde in 2006 naar Turkije en woont sinds 2012 in de zuidoostelijke stad Diyarbakir, een Koerdisch bolwerk. Ze richt zich in haar werk op Koerden in Turkije, mensenrechten en vrouwenrechten en houdt onder meer de blog Kurdish Mattersen de website Journalistinturkey.com bij.

Persvrijheid

Toevalligerwijs is minister Bert Koenders (PvdA) van Buitenlandse Zaken momenteel in Turkije voor een driedaags bezoek. Hij is daar onder meer om met zijn Turkse college Mevlüt Cavusoglu te praten over de Turkse aantijgingen jegens het Nederlandse integratiebeleid. Turkije beschuldigde Nederland er eind november van ‘racistisch’ beleid’ door te voeren over Turken in Nederland en dat de Turkse gemeenschap in Nederland wordt gediscrimineerd. Ook gaat hij praten overpersvrijheid.

Volgens algemeen secretaris Thomas Bruning werden buitenlandse journalisten eerder over het algemeen met rust te laten, maar lijken zij nu het volgende slachtoffer te worden: ‘Het lijkt wel of het optreden van de Turkse autoriteiten steeds brutaler wordt. Het bevestigt de uiterst slechte reputatie van Turkije op het gebied van persvrijheid’.

 Nederlandse journalist vast

Telegraaf 06.01.2015  De Nederlandse journaliste Frederike Geerdink is dinsdag opgepakt door de Turkse politie. Dat laat Geerdink weten via haar Twitter-account. „Leden van de anti-terrorismepolitie hebben zojuist mijn huis doorzocht, een team van acht. Ze nemen mij nu mee naar het bureau”, schreef Geerdink in het Engels.

Turkije arresteert Nederlandse journaliste om ‘terreurpropaganda’

Elsevier 06.01.2015 Frederike Geerdink werd dinsdag in haar appartement in Diyarbakir opgepakt. De Nederlandse journaliste Fréderike Geerdink is dinsdag volgens eigen zeggen opgepakt door de Turkse politie op verdenking van het verspreiden van ‘propaganda voor een terroristische organisatie’. Geerdink is na enkele uren verhoor weer vrijgelaten.

Geerdink maakte de arrestatie via haar Twitter-accountwereldkundig.

Geerdink verhuisde in 2006 naar Turkije en woont sinds 2012 in de zuidoostelijke stad Diyarbakir, een Koerdisch bolwerk. Ze richt zich in haar werk op Koerden in Turkije, mensenrechten en vrouwenrechten en houdt onder meer de blog Kurdish Mattersen de website Journalistinturkey.com bij.

Toevalligerwijs is minister Bert Koenders (PvdA) van Buitenlandse Zaken momenteel in Turkije voor een driedaags bezoek. Hij is daar onder meer om met zijn Turkse college Mevlüt Cavusoglu te praten over de Turkse aantijgingen jegens het Nederlandse integratiebeleid. Turkije beschuldigde Nederland er eind november van ‘racistisch’ beleid’ door te voeren over Turken in Nederland en dat de Turkse gemeenschap in Nederland wordt gediscrimineerd. Ook gaat hij praten overpersvrijheid.

Minister Koenders heeft via het Twitter-account van het ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten geschrokken te zijn van de arrestatie en zal de kwestie aankaarten bij Cavusloglu

Volgens algemeen secretaris Thomas Bruning werden buitenlandse journalisten eerder over het algemeen met rust te laten, maar lijken zij nu het volgende slachtoffer te worden: ‘Het lijkt wel of het optreden van de Turkse autoriteiten steeds brutaler wordt. Het bevestigt de uiterst slechte reputatie van Turkije op het gebied van persvrijheid’.

Nederlandse journalist opgepakt in Turkije

NRC 06.01.2015 De Nederlandse journalist Frederike Geerdink, die eerder vandaag door de Turkse politie werd aangehouden, is weer op vrije voeten. Ze werd voor ondervraging meegenomen nadat haar huis in Diyarbakir was doorzocht. Naar eigen zeggen wordt ze verdacht van het maken van propaganda voor een terroristische organisatie.

“Diyarbakir is de belangrijkste stad in het zuidoosten van Turkije. Er wonen veel Koerden en Geerdink schrijft veel over de Koerdische kwestie in Turkije. Ze heeft vorig jaar een boek gepubliceerd over Koerdische mannen die in 2011 door het Turkse leger zijn gebombardeerd. Daarbij vielen 34 doden. De toedracht was een raadsel. Daar is zij in gedoken. Ze gebruikte het verhaal om te vertellen over Koerdische kwestie in Turkije.” LEES VERDER

Lees meer;

21:49 Koenders: intimidatie van journalisten is onacceptabel ›

zie ook: Turkse politieagenten opgepakt op verdenking van afluisteren politici›

zie ook: Dode bij zelfmoordaanslag in historisch centrum Istanbul

zie ook; Een dode en een gewonde bij aanslag in centrum Istanbul

zie ook: Linkse extremisten eisen verijdelde aanslag in Istanbul op ›

zie ook: Extreem linkse groep eist aanslag Amerikaanse ambassade Ankara op ›

Recep Tayyip Erdogan

Onderzoekers Turkije geschorst

Telegraaf 29.12.2014  Vier Turkse officieren van justitie die onderzoek deden naar corruptie binnen de overheid, zijn door de Hoge Raad geschorst. De vier zijn nu zelf onderwerp van een onderzoek, maar het is niet duidelijk waarvan zij worden verdacht.

Het grootschalige corruptieschandaal kwam eind vorig jaar naar buiten. Drie ministers namen ontslag en de toenmalige premier en huidige president Recep Rayyip Erdogan liet duizenden politiemedewerkers en honderden rechters en aanklagers overplaatsen.

EU moet juist in gesprek blijven met Turkije

Trouw 29.12.2014 De persvrijheid in Turkije staat zwaar onder druk. Maar dat mag voor de EU geen reden zijn de onderhandelingen met Ankara op te schorten, betoogt Mehmet Cerit.

 •  Sinds een jaar probeert Erdogan ook de enig overgebleven regeringskritische media onder controle te krijgen.

   

Turkije transformeert in rap tempo in een éénmansstaat. President Erdogan domineert de rechtspraak, de media, het onderwijs. Hij bepaalt wie gearresteerd of vervolgd moet worden. Hij claimt zelfs zeggenschap over wat Turken wel of niet mogen drinken, over hoe vrouwen zich moeten gedragen en over hoeveel kinderen ze moeten baren.

Erdogan controleert zo’n 70 procent van alle media in Turkije. Tientallen kranten en tv-zenders openen elke dag met hetzelfde verhaal en prijzen de president de hemel in. Kritiek op zijn beleid is zeldzaam, want journalisten die Erdogan niet positief belichten riskeren ontslag of een persoonlijk telefoontje van hem. Door de media te controleren manipuleert Erdogan het Turkse volk. Hij maakt het wijs dat Turkije een supermacht is en hij een wereldleider.

Verwant nieuws;

Topman Turkse nieuwszender moet van rechtbank langer in de cel blijven›

NRC 19.12.2014 Hidayet Karaca moet van een Turkse rechtbank in Istanbul langer in de cel blijven. Hij is de topman van de nieuwszender Samanyolu die loyaal is aan Fethullah Gülen, de rivaal van de Turkse president Tayyip Erdogan. Ook drie andere mensen blijven langer vastzitten, schrijft persbureau Reuters.

Ze worden ervan beschuldigd deel te hebben genomen aan een terroristische organisatie. Acht andere verdachten, waaronder de hoofdredacteur van de Turkse krant Zaman – Ekrem Dumanli, zijn wel vrijgelaten, meldt de Turks-Engelse website Hürriyet Daily News. Wel heeft Dumanli een reisverbod gekregen.

Afgelopen zondag deed de Turkse politie invallen bij een televisiestation en een krantenredactie. Beide mediaorganisaties sympathiseren met Gülen. Tijdens de invallen werden er 24 mensen gearresteerd. Ze werden toen onder meer beschuldigd van het vormen van een ‘illegale organisatie’.

De Europese Unie heeft zondag de invallen van de Turkse politie bij verschillende mediasterk veroordeeld. De invallen bij de mediabedrijven maken inbreuk op de persvrijheid en druisen in tegen Europese waarden, aldus EU-buitenlandchef Federica Mogherini en Johannes Hahn, eurocommissaris voor regionaal beleid, in een gezamenlijke verklaring.

Turkse mediawerknemers blijven in cel

NU 19.12.2014 Een Turkse directeur van een mediabedrijf en drie anderen die afgelopen weekend werden opgepakt, moeten langer in de cel blijven.

Dat heeft een rechter in Turkije vrijdag besloten. Ze worden ervan verdacht lid te zijn van een terroristische organisatie.

De vier werden opgepakt nadat de Turkse president Tayyip Recep Erdogan invallen had laten doen bij media. Ze zouden als politieke tegenstanders betrokken zijn bij ”vuile zaken”.

Lees meer over: Turkije

Gerelateerde artikelen;

Arrestatiebevel aartsrivaal Erdogan: Turkse TV trekt bericht terug

Elsevier 19.12.2014 Turkije heeft vrijdag een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Fethullah Gülen, de aartsrivaal van president Tayyip Recep Erdogan. Erdogan beschuldigt Gülen ervan een staatsgreep te willen plegen.

Dat meldde de Turkse staatstelevisie TRT Haber vrijdag. Dubieus genoeg werd het bericht over het arrestatiebevel kort na plaatsing weer van de website verwijderd.

Ballingschap

Fethullah Gülen (73), een islamitische prediker en vroegere bondgenoot van Erdogan, woont sinds 1999 in zelfgekozen ballingschap in de Amerikaanse staat Pennsylvania.

Volgens Elsevier:

Robbert de Witt: Staak de onderhandelingen: Erdogans regering past niet in EU

Coup

Erdogan beschuldigt Gülen, die ondanks zijn fysieke locatie veel invloed schijnt te hebben in Turkije, van het runnen van een‘parallelle staat’ die er op uit zou zijn een coup te plegen op de huidige regering.

Gülen ontkende begin dit jaar het op de regering te hebben gemunt. Lange tijd steunde hij Erdogan en zijn AK-partij maar uiteindelijk kregen de twee ruzie. Waarover die ruzie precies gaat, is niet bekend.

Erdogan vroeg de Amerikanen in april of ze Gülen wilden uitleveren. Dit kan echter alleen wanneer er een arrestatiebevel is uitgevaardigd en als er voldoende bewijs is dat hij een misdrijf heeft gepleegd. Of het nu er een arrestatiebevel uitstaat daadwerkelijk tot uitlevering komt is nog niet duidelijk.

Lees ook:

Koenders vindt geen steun in de wens te korten op EU-geld Turkije

‘Terroristische organisatie’

De Turkse rechter besloot vrijdag ook dat een directeur van een mediabedrijf en drie anderen die afgelopen weekend tijdens een massa-arrestatie werden opgepakt, langer in de cel moeten zitten. Ze worden ervan verdacht lid te zijn van een ‘terroristische organisatie’.

Politie-invallen

De vier werden opgepakt nadat Erdogan invallen had laten doen bij media. Ze zouden als politieke tegenstanders betrokken zijn bij ,,vuile zaken”. Mediabaas Hidayet Karaca staat aan de leiding van televisiestation Samanyolu TV dat banden heeft met Gülen. De prediker zou zijn invloed uitoefenen via de media. Ook werd nog een aantal politieofficieren gearresteerd.

Daarnaast werd ook Ekrem Dumanli, de hoofdredacteur van de Turkse krant Zaman, opgepakt bij de invallen. Hij is inmiddels weer vrijgelaten maar moet op Turks grondgebied blijven zo lang hij nog niet voor de rechter is verschenen. Zeven andere arrestanten zijn inmiddels ook vrijgelaten.

zie ook;

15 dec Wat moeten we toch met de Turkse president Erdogan?

15 dec Erdogan tegen EU: ‘Bemoei je met je eigen zaken’

16 dec Staak de onderhandelingen: Erdogans regering past niet in EU

Nederland alleen in standpunt

Telegraaf 17.12.2014 Nederland staat alleen in zijn wens om te korten op de Europese toetredingsgelden die naar Turkije gaan. Dat zei minister-president Mark Rutte woensdag in de Tweede Kamer tijdens een debat over de EU-top van donderdag en vrijdag.

„Zelfs Griekenland steunt het niet”, aldus de premier. Een gekwalificeerde meerderheid voor de wens is „ver weg”. Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken diende een voorstel om Turkije te korten deze week in tijdens een bijeenkomst met zijn Europese collega’s, maar bleek alleen te staan.

Koenders vindt geen steun in de wens te korten op EU-geld Turkije

Elsevier 17.12.2014 Nederland vindt geen steun van andere Europese landen in de wens om te korten op de Europese toetredingsgelden die naar Turkije gaan. Dit zei premier Mark Rutte woensdag in de Tweede Kamer.

Zelfs Griekenland

Minister Bert Koenders (PvdA) van Buitenlandse Zaken diende deze week tijdens een bijeenkomst met zijn Europese collega’s een voorstel in om Turkije te korten, maar vond geen steun voor zijn standpunt.

Het toetredingsgeld fungeert dus vooral als een manier voor Europa om invloed te houden. Ook wil de EU hiermee de banden met het land warm houden, gezien de recente toenadering tussen Rusland en Turkije.

Massa-arrestatie

Turkije ontvangt jaarlijks meer dan 600 miljoen euro aan toetredingssteun van Brussel. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat dit wordt gekort of bevroren.

Ook de PvdA steunde dit woensdag. Het is het directe gevolg van de massa-arrestatie van journalisten in Turkije van afgelopen weekend. Ook lijkt de houding van de Turkse regering ten opzichte van Europa steeds vijandiger te worden.

Volgens onze bloggers:

Arend Jan Boekestijn: Wat moeten we toch met de Turkse president Erdogan?

Het is tijd om een ‘signaal af te geven’, zei PvdA-Kamerlid Marit Maij. Ze wil dat er meer Europees geld gaat naar maatschappelijke organisaties in Turkije die zich inzetten voor zaken als persvrijheid en democratisering. Volgens Rutte gaat er al extra geld naar deze groepen.

Commentaar:

Robbert de Witt: Staak de onderhandelingen: Erdogans regering past niet in EU

Staak de onderhandelingen: Erdogans regering past niet in EU

Elsevier 16.12.2014 ‘Brussel, bemoei je met je eigen zaken!’ De reactie van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan maakt duidelijk waar Turkije staat: ver verwijderd van Europa.

De Europese Unie (EU), zo meent Erdogan, moet zich buiten zaken houden waarin ‘de Turkse justitie de strijd aanbindt met elementen die de nationale veiligheid bedreigen‘.

Onverenigbaar

Dat past in een patroon: wie kritiek uit op Erdogan, zijn AK-partij of de regering, loopt kans in het gevang te worden gegooid. In geen ander land – ook niet in China, Rusland of Iran – zitten zo veel journalisten vast.

Lees ook…

Arend Jan BoekestijnWat moeten we toch met de Turkse president Erdogan?

Straffen

Vorige week nog waren Mogherini en Hahn op bezoek in Ankara, om verder te praten over de Turkse toetreding tot de Unie. Ze kregen volgens Mogherini een ‘warm welkom’.

Wat moeten we toch met de Turkse president Erdogan?

Elsevier 15.12.2014 De Turkse president laat zich al tijden vijandig uit over het Westen. Bij het horen van zijn uitspraken vraag je je af wat Turkije eigenlijk nog in de NAVO doet.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan wordt gekweld door ressentiment. Op 27 november sprak hij tijdens een bijeenkomst van de COMCEC, de organisatie voor islamitische samenwerking, in Istanbul dreigende woorden: ‘Vreemdelingen zijn niet in staat de problemen van het Midden-Oosten op te lossen, aangezien westerse regeringen niet van ons houden, maar alleen geïnteresseerd zijn in geld. Zij zien eruit als vrienden, maar zij zien ons het liefst in een doodskist liggen. Het Westen ziet ook graag onze kinderen sterven. Wij moslims kunnen alleen zelf onze problemen oplossen. Wij kunnen alleen de Palestijnen uit hun isolement verlossen als wij samenwerken.’

Lees ook:

 

Erdogan tegen EU: ‘bemoei je met je eigen zaken’

Allemaal prima

Erdogan laat het niet bij woorden. Hij steunt Hamas en Iran, en zijn relatie met IS is op zijn minst dubieus. Zo heeft hij er geen probleem mee dat Hamas-leider Saleh al-Arouri in ballingschap verblijft in Turkije.

Herinneringen

Opvallend is ook dat de regering in Ankara weigert om deel te nemen aan de militaire campagne tegen IS en zich beperkt tot het verlenen van humanitaire steun. In september verbood Ankara zelfs de door de Verenigde Staten geleide coalitie om vanaf Turkse vliegvelden IS in Irak en Syrië aan te vallen.

Niet gemakkelijk maar wel trouw

De Amerikanen willen Turkije koste wat het kost in de NAVO houden, omdat Turkije anders helemaal in het Iraanse kamp wordt gedreven. De Nederlandse minister van Defensie spreekt ook vergoelijkend dat Turkije geen gemakkelijke, maar wel een trouwe bondgenoot is. Laten we ons echter geen rad voor ogen draaien: geen enkele lidstaat van de NAVO vertrouwt Turkije nog.

Erdogan, de trotse president van de vijftiende economie van de wereld en van de grootste krijgsmacht van de NAVO na de Verenigde Staten, luistert alleen nog naar zichzelf.

Koenders veroordeelt inval bij Turkse media

NU 15.12.2014 Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken veroordeelt de invallen die zijn gedaan bij Turkse media.

”Dit is niet in overeenstemming met de normen en waarden die horen bij een vrije pers”, zei de bewindsman maandag in Brussel. ”Dit is een slechte zaak.” Dinsdag praten de EU-ministers verder, onder meer over de ontwikkelingen in Turkije en over mogelijke consequenties.

Lees meer over: Bert Koenders

Gerelateerde artikelen;

Koenders veroordeelt inval

Telegraaf 15.12.2014  Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken veroordeelt de invallen die zijn gedaan bij Turkse media. „Dit is niet in overeenstemming met de normen en waarden die horen bij een vrije pers”, zei de bewindsman maandag in Brussel. „Dit is een slechte zaak.”

Dinsdag praten de EU-ministers verder, onder meer over de ontwikkelingen in Turkije en over mogelijke consequenties.

Gerelateerde artikelen

15-12: ‘Inval media om vuil complot’

Erdogan tegen EU: ‘bemoei je met je eigen zaken’

Elsevier 15.12.2014 De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is niet gediend van de internationale kritiek die hij ontving om de politieactie van afgelopen zondag, waarbij onder meer een aantal journalisten en verslaggevers werden opgepakt. ‘De Europese Unie moet zich met zijn eigen zaken bemoeien,’ zei de Turkse president maandag.

Lees ook:

Waarom juist deze Turkse media het doelwit zijn van Erdogan

Kritisch

Erdogan doelt hiermee op de hoofdredacteur, journalisten en de redacties van de media waarvoor zij werken, waaronder de Turkse krant Zaman en de omroep Samanyolu. De media berichten regelmatig kritisch over het bewind van de Turkse president.

Vrije pers

Ook Minister Bert Koenders (PvdA) van Buitenlandse Zaken veroordeelt de invallen die zijn gedaan bij Turkse media. Hij noemde de inval maandag in Brussel ‘een slechte zaak’ en ‘niet in overeenstemming met de normen en waarden die horen bij een vrije pers.’

zie ook

9:36 Waarom juist deze Turkse media het doelwit zijn van Erdogan

18 nov Erdogan: iedere Turk moet weten van de islamitische ‘Columbus’

14 nov Optrekje Erdogan kost miljoenen extra door dure bomen uit Italië

Erdogan noemt invallen Turkse media reactie op politiek complot

NU 15.12.2014 De Turkse president Tayyip Erdogan heeft maandag gezegd dat de invallen bij media afgelopen weekend een noodzakelijk antwoord op ”vuile zaken” bij politieke tegenstanders was.

De Turkse politie viel zondag in bij media die nauw verbonden zijn aan de islamitische prediker Fethullah Güllen, een tegenstander van de president. Erdogan beschuldigt Gülen ervan een ”parallelle staat” in te richten middels zijn aanhangers in de rechtspraak, politie en andere instituten.

Lees meer over:  Turkije

Gerelateerde artikelen;

Hetze tegen media tast democratie Turkije almaar verder aan

Trouw 15.12.2014 De strijd tussen de Turkse premier Tayyip Erdogan en zijn voormalige bondgenoot Fethullah Gülen heeft na het onderwijs en het justitie-apparaat nu ook de media bereikt. Zondag werden 24 opponenten van Erdogan gearresteerd, de meesten van hen werkzaam voor de krant Zaman en het televisiestation Samanyolu.

De journalisten, script-schrijvers en producers zijn volgens de hoofdaanklager van Istanbul schuldig aan niets minder dan ‘de vorming van een terroristische groep’. Daarnaast wordt hen ‘smaad’ en ‘vervalsing’ verweten

Waarom juist deze Turkse media het doelwit zijn van Erdogan

Elsevier 15.12.2014 De Verenigde Staten en de Europese Unie uiten flinke kritiek op de grootschalige politieactie In Turkije, die was gericht tegen oppositionele mediabedrijven verspreid over het land.

Bij de uitgebreide operatie werden volgens de Turkse krant Hürriyet zeker 31 mensen opgepakt, onder wie de hoofdredacteur van de grootste Turkse krant Zaman, Ekrem Dumanli, verslaggevers, producers, een politiechef en scenarioschrijvers.

De opgepakte mensen worden verdacht van het vormen van een illegale organisatie. Ook zouden zij van plan zijn geweest de controle over de staat te grijpen. De website van de Engelstalige editie van de krant spreekt van een ‘zwarte zondag‘.

De invloedrijke geestelijke, die sinds 1997 in Amerika woont, was met zijn miljoenen aanhangers in Turkije een belangrijke ondersteunende factor voor de macht van Erdogan en zijn AK-partij. Maar intussen liggen beide mannen met elkaar in de clinch. Erdogan verdenkt Gülen ervan dat hij zijn regering door middel van deze opnames wil ondermijnen.

De laatste actie tegen bedrijven van de invloedrijke islamitische geestelijke – zijn beweging heeft bijvoorbeeld ook diverse instellingen in Nederland – komt niet als een verrassing. Er verschenen een aantal dagen voor de arrestatiegolf al berichten dat Erdogan van plan was maatregelen te nemen tegen zijn rivaal en aanhangers. Volgens de president maken zij deel uit van een terroristisch netwerk dat maar wat graag een staatsgreep wil plegen.

De persvrijheid komt met de laatste operatie steeds verder onder druk te staan. ‘Deze operatie gaat in tegen de Europese waarden en standaarden die Turkije zelf wil invoeren,’ luidt de reactie uit Brussel.

Wat moet er nu gebeuren met de onderhandelingen met kandidaat-EU-lid Turkije, en met de geldstromen die in zuidoostelijke richting gaan? Volgens Kamerleden Pieter Omtzigt(CDA) en Mark Verheijen (VVD) is dat wel duidelijk: de geldstromen moeten in elk geval worden opgeschort of beperkt.

zie ook

28 nov Is de kou tussen Turkije en Nederland nu echt uit de lucht?

8 dec Erdogan en Poetin hebben het Westen als favoriete boeman

6 dec Erdogan verdedigt zijn protserige paleis op geheel eigen wijze

‘Stop EU-steun aan Turkije’

NU 15.12.20214 Na de arrestaties van Turkse journalisten dit weekeinde moet de Europese Unie de financiële steun aan Turkije opschorten of beperken. Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) moet dat dinsdag voorstellen in Brussel.

Dat vinden de Tweede Kamerleden Pieter Omtzigt (CDA) en Mark Verheijen (VVD). Turkije ontvangt als kandidaat-lid van de EU meer dan 600 miljoen euro per jaar om te kunnen voldoen aan allerlei eisen.

Lees meer over: Turkije

Gerelateerde artikelen;

‘Stop EU-steun aan Turkije’

Telegraaf 15.12.2014  Na de arrestaties van Turkse journalisten dit weekeinde moet de Europese Unie de financiële steun aan Turkije opschorten of beperken. Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) moet dat dinsdag voorstellen in Brussel.

VVD en CDA willen einde EU-steun aan Turkije

NRC 15.12.2014 De VVD en het CDA willen dat de Europese Unie de financiële steun aan Turkije opschort of beperkt. Dat zeggen de partijen bij monde van Tweede Kamerleden Pieter Omtzigt (CDA) en Mark Verheijen (VVD). Omtzigt en Verheijen willen dat minister Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) dinsdag het voorstel doet in Brussel. De directe aanleiding hiervoor is de arrestatie van Turkse journalisten dit weekend. LEES VERDER

Lees hier meer over de eventuele toetreding van Turkije tot de Europese Unie (€).

Lees meer;

VANDAAG Turkse politie doet inval bij media

14 DEC EU veroordeelt invallen bij Turkse media – ‘daar blijft het bij’ ›

2013 VVD: toetreding Turkije tot EU verder weg door kwestie-Yunus ›

2013 Starre Erdogan voedt Turks protesten

2012 Eén man bepaalt de band Nederland-Turkije

EU veroordeelt invallen bij Turkse media – ‘daar blijft het bij’›

NRC 14.12.2014 De Europese Unie heeft de invallen van de Turkse politie bij verschillende media sterk veroordeeld. De invallen eerder vandaag bij mediabedrijven maken inbreuk op de persvrijheid en druisen in tegen Europese waarden, aldus EU-buitenlandchef Federica Mogherini en Johannes Hahn, eurocommissaris voor regionaal beleid, in een gezamenlijke verklaring.

De Turkse politie viel vandaag een televisiestation en een krantenredactie binnen. Beide mediaorganisaties sympathiseren met Fethullah Gülen, de rivaal van president Erdogan. 24 mensen zijn gearresteerd, onder wie journalisten van de krant Zaman en scenaristen van de nieuwszender Samanyolu. Ze zouden onder meer worden beschuldigd van het vormen van een ‘illegale organisatie’.

De invallen werden al aangekondigd op Twitter door @FuatAvniEng. Alle mensen die tot nu toe zijn gearresteerd staan op de detentie-lijst van 47 personen die deze klokkenluider naar buiten heeft gebracht, meldt Zaman.

Lees meer

VANDAAG Turkse politie doet inval bij media

VANDAAG Erdogan opent aanval op de media

VANDAAG Golf aan arrestaties toont dat Turkije onder Erdogan afglijdt

10:10 VVD en CDA willen einde EU-steun aan Turkije ›

14 DEC Turkse politie valt mediaorganisaties binnen ›

EU: arrestaties Turkse journalisten botsen met Europese waarden

VK 14.12.2014 De Turkse politie is vandaag gebouwen van media binnengevallen die nauw verbonden zijn aan de islamitische prediker Fethullah Gülen, tegenstander van president Tayyip Recep Erdogan. Zeker 23 mensen zijn opgepakt in heel Turkije in een operatie tegen ‘leden van een bende die de macht probeert te grijpen’. De Europese Unie uitte stevige kritiek op de actie.

De invallen komen twee dagen nadat Erdogan nieuwe maatregelen had aangekondigd tegen aanhangers van zijn rivaal. Hij beschuldigt zijn voormalige bondgenoot ervan een coup te willen plegen. De beweging van de invloedrijke geestelijke is in een machtsstrijd verwikkeld met het kamp van Erdogan en zijn AK-partij. De twee leiders waren politieke bondgenoten, maar kregen ruzie.

Turkse politie doet inval bij media

NU 14.12.2014 De Turkse politie is zondag gebouwen van media binnengevallen die nauw verbonden zijn aan de islamitische prediker Fethullah Gülen, tegenstander van president Tayyip Recep Erdogan.

Zeker 23 mensen zijn opgepakt in heel Turkije in een operatie tegen ”leden van een bende die de macht probeert te grijpen”. De invallen komen twee dagen nadat Erdogan nieuwe maatregelen had aangekondigd tegen aanhangers van zijn rivaal.

Hij beschuldigt zijn voormalige bondgenoot ervan een coup te willen plegen. De beweging van de invloedrijke geestelijke is in een machtsstrijd verwikkeld met het kamp van Erdogan en zijn AK-partij. De twee leiders waren politieke bondgenoten, maar kregen ruzie.

Turkse politie doet inval bij media

Telegraaf 14.12.2014 De Turkse politie is zondag gebouwen van media binnengevallen die nauw verbonden zijn aan de islamitische prediker Fethullah Gülen, tegenstander van president Tayyip Recep Erdogan. Zeker 23 mensen zijn opgepakt in heel Turkije in een operatie tegen „leden van een bende die de macht probeert te grijpen”.

De invallen komen twee dagen nadat Erdogan nieuwe maatregelen had aangekondigd tegen aanhangers van zijn rivaal. Hij beschuldigt zijn voormalige bondgenoot ervan een coup te willen plegen. De beweging van de invloedrijke geestelijke is in een machtsstrijd verwikkeld met het kamp van Erdogan en zijn AK-partij. De twee leiders waren politieke bondgenoten, maar kregen ruzie.

Turkse politie valt mediaorganisaties binnen›

NRC 14.12.2014 De Turkse politie is een televisiestation en een krantenredactie binnengevallen. Beide mediaorganisaties staan volgens persdienst Reuters dichtbij Fethullah Gulen, rivaal van president Erdogan. Enkele mensen zijn gearresteerd.

Dat melden diverse media. De politie viel binnen op verschillende adressen in Istabul en andere plekken in Turkije. Onder meer een topman van een televisiekanaal is opgepakt, meldt staatszender TRT Haber.

Lees meer

14 DEC EU veroordeelt invallen bij Turkse media – ‘daar blijft het bij’ ›

december 16, 2014 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , ,

19 reacties

 1. […] persvrijheid in Turkije komt door het Gedonder met President Tayyip Recep Erdogan de laatste tijd steeds vaker onder druk te staan. ‘Deze ontwikkeling gaat in tegen de Europese […]

  Pingback door President Tayyip Recep Erdogan Turkije en het gedonder met de Vrije pers « Debat in de Digitale Hofstad | januari 7, 2015

 2. […] zie ook:  Gedonder met President Tayyip Recep Erdogan Turkije […]

  Pingback door President Tayyip Recep Erdogan Turkije en het gedonder met de Vrije pers – deel 5 « Debat in de Digitale Hofstad | april 27, 2016

 3. […] zie ook:  Gedonder met President Tayyip Recep Erdogan Turkije […]

  Pingback door President Tayyip Recep Erdogan Turkije en het gedonder met de Vrije pers – deel 6 « Debat in de Digitale Hofstad | juli 17, 2016

 4. […] zie ook:  Gedonder met President Tayyip Recep Erdogan Turkije […]

  Pingback door Turkse spanningen ook in Den Haag ??? | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | juli 23, 2016

 5. […] zie ook:  Gedonder met President Tayyip Recep Erdogan Turkije […]

  Pingback door Terugblik Schurkenturken debat 2e kamer 13.09.2016 « Debat in de Digitale Hofstad | september 13, 2016

 6. […] zie ook: Gedonder met President Tayyip Recep Erdogan Turkije […]

  Pingback door Het gedonder met de Nederturken « Debat in de Digitale Hofstad | september 14, 2016

 7. […] zie ook: Gedonder met President Tayyip Recep Erdogan Turkije […]

  Pingback door Ook Nederland zegt NEE tegen Erdogan « Debat in de Digitale Hofstad | maart 5, 2017

 8. […] zie ook: Gedonder met President Tayyip Recep Erdogan Turkije […]

  Pingback door Ook Nederland zegt NEE tegen Turks referendum Erdogan « Debat in de Digitale Hofstad | maart 5, 2017

 9. […] zie ook: Gedonder met President Tayyip Recep Erdogan Turkije […]

  Pingback door Ook Nederland zegt NEE tegen Turks referendum Erdogan – deel 2 « Debat in de Digitale Hofstad | maart 14, 2017

 10. […] zie ook: Gedonder met President Tayyip Recep Erdogan Turkije […]

  Pingback door Turks referendum ook in Den Haag | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | maart 26, 2017

 11. […] zie ook: Gedonder met President Tayyip Recep Erdogan Turkije […]

  Pingback door Turks referendum ook in Den Haag « Debat in de Digitale Hofstad | maart 26, 2017

 12. […] zie ook: Gedonder met President Tayyip Recep Erdogan Turkije […]

  Pingback door Demonstratie 02.04.2017 nee-stemmers Turks referendum op het Haagse Malieveld « Debat in de Digitale Hofstad | april 2, 2017

 13. […] zie ook: Gedonder met President Tayyip Recep Erdogan Turkije […]

  Pingback door Demonstratie 02.04.2017 nee-stemmers Turks referendum op het Haagse Malieveld | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | april 2, 2017

 14. […] zie ook: Gedonder met President Tayyip Recep Erdogan Turkije […]

  Pingback door Nasleep Turks referendum in Nederland « Debat in de Digitale Hofstad | april 12, 2017

 15. […] zie ook: Gedonder met President Tayyip Recep Erdogan Turkije […]

  Pingback door Nasleep Turks referendum in Nederland en verder – deel 2 « Debat in de Digitale Hofstad | juni 23, 2017

 16. […] zie ook: Gedonder met President Tayyip Recep Erdogan Turkije […]

  Pingback door De Lange arm van Erdogan in Rotterdam ?? « Debat in de Digitale Hofstad | december 18, 2017

 17. […] zie ook: Gedonder met President Tayyip Recep Erdogan Turkije […]

  Pingback door De Lange arm van Erdogan in Rotterdam en verder !! – deel 2 « Debat in de Digitale Hofstad | februari 17, 2018

 18. […] zie ook: Gedonder met President Tayyip Recep Erdogan Turkije […]

  Pingback door De Lange arm van Erdogan in Rotterdam en weer verder !! – deel 4 « Debat in de Digitale Hofstad | maart 9, 2018

 19. […] zie ook: Gedonder met President Tayyip Recep Erdogan Turkije […]

  Pingback door De Lange arm van Erdogan in Rotterdam en weer verder !! – deel 5 « Debat in de Digitale Hofstad | april 22, 2018


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: