Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Kredietcrisis – De nasleep met SNS Reaal en verder – deel 4

Gezond !!!

De Nederlandse banken zijn gezond en solide en kunnen weer tegen een stootje. Dat blijkt uit de eerste resultaten van de zeer belangrijke Europese bankenstresstest, die zojuist door de Europese Centrale Bank bekend zijn gemaakt. Zowel ING Bank, ABN Amro, Rabobank als SNS Bank krijgen daarbij van de toezichthouder uit Frankfurt een voldoende voor hun balanspositie en andere financiele kerncijfers.

001_rb-image-1629424

Euforie over geslaagde Europese bankentest is zeer voorbarig – Ja, de grote Europese banken hebben de zogenoemde ‘stresstest’ doorstaan. Maar de suggestie van Europese leiders dat de economie uit de problemen is, is veel te optimistisch. De resultaten van de stresstest van de Europese Centrale Bank (ECB) zijn bemoedigend. De meeste grote banken in Europa zijn geslaagd: ze hebben genoeg kapitaal om grote tegenslagen te overleven. Grote banken die niet zijn geslaagd, hebben – relatief – weinig extra kapitaal nodig. Maar Europa is niet uit de problemen.

Risico’s

Europese leiders schetsten de stresstest vooraf als een keerpunt in de economische crisis waarin Europa zich al jaren bevindt. Vooral de banken vormen een probleem: die hebben te weinig buffers, namen te grote risico’s en doen, vooral de laatste jaren, te weinig om de economie te steunen door geld uit te lenen.

ANP-29766731.jpg

Niemand zakte voor de ECB-stresstest, maar toch is de uitslag pijnlijk – Tevredenheid alom bij de Nederlandse banken én hun toezichthouder. Geen van de zevenfinanciële instellingen zakt voor het grote boekenonderzoek van de Europese Centrale Bank. Maar de uitkomst is ook pijnlijk en dat heeft drie redenen.

Hoge verborgen verliezen

De Nederlandse banken blijken op verborgen verliezen ter hoogte van 3,8 miljard euro te zitten. In heel Europa zijn er maar vier landen waar die verliezen hoger zijn: Duitsland, Frankrijk, Italië en Griekenland.

De Rabobank krijgt klappen

Opvallend is ook dat vooral Rabo in de hoek zit waar de klappen vielen. In alle typen leningenportefeuilles  zijn bij Rabo de meeste  verborgen problemen aangetroffen. In totaal bedragen de benodigde afschrijvingen 2,1 miljard euro – meer dan de helft van de verliezen van de zeven banken.

Reden voor paniek?

Niet als je het DNB-Directeur Bankentoezicht Jan Sijbrand vraagt. Die spreekt van een “bijvangst” van “één tot twee dozijn” probleempunten per bank waar de banken de komende tijd op worden aangesproken.

Nederlandse banken doorstaan ‘stresstest’: vier vragen – De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het afgelopen jaar 130 grootste banken in Europa aan een zogenoemde ‘stresstest’ onderworpen. Daaruit is gebleken dat in elk geval de Nederlandse financiële instellingen er goed voor staan. Dat heeft de ECB zondag bekendgemaakt. Elsevier zet vier vragen en antwoorden over deze bankentest op een rij.

De ECB vond wel enkele tekortkomingen in de boeken van de Nederlandse banken. Daardoor kwam de kapitaalpositie van die banken wat lager uit dan ze zelf eind vorig jaar inschatten, maar de instellingen bleven ruimschoots binnen de door de ECB gestelde norm.

Dat zorgt voor opgeluchte reacties. ‘Ze bevestigen de sterke kapitaalpositie van de bank,’ meldt de Rabobank. Gerrit Zalm, bestuursvoorzitter van de ABN Amro, zegt ‘heel tevreden’ te zijn.

De banken werden aan een stevige stresstest onderworpen om te zien of ze bij een diepe economische crisis overeind blijven staan. De ECB heeft de balansen van de banken doorgelicht om te kijken of er geen verborgen verliezen waren. De centrale bank wilde vaststellen of banken de waarde van hun bezittingen en de risico’s die ze lopen, goed inschatten.

De stresstest is strenger dan de onderzoeken van 2010 en 2011. Toen slaagden SNS Reaal en Dexia voor die test, maar moesten ze later toch met veel overheidsgeld worden gered.

Over een paar dagen, begin november, neemt de ECB het toezicht over de grote Nederlandse banken, en ongeveer 120 andere banken in de eurozone, over van de nationale toezichthouders zoals De Nederlandsche Bank.

Dat is het ‘startschot’ tot de veelbesproken bankenunie, het stelsel van veiligheidsmaatregelen waartoe Brussel vorig jaar heeft besloten om te voorkomen dat er ooit weer een nieuwe eurocrisis kan ontstaan.

Het diepgravende onderzoek was nodig om de uitgangspositie van de banken te kennen voordat zij toetreden tot de bankenunie. Dit nieuwe stelsel moet voorkomen dat omvallende banken nog langer gered moeten worden door belastingbetalers. Banken moeten zich in de toekomst zelf redden.

25 Europese banken zakken voor belangrijke test ECB›  De vier grote Nederlandse banken zijn overtuigend geslaagd voort het grote balansonderzoek van de Europese Centrale Bank (ECB). ING, Rabobank, ABN Amro en SNS Reaal, en verder ook RBS Nederland en de Bank Nederlandse Gemeenten en de Nederlandse Waterschapsbank beschikken allen over ruim voldoende kapitaalbuffers. Dat maakte de ECB zojuist bekend.

Bankenunie

De ECB in Frankfurt heeft bijna een jaar gewerkt aan het onderzoek. Op 4 november neemt de ECB het toezicht over de grote Nederlandse banken, en ongeveer 120 andere banken in de eurozone, over van de nationale toezichthouders zoals De Nederlandsche Bank (DNB). Daarmee begint officieel de Bankenunie, het stelsel van veiligheidsmechanismes waartoe Europa vorig jaar heeft besloten om te voorkomen dat er ooit weer een nieuwe eurocrisis kan ontstaan. Het balansonderzoek, waarbij de ECB de balansen grondig heeft doorgelicht op verborgen verliezen, was nodig om de uitgangspositie van de banken te kennen voordat zij toetreden tot de Bankenunie.

Reden voor paniek?

Niet als je het DNB-Directeur Bankentoezicht Jan Sijbrand vraagt. Die spreekt van een “bijvangst” van “één tot twee dozijn” probleempunten per bank waar de banken de komende tijd op worden aangesproken.

De ECB liet de banken alle hoeken van de kamer zien – Morgen wordt alles anders. Om twaalf uur ’s middags publiceert de Europese Centrale Bank (ECB) de uitkomst van haar grote balansonderzoek (asset quality review, AQR) bij de 128 belangrijkste banken van de eurozone. Ook zeven Nederlandse banken (ING, Rabobank, ABN Amro, SNS Reaal, RBS Nederland, De Nederlandse Waterschapsbank en de Bank Nederlandse Gemeenten) krijgen zondag elk een rapport.

Op hetzelfde moment publiceert de Europese Bankenautoriteit (EBA) de uitkomst van de stresstest die zij afgelopen zomer heeft uitgevoerd bij 123 banken, niet alleen in de eurozone, maar in de hele Europese Unie. Waar de ECB de boeken van de banken grondig heeft doorgelicht, heeft de EBA gecontroleerd of de banken bestand zijn tegen een nieuwe, gefingeerde financiële crisis. Samen vormen deze onderzoeken de zogeheten Comprehensive Assessment, het definitieve oordeel over de bankensector in de eurozone.

Lees alles over SNS Reaal in het speciale DFT Dossier over de nationalisatie van de bankverzekeraar.

Lees ookWat u moet weten over het Libor-schandaal en de Rabobank

Klik hier voor het DFT-dossier met alle verhalen over het Libor-schandaal bij Rabobank Klik hier voor alle berichten over het Libor-schandaal.

Klik hier voor het speciale DFT Dossier om alle verhalen over het Libor-schandaal bij Rabobank terug te lezen.

Klik hier om te downloaden:  Brief Dijsselbloem banken.pdf.pdf

BANKENTOEZICHT

Klik hier om te downloaden: Toekomstgericht bankieren.pdf.pdf

Hof oordeelt over klachten nationalisatie SNS – Telegraaf 02.04.2015 Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg oordeelt op 9 april of de Nederlandse staat fouten heeft gemaakt bij de nationalisatie van de bank SNS Reaal. Het hof boog zich over de klachten van 373 effectenbezitters en dertien bedrijven uit de hele wereld.Dat maakte het hof donderdag bekend. De aandelen- en obligatiehouders vinden dat zij de dupe zijn geworden van de overname van de bank door de overheid. De procedure zou te snel zijn gegaan.

Werd overheid misleid door top SNS REAAL? Grondig onderzoek graag! – Elsevier 16.02.2015 De minister van Financiën denkt toch nog te gaan verdienen aan redding van SNS REAAL. De kans dat dit gaat lukken, is erg klein.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) wist afgelopen weekend verzekeraar Vivat (voorheen REAAL) voor 150 miljoen euro te verkopen aan de Chinese verzekeraar Anbang.

Dat was 2,25 miljard lager dan de boekwaarde van 2,4 miljard euro. Dijsselbloem spreekt van ‘een goede transactie’ – en wijselijk niet van een goede deal.

Europa moet over het nationaliseren van banken gaan, niet de minister – VK 12.12.2014 Het is geen goed idee als de minister van Financiën op eigen houtje banken kan nationaliseren. Hij moet deze bevoegdheid, zoals afgesproken, afstaan aan Europa.

Tijdens de financiële crisis werden de gebreken van nationaal toezicht en nationale afwikkeling van internationale banken op pijnlijke wijze blootgelegd.

Deze gebeurtenis ligt nog vers in het geheugen !!

Op 1 februari 2013 nationaliseerde onze minister van Financiën bank-verzekeraar SNS REAAL. Ook nu is de minister nog bevoegd tot nationalisatie van onder meer systeemrelevante banken. Maar zal dat in de toekomst ook zo blijven?

Eerst over dat laatste. NRCQ praat je hier in twee minuten bij over wat er nu precies aan de hand was met de salarisverhoging van de bestuurders van ABN-Amro. Het was een dossier dat Nederland in de ban hield en dat we in onze kranten en op onze sites in detail volgden.

De week begon met de bankiers die zwichtten voor de politieke druken hun loonsverhoging terugschroefden. Maar die bankiers wezen meteen naar de politiek. ‘Minister Dijsselbloem zou ons verdedigen’, riepen ze. In een bijzonder verhelderend interview met economieredacteuren Teri van der Heijden en Chris Hensen zei ook ABN-commissaris Peter Wakkie dat de ‘toenmalige minister in 2009 heeft gezegd: ik moet goede mensen hebben en ik ga ze dit pakket bieden. Als hij had gezegd: dit is een staatsbank en je krijgt 150.000, dan had hij die mensen niet binnengekregen’.

Nog geen vijf uur na die publieke verdediging in onze kolommen, werd Peter Wakkie zelf geofferd‘niet vertrokken vanwege de ophef over de salarisverhoging, maar vanwege de ophef die hij zélf heeft veroorzaakt’. Overigens ‘gedijt deze advocaat juist in crises. Hij is er groot mee geworden’, schreef collega Jeroen Wester woensdag in een mooi portret van deze ‘hulplijn voor corporate Nederland’.

In dit debat over salarissen van bankiers zei VNO-baas Hans de Boer donderdag in een interview met Philip de Witt Wijnen dan weer dat de ‘sfeer van jaloezie hier investeerders wegjaagt’.

Misschien klopt het dus wel dat ‘Nederlanders geobsedeerd zijn door geld en dat ze van ophef houden’. Dat beweerde althans Sabine Vandeputtedie na een correspondentschap voor de VRT van ruim twee jaar in ons land terugkeert naar Vlaanderen. ‘Soms ben ik bang dat ik niet als een leuker mens terugkeer’, zei ze tegen onze correspondent in België, Tijn Sadée. ‘Ik merk aan mezelf dat ik in Nederland een grotere mond kreeg’.

En om dit hoofdstukje af te ronden: ‘Ik zweer/beloof dat ik mijn functie integer en zorgvuldig zal uitoefenen’. Dat beloven dezer dagen 90.000 werknemers bij de Nederlandse banken. In elk geval vond next-columnist Christiaan Weijts ‘de beste grap van 1 april‘.

DNB: Financiële sector veel steviger – 14.04.2015 De Nederlandse financiële sector is een stuk stabieler dan vorig jaar. Dat meldt De Nederlandsche Bank (DNB) vandaag in het halfjaarlijkse rapport Overzicht Financiële Stabiliteit (OFS). Levensverzekeraars zijn echter de uitzondering op de regel. Voor hen zijn de risico’s juist toegenomen. Klik hier om te downloaden:  OFS DNB.pdf.pdf

Het ontluikende economisch herstel in het eurogebied en Nederland blijft omgeven door neerwaardse financiële-stabiliteitsrisico’s, schrijft DNB in een toelichting.

Stresstesten ingehaald

De stresstesten die DNB voor de sector had opgesteld en doorgerekend zijn inmiddels ingehaald door de realiteit, waarin de rente nog lager staat dan in de stresstest.

Nog vier grote banken schikken voor valutafraude en betalen 5,2 miljard

NRC 20.05.2015  Na UBS hebben nog vier grote internationale banken een schikking getroffen vanwege fraude met wisselkoersen. Naast de Amerikaanse grootbanken JPMorgan Chase en Citigroup zijn dat ook het Britse Barclays en Royal Bank of Scotland (RBS), zo melden Amerikaanse toezichthouders. Samen betalen de banken 5,8 miljard dollar (5,2 miljard euro).

EERDER SCHIKTE UBS AL

De miljardenschikking van de vier grote banken komt enkele uren nadat het Zwitserse UBS bekendmaakte dat het een schikking had getroffen met Amerikaanse autoriteiten. De bank betaalt 545 miljoen euro vanwege fraude met wisselkoersen. De Financial Timessuggereerde vanmorgen al dat UBS niet de enige bank zou zijn.

Het is niet voor het eerst dat de banken geld betalen vanwege wanpraktijken op de geldmarkt. Eind vorig jaar troffen dezelfde banken – aangevuld met het Britse HSBC – al een schikking van 2,6 miljard pond (3,6 miljard euro). Dezelfde banken waren eerder ook al betrokken bij fraude met het rentetarief Libor.  LEES VERDER

Lees meer;

9:43 UBS krijgt Amerikaanse boete voor valutafraude – Libor-boete verhoogd ›

24 APR Ook Deutsche Bank schikt in ‘Libor’

24 APR In vijf minuten bijgepraat: de Libor-boete van Deutsche Bank

2014 Vijf mondiale banken krijgen in totaal 2,7 miljard euro boete ›

2014 ‘Banken schikten dit jaar voor recordbedrag van 56 miljard dollar’ ›

lees ook: Miljardenboetes banken in valutaschandaal

lees ook: Miljoenenschikking UBS in libor- en valutaschandaal

Gerelateerde artikelen;

20-05: Vijf vragen over de Forex-boetes

Waarom Rabobank niet wordt vervolgd om Libor

Elsevier 19.05.2015 Klanten van de bank vroegen het gerechtshof om medewerkers toch te laten vervolgen. Medewerkers en oud-medewerkers van de Rabobank die betrokken waren bij de veelbesproken affaire om de Libor-rente, worden hiervoor niet vervolgd. Klanten van de bank vroegen het gerechtshof om medewerkers toch te laten vervolgen.

Het Openbaar Ministerie besloot eerder zelf niet over te gaan tot vervolging. De bank had al een schikking getroffen met toezichthouders en de bank heeft een boete betaald van 70 miljoen euro.

Manipuleren

Klanten van de bank waren het hier niet mee eens en stapten naar de rechter. De klanten houden de betrokken medewerkers, de raad van bestuur en de bank zelf strafrechtelijk aansprakelijk ‘voor het uit eigen gewin manipuleren van de wereldwijd bepalende rentetarieven onder de naam Libor en Euribor’.

Teruglezen uit 2013

Michiel Dijkstra: ‘Kennelijk kunnen machtige banken de verleiding om rentetarieven te beïnvloeden niet weerstaan. Goed dat hun invloed wordt beperkt.’ Lees nu >

Het gerechtshof vindt dat het geen toegevoegde waarde heeft om deze zaak voor te leggen aan een strafrechter, omdat de Rabobank al een schikking heeft getroffen en een boete heeft betaald. ‘Ook de strafrechter kan aan de organisatie niet veel anders dan een boete opleggen.’

zie ook;

21 apr Waarom schade van negatieve euribor-rente wel meevalt

Hof: Rabobank niet vervolgd voor Libor-fraude

Trouw 19.05.2015 Rabobank hoeft niet te worden vervolgd vanwege de zogeheten Libor-fraude, zo heeft het gerechtshof in Den Haag vandaag besloten. Het hof wijst het verzoek tot vervolging af dat een aantal klanten vorig jaar indiende.

Het hof oordeelt dat het voorleggen van de zaak aan een strafrechter geen toegevoegde waarde heeft. Die kan niet veel anders doen dan de bank een boete opleggen, zoals in 2013 al is gebeurd. Van de toenmalige bestuurders kan volgens het hof niet vastgesteld worden of ze ‘opzettelijk en uit eigen gewin of ernstig nalatig’ hebben gehandeld. Een aantal bij de fraude betrokken medewerkers die niet meer bij de bank werken worden al door buitenlandse autoriteiten vervolgd , terwijl voor medewerkers die nog wel voor Rabobank actief zijn strafvervolging niet mogelijk is op basis van het opgebouwde dossier.

Rabobank wordt niet vervolgd voor fraude met Libor›

NRC 19.05.2015  Het OM hoeft Rabobank niet te vervolgen om fraude met het rentetarief Libor. Een aantal klanten van de bank had dat geëist, maar het gerechtshof in Den Haag wees dat verzoek vandaag af. Rabobank schikte de Libor-zaak in 2013 al voor 774 miljoen euro en is daarmee voldoende beboet, aldus het hof.

Het verder vervolgen van Rabobank is zodoende niet meer van “toegevoegde waarde”, aldus het gerechtshof. In een zaak zou de rechter namelijk weinig anders kunnen dan de bank een boete op te leggen en die heeft Rabobank dus al betaald. En ook het vervolgen van werknemers of oud-werknemers van de bank heeft weinig zin, oordeelde het hof.

Lees meer;

2014 Rabobank-medewerker bekent fraude met Libor-rente ›

2014 Kamer wil opheldering over vertrekbonus Rabo-bankier Schat ›

2014 Amerika vervolgt opnieuw Rabobankmedewerkers

2014 Kwam de Rabobank te goed weg met Libor-schikking?

2014 Alleen schikken is niet genoeg, zegt Spong

Rabobank niet vervolgd voor Libor-fraude

Telegraaf 19.05.2015 Hoewel de Rabobank het vertrouwen van de rechtsorde en de financiële markten ernstig heeft geschaad vanwege de manipulatie met de Libor-rentetarieven, zal de bank in Nederland niet strafrechterlijk worden vervolgd. Dat heeft het Gerechtshof in Den Haag vandaag bekendgemaakt.

Rabobank betaalde in 2013 al 774 miljoen euro om de kwestie te schikken met toezichthouders in binnen- en buitenland. Een aantal klanten van de bank vond dat niet genoeg en diende vorig jaar een klacht in. Maar het hof gaat niet mee in het verlangde bevel tot vervolging, oordeelde het dinsdag. naar aanleiding van een klacht van klanten van de Rabobank.

ZIE OOK:

27 Rabobankiers ondervraagd in Liborschandaal

10 Vragen over het Libor-schandaal

‘Bankiers moeten zelf verantwoordelijk worden voor risico’s’

VK 17.05.2015 Bankiers hebben veel fouten gemaakt en jarenlang amoreel gehandeld. Die ‘ongewenste situatie’ is in het geval van Nederland deels verbeterd. Dat zei voormalig bankier en oud-minister van Financiën Onno Ruding vandaag in het televisieprogramma Buitenhof, waar hij debatteerde met Joris Luyendijk over diens boek ‘Dit kan niet waar zijn’. Ruding erkende dat de prikkels en het bonussysteem voor bankiers verkeerd waren. Ook hij vindt dat bankiers zelf volledig verantwoordelijk moeten worden voor de risico’s.

‘Kuifje’ Luyendijk sluit zijn triomftocht af

Lees hier een reportage terug over Joris Luyendijk die een lezing gaf over zijn bestseller over de perverse prikkels in het financiële systeem.

Ruding erkent fouten bankiers

Telegraaf 17.05.2015 Bankiers hebben veel fouten gemaakt en jarenlang amoreel gehandeld. Die ‘ongewenste situatie’ is in het geval van Nederland deels verbeterd. Dat zei voormalig bankier en oud-minister van Financiën Onno Ruding zondag in het televisieprogramma Buitenhof, waar hij debatteerde met Joris Luyendijk over diens boek ‘Dit kan niet waar zijn’. Ruding erkende dat de prikkels en het bonussysteem voor bankiers verkeerd waren. Ook hij vindt dat bankiers zelf volledig verantwoordelijk moeten worden voor de risico’s.

Terugkijken: Joris Luyendijk in debat met ‘bankiersadel’ Onno Ruding

NRC 17.05.2015 Het beeld dat Joris Luyendijk distilleerde uit zijn gesprekken met anonieme spelers in de Londense City is de afgelopen tijd vaak herhaald: de financiële sector is veel gevaarlijker dan we beseffen. Dat was zo voor 2008 en dat is nog steeds zo in 2015, ondanks de diepe afgrond waar we met zijn allen even in hebben gekeken. Buitenhof nodigde Luyendijk uit voor een debat met oud-bankier en voormalig minister van Financiën (CDA) Onno Ruding. Dat werd een interessant gesprek. LEES VERDER

‘ABN gewild bij buitenlandse belegger’

Telegraaf 15.05.2015 De belangstelling onder buitenlandse investeerders om te beleggen in ABN Amro is groot. Dat zegt topman Gerrit Zalm in gesprek met De Financiële Telegraaf. De belangstelling is wereldwijd.

„De belangstelling is groot voor ABN Amro. Ze beschouwen het als een interessante belegging, een goede bank die mooie resultaten laat zien”, aldus Zalm.

De interesse van beleggers komt nu voornamelijk uit het buitenland. „Dat zijn vooral beleggers uit de VS, uit Groot-Brittannië en Azië. Eigenlijk wereldwijd.”

Stevige winst voor ABN; bank ‘betreurt’ ophef over topsalarissen

VK 13.05.2015 ABN AMRO presenteerde vandaag de hoogste kwartaalwinst in vier jaar tijd, doordat het bedrijf begin dit jaar meer dan een half miljard euro winst maakte. Bestuursvoorzitter Gerrit Zalm kwam niet alleen met vrolijk nieuws: hij blikte ook terug op de commotie rond de bestuursbeloningen, die hij ‘betreurt’.
‘We betreuren oprecht de verhoging van het vaste salaris en de impact die dit heeft gehad op ABN AMRO, onze klanten en medewerkers, en andere belanghebbenden’, aldus Zalm. Om deze reden hebben we de verhoging teruggedraaid. We begrijpen dat er tijd nodig zal zijn om het vertrouwen in ABN AMRO te herstellen en zullen hier hard aan werken’.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

De volgende salarisrel bij ABN Amro valt nu al uit te tekenen

Deze vijf zouden ABN Amro wél kunnen leiden

Dijsselbloem: ‘Seinen nog niet op groen voor ABN’

Flink meer winst voor ABN Amro – hoogste profijt in 4 jaar tijd›

NRC 13.05.2015 ABN Amro heeft in het eerste kwartaal 44 procent meer winst gemaakt dan een jaar eerder. De winst van 543 miljoen euro betekende de hoogste kwartaalwinst in de afgelopen vier jaar.

Als de heffing vanwege de nationalisatie van SNS niet wordt meegerekend – ABN was daar vorig jaar 67 miljoen euro aan kwijt – lag de winst zelfs driekwart hoger dan een jaar eerder. Dat maakte de bank vanochtend bekend.

Gisteren raadde De Nederlandsche Bank de Nederlandse banken aan om te anticiperen op de strengere, meer uniforme Europese regels. Die vallen waarschijnlijk negatief uit voor Nederland omdat de hypotheken hier relatief hoog zijn.

Zalm gaat in het persbericht ook nog in op de ophef over de inmiddels weer teruggedraaide salarisverhoging: “We betreuren oprecht de verhoging van het vaste salaris en de impact die dit heeft gehad op ABN Amro, onze klanten en medewerkers, en andere belanghebbenden. Om deze reden hebben we de verhoging teruggedraaid. We begrijpen dat er tijd nodig zal zijn om het vertrouwen in ABN Amro te herstellen en zullen hier hard aan werken, door elke dag weer het klantbelang centraal te stellen.”

Waar ABN Amro en Zalm niet op ingaan, is de uitgestelde beursgang van de in 2008 genationaliseerde bank. Naar aanleiding van de omstreden salarisverhoging stelde minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) het besluit hierover uit. Zalm schrijft in de verklaring alleen dat de “door ons behaalde financiële resultaten mij vertrouwen geven in de toekomst”.

AEGON

Aegon bracht vanochtend ook zijn kwartaalcijfers naar buiten. De verzekeraar moest onverwacht veel levensverzekeringen uitkeren in de VS. De nettowinst daalde op jaarbasis met een vijfde tot 316 miljoen euro. De onderliggende winst voor belastingen kwam uit op 469 miljoen euro, 6 procent minder dan een jaar eerder. De omzet steeg met een derde tot 2,75 miljard euro, mede geholpen door de sterke dollar. De verkoop van levensverzekeringen nam met een vijfde toe tot 551 miljoen euro.

Lees ook: Waarom boos zijn over bonussen werkt en Waarom ABN Amro nog altijd niet naar de beurs gaat.

Lees meer;

2013 ‘Vandaag persconferentie Dijsselbloem over toekomst ABN’ – omzet daalt ›

2012 Sterk eerste kwartaal voor Aegon ›

2004 Dollar treft Aegon in de nettowinst

2012 ABN AMRO maakt meer winst, maar wacht ‘ongunstig’ kwartaal ›

2006 Winst voor Aegon, Fortis op schema ›

DNB waarschuwt banken alvast voor strengere kapitaalseisen›

NRC 12.05.2015  Nederlandse banken worden waarschijnlijk hard geraakt door strengere internationale regels over hoeveel kapitaal banken moeten aanhouden om een hypotheeklening af te dekken. De directies van de banken kunnen daar het beste nu al rekening mee houden, waarschuwt De Nederlandsche Bank (DNB) vandaag. Het Bazel-comité dat over de internationale bankregels gaat, is van plan om banken minder bewegingsruimte te geven in de kapitaalvereisten. Nu hebben banken veel vrijheid om zelf te bepalen wat het risico is, en dus hoeveel geld ze aanhouden om die risico’s af te dekken. Bazel wil de interne risicomodellen en de kapitaalvereisten meer standaardiseren.

Lees meer;

2014 Nederlandse banken zijn kampioen kosten doorberekenen

2009 Brussel en Bazel: grotere reserves banken

2014 Kampioen kosten doorberekenen

2014 Banken lobbyen met succes tegen strenge regels

2011 Strengere eisen aan banken

‘Spijt van overname ABN Amro’

Telegraaf 11.05.2015   Topbankier Andrea Orcel van UBS, de belangrijkste architect van de desastreus afgelopen overname van ABN Amro door het bankentrio Fortis, RBS en Santander, kijkt met spijt terug op de deal, die uitliep op het grootste financiële drama uit de geschiedenis van de lage landen.

Orcel toont zijn berouw vandaag in een interview met de Financial Times. Na de deal waarbij het bankentrio voor €72 miljard ABN Amro overnam met als doel de Nederlandse bankgigant onderling te verdelen, moesten het Belgische Fortis, het Britse RBS en ABN Amro worden genationaliseerd om een acute bankencrisis te voorkomen.

‘Miljardenboetes voor banken om valutafraude’

Telegraaf  11.05.2015  Een groep internationale banken zal deze week miljardenboetes krijgen voor de manipulatie van wisselkoersen. Dat meldden persbureau Bloomberg en de Britse krant The Sunday Times.

Bronnen rond de zaak meldden aan Bloomberg dat woensdag de schikking moet worden bereikt. Het gaat volgens de ingewijden om de Britse banken Barclays en RBS, het Amerikaanse Citigroup en JPMorgan Chase, en het Zwitserse UBS. The Sunday Times schrijft dat Barclays en RBS een totale boete krijgen van circa 3 miljard pond. De Amerikaanse banken zouden ieder ongeveer 1 miljard dollar moeten betalen. De banken zouden verder ook schuld bekennen aan de fraude.

‘Banken krijgen $5 miljard boete’

Telegraaf 11.05.2015 Zakenbanken Barclays, JP Morgan, RBS en Citigroup en mogelijk UBS moeten samen $5 miljard aan boetes betalen, omdat ze de valuatakoersen hebben gemanipuleerd.

Dat meldt de Financial Timesmaandagmiddag. UBS onderhandelt nog met de Amerikaanse justitie en zal mogelijk een zelfde soort bedrag moeten aftikken.

Barclays zou de hoogste boete krijgen, de bank moet ongeveer £2 miljard betalen. Alle vier de banken hebben besloten om schuld te bekennen, de boete te betalen en verder te gaan, aldus de Financial Times, om zo nadere strafvervolging te ontlopen

Personeel ING wil meer begrip van bedrijfstop

Telegraaf 11.05.2015 Het personeel van ING heeft vanmiddag op de Algemene Vergadering van Aandeelhouders om meer inlevingsvermogen gevraagd van de commissarissen van de bank in de salarisrel die recent uitbrak.

De voorzitter van de ondernemingsraad van ING Nederland riep president-commissaris Jeroen van der Veer en commissaris Henk Breukink, voorzitter van de beloningscommissie, op om ’meer empathie’ voor het personeel in Nederland. „Het zijn de medewerkers in Nederland die dagelijks door klanten, familie en vrienden worden aangesproken op de beloningsdiscussie. Zij zijn de ambassadeurs van ING. Het personeel in Nederland is maar 30% van het personeelsbestand wereldwijd, maar zij krijgen wel 100% van de commotie over zich heen. U zou meer rekening moeten houden met de positie van ING medewerkers in Nederland.”

De korte verklaring van de OR-voorzitter kreeg applaus vanuit de zaal.

Verslaggever Jarco de Swart volgt via Twitter de uitkomsten van de aandeelhoudersvergadering van ING op de voet.

Lees meer over; ing aandeelhoudersvergadering bonus

Topbestuurders mogen niet geschorst worden bij alleen een verdenking

NU 08.05.2015  Alleen een verdenking van ongeschiktheid of onbetrouwbaarheid van topmensen van grote financiële instellingen, mag niet tot een schorsing leiden.

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) wilde dat De Nederlandsche Bank (DNB) en de financiële waakhond AFM een bevoegdheid hiervoor kregen, maar trekt dat onderdeel uit een wetsvoorstel terug.

Aanleiding daarvoor is een negatief advies van de Raad van State op dit punt. Die vond zo’n aanwijzing van de toezichthouders aan banken, verzekeraars of pensioenfondsen te ingrijpend voor de betrokkene.

Lees meer over: Topbestuurders

Topbestuurders niet schorsen bij verdenking

Telegraaf 08.05.2015  Alleen een verdenking van ongeschiktheid of onbetrouwbaarheid van topmensen van grote financiële instellingen mag niet leiden tot hun schorsing. Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) wilde dat De Nederlandsche Bank (DNB) en de financiële waakhond AFM een bevoegdheid hiervoor kregen, maar trekt dat onderdeel uit een wetsvoorstel terug.

Aanleiding daarvoor is een negatief advies van de Raad van State op dit punt. Die vond zo’n aanwijzing door de toezichthouders aan banken, verzekeraars of pensioenfondsen te ingrijpend voor de betrokkene. Dijsselbloem schrapt nu dit onderdeel uit een wetsvoorstel over de financiële markten dat hij deze week heeft ingediend bij de Tweede Kamer.

ING-topman is ‘moedig’

Telegraaf 07.05.2015 ING-topman Ralph Hamers vindt zijn loonsverhoging van bijna 30 procent terecht, omdat het 20 procent minder is dan hem ooit is beloofd. “Het getuigt juist van moed dat ik een verlaging van 20 procent accepteer”, zei hij donderdag volgens de NOS.

Naar ING Groep detailpagina >

Lees ook; Ralph Hamers: Spaarrente kan nog lager

GERELATEERDE ARTIKELEN;

07-05: ‘Kredietgroei ING hoger dan verwacht’

07-05: Fors meer winst voor ING

06-05: Winstsprong Société Générale

05-05: HSBC voert winst op

04-05: Vooruitblik: ING boekt meer winst

ING boekt flink meer winst, ook NN Group schrijft zwarte cijfers›

NRC 07.05.2015 ING heeft flink meer winst geboekt in het eerste kwartaal van dit jaar ten opzichte van een jaar eerder. De onderliggende nettowinst viel met bijna 1,2 miljard euro 43 procent hoger uit dan in de eerste maanden van 2014. De voormalige verzekeraar van ING, NN Group (Nationale Nederlanden) boekte een nettowinst van 485 miljoen euro.

ING, dat vanochtend de kwartaalcijfers bekendmaakte, dankt de positieve cijfers vooral aan een flinke groei van het aantal verstrekte kredieten. Dat wijst volgens de bank op het feit dat de economie weer aantrekt in de landen waar ING actief is. ING voorziet dit jaar een groei van de Nederlandse economie van 1,5 procent. Daarnaast hoefde de bank minder geld opzij te leggen om eventuele verliezen op slechte leningen op te vangen.

Lees ook in NRC Handelsblad: ING keert voor het eerst sinds crisis dividend uit (€) en kom op NRC Q alles te weten over de kunstcollectie van de bank: Kunst op je werk, wat doet dat er eigenlijk toe?

Lees meer

7 MEI ING boekt 1,2 miljard winst in ‘zeer sterk’ kwartaal

11 FEB ING keert voor het eerst sinds crisis dividend uit

2014 ING ziet winst verzevenvoudigen ›

2014 Forse winststijging ING en Nationale-Nederlanden

2014 ING brengt niet 70 maar 77 miljoen aandelen Nationale Nederlanden naar de beurs

Fors meer winst voor ING

Telegraaf 07.05.2015  ING heeft in het eerste kwartaal fors meer winst gemaakt dan een jaar eerder. De bank profiteerde onder meer van een sterke groei van de leningenportefeuille. Ook hoefde minder geld opzij te worden gelegd om eventuele verliezen op slechte leningen op te vangen. Dat maakte ING donderdag bekend.

De onderliggende nettowinst viel met 1,19 miljard euro 43 procent hoger uit dan een jaar eerder. Ten opzichte van de voorgaande periode was sprake van een ruime verdubbeling. De winst onder de streep, waarin ook de resultaten meetellen van verkochte verzekeringsonderdelen waar ING nog een belang in heeft, bedroeg 1,77 miljard euro. Dat was een jaar eerder door eenmalige afboekingen nog een verlies van 1,92 miljard euro.

KOERS: ING GROEP

ZIE OOK: ‘Kredietgroei ING hoger dan verwacht’

Banken moeten hun buffers sterk vergroten

VK 30.04.2015 In de nasleep van de financiële crisis is veel gesproken over het aanscherpen van het bankentoezicht. De bankenlobby heeft echter essentiële veranderingen in de kern van het toezicht geblokkeerd. Banken hebben nog steeds te kleine kapitaalbuffers. Om de bankensector echt veiliger te maken, moet dit veranderen. Met grotere kapitaalbuffers komen banken minder snel in de problemen. Mocht overheidsingrijpen onvermijdelijk zijn, dan zal dat in ieder geval minder belastinggeld kosten.

RBS schrijft rode cijfers door lasten

Telegraaf 30.04.2015 De Britse bank Royal Bank of Scotland (RBS) heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een verlies geleden, door herstructureringskosten en lasten voor de vermeende manipulatie van wisselkoersen. Dat maakte RBS donderdag bekend.

Het nettoverlies bedroeg 446 miljoen pond (620 miljoen euro), tegen een winst van 1,2 miljard pond een jaar eerder. RBS nam een reorganisatielast van 453 miljoen pond en zette 856 miljoen pond opzij voor juridische kosten, waaronder 334 miljoen pond voor de vermeende valutamanipulatie. Branchegenoot Barclays maakte woensdag nog bekend een extra last van 800 miljoen pond te nemen vanwege de mogelijke manipulatie van de valutamarkt.

Rechter: DNB niet aansprakelijk voor schade bankroet DSB

Telegraaf 29.04.2015 Toezichthouder De Nederlandsche Bank is niet aansprakelijk voor schade die partijen hebben geleden door het faillissement van DSB Bank. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald.

Dat blijkt uit het vonnis van de rechtbank, waar RTL Z over bericht. De zaak was aangespannen door de curatoren van DSB en stichtingen van gedupeerde klanten.

De curatoren en de stichtingen hadden een claim neergelegd van €600 miljoen tot €1 miljard. Die wijst de rechter dus af. “Van een schending van enige algemene zorgvuldigheidsnorm door DNB is geen sprake”, zo staat in het vonnis. De eisende partijen moeten opdraaien voor de proceskosten, van ruim €10.000.

 DNB niet aansprakelijk bij…

Telegraaf 29.04.2015 Zij stelden dat DNB nooit een bankvergunning had mogen verlenen aan de bank van Dirk Scheringa. Daarnaast zou DNB fouten hebben gemaakt bij het toezicht op DSB en bij het verstrekken van noodfinanciering aan de bank.

De Amsterdamse rechter veegt die stelling echter van tafel. Dat DSB uiteindelijk failliet is gegaan “betekent echter niet dat het toezicht van DNB reeds daarom zou hebben gefaald”, stelt de rechtbank in zijn uitspraak. “DNB kan er niet voor instaan dat de onder toezicht staande instellingen niet failliet gaan.”

Ook is niet gebleken dat DNB ‘in redelijkheid geen vergunning had mogen verlenen aan DSB’. Bovendien hebben de eisende partijen niet genoeg onderbouwd dat hun positie nu beter zou zijn geweest als DNB wél eerder had ingegrepen.

DNB niet verantwoordelijk voor schade na omvallen DSB Bank›

NRC 29.04.2015 De Nederlandsche Bank hoeft niet op te draaien voor de schade die ontstond na het omvallen van DSB Bank. Tot dat oordeel kwam de rechtbank van Amsterdam woensdag. Dat de bank van oud-politieman Dirk Scheringa in 2009 omviel, wil niet betekenen dat DNB fouten heeft gemaakt, zo vond de rechter.

Ook kan toezichthouder DNB nooit garanderen dat “onder toezicht staande banken niet failliet gaan”, zo oordeelde de rechtbank:

“Zo is niet gebleken dat DNB al in een eerder stadium had moeten begrijpen dat de cultuur bij DSB meebracht dat een hardere aanpak dan gebruikelijk nodig was. Ook is niet komen vast te staan dat DNB in redelijkheid geen vergunning aan DSB Bank had mogen verlenen.”

Lees meer;

2014 DNB: geen schikking curatoren DSB Bank

2013 Curatoren DSB claimen schadevergoeding van De Nederlandsche Bank › ECONOMIE

2014 Delta Lloyd voelt dat DNB geen tandeloze toezichthouder meer is

2010 Gert Karsten wil geld zien voor wat DSB Bank hem heeft aangedaan

2009 Wat gebeurt er nu met mijn spaargeld?

‘RBS eist geld van onder meer ABN Amro’

Telegraaf 29.04.2015 De Britse bank Royal Bank of Scotland (RBS) eist geld van ABN Amro, de Nederlandse staat, Ageas en BNP Paribas Fortis. Dat meldde de Belgische zakenkrant De Tijd woensdag op basis van onder meer het jaarverslag van Ageas over 2014.

RBS en Fortis, waarvan verzekeraar Ageas de rechtsopvolger is, vormden samen met het Spaanse Banco Santander een consortium dat in 2007 ABN AMRO van de beurs haalde en onderling verdeelde. Na die overname liet RBS zich uitkopen uit een joint venture die ABN had met Bank of New York Mellon. Fortis zou daarbij bepaalde garanties hebben afgegeven, maar zich niet aan de afspraken hebben gehouden.

Het amorele systeem waarin wij leven

Trouw 28.04.2015 Joris Luyendijk onderzocht in Londen hoe de mannen en vrouwen van het grote geld leven en denken. Ze schakelen de moraal gewoon uit, is zijn conclusie. Maar let op: ‘In Nederland gebeurt precies hetzelfde, en niet alleen bij de banken.’ Buitenstaanders zien dat het amorele systeem leidt tot immorele uitkomsten.

Zijn boek is een verslag van antropologisch veldwerk in de City, het financiële centrum van Londen, maar nu hij door Nederland trekt en lezingen geeft in alle hoeken en gaten, hoort Joris Luyendijk overal hetzelfde: Wat u beschrijft, gebeurt bij ons ook. De bezieling is verbannen uit ons werk, de waarde ervan gaat verloren, alles wat overblijft zijn meetbare doelen, cijfers, rendementen, targets. ‘Dit kan niet waar zijn’ staat op nummer één in de boeken toptien, niet omdat het over Londen gaat, maar omdat het over ons gaat: de City is overal.

Verwant nieuws;

Hogere kosten drukken winst ASN

Telegraaf 22.04.2015 ASN Bank, het ‘duurzame’ onderdeel van de genationaliseerde SNS Bank, heeft vorig jaar door hogere kosten de nettowinst zien dalen met 12,3 procent tot 58,6 miljoen euro. Dat maakte ASN woensdag bekend.

Ten opzichte van 2013 stegen de kosten met 78,5 procent tot 68,2 miljoen euro. ASN moest eenmalig 21 miljoen euro bijdragen aan de nationalisering van het financieel concern SNS Reaal. De bank was ook meer geld kwijt aan personeelskosten door uitbreiding van het aantal werknemers, aldus directeur Ewoud Goudswaard in een toelichting. ASN telt momenteel circa 135 medewerkers.

‘Grote aversie loonsverhoging bankentop’

Telegraaf 20.04.2015 Onder de bevolking heerst grote afkeer tegen het opschroeven van de lonen van topbestuurders in de financiële wereld, constateert vakbeweging FNV.

„Niet alleen omdat tegelijkertijd medewerkers worden ontslagen en zij al jaren nauwelijks salarisverhoging hebben gekregen. Maar ook omdat velen de financiële sector medeverantwoordelijk houden voor de economische crisis. Het voelt onrechtvaardig.”

Uit onderzoek in opdracht van FNV blijkt dat bijna vier op de vijf Nederlanders wil dat de nieuwste salarisverhogingen van topbestuurders van banken en verzekeraars worden teruggedraaid.

Aan de peiling die werd uitgevoerd door het bureau Motivaction deden meer dan 1000 Nederlanders mee.

Onder de bevolking heerst grote afkeer tegen het opschroeven van de lonen van topbestuurders in de financiële wereld, constateert vakbeweging FNV.

Vakbond wil vinger in de pap bij beloningsbeleid banken

Telegraaf 20.04.2015  De FNV wil dat vakbondsbestuurders een plek krijgen in de raad van commissarissen van banken en verzekeraars. Op die manier hoopt de vakbond meer grip te krijgen op het beloningsbeleid in de financiële sector, maakte FNV-bestuurder Carla Kiburg maandag bekend.

Aanleiding van het plan is de recente commotie over salarisverhogingen bij de top van ING en ABN AMRO. De vakbond was fel tegen die besluiten en zoekt manieren om dit in toekomst voor te zijn.

CNV stelt hogere eisen wegens lonen ING-top

Telegraaf 20.04.2015 CNV stelt hogere eisen aan ING bij de cao-onderhandelingen wegens de loonsverhoging van topman Ralph Hamers en zijn medebestuurders. Zo wil de vakbond dat alle werknemers naast een hoger salaris ook een winstuitkering krijgen.

In maart bleek uit het jaarverslag van de bank dat het vaste salaris van Hamers wordt verhoogd van 1,27 miljoen euro vorig jaar naar 1,63 miljoen euro in 2015. Bij goed presteren wacht hem ook nog een bonus die kan oplopen tot 20 procent van zijn basissalaris.Ook andere bestuurders gaan flink meer verdienen.

Topman verzekeraar ASR zag vrijwillig af van bonus

NRC 16.04.2015 Topman Jos Baeten van de genationaliseerde verzekeraar ASR heeft vorig jaar vrijwillig afgezien van zijn bonus. Hij deed dat omdat hij wilde voorkomen dat er maatschappelijke en publieke ophef over zijn beloning zou ontstaan. Dat blijkt uit het vandaag nabeurs verschenen jaarverslag van het concern.

Baeten vindt volgens een ingewijde weliswaar nog steeds dat hij recht had op die bonus, maar hij had geen zin in commotie rond zijn persoon. De stap van Baeten is opmerkelijk. Vorige maand ontstond grote ophef over een verhoging van het vaste salaris voor de top van ABN Amro. Zes van de zeven bestuurders kregen er in 2014 een ton bij, bovenop de 608.000 euro die zij reeds verdienden.

ABN Amro verdedigde die verhoging fel, omdat de top daar contractueel gezien recht op had. Maar onder grote publieke en politieke druk draaide ABN Amro de verhoging uiteindelijk toch terug. President-commissaris Rik van Slingelandt verklaarde later in een hoorzitting in de Tweede Kamer dat de raad van commissarissen, die over de beloning van bestuurders gaat, bij haar besluit had “onderschat” hoeveel commotie er zou ontstaan.  MEER OP NRC Q

 Compensatie uitzendkrachten ING

Telegraaf 15.04.2015 ING gaat een groep uitzendkrachten compenseren voor het mislopen van een ontslagvergoeding. De bank doet dat in samenwerking met de uitzendbureaus. ING maakte dit woensdag bekend.

De compensatie geldt voor uitzendkrachten die twee jaar ononderbroken bij ING hebben gewerkt en die in de periode van 1 januari 2015 tot 1 juli 2015 hun baan bij ING verliezen. Dat zijn er circa 275.

ING compenseert ontslagen uitzendkrachten›

NRC 15.04.2015 ING gaat een groep uitzendkrachten compenseren voor het mislopen van een ontslagvergoeding. De bank doet dat in samenwerking met de uitzendbureaus. ING maakte dit vandaag bekend, zo meldt ANP.

Daarmee loopt de bank vooruit op het debat van morgen in de Tweede Kamer, naar aanleiding van de rel over het “lozen” van uitzendkrachten door ING.

REL OVER OMZEILEN ONTSLAGVERGOEDING

Vorig week bleek uit een interne notitie van de bank, waar De Volkskrant over berichtte, dat ING veel uitzendkrachten aan de kant zet om de wettelijk geregelde ontslagvergoeding te omzeilen.

Deze uitzendkrachten zouden recht hebben op een ontslagvergoeding als zij na 1 juli zouden worden ontslagen. Deze zogenoemde transitievergoeding is geregeld in de nieuwe Wet Werk en Zekerheid (WWZ).

WOEDENDE MINISTER ASSCHER

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken reageerde woedend op dit besluit.

ING stelde op zijn beurt dat Asscher zich baseerde op onjuiste informatie. De minister had vervolgens een gesprek met ING-bestuurder Koos Timmermans om de kou uit de lucht te halen. Ze kwamen met een gezamenlijke verklaring.

REORGANISATIE

ING kondigde in november een grote reorganisatie aan, waarbij meer dan duizend flexkrachten en 1700 vaste krachten hun baan kwijtraken. De bankstelt nu vast door de timing van deze reorganisatie de indruk werd gewekt dat ING de wettelijke regeling wilde omzeilen.

ING compenseert ontslagen uitzendkrachten

Telegraaf 15.04.2015 ING gaat een groep uitzendkrachten compenseren voor het mislopen van een ontslagvergoeding. De bank doet dat in samenwerking met de uitzendbureaus. ING maakte dit woensdag bekend.

De compensatie geldt voor uitzendkrachten die twee jaar ononderbroken bij ING hebben gewerkt en die in de periode van 1 januari 2015 tot 1 juli 2015 hun baan bij ING verliezen. Dat zijn er circa 275.

DNB: betaal bankbonus voortaan in obligaties›

NRC 14.04.2015  Bonussen zouden, meer dan nu gebruikelijk, moeten bestaan uit obligaties en minder uit aandelen. Daarvoor pleit De Nederlandsche Bank (DNB) vandaag in het halfjaarlijkse Overzicht Financiële Stabiliteit. De financiële toezichthouder wil hiermee de hoogopgelopen discussie over bonussen voor bankiers in een andere richting sturen.

Van DNB moet niet alleen gesproken worden over over de hoogte van de bonussen, maar ook over hoe die worden uitbetaald. Voor de bankier kan het bezit van aandelen en opties in de eigen bank een prikkel zijn om te veel risico te nemen. Bedrijfsobligaties (schuldpapier) zijn een stuk minder riskant, zo stelt de toezichthouder.

DNB: Financiële sector veel steviger

Telegraaf 14.04.2015 De Nederlandse financiële sector is een stuk stabieler dan vorig jaar. Dat meldt De Nederlandsche Bank (DNB) vandaag in het halfjaarlijkse rapport Overzicht Financiële Stabiliteit (OFS). Levensverzekeraars zijn echter de uitzondering op de regel. Voor hen zijn de risico’s juist toegenomen. Klik hier om te downloaden:  OFS DNB.pdf.pdf


Het ontluikende economisch herstel in het eurogebied en Nederland blijft omgeven door neerwaardse financiële-stabiliteitsrisico’s, schrijft DNB in een toelichting.

Stresstesten ingehaald

De stresstesten die DNB voor de sector had opgesteld en doorgerekend zijn inmiddels ingehaald door de realiteit, waarin de rente nog lager staat dan in de stresstest.

Banken verdienen honderden miljoenen aan rentewinst

Telegraaf 11.04.2015 De Nederlandse grootbanken hebben het afgelopen jaar weer vele honderden miljoenen euro’s extra rentewinst in hun zak gestoken als gevolg van de extreem lage marktrente.

Dat blijkt uit een nadere beschouwing van de jaarverslagen van de drie grootbanken ING, Rabobank en ABN Amro.

Het is een terugkomende positieve noot bij de presentatie van de cijfers van de verschillende banken: de rentemarges zijn weer iets verbeterd, zo klinkt het de afgelopen paar jaar steevast tevreden uit de mond van financieel directeuren van de banken. In gewone mensentaal betekent dit dat de banken er steeds beter in slagen het verschil te vergroten tussen de renteopbrengsten van hypotheken en leningen aan de ene kant, en wat ze aan de andere kant betalen voor het aantrekken van spaargeld en marktfunding.

Stop speculeren met spaargeld

VK 10.04.2015  Hoe hardleers zijn bankiers? Heel hardleers, als je ziet hoe de ABN-top hun inkomen boven dienstverlening verkoos. Maar ook sommige politici lijken de lessen van de kredietcrisis te ontgaan. Een plan om te voorkomen dat banken ongestraft kunnen speculeren met ons spaargeld dreigt in het Europees Parlement te stranden.

De financiële crisis werd gevolgd door een stroom van wetten en regels voor de Europese banken. Die waren hard nodig. Ze moeten onder meer voorkomen dat banken louter uit winstbejag ons opzadelen met veel te riskante financiële producten, zoals rentederivaten aan het midden- en kleinbedrijf.

MEER;

FNV ‘ziedend’ op ING om ‘wegsturen uitzendkrachten’

Stugge bankiers versus verontwaardigde Kamerleden

‘Top ABN Amro heeft gevoelens samenleving onderschat’

Dijsselbloem: ‘Seinen nog niet op groen voor ABN’

VK 10.04.2015 De seinen voor een kabinetsbesluit over de beursgang van ABN Amro staan nog niet op groen. Minister Dijsselbloem van Financiën wil eerst van de ABN-top nog horen hoe die de komende tijd precies omgaat met kwesties die door toezichthouder DNB aan de orde zijn gesteld.

Dijsselbloem zei dat vandaag na de wekelijkse ministerraad. Dat het Kamerdebat gisteren goed is verlopen en de ABN-top de omstreden salarisverhoging terugstort, wil nog niet zeggen dat alles nu klaar is voor een kabinetsbesluit. ‘Nee, want dan had ik het vandaag aan de ministerraad voorgelegd. Maar we kijken wel wanneer het kan. Eerst eventjes de stand opnemen na het debat. Ik heb geen splijtende haast. Ook nooit gehad. Het gaat gebeuren, we zoeken het goede moment.’

GERELATEERDE ARTIKELEN;

Samsom: ‘ABN laatste kandidaat voor nutsbank’

Dijsselbloem gaat zonder kleerscheuren naar huis

Dijsselbloem overwoog commissarissen ABN weg te sturen

Dijsselbloem zou vandaag zelfde afweging maken over beloning ABN-top

NU 10.04.2015 Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) blijft erbij dat hij niet meer had kunnen doen om de extra beloning van een ton voor de top van ABN Amro tegen te houden.

“Ik heb gewogen hoe ver ik dit conflict kon doorvoeren. Ik heb daar een afweging in gemaakt en die zou ik vandaag net zo maken”, aldus Dijsselbloem vrijdag na afloop van de ministerraad.

Diverse Kamerleden stelden donderdag tijdens het debat dat Dijsselbloem als enige aandeelhouder vorig jaar al tegen de top had moeten zeggen dat de salarisverhoging ‘onacceptabel’ was. Dijsselbloem wilde zo ver niet gaan. “Als het een nieuw besluit was geweest, had ik ongetwijfeld gezegd: dat gaat niet gebeuren. En als u het toch doet dan houdt het op.” Uiteindelijk zagen de bestuursleden zelf alsnog af van de salarisverhoging.

Volgens Dijsselbloem was zijn duidelijke stellingname tegen ABN Amro niet het gevolg van een koerswijziging bij de PvdA om de partij sterker te profileren.

Ontsteltenis over salarisverhoging ABN Amro en ING | Dijsselbloem erkent dat hij Kamer expliciet over ABN had moeten informeren

Achtergrond: Zijn bankdirecteuren zakkenvullers of hoog gekwalificeerde managers?

Lagere bankmanager in de luwte naar topsalaris

Telegraaf 10.04.2015 De salarisverhogingen voor bestuurders van ABN Amro en ING zorgden voor een storm van kritiek. Maar in de luwte strijken commerciële lagere bankmanagers in ons land beloningen tot €1 miljoen op.

„De contracten die ik zie, voor een 40-urige werkweek, zijn soms extreem”, zegt headhunter Chris de Groot. Zijn bedrijf Financial Asset Executive Search werkt veel voor internationale bedrijven.

De discussie richt zich op bestuurders. Maar volgens de headhunter is er op lagere managementniveaus een grote groep peperdure bankiers die de dans ontspringt. „Zij werken in Nederland namens buitenlandse banken, vaak in commerciële functies. Meestal zijn dit Nederlanders. Die beloningen zijn niet openbaar en ontsnappen dus aan de aandacht”, aldus De Groot.

ING wil 2,25 miljard dollar ophalen

Telegraaf 10.04.2015 ING versterkt zijn kapitaalbasis met de uitgifte van 2,25 miljard dollar aan schuldpapier dat kan worden omgezet in gewone aandelen. Dat maakte de bank donderdagavond laat bekend.

ING meldde maandag al dat de uitgifte eraan zat te komen, nog zonder financiële details te noemen. Gezien de aanzienlijke belangstelling van investeerders in Azië, Europa en de Verenigde Staten, is besloten twee tranches uit te geven van respectievelijk 1 miljard en 1,25 miljard dollar.

Het gaat om eeuwigdurende obligatieleningen, die na respectievelijk vijf en tien jaar op initiatief van ING zelf kunnen worden afgelost. De coupon is vastgesteld op respectievelijk 6 procent en 6,5 procent.

‘Topbeloning financiële sector alleen bij grote prestatie’

Telegraaf 10.04.2015  Bestuurders van financiële instellingen mogen alleen fors beloond worden als zij toegevoegde waarde creëren voor werknemers en de maatschappij, vindt vakbond De Unie. „De afgelopen jaren zijn tienduizenden mensen ontslagen bij banken en verzekeraars zonder dat daar iets tegenover stond.

En nu zien we dat bestuurders zichzelf wel rijkelijk belonen. Daarmee geef je een verkeerd signaal af. Het wordt tijd dat topbankiers hun verantwoordelijkheid nemen en een sociale cohesie creëren, waardoor werknemers, klanten en de rest van de samenleving weer trots worden op zo’n bedrijf”, zegt voorzitter Reinier Castelein van De Unie.

ABN Amro stopt diamantenactiviteiten in India

Telegraaf 10.04.2015 ABN Amro stopt in India met de financiële dienstverlening voor de diamanten- en juwelenindustrie. De activiteiten worden overgedragen aan de Indiase IndusInd Bank. Dat heeft de staatsbank vrijdag bekendgemaakt.

De bank verstrekt geen financiële details over de transactie. Een woordvoerster zei wel dat het om een relatief kleine transactie gaat. De overdracht moet nog worden goedgekeurd door de autoriteiten in India.

CEO is zijn geld wel degelijk waard

VK 09.04.2015 Het salaris van de bestuurders van een bedrijf moet uitsluitend worden bepaald door de vrije markt.

Vakbond De Unie stelt in een brief aan de Tweede Kamer dat de relatie tussen beloning en prestaties beter wordt gelegd als bedrijven zouden besluiten een Chief Philosophy Officer aan te stellen. Deze supercommissaris zou in staat zijn de verbinding tussen bedrijf en samenleving te handhaven. De FNV wil zelfs nagaan of bestuurders van ING, Nationale-Nederlanden en Aegon via het tuchtrecht kunnen worden gedwongen afstand te doen van hun salarisverhoging. In een brief aan de politiek bepleit de FNV met ondernemingen een ‘Factor 20’ af te spreken waarin de hoogst geplaatste medewerker niet meer dan 20 keer het salaris van de laagst betaalden verdient.
Deze voorstellen van de vakbonden doen geen recht aan het effect van de Chief Executive Officer (CEO) op de ondernemingswaarde en leiden bovendien tot aantoonbaar ineffectieve oplossingen.

MEER;

Is 1,5 ton voor Zalm de top?

Stugge bankiers versus verontwaardigde Kamerleden

De bonusbaron heeft iets uit te leggen

‘Omzeilen wet bij uitzendkrachten was niet opvatting ING-top’

NU 09.04.2015 De notitie van ING waarin staat dat honderden uitzendkrachten het veld moeten ruimen om een nieuwe wet de omzeilen, verwoordde niet de opvatting van de raad van bestuur van ING. Dat stelde minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) vrijdag na de ministerraad.

Donderdag ontstond ophef over de notitie, die uitlekte via de Volkskrant, omdat de top van de bank wel een enorme salarisverhoging kreeg. Asscher reageerde woest, maar belde daarna pas met ING om het verhaal te checken.

In het telefoongesprek kreeg Asscher de garantie dat ING zich naar “letter en geest van de wet zal gedragen”. De juistheid van de notitie werd niet betwist, maar verwoordde volgens Asscher niet de intentie van het bestuur van de bank.

Lees meer over: ING Lodewijk Asscher

Gerelateerde artikelen;

Asscher en ING hebben ‘goed overleg’

NU 10.04.2015 Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) en ING hebben donderdagmiddag een naar eigen zeggen ‘goed gesprek’ gehad na een hoogopgelopen ruzie eerder op de dag over de behandeling door ING van uitzendkrachten. Aanleiding voor de ruzie was een bericht in de Volkskrant.

Die krant meldde op basis van een interne ING-notitie dat de bank veel uitzendkrachten aan de kant zet uit vrees hun anders na 1 juli de nieuwe ontslagvergoeding te moeten betalen. Asscher noemde dat schandalig, ING stelde daarop dat de minister zich baseerde op onjuiste informatie.

Wat verandert er voor u per 1 januari 2015?

Lees meer over: Lodewijk Asscher INGWet Werk en Zekerheid

Gerelateerde artikelen;

Brood op de plank of een extra Maserati?

PvdA door John Kerstens op 9 april 2015  Foto Flickr / harry_nl Net als ABN AMRO heeft ook ING, eveneens door belastingbetalers gered, een eigenaardige manier om z’n dankbaarheid daarvoor te tonen. Na eerst het salaris van de topman met vier ton te hebben verhoogd, wordt nu het ontslag van honderden uitzendkrachten aangekondigd. En dat terwijl hun werk gewoon blijft. Op die manier omzeilt de bank de op 1 juli in werking tredende Wet Werk en Zekerheid, die de positie van flexkrachten juist wil versterken. De wet doet dat onder meer door straks ook aan tijdelijke krachten die minstens twee jaar in dienst zijn bij ontslag een vergoeding toe te kennen. ING onttrekt zich daar nu aan door uitzendkrachten snel vóór 1 juli op straat te zetten. De PvdA vindt dat schandalig. lees verder »

ING zwicht voor kritiek op lozen uitzendkrachten

VK 09.04.2015 ING zwicht voor de felle kritiek die de bank over zich heen heeft gekregen nadat bekend werd dat zij trouwe uitzendkrachten op straat zet om de nieuwe ontslagregels te ontlopen die op 1 juli ingaan. De bank zal zich houden aan de Wet werk en zekerheid, blijkt uit een verklaring die de bank vanavond heeft uitgegeven. Onduidelijk blijft voorlopig wat dit betekent voor de betreffende uitzendkrachten.

Uitzendkrachten op grote schaal geloosd

Op grote schaal proberen bedrijven de nieuwe ontslagregels te ontlopen, blijkt uit het volgende onderzoek van de Volkskrant.

‘Zowel het kabinet als ING streeft naar een fatsoenlijke arbeidsmarkt waarin de rechten van werknemers gerespecteerd worden. ING omarmt en steunt de Wet werk en zekerheid’, staat in een verklaring van de bank na een telefoongesprek tussen vicevoorzitter Koos Timmermans van ING en minister Lodewijk Asscher. De minister van Sociale Zaken had het optreden van de banktop eerder op de dag ‘schandalig’ genoemd. De ING kreeg vandaag talloze boze reacties te verduren. Vakbonden spoedden zich naar het hoofdkantoor. Uitzendkrachten reageerden boos en klanten kondigden aan over te stappen naar een andere bank.

Aanleiding voor de rel was de berichtgeving in de Volkskrant over een ING-notitie waaruit bleek dat de bank veel uitzendkrachten aan de kant zet om de ontslagvergoeding te ontduiken. Het inzetten van uitzendkrachten die in aanmerking komen voor een vast contract ‘is niet langer wenselijk, omdat dit arbeidsrechtelijke risico’s met zich meebrengt’, staat in het stuk van de ING-top.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

FNV ‘ziedend’ op ING om ‘wegsturen uitzendkrachten’

Bedrijven lozen uitzendkrachten; Asscher boos op ING

Samsom: ‘ABN laatste kandidaat voor nutsbank’

Trouw 09.04.2015 De ABN AMRO is niet geschikt om als nutsbank door het leven te gaan. Dat heeft PvdA-leider Diederik Samsom vandaag in Pauw gezegd. De PvdA is voor een nutsbank in het stelsel, maar volgens Samsom is ‘een zakenbank die te duur en te overhaast aangekocht is, wel de laatste die daar voor in aanmerking komt’.

De laatste weken hebben enkele politieke partijen, temidden van de ophef over de loonsverhoging van de topmensen van de bank, geopperd dat de ABN AMRO als staatsspaarbank verder zou moeten gaan.

ABN Amro geen nutsbank’

Telegraaf 09.04.2015 De ABN Amro is niet geschikt om als nutsbank door het leven te gaan. Dat heeft PvdA-leider Diederik Samsom donderdag gezegd.

De PvdA is voor een nutsbank in het stelsel, maar Samsom zei in Pauw dat ,,een zakenbank die te duur en te overhaast aangekocht is, wel de laatste is die daar voor in aanmerking komt”.

De laatste weken hebben enkele politieke partijen, temidden van de ophef over de loonsverhoging van de topmensen van de bank, geopperd dat de ABN Amro als staatsspaarbank verder zou moeten gaan.

AFM: Financiële sector beseft te weinig dat verandering nodig is›

NRC 09.04.2015 De financiële sector beseft onvoldoende dat de beloningscultuur moet veranderen. Dat stelt AFM-voorzitter Merel van Vroonhoven in een interview met NRC.

“Er is onvoldoende besef dat er écht iets anders nodig is. Men heeft de neiging om deuren dicht te houden en door te gaan op de oude manier.”

De AFM is een van de twee belangrijkste financiële toezichthouders in Nederland. Van Vroonhoven sprak met NRC naar aanleiding van het jaarverslag van de AFM dat vandaag is verschenen.

Van Vroonhoven heeft zich verbaasd over het gebrek aan een maatschappelijke antenne bij banken en verzekeraars. Ze vindt dat die vooruitgang hebben geboekt in het centraal stellen van het klantbelang, in plaats van dat van zichzelf. En ze begrijpt dat zij op dit moment al erg druk zijn met alle andere veranderingen die van hen worden geëist.

Maar ze zegt ook dat er “echt iets van een gebrek aan gevoel voor het sentiment in de samenleving is”, omdat de beloningsdiscussie al speelt sinds het uitbreken van de crisis zeven jaar terug.

Lees ook: In twee minuten bijgepraat over ABN Amro-gate

Hof: effectenbezitters SNS niet benadeeld

Telegraaf 09.04.2015 De klachten van 373 effectenbezitters en dertien bedrijven uit de hele wereld over de nationalisatie van de bank SNS Reaal zijn niet-ontvankelijk. Dat oordeelde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg donderdag.

De honderden aandelen- en obligatiehouders vinden dat zij de dupe zijn geworden van de overname van de bank door de Nederlandse overheid. De procedure zou te snel zijn gegaan. Maar volgens het hof in Straatsburg zijn de effectenbezitters niet oneerlijk benadeeld.

Kamer lijkt tevreden met verklaring Dijsselbloem

Trouw 09.04.2015 Minister Dijsselbloem van financiën erkent dat hij vorig jaar ‘explicieter’ aan de Tweede Kamer had moeten melden dat de top van de ABN Amro in dat jaar een salarisverhoging van 100.000 euro had gekregen. Impliciet, zo hield de minister vandaag tijdens het Kamerdebat vol, heeft hij de Kamer daarover vorig jaar wel degelijk geïnformeerd.

De goede verstaander had vorig jaar kunnen afleiden dat de banktop in 2014 de verhoging zou krijgen uitgekeerd !!!!

Het besluit tot de salarisverhoging was al in 2012 genomen onder Dijsselbloems voorganger Jan  Kees de Jager. In 2012 en 2013 hadden de bankbestuurders vrijwillig afgezien van de verhoging. Dat heeft de minister de Kamer tijdens een debat vorig jaar gezegd. De goede verstaanders hadden daaruit kunnen afleiden dat de banktop dus in 2014 de verhoging zou krijgen uitgekeerd.  Maar dat drong pas vorige maand tot de Kamer door na publicaties van het jaarverslag.

Verwant nieuws;

Ook Dijsselbloem erkent onderschatting commotie rond ABN

NU 09.04.2015 Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem zegt dat de commotie rond de voorgenomen salarisverhoging van de ABN Amro-top nog groter was dan hij had kunnen verwachten. Daardoor zag hij af van de beursgang.

Dat zegt Dijsselbloem donderdag tijdens het debat over ABN Amro in de Tweede Kamer.

Dinsdagavond zei de president-commissaris van de bank tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer eveneens dat hij de onstane onrust na de voorgenomen loonsverhoging heeft onderschat.

Tekort

Dijsselbloem herhaalde in het debat dat hij vorig jaar de Kamer explicieter had “kunnen, en misschien moeten informeren”. Dijsselbloem schreef dit deze week al in een brief aan de Kamer. “Ik ben daarin tekortgeschoten”, geeft de minister nu ook mondeling toe.

Gerelateerde artikelen;

Oppositie wil opheldering over ‘dreigement’ PvdA bij ABN Amro

NU 09.04.2015 De Tweede Kamer steggelt dinsdag over de rol van PvdA-Kamerlid Henk Nijboer bij de discussie rond de salarisverhoging rond de top van ABN Amro.

Nijboer erkent dat hij, nadat de verhoging bekend was geworden, heeft gebeld met bestuursvoorzitter Gerrit Zalm om zijn afkeer duidelijk te maken. Hij zei tegen Zalm te verwachten dat de bestuurders hun extra salaris zouden inleveren.

Ook na herhaalde vragen vanuit de Kamer wil Nijboer niet zeggen of hij tijdens dat gesprek gedreigd heeft de beursgang uit te stellen als de salarisverhoging niet zou worden teruggedraaid.

Hij ontwijkt meerdere keren de vragen hierover. Hij stelt slechts dat het besluit ligt bij de minister en dat die een “eigenstandige afweging” heeft gemaakt.

Lees meer over: ABN Amro

Gerelateerde artikelen;

Dijsselbloem: ik ben tekortgeschoten

Telegraaf 09.04.2015 Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën geeft toe dat hij is tekortgeschoten in zijn informatieverschaffing aan de Tweede Kamer over de salarisverhoging bij ABN Amro. Hij zei donderdag dat hij vorig jaar op 2 oktober in een Kamerdebat duidelijk had willen zeggen dat de ABN-top over 2014 aanspraak had gemaakt op de eerder afgesproken salarisverhoging van 100.000 euro. De ABN-top had dat recht al sinds twee jaar, maar had er ook twee jaar van afgezien. Dijsselbloem meldde dat onduidelijk in het Kamerdebat. „Ik ben daarin tekortgeschoten, dat vond ik zelf ook.”

Gerelateerde artikelen;

09-04: Dijsselbloem overwoog RvC ABN weg te sturen

09-04: Oppositie valt Dijsselbloem aan

09-04: ABN-top hoeft niet weg van PvdA

09-04: LIVE: Kamerdebat Dijsselbloem ABN Amro

07-04: Banken? Politici hebben geen benul

Lees meer over; jeroen dijsselbloem abn amro tweede kamerbeursgang amsterdam

Kamerdebat ABN Amro gemist? Dit waren de belangrijkste momenten›

NRC 09.04.2015 Bij het Kamerdebat over de onrust rond ABN Amro kwam minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) zoals verwacht niet in de problemen. Hij verdedigde zijn handelen in de kwestie rond de salarisverhoging van de ABN-top, hoewel hij ook zelfkritisch was. Debat gemist? Wij zetten de belangrijkste momenten voor je op een rij.

Van PvdA hoeft top ABN niet weg
PvdA-Kamerlid Henk Nijboer mocht het debat openen en begon met een harde sneer richting bankiers. “De PvdA vraagt zich werkelijk af: hebben bankiers nou helemaal niks geleerd?”, zei hij verwijzend naar het besluit van de ANB-top om de salarissen van de topbestuurders vorig jaar met 100.000 euro te verhogen. LEES VERDER›

Lees ook; ons liveblog over het debat terug.

Jeroen Dijsselbloem

LIVE: Kamerdebat Dijsselbloem ABN Amro

Telegraaf 09.04.2015 Verschillende oppositiefracties vallen minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën aan over diens optreden rond de salarisverhogingen bij ABN AMRO. Meerdere Kamerleden verweten Dijsselbloem donderdag dat hij toneel heeft gespeeld. Volg het debat hier live.

De bewindsman wacht een zwaar debat over de afgeblazen beursgang van ABN Amro, al zal hij de steun van de meerderheid blijven behouden.

ZIE OOK:

Oppositie valt Dijsselbloem aan

LIVE: Kamer met Dijsselbloem in debat over onrust rond ABN Amro›

NRC 09.04.2015 BELANGRIJKSTE ANTWOORDEN DIJSSELBLOEM; Minister Dijsselbloem is bijna klaar met de beantwoording van de vragen van de Kamer in eerste termijn. Dit waren zijn belangrijkste opmerkingen:

Dijsselbloem zei dat hij “in de meest heldere en krachtige bewoordingen” tegen de ABN-top heeft gezegd dat hij het niet verstandig vond om de salarissen te verhogen, maar dat hij de rechtmatigheid van dit besluit niet kon betwisten. LEES VERDER›

De reputaties van banken: topsalarissen zijn erg, maar storingen ook

NRC 09.04.2015 Een nieuwe dag, een nieuw debat over banken. Na de hoorzitting in de Tweede Kamer over bankierssalarissen, dinsdag, wordt er vandaag gedebatteerd over de verschillende problemen rond staatsbank ABN Amro: wanneer wist minister Dijsselbloem van de roemruchte loonsverhoging, en wanneer werd hij daar precies boos over? Komt er nog nieuws over de aanstaande beursgang?

Wie de online reputaties van Nederlandse banken met de analyse-software van Coosto een beetje in de gaten houdt, ziet: Nederlanders zijn eigenlijk net zo vaak boos over storingen als over topsalarissen en andere misstanden. Rabobank kruipt na het Libor-verhaal weer aardig uit het dal, en Triodos profiteert van de ophef bij andere banken. Alleen ABN Amro heeft het nu echt zwaar.

Teruglezen: Dijsselbloem overwoog top ABN weg te sturen

VK 09.04.2015 Hoe kon het dat de top van ABN Amro zichzelf een ton extra salaris toekende, terwijl de bank in staatshanden is en de rest van de medewerkers op de nullijn zit? De Tweede Kamer sprak hier vandaag over met de enige aandeelhouder: minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. De Volkskrant deed live verslag.

Dijsselbloem overwoog ABN-top weg te sturen

Telegraaf 09.04.2015 Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën heeft vorig jaar overwogen de ABN Amro-commissarissen weg te sturen omdat ze de salarissen van bestuurders wilden verhogen.

Dijsselbloem heeft dat niet gedaan omdat hij tot de conclusie kwam dat de ABN-top zich hield aan een eerder besluit dat was goedgekeurd door zowel de Kamer als de toenmalige minister van Financiën. „Op grond daarvan iemand naar huis sturen vind ik niet juist”, zei Dijsselbloem donderdag in een Kamerdebat over ABN Amro.

ZIE OOK:

Oppositie valt Dijsselbloem aan

ABN-top hoeft niet weg van PvdA

LIVE: Kamerdebat Dijsselbloem ABN Amro

Dijsselbloem overwoog ABN-topman Zalm weg te sturen

De oppositie vindt dat Dijsselbloem toneel heeft gespeeld

AD 09.04.2015 Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën heeft vorig jaar overwogen de raad van commissarissen (rvc) van ABN AMRO weg te sturen omdat die vasthield aan een salarisverhoging voor zes ABN-bestuurders. Hij zei dat vandaag in een Kamerdebat over de salarisverhoging en de uitgestelde beursgang van ABN.

Dijsselbloem ontsloeg de commissarissen niet omdat hij inzag dat de ABN-top zich hield aan een eerder besluit dat in 2012 was goedgekeurd door zowel de Kamer als toenmalige minister van Financiën Jan Kees de Jager.

Lees ook;

Asscher gaat in gesprek met ING over ontslag uitzendkrachten

NU 09.04.2015 Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) gaat in gesprek met ING om te praten over het ontslag van honderden uitzendkrachten voordat op 1 juli een nieuwe wet in gaat waarbij werkgevers verplicht worden een transitievergoeding te betalen. Dat laat hij weten aan NU.nl.

De Volkskrant berichtte donderdagochtend over een interne notitiewaaruit zou blijken dat de ontslagen vallen vanwege de nieuwe wet. De bank sprak deze lezing echter tegen.

Lees meer over: Lodewijk Asscher ING

Gerelateerde artikelen;

Minister Asscher haalt uit naar ING

Trouw 09.04.2015 Minister van sociale zaken Lodewijk Asscher heeft harde kritiek geuit op de ING-bank. De aanleiding is een artikel in de Volkskrant waaruit blijkt dat veel uitzendkrachten door de bank aan de kant gezet worden. ING zou vrezen hen anders na 1 juli de nieuwe ontslagvergoeding te moeten betalen.

Minister baseert zich op onjuiste informatie, stelt ING.

Asscher stelt dat als waar is wat de krant meldt over een interne notitie van ING, hij dat ‘schandalig’ vindt. “Wat is de moraal van een bank die een salarisverhoging voor de top verdedigt die in de miljoenen loopt en tegelijk de meest kwetsbare werknemers iedere zekerheid wil onthouden? Is dat uit te leggen aan medewerkers? Aan klanten?”, aldus de minister in een reactie.

Verwant nieuws;

Minister Asscher haalt uit naar ING

NU 09.04.2015 Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher haalt uit naar ING. Aanleiding is een artikel in de Volkskrant donderdag waaruit blijkt dat veel uitzendkrachten door de bank aan de kant gezet worden.

De bank zou vrezen hen anders na 1 juli de nieuwe ontslagvergoeding te moeten betalen. Asscher stelt dat als waar is wat de Volkskrant meldt over een interne notitie van ING, hij dat ”schandalig” vindt.

”Wat is de moraal van een bank die een salarisverhoging voor de top verdedigt die in de miljoenen loopt en tegelijk de meest kwetsbare werknemers iedere zekerheid wil onthouden? Is dat uit te leggen aan medewerkers? Aan klanten?”, aldus de minister in een reactie.

Lees meer over: ING Wet Werk en ZekerheidOntslagrecht

Gerelateerde artikelen;

Waar bleef de regie van Dijsselbloem?

Trouw 09.04.2015 Minister Jeroen Dijsselbloem van financiën kan erop rekenen dat hij vandaag een geladen oppositie tegenover zich vindt in de Tweede Kamer, tijdens het debat over het beloningsbeleid bij staatsbank ABN Amro. Een motie van wantrouwen van SP of PVV hangt in de lucht. En hoewel vaststaat dat daar geen meerderheid voor is, blijft zo’n motie even slikken voor een bewindspersoon.

Waarom moest de Kamer de loonsverhoging uit het jaarverslag van de bank over 2014 vernemen?

Regeringspartij VVD zal zich gedeisd houden tegenover de sociaal-democraat. Fractieleider Halbe Zijlstra verzuchtte afgelopen zondag in het tv-programma ‘Buitenhof’ dat de politiek terughoudendheid past over de loonsverhoging van een ton in 2014 voor de ABN Amro-top.

Verwant nieuws;

Asscher haalt uit naar ING

Telegraaf 09.04.2015 Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher haalt uit naar ING in reactie op een bericht waaruit blijkt dat veel uitzendkrachten door de bank aan de kant gezet worden. De bank zou vrezen hen anders na 1 juli de nieuwe ontslagvergoeding te moeten betalen.

Asscher stelt dat als waar is wat de Volkskrant vandaag meldt over een interne notitie van ING, hij dat „schandalig” vindt. „Wat is de moraal van een bank die een salarisverhoging voor de top verdedigt die in de miljoenen loopt en tegelijk de meest kwetsbare werknemers iedere zekerheid wil onthouden? Is dat uit te leggen aan medewerkers? Aan klanten?”, aldus de minister in een reactie.

SP wil ook vaste salarissen van ABN Amro aanpakken

NU 09.04.2015 Zolang ABN Amro nog in staatshanden is, moet de politiek naast de bonussen ook de vaste salarissen van de bank aan banden leggen. Dat laat SP-Kamerlid Arnold Merkies aan NU.nl weten. “Als er maatschappelijk zo tegen de salarisverhoging wordt geprotesteerd, moeten we hier ook paal en perk aan stellen”, zegt Merkies.

Er is de laatste weken veel ophef rondom staatsbank ABN Amro. Het kabinet zou voor 1 april een beslissing nemen over de geplande beursgang, maar minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) stelde dat moment uit nadat bekend werd gemaakt dat de top van de bank een loonsverhoging van 100.000 euro had ontvangen in 2014. Inmiddels hebben de bestuurders de salarisverhoging teruggestort.

Merkies: “Zodra ABN weer naar de beurs is gebracht, gelden de regels van de markt. Dan is een salaris van ruim 1,6 miljoen euro (voor Ralph Hamers van ING, red.) voor een bankbestuurder normaal. Dat moeten we ons wel realiseren.”

Lees meer over: ABN Amro SP PvdA GroenLinksChristenUnie

Gerelateerde artikelen;

SND3

SNS

SNS2

Stugge bankiers versus verontwaardigde Kamerleden

VK 08.04.2015 De Tweede Kamer sprak gisteren met drie commissarissen van banken ABN Amro en ING en verzekeraar Aegon. De drie bedrijven kregen miljarden staatssteun in de afgelopen crisisjaren. ING en Aegon hebben de schuld afbetaald. ABN Amro is nog in staatshanden. De bank kostte de overheid in totaal zo’n 22 miljard euro. De vraag van gisteravond: hoe hebben de commissarissen het in hun hoofd kunnen halen om hun bestuurders tonnen extra te belonen? De belangrijkste vragen en antwoorden op een rij.

Jesse Klaver: ‘Met wederzijds begrip schoten we geen meter op’

Trouw 08.08.2014 “Luister eens, jochie. Ik leg het je nog één keer uit.” Of was het toch: “Voor mij staat één ding voorop: het maatschappelijk belang”? De foto van ABN Amro-topman Rik van Slingelandt en GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver lijkt boekdelen te spreken, maar wat werd hier nu echt besproken? Wie leest hier wie de les? We vroegen het Jesse Klaver zelf.

Daar stonden ze, na afloop van het rondetafelgesprek over de torenhoge salarissen van bestuurders in de financiele sector. Het was er hard aan toe gegaan. Kamerleden en bankiers botsten. Onderling begrip was ver te zoeken.

De politicus en de bankier. Allebei een donker pak, allebei een nette stipjesdas. Maar de een met een donkere bos haar en de ander met een grijze, strakke zijscheiding. En natuurlijk: met dat priemende vingertje en de strenge blik van een schoolmeester.

“Epische foto!”, werd op Twitter gezegd over de foto die Martijn Beekman maakte. “Old boys versus next generation.” Maar wat is het verhaal achter de foto?

Rabo: ING kan BinckBank kopen

Telegraaf 08.04.2015 ING zou BinckBank of de Belgische bank Belfius kunnen overnemen. Dat noemen analisten van Rabobank als concrete mogelijkheden. ING heeft komende drie jaren €19 miljard tot zijn beschikking. Rond €12 miljard is bestemd voor interne groei-investeringen en dividend.

Vijf dingen die u moet weten over hoorzitting bankiers

Elsevier 08.04.2015 De Tweede Kamer sprak dinsdagavond met ABN AMRO-commissaris Rik van Slingelandt over de salarisverhoging van de top van de bank. Kamerleden werden steeds feller aan het einde van het rondetafelgesprek.

Wat moet u weten over het debat? Voor wie het debat dinsdag heeft gemist, zet elsevier.nl de belangrijkste punten op een rij.

Samenleving

Van Slingelandt erkende dat de raad van commissarissen de gevoelens van de samenleving over de salarisverhoging voor de top heeft onderschat. Hij begrijpt dat de beloning van bankiers een gevoelig punt is en Van Slingelandt betreurt de emotie en commotie die twee weken geleden ontstond toen bekend werd dat de zes bestuurders van de bank er flink op vooruit zouden gaan.

‘Die hebben wij onderschat,’ zei Van Slingelandt. Volgens de ABN AMRO-topman is het nu tijd om vooruit te kijken. De salarisverhoging is inmiddels van de baan.

De salarisverhoging, die ervoor zorgde dat het kabinet debeursgang van de bank uitstelde, vindt Van Slingelandt wel ‘een juiste beslissing’. ‘De weging was gelet op alle commotie misschien niet de goede, maar we zijn geen amorele raad van commissarissen.’

Jean Dohmen: ‘In een land waar de overheid bepaalt hoeveel een manager in het bedrijfsleven mag verdienen, wilt u niet wonen.’ Lees nu >

zie ook;

7 apr ABN AMRO-topman: ‘Gevoelens in de samenleving werden onderschat’

31 mrt ‘Dijsselbloem beloofde openlijke steun loonsverhoging ABN AMRO’

7 apr Bedrijf moet zelf topsalaris kunnen bepalen

‘Stuitende antwoorden bankier’

Telegraaf 08.04.2015 Jesse Klaver van GroenLinks schoot dinsdagavond in de Tweede Kamer uit zijn slof tijdens een discussie over bankbonussen. “Stuitende antwoorden van een ambtenaar die zich niet realiseert dat hij 17 miljoen aandeelhouders heeft”, zo haalde Klaver uit naar president-commissaris Rik van Slingelandt van ABN Amro. Dinsdag was er overleg in de Tweede Kamer over beloningen van topbestuurders in de financiele sector. Vandaag gaat het polderoverleg over de bonussen verder. Werkgeversvoorzitter Hans de Boer en FNV-voorzitter Ton Heerts treffen elkaar en volgens ingewijden zal uitgebreid worden gesproken over de actualiteit rondom bonussen.

‘Top ABN Amro heeft gevoelens samenleving onderschat’

VK 07.04.2015 De top van ABN Amro heeft ‘de gevoelens in de samenleving absoluut onderschat’ als reactie op de loonsverhoging van een ton die de raad van bestuur in 2014 kreeg. Bij dat besluit van de raad van commissarissen van de staatsbank zijn die gevoelens ‘misschien wel onderbelicht gebleven’.

Maar ABN Amro ‘heeft ook een positie te verdedigen op de arbeidsmarkt’. En de salarisverhoging was al afgesproken, dus ‘afspraak is afspraak’.

Dat zei president-commissaris van ABN Amro Rik baron van Slingelandt vanavond bij een hoorzitting met de Tweede Kamer. Parlementariërs hadden Van Slingelandt naar de Kamer geroepen om tekst en uitleg te geven over de salarisverhoging van zes naar zeven ton.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

De bonusbaron heeft iets uit te leggen

Een grote kloof tussen de bankentop en de samenleving

Na KPN en ABN Amro ligt nu ING onder vuur om salaris

Bonuswet bij overnames blijkt zo lek als een mandje

VK 07.04.2015 De wet die moet voorkomen dat bestuurders rijk worden van de overname, fusie of splitsing van hun ‘eigen’ bedrijf, is zo lek als een mandje. De vorig jaar ingevoerde maatregelen, die bedacht werden nadat Jan Bennink bij Numico (80 miljoen euro) en Rijkman Groenink bij ABN Amro (26 miljoen) veel geld verdienden aan de verkoop, blijkt door bedrijven eenvoudig omzeild te worden.

Door de nieuwe wetgeving mogen bestuurders van beursgenoteerde bedrijven de winst die ze bij een overname maken met hun opties en aandelen, niet meer zelf houden. Als hun pakketten meer waard zijn geworden, gaat de winst daarvan naar het bedrijf. Dat ‘afromen’ van de winst moet voorkomen dat de topmannen rijk worden van de overname van het bedrijf waarvan ze zelf de baas zijn.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

Na KPN en ABN Amro ligt nu ING onder vuur om salaris

Een grote kloof tussen de bankentop en de samenleving

De fouten van ABN, Dijsselbloem en Tweede Kamer

Teruglezen ABN-debat: ‘U moet luisteren naar uw 17 miljoen aandeelhouders’

VK 07.04.2015 De Tweede Kamer sprak vanavond met experts en commissarissen van banken en verzekeraars over de controversiële loonstijging voor de top van ABN Amro. Het extra ton salaris werd pas weer ingeleverd toen politiek en samenleving luidkeels bezwaar maakten. De ogen waren vooral gericht op Rik van Slingelandt, voorzitter van de raad van commissarissen van ABN Amro. Waarom stemde hij in met de salarisverhoging?

Topbankiers: begrip voor commotie maar beloningen zijn nodig

NRC 07.04.2015 Tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer hebben de aanwezige leden van de Raad van Commissarissen (RvC) van drie grote financiële instellingen (ABN Amro, ING en Aegon) gezegd begrip te hebben voor de ontstane commotie in de samenleving naar aanleiding van hun bonusbeleid. Toch vragen ze ook begrip omdat volgens hen deze bonussen nodig zijn.

Alle drie instellingen voeren vooral arbeidsmarktargumenten aan om hun beloningsbeleid te rechtvaardigen. ING-commissaris Henk Breukink sprak van “onmiskenbaar hoge beloningen” die bij het aantrekken van topbestuurders zijn gemoeid. Rik van Slingelandt, commissaris van ABN Amro, zei dat zijn bank moet concurreren met andere grote (buitenlandse) bedrijven om capabele bestuurders aan te trekken. Wel gaf hij toe de reactie van de samenleving te hebben onderschat.

‘HET KAN SOBERDER’

Vooral ABN Amro stond de afgelopen weken negatief in de schijnwerpers. Toen het nieuws over de salarisverhoging van 100.000 euro voor de gehele raad van bestuur bekend werd besloot minister Dijsselbloem de beursgang van de genationaliseerde bank uit te stellen. En toen de verontwaardiging en politieke druk aanhielden besloot het bestuur het geld uiteindelijk terug te geven. Uiteindelijk trad commissaris Peter Wakkie terug omdat hij zich verantwoordelijk voelt voor de ophef.

Van Slingelandt zei vanavond dat de raad van bestuur de rest van het jaar geen verhoging meer kan verwachten.

Dijsselbloem toonde zich ook ongelukkig met het bonusbeleid van ING. Daarover heeft hij op zich niets meer te zeggen nadat de bank de verkregen staatssteun heeft afgelost, maar toch vond hij dat de beloning van topman Ralph Hamers – met een salaris van 1,6 miljoen euro – “soberder” had gekund. LEES VERDER

Dijsselbloem waarschuwde voor reputatieschade ABN

VK 07.04.2015 Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën kan geen termijn noemen waarop hij een uitgewerkt besluit gaat voorleggen aan de ministerraad om ABN AMRO terug naar de beurs te brengen. Dit schrijft de minister vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Tijdens gesprekken met ABN Amro is vorig jaar nooit gesproken over een mogelijke uitstel van de beursgang, zei de minister. Hij herhaalde dat hij meermaals heeft gewaarschuwd dat de salarisverhoging zou leiden tot reputatieschade.

Kamerbrief Dijsselbloem

ABN Amro;

Uit ons ABN Amro-dossier: Een grote kloof tussen de bankentop en de samenleving.

En het profiel van Rik ‘bonusbaron’ van Slingelandt, die de raad van bestuur van ABN Amro een ton loonsverhoging had gegeven

Nog altijd geen concrete termijn beursgang ABN AMRO: vier vragen

Elsevier 07.04.2015 Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën weet nog niet wanneer ABN AMRO naar de beurs gaat. De minister benadrukt wel nog eens dat hij de loonsverhoging voor de ABN AMRO-top juridisch en bestuurlijk blijft verdedigen.

Dit schrijft Dijsselbloem in een brief (pdf) aan de Tweede Kamer als antwoord op Kamervragen. De vragen gingen onder meer over de termijn waarop de minister een beslissing neemt over de beursgang, de omstreden salarisverhogingen die leidden totuitstel van de beursgang, en het integriteitsbeleid bij de bank.

Eerder zagen de bestuurders vrijwillig af van het ‘extraatje’, maar de raad van commissarissen besloot om het geld over 2014 alsnog uit te keren. De bestuursleden verdienen daardoor 707.500 euro bruto per jaar. Op de bekendmaking hiervan, volgden verontwaardigde reacties. Zo zou de salarisverhoging volgens Dijsselbloem zelf ‘geen goed signaal’ geven in een tijd waarin veel banken zich concentreren op herstel.

Gebrek aan empathie

Jean Dohmen, chef van de redactie Economie van Elsevier, vindt dat de salarisverhoging voor de top van ABN AMRO getuigt van een gebrek aan gevoel voor wat er leeft in de samenleving. Maar de bank overtreedt de regels niet. Lees verder >

Vorige week zondag draaide ABN AMRO zelf de omstreden salarisverhogingen terug en twee dagen later trad Peter Wakkie, de verantwoordelijke commissaris, af. Beide dingen zijn een direct gevolg van de ‘commotie’ die ontstond over de salarisverhogingen.

Van een belemmering van de beursgang is in die gesprekken volgens hem geen sprake geweest. Vorige week werd bekend dat Dijsselbloem de top van ABN AMRO had beloofd de salarisverhogingen in het openbaar te verdedigen.

Lees ook:

Jean Dohmen: ‘ABN AMRO-rel roept vraag op wat afspraken met politici waard zijn’

Afgelopen vrijdag meldde zowel Dijsselbloem als premier Mark Rutte dat een beursgang voor het einde van dit jaar nog wel mogelijk is. Dijsselbloem zei dinsdag er ‘in principe’ nog steeds naar te streven om dit jaar te beginnen met de beursgang van de bank. Het principebesluit om ABN AMRO terug naar de beurs te brengen, nam het kabinet al in 2013.

zie ook;

31 mrt Baas beloningsbeleid ABN AMRO stapt op

29 mrt Directie ABN AMRO ziet af van loonsverhoging vanwege ‘onrust’

27 mrt Kritiek of niet, ABN AMRO houdt vast aan salarisverhoging

Dijsselbloem wil nog niet zeggen wanneer ABN wel naar beurs kan›

NRC 07.04.2015 Minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) wil nog geen uitspraken doen over wanneer de uitgestelde beursgang van ABN Amro wel kan doorgaan. Dat schrijft hij vanmiddag in antwoorden op een nieuwe lange lijst Kamervragen. “Ik kan geen termijn noemen waarop ik mijn voorstel hervat om ABN Amro te doen terugkeren naar de markt”, aldus Dijsselbloem.

De minister herhaalt dat de maatschappelijke discussie over het verhoging van de salarissen voor de top en de berichten over onregelmatigheden in Dubai de directe aanleiding waren om het besluit over de beursgang op vrijdag 27 maart uit te stellen. Daarna kwamen er nog vragen over het anti-corruptiebeleid en integriteitsbeleid van de bank bij. “Zolang die vragen niet beantwoord zijn en de rust en het vertrouwen niet zijn teruggekeerd, ligt er geen goede basis voor een terugkeer naar de markt”, zo schrijft Dijsselbloem. De minister doelt hier op onderzoek dat de Nederlandsche Bank op dit moment naar een aantal van deze kwesties doet.

In zijn wekelijkse gesprek met RTL Z was Dijsselbloem later vanmiddag iets concreter. Hij zei op de tv-zender dat het kabinet er “in principe” nog steeds naar om dit jaar te beginnen met de beursgang. Premier Rutte zei afgelopen donderdag dat een beursgang dit jaar nog altijd mogelijk is.

Lees meer;

8 APR Beloningen niet enige probleem ABN

2 APR Rutte: beursgang ABN Amro kan nog dit jaar plaatsvinden ›

4 APR Beursgang ABN uitstellen was al snel onvermijdelijk

27 MRT ABN Amro weigert salarisverhoging top terug te draaien ›

31 MRT ABN-commissaris Peter Wakkie treedt terug na ophef salarissen ›

‘ABN dit jaar naar beurs is streven’

Telegraaf 07.04.2015 Het kabinet streeft er „in principe” nog steeds naar om dit jaar te beginnen met de beursgang van ABN AMRO. Minister Jeroen Dijsselbloem zei dat dinsdag bij RTL Z.

Dijsselbloem stelde een kabinetsbesluit over de beursgang van ABN anderhalve week geleden uit, na commotie over salarisverhogingen aan de top van de bank. Nadat die door de bank waren teruggedraaid en verantwoordelijk commissaris Peter Wakkie was afgetreden, zei premier Mark Rutte afgelopen vrijdag dat een beursgang dit jaar nog mogelijk is.

Dijsselbloem noemt geen nieuwe termijn voor beursgang ABN Amro

Telegraaf 07.04.2015 Minister Dijsselbloem (Financiën) geeft geen nieuwe termijn voor een besluit over de beursgang van ABN Amro. Dat schrijft hij vandaag aan de Tweede Kamer.

Dijsselbloem trekt in de brief wel het boetekleed aan over de salarisrel rond de bank. De minister geeft toe dat hij vorig jaar oktober de Kamer beter had moeten informeren over de ton salarisverhoging voor de top van de bank in 2014.

Compensatie

De PvdA-bewindsman was in oktober al een half jaar op de hoogte dat de banktop niet voor het derde jaar zou afzien van een ton extra salaris als compensatie voor de ingeleverde bonussen.

Gerelateerde artikelen;

07-04:

‘ABN dit jaar naar beurs is streven’

Lees meer over;

jeroen dijsselbloem abn amro beursgang bonussen

Van Slingelandt: reactie samenleving onderschat

Telegraaf 07.04.2015 De Raad van Commissarissen heeft de gevoelens in de samenleving over de salarisverhoging voor de top van ABN AMRO onderschat. De voorzitter van de raad, Rik van Slingelandt, zei dat dinsdag in een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer.

Van Slingelandt zei te begrijpen dat de beloning van bankiers een gevoelig punt is. De Raad van Commissarissen betreurt de emotie en commotie die twee weken geleden ontstond toen de salarisverhoging voor zes ABN-bestuurders bekend werd. „Die hebben wij onderschat”, zei Van Slingelandt over de onrust. Hij voegde er aan toe dat het nu zaak is vooruit te kijken.

ZIE OOK:

‘Geen exodus bankiers bij lager salaris’

Dijsselbloem erkent dat hij Kamer expliciet over ABN had moeten informeren

NU 07.04.2015 Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem had in het debat over de Wet beloningsbeleid in oktober vorig jaar, de Tweede Kamer expliciet moeten melden dat de salarisverhoging voor de ABN-top in 2014 zou worden doorgevoerd. Dat schrijft Dijsselbloem dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

“Dat deze (loonsverhoging, red.) vanaf 2014 dus wel wordt uitgekeerd, had ik daar expliciet aan toe moeten voegen”, aldus Dijsselbloem. Vorige week vrijdag stelde de minister nog dat hij niet meer had kunnen doen tegen de salarisverhoging van ABN Amro.

Vertrouwen

Dijsselbloem schrijft verder dat hij vertrouwen heeft in het bestuur en in de raad van commissarissen, laatstgenoemden kenden de voorgenomen loonsverhoging toe. “Ik heb niet overwogen de leden van beide raden te vervangen”, aldus de minister.

Het vertrek van Peter Wakkie als commissaris van ABN Amro, staat hier volgens hem verder los van. “Ik ben hier niet bij betrokken geweest en heb er niet op aangedrongen”, zegt Dijsselbloem. Wakkie was verantwoordelijk voor het beloningsbeleid bij ABN Amro. Na de commotie legde hij zijn functie met onmiddellijke ingang neer.

Beursgang

ABN Amro kwam de afgelopen weken verschillende malen negatief in het nieuws. Eerst waren er onregelmatigheden bij een filiaal in Dubai. Later kwamen daar nog vragen over het integriteitsbeleid en anti-corruptiebeleid bij.

Lees ook: ABN vs Dijsselbloem, reconstructie van een straatgevecht

Lees meer over: 

ABN Amro Jeroen Dijsselbloem

Gerelateerde artikelen;

Geest van gelijkheid is dringend gewenst

Trouw 05.04.2015  Het kabinet-Den Uyl (1973-1977) was het laatste dat hardop droomde van een maximuminkomen. Het gaf zelfs concreet de hoogte aan: vijf keer het minimumloon, een plafond dat de beroemde econoom Jan Tinbergen had bepleit. Het is bij dromen gebleven. Het gevolg: de bankiers van ABN Amro, nog niet eens de best betaalde bestuurders in deze sector, genieten een inkomen dat om en nabij vijftig keer het minimumloon is.

Democratie kan als staatsvorm niet bestaan zonder de geest van gelijkheid.

Den Uyl en Tinbergen draaien zich om in hun graf, en terecht. Het is niet eens nodig de morele kant erbij te halen, om vast te stellen dat zulke verhoudingen in een democratische samenleving ongepast en riskant zijn. Voor Den Uyl was de grondgedachte van zijn politieke optreden ‘de boel bij elkaar houden’. Daar is vaak lacherig over gedaan, maar de sociaal-democraat raakte daarmee aan de essentie van het democratische systeem, de geest van gelijkheid.

Verwant nieuws;

Het vergeten stille lijden van de bankier

VK 05.04.2015  Facebookgroepering #nietmijninslam, die zich met steun van minister Asscher van Sociale Zaken fel keert tegen het terrorisme van IS en Al Qaeda, blijkt, aldus de Volkskrant van afgelopen donderdag, slechts met grote moeite een zaaltje voor en bijeenkomst te kunnen boeken. Bij de sjieke Haagse sociëteit De Witte zouden ze, aldus initiatiefnemer Mostafa Hilali geweigerd zijn, ‘vanwege de controversiële figuren die bij ons rondlopen’.

Wel, als dat het criterium gaat vormen, dan zouden ook ABN-AMRO-bankiers moeilijk onderdak moeten kunnen vinden. Toch heb ik op grond van de ambiance – ik heb daar zelf een keer op een bijeenkomst een verhaal moeten afsteken – en het hoog-corporale-VVD-gehalte van de sociëteitsleden die de gelagkamer vullen, alsmede de door de portier gecontroleerde verplichte jasje-dasje-kleedcode – waaraan ik mij toen uiteraard niet heb gehouden – het donkerbruine vermoeden dat bankiers zomaar tot de geliefde clientèle van De Witte zouden kunnen behoren. Ook als daar controversiële figuren onder rondlopen.

Frank Kalshoven deed zijn lezers gisteren de suggestie voor een heel interessant experiment: probeer U eens te verplaatsen in een bankier! Hoe zou u dan aankijken tegen een al tweejaar durende nullijn bij een salaris van slechts zes ton? Ik geef toe – Kalshoven liet die waarschuwing achterwege – het vergt het uiterste van Uw voorstellingsvermogen, met het risico op grote mentale gezondheids-schade, maar probeert u het maar toch.

Lijden in stilte

Het gaat dus niet om reële behoeftes, maar om status: erbij horen. En statuszucht is in beginsel grenzeloos. Ik moet dan denken aan dat stuk in de NRC van 26 juli over die Amerikaanse miljardairsvrouw die klaagde over haar materiële tekortkomingen in een privépaleis van 8.500 vierkante meter met 13 slaapkamers omdat ze haar lievelingschampagne niet kon vinden. ‘Versailles is bijna af’, luidde de treffende kop. Er wordt in stilte heel wat afgeleden in sommige kringen.

Zet dit naast de uitbuiting van de postbezorgers (veel plichten, geen rechten), door Toine Heijmans 1 april uit de doeken gedaan – en het is geen mop – en je hebt de huidige neoliberale maatschappelijke verwording van Europa in een notendop.

Ik heb jullie rug, beste bankiers

VK 05.04.2015 Lieve top van de ABN, Ik wil jullie hierbij een hart onder de riem steken, aangezien echt niemand jullie begrijpt. Er wordt de laatste tijd zoveel van jullie afgepakt. Jullie integriteit, bonussen én werklust.

De massa begrijpt niet hoe hard jullie werken voor die tonnen die jullie verdienen. Jazeker! Je leest het goed, wat jullie potverdriedubbeltjes verdienen! En nu moeten jullie het letterlijk met dubbeltjes doen. Het klootjesvolk heeft absoluut geen idee hoe moeilijk het is om bij de top te horen. Want aan de top kom je niet zomaar.

Ten eerste moet je blank zijn, wat in deze tijden op zichzelf al superzwaar is. Je wordt bijvoorbeeld beschuldigd van white privilege (dat betekent wit privilege in één of andere buitenlandse taal).

Zijlstra wil terughoudendheid rond ABN Amro

NU 05.04.2015 De politiek past terughoudendheid met verontwaardiging over de voorgenomen loonsverhoging voor de top van ABN Amro.

Dat zei VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zondag in het tv-programma Buitenhof. Hij wees erop dat de Kamer met grote meerderheid had ingestemd met de beloning van de bankbestuurders.

Daar komt nog bij dat rust rond de bank nodig is voor een goedebeursgang, zei Zijlstra. Deze behoort nog tot de mogelijkheden voor het einde van dit jaar, zei Premier Mark Rutte.

Na de commotie over de loonsverhoging, waar de ABN Amro-bestuurders inmiddels vanaf hebben gezien, besloot minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem een besluit over de beursgang van de bank uit stellen tot de rust was weergekeerd.

Terugdraaien

Dit weekend maakte de vakbond voor de financiële sector, FNV Finance, ook bekend dat het wil dat alle aangekondigde salarisverhogingen voor topmannen binnen de financiële sector worden teruggedraaid.

BN vs Dijsselbloem, reconstructie van een straatgevecht

Lees meer over: ABN Amro Halbe Zijlstra

Gerelateerde artikelen;

‘Terug- houdend rond ABN’

Telegraaf 05.04.2015 De politiek past terughoudendheid met verontwaardiging over de voorgenomen loonsverhoging voor de top van ABN AMRO. Dat zei VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zondag in het tv-programma Buitenhof. Hij wees erop dat de Kamer met grote meerderheid had ingestemd met de beloning van de bankbestuurders.

Had Dijsselbloem de salarisstijging bij ABN Amro moeten verbieden?

Trouw 04.04.2015 Het dilemma waar minister Jeroen Dijsselbloem deze week voor stond was wel duidelijk. Maar daarmee is nog niet gezegd dat hij er makkelijk uit kon komen.

Is zoiets als vertrouwen niet een deel van het kapitaal van een bank?

Teruggebracht tot de kern lijkt het me eigenlijk een mooie doordenker voor de Pasen. Want het gaat wel over een principiële kwestie. En dankzij de hoeveelheid geld die de inzet ervan is, blijft het concreet.

De euro’s rollen in dit dilemma in tonnen over straat, of het niks is. De salarisverhoging van een ton voor elk lid van de top van staatsbank ABN Amro, met uitzondering van Gerrit Zalm, is inzet van een hoogoplopend conflict geworden. Het effect ervan is bekend: de beursgang van ABN Amro is uitgesteld. En bovendien is er een kras gekomen op het tot nu toe blinkende blazoen van Dijsselbloem.

Klopjacht op topsalarissen

Telegraaf 04.04.2015 De vakbonden hebben een klopjacht geopend op excessieve topsalarissen van bestuurders. De geslaagde aanval met gestrekt been op de bonus van KPN-topman Eelco Blok, wordt volgens bronnen rond de vakbonden de norm. De FNV eist voortaan bij de cao-onderhandelingen dat topbestuurders hun variabele bonus schrappen. Het gaat vooral om ondernemingen waar jarenlang sprake is van een nullijn en waar forse reorganisaties zijn doorgevoerd.

Politieke woede over ABN Amro is hypocriet

VK 03.04.2015 Achter het Haagse masker van spontane verontwaardiging ging wel enige vermoorde onschuld schuil.

Met een knieval hebben de zes bestuursleden van ABN Amro de volkswoede over hun uitgestelde salarisverhoging proberen te luwen. Zij zien af van de ton extra die hen eerder in het vooruitzicht was gesteld. Tot tevredenheid van de politici die voorop liepen in het luidkeels brommen op de bonusbankiers. Dat laat de vraag onbeantwoord of de verbijstering in Den Haag over het ‘onfatsoenlijke’ gedrag van deze bankiers wel terecht was.

‘Dijsselbloem kon meer doen tegen loonsverhoging ABN-top’

NU 04.03.2015 Veel oppositiepartijen vinden dat minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) niet het maximale heeft gedaan om de salarisverhoging van een ton voor de top van ABN Amro te voorkomen. Dat blijkt uit een rondgang van NU.nl.

Dijsselbloem kon, hoewel de Staat eigenaar is van de bank, niet voorkomen dat over 2014 de salarisverhoging voor zes bestuurders zou worden uitgekeerd. Pas toen de minister de beursgang van de bank uitstelde, zagen de bestuurders af van hun hogere beloning.

Dijsselbloem noemde vorige maand de salarisverhoging “moeilijk verdedigbaar”, maar stelde ook dat het juridisch en bestuurlijk niet tegen te houden was. Donderdag stelde de minister dat hij niet meer had kunnen doen om de verhoging te blokkeren.

 Lees meer over: ABN Amro Jeroen Dijsselbloem

Gerelateerde artikelen;

Rutte: beursgang ABN dit jaar nog mogelijk

Telegraaf 02.04.2015  Een beursgang van ABN AMRO is voor het einde van dit jaar nog steeds mogelijk. Premier Mark Rutte zei dat donderdag na de wekelijkse ministerraad. ,,Dit jaar is nog heel erg lang, dus dat lijkt me zeker mogelijk’’, zei Rutte.

Het kabinet had vorige week een besluit zullen nemen over de beursgang van de in 2008 genationaliseerde bank, maar dat besluit werd uitgesteld door minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. Reden daarvoor was de onrust rond salarisverhogingen bij ABN AMRO.

ZIE OOK:

Dijsselbloem: ik had duidelijker moeten zijn

‘Nog dit jaar beursgang ABN’

Telegraaf 02.04.2015 Rutte – die zich eerder nog niet had uitgelaten over de kwestie – sloot zich donderdag aan bij Dijsselbloem. ,,Er was een klimaat van onrust ontstaan rond ABN en er lagen de nodige Kamervragen”, aldus Rutte. Hij noemde het uitstel een ,,verstandig besluit” van Dijsselbloem. De salarisverhogingen bij ABN noemde hij ,,maatschappelijk niet verstandig”.

Dijsselbloem kwam deze week onder vuur te liggen van de oppositie in de Tweede Kamer, maar Rutte ging pal voor hem staan. ,,Ik zou niet weten in dit dossier waar ik Jeroen Dijsselbloem verwijten zou moeten maken.” Rutte sprak ook zijn vertrouwen uit in ABN-topman Gerrit Zalm en de raad van commissarissen. ,,Het vertrouwen van het kabinet in de top van de bank is onverminderd groot.”

Gerelateerde artikelen;

02-04: ABN-top niet teruggefloten

01-04: Dijsselbloem blijft bij uitleg over ABN AMRO

01-04: Dijsselbloem verwacht geen problemen in Kamer

31-03: Snel debat over ABN AMRO

31-03: Dijsselbloem waarschuwde ABN Amro voor schade

Splitsing staatsbedrijf in loop van 2015

SNS Reaal diep in rode cijfers

Telegraaf 02.04.2015 SNS Reaal heeft in 2014 een nettoverlies geleden van 712 miljoen euro. Dit kwam vooral door afschrijvingen bij het verzekeringsonderdeel, dat in de loop van dit jaar wordt verkocht aan de Chinese verzekeraar Anbang. Dat maakte de genationaliseerde bank en verzekeraar vandaag bekend. SNS Bank, dat voorlopig in handen van de overheid blijft, haalde vorig jaar een nettowinst van 151 miljoen euro. Die winst werd gedrukt door de eenmalige bijdrage aan de nationalisering van SNS Reaal en een afschrijving. Zonder eenmalige posten steeg de nettowinst met 31 miljoen euro ten opzichte van 2013, naar 294 miljoen euro.

Verzekeringsonderdeel Vivat eindigde 2014 door incidentele kosten 605 miljoen euro in het rood. Gecorrigeerd voor eenmalige uitgaven zakte de nettowinst van het moederbedrijf van Reaal Verzekeringen en Zwitserleven met 37 procent naar 85 miljoen euro.

ZIE OOK:

SNS Bank wil simpele bank zijn

Rutte zegt dat beursgang ABN Amro dit jaar nog mogelijk is

NU 02.04.2015 Een beursgang van ABN Amro is voor het einde van dit jaar nog steeds mogelijk. Premier Mark Rutte zei dat donderdag na de wekelijkse ministerraad. ”Dit jaar is nog heel erg lang, dus dat lijkt me zeker mogelijk, zei Rutte.

Vorige week maakte minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem bekend de beursgang uit te stellen. Het kabinet zou daar dit voorjaar een beslissing over nemen. Maar na veel ophef over een voorgenomen salarisverhoging van een ton voor de ABN-top in 2014, besloot de bewindsman de beursgang uit te stellen. Dijsselbloem wil dat de rust en vertrouwen terugkeert rondom de bank.

Afspraken

De loonsverhoging voor de in totaal zes topbestuurders is overigens conform gemaakte afspraken uit 2012. De bankbestuurders hebben al tot twee maal toe afgezien van de loonsverhoging. Inmiddels hebben ze beloofd de 100.000 euro extra salaris terug te storten.

Er spelen meer kwesties rondom de staatsbank. Zo onthulde hetFinancieele Dagblad onlangs dat er door bankmedewerkers in Dubai interne regels werden overtreden en tikte toezichthouder De Nederlandsche Bank het ABN-bestuur op de vingers omdat menonvoldoende zicht had op nevenfuncties en privébelangen van de commissarissen.

Lees meer over: ABN Amro

Rutte: beursgang ABN Amro kan nog dit jaar plaatsvinden›

NRC 02.04.2015 De beursgang van ABN Amro kan wat het kabinet betreft nog altijd dit jaar plaatsvinden. Dat zei premier Rutte vanmiddag op zijn wekelijkse persconferentie na de ministerraad.

Rutte noemde het besluit van minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) vorige week om de beursgang uit te stellen “verstandig” omdat er door de salarisverhoging voor de ABN-top (die twee dagen later werd teruggedraaid) een “klimaat van onrust” was ontstaan. Het kabinet wil echter nog wel doorgaan met het terugbrengen van de bank naar de beurs later dit jaar, benadrukte Rutte. Hij zei dat zijn vertrouwen in de leiding van ABN Amro ondanks de ophef van de afgelopen week “onverminderd groot” is.

Uit een briefwisseling tussen de minister en topman Gerrit Zalm, blijkt dat Dijsselbloem de bank vorig jaar toch niet erg nadrukkelijk heeft gewaarschuwd voor “de schade voor de bank” als de salarisverhoging werd doorgezet. De brief is vertrouwelijk aan de Tweede Kamer ter inzage gegeven, de NOS publiceerde gisteren kopieën. Zo’n kritische houding had de minister eerder deze week wel aan de Tweede Kamer doen voorkomen. Ook wil de Kamer meer weten over de integriteitskwesties bij de bank, waarover Het Financieele Dagblad vertrouwelijke stukken van toezichthouder DNB heeft gepubliceerd.

Lees op NRC Q een interview met werkgeversbaas Hans de Boer over de salarisdiscussie rond ABN.

VNO-baas: topsalarissen zijn nodig, maar ABN Amro zat fout

NRC 02.04.2015 Concurrerende salarissen, en dus soms flinke loonsverhogingen. Voorzitter Hans de Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW staat er helemaal achter, maar vindt dat ABN Amro bij de laatste loonsverhoging tóch een fout heeft gemaakt. Opvallend detail: ABN-bestuurder Joop Wijn zit, samen met De Boer, in het dagelijks bestuur van VNO.

O jee, dacht-ie, “dit gaat geld kosten!” Vanuit China kreeg hij vorige week wel wat van mee van de ophef rond de salarisverhoging bij ABN Amro. Maar tijdens de handelsmissie die voorzitter Hans de Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW was de bank niet het gesprek van de dag. Dus toen vrijdag het bericht kwam dat minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) de beursgang had uitgesteld, was de goed ingevoerde werkgeversvoorman geschrokken.

Dijsselbloem: Ik had niet meer kunnen doen tegen salarisverhoging ABN

NU 02.04.2015 Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem vindt niet dat hij meer had kunnen doen om de salarisverhoging van een ton voor zes bestuursleden van ABN Amro te voorkomen. Dat zegt hij donderdag na afloop van de ministerraad.

Vorige maand ontstond grote ophef over de salarisverhoging voor de staatsbank. Dijsselbloem sprak zijn morele afkeuring uit, maar zei de verhoging niet te kunnen voorkomen.

Nadat de minister door de ontstane ophef besloot de beursgang uit te stellen leverden de bestuursleden alsnog hun salarisverhoging in.

Rutte zegt dat beursgang ABN Amro dit jaar nog mogelijk is

Lees meer over: Jeroen Dijsselbloem ABN

Gerelateerde artikelen;

SNS lijdt nettoverlies van 712 miljoen euro›

NRC 02.04.2015 SNS Reaal heeft over 2014 een nettoverlies geleden van 712 miljoen euro. Dat heeft de genationaliseerde bank vanochtendbekendgemaakt. Het verlies volgt bijna in zijn geheel uit het verlies dat is geleden door de verzekeringstak van SNS, die in de loop van het jaar wordt verkocht aan de Chinese verzekeraar Anbang.

In februari maakte minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën (PvdA) de Chinese overname bekend. Die moet 150 miljoen euro opleveren. De bank zegt nu te hopen dat de overname in het derde kwartaal van 2015 wordt afgerond. De verzekeringstak, genaamd Vivat, eindigde over 2014 door naar eigen zeggen eenmalige tegenvallers 605 miljoen euro in het rood.

SNS Reaal werd begin 2013 genationaliseerd als gevolg van de grote problemen met de vastgoedtak. SNS werd verplicht zich op te splitsen in een bank- en verzekeringstak, en de verzekeringsonderdelen te verkopen. Daar is SNS in juli mee begonnen. De splitsing gaat vermoedelijk een groot boekverlies opleveren, aangezien de verzekeringstak voor 2,4 miljard euro in de boeken stond.

Lees ook op NRC Q: Levert de overname van staatsverzekeraar SNS ook nog wat op?

Lees meer;

2 APR SNS Reaal lijdt nettoverlies van 712 miljoen euro

2 APR Ook verzekeringstak van SNS Reaal diep in het rood

16 FEB Verzekeringstak SNS Reaal gaat over in Chinese handen ›

16 FEB Staat verkoopt verzekeraar Reaal aan het Chinese concern Anbang

17 FEB Eerste stap in privatisering levert niks op

Dijsselbloem verwacht geen problemen bij Kamerdebat over ABN Amro

NU 01.04.2015 Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën verwacht niet dat hij in de problemen komt als hij volgende week met de Tweede Kamer in debat gaat over de salarisverhoging bij staatsbank ABN Amro.

”Ik heb steeds hetzelfde gezegd, namelijk dat alles juridisch en politiek-bestuurlijk allemaal keurig is verlopen, en dat je er desalniettemin iets van kunt vinden. Dat zijn twee verschillende dingen en dat zal ik blijven zeggen, want dat is mijn opvatting”, aldus Dijsselbloem.

Dinsdag werd gemeld dat Dijsselbloem ABN Amro zou hebben beloofd de salarisverhoging publiekelijk te verdedigen.

De Kamer heeft de minister om opheldering gevraagd. In een Kamerbrief schreef Dijsselbloem al dat hij alleen heeft gezegd dat de salarisverhoging juridisch te verdedigen is. De verhoging is destijds door zijn voorganger Jan Kees de Jager en de Tweede Kamer goedgekeurd.

Beursgang

Dijsselbloem stelde vorige week een kabinetsbesluit over de beursgang van ABN uit, omdat er door alle commotie over de salarisverhogingen voor de topbestuurders geen rust en vertrouwen heerste rond de bank.

ABN-commissaris Peter Wakkie legde dinsdag vanwege de ophef per direct zijn functie neer. Hij was verantwoordelijk voor het beloningsbeleid bij de bank.

Dat de ABN-top heeft afgezien van de verhoging en dat de verantwoordelijk commissaris is afgetreden, wil nog niet zeggen dat de noodzakelijke rust en vertrouwen nu al terug zijn. ”Dat is lijkt me nog te vroeg om te zeggen”, vindt Dijsselbloem.

Ontsteltenis over salarisverhoging ABN Amro en ING

Lees meer over: ABN Amro

Gerelateerde artikelen;

Dijsselbloem: geen problemen in debat salarisrel ABN Amro

Telegraaf 01.04.2015 Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën verwacht niet dat hij in de problemen komt als hij met een kritische Tweede Kamer volgende week in debat gaat over de salarisrel bij staatsbank ABN AMRO en zijn besluit de beursgang van de bank uit te stellen.

„Nee, dat verwacht ik niet. Ik heb steeds hetzelfde gezegd, namelijk dat alles juridisch en politiek-bestuurlijk allemaal keurig is verlopen, en dat je er desalniettemin iets van kunt vinden. Dat zijn twee verschillende dingen en dat zal ik blijven zeggen want dat is mijn opvatting”, aldus Dijsselbloem woensdag.

ZIE OOK:

Kamer houdt hoorzitting over lonen bankentop

Gerrit Zalm hoeft niet naar de Kamer

NRC 01.04.2015 Van de regeringspartijen VVD en PvdA hoeft ABN Amro-topman Gerrit Zalm geen tekst en uitleg te geven over de salarisaffaire rond zijn bank. Hoewel Zalm aanvankelijk op de kandidatenlijst stond om te worden uitgenodigd voor een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over beloningen in de financiële sector, volgende week dinsdag, werd hij daar vanmiddag bij een besloten vergadering afgehaald. Ook de bestuursvoorzitters van Aegon en ING, Alexander Wynaendts en Ralph Hamers, die ook op de lijst stonden, hoeven niet voor de vaste Kamercommissie van Financiën te verschijnen.

Dijsselbloem zal pas na het Kamerdebat een oordeel willen vellen over de voorgenomen beursgang van ABN Amro. Het besluit daartoe stelde hij afgelopen vrijdag voor onbepaalde tijd uit, omdat er in de Tweede Kamer ophef was ontstaan over de recente verhoging van het vaste salaris van zes leden van de raad van bestuur met 100.000 euro. Onder politieke en maatschappelijke druk hebben deze zes bestuurders hun verhoging inmiddels weer teruggedraaid.LEES VERDER

Lees meer;

VANDAAG Kamer krijgt geen uitleg van Zalm

1 APR Hoe het loon van bankiers een grote ruzie werd

31 MRT ABN Amro: minister Dijsselbloem zou ons verdedigen

31 MRT ABN-commissaris Peter Wakkie treedt terug na ophef salarissen ›

31 MRT Kamer wil opheldering over rol Dijsselbloem in salariskwestie ABN ›

Kamer wil opheldering van Dijsselbloem over ABN salaris

NU 31.03.2015 Een meerderheid in de Tweede Kamer wil opheldering van minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën over berichtgeving van NRC Q dat hij vorig jaar de top van ABN Amro beloofd zou hebben de salarisverhoging te verdedigen. Dijsselbloem zou de toezegging vorig jaar maart hebben gedaan.

Volgens D66-leider Alexander Pechtold moet de bewindsman ”helder aangeven wat hij in het voortraject heeft gedaan”. Ook SP-voorman Emile Roemer wil dat er duidelijkheid komt over de beloningskwestie. Jesse Klaver van GroenLinks: ”Als het klopt (…) dan heeft de minister de afgelopen dagen een schimmige rol gespeeld.”

Lees meer over: ABN Amro

Gerelateerde artikelen;

Baas beloningsbeleid ABN AMRO stapt op

Elsevier 31.03.2015 De man die bij ABN AMRO verantwoordelijk was voor de beloningen bij de bank legt zijn functie neer. Commissaris Peter Wakkie blijft achter de loonsverhoging staan, maar voelt zich wel verantwoordelijk voor de commotie die is ontstaan.

Volgens ABN AMRO acht Wakkie zich ‘in het bijzonder verantwoordelijk voor het besluit omtrent de uitvoering van de inmiddels teruggedraaide salarisverhoging voor zes bestuurders en de daarover ontstane ophef’.

Commotie

Topjurist Wakkie, die eerder managing partner was bij advocatenkantoor De Brauw en directielid bij Ahold, neemt de beslissing vanwege de commotie en niet vanwege de beloningsregeling zelf.

In NRC Handelsblad verdedigt hij die regeling dinsdag voor een laatste keer. ‘Door een nieuwe wet mogen instellingen met staatssteun geen variabele beloningen meer uitkeren. Wel mogen ze dat bedrag gedeeltelijk compenseren in het vaste salaris. Dat hebben we dus gedaan: de bestuurders kregen recht op 100.000 euro extra vast salaris. Voorheen kregen ze 600.000 euro vast en 300.000 euro variabel als ze hun doelstellingen haalden. Dat werd dus 700.000 euro, zonder variabel deel. In feite is hun salaris dus met twee ton verlaagd,’ legt Wakkie uit.

Volgens Elsevier…

Jean Dohmen: ‘ABN AMRO-rel roept vraag op wat afspraken met politici waard zijn’

Commotie

Toch ontstond de afgelopen weken commotie over de bonusregeling in de politiek en samenleving. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) sprak van een ‘verkeerd signaal’ en keurde de loonsverhoging af.

Nu blijkt dat de minister een dubbelrol speelt in de affaire. Dijsselbloem gaf zelf in augustus 2014 goedkeuring aan de loonsverhoging. Ook zou hij hebben toegezegd de maatregel ‘publiekelijk te verdedigen’.

De beoogde beursgang van ABN AMRO werd vanwege de rel rond de salarissen uitgesteld. Het feit dat de bestuurders nu afzien van hun beloning verandert daar niets aan. Het ziet er voorlopig niet naar uit dat die beursgang door zal gaan.

zie ook;

29 mrt Directie ABN AMRO ziet af van loonsverhoging vanwege ‘onrust’

31 mrt ABN AMRO-rel roept vraag op wat afspraken met politici waard zijn

31 mrt ‘Dijsselbloem beloofde openlijke steun loonsverhoging ABN AMRO’

Peter Wakkie stapt per direct op als ABN Amro-commissaris

Telegraaf 01.04.2015 Peter Wakkie treedt per direct terug uit de Raad van Commissarissen (RvC) van ABN Amro. at maakte de bank zojuist bekend. Wakkie was vice-voorzitter van de RvC en voorzitter van diverse commissies, waaronder de benoemingscommissie.

´Verantwoordelijk voor salarisverhoging´

“Hij acht zich in die laatste hoedanigheid in het bijzonder verantwoordelijk voor het besluit omtrent de uitvoering van de inmiddels teruggedraaide salarisverhoging voor zes bestuurders en de daarover ontstane ophef”, schrijft ABN Amro in een persbericht.

Lees hier het hele dossier rond de afgeblazen beursgang van ABN Amro.

ZIE OOK:

Dijsselbloem waarschuwde ABN Amro voor schade

ABN: Dijsselbloem vooraf akkoord met beloning

‘Chaos ABN is wespennest’

De beursgang van ABN Amro is door de huidige chaos rond de bank en Dijsselbloem nu uitgesloten. Onze columnist Martin Visser vraagt zich af welke belegger nu nog zou willen…

ZIE OOK:

ABN: Dijsselbloem vooraf akkoord met beloning

Snel debat over ABN AMRO

Peter Wakkie stapt per direct op als ABN Amro-commissaris

Dijsselbloem leek akkoord met salarisverhoging ABN Amro

Dijsselbloem leek akkoord met salarisverhoging ABN Amro

Telegraaf 31.03.2015 ABN Amro-topman Gerrit Zalm en minister Dijsselbloem (Financiën) lijken maanden langs elkaar heen te hebben gepraat over de salarisverhoging van de banktop, waardoor de bank er van uit ging dat de bewindsman deze ‘verdedigbaar’ vond.

Klik hier om te downloaden: Kamerbrief Dijsselbloem.pdf.pdf

Dat blijkt uit een veel vragen oproepende brief (zie bijlage) van Dijsselbloem aan de Tweede Kamer, waarin de bewindsman uitlegt hoe hij het afgelopen jaar met de bank over de salarisverhoging in discussie was.

Gerelateerde artikelen

31-03: ‘Chaos ABN is wespennest’

Lees meer over: dijsselbloem

‘Dijsselbloem beloofde openlijke steun loonsverhoging ABN AMRO’

Elsevier 31.03.2015 Minister Dijsselbloem zou in het voorjaar van 2014 goedkeuring hebben gegeven aan de omstreden loonsverhoging voor de ABN AMRO-top. Ook zou hij hebben toegezegd die verhoging ‘publiekelijk te verdedigen’.

Dit staat in een brief van ABN AMRO die in handen is van NRC Handelsblad. De brief is gedateerd van augustus 2014 en werd verstuurd aan de stichting die voor de staat de aandelen van de bank beheert.

Jean Dohmen: ‘ABN AMRO-rel roept vraag op wat afspraken met politici waard zijn’

Opmerkelijk

De brief zou verwijzen naar een gesprek van minister Jeroen Dijsselbloem met onder meer ABN AMRO-topman Gerrit Zalm en president-commissaris Rik van Slingelandt op 7 maart vorig jaar. In dit gesprek zou Dijsselbloem hebben toegezegd de loonsverhogingen in het openbaar te verdedigen. Volgens de brief, die ondertekend is door Zalm en Van Slingelandt, waren alle partijen het toen eens over de ‘legitimiteit van de salarisverhoging’.

De brief is opmerkelijk, gezien de afkeurende reactie van Dijsselbloem vorige week toen bekend werd dat ook bestuursleden van ABN AMRO extra salaris ontvangen. Vrijdag na de ministerraad sprak hij van een ‘verkeerd signaal’ en zei hij de verhoging als ‘een graat in de keel’ te ervaren.

Wel wees hij erop dat de bank ermee binnen de wet blijft en in feite dus niets verkeerd doet. Dijsselbloem besloot daarop de beursgang van de bank uit te stellen vanwege de ontstane ‘commotie’. De Tweede Kamer sprak ook zorgen uit over de beursgang van ABN AMRO.

Onrust

Zes directieleden van ABN AMRO kregen vorig jaar een loonsverhoging van 100.000 euro toegekend als compensatie voor een wettelijk bonusverbod. De bestuurders hebben daar al vanaf 2012 recht op, met goedkeuring van het ministerie van Financiën.

De zes directieleden zagen maandag met terugwerkende kracht van de salarisverhoging over 2014 af, vanwege de ‘maatschappelijke onrust’, en omdat het de klanten, medewerkers en ‘het algemeen vertrouwen in ABN AMRO’ zou schaden.

zie ook;

29 mrt Directie ABN AMRO ziet af van loonsverhoging vanwege ‘onrust’

30 mrt ABN AMRO-rel roept vraag op wat afspraken met politici waard zijn

27 mrt Kritiek of niet, ABN AMRO houdt vast aan salarisverhoging

Dijsselbloem: salarisverhoging ABN toegestaan maar onverdedigbaar›

NRC 31.03.2015 De salarisverhoging van de top van ABN Amro is juridisch en bestuurlijk toegestaan, maar tegelijkertijd “slecht verdedigbaar in maatschappelijke context”. Dat schrijft minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën (PvdA) in een brief aan de Tweede Kamer. De directie besloot eergisteren af te zien van de verhoging van 100.000 euro nadat er ophef over was ontstaan.

In de brief, waarin Dijsselbloem antwoord geeft op de vragen die gesteld waren door de Tweede Kamer, herhaalt de minister zijn standpunt dat hij vorige week tijdens het vragenuur en vandaag na onthullingen van NRC over dat hij de salarisverhoging publiekelijk zou verdedigen innam. Daarnaast licht hij toe dat ook directeur Kees van Dijkhuizen, die pas in dienst kwam na het intreden van de wet die vergoedingen voor bankiers aan banden legt, recht had op deze verhoging. Eerder had het CDA de arbeidsvoorwaarden van de directeur in twijfel getrokken.

VELE SLACHTOFFERS, ING ONGEPAST

De rel rondom de hogere salarissen kent inmiddels vele slachtoffers. Vandaag trad commissaris Peter Wakkie terug omdat hij zich verantwoordelijk voelt voor de ophef. Toen het nieuws over de salarisverhoging bekend werd besloot Dijsselbloem de beursgang van de genationaliseerde bank uit te stellen. En toen de verontwaardiging en politieke druk aanhielden besloot het bestuur het geld uiteindelijk terug te geven.

Opvallend is verder dat minister Dijsselbloem in zijn brief schrijft niet gelukkig te zijn met de recente, nog veel forsere salarisverhoging van de directie van ING. ING-topman Hamers zal dit jaar, zo bleek uit het jaarverslag 2014, een vast jaarsalaris ruim 1,6 miljoen euro verdienen, een verhoging van 28 procent. Twee anders bestuursleden gaan er ruim 50 procent op vooruit. Daarnaast hebben zij uitzicht op een bonus van maximaal 20 procent. Hoewel de minister daar niet meer overgaat – ING heeft alle staatssteun inmiddels afgelost – zegt Dijsselbloem dat “een soberder invulling van de beloning van de raad van bestuur ook bij ING passender was geweest”.

Lees meer;

1 APR Hoe het loon van bankiers een grote ruzie werd

31 MRT ABN-commissaris Peter Wakkie treedt terug na ophef salarissen › ECONOMIE

31 MRT Kamer wil opheldering over rol Dijsselbloem in salariskwestie ABN › BINNENLAND

1 APR Wie kan de ABN-top nu nog vertrouwen?

27 MRT ABN Amro weigert salarisverhoging top terug te draaien › BINNENLAND

Aanpak ABN is goedkope manier om links te zijn

VK 31.03.2015 Het is een enorme overwinning in de strijd tegen onverantwoorde beloningen van bankiers dat de ABN-top afziet van hogere salarissen.

Het is een aanmoediging voor diegenen die in reactie op de financiële crisis de nadruk hebben gelegd op de toenemende ongelijkheid en het ontsporen van de bovenkant van het salarisgebouw. Het heeft bovendien als niet onaanzienlijk gevolg dat minder dan tien mensen een flinke stijging van hun inkomsten aan zich voorbij zien gaan.

Tegelijkertijd leven er in Nederland per 2013 volgens de armoedesignalering 2014 van het Sociaal Cultureel Planbureau ongeveer 400 duizend kinderen in armoede. Alle ophef over hoge salarissen levert deze kinderen niets op.

Maak van ABN Amro een nieuwe nutsbank

VK 31.03.2015 De overheid moet van ABN Amro een maatschappelijk relevante nutsbank maken. Minister Dijsselbloem van Financiën heeft besloten de beursgang van ABN Amro nog even uit te stellen. Een goede zaak. De belangrijkste reden hiervoor is niet de voorgestelde salarisverhoging van de top, ook al was dit een verkeerd signaal vanuit de bank, maar het feit dat ABN Amro er voor de Nederlandse consument en ondernemer moet blijven.

Zolang ABN Amro een staatsbank is, kan de politiek innovaties afdwingen die er een nutsbank van maken. Daarmee wordt deze bank toekomstbestendig en wordt de marktwaarde van ABN Amro verhoogd. Op deze wijze wordt de rekening verlaagd di

Zijn de bankiers losgezongen van de werkelijkheid?

VK 30.03.2015 Na een uitgestelde beursgang geeft de top van ABN Amro zijn loonsverhoging van een ton terug. Zijn de bankiers de speelbal van de politiek? Nee, zegt Willem Vermeend,  ‘de bankiers hebben niets geleerd.’ Ja, vindt Paul Frentrop. ‘Dijsselbloem reageert niet als staatsman maar als partijpoliticus.’

Met hun opstelling roepen het bestuur en de RvC zowel in de samenleving als politiek de vraag op of het überhaupt wel zo verstandig is om ABN Amro naar de beurs te brengen.

‘De bankiers hebben niets geleerd. De hele financiële sector is losgezongen van de werkelijkheid. Dat je niet begrijpt dat in een tijd van bezuinigingen, loonmatiging en ontslagen zo’n loonsverhoging verkeerd valt, is niet te bevatten.

Krijgt ABN Amro de geest weer terug in de fles?

Trouw 30.03.2015 Na ruim een week van politieke en maatschappelijke ophef gaat ABN Amro alsnog door de knieën. De top van de bank liet gistermiddag weten af te zien van de salarisverhoging van 100.000 euro die zij over 2014 had gekregen. Maar het is de vraag of het gebaar genoeg is om de geest weer terug in de fles te krijgen. De staatsbank staat volop in de schijnwerpers, terwijl het juist rustig wilde toewerken aan de zo gewenste beursgang.

Ik wil weten of ze dit doen om verdere imagoschade te voorkomen, of omdat ze ervan doordrongen zijn dat ze met deze salarisverhoging fout zaten, aldus Jesse Klaver, GroenLinks.

In een verklaring laten de zes leden van de raad van bestuur van ABN Amro – topman Zalm had eerder al afgezien van zijn loonsverhoging – weten dat de bank in hun ogen teveel lijdt onder de discussie over hun beloning. “Wij begrijpen en betreuren de onrust die is ontstaan. De onrust is niet goed voor onze klanten, onze medewerkers en het algemeen vertrouwen in ABN Amro.”

ABN AMRO-rel roept vraag op wat afspraken met politici waard zijn

Elsevier 30.03.2015 Verstandig dat de top van ABN AMRO afziet van de omstreden loonsverhoging. Maar de opstelling van de politiek is hypocriet.

Het is een wijs besluit van ABN AMRO om de loonsverhoging voor zes topmensen terug te draaien. De maatschappelijke onrust die het gevolg was van het extra loon – het ging om 100.000 euro per persoon – dreigde het vertrouwen van het publiek in de bank zwaar te beschadigen.

Maar dat is slechts één kant van deze rel. De loonsverhoging wasniet illegaal. Ook PvdA-minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem gaf dat de afgelopen dagen zelf toe. De voorganger van Dijsselbloem, CDA’er Jan Kees de Jager, heeft er in het verleden namelijk mee ingestemd.

Het valt te hopen voor de schatkist dat de beursgang gewoon doorgaat. Die moet 15 miljard euro opleveren. Het kan niet de bedoeling zijn die inkomsten in de waagschaal te stellen vanwege een domme loonsverhoging van zes keer een ton.

zie ook;

29 mrt Directie ABN AMRO ziet af van loonsverhoging vanwege ‘onrust’

27 mrt Kritiek of niet, ABN AMRO houdt vast aan salarisverhoging

27 mrt Draai om de oren voor bankbobo’s ABN AMRO

Politiek Den Haag reageert positief op besluit ABN-top

NU 29.03.2015 Politiek Den Haag reageert zondag positief op het besluit van de ABN-top om van een salarisverhoging van 100.000 euro af te zien.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem is blij met de beslissing. “Ik verwelkom deze stap van het bestuur van ABN Amro. Zij leveren daarmee een belangrijke bijdrage aan het herstel van rust en vertrouwen rond de bank.”

“Na afronding van het overleg met de Kamer, zal het kabinet zich opnieuw buigen over de start van de voorgenomen beursgang.”

Afgelopen vrijdag stelde Dijsselbloem de beursgang van ABN Amro nog uit. Hij wil pas een beslissing nemen als het vertouwen in de bank weer is hersteld.

Top ABN Amro doet afstand van extra salaris

Ontsteltenis over salarisverhoging ABN Amro en ING | Dijsselbloem stelt verkoop ABN Amro uit

Lees meer over: ABN Amro

Gerelateerde artikelen;

Roemer: ‘ABN AMRO moet juist voorbeeldbank worden’

Trouw 29.03.2015 ABN AMRO moet een voorbeeld- en volksbank in overheidshanden worden. Met een goed, sociaal en verantwoord beleid en normale salarissen aan de top. Dat zei SP-leider Emile Roemer in het tv-programma WNL op zondag. Hij wil al langer dat de bank in overheidshanden blijft.

De bescheidener salarissen voor de top zouden volgens Roemer ook een voorbeeld kunnen zijn voor private banken. Bij zo’n volksbank kan het midden- en kleinbedrijf ook weer gemakkelijker kredieten krijgen en kunnen spaarders geruster hun geld stallen voor een fatsoenlijke rente, verwacht Roemer.

Verkopen
Met de recente salarisverhogingen aan de top van ABN AMRO laat de bank volgens Roemer zien dat er niets geleerd is van de crisis. Verder is nu verkopen volgens Roemer financieel erg oninteressant en dom.

Verwant nieuws

Directie ABN AMRO ziet af van loonsverhoging vanwege ‘onrust’

Elsevier 29.03.2015 De zes directieleden van ABN AMRO zien alsnog af van de loonsverhoging van 100.000 euro die zij vorig jaar toegekend hebben gekregen. De directie neemt dit besluit vanwege de ontstane ‘maatschappelijke onrust’.

De bank kende de 100.000 euro toe als ‘een gedeeltelijke compensatie van het wegvallen van de variabele beloning’. In een verklaring stellen de bestuurders nu dat ze de onrust die erover is ontstaan ‘begrijpen en betreuren’. Ook erkennen ze dat de onrust niet goed is voor klanten, medewerkers en ‘het algemeen vertrouwen in ABN AMRO’.

Gebrek aan empathie

Jean Dohmen vindt dat de salarisverhoging voor de top van ABN AMRO getuigt van een gebrek aan gevoel voor wat er leeft in de samenleving. Maar de bank overtreedt de regels niet. Lees verder

Recht op beloning

Wel houden de bestuurders vol dat ze wel degelijk recht hadden op de loonsverhoging. ‘De toekenning van de toeslag is gebaseerd op democratisch tot stand gekomen wetgeving, voldoet aan letter en geest van de wet, is vastgelegd in een aandeelhoudersbesluit, is in overeenstemming met de minister van Financiën en is gemeld aan de Tweede Kamer.’ Door salaris nu in te leveren hopen de bankdirecteuren dat ‘de rust nu terugkeert’.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) die zich eerder negatief uitsprak over de loonsverhoging, is blij met het besluit: ‘Ik verwelkom deze stap van het bestuur van ABN AMRO. Zij leveren daarmee een belangrijke bijdrage aan het herstel van rust en vertrouwen rond de bank,’ zegt de minister.

Staatsbank

‘De verontwaardiging in politiek en maatschappij was zo groot dat je daar niet blind voor kunt zijn. Het zou goed zijn als ING het voorbeeld volgt. De discussie over de bestuurderssalarissen bij banken gaat namelijk verder dan alleen ABN Amro. Daarom is het goed om daar binnenkort een hoorzitting over te hebben in de Tweede Kamer,’ zegt Arnolk Merkies namens de SP.

Zijn partij pleit ervoor om van ABN AMRO definitief een ‘staatsbank’ te maken. ‘ABN AMRO moet een voorbeeld- en volksbank in overheidshanden worden. Met een goed, sociaal en verantwoord beleid en normale salarissen aan de top,’ zei SP-leider Emile Roemer in het tv-programma WNL op zondag.

Beursgang

Het is de bedoeling dat ABN AMRO binnenkort de gang naar de beurs gaat maken. Maar vanwege de onrust rond de salarisverhoging stelde Dijsselbloem het besluit over een beursgang tijdelijk uit.

zie ook;

27 mrt Kritiek of niet, ABN AMRO houdt vast aan salarisverhoging

27 mrt Draai om de oren voor bankbobo’s ABN AMRO

27 mrt Dijsselbloem stelt beursgang ABN AMRO-bank uit wegens onrust

Oppositie wil hoorzitting over banksalarissen

Trouw 28.03.2015 De oppositiepartijen SP, GroenLinks en CDA willen een hoorzitting in de Tweede Kamer over de salarisstijgingen voor bestuurders bij financiële instellingen. Dat heeft de SP vandaag laten weten. De partijen vinden de recente stijgingen bij ING, Aegon en ABN AMRO ‘onthutsend’.

Ze zijn ‘niet uit te leggen in tijden waarin gedwongen ontslagen aan de orde van de dag zijn, zeker ook in de financiële sector.” En dat in een sector die met tientallen miljarden belastinggeld overeind gehouden is sinds 2008, zo klinkt het.

Kritiek of niet, ABN AMRO houdt vast aan salarisverhoging

Elsevier 27.03.2015 Alle kritiek ten spijt, ABN AMRO houdt vast aan de salarisverhoging voor de top van de bank. De top zegt dat de loonsverhoging terecht is, omdat eerder gemaakte afspraken worden nagekomen.

Dat blijkt uit een interne brief, die vrijdag is verstuurd door de raad van commissarissen van de bank en is ondertekend door ABN AMRO-president-commissaris Rik van Slingelandt.

Verder schrijft de raad van commissarissen dat het bestuur van de bank eigenlijk is teruggegaan van een totale beloning, salaris inclusief bonussen, van 912.000 euro naar een totale beloning van 708.000 euro.

Beursgang

Vanuit de politiek werd er kritisch gereageerd op het nieuws over de salarisverhoging. Minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA) van Financiën liet vrijdag weten een besluit over de geplande beursgang van de bank, voorlopig uit te stellen.

zie ook;

27 mrt Draai om de oren voor bankbobo’s ABN AMRO

27 mrt Dijsselbloem stelt beursgang ABN AMRO-bank uit wegens onrust

20 mrt Salarisverhoging voor ABN AMRO: vier vragen en antwoorden

Jean Dohmen vindt dat de salarisverhoging voor de top van ABN AMRO getuigt van een gebrek aan gevoel voor wat er leeft in de samenleving. Maar de bank overtreedt de regels niet. Lees verder >

‘ABN Amro moet juist een voorbeeldbank worden’

NU 29.03.2015 ABN Amro moet een voorbeeld- en volksbank in overheidshanden worden. Met een sociaal en verantwoord beleid en normale salarissen aan de top.

Dat zegt SP-leider Emile Roemer in het televisieprogramma WNL op zondag. Roemer vindt al langer dat de bank in overheidshanden moet blijven.

De bescheiden salarissen voor de top zouden volgens Roemer ook een voorbeeld kunnen zijn voor private banken. Bij zo’n volksbank kan het midden- en kleinbedrijf ook weer gemakkelijker kredieten krijgen en kunnen spaarders geruster hun geld stallen voor een fatsoenlijke rente, verwacht Roemer.

Met de recente salarisverhogingen aan de top van ABN Amro laat de bank volgens Roemer zien dat er niets geleerd is van de crisis. Verder is nu verkopen volgens Roemer financieel oninteressant en onverstandig.

Ontsteltenis over salarisverhoging ABN Amro en ING

Kamer begrijpt uitstel beursgang ABN Amro | Dijsselbloem stelt verkoop ABN Amro uit

Lees meer over: ABN Amro Bankensector

Gerelateerde artikelen;

‘ABN Amro na de zomer naar de beurs’

Trouw 26.03.2015 ABN Amro keert waarschijnlijk na de zomer terug naar de beurs. Dat melden onder meer RTL Z en de Financiële Telegraaf. Volgens beide media maakt minister Jeroen Dijsselbloem morgen meer bekend over de beursgang.

In De Financiële Telegraaf laat topman Gerrit Zalm zich ontvallen dat ABN Amro klaar is voor een beursgang. ‘ABN Amro staat weer stevig op zijn poten en kan profiteren van het herstel van de Nederlandse economie’, aldus Zalm.

Naar verwachting wordt met de beursgang 15 miljard euro opgehaald.

“ABN Amro klaar voor beursgang”

Telegraaf 26.03.2015 “ABN Amro staat weer stevig op zijn poten en kan profiteren van het herstel van de Nederlandse economie. En we zijn nu voor het eerst de best gekapitaliseerde bank van Nederland”, aldus de topman, die toen hij met DFT sprak nog niet wist dat minister Dijsselbloem (Financiën) de beursgang op het laatste moment zou terugtrekken.

Zalm heeft er dik zes tropenjaren op zitten als bestuursvoorzitter. Er was werk aan de winkel toen hij aantrad als bestuurder in 2007. Het huis stond in de brand en buiten raasde de financiële crisis.

Rechtszaak over Rabobank renteswaps

VK 26.03.2015 Klanten van de Rabobank proberen vandaag voor de rechtbank in Amsterdam compensatie te krijgen voor de schade die zij op renteswaps hebben geleden als gevolg van de het Euribor- en Libor-renteschandaal. Zij zeggen voor vele tonnen te zijn benadeeld door de manipulatie.

Vandaag is het eerste slotpleidooi in een reeks van vier individuele zaken in het vastgoed, de horeca, de scheepsindustrie en het entertainment.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

Nieuwe bekentenis Libor-fraude

Banken mogen van de Tweede Kamer niet te groot worden

NU 24.03.2015 Nederlandse banken en banken elders in Europa mogen niet weer zo groot worden dat een faillissement dramatische gevolgen heeft voor de economie. Dat vindt de Tweede Kamer, die daarover dinsdag twee moties heeft aangenomen.

Aanleiding voor een door de SP opgestelde motie waren uitlatingen van president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank. Hij stelde eerder voor een bovengrens aan de omvang van banken te stellen.

Lees meer over: Bankensector

Gerelateerde artikelen;

‘Banken mogen niet weer te groot worden’

Telegraaf 24.03.2015 Nederlandse banken en banken elders in Europa mogen niet weer zo groot worden dat een faillissement dramatische gevolgen heeft voor de economie. Dat vindt de Tweede Kamer, die daarover dinsdag twee moties aannam.

Aanleiding voor een door de SP opgestelde motie waren uitlatingen van president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank, die eerder voorstelde om een bovengrens aan de omvang van banken te stellen. Een ruime meerderheid van de Kamer – de VVD was tegen – sloot zich aan bij de motie die het kabinet oproept te onderzoeken hoe zo’n bovengrens kan worden vormgegeven.

Dijsselbloem houdt oog op salaris bankentop

Telegraaf 24.03.2015 Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën gaat „de vinger aan de pols houden” bij de verhoging van de vaste salarissen aan de top van de Nederlandse banken en verzekeraars.

Hij zei dat dinsdag in de Tweede Kamer in antwoord op vragen over de salarisverhogingen bij staatsbank ABN Amro en bij ING.

Dijsselbloem herhaalde dat hij juridisch noch bestuurlijk iets kan doen tegen de verhogingen, hoe onverstandig hij ze ook vindt. ABN en ING houden zich aan de wet en aan afspraken die eerder zijn gemaakt. Zo blijft ING onder het bonusplafond van 20 procent.

Beloningen aan top schieten omhoog

Telegraaf 24.03.2015 De beloning voor de top van de grote beursgenoteerde bedrijven is vorig jaar omhooggeschoten. De bestuursvoorzitters van de bedrijven in de AEX ontvingen in 2014 ruim een derde meer dan een jaar eerder, door onder meer grote winsten op aandelenpakketten en hogere bonussen.

Dat blijkt uit onderzoek door de Volkskrant naar de beloning van de 22 bedrijven in de AEX die hun jaarverslag inmiddels hebben gepubliceerd. De beloningssprong van 36,6 procent kwam vooral voor rekening van drie Angelsaksisch getinte bedrijven, Shell, Reed Elsevier en Wolters Kluwer.

Rabohandelaar Libor-zaak bekent schuld

Telegraaf 24.03.2015 De voormalige Rabohandelaar die bij de Amerikaanse federale rechtbank was aangeklaagd wegens het manipuleren van de libor-rente heeft schuld bekend.

De rente wordt gebruikt als richtpunt voor financiële transacties. Dat meldt Dow Jones. De 51-jarige Lee Stewart werkte als senior derivatenhandelaar voor de Rabobank in de VS.

Voor de federale rechtbank bevestigde hij de aanklacht dat hij tussen mei 2006 en begin 2011 met andere handelaren heeft samengewerkt om de libor, de London Interbank Offered Rate, in hun voordeel te manipuleren. Op elke transactie met de rente pakten zij een stuk van de deal.

Ex-Rabohandelaar bekent in Libor-schandaal

Telegraaf 24.03.2015 Een voormalige handelaar van Rabobank heeft voor een rechtbank in New York schuld bekend aan fraude met de Liborrente, een tarief dat gebruikt wordt in het betalingsverkeer tussen banken onderling.

De 51-jarige Brit hangt een lange gevangenisstraf boven het hoofd. Rabobank zelf betaalde anderhalf jaar geleden in totaal zo’n 800 miljoen euro om die kwestie te schikken.

De handelaar, Lee Stewart, gaf toe dat hij vijf jaar lang samen met collega’s de Liborrente heeft gemanipuleerd door valse informatie op te geven. Hij is een van de in totaal zeven voormalige werknemers van de internationale tak van Rabobank die daarvoor in de Verenigde Staten terechtstaan.

Tuchtklacht tegen accountant ABN Amro

Telegraaf 23.03.2015 Bedrijfsonderzoeker Pieter Lakeman gaat een tuchtklacht indienen tegen de accountant van ABN AMRO. De betrokken accountant van KPMG heeft het jaarverslag van de bank volgens Lakeman „ten onrechte goedgekeurd”. Dat liet Lakeman maandag weten.

Volgens de financieel activist staan in het verslag een aantal onjuistheden over de „mogelijke financiële impact” van de verkoop van in zijn ogen ondeugdelijke renteswaps. Het jaarverslag suggereert volgens Lakeman dat de bank geen financiële risico’s loopt door de verkoop van die omstreden financiële producten. „Dit is een volstrekt verkeerde voorstelling van zaken”, zegt Lakeman, die namens het bedrijf Swapschade optreedt voor gedupeerde mkb-bedrijven.

Lakeman stelt dat de accountant „onvoldoende onderzoek” heeft gedaan en zich bovendien „heeft laten voorlichten door juristen van ABN AMRO zelf”.

Bankiers gaan weer meer verdienen – maar is dat wel zo veel?

NRC 23.03.2015 Ze mogen minder bonussen, dus verhogen ze gewoon de vaste salarissen. Zo gaat dat bij de top van INGNationale Nederlanden en ABN Amro, blijkt uit de nieuwste jaarverslagen. Schande, roepen de bonden. Maar volgens de banken krijgen ze geen goede mensen meer als ze zo weinig blijven verdienen. Hebben ze een punt?

Wat willen ze?

De banken twijfelen over de Wet beloningsbeleid financiële ondernemingen (Wbfo), die sinds dit jaar voorschrijft dat iedereen in de Nederlandse financiële sector een bonus van maximaal eenvijfde van het vaste salaris krijgt. Bonussen mochten eerst nog evenveel als het vaste jaarsalaris omvatten.

Absoluut én relatief lager dan de concurrentie dus, de Nederlandse salarissen. Of is de graaicultuur waarover vakbond CNV spreekt wereldwijd weer terug? Bonussen in de financiële wereld in de VS komen in ieder geval weer in de buurt van voor 2008. Maar wat Gerrit Zalm verdient is nog niets naast het verwachte loon voor topman Schwarzman van de New Yorkse investeerdersbank Blackstone dit jaar: een record van een miljard dollar.

‘Dubieuze sluiproute topsalaris’

Telegraaf 23.03.2015 De top van ABN Amro heeft een sluiproute gebruikt om zichzelf een salarisverhoging van een ton toe te kennen. Die route is mogelijk tegen de regels.

Dat stellen Kamerleden Omtzigt (CDA), Koolmees (D66), Klaver (GL), Van Klaveren (VNL), Krol (50Plus) en Öztürk in vragen aan minister Dijsselbloem (Financiën).

De partijen willen van Dijsselbloem weten wat dat nou precies betekent, een ’tijdelijk vast inkomen’, zoals de raad van bestuur de salarisverhoging noemde. „In de wet staat het heel simpel: variabele beloningen bij staatsgesteunde banken mogen niet”, zegt Omtzigt. „We zijn benieuwd hoe Dijsselbloem dit ziet.” Volgens Omtzigt spreekt ’tijdelijk’ en ’vast’ elkaar sowieso tegen.

Gerelateerde artikelen;

23-03: De aversie tegen banken

22-03: Woest om gegraai bankiers

20-03: Zalm: beloning is redelijk

20-03: Dijsselbloem streng over hoger loon bankiers

Top ABN Amro krijgt ton meer salaris

Verkoop ABN op korte termijn in minis­ter­raad

ABN Amro gaat in delen naar de beurs

150 duizend euro meer voor nieuwe topman Delta Lloyd

NRC 23.03.2015 De nieuwe topman van Delta Lloyd krijgt 150.000 euro meer loon dan zijn voorganger. Waar de onder druk van DNB vertrokken Niek Hoek acht ton als vast salaris kreeg overgemaakt, is dat voor Hans van der Noordaa 950.000 euro.

Dat meldt de verzekeraar in het jaarverslag. Daaruit blijkt verder dat het bestuur niet alle bonussen krijgt toegekend.

Reden voor de loonsverhoging voor de topman is het aankomende bonusplafond van 20 procent, legt de raad van commissarissen uit in het verslag. Al voor meer financiële instellingen was dat een reden om de vaste verdiensten te verhogen, bleek vorige weekbijvoorbeeld bij ABN AMRO.

BONUSSEN

Van de bonus die de bestuursleden van Delta Lloyd hadden kunnen krijgen, blijkt maar een klein deel toegekend. Zo kreeg Hoek 31,05 procent van de bonus die hij had kunnen krijgen, net als Onno Verstegen. De door DNB in twijfel getrokken financieel topman Emiel Roozen kreeg ruim 28 procent toegekend. LEES VERDER

Lees meer;

19 MRT De Nederlandsche Bank blijft ex-baas Delta Lloyd achtervolgen

20 MRT Niek Hoek en de risico’s van reputatiemanagement

2014 DNB eist vertrek financieel topman Delta Lloyd – verzekeraar in beroep ›

2014 Delta Lloyd botst hard met DNB

28 JAN Delta Lloyd versus toezichthouder DNB: het is hard tegen hard

Woest om gegraai bankiers

Telegraaf 22.03.2015 De top van Nederlandse grootbanken heeft niets geleerd van de voorbije bankencrisis. Boze klanten zijn helemaal klaar met deze graaiers in hun chique maatpakken.

Nog maar enkele jaren nadat onze samenleving de banken noodgedwongen met belastinggeld overeind heeft gehouden, verhogen topbankiers hun eigen salaris alweer tot schaamteloze hoogte. Bij ING gaat de bestuursvoorzitter straks zelfs bijna twee miljoen euro per jaar verdienen, terwijl de gemiddelde werknemer momenteel amper rond kan komen. Ondertussen verlagen diezelfde bankiers de rente die ze betalen op spaarrekeningen richting de nullijn, maar blijft de rente die ze in rekening brengen voor leningen en hypotheken doodleuk op woekerhoogte staan.

Salarisverhoging voor ABN AMRO: vier vragen

Elsevier 20.03.2015  Donderdag kwam er al kritiek op ING en verzekeraar Nationale Nederlanden die hun topmannen extra belonen. Vrijdag werd bekend dat ook bestuursleden van staatsbank ABN AMRO sinds vorig jaar extra salaris krijgen.

In tegenstelling tot de ING ligt de ABN AMRO nog steeds onder het vergrootglas van de overheid. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) en vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) zijn niet te spreken over de verhogingen. Wel wijst Dijsselbloem erop dat de banken binnen de wet blijven en in feite dus niets verkeerd doen.

Hoeveel salaris krijgen de topmannen bij ABN AMRO?

Sinds 2012 hebben zes van de zeven topbestuurders recht op 100.000 euro extra brutosalaris, blijkt uit het jaarverslag 2014 van de bank. Alleen bestuursvoorzitter Gerrit Zalm krijgt geen bonus. De verhoging is bedoeld als goedmaker voor het bonusverbod voor staatsbanken dat in 2012 werd ingevoerd.

Over alle ophef snapt Zalm niet veel: ‘We bewegen keurig binnen de wet’. ‘Dit is iets wat de Kamer heeft geaccepteerd. Het is dan ook geen nieuws. Deze mogelijkheid was bekend bij de Kamer,’ vertelt hij aan BNR Nieuwsradio.

Hoeveel krijgen topmannen bij andere instellingen?

ING – die alle staatssteun volledig heeft terugbetaald eind vorig jaar – en verzekeraar Nationale Nederlanden zijn niet aan de regels van de bonuswet gebonden. De verhogingen van de vaste salarissen variëren van 28 tot 46 procent. Het salaris van topman Ralph Hamers zou daardoor van 1,27 miljoen euro naar 1,63 miljoen stijgen.

Ook verzekeraar Aegon heeft flinke bonussen uitgedeeld, blijkt uit hun jaarverslag dat vrijdag werd gepubliceerd. Voorzitter Alex Wynaendts ontving een bonus 913.000 euro. Deze bonus komt bovenop zijn vaste salaris, dat 1,15 miljoen euro bedraagt.

De bonuswet voor banken, hoe zit dat ook alweer?

Door het bonusverbod mogen de bonussen van staatsgesteunde banken slechts 20 procent van het salaris zijn, eerst was dit nog 100 procent. ‘Dat is in 2012 door de toenmalige minister en door de Tweede Kamer goedgekeurd,’ zegt Dijsselbloem.

Lees ook:

Bankbonus aan banden? Dom plan

De top van ABN AMRO is aangenomen met een contract waarin vast salaris met een 50 procent variabele beloning is beloofd, vertelt Zalm verder tegen BNR Nieuwsradio. Oud-minister van Financiën Wouter Bos heeft toen nog geregeld dat het vaste salaris ter compensatie wel met 20 procent mag worden verhoogd. ‘Daar zijn we binnengebleven. Het is 16,67 procent geworden,’ zegt de ABN AMRO-bestuursvoorzitter.

Voorzitter Reinier Castelein van de Vakbond De Unie noemt het beloningsbeleid van ABN AMRO ‘waanzinnig sprinkhanengedrag’, schrijft Financieel Dagblad. ‘Topbankiers bezorgden ons eerst een systeemcrisis die alleen al bij staatsbank ABN AMRO 28 miljard euro aan gemeenschapsgeld heeft gekost. Ze kleden ons schaamteloos uit met te hoge hypotheektarieven en gaan gewoon door met hun oude gedrag van ikke, ikke en de rest kan stikke,’ zegt hij.

zie ook;

20 feb Goed jaar voor ABN AMRO, fors meer winst

1 nov 2013 ING gaat geld opleveren, maar per saldo is de staatssteun aan banken een miljardenstrop

31 mei 2013 Komst Duitse hypotheekverstrekkers betekent nog geen revolutie

Ook ABN-Amro verhoogt de salarissen van de bestuurders›

NRC 20.03.2015 Na ING verhoogt nu ook ABN-Amro de salarissen van de bestuurders. Met uitzondering van topman Gerrit Zalm werd het bestuur vorig jaar een loonsverhoging van 100.000 euro toegekend.

Volgens ABN compenseert dat bedrag deels de bonussen die de afgelopen jaren niet zijn uitgekeerd vanwege de nationalisering van de bank.

JAARSALARIS ZALM ONGEWIJZIGD

Het jaarsalaris van bestuursvoorzitter Zalm bleef vorig jaar ongewijzigd op 759.375 euro. De uitgebreide uitleg over het beloningsbeleid van ABN-Amro is in het jaarverslag te lezen op pagina 243.

Top ABN Amro krijgt ton meer salaris

Telegraaf 20.03.2015 ABN Amro dat nog steeds in handen is van de Nederlandse Staat heeft het topmanagement vorig jaar een loonsverhoging van €100.000 toegekend. Dat heeft de bank vandaag bekendgemaakt in een toelichting op het beloningsbeleid. Met uitzondering van topman Gerrit Zalm steeg het vaste salaris van de bestuurders vorig jaar met bijna 17 procent naar 707.500 euro. Die verhoging past volgens de staatsbank bij het bonusverbod voor staatsgesteunde banken. Die biedt namelijk de mogelijkheid om gemiste bonussen te compenseren voor een bedrag ter waarde van 20 procent van het vaste salaris.

ZIE OOK:

Zalm: beloning ABN-bestuurders is redelijk

Dijsselbloem streng over hoger loon bankiers

Nieuwe kans op vergoeding schade onteigening SNS Bank

Telegraaf 20.03.2015 Voor aandeelhouders en obligatie-eigenaren in de onteigende SNS Bank gloort enige hoop op een vergoeding. De Ondernemingskamer moet gaan vaststellen hoe groot de schade voor aandeelhouders is. Minister Dijsselbloem (Financiën) wilde eerder geen schade uitkeren.

De Hoge Raad heeft de Ondernemingskamer opgedragen een regeling te maken. De kern van de uitspraak is dat de Ondernemingskamer, onafhankelijk van het aanbod van de minister van Financiën, tot een complete schadeloosstelling voor de onteigening van SNS Bank in 2013 moet komen.

KOERS: SNS REAAL GROEP N.V.

Fraudeurs Property Finance voor rechter

Telegraaf 20.03.2015 De verdachten van fraude bij de vastgoedtak van SNS, Property Finance, komen na de zomer voor de rechter. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem heeft dat donderdag gezegd.

De fraudezaak bij Property Finance kwam in november 2012 naar buiten. In maart 2013 pakten de FIOD en het Openbaar Ministerie meerdere (vroegere) medewerkers van Property Finance op. Ze werden verdacht van fraude in de vorm van omkoping in georganiseerd verband, oplichting en witwassen. Er werd onder meer administratie van verdachten in beslag genomen.

DNB wil onderzoek instellen naar zakenbank NIBC

NRC 19.03.2015 Financieel toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) heeft vragen over het beleid van zakenbank NIBC. Dat blijkt uit een gisteren gepubliceerd vonnis van de rechtbank in Rotterdam. In het vonnis staat dat DNB wil weten of de bank verplichtingen op het gebied van de geschiktheid en betrouwbaarheid van haar bestuurders en commissarissen is nagekomen.

Aanleiding is het feit dat oud-Delta Lloyd-topman Niek Hoek commissaris is bij NIBC. Hoek is begin dit jaar vertrokken bij Delta Lloyd na een conflict met DNB. Naar aanleiding van dat conflict gaat DNB Hoek hertoetsen op zijn betrouwbaarheid en geschiktheid als commissaris bij NIBC, zo blijkt uit het vonnis. MEER OP NRC Q

DNB eiste vertrek van Delta Lloyd-topman Niek Hoek

NRC 19.03.2015  Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) heeft begin vorig jaar het vertrek geëist van Niek Hoek, bestuursvoorzitter van Delta Lloyd. Zij deed dit onder dreiging van een hertoetsing van Hoeks betrouwbaarheid en geschiktheid voor de functie. Dat blijkt uit een gisteren gepubliceerde uitspraak van de rechtbank in Rotterdam. Daaruit is ook op te maken dat DNB een onderzoek instelt naar NIBC, vanwege het commissariaat van Hoek bij die zakenbank.

Hoek heeft altijd ontkend dat hij onder druk van DNB is vertrokken. Hij is per 1 januari vervangen door Hans van der Noordaa. Emiel Roozen is nog in functie. Het proces vindt plaats in de zomer.MEER OP NRC Q

Banken lenen bijna 98 miljard bij ECB

Telegraaf 19.03.2015 De Europese Centrale Bank (ECB) heeft 97,8 miljard euro aan goedkope leningen verstrekt aan banken, bedoeld om de kredietverlening en daarmee de economie te stimuleren. Dat maakte de centrale bank donderdag bekend.

Naar ING Groep detailpagina >

Lakeman daagt Rabobanken wegens ‘swapschade’

Telegraaf 16.03.2015 Financieel activist Pieter Lakeman gaat lokale banken van de Rabobank dagvaarden. Ze zijn volgens hem aansprakelijk voor schade die ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf (mkb) lijden als gevolg van bij de banken afgesloten renteswaps.

Swapschade, het bedrijf van Lakeman, daagde eerder al ABN Amro voor de rechter wegens de verkoop van deze ingewikkelde financiële producten. Omdat zich ook steeds meer gedupeerde Rabo-klanten bij hem melden, heeft Lakeman zijn actie nu verbreed.

Gerelateerde artikelen

27-02: Het Verdrag van Schengen

11-03: Sarkozy haalt uit

Dijsselbloem: ABN Amro zeker 15 miljard waard

Telegraaf 12.03.2015  ABN Amro is minstens 15 miljard euro waard. Dat hebben adviseurs van het ministerie van Financiën laten weten, zei minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën vandaag op een speciale persconferentie voor kinderen in het kader van de Week van het Geld.

De bank werd in 2008 genationaliseerd voor 16,8 miljard. In de jaren erna werd nog eens bijna 5 miljard in de bank gestoken.

De stroppenpot van banken zat nog nooit zo vol

NRC 15.03.2015 Hoeveel geld moeten banken uitlenen om een verlies van 20 miljard euro goed te maken? Wie een grove rekensom maakt, komt tot astronomische bedragen. Dat geeft een indicatie van de megarekening van de crisis. Een rekening waaraan iedereen uiteindelijk heeft meebetaald.

Uit een inventarisatie blijkt dat de drie grote Nederlandse banken, ABN Amro, ING en Rabobank, tussen 2009 en 2014 voor een recordbedrag van 20 miljard euro hebben zien verdampen aan leningen die zij hadden verstrekt aan vooral vastgoedontwikkelaars en ondernemingen. Uitgaande van wat er nu nog klaar staat voor nog te verwachten stroppen, komt de schade zelfs uit op meer dan 30 miljard.

Lees ook: ABN Amro wil de klus van het jaar: de eigen beursgang

DNB: stel grens aan omvang bank›

NRC 12.03.2015 Er moet een bovengrens komen aan de omvang van Europese banken. Daarmee moet worden voorkomen dat banken te groot worden om ordentelijk failliet te laten gaan als dat nodig is.

Die oproep doet De Nederlandsche Bank (DNB) in haar vandaag gepresenteerde jaarverslag. Gezien het belang en de urgentie is het zaak dat “de relevante Europese beleidsmakers” zich hier “op korte termijn” op beraden, schrijft president Klaas Knot.

‘ECB-miljarden scheppen beangstigend klimaat’

Telegraaf 07.03.2015 Het enorme opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank leidt tot een ‘beangstigend’ klimaat voor obligatiebeleggers. Door de geldgolf vanuit centrale banken raken waarderingen van leningen namelijk nog meer losgezongen van de ‘fundamentals’.

Dat stelt Chris Iggo, hoofd beleggingsstrategie vastrentende waarden van Axa Investment Managers, desgevraagd. Hij en collega Thierry Vidal zijn vrijdag in Amsterdam voor een seminar met pensioenbeleggers.

Dagvaarding Rabobank om verkoop renteswaps

Telegraaf 04.03.2015 Rabobank wordt op korte termijn gedagvaard door de Stichting Renteswapschadeclaim vanwege vermeende wanpraktijken bij de verkoop van financiële producten aan 450 kleine en middelgrote ondernemers. Dat maakte Renteswapschadeclaim woensdag bekend.

Volgens de stichting heeft de bank financiële producten waarmee ingespeeld kan worden op wisselende rentestanden verkocht, terwijl medewerkers van Rabobank tegelijkertijd betrokken waren bij het manipuleren van het interbancaire rentetarief Euribor. Volgens Renteswapschadeclaim was met de wanpraktijken circa 10 miljard euro gemoeid. In november stelde de stichting nog een ultimatum aan de bank voor het met terugwerkende kracht ontbinden van de contracten, anders zou een dagvaarding de deur uitgaan.

Hoe bureaucraten de financiële sector in Nederland wurgen

Elsevier 04.03.2015 Het is de erfenis van de strijd tussen Dirk Scheringa en Nout Wellink: de sluipende nationalisatie van het Nederlandse bankwezen.

Rond 600 vóór Christus was de Griekse kolonie Locri in het zuidelijkste puntje van Italië de eerste gemeenschap in Europa die werd bestuurd op basis van een geschreven wet. Voordeel van een geschreven wet was dat hij niet om de haverklap veranderde.

Geen liberaal ideaal

Als de Wijzigingswet dit jaar wordt aangenomen, kan Klaas Knotvanaf 1 januari 2016 schorsen wie hij maar wil, zonder dat de  persoon zich daar bij de rechter tegen kan verweren. Dan is de toezichthouder de zonnekoning. Volgend jaar zal het hele Nederlandse bankwezen zo de facto zijn genationaliseerd.

Niet bepaald een liberaal ideaal, maar het lijkt alsof de VVD daar niks tegenin durft te brengen, omdat die partij via met Scheringa verbonden prominenten als Nijpels, Gerrit Zalm, Robin Linschoten en Frank de Grave te veel boter op het hoofd heeft.

Maar als er iets is waar buitenlandse beleggers niet van houden, dan is dat ongecontroleerde overheidsinvloed op het beleid van een bank. Dát is nu juist wat Jeroen Dijsselbloem – met DNB en AFM – stilletjes voor elkaar krijgt. Dit proces illustreert hoe een goedbedoelende bureaucratie een bedrijfstak langzaam kan wurgen.

zie ook;

9 feb DNB-president Vissering: wellicht de meest omstreden president

22 jan DNB-baas Klaas Knot steunde Draghi’s ECB-plan niet

4 nov 2014 DNB-president Willem Mees: een succesvolle wetenschapsman

Royal Bank of Scotland vrijwel geheel weg uit Nederland

Trouw 03.03.2015 Royal Bank of Scotland (RBS) trekt zich vrijwel volledig terug uit Nederland. Bij de Nederlandse afdeling van het Britse financiële concern worden minimaal 600 van de circa 650 banen geschrapt. Gedwongen ontslagen zijn daarbij onvermijdelijk.

Topman Jan de Ruiter zei dat de banen bij de Nederlandse tak de komende 18 tot 26 maanden zullen verdwijnen. Hij benadrukte dat RBS Nederland niet helemaal zal verlaten, en onder meer op het vlak van risicomanagement en valutahandel actief blijft. Verder blijven er enkele bankiers aanwezig om de relatie met klanten te onderhouden.

Offensief tegen bonussen

Telegraaf 01.03.2015 De Europese Bankautoriteit (EBA) komt komende week met een nieuw plan om de doorgaans exorbitante bonussen in de Europese financiële sector aan te pakken. Dat schreef de Britse krant Telegraph zondag.

De toezichthouder stelde in oktober al dat banken moeten stoppen met het toekennen van extra toeslagen aan topmanagers, waarmee de bedrijven het door de Europese Unie ingestelde bonusplafond omzeilden. Brussel besloot vorig jaar een limiet te stellen aan de variabele beloningen van topbankiers. Hun bonus mag niet hoger zijn dan hun vaste jaarsalaris, of twee keer dat bedrag na goedkeuring van de aandeelhouders.

De Britse bank Barclays maakt volgens de krant deze week bekend te snijden in de bonussen. Een jaar geleden ontstond er veel tumult nadat de bank ondanks een winstdaling juist het totaalbedrag aan bonussen verhoogde.

Hans de Boer pal voor financiële sector

’Nederlandse aanpak banken masochistisch’

Telegraaf 24.02.2015 Nederland moet de sores van de crisis achter zich laten en van de financiële sector weer een groeisector maken.

Dat zegt Hans de Boer, voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW, vanavond bij een discussiebijeenkomst in Den Haag. Volgens de werkgeversvoorman houdt Nederland ten onrechte zijn bankensector klein. „Nederland blinkt uit in masochisme.”

Joris Luyendijk in ‘Dit kan niet waar zijn’:

‘Ingrijpen bij banken’

Telegraaf 22.02.2015 Forse hogere kapitaaleisen zijn, naast scherpere politieke controle, nodig voor alle banken. Anders trekt het te complex geworden financiële systeem ondanks alle hervormingen de wereldeconomie opnieuw onderuit, stelt Joris Luyendijk in zijn boek ‘Dit kan niet waar zijn’. En nog drie leestips uit de stapel financiële boeken.

Joris Luyendijk

Wall Street, The City en de Zuidas worden nog steeds bepaald door kortetermijndenken en winstbejag, stelt Luyendijk. Omdat iedereen binnen vijf minuten ontslagen kan worden. Met zulke bankiers zijn geen structurele afspraken te maken, want ze kunnen ieder moment ontslagen worden.

ABN AMRO boekt fors meer winst

Telegraaf 20.02.2015 ABN AMRO heeft het afgelopen jaar een nettowinst behaald 1,134 miljard euro. Dat is inclusief het negatieve effect van eenmalige bijzondere posten van in totaal 417 miljoen euro. Dat meldde ABN AMRO vrijdag.

De zogenoemde onderliggende nettowinst verdubbelde ten opzichte van 2013 en kwam uit op 1,551 miljard euro. Dit winstcijfer is exclusief bijzondere posten en geeft volgens de bank een beter inzicht in de operationele gang van zaken.

ZIE OOK:

ABN Amro verdient fors aan hypotheken

ABN krijgt niet de bescherming die het wil

Goed jaar voor ABN AMRO, fors meer winst

Elsevier 20.02.2015 ABN AMRO heeft een goed jaar achter de rug: de bank heeft in 2014 een nettowinst behaald van 1,134 miljard euro. De bank draaide naar eigen zeggen vooral een sterk vierde kwartaal.

De zogenoemde onderliggende nettowinst, het winstcijfer exclusief bijzondere posten, is verdubbeld ten opzichte van 2013 en kwam uit op 1,551 miljard euro. Volgens de bank geeft dit winstcijfer een beter inzicht in de operationele gang van zaken.

Verlies

In het vierde kwartaal boekte de bank een onderliggende nettowinst van 400 miljoen euro, terwijl ABN AMRO in dezelfde periode een jaar eerder nog een verlies leed van 47 miljoen euro.

ABN AMRO-topman Gerrit Zalm zegt in een toelichting dat het positieve resultaat van het vierde kwartaal vooral te danken is aan het feit dat de bank minder voorzieningen voor slechte leningen hoefde te nemen en door een stijging van de inkomsten.

Na de kapitaalinjectie van 16,8 miljard euro in 2008 is ABN AMRO nog steeds in handen van de staat. ABN AMRO wil een slotdividend uitkeren van 275 miljoen euro, waarmee het totale dividend uitkomt op 400 miljoen euro. Dat bedrag gaat de schatkist in. ABN AMRO gaat naar verwachting dit jaar nog naar de beurs.

Flinke winst voor ABN Amro vlak voor besluit over beursgang›

NRC 20.02.2015 ABN Amro heeft over 2014 een flinke nettowinst geboekt: 1,1 miljard euro, bijna evenveel als een jaar eerder. Dat maakte de Nederlandse bank vanochtend bekend bij de rapportage van de kwartaalcijfers.

BEURSGANG

De cijfers vandaag zijn waarschijnlijk de laatste cijfers, voordat minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem een besluit gaat nemen over de beursgang van de tijdens de kredietcrisis genationaliseerde bank. In 2013 besloot de regering dat ABN Amro terug moest keren naar de markt en sinds vorig jaar is de bank zich al aan het voorbereiden op een beursgang.

De beursgang wordt de grootste Nederlandse transactie in jaren. De waarde van de bank wordt volgens ABN Amro door zakenbankiers geschat op 12 tot 20 miljard euro.

Lees bij NRC Q: Zes dingen waar ABN Amro klaar mee is.

ING gaat aandeelhouders weer geld uitkeren›

NRC 11.02.2015 Nu ING de staatssteun heeft terugbetaald, begint de bank weer met het uitkeren van winst aan aandeelhouders. Dat maakte de bank woensdag bekend bij de jaarcijfers.

Aandeelhouders krijgen in mei een betaling van 12 cent per aandeel. Dat komt overeen met een bedrag van 470 miljoen euro. De bank wil vanaf dit jaar minimaal veertig procent van de winst per jaar aan aandeelhouders uitkeren. Op een vergadering in mei moeten de aandeelhouders de stap nog goedkeuren. Dat is waarschijnlijk een formaliteit.

ING hervat winstuitkering

Telegraaf 11.02.2015 ING betaalt voor het eerst sinds het ten tijde van de kredietcrisis een beroep moest doen op staatssteun weer dividend aan zijn aandeelhouders. Die mogen onderling 470 miljoen euro verdelen, wat neerkomt op 40 procent van de in het vierde kwartaal behaalde winst. Dat maakte de bank woensdag bekend.

Naar ING Groep detailpagina >

KOERS: ING GROEP

Nieuwe Libor-affaire kan zo weer beginnen

Telegraaf 11.02.2015 Nederlandse financiële instellingen hebben nog steeds onvoldoende maatregelen genomen om herhaling te voorkomen van betrokkenheid bij financiële internationale affaires zoals…

AFM en DNB: fraudeaanpak bij banken na Libor niet op orde›

NRC 11.02.2015  Nederlandse financiële instellingen hebben nog steeds onvoldoende maatregelen genomen om herhaling te voorkomen van betrokkenheid bij financiële internationale affaires zoals het Libor-schandaal.

Dat constateren toezichthouders Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) in een gezamenlijk onderzoek.

‘Snel besluit over beursgang ABN’

Telegraaf 10.02.2015 Het kabinet zal zeer binnenkort een besluit nemen over de beursgang van ABN Amro, dat sinds eind 2008 in handen is van de Staat. Dat heeft minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën gezegd.

Het kabinet kijkt daarbij naar drie dingen: of de bank er klaar voor is, of er voldoende interesse in de markt is om ABN-aandelen te kopen en of de financiële sector inmiddels sterk genoeg is. Op alle drie de punten is de afgelopen tijd vooruitgang geboekt, aldus Dijsselbloem.

Lees ook: Deze banken mogen ABN Amro straks naar de beurs brengen

‘ING aansprakelijk gesteld voor 2,5 miljard’

Telegraaf 04.02.2015 Net als Nationale-Nederlanden (NN) kan ook ING miljarden euro’s aan claims tegemoet zien wegens de woekerpolisaffaire. De Stichting Woekerpolisproces en de advocaten die de zaak tegen NN voeren bij het Europese Hof in Luxemburg, stellen de bank aansprakelijk voor de schade die mensen opliepen door verzwegen hoge kosten op woekerpolissen

De partijen denken €2,5 miljard op ING te kunnen verhalen, laten zij woensdag weten.

KOERS: ING GROEP

Deze banken mogen ABN Amro naar de beurs brengen

Telegraaf 02.02.2015 De Nederlandse Staat heeft een voorselectie van 26 banken gemaakt die onder andere meedingen naar de begeleiding van de beursgang van ABN Amro.

Ook de privatisering van verzekeraar ASR, van SNS Bank en van vastgoedbeheerder Propertize (vooral bekend als Property Finance, de molensteen die SNS Reaal omvertrok in 2013), zal door een selectie banken uit deze groep gedaan worden.

meer:

Vooral bouw en transport in de lift

‘Groei in alle marktsectoren zet door’

‘Opbrengst ABN Amro terug naar belastingbetaler’

Telegraaf 01.02.2015 De belastingbetaler moet meeprofiteren van de opbrengst van de beursgang van ABN Amro. Dat schrijven economen Rick van der Ploeg en Willem Vermeend in hun column voor DFT. Het plan van het kabinet om met de opbrengst de staatsschuld te verlagen “moet de ijskast in”.

Het is de bedoeling om de aandelen die de Staat nu houdt in ABN Amro vanaf 2016 in etappes naar de beurs te brengen. De eerste pluk aandelen die zou worden verkocht zou tussen de €1,5 en €4,5 miljard kunnen opleveren, rekenen de economen voor.

ZIE OOK:

Jan Kalff: wacht met beursgang ABN Amro

Vertraging dreigt voor strafzaak Fortis

Telegraaf 31.01.2015  De strafzaak tegen zeven voormalig kopstukken van financieel concern Fortis dreigt vertraging op te lopen. De rechter in de Belgische zaak gaat met pensioen, en zijn opvolger zal zich eerst een dossier van zo’n 15.000 pagina’s eigen moeten maken.

Dat meldt de Belgische zakenkrant De Tijdzaterdag. Ook de openbaar aanklager in de zaak vertrekt. Zijn twee vervangers moeten zich eveneens inwerken in het dossier.

Gerelateerde artikelen;

23-01: AFM brandt zich aan ‘Fortis is toast’-zaak

20-11: Laatste erfstuk van Fortis

05-08: Miljardenclaim Fortis heeft kans

DNB moet boetebesluit over Delta Lloyd geheim houden›

NRC 30.01.2015 De Nederlandsche Bank (DNB) mag de miljoenenboete die het oplegde aan verzekeraar Delta Lloyd voorlopig niet publiceren. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam in een kort geding bepaald. Voor Delta Lloyd is het een belangrijke slag in de juridische strijd met toezichthouder DNB.

Delta Lloyd heeft op dat verbod aangedrongen om te voorkomen dat belastende informatie over betrokken werknemers en de onderneming openbaar wordt. Door het verbod blijft de toedracht van het boetebesluit – in elk geval voorlopig – onbekend voor het publiek.

UNIEKE ZAAK

De zaak draait om een aantal financiële transacties die Delta Lloyd in de zomer van 2012 verrichtte. Volgens DNB handelde Delta Lloyd daarbij op basis van vertrouwelijke informatie, afkomstig van DNB zelf. DNB legde in december vorig jaar een boete op van 22,8 miljoen euro en besloot dat financieel directeur Emiel Roozen moest vertrekken. Delta Lloyd betwist dat de informatie vertrouwelijk was.

De zaak is in meerdere opzichten uniek: niet eerder legde DNB zo’n hoge boete op. Ook het feit dat Delta Lloyd de ‘heenzending’ van Roozen en de publicatie van het naar verluidt zeventig pagina’s tellende boetebesluit bij de rechter aanvecht is uitzonderlijk. Daar komt nog bij dat Delta Lloyd de zaak zelf naar buiten bracht. Meestal voegen instellingen zich bij conflicten met de toezichthouder uiteindelijk in stilte naar diens wensen, omdat ze de relatie niet verder willen laten verslechteren.

DNB zegt zelf in een persbericht dat zij mag publiceren zodra de eerste gang naar de rechter is afgerond. De toezichthouder zegt niet te hoeven wachten totdat eventuele beroepsprocedures achter de rug zijn. Volgens kenners van de financiële wereld is de zaaktekenend voor de hardere opstelling van DNB sinds de financiële crisis. Én voor de wrevel die dat kan wekken bij financiële instellingen.

Lees ook op NRC Q: Ook AFM vond dat Delta Lloyd handelde op basis van vertrouwelijke informatie en in NRC Handelsblad: Delta Lloyd versus toezichthouder DNB: het is hard tegen hard (€).

Lees meer;

31 JAN DNB moet boetebesluit over Delta Lloyd geheim houden

31 JAN Wie controleert onze toezichthouders?

31 JAN Wie controleert onze toezichthouders?

28 JAN Ook AFM vond dat Delta Lloyd handelde op basis van vertrouwelijke informatie

28 JAN Delta Lloyd versus toezichthouder DNB: het is hard tegen hard

Rabobank schond zorgplicht in derivatenzaak

Telegraaf 30.01.2015 De rechtbank in Den Haag heeft Rabobank een tik op de vingers gegeven in een zaak over rentederivaten. Volgens de rechter heeft de bank zijn zorgplicht geschonden bij de verkoop van deze complexe financiële producten aan een Rotterdamse vastgoedondernemer, staat in een tussenvonnis dat deze week is gepubliceerd.

Naar Rabobank Certificaat detailpagina >

Jan Kalff: wacht met beursgang ABN Amro

Telegraaf 30.01.2015 De beursgang van ABN Amro moet wachten. Dat stelt oud-ABN Amro-topman Jan Kalff. ,,Ze kunnen beter nog even wachten omdat de bank nog niet zijn optimum heeft bereikt wat betreft winstgevendheid.”

Kalff zegt in een gesprek met het blad ‘Effekt’ van de Vereniging van Effectenbezitters: ,,Er zijn nog teveel incidentele ups-and-downs en het winstniveau is nog niet goed genoeg.”

Wie er bij DNB uitligt, kan het wel schudden

VK 28.01.2015  De procedure van toetsing van bestuurders en commissarissen door DNB is volstrekt ondeugdelijk.

De Nederlandsche Bank maakt meer kapot dan je lief is. Verzekeringsmaatschappij Delta Lloyd en DNB hebben een conflict dat openlijk wordt uitgevochten. De bank legt de verzekeraar een hoge boete op, eist teruggave van genoten voordeel en binnen een jaar het vertrek van de financieel directeur. Bestuur en raad van commissarissen van Delta Lloyd betwisten openlijk de passendheid van deze maatregelen en leggen de zaak aan de rechter voor.

ABN Amro wil de klus van het jaar: de eigen beursgang

NRC 24.01.2015 Welke zakenbaWeergavenk mag ABN Amro straks naar de beurs brengen? Als het aan ABN Amro ligt, doet de staatsbank dat zelf. ABN Amro heeft de ambitie de eigen beursgang te begeleiden. Dat bevestigen betrokkenen bij de beursgang tegenover NRC Handelsblad.

Maar ABN Amro gaat er zelf niet over. De staat, sinds 2008 eigenaar van de bank, bepaalt welke zakenbanken die eer krijgen. En ABN Amro is niet de enige die aast op een rol. Zakenbankiers zien deze beursgang als dé Nederlandse klus van het jaar – iets waar iedereen aan graag bij wil zijn. Naar verwachting zijn er zo’n tien rollen te vergeven, waaronder drie of vier hoofdrollen. MEER OP NRC Q

‘ABN Amro brengt zichzelf naar de beurs’

Telegraaf 23.01.2015  ABN Amro kan zichzelf naar de beurs brengen. De bank die in staatshanden is, heeft zich ingeschreven op de offerte van het Ministerie van Financiën. De stap betekent dat de bank zichzelf naar de beurs zou kunnen brengen. Dat meldt RTL Z.

Tot 15 januari konden zakenbanken zich inschrijven op de tender van het NLFI, de holding die de aandelen van de financiële sector voor Financiën beheert.

KOERS: {}

Na 6 jaar streep door boetes Willem Kadijk

AFM brandt zich aan ‘Fortis is toast’-zaak

Telegraaf 23.01.2015 Na zes jaar heeft de Autoriteit Financiële Markten in het stof gebeten in haar zaak tegen Willem Kadijk.

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBd) haalde een streep door opgelegde boetes omdat de AFM marktmanipulatie ten tijde van de ondergang van Fortis niet kan bewijzen

ECB-bestuurder tempert ‘enthousiasme’

Telegraaf 21.01.2015 Politici en centrale bankiers moeten niet ‘te enthousiast’ worden over de uitkomst van de ECB-vergadering van morgen. Dat zegt de Oostenrijkse centralebankpresident Ewald Nowotny.

“Men moet naar de lange termijn kijken en niet overenthousiast worden over de vergadering”, probeerde Nowotny de verwachtingen te temperen op een bijeenkomst in Wenen.

Gerelateerde artikelen

20-01: ‘Klaas Knot slaat plank mis’

‘Klaas Knot slaat plank mis’

Telegraaf 20.01.2015 Compromiszoeker Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, lijkt in te stemmen met het ECB-plan om staatsobligaties op te kopen. Columnist Martin Visser ageert tegen het polderbeleid van Knot. ‘Als je tegen bent, stem dan ook tegen.’

Interview

Nout Wellink: ‘Als Draghi slaagt, daalt koopkracht’

Telegraaf 19.01.2015 Het is voor onze koopkracht goed nieuws dat de prijzen dalen. De Europese Centrale Bank moet dan ook niet proberen om de huidige deflatie te bestrijden.

Dat zegt Nout Wellink, oud-president van De Nederlandsche Bank (DNB), in een interview met De Financiële Telegraaf. „Ik denk dat de inflatie de komende jaren lager zal liggen. Dan komt er nog de daling van de olieprijzen bij. Daar moeten we buitengewoon dankbaar voor zijn.”

De prijzen in de eurozone zijn in december met 0,2% gedaald. In Nederland waren de prijzen volgens deze Europese meetmethode 0,1% lager. Formeel zitten we daarmee in deflatie, een scenario dat economen doorgaans proberen te voorkomen.

Financiële sector: geïrriteerd en verbaasd over Dijsselbloem

NRC 19.01.2015  Verbaasd, verrast en een tikje geïrriteerd. Zo reageren vertegenwoordigers uit de financiële sector op het opiniestuk van minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) in NRC dit weekend. Hij zet daarin hard de aanval in tegen lobbyorganisaties van onder meer banken, verzekeraars en pensioenfondsen. Zij zouden zich verzetten tegen voor het kabinet noodzakelijke crisismaatregelen die tot duurzaam economisch herstel moeten leiden.

Chris Buijink, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) stuurde de minister zondag een sms’je waarin hij zijn verbazing erover uitsprak. “De minister geeft een verkeerde voorstelling van zaken!”, zegt Richard Weurding, directeur van het Verbond van Verzekeraars. “Wij zijn helemaal niet tegen Solvency II”. Dat zijn de internationale afspraken over de solvabiliteit van verzekeringsmaatschappijen, die voor een belangrijk deel al zijn aangenomen. Weurding snapt dan ook niet zo goed waarom Dijsselbloem nu opeens zoveel kritiek uit. MEER OP NRC Q

Dijsselbloem: Banken proberen onder crisismaatregelen uit te komen›

NRC 17.01.2015 Met “gezochte en feitelijk onjuiste argumenten” probeert de financiële sector onder crisismaatregelen uit te komen. Die maatregelen zijn volgens het kabinet nodig voor duurzaam herstel van de Nederlandse economie. Dat schrijft minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën vandaag in een opiniestuk in NRC Handelsblad.

In de financiële sector bestaat volgens Dijsselbloem een “vrij massieve weerstand” tegen onder meer extra kapitaaleisen voor banken, nieuwe solvabiliteiteisen voor verzekeraars, een nieuwe rekenrente voor pensioenfondsen en nieuwe leennormen voor hypotheekverstrekkers. “De lobby heeft inmiddels ook de Eerste Kamer bereikt.”

Eisen zijn niet beperkend

Onterecht, zegt Dijsselbloem, omdat de crisismaatregelen niet “onnodig beperkend” zijn. Banken vrezen bijvoorbeeld dat de eis van het kabinet met ingang van 2018 tenminste 4 procent van de balans uit eigen vermogen te laten bestaan, ten koste gaat van kredietverlening aan het midden- en kleinbedrijf. Een onjuiste voorstelling van zaken, zegt Dijsselbloem.

Toezicht kost financiële sector meer

Telegraaf 13.01.2015 De financiële sector is volgend jaar naar verwachting meer kwijt aan het toezicht door de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De begrote kosten stijgen 5% naar €87,2 miljoen, vooral doordat de waakhond extra personeel aanneemt.

Dat blijkt uit de beleidsagenda 2015 die de AFM dinsdag heeft gepubliceerd. Voor 2014 werden de nettolasten nog op €83,1 miljoen begroot. Dit jaar stijgt met name de post personeelslasten, van €62,2 miljoen naar €66 miljoen.

ZIE OOK:

Miljoen hypotheekvoordeel AFM

Forse kritiek AFM op ‘dove’ financiële sector

‘Europese banken staan voor miljardenboetes’

Telegraaf 13.01.2015 Europese banken moeten de komende jaren nog miljarden aan boetes en proceskosten betalen. Dat stelde de Amerikaanse bank Morgan Stanley dinsdag in een rapport over de afwikkeling van fraudezaken, zoals gesjoemel met de rentetarieven, misleidingen op de markt voor hypotheken en fraude bij de handel in vreemde valuta’s.

Sinds 2009 betaalden Amerikaanse en Europese banken gezamenlijk al een recordbedrag van 230 miljard dollar (195 miljard euro) om tot een vergelijk te komen met de autoriteiten en toezichthouders. Morgan Stanley verwacht dat daar tot 2016 nog zo’n 70 miljard dollar aan boetes bijkomt.

Dat bedrag komt voornamelijk voor rekening van de twintig grootste banken van Europa. Die betaalden samen al 104 miljard dollar, maar moeten volgens analisten van Morgan Stanley rekening houden met nog eens 52 miljard dollar aan boetes.

‘Europese banken moeten nog miljarden aan boetes betalen’›

NRC 13.01.2015 Europese banken moeten de komende jaren nog miljarden aan boetes en andere proceskosten betalen. Dat schrijft de Amerikaanse bank Morgan Stanley in een rapport over de afwikkeling van diverse fraudezaken. Het gaat hier om zaken zoals gesjoemel met de rentetarieven, misleidingen op de hypotheekmarkt en fraude bij valutahandel.

BOETEBEDRAGEN

In 2014 bleek al dat banken wereldwijd een recordjaar achter de rug hebben als het op boetbedragen aankomt. De Britse zakenkrant Financial Times berekende dat de sector qua boetes en schikkingen in juridische procedures het duurste jaar ooit meemaakte.

Lees meer

2014 ‘Banken schikten dit jaar voor recordbedrag van 56 miljard dollar’ ›

2012 Liborboetes 22 miljard dollar

DFT Dossier: Banken op de pijnbank

Telegraaf   – Klik hier voor het speciale DFT Dossier, met al het nieuws en achtergronden over de grote bankenstresstest van de ECB.

zie ook: Kredietcrisis – De nasleep met SNS Reaal en verder – deel 3

zie ook: Kredietcrisis – De nasleep met SNS Reaal en verder – deel 2

zie ook: Kredietcrisis – De nasleep met SNS Reaal en verder – deel 1

Zie ook: Kredietcrisis – Kritiek aanpak onderzoek Enquêtecommissie De Wit

Zie ook: Commissie de Wit – De onderste steen boven

Zie ook: Commissie de Wit – vervolg onderzoek financiële crisis – deel 2

Verder: Commissie de Wit – vervolg onderzoek financiële crisis – deel 1

Zie ook: Wouter Bos PvdA – Dossier de Wit

En  ook: Commissie de Wit – Wim Kok PvdA

IMG_0494

Dagvaarding ABN AMRO vanwege ‘ondeugdelijke’ renteswaps

Elsevier 12.01.2015 Pieter Lakeman, onder meer bekend vanwege de DSB-affaire, dagvaardt ABN AMRO vanwege de verkoop van ‘ondeugdelijke’ renteswaps aan mkb’ers. De bank zou mkb’ers met de verkoop hebben ‘misleid’.

Dat meldt Radio EenVandaag maandag, dat de dagvaarding heeft ingezien. Een renteswap is een complex financieel product dat vooral voor het uitbreken van de economische crisis in 2008 werd verkocht.

Over swaps

Swaps worden niet op de beurs verhandeld, maar tussen bedrijven en banken afgesloten: Over The Counter (OTC), zoals dat heet. De mogelijkheden zijn bijna eindeloos – wat je kunt verzinnen, kun je verkopen – maar de toepasbaarheid is vaak heel beperkt. Het basisprincipe, bepaalde inkomstenstromen tegen elkaar ruilen, blijft altijd hetzelfde

Toezichthouder AFM zegt dat Nederlandse banken ongeveer 17.000 van deze rentederivaten aan het mkb heeft verkocht.

Lakeman eist namens een groep klanten van ABN AMRO dat de banken bestaande swap-contracten vernietigt en te veel geïnde rente terugbetaalt. Hij roept meer mkb’ers met een swap bij ABN AMRO op zich aan te sluiten bij de eisers. Lakeman spreekt van een ‘ongelooflijk schandaal waar het hele mkb door wordt getroffen’. ‘De maatschappij is verziekt door renteswaps. ABN heeft hierin een belangrijke rol gespeeld.’

Rabobank

Het is niet de eerste keer dat er een klacht wordt ingediend vanwege renteswaps, die ook bij woningcorporaties populair waren. De Stichting Renteswapsschadeclaim diende eerder een claim in namens vierhonderdvijftig ondernemers bij deRabobank.

zie ook;

31 dec 2014 Elsevier Uw geld: shoppen met lijfrentekapitaal loont

10 dec 2014 Elsevier Uw geld: waarom u beter dit jaar nog een huis kunt kopen

26 okt 2014 Nederlandse banken doorstaan ‘stresstest’: vier vragen

En toen moest de AFM-man met de onberispelijke reputatie ineens weg

NRC 11.01.2015 George Möller (67) heeft altijd publiekelijk gehamerd op ethiek en moraal. Hij schreef een boek over het gebrek daaraan in de financiële sector, Waardenloos. Richtte een opleiding financiële ethiek op. Was voordat hij toezichthouder werd bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) baas van de Amsterdamse beurs en topman van vermogensbeheerder Robeco.

Kortom, iemand met een onberispelijke reputatie.

En nu vertrekt Möller voortijdig bij de AFM na een kritisch rapport, waar de raad overigens zelf om had gevraagd. In de raad werden hevige discussies gevoerd over nevenfuncties en de leden wilden dat een onafhankelijke partij meekeek. In het rapport stond weliswaar dat er geen serieuze overtredingen van de regels waren en geen belangenverstrengeling, maar ook dat de vijf toezichthouders voortaan geen baantjes meer mochten hebben bij beursgenoteerde bedrijven of bij financiële instellingen in het buitenland. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën sprak in een bijbehorende brief aan de Tweede Kamer over “een slordige cultuur” in de raad van toezicht. MEER OP NRC Q

George Möller stapt per direct op bij AFM

Trouw 06.01.2015 George Möller is per direct teruggetreden uit de raad van commissarissen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), de instelling die toezicht houdt op zaken als sparen, beleggen en verzekeren. Minister Dijsselbloem (Financiën) besloot in december al dat Möller weg moest, na een kritisch rapport over het beleid van de raad van toezicht van de AFM rond nevenfuncties. Eerder zegde Möller toe om aan te blijven tot er een opvolger gevonden was, maar van dat besluit komt hij nu terug.

AFM-toezichthouder Möller per direct opgestapt›

NRC 06.01.2015 De vertrekkende president-commissaris van de Autoriteit Financiële Markten, George Möller, wacht niet tot er een opvolger voor hem gevonden is. Hij heeft besloten om per direct op te stappen, bevestigt de AFM naberichtgeving van Het Financieele Dagblad vandaag.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem besloot in december dat Möller weg moest, naeen kritisch rapport over het beleid van de raad van toezicht van de AFM rond nevenfuncties. Omdat er niet meteen een opvolger voorhanden was, zegde hij wel toe voorlopig aan te blijven. Van dat besluit komt hij nu terug.

NEVENFUNCTIES

De makers van het kritische rapport adviseerden om nevenfuncties van de commissarissen van de AFM – feitelijk de toezichthouders op de toezichthouder – zo veel mogelijk aan banden te leggen. Zo mogen de AFM-commissarissen geen soortgelijke functies hebben bij beursgenoteerde bedrijven, omdat de AFM op die bedrijven toeziet. Volgens Möller komt dat neer op een beroepsverbod.

Möller kreeg ook kritiek op zijn functioneren. Hij zou bij de vele interne discussies over nevenfuncties – de directe aanleiding voor het rapport – onvoldoende de leiding hebben genomen. Ook wordt hem aangewreven dat er een intern beleidskader ontbrak over nevenfuncties.

ZOEKTOCHT

De leden van de raad van toezicht worden benoemd door de minister van Financiën. De AFM hoopt dat de raad van toezicht “op korte termijn weer op sterkte is”. Nu zit er nog maar één persoon in, Diana van Everdingen. Een paar maanden geleden waren dat er nog vijf.

Lees meer;

VANDAAG Voorzitter raad van toezicht AFM legt per direct zijn functie neer

2014 KPMG presteert het slechtst van de grote accountantskantoren

2014 ‘Zo vindt de AFM geen toezichthouders meer’

2014 Toezicht op AFM ‘slordig’

2014 Dijsselbloem: ‘wirwar aan regels bij toezicht AFM’

IMG_0494

Voorlopig uitstel voor wet lagere bonussen bankiers

VK 05.01.2015 Niet alleen het beperken van de semipublieke topinkomens heeft averij opgelopen in de senaat, ook de aanpak van de bonussen van bankiers hapert. Door aanvullende schriftelijke vragen, kort voor Kerst, van CDA en regeringspartij VVD is de beoogde invoering per 1 januari mislukt.

Het verlagen van het bonusplafond voor de financiële sector wordt nu voor onbepaalde tijd uitgesteld. Dat heeft het ministerie van Financiën vrijdag bevestigd. Met de wet hadden de bonussen bij banken en verzekeraars per 1 januari beperkt moeten worden tot maximaal 20 procent van het vaste salaris. De maatregel van PvdA-minister Dijsselbloem (Financiën) is omstreden, omdat in Europa een plafond van 100 procent is afgesproken: de bonus mag niet hoger zijn dan het vaste jaarsalaris. Dat Nederland verder gaat, leidde tot veel kritiek van onder meer de Nederlandse Vereniging van Banken, die vindt dat Nederlandse banken op achterstand worden gezet. Ook de VVD in de Tweede Kamer was zeer kritisch over de maatregel, die in het regeerakkoord staat, maar stemde wel voor.

Nog geen lagere bonussen voor bankiers›

NRC 05.01.2015 De invoering van een nieuwe wet die bonussen van bankiers moet inperken komt waarschijnlijk pas in de komende maanden. Het ministerie van Financiën wilde per 1 januari een wet in werking laten treden die bankiersbonussen maximaliseert op 20 procent van het vaste salaris. Maar de Eerste Kamer was in december nog niet klaar met de behandeling. CDA en VVD hebben nog vragen.

De wet is een belangrijke voor de regeringscoalitie, met name voor de PvdA. Minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) spant zich in om in zijn ogen perverse prikkels in de financiële sector aan te pakken. Hoge bonussen worden gezien als een van de belangrijkste oorzaken van de crisis, omdat ze risicovol gedrag aan zouden moedigen.

Lees meer;

VANDAAG Nog geen wet die bonussen beperkt

5 JAN De bonussen van bankiers mogen voorlopig nog hoog blijven ›

2014 Inkomen directeuren woningcorporaties nog jaar buiten schot ›

2014 PvdA wil geen bonussen voor bankiers bij staatsbanken ›

2014 Beperking bonus bankiers geeft VVD slecht gevoel

Waarom DNB ineens Delta Lloyd zo hard aanpakt

NRC 23.12.2014  Het was een flinke partij grommen naar elkaar gisteren. De Nederlandsche Bank (DNB) legde Delta Lloyd een boete van 23 miljoen euro op en eiste het vertrek van de financieel directeur. De verzekeraar reageerde door DNB voor de rechter te slepen en in een persoffensief te verklaren dat de directeur, Emiel Roozen, gewoon in functie blijft. Een zo openlijke, felle strijd tussen de toezichthouder en een onder toezicht staande financiële instelling is hoogst ongebruikelijk.

Over de zaak zelf is nog veel onbekend. Beide partijen willen maar weinig kwijt, omdat de zaak nu in de rechtszaal zal worden uitgevochten. Maar ook zonder de details blijkt uit de zaak een behoorlijke verharding in het beleid van DNB. MEER OP NRC Q

Lees ook: Delta Lloyd botst hard met DNB

Dit wil Wiebe Draijer in 2015 veranderen aan de Rabobank

NRC 21.12.2014  Wiebe Draijer is de nieuwe bestuursvoorzitter van Rabobank, maar bankier is hij niet. Deze vier dingen wil hij in 2015 aanpakken zegt hij dit weekend in NRC Handelsblad.

De cultuur veranderen

Toezichthouder De Nederlandsche Bank eiste na Libor een cultuurveranderprogramma. Alle medewerkers, de managers voorop, doorlopen het programma Culture Collective. “Gedrag verander je als je vier dingen goed doet”, weet Draijer uit zijn McKinsey-tijd.

De corporatiestructuur aanpakken

Rabo is als enige grote bank een coöperatie – een verzameling van banken, niet één bank. Al die lokale banken (120 in totaal) zijn mede dankzij hun eigen bankvergunning officieel zelfstandig. Het bestuurscentrum is er ter ondersteuning.  MEER OP NRC Q

Geen schikking curatoren DSB en DNB

Trouw 19.12.2014 De Nederlandsche Bank (DNB) wil niet schikken in zijn juridische strijd met de curatoren van de in 2009 omgevallen DSB Bank. Volgens de curatoren liep hun aansturing op een schikking voor de rechtbank in Amsterdam vandaag op niets uit.

De curatoren van DSB proberen een grote schadevergoeding los te krijgen bij DNB. Het gaat om een bedrag tussen de 600 miljoen en 1 miljard euro en betreft voornamelijk misgelopen rente-inkomsten. De toezichthouder zou in 2005 ten onrechte een bankvergunning hebben verleend aan de DSB Bank van voormalig politieman Dirk Scheringa. De jaren daarna zou er onder meer sprake zijn geweest van falend toezicht.

Geen schikking curatoren DSB en DNB

Telegraaf 19.12.2014 De Nederlandsche Bank (DNB) wil niet schikken in zijn juridische strijd met de curatoren van de in 2009 omgevallen DSB Bank. Volgens de curatoren liep hun aansturing op een schikking voor de rechtbank in Amsterdam vrijdag op niets uit. Het is nu wachten tot de rechter uitspraak doet. Die staat gepland op 4 maart.

De curatoren van DSB proberen een grote schadevergoeding los te krijgen bij DNB. Het gaat om een bedrag tussen de 600 miljoen en 1 miljard euro en betreft voornamelijk misgelopen rente-inkomsten. De toezichthouder zou in 2005 ten onrechte een bankvergunning hebben verleend aan de DSB Bank van voormalig politieman Dirk Scheringa. De jaren daarna zou er onder meer sprake zijn geweest van falend toezicht.

Boete SNS Bank voor beleggen in Madoff bevestigd

Telegraaf 19.12.2014 De boete die SNS Bank kreeg omdat omdat het klanten liet beleggen in de fondsen van oplichter Bernard Madoff is bevestigd door het College van Beroep voor het Bedrijfsleven.

Nieuwe stap naar verkoop ABN Amro

Telegraaf 19.12.2014 Een nieuwe stap richting de verkoop door de Staat van ABN Amro, verzekeraar ASR en SNS Reaal. NLFI, de stichting die namens de Staat de aandelen beheert in de genationaliseerde banken en verzekeraars, zoekt gespecialiseerde hulp van zakenbanken in de voorbereiding naar een mogelijke beursgang of verkoop.

NLFI opende vrijdag met een advertentie in de Britse zakenkrant Financial Times een aanbesteding waarin zaken- en investeringsbanken worden uitgenodigd in te schrijven. NLFI wil meerdere partijen op een ‘shortlist’ hebben, zodat als de politiek een definitief besluit heeft genomen over een beursgang of verkoop, er snel gehandeld kan worden.

Nieuwe stap bij verkoop ABN Amro – Nederland zoekt adviseurs›

NRC 19.12.2014  Nederland roept de hulp in van zakenbanken bij het van de hand doen van genationaliseerde bedrijven zoals ABN Amro, verzekeraar ASR en SNS Bank. De instelling die de banken en verzekeraars beheert, het NLFI, laat dat vandaag weten in een advertentie in de Britse zakenkrant Financial Times.

Of de tijd rijp is voor een verkoop van het zogeheten tafelzilver moet overigens nog blijken. Volgens minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën wordt het binnen een paar maanden duidelijk of ABN Amro klaar is voor een beursgang, zo zei hij vorige week. Daarvoor wacht de minister eerst nog op een advies van het NLFI, zo meldt persbureau ANP.

Curatoren DSB willen veel geld van DNB

Telegraaf 16.12.2014 De Nederlandsche Bank (DNB) hangt mogelijk een claim boven het hoofd van 600 miljoen tot 1 miljard euro. De curatoren van de in 2009 omgevallen DSB Bank betogen dinsdag voor de rechtbank in Amsterdam dat de toezichthouder aansprakelijk is voor schade van schuldeisers als gevolg van het faillissement. Dat heeft curator Rutger Schimmelpenninck laten weten.

Waarom ABN Amro en de staat kibbelen over de beursgang

NRC 16.12.2014 Het is hét horrorscenario voor de werknemers van ABN Amro: nog een keer de prooi zijn bij een vijandige overname. De bank (die in 2008 werd genationaliseerd) gaat naar verwachting volgend jaar naar de beurs. Maar het bankbestuur en de staat zijn het niet eens over de manier waarop. Moet het met of juist zonder bescherming tegen een vijandig bod?

Om herhaling te voorkomen, willen de bestuurders van de bank bij de beursgang een stichting oprichten die in actie kan komen tegen een vijandig bod. De staat – meer precies: aandeelhouder NL Financial Investments (NLFI) – gunt ABN Amro best zo’n stichting. Maar dan wel pas als NLFI minder dan eenderde van de aandelen bezit. Dat kan jaren duren, want de bank gaat in stukjes naar de beurs.

Met de activering van zo’n stichting krijgt een bedrijf tijd om eventueel een andere koper te zoeken, een ‘white knight’. Maar ook zonder zo’n reddende witte ridder druipt de vijand soms af. Dat gebeurde in het geval van van KPN na een vijandig bod van het Mexicaanse América Móvil.

Lees ook: Bethmann, het Duitse kroonjuweel van staatsbank ABN Amro

Aflossing steun door RBS kan tien jaar duren

Telegraaf 15.12.2014  Het kan tien jaar duren voordat Royal Bank of Scotland (RBS) de 46 miljard pond (58 miljard euro) die het in 2008 aan staatssteun ontving heeft afgelost. Dat stelde bestuursvoorzitter Ross McEwan in een zondag gepubliceerd interview met The Sunday Times.

De Britse bank is nog voor 81 procent in handen van de Britse overheid. Volgens McEwan kan dat in de huidige markt slechts in kleine stappen per keer worden verlaagd, een proces dat daardoor nog jaren zal beslaan. De topman denkt dat de markt jaarlijks tussen de 5 en 10 miljard pond aan aandelen RBS kan absorberen.

ABN Amro en staat oneens over beursgang

Telegraaf 13.12.2014 ABN Amro en haar eigenaar, de Nederlandse staat, zijn het niet eens over de manier waarop de bank naar de beurs gebracht moet worden.

De raad van bestuur van de bank voert gesprekken met haar enige aandeelhouder, de stichting NL Financial Investments (NLFI), die onder het ministerie van Financiën valt.

In die gesprekken mag ABN Amro haar standpunten met betrekking tot de beursgang toelichten. Die standpunten verschillen op een belangrijk onderdeel van die van de aandeelhouder. Dat bevestigen verschillende betrokkenen bij de beursgang, aldus NRC Handelsblad.

Curatoren DSB kruisen degens met DNB

Telegraaf 13.12.2014  De curatoren van de failliete DSB bank zullen aanstaande dinsdag voor het eerst in bijzijn van een rechter de degens kruisen met De Nederlandsche Bank.

Dat heeft één van de curatoren aan DFT bevestigd.

De curatoren van de failliete DSB Bank hebben samen met drie belangenorganisaties in 2013 een juridische procedure aangespannen tegen De Nederlandsche Bank.

De curatoren willen dat de rechter vaststelt dat de toezichthouder aansprakelijk is voor de geleden schade. Het is nog onduidelijk hoe hoog de claim is.

DNB moet 4,8 miljoen betalen in goudkwestie

Telegraaf 13.12.2014  De Nederlandsche Bank (DNB) moet van de rechtbank Rotterdam ruim 4,8 miljoen euro schadevergoeding betalen aan het Pensioenfonds Vereenigde Glasfabrieken. Dit omdat de toezichthouder het fonds vijf jaar terug ten onrechte op de vingers tikte omdat dat te veel in goud zou beleggen.

Het pensioenfonds breidde in oktober 2009 zijn beleggingen in fysiek goud uit tot 12 procent van de totale portefeuille. DNB vond dat het daarmee te veel risico nam en gaf het fonds de aanwijzing zijn beleggingen in goud af te bouwen tot tussen de 1 en 3 procent.

Moody’s somberder over verzekeraars SNS

Telegraaf 09.12.2014 Kredietbeoordelaar Moody’s heeft dinsdag zijn oordeel over de verzekeringsactiviteiten van SNS Reaal verlaagd. De winstgevendheid van het in Vivat omgedoopte verzekeringsbedrijf staat onder druk, terwijl de kapitaalpositie verslechtert, stelde het ratingbureau. Naar Aegon detailpagina >

Moody’s verlaagde zijn oordeel over de financiële kracht van schadeverzekeraar Reaal en levensverzekeringstak SRLEV met één stap, van Baa3 naar Baa2. De kredietbeoordelaar verwacht dat de winst van de verzekeraars op korte termijn onder druk blijft staan, nadat de eerste negen maanden van dit jaar al een nettoverlies van 337 miljoen euro opleverde. SNS Reaal splitste Vivat deze zomer af en is bezig het bedrijf te verkopen.

KOERS: AEGON

Begin 2015 duidelijkheid over ABN Amro

Telegraaf 09.12.2014 Binnen een paar maanden moet duidelijk zijn of ABN AMRO naar de beurs gaat of niet. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zal de Tweede Kamer daar begin volgend jaar over informeren, meldde hij de Kamer dinsdag.

ABN werd in 2008 op het dieptepunt van de kredietcrisis voor bijna 17 miljard euro genationaliseerd. In de jaren erna werd volgens berekeningen van Financiën nog eens bijna 5 miljard in de bank gestoken. Andere berekeningen tellen op tot een bedrag van 30 miljard, inclusief de kosten voor verzekeraar ASR.

RBS betaalt ‘toelage’ in plaats van ‘bonus’

Telegraaf 06.12.2014 De Britse bank RBS heeft tien topbestuurders voor £1,9 miljoen (€2,4 miljoen) aan ‘toelages’ uitbetaald. Op die manier vallen de douceurtjes niet onder de Europese bonusregels.

Dat meldt de Britse krant The Guardianvrijdagavond. Eerder betaalde RBS het tiental tezamen al £3,5 miljoen, om de eerste acht maanden van dit jaar te dekken.

Rabobank ziet af van komende kredietronde ECB

Telegraaf 05.12.2014 Rabobank zal geen beroep dan op het goedkope krediet dat de Europese Centrale Bank op 11 december in de markt zet. Dat liet de bank donderdag weten.

De ECB kondigde eerder aan dit jaar in twee rondes geld aan te bieden tegen zeer lage rentes met als doel het aanjagen van de kredietverstrekking aan het mkb en aan consumenten. De ECB stelt hiervoor maximaal 400 miljard euro beschikbaar.

Brussel wil af van omstreden bankensplitsing

Telegraaf 05.12.2014 Mogelijk gaat er een streep door het omstreden plan van Brussel om zakenbanktak los te knippen van andere bankactiviteiten. Dat schreef de nieuwe eurocommissaris Jonathan Hill in een uitgelekte brief aan Frans Timmermans, die in handen is van Financial Times.

Als de Europese lidstaten het niet op korte termijn eens worden over het voorstel, is het plan van. De maatregel is bedacht als antwoord op de kredietcrisis, om de consumententak te beschermen tegen de risico’s die zakenbankiers nemen.

Dijsselbloem waarschuwt banken

Telegraaf 02.12.2014 De Nederlandse banken mogen niet tevreden achteroverleunen nu ze allemaal geslaagd zijn voor de Europese bankentest. Die waarschuwing uitte minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën dinsdag op een symposium van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Er is geen reden voor zelfgenoegzaamheid, zei Dijsselbloem tegen de aanwezige bankiers.

ING: aandelen stijgen verder in 2015

Telegraaf 02.12.2014 ING verwacht dat het stimulerende beleid van de centrale banken ook het volgende jaar zal zorgen voor stijgende aandelenkoersen. Wel stelt de bank in haar outlook voor 2015 dat obligaties minder goed zullen presteren.

De bank ziet de wereldeconomie in 2015 met 3,8% (2014: 3,3%) groeien. ,,We denken daarom dat de winsten van bedrijven verder zullen stijgen”, zo stelt Bob Homan van ING Investment Office. De aandelenkoersen zullen echter niet een-op-een met die bedrijfswinsten meestijgen, maar iets minder sterk, zo verwacht Homan. ,,Dat betekent dus dat we denken dat de koers-winstverhoudingen zullen afnemen.”

‘Banken willen bonussen terugvorderen’

Telegraaf 17.11.2014 Vijf banken die zware boetes hebben opgelopen in het schandaal rond het manipuleren van valutakoersen, willen de bonussen terugvorderen van de verantwoordelijke handelaren.

Dat schrijft zakenkrant Financial Times. Royal Bank of Scotland, Citigroup, HSBC, JP Morgan Chase en UBS onderzoeken momenteel of het mogelijk is om de bonussen terug te vorderen, aldus de krant.

ZIE OOK:

Valutahandelaren in top 10 grootste miljardenboetes

ING boekt laatste miljard staatssteun terug

Telegraaf  07.11.2014 Met een simpele druk op de knop heeft ING vanochtend het laatste miljard euro van de staatssteun overgemaakt naar de bankrekening van de Nederlandse staat.

Voor een historische gebeurtenis was de plaats van handeling toch bescheiden te noemen: een doornsee kantoorzaaltje in de Amsterdamse Bijlmer met nog geen twee dozijn bureaus en enkele tientallen beeldschermen.

VEB wil onderzoek naar wanbeleid bij SNS Reaal

Telegraaf 06.11.2014 Als het aan beleggersvereniging VEB ligt, gaat de Ondernemingskamer onderzoeken of er sprake was van wanbeleid bij SNS Reaal. De bank-verzekeraar werd begin 2013 genationaliseerd.

De VEB heeft eerst het onderzoek van de commissie Hoekstra afgewacht. Volgens de belangenclub heeft die commissie vooral de periode rond de nationalisatie onderzocht, terwijl de VEB het nodig vindt dat ook de periode vanaf 2006 goed wordt bekeken.

‘Bij deze bank-verzekeraar zijn duidelijke signalen van wanbeleid over de periode vanaf beursgang in 2006 tot de nationalisatie in 2013. De onderste steen moet boven komen. Tenslotte heeft dit geleid tot de nationalisatie die de belastingbetaler miljarden heeft gekost’, aldus VEB-directeur Paul Koster.

Beleggersvereniging VEB wil toch onderzoek wanbeleid SNS Reaal›

NRC 06.11.2014 Beleggersvereniging VEB wil dat eralsnog onderzoek wordt gedaan naar mogelijk wanbeleid bij bank en verzekeraar SNS Reaal. Dat heeft de beleggersvereniging vanochtend bekendgemaakt.

De vereniging heeft vanochtend een verzoek ingediend bij de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam. Alleen met een zogeheten enquête kan volgens de VEB duidelijk worden wat heeft geleid tot de ondergang van SNS Reaal.

Lees meer;

6 NOV Beleggersvereniging VEB wil onderzoek SNS Reaal – maar mag dat nog?

6 NOV VEB wil onderzoek naar wanbeleid bij SNS Reaal

2013 VEB gaat drie procedures voeren tegen nationalisatie SNS › ECONOMIE

2013 ‘VEB vraagt Dijsselbloem hulp bij zaak tegen SNS’ – SP wil onderzoek › ECONOMIE

28 JAN Dijsselbloem betwijfelt haalbaarheid claim tegen top SNS › ECONOMIE

Effectenhuis SNS Securities in de etalage

Telegraaf 06.11.2014 Effectenhuis SNS Securities staat in de etalage. Moederbedrijf SNS Bank liet donderdag weten de ,,strategische opties” voor het onderdeel te onderzoeken, wat doorgaans inhoudt dat onder meer aan een verkoop wordt gedacht. Bij SNS Securities werken circa 80 mensen.

Volgens een woordvoerder past SNS Securities in zijn huidige vorm niet meer in de op de consument gerichte strategie die de bank voor ogen heeft. ,,Wij willen ons als retailbank bezighouden met overzichtelijke en begrijpelijke producten: betalen, sparen en hypotheken. Geen poespas, zoals bijvoorbeeld internationale activiteiten of private banking”, aldus de zegsman.

ING lost laatste steun af

Telegraaf 05.11.2014 ING betaalt vrijdag de resterende 1,025 miljard euro aan staatssteun terug. Dat maakte de bank woensdag bekend.

ING kreeg in 2009 10 miljard euro aan kapitaalsteun om de kredietcrisis het hoofd te bieden. Naast de hoofdsom heeft het financiële concern uiteindelijk 3,5 miljard euro aan rente en premies betaald.

ING boekt ruim derde meer winst

Telegraaf 05.11.2014 NG heeft in het derde kwartaal een onderliggende nettowinst geboekt van 1,1 miljard euro, ruim een derde meer dan een jaar eerder. De bank profiteerde van hogere rentebaten en lagere voorzieningen voor slechte leningen. Dat maakte ING woensdag bekend.

Naar ING Groep detailpagina >

Het onderliggende resultaat voor belastingen nam eveneens met meer dan een derde toe tot 1,5 miljard euro. Onder de streep bleef 928 miljoen euro over. Dat is ruim zes keer zo veel als een jaar eerder, toen een fors verlies bij de inmiddels verzelfstandigde verzekeringstak (NN) het resultaat drukte.

Het voorzichtige herstel van de Nederlandse economie vertaalde zich voor ING in een aantrekkende vraag naar krediet, zei topman Ralph Hamers in een toelichting. ING breidde de kredietverlening in het derde kwartaal met 3,3 miljard euro uit. Dat werd mede mogelijk gemaakt door een netto-instroom van toevertrouwde middelen van 4,3 miljard euro. KOERS: ING GROEP

GERELATEERDE ARTIKELEN;

06-11: Crédit Agricole boekt meer winst

06-11: Commerzbank boekt hogere winst

05-11: ‘Onderliggende winst ING boven verwachting’

05-11: ING wil KPMG als accountant

05-11: Meer vrijheid ING na aflossing staatssteun

‘Centrale bankiers storen zich aan Draghi’

Telegraaf 05.11.2014 Nationale centralebankpresidenten van de eurolanden storen zich aan het solistische optreden van de president van de Europese Centrale Bank (ECB), Mario Draghi. Dat stelde persbureau Reuters dinsdag op basis van anonieme bronnen binnen de ECB.

Rabo opnieuw afgewaardeerd

Telegraaf 04.11.2014 Kredietbeoordelaar S&P heeft Rabobank opnieuw afgewaardeerd. De coöperatieve bank staat nu op ‘A+’. Dat was ‘AA-‘.

Naar Rabobank Certificaat detailpagina >

S&P maakte de downgrade dinsdagavond bekend. Rabobank had altijd een streepje voor bij het ratingbureau omdat de bank beter dan andere banken in staat zou zijn om verliezen op kredieten op te vangen. Maar inmiddels is de bank op dat gebied niet langer ‘superieur’ aan branchegenoten, stelt S&P in het rapport.

KOERS: RABOBANK CERTIFICAAT

ECB klaar voor bankentoezicht

Telegraaf 03.11.2014 De Europese Centrale Bank (ECB) is klaar voor zijn nieuwe taak als toezichthouder van de grootste Europese banken. Dat meldde de centrale bank maandag.

De ECB neemt dinsdag de verantwoordelijkheid voor het toezicht op de 120 grootste banken in de eurozone over van de nationale toezichthouders. Om die rol te vervullen heeft de centrale bank bijna 900 nieuwe medewerkers in dienst genomen. Daarmee is er nu voldoende personeel om alle taken te kunnen uitvoeren.

Rabobank vertilt zich aan prestigeprojecten

VK 01.11.2014 Drie prestigieuze vastgoedprojecten, in Amsterdam, Parijs en Frankfurt, hebben Rabobank de afgelopen jaren honderden miljoenen euro’s gekost. Dat blijkt uit een reconstructie van Follow The Money in opdracht van de Volkskrant. De slechte prestaties van het commercieel vastgoed zijn een van de redenen dat Rabobank afgelopen week slechter uit de Europese stresstest kwam dan ABN Amro en ING.

Rabobank verkwist vermogen

Telegraaf 01.11.2014 De Rabobank heeft de afgelopen jaren honderden miljoenen euro’s verloren aan drie prestigieuze vastgoedprojecten in Amsterdam, Parijs en Frankfurt.

Dat blijkt uit onderzoek van Follow The Money in opdracht van de Volkskrant. Mede door de slechte prestaties van het commercieel vastgoed kwam de Rabobank afgelopen week slechter uit de Europese stresstest dan ABN Amro en ING.

ING uitverkoren als inkoophulp ECB

Telegraaf 30.10.2014 NG Investment Management mag de Europese Centrale Bank (ECB) als een van vier vermogensbeheerders gaan ondersteunen voor zijn inkoopprogramma.

Met ING IM zijn ook Amundi, Deutsche Asset & Wealth Management  en State Street Global Advisors gecontracteerd. De inkoopverantwoordelijkheid blijft bij Brussel, meldt de ECB.

Vanaf november zou het inkoopprogramma, formeel het Asset-Backed Securities Purchase Programme (ABSPP), van start gaan.

Bankieren wordt duurder

Telegraaf 30.10.2014 Voor klanten van ABN Amro en Rabobank wordt bankieren volgend jaar duurder. De kosten gaan bij deze twee banken gemiddeld met 5 procent omhoog.

Dat meldt het AD. Hoewel klanten amper nog gratis papieren afschriften krijgen en het meeste online zelf regelen, wordt het betaalpakket bij de twee grote banken toch weer duurder.

Top van DNB slankt af

Telegraaf 28.10.2014 De DNB-top wordt afgeslankt van vijf naar vier bestuurders. Dat meldt DNB. Aanleiding is het eerder aangekondigde vertrek van directielid Joanne Kellermann na zeven jaar in het bestuur.

De afslanking van de top is volgens DNB mogelijk omdat de Europese Centrale Bank een deel van de besluitvorming heeft overgenomen.

DNB-topman Klaas Knot zal, naast zijn lidmaatschap van de zogeheten Governing Council van de ECB, de regie gaan voeren over het interne bedrijf, meldt de toezichthouder.

Rabobank bouwt vastgoed af

Telegraaf 28.10.2014 Rabobank wil vastgoedbelegger Bouwfonds Investment Management (BIM) verkopen. Daarmee zet de boerenleenbank de volgende stap in de ontmanteling van zijn sinds 2002 opgetuigde vastgoedimperium.

Ingewijden bevestigen dat Rabobank een makelaar heeft ingehuurd om BIM te verkopen, waarschijnlijk aan een vastgoedbelegger. Want hoewel Rabo in de woorden van financieel topman Bert Bruggink ’soepel door de hoepel’ van de Europese Centrale Bank is gesprongen, blijft het zo dat de bank momenteel „alles tegen het licht houdt waar niet de naam Rabo in zit”, aldus een ingewijde.

Gerelateerde artikelen;

28-10: Rabobank bouwt vastgoed af

Banken stallen minder geld bij DNB

Trouw 27.10.2014 Banken zetten aanhoudend minder geld uit bij de Nederlandsche Bank (DNB). Het bedrag dat werd ondergebracht bij de centrale bank in Amsterdam daalde in het derde kwartaal met ruim 9 miljard euro, ofwel 27 procent, naar 26 miljard. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van DNB.

In het tweede kwartaal liepen de aangehouden deposito’s bij DNB al met 34 miljard euro terug. Begin 2012 bevond het bedrag zich nog op een recordhoogte van 202 miljard euro. Sindsdien is er sprake van een dalende trend.

Banken EU gezond, nu nog groei

Trouw 27.10.2014 te maken. Dat is, kort gezegd, de uitkomst van een jaar lang onderzoek door de Europese Centrale Bank naar de financiële gesteldheid van de 130 grootste banken van Europa. In het licht van de miljarden verslindende reddingsoperaties de afgelopen jaren van banken, en landen, is dat een koopje te noemen. Maar de vraag blijft of dit de definitieve streep is onder de financiële crisis.

Sinds het begin van de financiële crisis in 2008 is dit de vierde keer dat de Europese banken aan een zogeheten stresstest zijn onderworpen. De vorige keren mislukten jammerlijk. Het Ierse bankwezen werd in 2010 gezond verklaard, maar het land moest nog hetzelfde jaar een beroep doen op noodsteun toen de banken massaal failliet dreigden te gaan. Ook de Belgische Dexia bank en het Nederlandse SNS Reaal slaagden voor hun test, maar moesten later alsnog gered worden.

Verwant nieuws

ABN Amro: herstel economie versnelt

Telegraaf 27.10.2014 Signalen uit de VS en Duitsland van een afzwakkende economie betekenen geen definitieve teruggang. Volgens ABN Amro zal de groei van de wereldeconomie in het laatste kwartaal van dit jaar daarom versnellen. Die versnelling zal in 2015 voortzetten, stelt Ben Steinebach, hoofd aandelenresearch bij ABN Amro Mees Pierson.

De Amerikaanse Fed zal vermoedelijk het opkoopprogramma van staatsobligaties beëindigen, stelt de bank. De economie herstelt dermate snel, dat ABN Amro Mees Pierson de eerste renteverhoging medio 2015 verwacht.

KOERS: {}

‘ING erg sterk door onderzoek gekomen’

Telegraaf 27.10.2014 ING is van alle financiële instellingen in de Benelux als beste uit het bankenonderzoek van de Europese Centrale Bank (ECB) gekomen. Dat stelde analist Cor Kluis van Rabobank maandag.

Naar ING Groep detailpagina >  ,,Ze springen eruit, ze zijn er heel sterk doorheen gekomen”, aldus de marktvorser. Kluis denkt dat ING op hele korte termijn het laatste restje staatssteun zal terugbetalen, en dan in augustus 2015 weer een interimdividend zal uitkeren van 0,20 euro per aandeel.

KOERS: ING GROEP


GERELATEERDE ARTIKELEN

27-10: ‘Markt reageert positief op bankentest’

26-10: ‘Deflatieloze stresstest was te makkelijk’

26-10: Rabo maakt zich op voor strengere regels

26-10: ING wil dit jaar staatssteun aflossen

26-10: Nederlandse banken slagen voor bankentest

Banken stallen minder geld bij DNB

Telegraaf 27.10.2014 Banken zetten aanhoudend minder geld uit bij de Nederlandsche Bank (DNB). Het bedrag dat werd ondergebracht bij de centrale bank in Amsterdam daalde in het derde kwartaal met ruim 9 miljard euro, ofwel 27 procent, naar 26 miljard. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van DNB.

In het tweede kwartaal liepen de aangehouden deposito’s bij DNB al met 34 miljard euro terug. Begin 2012 bevond het bedrag zich nog op een recordhoogte van 202 miljard euro. Sindsdien is er sprake van een dalende trend.

Euforie over geslaagde Europese bankentest is zeer voorbarig

Elsevier 27.10.2014 Ja, de grote Europese banken hebben de zogenoemde ‘stresstest’ doorstaan. Maar de suggestie van Europese leiders dat de economie uit de problemen is, is veel te optimistisch.

De resultaten van de stresstest van de Europese Centrale Bank (ECB) zijn bemoedigend. De meeste grote banken in Europa zijn geslaagd: ze hebben genoeg kapitaal om grote tegenslagen te overleven. Grote banken die niet zijn geslaagd, hebben – relatief – weinig extra kapitaal nodig. Maar Europa is niet uit de problemen.

Risico’s

Europese leiders schetsten de stresstest vooraf als een keerpunt in de economische crisis waarin Europa zich al jaren bevindt. Vooral de banken vormen een probleem: die hebben te weinig buffers, namen te grote risico’s en doen, vooral de laatste jaren, te weinig om de economie te steunen door geld uit te lenen.

26 okt Nederlandse banken doorstaan ‘stresstest’: vier vragen

7:59 ‘Banken in schijnwerpers op beurzen’

26 okt ‘Nederlandse banken staan er heel goed voor’

Niemand zakte voor de ECB-stresstest, maar toch is de uitslag pijnlijk

NRC 27.10.2014 Tevredenheid alom bij de Nederlandse banken én hun toezichthouder. Geen van de zevenfinanciële instellingen zakt voor het grote boekenonderzoek van de Europese Centrale Bank. Maar de uitkomst is ook pijnlijk en dat heeft drie redenen.

Hoge verborgen verliezen

De Nederlandse banken blijken op verborgen verliezen ter hoogte van 3,8 miljard euro te zitten. In heel Europa zijn er maar vier landen waar die verliezen hoger zijn: Duitsland, Frankrijk, Italië en Griekenland.

De Rabobank krijgt klappen

Opvallend is ook dat vooral Rabo in de hoek zit waar de klappen vielen. In alle typen leningenportefeuilles  zijn bij Rabo de meeste  verborgen problemen aangetroffen. In totaal bedragen de benodigde afschrijvingen 2,1 miljard euro – meer dan de helft van de verliezen van de zeven banken.

Reden voor paniek?

Niet als je het DNB-Directeur Bankentoezicht Jan Sijbrand vraagt. Die spreekt van een “bijvangst” van “één tot twee dozijn” probleempunten per bank waar de banken de komende tijd op worden aangesproken.

‘Deflatieloze stresstest was te makkelijk’

Trouw 26.10.2014 Het bankenonderzoek van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft weinig probleemgevallen opgeleverd omdat er in de stresstest geen rekening werd gehouden met deflatie in de zuidelijke eurolanden. Dat stelde hoofdeconoom Hans-Werner Sinn van het Duitse onderzoeksbureau Ifo vandaag.

Deflatie, een periode van aanhoudende prijsdalingen, in de zuidelijke eurolanden is volgens Sinn onvermijdelijk. Alleen met lagere prijzen en lonen kunnen die landen volgens de econoom hun concurrentiepositie ten opzichte van Noord-Europa verbeteren. Met een deflatiescenario in de stresstest zouden volgens Sinn meer banken in de problemen zijn gekomen.

Verwant nieuws

Banken stresstest: Nederlandse banken zijn in orde

Trouw 26.10.2014 De Nederlandse banken zijn goed door het diepgravende bankenonderzoek en de stresstest van de Europese Centrale Bank (ECB) gekomen. Dat maakten de ECB en De Nederlandsche Bank (DNB) vandaag bekend.

De ECB onderwierp de 130 grootste banken uit de eurozone afgelopen jaar aan een nauwgezet onderzoek. Daarbij werd gekeken of ze hun bezittingen en risico’s goed inschatten. Vervolgens werd met een stresstest onderzocht of de banken een forse economische crisis kunnen doorstaan.

Verwant nieuws

Dijsselbloem: financiële sector versterkt door stresstest

Trouw 26.10.2014 De Europese financiële sector is versterkt uit het Europese bankenonderzoek gekomen. Minister van Financiën en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem zegt dat in een eerste reactie op de tests door de Europese Centrale Bank van 130 grote Europese banken.

Als je zo diep graaft als de ECB, vind je altijd wel wat, Jan Sijbrand, toezichtsdirecteur DNB.

Volgens Dijsselbloem hebben de banken de afgelopen periode geanticipeerd op de test door alvast extra kapitaal op te halen. Hierdoor is de Europese financiële sector versterkt. Dat neemt niet weg dat hij toch ook waarschuwt: ‘Het blijft echter zaak om alert te blijven op mogelijke kwetsbaarheden in het Nederlandse, maar ook Europese bankenlandschap.’

Meer over: Europese Centrale Bank (ECB)

Dijsselbloem blij om banken

Telegraaf 26.10.2014 De Europese financiële sector is versterkt uit het Europese bankenonderzoek gekomen. Minister van Financiën en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem zegt dat in een eerste reactie op de tests door de Europese Centrale Bank van 130 grote Europese banken.

Volgens Dijsselbloem hebben de banken de afgelopen periode geanticipeerd op de test door alvast extra kapitaal op te halen. Hierdoor is de Europese financiële sector versterkt. Dat neemt niet weg dat hij toch ook waarschuwt: ,,Het blijft echter zaak om alert te blijven op mogelijke kwetsbaarheden in het Nederlandse, maar ook Europese bankenlandschap.”

zie:

Monte dei Paschi onderzoekt alle opties

25 Europese banken zakken voor test

‘Bankenonderzoek pakt niet helemaal door’

Telegraaf 26.10.2014 Het lijkt erop dat de Europese Centrale Bank (ECB) en de Europese bankautoriteit EBA niet helemaal hebben doorgepakt bij het balansonderzoek en de stresstest voor het Europese bankwezen. Dat constateerde hoogleraar Banking and Finance Harald Benink (Universiteit van Tilburg) zondag.

DNB tevreden over positie Nederlandse banken

Telegraaf 26.10.2014  De Nederlandse banken hebben hun balansen goed op orde. Dat stelde De Nederlandsche Bank (DNB) zondag naar aanleiding van het bankenonderzoek van de Europese Centrale Bank (ECB).

,,Wat er aan afboekingen is gevonden is beperkt en is goed te dragen”, zei DNB- toezichtsdirecteur Jan Sijbrand over de resultaten van de Nederlandse financiële instellingen. De ECB vond bij de Nederlandse banken voor 3,8 miljard euro aan posten die moeten worden afgeschreven.

Dat is het op vier na hoogste bedrag in de eurozone. Nederland heeft ook de op vier na grootste bankensector van de eurolanden. ,,Dit is geen slechte positie”, zei Sijbrand. ,,Als je zo diep graaft als de ECB, vindt je altijd wel wat.”

LEES OOK;

Dijsselbloem: financiële sector is versterkt

Telegraaf 26.10.2014  De Europese financiële sector is versterkt uit het Europese bankenonderzoek gekomen. Minister van Financiën en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem zegt dat in een eerste reactie op de tests door de Europese Centrale Bank van 130 grote Europese banken.

Volgens Dijsselbloem hebben de banken de afgelopen periode geanticipeerd op de test door alvast extra kapitaal op te halen. Hierdoor is de Europese financiële sector versterkt. Dat neemt niet weg dat hij toch ook waarschuwt: ,,Het blijft echter zaak om alert te blijven op mogelijke kwetsbaarheden in het Nederlandse, maar ook Europese bankenlandschap.”

Bankenonderzoek kost DNB 50 miljoen euro

Telegraaf 26.10.2014 Het Europese bankenonderzoek kost De Nederlansche Bank (DNB) een kleine 50 miljoen euro. Dat meldde de centrale bank zondag. De bank zette zo’n 50 vaste medewerkers in voor het onderzoek en huurde ook medewerkers in.

DNB-directeur Sijbrand sprak van een ingrijpende exercitie. Bij de 7 onderzochte Nederlandse banken zijn in samenwerking met de Europese Centrale Bank (ECB) en met andere nationale bankentoezichthouders in totaal 58 portefeuilles onder de loep genomen. Daarbij zijn tegen de 6000 debiteuren onderzocht en meer dan 6000 onderpanden beoordeeld en mogelijk geherwaardeerd.

ING wil dit jaar staatssteun aflossen

Telegraaf 26.10.2014 ING wil het laatste deel van zijn staatssteun nog dit jaar aflossen. Dat maakte de bank zondag bekend, naar aanleiding van de uitkomsten van het bankenonderzoek van de Europese Centrale Bank (ECB).

Naar ING Groep detailpagina >  ING kwam zonder moeite door het boekenonderzoek van de ECB en daaropvolgende stresstest. Dankzij het gunstige resultaat verwacht de bank nog dit jaar zijn staatssteun volledig terug te kunnen betalen.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

KOERS: ING GROEP

27-10: ‘Markt reageert positief op bankentest’

27-10: ‘ING erg sterk door onderzoek gekomen’

26-10: ‘Deflatieloze stresstest was te makkelijk’

26-10: Rabo maakt zich op voor strengere regels

26-10: Nederlandse banken slagen voor bankentest

25 Europese banken zakken voor test

Telegraaf 26.10.2014 25 van de 130 grootste Europese banken zijn gezakt voor het diepgravende onderzoek en de stresstest van de Europese Centrale Bank (ECB). Daarvan zijn er nu 13 nog te zwak om een nieuwe crisis te doorstaan. Zij moeten hun buffers de komende maanden aanvullen, zo maakte de ECB zondag bekend. Geen enkele grote bank zakte voor de stresstest.

De gezakte banken concentreren zich rond Italië (9), Griekenland (3) en Cyprus (3) en komen verder uit Portugal, Oostenrijk, België en Ierland. Daartoe behoren onder meer Banca Monte dei Paschi, National Bank of Greece, Piraeus Bank en Banca Carige. Ook Dexia voldeed niet aan de voorwaarden. Zij moeten binnen twee weken laten weten hoe ze hun zaken op orde denken te krijgen.

In totaal hadden de 25 gezakte banken een kapitaaltekort van 25 miljard euro. De afgelopen tijd hebben verschillende banken al zo’n 15 miljard euro opgehaald. Dat wil zeggen dat er nog zo’n 10 miljard euro open staat.

Nederlandse banken zijn gezond

Telegraaf 26.10.2014  De Nederlandse banken zijn gezond en solide en kunnen weer tegen een stootje. Dat blijkt uit de eerste resultaten van de zeer belangrijke Europese bankenstresstest, die zojuist door de Europese Centrale Bank bekend zijn gemaakt. Zowel ING Bank, ABN Amro, Rabobank als SNS Bank krijgen daarbij van de toezichthouder uit Frankfurt een voldoende voor hun balanspositie en andere financiele kerncijfers.

Wanneer puur naar de uitgangspositie wordt gekeken scoort SNS het beste, maar ABN Amro en ING komen weer beter uit de stresstest zelf.

ZIE OOK:

DFT Dossier: Stresstest

25 Europese banken zakken voor test

Nederlandse banken doorstaan ‘stresstest’: vier vragen

Elsevier 26.10.2014 De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het afgelopen jaar 130 grootste banken in Europa aan een zogenoemde ‘stresstest’ onderworpen. Daaruit is gebleken dat in elk geval de Nederlandse financiële instellingen er goed voor staan. Dat heeft de ECB zondag bekendgemaakt. Elsevier zet vier vragen en antwoorden over deze bankentest op een rij.

De ECB vond wel enkele tekortkomingen in de boeken van de Nederlandse banken. Daardoor kwam de kapitaalpositie van die banken wat lager uit dan ze zelf eind vorig jaar inschatten, maar de instellingen bleven ruimschoots binnen de door de ECB gestelde norm.

Dat zorgt voor opgeluchte reacties. ‘Ze bevestigen de sterke kapitaalpositie van de bank,’ meldt de Rabobank. Gerrit Zalm, bestuursvoorzitter van de ABN Amro, zegt ‘heel tevreden’ te zijn.

De banken werden aan een stevige stresstest onderworpen om te zien of ze bij een diepe economische crisis overeind blijven staan. De ECB heeft de balansen van de banken doorgelicht om te kijken of er geen verborgen verliezen waren. De centrale bank wilde vaststellen of banken de waarde van hun bezittingen en de risico’s die ze lopen, goed inschatten.

De stresstest is strenger dan de onderzoeken van 2010 en 2011. Toen slaagden SNS Reaal en Dexia voor die test, maar moesten ze later toch met veel overheidsgeld worden gered.

Over een paar dagen, begin november, neemt de ECB het toezicht over de grote Nederlandse banken, en ongeveer 120 andere banken in de eurozone, over van de nationale toezichthouders zoals De Nederlandsche Bank.

Dat is het ‘startschot’ tot de veelbesproken bankenunie, het stelsel van veiligheidsmaatregelen waartoe Brussel vorig jaar heeft besloten om te voorkomen dat er ooit weer een nieuwe eurocrisis kan ontstaan.

Het diepgravende onderzoek was nodig om de uitgangspositie van de banken te kennen voordat zij toetreden tot debankenunie. Dit nieuwe stelsel moet voorkomen dat omvallende banken nog langer gered moeten worden door belastingbetalers. Banken moeten zich in de toekomst zelf redden.

zie ook

22 okt ‘Elf banken zakken voor onderzoek ECB’

24 okt ’25 banken falen bij onderzoek ECB’

26 okt ECB openbaart resultaten bankenonderzoek

25 Europese banken zakken voor belangrijke test ECB›

NRC 26.10.2014 De vier grote Nederlandse banken zijn overtuigend geslaagd voort het grote balansonderzoek van de Europese Centrale Bank (ECB). ING, Rabobank, ABN Amro en SNS Reaal, en verder ook RBS Nederland en de Bank Nederlandse Gemeenten en de Nederlandse Waterschapsbank beschikken allen over ruim voldoende kapitaalbuffers. Dat maakte de ECB zojuist bekend.

Bankenunie

De ECB in Frankfurt heeft bijna een jaar gewerkt aan het onderzoek. Op 4 november neemt de ECB het toezicht over de grote Nederlandse banken, en ongeveer 120 andere banken in de eurozone, over van de nationale toezichthouders zoals De Nederlandsche Bank (DNB). Daarmee begint officieel de Bankenunie, het stelsel van veiligheidsmechanismes waartoe Europa vorig jaar heeft besloten om te voorkomen dat er ooit weer een nieuwe eurocrisis kan ontstaan. Het balansonderzoek, waarbij de ECB de balansen grondig heeft doorgelicht op verborgen verliezen, was nodig om de uitgangspositie van de banken te kennen voordat zij toetreden tot de Bankenunie.

Reden voor paniek?

Niet als je het DNB-Directeur Bankentoezicht Jan Sijbrand vraagt. Die spreekt van een “bijvangst” van “één tot twee dozijn” probleempunten per bank waar de banken de komende tijd op worden aangesproken.

De ECB liet de banken alle hoeken van de kamer zien

NRC 25.10.2014  Morgen wordt alles anders. Om twaalf uur ’s middags publiceert de Europese Centrale Bank (ECB) de uitkomst van haar grote balansonderzoek (asset quality review, AQR) bij de 128 belangrijkste banken van de eurozone.

Ook zeven Nederlandse banken (ING, Rabobank, ABN Amro, SNS Reaal, RBS Nederland, De Nederlandse Waterschapsbank en de Bank Nederlandse Gemeenten) krijgen zondag elk een rapport.

Op hetzelfde moment publiceert de Europese Bankenautoriteit (EBA) de uitkomst van de stresstest die zij afgelopen zomer heeft uitgevoerd bij 123 banken, niet alleen in de eurozone, maar in de hele Europese Unie. Waar de ECB de boeken van de banken grondig heeft doorgelicht, heeft de EBA gecontroleerd of de banken bestand zijn tegen een nieuwe, gefingeerde financiële crisis. Samen vormen deze onderzoeken de zogeheten Comprehensive Assessment, het definitieve oordeel over de bankensector in de eurozone.

Advertenties

oktober 27, 2014 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

1 reactie

  1. […] zie ook; Kredietcrisis – De nasleep met SNS Reaal en verder – deel 4 […]

    Pingback door Kredietcrisis – De nasleep met SNS Reaal ABN AMRO en verder – deel 5 « Debat in de Digitale Hofstad | mei 24, 2015


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: